Tag notater undervejs i løbet af en uge om hvordan I hver især bruger jeres tid.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tag notater undervejs i løbet af en uge om hvordan I hver især bruger jeres tid."

Transkript

1 Kommunikationstest 1 Hvis er tiden? Ifølge nogle søvnforskere skal børn på 9-12 år sove mellem 9 og 11 timer i døgnet, mens andre angiver at skolebørn skal sove 10 timer. Der er nogle der mener at man klarer sig dårligt i skolen, hvis man sover for lidt. Helt op til to skoleår kan man sakke bagud på grund af for lidt søvn. Men tiden går jo også med andet end at sove. Skolearbejde tager en del af ugens timer, og der er forskellige fritidsaktiviteter der skal passes. Og så er der tiden ved computeren og mobilen. 1 Lav en undersøgelse Fremstil en liste over alle de aktiviteter I hver især kan forestille jer at have på en uge. I skal derefter undersøge hvad I bruger jeres tid på i løbet af en uge - fordelt på de aktiviteter I har. 2 Tag notater Tag notater undervejs i løbet af en uge om hvordan I hver især bruger jeres tid. 3 Tag billeder Tag et billede eller en video af noget af det I foretager jer. 4 Find fakta Find nogle fakta om de aktiviteter I har foretaget jer. 5 Rapporter om undersøgelsen I klassen Fortæl hinanden om hvordan I hver især har brugt jeres tid. Sæt jeres notater i system, fx i et skema, og udregn hvor lang tid, I har brugt på de forskellige aktiviteter. Lav mindst et diagram der kan illustrere den tid, I har brugt på aktiviteter. Skriv de detaljerede beregninger I har foretaget. Brug rigtig gerne computer til både beskrivelse og beregninger. 6 Fremstil en præsentation I klassen Overskrift. Beskrivelse med fakta af aktiviteter. Billeder fra de aktiviteter I havde i ugens løb. Beskrivelse af den måde I organiserede optællingen på. Beregninger af hvor meget tid I brugte til hvad. Diagram(mer) der viser tidsforbruget.

2 Kommunikationstest 1 Hvis er tiden? Lærerside Vi er alle forbrugere af tid. Nogle synes de har god tid, andre at de har for lidt eller for meget. En del af vores tid bruger vi sammen med andre, fx i skolen eller til forskellige former for fritidsaktiviteter. Ifølge søvnforskere bør elever på 6. klassetrin sove mellem 9 og 11 timer i døgnet. Der kan være forskellige detaljeringsgrader i registreringen af tiden - tæller transporttiden til og fra skole med til skoletid, og er det sovetid lige fra det øjeblik man lægger sig i sengen. 1. lektion Oplæg i fællesskab i klassen Til diskussion i grupper med opfølgning i klassen: - Hvad er tid? - Hvordan måles tid? - Hvilke aktiviteter bruges der tid på, på en dag/uge? - Hvordan kan eleverne registrere tidsforbruget pr aktivitet? Det er ikke et mål at der skabes enighed om kategoriseringen - den er op til grupperne selv at skabe og argumentere for. arbejde Eleverne samler data hjemme Der er her tale om meningsfyldt hjemmearbejde som oven i købet kan komme til at inddrage en eller flere medhjælpere udover samarbejdspartneren lektion Eleverne arbejder i skolen med at systematisere data i den valgte præsentationsform I grupperne samarbejder eleverne om den enes eller begges tidsforbrug. Grupperne skal vælge en repræsentationsform der tydeligt viser, hvordan fordelingen af tidsforbruget var for netop dem i den valgte uge. 5. lektion Produkterne præsenteres Fælles præsentationer i klassen - med fremvisning eller på boardet som fx powerpoint. Evaluering Læreren bedømmer arbejdet Til de individuelle bedømmelser, som kan være enten mundtlige eller skriftlige, kan arket Kommunikationstest Elevbedømmelse anvendes.

3 Kommunikationstest 2 Hvor meget fylder det? Når man tager målene på en literkarton til mælk, og bruger dem til at beregne rumfanget, vil man få et resultat under 1000 cm 3 (1 L). Det betyder noget hvilket materiale emballagen er lavet af. Formen på emballagerne er meget forskellige, og producenterne må have tænkt noget i forhold til den form de har valgt. Er det en mælkekarton der passer til køleskabslågen, eller er det omvendt? Det kan også have betydning hvordan emballagerne skal pakkes sammen fx til videre forsendelse og til transport. 1 Lav en undersøgelse I skal hver især finde nogle emballager derhjemme. I skal undersøge dem ved at måle på dem, og se om de indeholder det de skal. 2 Beregn rumfang I skal beregne rumfanget af hver emballage i kubikcentimeter (cm 3 ). I skal desuden omregne rumfanget af hver af dem til liter. 3 Rapporter om undersøgelsen I klassen Fortæl hinanden om emballagerne og beregningerne. 4 Design emballage I klassen I skal selv designe en emballage. Hvad skal der være i emballagen? Hvilket materiale skal den være lavet af? Hvordan skal emballagen dekoreres? Lav en model af jeres emballage. Skriv en detaljeret beskrivelse af jeres overvejelser og beregninger. Brug rigtig gerne computer til både beskrivelse og beregninger. 5 Tag billeder I klassen Tag billeder eller en video af forløbet mens I laver emballagen. 6 Tag notater I klassen Tag notater undervejs sammen med de beregninger, I foretager. 7 Fremstil en præsentation I klassen Overskrift. Eksempler med beregninger på de forskellige emballager hjemmefra. Billeder fra udviklingen af jeres egen emballage. Beskrivelse af den måde I organiserede arbejdet på. Beregningen af indholdet af jeres valgte emballage.

4 Kommunikationstest 2 Hvor meget fylder det? Lærerside De fleste ting er pakket ind i en form for emballage: fx mælk, småkager, chokolade, sodavand, tandpasta, legetøj, gaver. Nogle emballager er tydeligt designet til netop den vare den indeholder, mens andre varer lige så godt kunne have været i en anden form for indpakning. Emballager antager forskellige former og er lavet af forskellige materialer. Noget emballage kan forekomme både mere gennemtænkt og velegnet end andet. 1. lektion Oplæg i fællesskab i klassen Til diskussion i grupper med opfølgning i klassen: - Hvad er rumfang? - Hvordan regner vi rumfanget ud? - Hvilke parametre har vi brug for at kende? - Er der forskel på at skulle designe emballage til 1 liter eller1 kg? - Er der forskel på emballage afhængig af indhold? Flydeende eller fast? - Hvordan transporteres det? Et oplæg, der altid vækker eftertanke, er den umiddelbare problematik der ligger i, at der ikke kan være en liter i en almindelig literkarton til mælk. Bunden er - udvendigt - 7 cm og kvadratisk, og åbner man en ny karton, vil man se, at højden af mælken inde i kartonen i al fald ikke overstiger 20 cm. Og 7 7 mindre end 20 giver ikke 1000! arbejde Eleverne samler data hjemme Der er her tale om meningsfyldt hjemmearbejde som oven i købet kan komme til at inddrage en eller flere medhjælpere udover samarbejdspartneren lektion Eleverne arbejder i skolen med at systematisere data i den valgte præsentationsform I grupperne samarbejder eleverne om at lave en præsentation af deres arbejde. Arbejdet består både af målinger og beregninger på udvalgte emballager, samt arbejdet med selv at fremstille en emballage til et valgt produkt. 5. lektion Produkterne præsenteres Fælles præsentationer i klassen - med fremvisning, eller på boardet som fx powerpoint. Produkterne med fx tilhørende sider med beskrivelser og beregninger på A3 eller A4 sider udstilles i klassen til sammenligning. Evaluering Læreren bedømmer arbejdet Til de individuelle bedømmelser, som kan være enten mundtlige eller skriftlige, kan arket Kommunikationstest Elevbedømmelse anvendes.

