Kapitalfonde, kapitalbevægelser og valutamarkedet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kapitalfonde, kapitalbevægelser og valutamarkedet"

Transkript

1 77 Kapitalfonde, kapitalbevægelser og valutamarkedet Peter Jayaswal, Regnskabsafdelingen, Mette Kornvig, Statistisk Afdeling og Katrine Skjærbæk, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING I de seneste år har der i Danmark været en række virksomhedsopkøb med udenlandske kapitalfonde involveret. Samlet estimeres udenlandske kapitalfonde fra 2005 til og med 1. kvartal 2006 at have opkøbt danske virksomheder for i omegnen af 120 mia.kr. Opkøbene indebærer kapitalbevægelser mellem Danmark og udlandet, der offentliggøres i statistikken Betalingsbalancens finansielle poster. Statistikken viser finansielle transaktioner mellem Danmark og udlandet og dækker bl.a. over direkte investeringer, porteføljeinvesteringer og andre investeringer. Da kapitalfondenes opkøb primært er finansieret ved banklån, bliver direkte investeringer mindre dækkende for omfanget af udlandets køb af danske virksomheder. Det skyldes, at lånene typisk er optaget af en dansk enhed, fx et holdingselskab, og at banklån ikke indgår under direkte investeringer. Kun egenkapitaloverførsel og lån fra kapitalfondene betragtes som en direkte investering. Denne direkte investering kommer endvidere ofte til det danske holdingselskab via virksomheder oprettet i andre lande end kapitalfondens oprindelsesland. Det har betydning for direkte investeringers lande- og branchefordeling. Kapitalbevægelser som følge af udenlandske kapitalfondes opkøb af danske virksomheder giver normalt anledning til køb og salg af danske kroner mod valuta på kronevalutamarkedet. Valutahandlen sker typisk på flere tidspunkter i forbindelse med opkøbet. Ofte vil der op til afviklingen af et virksomhedsopkøb være en øget efterspørgsel efter kroner, dvs. en tendens til styrkelse af kronen, mens selve afviklingen typisk vil medføre et udbud af kroner, dvs. en tendens til svækkelse af kronen. Påvirkningen på kronekursen forårsaget af selv et stort opkøb er imidlertid ikke større, end at det er håndterbart for aktørerne på kronevalutamarkedet. Udenlandske kapitalfondes stigende betydning for virksomhedshandler har rettet fokus på en række aspekter omkring kapitalfonde. Formå-

2 78 Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2006 let med denne artikel er dog begrænset til at bidrage til en forståelse af, hvordan kapitalfondes opkøb påvirker kapitalbevægelserne mellem Danmark og udlandet og dermed statistikkerne herfor samt valutamarkedet. Der ses alene på udenlandske kapitalfondes opkøb i Danmark. Det skyldes, at danske kapitalfondes opkøb af danske virksomheder normalt ikke vil give anledning til kapitalbevægelser mellem Danmark og udlandet, samt at danske kapitalfondes opkøb af udenlandske virksomheder har været mindre omfattende end udenlandske kapitalfondes aktiviteter i Danmark. HVAD ER EN KAPITALFOND? En kapitalfond investerer i virksomheder på vegne af en række investorer. Den minder derfor umiddelbart om en investeringsforening, men der er væsentlige forskelle. En forskel er, at en kapitalfond er en aktiv ejer, hvorimod en investeringsforening er en passiv medejer. En anden betydelig forskel er, at investering i kapitalfonde kun er åbent for udvalgte investorer, og at investeringen ikke er omsættelig på samme måde som et investeringsbevis. Desuden koncentrerer en kapitalfond sig typisk om nogle få virksomheder, mens en investeringsforening spreder risikoen over flere virksomheder. Endelig er kapitalfondes investeringer lånefinansieret, mens det typisk ikke er tilfældet for investeringsforeninger. Kapitalfondenes egenfinansiering i form af investorernes kapitalindskud udgør normalt en relativ lille del. Opbygningen af en kapitalfond er beskrevet nærmere i boks 1. KAPITALBEVÆGELSER Kapitalbevægelser i forbindelse med en udenlandsk kapitalfonds opkøb af en dansk virksomhed er skitseret i figur 2, hvor der sondres mellem Danmark og udlandet. Sondringen har betydning for betalingsbalancens finansielle poster, der er en opgørelse af kapitalbevægelser mellem valutaindlændinge og -udlændinge uafhængigt af valuta. 1 En transaktion mellem to danske virksomheder i euro er således ikke betalingsbalancerelevant, mens en transaktion i kroner mellem en dansk og en udenlandsk virksomhed er relevant. På kronevalutamarkedet, hvor der handles kroner mod valuta, er de involverede partneres valutastatus i betalingsbalancen imidlertid irrele- 1 Valutaindlændinge omfatter virksomheder med hjemsted i Danmark, uanset om de er dansk eller udenlandsk ejet, og personer med intention om at opholde sig i Danmark i en periode af mindst 1 år uanset statsborgerskab.

3 79 OPBYGNINGEN AF EN KAPITALFOND Boks 1 Kapitalfonde investerer primært i unoterede virksomheder eller noterede virksomheder, der efterfølgende afnoteres. Målet er efter en årrække at sælge virksomhederne med en fortjeneste, der fordeles mellem investorerne, jf. nedenstående figur. EN KAPITALFONDS "OPBYGNING" Figur 1 Investeringsfase General partner Afkastfase General partner Banklån mv. Lånetilsagn Kapitaltilsagn på ca. 1 pct. Limited partner Kapitalfond Kapitaltilsagn på ca. 99 pct. Egenkapital <40 pct. Fremmedkapital >60 pct. Investerer i en portefølje af virksomheder Management fee Virksomhed 1 Virksomhed Virksomhed N Får ca. 20 pct. af afkast Kapitalfond Egenkapital <40 pct. Fremmedkapital >60 pct. Sælger eller børsnoterer virksomhederne Limited partner Får investering tilbage samt ca. 80 pct. af afkast Deltagelse i en kapitalfond kræver normalt meget kapital, og investorerne ("limited partners") er typisk institutionelle investorer og velhavende privatpersoner. Investorerne giver et kapitaltilsagn, hvorpå kapitalfonden kan trække midler i forbindelse med en virksomhedshandel. En kapitalfond administreres af personer ("general partners" eller administratorer), der er specialiseret i virksomhedsopkøb og -udvikling. De modtager et honorar på typisk 1-2 pct. af kapitaltilsagnet ("management fee") og investerer selv i kapitalfonden. Administratorerne har derfor en økonomisk interesse i investeringen. Samtidig vil de normalt indtræde i en opkøbt virksomheds bestyrelse for derigennem at udøve indflydelse på virksomheden. Når en kapitalfond opkøber en virksomhed, er der typisk tale om et lånefinansieret opkøb (leveraged buyout, LBO). Egenfinansieringen i form af partnernes kapitalindskud udgør sjældent mere end 40 pct. og ofte mindre med en fordeling på typisk 1 pct. fra administratorerne og resten fra investorerne. Den resterende kapital til opkøbet fremskaffes via låntagning, hvor långiverne får sikkerhed i form af kapitalfondens ejerskab af virksomheden. Når virksomhederne sælges, får investorerne deres investering tilbage samt typisk 80 pct. af det eventuelle afkast. De resterende 20 pct. af afkastet modtager administratorerne. Herefter lukkes kapitalfonden. Kilde: Brealey, Myers and Allen (2006).

