Red din lever. og lev længere. sider. Pas på din lever ellers risikerer du at udvikle leverkræft, fedtlever etc.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Red din lever. og lev længere. sider. Pas på din lever ellers risikerer du at udvikle leverkræft, fedtlever etc."

Transkript

1 Foto: Scanpix Guide Februar Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 18 sider Red din lever og lev længere Pas på din lever ellers risikerer du at udvikle leverkræft, fedtlever etc.

2 Sådan beskytter du det livsvigtige organ INDHOLD: Red din lever og lev længere Din levers seks værste fjender...6 Overvægtig? gode råd PLUS udgives af Berlingske Media, Pilestræde 34, 1147 København K, Mail: plus@bt.dk, Web: og Ansv. chefredaktør: Olav Skaaning Andersen, Redaktør: Mette Bernt Knudsen, Bemærk: Der kan være omtalt forhold, der ikke længere er gældende. Se udgivelsesdato på forsiden af publikationen.

3 3

4 Red din lever og lev længere Fedtlever er et overset problem, der kan true vores helbred, hvis ikke vi passer på, advarer en af landets førende fedme-eksperter Heidi Pedersen Torben Bagge Sukkersyge, hjerte-karsygdomme og kræft. Det er blot nogle af de sygdomme, du risikerer at udvikle, hvis du ikke passer godt nok på din lever. En såkaldt fedtlever er nemlig en bombe under dit helbred, advarer overlæge og leder af Enheden for overvægtige børn på Holbæk Sygehus, Jens-Christian Holm. - Det er desværre et overset problem, der ikke bliver undersøgt godt nok. Hverken på børn eller voksne. Og det betyder kortere levetid, siger overlægen, der sidste år behandlede børn på sin klinik, hvoraf 44 pct. havde fedtlever. Overbelastet lever Det er dog ikke kun poderne på sygehuset i Holbæk, der har leverproblemer. Godt danskere 4 har en overbelastet lever, mange uden at vide det. Vi spiser nemlig alt for meget fed og sukkerholdig mad og drikker for meget alkohol, lyder eksperternes dom. - Vi ved, at fedtlever hænger sammen med insulinfølsomhed i kroppen og i leveren. Det gør, at vi senere er disponeret for åreforkalkning og blodprop i hjertet og i hjernen. Det er et alvorligt faresignal, siger Jens-Christian Holm. Han får opbakning fra professor ved Aarhus Universitet Bjørn Richelsen, der har forsket i sammenhængen mellem indtag af sodavand og fedtlever: - Det vil være fornuftigt at få mere fokus på, at for meget fedt i leveren er et mellemstadie til udviklingen af nogle af de alvorlige folkesygdomme, herunder type 2-diabetes, siger han. En fedtlever er ellers ikke sådan lige til at opdage, når man står derhjemme foran spejlet. Det skyldes, at der ofte ikke er nogen mærkbare symptomer. Man skal derfor til lægen for at finde ud af, om man har sendt sit livsnødvendige organ på overarbejde. Har man et BMI på omkring 30 eller derover, bør man i hvert fald lade sig tjekke, råder Jens-Christian Holm. Hele 90 pct. af alle svært overvægtige har fedtlever, heraf har pct. udviklet sværere forandringer i leveren. - Har man overbelastet sin lever, er det vigtigt, at man taber sig. I løbet af kort tid vil man kunne se, at leveren og leverblodprøverne bliver normale igen, siger overlægen. Han fortæller, at det også har betydning, hvor på kroppen fedtet fordeler sig: - Fedt, der sidder på maven, er anderledes end det, der er andre steder på kroppen. Det er mere destruktivt og giver risiko for fedtlever, siger Jens-Christian Holm, der derfor anbefaler fedtfattig pålæg på rugbrødsmaden og begrænset indtag af slik og sodavand. I det hele taget skal vi lære at holde os til en sund og varierende kost - uden for meget alkohol - hvis vi vil skåne vores lever.

5 Begæns sukkerindtaget - Er man overvægtig og inaktiv, er der større stor risiko for, at der opstår fedtlever. Derfor gælder det om at begrænse sit sukkerindtag, siger professor Bjørn Richelsen. I Kræftens Bekæmpelse er man også opmærksom på det stigende antal danskere, der får problemer med fedtlever. Det er nemlig noget, der i værste fald kan udvikle sig til kræft. - Har man fedtlever, kan det være tegn på en usund 5 levevis med f.eks. overernæring, dårligt kontrolleret diabetes eller alkoholmisbrug. Det giver alt sammen øget risiko for kræft. Vi er naturligvis bekymrede for den udvikling, vi ser, og opfordrer derfor folk til at ændre deres livsstil, hvis de lever usundt, siger overlæge og lægefaglig redaktør Jens Oluf Pedersen. Hvis fedtleveren udvikler sig til skrumpelever, er der øget risiko for leverkræft, understreger han. Symptomer Overvægt (disponerer for fedtlever) Svampet rød hud Oppustethed Træthed Træg fordøjelse Kilde: Health News og Sundhedsstyrelsen o.a.

6 DIN LEVERS SEKS VÆRSTE FJENDER 1 OVERVÆGT Jo højere BMI, desto større er din risiko for fedtlever. Men også slanke kan få fedtlever - og ikke alle tykke personer har en fedtlever. En fedtlever er i sig selv ikke en sygdom, men den kan udvikle sig til betændelse og varig leverskade (cirrose). ALKOHOL Alkoholbetinget fedtlever er i de fleste tilfælde en godartet tilstand, som forsvinder, når alkoholforbruget reduceres eller helt ophører. Men i nogle tilfælde ser man tiltagende bindevævsdannelse i leveren. Det er imidlertid vigtigt at få årsagen til de forhøjede levertal klarlagt og få behandlet årsagen. Jo tidligere, man får behandlet sit alkoholproblem, jo større er chancen for et godt resultat. 3 2 MEDICIN: Den hyppigste årsag til leverskader er bivirkninger fra medicin. Det kan være alt lige fra p-piller til smertestillende håndkøbsmedicin, der kan skade organet. Særligt hvis man overskrider den anbefalede dosis. Når leveren er så påvirkelig af medicinen, skyldes det, at leverens vigtigste opgave er at fjerne medicinen og omdanne den til stoffer, der kan udskilles med galden eller urinen. Hvis mængden af medicin er stor, vil der ikke være enzymer nok til at nedbryde, omdanne og udskille den - og det påvirker leveren negativt. 4 5 MILJØGIFTE: Opløsningsmiddel, blødgører samt en lang række organiske og uorganiske kemikalier belaster vores lever. Det er dog som regel kun folk, der er i direkte kontakt med stofferne, f.eks. i forbindelse med deres arbejde, der er i fare. Et særligt kendt giftstof, der belaster leveren, er stoffet dimethylformamid, der bl.a. bruges til fremstilling af plantegifte. HEPATITIS Sygdommen er opdelt i tre grupper, A,B og C, afhængig af den virus, der er indblandet. Ved hepatitis går en del af leverens celler til grunde. Hepatitis B er den hyppigste infektionssygdom i verden, men i Danmark er den stort set udryddet. SKIMMELSVAMPE Giften aflatoxin er et eksempel på en skimmelsvamp, der i leveren bliver til en gift, som kan påvirke cellernes arveanlæg og dermed føre til kræft. Giften kan findes i bl.a. nødder og tørrede frugter. 6 6