5 Kommunikationstest 3 Hvor meget vand? En del af det vand, der bruges i hjemmet, er til det helt personlige forbrug. I bruger fx vand på jer selv når I børster tænder, går i bad og er på toilettet. I Danmark er vi vant til at der bare er vand til det, vi har behov for, men sådan er det ikke i alle dele af Verden. Vand koster penge. Der findes forskellige måder at spare på vandet på. Ikke bare på tekniske konstruktioner på installationer, men også ved fx at lukke for vandet mens man børster tænder. 1 I skal undersøge hvor meget vand I bruger på de forskellige aktiviteter pr. gang. I skal bruge (stop)ur, eventuelt en mobiltelefon, og et litermål, en spand eller en anden slags beholder til at samle vandet i. 2 Lav en undersøgelse Tag notater I skal tage notater undervejs til hvordan I udfører forsøgene. Noter de resultater I samler undervejs. 3 Tag billeder Tag billeder eller en film af forsøgene, eller bare af de ting I har valgt. 4 Find fakta Find nogle fakta om de installationer I har valgt at undersøge jeres forbrug ved. 5 Rapporter om undersøgelsen I klassen Fortæl hinanden om jeres undersøgelser. De udvalgte undersøgelser skal beskrives skriftligt i detaljer. Lad den, der udførte forsøget, diktere for den anden som så skriver. Lav en oversigt over hvor mange gange de enkelte aktiviteter foretages om dagen, ugen, måneden, og find ud af hvor meget det koster. Brug eventuelt diagrammer til at sammenligne. Skriv de detaljerede beregninger I har måttet foretage for at finde forbruget. Brug rigtig gerne computer til både beskrivelse og beregninger. 6 Fremstil en præsentation I klassen Overskrift. Beskrivelse med fakta. Billeder fra forsøgene I valgte at udføre. Beskrivelse af den måde I organiserede forsøgene og målingerne på. Beregning af vandforbrug. Beregning af prisen på jeres (daglige) vandforbrug.

6 Kommunikationstest 3 Hvor meget vand? Lærerside Vi er alle forbrugere af vand - især i hjemmet. Vi drikker vand, bruger det i både vaske- og opvaskemaskiner, vander blomster og søger for at der også er vand til hunden. En del af forbruget er altså til det fælles, mens andet er personligt når det fx gælder badning, tandbørstning og toilet. 1. lektion Oplæg i fællesskab i klassen Til diskussion i grupper med opfølgning i klassen: - Hvordan kan vi undersøge, hvor meget vand vi bruger? - Hvilke parametre har vi brug for at kende? - Hvilke vandforbrugende aktiviteter er der i familien? - Hvilke er personlige? - Hvordan kan vi registrere vandforbruget? arbejde Eleverne samler data hjemme Der er her tale om meningsfyldt hjemmearbejde som oven i købet kan komme til at inddrage en eller flere medhjælpere udover samarbejdspartneren lektion Eleverne arbejder i skolen med at systematisere data i den valgte præsentationsform I grupperne samarbejder eleverne om en eller flere undersøgelser. Det udvalgte indhold skal beskrives og beregnes for at blive præsenteret i den valgte (fælles?) form. 5. lektion Produkterne præsenteres Fælles præsentationer i klassen - på fx PowerPoint. Produkterne, fx laminerede A3 eller A4 sider hænges op til sammenligning. Evaluering Læreren bedømmer arbejdet Til de individuelle bedømmelser, som kan være enten mundtlige eller skriftlige, kan arket Kommunikationstest Elevbedømmelse anvendes.

7 Kommunikationstest 4 Hvor hurtigt? En gepard kan løbe op til 120 km/t og Usain Bolt har løbet 100 meter på 9,58 sekunder. En bænkebider bevæger sig med 18 meter i timen og hår vokser med ca. 2 cm om måneden. Et tegn kan køres hurtigt hen over skærmen ved bare at holde det nede på tastaturet, mens det tager noget længere tid at skrive en tekst. 1 I skal hver undersøge to ting der bevæger sig - den ene skal bevæge sig hurtigere end et menneske, mens den anden skal bevæge sig langsommere. Lad det, som I har valgt, bevæge sig et stykke vej. I skal måle både afstanden og tiden. 2 Lav en undersøgelse Tag notater Tegn og skriv ned hvordan I gjorde det. I skal have så mange detaljer med som muligt. Lokkede I for eksempel hunden med kiks, havde skateren allerede fart på da I startede tidsmålingen, og gik bænke bideren den lige vej? 3 Tag billeder Tag et billede eller en video af forsøgene - eller bare af det I valgte. 4 Find fakta Find nogle fakta om det I valgte. 5 Rapporter om undersøgelsen I klassen Fortæl hinanden om jeres undersøgelser. I skal vælge en undersøgelse fra hver af jer - den sjoveste, den mest anderledes, eller bare den I har mest lyst til. De udvalgte undersøgelser skal beskrives skriftligt i detaljer. Lad den, der udførte forsøget, diktere for den anden som så skriver. Skriv de detaljerede beregninger I har måttet foretage for at finde farten. Brug rigtig gerne computer til både beskrivelse og beregninger. 6 Fremstil to præsentationer I klassen Overskrifter. Beskrivelser med fakta. Billeder af forsøgene eller af de ting I valgte. Beskrivelser af de måder I organiserede forsøgene og målingerne på. Beregning af farten i forsøgene. Sammenligning af farten i forhold til et menneske der går.

