UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM"

Transkript

1 OI54005-KSJ/NAM/SKJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMOG DOM Afsagt den 2. april 2007 af Østre Landsrets 14. afdeling (landsdommerne. O. Jespersen, Rosenløv og Jakob Karlsen (kst.)). 14. afd. nr, : (advokat Henrik Juel Halberg ved advokat Rasmus Larsen) mod Patientskadeankenævnet (Kammeradvokaten v/advokat Kim Holst) Under denne sag, der er anlagt den 13. januar 2006, har sagsøgeren, nedlagt påstand om, at sagsøgte, Patientskadeankenævnet, tilpligtes at anerkende, at hendes erhvervsevnetab på 2/3 kan tilskrives følgeme af patientskaden, og at hendes erhvervsevnetabserstatning skal fastsættes på baggrund af en årsløn på kr,, subsidiært en årsløn højere end kr. Patientskadeankenævnet har påstået frifindelse. Sagsfremstiiling kom den 20. august 1999 til skade ved et fald på 5 meter. Hun blev samme dag behandlet på skadestuen på Amtssygehuset hvor der efter undersøgelse af hende ikke fandtes indikation for behandling. I september 2000 blev undersøgt af speciallæge i reumatologi. Der blev i den forbindelse taget røntgenbilleder, der viste en fraktur med sammenpresning af 3. og 4. lændehvirvel. I april 2002 blev

2 igen xmdersøgt af speciallægen i reumatologi, hvorved der konstateredes lændesmerter, der blev henført som følger til det brud, hun pådrog sig ved faldet i august anmeldte patientskade til Patientforsikringen i Den 23. januar 2003 traf Patientforsikringen afgørelse om forsinket diagnosticermg afbrud i lænderyggen og anerkendte således, at. var berettiget til erstatning efter lov om patientforsikring. Af begrundelsen for afgørelsen fremgår bl.a.: "Det er Patientforsikringens vurdering, at De ved en optimal behandling med overvejende sandsynlighed ville have undgået nogle af de gener, som De har i dag." Til brug for Patientforsikringens behandling af spørgsmålet om fastsættelsen af en eventuel erstatning afgav overlæge O en erklæring af 15. februar 2003, hvoraf bl.a. fremgår: Aktuelle tilskadekomst;... Skadelidte stod på en stige i 5 meters højde og var ved at save grene af et træ. Falder herunder direkte ned på sædet, hvor him omgående erfarede voldsomme, lavtsiddende lændesmerter og at hun ikke kunne bmge sine ben. Tilstanden har siden da været præget af vedholdende lænderygsmerter. Fys. behandling har været uden effekt, men skadelidte går nu til ryg-genoptræning hos T, hvilket er en betydelig økonomisk belastning. Senere sygdomme; Angivelig som følge af stress, udvikler hun ca. februar 2002 [2001] fqrhøjet blodtryk, hvilket medførte en ve.sidig apoplexi, udmøntende sig i en forbigående hø.sidig hemiparese, denne er nufijldtremitteret. Klager; I. Konstante lavtsiddende lændesmerter med udstråling op imod hø. skulderblad. 2. Udtalt forværring af lændesmerteme ved den mindste form belastning.

3 -3- Arbeidsforhold; Ingen uddannelse. På skadetidspunktet fuldtidsbeskæftiget som bryggeriarbejder. Forsøgte at genoptage arbejdet januar 2000, men holdt kxm få uger. Herefter flere arbejdsløshedsperioder. Prøvede senest et enkeltstående stillesiddende arbejde, men måtte opgive dette og hxm er definitiv sygemeldt fra uge Obiektivt; Aldersvarende udseende. Legemsbygning og emæringstilsstand middel. Psykisk; I neutralt stemningsleje, uden symptomoverdriven eller appel. Ryg: Lændesvajet fuldstændigt udrettet. Ingen abnorme sidekrumninger. Ingen knækdaimelse. Der angives direkte trykømhed sv. til de nederste lændetomtappe, ingen indirekte ømhed. evægeligheden i lænden fuldstasndig ophørt, alt foregår i brystryggen. Foroverbøjer tilfinger-gulvafstand = knæhøjde. Udover dette er imdersøgelsen normal. Resumé og konklusion: Den nu 55-årige, tidligere bryggeriarbejder,, pådrager sig ved en faldepisode for 3'/2 år siden et sammentrykningsbrud, af 3. og 4, lændehvirvel. Skadelidte beskriver ganske vist, at hun de næstfølgende dage ikke kunne bruge benene, men herefter blev hxm mobiliseret uden problemer, så der har næppe været tale om neuro-udfald så meget mere som hendes vandladning beskrives som fuldstændig normal i hele forløbet. Tilstanden herefter præget af velholdende lændesmerter og først efter 1 Vz måneds forløb diagnosticeres bruddene røntgenologisk. I erhvervsevnetabsskema af 20. februar 2003 har svaret bekræftende på et spørgsmål om, hvorvidt hendes avancementsmuligheder er blevet påvirket af skaden, og har på et spørgsmål om hvordan skrevet: "Måske fastansat." Det fremgår videre af skemaet, at har anført, at hendesfremtidigeplaner med hensyn til beskæftigelse er usikre, og det kommer an på, hvor godt optræningen virker. I arbejdsgivererklæring af 21. februar 2003 er det oplyst bl.a., at kunne have forventet beskæftigelse i hele sygeperioden, såfremt havde været syg. ikke ikke Kommune anmodede den 2. februar 2003 speciallæge i reumatologi, K ora at undersøge ' med henblik på en vurdering af helbredsforholdene i relation tilfremtidigeerhvervsmuligheder. I speciallægeerklæring af 6. marts 2003 hedder det i konklusionen:

4 Pt. har koniske lave lændesmerter som følge af kompressionsbrud i 3. og 4. lændehvirvel. ruddene har efterladt en del sequelae med kroniske lave lændesmerter, som indtil nu har været udenfor behandlingsmæssig rækkevidde. Pt. er som anført senest startet på træningsbehandling hos T. Det er umuligt at udtale sig om, hvorvidt den behandling på længere sigt vil have nogen indflydelse på pt.'s symptomer." Af Kommunes dagpengejoumal vedrørende følger bl.a.:. er sygemeldt på grund af tilskadekomst med hånd. er sygem. i perioden , pga. galdesten. Indl. sygehus i perioden er sygem. i perioden , pga halsbetasndelse. ] er syg fra d. 6/4-1998, pga. dårlig ryg. sygemeldes 1 månedfi-a pga. lændesmerter. Modtaget raskmeldingfi-a d Hendes sidste sygedag var d Hun har modt. sygedagpenge til d D.d. indberettet sidste sygedag d Den 21. oktober 2004 forelå en ressourceprofil for, hvor det i konklusionen anføres bl.a.: Hun der udover været plaget af mange sygdomme og indlæggelser på sygehuse igennem tiden hun er blevet afprøvet med henblik påfleksjobi ufaglasrt stilling idet revamulighedeme ikke skønnes relevante på grund af hendes tidl. korte skoleudd.

