gode råd til ledere om at nedbringe højt fravær

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "gode råd til ledere om at nedbringe højt fravær"

Transkript

1 gode råd til ledere om at nedbringe højt fravær arbejdsmiljøkøbenhavn

2 Arbejdsmiljø København (AMK) er Københavns Kommunes rådgiver om arbejdsmiljø og arbejdsliv. Vi arbejder på tværs af kommunens syv forvaltninger, hvor vi rådgiver arbejdspladser og ansatte inden for alle arbejdsmiljøområder.

3 10 +1 gode råd til ledere om at nedbringe højt fravær

4 10+1 gode råd til ledere om at nedbringe højt fravær 1 Få overblik over fraværet 2 Vurder fraværet under hensyn til kerneopgaven 3 Prioriter fraværsopgaven i kalenderen 4 Tag fat i det problematiske fravær 5 Tag selv imod sygemeldingerne 6 Hold samtaler og følg op 7 Hold tæt kontakt 8 Kommuniker om fraværsindsatsen 9 Skab fællesskab om fraværsindsatsen 10 Søg hjælp når du er i tvivl +1 Bevar fokus på fravær hele tiden

5 Råd der styrker dine handlemuligheder gode råd til ledere om at nedbringe højt fravær er baseret på forskning i sygefravær og Arbejdsmiljø Københavns erfaringer fra samarbejde med over 100 arbejdspladser i Københavns Kommune om at nedbringe højt fravær. Arbejdspladserne har samarbejdet med Københavns Kommunes Task Force ved højt sygefravær. Opgaven for arbejdspladserne i samarbejde med Task Force-konsulenterne fra Arbejdsmiljø København har været at: Nedbringe fraværet på arbejdspladsen. Styrke handlemulighederne i forhold til at håndtere fraværet. Styrke samspillet på arbejdspladsen om opgaven med at forebygge og nedbringe fravær.

6 Få overblik over fraværet Det er nødvendigt at have overblik over fraværet. At vide hvad der lige nu kræver din opmærksomhed, og hvad der måske kommer forude. Som leder i Københavns Kommune kan du på Min Lederside følge den enkelte medarbejder og hele personalegruppens fravær. Det gør det muligt at handle på en bekymrende eller uholdbar udvikling tidligt. Særligt hvis du er leder for en stor personalegruppe, kan det være hjælpsomt at bruge redskaberne på Min lederside til at skabe overblik (enheds- og medarbejderrapporter). Disse redskaber kan også hjælpe dig til at se fraværsmønstre, som du skal bemærke. Fx om det er korttidsfravær eller langtidsfravær, der fylder. Eller om fraværet er koncentreret hos særlige grupper/afdelinger eller unge/ældre/nyansatte. Flere ledere har god gavn af løbende at drøfte fravær og afklare handlemuligheder i deres ledelsesgruppe eller med deres nærmeste leder. Her er fx redskaberne Trafiklyset og Samtaleoverblikket på Min Lederside hjælpsomme. Redskaberne på Min Lederside kan også vise dig, om der kommer den ønskede effekt af de aftaler, du laver med medarbejdere ved sygefraværssamtalerne. Og hvordan fraværet bevæger sig i forhold til forvaltningens måltal. Bring de overordnede linjer om fraværets art og udvikling ind i MED-samarbejdet/ Trio-gruppen (leder, tillids- og arbejdsmiljørepræsentant). På den måde kan du sammen med MED finde nye områder, som I skal tage hånd om i fællesskab.

7 Vurder fraværet under hensyn til kerneopgaven Når fraværet er højt og skal nedbringes, er der næsten altid brug for at sætte hensynet til kerneopgaven mere i centrum for planer og beslutninger. Den enkelte medarbejder, som har meget fravær, har brug for, at fokus er på, hvad vedkommende kan bidrage med i forhold til løsning af kerneopgaven, snarere end på hvad vedkommende ikke kan. De nærværende har brug for at se, at der tages vare på, hvordan arbejdsdagen skal hænge sammen. Det, der karakteriserer en god plan for en enkelt medarbejders eller arbejdspladsens samlede fravær, er, at den samtidig gør det muligt at få enderne til at nå sammen i forhold til den opgave, som arbejdspladsen skal løse. Gode spørgsmål at stille sig selv som leder i den forbindelse er: Er enkelte medarbejderes fravær og arbejdspladsens generelle normer for fravær forenelige med løsningen af kerneopgaven? Har du som leder været tydelig nok om, at din opgave er at finde en holdbar balance mellem hensynet til den enkelte og hensynet til kerneopgaven? Hvis svaret er nej til disse spørgsmål, vil det være gavnligt, at du skruer op for dialogen om fraværets betydning for kerneopgaven. Både i dine samtaler med enkelte medarbejdere og med hele personalegruppen.

8 Prioriter fraværsopgaven i kalenderen Tid til fraværsopgaven og god planlægning kan sikre, at du får grebet fravær og mistrivsel så tidligt som muligt samt mindske oplevelsen af at have løse ender. Ligesom andre ledelsesopgaver er fraværsopgaven en opgave, der tager noget tid. Og helt konkret er det hjælpsomt at afsætte tid i din egen kalender til det, du kan forudsige vil komme. Det er med til at sikre, at du som leder forholder dig i rette tid til det fravær, der er. Og til hvad status, planen og udfordringerne er. Særligt når man er kommet bagud med sygefraværssamtalerne og opfølgning på disse, kan samtalerne fylde meget i en periode. Det er vigtigt, at du er på forkant med din planlægning, så du kan prioritere opgaven og sikre fremdrift i de enkelte forløb. Det sikrer også, at du holder momentum i dialogen med de medarbejdere, det vedrører. Medarbejderne kan være trygge ved, at du har hold i processen. Og endelig kan en god timing af den opfølgende samtale være med til at sikre, at medarbejderen lander godt på arbejdspladsen igen efter fravær og mistrivsel. Det er også anbefalelsesværdigt at lægge faste møder med din nærmeste leder i kalenderen. På møderne kan I holde hinanden ajour og sikre, at I er på fælles kurs. I kan fx bruge redskabet Trafiklyset fra Min Lederside som udgangspunkt for dialogen på mødet.

9 Tag fat i det problematiske fravær Det er ikke godt for nogen, når problematisk fravær bliver ladet være. Alt problematisk fravær er karakteriseret ved, at det ikke er let at tage fat i som leder. Problematisk fravær er også karakteriseret ved, at det kun bliver vanskeligere at handle på jo længere tid, der går. Og at det bliver mere belastende for arbejdspladsen og for de enkelte medarbejdere, som det vedrører. Som arbejdsplads vil man gerne kunne rumme, når medarbejdere i perioder er nødt til at være fraværende eller midlertidigt må arbejde under tilpassede vilkår. Det har man kun rum til, hvis fravær løbende holdes på det lavest mulige niveau. Fravær kan karakteriseres som problematisk på flere måder. Fravær er problematisk, når arbejdspladsen samlet set har for meget af det. Det gør det svært for arbejdspladsen og kollegerne at løse kerneopgaven. Fravær kan også være problematisk, fordi der ikke er taget stilling til det. Det er der bare. Der er ikke blevet talt om, hvad der er holdbart for den enkelte og for arbejdspladsen. Noget problematisk fravær kan begrundes i en uhensigtsmæssig fraværskultur. Her kan fx være forskellige normer for, hvornår man melder sig syg, og hvornår man går på arbejde. Eller sygemeldinger er blevet en mestringsstrategi ved mistrivsel, samarbejdsproblemer og private problemer. Endelig kan fravær være problematisk, fordi det er problematisk for dig som leder og person at forholde dig til. Du kan ikke se, hvad du kan gøre ved denne type fravær eller denne medarbejders fravær. Du er måske uenig i det, du forventes at gøre. Du oplever måske, at du må presse en medarbejder mere, end du bryder dig om. Derfor freder du noget problematisk fravær mere eller mindre bevidst. Det er normalt at blive i tvivl om, hvordan man kan tage fat i det problematiske fravær. Søg sparring, hvis du er i tvivl om dine handlemuligheder (læs mere om, hvor du kan få sparring i råd 10).