8 Kommunikationstest 4 Hvor hurtigt? Lærerside Hvor hurtigt skrives bogstaver på den elektroniske tavle når tasten holdes nede. Er alle bogstaver lige hurtige? Hvor hurtigt går en elev? Hvor hurtigt er sneglen, toget, symaskine eller hunden? Der er nok at tage fat på når det drejer sig om at måle hastigehed. Kun fantasien sætter grænsen. 1. lektion Oplæg i fællesskab i klassen - Fælles samtale om afstand og tid og hvordan der kan måles. - Forsøg uden for klassen med opmåling, tidtagning og beregning. - Anvende gerne forskellige måleenheder, fx en fod, en pind eller en elev. Opsamling i klassen om hvordan grupperne har foretaget målinger og beregninger med sammenligning og vurdering af resultater. arbejde Eleverne samler data hjemme eller uden for skolen Der er her tale om meningsfyldt hjemmearbejde som oven i købet kan komme til at inddrage en eller flere medhjælpere udover samarbejdspartneren lektion Eleverne arbejder i skolen med at systematisere data i den valgte præsentationsform I grupperne samarbejder eleverne om et eller flere af forsøgene. Det udvalgte indhold skal beskrives og beregnes og præsenteres i den valgte (fælles?) form. 5. lektion Produkterne præsenteres Fælles præsentationer i klassen - med fremvisning, eller på boardet som fx powerpoint. Produkterne, fx laminerede A3 eller A4 sider hænges op til sammenligning, eventuelt i rækkefølge efter fart. Evaluering Læreren bedømmer arbejdet Til de individuelle bedømmelser, som kan være enten mundtlige eller skriftlige, kan arket Kommunikationstest Elevbedømmelse anvendes.

Mundtlig matematik. - et udviklingsarbejde Startet på Skovshoved Skole fortsætter her. Ikke bare en proces, men i proces..

Mundtlig matematik. - et udviklingsarbejde Startet på Skovshoved Skole fortsætter her. Ikke bare en proces, men i proces.. Mundtlig matematik - et udviklingsarbejde Startet på Skovshoved Skole fortsætter her. Ikke bare en proces, men i proces.. Hjørring 7. sep. 2012 Line Engsig matematikvejleder på Skovshoved Skole og Mikael

Læs mere

Forløb: Udvikling af børns legefællesskaber gennem de sidste ca. 30 år

Forløb: Udvikling af børns legefællesskaber gennem de sidste ca. 30 år Forløb: Udvikling af børns legefællesskaber gennem de sidste ca. 30 år Dette dokument rummer en beskrivelse af lektioner og aktiviteter i forløbet. Lektion 4 og 5 er skrevet ud med stor detaljeringsgrad.

Læs mere

4. VAND I JORDEN RUNDT/LANDFAKTA

4. VAND I JORDEN RUNDT/LANDFAKTA Opgaver til Agent Footprint 4. til 6. klasse Nedenstående findes en oversigt over alle opgaver til materialet Agent Footprint primært tiltænkt elever på mellemtrinnet. Opgaverne er samlet under to temaer:

Læs mere

UCC - Matematikdag - 08.04.14

UCC - Matematikdag - 08.04.14 UCSJ Målstyret + 21 PD - UCC - 25.02.14 www.mikaelskaanstroem.dk Der var engang. Skovshoved Skole Hvad svarer du på elevspørgsmålet: Hvad skal jeg gøre for at få en højere karakter i mundtlig matematik?

Læs mere

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS GODE RÅD TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI-UDSTILLING Dette er tips og tricks til, hvordan man helt enkelt kan lave

Læs mere

Fagbog om kæledyr - 2. klasse - 30 lektioner

Fagbog om kæledyr - 2. klasse - 30 lektioner Fagbog om kæledyr - 2. klasse - 30 lektioner FRA FÆLLES MÅL Kompetanceområde: Fremstilling Kompetancemål: Eleven kan udtrykke sig i skrift, tale, lyd og billeder i nære og velkendte situationer. Færdigheds-

Læs mere

TAL OG ALGEBRA/GEOMETRI

TAL OG ALGEBRA/GEOMETRI AEU 1 SYGE Sommer 011 Navn: CPR: TAL OG ALGEBRA/GEOMETRI 1. 40 + =. 170 4 =. 6 7 = Afrund til nærmeste hele tal 14. 7,9 1. 1 6 4. 108: 1 = Løs ligningen 16. 8 8 =. x + 10 = 7 x = 6. 4 x = 6 x = 17. 7 10

Læs mere

BULT [BØRN OG UNGE LIDT FOR TUNGE]

BULT [BØRN OG UNGE LIDT FOR TUNGE] Sundhedsprofil BULT [BØRN OG UNGE LIDT FOR TUNGE] Personlig sundhedsprofil Barnets navn Alder Antal søskende: Alder: Dato for Indledende samtale: Vægt: Højde: BMI: Dato for 3. måneders samtale: Vægt: Højde:

Læs mere

AKTIVITETER. 3.-4. klasse

AKTIVITETER. 3.-4. klasse 1 Hvor mange reklamer og aviser modtager en familie? I denne aktivitet skal du undersøge, hvor mange reklamer og aviser din familie modtager i løbet af en uge. Du skal finde ud af, hvor mange kilo papir,

Læs mere

Det didaktiske projekt BILLEDER SOM SALGSTEKNIK

Det didaktiske projekt BILLEDER SOM SALGSTEKNIK Det didaktiske projekt BILLEDER SOM SALGSTEKNIK Jeg har her udarbejdet et undervisningsforløb, der henvender sig til en 5. Klasse i Billedkunst. I dette forløb har 5. klasse to samlede lektioner om ugen.

Læs mere

Natur/teknologi i 6 klasse affald og affaldshåndtering, rumfang, målestok og matematik

Natur/teknologi i 6 klasse affald og affaldshåndtering, rumfang, målestok og matematik Natur/teknologi i 6 klasse affald og affaldshåndtering, rumfang, målestok og matematik Dette er en beskrivelse af et samspil mellem fagene Natur/Teknologi og matematik i to 6. klasser på Tingkærskolen

Læs mere

Mobiltelefoner og matematik

Mobiltelefoner og matematik Mobiltelefoner og matematik Forord og lærervejledning Mobiltelefonen er blevet et meget vigtigt kommunikationsredskab i de sidste år. Mange af skolens elever har i dag en mobiltelefon, som de ofte bruger.

Læs mere

Matematiklærernes dag 08.11.2010. Modellering

Matematiklærernes dag 08.11.2010. Modellering Matematiklærernes dag 08.11.2010 Modellering 0745 - Modellering Matematiklærernes dag 08.11.2010 Matematisk modellering I kursusbeskrivelsen Når man bruger matematik til at beskrive og forstå virkeligheden

Læs mere

16 opgaver, hvor arbejdet med funktionsbegrebet er centralt og hvor det er oplagt at inddrage it

16 opgaver, hvor arbejdet med funktionsbegrebet er centralt og hvor det er oplagt at inddrage it 16 opgaver, hvor arbejdet med funktionsbegrebet er centralt og hvor det er oplagt at inddrage it Tanker bag opgaverne Det er min erfaring, at elever umiddelbart vælger at bruge det implicitte funktionsbegreb,

Læs mere

BULT [BØRN OG UNGE LIDT FOR TUNGE]

BULT [BØRN OG UNGE LIDT FOR TUNGE] Sundhedsprofil BULT [BØRN OG UNGE LIDT FOR TUNGE] Personlig sundhedsprofil Barnets navn Alder Adresse Mors mobil-nr. Mors navn Mors adresse Fars mobil-nr. Fars navn Fars adresse Antal søskende alder Skemaet

Læs mere

Du og din familie. Uddannelse og Job

Du og din familie. Uddannelse og Job Du og din familie Uddannelse og Job Titel: Anbefalet klassetrin: Beskrivelse: Tidsforbrug: Du og din familie 2. - 3. klasse I dette forløb vil eleverne arbejde med forskellige måder at leve på, de skal

Læs mere

Vi skal sikre bæredygtig adgang og forvaltning af vand og sanitet for alle. Giv alle adgang til toilet, sanitet og hygiejne.

Vi skal sikre bæredygtig adgang og forvaltning af vand og sanitet for alle. Giv alle adgang til toilet, sanitet og hygiejne. Verdensmål 6 Vi skal sikre bæredygtig adgang og forvaltning af vand og sanitet for alle. DELMÅL 6.3 Styrk vandkvaliteten og rens og brug spildevand bedre. DELMÅL 6.4 Gør vandforbruget effektivt og sikr

Læs mere

Uge / emne Indhold Materiale Mål Evaluering

Uge / emne Indhold Materiale Mål Evaluering Årsplan for skoleåret 2016/2017 5. klasse matematik Uge / emne Indhold Materiale Mål Evaluering 33 36 Store tal og negative tal I gang med nyt bogsystem. Arbejde med store tal og med negative tal. Bruge

Læs mere

Tal og enheder INTRO. Kapitlet handler om at regne med tal og enheder, og om hvordan du kan omregne fra en enhed til en anden.

Tal og enheder INTRO. Kapitlet handler om at regne med tal og enheder, og om hvordan du kan omregne fra en enhed til en anden. Tal og enheder Du bruger tal i mange forskellige sammenhænge, fx når du skal fortælle, hvor høj du er, hvor meget du vejer, eller hvor langt du har til skole. Ofte er det nødvendigt med en enhed efter

Læs mere

Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Læring i bevægelse

Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Læring i bevægelse Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Læring i bevægelse Tidsgruppe 0 10 minutter: Eleverne går tur i ring i modsat retning Eleverne får udleveret spørgsmålskort Når de mødes skal de svare på den

Læs mere

Logbog for skoleåret Skole: Deltagerne:

Logbog for skoleåret Skole: Deltagerne: Logbog for skoleåret 2018-19 Skole: Deltagerne: Identitet Aktions- og handleplan Aktioner eller handlinger eleverne har lavet Forslag til aktioner handlinger Tomme ark til kopiering Identitet Lav et holdnavn:

Læs mere

8 cm 0,7 m 3,1 m 0,25 km. 38 mm 84 dm 24,8 km 35.660 cm. 527.125 mm 32,1 m 0,2 cm 84,37 m. 47,25 km 45,27 m 0,875 km 767,215 m

8 cm 0,7 m 3,1 m 0,25 km. 38 mm 84 dm 24,8 km 35.660 cm. 527.125 mm 32,1 m 0,2 cm 84,37 m. 47,25 km 45,27 m 0,875 km 767,215 m 8.01 Enheder 8 cm 0, m 3,1 m 0,25 km 38 mm 84 dm 24,8 km 35.660 cm 52.125 mm 32,1 m 0,2 cm 84,3 m 4,25 km 45,2 m 0,85 km 6,215 m 2.500 dm 2 48 m 2 2 km 2 56.000 cm 2 0,45 km 2 6,2 ha 96.000 cm 2 125.000.000

Læs mere

DOMEAS 10 VANDSPARERÅD

DOMEAS 10 VANDSPARERÅD DOMEAS 10 VANDSPARERÅD 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Montér en spareperlator på din vandhane. Den blander vandet med luft, så strålen virker større og du kan spare over 40% på dit vandforbrug. Køb en vandbesparende

Læs mere

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M o Sta Stem! ga! o - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? / o T D A O M K E R I Indhold En bevægelsesøvelse hvor eleverne får mulighed for aktivt og på gulvet at udtrykke holdninger, fremsætte forslag

Læs mere

EMNE. CAFÉEN SPØRGSMÅL AKTIVITETER ORGANISATION MATERIALER KUNDSKABER/ FÆRDIGHEDER Flipover. Alle. Alle. Grupper. Grupper

EMNE. CAFÉEN SPØRGSMÅL AKTIVITETER ORGANISATION MATERIALER KUNDSKABER/ FÆRDIGHEDER Flipover. Alle. Alle. Grupper. Grupper 1.Caféen Hvad er en café? Brainstorming en café Hvad skal der være i en café? Brainstorming Kan I lave en café? Lav en café Karton, maling, blyanter, stof, lim, m.m. Billedkunst, fantasi Hvad skal caféen

Læs mere

Post 1. Kig godt på billedet. Ved næste post skal I svare på nogle spørgsmål om billedet.

Post 1. Kig godt på billedet. Ved næste post skal I svare på nogle spørgsmål om billedet. Post 1 Ved næste post skal I svare på nogle spørgsmål om billedet. Post 2 Var der en engel på det første billede -og hvis der var, hvilken farve var den? Hvilken farve var sommerfuglen? Post 3 Ved sidste

Læs mere

Årsplan matematik 7.klasse 2014/2015

Årsplan matematik 7.klasse 2014/2015 Årsplan matematik 7.klasse 2014/2015 Emne Indhold Mål Tal og størrelser Arbejde med brøktal som repræsentationsform på omverdenssituationer. Fx i undersøgelser. Arbejde med forskellige typer af diagrammer.

Læs mere

Fra model til virkelighed Elev-arbejdsark til Fra model til virkelighed

Fra model til virkelighed Elev-arbejdsark til Fra model til virkelighed Fra model til virkelighed Elev-arbejdsark til Fra model til virkelighed - et forløb om målestoksforhold, omkreds-, areal og rumfangsberegning Jeres overvejelser er vigtige! Inden I løser en opgave, så

Læs mere

Verdensmål 1. Afskaf fattigdom DELMÅL 1.3 DELMÅL 1.4 DELMÅL 1.5 DELMÅL 1.A DELMÅL 1.B DELMÅL 1.2 DELMÅL 1.1

Verdensmål 1. Afskaf fattigdom DELMÅL 1.3 DELMÅL 1.4 DELMÅL 1.5 DELMÅL 1.A DELMÅL 1.B DELMÅL 1.2 DELMÅL 1.1 Verdensmål 1 Vi skal afskaffe alle former for fattigdom i verden. DELMÅL 1.3 Indfør sociale sikkerhedsnet. DELMÅL 1.4 Giv lige rettigheder til ejerskab. DELMÅL 1.5 Opbyg modstandsdygtighed mod katastrofer.

Læs mere

OMEGA-opgave for indskoling

OMEGA-opgave for indskoling OMEGA-opgave for indskoling Tema: Vandforbrug Vand der kommer i vores vandhaner kommer nede fra jorden. Det er undervejs i lang tid og skal både renses, pumpes og ledes bort i kloakken bagefter igen. Billede:

Læs mere

Kompetencemål ved skolestart

Kompetencemål ved skolestart Kompetencemål ved skolestart Trivsel og læring hånd i hånd Vi vil gerne sikre, at børnehave og forældre kan arbejde i samme retning og at alle ved hvilke kompetencer, der kan e et skolebarn til at få en

Læs mere

Jagten på næringssaltene biotopundersøgelse af å eller sø

Jagten på næringssaltene biotopundersøgelse af å eller sø Jagten på næringssaltene biotopundersøgelse af å eller sø LÆRERINFO: Relaterede fag: Biologi, Fysik/kemi Klassetrin: 7.-10. klasse Tidsforbrug: 8-10 lektioner, en lektion inden, en dag i felten (8-14),

Læs mere

Forløbet er designet til 4. 6. klassetrin og der arbejdes med kompetenceområderne Alsidig idrætsudøvelse og Idrætskultur og relationer.

Forløbet er designet til 4. 6. klassetrin og der arbejdes med kompetenceområderne Alsidig idrætsudøvelse og Idrætskultur og relationer. 1/1 LÆRERVEJLEDNING Undervisningsmaterialet Idræt i gaden - bevæg dig, hvor du bor sætter fokus på gadeidrættens muligheder i Danmarks byer og kobler bevægelse og idræt med læring om arkitektur, byudvikling

Læs mere

Midtvejsevaluering læringsforsøg 2013/2014

Midtvejsevaluering læringsforsøg 2013/2014 Midtvejsevaluering læringsforsøg 2013/2014 Titel Skole ipads og mundtlighed i tysk og engelsk Skovbyskolen Mål Vi ønsker at undersøge, om vi ved at arbejde systematisk og målrettet med lyd og billeder

Læs mere

FSA. Matematik. 3 timer. Folkeskolens afgangs prøve. Problemløsningsdel

FSA. Matematik. 3 timer. Folkeskolens afgangs prøve. Problemløsningsdel FSA Folkeskolens afgangs prøve Matematik Problemløsningsdel 3 timer April 2012 1 Elevhold 11/12 På Sundeved går der 128 elever. De fleste elever har svaret på et spørgeskema 1.1 Find ud af hvor mange procent

Læs mere

Opgaver i forbindelse med besøg på Glud og Marstrand, Hedensted.

Opgaver i forbindelse med besøg på Glud og Marstrand, Hedensted. Opgaver i forbindelse med besøg på Glud og Marstrand, Hedensted. Oplysninger, der skal bruges til at løse opgaverne: a. Toppen af dåsen hedder låget! Den blanke kant på låget hedder en omrulning! Det der

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Anstændige jobs og økonomisk vækst. Brug ressourcerne effektivt i forbrug og produktion. Skab fuld beskæftigelse

Anstændige jobs og økonomisk vækst. Brug ressourcerne effektivt i forbrug og produktion. Skab fuld beskæftigelse Verdensmål 8 Vi skal fremme vedvarende, inklusiv og bæredygtig, fuld og produktiv beskæftigelse samt anstændigt arbejde til alle. DELMÅL 8.6 Hjælp flere unge i arbejde, uddannelse og træning. DELMÅL 8.7

Læs mere

Rumfang af væske i beholder

Rumfang af væske i beholder Matematikprojekt Rumfang af væske i beholder Maila Walmod, 1.3 HTX Roskilde Afleveringsdato: Fredag d. 7. december 2007 1 Fru Hansen skal have en væskebeholder, hvor rumfanget af væsken skal kunne aflæses

Læs mere

Skibet er ladet med rettigheder O M

Skibet er ladet med rettigheder O M Skibet er ladet med rettigheder T D A O M K E R I Indhold Dilemmaøvelse. Eleverne forestiller sig, at de skal sejle til et nyt kontinent, men for at nå frem må de vælge, hvilke nødvendige eller unødvendige

Læs mere

ZzzZzznork - event for 7. klasse

ZzzZzznork - event for 7. klasse ZzzZzznork - event for 7. klasse Introduktion Vi skal udforske søvnvaner i denne uge. Vi skal se, hvor meget elever og lærere tilsammen sover og hvilke fordele og ulemper, der er ved at sove. Igennem små

Læs mere

Undervisningsforløb til udskolingen

Undervisningsforløb til udskolingen FORLAG Undervisningsforløb til udskolingen Til døden os skiller en kortfilm af Martin og Michael Vrede Nielsen En lyd siger mere end 24 billeder. I sekundet. Af Anders Beier Stokkebæk Til døden os skiller

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

SparOmeter-forløb. Opbygning af SparOmeter-forløb

SparOmeter-forløb. Opbygning af SparOmeter-forløb SparOmeter-forløb Opbygning af SparOmeter-forløb Introduktion til målinger Målinger apparatforbrug Målinger apparatforbrug Sparekampagne Elevundersøgelserne veksler mellem arbejde på skolen og målinger

Læs mere

TIL LÆRERE I FOLKESKOLEN AFFALDS KONKURRENCE

TIL LÆRERE I FOLKESKOLEN AFFALDS KONKURRENCE TIL LÆRERE I FOLKESKOLEN AFFALDS KONKURRENCE Skil elektronikaffald ad og find ud af, hvad det indeholder. I deltager i konkurrencen om biografbilletter med sodavand og popcorn til hele klassen. TIL LÆRERE

Læs mere

Folkeskolens Afgangsprøve. Matematisk problemløsning. maj 2007. Som bilag til dette opgavesæt er vedlagt et svarark

Folkeskolens Afgangsprøve. Matematisk problemløsning. maj 2007. Som bilag til dette opgavesæt er vedlagt et svarark Folkeskolens Afgangsprøve Matematisk problemløsning maj 2007 Som bilag til dette opgavesæt er vedlagt et svarark Mursten De første danske bygninger af mursten blev opført omlaing år 1160. I 1.1 I Hvor

Læs mere

Reducer forsuringen af havet. Gør fiskeriet bæredygtigt.

Reducer forsuringen af havet. Gør fiskeriet bæredygtigt. Verdensmål 14 Vi skal bevare og sikre bæredygtig brug af verdens have og deres ressourcer. indføre videnskabsbaserede forvaltningsplaner for at genoprette fiskebestande hurtigst muligt. Bestandene skal

Læs mere

Tal og enheder. Kapitlet handler om at regne med tal og enheder, og om hvordan du kan omregne fra en enhed til en anden. INTRO TAL OG ENHEDER

Tal og enheder. Kapitlet handler om at regne med tal og enheder, og om hvordan du kan omregne fra en enhed til en anden. INTRO TAL OG ENHEDER Tal og enheder Du bruger tal i mange forskellige sammenhænge, fx når du skal fortælle, hvor høj du er, hvor meget du vejer, eller hvor langt du har til skole. Ofte er det nødvendigt med en enhed efter

Læs mere

Fortæl derudover eleverne, at de også skal overveje, hvordan deres liv ville se ud, hvis de ikke havde disse rettigheder.

Fortæl derudover eleverne, at de også skal overveje, hvordan deres liv ville se ud, hvis de ikke havde disse rettigheder. Frihedsrettighedernes betydning Sådan gør du Introduktion af elementet (5-10 minutter) Start med at fortælle eleverne, at de nu skal arbejde med grundlæggende demokratiske frihedsrettigheder herunder,

Læs mere

Energivejleder-forløb

Energivejleder-forløb Energivejleder-forløb Energivejleder Inden forløbet skal du udlevere hjemmeopgaven. Du kan understrege over for dem at det er vigtigt at de sørger for at udfylde skemaet, fordi de to næste moduler bygger

Læs mere

Forebyggelsesforløbet

Forebyggelsesforløbet Tidspunkt Aktivitet Varighed Inden skolestart Oplæg for lærergruppen om Netwerk 10 min. Forebyggelsesforløbet Første skoledag Del 1: Præsentation af Netwerk og etablering af makkerskaber 45 min. 1.-3.

Læs mere

Forudsigelige regler og rutiner

Forudsigelige regler og rutiner 1 Forudsigelige regler og rutiner Der findes vidt forskellige opdragelsesstile, der spænder lige fra det meget strikse med kæft trit og retning til det helt laissez faire, hvor alt er tilladt. Man kan

Læs mere

Børnenes Egen U-landskalender: Lav en digital lågekalender

Børnenes Egen U-landskalender: Lav en digital lågekalender Side 1/5 Fag/klassetrin: Dansk, 1.-4. klasse Omfang: 2-8 lektioner. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Formålet er at producere egne digitale u-landskalendere, som eleverne

Læs mere

Opgave 1. Vand og vandforsyning (fase 3) Vandets fordeling! Forholdet mellem saltvand og. Ferskvand. Ferskvandets fordeling

Opgave 1. Vand og vandforsyning (fase 3) Vandets fordeling! Forholdet mellem saltvand og. Ferskvand. Ferskvandets fordeling Opgave 1 Vandets fordeling! Hvor stor en del af jordens overflade er dækket af vand (brug bøger eller internettet)? % af jordens overflade er vand. Forholdet mellem saltvand og ferskvand Hvor mange % er

Læs mere

Generalforsamling d. 23. april 2013

Generalforsamling d. 23. april 2013 Generalforsamling d. 23. april 2013 Det har været en lidt mærkelig oplevelse at skulle skrive dette års beretning, og jeg har prøvet at udskyde den så længe som muligt, for tidligere år er jeg kommet ind

Læs mere

Uge 39 med Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør.

Uge 39 med Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør. Uge 39 med Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør. Smager vand ens alle steder? Hvor kommer drikkevand fra? Kan jeg lave vand? Foto: Emil Thomsen Drikkevand i fremtiden. Baggrund for hæftet og konkurrencen.

Læs mere

Guide til den gode lektionsplan Udarbejdet til brug på Voksenpædagogisk Grunduddannelse

Guide til den gode lektionsplan Udarbejdet til brug på Voksenpædagogisk Grunduddannelse Guide til den gode lektionsplan Udarbejdet til brug på Voksenpædagogisk Grunduddannelse 2 Denne guide er udarbejdet af: BRMST Eva-Marie Lillelund Nielsen, BRTS Til brug på: Voksenpædagogisk Grundkursus

Læs mere

Læseplan for faget matematik. 1. 9. klassetrin

Læseplan for faget matematik. 1. 9. klassetrin Læseplan for faget matematik 1. 9. klassetrin Matematikundervisningen bygger på elevernes mange forudsætninger, som de har med når de starter i skolen. Der bygges videre på elevernes forskellige faglige

Læs mere

1. klasse. Vores klasse

1. klasse. Vores klasse 1. klasse Vores klasse Vores klasse Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Psykisk arbejdsmiljø Psykisk og fysisk arbejdsmiljø Arbejdsmiljø og læringsstile Besøg i klassen Opgaver i hjemmet og

Læs mere

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS GODE RÅD TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI-UDSTILLING Dette er tips og tricks til, hvordan man helt enkelt kan lave

Læs mere

Lær Dhakas børn at kende. - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad Dhaka

Lær Dhakas børn at kende. - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad Dhaka Opgaveark Dansk og Natur/Teknologi, 1.-5. klasse Omfang: 2-4 lektioner (Plus 2-4 lektioner, hvis I bruger tillægsopgaverne) Lær Dhakas børn at kende - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad

Læs mere

2: Landsplan - Klassetrin (Alle) - Alder (Alle) - Antal besvarelser: 7745

2: Landsplan - Klassetrin (Alle) - Alder (Alle) - Antal besvarelser: 7745 RAPPORT Fuld rapport ÅRGANG 2017/2018 OMRÅDE Grundskole MÅLGRUPPE Indskoling UNDERSØGELSE Sundhedsprofil for børn i 1. klasse GRUNDLAG Sydvestmors Friskole - Klassetrin (Alle) - Alder (Alle) RESPONDENT

Læs mere

Verdensmål 3. Sundhed og trivsel DELMÅL 3.6 DELMÅL 3.7 DELMÅL 3.8 DELMÅL 3.9 DELMÅL 3.A DELMÅL 3.4 DELMÅL 3.1 DELMÅL 3.B DELMÅL 3.2 DELMÅL 3.

Verdensmål 3. Sundhed og trivsel DELMÅL 3.6 DELMÅL 3.7 DELMÅL 3.8 DELMÅL 3.9 DELMÅL 3.A DELMÅL 3.4 DELMÅL 3.1 DELMÅL 3.B DELMÅL 3.2 DELMÅL 3. Verdensmål 3 Vi skal sikre et sundt liv for alle og fremme trivsel for alle aldersgrupper. DELMÅL 3.6 Nedbring antallet af dræbte og sårede i trafikken. Inden 2020 skal vi på verdensplan halvere antallet

Læs mere

Interaktiv Whiteboard og geometri

Interaktiv Whiteboard og geometri Interaktiv Whiteboard og geometri Nærværende dokumentation af et undervisningsforløb til undervisning i geometri er blevet til som et resultat af initiativet Spredningsprojektet. Spredningsprojektet er

Læs mere

Fagårsplan 10/11 Fag: Matematik Klasse: 7.ABC Lærer: Henrik Stillits. Fagområde/ emne

Fagårsplan 10/11 Fag: Matematik Klasse: 7.ABC Lærer: Henrik Stillits. Fagområde/ emne Fagårsplan 10/11 Fag: Matematik Klasse: 7.ABC Lærer: Henrik Stillits. Fagområde/ emne Matematiske færdigheder Grundlæggende færdigheder - plus, minus, gange, division (hele tal, decimaltal og brøker) Identificer

Læs mere

Jeg ville udfordre eleverne med en opgave, som ikke umiddelbar var målbar; Hvor høj er skolens flagstang?.

Jeg ville udfordre eleverne med en opgave, som ikke umiddelbar var målbar; Hvor høj er skolens flagstang?. Hvor høj er skolens flagstang? Undersøgelsesbaseret matematik 8.a på Ankermedets Skole i Skagen Marts 2012 Klassen deltog for anden gang i Fibonacci Projektet, og der var afsat ca. 8 lektioner, fordelt

Læs mere

Årsplan klasse matematik Skoleåret Lærer: Kamilla Horsholt og Pernille Rokkjær

Årsplan klasse matematik Skoleåret Lærer: Kamilla Horsholt og Pernille Rokkjær Årsplan 2.-3. klasse matematik Skoleåret 2019-2020 Lærer: Kamilla Horsholt og Pernille Rokkjær Årsplanen er udarbejdet ud fra gældende kompetencemål i faget matematik efter 3. klasse: Eleven kan handle

Læs mere

Magneter Undervisningsforløb til Natur/Teknik

Magneter Undervisningsforløb til Natur/Teknik Magneter Undervisningsforløb til atur/teknik ide 1 af 25 Første lektion ca. 90 min. Undervisningsrummet Træningsrummet tudierummet om indledning taler læreren og eleverne sammen om, hvor der bruges magneter

Læs mere

Rapport SAMMENLIGNING Genereret 7. februar 2018

Rapport SAMMENLIGNING Genereret 7. februar 2018 Rapport SAMMENLIGNING Genereret 7. februar 2018 Årstal: 2017/2018 Område: GRUNDSKOLE Rapportniveau: Institution - Kommune Skolesundhed.dk Rapport udarbejdet for Odense Kommune Genereret d. 07-02-2018 Valg

Læs mere

INTRODUKTION TIL ZZZNORK

INTRODUKTION TIL ZZZNORK INTRODUKTION TIL ZZZNORK 7. KLASSE Introduktion Vi skal udforske søvnvaner i denne uge. Vi skal se, hvor meget elever og lærere tilsammen sover og hvilke fordele og ulemper, der er ved at sove. Igennem

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GRUNDSKOLEN

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GRUNDSKOLEN UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING Udviklingsredskab Kære team i grundskolen Dette udviklingsredskab guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Som team eller arbejdsgruppe kan I bruge redskabet til en systematisk

Læs mere

Når du skal demonstrere SparOmeteret, kan du starte med at beskrive de grundlæggende funktioner således:

Når du skal demonstrere SparOmeteret, kan du starte med at beskrive de grundlæggende funktioner således: Kend dit elforbrug Lærer vejledning Baggrund: I Klimahandlinger på dit værelse skal eleverne lære at måle apparaters elforbrug og finde ud af hvor stort et elforbrug de har på deres værelse. Formål: Målet

Læs mere

PowerPoint Præsentation

PowerPoint Præsentation Tavlhøjcenteret PowerPoint Præsentation Brugen af de simple funktioner i PowerPoint 2007 Præsentation i forbindelse med slægtsforskning Opret en præsentation med dias tekster Oprettelse af animationer

Læs mere

Aktiviteter 3.-4. klasse

Aktiviteter 3.-4. klasse Sorter affald Engangshandsker En pose affald 3 kasser til sortering af affald, fx papkasser Tusser Lim Et stort stykke plastik eller en voksdug Tag 3 stykker papir. Skriv genbrug på det ene stykke papir,

Læs mere

Matematik i 5. klasse

Matematik i 5. klasse Matematik i 5. klasse Igen i år benytter vi os af Faktor i femte. Systemet indeholder en grundbog, hvortil der er supplerende materiale i form af kopiark, som er tilpasset de gennemgåede emner. Grundbogen

Læs mere

Introopgaver. Produktionsform Varighed Landmand Resumé af filmen

Introopgaver. Produktionsform Varighed Landmand Resumé af filmen Introopgaver INTRO 1 Læringsmål: - Film At eleverne har fået et forhåndskendskab til landmandslivet. At eleverne er motiverede til det videre arbejde med Bedriften. At eleverne har stiftet bekendtskab

Læs mere

Klassens egen grundlov O M

Klassens egen grundlov O M Klassens egen grundlov T D A O M K E R I Indhold Argumentations- og vurderingsøvelse. Eleverne arbejder med at formulere regler for samværet i klassen og udarbejder en grundlov for klassen, som beskriver

Læs mere

Hvilke overgangsproblemer løses med aktiviteten?

Hvilke overgangsproblemer løses med aktiviteten? Lærervejledning Formål Formålet med opgaven er, at eleverne gennem forløbet får styrket deres kompetencer inden for matematisk modellering samt lineære sammenhænge og proportionalitet. Hvilke overgangsproblemer

Læs mere

Projektopgaven Elise Smiths Skole

Projektopgaven Elise Smiths Skole Projektopgaven Elise Smiths Skole Slutmål for projektopgaven på Elise Smiths Skole Eleverne skal have ejerskab over deres projektopgave. Eleverne skal kunne fordybe sig i en arbejdsproces. Eleverne skal

Læs mere

WORKSHOP 1C, DLF-kursus, Brandbjerg Højskole, den 25. november 2015

WORKSHOP 1C, DLF-kursus, Brandbjerg Højskole, den 25. november 2015 WORKSHOP 1C, DLF-kursus, Brandbjerg Højskole, den 25. november 2015 opstille og synliggøre læringsmål knyttet til repræsentation og symbolbehandling på forskellige klassetrin udvikle og vurdere undervisningsaktiviteter

Læs mere

Hvad er du mest stolt af, at have gjort i projektet. Nåede I alt det I ville med. Nævn 3 ting som du mener har været de mest spændende ved projektet.

Hvad er du mest stolt af, at have gjort i projektet. Nåede I alt det I ville med. Nævn 3 ting som du mener har været de mest spændende ved projektet. Nævn 3 ting som du mener har været de mest spændende ved projektet. Hvad har du lært af det? Hvordan vil du bruge det næste gang? Hvad er du mest stolt af, at have gjort i projektet. Hvordan var det godt

Læs mere

Lærervejledning Matematik 1-2-3 på Smartboard

Lærervejledning Matematik 1-2-3 på Smartboard Lærervejledning Matematik 1-2-3 på Smartboard Lærervejledning til Matematik 1-2-3 på Smartboard Materialet består af 33 færdige undervisningsforløb til brug i matematikundervisningen i overbygningen. Undervisningsforløbene

Læs mere

Undersøg job. Arbejdskort 1. Job på skolen. Opgave. Hjælp. Resultat. Tid

Undersøg job. Arbejdskort 1. Job på skolen. Opgave. Hjælp. Resultat. Tid Arbejdskort 1 Undersøg job Job på skolen Hver dag møder du mennesker på job overalt, hvor du kommer. Hos bageren, i butikker, i sportshallen, i biografen, på gaden. På skolen er der dine lærere, servicemedarbejdere

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Side 1/6 Fag/klassetrin: Dansk, 3.-4- klassse Omfang: 1-2 lektioner. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Formålet er at styrke elevernes evne til at skrive deres egne billedtekster

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Lærervejledning. Høreforeningens støjkasser

Lærervejledning. Høreforeningens støjkasser Lærervejledning Høreforeningens støjkasser Lærervejledning side 1 af 12 Indhold 03 Sådan bruger du Høreforeningens støjkasse i undervisningen 03 Oversigt over emner 04 Tak til Sponsorer 05 Gennemgang af

Læs mere

Brug af brøker. Men brøker kan også bruges til at beskrive andet end størrelser Kapitlet handler om noget af det, brøker kan bruges til at beskrive.

Brug af brøker. Men brøker kan også bruges til at beskrive andet end størrelser Kapitlet handler om noget af det, brøker kan bruges til at beskrive. Brug af brøker Brøker er tal ligesom de hele tal. På tallinjen er der uendelig mange brøker imellem de hele tal. Vi kan beskrive mange af de størrelser vi har brug for med brøker - fx længder og rumfang.

Læs mere

BLEERS ABSORPTIONSEVNE: DESIGN DIN UNDERSØGELSE

BLEERS ABSORPTIONSEVNE: DESIGN DIN UNDERSØGELSE ELEVVEJLEDNING BLEERS ABSORPTIONSEVNE: DESIGN DIN UNDERSØGELSE I klassen har I talt om, hvordan man kan sammenligne, hvor meget vand forskellige bleer kan absorbere. I skal nu undersøge, om denne hypotese

Læs mere

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE FYSISK SUNDHED AUGUST 2013 SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE Spis sund mad, se mindre TV, bevæg dig, sov godt, lav en klar aftale om alkohol med dine forældre og hold dig fra rygning. Spis

Læs mere

Nye Fælles Mål og årsplanen. Thomas Kaas, Lektor og Kirsten Søs Spahn, pæd. konsulent

Nye Fælles Mål og årsplanen. Thomas Kaas, Lektor og Kirsten Søs Spahn, pæd. konsulent Nye Fælles Mål og årsplanen Thomas Kaas, Lektor og Kirsten Søs Spahn, pæd. konsulent Interview Find en makker, som du ikke kender i forvejen Stil spørgsmål, så du kan fortælle os andre om vedkommende ift.:

Læs mere

WORKSHOP 1A, DLF-kursus, Brandbjerg, 25. november 2015

WORKSHOP 1A, DLF-kursus, Brandbjerg, 25. november 2015 WORKSHOP 1A, DLF-kursus, Brandbjerg, 25. november 2015 At I får indblik i matematisk modellering, og i hvad undervisning i matematisk modellering kan bestå i på forskellige klassetrin. konkrete ideer til

Læs mere

Det handler om dig. en sundhedspædagogisk sundhedsprofil for børn og unge i Randers Kommune. Afrapportering for skoleåret 2011/12

Det handler om dig. en sundhedspædagogisk sundhedsprofil for børn og unge i Randers Kommune. Afrapportering for skoleåret 2011/12 Det handler om dig en sundhedspædagogisk sundhedsprofil for børn og unge i Randers Kommune Afrapportering for skoleåret 2011/12 Udarbejdet af Inger Kruse Andersen September 2012 1 Indholdsfortegnelse En

Læs mere

Eleverne lærer at måle puls samt at formidle, hvordan det føles at have KOL gennem en kort film på mobil eller tablet.

Eleverne lærer at måle puls samt at formidle, hvordan det føles at have KOL gennem en kort film på mobil eller tablet. Lærerark Hvordan føles det at have KOL? Læringsmål på forløbet Eleverne lærer at måle puls samt at formidle, hvordan det føles at have KOL gennem en kort film på mobil eller tablet. Kort om opgaven Læreren

Læs mere

Du skal lave en tegning af bordet set lige på fra alle sider (fra langsiden, den korte side, fra oven og fra neden - 4 tegninger i alt).

Du skal lave en tegning af bordet set lige på fra alle sider (fra langsiden, den korte side, fra oven og fra neden - 4 tegninger i alt). Mit bord. Tegn det bord, du sidder ved. Du skal lave en tegning af bordet set lige på fra alle sider (fra langsiden, den korte side, fra oven og fra neden - 4 tegninger i alt). Tegningerne skal laves på

Læs mere

Rusmiddelforebyggende. undervisning MODUL 2. Kommunikation

Rusmiddelforebyggende. undervisning MODUL 2. Kommunikation Rusmiddelforebyggende undervisning MODUL 2 MODUL 2 Aktiviteter Forberedende aktivitet: Inddeling i hold. Film: Animeret introduktion til emnet kommunikation. Samtale på klassen: Opfølgning på animeret

Læs mere

Rickshaw-julepynt. Eleverne skal kende til Bangladeshs rickshawkunst og lade sig inspirere af den til at lave egne produkter.

Rickshaw-julepynt. Eleverne skal kende til Bangladeshs rickshawkunst og lade sig inspirere af den til at lave egne produkter. Opgaveark Billedkunst, 1.-2. klasse og 3.-5. klasse Omfang: 2-4 lektioner Rickshaw-julepynt Bangladesh er fuld af rickshaws cykeltaxier. I hovedstaden Dhaka er de overalt i den larmende trafik. Så mange,

Læs mere

Matematik på VUC Modul 2 Opgaver. Vægtenheder...2 Rumfangenheder...6 Længdeenheder...8 Blandede opgaver med vægt, rumfang og længde...

Matematik på VUC Modul 2 Opgaver. Vægtenheder...2 Rumfangenheder...6 Længdeenheder...8 Blandede opgaver med vægt, rumfang og længde... Købmandsregning Vægtenheder...2 Rumfangenheder...6 Længdeenheder...8 Blandede opgaver med vægt, rumfang og længde...9 Udarbejdet af: Niels Jørgen Andreasen, VUC Århus nja@vucaarhus.dk Modul 2,1 - købmandsregning

Læs mere

Matematik D. Almen forberedelseseksamen. Skriftlig prøve. (4 timer)

Matematik D. Almen forberedelseseksamen. Skriftlig prøve. (4 timer) Matematik D Almen forberedelseseksamen Skriftlig prøve (4 timer) AVU092-MAD Mandag den 7. december 2009 kl. 9.00-13.00 Danmarks Smukkeste Festival Matematik niveau D Skriftlig matematik Opgavesættet består

Læs mere