7 Sund lever Fedt lever Overvægtig? BMI (Body Mass Index) kan bruges som rettesnor, når du vil undersøge, om du vejer for meget. Du kan selv regne dit BMI ud ved at dividere din vægt med din højde gange højde (i meter). BMI under 18,5: Du vejer for lidt. BMI mellem 18,5-25: Din vægt er passende. BMI mellem 25-30: Du er overvægtig. BMI over 30: Du er svært overvægtig. 7

8 10 GODE RÅD 1 HOLD VÆGTEN NEDE: Hav tjek på dit BMI. Hvis det nærmer sig 30, har du sandsynligvis allerede fået fedtlever, som kan øge din risiko for både diabetes, hjerte-karsygdom og kræft. 8 Kilde: Health News, Sundhedsstyrelsen o.a.

9 2 DYRK MOTION: Guld værd for din lever. Regelmæssig motion - f.eks. en halv times rask gang eller cykling om dagen - holder både vægten nede og din lever sund. 9 Kilde: Health News, Sundhedsstyrelsen o.a.

10 Kilde: Health News, Sundhedsstyrelsen o.a. 3 SPIS RIGTIGT: Hvis du spiser magert kød, flere grøntsager og mere fisk, gør du noget godt for din lever. På hjemmesiderne saesonforgodsmag.dk og 2gangeomugen.dk kan du finde sunde og lette opskrifter. Undlad også at spise fastfood, som f.eks. pizza og burger, da det ofte indeholder store mængder fedt og salt. 10

11 4 DROP SODAVAND: Drik vand, når tørsten melder sig - ikke sodavand. Dansk forskning viser, at et stort forbrug af sodavand giver fedtlever og dermed øget risiko for bl.a. diabetes. 11 Kilde: Health News, Sundhedsstyrelsen o.a.

12 5 ARTISKOK STYRKER: Artiskok har i forsøg vist sig at styrke leveren. Den har stort indhold af bitterstoffet cynarin, der fremmer omsætningen af fedt i leveren og styrker galdeproduktionen. Også cikorie betegnes af forskere som leverstyrkende. 12 Kilde: Health News, Sundhedsstyrelsen o.a.

13 6 SPAR PÅ SUKKERET: Vær ikke mindst opmærksom på det skjulte sukker i madvarer. Læs varedeklarationen. Er der mere end 10 g/10 pct. sukker pr. 100 gram i en fødevare, er det at sammenligne med slik eller dessert. 13 Kilde: Health News, Sundhedsstyrelsen o.a.

14 7 SPAR EVT. PÅ OST: Hvis du spiser fire skiver 45 pct. ost om dagen, svarer det til fedtindholdet af 30 pakker smør af 250 g årligt. Dvs. 7,3 kilo mættet fedt årligt. Et oplagt sted at spare på fedtet. 14 Kilde: Health News, Sundhedsstyrelsen o.a.

15 Kilde: Health News, Sundhedsstyrelsen o.a. 8 TAG KUN ÉN PORTION: Fyld kun tallerkenen én gang. Tager du en ekstra portion, kræver det mindst en times motion at forbrænde den ekstra mad. 15

16 9 DRIK FÆRRE GENSTANDE: Vær forsigtig med øl, der indeholder særligt mange kulhydrater. Vær opmærksom på, at hvis du både er overvægtig og samtidig har et højt alkoholforbrug, er der markant større risiko for, at du går rundt med fedtlever. Drikker du rødvin til aftensmaden, kan det være en god ide at holde øje med, hvor mange genstande du drikker, da forbruget let kan snige sig opad. Hold dig under Sundhedsstyrelsens anbefalede genstandsgrænser, det vil sige maks. syv genstande 16 Kilde: Health News, Sundhedsstyrelsen o.a.

17 Kilde: Health News, Sundhedsstyrelsen o.a. 10 kroppen og ikke DROP CIGARETTERNE: Tobak belaster hele mindst din lever. Gør din lever en kæmpe tjeneste: Skod nu. 17

18 Få meget mere indhold på PLUS for 29 kr. per måned Vi publicerer nye guider hver eneste dag året rundt om: Rejser Sundhed Slank Se mere på bt.dk/plus eller b.dk/plus Privatøkonomi Motion 18

Guide. Foto: Scanpix/Iris. Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider. Undgå det farlige MAVEFEDT

Guide. Foto: Scanpix/Iris. Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider. Undgå det farlige MAVEFEDT Foto: Scanpix/Iris Guide Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider Undgå det farlige MAVEFEDT FOKUS PÅ DET FARLIGE MAVEFEDT INDHOLD: Smid det farlige mavefedt...4 Scanning: Sådan

Læs mere

guide Foto: Scanpix August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8sider Kaffe - Sundt eller usundt? Få styr på dit kaffeforbrug

guide Foto: Scanpix August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8sider Kaffe - Sundt eller usundt? Få styr på dit kaffeforbrug Foto: Scanpix guide August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8sider Kaffe - Sundt eller usundt? Få styr på dit kaffeforbrug Få styr på dit kaffeforbrug Et stort indtag af kaffe kan føre

Læs mere

guide Gæld er hårdt for dit helbred sider September 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan får du styr på dit blodtryk

guide Gæld er hårdt for dit helbred sider September 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan får du styr på dit blodtryk Foto: Byline guide September 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan får du styr på dit blodtryk 5 gode råd til hvordan du slipper af med gælden Tips til hvordan du selv kan sænke dit blodtryk

Læs mere

Guide Find din vej i der kostjunglen Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