5 Det er derfor besluttet at bevilge hende et fleksjob evt. på bryggeriet hvor hun har været i arbejdsprøvning som truckfører. Det menes at være realistisk i forhold til hendes lidelse, der skal dog tages hensyn til at hun ikke kan sidde på trucken mere end 1 time afgangen. Ifølge konklusionen på hendes afklaringskursus på kilden vurderes det også at hun har mange personlige og faglige ressourcer der vil kuime udnyttes hvis de fomødne hensyn tages. Man anbefaler dog også herfra skiftende arbejdsstillinger i forbindelse med placering. Det skønnes derfor relevant at tilbyde hende fleksjob efter LA 69 og aflønnes med ledighedsydelsefraden 1/6 efter 74 i aktivloven indtil jobbet er fundet." Herefter afgjorde Patientforsikringen den 3. december 2004, at ' ' i henhold til 5, stk. 1, i lov om patientforsikring var berettiget til kr. i erstatning for tab af erhvervsevne. Af afgørelsen fremgår bl.a.: Erhvervsevnetab "Erstatningsberegning. Patientforsikringen har vurderet, at Deres erhvervsevne er varigt nedsat med 35% som følge af Deres behandlingsskade. Der er herved lagt vægt på, at det fremgår af oplysningerne om Deres indtægtsforhold, at de på tidspunktet for behandlingsskaden arbejdede som løsansat på et bryggeri. Der er desuden lagt vægt på, at De pr. 1. juni 2004 er blevet visiteret til fleksjob ca. 12 timer om ugen med 2/3 løntilskud. Hemdover er der lagt vægt på, at De udover ryggenerne som følge af behandlingsskaden også har ryggener som følge af selve faldulykken, og at De har haft mange blodpropper i hjemen i gennem 2001, hvilket har påvirket Deres hukommelse. Herudover kan De ikke tåle vand på hændeme, hvilket giver Dem eksem.'de har desuden forhøjet blodtryk. Geneme som følge af behandlingsskaden er således kun delvist skyld i Deres nedsatte arbejdsevne. Erstatningen for tab af erhvervsevne fastsættes som et engangsbeløb (kapitalbeløb), der beregnes på grundlag af Deres årsløn 12 måneder før behandlingsskaden ganget med 6 og herefter ganget med 35%. På baggrund afdefremsendteårsopgørelser har Patientforsikringen fastsat Deres årsløn fomd for skaden til ,00. Deres erstatning udgør herefter:

6 Cr ,00 6 x 35% = kr " Patientskadeankenævnet tiltrådte i afgørelse af 15. juli 2005 Patientforsikringens afgørel af 3. december egrundelsen for afgørelsen er sålydende: "Efter patientforsikringslovens 5, stk. 1, fastsættes erstatning og godtgørelse efter regleme i erstatningsansvarsloven. Da patientskaden er indtrådt før den 1. juli 2002,finderdagældende erstatningsansvarslov anvendelse. Har en personskade, efter at skadelidtes helbredstilstand er blevet stationær, medført varig nedsættelse af skadelidtes evne til at skaffe sig indtægt ved arbejde, tilkommer der skadelidte erstatning for tab af erhvervsevne, idet der dog ikke ydes erstatning, såfremt erhvervsevnetabet er mindre end 15 %, jf erstatoingsansvarslovens 5. Patientskadeankenævnet kan tiltræde, at. '-^ som følge af patientskaden er nedsat med 35 %. erhvervsevne Nævnet har ved vurderingen lagt vægt på oplysningeme i speciallægeerklæring af 15. februar 2003fi-aspeciallæge i neurokirurgi O, hvoraf detfiremgår,at ''S gener består i konstante lavt siddende smerter med udstråling op mod højre skulderblad, hvilke smerter bliver udtalt forværret ved den mindste form for belastning. Nævnet har endvidere lagt vægt på, at. ifølge Kommunes sociale akter havde andre fomdbestående lidelser, herunder følger af blodpropper i hjernen i 2001, og at hun den 1. juni 2004 blev fundet berettiget til et fleksjob ca. 12 timer om ugenraed2/3 løntilskud. På den baggrund fmder nævnet, at ' S erhvervsevne er nedsat i et betydeligt omfang svarende til 2/3, hvilket dog kun for en dels vedkommende kan tilskrives følgeme af patientskaden. Det er således vores opfattelse, at en del af > S gener må tilskrives følgeme af grundlidelsen i form af bmd på lændehvirvleme, sajnt hendes øvrige lidelser, herunder blodproppeme i Nævnetfinderpå den baggrund, at den af Patientforsikringen fastsatte erhvervsevnetabsprocent er dækkende for den del af erhvervsevnetabet, der kan tilskrives følgeme af patientskaden, idet den øvrige del af erhvervsevnetabet må tilskrives følgeme af grundlidelsen og '5 generelle helbredstilstand i øvrigt. For så vidt angår den af Patientforsikringen fastsatte årsløn bemærkes, at årslønnen fastsættes i medfør af erstatningsansvarslovens 7. Det følger af erstatningsansvarslovens 7. stk. 1, at årslønnen beregnes som skadelidtes samlede erhvervsindtægt i det år, der går fomd for datoen for skadens indtræden. I erhvervsindtægten medregnes enhver indtægt, der skyldes skadelidtes personlige indsats. I modsætning hertil står pensioner, sociale ydelser, herunder arbejdsløshedsdagpenge, og andre arbejdsfrie indtægter.