10 Tag selv imod sygemeldingerne Når sygemeldinger skal gives direkte til dig, der er nærmeste leder, kan du bedre balancere hensynet til den enkelte, organisationen og kerneopgaven. Når der er meget fravær og særligt når der er meget korttidsfravær kan det være en god idé at beslutte, at sygemeldinger skal meldes direkte til dig, der er nærmeste leder (alternativt til én, du har uddelegeret det til). Det formaliserer sygemeldingsprocessen og giver dig mulighed for: At vise omsorg for den, der melder sig syg. Høre til om der er opgaver, som skal gives videre til andre. Få en pejling om sygemeldingens forventede varighed. Altså at få balanceret hensynet til den enkelte, den øvrige organisation og de opgaver, der skal løses. Samtidig er det en lettelse for lederen, som effektivt kan tage vare på omorganiseringer, aflysning af planlagte aktiviteter og evt. vikardækning. Derudover giver det dig som leder en direkte føling med, hvordan fraværet udvikler sig. Erfaringer viser også, at sygemeldinger direkte til leder nedbringer korttidsfraværet. Det vil sige, at der er flere medarbejdere, der vælger at gå på arbejde i stedet for at melde sig syge. Det er klart, at man skal holde skarpt øje med, at denne procedure ikke får den bivirkning, at nogle medarbejdere føler, at de skal komme på arbejde, selvom de rent faktisk er syge. Din, tillids- og arbejdsmiljørepræsentantens kommunikation om meningen med tiltaget er vigtig. Erfaringer viser, at det kan være en lettelse for de nærværende medarbejdere, at de ikke skal tage imod sygemeldinger.

11 Hold samtaler og følg op Et af de mest afgørende tiltag i en styrket fraværsindsats er, at du som leder er systematisk i forhold til at indkalde til og afholde samtaler om fravær. Du skal indkalde til fraværssamtaler i henhold til din forvaltnings sygefraværspolitik (se din forvaltnings sider på KKIntra). Systematikken omkring samtalerne gør det forudsigeligt og ens for alle på arbejdspladsen. Det styrker oplevelsen af retfærdighed. Samtidig styrker det dine muligheder for som leder at vise omsorg, støtte og stille passende krav til medarbejdere med fravær. Det er en af dine muligheder for at opfange mistrivsel, inden det bliver til mere fravær. Det er en af dine muligheder for at lave vigtige forventningsafstemninger. Der er flere ting, der kan afholde dig fra at indkalde til sygefraværssamtalerne. Det kan være, at du tænker, at du jo allerede ved, hvad fraværet drejer sig om. Eller at du oplever, at det at indkalde til samtaler sender signaler om mistillid til medarbejderne. Det kan også være, du oplever, at du presser medarbejderne. Eller at du ikke kan se, hvilken aftale der skal komme ud af samtalen med en given medarbejder. Det er afgørende at afholde sygefraværssamtaler. Men sygefraværssamtaler som bare holdes, fordi de skal, gør ofte ingen nytte. Så det er vigtigt, at du forholder dig til, hvad der skal komme ud af dem. Det er gavnligt at vende dine tanker med en lederkollega. I vanskelige sager er det vigtigt løbende at sikre, at du og din overordnede chef er på fælles kurs, og at I i fællesskab tager stilling til perspektivet. Det er også afgørende løbende at følge sygefraværssamtalerne op med nye samtaler. Samtalerne skal du og medarbejderen bruge til at vurdere status, tilpasse opgaver og arbejdstid samt vurdere perspektivet. Samtalerne er på den måde med til at sikre fastholdelse, og at der sker de nødvendige ændringer på arbejdspladsen og hos den enkelte. Og alle samtaler skal selvfølgelig dokumenteres. Ellers står både medarbejder og arbejdsplads dårligt, hvis det ikke lykkes at fastholde medarbejderen.

12 Hold tæt kontakt Det er afgørende for en sygemeldt medarbejders tilbagevenden til arbejde, at kontakten med arbejdspladsen har været opretholdt. Kontakten til arbejdspladsen har både betydning for: Længden af sygemeldingen. Den gradvise tilbagevenden. Medarbejderens inklusion på arbejdspladsen. At der ikke sker et tilbagefald. Nogle medarbejdere siger tydeligt nej tak til at have kontakt til arbejdspladsen og deres leder under en sygemelding. Det anbefales, at du som leder insisterer på kontakt selvfølgelig på en respektfuld måde. Den nyeste forskning viser desuden, at det er vigtigt, at lederen følger medarbejdere tættere og i en længere periode end først antaget: Det er vigtigt med særlig opmærksomhed og kontakt i op til uger ved tilbagevenden til arbejde efter en langtidssygemelding. Mange arbejdspladser har gode erfaringer med tydelige procedurer for: Hvornår og hvor tit leder tager kontakt til sygemeldte medarbejdere. Hvad leder skal tale med medarbejderen om ved disse kontakter. Det gennemgående i disse procedurer er, at leder har kontakt til alle sygemeldte på førstedagen. Hvordan man ellers tilrettelægger intervallerne mellem kontakt varierer. Det vigtigste er systematikken, og at rammen er kendt af alle. Et eksempel på en systematik er konceptet se Det er vigtigt at inddrage MED/Triogruppen i processen og i kommunikationen om meningen med den ny procedure.

13 Kommuniker om fraværsindsatsen Fortæl medarbejderne, at jeres fraværsindsats hænger sammen med mulighederne for at løse jeres kerneopgave, have et godt arbejdsmiljø og tage vare på den enkeltes trivsel. En fraværsindsats består af forskellige tiltag. En del af indsatsen kan være, at du som leder begynder at gøre noget andet end det, du plejer. At du sender andre signaler og taler om det, I skal sammen på arbejdspladsen, på nye måder. Strammer op på nogle procedurer og begrunder dine beslutninger anderledes. Tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant begynder at gøre noget andet, og I begynder at samarbejde på nye måder. Helt konkret kan det fx være, at medarbejderne vil opleve, at: Du indkalder alle systematisk til sygefraværssamtaler efter forvaltningens retningslinjer. Du reagerer tidligere på fravær og tegn på mistrivsel. Man skal ringe til sin leder, når man melder sig syg. Nogen kan opleve det som en lettelse. Som omsorgsfuld, retfærdig og gennemsigtig ledelse. Andre kan opleve det som kontrol eller mistillid og føle sig utrygge og uretfærdigt behandlet. Medarbejderne har ikke altid mulighed for at se indsatsen i sin helhed, men ser måske bare den del, der handler om, at der stilles nye krav. Det er måske lettere for dig at få øje på den positive udvikling, der begynder at komme hen ad vejen. Derfor er det afgørende, at du, tillids- og arbejdsmiljørepræsentanten igen og igen fortæller, hvad intentionen er med det, I har gang i. Hvordan det hele hænger sammen med jeres muligheder for at løse jeres kerneopgave, have et godt arbejdsmiljø og tage vare på den enkeltes trivsel. Og om de ting I ser, der udvikler sig i en god retning til gavn for hele arbejdspladsen.

