en proces, hvis resultat er, at etniske minoriteter økonomisk og socialt er ligestillet med flertalsbefolkningen. ii

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "en proces, hvis resultat er, at etniske minoriteter økonomisk og socialt er ligestillet med flertalsbefolkningen. ii"

Transkript

1 1 Indledning. Migrationen til Europa fra muslimske lande (dvs. lande, hvis majoritet er muslimer såsom Egypten) siden slutningen af 1950 erne har forandret det religiøse og demografiske landskab i de europæiske samfund. Islam er ikke længere en faktor derude, som man kan forholde sig til på afstand. Den store muslimske tilstedeværelse i Europa har nu gjort det mere relevant at tale om islam i Vesten frem for islam og Vesten. Set i lyset af de senere års stigende institutionalisering og markering af islam i Europa, er det relevant at beskæftige sig med spørgsmålet om, hvorvidt islamisering og reislamisering, hér kort defineret som islamiske principper og værdiers påvirkning af det private og offentlige liv, er en hindring for muslimers integration i de europæiske samfund. Derfor vil denne opgave have som problemformulering at behandle to divergerende udtryk for (re-)islamisering i Europa: Radikal islam, en ideologisk, transnational islamtolkning, som tager afstand fra oprindelseskulturen, men som ligeledes benægter den omgivende vestlige (politiske) kultur, og euroislam, et islamisk kulturmønster tilpasset det civile samfunds politiske kultur, herunder adskillelsen af religion og politik. Dette vil blive gjort med særligt henblik på disse islamfortolkningers indstilling til integration i de sekulære, europæiske demokratier. Opgaven vil ikke beskæftige sig direkte med integrationsmetoder eller -processer, men derimod med to overordnede islamfortolkningers indstilling til målet med disse. Før den egentlige behandling af ovennævnte kan gå i gang, vil begrebet integration indledningsvist kort blive diskuteret, da det er vigtigt at have dette begreb afklaret og indholdsbestemt fra begyndelsen, hvorved misforståelser vedrørende dette begreb undgås. Herefter vil jeg se nærmere på det faktum, at migrationen til Europa fra muslimske lande, har forårsaget, at man nu taler om islam i Vesten og ikke blot islam og Vesten. Hvad er baggrunden for den muslimske tilstedeværelse i Europa, og hvad er fremtidsudsigterne if. forskere og befolkningsprognoser? Disse tal og udsigter er vigtige at medtage for at give et indtryk af, hvilke integrationsudfordringer migrationen har stillet og fremover vil stille de europæiske lande over for.

2 2 I det følgende vil islamisering/reislamisering blive behandlet i europæisk perspektiv. (Re-)islamiseringen finder ikke blot sted i Mellemøsten og andre muslimske dele af verden, men er ligeledes nærværende i europæiske samfund, hvilket sætter sit præg på islamopfattelsen. I den forbindelse vil der blive trukket på den franske islamforsker Olivier Roy, John L. Esposito, der er professor i religion, internationale og islamiske studier og den hollandske professor i socialvidenskab Oussama Cherribi. Med den stigende muslimske tilstedeværelse og (re-)islamiseringen blandt muslimer i Europa er det vigtigt at stille spørgsmålet om, hvorvidt muslimer kan lade islam forene med de sekulære, europæiske demokratier og dermed skabe plads til integration af såvel muslimer som islam. For at besvare dette spørgsmål vil jeg beskæftige mig med to udtryk for (re-)islamiseringen i Europa; radikal islam og euroislam. I undersøgelsen af den radikale islam og denne fortolknings indstilling til integration vil der især blive trukket på Olivier Roy, men andre kilder vil ligeledes blive inddraget. (Re-)islamiseringen i Europa har bl.a. ført til en styrkelse af radikale tolkninger af islam, som har løsrevet sig fra oprindelseslandenes politiske diskurser og derfor nu primært fokuserer på, uden at tage del i, Europa. Til sidst vil opgaven fokusere på et andet udtryk for (re-)islamisering: Euroislam. Hvad euroislam-begrebet og visionen herfor dækker over, vil blive behandlet i et afsnit, som primært vil benytte sig af islameksperten Bassam Tibis forskningsmæssige forankring i en reformistisk, sekulariseret islam og filosoffen og islamologen Tariq Ramadans mere teologisk forankrede euroislamforståelse. Euroislam søger i modsætning til den radikale fortolkning af islam at forene det at være praktiserende muslim med det at være aktiv samfundsborger, uden at gå på kompromis med hverken religion eller demokrati. Endelig vil der blive gjort et forsøg på status i form af en konklusion, hvor jeg vil sammenfatte opgavens resultater.

3 3 Integration. Når man diskuterer emner i relation til begrebet integration, er det vigtigt nærmere at præcisere, hvilken betydning man konkret tillægger dette begreb. Integrationsbegrebet har i dansk kontekst en tredobbelt betydning; dels betegner det integrationsprocessen, dels integrationsredskaberne og dels målet med integrationsprocessen. Derudover er der i dansk regi flydende grænser over mod begreberne assimilation og segregation i, hvilket gør begrebet problemfyldt. Peter Nannestad, professor ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet, definerer integration som: en proces, hvis resultat er, at etniske minoriteter økonomisk og socialt er ligestillet med flertalsbefolkningen. ii Denne definition er inspireret af den tidligere engelske indenrigsminister, Roy Jenkins definition fra midten af 1960 erne: I define integration not as a flattening process of assimilation but as equal opportunity, accompanied by cultural diversity, in an atmosphere of mutual tolerance. iii Der er således fokus på to supplerende dimensioner af integration; den økonomiske og sociale samt den kulturelle integration 1. Kulturel integration betyder, at etniske minoriteter opretholder dele af deres oprindelige kultur, samtidig med at der, gennem en gensidig tilpasningsproces majoritet og minoritet imellem, etableres et fælles kulturelt basis med fælles grundlæggende værdier og normer. Herved tages der afstand fra assimilation (fuld tilpasning til majoritets-samfundet) og segregation (marginalisering/isolering af etniske minoriteter). Ved social og økonomisk integration lægges der op til etniske minoriteters økonomiske og sociale ligestilling gennem samme tilknytning til arbejdsmarkedet og uddannelse samt samme politiske deltagelse og indflydelse og rettigheder som majoritetsbefolkningen. Herved undgås de etniske minoriteters sociale segregation og økonomiske og sociale marginalisering iv. 1 Disse to supplerende dimensioner af integration ligger ligeledes til grund for det danske Ministerium for Flygtninge, Indvandrere og Integrations definition af integrationsbegrebet (

4 4 Vellykket integration bør ligeledes resultere i sociale ændringer, hvilket i praksis betyder, at unge indvandrere 2 opnår en forbedret, samfundsmæssig position. Integration må derfor skabe betingelserne for denne sociale mobilitets mulighed v. Ud fra det hér anvendte integrationsbegreb kræver majoritetsbefolkningen aktiv deltagelse på alle samfundets niveauer: Politisk, socialt og beskæftigelses- og uddannelsesmæssigt, hvilket ligeledes danner grundlaget for den sociale mobilitet. Til gengæld anerkendes den kulturelle, religiøse og etniske forskellighed, som minoriteterne anser for værende af væsentlig betydning, så længe dette holder sig inden for lovgivningens rammer vi. Islam i Europa. Migrationen til Europa fra muslimske lande har forandret det religiøse landskab, således at islam nu er den anden- eller tredjestørste religion i europæiske lande. For få årtier siden udgjorde muslimer en næsten usynlig tilstedeværelse i de vesteuropæiske samfund. I dag finder man i de fleste af Europas større byer muslimske foretagender spændende fra moskeer og islamiske videnscentre, over forretninger og skoler til islamiske foreninger og politiske partier vii. Dette bevirker, at det nu i høj grad giver mening at tale om islam i Vesten og ikke blot islam og Vesten, og derfor er det vigtigt at se på baggrunden og fremtidsudsigterne for den muslimske tilstedeværelse i Europa for at give et indtryk af, hvilke integrationsudfordringer migrationen stiller de europæiske lande over for. At opgøre i tal, hvor mange indvandrere og flygtninge af muslimsk herkomst, der befinder sig i de europæiske samfund, er vanskeligt. Dette skyldes dels, at ikke alle migranter, fx illegale indvandrere, bliver officielt registreret, dels at kun de færreste lande har CPR-registre, og dels at indvandrere fra gamle kolonier har haft krav på statsborgerskab i et land som fx Storbritannien viii. Derfor vil nedenstående tal under alle omstændigheder være baseret på et statistisk skøn. 2 For nærmere definition af indvandrere og efterkommere henvises til Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integrations anvendte definitioner. Se fx Årbog om udlændinge i Danmark Status og udvikling, s. 10 (bilag).

5 5 Det danske samfund stiftede for alvor bekendtskab med islam i midten af 1960 erne, da Danmark sammen med det øvrige Europa stødte på en akut mangel på arbejdskraft. Løsningen på problemet bestod i hele Europa i udstedelse af arbejdsog opholdstilladelser til arbejdere fra den europæiske periferi. Det anslås, at der i tidsrummet (hvor indvandringsstoppet blev indført af Folketinget) indvandrede godt arbejdere til Danmark fra muslimske lande. Der skulle have været tale om en midlertidig løsning på et midlertidigt problem, og arbejdsmigranterne (de såkaldte gæstearbejdere) skulle efter et kortere arbejdsophold vende tilbage til deres hjemlande, men sådan gik det kun i de færreste tilfælde, bl.a. fordi familiesammenføring blev en mulighed ix. Den muslimske tilstedeværelse i Danmark blev yderligere forøget, da hovedparten af de flygtninge, der fra begyndelsen af 1980 erne og frem i 1990 erne søgte og modtog politisk asyl, kom fra lande, hvor islam spiller en afgørende rolle for individet og samfundet x. Det skønnes, at der i Danmark nu befinder sig lidt over muslimer xi, hvilket udgør en ret beskeden del af den samlede muslimske tilstedeværelse i Europa 3. Den franske islamforsker, Olivier Roy, antager, at der i det samlede EU (før udvidelsen mod øst) befinder sig omkring 13 mio. muslimer, hvilket svarer til ca. 3,4% af EU s befolkning xii. Islam- og Mellemøsteksperten, Bassam Tibi, forhøjer dette tal ved at tale om samtlige europæiske lande, hvor han anslår, at der befinder sig ca. 15 mio. muslimer 4. If. befolkningsprognoser vil dette tal i løbet af de næste 50 år lige knap tredobles, så den muslimske tilstedeværelse tæller omkring 40 mio. xiii. Hvis man yderligere kaster et realistisk blik ud i fremtiden, med EU s udvidelse for øje, vil det muslimske befolkningstal stige endnu mere mærkbart end ovennævnte og komme godt op over de 100 mio. i EU (under forudsætning af at Tyrkiet rent faktisk bliver optaget i unionen xiv ). Dette tegner et billede af en meget anderledes virkelighed end nu; en virkelighed, hvor godt en femtedel af EU s befolkning vil have muslimsk baggrund xv. For bl.a. at undgå risikoen for parallelsamfund, hvor indvandreres frivillige eller ufrivillige segregation fører til manglende deltagelse på samfundets sociale og 3 Dette tal er i lighed med de følgende ikke baseret på officielle optællinger og er derfor blot et udtryk for statistiske antagelser. Derudover hidrører de alle fra udgivelser, der er mellem et og tre år gamle, hvilket gør dem af ældre dato. 4 Dette tal støttes af Tariq Ramadan: antallet af muslimer bosat i de vesteuropæiske lande [ligger] på 15 mio., om ikke mere. (Ramadan, 2002, s. 21).