7 Fire af nævnets medlemmer, herunder formanden udtaler herefter: Vi kan tiltræde, at Patientforsikringen har fastsat ' 5 til kr. årsløn Der er herved lagt vægt på, at detfiremgåraf.' 5 årsopgørelser for henholdsvis 1998 og 1999, at hendes erhvervsindtægt i 1998 var 460 kr. og i 1999 var kr. ^ S øvrige indtægter i ovennævnte periode var ifølge årsopgørelserne pensioner, sociale ydelser og lignende, hvilket ikke medregnes til erhvervsindtægten efter erstatningsansvarslovens 7. Vifinderpå den baggrund, at en årsløn på kr. errimeligsom udtryk for * S indtægtsevne inden patientskaden. Det tiltrædes på ovennævnte baggrund, at en erstatning for tab af erhvervsevne på kr. er berettiget til Andrefireaf nævnets medlemmer udtaler: For så vidt angår den fastsatte årslønfinder vi, 'S årsløn passende kan fastsættes til kr. Vi har herved lagt vægt på, at '5> årsopgørelser i perioden fomd for patientskadens indtræden ikke er dækkende som udtryk for hendes erhvervsevne inden patiensskaden. Derforfinder vi, at årslønnen skønsmæssigt bør fastsættes til kr., hvorefter efter vores opfattelse er berettiget til en erstatning for erhvervsevnetab på kr. Der træffes afgørelse efter 6, stk. 4, i Patientskadeankenævnets forretningsorden, hvorefter formandens stemme ved stemmelighed er afgørende, således at er berettiget til en erstatning for tab af erhvervsevne på kr., som fastsat af Patientforsikringen." Der cr under sagenfi-emlagtoversigt over indbetalinger til ATPfi-a1966 til 2004 for og årsopgørelser for 1994 fil 2000 og kontrol- og udsøgningsblanket for 2001 til Endvidere er der dokimienteret indtægtsoplysninger vedrørende fire af 'J kolleger på ryggeri. Forklaringer Der er for landsretten afgivet partsforklaring af og vidneforklaring af ' har forklaret blandt andet, at hun under beskæring af et træ faldtfraca. fem meters højde, hvorved hun slog ryggen. Hun blev i ambulance kørt til hospitalet, hvor

8 ^ 5 arbejdsindsats var upåklagelig. Hun passede sit arbejde og gjorde det godt. Hun ville fonnentlig være blevet fastansat. Parternes procedure har til støtte for påstanden om erhvervsevnen gjort gældende, at hun, såfremt patientskaden ikke var indtruffet, kuime have bevaret sin fulde arbejdsevne. Hun arbejdede i perioden umiddelbart inden ulykken den 20. august 1999 ryggeri i et sådant omfang, at det var udtryk forfiilderhvervsevne. Hun ville have fortsat dette arbejde, såfremt hun ikke havde været udsat for patientskaden. Hun havde ikke i forvejen haft væsentlige sygeperioder eller blivende helbredsproblemer, som begrundede, eller på sigt ville begrunde, en erhvervsevnenedsættelse. Hendes blodpropper var endvidere en følge af patientskaden. Til støtte for påstanden om erhvervsevnetabserstatningen har gjort gældende, at der efter erstatningsansvarsloven er hjemmel til at fastsætte skadelidtes årsløn skønsmæssigt, når særlige indtægts- og ansættelsesforhold har gjort sig gældende. Sådanne særlige omstændigheder foreligger i denne sag, idet hun på ulykkestidspunktet kun havde været ansat en måned som sæsonarbejder. Hun kunne endvidere meget vel have opnået fastansættelse på ryggeri. Som minimum kunne hun have forventet sæsonarbejde ved ryggeri i 5 til 7 måneder om året, hvorfor Patientforsikringen burde have fastsat hendes årsløn skønsmæssigt. Det er derfor en fejl, når Patientforsikringen i afgørelsen af 3. december 2004, stadfæstet af Patientskadeankenævnet, alene lægger den faktiske lønindtægt i 1999 til grund. Hun er således berettiget til erstatmng for erhvervsevnetab på baggrund af en højere årsløn end kr. Årslønnen skal derfor fastsættes til kr. svarende til hendes samlede personlige indkomst i 1999 som fastsat i mindretallets begrundelse. Subsidiært er det gjort gældende, at årslønnen i hvert fald skal fastsættes til et højere beløb end kr. som udtryk for den lønindtægt, hun havde i Patientskadeankenævnet har til støtte for påstanden om frifindelse gjort gældende, at der ikke er grundlag for at tilsidesætte afgørelsen af 15. juli 2005, og at den ved afgørelsen

9 det ikke blev konstateret, at der var noget galt med ryggen. Efterfølgende tog hun smertestillende piller og fortsatte med at arbejde på bryggeriet. Da hun næsten ikke kunne gå for smerter, måtte hun ophøre hermed. Hun opsøgte sin praktiserende læge, der sendte hende til en specialist, som sørgede for, at der blev foretaget en røntgenundersøgelse. Forud for faldet i 1999 havde hun i 1998 problemer med ryggen. Hun arbejdede da et sted, hvor hendes ryg blev overbelastet som følge af monotont arbejde ifleretimer i træk ved et transportbånd. Hun blev hjemme to gange som følge af rygproblememe og ophørte efter kort tid med at arbejde det pågældende sted. Efter 1999 har hun haft lavtsiddende lændesmerter, som bevirker, at hun ikke kan udfare en række opgaver. Demdover var hun i 2001 udsat for en række blodpropper. De kom sig af, at hun blev irriteret over, at unge ferieafløsere ikke arbejdede ordentligt, men overlod arbejdet til "de gamle". Hun søgte om ansættelse på bryggeriet, fordi hendes mand var ansat som bryggeriarbejder samme sted. Hun var ansatfi'aapril til september/oktober. Ansættelsen og varigheden heraf afliang af, om sommeren havde været god og 2001 var hun ansat i samme periode som i Til at begynde med bestod hendes arbejde iflaskesortering.hun begyndte at køre tmck, idet arbejdet medflaskesorteringblev for belastende. Hun er ikke på noget tidspunkt blevet tilbudt fastansættelse. Hendes mand er først efter 4 års løs ansættelse blevet fastansat. Nu modtager hun ledighedsydelse og er i gang med at søge om førtidspension. J' har forklaret blandt andet, at han har arbejdet på ryggeri i ca. 30 år. Han er ansat i produktionen og har demdover fagligt arbejde, idet han er fællestillidsmand. Han kan godt huske som bryggeriet havde ansat som ferieafløser. Ferieafløseme begynder i april og slutter den 1. oktober, og de arbejder på lige vilkår som de andre ansatte i produktionen. Hvis man er ferieafløser i 3 til 4 år, og bryggeriet i øvrigt er tilfreds med pågældendes arbejdsindsats, vil man formentiig blive fastansat, hvis man ansøger om det. Normalt er der ansat omkring 100 medarbejdere på bryggeriet, men da der er tale om en sæsonbetonet virksomhed, bliver arbejdsstyrken i højsæsonen udvidet med mellem 100 og 150 midlertidigt ansatte. startede som ferieafløsere og er herefter i forbindelse med naturlig afgang blevet fastansat.