Guide Find din vej i der kostjunglen Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Scanpix Guide Juni 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 10 sider Find din vej i kostjunglen Ud af comfortzonen med Krisztina Maria FIND VEJ I KOSTJUNGLEN INDHOLD: Find vej i kostjunglen...4

Læs mere

guide BLODPROP I BENET UNDGÅ DET KAN DU SELV GØRE April 2015 Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

guide BLODPROP I BENET UNDGÅ DET KAN DU SELV GØRE April 2015 Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus guide April 2015 UNDGÅ BLODPROP I BENET DET KAN DU SELV GØRE Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 2 UNDGÅ BLODPROP I BENET INDHOLD SIDE 4 Hævede ben, der gør ondt, kan vise sig at være en tidsindstillet

Læs mere

EKSTREM. Guide. Vores normale livsstil er. sider. Styrk dit liv med Chris MacDonald Sådan bør en normal livsstil være

EKSTREM. Guide. Vores normale livsstil er. sider. Styrk dit liv med Chris MacDonald Sådan bør en normal livsstil være Foto: Iris Guide April 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8 sider Vores normale livsstil er EKSTREM Styrk dit liv med Chris MacDonald Sådan bør en normal livsstil være Normal eller ekstrem?

Læs mere

medicin Bliv rask uden Chris MacDonald sider Styrk dit liv med Chris Macdonald Bliv helbredt uden medicin

medicin Bliv rask uden Chris MacDonald sider Styrk dit liv med Chris Macdonald Bliv helbredt uden medicin Foto: Scanpix Chris MacDonald APRIL 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Bliv rask uden medicin 12 sider Styrk dit liv med Chris Macdonald Bliv helbredt uden medicin Gør en forskel INDHOLD

Læs mere

Guide. Maden der sænker dit blodtryk. sider. Simple kostråd. November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus.

Guide. Maden der sænker dit blodtryk. sider. Simple kostråd. November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Foto: Scanpix Guide November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 18 sider Maden der sænker dit blodtryk Simple kostråd Sænk dit farlige blodtryk INDHOLD: Mad kan sænke dit farlige blodtryk...

Læs mere

guide Foto: Iris Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan undgår du hævede sider ben i sommervarmen Gode råd Øvelser

guide Foto: Iris Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan undgår du hævede sider ben i sommervarmen Gode råd Øvelser Foto: Iris guide Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan undgår du 22 sider hævede ben i sommervarmen Gode råd Øvelser Hævede ben i sommervarmen INDHOLD I DETTE HÆFTE: Hævede ben plager

Læs mere

guide Foto: Scanpix Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus sider Slip af med smerterne Faretegn, du IKKE må ignorere

guide Foto: Scanpix Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus sider Slip af med smerterne Faretegn, du IKKE må ignorere Foto: Scanpix guide Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 16 sider Slip af med smerterne Faretegn, du IKKE må ignorere INDHOLD: Slip af med smerterne Slip af med smerterne...4-5 Øger risiko

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix/Iris. August 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider MODERMÆRKER: Harmløse - eller kræft?

Guide. Foto: Scanpix/Iris. August 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider MODERMÆRKER: Harmløse - eller kræft? Foto: Scanpix/Iris Guide August 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 18 sider MODERMÆRKER: Harmløse - eller kræft? VARME SOMRE GIVER KRÆFT INDHOLD: Vamre somre giver kræft...4 Modermærkekræft

Læs mere

guide Irriteret tyktarm? Det kan du gøre for at mildne smerter Guide: Hjælp din mave Ny pille kan kurere kronisk mavesygdom sider

guide Irriteret tyktarm? Det kan du gøre for at mildne smerter Guide: Hjælp din mave Ny pille kan kurere kronisk mavesygdom sider Foto: Iris guide September 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 22 sider Irriteret tyktarm? Det kan du gøre for at mildne smerter Guide: Hjælp din mave Ny pille kan kurere kronisk mavesygdom

Læs mere

Guide. Sådan træner og tænker du dig yngre. sider. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria. November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

Guide. Sådan træner og tænker du dig yngre. sider. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria. November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Scanpix Guide November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan træner og tænker du dig yngre 10 sider Ud af comfortzonen med Krisztina Maria INDHOLD I DETTE HÆFTE: Træn og tænk dig

Læs mere

guide - og kom kiloene til livs Drop mellemmåltiderne sider Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

guide - og kom kiloene til livs Drop mellemmåltiderne sider Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Iris guide August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 10 sider Guide: Få styr på dine mellemmåltider Drop mellemmåltiderne - og kom kiloene til livs Ud af comfortzonen med Krisztina

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix. Marts Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider. Styrk dit liv med Chris MacDonald. Få smag for at.

Guide. Foto: Scanpix. Marts Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider. Styrk dit liv med Chris MacDonald. Få smag for at. Foto: Scanpix Guide Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 10 sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Få smag for at forebygge Forebyg skavanker INDHOLD I DETTE HÆFTE: Få smag for at forebygge...

Læs mere

Guide. Er din PENIS normal? Penisforlænger, penispumpe, penis-sleeve eller operation? sider Jo længere des bedre

Guide. Er din PENIS normal? Penisforlænger, penispumpe, penis-sleeve eller operation? sider Jo længere des bedre Foto: Scanpix Guide Maj 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 10 sider Jo længere des bedre Er din PENIS normal? Penisforlænger, penispumpe, penis-sleeve eller operation? INDHOLD: Jo længere

Læs mere

guide 7 OVERSETE TEGN PÅ HJERTE-KAR-SYGDOM April 2015 Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

guide 7 OVERSETE TEGN PÅ HJERTE-KAR-SYGDOM April 2015 Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus guide April 2015 7 OVERSETE TEGN PÅ HJERTE-KAR-SYGDOM Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 2 HJERTE-KAR-SYGDOM INDHOLD SIDE 4 Problemer med rejsningen kan være et varsel om, at man måske er i fare

Læs mere

Styrk din selvværdsmuskel. Guide. sider. Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

Styrk din selvværdsmuskel. Guide. sider. Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Scanpix Guide Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 10 Styrk din selvværdsmuskel sider Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Kom i form med Krisztina Maria INDHOLD I DETTE HÆFTE:

Læs mere

Guide. motivation. Væk din indre. sider. Styrk dit liv med Chris MacDonald. August Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus.