14 Skab fællesskab om fraværsindsatsen Der er brug for, at alle bidrager til indsatsen for at nedbringe og forebygge fraværet. Særligt når fraværet er højt. På nogle arbejdspladser er der en forståelse af, at forebyggelse og håndtering af fravær er lederens ansvar og opgave alene. Som leder har du en vigtig og særlig rolle. Der er noget, som kun ligger på dit bord. Men ikke mindst når fraværet er højt, er der brug for, at alle bidrager, og at det bliver tydeligt, hvad lederens, den enkeltes, teamets, arbejdsmiljørepræsentantens og tillidsrepræsentantens ansvar er. Der er i særdeleshed brug for at styrke kontakt og dialog på hele arbejdspladsen. Mellem leder og medarbejder, mellem leder og de enkelte grupper, mellem MED/Trio-gruppen og resten af personalegruppen osv. hvad der er brug for for at nedbringe fraværet og styrke nærværet. Det kan også være løbende pejlinger på, hvad fraværet gør ved arbejdsmiljøet og løsningen af kerneopgaven. MED/Trio-gruppen er en meget vigtig spiller for at lykkes med at skabe fællesskab om fraværsindsatsen. Samtidig er det vigtigt, at det er tydeligt, at arbejdspladsen kan gøre en hel del for at organisere sig på en måde, som muliggør mere nærvær og giver færre belastninger for den enkelte. Det er desuden vigtigt, at det er tydeligt, at den enkelte også har et ansvar for at sikre mest muligt nærvær. Det gør det muligt at få input fra forskellige perspektiver. Det kan fx være til,

15 Søg hjælp når du er i tvivl Det er vigtigt, at du søger hjælp, når du som leder kommer i tvivl om, hvad der er muligt eller forventes af dig. Det kan være dilemmafuldt at håndtere fravær ( og det kan være helt lige til). Det er helt almindeligt, at man som leder indimellem kommer i tvivl om, hvordan man skal gribe tingene an. Tvivl kan tage pusten ud af det hele. Og det kan betyde, at du får handlet for sent og måske ikke hensigtsmæssigt. Du kan genfinde handlekraften ved at vende tvivlen med andre: En lederkollega Dit ledelsesteam Din øvre chef Jeres lokale HR-konsulenter Personalejurister i Koncernservice Arbejdsmiljø København (Københavns Kommunes rådgiver om arbejdsmiljø og arbejdsliv) Tidlig Indsats (tilbud til medarbejdere og ledere i Københavns Kommune ved fravær og mistrivsel) Du sparer tid og bekymringer, når du søger hjælp tidligt. Det kan gøre det klart for dig, hvad det næste, bedste skridt i processen er. Når du deler din tvivl med dine lederkollegaer og dit ledelsesteam, medvirker du samtidig til, at I bliver klarere på jeres fælles holdning og praksis. I får måske også øje på dilemmaer, som I skal løfte op i jeres forvaltning, fordi der ikke kan findes klare handlemuligheder.

16 Bevar fokus på fravær hele tiden At nedbringe fraværet og holde det på et passende niveau er en fortsat ledelsesopgave, der ændrer karakter, som tingene udvikler sig. Det kræver vedholdenhed at nedbringe fraværet og holde det på et passende niveau. Det er ikke en opgave, som kan klares med intensivt arbejde i en afgrænset periode for så at vende den ryggen i nogle måneder. Og det er en opgave, der ændrer karakter alt afhængig af situationen. Måske fylder sygefraværssamtaler rigtig meget i nogle perioder, og væsentligt mindre i andre. I den periode ligger tyngden så måske på de tiltag, der handler om kommunikation i organisationen og dialog i personalegruppen. Dialogen kan handle om at skabe fælles forståelse og opfange det, der kan skabe fravær. Og ikke mindst kan dialogen handle om at styrke det, der giver nærvær og fagligt stærke fællesskaber.

17 gode råd til ledere om at nedbringe højt fravær Arbejdsmiljø København November 2015 Design: Target Media Illustrationer: Lars Vegas

18 gode råd til ledere om at nedbringe højt fravær er baseret på forskning i sygefravær og Arbejdsmiljø Københavns erfaringer fra samarbejde med over 100 arbejdspladser i Københavns Kommune om at nedbringe højt fravær. Arbejdsmiljø København Enghavevej København SV Tlf: amk@amk.kk.dk

FÆLLESSKAB OM FRAVÆRSINDSATSEN

FÆLLESSKAB OM FRAVÆRSINDSATSEN MEDARBEJDER FÆLLESSKAB OM FRAVÆRSINDSATSEN Københavns Kommunes Task Force ved højt sygefravær taskforce arbejdsmiljøkøbenhavn Indhold Et typisk Task Force-forløb 4 Inddragelse af tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter

Læs mere

KRYDS JER FREM TIL ET OVERBLIK OVER JERES FRAVÆRSINDSATS

KRYDS JER FREM TIL ET OVERBLIK OVER JERES FRAVÆRSINDSATS arbejdsmiljøkøbenhavn KRYDS JER FREM TIL ET OVERBLIK OVER JERES FRAVÆRSINDSATS KRYDS JER FREM TIL ET OVERBLIK OVER JERES FRAVÆRSINDSATS Spørgsmål, der fylder på mange arbejdspladser, når fravær skal forebygges

Læs mere

LEDER STØTTE TIL JERES FRAVÆRSINDSATS. Københavns Kommunes Task Force ved højt sygefravær. taskforce. arbejdsmiljøkøbenhavn

LEDER STØTTE TIL JERES FRAVÆRSINDSATS. Københavns Kommunes Task Force ved højt sygefravær. taskforce. arbejdsmiljøkøbenhavn LEDER STØTTE TIL JERES FRAVÆRSINDSATS Københavns Kommunes Task Force ved højt sygefravær taskforce arbejdsmiljøkøbenhavn Indhold Dem skal I møde 4 Det skal der ske 6 I har flere muligheder for støtte 7

Læs mere

SYGE- FRAVÆRS- POLITIK

SYGE- FRAVÆRS- POLITIK SYGE- FRAVÆRS- POLITIK SUNDHEDS- OG OMSORGSFORVALTNINGEN Godkendt af SUF MED 23. maj 2017. Gældende fra 1. juli 2017 Side 1 Indholdsfortegnelse Formål med sygefraværspolitikken 3 Mål for fraværsarbejdet

Læs mere

- god dialog ved sygefravær

- god dialog ved sygefravær Mine nyttige telefonnumre: 1 5 15 - god dialog ved sygefravær Med denne folder ønsker vi at informere om Skoleforvaltningens sygefraværshåndtering Skoleforvaltningen Godthåbsgade 8 9400 Nørresundby Tlf.:

Læs mere

Glostrup Kommune Retningslinjer for god håndtering af sygefravær i Glostrup Kommune

Glostrup Kommune Retningslinjer for god håndtering af sygefravær i Glostrup Kommune Glostrup Kommune Retningslinjer for god håndtering af sygefravær i Glostrup Kommune 1 RETNINGSLINIER FOR GOD HÅNDTERING AF SYGEFRAVÆR Forord God håndtering af sygefravær handler om at give de bedste betingelser

Læs mere

Lokal fraværspolitik for Politik og Analyse

Lokal fraværspolitik for Politik og Analyse Lokal fraværspolitik for Politik og Analyse Indledning I Varde Kommune skal alle arbejdspladser have en lokal fraværspolitik. Det er væsentligt, at indholdet i politikken er kendt for alle, så der er tydelighed

Læs mere

Tidlig Indsats. Et tilbud til medarbejdere og ledere ved fravær og mistrivsel. arbejdsmiljøkøbenhavn

Tidlig Indsats. Et tilbud til medarbejdere og ledere ved fravær og mistrivsel. arbejdsmiljøkøbenhavn PSYKOLOGSAMTALER FYSIOTERAPI LEDERSPARRING HOTLINE Tidlig Indsats Et tilbud til medarbejdere og ledere ved fravær og mistrivsel arbejdsmiljøkøbenhavn Indhold Tidlig Indsats et tilbud til medarbejdere og

Læs mere

DIALOGVÆRKTØJ KOM I HUS MED SYGEFRAVÆRSOPGAVEN

DIALOGVÆRKTØJ KOM I HUS MED SYGEFRAVÆRSOPGAVEN DIALOGVÆRKTØJ KOM I HUS MED SYGEFRAVÆRSOPGAVEN KRYDS JER FREM TIL ET OVERBLIK OVER JERES SYGEFRAVÆRSARBEJDE Udgiver: Københavns Kommune, Økonomiforvaltningen, Koncernservice, Koncern HR Tekst: Arbejdsmiljø

Læs mere

TILBUD Målrettet indsats mod stress

TILBUD Målrettet indsats mod stress TILBUD 2018 Målrettet indsats mod stress Indhold Målrettet indsats mod stress 3 Sæt din kurs, skab klarhed og handlekraft Ledere med personaleansvar 4 Skab fælles kurs og sammenhold Lederteams 6 Skab rammer,

Læs mere

SYGEFRAVÆRSINDSATSEN. Uddrag af undersøgelse af sygefraværindsatsen

SYGEFRAVÆRSINDSATSEN. Uddrag af undersøgelse af sygefraværindsatsen SYGEFRAVÆRSINDSATSEN Uddrag af undersøgelse af sygefraværindsatsen Konklusion, anbefalinge og hovedpoiner Sept. 2017 Arbejdsmiljø København (AMK) er Københavns Kommunes rådgiver om arbejdsmiljø og arbejdsliv.

Læs mere

3 vigtige samtaler. - om forebyggelse og håndtering af sygefravær. Randers Kommune

3 vigtige samtaler. - om forebyggelse og håndtering af sygefravær. Randers Kommune 3 vigtige samtaler - om forebyggelse og håndtering af sygefravær Randers Kommune Omsorg for den enkelte er omsorg for fællesskabet God trivsel giver ikke alene mindre sygefravær. Det giver også mere effektive

Læs mere

NOTAT. Redegørelsesskema for den lokale indsats for at sænke sygefraværet og øge medarbejdernes gennemsnitlige arbejdstid på ældreområdet

NOTAT. Redegørelsesskema for den lokale indsats for at sænke sygefraværet og øge medarbejdernes gennemsnitlige arbejdstid på ældreområdet NOTAT Redegørelsesskema for den lokale indsats for at sænke sygefraværet og øge medarbejdernes gennemsnitlige arbejdstid på ældreområdet Kommune: Albertslund Kommune Dato for udfyldelse: Kontaktperson

Læs mere

FAXE KOMMUNES NÆRVÆRSPOLITIK. Bilag 1. Diskussionsoplæg til understøttelse af nærvær 2. Retningslinje for sygefraværet

FAXE KOMMUNES NÆRVÆRSPOLITIK. Bilag 1. Diskussionsoplæg til understøttelse af nærvær 2. Retningslinje for sygefraværet FAXE KOMMUNES NÆRVÆRSPOLITIK Bilag 1. Diskussionsoplæg til understøttelse af nærvær 2. Retningslinje for sygefraværet 1. INDLEDNING Faxe Kommunes nærværpolitik er en del af Faxe Kommunes Personalepolitik,

Læs mere

FÅ STYR PÅ SYGEFRAVÆRET

FÅ STYR PÅ SYGEFRAVÆRET FÅ STYR PÅ SYGEFRAVÆRET I denne brochure kan du få mere viden om, hvordan du og din virksomhed kan få styr på sygefraværet. Der er gode råd og guidelines til at få udarbejdet en sygefraværspolitik samt

Læs mere

Fastholdelsesforløb med fokus på kerneopgaven

Fastholdelsesforløb med fokus på kerneopgaven Nyborg marts 2015 Fastholdelsesforløb med fokus på kerneopgaven Erfaringer fra Tidlig Indsats i Københavns Kommune Program Tidlig Indsats samtaler med fokus på fastholdelse Vigtige principper i fastholdelsesarbejdet

Læs mere

Fraværspolitik. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Fraværspolitik. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Fraværspolitik Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Indledning Fravær og nærvær har længe fyldt dagsordenen både i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, i hele kommunen og nationalt set. Derfor har forvaltningen

Læs mere

P.S. INDSATS FOR PSYKISK SUNDHED I KØBENHAVNS KOMMUNE. Strategisk indsats TILBUD. mod stress. arbejdsmiljøkøbenhavn

P.S. INDSATS FOR PSYKISK SUNDHED I KØBENHAVNS KOMMUNE. Strategisk indsats TILBUD. mod stress. arbejdsmiljøkøbenhavn TILBUD 2019 P.S. INDSATS FOR PSYKISK SUNDHED I KØBENHAVNS KOMMUNE Strategisk indsats mod stress arbejdsmiljøkøbenhavn Indhold Strategisk indsats mod stress 3 5 perspektiver på tværs 4 Oversigt over tilbud

Læs mere

Oplæg til indsatser til nedbringelse af sygefravær i Odder Kommune

Oplæg til indsatser til nedbringelse af sygefravær i Odder Kommune Oplæg til indsatser til nedbringelse af sygefravær i Odder Kommune Indledning og baggrund Nedbringelse af sygefravær har været et fokusområde i Odder Kommune siden der første gang blev udarbejdet arbejdsmiljømål

Læs mere

SUND PÅ JOB I. - en pjece om de fælles spilleregler for håndtering af syge- og fraværssituationer.

SUND PÅ JOB I. - en pjece om de fælles spilleregler for håndtering af syge- og fraværssituationer. SUND PÅ JOB I - en pjece om de fælles spilleregler for håndtering af syge- og fraværssituationer. Pjecen er et resultat af et projektsamarbejde mellem Ældreområdet og Job-centret med henblik på at styrke

Læs mere

Sygefraværspolitik i Aarhus Kommune. Retningslinje for sygefraværssamtaler. Godkendt af FællesMEDudvalget den 10. december 2014

Sygefraværspolitik i Aarhus Kommune. Retningslinje for sygefraværssamtaler. Godkendt af FællesMEDudvalget den 10. december 2014 Sygefraværspolitik i Aarhus Kommune og Retningslinje for sygefraværssamtaler i Aarhus Kommune Sygefraværspolitik i Aarhus Kommune Ledelsens og medarbejdernes bestræbelser på at nedbringe sygefraværet handler

Læs mere

Ny sygefraværsindsats i HORSENS KOMMUNE

Ny sygefraværsindsats i HORSENS KOMMUNE Ny sygefraværsindsats i HORSENS KOMMUNE Baggrund for den nye sygefraværsindsats Falck Healthcare udarbejder analyse af det samlede sygefravær i Horsens Kommune i 2007 Rapportens konklusion er, at det totale

Læs mere

EKSEMPEL PÅ SYGEFRAVÆRSPOLITIK

EKSEMPEL PÅ SYGEFRAVÆRSPOLITIK EKSEMPEL PÅ SYGEFRAVÆRSPOLITIK Eksempel på færdig sygefraværspolitik Herunder ses et ideoplæg til en færdig sygefraværspolitik. Formål Sygdomspolitikken skal understøtte en tidlig, aktiv indsats, der skal

Læs mere

ARBEJDSMILJØKAMPAGNE GRATIS TILBUD TIL MED-UDVALG/TRIO OG LEDERE

ARBEJDSMILJØKAMPAGNE GRATIS TILBUD TIL MED-UDVALG/TRIO OG LEDERE ARBEJDSMILJØKAMPAGNE GRATIS TILBUD TIL MED-UDVALG/TRIO OG LEDERE BOUNCE 2017 fælles om robuste forandringer arbejdsmiljøkøbenhavn Indhold BOUNCE 2017 fælles om robuste forandringer 3 Arbejdsmiljøkampagnens

Læs mere

Notat AARHUS UNIVERSITET. Modtagere: Medarbejdere og ledere i AU Uddannelse. Forebyggelse og håndtering af sygefravær i AU Uddannelse

Notat AARHUS UNIVERSITET. Modtagere: Medarbejdere og ledere i AU Uddannelse. Forebyggelse og håndtering af sygefravær i AU Uddannelse Side 1/5 Modtagere: Medarbejdere og ledere i AU Uddannelse Forebyggelse og håndtering af sygefravær i AU Uddannelse Baggrund AU Uddannelse ønsker at være en attraktiv og socialt ansvarlig arbejdsplads,

Læs mere

Sygefraværspolitik. Kalundborg Kommune har fokus på indsatsområder, der skal forebygge og fremme sundhed og trivsel.

Sygefraværspolitik. Kalundborg Kommune har fokus på indsatsområder, der skal forebygge og fremme sundhed og trivsel. marts 2015 Sygefraværspolitik Indledning Kalundborg Kommune ønsker, at sygefraværspolitikken skal være med til at skabe forståelse, accept og klarhed om kommunens holdning til håndtering af sygefravær.

Læs mere

Politik for forebyggelse og håndtering af sygefravær

Politik for forebyggelse og håndtering af sygefravær Politik for forebyggelse og håndtering af sygefravær 10 1 Politik for forebyggelse og håndtering af sygefravær i Høje-Taastrup Kommune Udgangspunktet for politikken er, at når man er syg, skal man være

Læs mere

Retningslinjer for håndtering og forebyggelse af sygefravær. Formål. Forebyggelse. Allerød Kommune

Retningslinjer for håndtering og forebyggelse af sygefravær. Formål. Forebyggelse. Allerød Kommune Retningslinjer for håndtering og forebyggelse af sygefravær Allerød Kommune Personale Formål Allerød kommune har den holdning at sygdom ikke kun er en privat sag. Sygdom har ikke alene konsekvenser for

Læs mere

Den gode dialog om sygefravær modellen

Den gode dialog om sygefravær modellen Den gode dialog om sygefravær 1-5-15 modellen OKTOBER 2015 Den gode dialog om sygefravær I MT Højgaard ønsker vi at skabe et arbejdsmiljø, som fremmer sundhed og trivsel i det daglige arbejde. Det gør

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR SYGEFRAVÆR HANDICAP

RETNINGSLINJER FOR SYGEFRAVÆR HANDICAP RETNINGSLINJER FOR SYGEFRAVÆR HANDICAP JANUAR 2019 GULDBORGSUND HANDICAP STUBBEKØBINGVEJ 83 4800 NYKØBING F TLF. 5473 2340 MAIL: HANDICAP@GULDBORGSUND.DK WWW.HANDICAP.NU Åbningstider: Mandag fra 8.00 til

Læs mere

Sygefravær Viborg Kommune 2011-2014

Sygefravær Viborg Kommune 2011-2014 Personale og Organisation April 2015 Redegørelse om sygefraværs- og sundhedsfremmeindsatsen i 2015 1. Resumé Redegørelsen tager udgangspunkt i de aktuelle tal for sygefravær i Viborg Kommune og belyser

Læs mere

Notat Attraktiv og bæredygtig arbejdspladser Til Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde 6. februar 2017.

Notat Attraktiv og bæredygtig arbejdspladser Til Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde 6. februar 2017. Notat Attraktiv og bæredygtig arbejdspladser Til Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde 6. februar 2017. Aarhus Kommune arbejder for at skabe attraktive og bæredygtige arbejdspladser for medarbejderne ansat

Læs mere

Drejebog for håndtering af sygefravær

Drejebog for håndtering af sygefravær Drejebog for håndtering af sygefravær I Gribskov kommune er arbejdsmiljø herunder trivsel, sundhed og arbejdsglæde et fælles anliggende, som ledere og medarbejdere i det daglige arbejder sammen om. Denne

Læs mere

Fastholdelsesforløb med fokus på kerneopgaven

Fastholdelsesforløb med fokus på kerneopgaven Nyborg marts 2015 Fastholdelsesforløb med fokus på kerneopgaven Erfaringer fra Tidlig Indsats i Københavns Kommune Program Tidlig Indsats samtaler med fokus på fastholdelse og kerneopgaven Vigtige principper

Læs mere

Skærpet og udvidet handleplan for nuværende og fremadrettede indsatser for at forebygge og nedbringe sygefraværet i SUF

Skærpet og udvidet handleplan for nuværende og fremadrettede indsatser for at forebygge og nedbringe sygefraværet i SUF December 2016 Bilag til udvalgsmøde i Sundheds- og Omsorgsudvalget d. 19. januar Skærpet og udvidet handleplan for nuværende og fremadrettede indsatser for at forebygge og nedbringe sygefraværet i SUF

Læs mere

Workshop. Kodeks for god ledelse. Landsforeningens årsmøde 2015. Baggrund for kodeks for god ledelse. Hvorfor kodeks for god ledelse?

Workshop. Kodeks for god ledelse. Landsforeningens årsmøde 2015. Baggrund for kodeks for god ledelse. Hvorfor kodeks for god ledelse? Workshop Kodeks for god ledelse Landsforeningens årsmøde 2015 Program den 31. maj 2015 Formål med workshop Baggrund for kodeks for god ledelse Hvorfor kodeks for god ledelse? Gennemgang af kodekset Øvelser

Læs mere

Efter udarbejdelse af måltal og handlingsplanen er opgaven for lederen at:

Efter udarbejdelse af måltal og handlingsplanen er opgaven for lederen at: Det er besluttet, at Varde Kommune medio 2017 skal have nedbragt det samlede fravær med 1%. Det samlede mål nås ved, at alle arbejdspladser nedbringer deres fravær mest muligt. Som leder er det din opgave

Læs mere

Retningslinjer for håndtering af sygefravær i Tårnby Kommune

Retningslinjer for håndtering af sygefravær i Tårnby Kommune Retningslinjer for håndtering af sygefravær i Tårnby Kommune Oktober 2011 Side 1 Retningslinjer for håndtering af sygefravær i Tårnby Kommune Tårnby Kommune ser sygefravær som et fælles ansvar og fælles

Læs mere

Stress og ledelse. v. Marie Kingston, autoriseret psykolog og organisationskonsulent

Stress og ledelse. v. Marie Kingston, autoriseret psykolog og organisationskonsulent Stress og ledelse v. Marie Kingston, autoriseret psykolog og organisationskonsulent Hvad taler vi egentlig om Travlhed Kortvarig stress Langvarig stress Frustrationer og mistrivsel Trivsel Produktivitet

Læs mere

April Sygefraværspolitik

April Sygefraværspolitik April 2010 Sygefraværspolitik Indledning Kalundborg Kommune ønsker, at sygefraværspolitikken skal være med til at skabe forståelse, accept og klarhed om kommunens holdning til håndtering af sygefravær.

Læs mere

Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne

Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne Indkredsning, Hvad er psykisk stress? Psykisk stres er, når man føler, at omgivelserne stille krav til én, som man ikke umiddelbart

Læs mere

Håndtering af sygefravær

Håndtering af sygefravær Håndtering af sygefravær Denne vejledning beskriver hvordan du skal agere, når du er syg eller har medarbejdere der er syge. Den fortæller hvilke roller og ansvar du har, samt hvordan og hvornår der skal

Læs mere

FORSLAG TIL PROCES FOR SYGEFRAVÆRSPOLITIK FOR GULDBORGSUND HANDI- CAP

FORSLAG TIL PROCES FOR SYGEFRAVÆRSPOLITIK FOR GULDBORGSUND HANDI- CAP FORSLAG TIL PROCES FOR SYGEFRAVÆRSPOLITIK FOR GULDBORGSUND HANDI- CAP Revideret den 18.04.2016 Januar Møde i AMG den 19.01 Februar MEDmøde den 24.02.2016 Marts AM-gruppe April Nyhedsbrev Maj Personalemøder

Læs mere

GUIDE KOM I HUS MED SYGEFRAVÆRSOPGAVEN

GUIDE KOM I HUS MED SYGEFRAVÆRSOPGAVEN GUIDE KOM I HUS MED SYGEFRAVÆRSOPGAVEN BLIV GUIDET GENNEM SYGEFRAVÆRSSTRATEGI 2020 OG HUSET Udgiver: Københavns Kommune, Økonomiforvaltningen, Koncernservice, Koncern HR Tekst: Arbejdsmiljø København og

Læs mere

Sygefravær og trivsel 2015

Sygefravær og trivsel 2015 Personaleinformation Sygefravær og trivsel 2015 - hvad taler lederen med den sygemeldte om? (1-5 - 15) Velkommen til Sygehus Lillebælt HR-afdelingen Sygefravær & Trivsel 2015 Sygefravær & trivsel 2015

Læs mere

Sygefraværspolitik for Koncern HR

Sygefraværspolitik for Koncern HR Sygefraværspolitik for Forord Som led i at være en attraktiv arbejdsplads, er det i målet at håndtere sygefravær i dialog og med et afbalanceret fokus på den enkeltes, fællesskabets og arbejdspladsens

Læs mere

TRIO. en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel AMR

TRIO. en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel AMR AMR TRIO en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel Introduktion til samarbejdet mellem leder, tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant Indhold 3 4 6 7 Forord: En daglig aktionsstyrke

Læs mere

RETNINGSLINJE OM FOREBYGGELSE OG HÅNDTERING AF SYGEFRAVÆR

RETNINGSLINJE OM FOREBYGGELSE OG HÅNDTERING AF SYGEFRAVÆR RETNINGSLINJE OM FOREBYGGELSE OG HÅNDTERING AF SYGEFRAVÆR Vedtaget af Hovedudvalget maj 2016 GENTOFTE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK / RETNINGSLINJE OM / FOREBYGGELSE OG HÅNDTERING AF SYGEFRAVÆR SIDE 2 / 7

Læs mere

Medarbejderfastholdelse i forbindelse med sygdom

Medarbejderfastholdelse i forbindelse med sygdom Medarbejderfastholdelse i forbindelse med sygdom Delpolitik i henhold til den overordnede personalepolitik om Medarbejderfastholdelse i forbindelse med sygdom Forebyggelse Syddjurs Kommune vil være kendt

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse Guide til en god trivselsundersøgelse - Guiden er bygget op over faserne: Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1) Under: Gennemførelse af undersøgelsen (fase 2) Efter: Opfølgning (fase 3) Udarbejdet

Læs mere

Tidlig Indsats overfor trivselsproblemer

Tidlig Indsats overfor trivselsproblemer NFA gå-hjem-møde 16. november 2016 Morten Kallehauge, cand.psych.aut Tidlig Indsats overfor trivselsproblemer Understøttelse af psykisk sundhed hos medarbejdere i Københavns Kommune Dette oplæg 1. Hvad

Læs mere

Sygefravær & Trivsel 2015

Sygefravær & Trivsel 2015 Af projektleder Anne Sophie Hensgen, Region Syddanmark Sygefravær & Trivsel 2015 Tæt ledelsesopfølgning og øget systematik giver resultater 1 Find alt materiale på www.regionsyddanmark.dk/sygefravær 11.

Læs mere

Hjælp fra Løn & Personale. Gennemgang af arbejdspladsens sygefraværsstatistik.

Hjælp fra Løn & Personale. Gennemgang af arbejdspladsens sygefraværsstatistik. SYGEFRAVÆRSINDSATS Dagsorden 1. Møde med Lederne (1. time) Hjælp fra Løn & Personale. Gennemgang af arbejdspladsens sygefraværsstatistik. Hvilke udfordringer er der på arbejdspladsen i forhold til sygefraværet?

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse Guide til en god trivselsundersøgelse Udarbejdet af Arbejdsmiljø København November 2016 Indhold Indledning... 2 Trivselsundersøgelsen... 3 Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1)... 5 Sørg for at

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse arbejdsmiljø københavn Guide til en god trivselsundersøgelse Indhold Indledning... 2 Trivselsundersøgelsen... 3 Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1)... 4 Sørg for at forankre arbejdet med trivselsundersøgelsen...

Læs mere

TRIO-samarbejde om trivsel og sygefravær Søde sager eller syrlige drops?

TRIO-samarbejde om trivsel og sygefravær Søde sager eller syrlige drops? TRIO-samarbejde om trivsel og sygefravær Søde sager eller syrlige drops? Erhvervspsykolog Michael Munch-Hansen Seniorkonsulent Anne Sophie Hensgen Arbejdsmiljøkonference d. 11. november 2014 Formål 1.

Læs mere

Københavns Kommune gennemfører hvert andet år en fælles trivselsundersøgelse på alle arbejdspladser i kommunen.

Københavns Kommune gennemfører hvert andet år en fælles trivselsundersøgelse på alle arbejdspladser i kommunen. TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2015 Indhold Indledning 3 Fase 1: Før Forberedelse af undersøgelsen 5 Fase 2: Under Gennemførelse af undersøgelsen 8 Fase 3: Efter Analyse og dialog om undersøgelsen 11 Indledning

Læs mere

Sygefravær - hvilken rolle har arbejdsmiljøgruppen? Workshop 2, C

Sygefravær - hvilken rolle har arbejdsmiljøgruppen? Workshop 2, C Sygefravær - hvilken rolle har arbejdsmiljøgruppen? Workshop 2, C v. Maja Frahm Oue Socialrådgiver/Psykoterapeut Optakt Sygefravær, hvordan påvirker det vores hverdag og hvilken rolle har vi som AMO? På

Læs mere

VIA politik for arbejdsmiljø, sundhed og sygdom

VIA politik for arbejdsmiljø, sundhed og sygdom VIA politik for arbejdsmiljø, sundhed og sygdom Mål for politikken Målet for politikken er at VIA er en arbejdsplads med et fysisk og psykisk arbejdsmiljø, som udvikler og fremmer medarbejdernes trivsel,

Læs mere

Herning Kommunes holdningsmarkører SÅDAN FOREBYGGER OG HÅNDTERER VI SYGEFRAVÆR

Herning Kommunes holdningsmarkører SÅDAN FOREBYGGER OG HÅNDTERER VI SYGEFRAVÆR RE LA TIO N ER Herning Kommunes holdningsmarkører SÅDAN FOREBYGGER OG HÅNDTERER VI SYGEFRAVÆR 2 Baggrund Herning Kommune vil have attraktive arbejdspladser med et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø. Høj

Læs mere

IGLO-modellen. Hvem gør hvad? - i det psykiske arbejdsmiljø

IGLO-modellen. Hvem gør hvad? - i det psykiske arbejdsmiljø IGLO-modellen Hvem gør hvad? - i det psykiske arbejdsmiljø IGLO-modellen: Hvem gør hvad? IGLO står for: Individet - Den enkelte medarbejder Gruppen - Teamet/afdelingen Ledelsen - Mellemledelsen Organisationen

Læs mere

Omsorgsplan for personalet ved Timring Læringscenter

Omsorgsplan for personalet ved Timring Læringscenter 2015 Omsorgsplan for personalet ved Timring Læringscenter Omsorgsplanen er tænkt som et arbejdsredskab for ledelse og kollegaer i situationer, hvor private og arbejdsrelaterede begivenheder præger arbejdssituationen.

Læs mere

Evaluering af forsøg med samtaler under sygefravær

Evaluering af forsøg med samtaler under sygefravær Evaluering af forsøg med 1-5-14 samtaler under sygefravær Forsøg er kørt over 16 uger og gennemført i 2015. 49 arbejdspladser har deltaget i forsøget. 1 Som led i sygefraværsindsatsen besluttede direktionen

Læs mere

November Sunde og attraktive arbejdspladser

November Sunde og attraktive arbejdspladser November 2016 F A G N N I E S R E AD T L D P N S Å D H J E R O RB F A K I Å T P I L S S O P RE ST Sunde og attraktive arbejdspladser INDHOLD Forord 3 Mål og holdning 4 Synlighed 5 Bilag 1 6 Trivsel, åbenhed

Læs mere

Rudersdals kommunes sygepolitik

Rudersdals kommunes sygepolitik Sygepolitik Rudersdals kommunes sygepolitik Rudersdal Kommune er en attraktiv arbejdsplads med et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø, hvor balancen mellem arbejdsliv og privatliv prioriteres Ved sygdom

Læs mere

Dokumentnavn: Sygefraværdspolitik Dok.nr.: PO Ejer: Forfatter: Godkender: Status: Side acta acta acta Godkendt 1 af 6

Dokumentnavn: Sygefraværdspolitik Dok.nr.: PO Ejer: Forfatter: Godkender: Status: Side acta acta acta Godkendt 1 af 6 acta acta acta Godkendt 1 af 6 Skagen Skipperskoles sygefraværspolitik. Skagen Skipperskoles sygdomspolitik er et sæt "spilleregler" for, hvordan ledelsen og medarbejderne i fællesskab og i praksis forebygger

Læs mere

Arbejdsmiljø og sygefravær

Arbejdsmiljø og sygefravær Tema om sygefravær Alle på en arbejdsplads bliver berørt af sygefravær. Enten direkte ved egen sygdom eller indirekte, når kolleger er syge. For at minimere sygefraværet skal der ses nærmere på årsagerne

Læs mere

Personalepolitik vedr. sygefravær

Personalepolitik vedr. sygefravær Personalepolitik vedr. sygefravær Personaleafdelingen ved Århus kommune har i 2007 fastsat og præciseret en række procedureforhold, herunder indført minimumsstandarder i forbindelse med opfølgning på medarbejderes

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE TRIVSELSUNDERSØGELSEN / 2017 ØVRIGE INTERN REVISION. Arbejdspladsrapport Svarprocent: 100% (11/11)

KØBENHAVNS KOMMUNE TRIVSELSUNDERSØGELSEN / 2017 ØVRIGE INTERN REVISION. Arbejdspladsrapport Svarprocent: 100% (11/11) KØBENHAVNS KOMMUNE TRIVSELSUNDERSØGELSEN / 2017 ØVRIGE INTERN REVISION Arbejdspladsrapport Svarprocent: 100% (11/11) Indhold Del 1 Del 2 Introduktion Svarfordelinger Temaoversigt Største positive og negative

Læs mere

Retningslinjer for sygefravær

Retningslinjer for sygefravær Retningslinjer for sygefravær 1. KU s arbejde med sygefravær Københavns Universitet støtter medarbejdere, der er ramt af krise, sygdom eller nedsat arbejdsevne, og er indstillet på at gøre en aktiv indsats

Læs mere

Fra fravær til nærvær - Personalepolitiske principper for at nedbringe sygefravær

Fra fravær til nærvær - Personalepolitiske principper for at nedbringe sygefravær Fra fravær til nærvær - Personalepolitiske principper for at nedbringe sygefravær Professionelle arbejdsmiljøer Vi tager ansvar Gensidig respekt Omsorg for hinanden 1 Fra fravær til nærvær Personalepolitiske

Læs mere

Sygefraværspolitik for Koncernservice December Indhold

Sygefraværspolitik for Koncernservice December Indhold Sygefraværspolitik for Koncernservice December 2009 Indhold Kapitel 1 1. Indledning... 2 Kapitel 2 2. Formål med sygefraværspolitikken... 2 Kapitel 3 3. Intentionen med sygefraværspolitikken... 2 Kapitel

Læs mere

Randers Kommune, samlet 5,26 5,21 5,19 5,38 5,05. Børn, Skole og Kultur 5,08 4,83 4,76 4,88 4,95. Kommunaldirektør 2,20 3,17 2,06 3,39 2,64

Randers Kommune, samlet 5,26 5,21 5,19 5,38 5,05. Børn, Skole og Kultur 5,08 4,83 4,76 4,88 4,95. Kommunaldirektør 2,20 3,17 2,06 3,39 2,64 Vedrørende: Sygefraværsindsats 2013 Sagsnavn: Sygefraværsindsats 2013 - Personale og HR Sagsnummer: 81.28.00-A00-1-13 Skrevet af: Christina Willumsen E-mail: christina.willumsen@randers.dk Forvaltning:

Læs mere

Lederen. Den udsatte medarbejder. Fastholdelse. Kollegagruppen SR/TR

Lederen. Den udsatte medarbejder. Fastholdelse. Kollegagruppen SR/TR Faktorer ved Lederen Den udsatte medarbejder Fastholdelse Kollegagruppen F a k t o r e r v e d S u c c e s f u l d e f a s t h o l d e l s e s f o r l ø b Med udgangspunkt i interviews med ledere, udsatte

Læs mere

Hvad er lederens muligheder og ansvar i forhold til medarbejdernes stress? Malene Friis Andersen, Ph.d., Cand.psych.aut., Post.doc.

Hvad er lederens muligheder og ansvar i forhold til medarbejdernes stress? Malene Friis Andersen, Ph.d., Cand.psych.aut., Post.doc. Hvad er lederens muligheder og ansvar i forhold til medarbejdernes stress? Malene Friis Andersen, Ph.d., Cand.psych.aut., Post.doc., NFA Oplæg Indflyvning: Hvorfor se på lederen? Resultater fra et kvalitativt

Læs mere

TRIO. få samarbejdet på sporet. Inspiration og vejledning til at styrke samarbejdet mellem leder, tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant

TRIO. få samarbejdet på sporet. Inspiration og vejledning til at styrke samarbejdet mellem leder, tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant TRIO få samarbejdet på sporet Inspiration og vejledning til at styrke samarbejdet mellem leder, tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant Indhold 3 4 6 Forord: Få TRIO-samarbejdet på sporet Fem typiske

Læs mere

SKAT, jeg kommer ikke i dag!

SKAT, jeg kommer ikke i dag! HK SKAT og Dansk Told & Skatteforbund Arbejdsmiljøudvalg HK-SKAT SKAT, jeg kommer ikke i dag! Syg Hvornår er du syg? Krav Hvilke rettigheder og pligter har du under sygefravær? Adfærd Hvad er god adfærd

Læs mere

Sygefraværspolitik. Ældre- og Handicapforvaltningen

Sygefraværspolitik. Ældre- og Handicapforvaltningen Sygefraværspolitik Ældre- og Handicapforvaltningen Sygdom og fravær Ældre- og Handicapforvaltningens sygefraværspolitik har til formål at styrke indsatsen før, under og efter ansattes sygdom. Gennem en

Læs mere

Godt psykisk arbejdsmiljø som forebyggelse af stress

Godt psykisk arbejdsmiljø som forebyggelse af stress Godt psykisk arbejdsmiljø som forebyggelse af stress Hvad kan lederen gøre? v. Marie Kingston, autoriseret psykolog og organisationskonsulent Indsats for det psykosociale arbejdsmiljø kan betale sig Hvad

Læs mere

Redegørelsesskema for den lokale indsats for at sænke sygefraværet og øge medarbejdernes gennemsnitlige

Redegørelsesskema for den lokale indsats for at sænke sygefraværet og øge medarbejdernes gennemsnitlige N O T A T Marts 2018 Redegørelsesskema for den lokale indsats for at sænke sygefraværet og øge medarbejdernes gennemsnitlige arbejdstid på ældreområdet J.nr. 2018-579 Center for Arbejdsliv (I) Kommune:

Læs mere

Stresshåndtering. Den 8. februar 2017

Stresshåndtering. Den 8. februar 2017 Stresshåndtering Den 8. februar 2017 Seniorkonsulent Dorte Rosendahl Kirkegaard 8. Februar 2018 Årsager bag stress 15,6 % af arbejdsstyrken føler sig ofte stressede Jobbet er den hyppigste årsag til stress

Læs mere

Kom fravær i forkøbet. Gode råd til MED-udvalg om at forebygge og håndtere langvarigt sygefravær

Kom fravær i forkøbet. Gode råd til MED-udvalg om at forebygge og håndtere langvarigt sygefravær Kom fravær i forkøbet Gode råd til MED-udvalg om at forebygge og håndtere langvarigt sygefravær En vigtig fælles udfordring Når en medarbejder bliver syg i længere tid, er det ikke kun skidt for ham eller

Læs mere

NÆRVÆR FRAVÆR. Hvidovre Kommune, Center for Personale og Løn Revideret , Acadre 17/26915, 17/172815

NÆRVÆR FRAVÆR. Hvidovre Kommune, Center for Personale og Løn Revideret , Acadre 17/26915, 17/172815 NÆRVÆR FRAVÆR Hvidovre Kommune, Center for Personale og Løn Revideret 31-07-2017, Acadre 17/26915, 17/172815 Indhold Hvordan håndterer du dine medarbejderes sygefravær?... 3 Hvad skal du, og hvad kan du?...