10 -10- udmålte erstatning dækker»i anerkendte patientskade. erstatningsberettigede tab som følge af den. ^ 5 erhvervsevnetab som følge af patientskaden er med rette vurderet til 35 %. Ved vurderingen er der lagt vægt på oplysningeme om gener i speciallæge 0>.> erklæring af 15. februar 2003 og på oplysningeme i Konmiunes sociale akter om andre lidelser, herunder følgeme af flere blodpropper i hjemen, og at den 1. juni 2004 blev fimdet berettiget til et fleksjob på ca. 12 timer om ugen med 2/3 løntilskud. Det er bestridt, at \ fomd for patientskaden ikke havde haft væsentlige sygeperioder eller blivende helbredsproblemer. Ligeledes er det bestridt, at blodpropperne i hjemen skulle være en følge af patientskaden. har ikke fremlagt dokumentation til støtte for dette synspunkt eller søgt spørgsmålet forelagt for Retslægerådet. Patientskadeankenævnet har endvidere gjort gældende, at årsløn med rette er fastsat til kr., og at dette beløb er rimeligt som udtryk for ' '5 indtægtsevne efter patientskaden. Patientskadeankenævnet har i den forbindelse anført, at der med rette er lagt vægt på ' 5 beskedne - erhvervsindtægter i 1998 og 1999, og at hendes øvrige indtægter i disse år udgjordes af dagpenge etc, der ikke medregnes i erhvervsindtægter^ efter erstatningsansvarslovens 7. Patientskadeankenævnet har i øvrigt bestridt, at der som anført af skulle foreligge særlige omstændigheder, der skulle kunne begrunde en skønsmæssig fastsættelse af årslønnen til kr. eller i øvrigt mere end kr. Det er i den sammenhæng ikke dokumenteret, at ville have opnået fastansættelse, og såvel i stævningen og påstandsdokumentet har selv anført, at hun alene "meget vel" kunne have opnået fastansættelse. Landsrettens begrundelse og resultat Patientskadeankenævnet har i afgørelse af 15. juni 2005 vurderet 'S erhvervsevnetab som følge af patientskaden til 35 %, og således at et yderiigere erhvervsevnetab er henført til andre forhold.

11 På baggrund af det oplyste om ' sygdomsforløb, herunder det forhold at grundet lændesmerter og dårlig ryg var sygemeldt i april og maj 1998, samt oplysningeme om > 3 gener i erklæringerne fra overlæge O og speciallæge K" lægges det til grund, at fomd foj ulykken den 20. august 1999 havde helbredsproblemer. Under henvisning hertil og til det oplyste om t5 generelle helbredstilstand, herunder blodproppeme i 2001,finderlandsretten, at der ikke foreligger det fornødne sikre grundlag for at tilsidesætte Patientskadeankenævnets afgørelse, hvorefter 'i> erhvervsevnetab som følge af patientskaden er fastsat til 35%. Som årsløn regnes skadelidtes samlede erhvervsindtægt i det år, der går fomd for datoen for skadens indtræden, jf erstatningsansvarslovens 7, stk. 1. Efter erstatningsansvarslovens 7, stk. 2, fastsættes årsløimen dog efter et skøn, når særlige indtægts- eller ansættelsesforhold eller andre særlige forhold har gjort sig gældende. ' > mangeårigetilknytningtilarbejdsmarkedet ses præget af forholdsvis hyppige jobskift. Hun var på uheldstidspunktet løst ansat på i ryggeri. Der er hverken efter ' 5 egne angivelser, eller de oplysninger, der fremgår af arbejdsgivererklæring af 21. febmar 2003, tilsti-ækkeligt grundlag for at antage, at kunne forvente fast ansættelse inden for overskueligtid.j»s forklaring som fællestillidsmand om *5 arbejdsindsats og forholdene på ryggeri og oplysningeme om, at ^ 3 ægtefælle og 3 tidligere løst ansatte har fået fast ansættelse på bryggeriet, der i højsæsonen beskæfliger 100 til 150 løst ansatte, kan ikke føre til en anden vurdering. Landsrettenfinderderfor ikke, at der er godtgjort sådanne forhold, at S årsindtægt skal fastsættes skønsmæssigt i medfør af erstatningsansvarslovens 7, stk. 2. Retten tiltræder derfor med udgangspunkt i oplysningeme om»5 erhvervsindtægter i 1998 og 1999, at årslønnen er fastsat til kr., jf erstatningsansvarslovens 7, stk. 1. Retten tager herefter Patientskadeankenævnets påstand omfiifindelsetil følge.

12 - 12- Efter sagens udfald skal i i erstatte Patientskadeankenævnets udgifter til advokatbistand med et beløb, der passende kan fastsættes som nedenfor bestemt. Thi kendes for ret: Patientskadeankenævnet frifindes. I sagsomkostninger skal til Patientskadeankenævnet betale kr. Det idømte beløb skal betales inden 14 dage og forrentes efter rentelovens 8a. (Sign.) Udskriftens rigtighed bekræftes. Østre Landsrets kontor, den P.j.v. 2 APR. 2007

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B2929002 - MPN UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 10. april 2006 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Bloch Andersen, Lone Kerrn-Jespersen og Harald Micklander (kst.)). 5. afd.

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B255900X-HBJ/DG UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 31. maj 2007 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne K. Wiingaard, Engler og Kim K. Gabriel (kst.)). 7. afd. nr. B-2559-05: K (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011 Sag 393/2008 (2. afdeling) TrygVesta Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod A (advokat Karsten Høj, beskikket) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010 Sag 164/2008 (2. afdeling) TrygVesta Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod Finansforbundet som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen)

Læs mere

DOM. L (advokat Carl-Sejr Jespersen, Nibe) mod Patientskadeankenævnet (Kammeradvokaten ved advokat Birthe Eskildsen, København).