Guide. motivation. Væk din indre. sider. Styrk dit liv med Chris MacDonald. August Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Foto: Scanpix Guide August 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 10 sider Væk din indre motivation Styrk dit liv med Chris MacDonald Væk din indre motivation INDHOLD: Kniber det med motivationen?...4-5

Læs mere

Guide. Bliv en haj i. fitnesscenteret. sider. 9 TIPS: Undgå at ligne en nybegynder. Januar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

Guide. Bliv en haj i. fitnesscenteret. sider. 9 TIPS: Undgå at ligne en nybegynder. Januar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Scanpix Guide Januar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 12 sider Bliv en haj i fitnesscenteret 9 TIPS: Undgå at ligne en nybegynder 9 tips til fitness-centeret Sådan undgår du at ligne

Læs mere

guide TEST DIT BLOD NY BLODPRØVE REDDER LIV sider Februar 2015 Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

guide TEST DIT BLOD NY BLODPRØVE REDDER LIV sider Februar 2015 Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus guide Februar 2015 12 sider TEST DIT BLOD NY BLODPRØVE REDDER LIV Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 2 BLODPRØVE INDHOLD SIDE 3 Har du en særlig høj risiko - sammenlignet med andre - for at få

Læs mere

guide RED DIT HJERTE FEM GODE HJERTERÅD Stor guide Marts 2015 Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

guide RED DIT HJERTE FEM GODE HJERTERÅD Stor guide Marts 2015 Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus guide Marts 2015 Stor guide RED DIT HJERTE FEM GODE HJERTERÅD Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 2 INDHOLD SIDE 4 med header En mere skånsom behandling med færre komplikationer vil kunne redde

Læs mere

guide SMART- METODEN SÅDAN NÅR DU DINE SUNDHEDSMÅL sider Marts 2015 Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

guide SMART- METODEN SÅDAN NÅR DU DINE SUNDHEDSMÅL sider Marts 2015 Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus guide Marts 2015 14 sider SMART- METODEN SÅDAN NÅR DU DINE SUNDHEDSMÅL Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 2 INDHOLD SIDE 4 Vær konkret, når du går i gang med en livsstilsændring. Læg dig fast på,

Læs mere

guide GENTEST DINE GENER AFSLØRER SYGDOM December 2014 Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

guide GENTEST DINE GENER AFSLØRER SYGDOM December 2014 Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus guide December 2014 DINE GENER AFSLØRER SYGDOM Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 2 INDHOLD SIDE 3 Vil du gerne vide, om du er i fare for f.eks. at udvikle tarmkræft eller tidlig demenssygdom?

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix/Iris. August 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider SPAR FORMUE PÅ NYT SUPERLÅN

Guide. Foto: Scanpix/Iris. August 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider SPAR FORMUE PÅ NYT SUPERLÅN Foto: Scanpix/Iris Guide August 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider SPAR FORMUE PÅ NYT SUPERLÅN INDHOLD: SUPERLÅN Spar formue på nyt superlån...4 SKEMAER: Det koster det...6 Så meget

Læs mere

Guide. motivationen. Beløn dig selv når. halter. Styrk dit liv med Chris MacDonald. Januar Se flere guider på bt.dk/plus og b.

Guide. motivationen. Beløn dig selv når. halter. Styrk dit liv med Chris MacDonald. Januar Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Scanpix Guide Januar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Beløn dig selv når motivationen halter Styrk dit liv med Chris MacDonald Beløn dig selv, når motivationen halter Af Line Felholt

Læs mere

HUSK PAUSEN, når du træner. Guide. sider. August Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

HUSK PAUSEN, når du træner. Guide. sider. August Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Scanpix Guide August 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider HUSK PAUSEN, når du træner Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Husk pausen, når du træner INDHOLD: Husk pausen,

Læs mere

mål langsigtede Guide Sådan sætter du dig sider Kontante træningsråd Sådan kommer du ud af comfortzonen

mål langsigtede Guide Sådan sætter du dig sider Kontante træningsråd Sådan kommer du ud af comfortzonen Foto: Iris Guide Marts 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan sætter du dig 8 sider langsigtede mål Kontante træningsråd Sådan kommer du ud af comfortzonen Sæt langsigtede mål INDHOLD

Læs mere

Guide. forbrændingen. Få gang i. sider. August 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Krop i balance med Anna Bogdanova.

Guide. forbrændingen. Få gang i. sider. August 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Krop i balance med Anna Bogdanova. Foto: Scanpix Guide August 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 10 sider Få gang i forbrændingen Krop i balance med Anna Bogdanova Krop i balance med Anna Bogdanova INDHOLD: Få gang i forbrændingen...4-6

Læs mere

Drop den nemme løsning

Drop den nemme løsning guide August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Drop den nemme løsning Styrk dit liv med Chris MacDonald 2 PLUS udgives af Berlingske Media, Pilestræde 34, 1147 København K, Mail: plus@bt.dk,

Læs mere

Middelhavskost. Guide. Vælg. Undgå blodpropper. sider. Ekspertens råd: Spis som på ferien Det skal på tallerkenen...og det skal du holde dig fra

Middelhavskost. Guide. Vælg. Undgå blodpropper. sider. Ekspertens råd: Spis som på ferien Det skal på tallerkenen...og det skal du holde dig fra Foto: Judith Betak Guide Marts 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Undgå blodpropper Vælg 8 Middelhavskost sider Ekspertens råd: Spis som på ferien Det skal på tallerkenen......og det skal

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix/Iris. Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. 1sid6er. Guide: Få kontrol over børnenes TABLET-TID

Guide. Foto: Scanpix/Iris. Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. 1sid6er. Guide: Få kontrol over børnenes TABLET-TID Foto: Scanpix/Iris Guide Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 1sid6er Guide: Få kontrol over børnenes TABLET-TID Få kontrol over børnenes tablet-tid INDHOLD: Min bedste ven tablet...

Læs mere

Kom i form med. Guide PULSTRÆNING. sider. Find din puls-zone Vælg det rigtige puls-ur. April 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

Kom i form med. Guide PULSTRÆNING. sider. Find din puls-zone Vælg det rigtige puls-ur. April 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Scanpix Guide April 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider Kom i form med PULSTRÆNING Find din puls-zone Vælg det rigtige puls-ur Kom i form med pulstræning INDHOLD: Få pulsen

Læs mere

bedre søvn Guide Sådan får du en Så farligt er for lidt søvn 11 gode råd Februar Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

bedre søvn Guide Sådan får du en Så farligt er for lidt søvn 11 gode råd Februar Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Jeppe Michael Jensen Guide Februar 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan får du en bedre søvn Så farligt er for lidt søvn 11 gode råd Sådan får du en bedre søvn INDHOLD I DETTE

Læs mere

guide livsstilsændring Skab en varig sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

guide livsstilsændring Skab en varig sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. guide Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8 sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Skab en varig livsstilsændring Varig livsstilsændring INDHOLD I DETTE HÆFTE: Skab en varig livsstilsændring...