6 6 økonomiske niveauer og dermed - nøgternt set - til en manglende udnyttelse af samfundets ressourcer, er vellykket integration en nødvendighed. Set i lyset af den nuværende markering af islam i Europa, bliver spørgsmålet om, hvorvidt islam kan bringes i forening med de sekulære, europæiske demokratiers værdier, mere aktuelt end tidligere. Derfor skal det næste afsnit beskæftige sig med islamisering og reislamisering i europæisk kontekst, da det er vigtigt at afklare, hvad disse begreber dækker over, inden to overordnede udtryk for (re-)islamisering og disses indstilling til integration bliver behandlet. Islamisering og reislamisering. Denne opgave vil betragte det som en tilgrundliggende præmis, at islamisering og reislamisering har fundet og stadig finder sted i Europa og vil derfor have denne opfattelse som udgangspunkt for den kommende behandling. Årsagen til dette valg, og dermed klarlæggelsen af disse begrebers indhold, skal kort begrundes i det følgende. Den hollandske professor i socialvidenskab, Oussama Cherribi, skelner imellem islamisering og reislamisering. Islamisering er if. Cherribi en udviklingsproces, som især er kendetegnet ved islams institutionalisering, herunder det øgede antal moskeer, islamiske skoler og sociale, kulturelle og politiske netværk, og ved det religiøse lederskabs opdukken i Europa i form af imamer, der nu fungerer som talerør for muslimske dagsordener og sociale sager xvi. Dette sidstnævnte kan ligeledes ses i Danmark, hvor det primært er imamer som Ahmad Abu Laban, Fatih Alev og Abdul Wahid Pedersen, der konsulteres i sager vedrørende muslimer. Reislamisering forstår Cherribi som genislamiseringen af sekulære muslimer i Europa; sekulære muslimer giver i stigende grad udtryk for, at den islamiske identitet er af væsentlig betydning for muslimer, som derfor identificerer sig selv ved henvisning til den religiøse og sociokulturelle baggrund xvii.

7 7 Dette skal if. lektor Jørgen Bæk Simonsen, Carsten Niebuhr Instituttet for Nærorientalske Studier ved Københavns Universitet, ikke nødvendigvis tages som et udtryk for, at muslimer er blevet mere religiøse end tidligere: Men de er nok blevet deres position som muslimer mere bevidst i forhold til tidligere. Det kan umiddelbart lyde som et paradoks, men er det ikke, hvis det erindres, at islam siden sin fødsel har betragtet sig selv som en måde at tolke tilværelsen på, der omfatter alle sider af livet. xviii Islamforskeren John L. Esposito argumenterer for, at selvom muslimer tolker begreberne og processen forskelligt, er mange muslimer aktivt engageret i (re-)islamiseringen. Islam som religion og som kilde til identitet og værdisystem er i de sidste årtier blevet mere gennemtrængende end tidligere. Ikke sådan at forstå, at islam ikke altid har været en synlig og dynamisk kraft i muslimske liv og samfund, men derimod sådan at islam nu er genopstået som en større religiøs, politisk og social kraft i det offentlige såvel som i det personlige rum xix. Derfor vil islamisering og reislamisering ((re-)islamisering) i den fortsatte behandling kort betegne dét, at islamiske principper og værdier i større omfang end hidtil påvirker det personlige, private og offentlige liv. I overensstemmelse med ovenstående kan (re-)islamiseringen, if. Olivier Roy, som det vil fremgå af nedenstående afsnit, antage forskellige former i den europæiske kontekst. Disse islamudtryks indstilling til integration og det omgivende europæiske samfund vil være genstand for den videre behandling. Radikal islam i Europa. I sin islamforskning skelner Olivier Roy mellem to overordnede islamkonstruktioner i Europa: Den diasporiske islam, hvor muslimske indvandrere opretholder en tæt kulturel, religiøs og social kontakt til hjemlandet (hvilket især var kendetegnende for arbejdsmigranterne xx ), og den universalistiske islam, som er kendetegnet ved, at muslimer ikke længere har oprindelseslandene som fokuseringspunkt for den rette opførsel i kulturelle og religiøse anliggender xxi. Det er, if. Roy, denne sidste islamkonstruktion, som er den mest fremherskende i Europa i dag.

8 8 (Re-)islamiseringen kan antage forskellige former - endog humanistiske og liberale, som vi skal se senere - men den kan ligeledes antage to overordnede radikale former: Diasporisk radikalisering, som er en nationalistisk orientering mod hjemlandet (fx PKK og FIS); og ideologisk radikalisering med fokus på en transnational islam, som er løsrevet fra hjemlandets politiske diskurs xxii. Roy betragter den transnationale, ideologiske islamforståelse som problematisk og potentielt farlig for Europas sikkerhed xxiii. Skiftet fra en diasporisk orientering til løsrivelse fra det oprindelige hjemlands diskurs kan if. Roy antage tre overordnede former: Assimilation (tilsidesættelse af kulturel, sproglig og religiøs oprindelse), integration (rekonstitueret identitet med vægtlæggen på tilbageværende forskelle) og segregation (ghettoisering, som kombinerer den fysiske tilstedeværelse i Europa med en overnational, muslimsk identitet) xxiv. Et eksempel på sidstnævnte er fx Hizb ut-tahrir (Frihedspartiet), der oprindeligt blev etableret som en palæstinensisk, islamistisk organisation, men som siden hen primært har været fortaler for genindførelsen af kalifatet og modstander af integration i Europa xxv. Roy hævder, at det er karakteristisk for de radikale, islamistiske bevægelser, at de er uden forbindelse til de mellemøstlige konflikter og hjemlandets diskurs. Det er netop Roys pointe, at disse radikale bevægelser ikke bliver importeret til Europa fra Mellemøsten, men at bevægelsen snarere går den anden vej xxvi. De bevægelser, der er løsrevet fra hjemlandets diskurs, betegner Roy som neofundamentalistiske: Fundamentalism meaning a return to the true tenets of religion is nearly as old as Islam itself. The contemporary trend, justifiably called neo-fundamentalism, combines technical modernism, de-culturation (rejection of both traditional Muslim and modern Western cultures) and globalization xxvii Roy påviser, at de neo-fundamentalistiske miljøer oftest er vestligt og videnskabeligt uddannede. Disse miljøer samler uddannede middelklasseledere og arbejderklassen, og de deler derfor mønster med andre radikale grupperinger i Europa; de marginaliserede subkulturer. Neo-fundamentalismen appellerer til den fremmedgjorte ungdom; den kulturelle fremmedgjorthed bruges som retfærdiggørelse for skabelsen af en universel islam adskilt fra bestemte kulturelle eller geografiske områder. Hele verden bliver på den måde én stor, potentiel umma (åndeligt fælles-

9 9 skab, som forener alle muslimer verden over i kraft af deres tilknytning til islam). Neo-fundamentalismen er kritisk over for Vesten såvel som over for traditionelle muslimske eller islamiske lande og kulturer xxviii, som anses for frafaldne i den sande tro. If. Roy var det sådanne neo-fundamentalister, der udførte terrorhandlingerne den 11. september mod USA: De havde brudt med familierne i hjemlandet, var europæisk gift, havde akademisk uddannelse (Mohammed Atta var fx ingeniør) og talte europæiske sprog xxix. If. Roy er der grund til at frygte, at disse radikale islamistiske bevægelser betragter Europa som en del af slagmarken: While Al-Qaeda s campaign against U.S. interests has constantly increased and hundreds of Islamic militants have been arrested or tracked down in Europe, Islamist violence in the Middle East has steadily decreased since the Luxor killings of Hence the obvious question: Could EU member states be viewed as legitimate battlefields, and be attacked as a result? The answer is yes, most definitely. xxx At Roy kan have ret i denne påstand blev måske bevist i marts 2004 med terrorhandlingerne i Madrid. Islamistiske bevægelser skal ikke betragtes som et udtryk for en overordnet masterplan fra muslimsk side om at overtage Europa indefra. Men med den stigende, muslimske tilstedeværelse i de europæiske samfund og de radikale, islamistiske bevægelsers etablering er det vigtigt at stille islams forenelighed med demokrati og vestlige værdier til debat i muslimske og ikke-muslimske miljøer. Denne debat er central, da den måske kan vise, hvordan de europæiske samfund bedst og hurtigst muligt får integreret islam og muslimer. Integrationen skal foregå med anerkendelse af og respekt for menneskers forskellighed, uden at denne respekt skal gælde for islamistiske bevægelser, der misbruger de pluralistiske, europæiske samfund til at prædike had til selv samme xxxi. Hvor de radikale fortolkninger af islam ikke overvejer integration som et seriøst bud på muslimers fremtidige forhold til de europæiske lande, argumenterer euromuslimer for, at det er muligt at forene det at være aktivt, praktiserende muslim med det at være aktivt, deltagende samfundsborger. Dermed medvirker de, som vi skal se i det følgende, til at skabe en fremtid i Europa baseret på en europæisk, værdifunderet fortolkning af islam.

