Kapitalbevægelsernes betydning for kronekursen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kapitalbevægelsernes betydning for kronekursen"

Transkript

1 25 Kapitalbevægelsernes betydning for kronekursen Jakob Lage Hansen, Handelsafdelingen og Peter Ejler Storgaard, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Kapitalbevægelserne på tværs af landegrænser er steget i omfang de senere år, både til og fra Danmark og internationalt. Samtidig er interessen for at studere sammenhængen mellem kapitalstrømme og valutakurser vokset i den økonomiske litteratur. Traditionelt har valutakursmodeller forsøgt at forklare valutakurser med udviklingen i forskellige makroøkonomiske variabler, fx pengemængde, rente og inflation. Disse modeller har dog haft begrænset empirisk succes. En del af den nyere forskning har i stedet fokuseret på mikroøkonomiske forklaringer, som fx lagerstyring hos valutahandlere. Intuitionen bag lagerstyring er, at valutahandlere normalt justerer deres priser for køb og salg af valuta til og fra deres lager i takt med købs- og salgsordrerne på valutamarkedet. Herved sikrer valutahandleren, at hans lager ikke bliver uønsket stort eller lille. Når der er en overvægt af købsordrer sættes priserne op, mens de sættes ned, når der er en overvægt af salgsordrer. I det omfang kapitalbevægelser leder til købs- eller salgsordrer på valutamarkedet, kan det således påvirke valutakursen. Artiklen undersøger kortsigtssammenhængen mellem kapitalstrømme til og fra Danmark og udviklingen i kronens kurs over for euroen i perioden Det vises til en begyndelse, at mens der er en signifikant sammenhæng mellem kronekursen og kapitalstrømme fra porteføljeinvesteringer på månedlig basis, er det ikke muligt at finde en kronekurseffekt af kapitalstrømme fra direkte investeringer og anden kapitalimport. Derfor fokuserer den resterende del af analysen på porteføljeinvesteringer. Porteføljeinvesteringerne kan i perioden opgøres på ugentlig basis, og det er dermed muligt at gennemføre undersøgelsen på højere frekvens end andre studier, der anvender måneds- eller kvartalstal. Der findes en signifikant sammenhæng mellem ugentlige kronekursændringer og kapitalstrømme knyttet til porteføljeinvesteringer. En

2 26 kapitalimport på 0 mia.kr. styrker i gennemsnit kronen 2 øre pr. 00 euro (fx fra 746,00 kr. til 745,88 kr. pr. 00 euro). Dernæst undersøges forskellige opdelinger af porteføljeinvesteringerne på instrumenter, sektorer og modpartslande. Resultaterne peger bl.a. på, at danskeres handel med udenlandske aktier påvirker kronekursen mere end en tilsvarende handel med udenlandske obligationer. Det kan skyldes, at valutakursrisikoen i højere grad afdækkes ved obligationsinvesteringer end ved aktieinvesteringer. Forsikrings- og pensionssektorens handel med både udenlandske aktier og obligationer bidrager signifikant til forklaringen af ændringer i kronekursen. Sektoren synes at have fået stigende betydning for kronekursen i de senere år. Porteføljeinvesteringer til og fra euroområdet påvirker kronekursen mere end tilsvarende porteføljeinvesteringer til og fra resten af verden. Det kan skyldes, at markedsdeltagere i mindre grad valutakursafdækker investeringer til og fra euroområdet som følge af den danske fastkurspolitik over for euro. De overordnede resultater er robuste over for inddragelsen af yderligere variabler (Nationalbankens intervention på valutamarkedet og rentespændet mellem Danmark og euroområdet) til forklaring af udviklingen i kronekursen. KAPITALBEVÆGELSER OG KRONEKURSEN Nationalbanken opgør kapitalbevægelserne til og fra Danmark på månedsbasis. I figur vises kapitalbevægelserne opdelt på porteføljeinvesteringer, direkte investeringer og anden kapitalimport. Gennem det meste af perioden har porteføljeinvesteringerne netto ført til eksport af kapital, og svingningerne fra måned til måned har været betydelige. I starten af perioden førte direkte investeringer til en indstrømning af kapital til Danmark, men siden har de direkte investeringer overordnet set været i balance, og udsvingene har været mindre end for porteføljeinvesteringerne. I perioden blev porteføljeinvesteringerne indberettet til Nationalbankens betalingsstatistik på daglig basis, og de kan derfor opgøres med højere frekvens end andre kapitalbevægelser. Ved indgangen til 2005 blev betalingsstatistikken imidlertid omlagt, så også indberetningen af porteføljeinvesteringer fremover sker månedligt, jf. Danmarks Nationalbank (2005). 2 2 Der er dog dele af porteføljeinvesteringerne, der kun blev opgjort månedligt, jf. Tryde (999). Data og metode er nærmere beskrevet i appendiks. Indberetningen er ændret for fremadrettet at få et mere robust datagrundlag for opgørelsen og samtidig formindske erhvervslivets indberetningsbyrde væsentligt.

3 27 KAPITALBEVÆGELSER Figur Mia.kr dec 99 jun 00 dec 00 jun 0 dec 0 jun 02 dec 02 jun 03 dec 03 jun 04 dec 04 Porteføljeinvesteringer Direkte investeringer Anden kapitalimport Anm.: Månedlige observationer. Kapitalbevægelserne er opgjort som nettokapitalimport og er vist som en løbende sum over 2 måneder. Anden kapitalimport omfatter bl.a. lån og indskud i banker. Kilde: Danmarks Nationalbank. UGENTLIGE PORTEFØLJEINVESTERINGER OG KRONEKURSEN Figur 2 Mia.kr. 6 Kroner pr. euro 7,47 4 7,46 2 7,45 0 7,44-2 7,43-4 7,42-6 jan 99 jul 99 jan 00 jul 00 jan 0 jul 0 jan 02 jul 02 jan 03 jul 03 jan 04 jul 04 7,4 Porteføljeinvesteringer Kronekurs (højre akse) Anm.: Ugentlige observationer. Porteføljeinvesteringerne er opgjort som nettokapitalimport og er vist som et centreret glidende gennemsnit over 2 uger. Kilde: Danmarks Nationalbank.

4 28 UGENTLIGE PROCENTVISE ÆNDRINGER I KRONEKURSEN: FAKTISKE VÆRDIER OG MODELSKØN Figur 3 Pct. 0,5 0,0 0,05 0,00-0,05-0,0-0,5 Faktiske værdier Modelskøn Anm.: Positive værdier svarer til en svækkelse af kronen over for euroen. Modelskøn er fittede værdier baseret på modellen i tabel 2. Figur 2 viser et 2-ugers glidende gennemsnit af porteføljeinvesteringerne sammen med kronekursen (kroner pr. euro). Figuren giver et førstehåndsindtryk af sammenhængen mellem porteføljeinvesteringerne og kronekursen i de senere år. Mens det er muligt fx at identificere perioder, hvor en udstrømning af kapital fra Danmark (et fald i nettokapitalimporten vedrørende porteføljeinvesteringer) har været sammenfaldende med en svækkelse af kronen (en stigning i kroneprisen på euro), er det ligeledes klart, at andre faktorer også har haft betydning for udviklingen i kronekursen. I analysen af sammenhængen mellem porteføljeinvesteringer og kronekursen opstilles i de følgende afsnit en række regressionsmodeller for perioden Med udgangspunkt heri testes artiklens grundlæggende hypotese, at indstrømning af kapital til Danmark fører til en styrkelse af kronen. Ud fra modellerne er det også muligt at opgøre, hvor stor en ændring af kronekursen, der kan henføres til kapitalstrømme knyttet til porteføljeinvesteringer. Figur 3 viser de faktiske ugentlige ændringer i kronekursen sammen med "forklaringsbidraget" fra en af de opstillede modeller. Også heraf fremgår det tydeligt, at kronekursen ikke alene er bestemt af porteføljestrømme til og fra Danmark. Fastkurspolitikken over for euro indebærer, at kronens kurs over for andre valutaer primært er drevet af udviklingen i euro over for andre valutaer.

5 29 LITTERATUREN OM VALUTAKURSER OG KAPITALBEVÆGELSER Traditionelle valutakursmodeller har været dårlige til at forklare udviklingen i valutakurser, i hvert fald på kort sigt. Men de senere års økonomiske litteratur indeholder flere eksempler på, at kapitalbevægelser er blevet inkluderet i valutakursmodeller i et forsøg på at forbedre modellernes evne til at forklare udviklingen i valutakurserne. Brooks, Edison, Kumar og Sløk (200) undersøger bl.a., om kapitalstrømme knyttet til porteføljeinvesteringer og direkte investeringer kan bidrage til at forklare udviklingen i dollar over for euro og yen. Den empiriske analyse baseres på kvartalstal fra 988 til Ved hjælp af regressionsanalyse findes, at kapitalstrømme forbundet med porteføljeinvesteringer mellem USA og euroområdet har haft en signifikant effekt på euro/dollarkursen, mens effekten af kapitalstrømme med baggrund i direkte investeringer ikke har været signifikant. For yen/dollarkursen findes derimod kun en effekt fra det lange rentespænd. Hau og Rey (2002) argumenterer for, at investorers porteføljeomlægninger vil give anledning til ordrestrømme på valutamarkedet. Givet "mikrostruktur"-litteraturens 2 resultat, at der er en signifikant sammenhæng mellem ordrestrømme og valutakursændringer, er deres hypotese, at der også er en sammenhæng mellem porteføljeinvesteringsstrømme og valutakurser. Hau og Rey tester sammenhængen mellem indstrømning af porteføljeinvesteringer i aktier og valutakursen på månedlige tal fra 980 til 200. I perioden siden 990 er korrelationen positiv og signifikant, når man ser på alle 7 OECD lande samlet over for USA. Siourounis (2003) indeholder også en empirisk analyse af sammenhængen mellem kapitalbevægelser og valutakurser. Datasættet er månedlige tal fra 988 til 2000 for USA over for UK, Tyskland, Japan og Schweiz. Siourounis finder, at nettoindstrømning af porteføljeinvesteringer i aktier til USA fra UK, Tyskland eller Schweiz giver en signifikant appreciering af dollar i overensstemmelse med Hau og Reys (2002) teoretiske model, mens porteføljeinvesteringsstrømme i obligationer ikke har nogen effekt på dollaren. Siourounis rapporterer også, at en model udvidet med porteføljestrømme i aktier for nogle af valutaerne og i nogle perioder er i stand til at forudsige valutakurserne bedre end en "random walk" model. 2 Jf. Meese og Rogoff (983). Jf. fx Lyons (200).

6 30 KRONEKURSEN FORKLARET VED NETTOKAPITALIMPORT OPDELT PÅ TYPE Tabel Forklarende variabel Koefficientskøn Porteføljeinvesteringer ,0080 ** Direkte investeringer ,00096 Anden kapitalimport ,00074 Konstantled ,00237 Antal observationer: 66 Forklaringsgrad (R 2 ): 0, F-test: 2,667 * Anm.: MKM-estimation. Månedstal. En, to eller tre stjerner angiver signifikans på henholdsvis et 0, 5 eller pct. niveau. Den forklarede variabel er månedlige ændringer i kronekursen målt i pct. Kapitalstrømmene er opgjort i mia.kr. Et negativt koefficientskøn betyder, at indstrømning af kapital til Danmark styrker kronen over for euroen. Som beskrevet i appendiks er visse observationer ikke medtaget i estimationen. F-testen er en test af nulhypotesen, at alle forklarende variabler på nær konstantleddet har koefficient lig nul. KAPITALBEVÆGELSER OG KRONEKURS PÅ MÅNEDSBASIS En simpel model for kapitalbevægelsernes betydning for kronekursen estimeret på månedlige tal er gengivet i tabel. Modellen estimeres ligesom de fleste af de efterfølgende modeller med mindste kvadraters metode (MKM), som i fx Brooks et al. (200). Castrén (2004) anvender GMM-estimation med det argument, at kausaliteten også går fra valutakurser til porteføljeinvesteringer. I denne analyse antages, at den lave volatilitet i kronekursen betyder, at beslutninger om porteføljeinvesteringer ikke afhænger af udviklingen i kronekursen. Nettokapitalimporten deles op på tre typer, jf. figur, porteføljeinvesteringer, direkte investeringer og anden kapitalimport. Kapitalstrømme i forbindelse med porteføljeinvesteringer har en signifikant effekt på kronekursen, og fortegnet på den estimerede koefficient er som forventet en indstrømning af kapital til Danmark fører til en styrkelse af kronen. Regressionen viser, at en nettokapitalimport i form af porteføljeinvesteringer på 0 mia.kr. i gennemsnit giver en styrkelse af kronen på 0*0,008 = 0,08 pct. svarende til 3 øre pr. 00 euro. De to stjerner efter koefficientskønnet indikerer, at koefficienten er signifikant forskellig fra nul på et 5 pct. niveau. Kapitalstrømme som følge af direkte investeringer og anden kapitalimport har derimod ikke haft signifikant effekt på kronekursen i den betragtede periode, men fortegnene er dog som forventet. For de direkte investeringers vedkommende kan fraværet af en signifikant effekt skyldes, at fusioner og virksomhedsovertagelser ofte sker i form af aktiebytte og ikke afregnes kontant. Nogle dage rapporterer markedsdeltagerne, at valutakursbevægelser skyldes forlydender om virksomhedsovertagelser svarende til, at valutakursen påvirkes, før betalingen har Jf. fx Brooks et al. (200).

7 3 fundet sted. Desuden domineres de direkte investeringer i nogle måneder af store transaktioner, hvilket kan medvirke til at øge usikkerheden omkring skønnet på kronekurseffekten. Kapitalbevægelserne forklarer pct. af variationen i kronekursen, hvilket er lavt, men ikke ualmindeligt i forhold til lignende analyser af andre lande. Hvis de insignifikante variabler (direkte investeringer og anden kapitalimport) tages ud af modellen, ændres skønnet på porteføljeinvesteringernes kronekurseffekt fra -0,0080 til -0,00, og forklaringsgraden falder lidt til 0 pct. UGENTLIGE PORTEFØLJESTRØMME OG KRONEKURSEN Den indledende analyse på basis af månedlige tal pegede på, at kapitalstrømme vedrørende porteføljeinvesteringer kunne bidrage til at forklare udviklingen i kronekursen, mens der ikke var nogen signifikant sammenhæng mellem kronekursen og henholdsvis direkte investeringer og anden kapitalimport. I det følgende fokuseres derfor på porteføljeinvesteringerne, der som beskrevet ovenfor findes på ugentlig basis for perioden Samlet nettoindstrømning af porteføljeinvesteringer Først estimeres en model, hvor de ugentlige ændringer i kronekursen forsøges forklaret med den samlede nettostrøm af porteføljeinvesteringer til Danmark. Regressionsresultaterne er vist i tabel 2. Indstrømning af kapital i form af porteføljeinvesteringer har en signifikant effekt på kronekursen både i samme uge og i ugen efter. 2 Hvis der i en uge netto har været indadgående porteføljeinvesteringer for 0 mia.kr. har det i den analyserede periode betydet, at kronen i gennemsnit er blevet styrket med 6 øre pr. 00 euro i samme uge og yderligere 6 øre pr. 00 euro i den efterfølgende uge. Den samlede effekt estimeres således til 2 øre pr. 00 euro, hvilket er lidt højere end i modellen estimeret på månedlige tal (8 øre pr. 00 euro). 3 Modellen forklarer 5 pct. af de ugentlige udsving i kronekursen. Så vidt vides eksisterer der ikke andre studier af sammenhængen mellem For at sikre en velspecificeret dynamisk struktur i modellerne inkluderes som udgangspunkt et lag på de forklarende variabler. Herefter testes modellen ned til en enklere struktur ved iterativt at eliminere variabler, hvis parametre er insignifikante på et 0 pct. niveau. 2 Inklusion af kronekursændringen i ugen før som forklarende variabel ændrer ikke herved: Den tilhørende koefficient er ikke signifikant forskellig fra nul, og de øvrige parameterestimater og forklaringsgraden er så godt som uændrede. 3 Her sammenlignes med den ovenfor nævnte månedlige model, hvor de insignifikante forklarende variabler (direkte investeringer og anden kapitalimport) er elimineret.

8 32 KRONEKURSEN FORKLARET VED NETTOINDSTRØMNING AF PORTEFØLJEINVESTERINGER Tabel 2 Forklarende variabel Koefficientskøn Samlet porteføljestrøm ,00075 ** Samlet porteføljestrøm (-) ,00086 ** Konstantled ,0084 Antal observationer: 30 Forklaringsgrad (R 2 ): 0,05 F-test: 7,84 *** Anm.: MKM-estimation. Ugentlige tal. En, to eller tre stjerner angiver signifikans på henholdsvis et 0, 5 eller pct. niveau. "(-)" efter variabelnavnet indikerer, at variablen er lagget en uge. Den forklarede variabel er ugentlige ændringer i kronekursen målt i pct. Porteføljestrømmen er opgjort i mia.kr. Et negativt koefficientskøn betyder, at indstrømning af kapital til Danmark styrker kronen over for euroen. Som beskrevet i appendiks er visse observationer ikke medtaget i estimationen. F-testen er en test af nulhypotesen, at alle forklarende variabler på nær konstantleddet har koefficient lig nul. kapitalbevægelser og valutakurser på ugebasis, der kan anvendes til vurdering af forklaringsgradens størrelse. Der kan være flere årsager til, at også porteføljestrømmen i ugen før bidrager signifikant til forklaringen af kronekursen. For det første er der som beskrevet i appendiks ikke fuldstændig tidsmæssig overensstemmelse mellem variablerne i modellen. Den approksimation, der anvendes til at ændre porteføljeinvesteringernes datering fra afviklingsdag til handelsdag, kan give anledning til, at en faktisk samtidig effekt fremstår som en forsinket effekt i modellen. En anden mulig forklaring er, at bankerne ikke altid straks afdækker en given kundehandel på valutamarkedet, men i stedet selv tager en valutaposition. Hvis det er tilfældet, kan påvirkningen af valutakursen blive forsinket. Mere generelt handler investorerne ikke nødvendigvis valuta samme dag, som de handler aktier og obligationer. Det er interessant at sammenholde den estimerede effekt af kapitalimport i form af porteføljeinvesteringer med eksisterende skøn på kronekurseffekten af Nationalbankens interventioner på valutamarkedet. Andersen (2005) analyserer Nationalbankens interventioner i perioden januar 999 september 2004 og finder, at interventionskøb af kroner for 0 mia.kr. i gennemsnit giver en styrkelse af kronen på 4 øre pr. 00 euro. De givne estimater for kronekurseffekten af interventioner og kapitalstrømme på baggrund af porteføljeinvesteringer er ikke fuldt sammenlignelige, idet de er baseret på forskellige modeller og estimationsmetoder. Med det forbehold in mente, tyder overensstemmelsen mellem resultaterne på, at Nationalbankens køb og salg af valuta i markedet i de senere år ikke har haft markant anderledes indflydelse på kronekursen end andre aktørers valutahandler af tilsvarende størrelse. Estimatet er betinget på, at interventionen opfylder "retningskriteriet", dvs. at kronen faktisk styrkes efter et interventionskøb af kroner, jf. Andersen (2005).

9 33 KRONEKURSEN FORKLARET VED NETTOINDSTRØMNING AF PORTEFØLJEINVESTERINGER OPDELT PÅ INSTRUMENTER Tabel 3 Forklarende variabel Koefficientskøn Danske obligationer (-) ,00097 ** Udenlandske aktier ,00465 *** Udenlandske obligationer ,0026 *** Konstantled ,0050 ** Antal observationer: 30 Forklaringsgrad (R 2 ): 0,07 F-test: 7,42 *** Anm.: Se anmærkningen til tabel 2. De ensartede kronekurseffekter af Nationalbankens intervention og de samlede porteføljestrømme til og fra Danmark er konsistente med de teoretiske resultater i Lyons (200, kapitel 8). Inden for rammerne af en økonomisk model argumenterer Lyons for, at centralbankers steriliserede interventioner på valutamarkedet bør have samme valutakurseffekt som private kapitalbevægelser, når interventionen ikke indeholder signaler om den fremtidige pengepolitik. Hovedparten af Nationalbankens interventioner på valutamarkedet de senere år kan bedst beskrives som steriliserede, idet de har fundet sted under rolige forhold på valutamarkedet og ikke har påvirket den korte rente. Abildgren (2005) gennemgår forskellen på steriliseret og ikke-steriliseret intervention. Aktier og obligationer Tidligere studier har fundet større valutakurseffekter af kapitalstrømme forbundet med porteføljeinvesteringer i aktier end af strømme forbundet med investeringer i obligationer. I det følgende undersøges, om noget lignende gør sig gældende for sammenhængen mellem kronekursen og porteføljeinvesteringer til og fra Danmark. Tabel 3 viser estimationsresultaterne for en model, hvor porteføljeinvesteringerne er opdelt på fire instrumenter: Udlændinges handel med danske aktier og danske obligationer samt danskeres handel med udenlandske aktier og udenlandske obligationer. Det er ikke muligt at identificere en signifikant kronekurseffekt af kapitalstrømme forbundet med investering i danske aktier, men strømme i forbindelse med de tre øvrige instrumenter har signifikante effekter og det forventede fortegn. Forklaringsgraden er desuden steget lidt i forhold til modellen med den samlede porteføljestrøm. Punktestimatet på effekten af kapitalstrømme, der kan henføres til porteføljeinvesteringer i udenlandske aktier, er numerisk betydeligt større end det tilsvarende estimat for udenlandske obligationer, og en Jf. fx Siourounis (2003).

10 34 KRONEKURSEN FORKLARET VED NETTOINDSTRØMNING AF PORTEFØLJE- INVESTERINGER OPDELT PÅ INSTRUMENTER OG INDENLANDSKE SEKTORER Tabel 4 Forklarende variabel Koefficientskøn Danske obligationer (-) ,00095 ** Udenlandske aktier forsikring og pension ,00466 ** Udenlandske obligationer forsikring og pension ,00344 *** Udenlandske aktier andre sektorer ,00530 ** Konstantled ,00445 * Antal observationer: 30 Forklaringsgrad (R 2 ): 0,07 F-test: 5,759 *** Anm.: Se anmærkningen til tabel 2. statistisk test viser, at aktiekoefficienten numerisk er signifikant større end obligationskoefficienten. En mulig forklaring på dette resultat er, at valutakursrisikoen ved aktiekøb afdækkes i mindre grad end ved obligationskøb (Brooks et al., 200). 2 Resultatet kan dog ikke genfindes for strømme knyttet til danske værdipapirer, idet der som nævnt ikke er nogen signifikant kronekurseffekt af kapitalstrømme i forbindelse med porteføljeinvesteringer i danske aktier i den analyserede periode. Den danske forsikrings- og pensionssektor 3 Indenlandske forsikrings- og pensionsselskabers valutahandler nævnes af markedsdeltagere som vigtige for udviklingen i kronekursen. For at få et indtryk af, om forsikrings- og pensionssektoren adskiller sig fra økonomiens øvrige sektorer, estimeres en model, hvor de samlede danske porteføljeinvesteringer i udenlandske aktier og obligationer er delt op på forsikrings- og pensionssektoren og andre sektorer. Forsikrings- og pensionssektorens handel med udenlandske værdipapirer indgår signifikant i forklaringen af kronekursen, jf. tabel 4. For andre indenlandske sektorer taget under ét er det kun strømme knyttet til investeringer i udenlandske aktier, der indgår signifikant i modellen. Der er ikke signifikant forskel på aktie- og obligationskoefficienterne inden for forsikrings- og pensionssektoren og heller ikke mellem aktiekoefficienterne for forsikrings- og pensionssektoren og andre sektorer. En undersøgelse af modellens stabilitetsegenskaber viser tegn på et strukturelt brud i andet halvår Estimation af modeller for to delperioder før og efter afstemningen om dansk deltagelse i euroen i efteråret 2000 giver ganske forskellige resultater. 4 I perioden før euroafstemningen er strømme i forbindelse med andre sektorers køb af P-værdien er 8 pct. (en-sidet test). Rangvid (2004) diskuterer afdækning af valutakursrisiko ved investering i internationale værdipapirer. Pensions- og forsikringssektoren inkluderer her sociale kasser og fonde (bl.a. ATP). Det præcise valg af brudtidspunkt er til dels vilkårligt.

11 35 udenlandske aktier signifikant med forventet fortegn, mens der ikke kan identificeres nogen signifikant kronekurseffekt af strømme knyttet til forsikrings- og pensionssektorens køb af udenlandske værdipapirer. Efter euroafstemningen findes stort set det modsatte resultat: Forsikrings- og pensionssektorens køb af både udenlandske aktier og obligationer indgår signifikant med det forventede fortegn, mens variablerne knyttet til andre sektorers porteføljeinvesteringer i udlandet ikke er signifikante. Ændringen i sammensætningen af signifikante forklarende variabler fra første til anden delperiode indikerer, at forsikring og pensionssektoren er blevet vigtigere for udviklingen i kronekursen over tid. 2 Euroområdet Kronens værdi over for euroen har som følge af fastkurspolitikken været stabil i den betragtede periode, mens kronekursen over for andre valutaer har fluktueret i takt med udsvingene mellem disse valutaer og euroen. En hypotese er, at denne forskel i valutakursvolatilitet har givet sig udslag i forskelle i investorernes afdækning af valutakursrisici. Mere specifikt er hypotesen, at danske investorer afdækker valutakursrisikoen i forbindelse med køb af euroaktiver i mindre grad end ved køb af aktiver denomineret i andre valutaer, mens investorer fra euroområdet afdækker køb af danske aktiver i mindre grad end investorer fra resten af verden. Hvis det er tilfældet, vil man forvente, at strømme i forbindelse med porteføljeinvesteringer til og fra euroområdet har større effekt på kronekursen end strømme til og fra resten af verden. Først estimeres en model, hvor kapitalstrømmene knyttet til porteføljeinvesteringer opdeles efter, hvorvidt de vedrører euroområdet eller resten af verden. Resultatet er, at strømme til og fra euroområdet har en numerisk signifikant større effekt på kronekursen. Hvis strømmene også splittes op på instrumenter, fremkommer modellen vist i tabel 5. Kapitalstrømme på baggrund af euroområdets investorers køb og salg af danske obligationer påvirker kronekursen signifikant, hvilket også er tilfældet for strømme i forbindelse med danskeres handel med såvel aktier som obligationer fra euroområdet. Den stærkeste påvirkning af kronekursen kommer fra strømme i forbindelse med danskeres handel med aktier fra euroområdet, og denne effekt er numerisk signifikant større end effekten fra danskeres handel med obligationer fra euroområdet For forsikrings- og pensionssektoren er aktiekoefficienten numerisk større end obligationskoefficienten på et 8 pct. signifikansniveau. En mulig forklaring er porteføljeomlægninger i forbindelse med ændringerne i reguleringen af forsikrings- og pensionssektoren. Der er ikke signifikant forskel på koefficienterne hørende til danskeres handel med udenlandske obligationer fra henholdsvis euroområdet og resten af verden.

12 36 KRONEKURSEN FORKLARET VED NETTOINDSTRØMNING AF PORTEFØLJE- INVESTERINGER OPDELT PÅ INSTRUMENTER OG MODPARTSLAND Tabel 5 Forklarende variabel Koefficientskøn Danske obligationer euroområdet (-) ,007 ** Udenlandske aktier euroområdet ,009 *** Udenlandske obligationer euroområdet ,0022 * Udenlandske obligationer resten af verden (-) ,00356 ** Konstantled ,0046 * Antal observationer: 30 Forklaringsgrad (R 2 ): 0,08 F-test: 6,07 *** Anm.: Se anmærkningen til tabel 2. Generelt er resultaterne konsistente med den opstillede hypotese, at porteføljeinvesteringer til og fra euroområdet afdækkes i mindre grad end investeringer til og fra resten af verden. RESULTATERNES ROBUSTHED OVER FOR INTRODUKTION AF ANDRE FORKLARENDE VARIABLER Indtil nu har modellerne fokuseret på porteføljeinvesteringernes betydning for de ugentlige bevægelser i kronekursen. Men som diskuteret ovenfor, er det givet, at også andre faktorer påvirker kronekursen. Derfor undersøges i det følgende, om resultaterne ændres, når der tages højde for effekten af to andre forklarende variabler: Nationalbankens interventioner og ændringer i det korte rentespænd mellem Danmark og euroområdet. Først medtages Nationalbankens interventionskøb af valuta i den simple model, der blev vist i tabel 2. Man kan imidlertid ikke som for porteføljestrømmenes vedkommende antage, at Nationalbankens intervention er eksogen og ikke påvirkes af kronekursændringer. Derfor må instrumentvariabel (IV) estimation anvendes i stedet for mindste kvadraters metode. Som instrument anvendes interventionen i den foregående uge og tidligere ugers kronekursændring. Regressionsresultaterne er vist i tabel 6. Porteføljestrømmene i denne og sidste uge er signifikante som i modellen uden intervention, og koefficientestimaterne er så godt som uændrede fra tabel 2. I denne model er interventionsvariablen ikke signifikant 2, men punktestimatet har det 2 Udeladelse af relevante forklarende variabler vil være et problem, fordi det giver ikke-centrale koefficientskøn. Interventions manglende signifikans i regressionen i tabel 6 kan hænge sammen med, at regressionsanalyse ikke er den bedste metode til at analysere sammenhængen mellem intervention og valutakursbevægelser, jf. Fatum og Hutchison (2003). Ved anvendelse af hændelsesanalyse finder Andersen (2005), at Nationalbankens interventioner har haft en stærkt signifikant effekt på kronekursen i perioden

13 37 KRONEKURSEN FORKLARET VED NETTOINDSTRØMNING AF PORTEFØLJE- INVESTERINGER OG NATIONALBANKENS INTERVENTIONSKØB AF VALUTA Tabel 6 Forklarende variabel Koefficientskøn Nationalbankens interventionskøb af valuta (endogen)... 0,00252 Samlet porteføljestrøm ,00076 ** Samlet porteføljestrøm (-) ,0000 *** Konstantled ,00240 Antal observationer: 299 Antal instrumenter: 3 Chi 2 -test: 2,745 *** Anm.: IV-estimation. Ugentlige tal. "(-)" efter variabelnavnet indikerer, at variablen er lagget en uge. Den forklarede variabel er ugentlige ændringer i kronekursen målt i pct. Nationalbankens interventionskøb af valuta og porteføljestrømmen er opgjort i mia.kr. For Nationalbankens interventionskøb af valuta betyder en positiv koefficient, at bankens interventionskøb af valuta svækker kronen over for euroen. For porteføljestrømmene betyder et negativt koefficientskøn, at indstrømning af kapital til Danmark styrker kronen over for euroen. Som beskrevet i appendiks er visse observationer ikke medtaget i estimationen. Chi 2 -testen er en test af nulhypotesen, at alle forklarende variabler på nær konstantleddet har koefficient lig nul. rigtige fortegn (et valutakøb fra Nationalbanken medfører en svækkelse af kronen), og værdien er på linje med resultaterne i Andersen (2005). En anden potentielt vigtig forklarende variabel er rentespændet til euroområdet, idet ændringer heri normalt antages at ville påvirke kronekursen over for euro. Omvendt kan ændringer i kronekursen over for euro også påvirke det korte rentespænd mellem Danmark og euroområdet, fx via en forventet eller faktisk selvstændig dansk ændring af de pengepolitiske renter. Rentespændet kan derfor ikke betragtes som en eksogen variabel i forhold til kronekursen, og IV-estimation må igen anvendes. Hvis ændringen i det korte rentespænd (målt som den ugentlige ændring i spændet mellem 3-måneders Cibor og Euribor) inkluderes i basismodellen fås stort set uændrede koefficienter for porteføljestrømmene. Ændringen i rentespændet er ikke signifikant, men fortegnet er som forventet en stigning i rentespændet til euroområdet giver en appreciering af kronen over for euroen. Alt i alt giver inklusion af Nationalbankens intervention og det korte rentespænd som forklarende variabler ikke anledning til betydelige ændringer i resultaterne. KILDER TIL NATIONALBANKENS FREMADRETTEDE ANALYSE AF VALUTAMARKEDET Analysen har vist, at porteføljeinvesteringer kan medvirke til at forklare ugentlige ændringer i kronekursen, og statistikken har løbende været anvendt af Nationalbanken i analysen af det danske kronevalutamarked. Med indførelsen af den ny betalingsstatistik primo 2005 er det som nævnt ikke længere muligt at opgøre porteføljeinvesteringerne på ugebasis.

14 38 KRONEKURSEN FORKLARET VED BANKERNES KUNDEHANDLER Tabel 7 Forklarende variabel Koefficientskøn Bankkunders køb af kroner mod valuta ,00230 ** Konstantled... 0,00353 ** Antal observationer: 88 Forklaringsgrad (R 2 ): 0,05 Anm.: MKM-estimation. Daglige tal. To stjerner angiver signifikans på et 5 pct. niveau. Den forklarede variabel er daglige ændringer i kronekursen målt i pct. Kundehandlerne er opgjort i mia.kr. og er summen af de indberettende bankers nettohandel med indenlandske kunder samt udenlandske kunder og valutahandlere. Et negativt koefficientskøn betyder, at en kundes køb af kroner mod valuta styrker kronen over for euro. Nationalbanken anvender en række kilder til at følge udviklingen på det danske valutamarked. Blandt disse er en daglig indberetning af valutaposition og -omsætning fra en række banker, jf. Krabbe og Pedersen (998). Indberetningen er revideret pr.. december 2004 med henblik på at forbedre informationsindholdet. Det er en implicit antagelse i analysen af porteføljeinvesteringer ovenfor, at disse påvirker ordrestrømme og derigennem kronekursen. Den daglige indberetning fra bankerne gør det bl.a. muligt direkte at opgøre ordrestrømme fra kunder (kunders handel med kroner mod valuta med bankerne). Tabel 7 viser resultatet af en estimation, hvor daglige ændringer i kronekursen i perioden. december 2004 til 8. april 2005 forklares ved kundehandler. Kundehandler har en signifikant effekt på kronekursen og forklarer 5 pct. af de daglige ændringer. Koefficienten indikerer, at en bankkundes køb af 0 mia.kr. mod valuta i gennemsnit medfører en styrkelse af kronen på 0*0,0023 = 0,023 pct. svarende til 7 øre pr. 00 euro. Denne effekt er i samme størrelsesorden som den fundet i forbindelse med porteføljeinvesteringer (2 øre). Den lidt større koefficient kan afspejle, at kundehandler er en mere direkte indikator for ordrestrømme på valutamarkedet end kapitalstrømme knyttet til porteføljeinvesteringer. De foreløbige erfaringer med den reviderede statistik er generelt gode og indikerer, at statistikken fremadrettet kan understøtte Nationalbankens analyse af valutamarkedet.

15 39 LITTERATUR Abildgren, Kim P. (2005), Steriliseret og ikke-steriliseret intervention i valutamarkedet, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt,. kvartal. Andersen, Allan B. (2005), Kurspåvirkningen af Nationalbankens interventioner i valutamarkedet, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt,. kvartal. Brooks, Robin, Hali Edison, Manmohan S. Kumar og Torsten Sløk (200), Exchange Rates and Capital Flows, IMF, Working Paper, 0/90. Castrén, Olli (2004), Do financial market variables show (symmetric) indicator properties relative to exchange rate returns?, ECB, Working Paper, 379. Danmarks Nationalbank (2005), Betalingsbalancens finansielle poster, Finansiel statistik nyt, januar. Fatum, Rasmus og Michael M. Hutchison (2003), Is Sterilised Foreign Exchange Intervention Effective After All? An Event Study Approach, The Economic Journal, 3 (April). Hau, Harald og Hélène Rey (2002), Exchange Rate, Equity Prices and Capital Flows, NBER, Working Paper, Krabbe, Henrik S. og Lisbeth S. Pedersen (998), Det danske valutamarked, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt,. kvartal. Lyons, Richard K. (200), The Microstructure Approach to Exchange Rates, MIT Press. Meese, Richard A. og Kenneth Rogoff (983), Empirical exchange rate models of the seventies: Do they fit out of sample?, Journal of International Economics, 4. Rangvid, Jesper (2004), Afdækning af valutakursrisikoen i porteføljen, Finans/Invest, /04. Siourounis, Gregorios (2003), Capital Flows and Exchange Rates: An Empirical Analysis, arbejdspapir, London Business School. Tryde, Lasse (999), Nationalbankens nye indberetningssystem til betalingsstatistikken, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 2. kvartal.

16 40 APPENDIKS DATA OG METODE Den anvendte kronekurs er Nationalbankens dagligt fastsatte kurs på kroner over for euro. De procentuelle ændringer i kronekursen er opgjort som ændringen i den naturlige logaritme til kronekursen. Data for kapitalbevægelserne til og fra Danmark stammer fra Nationalbankens statistik over finansielle betalinger til og fra udlandet, hvortil porteføljeinvesteringerne i den analyserede periode blev indberettet på daglig basis. Der er dog dele af porteføljeinvesteringerne, herunder bankernes handel for egen regning, der kun opgøres månedligt, jf. Tryde (999), og som derfor er udeladt af den ugentlige analyse. Kapitalbevægelserne opgøres som nettokapitalimport i mia.kr. Da porteføljeinvesteringerne indberettes pr. afviklingsdag, sker handlen med værdipapirer mellem en og tre dage før registrering i statistikken. I bl.a. Danmark handles værdipapirer tre dage før afvikling, og derfor forsøges kronens ændring fra fx onsdag i uge x- til onsdag i uge x forklaret ved porteføljeinvesteringerne afviklet i uge x. Enkelte observationer er taget ud af datasættet. I ugerne omkring den 28. september 2000 var kronekursen i høj grad påvirket af de særlige forhold i forbindelse med afstemningen om Danmarks deltagelse i euroen. Da fokus i denne artikel er at analysere sammenhængen mellem kronekursen og kapitalbevægelserne under mere almindelige markedsforhold, er ugerne omkring euroafstemningen ikke medtaget. Derudover er enkelte observationer udeladt, fordi omklassifikation af kapitalbevægelserne i statistikken (typisk som følge af virksomhedshandler) giver et i forhold til anvendelsen i denne analyse forkert billede af de bagvedliggende kapitalstrømme.

EFFEKTER AF NATIONALBANKENS INTERVENTIONER I VALUTAMARKEDET

EFFEKTER AF NATIONALBANKENS INTERVENTIONER I VALUTAMARKEDET EFFEKTER AF NATIONALBANKENS INTERVENTIONER I VALUTAMARKEDET Morten Spange og Jonas Sørensen, Økonomi og Pengepolitik INDLEDNING OG SAMMENFATNING Nationalbankens interventioner i valutamarkedet spiller

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet

Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet DANMARKS NATIONALBANK Statistisk Afdeling 24. juni 2010 Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet Med udgivelsen af kvartalsvise finansielle sektorkonti i januar 2010 er

Læs mere

Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere

Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere DET ØKONOMISKE RÅD S E K R E T A R I A T E T d. 20. maj 2005 SG Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere Baggrundsnotat vedr. Dansk Økonomi, forår 2005, kapitel

Læs mere

Først vil udviklingen i størrelsen af valutareserven og valutareservens bestanddele blive beskrevet kort.

Først vil udviklingen i størrelsen af valutareserven og valutareservens bestanddele blive beskrevet kort. 28 Valutareserven Peter Kjær Jensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING Valutareserven består først og fremmest af Nationalbankens beholdning af udenlandske obligationer og bankindskud. Den giver Nationalbanken

Læs mere

Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen

Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen n o t a t Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen 8. december 29 Kort resumé Henover året har der været megen fokus på faldet i bankernes udlån til virksomhederne.

Læs mere

Markante sæsonudsving på boligmarkedet

Markante sæsonudsving på boligmarkedet N O T A T Markante sæsonudsving på boligmarkedet 9. marts 0 Denne analyse estimerer effekten af de sæsonudsving, der præger prisudviklingen på boligmarkedet. Disse priseffekter kan være hensigtsmæssige

Læs mere

Ekspertforudsigelser af renter og valutakurser

Ekspertforudsigelser af renter og valutakurser 87 Ekspertforudsigelser af renter og valutakurser Jacob Stæhr Mose, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Det er relevant for både pengepolitiske og investeringsmæssige beslutninger at have et

Læs mere

Har kronen været en sikker havn under statsgældskrisen?

Har kronen været en sikker havn under statsgældskrisen? 69 Har kronen været en sikker havn under statsgældskrisen? Anders Jørgensen og Christoffer C. Larsen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Betegnelsen "sikker

Læs mere

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld 23 Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld Frank Øland Hansen og Lill Thanning Hansen, Statistisk Afdeling INDLEDNING I 998 var den gennemsnitlige nettoforrentning af Danmarks udlandsgæld 8,7 pct. Dette

Læs mere

Markedsdynamik ved lave renter

Markedsdynamik ved lave renter 69 Markedsdynamik ved lave renter Louise Mogensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING I perioder med lave obligationsrenter, fx i efteråret 2001, forekommer der selvforstærkende effekter i rentebevægelserne.

Læs mere

5.2 Forklar, hvilken rolle henholdsvis pengeinstitutterne og Nationalbanken spiller i pengeskabelsen?

5.2 Forklar, hvilken rolle henholdsvis pengeinstitutterne og Nationalbanken spiller i pengeskabelsen? 5.1 Redegør for, hvad begrebet pengepolitik omfatter. 5.2 Forklar, hvilken rolle henholdsvis pengeinstitutterne og Nationalbanken spiller i pengeskabelsen? 5.3 Siden finanskrisen begyndelse i 2007 har

Læs mere

Lavere omsætning på det danske pengemarked

Lavere omsætning på det danske pengemarked 75 Lavere omsætning på det danske pengemarked Palle Bach Mindested, Martin Wagner Toftdahl, Bank- og Markedsafdelingen og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Aktiviteten i pengemarkedet

Læs mere

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen . marts 9 af Jeppe Druedahl og chefanalytiker Frederik I. Pedersen (tlf. 1) Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen Analysen viser, at de renter, som virksomhederne og husholdninger låner til, på trods af gentagne

Læs mere

Lave renter og billige lån, pas på overophedning

Lave renter og billige lån, pas på overophedning Thorbjørn Baum, konsulent thob@di.dk, + 8 98 APRIL 7 Lave renter og billige lån, pas på overophedning Danske virksomheders omkostninger ved at låne er lavere end den økonomiske situation herhjemme tilsiger.

Læs mere

Out-of-sample forecast samt reestimation af ADAMs lønligning

Out-of-sample forecast samt reestimation af ADAMs lønligning Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Peter Agger Troelsen 31. oktober 2013 Out-of-sample forecast samt reestimation af ADAMs lønligning Resumé: Papiret reestimerer ADAMs lønligning og vurderer

Læs mere

Ralph Bøge Jensen 20. december 2010. Lønligningen. Resumé:

Ralph Bøge Jensen 20. december 2010. Lønligningen. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 20. december 2010 Lønligningen Resumé: Dette papir skal ses som et supplement til den nye Dec09- ADAM dokumentation, hvor nogle af de beregninger,

Læs mere

Bilag 1: Prisudvikling, generelt effektiviseringskrav og robusthedsanalyser FORSYNINGSSEKRETARIATET AUGUST 2014 VERSION 3

Bilag 1: Prisudvikling, generelt effektiviseringskrav og robusthedsanalyser FORSYNINGSSEKRETARIATET AUGUST 2014 VERSION 3 Bilag 1: Prisudvikling, generelt effektiviseringskrav og robusthedsanalyser FORSYNINGSSEKRETARIATET AUGUST 2014 VERSION 3 Indholdsfortegnelse Indledning Prisudvikling 2.1 Prisudviklingen fra 2014 til

Læs mere

Hvad kan forklare danmarks eksport mønster?

Hvad kan forklare danmarks eksport mønster? Organisation for erhvervslivet Januar 2010 Hvad kan forklare danmarks eksport mønster? AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK en nyudviklet eksportmodel fra DI kan forklare 90 pct. af Danmarks

Læs mere

Bilag 16: Robusthedsanalyser af effektiviseringspotentialerne Bilaget indeholder analyser af effektiviseringspotentialernes robusthed.

Bilag 16: Robusthedsanalyser af effektiviseringspotentialerne Bilaget indeholder analyser af effektiviseringspotentialernes robusthed. Bilag 16: Robusthedsanalyser af effektiviseringspotentialerne Bilaget indeholder analyser af effektiviseringspotentialernes robusthed. FORSYNINGSSEKRETARIATET FEBRUAR 2013 INDLEDNING... 3 1. COSTDRIVERSAMMENSÆTNING...

Læs mere

Kapitel 6 De finansielle markeder

Kapitel 6 De finansielle markeder Kapitel 6. De finansielle markeder 2 Kapitel 6 De finansielle markeder 6.1 Verdens finansielle markeder For bedre at forstå størrelsen af verdens finansielle markeder vises i de følgende tabeller udviklingen

Læs mere

Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling

Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling Nyhedsbrev Kbh. 4. juli 2014 Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling Juni måned blev igen en god måned for både aktier og obligationer med afkast på 0,4 % - 0,8 % i vores

Læs mere

PENSIONSSEKTOREN SOM AKTØR PÅ VALUTAMARKEDET

PENSIONSSEKTOREN SOM AKTØR PÅ VALUTAMARKEDET PENSIONSSEKTOREN SOM AKTØR PÅ VALUTAMARKEDET Martin Dencker Raffnsøe, Finansiel Statistik og Jakob Roager Jensen og Anders Larsen, Økonomi og Pengepolitik INDLEDNING OG SAMMENFATNING De danske pensionsformuer

Læs mere

Københavnske ejerlejlighedspriser en meget begrænset indikator for hele landets boligmarked

Københavnske ejerlejlighedspriser en meget begrænset indikator for hele landets boligmarked N O T A T Københavnske ejerlejlighedspriser en meget begrænset indikator for hele landets boligmarked Baggrund og resume Efter i årevis at have rapporteret om et fastfrosset boligmarked, har de danske

Læs mere

Produktivitetsudviklingen og arbejdsmarkedet

Produktivitetsudviklingen og arbejdsmarkedet d. 15.10.2010 Jesper Gregers Linaa Produktivitetsudviklingen og arbejdsmarkedet Det undersøges, hvorvidt arbejdsmarkedets tilstand (konjunkturelt og strukturelt) kan bidrage til at forstå udviklingen i

Læs mere

Bilag 1: Robusthedsanalyser af effektiviseringspotentialerne. Bilaget indeholder analyser af effektiviseringspotentialernes robusthed.

Bilag 1: Robusthedsanalyser af effektiviseringspotentialerne. Bilaget indeholder analyser af effektiviseringspotentialernes robusthed. Bilag 1: Robusthedsanalyser af effektiviseringspotentialerne Bilaget indeholder analyser af effektiviseringspotentialernes robusthed. FORSYNINGSSEKRETARIATET OKTOBER 2013 Indholdsfortegnelse Indledning

Læs mere

Effekten af indvandring på indfødte danskeres løn og beskæftigelse

Effekten af indvandring på indfødte danskeres løn og beskæftigelse d. 22.05.2017 Brian Krogh Graversen (DØRS) Effekten af indvandring på indfødte danskeres løn og beskæftigelse I kapitlet Udenlandsk arbejdskraft i Dansk Økonomi, forår 2017 analyseres det, hvordan indvandringen

Læs mere

Fokus på Forsyning. Datagrundlag og metode

Fokus på Forsyning. Datagrundlag og metode Fokus på Forsyning I notatet gennemgås datagrundlaget for brancheanalysen af forsyningssektoren sammen med variable, regressionsmodellen og tilhørende tests. Slutteligt sammenfattes analysens resultater

Læs mere

Tilstanden på de finansielle markeder har større betydning for væksten i Danmark end i euroområdet

Tilstanden på de finansielle markeder har større betydning for væksten i Danmark end i euroområdet N O T A T Tilstanden på de finansielle markeder har større betydning for væksten i Danmark end i euroområdet 26. februar 2010 Konklusioner Finansrådets analyse viser, at forholdene på de finansielle markeder

Læs mere

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170 Status på udvalgte nøgletal maj 216 Fra: 211 Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet fortsatte med endnu en stigning i beskæftigelsen og et fald i ledigheden i marts. Forbrugertilliden

Læs mere

Valuta- og derivatmarkederne i 2007

Valuta- og derivatmarkederne i 2007 117 Valuta- og derivatmarkederne i 27 Rune Egstrup og Birgitte Damm Fischer, Statistisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Omsætningen på såvel det danske som det globale valutamarked er steget kraftigt.

Læs mere

Hvor godt rammer prognosen i Økonomisk Redegørelse? Nyt kapitel

Hvor godt rammer prognosen i Økonomisk Redegørelse? Nyt kapitel Hvor godt rammer prognosen i Økonomisk Redegørelse? Nyt kapitel Værdien af en prognose er knyttet til dens præcision og der har prognosen i Økonomisk Redegørelse (ØR) ikke noget at skamme sig over i sammenligning

Læs mere

Bilag 1 Costdriversammensætning

Bilag 1 Costdriversammensætning Bilag 1 Costdriversammensætning August 2017 Bilag 1 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk Bilag 1 er udarbejdet

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 10

KonjunkturNYT - uge 10 KonjunkturNYT - uge 1 3. marts 7. marts 214 Danmark Lille stigning i industriproduktionen i januar, større stigning i omsætningen Stigende priser på enfamiliehuse i 213 Stort fald i antallet af konkurser

Læs mere

Direkte investeringer Ultimo 2014

Direkte investeringer Ultimo 2014 Direkte investeringer Ultimo 24 4. oktober 25 IGEN FREMGANG I DIREKTE INVESTERINGER I 24 Værdien af danske direkte investeringer i udlandet og udenlandske direkte investeringer i Danmark steg i 24 efter

Læs mere

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM-

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- 31. marts 2008 Signe Hansen direkte tlf. 33557714 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- MER DANSK ØKONOMI Væksten forventes at geare ned i år særligt i USA, men også i Euroområdet. Usikkerheden

Læs mere

Bilag 1. Costdriversammensætning. November 2016 VERSION 3

Bilag 1. Costdriversammensætning. November 2016 VERSION 3 Bilag 1 Costdriversammensætning November 2016 VERSION 3 Bilag 1 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk Online

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 6.

DANMARKS NATIONALBANK 6. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 6. JUNI 2017 NR. 9 Øget kapital i banker rammer ikke BNP-vækst Pengeinstitutterne har øget kapitalprocenten BNP-væksten er ikke blevet ramt af øget kapitalprocent Velkapitaliserede

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 18

KonjunkturNYT - uge 18 KonkturNYT - uge 8. april. maj Dank Faldende huspriser i februar Lille stigning i detailomsætningsindekset i ts Internationalt USA: Stigning i erhvervstilliden i fremstillingssektoren Euroområdet: Stigning

Læs mere

Bilag 4. Costdriversammensætning

Bilag 4. Costdriversammensætning Bilag 4 Costdriversammensætning Juli 2019 Bilag 44 - Costdriversammensætning Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk

Læs mere

Bilag 1: Prisudvikling, generelt effektiviseringskrav og robusthedsanalyser

Bilag 1: Prisudvikling, generelt effektiviseringskrav og robusthedsanalyser Bilag 1: Prisudvikling, generelt effektiviseringskrav og robusthedsanalyser FORSYNINGSSEKRETARIATET OKTOBER 2015 VERSION 2 Indholdsfortegnelse Indledning Prisudvikling 2.1 Prisudviklingen fra prisloft

Læs mere

Notat. Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser. Martin Junge. Oktober

Notat. Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser. Martin Junge. Oktober Notat Oktober Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser Martin Junge Oktober 21 Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser

Læs mere

Steriliseret og ikke-steriliseret intervention i valutamarkedet

Steriliseret og ikke-steriliseret intervention i valutamarkedet 59 Steriliseret og ikke-steriliseret intervention i valutamarkedet Kim Abildgren, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Intervention er en betegnelse for centralbankers køb eller salg af fremmed

Læs mere

OFFENTLIGE FINANSER. 2005: marts Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004

OFFENTLIGE FINANSER. 2005: marts Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004 OFFENTLIGE FINANSER 2005:10 30. marts 2005 Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004 Nettogælden faldt 7 mia. kr. i forhold til kvartalet før. Der har i seneste kvartal

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK NATIONALBANKENS ANALYSER AF PRODUKTIVITET I DANMARK Morten Spange, DØRS, Dagsorden og litteratur Produktivitet på makro- og brancheniveau. Andersen og Spange (212); Jensen og Jørgensen

Læs mere

VALUTAKURS- GENNEMSLAG PÅ DANSKE IMPORT- OG FORBRUGERPRISER

VALUTAKURS- GENNEMSLAG PÅ DANSKE IMPORT- OG FORBRUGERPRISER VALUTAKURS- GENNEMSLAG PÅ DANSKE IMPORT- OG FORBRUGERPRISER Af Mark Strøm Kristoffersen og Morten Spange, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Prisudviklingen spiller en central rolle i Nationalbankens

Læs mere

AKTUEL STATISTIK Tema: Det private forbrug

AKTUEL STATISTIK Tema: Det private forbrug AKTUEL STATISTIK Tema: Det private forbrug Nr.: / Den. oktober 'HWSULYDWHIRUEUXJ±YLJWLJVWHY NVWIDNWRULGDQVN NRQRPL Udsigterne i dansk økonomi er trods halvandet år med relativ lav vækst ikke værst. En

Læs mere

Bilag 1 Costdriversammensætning

Bilag 1 Costdriversammensætning Bilag 1 Costdriversammensætning August 2018 Bilag 1 - Costdriversammensætning Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk

Læs mere

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Konklusioner Foreningernes samlede formue er vokset med 206 mia. kr. i 2005, og udgjorde ved udgangen af året

Læs mere

Kvartalsoversigt - 4. kvartal 2010

Kvartalsoversigt - 4. kvartal 2010 111 Valutamarkedet 2010 Maria Sinding-Olsen, StatistiskAfdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Hvert tredje år indsamler Bank for International Settlements, BIS, statistik over omsætningen på valutamarkederne

Læs mere

Markedsfokus bliver hver måned opdateret med de seneste statistiske oplysninger.

Markedsfokus bliver hver måned opdateret med de seneste statistiske oplysninger. Økonomiske tendenser Sammenvejet udland December DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus

Læs mere

Endeligt svar på Europaudvalgets spørgsmål nr. 43 (alm. del) af 2. december 2008.

Endeligt svar på Europaudvalgets spørgsmål nr. 43 (alm. del) af 2. december 2008. Folketingets Europaudvalg Christiansborg Finansministeren Endeligt svar på Europaudvalgets spørgsmål nr. 43 (alm. del) af 2. december 2008. 18. december 2008 J.nr. 53-73 Spørgsmål: Ministeren bedes redegøre

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK UDFORDRINGER FOR DEN DANSKE PENSIONSSEKTOR Nationalbankdirektør Lars Rohde, præsentation for Den Danske Aktuarforening 6. februar 2019 Disposition af dagens præsentation 1.) Lavere

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 42

KonjunkturNYT - uge 42 KonjunkturNYT - uge 13. oktober 17. oktober 1 Danmark Stort set uændret byggebeskæftigelse i 3. kvartal 1 Producent- og importpriserne steg i september Internationalt USA: Fald i detailhandlen og stigning

Læs mere

Kronevalutamarkedet. Kim Abildgren, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING

Kronevalutamarkedet. Kim Abildgren, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Kvartalsoversigten - 1. kvartal 2006 67 Kronevalutamarkedet Kim Abildgren, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Målt ved omsætning er valutamarkedet et af de største markeder i verden. Den globale

Læs mere

Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen

Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen David Tønners Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen I forlængelse af mødet i Produktivitetskommissionen og i anledning af e-mail fra Produktivitetskommissionen med ønske om ekstra analyser

Læs mere

Stigninger i det påbegyndte byggeri. Påbegyndt byggeri, estimeret og sæsonkorrigeret. Antal boliger / Tusinde kvm. 8.

Stigninger i det påbegyndte byggeri. Påbegyndt byggeri, estimeret og sæsonkorrigeret. Antal boliger / Tusinde kvm. 8. NYT FRA DANMARKS STATISTIK Byggevirksomheden. kvt. 0 Byggeri og boligforhold Nr. 5 0. maj 0 Stigninger i det påbegyndte byggeri Det samlede påbegyndte etageareal steg fra fjerde kvartal 0 til første kvartal

Læs mere

Bilag 5: Økonometriske analyser af energispareindsatsens. (Cointegration) Energistyrelsen. Marts 2015

Bilag 5: Økonometriske analyser af energispareindsatsens. (Cointegration) Energistyrelsen. Marts 2015 Marts 2015 Bilag 5: Økonometriske analyser af energispareindsatsens nettoeffekt (Cointegration) Indholdsfortegnelse 1. Cointegrationsanalyse 3 Introduktion til anvendte cointegrationsmodel og data 3 Enhedsrodstest

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 43

KonjunkturNYT - uge 43 KonjunkturNYT - uge. oktober. oktober Danmark Forbrugertilliden steg i oktober Fald i detailomsætningen i september Dansk inflation på niveau med euroområdets i september Internationalt USA: Uændret inflation

Læs mere

50 år med Kvartalsoversigten

50 år med Kvartalsoversigten 107 50 år med Kvartalsoversigten Kim Abildgren, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Nationalbankens Kvartalsoversigt er et centralt instrument for Nationalbankens kommunikation af penge- og

Læs mere

KRONEN UNDER PRES I JANUAR-FEBRUAR 2015

KRONEN UNDER PRES I JANUAR-FEBRUAR 2015 KRONEN UNDER PRES I JANUAR-FEBRUAR 2015 INDLEDNING OG SAMMENFATNING Nationalbanken har siden 1982 ført fastkurspolitik over for først D-mark og siden 1999 over for euro. 1 Det sker inden for rammerne af

Læs mere

Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009

Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009 Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009 Formandskabet for Det Økonomiske Råd 28. maj 2009 Konjunktursituationen og aktuel økonomisk politik Udsigt til produktionsfald både i Danmark og internationalt

Læs mere

Sæsonkorrigeret finansiel statistik

Sæsonkorrigeret finansiel statistik 9 Sæsonkorrigeret finansiel statistik Mette Kramer Pedersen, Statistisk Afdeling INDLEDNING Fra efteråret 2006 begynder Nationalbanken at offentliggøre finansiel statistik, hvor der er korrigeret for sæsonudsving.

Læs mere

Ny beregning af Nationalbankens effektive kronekursindeks

Ny beregning af Nationalbankens effektive kronekursindeks 143 Ny beregning af Nationalbankens effektive kronekursindeks Erik Haller Pedersen og Mikkel Plagborg-Møller, Økonomisk Afdeling Indledning Nationalbanken offentliggør løbende et indeks over udviklingen

Læs mere

Kapitalfonde, kapitalbevægelser og valutamarkedet

Kapitalfonde, kapitalbevægelser og valutamarkedet 77 Kapitalfonde, kapitalbevægelser og valutamarkedet Peter Jayaswal, Regnskabsafdelingen, Mette Kornvig, Statistisk Afdeling og Katrine Skjærbæk, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING I de seneste

Læs mere

Test for strukturelle ændringer i investeringsadfærden

Test for strukturelle ændringer i investeringsadfærden d. 6.10.2016 De Økonomiske Råds Sekretariat Test for strukturelle ændringer i investeringsadfærden Dette notat redegør for de stabilitetstest af forskellige tidsserier vedrørende investeringsadfærden i

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent F Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. maj 2015 Medfører

Læs mere

1. Hvis en US dollar koster 0,6300 euro og et britisk pund koster 1,9798 dollar, hvad koster da et pund målt i euro?

1. Hvis en US dollar koster 0,6300 euro og et britisk pund koster 1,9798 dollar, hvad koster da et pund målt i euro? MAKROøkonomi Kapitel 5 Valuta Vejledende besvarelse Opgave 1 1. Hvis en US dollar koster 0,6300 euro og et britisk pund koster 1,9798 dollar, hvad koster da et pund målt i euro? 1 GBP = 0,6300 1,9798 =

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 42

KonjunkturNYT - uge 42 KonjunkturNYT - uge. oktober 9. oktober Danmark Lavere forbrugerprisinflation i september Inflationen i Danmark lavere end i euroområdet i september Internationalt USA: Stigende inflation, industriproduktion

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 31

KonjunkturNYT - uge 31 KonjunkturNYT - uge. juli. ust Danmark Stigende bruttoledighed i juni Faldende boligpriser i Lille stigning i erhvervstilliden i serviceerhvervene, industrien og detailhandlen, men fald i byggeriet Internationalt

Læs mere

Hvor: D = forventet udbytte. k = afkastkrav. G = Vækstrate i udbytte

Hvor: D = forventet udbytte. k = afkastkrav. G = Vækstrate i udbytte Dec 64 Dec 66 Dec 68 Dec 70 Dec 72 Dec 74 Dec 76 Dec 78 Dec 80 Dec 82 Dec 84 Dec 86 Dec 88 Dec 90 Dec 92 Dec 94 Dec 96 Dec 98 Dec 00 Dec 02 Dec 04 Dec 06 Dec 08 Dec 10 Dec 12 Dec 14 Er obligationer fortsat

Læs mere

Analyse: Prisen på egenkapital og forrentning

Analyse: Prisen på egenkapital og forrentning N O T A T Analyse: Prisen på egenkapital og forrentning Bankerne skal i fremtiden være bedre polstrede med kapital end før finanskrisen. Denne analyse giver nogle betragtninger omkring anskaffelse af ny

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 1. KVARTAL 2015 NR. 1 NYT FRA NATIONALBANKEN UDSIGT TIL STØRRE VÆKST I DANMARK Nationalbanken opjusterer skønnet for væksten i dansk økonomi i år og til næste år. Skønnet er nu en vækst i BNP på 2,0 pct.

Læs mere

N O T A T. Antallet af bankfilialer i Danmark falder i takt med at flere og flere danskere anvender bankernes digitale løsninger.

N O T A T. Antallet af bankfilialer i Danmark falder i takt med at flere og flere danskere anvender bankernes digitale løsninger. N O T A T Filial eller netbank 24. oktober 2013 Antallet af bankfilialer i Danmark falder i takt med at flere og flere danskere anvender bankernes digitale løsninger. Ved seneste opgørelse i 2012 brugte

Læs mere

Eksportørgevinst i eksportrelationen

Eksportørgevinst i eksportrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ivanna Blagova 4. maj 2016 Eksportørgevinst i eksportrelationen Resumé: Nogle muligheder for at inkludere eksportørgevinst i eksportrelationen er undersøgt.

Læs mere

Danske industrivirksomheders. lønkonkurrenceevne.

Danske industrivirksomheders. lønkonkurrenceevne. Danske industrivirksomheders lønkonkurrenceevne er fortsat udfordret Nyt kapitel Lønkonkurrenceevnen i industrien vurderes fortsat at være udfordret. Udviklingen i de danske industrivirksomheders samlede

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Tabeltillæg D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K

Danmarks Nationalbank. Tabeltillæg D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K Danmarks Nationalbank Tabeltillæg 2007 D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K 2 0 0 7 2 NATIONALBANKENS STATUS OG MÅNEDSBALANCER Tabel Aktiver Mio.kr. Guld på udlandet Fordringer Fordringer på Det Europæiske

Læs mere

Rettens sagsnummer VL B-1458

Rettens sagsnummer VL B-1458 Rettens sagsnummer VL B-1458 Rettens navn Vestre Landsret Besvaret af marts 2017 1 Spørgsmål nr. 1 2 Svar til spørgsmål 1-1 I den omtalte periode er det min grundlæggende opfattelse, at den finansielle

Læs mere

Reestimation af uddannelsessøgende

Reestimation af uddannelsessøgende Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir * Nina Bech Runebo 19. maj 21 Reestimation af uddannelsessøgende Resumé: I papiret reestimeres ligningen for uddannelsessøgende. Reestimationen giver ikke pæne

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, økonom cand.scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk. Notat

KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, økonom cand.scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk. Notat 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, økonom cand.scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Notat TID TIL EFTERTANKE OVER DANSK FASTKURSPOLITIK! Det var godt, at spekulanter ikke løb

Læs mere

Globaliseringsredegørelse 2009 opdaterede figurer.

Globaliseringsredegørelse 2009 opdaterede figurer. Globaliseringsredegørelse 9 opdaterede figurer. Globaliseringsredegørelsen for 9 indeholder et temakapitel om finanskrisen og faren for protektionistiske tiltag. Da kapitlet blev skrevet i foråret 9 og

Læs mere

Dette notat gengiver analysens hovedresultater (for yderligere information henvises til Foss og Lyngsies arbejdspapir).

Dette notat gengiver analysens hovedresultater (for yderligere information henvises til Foss og Lyngsies arbejdspapir). Aflønningen af topchefer har været omdiskuteret både i offentligheden og politisk, bl.a. i lyset af en række enkeltsager. Fokus har i høj grad været på moralske spørgsmål, mens det har været næsten fraværende,

Læs mere

Negativ vækst i 2. kvartal 2012

Negativ vækst i 2. kvartal 2012 Foreløbigt nationalregnskab 2. kvartal 2012 Dagens nationalregnskab bekræfter med en negativ vækst på ½ pct. det billede, indikatorerne har tegnet af økonomisk modvind de seneste måneder. Havde det ikke

Læs mere

Markedsfokus bliver hver måned opdateret med de seneste statistiske oplysninger.

Markedsfokus bliver hver måned opdateret med de seneste statistiske oplysninger. Økonomiske tendenser Sammenvejet udland December DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal marts 2016

Status på udvalgte nøgletal marts 2016 Status på udvalgte nøgletal marts 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet er fortsat ind i 216 med endnu et fald i ledigheden,

Læs mere

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN Den nuværende finanskrise skal i høj grad tilskrives en meget lempelig pengepolitik i USA og til dels eurolandene, hvor renteniveau har ligget

Læs mere

Mor Rapportering gældspleje Gribskov Kommune pr. 1. december 2017

Mor Rapportering gældspleje Gribskov Kommune pr. 1. december 2017 01.12.2017 Mor Rapportering gældspleje Gribskov Kommune pr. 1. december 2017 Nøgletal i kr. Restgæld pr. 30.12.17 658.925.532 Kursværdi af gæld pr. 30.12.17 770.331.253 Vægtet rente 2,51% Vægtet varighed

Læs mere

Lønkonkurrenceevnen er stadig god

Lønkonkurrenceevnen er stadig god Lønudviklingen 4. kvartal, International lønudvikling 4. marts 19 Lønkonkurrenceevnen er stadig god Den danske lønstigningstakt i fremstilling viste en stigning i lønnen på 2, pct. i 4. kvartal, hvilket

Læs mere

Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad

Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad Lønudviklingen. kvartal 9, International lønudvikling. juni 9 Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad Den danske lønstigningstakt i fremstilling viste en stigning i lønnen på, pct. i. kvartal 9,

Læs mere

Dansk Valutakurspolitik lørdag den 21. marts 2009

Dansk Valutakurspolitik lørdag den 21. marts 2009 Dansk Valutakurspolitik lørdag den 21. marts 2009 jesperj@ruc.dk Jesper Jespersen Professor, dr.scient.adm. Roskilde Universitet Den faste fastkurspolitik, 1982-? Danmark har i hele efterkrigstiden ført

Læs mere

Research Danmark Godt nyt for eksporten gemt i eurostyrkelse

Research Danmark Godt nyt for eksporten gemt i eurostyrkelse Investeringsanalyse generelle markedsforhold 14. februar 2013 Research Danmark Godt nyt for eksporten gemt i eurostyrkelse Siden august sidste år er den effektive danske kronekurs styrket med knap 4 procent.

Læs mere

Økonomiudvalget til orientering

Økonomiudvalget til orientering Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 14. maj 2012 Sags id 2009-10185 Login fnj Sagsbehandler Frank Nybo Jensen Telefon direkte 76 16 24 93 Økonomiudvalget til orientering E-mail fnj@esbjergkommune.dk Finansiel

Læs mere

ANALYSE. Kapitalforvaltning i Danmark

ANALYSE. Kapitalforvaltning i Danmark Kapitalforvaltning i Danmark 2016 KAPITALFORVALTNING I DANMARK 2016 FORORD Kapitalforvaltning er en ofte overset klynge i dansk erhvervsliv. I 2016 har den samlede formue, der kapitalforvaltes i Danmark,

Læs mere

GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER

GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER Juni 2002 Af Thomas V. Pedersen Resumé: GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER Notatet viser: USA er gået fra at være det syvende til det tredje vigtigste marked for industrieksporten i perioden 1995 til 2001.

Læs mere

Dato: 31. oktober 2005. Direkte udenlandske investeringer 12

Dato: 31. oktober 2005. Direkte udenlandske investeringer 12 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Dato: 31. oktober 2005 Sagsbeh.: ØEM/hdz Direkte udenlandske

Læs mere

Page 1 of 1. Liz T. Johannesen Sendt: 13. august :01

Page 1 of 1. Liz T. Johannesen Sendt: 13. august :01 21-08-2008 Page 1 of 1 Liz T. Johannesen Fra: Liz T. Johannesen Sendt: 13. august 2008 14:01 Til: Liz T. Johannesen Emne: VS: Rapport udkast ØU 20 AUG_130808.pdf Vedhæftede filer: Rapport udkast ØU 20

Læs mere

UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER-

UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER- 24. oktober 2008 af Signe Hansen direkte tlf. 33 55 77 14 UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER- Resumé: HED FOR DANSK ØKONOMI Forventningerne til såvel amerikansk som europæisk økonomi peger

Læs mere

Genberegning af costdriveren renseanlæg

Genberegning af costdriveren renseanlæg Genberegning af costdriveren renseanlæg April 2019 SIDE 2 Omkostningsækvivalenten for renseanlæg 1.1 Indledning Dette metodepapir beskriver, hvordan vi i forhold til OPEX-revisionen i 2017 har genberegnet

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 44

KonjunkturNYT - uge 44 KonjunkturNYT - uge. oktober. oktober Danmark Stort set uændret bruttoledighed i september Stigning i konjunkturbarometeret for serviceerhverv i oktober, men fald i de øvrige erhverv Udlånet til erhverv

Læs mere