Læs mere

Guide. Sådan undgår du tarmkræft. Guide: Faresignaler du skal være opmærksom på. Guide: Sådan undgår du kræft. Kostråd: Det skal du spise

Guide. Sådan undgår du tarmkræft. Guide: Faresignaler du skal være opmærksom på. Guide: Sådan undgår du kræft. Kostråd: Det skal du spise Foto: Iris Guide Maj 2013- Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Guide: Sådan undgår du tarmkræft Faresignaler du skal være opmærksom på Guide: Sådan undgår du kræft Kostråd: Det skal du spise Tarmkræft

Læs mere

April 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Guide: Tjek dig selv: Er du i risikozonen for type 2-diabetes

April 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Guide: Tjek dig selv: Er du i risikozonen for type 2-diabetes Foto: Iris Guide April 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider Guide: Opdag diabetes før det er for sent Tjek dig selv: Er du i risikozonen for type 2-diabetes Det kan du gøre for at

Læs mere

Kom nu i MÅL. Guide. Mellemtilfreds? sider. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria. November Se flere guider på bt.dk/plus og b.

Kom nu i MÅL. Guide. Mellemtilfreds? sider. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria. November Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Scanpix Guide November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Mellemtilfreds? 12 sider Kom nu i MÅL Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Kom i mål og bliv tilfreds INDHOLD I DETTE HÆFTE:

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix. Marts Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider. Læg et tidsbudget. og få overskud

Guide. Foto: Scanpix. Marts Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider. Læg et tidsbudget. og få overskud Foto: Scanpix Guide Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 22 sider Læg et tidsbudget og få overskud Styrk dit liv med Chris MacDonald Undgå tidsrøvere INDHOLD I DETTE HÆFTE: Læg et tidsbudget

Læs mere

Guide. Fortæl DEN GODE historie. sider. Juni 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria.

Guide. Fortæl DEN GODE historie. sider. Juni 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria. Foto: Scanpix Guide Juni 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 10 sider Fortæl DEN GODE historie Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Positive tanker INDHOLD: Fortæl den gode historie...4-6

Læs mere

Guide. NYTÅRSGUIDE: 12 små valg der ændrer dit liv. Styrk dit liv med Chris MacDonald. Januar Se flere guider på bt.dk/plus og b.

Guide. NYTÅRSGUIDE: 12 små valg der ændrer dit liv. Styrk dit liv med Chris MacDonald. Januar Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Scanpix Guide Januar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus NYTÅRSGUIDE: 12 små valg der ændrer dit liv Styrk dit liv med Chris MacDonald NYTÅRSGUIDE: 12 små valg der ændrer dit liv Når

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix. Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. 1sid6er. Guide: Spar penge på. bilforsikringen

Guide. Foto: Scanpix. Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. 1sid6er. Guide: Spar penge på. bilforsikringen Foto: Scanpix Guide Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 1sid6er Guide: Spar penge på bilforsikringen Bilforsikringer INDHOLD I DETTE HÆFTE: Spar penge på bilforsikringen...4 Oversigt

Læs mere

guide Fra tyndfed til fit for fight sider Ud af comfortzonen med Krisztina Maria August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

guide Fra tyndfed til fit for fight sider Ud af comfortzonen med Krisztina Maria August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Iris guide August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 10 sider Guide: Sådan bliver du stærk Fra tyndfed til fit for fight Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Krisztina Maria INDHOLD

Læs mere

guide Spar en formue på din medcin Se prisforskellen: Oversigt og fakta sider Oktober Se flere guider på bt.dk/plus og b.

guide Spar en formue på din medcin Se prisforskellen: Oversigt og fakta sider Oktober Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Iris guide Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Se prisforskellen: Spar en formue på din medcin 16 sider Oversigt og fakta Dyr medicin INDHOLD I DETTE HÆFTE: Spar en formue på

Læs mere

Guide. Hold dig skarp med hjernemad. sider. 10 kostråd til hjernen. Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus.

Guide. Hold dig skarp med hjernemad. sider. 10 kostråd til hjernen. Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Foto: Scanpix Guide Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 18 sider Hold dig skarp med hjernemad 10 kostråd til hjernen INDHOLD: Hold hjernen skarp Sådan holder du dig skarp med hjernemad...4-5

Læs mere

Guide. Foto: Iris. Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Guide: Sådan fornyer du din. viljestyrke

Guide. Foto: Iris. Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Guide: Sådan fornyer du din. viljestyrke Foto: Iris Guide Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Guide: Sådan fornyer du din viljestyrke 1sid0e r Styrk dit liv med Chris MacDonald Du skal huske at fo Viljestyrken er flad som

Læs mere

guide viljestyrke Sådan træner du din Styrk dit liv med Chris MacDonald MÅNEDXX ÅRXX - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Byline

guide viljestyrke Sådan træner du din Styrk dit liv med Chris MacDonald MÅNEDXX ÅRXX - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Byline Foto: Byline guide MÅNEDXX ÅRXX - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan træner du din viljestyrke Styrk dit liv med Chris MacDonald Sådan træner du din vilj Viljestyrken er en mental muskel,

Læs mere

Guide. Undgå kollaps i varmen DEHYDRERING HEDESLAG SOLSTIK DET SKAL DU GØRE. sider. Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

Guide. Undgå kollaps i varmen DEHYDRERING HEDESLAG SOLSTIK DET SKAL DU GØRE. sider. Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Scanpix/Iris Guide Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus DEHYDRERING HEDESLAG SOLSTIK 12 sider Undgå kollaps i varmen DET SKAL DU GØRE Undgå kollaps i varmen INDHOLD: Danskerne lider

Læs mere

Guide. Undgå madskræk i familien. sider. Styrk dit liv med Chris MacDonald. Oktober 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus.