10 10 Euroislam. Som set i behandlingen af den radikale islam er der grupper, som ikke er indstillet på at leve op til de idealer, som den politiske kultur i Europa bygger på, fx Hizb ut-tahrir. Det er dog flertallet af herboende muslimer, der ønsker at leve op til disse idealer i harmoni med deres kultur og religion. I takt med at arbejdsmigranternes børn vokser op i de europæiske samfund, efterlyser de svar, når de i praksis skal have deres tro og hverdag til at hænge sammen. Majoriteten af de unge muslimer ønsker ikke at sidde i isolerede, kulturelle og religiøse minoritets-ghettoer, men derimod ønsker de at tage del i samfundet på lige fod med majoritetsbefolkningen xxxii. For Bassam Tibi er det fuldt ud muligt at forene en islamisk, kulturel identitet med en (franskinspireret) politisk identitet, som har sit ophav i følelsen af at være en del af det politiske borgerfællesskab xxxiii. Men mange muslimer i Europa står under dobbeltsidet pres: Frygt for afvisning af majoritetsbefolkningen og pres fra islamistisk side om tilslutning til den kulturelle umma-ghetto, og dermed grundlaget for islamiske enklaver i Europa xxxiv. For Tibi er det kun euroislam, der kan skabe potentielle europæiske borgere ud af de muslimske migranter. Euroislam er: an open-minded cultural and political adjustment of Islam to European standards to facilitate the embracing of European identity by Muslim migrants Euro-islam is an interpretation of Islam that makes it compatible with four European constitutional standards: laicism (that is, the separation of religion and politics), secular tolerance based on individual human rights (this includes the freedom of dissent and belief), democratic pluralism and... civil society. xxxv Ovennævnte er formentlig en langsigtet vision for islams udformning i Europa, men det er en vision, som deles af mange veluddannede og praktiserende muslimer. Der er tydelige tendenser blandt unge muslimer, der peger i retning af, at det er denne udformning af islam, som vil få sit gennembrud inden for de kommende år xxxvi. I det følgende vil der blive taget udgangspunkt i Tibis vision for euroislam, og andre relevante kilder vil blive inddraget for at give en bedre forståelse af begrebet. Olivier Roy ser den islamdiskurs, som alene fokuserer på Europa, og som derfor er løsrevet fra hjemlandenes diskurs, som euroislam xxxvii. Som følge heraf er der

11 11 ligeledes tale om euroislam, når man behandler grupper som fx Hizb ut-tahrirs islamudtryk. Denne opfattelse afviger fra den forståelse af begrebet, som mange andre forskere på området har 5. Hvad enten Roy har ret i sin påstand eller ej, ligger der under alle omstændigheder en forskel internt i de euroislamiske former spændende fra radikalisme til humanisme. Der er en tendens til blandt unge muslimer at vende sig i retning af en islam renset for den traditionelle læsnings tilfældigheder. De ønsker ikke, som deres forældre, at praktisere et fx marokkansk eller pakistansk islamudtryk. Derimod søger de bevidst at finde frem til det fundamentale i troen xxxviii. Dette gør de i kraft af en umiddelbar kontakt med de islamiske kilder, hvor der foretages et grundlæggende skel mellem, hvad der opfattes som, det absolutte budskab i Koranen og Sunna (Profetens sædvane) på den ene side og de forskellige oprindelseslandes islamtolkninger og traditioner på den anden. If. filosoffen og islamologen Tariq Ramadan er det en forudsætning for en europæisk islam (Ramadan benytter ikke selv ordet euroislam), at traditioner, der er i uoverensstemmelse med eller ikke direkte kan udledes af de islamiske kilder, må bortkastes. At hente en traditions legitimitet fra islam er, if. Ramadan, i strid med den islamiske åbenbaring. En europæisk tilgang til islam kan derfor ikke acceptere, at fx omskæringer af pigebørn og tvangsægteskaber i visse indvandrerkredse knyttes sammen med islam. Det er Ramadans vision, at islam adskilles fra de arabiske og asiatiske kulturer, traditioner og skikke, så billedet af, hvordan den europæiske muslim skal se ud, står tilbage xxxix. Herved kan den praktiserende muslim få adskilt kulturtraditioner fra religion, hvorefter islam lettere bliver forenelig med en ny og anderledes historisk og geografisk kontekst i Europa. Bassam Tibi tager afstand fra multikulturalismen og kulturrelativismen og ser det som en nødvendighed for islams fremtid i Europa, at muslimerne integreres politisk ved at give dem politiske rettigheder og pligter og kræve loyalitet over for de politiske vilkår, herunder de sekulære grundloves adskillelse af religion og politik xl, hvilket ligger i forlængelse af den indledende definition af integration. 5 Se fx Jørgen Bæk Simonsen, side , in Ingmar Karlsson Islam og Europa. Sameksistens eller konfrontation?, Karen-Lise Johansen Muslimske stemmer. Religiøs forandring blandt unge muslimer i Danmark, side og Bassam Tibi Islam between Culture and Politics, side

12 12 Det er især sharî`a-lovgivning, der anvendes som argumentation for islams uforenelighed med det moderne samfunds demokrati og menneskerettighedssyn. Sharî`a (vejen til kilden eller blot vej) betegner traditionelt islamisk ret udledt af Koranen, Sunna, analogislutninger og de retslærdes konsensus xli, men begrebet anvendes ligeledes om de etiske og moralske anvisninger for et godt og retfærdigt liv. Sharî`a betragtes som en guddommelig givet lov, hvilket generelt for muslimer indebærer et krav om absolut gyldighed. Den er ikke baseret på folkets vilje eller suverænitet, derimod hævdes Allahs suverænitet xlii. I radikal udformning betyder dette, at love ikke skal gives, da lovene findes i forvejen. Denne logik taler islamistiske grupper som Hizb ut-tahrir og al-muhajiroun ( Emigranterne ) for. I lyset af dette kan radikal islam ikke selvindlysende danne det grundlag, hvorpå muslimer kan blive europæiske borgere xliii. At opgive kerneværdier som demokrati og menneskerettigheder for at tilfredsstille en minoritet i minoriteten, ville være at opgive den europæiske, politiske identitet, hvor alle borgere er underlagt samme love og tildelt samme rettigheder. Vesten kan således næppe acceptere en magtdeling i de enkelte samfund, hvor muslimer bliver undtaget fra den almindelige lovgivning og ret til at leve deres liv efter sharî`a end ikke sharî`a på familieretsområdet xliv. Grunden hertil er, at dette vil skabe et parallelsamfund, et apartheidlignende samfundssystem, hvor folk alt afhængig af kultur og religion vil være underlagt forskellig lovgivning. Sagt med Jørgen Bæk Simonsens ord: De fleste muslimer anser det for rigtigt at følge loven og spillereglerne i deres nye hjemlande, men denne vilje undergraves mange steder af appeller udefra, fra organisationer der kræver en ren og kompromisløs islam. Vi må ikke gennem en alt for vid tolkning af begrebet multikulturel eller af misforstået humanisme, gemytlig velvilje og slaphed tolerere at der opbygges parallelle politiske institutioner, sådan som det er tilfældet i England, hvor man har dannet et særligt muslimsk parlament. xlv I overensstemmelse med dette er kravet, if. Bassam Tibi, individuel integration baseret på lighedstænkning frem for minoritetsprivilegier, der i sidste ende vil virke kontraproduktivt xlvi. Muslimer kan, som alle andre borgere, træffe de valg, der er i overensstemmelse med det personlige trosforhold, så længe det er inden for de europæiske lovgivningers sekulære rammer xlvii. Tariq Ramadan understreger, at muslimer i europæ-

13 13 iske lande skal indrette sig efter de nationale lovgivninger og disses retsprincipper. Han ønsker at anlægge en bredere tolkning af Koranen og Sunna, hvor man ikke blot ser på sharî`a ens bogstav, men også på formålene med de forskellige bestemmelser. Herved bliver der et større spillerum til at udvikle islam, så religionen kan fungere under nye og skiftende historiske omstændigheder og inden for rammerne af andre samfund end det oprindelige på Muhammeds tid. Flertallet af europæiske muslimer tager skridtet videre og taler for et sekulært demokrati med en klar adskillelse af religion og politik i overensstemmelse med fx Forum for Kritiske Muslimer, som er en lille forening med et begrænset antal medlemmer, men som leverer et vigtigt bidrag til debatten. Formanden for Kritiske Muslimer, reformisten og modernisten Sherin Khankan, taler meget aktivt for en klar adskillelse af religion og politik xlviii. Religionen tilhører, if. Khankan, privatsfæren og er ikke et anliggende for staten, hvilket betyder, at islam ikke er et regelsystem for samfundet. Koranens forskrifter er moralske vejledninger til brug for mennesket i livets forhold, men muslimer skal ikke se på sharî`a ens bogstav, men snarere på meningen, således at det bliver muligt at realisere islam som en dynamisk religion, der er i stand til at tilpasse sig skiftende historiske og geografiske omstændigheder xlix. Euroislam er ikke en entydig og klar størrelse, men kan præsenteres som en specifik europæisk tilgang til islam, hvor vestlige ideer og værdier til en vis grad indoptages i religionen. Der er tale om en dynamisk tilpasningsproces, hvorunder diskussionen om de islamiske kilder, Koranen og Sunna, indtager en central plads. Nogle muslimer er villige til at give afkald på sharî`a og sammenblandingen af religion og politik, mens andre mener, at kilderne skal nyfortolkes og kontekstualiseres (fx Ramadan). Der er således tale om en traditionsfornyelsesproces, som arbejder for en frigørelse af islam fra etniske kulturtraditioner og en synkronisering af den islamiske bevidsthed med den virkelighed, de europæiske muslimer lever i.