4 80 Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2006 KAPITALBEVÆGELSER VED VIRKSOMHEDSOPKØB Figur 2 Udenlandske banker Udenlandske investorer General partner Limited partner Genplacering Kapitaltilsagn Udland Kapitalfond Egenkapital og koncernlån Porteføljeinvestering Danmark Lånetilsagn Holdingselskab Købe aktier Porteføljeinvestering Ejer Virksomhed Genplacering Danske banker Danske investorer vant. Det er i stedet udbud og efterspørgsel efter kroner, der er interessant. Der kan således være kapitalbevægelser, der er relevante for betalingsbalancen, men uden betydning for kronekursen, og omvendt. Oftest opretter kapitalfonden et dansk holdingselskab, der finansierer opkøbet med midler fra dens ejer, dvs. kapitalfonden i form af egenfinansiering, og fremmedfinansiering i form af banklån mv. I andre tilfælde opkøbes virksomheden af en udenlandsk kapitalfond uden anvendelse af et holdingselskab. Det giver anledning til kapitalbevægelser direkte til virksomheden. Fremmedfinansiering er ofte lån fra udenlandske banker, hvilket giver anledning til kapitalbevægelser mellem Danmark og udlandet, hvis lånet er optaget af en valutaindlænding, i dette tilfælde holdingselskabet. Lånene kan også komme fra danske banker og dermed ikke give anledning til kapitalbevægelser mellem Danmark og udlandet. Egenfinansiering sker i form af egenkapitaloverførsel og lån fra kapitalfonden, der samlet betegnes som en direkte investering. Uanset om der er oprettet et holdingselskab eller ej, giver egenfinansieringen anledning til kapitalbevægelser mellem Danmark og udlandet til enten holdingselskabet eller virksomheden. 1 1 Kapitaltilsagnet til kapitalfonden kan imidlertid komme fra danske investorer, hvilket vil give en kapitalbevægelse fra Danmark til den udenlandske kapitalfond.

5 81 DIREKTE INVESTERINGERS ANDEL AF KØBESUMMEN I PERIODEN 2005 OG 1. KVARTAL 2006 Figur 3 Pct Kapitalfondsopkøb Industrielle opkøb De oprindelige ejere af den opkøbte virksomhed kan både være indenlandske og udenlandske investorer. Kapitalbevægelserne påvirkes af, om disse investorer genplacerer pengene i Danmark eller i udlandet. PÅVIRKNING AF STATISTIK FOR KAPITALBEVÆGELSER Lånefinansiering medfører undervurdering af handelsomfang Direkte investeringer som følge af udenlandske kapitalfondes opkøb af danske virksomheder har haft et omfang på 35 mia.kr. i 2005 og 1. kvartal Det dækker imidlertid langt fra omfanget af kapitalfondenes samlede opkøb, der estimeres at have været i omegnen af 120 mia.kr., hvortil skal lægges overtagelse af selskabernes gæld. Det skyldes, at kapitalfondenes opkøb primært er finansieret ved banklån optaget af en dansk enhed, fx et holdingselskab, og at banklån ikke indgår under direkte investeringer. Dermed giver direkte investeringer ikke nødvendigvis det fulde billede af udlandets køb af danske virksomheder, og der fås typisk en anden fordeling i statistikken for kapitalbevægelser, end når en virksomhed køber en anden virksomhed, et såkaldt industrielt opkøb, hvor den direkte investering i højere grad svarer til købesummen, jf. figur 3. Når opkøbet foretages af en kapitalfond, vil størstedelen af kapitalind-

6 82 Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2006 strømningen blive rubriceret som andre investeringer og kun en mindre del som direkte investeringer. 1 Nedgang i porteføljeaktier Ved udenlandske kapitalfondes opkøb af et dansk børsnoteret aktieselskab vil der ofte ses en nedgang i udlandets porteføljeaktier i Danmark. Denne effekt er ikke speciel for opkøb foretaget af kapitalfonde, men ses ligeledes ved industrielle virksomhedsopkøb. Nedgangen i porteføljeaktier skyldes, at aktierne i den opkøbte virksomhed inden opkøbet ofte er delvist ejet af udlændinge. Instrumentfordelingen går således fra porteføljeinvestering til direkte investering og især andre investeringer. 2 Hvis de udenlandske investorer vælger at genplacere i danske værdipapirer vil der ikke være nedgang i udlandets porteføljeinvesteringer i Danmark. Der kan ikke gives et entydigt billede af genplaceringen, men en gennemgang af de væsentligste opkøb foretaget af kapitalfonde fra 2005 til og med 1. kvartal 2006 viser ikke tendens til, at de udenlandske investorer genplacerer i Danmark. En forklaring kan være, at investorerne følger et bestemt brancheindeks. Betydning for branche- og landefordeling Når de udenlandske kapitalfonde opretter et dansk holdingselskab, er der i betalingsbalancestatistikken ikke tale om finansielle transaktioner mellem kapitalfonden og den opkøbte virksomhed, da denne netop ejes af det danske holdingselskab. Derimod giver det anledning til kapitalbevægelser mellem udlandet og det danske holdingselskab, der bl.a. modtager egenkapitaloverførsel og lån fra kapitalfonden og lån fra udenlandske banker. Det har den effekt på branchefordelingen, at der ofte vil være en udenlandsk direkte investering i branchen ikke-finansielle holdingselskaber og ikke i branchen for den opkøbte virksomhed. Landefordelingen for den direkte investering påvirkes også, da investeringen typisk kommer via selskaber oprettet i andre lande end kapitalfondens oprindelsesland, jf. figur 4. Hvis fx en amerikansk kapitalfond opkøber en dansk virksomhed via et selskab i Luxembourg, vil den direk- 1 I forbindelse med oprettelse af et dansk holdingselskab kan der ligefrem være en nedgang i udlandets direkte investeringer i Danmark. Fx kan den udenlandske kapitalfond i forvejen have en direkte investering i virksomheden. Hvis kapitalfonden i forbindelse med yderligere opkøb af virksomheden flytter ejerskabet til et danskoprettet holdingselskab, og værdien af den oprindelige direkte investering overstiger værdien af den nye direkte investering i holdingselskabet, vil direkte investeringer i Danmark isoleret set falde. 2 I det tilfælde, hvor en udenlandsk investor har haft en direkte investering i den opkøbte virksomhed, vil nedgangen naturligvis forekomme under direkte investeringer.

7 83 LANDEFORDELING AF DIREKTE INVESTERINGER I DANMARK FORETAGET AF UDENLANDSKE KAPITALFONDE I PERIODEN 2005 OG 1. KVARTAL 2006 Figur 4 Pct Luxembourg Storbritannien Caymanøerne Guernsey Canada Sverige Frankrig Jersey USA te investering i enten holdingselskabet eller den opkøbte virksomhed være fra Luxembourg og ikke USA. VALUTAMARKEDET Alle handler af valuta mod kroner påvirker kronekursen. Det er derfor ikke muligt at isolere den specifikke effekt af en udenlandsk kapitalfonds opkøb af en dansk virksomhed. Omkring de større handler kan det dog være interessant at følge udviklingen i kronekursen, da der kan være tale om meget store beløb. Sammenhængen mellem kapitalbevægelser og kronekursen forsvinder dog mange gange i modgående transaktioner på valutamarkedet, ligesom kapitalbevægelser som tidligere nævnt ikke behøver at føre til handel med kroner mod valuta. Kronehandel i forbindelse med opkøb og påvirkning af kronekursen I den udstrækning en udenlandsk kapitalfonds opkøb af en dansk virksomhed indebærer køb og salg af danske kroner mod valuta, kan det finde sted på flere tidspunkter i forbindelse med handlen, jf. figur 5. Først i forbindelse med at kapitalfonden tilvejebringer kronebeløbet til køb af virksomheden, og senere, når handlen afregnes, og de tidligere ejere modtager den aftalte købesum, som de kan vælge at beholde i danske kroner eller veksle til anden valuta. Endvidere kan det forekomme, at forventninger om et kommende opkøb får valutahandlere til at