Guide. Undgå madskræk i familien. sider. Styrk dit liv med Chris MacDonald. Oktober 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Foto: Scanpix Guide Oktober 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 12 sider Undgå madskræk i familien Styrk dit liv med Chris MacDonald Undgå madskræk i familien INDHOLD: Undgå madskræk i familien...4-7

Læs mere

friværdi guide Her får du den største Oversigter Top ti og bund ti over friværdi 1sid8er Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

friværdi guide Her får du den største Oversigter Top ti og bund ti over friværdi 1sid8er Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Søren Bidstrup guide Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 1sid8er Her får du den største friværdi Oversigter Top ti og bund ti over friværdi Friværdi INDHOLD I DETTE HÆFTE: Her

Læs mere

MÅL. Guide. Drøm om fremtiden og kom i. 1sid0er. Styrk dit liv med Chris MacDonald. November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

MÅL. Guide. Drøm om fremtiden og kom i. 1sid0er. Styrk dit liv med Chris MacDonald. November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Scanpix Guide November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Drøm om fremtiden og kom i 1sid0er MÅL Styrk dit liv med Chris MacDonald Drøm om fremtiden og kom i mål Vi er de eneste levende

Læs mere

guide Er dit hjem udsat? Den farlige radon sider Læs om den kræftfremkaldende gas Test dit hus: Hvad kan du gøre?

guide Er dit hjem udsat? Den farlige radon sider Læs om den kræftfremkaldende gas Test dit hus: Hvad kan du gøre? Foto: Scanpix guide August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8 sider Den farlige radon Er dit hjem udsat? Læs om den kræftfremkaldende gas Test dit hus: Hvad kan du gøre? Radon er kræftfremkaldende

Læs mere

Din livsstil. påvirker dit helbred

Din livsstil. påvirker dit helbred Din livsstil påvirker dit helbred I denne pjece finder du nogle råd om, hvad sund livsstil kan være. Du kan også finde henvisninger til, hvor du kan læse mere eller få hjælp til at vurdere dine vaner.

Læs mere

livsfarlig Guide Din medicin kan være PAS PÅ! Alvorlige bivirkninger Livsfarlig medicin sider April 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

livsfarlig Guide Din medicin kan være PAS PÅ! Alvorlige bivirkninger Livsfarlig medicin sider April 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Scanpix Guide April 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Din medicin kan være livsfarlig PAS PÅ! Alvorlige bivirkninger Livsfarlig medicin 20 sider Din medicin kan være livsfarlig INDHOLD

Læs mere

Guide. Snup en digital detox. Styrk dit liv med Chris MacDonald. Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus.

Guide. Snup en digital detox. Styrk dit liv med Chris MacDonald. Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Foto: Scanpix Guide Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Snup en digital detox Styrk dit liv med Chris MacDonald Snup en digital detox Af Line Felholt i samarbejde med Chris MacDonald

Læs mere

på afbetaling guide Så billigt kan du købe bil sider Oversigt: Priser på 13 mikrobiler August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

på afbetaling guide Så billigt kan du købe bil sider Oversigt: Priser på 13 mikrobiler August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Scanpix guide August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Så billigt 8 sider kan du købe bil på afbetaling Oversigt: Priser på 13 mikrobiler 795 Ford Ka er Danmarks billigste bil at

Læs mere

Guide. Kom over din angst for at blive såret. Kærlighedsguide: sider. Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus.

Guide. Kom over din angst for at blive såret. Kærlighedsguide: sider. Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Foto: Iris Guide Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider Kærlighedsguide: Kom over din angst for at blive såret Angsten for at blive såret INDHOLD I DETTE HÆFTE: Kærlighedsguide:

Læs mere

Kræftalarm: Sådan forebygger du tarmkræft

Kræftalarm: Sådan forebygger du tarmkræft Kræftalarm: Sådan forebygger du tarmkræft Kræftens Bekæmpelse slår alarm: Hyppigheden af tarmkræft er kraftigt stigende i Danmark. Af Heidi Pedersen og Torben Bagge, 17. januar 2012 03 Tarmkræft-eksplosion

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix. Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sundere. Sådan griller du. sider

Guide. Foto: Scanpix. Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sundere. Sådan griller du. sider Foto: Scanpix Guide Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan griller du 18 sundere Masser af tips og tricks til grillsæsonen sider Grillmad INDHOLD I DETTE HÆFTE: Sådan griller du sundere...

Læs mere

guide August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan rydder du op i dårlige aftenvaner Styrk dit liv med Chris MacDonald

guide August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan rydder du op i dårlige aftenvaner Styrk dit liv med Chris MacDonald guide August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan rydder du op i dårlige aftenvaner Styrk dit liv med Chris MacDonald Sådan rydder du op i PLUS udgives af Berlingske Media, Pilestræde

Læs mere

Foto: Scanpix. August Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider. Levn, og hold vægten. Styrk dit liv med Chris MacDonald

Foto: Scanpix. August Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider. Levn, og hold vægten. Styrk dit liv med Chris MacDonald Foto: Scanpix Guide August 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 10 sider Levn, og hold vægten Styrk dit liv med Chris MacDonald Levn, og hold vægten INDHOLD: Levn, og hold vægten...4-6 GUIDE:

Læs mere

Guide. Drop de hurtige slankekure og tag det lange seje træk. sider. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

Guide. Drop de hurtige slankekure og tag det lange seje træk. sider. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Scanpix Guide November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Drop de hurtige slankekure og tag det lange seje træk 12 sider Ud af comfortzonen med Krisztina Maria INDHOLD I DETTE HÆFTE:

Læs mere

Guide: Få flad mave på 0,5

Guide: Få flad mave på 0,5 Guide: Få flad mave på 0,5 Er maven lidt for bulet for din smag, så er der masser at gøre ved det og det kan sagtens gøres hurtigt, lover eksperterne. Af Julie Bach, 9. oktober 2012 03 Få den flade mave

Læs mere

tissetrangen Guide Sådan kommer du af med Inkontinens - et tabu sider Sådan træner du tissetrangen væk

tissetrangen Guide Sådan kommer du af med Inkontinens - et tabu sider Sådan træner du tissetrangen væk Foto: Iris Guide MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8 sider Inkontinens - et tabu Sådan kommer du af med tissetrangen Sådan træner du tissetrangen væk INKONTINENS INDHOLD I DETTE HÆFTE:

Læs mere

Opgave. 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet?

Opgave. 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet? Opgave 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet? 1. man bliver meget sund af jobbet 2. man spiser ofte meget usundt og er i risiko for stress 3. man taber sig hurtigt i vægt 4. man lever lige så sundt

Læs mere

DET SKAL DU VÆRE OPMÆRKSOM PÅ

DET SKAL DU VÆRE OPMÆRKSOM PÅ Foto: Scanpix Guide Juni 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 20 sider Danske mænd dør for tidligt: Hvor farligt lever du, mand? DET SKAL DU VÆRE OPMÆRKSOM PÅ MAND, VIL DU DØ FØR TID? INDHOLD:

Læs mere

http://medlem.apoteket.dk/pjecer/html/direkte/2008-direkte-01.htm

http://medlem.apoteket.dk/pjecer/html/direkte/2008-direkte-01.htm Side 1 af 5 Nr. 1 \ 2008 Behandling af forhøjet kolesterol Af farmaceut Hanne Fischer Forhøjet kolesterol er en meget almindelig lidelse i Danmark, og mange er i behandling for det. Forhøjet kolesterol

Læs mere

Diabetes DIABETES TYPE 2. Diabetes kaldes også sukkersyge. fedtet sidder på maven der er udslagsgivende for, om sygdommen bryder ud.

Diabetes DIABETES TYPE 2. Diabetes kaldes også sukkersyge. fedtet sidder på maven der er udslagsgivende for, om sygdommen bryder ud. Diabetes Type 2 Diabetes Diabetes kaldes også sukkersyge. Der findes to forskellige typer diabetes: type 1 og type 2. Når du har type 2-diabetes, reagerer dine celler ikke så godt på insulin det stof,

Læs mere

Guide Sådan skræddersyr du en sund jul Styrk dit liv med Chris MacDonald

Guide Sådan skræddersyr du en sund jul Styrk dit liv med Chris MacDonald Foto: Scanpix Guide December 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan skræddersyr du en sund jul Styrk dit liv med Chris MacDonald Sådan skræddersyr du en sund jul En god jul bør være fuld

Læs mere

Inter99 Beskrivelse af kost- og motionsinterventionen på livsstilssamtalen

Inter99 Beskrivelse af kost- og motionsinterventionen på livsstilssamtalen Inter99 Beskrivelse af kost- og motionsinterventionen på livsstilssamtalen Ved Læge, ph.d. Charlotta Pisinger og klinisk diætist Lis Kristoffersen 1 Indledning Overordnet De kost- og motionsråd, der blev

Læs mere

stærk holdning Guide Guide: Træn dig til en sider Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

stærk holdning Guide Guide: Træn dig til en sider Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Scanpix Guide Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider Guide: Træn dig til en stærk holdning Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Få en god holdning INDHOLD: Få en stærk

Læs mere

Guide. Kom op på. sider trænings -hesten igen. Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

Guide. Kom op på. sider trænings -hesten igen. Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Scanpix Guide Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Kom op på 12 sider trænings -hesten igen Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Få motivationen tilbage INDHOLD: Derfor er det

Læs mere

ofre Guide Sådan vælger du hvad du skal sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Februar Se flere guider på bt.dk/plus og b.

ofre Guide Sådan vælger du hvad du skal sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Februar Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Scanpix Guide Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan vælger du hvad du skal ofre Styrk dit liv med Chris MacDonald 14 sider Hvad skal du ofre? INDHOLD I DETTE HÆFTE: Sådan

Læs mere

Sådan slanker du dit barn Slanke-lægens bedste råd Sådan taler I om slankekur. Guide. Forældreguide

Sådan slanker du dit barn Slanke-lægens bedste råd Sådan taler I om slankekur. Guide. Forældreguide Foto: Byline Guide Marts 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Forældreguide Sådan slanker du dit barn Slanke-lægens bedste råd Sådan taler I om slankekur Sådan slanker du dit barn INDHOLD

Læs mere

Guide. sider. Få gode investeringsråd. Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Få dine penge til at yngle.

Guide. sider. Få gode investeringsråd. Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Få dine penge til at yngle. Foto: Scanpix Guide Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Få dine penge til at yngle 12 sider Få gode investeringsråd Penge og privatøkonomi INDHOLD: Sådan fordobler du din formue...4-5

Læs mere

guide gode bakterier sådan får du de hygiejne Stop hysteriet Februar 2015 Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

guide gode bakterier sådan får du de hygiejne Stop hysteriet Februar 2015 Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus guide Februar 2015 Stop hygiejne hysteriet sådan får du de gode bakterier Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 2 Stop hygiejne-hysteriet INDHOLD SIDE 4 Det er en kæmpe fejl, når vi tror, at vi for

Læs mere

Det handler om din sundhed

Det handler om din sundhed Til patienter og pårørende Det handler om din sundhed Vælg farve Vælg billede Endokrinologisk Afdeling M Det handler om din sundhed Der er en række sygdomme, som for eksempel diabetes og hjertekarsygdomme,

Læs mere

Guide Kom i form til sommerens motionsløb Begynder Let øvet Erfaren sider

Guide Kom i form til sommerens motionsløb Begynder Let øvet Erfaren sider Foto: Scanpix Guide December 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Kom i form til sommerens motionsløb Begynder Let øvet Erfaren 8 sider Kom ud af dit vinterskjul Vil du være klar til sommerens

Læs mere

Guide: Sådan sænker du dit kolesterol

Guide: Sådan sænker du dit kolesterol Guide: Sådan sænker du dit kolesterol Hvis hjertepatienter får sænket andelen af det 'onde' LDL-kolesterol mere end anbefalet i dag, reduceres risikoen for en blodprop. Af Trine Steengaard Nielsen, 5.

Læs mere

mæthed Guide Sådan får du din naturlige tilbage sider Tre eksperter guider dig til at opnå din naturlige mæthed

mæthed Guide Sådan får du din naturlige tilbage sider Tre eksperter guider dig til at opnå din naturlige mæthed Foto: Scanpix Guide Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 18 sider Sådan får du din naturlige mæthed Tre eksperter guider dig til at opnå din naturlige mæthed tilbage Spis dig til sund

Læs mere

Guide. Stressfri krop er vejen til vægttab. sider. September 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Kom i form med Anna Bogdanova

Guide. Stressfri krop er vejen til vægttab. sider. September 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Kom i form med Anna Bogdanova Foto: Scanpix Guide September 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 10 sider Stressfri krop er vejen til vægttab Kom i form med Anna Bogdanova Kom i form med Anna Bogdanova INDHOLD: Stressfri

Læs mere

Guide. hvordan du kommer videre. Læs her. sider. Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv

Guide. hvordan du kommer videre. Læs her. sider. Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv Guide MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Læs her 12 hvordan du kommer videre sider Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv GUIDE INDHOLD I DETTE HÆFTE: Side

Læs mere

Børn kopierer, det du gør. Guide. Vær et godt forbillede. sider. Kontante træningsråd Sådan kommer du ud af comfortzonen