14 14 Konklusion. Indledningsvist blev begrebet integration defineret som majoritetsbefolkningens krav om aktiv deltagelse på samfundets forskellige niveauer; politisk, socialt og beskæftigelses- og uddannelsesmæssigt, til gengæld for anerkendelse af den kulturelle, religiøse og etniske forskellighed, som minoriteterne anser for værende af væsentlig, individuel betydning, så længe dette holder sig inden for lovgivningens rammer. Der er således tale om et integrationsbegreb baseret på lighed og gensidighed: Majoritet og minoritet bør gennem en vis gensidig tilpasning danne et nyt, fælles værdigrundlag for samfundets fremtidige udformning. Tager man den demografiske fremtidsudsigt for de europæiske lande for givet, vil der i midten af dette århundrede være en muslimsk tilstedeværelse i Europa, der svarer til godt en femtedel af den samlede befolkningsgruppe eller over 100 mio. mennesker. Denne størrelse er ikke i sig selv et problem for Europa. Problemet for de europæiske lande opstår først, hvis muslimerne modsætter sig integration og isolerer sig socialt, kulturelt og økonomisk. Inden for de seneste årtier har der i europæiske lande fundet en islamisering og reislamisering sted blandt muslimske grupper. Denne (re-)islamisering er bl.a. kommet til udtryk i institutionaliseringen af islam og det religiøse lederskabs opståen i form af imamer. Men den er ligeledes kommet til udtryk på det mere personlige niveau, således at forstå at muslimer i Europa i stigende grad definerer sig ud fra deres religiøse og sociokulturelle baggrund. Islamiske værdier og principper tillægges en væsentlig betydning for individet og påvirker derfor det offentlige og private liv. (Re-)islamiseringen i Europa kan antage en mængde forskellige former, hvoraf denne opgave, grundet de kvantitative begrænsninger, kun har beskæftiget sig med to: Den radikale islam og euroislam. Den radikale islam eller neo-fundamentalismen, som den betegnes af Olivier Roy, er en politisk motiveret islamforståelse, som er løsrevet fra oprindelseslandenes politiske og religiøse diskurs, hvilket bevirker, at den primært fokuserer på Europa. Den radikale islam appellerer først og fremmest til en fremmedgjort, muslimsk ungdom, der ikke kan identificere sig med det omgivende, sekulære europæiske samfund eller oprindelseslandet, der begge anses som værende dekadente. If. den-

15 15 ne islamforståelse er integration derfor ikke en ønskelig eller acceptabel tilstand for fremtidens tilstedeværelse i Europa. Derfor er den radikale islamforståelse vanskeligt integrerbar i europæiske samfund. Der ikke grundlag for gensidighed og lighed i denne forståelse, der advokerer for selvvalgt segregation og isolation uden deltagelse i samfundet. Den radikale islamforståelse argumenterer for ghettoislam. Euromuslimer distancerer sig fra ovennævnte position og argumenterer for, at det er muligt at være praktiserende muslim og aktivt, deltagende samfundsborger, uden den ene virkelighed kompromitterer den anden. Euroislam er i lighed med den radikale islam løsrevet fra oprindelseslandets politiske og religiøse diskurs. Men hvor den radikale islam distancerer sig fra oprindelseslandet såvel som det nye, europæiske hjemland, da det anses for værende dekadent, distancerer euromuslimerne sig fra oprindelseslandet for at muliggøre en skabelse af islam, som er renset for nationale og kulturelle læsninger. Dette gør de, fordi de anser det europæiske hjemland som værende deres, og de ønsker at bringe deres religion i overensstemmelse med de politiske og sociale værdier, som kendetegner det øvrige, omgivende samfund. Euromuslimer ønsker ikke at være del af en inferiør minoritetsgruppe, som isolerer sig i kulturelle og religiøse ghettoer uden kontakt til det omgivende samfund. De ønsker derimod, i fuld overensstemmelse med det i opgaven anvendte integrationsbegreb, at deltage på alle samfundets planer for at gøre en forskel i og præge deres samfund. Dette ønsker de at gøre i harmoni med deres religion, hvor der argumenteres for at det fuldt ud er muligt at forene en islamisk, sociokulturel identitet med den sekulære, politiske identitet, som præger de europæiske samfund.

16 16 Noter i Seeberg, 2002, s. 3. ii Nannestad, 2001, (in Seeberg, Peter (red.)), s. 13. iii Ibid., s. 29. iv Ibid. v Seeberg, 2002, s. 1. vi Ibid., s. 2. vii Esposito, 2003, s. 1/2. viii Flodgaard, Møller-Hansen & Aagaard, 2000, s. 37/38. ix Bæk Simonsen, 2001, s x Ibid., s xi Ibid., s xii Roy, 2003, s. 65. xiii Tibi, 2001, s xiv Ümit Necef & Turk Christensen, 2002, s xv Mortensen & Kornø Rasmussen, 2001, s. 82. xvi Cherribi, 2003, s xvii Ibid., s. 193/194. xviii Bæk Simonsen, 2001, s xix Esposito, 2003, s. 2. xx Bæk Simonsen, 2001, s xxi Roy, 2003, s. 63. xxii Ibid., s. 64. xxiii Ibid. xxiv Ibid., s. 64/65. xxv Bæk Simonsen, 2001, s xxvi Roy, 2003, s. 67. xxvii Ibid., s. 68. xxviii Ibid., s. 69. xxix Ibid., 2003, s. 69/70. xxx Ibid., s. 72. xxxi Bæk Simonsen, 1996, s xxxii Tibi, 2001, s xxxiii Ibid., s. 200/201. xxxiv Ibid., s xxxv Ibid., s xxxvi Johansen, 2002, s xxxvii Roy, 2003, s. 73. xxxviii Ramadan, 2002, s. 142/143. xxxix Ibid., s xl Tibi, 2001, s xli Ibid., s. 98. xlii Jan Hjärpe, 1997, s xliii Tibi, 2001, s xliv Ibid., s xlv Bæk Simonsen, 1996, s xlvi Tibi, 2001, s xlvii Ramadan, 2002, 167/168. xlviii xlix Ibid.

17 17 Litteratur. Bæk Simonsen, Jørgen, 2001: Det retfærdige samfund. Om islam, muslimer og etik, Samleren, ISBN: Bæk Simonsen, Jørgen, 1996: Danmark, s , in Karlsson, Ingmar, 1996: Islam og Europa. Sameksistens eller konfrontation?, Det Lille Forlag, ISBN: Cherribi, Oussama, 2003: The Growing Islamization of Europe, s , in Esposito, John L. & Burgat, Francois (ed.), 2003: Modernizing Islam. Religion in the Public Sphere in Europe and the Middle East, Hurst & Company, ISBN: Esposito, John L., 2003: Introduction. Modernizing Islam and Re-islamization in Global Perspective, side 1-14, in Esposito, John L. & Burgat, Francois (ed.), 2003: Modernizing Islam. Religion in the Public Sphere in Europe and the Middle East, Hurst & Company, ISBN: Flodgaard, Palle, Møller-Hansen, Torben & Aagaard, Sune, 2000: Dansk nok? De nye danskere, integration og arbejdsmarked, Høst & Søn, ISBN: Forum for Kritiske Muslimers hjemmeside: Hjärpe, Jan, 1997: Islam, s , in Gyldendals Religionshistorie. Ritualer Mytologi Ikonografi, Gyldendal, ISBN: Holm, Adam, Jarlner Michael & Jespersen, Per Michael (red.), 2002: Islam i Danmark. Tanker om en tredje vej, Gyldendal, ISBN: Johansen, Karen-Lise, 2002: Muslimske stemmer. Religiøs forandring blandt unge muslimer i Danmark, Akademisk, ISBN: Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integrations hjemmeside, Udlændinges integration i det danske samfund, og Årbog om udlændinge i Danmark Status og udvikling, s , Mortensen, Thomas & Kornø Rasmussen, Hans, 2001: Demografi og indvandring i EUlandene, s , in Seeberg, Peter (red.), 2001: Ubekvemme udfordringer. Aktuelle tendenser i den danske og europæiske indvandrerdiskussion, Odense Universitetsforlag, ISBN: Nannestad, Peter, 2001: Den svære integration: danskerne og de nye etniske minoriteter, s , in Seeberg, Peter (red.), 2001: Ubekvemme udfordringer. Aktuelle tendenser i den danske og europæiske indvandrerdiskussion, Odense Universitetsforlag, ISBN: Ramadan, Tariq, 2002: At være europæisk muslim. Islamiske kilder i en europæisk sammenhæng, Hovedland, ISBN:

18 18 Roy, Olivier, 2003: Euroislam: The Jihad Within, The National Interest, Spring 2003, s Seeberg, Peter, 2002: Unge indvandreres integration, herunder integration gennem gymnasiet, fritidsaktiviteter, kærester mv., AMID Working Paper Series 27/2002, Tibi, Bassam, 2001: Islam Between Culture and Politics, Palgrave, ISBN: Ümit Necef, Mehmet & Turk Christensen, Stephen, 2002: Tyrkiet, s , in Hvidt, Martin & Herlev Sørensen, Ivar (red.), 2002: Mellemøsthåndbogen. Fakta om landene i Mellemøsten og Nordafrika, Syddansk Universitetsforlag, ISBN:

19 19 Bilag (findes ligeledes elektronisk). Forum for Kritiske Muslimer, Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integrations hjemmeside, Udlændinges integration i det danske samfund, og Årbog om udlændinge i Danmark Status og udvikling, s , Roy, Olivier, 2003: Euroislam: The Jihad Within, The National Interest, Spring 2003, s Seeberg, Peter, 2002: Unge indvandreres integration, herunder integration gennem gymnasiet, fritidsaktiviteter, kærester mv., AMID Working Paper Series 27/2002,

Pårørende( involvering fakta og evidens

Pårørende( involvering fakta og evidens Vi stræber efter at forbedre patientsikkerheden og skabe et sundhedsvæsen, hvor patienterne i højere grad ser og mærker, at det er til for dem. c/o Hvidovre Hospital P610 Kettegård Alle 30 2650 Hvidovre

Læs mere

KIFs støtteordning. KIFs støtteordning

KIFs støtteordning. KIFs støtteordning KIFs støtteordning KIFs bestyrelse har udarbejdet en støtteordning, som skal være med til at skabe overskuelige rammer for hvordan KIF støtter den enkelte aktive atlet i arbejdet mod bedre resultater.