8 84 Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2006 TIDSLINJE: EKSEMPEL PÅ OPKØB Figur 5 Banker kan spekulere i at købe kroner i forventning om fremtidig kroneefterspørgsel Kapitalfonde køber kroner mod valuta til at gennemføre købet Mulighed for kroneudstrømning ved genplacering i udenlandske aktiver Tid Evt. annoncering af købstilbud Annoncering af handel Afregning af handelen købe kroner til deres spekulative valutapositioner, før kapitalfondene selv begynder at skaffe kroner. Finansiering af opkøbet Når en udenlandsk kapitalfond køber en dansk virksomhed, skal kapitalfonden normalt skaffe et kronebeløb til at betale virksomhedens ejere. Til dette formål vil kapitalfonden typisk alliere sig med en eller flere udenlandske eller danske bankforbindelser. Som tidligere beskrevet bidrager kapitalfonden normalt med en egenkapital, som udgør en mindre del af købesummen. Egenkapital indskudt i udenlandsk valuta kan veksles til danske kroner ved at købe danske kroner og sælge valuta enten spot eller på termin. Er beløbet stort, kan handlerne med fordel fordeles ud over en periode, så kronevalutamarkedet bedre kan absorbere transaktionerne. Den resterende og største del af købesummen finansieres ved låneoptagelse. Lånene kan optages enten direkte i danske kroner, eller i en anden valuta, som derefter veksles til danske kroner ved ligeledes at købe kroner mod valuta spot eller på termin. Der kan også indgås såkaldte FX swaps for at tilvejebringe kronelikviditet på kort sigt, jf. boks 2. Effekten på kronekursen afhænger af, hvordan det specifikke virksomhedsopkøb er skruet sammen med hensyn til låntagning og brug af valutahandler. Effekten kan også være nul. Ved et opkøb af en dansk virksomhed med afregning i danske kroner vil den del af købesummen, der tilvejebringes ved spothandler og terminshandler påvirke kronekursen. Kapitalfondens bankforbindelse efterspørger danske kroner, som købes af andre banker og bankernes andre kunder, og kroneefterspørgslen styrker alt andet lige kronen. Danske kroner kan købes hos både danske og udenlandske banker. Udenlandske banker kan have positioner i danske kroner i længere tid,

9 85 DE MEST BENYTTEDE PRODUKTER PÅ KRONEVALUTAMARKEDET OG DERES EFFEKT PÅ KRONEKURSEN Boks 2 Valutahandlers effekt på kronekursen afhænger af, hvilke former for valutahandler, der benyttes. Ifølge en global undersøgelse af omsætningen på valuta- og derivatmarkedet i april 2004 foretaget af BIS udgjorde spothandler, terminshandler og FX swaps henholdsvis 20 pct., 8 pct. og 69 pct. af den samlede omsætning på kronevalutamarkedet, jf. Abildgren (2006), hvori kronevalutamarkedet er beskrevet nærmere. Spothandel: Køb eller salg af én valuta mod en anden valuta til afvikling to bankdage efter handlens indgåelse. Terminshandel: Køb eller salg af én valuta mod en anden valuta til afvikling på en fastsat fremtidig dato, der ligger senere end to bankdage efter handlens indgåelse. FX swaps: Valutahandler, der består af en spothandel kombineret med en modgående terminshandel. En FX swap kan benyttes til kortfristet lånefinansiering, hvor man i en periode låner eller udlåner kroner til swapmodparten mod sikkerhed i en anden valuta. Handles danske kroner mod en anden valuta spot, finder en eventuel påvirkning af kronekursen sted straks. Indgås terminsforretninger, hvor der købes eller sælges danske kroner til levering på en fremtidig dato, vil effekten på kronekursen også som regel kunne observeres straks, da bankerne typisk afdækker indgåede terminshandler via en spothandel. Hvis en kunde indgår en aftale med en bank om at købe danske kroner til levering på en fremtidig dato mod betaling i en anden valuta, vil banken normalt købe de danske kroner med det samme til den i øjeblikket gældende kurs, hvorved kursrisikoen fjernes. I modsætning hertil påvirker indgåelsen af en FX swap ikke kronekursen, idet en FX swap svarer til en spothandel med modgående terminsforretning eksempelvis køber en kunde kroner spot og sælger samtidig kroner på en fremtidig terminsdato af en bank. Købet af kroner styrker alt andet lige kronekursen. Salget af kroner på termin inddækkes af banken ved straks at sælge kroner, og det svækker alt andet lige kronen. Nettoeffekten på kronekursen er således nul. men typisk vil en efterspørgsel efter danske kroner ende i Danmark idet de udenlandske banker henvender sig hos danske banker og køber kroner. Den del af virksomhedsopkøbet, der finansieres ved låntagning i danske kroner herunder via FX swaps har normalt ingen effekt på kronekursen. Jo større en del af et virksomhedsopkøb, der er lånefinansieret i danske kroner, jo mindre vil kronekursen påvirkes af købet. Betragtes de største opkøb af danske virksomheder foretaget af udenlandske kapitalfonde i 2005 og 1. kvartal 2006, sås en tendens til, at kronen styrkedes i forbindelse med finansieringen af opkøbene. Det indtil nu største opkøb af en dansk virksomhed var opkøbet af TDC A/S, der blev købt af fem kapitalfonde, som sammen oprettede det danske holdingselskab Nordic Telephone Company (NTC). Købstilbuddet på TDC blev annonceret ultimo november Da lånene til finansiering af

10 86 Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2006 KRONEKURS OG STORE OPKØB AF UDENLANDSKE KAPITALFONDE Figur 6 Kroner pr. 100 euro 747,0 Københavns Lufthavne 746,5 746,0 745,5 Chr. Hansen ingredienser 745,0 Nycomed 744,5 744,0 TDC TDC afvikling 743,5 ISS ISS afvikling 743,0 jan feb mar apr maj jun jul aug sep okt nov dec jan feb mar apr maj EUR/DKK Centralkurs Anm.: En styrkelse af kronen svarer til, at valutakursen målt i kroner pr. 100 euro falder, og en svækkelse af kronen svarer til, at valutakursen stiger. Pilene for Nycomed og Chr. Hansen ingredienser henviser til tidspunktet for offentliggørelse af handlen. Pilen for ISS henviser til tidspunktet for annoncering af, at handlen ville blive gennemført. Pilene for Københavns Lufthavne og TDC henviser til tidspunktet for annoncering af købstilbud. Pilene "afvikling" henviser til tidspunkt for afregning af handlen med de tidligere aktionærer. opkøbet blev optaget i euro, mens afregningen fandt sted i danske kroner, skulle NTC via deres bankforbindelse veksle udenlandsk valuta til danske kroner, hvilket gav anledning til en efterspørgsel efter kroner. Samtidig styrkedes kronen over for euro i en 14-dages periode fra sidst i november til først i december, jf. figur 6. En anden stor handel fandt sted i maj 2005, hvor to udenlandske kapitalfonde købte ISS A/S. Kapitalfondene afgav et købstilbud sidst i marts 2005, og den 9. maj blev det annonceret, at opkøbet ville blive gennemført. Kronekursen lå stort set uændret i dagene omkring offentliggørelsen af købstilbuddet. I perioden op til offentliggørelsen af handlens gennemførelse og på selve offentliggørelsesdagen styrkedes kronekursen betydeligt over for euro. Kronen blev ligeledes styrket samtidig med annonceringen af australske Macquarie Airports bud på Københavns Lufthavne A/S den 24. oktober Andre større opkøb i 2005 var Nordic Capitals køb af Nycomed og PAI Partners køb af ingrediensdelen af Chr. Hansen, der blev offentliggjort henholdsvis 10. marts og 29. april Der ses ikke nogen nævneværdig effekt på kronekursen over for euro i dagene omkring offentliggørelsen af Nycomed-handlen, mens der derimod ses en kronestyrkelse i forbindelse med offentliggørelsen af købet af Chr. Hansen ingredienser.

11 87 Påvirkningen af kronekursen fra kapitalfondenes transaktioner kan blive neutraliseret, hvis Nationalbanken intervenerer i valutamarkedet for at stabilisere kronens kurs over for euro. Det er således relevant at tage i betragtning, om Nationalbanken har interveneret i perioder, hvor udenlandske kapitalfonde har foretaget opkøb. Nationalbanken købte netto valuta og solgte kroner for at modvirke en styrkelse af kronen i maj, juni og december I de øvrige måneder i 2005 intervenerede Nationalbanken enten for at modvirke en svækkelse af kronen eller intervenerede ikke. Nationalbankens intervention for at modvirke styrkelse af kronen falder således sammen med de to største opkøb af henholdsvis ISS i maj og TDC i december. Ud over en eventuel påvirkning af kronekursen i forbindelse med en kapitalfonds køb af kroner, er det også muligt, at der kan opstå en effekt på kronekursen allerede inden kapitalfondens bankforbindelse begynder at købe kroner. Når andre bankers valutahandlere bliver opmærksomme på, at der sandsynligvis snart vil finde en handel sted, kan det få bankerne til at købe kroner allerede inden den forventede handel. Det sker i forventning om en fremtidig kroneefterspørgsel og dermed styrkelse af kronen. I forbindelse med opkøbet af TDC verserede der rygter om et kommende salg i en stor del af 2005, og rygterne intensiveredes op til ultimo november, hvor NTC afgav officielt bud. Rygterne kan have påvirket bankernes kronepositioner og dermed kronekursen, der styrkedes over for euro den sidste uge af november. Afregning af opkøbet Der kan også opstå kapitalbevægelser med effekt på kronekursen i forbindelse med, at kapitalfonde afregner opkøb af danske virksomheder over for de tidligere ejere. Den mulige påvirkning afhænger umiddelbart af, hvad de tidligere ejere gør med den modtagne betaling. Hvis de tidligere ejere veksler kroner til valuta for at investere de frigjorte midler i udenlandske aktier eller obligationer, vil kronen alt andet lige påvirkes i retning af en svækkelse på dette tidspunkt. Hvis de derimod beholder kroner og genplacerer i andre aktiver denomineret i danske kroner, påvirkes kronekursen ikke umiddelbart. I det omfang, at de tidligere ejere køber aktier denomineret i danske kroner af andre aktionærer, som derefter genplacerer i værdipapirer denomineret i anden valuta, så påvirkes kronekursen selvfølgelig senere. Da størstedelen af de tidligere aktionærer i ISS modtog betaling 11. maj 2005, svækkedes kronen over for euro i den omkringliggende periode, jf. figur 6. NTC afviklede købet af TDC 1. februar 2006, og i den efterfølgende periode sås ligeledes en svækkelse af kronen. I februar

12 88 Kvartalsoversigt - 3. kvartal faldt udlandets porteføljeaktier i Danmark med 36 mia.kr., hvilket hovedsageligt kunne henføres til det danske NTCs køb af TDC-aktier fra udlændinge. I både ISS og TDC var en betydelig andel af de oprindelige aktionærer udenlandske, og størstedelen heraf har sandsynligvis geninvesteret i udlandet. Danske aktionærer havde naturligvis også mulighed for at geninvestere i udenlandske værdipapirer. De mange tidligere aktionærer, der ikke geninvesterede i andre danske værdipapirer, gav anledning til veksling af betydelige beløb fra danske kroner til fremmed valuta på forholdsvis kort tid. Det store udbud af danske kroner kan have været en af årsagerne til, at kronen svækkedes i starten af februar. AFRUNDING Som beskrevet har udenlandske kapitalfondes virksomhedsopkøb i Danmark betydning for tolkningen af statistikken for kapitalbevægelser mellem Danmark og udlandet og kan give anledning til efterspørgsel og udbud af kroner. Kapitalbevægelser opgjort i statistikken er imidlertid ikke nødvendigvis sammenfaldende med bevægelser på kronevalutamarkedet. Typisk vil der være en kroneefterspørgsel i perioden inden afviklingen af opkøbet, mens der omvendt vil være et udbud af kroner i forbindelse med afviklingen. Det afhænger dog af, hvordan virksomhedsopkøbet finansieres, samt hvordan de oprindelige ejere geninvesterer købesummen. Omsætningen på kronevalutamarkedet er generelt ikke højere, end at en større efterspørgsel eller udbud efter kroner i forbindelse med udenlandske kapitalfondes opkøb af store danske virksomheder typisk vil kunne mærkes på valutakursen. Dette er imidlertid håndterbart for aktørerne på kronevalutamarkedet og herunder også for Nationalbanken, der kan intervenere på kronevalutamarkedet for at udglatte valutakursbevægelser og holde kronekursen stabil over for euro. I tilfældene TDC og ISS formodes kapitalfondenes opkøb at have givet anledning til en mindre nettoefterspørgsel efter kroner, da der var danske aktionærer, der geninvesterede i værdipapirer denomineret i kroner.

13 89 LITTERATUR Abildgren, Kim (2006), Kronevalutamarkedet, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 1. kvartal. Brealey, Richard A., Stewart C. Myers and Franklin Allen (2006), Corporate Finance, 8. udgave, McGraw-Hill. Danmarks Nationalbank, Betalingsbalancens finansielle poster, Finansiel statistik, NYT, diverse udgaver. Danmarks Nationalbank, Direkte investeringer, Finansiel statistik, NYT, diverse udgaver. Danmarks Nationalbank (2003), Pengepolitik i Danmark, 2. udgave. Hansen, Jakob Lage og Peter Ejler Storgaard (2005), Kapitalbevægelsernes betydning for kronekursen, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 2. kvartal. Lauridsen, Andres Lauth og Johan Brønnum-Schou (2004), En analyse af buyout-ejerskabets evne til at skabe operationelle forbedringer, Kandidatafhandling, Handelshøjskolen i København.

Først vil udviklingen i størrelsen af valutareserven og valutareservens bestanddele blive beskrevet kort.

Først vil udviklingen i størrelsen af valutareserven og valutareservens bestanddele blive beskrevet kort. 28 Valutareserven Peter Kjær Jensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING Valutareserven består først og fremmest af Nationalbankens beholdning af udenlandske obligationer og bankindskud. Den giver Nationalbanken

Læs mere

Direkte investeringer Ultimo 2014

Direkte investeringer Ultimo 2014 Direkte investeringer Ultimo 24 4. oktober 25 IGEN FREMGANG I DIREKTE INVESTERINGER I 24 Værdien af danske direkte investeringer i udlandet og udenlandske direkte investeringer i Danmark steg i 24 efter

Læs mere

Kvartalsoversigt - 4. kvartal 2010

Kvartalsoversigt - 4. kvartal 2010 111 Valutamarkedet 2010 Maria Sinding-Olsen, StatistiskAfdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Hvert tredje år indsamler Bank for International Settlements, BIS, statistik over omsætningen på valutamarkederne

Læs mere

KRONEN UNDER PRES I JANUAR-FEBRUAR 2015

KRONEN UNDER PRES I JANUAR-FEBRUAR 2015 KRONEN UNDER PRES I JANUAR-FEBRUAR 2015 INDLEDNING OG SAMMENFATNING Nationalbanken har siden 1982 ført fastkurspolitik over for først D-mark og siden 1999 over for euro. 1 Det sker inden for rammerne af

Læs mere

Danmark attraktiv for udenlandske investorer. Flere udenlandsk ejede virksomheder i Danmark mellem 2000-10

Danmark attraktiv for udenlandske investorer. Flere udenlandsk ejede virksomheder i Danmark mellem 2000-10 Flere udenlandsk ejede virksomheder i Danmark mellem 2-1 Analysepapir. maj 213 Danmark attraktivt for udenlandske investorer Analysens hovedkonklusioner Udviklingen i de direkte investeringer bør ikke

Læs mere

Valuta- og derivatmarkederne i 2007

Valuta- og derivatmarkederne i 2007 117 Valuta- og derivatmarkederne i 27 Rune Egstrup og Birgitte Damm Fischer, Statistisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Omsætningen på såvel det danske som det globale valutamarked er steget kraftigt.

Læs mere

Markedsrapport 2015 for de danske investeringsfonde

Markedsrapport 2015 for de danske investeringsfonde Markedsrapport 215 for de danske investeringsfonde Formuen i de danske investeringsfonde steg i 215 til 1.853 mia. kr. Investeringsfonde målrettet privatkunder gav kursgevinster inklusive udbytter på i

Læs mere

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld 23 Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld Frank Øland Hansen og Lill Thanning Hansen, Statistisk Afdeling INDLEDNING I 998 var den gennemsnitlige nettoforrentning af Danmarks udlandsgæld 8,7 pct. Dette

Læs mere

Kronevalutamarkedet. Kim Abildgren, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING

Kronevalutamarkedet. Kim Abildgren, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Kvartalsoversigten - 1. kvartal 2006 67 Kronevalutamarkedet Kim Abildgren, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Målt ved omsætning er valutamarkedet et af de største markeder i verden. Den globale

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 13.

DANMARKS NATIONALBANK 13. STATISTIK DANMARKS NATIONALBANK 13. OKTOBER 2017 DIREKTE INVESTERINGER, BEHOLDNINGER, 2016 Fremgang i direkte investeringer i 2016 Der er fremgang i direkte investeringer i 2016. Kapitaltilførsler, opkøb

Læs mere

Omsætning på valuta- og derivatmarkederne i april 2004

Omsætning på valuta- og derivatmarkederne i april 2004 83 Omsætning på valuta- og derivatmarkederne i april 2004 Peter Askjær Drejer og Vibeke Buur Hove, Statistisk Afdeling INDLEDNING Nationalbanken har i april 2004 forestået en undersøgelse af omsætningen

Læs mere

Hovedpunkter for statsgældspolitikken

Hovedpunkter for statsgældspolitikken 7 Hovedpunkter for statsgældspolitikken Det danske statspapirmarked var velfungerende i 212. Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj, og renterne var historisk lave. Det afspejlede Danmarks AAA-kreditvurdering,

Læs mere

Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner

Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner 117 Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING I pengemarkedet for kroner udveksler pengeinstitutterne

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 12.

DANMARKS NATIONALBANK 12. STATISTIK DANMARKS NATIONALBANK 12. O K T O B E R 2 1 8 DIREKTE INVESTERINGER, BEHOLDNINGER, 217 Fjerde år i træk med fremgang i direkte investeringer For fjerde år i træk var der fremgang i de direkte

Læs mere

Kapitel 6 De finansielle markeder

Kapitel 6 De finansielle markeder Kapitel 6. De finansielle markeder 2 Kapitel 6 De finansielle markeder 6.1 Verdens finansielle markeder For bedre at forstå størrelsen af verdens finansielle markeder vises i de følgende tabeller udviklingen

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Investeringsforeningen Danske Invest Select Bilag til dagsordenens pkt. 5.17 5.20 16. april 2013

Investeringsforeningen Danske Invest Select Bilag til dagsordenens pkt. 5.17 5.20 16. april 2013 16. april 2013 De af bestyrelsen fremsatte forslag indebærer nedenstående ændringer af vedtægterne. De berørte formuleringer er markeret med kursiv. Ad dagsordenens pkt. 5.17: 4: 4: For afdelingerne Aktier,

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K HP Hedge marts 2010 HP Hedge gav et afkast på 2,90% i marts måned. Det betyder, at det samlede afkast for første kvartal 2010 blev 7,79%. Afdelingen har nu eksisteret i lige over 3 år, og det er tid at

Læs mere

og godkendte fåmandsforeningers anvendelse af afledte finansielle instrumenter (derivatbekendtgørelsen)

og godkendte fåmandsforeningers anvendelse af afledte finansielle instrumenter (derivatbekendtgørelsen) Bekendtgørelse om investeringsforeningers, specialforeningers og godkendte fåmandsforeningers anvendelse af afledte finansielle instrumenter 9 En investeringsforenings valutaeksponering Finanstilsynets

Læs mere

Sæsonkorrigeret finansiel statistik

Sæsonkorrigeret finansiel statistik 9 Sæsonkorrigeret finansiel statistik Mette Kramer Pedersen, Statistisk Afdeling INDLEDNING Fra efteråret 2006 begynder Nationalbanken at offentliggøre finansiel statistik, hvor der er korrigeret for sæsonudsving.

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 HP Hedge juli 2009 Juli måned var atter en rigtig god måned for HP Hedge, som endelig er tilbage i en kurs omkring 100. Den indre værdi er nu 100,64, og det betyder at afkastet i juli var 4,44%. Afkastet

Læs mere

Danmark går glip af udenlandske investeringer

Danmark går glip af udenlandske investeringer Den 15. oktober 213 MASE Danmark går glip af udenlandske investeringer Nye beregninger fra DI viser, at Danmark siden 27 kunne have tiltrukket udenlandske investeringer for 5-114 mia. kr. mere end det

Læs mere

Afkast rapportering - oktober 2008

Afkast rapportering - oktober 2008 HP Hedge Ultimo oktober 2008 I oktober gav afdelingen et afkast på -13,50%. Det betyder, at afkast Å-t-d er -30,37% mens afkastet siden afdelingens start, medio marts 2007, har været -27,39%. Index 100

Læs mere

Direkte investeringer Ultimo 2013

Direkte investeringer Ultimo 2013 Direkte investeringer Ultimo 213 14. oktober 214 DIREKTE INVESTERINGER I UDLANDET STIGER FORTSAT I 213 Værdien af danske direkte investeringer i udlandet steg igen i 213, mens værdien af de indadgående

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 14. DECEMBER 218 NR. 24 Ny finansiering af almene boliger styrker statspapirmarkedet I 218 har staten opkøbt alle de udbudte statsgaranterede realkreditobligationer til finansiering

Læs mere

2 Den lille bog om kapitalfonde

2 Den lille bog om kapitalfonde EVCA_LBPE_Danish CS5_FA_V3.indd 1 30/10/2013 12:49 2 Den lille bog om EVCA_LBPE_Danish CS5_FA_V3.indd 2 30/10/2013 12:49 3 Den lille bog om Virksomhedsejere findes i flere forskellige former. Nogle virksomheder

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 1. KVARTAL 2015 NR. 1 NYT FRA NATIONALBANKEN UDSIGT TIL STØRRE VÆKST I DANMARK Nationalbanken opjusterer skønnet for væksten i dansk økonomi i år og til næste år. Skønnet er nu en vækst i BNP på 2,0 pct.

Læs mere

Konverteringer af 30-årige realkreditobligationer

Konverteringer af 30-årige realkreditobligationer 59 Konverteringer af 3-årige realkreditobligationer gennem de sidste 1 år Ulrik Knudsen, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Det generelle rentefald siden begyndelsen af 199'erne har sammen med

Læs mere

Et portræt af de 810.000 private investorer i de danske investeringsforeninger

Et portræt af de 810.000 private investorer i de danske investeringsforeninger Analyse februar 2012 Et portræt af de 810.000 private investorer i de danske investeringsforeninger Investering i forening er et alternativ til at spare direkte op i aktier og obligationer. Når investor

Læs mere

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM-

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- 31. marts 2008 Signe Hansen direkte tlf. 33557714 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- MER DANSK ØKONOMI Væksten forventes at geare ned i år særligt i USA, men også i Euroområdet. Usikkerheden

Læs mere

Valutaterminskontrakter

Valutaterminskontrakter Valutaterminskontrakter Valutaterminskontrakter bliver mere og mere brugt indenfor landbruget. De kan både bruges til at afdække en valutarisiko, men også til at opnå en gevinst på en ændring i en given

Læs mere

Investeringsforeningen Halberg-Gundersen Invest

Investeringsforeningen Halberg-Gundersen Invest Investeringsforeningen Halberg-Gundersen Invest Halvårsrapport 2017 Foreningsoplysninger Forening Investeringsforeningen Halberg-Gundersen Invest Badstuestræde 20, 1209 København K Telefon: 38 14 66 00

Læs mere

Stærkt M&A-marked i Danmark i 2013 og positive forventninger til 2014

Stærkt M&A-marked i Danmark i 2013 og positive forventninger til 2014 Stærkt M&A-marked i i 2013 og positive forventninger til 2014 Johannes Vasehus Sørensen Managing Partner Corporate Finance Uffe Ambjørn Director Corporate Finance Resumé Det danske M&A-marked har været

Læs mere

ABCD. Stiftelse af Holbæk Affald A/S. Likviditetsmæssige forhold ved stiftelsen

ABCD. Stiftelse af Holbæk Affald A/S. Likviditetsmæssige forhold ved stiftelsen Stiftelse af Holbæk Affald A/S Likviditetsmæssige forhold ved stiftelsen Affaldsforsyningen i Holbæk Forsyning har pr. 31. december 2010 en gæld til Holbæk Kommune på 11,8 mio.kr. Selskaber har tillige

Læs mere

Finansrapport. pr. 31. juli 2014

Finansrapport. pr. 31. juli 2014 pr. 31. juli ØKONOMI Assens Kommune 30. august 1 Resume I henhold til kommunens finansielle strategi skal der hvert kvartal gives en afrapportering vedrørende kommunens finansielle forhold på både aktiv