DOM. L (advokat Carl-Sejr Jespersen, Nibe) mod Patientskadeankenævnet (Kammeradvokaten ved advokat Birthe Eskildsen, København). DOM afsagt den 7. januar 2009 af Vestre Landsrets 2. afdeling {dommerne Eva Staal, Torben Geneser og Martin Møller-Heuer (kst.)) i 1. instanssag V.L. B-1307-06 L (advokat Carl-Sejr Jespersen, Nibe) mod

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010 Sag 493/2007 (1. afdeling) A (advokat Rasmus Larsen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud) I tidligere instans

Læs mere

P\ var ansat som byggeleder hos i en projektansættelse fra den til den 3l. oktober Den 3. RETTEN i ESBJERG. Sagens

P\ var ansat som byggeleder hos i en projektansættelse fra den til den 3l. oktober Den 3. RETTEN i ESBJERG. Sagens RETTEN i ESBJERG Udskrift dornbogen DOM Afsagt den 25. marts 2014 i sag nr. BS l/2013: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens Under denne sag der er anlagt medfør af retsplejelovens

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B083100D - DG UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 2. maj 2007 af Østre Landsrets 6. afdeling (landsdommerne Lyngesen, B. O. Jespersen og Christina Munck (kst.)). 6. afd. nr. B-83I-06: (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012 Sag 26/2010 (1. afdeling) A (advokat Axel Grove, beskikket) mod Forsvarets Personeltjeneste (kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo) I tidligere instans

Læs mere

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse.

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse. Retten i Helsingør- retsafdelingen Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 20. marts 2014 i sag nr. BS 1-2286/2009: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43 1161 København K Påstande Under denne sag, der

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1248004 - DYI UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 9. februar 2018 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne Karen Hald, Gitte Rubæk Pedersen og Lars Holm (kst.)). 7. afd. nr. B-1248-17:

Læs mere

Retten i Nykøbing F. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 26. marts 2009 i sag nr. BS /2007:

Retten i Nykøbing F. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 26. marts 2009 i sag nr. BS /2007: Retten i Nykøbing F. Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 26. marts 2009 i sag nr. BS 1-2000/2007: A mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43, 2., 1161 København K Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016 Sag 11/2015 (2. afdeling) A (advokat Lars Sandager, beskikket) mod Alm. Brand Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens

Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM fsagt den 3. april 2014 i sag nr. BS 10-3190/2012: Tryg Forsikring /S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup mod nkestyrelsen maliegade 25 Postboks 9080 1022 København

Læs mere

UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG DOM UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG DOM afsagt af Højesteret fredag den 22. august 2003 i sag 411/2002 2. afdeling C( (advokat Axel Grove, e.o.) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Benedicte

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015 Sag 255/2014 (1. afdeling) Busselskabet Aarhus Sporveje ved Trafikselskabet Midttrafik I/S (advokat Carsten Led-Jensen) mod A (advokat Christian Riewe)

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 10-12-2012 31-01-2013 22-13 1200988-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 10-12-2012 31-01-2013 22-13 1200988-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 10-12-2012 31-01-2013 22-13 1200988-12 Status: Gældende Principafgørelse om: arbejdsskade - deltid - erhvervsevnetab - årsløn

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. november 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. november 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. november 2012 Sag 35/2011 (2. afdeling) A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen)

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - tab af erhvervsevne - psykiske følger af fysisk skade - fradrag

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - tab af erhvervsevne - psykiske følger af fysisk skade - fradrag KEN nr 9735 af 31/05/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 1. oktober 2017 Ministerium: Journalnummer: 1217106-12 Social- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst. D O M afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.)) i ankesag V.L. B 1985 15 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A

Læs mere

D O M. afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1.

D O M. afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1. D O M afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1. instanssag V.L. B 1181 14 A (advokat Lars Sandager, Lyngby) mod Ankestyrelsen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 Sag 96/2016 (1. afdeling) Codan Forsikring A/S som mandatar for X-firma (tidligere Y-firma) (advokat Søren Vagner Nielsen) mod Boet efter A (advokat Michael

Læs mere

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019 RETTEN I AARHUS DOM afsagt den 13. marts 2019 Sag BS- / -ARH S (advokat U ) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat K ) Denne afgørelse er truffet af dommer. Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 Sag 202/2017 (2. afdeling) Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) mod A (advokat Martin Laursen) I tidligere instanser

Læs mere

Ændring til skade for klager

Ændring til skade for klager Ændring til skade for klager (Årsberetning 2004) Der er den 10. februar 2005 afsagt en principiel dom, som tager stilling til spørgsmålet om, hvorvidt Patientskadeankenævnet kan ændre til skade for klager.

Læs mere

D O M. afsagt den 23. januar 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Torben Geneser og Lone Kudahl (kst.

D O M. afsagt den 23. januar 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Torben Geneser og Lone Kudahl (kst. D O M afsagt den 23. januar 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Torben Geneser og Lone Kudahl (kst.)) i ankesag V.L. B 1394 13 (advokat Flemming Schroll Madsen, Middelfart) mod

Læs mere

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse.

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse. Udskrift af dombogen DOM afsagt den 31. oktober 2017 i sag nr. BS 150-671/2015: Boet efter (advokat mod Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth ved advokatfuldmægtig

Læs mere

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår:

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår: DOM Afsagt den 12. april 2016 i sag nr. BS 1-2241/2014: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle (advokat Mads Brandt, Vejle) mod A vej X-by (advokat Niels L. Johansen, Vejle) Sagens baggrund og parternes

Læs mere

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B3023007 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 4. december 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Helga Lund Laursen (kst.)). 10. afd. nr.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 Sag 105/2015 (2. afdeling) A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (tidligere Patientskadeankenævnet) (Kammeradvokaten

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 8. oktober 2013 af Østre Landsrets 13. afdeling (landsdommerne John Mosegaard, Kåre Mønsted og Lisbeth Adserballe (kst.)). 13. afd. nr. B-3660-12: A

Læs mere

B der afgik ved døden den 18. juni Retten i Kolding. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 3. marts 2014 i sag nr.