Læs mere

Indvandrere, flygtninge og efterkommeres religiøse baggrund: Flest indvandrere er kristne

Indvandrere, flygtninge og efterkommeres religiøse baggrund: Flest indvandrere er kristne Temahæfte 2012, nr. 1 Udgivet: 27-02-2012 Indvandrere, flygtninge og efterkommeres religiøse baggrund: Flest indvandrere er kristne Af Bent Dahl Jensen Religiøs fordeling blandt indvandrere, flygtninge

Læs mere

Mange føler, at det handler om, hvem man vil være i hus

Mange føler, at det handler om, hvem man vil være i hus Dominique Bouchet Syddansk Universitet Mange føler, at det handler om, hvem man vil være i hus sammen med. 1 Måden, hvorpå et samfund forholder sig til det nye, er et udtryk for dette samfunds kultur.

Læs mere

Differentieret social integration som teoretisk og praktisk redskab i aktiveringsarbejdet

Differentieret social integration som teoretisk og praktisk redskab i aktiveringsarbejdet Differentieret social integration som teoretisk og praktisk redskab i aktiveringsarbejdet 1 Catharina Juul Kristensen, lektor ved Institut for samfundsvidenskab og erhvervsøkonomi, RUC. Indledning I dette

Læs mere

Hyldespjældet anno 2035 BILAG. En overordnet analyse af renoveringsbehovet i Hyldespjældet i relation til den energipolitiske milepæl for 2035.

Hyldespjældet anno 2035 BILAG. En overordnet analyse af renoveringsbehovet i Hyldespjældet i relation til den energipolitiske milepæl for 2035. Hyldespjældet anno 2035 BILAG En overordnet analyse af renoveringsbehovet i Hyldespjældet i relation til den energipolitiske milepæl for 2035. Udarbejdet af DTU BYG ved Diana Lauritsen Jun nov 2012 Bilag

Læs mere

Danskerne, islam og muslimer Af professor Peter Nannestad, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet

Danskerne, islam og muslimer Af professor Peter Nannestad, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet Danskerne, islam og muslimer Af professor Peter Nannestad, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet Siden terrorangrebet den 11. september 2001 og Muhammed-krisen i 2005 er spørgsmålet om danskernes

Læs mere

UKLASSIFICERET. Danske islamistiske miljøer med betydning for terrortruslen mod Danmark

UKLASSIFICERET. Danske islamistiske miljøer med betydning for terrortruslen mod Danmark 28. maj 2014 Danske islamistiske miljøer med betydning for terrortruslen mod Danmark Sammenfatning Der findes islamistiske miljøer i Danmark, hvorfra der udbredes en militant islamistisk ideologi. Miljøerne

Læs mere

Bag om. God fornøjelse.

Bag om. God fornøjelse. Bag om Dette materiale har til formål at give dig et indblik i hvem kulturmødeambassadørerne er og hvad Grænseforeningen er for en størrelse, samt et overblik over relevante historiske fakta og begreber.

Læs mere

Integration. Indledning. Rettigheder og pligter. Uddannelse og læring

Integration. Indledning. Rettigheder og pligter. Uddannelse og læring Integration Indledning Radikal Ungdom har en vision om et samfund bestående af demokrati og åbenhed, hvor mennesker uanset etnisk oprindelse, religion, seksuel orientering og politisk overbevisning kan

Læs mere

Euroislam - eksisterer det i Danmark? af dr.theol. Lissi Rasmussen, stiftspræst og leder af Islamisk-Kristent Studiecenter, København

Euroislam - eksisterer det i Danmark? af dr.theol. Lissi Rasmussen, stiftspræst og leder af Islamisk-Kristent Studiecenter, København Euroislam - eksisterer det i Danmark? af dr.theol. Lissi Rasmussen, stiftspræst og leder af Islamisk-Kristent Studiecenter, København I hvilken retning udvikler islam sig i Danmark? Er det muligt at være

Læs mere

Den Konservative Folketingsgruppe den 17.maj 2006

Den Konservative Folketingsgruppe den 17.maj 2006 Singapore May 12, 2006 Den Konservative Folketingsgruppe den 17.maj 2006 EU tænkepause og hvad så. Ideer og visioner for fremtidens Europa. By: J. Ørstrøm Møller Visiting Senior Research Fellow at Institute

Læs mere

Causal Factors of Radicalisation. Af forskningsenheden Transnational Terrorism, Security & the Rule of Law.

Causal Factors of Radicalisation. Af forskningsenheden Transnational Terrorism, Security & the Rule of Law. Causal Factors of Radicalisation. Af forskningsenheden Transnational Terrorism, Security & the Rule of Law. Med udgangspunkt i kritikken af eksisterende radikaliseringsmodeller præsenterer rapporten en

Læs mere

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Baggrunden Både i akademisk litteratur og i offentligheden bliver spørgsmål om eget ansvar for sundhed stadig mere diskuteret. I takt med,

Læs mere

Det fællesskabende møde. om forældresamarbejde i relationsperspektiv. Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen

Det fællesskabende møde. om forældresamarbejde i relationsperspektiv. Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen Det fællesskabende møde om forældresamarbejde i relationsperspektiv Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen Lysten til samarbejde udvikles gennem oplevelsen af at blive taget alvorligt og at have indflydelse

Læs mere

Indhold. Del 1 Kulturteorier. Indledning... 11

Indhold. Del 1 Kulturteorier. Indledning... 11 Indhold Indledning... 11 Del 1 Kulturteorier 1. Kulturbegreber... 21 Ordet kultur har mange betydninger. Det kan både være en sektion i avisen og en beskrivelse af menneskers måder at leve. Hvordan kultur

Læs mere

Signe Hovgaard Thomsen. Stud. Mag. I læring og forandringsprocesser. Institut for læring og filosofi. Aalborg Universitet København.

Signe Hovgaard Thomsen. Stud. Mag. I læring og forandringsprocesser. Institut for læring og filosofi. Aalborg Universitet København. Signe Hovgaard Thomsen Stud. Mag. I læring og forandringsprocesser Institut for læring og filosofi Aalborg Universitet København. Omfang: i alt 17.497 ord svarende til: 7,29 side a 2400 tegn Afleveret:

Læs mere

7 Ishøj Kommune. Ishøj Byråd 4. Oktober 2011

7 Ishøj Kommune. Ishøj Byråd 4. Oktober 2011 7 Ishøj Kommune Ishøj Byråd 4. Oktober 2011 Medborgerpolitik Forord et medborgerskab i Ishøj... 3 Vision mangfoldighed er Ishøjs styrke... 4 Mission skab en bedre kommune for alle... 5 HOVEDFOKUS: Inklusion...

Læs mere

Oversigtsblad. over tilblivelsen af "Haandbog i Verdens-Historien" III, Fase. 229*

Oversigtsblad. over tilblivelsen af Haandbog i Verdens-Historien III, Fase. 229* fase* 229, Oversigtsblad over tilblivelsen af "Haandbog i VerdensHistorien" III, Fase. 229* Forarbejder; referat af Moncada's kataloniertog (1836) 1. til indledning; "NyaarsTiden" 2. til indledning; "NyaarsTiden"

Læs mere

I Radikal Ungdom kan alle medlemmer forslå, hvad foreningen skal mene. Det er så Landsmødet eller Hovedbestyrelsen, der beslutter, hvad vi mener.

I Radikal Ungdom kan alle medlemmer forslå, hvad foreningen skal mene. Det er så Landsmødet eller Hovedbestyrelsen, der beslutter, hvad vi mener. Principprogram I Radikal Ungdom er vi sjældent enige om alt. Vi deler en fælles socialliberal grundholdning, men ellers diskuterer vi alt. Det er netop gennem diskussioner, at vi udvikler nye ideer og

Læs mere

Muslimer og demokrati

Muslimer og demokrati ANALYSE May 2011 Muslimer og demokrati Helle Lykke Nielsen Islamiske partier har længe været en del af det politiske landskab i Mellemøsten og den islamiske verden, men har generelt ikke klaret sig ret

Læs mere

Villa Venire Biblioteket. Af Marie Martinussen, Forsker ved Aalborg Universitet for Læring og Filosofi. Vidensamarbejde

Villa Venire Biblioteket. Af Marie Martinussen, Forsker ved Aalborg Universitet for Læring og Filosofi. Vidensamarbejde Af Marie Martinussen, Forsker ved Aalborg Universitet for Læring og Filosofi Vidensamarbejde - Når universitet og konsulenthus laver ting sammen 1 Mødet Det var ved et tilfælde da jeg vinteren 2014 åbnede

Læs mere

Integrationspolitik 0

Integrationspolitik 0 Integrationspolitik 0 Faxe Kommune September 2015 Foot credit: Colourbox Indledning Integrationspolitikken skal sikre, at Faxe kommunes vision: Dit liv, din fremtid, dit job. Sammen udvikler vi sundhed,

Læs mere

Integrationspolitik 0

Integrationspolitik 0 Integrationspolitik 0 Faxe Kommune Juni 2015 Foot credit: Colourbox Indledning Integrationspolitikken skal sikre, at Faxe kommunes vision: Dit liv, din fremtid, dit job. Sammen udvikler vi sundhed, uddannelse

Læs mere

Ægteskabsmønstre før og efter stramningerne af udlændingeloven

Ægteskabsmønstre før og efter stramningerne af udlændingeloven Ægteskabsmønstre før og efter stramningerne af udlændingeloven Den 1. juli 2002 trådte en række stramninger af udlændingeloven i kraft. Der blev bl.a. indført en 24 års-regel, som indebærer, at begge ægtefæller

Læs mere

Københavns Universitet. Har EU-domstolen indflydelse på EU's politik? Martinsen, Dorte Sindbjerg. Published in: Politologisk Årbog

Københavns Universitet. Har EU-domstolen indflydelse på EU's politik? Martinsen, Dorte Sindbjerg. Published in: Politologisk Årbog university of copenhagen Københavns Universitet Har EU-domstolen indflydelse på EU's politik? Martinsen, Dorte Sindbjerg Published in: Politologisk Årbog 2015-2016 Publication date: 2016 Document Version

Læs mere

Bornerim, Remser og Lege

Bornerim, Remser og Lege Danske Bornerim, Remser og Lege videlnkkende efter Folkemunde samlede og til Dels optegnede af Evald Tang Kristensen. Århus. Jacob Zcuners Bogtrykkeri. I Kommission hos Karl Schonberg i Kjobenhavn. 1896.

Læs mere

Følgende spørgsmål er væsentlige og indkredser fællestræk ved arbejde med organisationskultur:

Følgende spørgsmål er væsentlige og indkredser fællestræk ved arbejde med organisationskultur: 1 Af Lisbeth Alnor Når vi ønsker at justere og udvikle en organisations måde at arbejde med mobning på, er organisationskulturen et betydningsfuldt sted at kigge hen, da kulturen er afgørende for, hvordan

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om opløsning af Grimhøjmoskeen i Aarhus

Forslag til folketingsbeslutning om opløsning af Grimhøjmoskeen i Aarhus 2014/1 BSF 12 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 21. oktober 2014 af Martin Henriksen (DF), Kristian Thulesen Dahl (DF), Søren Espersen (DF) og

Læs mere

Studieordning for kursus i medborgerskab ved danskuddannelserne for voksne udlændinge 2 x 2 dage

Studieordning for kursus i medborgerskab ved danskuddannelserne for voksne udlændinge 2 x 2 dage Studieordning for kursus i medborgerskab ved danskuddannelserne for voksne udlændinge 2 x 2 dage Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration, december 2009 Indhold Kursus i medborgerskab ved

Læs mere

DE UNGE DANSKE MUSLIMER...

DE UNGE DANSKE MUSLIMER... INDLEDNING... 3 MOTIVATION... 3 PROBLEMFELT... 3 Problemformulering... 4 METODE... 5 Overordnet metode... 5 Interviews... 7 AFGRÆNSNING... 10 ISLAM I DANMARK... 11 INDVANDRINGEN TIL DANMARK... 11 MUSLIMER

Læs mere

Tema: Kulturmøde halvmånen og korset

Tema: Kulturmøde halvmånen og korset Historie i Grundforløb 2004/05 1/6 Tema: Kulturmøde korset og halvmånen Tema: Kulturmøde halvmånen og korset Indholdsfortegnelse s. 2: Didaktiske overvejelser mål og begrundelse s 3: Vinkler, problematiseringer

Læs mere

Hvem kommer hertil? - migrationsstrømme til EU/DK

Hvem kommer hertil? - migrationsstrømme til EU/DK Hvem kommer hertil? - migrationsstrømme til EU/DK 25. ausgust 2015 Professor, mag. scient. soc. Lisbeth B. Knudsen Institut for Sociologi og socialt Arbejde Aalborg Universitet, Kroghstræde 5, 9220 Aalborg

Læs mere

Populismens grænser. Det muslimske tørklæde, demokrati og accept af forskellighed

Populismens grænser. Det muslimske tørklæde, demokrati og accept af forskellighed Populismens grænser. Det muslimske tørklæde, demokrati og accept af forskellighed Birte Siim. Aalborg Universitet Siim@ihis.aau.dk Bestil en forsker, Aarhus Katedralskole 22.april, 2010 Disposition 1.

Læs mere

DEN EUROPÆISKE KOMMISSION MOD RACISME OG INTOLERANCE

DEN EUROPÆISKE KOMMISSION MOD RACISME OG INTOLERANCE CRI(2000)21 Version danoise Danish version DEN EUROPÆISKE KOMMISSION MOD RACISME OG INTOLERANCE ECRI'S GENERELLE HENSTILLING NR. 5: BEKÆMPELSE AF INTOLERANCE OG DISKRIMINATION OVERFOR MUSLIMER VEDTAGET

Læs mere

Synopsis samfundsfag 1 8. klasse

Synopsis samfundsfag 1 8. klasse Kultur og identitet I de næste uger skal du arbejde med din synopsis om kultur og identitet. Mere konkret spørgsmålet om kulturforskelligheder og de problemer der kan komme af forskellige kulturers møde

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1 25-01-2015 side 1 Prædiken til sidste s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Matt. 17,1-9 Hvem skal vi tro på? Moses, Muhammed eller Jesus? I 1968 holdt Kirkernes Verdensråd konference i Uppsala i Sverige,

Læs mere

Generelt udtrykker Foreningen af lærere i samfundsfag ved lærerseminarierne tilfredshed med udkastet til Fælles Mål 2 i samfundsfag.

Generelt udtrykker Foreningen af lærere i samfundsfag ved lærerseminarierne tilfredshed med udkastet til Fælles Mål 2 i samfundsfag. Uddannelsesudvalget (2. samling) UDU alm. del - Bilag 219 Offentligt Århus, den 16/4 2008 Att.: Undervisningsminister Bertel Haarder Folketingets Uddannelsesudvalg Generelt udtrykker Foreningen af lærere

Læs mere

Statskundskab. Studieleder: Lektor, Ph.D. Uffe Jakobsen

Statskundskab. Studieleder: Lektor, Ph.D. Uffe Jakobsen Statskundskab Studieleder: Lektor, Ph.D. Uffe Jakobsen På spørgsmålet: Hvad er "politologi"? kan der meget kort svares, at politologi er "læren om politik" eller det videnskabelige studium af politik.

Læs mere

Islam og Politik STUDIEORDNING 2009 ODENSE WWW.SDU.DK TILVALG ORDINÆR UDDANNELSE REVIDERET 2010

Islam og Politik STUDIEORDNING 2009 ODENSE WWW.SDU.DK TILVALG ORDINÆR UDDANNELSE REVIDERET 2010 STUDIEORDNING 2009 Islam og Politik TILVALG ORDINÆR UDDANNELSE REVIDERET 2010 UDDANNELSEN ER UDBUDT AF STUDIENÆVN FOR MELLEMØSTSTUDIER, SOM HØRER UNDER DET HUMANISTISKE FAKULTET ODENSE WWW.SDU.DK Tilvalg

Læs mere

TILLIDEN MELLEM DANSKERE OG INDVANDRERE DEN ER STØRRE END VI TROR

TILLIDEN MELLEM DANSKERE OG INDVANDRERE DEN ER STØRRE END VI TROR TILLIDEN MELLEM DANSKERE OG INDVANDRERE DEN ER STØRRE END VI TROR mellem mennesker opfattes normalt som et samfundsmæssigt gode. Den gensidige tillid er høj i Danmark, men ofte ses dette som truet af indvandringen.

Læs mere

SPLITTELSE Terror puster til danskeres frygt for muslimske medborgere Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Onsdag den 9. december 2015, 05:00

SPLITTELSE Terror puster til danskeres frygt for muslimske medborgere Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Onsdag den 9. december 2015, 05:00 SPLITTELSE Terror puster til danskeres frygt for muslimske medborgere Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Onsdag den 9. december 2015, 05:00 Del: 4 ud af 10 danskere er begyndt at se med større bekymring

Læs mere

Why Diversity Matters!

Why Diversity Matters! Etnisk X-Faktor Why Diversity Matters! 25. Maj 2010 Mette Skovbjerg msk@cifs cifs.dk Mangfoldighed Mangfoldighed handler om at se det enkelte menneske som unikt, og om at betragte forskelle mellem mennesker

Læs mere

Erklæring efter ægteskabslovens 11 b om kendskab til udlændingelovens regler om ægtefællesammenføring

Erklæring efter ægteskabslovens 11 b om kendskab til udlændingelovens regler om ægtefællesammenføring Erklæring efter ægteskabslovens 11 b om kendskab til udlændingelovens regler om ægtefællesammenføring Efter udlændingelovens 9, stk. 1, nr. 1, litra a-d, kan der efter ansøgning gives opholdstilladelse

Læs mere

Sprogkuffertens ABC - for tosprogede børn

Sprogkuffertens ABC - for tosprogede børn Sprogkuffertens ABC - for tosprogede børn Navn: Mette Kaas Sørensen Vejleder:Christa Berner Moe Censor: Kim Jerg Eksamensperiode: Efterår 2009 Anslag: 11.583 Uddannelsessted:University College Lillebælt,

Læs mere

Grundholdninger. I DFUNK arbejder unge i fællesskab for at oplyse og rykke holdninger på det flygtninge- og integrationspolitiske område.

Grundholdninger. I DFUNK arbejder unge i fællesskab for at oplyse og rykke holdninger på det flygtninge- og integrationspolitiske område. Grundholdninger I DFUNK arbejder unge i fællesskab for at oplyse og rykke holdninger på det flygtninge- og integrationspolitiske område. I denne folder kan du læse mere om de grundholdninger, vi arbejder

Læs mere

Erklæring efter ægteskabslovens 11 b om kendskab til udlændingelovens regler om ægtefællesammenføring

Erklæring efter ægteskabslovens 11 b om kendskab til udlændingelovens regler om ægtefællesammenføring Erklæring efter ægteskabslovens 11 b om kendskab til udlændingelovens regler om ægtefællesammenføring Efter udlændingelovens 9, stk. 1, nr. 1, litra a-e, kan der efter ansøgning gives opholdstilladelse

Læs mere

Bland dig i byen. Kom med, borger. Mangfoldighed. er Ishøjs styrke. Ishøjs medborgerpolitik. Inkluder din nabo. Ishøj Kommune

Bland dig i byen. Kom med, borger. Mangfoldighed. er Ishøjs styrke. Ishøjs medborgerpolitik. Inkluder din nabo. Ishøj Kommune Bland dig i byen Kom med, borger Mangfoldighed er Ishøjs styrke Ishøjs medborgerpolitik Inkluder din nabo Ishøj Kommune 1 Forord et medborgerskab i Ishøj Medborgerpolitik Forord et medborgerskab i Ishøj...3

Læs mere

SKT JOSEFS SKOLE. Kultur og Identitet. xxxxxxxxxxx

SKT JOSEFS SKOLE. Kultur og Identitet. xxxxxxxxxxx SKT JOSEFS SKOLE. Kultur og Identitet. xxxxxxxxxxx 08-12-2009 Problemstilling: Der findes flere forskellige kulturer, nogle kulturer er mere dominerende end andre. Man kan ikke rigtig sige hvad definitionen

Læs mere

Landets velstand er afhængig af det danske folks Dansk Folkepartis samlede arbejdsindsats. principprogram af oktober 2002 P R I N C I P

Landets velstand er afhængig af det danske folks Dansk Folkepartis samlede arbejdsindsats. principprogram af oktober 2002 P R I N C I P PRINCIP R G R A M Dansk Folkepartis formål er at hævde Danmarks selvstændighed, at sikre det danske folks frihed i eget land samt at bevare og udbygge folkestyre og monarki. Vi er forpligtede af vor danske

Læs mere

Overordnet integrationsstrategi. Godkendt af Byrådet den 28. april 2009.

Overordnet integrationsstrategi. Godkendt af Byrådet den 28. april 2009. Overordnet integrationsstrategi Godkendt af Byrådet den 28. april 2009. Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.... 0 Indledning.... 1 Visionen.... 1 Modtagelsen.... 2 Uddannelse.... 3 Børn og unge....

Læs mere

Uddannelse under naturlig forandring

Uddannelse under naturlig forandring Uddannelse under naturlig forandring Uddannelse under naturlig forandring 2. udgave Finn Wiedemann Syddansk Universitetsforlag 2017 Forfatteren og Syddansk Universitetsforlag 2017 Sats og tryk: Specialtrykkeriet

Læs mere

Muligheder for gensidig anerkendelse 1

Muligheder for gensidig anerkendelse 1 Muligheder for gensidig anerkendelse 1 af Safet Bektovic, PhD filosof Religiøs og kulturel mangfoldighed som kendetegner de fleste moderne samfund, inklusive det danske, aktualiserer behovet for anerkendelse

Læs mere

ÅRSPLAN Religion 8.-9.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018

ÅRSPLAN Religion 8.-9.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018 ÅRSPLAN Religion 8.-9.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018 Eleverne i 8.-9.klasse har religion to lektioner om ugen. Undervisningen i religionsfaget tager udgangspunkt i nedenstående temaer, som er bygget op omkring

Læs mere

REFERAT. A. Valg af referent - Hans B. Godkendelse af mødereferater (åben + lukket) fra den 8. april Godkendt

REFERAT. A. Valg af referent - Hans B. Godkendelse af mødereferater (åben + lukket) fra den 8. april Godkendt Dato: 12. juni 2019 Referat fra bestyrelsesmøde mandag den 7. maj 2019, kl. 18:50 Afbud: Camilla REFERAT A. Valg af referent - Hans B. Godkendelse af mødereferater (åben + lukket) fra den 8. april 2019

Læs mere

Militant islamistisk radikalisering

Militant islamistisk radikalisering 28. april 2016 Militant islamistisk radikalisering Sammenfatning Militant islamistisk radikalisering kan beskrives som en dynamisk proces, hvor et individ konverterer til en radikal fortolkning af islam.

Læs mere

Arbejdsspørgsmål til Det Nationalistiske Ungdomsoprør

Arbejdsspørgsmål til Det Nationalistiske Ungdomsoprør Arbejdsspørgsmål til Det Nationalistiske Ungdomsoprør - De Identitære i Frankrig og Europa SAMFUNDSFAG: Se Vores Europas video med Jean-David: https://vimeo.com/231406586 Se Génération Identitaires krigserklæring,

Læs mere

Projektbeskrivelsen skal redegøre for følgende punkter (rækkefølgen er vejledende): Præcision af, hvad projektet skal dreje sig om (emne)

Projektbeskrivelsen skal redegøre for følgende punkter (rækkefølgen er vejledende): Præcision af, hvad projektet skal dreje sig om (emne) M12 Projektbeskrivelsen skal redegøre for følgende punkter (rækkefølgen er vejledende): Præcision af, hvad projektet skal dreje sig om (emne) Integrationen blandt indvandrere og efterkommere har en stor

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af integrationsindsatsen over for nyankomne udlændinge. April 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af integrationsindsatsen over for nyankomne udlændinge. April 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af integrationsindsatsen over for nyankomne udlændinge April 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om effekten

Læs mere

pågældende personer står til rådighed for arbejdsmarkedet og dermed har ret til kontanthjælp?

pågældende personer står til rådighed for arbejdsmarkedet og dermed har ret til kontanthjælp? Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 354 Offentligt Talepapir Arrangement: Ministerens tale til samråd om beskæftigelse Hvornår: den 27. april 2016 DET TALTE ORD GÆLDER

Læs mere

Integration på arbejdsmarkedet 2004

Integration på arbejdsmarkedet 2004 Integration på arbejdsmarkedet 2004 Ledernes Hovedorganisation Marts 2004 Indledning I februar 2002 gennemførte Ledernes Hovedorganisation en større undersøgelse om lederens rolle i integrationen på arbejdsmarkedet

Læs mere

ISLAM, MUSLIMSKE FAMILIER OG DEN DANSKE FOLKESKOLE

ISLAM, MUSLIMSKE FAMILIER OG DEN DANSKE FOLKESKOLE ISLAM, MUSLIMSKE FAMILIER OG DEN DANSKE FOLKESKOLE RAMMESÆTNING 1. Forskningsspørgsmål og undren 2. Hvorfor islam og muslimer? 3. Hvorfor familier? 4. Hvorfor skoler? 5. Hvilke slags skoler? 6. Forskningsprojekt

Læs mere

UKLASSIFICERET. Udviklingen i terrortruslen fra personer udrejst fra Danmark til Syrien

UKLASSIFICERET. Udviklingen i terrortruslen fra personer udrejst fra Danmark til Syrien 26. juni 2014 Udviklingen i terrortruslen fra personer udrejst fra Danmark til Syrien Sammenfatning CTA vurderer, at antallet af udrejste fra Danmark til konflikten i Syrien nu overstiger 100 personer,

Læs mere

Oversigt over fase, "Christelig Børnelærdom" "Christelig Børnelærdom" (udkast til. bog) 1843' -1844

Oversigt over fase, Christelig Børnelærdom Christelig Børnelærdom (udkast til. bog) 1843' -1844 fase«135-141. Oversigt over fase, 135-141. I. Udkast til "Børnelærdom". Fase.141 III - I-II - VI - V - IV - VIII - VII - IX - XVIII XIX X XVII "Om Lærebogen" begyndelsen af "Om Luthers lille Katekismus"

Læs mere

Modstandskraft mod radikalisering og voldelig ekstremisme: Et eksplorativt studie af modstandskraft i danske lokalmiljøer

Modstandskraft mod radikalisering og voldelig ekstremisme: Et eksplorativt studie af modstandskraft i danske lokalmiljøer Sammenfatning Modstandskraft mod radikalisering og voldelig ekstremisme: Et eksplorativt studie af modstandskraft i danske lokalmiljøer CERTA har på opfordring af TrygFonden over ni måneder udforsket sammenhængen

Læs mere

Hvordan opfatter børn deres identitet i skole og hjem? Og hvilke skift og forskydninger finder sted imellem religion og kultur?

Hvordan opfatter børn deres identitet i skole og hjem? Og hvilke skift og forskydninger finder sted imellem religion og kultur? Islam, muslimske familier og danske skoler 1. Forskningsspørgsmål og undren Jeg vil her forsøge at sætte en ramme for projektet, og de 7 delprojekter som har defineret det overordnede projekt om Islam,

Læs mere

AKTUEL GRAF. CVAP Aktuel Graf Serien Tilbageslag for den demokratiske integration - valgdeltagelsen falder

AKTUEL GRAF. CVAP Aktuel Graf Serien  Tilbageslag for den demokratiske integration - valgdeltagelsen falder CENTER FOR VALG OG PARTIER INSTITUT FOR STATSKUNDSKAB KØBENHAVNS UNIVERSITET Tilbageslag for den demokratiske integration - valgdeltagelsen falder AKTUEL GRAF Tilbageslag for den demokratiske integration

Læs mere

Vær med. Mangfoldighedsprojektet 2006-2010o

Vær med. Mangfoldighedsprojektet 2006-2010o Vær med Mangfoldighedsprojektet 2006-2010o Integration Det handler om at være med. Alle skal have lejlighed til at deltage i arbejdslivet og samfundslivet og gøre sig gældende - uanset ens sociale og etniske

Læs mere

Social inklusion i et fællesskabsperspektiv. Anette Bjerregaard Hansen Højskolementor Efterår 2014

Social inklusion i et fællesskabsperspektiv. Anette Bjerregaard Hansen Højskolementor Efterår 2014 Social inklusion i et fællesskabsperspektiv Anette Bjerregaard Hansen Højskolementor Efterår 2014 Hvor skal vi hen, du? Hovedpersonen i et mentorforløb er den, som har brug for hjælp til at komme videre

Læs mere

Hvad er socialkonstruktivisme?

Hvad er socialkonstruktivisme? Hvad er socialkonstruktivisme? Af: Niels Ebdrup, Journalist 26. oktober 2011 kl. 15:42 Det multikulturelle samfund, køn og naturvidenskaben. Konstruktivisme er en videnskabsteori, som har enorm indflydelse

Læs mere

Projektbeskrivelse De etniske minoriteters valgdeltagelsen ved kommunalvalget 2009 Tidligere undersøgelser

Projektbeskrivelse De etniske minoriteters valgdeltagelsen ved kommunalvalget 2009 Tidligere undersøgelser Projektbeskrivelse De etniske minoriteters valgdeltagelsen ved kommunalvalget 2009 Kasper Møller Hansen og Yosef Bhatti Institut for Statskundskab, Københavns Universitet 10. august 2009 En vigtig parameter

Læs mere

Hvordan en stat bør vægte hensynet til minoritetsgrupper med en kvindeundertrykkende kulturel praksis mod hensynet til kvinders generelle

Hvordan en stat bør vægte hensynet til minoritetsgrupper med en kvindeundertrykkende kulturel praksis mod hensynet til kvinders generelle Hvordan en stat bør vægte hensynet til minoritetsgrupper med en kvindeundertrykkende kulturel praksis mod hensynet til kvinders generelle rettigheder. 1 Prolog Jeg vil i denne opgave se på, hvordan en

Læs mere

Kommv. 22/ /1915

Kommv. 22/ /1915 Kommv. 22/12 1915 349/1915 Ministeriet for Kirke- og Undervisningsvæsenet har under 16 d. M tilskrevet Skoledirektionen saaledes: I Anledning af det med Direktionens Paategning af 14` Oktober d. A. hertil

Læs mere

Alle børn har ret til en skole med en kultur for kvalitetsudvikling, der er baseret på synergi mellem interne og eksterne evalueringsprocesser.