Børn kopierer, det du gør. Guide. Vær et godt forbillede. sider. Kontante træningsråd Sådan kommer du ud af comfortzonen Foto: Iris Guide April 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Vær et godt forbillede 9 sider Børn kopierer, det du gør Kontante træningsråd Sådan kommer du ud af comfortzonen Sæt langsigtede

Læs mere

Risikofaktorer motion fed risikoen udvikle livsstilssygdom læse helbred

Risikofaktorer motion fed risikoen udvikle livsstilssygdom læse helbred Risikofaktorer Får du for lidt motion, for meget fed mad og alkohol? Det er nogle af de faktorer, der øger risikoen for at udvikle en livsstilssygdom. I denne brochure kan du læse, hvad du selv kan gøre

Læs mere

Tænderskæren gør dig syg

Tænderskæren gør dig syg Foto: Scanpix/Iris Guide November 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Tænderskæren gør dig syg Hjælp dig selv 8 sider Tænderskæren gør dig syg INDHOLD: Tænderskæren gør dig syg...4-5 GUIDE:

Læs mere

Guide sider SOMMERKLAR KROP? Du kan stadig nå det! Tips til at blive sommerklar

Guide sider SOMMERKLAR KROP? Du kan stadig nå det! Tips til at blive sommerklar Foto: Scanpix Guide Juni 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 18 sider SOMMERKLAR KROP? Du kan stadig nå det! Tips til at blive sommerklar Sommerklar krop INDHOLD: Gør kroppen klar til ferien...4-5

Læs mere

NYT NYT NYT. Sundhedsprofil

NYT NYT NYT. Sundhedsprofil NYT NYT NYT Kom og få lavet en Sundhedsprofil - en udvidet bodyage Tilmelding på kontoret eller ring på tlf. 86 34 38 88 Testning foregår på hold med max. 20 personer pr. gang; det varer ca. tre timer.

Læs mere

FORSKERE: DU KAN REDDE DIT SYN

FORSKERE: DU KAN REDDE DIT SYN Foto: Scanpix Guide Januar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus FORSKERE: DU KAN REDDE DIT SYN 20 sider Bevar et SKARPT syn Test dig selv: Amslers test Undgå øjensygdomme INDHOLD: Motion forebygger

Læs mere

guide Foto: Iris Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus sider Sådan forsvarer du dig imod myggeplagen Bekæmp stikket

guide Foto: Iris Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus sider Sådan forsvarer du dig imod myggeplagen Bekæmp stikket Foto: Iris guide Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8 sider Sådan forsvarer du dig imod myggeplagen Bekæmp stikket Nu kommer myggeplagen Egentlig bryder myggene sig slet ikke om det

Læs mere

HVEM VINDER? Mænds sundhedsuge Fodbold er sundt - især hvis du spiller det!

HVEM VINDER? Mænds sundhedsuge Fodbold er sundt - især hvis du spiller det! HVEM VINDER? Mænds sundhedsuge Fodbold er sundt - især hvis du spiller det! Fodbold er sundt - især hvis du spiller det! Når du spiller fodbold eller dyrker anden sport, hvor sveden springer fra din pande

Læs mere

HVEM VINDER? Mænds sundhedsuge Fodbold er sundt - især hvis du spiller det!

HVEM VINDER? Mænds sundhedsuge Fodbold er sundt - især hvis du spiller det! HVEM VINDER? Mænds sundhedsuge Fodbold er sundt - især hvis du spiller det! Fodbold er sundt - især hvis du spiller det! Når du spiller fodbold eller dyrker anden sport, hvor sveden springer fra din pande

Læs mere

TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE

TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE Type 2-diabetes - en folkesygdom 200.000-300.000 danskere har type 2- diabetes. Derudover får 10.000-20.000 hvert år sygdommen, der også kaldes type 2-sukkersyge.

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix. December 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider SLIP FOR TANDLÆGESKRÆK. Kom tandlægeangsten til livs

Guide. Foto: Scanpix. December 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider SLIP FOR TANDLÆGESKRÆK. Kom tandlægeangsten til livs Foto: Scanpix Guide December 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 16 sider SLIP FOR TANDLÆGESKRÆK Kom tandlægeangsten til livs Tandlægeskræk INDHOLD: SLIP FOR TAND LÆGESKRÆK... 4 Fakta: DET

Læs mere

Guide. Red parforholdet inden jul. sider. Sådan bygger I parforholdet op igen. November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

Guide. Red parforholdet inden jul. sider. Sådan bygger I parforholdet op igen. November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Scanpix Guide November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 18 sider Red parforholdet inden jul Sådan bygger I parforholdet op igen Sådan redder I parforholdet INDHOLD I DETTE HÆFTE:

Læs mere

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE FYSISK SUNDHED AUGUST 2013 SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE Spis sund mad, se mindre TV, bevæg dig, sov godt, lav en klar aftale om alkohol med dine forældre og hold dig fra rygning. Spis

Læs mere

guide Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Spar penge på bilvalget sider Gul eller hvid?

guide Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Spar penge på bilvalget sider Gul eller hvid? guide Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Spar penge på bilvalget 8 sider Gul eller hvid? Gul eller hvid? INDHOLD I DETTE HÆFTE: Gul eller hvid?... 3 Gulpladebilsanalyse privat april

Læs mere

Guide. Vælg den gyldne middelvej i julen. Guide: Hold formen i julen. sider. Tre tips til at klare julen uden overvægt

Guide. Vælg den gyldne middelvej i julen. Guide: Hold formen i julen. sider. Tre tips til at klare julen uden overvægt Foto: Scanpix Guide December 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Vælg den gyldne middelvej i julen Tre tips til at klare julen uden overvægt Guide: Hold formen i julen 10 sider Ud af comfortzonen

Læs mere

Guide. Foto: Iris. August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Styrk dit liv med Chris MacDonald. sund. på jobbet

Guide. Foto: Iris. August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Styrk dit liv med Chris MacDonald. sund. på jobbet Foto: Iris Guide August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Styrk dit liv med Chris MacDonald Sådan sund holder du på jobbet Sådan holder du d PLUS udgives af Berlingske Media, Pilestræde

Læs mere

Guide. Undgå at blive blændet af sundhedsglorien. sider. Styrk dit liv med Chris MacDonald. Juni 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

Guide. Undgå at blive blændet af sundhedsglorien. sider. Styrk dit liv med Chris MacDonald. Juni 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Scanpix Guide Juni 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider Undgå at blive blændet af sundhedsglorien Styrk dit liv med Chris MacDonald Tag ansvar for din egen sundhed INDHOLD:

Læs mere