DANSKFAGET I ET SPROGLIGT OG KULTURELT DIVERSITETSPERSPEKTIV

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DANSKFAGET I ET SPROGLIGT OG KULTURELT DIVERSITETSPERSPEKTIV"

Transkript

1 DANSKFAGET I ET SPROGLIGT OG KULTURELT DIVERSITETSPERSPEKTIV PH.D. At sætte tegn på kultur i ental og flertal. Om litteratur og kulturel diversitet i dansk didaktik og danskdidaktisk forskning DaDi-seminar 2. juni

2 Konstitutivt betragtet er det umuligt at anvise litteratur en permanent hjemadresse. Den respekterer ikke grænser. Som en kulturel genstand har litteraturen en immanent tilbøjelighed til at migrere på tværs af kontinenter, nationer, kulturer, religioner, sprog, ja tilmed epoker ( ) (Frank 2012:2)

3 MAJ 2014 FILMINSTRUKTØR FENAR AHMAD: "Jeg kommer ikke fra Irak eller Danmark. Jeg kommer ikke fra ét sted. Jeg kommer fra stedet mellem to steder."

4 Hvilke konsekvenser skal en globaliseret verden med et uoverskueligt og ekspanderende terræn for at definere identiteter og indgå i fællesskaber have for skolens og dens fag? Hvilke alternativer er der til den nationale og monokulturelle begrundelse og ramme for litteraturundervisningen?

5 Oplægget falder i to dele: I. Diskussion af de forståelser af kultur og identitet faget og fagdidaktikken tilbyder II. Nogle refleksioner over, hvordan en analyse af praksis kan bidrage til en anden forståelse af kultur i danskfagets litteraturundervisning. Grundlag: Ph.d. afhandlingen Mellem tekster (Rørbech 2013).

6 Hvordan forbindes litteratur med kultur og identitet i danskfaget? Nationen Traditionen Elevbaggrunden

7 Hvilke legitimeringer og formål forbinder det enkelte perspektiv kultur og litteraturundervisningen med? Og hvilke fællesskaber og forskelle skaber de? Hvordan bestemmer perspektivernes forskellige forståelser af kultur og kontekst mulighederne for at læse litterære tekster, og hvordan positionerer de eleverne som læsere? (Mellem tekster 2013).

8 DET NATIONALE PERSPEKTIV: NATIONEN Når vi i dag opstiller en liste over de vigtigste forfattere i vores litteratur ( ) (Dansk litteraturs kanon 2004:11). Hvad har vi at byde på, på hvilken måde har vi forvaltet den europæiske og nordiske kulturarv, og hvad er det særlige ved dansk kultur? Hvorfor skal vi fastholde vores sprog, hvis vi ikke kan se værdien af den kultur, der er formet på dansk? Hvad har vi at bidrage med i en europæisk virkelighed, der ikke blot vil repræsentere forskellige manifestationer af amerikansk påvirkning? Den gode litteratur kan være med til at besvare de spørgsmål og er i sig selv udtryk for dansk kultur og sprog. Kan vi stiltiende se på, at eleverne ikke sikres et kvalificeret møde med de vigtigste danske forfatterskaber? (Dansk litteraturs kanon 2004:7).

9 VORES LITTERATUR: DIGTER, LÆSER OG FÆDRELAND Litteraturen bidrager således til forestillingen om et kollektiv, som har det til fælles at det har denne litteratur: danskerne fx har Kierkegaard på en anden måde end japanerne, uanset hvor hans forfatterskab læses mest ( )(Conrad 1991:467). Digteren har med andre ord skabt en rigdom, som vi uden videre er fælles om qua danskere, sådan at vores beskæftigelse med den er en nationalhandling (Conrad 1991:464).

10 DET HERMENEUTISKE PERSPEKTIV: TRADITIONEN Om klassikeren står der, at den er: ( ) en formidlende instans, der overleverer indsigter og anskuelsesformer til nye generationer, som på denne måde kan træde i dialog med et stykke kulturel fortid ( ). Hver enkelt tekst er en boreprøve fra lag i kulturens komplekse formationer (ibid.:9). Jeg har ikke spor imod samfundsanalyse, og jeg har ikke spor imod tekstanalyse i dansk og imod bibelkritik og så videre, men grunden til at vi har de fag, er, at de repræsenterer nogle af de centrale led i de kulturelle lag, som er en del af os selv, og som vi står på, og hvis vi ikke har kendskab til disse kulturelle lag, så kender vi hverken os selv eller vores fremtid, og så har vi heller ikke muligheder for at forstå andre folkeslag og for at medvirke i et internationalt samarbejde (Kieler 2005).

11 Hermeneutiske diskurser anvendes side om side med nationale i fx kanonrapporten og Fælles Mål (2009) Men Klassiker rimer ikke på klaphat hævder Klaus P. Mortensen (Mortensen 1996) Forskel: dannelse forbindes med traditionen frem for med nationen, refleksionssæt og anskuelsesformer, geologiske formationer frem for arv og ejendom Traditionen: klassiske litterære værker og kontekster, der som i det nationale perspektiv består af forfatterskaber, forfatterbiografier og epoke (Pahuus 2007) (Klaus P. Mortensen 1996; 1998; 1999). Dannelse som overskridelse af forståelseshorisonter og selvrefleksion har en række potentialer også i et kulturelt diversitets perspektiv.

12 DET FLERKULTURELLE PERSPEKTIV: ELEVBAGGRUNDEN I en flerkulturel klasse er de forskellige stemmer altid til stede, men det betyder ikke nødvendigvis at de bliver hørt. I 11A var det de sorte elever der var mest aktive mundtligt, og andre perspektiver kom ofte frem netop gennem de kopierede tekster fra elever med mexicansk eller asiatisk baggrund, fordi disse elever af forskellige grunde ikke sagde noget højt i klassen. I andre flerkulturelle, amerikanske klasserum, hvor jeg har observeret, har det været hvide elevstemmer, der har domineret. (Dyste 2005, s. 122)

13 Multikulturelle tilgange har fokus på: Rettigheder, ligestilling og anerkendelse af minoritetselever. Flerkulturelle curricula og elevcentrerede arbejdsformer er nogle af buddene på, hvordan skolen kan gå aktivt ind i kampen mod ulighed og eksklusion. (Giroux 1989, Horst 2006, Glitz-Johansen 2007, Buchardt og Fabrin 2012). I forlængelse heraf tillægges elevernes stemmer og deres mulighed for at komme til orde og blive hørt en stor betydning (Dyste 1997). Resurse-tilgang til flersprogede elever erstatter en kompensatorisk tilgang. (Glitz-Johansen 2006; 2007).

14 multikulturelle tilgange formuleres i opposition til en national diskurs og fx i opposition til fremmedfjendskhed (Kjølbye 2003), men forudsætter en række af de dikotomier (modsætningspar), den nationale diskurs bygger på, fx det nationale vs. det globale, majoritet vs. minoritet, kulturarv vs. kulturmøde, blot med omvendt fortegn. Samtidig trækker tilgangen på en fortolkning af fællesskab, referenceramme eller sammenhængskraft, der hverken bygger på nationen eller traditionen, men på demokratisk medborgerskab.

15 NATIONALE KULTURBEGREBER OG LÅSTE IDENTITETSKATEGORIER Både den første og den sidste forståelsesramme bygger på et nationalt kulturbegreb og/eller en forståelse af identitet, som er knyttet til én identitetskategori. Nationen dansk litteratur forbindes med et nationalt fællesskab, som er defineret gennem fælles arv og ejendom og opbygges gennem arbejdet med dansk litteratur- og kulturhistorie, forfatterbiografi og forfatterskaber. Elevbaggrunden kultur forbindes med stabile fællesskaber defineret ved fælles nationalitet, etnicitet eller religion: et fælleskab med elever (eller forfattere, værker) fra samme kultur. Læseridentitet forbindes med baggrund. Traditionen kultur forstået som et fælles tanke- og refleksionssæt, som er forbundet med klassiske litterære tekster og med en mulighed for indlevelse og overskridende forståelse i form af refleksion over den hidtidige forståelseshorisont.

16 DIDAKTISK PRAKSIS? Er de tre perspektiver brugbare, hvis vi skal beskrive didaktisk praksis, her: litteraturundervisningen og samtalen om teksters mening? Hvordan kan undervisningen i litteratur forbindes med en mere dynamisk og kompleks forståelse af kultur og identitet?