Alle børn har ret til en skole med en kultur for kvalitetsudvikling, der er baseret på synergi mellem interne og eksterne evalueringsprocesser. Alle børn har ret til en skole med en kultur for kvalitetsudvikling, der er baseret på synergi mellem interne og eksterne evalueringsprocesser. Denne deklaration følger den europæiske vision om, at alle

Læs mere

Jørgen Dalberg-Larsen PRAGMATISK RETSTEORI. Jurist- og Økonomforbundets Forlag

Jørgen Dalberg-Larsen PRAGMATISK RETSTEORI. Jurist- og Økonomforbundets Forlag Jørgen Dalberg-Larsen PRAGMATISK RETSTEORI Jurist- og Økonomforbundets Forlag Pragmatisme er en amerikansk tankeretning vendt mod vanetænkning og virkelighedsfjerne teorier fra omkring år 1900, der i de

Læs mere

Samfundsfag. Formål for faget samfundsfag. Slutmål efter 9. klassetrin for faget samfundsfag. Politik. Magt, beslutningsprocesser og demokrati

Samfundsfag. Formål for faget samfundsfag. Slutmål efter 9. klassetrin for faget samfundsfag. Politik. Magt, beslutningsprocesser og demokrati Formål for faget samfundsfag Samfundsfag Formålet med undervisningen i samfundsfag er, at eleverne opnår viden om samfundet og dets historiske forandringer. Undervisningen skal forberede eleverne til aktiv

Læs mere

Tegningesagen i al-qaidas ideologiske perspektiv. Sammenfatning

Tegningesagen i al-qaidas ideologiske perspektiv. Sammenfatning Tegningesagen i al-qaidas ideologiske perspektiv 16. juni 2009 Sammenfatning Ideologisk propaganda er en vigtig del af terrorgruppers eksistensgrundlag. Terrorgrupper, uanset om de har en venstre- eller

Læs mere

Ulighed og kræftpatienter af anden etnisk herkomst end dansk. Vejle, 10.11.2012

Ulighed og kræftpatienter af anden etnisk herkomst end dansk. Vejle, 10.11.2012 Ulighed og kræftpatienter af anden etnisk herkomst end dansk Vejle, 10.11.2012 Etniske minoriteter Vi mener ikke-vestlige minoritetsgrupper Vi mener grupper, hvis sprog, kultur og religion adskiller sig

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE Forvaltningen. Allerød Integrationspolitik - forslag 1. Forord NOTAT

ALLERØD KOMMUNE Forvaltningen. Allerød Integrationspolitik - forslag 1. Forord NOTAT ALLERØD KOMMUNE Forvaltningen Bjarkesvej 2, 3450 Allerød Tlf: 48 10 01 00 E-mail: kommunen@alleroed.dk Telefax: 48 14 02 08 Sagsbeh. mies Lok.nr. 178 Dato: 10. november 2009 NOTAT Allerød Integrationspolitik

Læs mere

Omskæring af drenge? af Klemens Kappel, Afdeling for filosofi, Københavns Universitet

Omskæring af drenge? af Klemens Kappel, Afdeling for filosofi, Københavns Universitet Omskæring af drenge? af Klemens Kappel, Afdeling for filosofi, Københavns Universitet Omskæring af drenge hvad med rettighederne?, Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel og Reproduktiv Sundhed

Læs mere

Læsevejledning til Den etiske fordring, Kap. X,1(Instansen i fordringen) og XII (Fordringens uopfyldelighed og Jesu forkyndelse)

Læsevejledning til Den etiske fordring, Kap. X,1(Instansen i fordringen) og XII (Fordringens uopfyldelighed og Jesu forkyndelse) Læsevejledning til Den etiske fordring, Kap. X,1(Instansen i fordringen) og XII (Fordringens uopfyldelighed og Jesu forkyndelse) I kap. X,1 hævder Løgstrup, at vor tilværelse rummer en grundlæggende modsigelse,

Læs mere

Kontraktteori John Rawls

Kontraktteori John Rawls Kontraktteori John Rawls Den amerikanske politiske filosof John Rawls (1921-2002) er lidt utraditionel i forhold til den gængse måde at tænke ideologi på. På den ene side er han solidt placeret i den liberale

Læs mere

Selam Friskole. Religion. Målsætning og læseplan

Selam Friskole. Religion. Målsætning og læseplan Selam Friskole Religion Målsætning og læseplan September 2009 Religionsundervisning Formål for faget Formålet med undervisningen i kundskab til islam er, at eleverne erkender og forstår, at den religiøse

Læs mere

Anika Liversage. Tyrkiske skilsmisser i Danmark

Anika Liversage. Tyrkiske skilsmisser i Danmark Anika Liversage Tyrkiske skilsmisser i Danmark I indgår opløsning Anika Liversage Seniorforsker ved SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd E-mail: ani@sfi.dk 1 Analysetilgang Arnetts begreber om

Læs mere

En national vision for folkeoplysningen i Danmark. Af kulturminister Marianne Jelved

En national vision for folkeoplysningen i Danmark. Af kulturminister Marianne Jelved En national vision for folkeoplysningen i Danmark Af kulturminister Marianne Jelved En national vision for folkeoplysningen i Danmark Udgivet november 2014 Kulturministeriet Nybrogade 2 1203 København

Læs mere

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Sundheds- og Ældreudvalget 2017-18 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1142 Offentligt Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Anledning Besvarelse af samrådsspørgsmål CA Sundheds- og Ældreudvalget

Læs mere

Parallelle retsopfattelser i Danmark 29-11-2011

Parallelle retsopfattelser i Danmark 29-11-2011 Parallelle retsopfattelser i Danmark Et kvalitativt studie af privatretlige praksisser Gå-hjem-møde, 28. november, 2011 Anika Liversage, Seniorforsker, SFI Tina Gudrun Jensen, Seniorforsker, SFI Camilla

Læs mere

Ikke-etniske danskere i politik

Ikke-etniske danskere i politik 1 Ikke-etniske danskere i politik Følgende notat belyser, hvordan politikerne i Danmark ikke har en etnisk sammensætning, der repræsenterer den danske befolkning. Det fremgår af Ceveas optælling af de

Læs mere

Baggrund for kampagnen om fælleskab, demokrati og medborgerskab

Baggrund for kampagnen om fælleskab, demokrati og medborgerskab Gymnasiet Baggrund for kampagnen om fælleskab, demokrati og medborgerskab Undersøgelser peger på, at danske unge nok har en stor viden om demokratiske processer, men at denne viden ikke nødvendigvis omsættes

Læs mere

Arbejdsform: Klasseundervisning og samtale, gruppearbejde og individuelle øvelser.

Arbejdsform: Klasseundervisning og samtale, gruppearbejde og individuelle øvelser. Årsplan 6-7. klasse 2016/2017 Eleverne har 2 lektioner om ugen i skoleåret. I faget religion vil der i løbet af året bliver arbejdet med nedenstående temaer. Undervisningen er bygget op omkring clio online

Læs mere

Indvandrere og efterkommere i foreninger er frivillige i samme grad som danskere

Indvandrere og efterkommere i foreninger er frivillige i samme grad som danskere 1 Indvandrere og efterkommere i foreninger er frivillige i samme grad som danskere Færre med ikke-vestlige oprindelse end dansk oprindelse er medlem af en forening. Men ikke-vestlige indvandrere og efterkommere

Læs mere

Filmprojekt. - Undervisningsfilm til indvandringsprøven

Filmprojekt. - Undervisningsfilm til indvandringsprøven Filmprojekt - Undervisningsfilm til indvandringsprøven Indvandringsprøven Folketinget vedtog i april 2007, at der skal etableres en indvandringsprøve for udlændinge, der søger ægtefællesammenføring til

Læs mere

Refleksionspapir om inklusion. Det Centrale Handicapråd

Refleksionspapir om inklusion. Det Centrale Handicapråd Refleksionspapir om inklusion Det Centrale Handicapråd Udgiver: Det Centrale Handicapråd Tekst: Kira Hallberg Det Centrale Handicapråd Bredgade 25, opg. F, 4. 1260 Kbh. K. Tlf: 33 11 10 44 Fax: 33 11 10

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2014 Institution STUK Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Stx Religion C Jesper Kikkenborg 2C Oversigt

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Integrationspolitik. Integration i Gladsaxe Kommune. Bilag 1. Udkast til ny Integrationspolitik (færdigt udkast)

Gladsaxe Kommunes Integrationspolitik. Integration i Gladsaxe Kommune. Bilag 1. Udkast til ny Integrationspolitik (færdigt udkast) Gladsaxe Kommunes Integrationspolitik Integration i Gladsaxe Kommune Gladsaxe Kommune har en målsætning om at medvirke til, at alle borgere i kommunen kan leve et selvstændigt, aktivt, sundt og ansvarligt

Læs mere

Religion & Samfund (Resam) er en civilsamfundsorganisation, som faciliterer det positive indbyrdes møde mellem religiøse ledere i Danmark.

Religion & Samfund (Resam) er en civilsamfundsorganisation, som faciliterer det positive indbyrdes møde mellem religiøse ledere i Danmark. Q&A Religion & Samfund (Resam) er en civilsamfundsorganisation, som faciliterer det positive indbyrdes møde mellem religiøse ledere i Danmark. Resam tilvejebringer herudover fakta og viden samt understøtter

Læs mere

Læseplan for faget samfundsfag

Læseplan for faget samfundsfag Læseplan for faget samfundsfag Indledning Faget samfundsfag er et obligatorisk fag i Folkeskolen i 8. og 9. klasse. Undervisningen strækker sig over ét trinforløb. Samfundsfagets formål er at udvikle elevernes

Læs mere

Tro, omsorg og interkultur

Tro, omsorg og interkultur Tro, omsorg og interkultur ERFARINGER FRA SOCIAL- OG SUNDHEDSOMRÅDET Redigeret af Naveed Baig, Marianne Kastrup & Lissi Rasmussen Hans Reitzels Forlag Indhold Indledning 9 Interkultur 10 Social- og sundhedssektoren

Læs mere