B der afgik ved døden den 18. juni Retten i Kolding. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 3. marts 2014 i sag nr. Retten i Kolding Udskrift af dombogen DOM fsagt den 3. marts 2014 i sag nr. BS 2-1452/2013: (ved advok Palle Viuff, Fredericia) mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg (ved Karnrneradvoken

Læs mere

Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag, der er anlagt den 1. september 2014, drejer sig om, hvorvidt

Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag, der er anlagt den 1. september 2014, drejer sig om, hvorvidt RETTE I RADERS Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 29. august 2019 i sag nr. BS 3-1081/2014: 3F Fælles Fagligt Forbund som mandatar for det privatskiftende bo efter v/ (advokat Christian Riewe, København)

Læs mere

Retten i Herning. Udskrift af dombogen DOM

Retten i Herning. Udskrift af dombogen DOM .. Retten i Herning Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 14.juni 2017 i sag nr. BS 11-858/2016: A 7400 Herning mod Ankestyrelsen Aalborg Nytorv 7 9000 Aalborg Sagens baggrund og parternes påstande Denne

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B0559003 - HBJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 30. juni 2017 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, Tine Vuust og Peter Hammershaimb (kst.)). 20. afd. nr. B-559-16:

Læs mere

1778/2010: yderligere erstatning for erhvervsevnetab og og smerte.

1778/2010: yderligere erstatning for erhvervsevnetab og og smerte. E Udskrift af dombogen DOM den 12. maj 2014 i sag nr. BS 1778/2010: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 er i anledning arbejdsfortjeneste, denne om, yderligere erstatning for erhvervsevnetab

Læs mere

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. juli 2018 i sag nr. BS 43-773/2017: 3F som mandatar for mod Hillerød Kommune Att.: juridisk konsulent Trollesmindeallé 27 3400 Hillerød Sagens baggrund

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010 Sag 523/2007 (1. afdeling) A (advokat Birgitte Pedersen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud) I tidligere

Læs mere

D O M. afsagt den 21. april 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Hanne Kildal og Chris Olesen) i ankesag

D O M. afsagt den 21. april 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Hanne Kildal og Chris Olesen) i ankesag D O M afsagt den 21. april 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Hanne Kildal og Chris Olesen) i ankesag V.L. B 1220 16 HK Danmark som mandatar for A (advokat Mie Andersen,

Læs mere

D O M. Indstævnte, Tryg Forsikring A/S, har påstået principalt stadfæstelse og subsidiært frifindelse mod betaling af 78.651,98 kr.

D O M. Indstævnte, Tryg Forsikring A/S, har påstået principalt stadfæstelse og subsidiært frifindelse mod betaling af 78.651,98 kr. D O M Afsagt den 23. april 2014 af Østre Landsrets 15. afdeling (landsdommerne Bloch Andersen, Birgitte Grønborg Juul og Pernille Margrethe Corfitsen (kst.)). 15. afd. nr. B-2226-12: A (advokat Erik Bo

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 Sag 492/2007 (1. afdeling) Dansk Metalarbejderforbund som mandatar for A (advokat Asger Tue Pedersen) mod Skoventreprenør Michael Henriksen A/S (advokat

Læs mere

DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens

DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens DOM Afsagt den 27. maj 2014 i sag nr. BS 7-2960/2010: A mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43 1161 København K Sagens baggrund og parternes påstande Sagen vedrører spørgsmålet om, hvorvidt de komplikationer,

Læs mere

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET Kammeradvokaten v/adv. Benedicte Galbo Vimmelskaftet 47 1161 København K J. nr. 24-2276 UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET DOM afsagt den 4. september 2003 af Vestre Landsrets 15. afdeling (dommerne

Læs mere

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst. D O M afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.)) i ankesag V.L. B 3107 12 Sydøstjyllands Politi (Kammeradvokaten

Læs mere

SM D-28-95/dagpenge/forlængelse/arb.skade

SM D-28-95/dagpenge/forlængelse/arb.skade SM D-28-95/dagpenge/forlængelse/arb.skade SM D-28-95 Meddelelse dagpenge - forlængelse - arbejdsskade - midlertidig afgørelse - anke - revision om: Lov: dagpengeloven - lovbekendtgørelse nr. 549 af 23.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016 Sag 190/2016 Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth) mod A (advokat Søren Kroer) I tidligere instans er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. november 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. november 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. november 2018 Sag 50/2018 (2. afdeling) A (advokat Marianne Fruensgaard, beskikket) mod Ankestyrelsen (advokat Inge Houe) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten

Læs mere

Højesterets dom om erhvervsevnetabsprocenten ved deltidsansættelse

Højesterets dom om erhvervsevnetabsprocenten ved deltidsansættelse Kcmuneradvokaten Dato: 26. august 2010 J.nr.: 24-7202 og 34-1262 HNT/sfm VestJ!!r Farmagsgade 23 01(-1606 København V Telefon: 33 15 20 10 Telefax: 33 15 6115 mall@kammeradvokaten.dk www.kammeradvokaten.dk

Læs mere

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling RETTEN I ODENSE - 5.afdeling Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 8. september 2015 i sag nr. BS 5- /2012: P mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Sagen

Læs mere

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag D O M afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag V.L. B 0193 17 A (advokat Søren Kjær Jensen, København)

Læs mere

Dommen er affattet uden en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2, men med forklaringer.

Dommen er affattet uden en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2, men med forklaringer. RETTEN I RNDERS Udskrift af dombogen DOM fsagt den 28. september 2018 i sag nr. BS 5-200/2016: 8900 Randers C mod nkenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B075000R - BES/jam UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 10. oktober 2008 af Østre Landsrets 22, afdelmg (landsdommerne Taber Rasrnussen, Ulla Langholz og Sanne Bager (kst.)). 22. afd, nr.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014 Sag 89/2012 (1. afdeling) A (advokat Birgitte Pedersen) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Søren Horsbøl Jensen) I tidligere instans

Læs mere

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst. D O M afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.)) i ankesag V.L. B 0756 16 A (advokatfuldmægtig Ida Grelk, Aarhus)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 12. juni 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 12. juni 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 12. juni 2012 Sag 29/2012 (1. afdeling) Patientskadeankenævnet (kammeradvokat K. Hagel-Sørensen) mod Boet efter A (advokat Karsten Høj, beskikket) I tidligere instans

Læs mere

D O M. A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen, København)

D O M. A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen, København) D O M afsagt den 27. juni 2014 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Henrik Twilhøj, Torben Geneser og Torben Sørensen (kst.)) i ankesag V.L. B 1516 13 A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B157800G - NHJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 8. marts 2018 af Østre Landsrets 21. afdeling (landsdommerne Henrik Gam, Taber Rasmussen og Julie Skat Rørdam). 21. afd. nr. B-1578-16:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019 Sag 204/2018 (1. afdeling) Boet efter A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) I tidligere

Læs mere

D O M. afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst.