17 FRISTEREN Hanne: Hvorfor hedder, hvad med titlen? Hvad skal vi stille op med titlen? Hvad betyder titlen? Hvilken betydning har titlen for novellen? [Pia markerer] [Nayja markerer] [Hanne nikker til Nayja] Hanne: Nayja? Nayja: [svært at høre] Fristeren det er Djævlen Hanne: Hvabehar? Nayja: Det betyder Djævlen, Djævlen.

18 Hanne: Ja og hvad stod der, da du slog fristeren op? Fordi man kan godt, fordi det er jo bibelsk, det du finder der ikke? Nayja:(Utydeligt): Ja, det tror jeg Hanne: Ja og hvad det er meget spændende, det er meget spændende Nayja: Djævel Hanne: Der stod djævel? ( ) Idres: Fordi Djævlen frister en Hanne: Det er en bestemt historie ikke? Kan du huske den? [peger på Pia] Pia: Adam og Eva ik altså slangen frister dem til at ta en bid af æblet ik, hvor det er det hele går galt.

19 Torben: Altså jeg ser sådan på titlen ik. I den her sammenhæng, ik. Der er det ikke børnelokkeren, der er fristeren her. Så er det drengen, der frister børnelokkeren.

20 UDVIKLING AF EN OPTIK: AT UNDERSØGE FORSKELLE I BEVÆGELSE Et dynamisk kulturbegreb, som kan undersøge kultur i samtaler om teksters mening i litteraturundervisningen. videnskabsteoretisk afsæt: poststrukturalistiske tænkerammer: Erkendelse sker ikke uafhængigt af de begreber, den skabes i (Stormhøj 2006). Der er ingen direkte adgang til at beskrive virkeligheden uden om sproget. Dvs: det er ikke muligt at se igennem sproget; forskeren må se med og begreber, analysestrategier eller perspektiver forstås som iagttagelsesbærende (Andersen et al. 2005a). Harry F. Wolcott forstår kultur som: a way of seeing (Wolcott 1999)

21 TEORETISK RAMME At se med begreberne litteratur, kultur og identitet: Mening: et åbent tekstbegreb, (Barthes 1981) (Fish 1980) Fokus, hvordan tekstens mening skabes i klasserummet Kultur: Diskursfællesskaber (Gee 1999/2008, Kramsch 1998) og kontekster for forståelse (Kramsch 1998) Identitet: positioneringer i og imellem diskurser (Hall 1999), (Butler 1997) (Harré og Hunt 1990), (Søndergaard 1996), (Staunæs 2004), Blackledge og Pavlenko 2004) Magt og forhandlinger: Forhandlinger om at definere tekstens mening og læserens identitet i konkrete situationer i klasserummet

22 VALG AF SEKVENSER Sammenbrud, begivenheder, undtagelsessituationer og ikke litteraturundervisningen som kulturform, som Diskurs eller som praksisfællesskab Undtagelsessituationer kan bidrage til nytænkning, snarere end situationer, der illustrerer vedtagne pædagogiske idealer eller er repræsentative for lærerens praksis. Forskningsetiske overvejelser: sekvenser, hvor såvel lærernes som elevernes diskursive praksis og dermed også deres verdensbillede, forståelse af teksten og de øvrige deltageres identitet udfordres. Hvor lærerne qua lærerrollen kunne have stoppet samtalen ved fx at give ordet til en anden elev, viser de udvalgte sekvenser imidlertid også, at lærerne lod sig udfordre og forholdt sig åbent og undersøgende til den i nogle sekvenser uventede retning, som interaktionen tog.

23 INTERAKTIONEN I KLASSERNE Positioneringsmuligheder Forhandlingsstrategier Positioneringer imellem

24 Karins 7. klasse: personkarakteristik: Smil, Smilja af Torben Poulsen (1996) Ahmed: Han er hjemme hos hende, han vil prøve at mærke Karin: Ja, er det forkert? Elev: jah mand! Ahmed: Det er flovt, hvis han bliver busted. Karin: Ok, det ville være flovt, hvis han blev busted, men er det forkert [mumlen], ja men en ad gangen, fingeren op. I skal nok få lov til at sige noget, men Ahmed skal lige have lov til at tale færdig. Ahmed: Jeg ved ikke om det er forkert, men det er ret normalt.

25

26 Hvad forhandles der om i klasserummene? Der forhandles om læsemåder, fx: skal teksten forstås realistisk eller eventyrligt? Skal verset forstås med afsæt i en religiøs eller biologisk Diskurs? og om identiteter og værdier: fx Må man godt gå i seng med andre på sin polterabend? Men når dette hvad ses i sammenhæng med de strategier, der forhandles med, bliver det tydeligt, at der ikke blot er tale om, at forskellige læsemåder, holdninger og Diskurser tørner sammen i konkurrencen om at bestemme, hvad tekster betyder, men at eleverne og læreren i interaktionen om teksten også afprøver, destabiliserer og udforsker læsemåder og identiteter. (Mellem tekster 2013)

27 På den måde kan de forhandlinger af betydninger og identiteter, der foregår i litteraturundervisningen, ses som udforskning af terrænet mellem erfaringsverdener og fiktionsverdener, mellem genrer og læsemåder, mellem positioneringer i Diskurser om medborgerskab, biologi og religion og mellem Diskurser om nationale forskelle og ligheder på tværs af kulturelle forskelle. (Mellem tekster, s.213)

28 HVORFOR SE SAMTALEN I LITTERATURUNDERVISNINGEN PÅ DEN MÅDE? Oplægget har kædet spørgsmålet om teksters mening sammen med spørgsmålet om, hvilke kontekster, der definerer rammerne for udviklingen af elevernes kulturelle identitet og for fællesskaber og forskelle i klasserummet. Og har peget på, at et fokus på Forhandlinger af kontekster for forståelse muliggør, at litteraturundervisningen forbindes med en dynamisk forståelse af kultur og identitet. En almen didaktisk problemstilling: hvordan håndterer vi forskelle i skolen? (Buchardt og Fabrin 2012) i et fagdidaktisk perspektiv.

29 FRA OPTIK TIL DIDAKTIK? Påstande: Migration og mobilitet (Frank 2013) forstået som bevægelser på tværs af identiteter og kontekster for forståelse er et vilkår for at arbejde med tekster i skolen i dag. Arbejdet med at opbygge fortolkningsfællesskaber i danskfaget skal afspejle dette vilkår. En af de væsentligste udfordringer for danskfaget er at tænke dannelse på tværs af flere horisonter.

30 NYE FORENKLEDE FÆLLES MÅL Kompetenceområde, Fortolkning, kompetencemål efter 9. klasse: Eleven kan forholde sig til kultur, identitet og sprog gennem systematisk undersøgelse og diskussion af litteratur og andre æstetiske tekster 30

31 Referencer Andersen, Niels Åkerstrøm; Esmark, Anders og Laustsen, Carsten Bagge (red.) (2005a): Poststrukturalistiske Analysestrategier. Frederiksberg: Roskilde Universitetsforlag. Barthes, Roland (1981): Fra værk til tekst i: K&K 4. Medusa. Blackledge, Adrian and Pavlenko, Aneta (Ed.) (2004): Negotiation of Identities in Multilingual Contexts. Clevedon, Buffalo, Toronto, Sydney: Multilingual Matters LTD. Blackledge, Adrian (2005): Discourse and Power in a Multilingual World. Amsterdam/Philadelphia: John Benjamins Publishing Company. Brenøe, Mads (1998): Englen og andre noveller. København: Gyldendal. Buchardt, Mette og Fabrin, Liv (2012): Interkulturel didaktik. København: Gyldendal. Bundsgaard, Jeppe (red.) (2009): Kompetencer i dansk. København: Gyldendal. Butler, Judith (1997): Excitable Speech. A Politic of the Performative. N.Y. and London: Byram, Michael and Fleming (1998): Language Learning in Intercultural Perspective. Cambridge University Press. Conrad, Flemming (1991): Den nationale litteraturhistorieskrivning i: Dansk identitetshistorie 2. (red.) Feldbæk, Ole, København: C.A. Reitzels Forlag. Dansk litteraturs kanon (2004). København: Undervisningsministeriet. Davis, B. og Harré, R. (1990): Positioning: The Discursive Production of Selves in: Journal of the Theory of Social Behaviour 20:1.

32 Derrida, Jacques (1986): Struktur, tegn og spil i humanvidenskaberne in: Semiotik nr. 12: Dyste, Olga (1997/2005): Det flerstemmige klasserum. Århus: Forlaget Klim Fish, Stanley (1980): Is there a Text in this Class? The Authority of Interpretive Communities. Cambridge, Mass.: Havard University Press. Folkeskolens formålsparagraf 1 i: Fælles Mål København: Undervisningsministeriet. Frank, Søren (2012): Hvad er migrationslitteratur? i: Kritik nr Fælles Mål 2009, Dansk. København: Undervisningsministeriet. Gee, J.P. (2005/2008): An Introduction to Discourse Analysis.Theory and Method. London & N.Y.: Routledge. Giroux, H. A. (1992): Border Crossing. New York and London: Routledge. Giroux, H. A. (1989): Border Pedagogy, Postmodernism and the Struggle for Student Voices i: Nordisk Pedagogik Vol. 9. no. 2, s Glitz-Johansen, Thomas (2006): Den multikulturelle skole. Integration og sortering. Roskilde: Roskilde Universitetsforlag. Hall, Stuart (1996): Introduction.Who needs Identity? in: Hall, Stuart and du Gay, Paul (eds.) Questions of Cultural Identity. London: Sage. Hall, Stuart (eds.)(2003): Representation. Cultural Representations and Signifying Practices. London: Sage Publications/The Open University. Hetmar, V. (2004/2007): Kulturformer som didaktisk kategori litteraturpædagogisk konkretiseret i: Didaktik på kryds og tværs. (red.) Schnack, Karsten. Emdrup: Danmarks Pædagogiske Universitetsforlag. Holmen, Anne og Horst, Christian (2005): På vej mod en interkulturel pædagogik i Danmark i: Pædagogisk antropologi et fag i tilblivelse. (red.) Krejsler, J.; Kryger, N. og Milner, J. Emdrup: Danmarks Pædagogiske Universitets Forlag. Horst, Christian (2006a): Behovet for en interkulturel pædagogik i: Interkulturel pædagogik. (red.) Horst, Christian. Vejle: Kroghs Forlag. Hvistendahl, Rita (2001): Elevportretter. Fra det flerkulturelle klasserommet. Oslo: Universitetsforlaget.

33 Kieler, Benedicte (2005): Interview med undervisningsminister Bertel Haarder i: Uddannelse, Årg. 38 nr. 4. Kjølbye, Marie Louise (2003): Med andre øjne. Fem nydanskere læser danske klassikere. København: Dansklærerforeningen. Kramsch, Claire (2009): The multilingual subject. Oxford: Oxford University Press. Kramsch, Claire (2006): Culture in Language Teaching in: Culture in Language Learning. (ed.) Leth Andersen, Hanne; Lund, Karen and Risager, Karen. Århus: Aarhus University Press. Kramsch, Claire (1998): Language and Culture. Oxford: Oxford University Press. Kramsch, Claire (1993/2004): Context and Culture in Language Teaching. Oxford: Oxford University Press Laursen, Helle Pia og Møller, Line Daugaard (in press): Multilingual Classrooms as Site of Negotiations of Language and Literacy in: Literacy Practices in Transition (ed.) Pietkänen-Huhta A. and Holm, L. Clevedon: Multilingual Matters. Laursen, Helle Pia (red.) (2005): Dansk som andetsprog i relation til danskfaget. CVU København & Nordsjælland og Københavns kommune. Lützen, Peter Heller (2002): Danskfagets danskhed en bog om danskfaget mellem metode og nationalitet. København: Dansklærerforeningen.

34 Mortensen, Klaus P. (1999): Litteratur, dannelse, selvfordobling litteraturundervisning i det senmoderne i: Forskningstidsskrift for DLH 3. årg. Nr. 4. Emdrup: Danmarks Lærerhøjskole. Mortensen, Klaus P. (1998): Dannelse på dansk i: Midt i ræset (red.) Dalsgaard, Inge; Hansen, Marianne; Ingerslev, Gitte. København: Dansklærerforeningen. Mortensen, Klaus P. (1996): Klassiker rimer ikke på klaphat i: Dansk til eksamen (red.) Jørgensen, Aage. København: Dansklærerforeningen. Popkewitz, T.S. (2004): The Alchemy of the Mathematics Curriculum: Inscriptions and the Fabrication of the Child in: American Educational Research Journal, Spring 2004, Vol. 41, pp Risager, Karen (2006): Language and Culture: Global flows and local complexity. Clevedon: Multilingual Matters. Risager, Karen (2003): Det nationale dilemma i sprog- og kulturpædagogikken. København: Akademisk Forlag. Risager, Karen (1998): Language teaching and the process of European integration i: Byram, Michael and Fleming, Michael (eds.): Language learning in intercultural Perspective. Cambridge: Cambridge University Press. Stormhøj, Christel (2006): Poststrukturalismer videnskabsteori, analysestrategi, kritik. Frederiksberg: Forlaget Samfundslitteratur. Witzke, Agnes (2003): Forskellighed som potentiale litteraturundervisning i dansk i multietniske klasser I: Sprogforum 27, København: Danmarks Pædagogiske Universitetsforlag. Wolcott, Harry F. (1999): Ethography - a way of seeing. N.Y.: Altamira Press.

Hvordan udvikle kultur og identitet i litteratursamtalen? Helle Rørbech, Ph.d. studerende DPU, Århus Universitet

Hvordan udvikle kultur og identitet i litteratursamtalen? Helle Rørbech, Ph.d. studerende DPU, Århus Universitet Hvordan udvikle kultur og identitet i litteratursamtalen? Helle Rørbech, Ph.d. studerende DPU, Århus Universitet Formålet med undervisning i faget dansk i grundskolen er bl.a., at eleverne ser en forbindelse

Læs mere

Kultur og kulturforskelle i danskfagets litteraturdidaktik

Kultur og kulturforskelle i danskfagets litteraturdidaktik Kultur og kulturforskelle i danskfagets litteraturdidaktik HVOR SKAL VI HEN? 2013 Helle Rørbech, videnskabelig assistent, Institut for Uddannelse og Pædagogik To konkurrerende diskurser om kultur og litteratur

Læs mere

Flerkulturelle klasserum-og litteraturundervisning i danskfaget

Flerkulturelle klasserum-og litteraturundervisning i danskfaget Flerkulturelle klasserum-og litteraturundervisning i danskfaget Et spændingsfelt mellem et overvejende monokulturelt litteraturcurriculum og flerkulturelle klasserumsom pædagogiks tilgang Hvordan konstruerer

Læs mere

Turister og vagabonder. Tekster i kulturforståelse og interkulturel kommunikation

Turister og vagabonder. Tekster i kulturforståelse og interkulturel kommunikation 1 Liep, John; Olwig, Karen Fog: "Kulturel Kompleksitet" 1 Kilde: Komplekse liv Akademisk Forlag, 1994 ISBN: 8750032313 2 Sarangi, Srikant: "Culture" 16 Kilde: Culture and Language John Benjamins Pub. Company,

Læs mere

Respons til Helle Pia Laursens oplæg. Nikolaj Frydensbjerg Elf DaDi-seminar 2. juni 2014 Aalborg Universitet København

Respons til Helle Pia Laursens oplæg. Nikolaj Frydensbjerg Elf DaDi-seminar 2. juni 2014 Aalborg Universitet København Respons til Helle Pia Laursens oplæg Nikolaj Frydensbjerg Elf DaDi-seminar 2. juni 2014 Aalborg Universitet København Grundlag og retning for respons Grundlag Fortløbende (u)formel samtale siden Fremtidens

Læs mere

Turister og vagabonder. Tekster i kulturforståelse og interkulturel kommunikation

Turister og vagabonder. Tekster i kulturforståelse og interkulturel kommunikation 1 Agar, Michael: "Culture: Can you take it anywhere?" 1 Kilde: International Journal of Qualitative Methods IIQM, Nr. 5, 2006 ISSN: 16094069 2 Olwig, Karen Fog; Liep, John: "Kulturel Kompleksitet" 12 Kilde:

Læs mere

Interkulturel kompetence: Hvorfor og hvordan?

Interkulturel kompetence: Hvorfor og hvordan? Interkulturel kompetence: Hvorfor og hvordan? Folder udarbejdet af Inger Lundager, Torben Bjerre og Thomas Dam Læreruddannelsen i Silkeborg 1 Interkulturel kompetence baggrund og begreber Andelen af etniske

Læs mere

Indhold. Del 1 Kulturteorier. Indledning... 11

Indhold. Del 1 Kulturteorier. Indledning... 11 Indhold Indledning... 11 Del 1 Kulturteorier 1. Kulturbegreber... 21 Ordet kultur har mange betydninger. Det kan både være en sektion i avisen og en beskrivelse af menneskers måder at leve. Hvordan kultur

Læs mere

SPROGLIG DIVERSITET OG LITERACY MANGE DANSKSPROGETHEDER ANDRE ANDETSPROGSHEDER HELLE PIA LAURSEN LITERACY I KLASSER MED TOSPROGEDE ELEVER

SPROGLIG DIVERSITET OG LITERACY MANGE DANSKSPROGETHEDER ANDRE ANDETSPROGSHEDER HELLE PIA LAURSEN LITERACY I KLASSER MED TOSPROGEDE ELEVER SPROGLIG LÆRERUDDANNELSESKONFERENCE DIVERSITET OG LITERACY 15.11.2016 MANGE DANSKSPROGETHEDER ANDRE ANDETSPROGSHEDER HELLE PIA LAURSEN LITERACY I KLASSER MED TOSPROGEDE ELEVER UFFE LADEGAARD SPROGLIG DIVERSITET

Læs mere

GRÆNSER OG GRÆNSEGÆNGERE? -ET KULTURPERSPEKTIV PÅ FIKTIONSUNDERVISNINGEN I FOLKESKOLEN - OG PÅ EN EFTERSKOLE

GRÆNSER OG GRÆNSEGÆNGERE? -ET KULTURPERSPEKTIV PÅ FIKTIONSUNDERVISNINGEN I FOLKESKOLEN - OG PÅ EN EFTERSKOLE GRÆNSER OG GRÆNSEGÆNGERE? -ET KULTURPERSPEKTIV PÅ FIKTIONSUNDERVISNINGEN I FOLKESKOLEN - OG PÅ EN EFTERSKOLE Grænsegænger 1. person der bor i ét land og arbejder i et andet 2. person der ulovligt passerer

Læs mere

Sprog skaber Folk - klædt varmt på til rejsen

Sprog skaber Folk - klædt varmt på til rejsen 1 Holmes, J.: "What is a sociolinguist?" 1 Kilde: An introduction to sociolinguistics Pearson, 2008 ISBN: 9781405821315 2 Perregaard, Bettina: "Tidlig sociolingvistik" 10 Kilde: Pædagogisk sprogforskning

Læs mere

Demokratisk dannelse til aktivt interkulturelt medborgerskab

Demokratisk dannelse til aktivt interkulturelt medborgerskab Claus Haas Adjunkt, ph.d., Institut for Pædagogisk Antropologi, haas@dpu.dk Katrine Dahl Madsen Kommunikations- og projektkoordinator, cand.scient.soc., Institut for Pædagogisk Antropologi, kdma@dpu.dk

Læs mere

Tegn på sprog Skrift og betydning i flersprogede klasserum. Oplæg Högskolan i Malmö d. 12. oktober 2011 Uffe Ladegaard

Tegn på sprog Skrift og betydning i flersprogede klasserum. Oplæg Högskolan i Malmö d. 12. oktober 2011 Uffe Ladegaard Tegn på sprog Skrift og betydning i flersprogede klasserum Oplæg Högskolan i Malmö d. 12. oktober 2011 Uffe Ladegaard Tegn på sprog - et seksårigt forsknings- og udviklingsprogram (2008-2014) - samfinansieret

Læs mere

KA-TILVALG I DANSK SPROG

KA-TILVALG I DANSK SPROG 1 Saussure, Ferdinand de: Lingvistikkens objekt 1 Kilde: Strukturalisme: en antologi Rhodos, 1970 ISBN: 8774960091 2 Wille, Niels Erik: Tegnteoriens grundlæggere 16 Kilde: Fra tegn til tekst. En indføring

Læs mere

Trivselsrådgivning. Et kort referat af artiklen Værsgo at blive et helt menneske. Af Janne Flintholm Jensen

Trivselsrådgivning. Et kort referat af artiklen Værsgo at blive et helt menneske. Af Janne Flintholm Jensen Trivselsrådgivning Et kort referat af artiklen Værsgo at blive et helt menneske Af Janne Flintholm Jensen Roskilde Universitet Arbejdslivsstudier K1 August 2011 Det følgende indeholder et kort referat

Læs mere

APPROACHING INCLUSION

APPROACHING INCLUSION FORMÅL OG FOKUS Udforske lærere, interne- og eksterne ressourcepersoners arbejde og samarbejde og betydningen heraf for elevers mulige former for deltagelse i skolens læringsmiljøer Udvikle nye forståelser

Læs mere

Kompetenceudvikling i mødet med det fiktive. Rasmus Fink Lorentzen lektor, ph.d.-stip.

Kompetenceudvikling i mødet med det fiktive. Rasmus Fink Lorentzen lektor, ph.d.-stip. Kompetenceudvikling i mødet med det fiktive Rasmus Fink Lorentzen lektor, ph.d.-stip. ralo@via.dk Program Teori Baggrund for kompetencetilgangen De seks kompetencer Synet på litteratur Didaktik Eksempler

Læs mere

KULTURFORMER OG PRAKSISFORMER I SPIL

KULTURFORMER OG PRAKSISFORMER I SPIL KULTURFORMER OG PRAKSISFORMER I SPIL Vibeke Hetmar NNMF5, Vasa 03.12.15 DEN ÅBNE SKOLE Børneteater ZEBU arrangerer workshops hvor en dukkefører demonstrerer hvordan man skaber liv i en hånddukke. http://www.zebu.nu/skole/scenekunst-i-den-aabne-skole/

Læs mere

De nationale test som ny praksis i den danske folkeskole

De nationale test som ny praksis i den danske folkeskole Børne- og Undervisningsudvalget 205-6 (Omtryk - 27-09-206 - Bilag tilføjet) BUU Alm.del Bilag 274 Offentligt AARHUS De nationale test som ny praksis i den danske folkeskole Kristine Kousholt DPU, Aarhus

Læs mere

Tilbud, udbrud og opbrud - Det gode læremiddel i dansk SDU - 2009

Tilbud, udbrud og opbrud - Det gode læremiddel i dansk SDU - 2009 31-10-2012 side 1 Tilbud, udbrud og opbrud - Det gode læremiddel i dansk SDU - 2009 Lektor og ph.d. studerende Marie Falkesgaard Slot mafs1@ucl.dk 31-10-2012 side 2 Program Bud på en læremiddelanalyse

Læs mere

til medbestemmelse, medansvar, rettigheder og pligter hele skolens dagligdag må derfor bygge på åndsfrihed, ligeværdighed og demokrati.

til medbestemmelse, medansvar, rettigheder og pligter hele skolens dagligdag må derfor bygge på åndsfrihed, ligeværdighed og demokrati. Folkeskolens formål 1. Folkeskolen skal i samarbejde med forældrene give eleverne kundskaber og færdigheder, der: forbereder dem til videre uddannelse og giver dem lyst til at lære mere, gør dem fortrolige

Læs mere

Mundtlighed og Retorik i Dansk ugerne 47-51

Mundtlighed og Retorik i Dansk ugerne 47-51 Mundtlighed og Retorik i Dansk ugerne 47-51 Introduktion Det mundtlige i dansk fylder meget i den daglige undervisning rundt omkring på skolerne. Eleverne bliver bedt om at tage stilling, diskutere, analysere

Læs mere

Workshop: IT- fagdidaktik Marie Falkesgaard Slot, lektor, ph.d. Læremiddel.dk. Læremiddel.dk Nationalt videncenter for læremidler

Workshop: IT- fagdidaktik Marie Falkesgaard Slot, lektor, ph.d. Læremiddel.dk. Læremiddel.dk Nationalt videncenter for læremidler Workshop: IT- fagdidaktik Marie Falkesgaard Slot, lektor, ph.d. Læremiddel.dk http://laeremiddel.dk/ Anslag Digitale teknologier giver mulighed for forandring (transformation) af undervisning og læring,

Læs mere

Undervisning af elever med en migrationshistorie

Undervisning af elever med en migrationshistorie Undervisning af elever med en migrationshistorie Ømtålelig historieundervisning, 08.02.17 Gro Hellesdatter Jacobsen ghja@ucsyd.dk Folkeskolens formål 1. Folkeskolen skal i samarbejde med forældrene give

Læs mere

DaDi 2007-2012. Ellen Krogh DaDi seminar 14. juni 2012

DaDi 2007-2012. Ellen Krogh DaDi seminar 14. juni 2012 DaDi 2007-2012 Ellen Krogh DaDi seminar 14. juni 2012 Netværksgrundlag Netværkets formål er forskningsudvikling i relation til danskfagenes didaktik Dette indebærer at skabe rammer for og bidrage til Etablering

Læs mere

Fællesskaber i skolen over tid i empirisk belysning

Fællesskaber i skolen over tid i empirisk belysning Fællesskaber i skolen over tid i empirisk belysning Lene Tanggaard, Cand.psych., Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet Baggrund forskningsprojekt i samarbejde med Klaus Nielsen,

Læs mere

Konferencen finder sted mandag den 16. september kl. 10-16 på Syddansk Universitet, Campusvej 55, Odense

Konferencen finder sted mandag den 16. september kl. 10-16 på Syddansk Universitet, Campusvej 55, Odense Invitation til konferencen VUC deler viden 2013 VUC Videnscenters første konference VUC deler viden 2013 viser resultater og deler viden om vigtige udviklingstendenser og projekter i og omkring VUC. Konferencen

Læs mere

Modersmålets betydning for tosprogede familiers identitet

Modersmålets betydning for tosprogede familiers identitet Modersmålets betydning for tosprogede familiers identitet Juni Söderberg Arnfast, INSS Konference om integration, kultur og identitet Hotel Fåborg Fjord, 29.-30. maj 2017 20-06-2017 2 Hvad kommer jeg omkring

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Oversigt over gennemførte undervisningsforløb.

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Oversigt over gennemførte undervisningsforløb. Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer e-mailadresse Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj-juni

Læs mere

REFERENCERAMMEN FOR PLURALISTISKE TILGANGE TIL SPROG OG KULTURER ET ECML PROJEKT. Petra Daryai-Hansen, ph.d. Roskilde Universitet

REFERENCERAMMEN FOR PLURALISTISKE TILGANGE TIL SPROG OG KULTURER ET ECML PROJEKT. Petra Daryai-Hansen, ph.d. Roskilde Universitet REFERENCERAMMEN FOR PLURALISTISKE TILGANGE TIL SPROG OG KULTURER ET ECML PROJEKT Petra Daryai-Hansen, ph.d. Roskilde Universitet HVAD ER EN PLURALISTISK TILGANG TIL SPROG OG KULTURER OG HVAD SKAL VI MED

Læs mere

Mundtlighed i Dansk II. Genfortællingen som genre

Mundtlighed i Dansk II. Genfortællingen som genre Mundtlighed i Dansk II Genfortællingen som genre Program 1. Opsamling fra sidste gang 2. Genfortællingen genfortalt ved RABO 3. Praktisk øvelse med de forberedte genfortællinger 4. Opsamling og refleksion

Læs mere

FORMIDLINGSKONFERENCE

FORMIDLINGSKONFERENCE FORMIDLINGSKONFERENCE 15.11 2017 HVEM HAR EGENTLIG HOVED ELLER HALE I DET HER FORLØB? - DILEMMAER OG MULIGHEDER I DET TVÆRPROFESSIONELLE SAMARBEJDE OM SKOLENS FÆLLESSKABER V. ANNE MORIN FORSKNINGSPROJEKTET

Læs mere

Christian Helms Jørgensen (red.) Frafald i erhvervsuddannelserne

Christian Helms Jørgensen (red.) Frafald i erhvervsuddannelserne Christian Helms Jørgensen (red.) Frafald i erhvervsuddannelserne Christian Helms Jørgensen (red.) Frafald i erhvervsuddannelserne Christian Helms Jørgensen (red.) Frafald i erhvervsuddannelserne 1. udgave

Læs mere

Lærer eller træner? Læremidler i læreruddannelsen. 27/03/15 Annemari Munk Svendsen

Lærer eller træner? Læremidler i læreruddannelsen. 27/03/15 Annemari Munk Svendsen Lærer eller træner? Læremidler i læreruddannelsen Lærer eller træner? Kontekst og baggrund En undersøgelse af læremidler i læreruddannelsen Opmærksomhedsfelter Diskussionspunkter Kontekst og baggrund En

Læs mere

Fælles forenklede mål - folkeskolen

Fælles forenklede mål - folkeskolen Fælles forenklede mål - folkeskolen Dansk [ Færdigheds- og vidensmål efter 2. klasse ] Kompetencemål: Eleven kan kommunikere med opmærksomhed på sprog og relationer i nære hverdagssituationer Eleven kan

Læs mere

Det Moderne Danmark. E

Det Moderne Danmark. E 1: Hvilket studium er du optaget på: politik, administration og samfundsfag 45 17,4% erhvervsjura 15 5,8% erhvervsøkonomi 40 15,5% historie 15 5,8% Jura 40 15,5% samfundsøkonomi 7 2,7% socialrådgivning

Læs mere

SPROGFAGENE I GYMNASIET ER TRUET

SPROGFAGENE I GYMNASIET ER TRUET SPROGFAGENE I GYMNASIET ER TRUET Hvordan opprioritere sproglige studieretninger? Hvordan finde næring til sprogenes fødekæde? Hvordan bevare fremmedsprog? Hanne Leth Andersen Nyborg, 2. marts 2018 Sprog

Læs mere

Indhold. Kapitel 1 Vejlederens roller, kompetencer og dilemmaer...9. Kapitel 2 Sprog og andetsprog dansk som andetsprog...23

Indhold. Kapitel 1 Vejlederens roller, kompetencer og dilemmaer...9. Kapitel 2 Sprog og andetsprog dansk som andetsprog...23 Indhold Forord...7 Kapitel 1 Vejlederens roller, kompetencer og dilemmaer...9 Af Marianne Thrane og Anette Nymann Dansk som andetsprogsvejlederens funktion i skolen... 10 Vejledningsbegrebet... 11 Kontekst,

Læs mere

Oplæsning. 1 Kock, Caspar: Oplæsning 1 Kilde: Siger du noget? - om mundtlig formidling Undervisningsministeriet, 1994 ISBN:

Oplæsning. 1 Kock, Caspar: Oplæsning 1 Kilde: Siger du noget? - om mundtlig formidling Undervisningsministeriet, 1994 ISBN: 1 Kock, Caspar: Oplæsning 1 Kilde: Siger du noget? - om mundtlig formidling Undervisningsministeriet, 1994 ISBN: 09061509 2 Møllehave, Johannes: Samvittighed sort som blæk 14 Kilde: På myrens fodsti. Erindringsglimt

Læs mere

LÆREMIDLER STØTTE OG UDVIKLING. Lektor, ph.d. Bodil Nielsen bon@cvukbh.dk

LÆREMIDLER STØTTE OG UDVIKLING. Lektor, ph.d. Bodil Nielsen bon@cvukbh.dk LÆREMIDLER STØTTE OG UDVIKLING Lektor, ph.d. Bodil Nielsen bon@cvukbh.dk Læremidler og undervisningsmidler Et ræsonnement om læreres behov i en uophørlig omstillingstid. Læremidler er også undervisningsmidler

Læs mere

Kulturelle Processer i Europa. Bind I

Kulturelle Processer i Europa. Bind I 1 Giddens, Anthony; Beck, Ulrich: "Opdagelse af det sande Europa: En kosmopolitisk vision" 1 Kilde: Eurovisioner, essays om fremtidens Europa Informations Forlag, 2006 ISBN: 8775141337 2 Stråth, Bo: "Europe

Læs mere

Kompetencer og kaos Et forundret svar på noget det vist er en kritik

Kompetencer og kaos Et forundret svar på noget det vist er en kritik Kompetencer og kaos Et forundret svar på noget det vist er en kritik Af Jeppe Bundsgaard Niels Jakob Pasgaard diskuterer i Nyt Dansk Udsyn nr. 9, april 2015 en kompetencetilgang til undervisningsindholdsudvælgelse.

Læs mere

På tværs af sprog i flersprogede klasser

På tværs af sprog i flersprogede klasser På tværs af sprog i flersprogede klasser Tegn på sprog tosprogede børn lærer at læse og skrive. Lone Wulff Professionshøjskolen KP LW@UCC.dk Disposition for workshoppen Præsentation af forskningsprojektet

Læs mere

Twitter i danskundervisningen med særlig henblik på novellelæsning konkretiseret ved noveller af Kim Fupz Aakeson ca. 10 lektioner, 8.

Twitter i danskundervisningen med særlig henblik på novellelæsning konkretiseret ved noveller af Kim Fupz Aakeson ca. 10 lektioner, 8. Twitter i danskundervisningen med særlig henblik på novellelæsning konkretiseret ved noveller af Kim Fupz Aakeson ca. 10 lektioner, 8. årgang FRA FÆLLES MÅL Kompetencemål, læsning: Eleven kan styre og

Læs mere

Didaktik, curriculumsteori og curriculumssociologi

Didaktik, curriculumsteori og curriculumssociologi 1 Schnack, Karsten: Dannelsens indhold som didaktikkens emne 1 Kilde: Didaktik på kryds og tværs Danmarks Pædagogiske Universitets Forlag, 2004 ISBN: 87-7613-023-1 2 Klafki, Wolfgang: Introduktion til

Læs mere

Faglighed. Vibeke Hetmar

Faglighed. Vibeke Hetmar Faglighed Vibeke Hetmar Betegnelsen faglighed kalder på præcisering når den anvendes som grundlag for beslutninger i de politiske, de administrative og de didaktiske domæner. Det kan være det ikke er muligt

Læs mere

Kristine Kousholt, post doc, ph.d. Evalueret Deltagelse i folkeskolens evalueringspraksis

Kristine Kousholt, post doc, ph.d. Evalueret Deltagelse i folkeskolens evalueringspraksis Kristine Kousholt, post doc, ph.d. Evalueret Deltagelse i folkeskolens evalueringspraksis Evalueringer mellem termometerhypotese og bivirkningshypotese (Kvale, 1980) Termometerhypotese den antagelse at

Læs mere

En stemme til alle. Om it og læring i et web 2.0 perspektiv. Danmarks Læringsfestival 25. marts 2014. Mette Hermann

En stemme til alle. Om it og læring i et web 2.0 perspektiv. Danmarks Læringsfestival 25. marts 2014. Mette Hermann En stemme til alle Om it og læring i et web 2.0 perspektiv Danmarks Læringsfestival 25. marts 2014 Indhold Hvordan takler man den udfordring, at der i klasserne er op mod 30 elever? Hvordan sikrer man

Læs mere

Implicitte svar. betydningen af lærerens feedback for elevers (og kursisters) læringsmuligheder

Implicitte svar. betydningen af lærerens feedback for elevers (og kursisters) læringsmuligheder Implicitte svar betydningen af lærerens feedback for elevers (og kursisters) læringsmuligheder Anna-Vera Meidell Sigsgaard, PhD Faculty of Social Science and Pedagogy Department of Education Tosprogede

Læs mere

02/04/16. Interkulturel kommunikation. Dagens program

02/04/16. Interkulturel kommunikation. Dagens program 02/04/16 FÆLLES VIDEN BEDRE INTEGRATION ET TILBUD OM EFTERUDDANNELSE FÆLLES VIDEN BEDRE INTEGRATION ET TILBUD OM EFTERUDDANNELSE MODUL I INTERKULTUREL KOMMUNIKATION (1) Dagens program Interkulturel kommunikation

Læs mere

Faglige mundtligheder -et bud på en didaktik. Nadia R. Rathje & Tina Høegh

Faglige mundtligheder -et bud på en didaktik. Nadia R. Rathje & Tina Høegh Faglige mundtligheder -et bud på en didaktik Nadia R. Rathje & Tina Høegh Kort om oplæggets indhold Mundtlighed som undersøgelses-, lærings-og refleksionsredskab Sprogbaseret fagdidaktik Performance og

Læs mere

UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT

UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT Den skabende skole makers mindset FabLab Innovation, Odense d. 28/4 2014 Helle Munkholm Davidsen, ph.d. Centerleder Innovation og Entreprenørskab Forskning og innovation, UCL

Læs mere

LÆRINGSMÅL FREMMER ELLER PRAKSIS? Lene Tanggaard, Ph.d, Professor, Viceinstitutleder, Institut for Kommunikation og Psykologi, Aalborg Universitet

LÆRINGSMÅL FREMMER ELLER PRAKSIS? Lene Tanggaard, Ph.d, Professor, Viceinstitutleder, Institut for Kommunikation og Psykologi, Aalborg Universitet LÆRINGSMÅL FREMMER ELLER HÆMMER DE LÆRINGEN I KLINISK PRAKSIS? Lene Tanggaard, Ph.d, Professor, Viceinstitutleder, Institut for Kommunikation og Psykologi, Aalborg Universitet Klare mål Det vigtigste krav

Læs mere

Undervisningsdifferentiering - i forståelse og handling

Undervisningsdifferentiering - i forståelse og handling Undervisningsdifferentiering - i forståelse og handling København, Institut for Uddannelse og Pædagogik, torsdag d. 9. januar & Aarhus, VIA University College, mandag d. 13. januar 2014. Else Skibsted,

Læs mere

Følgeforskningsprojekt tilknyttet 4-10 ph-d. stipendiet for Liv Fabrin, IUP/UCC

Følgeforskningsprojekt tilknyttet 4-10 ph-d. stipendiet for Liv Fabrin, IUP/UCC Følgeforskningsprojekt tilknyttet 4-10 ph-d. stipendiet for Liv Fabrin, IUP/UCC 2014-2016 Arbejdstitel: Literacyidentiteter blandt flersprogede elever Formål og forskningsspørgsmål Børns tilegnelse af

Læs mere

Masterprojektmodulet (15 ETCS)

Masterprojektmodulet (15 ETCS) København og Aarhus, efterår 2015 Masterprojektmodulet (15 ETCS) Master i dansk som andetsprog Modul 4 Koordinator: Karen Lund karlund@edu.au.dk Undervisere: Karen Lund karlund@edu.au.dk Elina Maslo elma@edu.au.dk

Læs mere

Bent Haller Af Louise Molbæk

Bent Haller Af Louise Molbæk 1/7 Bent Haller Af Louise Molbæk Niveau 5. - 6.klasse Varighed 16-20 lektioner Faglige mål Målet med forløbet om Bent haller er, at eleverne får kendskab til forfatterskabet generelt, dvs. hans forskellige

Læs mere

Projekt Innovativ fagdidaktik At lave åben skole

Projekt Innovativ fagdidaktik At lave åben skole Projekt Innovativ fagdidaktik At lave åben skole Birgit Brænder Bettina Buch Stine Dunkan Gents Mari-Ann Skovlund Jensen Connie Stendal Rasmussen Jeppe Trolle Program Kort om vores projekt 1. baggrund

Læs mere

Almen didaktik 2010-11, Campus Roskilde

Almen didaktik 2010-11, Campus Roskilde Almen didaktik 2010-11, Campus Roskilde Underviser: Mette Rold Dage xxxx Litteratur til anskaffelse: 1. Lærerens verden. Indføring i almen didaktik af Gunn Imsen, Gyldendals lærerbibliotek, 2005 2. Didaktik

Læs mere

Masterprojektmodulet

Masterprojektmodulet Sted: København og Århus. Forår 2014 Masterprojektmodulet (Masterprojektseminar og Sprogtilegnelsesdage) Master i dansk som andetsprog Undervisere og e-mail-adresse(r): Karen Lund karlund@dpu.dk Elina

Læs mere

Nedslag i børnelitteraturforskningen 3

Nedslag i børnelitteraturforskningen 3 Nedslag i børnelitteraturforskningen 3 Tom Jørgensen, Henriette Romme Thomsen, Emer O Sullivan, Karín Lesnik-Oberstein, Lars Bøgeholt Pedersen, Anette Øster Steffensen og Nina Christensen Nedslag i børnelitteraturforskningen

Læs mere

FÆLLES VIDEN BEDRE INTEGRATION ET TILBUD OM EFTERUDDANNELSE

FÆLLES VIDEN BEDRE INTEGRATION ET TILBUD OM EFTERUDDANNELSE FÆLLES VIDEN BEDRE INTEGRATION ET TILBUD OM EFTERUDDANNELSE FÆLLES VIDEN BEDRE INTEGRATION ET TILBUD OM EFTERUDDANNELSE MODUL I INTERKULTUREL KOMMUNIKATION (1) Dagens program Interkulturel kommunikation

Læs mere

som genre og i et fagdidaktisk perspektiv BILLEDROMANEN

som genre og i et fagdidaktisk perspektiv BILLEDROMANEN som genre og i et fagdidaktisk perspektiv BILLEDROMANEN Program 1. Billedromanen som genre Medier og modaliteter lidt fra sidste gang I forhold til Bakhtin 2. Opgaver og øvelser omkring Engelbert H Analyse

Læs mere

TILBLIVELSER. Aktuelle kulturanalyser

TILBLIVELSER. Aktuelle kulturanalyser TILBLIVELSER Aktuelle kulturanalyser TILBLIVELSER Aktuelle kulturanalyser Redigeret af Erik Granly Jensen og Anne Scott Sørensen SYDDANSK UNIVERSITETSFORLAG 2018 Forfatterne og Syddansk Universitetsforlag

Læs mere

KULTUREL BETYDNING. Fiktionsdag

KULTUREL BETYDNING. Fiktionsdag KULTUREL BETYDNING Fiktionsdag 11.06.18 HVORFOR? Hvorfor pludselig så manisk optaget af kulturel betydning? vigtigt med fokus på dansk films værdi for samfundet og den enkelte forudsætning for at kunne

Læs mere

DaDi 2007-2013. Ellen Krogh DaDi seminar 17. juni 2013

DaDi 2007-2013. Ellen Krogh DaDi seminar 17. juni 2013 DaDi 2007-2013 Ellen Krogh DaDi seminar 17. juni 2013 Netværksgrundlag Netværkets formål er forskningsudvikling i relation til danskfagenes didaktik Dette indebærer at skabe rammer for og bidrage til Etablering

Læs mere

Hvad er interkulturelle kompetencer? - Og hvad kan vi bruge dem til? Hanne Tange Kultur & Globale Studier, AAU

Hvad er interkulturelle kompetencer? - Og hvad kan vi bruge dem til? Hanne Tange Kultur & Globale Studier, AAU Hvad er interkulturelle kompetencer? - Og hvad kan vi bruge dem til? Hanne Tange Kultur & Globale Studier, AAU Interkulturel kompetence Det som alle vil have, og ingen ved hvad er Indhold Interkulturelle

Læs mere

Sprog-og kulturmøde. 2 Hastrup, Kirsten: "Prolog: Det sociale menneske" og "Kultur som idé: Mennesker, folk og frihed"

Sprog-og kulturmøde. 2 Hastrup, Kirsten: Prolog: Det sociale menneske og Kultur som idé: Mennesker, folk og frihed 1 Eriksen, Thomas Hylland: Det tapte kulturelle øyrike 1 Kilde: Kulturelle veikryss. Essays om kreolisering Universitetsforlaget, 1994 ISBN: 9788200039358 2 Hastrup, Kirsten: "Prolog: Det sociale menneske"

Læs mere

Kvalitet i dansk og matematik. Invitation til deltagelse i forskningsprojekt

Kvalitet i dansk og matematik. Invitation til deltagelse i forskningsprojekt Kvalitet i dansk og matematik Invitation til deltagelse i forskningsprojekt Om projektet Kvalitet i dansk og matematik (KiDM) er et nyt stort forskningsprojekt, som vil afprøve, om en undersøgende didaktisk

Læs mere

Hvad er faglitteratur for børn? Anmeldelse af Joe Sutcliff Sanders: A Literature of Questions. Nonfiction for the Critical Child

Hvad er faglitteratur for børn? Anmeldelse af Joe Sutcliff Sanders: A Literature of Questions. Nonfiction for the Critical Child Anna Karlskov Skyggebjerg Hvad er faglitteratur for børn? Anmeldelse af Joe Sutcliff Sanders: A Literature of Questions. Nonfiction for the Critical Child What Is Children s Nonfiction? Review of Joe Sutcliff

Læs mere

Samfundsfag, niveau G

Samfundsfag, niveau G avu-bekendtgørelsen, august 2009 Samfundsfag G + D Samfundsfag, niveau G 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Samfundsfag handler om danske og internationale samfundsforhold. Faget giver på et empirisk

Læs mere

Undervisningsdifferentiering fra begreb til praksis

Undervisningsdifferentiering fra begreb til praksis Undervisningsdifferentiering fra begreb til praksis Uddannelsesforbundets fyraftensmøde Københavns Tekniske Skole 8. Oktober 2015 Adjunkt, ph.d., Arnt Louw (avl@learning.aau.dk) Center for Ungdomsforskning

Læs mere

Kulturfag B Fagets rolle 2. Fagets formål

Kulturfag B Fagets rolle 2. Fagets formål Kulturfag B - 2018 1. Fagets rolle Fagets rolle er at give eleverne en forståelse for egen kultur såvel som andre kulturer gennem teorier, metoder, cases og ud fra praksis. Faget omfatter forskellige tilgange

Læs mere

Etik på grænsen mellem filosofi og sociologi

Etik på grænsen mellem filosofi og sociologi Etik på grænsen mellem filosofi og sociologi Formålet med kurset er at skærpe den studerendes evne til at betragte sociologiske problemstillinger og sociologien i det hele taget i et etisk perspektiv.

Læs mere

Arbejds- og Organisationspsykologi Læseplan

Arbejds- og Organisationspsykologi Læseplan Syddansk Universitet Master of Public Management Forårssemesteret 2008 Arbejds- og Organisationspsykologi Læseplan Underviser: Ekstern lektor, Cand.Psych. Aut. og MPM Hanne Klinge/Chefpsykolog LifeQuality

Læs mere

Sprogligt repertoire

Sprogligt repertoire Sprogligt repertoire Projektet Tegn på sprog i København at inddrage flersprogede børns sproglige resurser Lone Wulff (lw@ucc.dk) Fokus i oplægget Målsætninger Kort præsentation af pilotprojektet, baggrund

Læs mere

Årsplan for fag: Dansk 7. Årgang 2015/2016 STH & LAH

Årsplan for fag: Dansk 7. Årgang 2015/2016 STH & LAH Årsplan for fag: Dansk 7. Årgang 2015/2016 STH & LAH Antal lektioner kompetencemål Færdigheds og vidensområder Forløb/stofområder Evt. produkt Evaluering Periode: 33 36 Eleven kan styre og regulere sin

Læs mere

Interkulturel kommunikativ kompetence

Interkulturel kommunikativ kompetence Havde vi IKK på uni? Hvad pokker er det? Svært at få tid til den interkulturelle dimension i fransktimerne, når der nu er så mange andre aspekter, der skal dækkes! Interkulturel kommunikativ kompetence

Læs mere

Forældresamarbejde med fokus på børns læring

Forældresamarbejde med fokus på børns læring Forældresamarbejde med fokus på børns læring Temadag: Styrk sproget gennem fokus på sprog og faglighed samt forældreinddragelse Vejle, den 3. februar 2014 Marta Padovan-Özdemir Ph.D.-studerende Institut

Læs mere

Diplomuddannelse er ikke en privat sag

Diplomuddannelse er ikke en privat sag Transfer fra diplomuddannelse - en pædagogisk ledelsesopgave Anne-Birgitte Rohwedder. Pædagogisk leder på Randers Social - og Sundhedsskole. Master I pædagogisk udviklingsarbejde fra DPU, Aarhus Universitet,

Læs mere

FÆLLES VIDEN BEDRE INTEGRATION ET TILBUD OM EFTERUDDANNELSE MODUL I INTERKULTUREL KOMMUNIKATION (1)

FÆLLES VIDEN BEDRE INTEGRATION ET TILBUD OM EFTERUDDANNELSE MODUL I INTERKULTUREL KOMMUNIKATION (1) FÆLLES VIDEN BEDRE INTEGRATION ET TILBUD OM EFTERUDDANNELSE MODUL I INTERKULTUREL KOMMUNIKATION (1) Dagens program Interkulturel kommunikation Hvad er kultur? Fordomme Dansk kultur lad os se på os selv

Læs mere

Multikulturelle skoler 2012 Multikulturel pædagogik i et inkluderende perspektiv

Multikulturelle skoler 2012 Multikulturel pædagogik i et inkluderende perspektiv Multikulturelle skoler 2012 Multikulturel pædagogik i et inkluderende perspektiv UCC, Fokuto og Skolelederforeningen inviterer til den 17. konference for skoleledere, konsulenter, lærere, vejledere og

Læs mere

Dilemmaer i den psykiatriske hverdag Sprog, patientidentiteter og brugerinddragelse. Agnes Ringer

Dilemmaer i den psykiatriske hverdag Sprog, patientidentiteter og brugerinddragelse. Agnes Ringer Dilemmaer i den psykiatriske hverdag Sprog, patientidentiteter og brugerinddragelse Agnes Ringer Disposition Om projektet Teoretisk tilgang og design De tre artikler 2 temaer a) Effektivitetsidealer og

Læs mere

Samarbejde og inklusion

Samarbejde og inklusion 1 Samarbejde og inklusion Materielle Tid Alder B4 30-60 min 13-15 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, normer/stereotyper, skolemiljø Indhold En bevægelsesøvelse, hvor eleverne bliver udfordret på deres interkulturelle

Læs mere

Læring i fællesskaber. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Aalborg Universitet

Læring i fællesskaber. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Aalborg Universitet Læring i fællesskaber Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Aalborg Universitet Med afsæt i formål Stk. 3. Folkeskolen skal forberede eleverne til deltagelse, medansvar, rettigheder og pligter i et samfund

Læs mere

Elevers svære møde med litterære tekster i skolen

Elevers svære møde med litterære tekster i skolen Elevers svære møde med litterære tekster i skolen en undersøgelse af hvordan læseforståelsesvanskeligheder manifesterer sig hos elever i krydsfeltet mellem kognitionspsykologisk læseforskning og sociokulturel

Læs mere

INDLEDNING 3 METODISK TILGANG OG TEORETISK OPTIK 13 AKTØRERNE I DANSKFAGET 20 DANNELSESTEORETISK RAMME 32. Problemfelt 4 Problemformulering 5

INDLEDNING 3 METODISK TILGANG OG TEORETISK OPTIK 13 AKTØRERNE I DANSKFAGET 20 DANNELSESTEORETISK RAMME 32. Problemfelt 4 Problemformulering 5 INDLEDNING 3 Problemfelt 4 Problemformulering 5 Specialets relevans i forhold til eksisterende forskning 7 Brug af terminologi 8 Dannelse 8 Kultur 8 Flerkulturelle elever 9 Danskfaget 10 Projektopbygning

Læs mere

FLERFAGLIGT SAMARBEJDE MED DANSKFAGET I HTX

FLERFAGLIGT SAMARBEJDE MED DANSKFAGET I HTX FLERFAGLIGT SAMARBEJDE MED DANSKFAGET I HTX Vejle, 27. januar 2014 Søren Harnow Klausen Institut for Kulturvidenskaber, Syddansk Universitet Gennemførlighed og sammenhæng Forskellige former for og grader

Læs mere

Workshop om kvalitet i legemiljøer

Workshop om kvalitet i legemiljøer Workshop om kvalitet i legemiljøer Plan Hvorfor legen er så vigtig? Hvordan kan man forbedre børnenes legemiljøer i praksis? Kategorierne i KIDS En legende holdning og indstilling Teorien om løse genstande

Læs mere

Grammatik og tekst. 5 Mortensen, Kristine Køhler: Multimodalitet - Venskaber på tværs af billeder og tekst

Grammatik og tekst. 5 Mortensen, Kristine Køhler: Multimodalitet - Venskaber på tværs af billeder og tekst 1 Jacobsen, Henrik Galberg; Skyum-Nielsen, Peder: Sprogbrugsanalyse 1 2 Jacobsen, Henrik Galberg; Skyum-Nielsen, Peder: Sprognormer 10 3 Gregersen, Frans: Dansk som genrer 14 Kilde: Midt i ræset - en artikelsamling

Læs mere

KvaN-konference. undervisningsdifferentiering

KvaN-konference. undervisningsdifferentiering KvaN-konference It og undervisningsdifferentiering Lektor, ph.d. Jeppe Bundsgaard Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU)/Aarhus Universitet Slides på www.jeppe.bundsgaard.net Er det differentiering?

Læs mere

Hvilke didaktiske overvejelser bør en lærer gøre sig i forhold til brugen af it og tablets i undervisningen? Lektor Rasmus Fink Lorentzen, LIA, CELM

Hvilke didaktiske overvejelser bør en lærer gøre sig i forhold til brugen af it og tablets i undervisningen? Lektor Rasmus Fink Lorentzen, LIA, CELM Hvilke didaktiske overvejelser bør en lærer gøre sig i forhold til brugen af it og tablets i undervisningen? Lektor Rasmus Fink Lorentzen, LIA, CELM Didaktikkens forandring og nye elevroller Eksempler

Læs mere

Årsplan for 9. A & B klasse i Dansk for skoleåret 2018/2019

Årsplan for 9. A & B klasse i Dansk for skoleåret 2018/2019 Årsplan for 9. A & B klasse i Dansk for skoleåret 2018/2019 Undervisningen er tilrettelagt således, så den følger retningslinjerne fra Fælles Mål for faget dansk. Vi ønsker, at eleverne skal udvikle et

Læs mere

Indholdsfortegnelse INDLEDNING...2 PROBLEMSTILLING...2 AFGRÆNSNING...2 METODE...3 ANALYSE...3 DISKUSSION...6 KONKLUSION...7 PERSPEKTIVERING...

Indholdsfortegnelse INDLEDNING...2 PROBLEMSTILLING...2 AFGRÆNSNING...2 METODE...3 ANALYSE...3 DISKUSSION...6 KONKLUSION...7 PERSPEKTIVERING... Indholdsfortegnelse INDLEDNING...2 PROBLEMSTILLING...2 AFGRÆNSNING...2 METODE...3 ANALYSE...3 SAMFUNDSUDVIKLING.... 3 ÆSTETISKE LÆREPROCESSER... 4 DEN SKABENDE VIRKSOMHED... 4 SLÅSKULTUR... 5 FLOW... 5

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 11 Institution Herningsholm Erhervsskole, HHX-Herning Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX

Læs mere

Biblioteket under forandring - en introduktion til 4-rums modellen

Biblioteket under forandring - en introduktion til 4-rums modellen - en introduktion til 4-rums modellen Bibliotekdage på Lindås Henrik Jochumsen Det Informationsvidenskabelige Akademi Københavns Universitet Mit udgangspunkt Bibliotekets aktuelle situation Biblioteket

Læs mere

Hvordan opfatter børn deres identitet i skole og hjem? Og hvilke skift og forskydninger finder sted imellem religion og kultur?

Hvordan opfatter børn deres identitet i skole og hjem? Og hvilke skift og forskydninger finder sted imellem religion og kultur? Islam, muslimske familier og danske skoler 1. Forskningsspørgsmål og undren Jeg vil her forsøge at sætte en ramme for projektet, og de 7 delprojekter som har defineret det overordnede projekt om Islam,

Læs mere

Subjektivitet og flersprogethed

Subjektivitet og flersprogethed tidsskrift for sprogog kulturpædagogik nummer 57. oktober 2013 Subjektivitet og flersprogethed»lad være med at undervise i noget som du ikke føler stærkt for om du nu elsker eller hader det. Alt for ofte

Læs mere

hvad gør pædagogen så?

hvad gør pædagogen så? Når kulturer mødes hvad gør pædagogen så? Ekstern mundtlig prøve i Dansk, kultur og kommunikation September 2010 Tema 3: Navn: Årgang: 08O (Pædagoguddannelsen København) Vejleder: Erik Møgelhøj Sider:

Læs mere

Årsplan 9 & 10 Klasse Dansk Skoleåret 2015/16

Årsplan 9 & 10 Klasse Dansk Skoleåret 2015/16 Hovedformål med faget De forskellige danskfaglige dimensioner skal i stigende grad integreres i arbejdet med sprog og alle typer tekster i afgangsklasserene, inden for de fire kompetenceområder: Læsning,

Læs mere