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK UNDERSØGELSE AF DET DANSKE VALUTA- OG DERIVATMARKED

DANMARKS NATIONALBANK UNDERSØGELSE AF DET DANSKE VALUTA- OG DERIVATMARKED DANMARKS NATIONALBANK UNDERSØGELSE AF DET DANSKE VALUTA- OG DERIVATMARKED 216 DANMARKS NATIONALBANK UNDERSØGELSE AF DET DANSKE VALUTA- OG DERIVATMARKED 216 UNDERSØGELSE AF DET DANSKE VALUTA- OG DERIVATMARKED

Læs mere

Knap hver fjerde virksomhed oplever fortsat dårlige finansieringsmuligheder

Knap hver fjerde virksomhed oplever fortsat dårlige finansieringsmuligheder Juni 211 Knap hver fjerde virksomhed oplever fortsat dårlige finansieringsmuligheder Af økonomisk konsulent Nikolaj Pilgaard Der er sket en gradvis bedring i virksomhedernes oplevelse af finansieringsmulighederne

Læs mere

Omsætning på valuta- og derivatmarkederne i april 2001

Omsætning på valuta- og derivatmarkederne i april 2001 59 Omsætning på valuta- og derivatmarkederne i april 200 Tina Christoffersen og Martin Seneca, Statistisk Afdeling INDLEDNING Nationalbanken har gennemført en undersøgelse af omsætningen i april 200 på

Læs mere

Faktaark Alm. Brand Bank

Faktaark Alm. Brand Bank Faktaark Hvad er IndexPlus? IndexPlus er et fuldmagtsprodukt som (Banken) forvalter på dine vegne. Målet med IndexPlus er at give dig et øget afkast på din investeringsportefølje via en løbende justering

Læs mere

BILAG A til. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om det europæiske national- og regionalregnskabssystem i Den Europæiske Union

BILAG A til. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om det europæiske national- og regionalregnskabssystem i Den Europæiske Union DA DA DA EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.12.2010 KOM(2010) 774 endelig Bilag A/Kapitel 14 BILAG A til Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om det europæiske national- og regionalregnskabssystem

Læs mere

Kreditsituationen strammer til for store virksomheder

Kreditsituationen strammer til for store virksomheder DI November 211 Nikolaj Pilgaard, EØK Kreditsituationen strammer til for store virksomheder Frem til foråret 211 blev finansieringssituationen for virksomhederne gradvist forbedret, men tendensen er nu

Læs mere

TURISME. Kalaallit Nunaanni Naatsorsueqqissaartarfik. Opgørelser fra Grønlands Statistik 1998:2. Flystatistikken 1997. Indholdsfortegnelse.

TURISME. Kalaallit Nunaanni Naatsorsueqqissaartarfik. Opgørelser fra Grønlands Statistik 1998:2. Flystatistikken 1997. Indholdsfortegnelse. Kalaallit Nunaanni Naatsorsueqqissaartarfik Opgørelser fra Grønlands Statistik 1998:2 TURISME Flystatistikken 1997 Indholdsfortegnelse Indledning...1 Resultaterne for 1997...2 Endagsbesøg...5 Metode...6

Læs mere

Finansrapport. pr. 1. april 2015

Finansrapport. pr. 1. april 2015 Finansrapport pr. 1. april 215 1 Indledning Finansrapporten giver en status på renteudviklingen samt bevægelserne indenfor aktivsiden med fokus på kassebeholdningen samt afkastet på de likvide midler.

Læs mere

Lejre Kommune - Finansielle aktiver & passiver pr. 30. Sep 2016

Lejre Kommune - Finansielle aktiver & passiver pr. 30. Sep 2016 Lejre Kommune - Finansielle aktiver & passiver pr. 30. Sep 2016 Indhold Lejre Kommunes finansielle situation i hovedtal 3 Låntagning 2016 4 Fordeling af aktiver og afkast 5 Markedsudvikling 6 Ændringer

Læs mere

Forslag til finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger Dronningen Afdrag på statsgælden (netto)

Forslag til finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger Dronningen Afdrag på statsgælden (netto) Forslag til finanslov for finansåret 2019 Tekst og anmærkninger 1. 42. Dronningen Afdrag på statsgælden (netto) 42. Afdrag på statsgælden (netto) Tekst 3 42. Afdrag på statsgælden (netto) A. Oversigter.

Læs mere

Hvor: D = forventet udbytte. k = afkastkrav. G = Vækstrate i udbytte

Hvor: D = forventet udbytte. k = afkastkrav. G = Vækstrate i udbytte Dec 64 Dec 66 Dec 68 Dec 70 Dec 72 Dec 74 Dec 76 Dec 78 Dec 80 Dec 82 Dec 84 Dec 86 Dec 88 Dec 90 Dec 92 Dec 94 Dec 96 Dec 98 Dec 00 Dec 02 Dec 04 Dec 06 Dec 08 Dec 10 Dec 12 Dec 14 Er obligationer fortsat

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 44

KonjunkturNYT - uge 44 KonjunkturNYT - uge. oktober. oktober Danmark Stort set uændret bruttoledighed i september Stigning i konjunkturbarometeret for serviceerhverv i oktober, men fald i de øvrige erhverv Udlånet til erhverv

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 3. KVARTAL 2015 NR. 3 NYT FRA NATIONALBANKEN SKÆRPEDE KRAV TIL FINANSPOLITIKKEN Der er gode takter i dansk økonomi og udsigt til fortsat vækst og øget beskæftigelse de kommende år. Men hvis denne udvikling

Læs mere

1. Hvis en US dollar koster 0,6300 euro og et britisk pund koster 1,9798 dollar, hvad koster da et pund målt i euro?

1. Hvis en US dollar koster 0,6300 euro og et britisk pund koster 1,9798 dollar, hvad koster da et pund målt i euro? MAKROøkonomi Kapitel 5 Valuta Vejledende besvarelse Opgave 1 1. Hvis en US dollar koster 0,6300 euro og et britisk pund koster 1,9798 dollar, hvad koster da et pund målt i euro? 1 GBP = 0,6300 1,9798 =

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 78,71 79,05 84,60 88,00 93,13 96,36 100,64 104,48

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 78,71 79,05 84,60 88,00 93,13 96,36 100,64 104,48 HP Hedge august 2009 I august sluttede indre værdi 104,48, hvilket er all time high, og det betyder at afkastet i august var 3,82%. Siden årets start har afdelingen genereret et afkast på 38,26%, hvilket

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K HP Hedge maj 2010 I maj måned, den mest volatile å-t-d, gav HP Hedge et afkast på 1,40%. Samlet set betyder det indtil videre et afkast på 10,71% i år. Benchmark for afdelingen er CIBOR 12 + 5%, som det

Læs mere

Halvårsrapport Kapitalforeningen Lån & Spar MixInvest

Halvårsrapport Kapitalforeningen Lån & Spar MixInvest Halvårsrapport 20 Kapitalforeningen Lån & Spar MixInvest Indhold Foreningsoplysninger.... 3 Resultat og formue.... 4 Anvendt regnskabspraksis... 4 Påtegninger... 5 Ledelsespåtegning... 5 Halvårsregnskab:

Læs mere

PROSPEKT. TradingAGROA/S. Investering i afgrødefutures. AgroConsultors

PROSPEKT. TradingAGROA/S. Investering i afgrødefutures. AgroConsultors PROSPEKT TradingAGROA/S Investering i afgrødefutures AgroConsultors TradingAGRO A/S HVORFOR? Peter Arendt og Anders Dahl har i en årrække investeret i afgrødefutures. I de seneste år har de genereret et

Læs mere

Øvelse 12 - Åbne økonomier

Øvelse 12 - Åbne økonomier Øvelse 12 - Åbne økonomier Tobias Markeprand 26. november 2008 Vi vender os nu imod åbne økonomier, dvs. at varer, tjenesteydelser og finansielle produkter kan bevæge sig mellem lande. Dette betyder at

Læs mere

Ny statistik for investeringsforeninger

Ny statistik for investeringsforeninger 33 Ny statistik for investeringsforeninger Gitte Wallin Pedersen og Faisel Sethi, Statistisk Afdeling INDLEDNING Som led i udbygningen af den finansielle statistik efter internationale retningslinjer kan

Læs mere

Modtagere af integrationsydelse

Modtagere af integrationsydelse Sep 215 Okt 215 Nov 215 Dec 215 Jan 216 Feb 216 Mar 216 Apr 216 Maj 216 Jun 216 Jul 216 Aug 216 Sep 216 Okt 216 Nov 216 Dec 216 Jan 217 Feb 217 Mar 217 Apr 217 Maj 217 Jun 217 Jul 217 Aug 217 Sep 217 Okt

Læs mere

Et portræt af de investorer i de danske investeringsforeninger

Et portræt af de investorer i de danske investeringsforeninger Analyse januar 2009 Et portræt af de 850.000 investorer i de danske investeringsforeninger InvesteringsForeningsRådet har taget initiativ til at udarbejde denne samlede beskrivelse af de 850.000 danskere,

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2015

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2015 DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN Strategi 2015 Offentliggjort 16. december 2014 HOVEDPUNKTER FOR STRATEGIEN 2015 INDENLANDSK LÅNTAGNING I 2015 er sigtepunktet for udstedelser af indenlandske

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2. halvår 2012. Offentliggjort 21. juni 2012

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2. halvår 2012. Offentliggjort 21. juni 2012 Danmarks Nationalbank Statsgældspolitikken Strategi 2. halvår 2012 2012 Offentliggjort 21. juni 2012 2 Hovedpunkter, 2. halvår 2012 Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj i 1. halvår 2012. Det

Læs mere

HEDGEFORENINGEN HP HEDGE DANSKE OBLIGATIONER ULTIMO JULI 2015

HEDGEFORENINGEN HP HEDGE DANSKE OBLIGATIONER ULTIMO JULI 2015 ULTIMO JULI 2015 Foreningens formål Foreningens formål er fra offentligheden at modtage midler, som under iagttagelse af et princip om absolut afkast anbringes i danske stats og realkreditobligationer,

Læs mere

Forslag til finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger 42. Afdrag på statsgælden (netto)

Forslag til finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger 42. Afdrag på statsgælden (netto) Forslag til finanslov for finansåret 2020 Tekst og anmærkninger 42. Afdrag på statsgælden (netto) 42. Afdrag på statsgælden (netto) Tekst 3 42. Afdrag på statsgælden (netto) A. Oversigter. Realøkonomisk

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2. halvår 2014

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2. halvår 2014 DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN Strategi 2. halvår 2014 Offentliggjort 24. juni 2014 HOVEDPUNKTER 2. HALVÅR 2014 Strategien for statsgældspolitikken i 2. halvår 2014 kan opsummeres i følgende

Læs mere

Det danske valutamarked

Det danske valutamarked 35 Det danske valutamarked v/henrik Smed Krabbe, Handelsafdelingen og Lisbeth Stausholm Pedersen, Økonomisk Afdeling Valutamarkedet er et marked for køb og salg af valuta mod kroner. Det er primært kapitalbevægelser

Læs mere

Renteprognose juli 2015

Renteprognose juli 2015 Renteprognose juli 15 Konklusion: Den danske og tyske 1-årige rente ligger om et år - bp højere end i dag. Dette er en investeringsanalyse På måneders sigt er vores hovedscenarie uændrede renter, hvilket

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 19 Indhold: Ugens tema Fald i ledigheden i marts 13 Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked 7 ud af 1 arbejdspladser har under 5 ansatte

Læs mere

flexinvest forvaltning

flexinvest forvaltning DANSkE FORVALTNING flexinvest forvaltning aktiv investeringspleje og MuligHed for Højere afkast Professionel investeringspleje for private investorer Når værdipapirer plejes dagligt, øges muligheden for,

Læs mere

Spar Nord FormueInvest A/S 3. kvartalsrapport 2006

Spar Nord FormueInvest A/S 3. kvartalsrapport 2006 Københavns Fondsbørs Nikolaj Plads 6 Postboks 1040 1007 København K Fondsbørsmeddelelse nr. 12/2006 Aalborg, den 13. november 2006 Spar Nord FormueInvest A/S 3. kvartalsrapport 2006 Vedlagt fremsendes

Læs mere

LÆGERNES PENSIONSBANKS BASISINFORMATION OM VÆRDIPAPIRER - IKKE KOMPLEKSE PRODUKTER

LÆGERNES PENSIONSBANKS BASISINFORMATION OM VÆRDIPAPIRER - IKKE KOMPLEKSE PRODUKTER LÆGERNES PENSIONSBANKS BASISINFORMATION OM VÆRDIPAPIRER - IKKE KOMPLEKSE PRODUKTER Indledning Lægernes Pensionsbank tilbyder handel med alle børsnoterede danske aktier, investeringsbeviser og obligationer

Læs mere

Udlånet til de mindste virksomheder falder stadig

Udlånet til de mindste virksomheder falder stadig Udlånet til de mindste virksomheder falder stadig Af seniorøkonom Jens Hjarsbech Efter flere år med faldende udlån øger bankerne igen for alvor udlånet til virksomhederne. Den øgede aktivitet går dog stadig

Læs mere

Dansk konsortium bestående af Axcel, PFA og PKA erhverver majoriteten i Danmarks Skibskredit A/S

Dansk konsortium bestående af Axcel, PFA og PKA erhverver majoriteten i Danmarks Skibskredit A/S Nasdaq Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 Postbox 1040 1007 København K 28. september 2016 Selskabsmeddelelse nr. 15, 2016 Dansk konsortium bestående af Axcel, PFA og PKA erhverver majoriteten i Danmarks Skibskredit

Læs mere

Rapportering af kapitalforvaltning

Rapportering af kapitalforvaltning DECEMBER 2016 Dalgas Avenue 46 8000 Aarhus C Jyske Capital Clients Vestergade 8-16 DK 8600 Silkeborg +45 89 89 70 43 cm.clientservice@jyskebank.dk SWIFT: JYBADKKK CVR: 17616617 Rapportering af kapitalforvaltning

Læs mere

Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet

Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet DANMARKS NATIONALBANK Statistisk Afdeling 24. juni 2010 Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet Med udgivelsen af kvartalsvise finansielle sektorkonti i januar 2010 er

Læs mere

Fastkurspolitik, valutaindstrømning og negative renter i Danmark Per Callesen, Nationalbankdirektør

Fastkurspolitik, valutaindstrømning og negative renter i Danmark Per Callesen, Nationalbankdirektør DANMARKS NATIONALBANK Fastkurspolitik, valutaindstrømning og negative renter i Danmark Per Callesen, Nationalbankdirektør Fastkurspolitik og historik Fastkurspolitik siden 1982 Kroner per euro 9.0 8.5

Læs mere

POLITIK FOR VÆKSTFONDENS FINANSIERINGSSEGMENTER OG EJERSKAB

POLITIK FOR VÆKSTFONDENS FINANSIERINGSSEGMENTER OG EJERSKAB SIDE 1 AF 5 POLITIK FOR VÆKSTFONDENS FINANSIERINGSSEGMENTER OG EJERSKAB STAMDATA Ejer (ansvarlig): Bestyrelsen Version: 2 oprettet den 11.04.2019 Placering: [drev/intranet evt. med deeplink] Godkendt af:

Læs mere

Rudersdal Kommune Status på låneportefølje. Materialet er udarbejdet som rapport med status pr. den 13. jan. 2015. Dealer Pernille Kristensen

Rudersdal Kommune Status på låneportefølje. Materialet er udarbejdet som rapport med status pr. den 13. jan. 2015. Dealer Pernille Kristensen Rudersdal Kommune Status på låneportefølje Materialet er udarbejdet som rapport med status pr. den 13. jan. 2015. Dealer Pernille Kristensen Indhold Kommentarer til risiko side 2 Nøgletal til risikostyring

Læs mere

Pengepolitikken i Danmark

Pengepolitikken i Danmark UNDERVISNINGSSÆT 3: PENGEPOLITIK Pengepolitikken i Danmark Har du tænkt over, hvorfor eurokursen har været stort set den samme, hver gang du har været på ferie i et euroland? År efter år? Det er slet ikke

Læs mere

Ejerforhold i danske virksomheder

Ejerforhold i danske virksomheder N O T A T Ejerforhold i danske virksomheder 20. februar 2013 Finansrådet har i denne analyse gennemgået Nationalbankens værdipapirstatistik for at belyse, hvordan ejerkredsen i danske aktieselskaber er

Læs mere

Valutamarkedet lidt detaljer

Valutamarkedet lidt detaljer Valutamarkedet lidt detaljer Valutamarkedet fungerer 24 timer i døgnet. Det største globale marked. På størrelse med alle andre finansielle markeder tilsammen. Yderst likvidt marked - ifølge opgørelser

Læs mere

Rapportering af kapitalforvaltning

Rapportering af kapitalforvaltning MAJ 2017 Nørregade 11 1165 København K Jyske Capital Clients Vestergade 8-16 DK 8600 Silkeborg +45 89 89 70 43 cm.clientservice@jyskebank.dk SWIFT: JYBADKKK CVR: 17616617 Rapportering af kapitalforvaltning

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015

DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015 DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015 Hovedbudskaber Valutamarkedet viser tegn på normalisering valutareserven er reduceret. Udstedelse af statsobligationer genoptages, og rammen for bankernes

Læs mere

15. Åbne markeder og international handel

15. Åbne markeder og international handel 1. 1. Åbne markeder og international handel Åbne markeder og international handel Danmark er en lille åben økonomi, hvor handel med andre lande udgør en stor del af den økonomiske aktivitet. Den økonomiske

Læs mere

Rapportering af kapitalforvaltning

Rapportering af kapitalforvaltning MAJ 2017 Stændertorvet 3A 4000 Roskilde Jyske Capital Clients Vestergade 8-16 DK 8600 Silkeborg +45 89 89 70 43 cm.clientservice@jyskebank.dk SWIFT: JYBADKKK CVR: 17616617 Rapportering af kapitalforvaltning

Læs mere

Rapportering af kapitalforvaltning

Rapportering af kapitalforvaltning MAJ 2017 Ribe Landevej 35-37 6100 Haderslev Jyske Capital Clients Vestergade 8-16 DK 8600 Silkeborg +45 89 89 70 43 cm.clientservice@jyskebank.dk SWIFT: JYBADKKK CVR: 17616617 Rapportering af kapitalforvaltning

Læs mere

PFA Bank. Får du fuldt udbytte af din formue?

PFA Bank. Får du fuldt udbytte af din formue? PFA Bank Får du fuldt udbytte af din formue? 1 2 En enkel bank med en enkel model Nogle banker er gode til at rådgive om lån til bil, bolig og alt muligt andet. I PFA Bank arbejder vi udelukkende for at

Læs mere

Aktieindekseret obligation knyttet til

Aktieindekseret obligation knyttet til Aktieindekseret obligation Danske Aktier Aktieindekseret obligation knyttet til kursudviklingen i 15 førende, danske aktieselskaber Notering på Københavns Fondsbørs 100 % hovedstolsgaranti Danske Aktier

Læs mere

Rapportering af kapitalforvaltning

Rapportering af kapitalforvaltning MAJ 2017 Klingenberg 2 P.O.Box 1140 5100 Odense C Jyske Capital Clients Vestergade 8-16 DK 8600 Silkeborg +45 89 89 70 43 cm.clientservice@jyskebank.dk SWIFT: JYBADKKK CVR: 17616617 Rapportering af kapitalforvaltning

Læs mere

Rapportering af kapitalforvaltning

Rapportering af kapitalforvaltning JULI 2017 Nørregade 11 1165 København K Jyske Capital Clients Vestergade 8-16 DK 8600 Silkeborg +45 89 89 70 43 cm.clientservice@jyskebank.dk SWIFT: JYBADKKK CVR: 17616617 Rapportering af kapitalforvaltning

Læs mere

Rapportering af kapitalforvaltning

Rapportering af kapitalforvaltning JUNI 2017 Nørregade 11 1165 København K Jyske Capital Clients Vestergade 8-16 DK 8600 Silkeborg +45 89 89 70 43 cm.clientservice@jyskebank.dk SWIFT: JYBADKKK CVR: 17616617 Rapportering af kapitalforvaltning

Læs mere

Rapportering af kapitalforvaltning

Rapportering af kapitalforvaltning JULI 2017 Domkirkestræde 1 8800 Viborg Jyske Capital Clients Vestergade 8-16 DK 8600 Silkeborg +45 89 89 70 43 cm.clientservice@jyskebank.dk SWIFT: JYBADKKK CVR: 17616617 Rapportering af kapitalforvaltning

Læs mere

Finansiel planlægning

Finansiel planlægning Side 1 af 7 SYDDANSK UNIVERSITET Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Regnskab og økonomistyring Finansiering Eksamen Finansiel planlægning Tirsdag den 8. januar 2008 kl. 9.00-13.00 Alle hjælpemidler

Læs mere

Rapportering af kapitalforvaltning

Rapportering af kapitalforvaltning JUNI 2017 Stændertorvet 3A 4000 Roskilde Jyske Capital Clients Vestergade 8-16 DK 8600 Silkeborg +45 89 89 70 43 cm.clientservice@jyskebank.dk SWIFT: JYBADKKK CVR: 17616617 Rapportering af kapitalforvaltning

Læs mere

Rapportering af kapitalforvaltning

Rapportering af kapitalforvaltning JUNI 2017 Ribe Landevej 35-37 6100 Haderslev Jyske Capital Clients Vestergade 8-16 DK 8600 Silkeborg +45 89 89 70 43 cm.clientservice@jyskebank.dk SWIFT: JYBADKKK CVR: 17616617 Rapportering af kapitalforvaltning

Læs mere

Bilag om markedet for risikovillig kapital 1

Bilag om markedet for risikovillig kapital 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 - Fax 33 11 16 65 Dato: 12. januar 26 Bilag om markedet for risikovillig kapital

Læs mere

Rapportering af kapitalforvaltning

Rapportering af kapitalforvaltning JULI 2017 Vor Frue Kloster Hestemøllestræde 3A 3000 Helsingør Jyske Capital Clients Vestergade 8-16 DK 8600 Silkeborg +45 89 89 70 43 cm.clientservice@jyskebank.dk SWIFT: JYBADKKK CVR: 17616617 Rapportering

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK NATIONALBANKENS ANALYSER AF PRODUKTIVITET I DANMARK Morten Spange, DØRS, Dagsorden og litteratur Produktivitet på makro- og brancheniveau. Andersen og Spange (212); Jensen og Jørgensen

Læs mere

Nationalregnskab og betalingsbalance

Nationalregnskab og betalingsbalance Dansk økonomi til Økonomisk vækst i Bruttonationalproduktet steg med, pct. i. Efter fire år med høje vækstrater i -7, økonomisk nedgang i 8 og den historiske tilbagegang på, pct. i 9 genvandt dansk økonomi

Læs mere

Notat. Nettorenteindtægterne har beløbet sig til 5,4 mio. kr., hvilket er hvad der var forventet ifølge den seneste budgetopfølgning.

Notat. Nettorenteindtægterne har beløbet sig til 5,4 mio. kr., hvilket er hvad der var forventet ifølge den seneste budgetopfølgning. ØKONOMI OG PERSONALE Økonomibilag nr. 1 Dato: 14. januar 2013 Tlf. dir.: 4477 2210 E-mail: msu@balk.dk Kontakt: Mette Schou Sagsnr: 2012-375 Dok.nr: 2012-3893 Notat Udviklingen i kommunens likviditet i

Læs mere

Rapportering af kapitalforvaltning

Rapportering af kapitalforvaltning DECEMBER 2017 Nørregade 11 1165 København K Jyske Capital Clients Vestergade 8-16 DK 8600 Silkeborg +45 89 89 70 43 cm.clientservice@jyskebank.dk SWIFT: JYBADKKK CVR: 17616617 Rapportering af kapitalforvaltning

Læs mere