D O M. afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst. D O M afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst.)) i ankesag V.L. B 3026 13 Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Sanne Christensen,

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTUK LANDSRETS DOMBOG

UDSKRIFT AF ØSTUK LANDSRETS DOMBOG UDSKRIFT AF ØSTUK LANDSRETS DOMBOG Sagsøger havde fejlagtigt sagsøgt Patientforsikringen. Først efter udlflbet af - søgsmålsfristen i patientforsikringslovens 16, stk. 2 DOM sagsøgte sagsøger Patientskade-ankenævnet.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 4. april 2014

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 4. april 2014 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 4. april 2014 Sag 177/2012 (2. afdeling) Tryg Forsikring A/S (advokat Jens Andersen-Møller) mod HK som mandatar for A (advokat Asger Tue Pedersen) I tidligere instans

Læs mere

NY LANDSRETSDOM OM PRINCIPPERNE FOR BEREGNING AF ÅRSLØN VED ERSTATNING TIL SELVSTÆNDIGE ERHVERVSDRIVENDE

NY LANDSRETSDOM OM PRINCIPPERNE FOR BEREGNING AF ÅRSLØN VED ERSTATNING TIL SELVSTÆNDIGE ERHVERVSDRIVENDE 9. FEBRUAR 2017 NY LANDSRETSDOM OM PRINCIPPERNE FOR BEREGNING AF ÅRSLØN VED ERSTATNING TIL SELVSTÆNDIGE ERHVERVSDRIVENDE En ny landsretsdom fastslår de principper, der skal tages udgangspunkt i, når erstatning

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018 Sag 253/2017 (2. afdeling) Tryg Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A (advokat Henrik Juel Halberg)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 8. marts 2010

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 8. marts 2010 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 8. marts 2010 Sag 302/2007 (1. afdeling) A (advokat Lars Ulrich) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere instans

Læs mere

DOM. Retten på Frederiksberg. Udskrift af dombogen. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen

DOM. Retten på Frederiksberg. Udskrift af dombogen. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 31. januar 2014 i sag nr. BS H-1437/2008: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43, 2. sal 61 København K Denne dom indeholder ikke en fuldstændig

Læs mere

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld.

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 14. januar 2019 i sag nr. BS 10A- /2016: U mod Danske Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes påstande Den 27. juli 2013

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 30. september 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 30. september 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 30. september 2014 Sag 70/2014 (1. afdeling) A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Topdanmark Forsikring A/S (advokat Nicolai Mailund Clan) I tidligere instanser er

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM 31716001 - HO UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 13. december 1999 af Østre Landsrets 13. afdeling (landsdommerne Hedegaard Madsen, Bloch Andersen (kst.) og Birgitte Lund (kst.)). 13. afd.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 Sag 54/2008 (1. afdeling) A (advokat Henrik Juel Halberg) mod Hansen & Andersen A/S (advokat Christina Neugebauer) I tidligere instans er afsagt dom

Læs mere

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb.

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb. Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 1. juli 2016 i sag nr. BS 43C-7636/2015: Dansk Metalarbejderforbund som mandatar for Nyropsgade 38 1780 København V (advokat Mikkel Bensby Nøhr) mod

Læs mere

Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død.

Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død. Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død. (Årsberetning 2005) Mellemkommende død er et erstatningsretligt begreb, der medfører, at den skadelidtes erstatnings-og godtgørelseskrav

Læs mere

Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte patientskade er berettiget til erstatning for erhvervsevnetab.

Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte patientskade er berettiget til erstatning for erhvervsevnetab. DOM Afsagt den 14. maj 2013 i sag nr. BS 5-699/2012: A mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens problemstilling Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte

Læs mere

Sagen drejer sig om udmåling af en personskadeerstatning, og hovedproblemet er,

Sagen drejer sig om udmåling af en personskadeerstatning, og hovedproblemet er, Udskrift af dombogen DOM fsagt den 11. marts 2010 i sag nr. BS 22-3128/2008: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43 1161 KjøbenhavnK Sagen drejer sig om udmåling af en personskadeerstatning, og hovedproblemet

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 18. november 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 18. november 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 18. november 2014 Sag 100/2013 (2. afdeling) A (advokat Sven Aage Helsinghoff, beskikket) mod Alka Forsikring (advokat Anne Mette Myrup Opstrup) I tidligere instans er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011 Sag 36/2008 (2. afdeling) Boet efter A (advokat Bjarne Skøtt Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Mikkel Holm Nielsen) I

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 Sag 61/2017 A (advokat Karsten Høj) mod Region Hovedstaden (advokat Tage Siboni) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 4.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. februar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. februar 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. februar 2012 Sag 39/2010 (1. afdeling) A (advokat Axel Grove) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

D O M. Afsagt den 20. januar 2014 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne Sanne Kolmos, Karen Hald og Peter Fauerholdt Thommesen (kst.)).

D O M. Afsagt den 20. januar 2014 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne Sanne Kolmos, Karen Hald og Peter Fauerholdt Thommesen (kst.)). D O M Afsagt den 20. januar 2014 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne Sanne Kolmos, Karen Hald og Peter Fauerholdt Thommesen (kst.)). 10. afd. nr. B-4362-12: Fagligt Fælles Forbund som mandatar

Læs mere

PRINCIPIEL LANDSRETSDOM KAN KOMMUNEN BLIVE ERSTATNINGSANSVARLIG OVER FOR FORSIKRINGS- SELSKABET - FORÆLDELSE AF REGRESKRAV

PRINCIPIEL LANDSRETSDOM KAN KOMMUNEN BLIVE ERSTATNINGSANSVARLIG OVER FOR FORSIKRINGS- SELSKABET - FORÆLDELSE AF REGRESKRAV 6. SEPTEMBER 2011 PRINCIPIEL LANDSRETSDOM KAN KOMMUNEN BLIVE ERSTATNINGSANSVARLIG OVER FOR FORSIKRINGS- SELSKABET - FORÆLDELSE AF REGRESKRAV Vestre Landsret har i en ny dom taget stilling til det principielle

Læs mere

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366.