Læs mere

TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted)

TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted) TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted) Høj indflydelse, høj grad af mening, stor støtte, høj grad af anerkendelse, høj forudsigelighed og passende

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN UDGIVET MAJ 2013 2 Nedslidningen som følge af et dårligt psykisk arbejdsmiljø er et væsentligt tema for både samfund, virksomheder

Læs mere

1. august Sagsnr Notat om tillidsdagsordenen og arbejdsfællesskaber. Dokumentnr

1. august Sagsnr Notat om tillidsdagsordenen og arbejdsfællesskaber. Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen NOTAT 1. august 2019 Notat om tillidsdagsordenen og arbejdsfællesskaber Tillidsdagsordenen er bredt forankret i Københavns Kommune, og dagsordenen har stor opbakning

Læs mere

Retningslinje for ansattes sygefravær herunder sygefraværssamtaler

Retningslinje for ansattes sygefravær herunder sygefraværssamtaler Dato: 01-06-2018 Ref: CØP J.nr.: 81.00.00-P22-1-10 Retningslinje for ansattes sygefravær herunder sygefraværssamtaler 1. Formål Retningslinjen skal bidrage til sikre og sunde arbejdspladser, hvor ledelse

Læs mere

Sygefravær. - Hva kan du gøre?

Sygefravær. - Hva kan du gøre? Sygefravær - Hva kan du gøre? Det er vel OK at være syg! Hvor lavt kan sygefraværet være? Hvornår skal jeg gribe ind? Hvordan kan jeg gribe ind? 1. Mulige årsager til sygefravær? Prøv at finde frem til

Læs mere

Indledning: Hvad er arbejdsbetinget stress?

Indledning: Hvad er arbejdsbetinget stress? Indledning: Ubalance mellem krav og ressourcer i arbejdet kan føre til arbejdsbetinget stress. Arbejdsbetinget stress kan have alvorlige konsekvenser for den enkelte medarbejder. Derfor er det vigtigt,

Læs mere

Nedbringelse af sygefravær

Nedbringelse af sygefravær GODE RÅD OM Nedbringelse af sygefravær 2008 GODE RÅD OM NEDBRINGELSE AF SYGEFRAVÆR Udgivet af DANSK ERHVERV Indholdsfortegnelse Indledning 3 Virksomhedens fokus på sygefravær 4 Analyse af virksomhedens

Læs mere

Af hensyn til arbejdets tilrettelæggelse anmeldes sygefraværet så hurtigt som muligt og senest ved arbejdstids begyndelse.

Af hensyn til arbejdets tilrettelæggelse anmeldes sygefraværet så hurtigt som muligt og senest ved arbejdstids begyndelse. Dato: 15-10-2018 Afdeling: HR Retningslinjer for håndtering af sygefravær En åben, ærlig og nærværende dialog om sygefravær er afgørende både for at nedsætte eller fastholde et lavt sygefravær, men også

Læs mere

Retningslinjer for identificering, forebyggelse og håndtering af arbejdsbetinget stress

Retningslinjer for identificering, forebyggelse og håndtering af arbejdsbetinget stress Retningslinjer for identificering, forebyggelse og håndtering af arbejdsbetinget stress Indledning: Ubalance mellem krav og ressourcer i arbejdet kan føre til arbejdsbetinget stress. Arbejdsbetinget stress

Læs mere

TRIVSELSPOLITIK KULTURMINISTERIETS DEPARTEMENT

TRIVSELSPOLITIK KULTURMINISTERIETS DEPARTEMENT TRIVSELSPOLITIK KULTURMINISTERIETS DEPARTEMENT S I D E 2 A F 8 T R I V S E L S P O L I T I K K U L T U R M I N I S T E R I E T S D E P A R T E M E N T Udgivet i september 2015 af Kulturministeriets Koncern

Læs mere

ARBEJDSMILJØSTRATEGI

ARBEJDSMILJØSTRATEGI ARBEJDSMILJØSTRATEGI 2018-2020 ARBEJDSMILJØPOLITIKKENS VISION Vi skaber effektivitet og kvalitet i løsningen af kerneopgaven gennem høj social kapital samt sikre og sunde rammer. 2 Sådan er arbejdsmiljøstrategien

Læs mere

Hvordan kan der i organisationen udover fleksibilitet og effektivitet skabes rum for refleksion?

Hvordan kan der i organisationen udover fleksibilitet og effektivitet skabes rum for refleksion? Hvordan sikre vi os en god og ordentlig kommunikation? Hvilke forventninger er der til dig? Hvad kan være vores lokale AM gruppes næste bedste skridt imod en øget anerkendelse af eksperimenterende handlinger

Læs mere

WORKSHOP OM SYGEFRAVÆR. Temadag om arbejdsmiljø den 18. maj 2018 Aarhus Universitet

WORKSHOP OM SYGEFRAVÆR. Temadag om arbejdsmiljø den 18. maj 2018 Aarhus Universitet WORKSHOP OM SYGEFRAVÆR Temadag om arbejdsmiljø den 18. maj 2018 Aarhus Universitet Chefkonsulent og HR-ansvarlig HD i Organisation & Ledelse Proceskonsulent ISS Facility Services Handelshøjskolen i Århus

Læs mere

Fraværs- og fastholdelsesvejledning. for ansatte på Dragsbækcentret

Fraværs- og fastholdelsesvejledning. for ansatte på Dragsbækcentret Fraværs- og fastholdelsesvejledning for ansatte på Dragsbækcentret 1 Fraværs- og fastholdelsesvejledning på Dragsbækcentret Det er Dragsbækcentrets mål at reducere de personlige og økonomiske omkostninger,

Læs mere

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! LEDER/ARBEJDSGIVER SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Årets store udsalg skal forberedes, men da medarbejderne

Læs mere

Den nyeste viden om ARBEJDSMILJØ OG FRAVÆR. Vilhelm Borg Arbejdsmiljøinstituttet Sundhedsfremme, arbejdsmiljø sygefravær Århus 12.

Den nyeste viden om ARBEJDSMILJØ OG FRAVÆR. Vilhelm Borg Arbejdsmiljøinstituttet Sundhedsfremme, arbejdsmiljø sygefravær Århus 12. Den nyeste viden om ARBEJDSMILJØ OG FRAVÆR Vilhelm Borg Arbejdsmiljøinstituttet Sundhedsfremme, arbejdsmiljø sygefravær Århus 12.april 2005 Hvad er problemet med sygefraværet i Danmark? Stigende langtidssygefravær

Læs mere

Odder Kommune. Børn og Unge. Svarprocent:

Odder Kommune. Børn og Unge. Svarprocent: Medarbejdertrivselsmåling 2014 Odder Kommune Børn og Unge November 2014 Antal besvarelser: Svarprocent: 421 72% INDHOLD 3 OM DENNE RAPPORT 4 DEL 1: OVERORDNEDE RESULTATER 4 MTI - MEDARBEJDERTRIVSELSINDEKS

Læs mere