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366. DOM Afsagt den 7. januar 2013 i sag nr. BS 11-676/2012: Holbæk Kommune Kanalstræde 2 4300 Holbæk mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag er anlagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2016

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2016 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2016 Sag 231/2015 (1. afdeling) Boet efter A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik

Læs mere

KEN nr 9948 af 03/01/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 4. februar Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: J.nr.

KEN nr 9948 af 03/01/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 4. februar Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: J.nr. KEN nr 9948 af 03/01/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 4. februar 2018 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: J.nr.: 1203808-10 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 Sag 440/2007 (2. afdeling) A (advokat Henrik Juel Halberg) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere instans

Læs mere

RETTEN I NYKØBING FALSTER DOM

RETTEN I NYKØBING FALSTER DOM RETTEN I NYKØBING FALSTER DOM afsagt den 11. juni 2018 Sag BS-5231/2017-NYK Mandatar Fagligt Fælles Forbund for (advokat Henrik Juel Halberg) mod Ankestyrelsen Denne afgørelse er truffet af dommer. Sagens

Læs mere

VESTRE LANDSRET DOM. afsagt den 10. maj 2019

VESTRE LANDSRET DOM. afsagt den 10. maj 2019 VESTRE LNDSRET DOM afsagt den 10. maj 2019 Sag BS-18466/2018-VLR (5. afdeling) FO Fag og rbejde som mandatar for (advokat Søren Kjær Jensen) mod nkestyrelsen (advokat Flemming Orth) Retten i Herning har

Læs mere

DOM. l) Gauguin Trading ApS (binavn Gauguin Auktionel ApS) AF østre LANDSRETS DOMBOG UDSKRJFT

DOM. l) Gauguin Trading ApS (binavn Gauguin Auktionel ApS) AF østre LANDSRETS DOMBOG UDSKRJFT 8276900A - SF UDSKRJFT AF østre LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 20. maj 2009 af Østre Landsrets 11, afdeling (landsdommerne Taber Rasmussen, Karsten Bo Knudsen og Jesper Penegaard (kst.)). I L afd. a.s.

Læs mere

PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING

PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING 8. FEBRUAR 2011 PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING Østre Landsret har i en principiel dom taget stilling til, hvorvidt skadelidte, der uretmæssigt har fået udbetalt erstatning

Læs mere

Tryg Forsikring A/S anerkendte den 9. februar 2005 erstatningspligten som ansvarsforsikrer for den skadevoldende bil.

Tryg Forsikring A/S anerkendte den 9. februar 2005 erstatningspligten som ansvarsforsikrer for den skadevoldende bil. DOM Afsagt den 21. juni 2012 i sag nr. BS 11-2116/2011: A Xvej 13 mod Tryg Forsikring A/S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag, der er anlagt den 14. marts

Læs mere

Ø.L.D. af 30. januar 2006. Sag: 1. afd., nr. B-122-05. Østre Landsrets dom

Ø.L.D. af 30. januar 2006. Sag: 1. afd., nr. B-122-05. Østre Landsrets dom Ø.L.D. af 30. januar 2006. Sag: 1. afd., nr. B-122-05 (A. F. Wehner, Henrik Bitsch og Karen Hald (kst.)) A (adv. Henrik Ravnild) mod Patientskadeankenævnet (Kammeradv. v/ adv. Kim Holst) Erstatningsret:

Læs mere

Retten i Herning. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 22. marts 2010 i sag nr. BS /2008:

Retten i Herning. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 22. marts 2010 i sag nr. BS /2008: Retten i Herning Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 22. marts 2010 i sag nr. BS 3-1384/2008: N mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43, 2. 1161 København K Sagens baggrund og parternes påstande Under

Læs mere

Personskadeerstatning A-Z et overblik

Personskadeerstatning A-Z et overblik et overblik Om A og P Om mig Side 2 Christian Bo Krøger-Petersen Advokat (L) Bistår primært offentlige myndigheder i retssager om erstatnings- og forsikringsforhold, herunder om offentlige forsikringsordninger

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B364400C - JRH UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 11. oktober 2013 af Østre Landsrets 14. afdeling (landsdommerne Lone Kerrn-Jespersen, B. O. Jespersen og Bodil Dalgaard Hammer). 14. afd.

Læs mere

PERSON SKADE ERSTATNINGS RET

PERSON SKADE ERSTATNINGS RET PERSON SKADE ERSTATNINGS RET Vi er eksperter i opgørelse af erstatningskrav efter personskader PISKE SMÆLD kan opstå både som en arbejdsskade og en ulykke udenfor arbejdstiden. Typisk opstår det i forbindelse

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1282008-SKJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 21. december 2016 af Østre Landsrets 15. afdeling (landsdommerne Norman E. Cleaver, Kristian Korfits Nielsen og Marie Tullin (kst.)). 15.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. januar 2011

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. januar 2011 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. januar 2011 Sag 526/2007 (1. afdeling) Skandia Link Livsforsikring A/S (advokat Michael Grønbech) mod A (advokat Birgitte Pedersen) I tidligere instans er afsagt dom

Læs mere

Retten på Frederiksberg

Retten på Frederiksberg Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 26. januar 2015 i sag nr. BS Z- : mod Codan Forsikring A/S c/o Codanhus Gl. Kongevej 60 1850 Frederiksberg C Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

H.D. 1. september 2016 i sag 270/2015 (1. afd.)

H.D. 1. september 2016 i sag 270/2015 (1. afd.) H.D. 1. september 2016 i sag 270/2015 (1. afd.) Ankestyrelsen var berettiget til at ændre sin afgørelse, således at man ikke længere anerkendte, at der forelå en arbejdsskade. (Hovedresumé) Ankestyrelsen,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018 Sag 139/2017 Frese A/S (advokat Thea Præstmark) mod FlowCon International ApS (advokat Preben Kønig) I tidligere instanser er afsagt dom af Sø- og Handelsretten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017 Sag 185/2017 (2. afdeling) A (advokat Anni Nørgaard Clausen, beskikket) mod Region Syddanmark (advokat Mads Michael Brandt) I tidligere instanser er

Læs mere

Resumé: KEN nr 9888 af 08/09/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 16. august Senere ændringer til afgørelsen Ingen

Resumé: KEN nr 9888 af 08/09/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 16. august Senere ændringer til afgørelsen Ingen KEN nr 9888 af 08/09/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 16. august 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-5014-49035 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere