I KAPITEL 1 Befolkningsprognose for Kolding Kommune fremlægges prognosens hovedresultater for hele den nye storkommune i udvalgte aldersklasser.



Relaterede dokumenter
I KAPITEL 1 Befolkningsprognose for Morsø Kommune fremlægges prognosens hovedresultater for hele kommunen i udvalgte aldersklasser.

I KAPITEL 1 Befolkningsprognose for Vesthimmerlands Kommune fremlægges prognosens hovedresultater for hele kommunen i udvalgte aldersklasser.

I KAPITEL 1 Befolkningsprognose for Varde Kommune fremlægges prognosens hovedresultater for hele kommunen i udvalgte aldersklasser.

Dato: Forudsætninger for Befolkningsprognose Journalnr.:

Befolkningsprognose Odder Kommune

BEFOLKNINGSPROGNOSE KOLDING KOMMUNE

Befolkningsprognose Svendborg Kommune, april 2015

13. marts 2012 Økonomibilag nr. 3. Befolkningsprognose Ballerup Kommune,

BEFOLKNINGSPROGNOSE KOLDING KOMMUNE

Befolkningsprognose 2015

Befolkningsudvikling og prognose Strategi og Analyse marts 2012

BEFOLKNINGSPROGNOSE. Ringsted Kommune

BEFOLKNINGSPROGNOSE TØNDER KOMMUNE

Befolkningsprognose. Haderslev kommune

Befolkningsprognosen, budget

gladsaxe.dk Befolkningsprognose

Befolkningsprognose

Danmarks Statistiks landsprognose forudsiger en marginalt set lidt større befolkningstilvækst end set i de sidste to års prognoser.

BEFOLKNINGSPROGNOSE GULDBORGSUND KOMMUNE

BEFOLKNINGSPROGNOSE Horsens Kommune

4. Forudsætninger Forudsætninger for prognosen

Befolkningsprognose Svendborg Kommune, april 2014

Befolkningsprognose. Syddjurs Kommune

BEFOLKNINGSPROGNOSE RINGSTED KOMMUNE

BEFOLKNINGSPROGNOSE AALBORG KOMMUNE

BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR ISHØJ KOMMUNE

Befolkningsprognose for Vesthimmerlands Kommune

Bilag 2. Følsomhedsanalyse

Befolkningsprognose Herlev Kommune

Befolkningsprognose

Befolkningsfremskrivninger Landsfremskrivningen

Befolkningsprognose. Syddjurs Kommune

Notat. Resumé. Udvikling i flyttemønstre. Analyse af til- og fraflytning Faaborg-Midtfyn Kommune Økonomi og Løn

BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR ISHØJ KOMMUNE ISHØJ KOMMUNE DIREKTIONSCENTER - ØKONOMI

Befolkningsprognose Kerteminde kommune

INDHOLD. 1 Prognosens hovedresultater 1. 2 Indledning 3. 3 Overordnede forudsætninger 4. 4 Beregningsmetode 9

Bolig- og befolkningsudvikling. Historisk og planlagt boligbyggeri

fødsler dødsfald flyttemønstre (herunder forventninger vedr. indvandrere/flygtninge) det forventede boligbyggeri i kommunen (boligprogrammet)

3 Regulering af budgetterede lønninger i 2015 som følge af indgået overenskomstaftale for samt regulering i henhold til ændrede prisskøn

Befolkningsprognose Norddjurs Kommune

NORDDJURS KOMMUNE Befolkningsprognose

Fremtidens kommune. Leg ved stranden. Norddjurs Kommune Torvet Grenaa Tlf:

I KAPITEL 1 Befolkningsprognose for Norddjurs Kommune fremlægges prognosens hovedresultater for hele den nye kommune i udvalgte aldersklasser.

Befolkningsprognose Norddjurs Kommune

:#%"1$"#%1;'(#2./0"1)231-'.+,,<1" =$2$%-$%-*'.+1$+#!"#$%&%$"$'"($"#')"#*+,-$./0"1)231'

NOTAT. Befolkningsprognose 1. juli 2012

Udarbejdet februar-marts Befolkningsprognose

Udarbejdet februar-marts Befolkningsprognose

Befolkningsprognose. Syddjurs Kommune

Prognosen er udarbejdet i februar 2017 og der anvendes Cowi Demografixs til modelleringen.

Boligudbygningsplan og befolkningsprognose 2010

BEFOLKNINGSPROGNOSE KOLDING KOMMUNE

Indholdsfortegnelse. Indhold. Indholdsfortegnelse

Befolkningsprognose. Vallensbæk Kommune

Befolkningsprognose 2014

BEFOLKNINGSPROGNOSE

Befolkningsprognose 2019

Befolkningsprognose

BEFOLKNINGSPROGNOSE KOLDING KOMMUNE

Emne: Befolkningsprognose bilag 1

Indholdsfortegnelse. Side 2 Befolkningsprognose

BEFOLKNINGSPROGNOSE KOLDING KOMMUNE

Befolkningsregnskab for kommunerne,

Fremtidens kommune. Norddjurs Kommune Torvet Grenaa Tlf:

Befolkningsprognose Ishøj Kommune

BEFOLKNINGENS BEVÆGELSER I ÅRHUS KOMMUNE,

BEFOLKNINGSPROGNOSE

BEFOLKNINGSPROGNOSE FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE

Befolkningen i Randers Kommune

Boligudbygningsplan og befolkningsprognose 2011

Bevægelser i løbet af 2013

Bilag 1. Forudsætninger

Bilag 1. Demografix. Beskrivelse af modellen

Befolkningsprognose 2016

Befolkningsprognose. Syddjurs Kommune

BEFOLKNINGSPROGNOSE KOLDING KOMMUNE

Pædagogisk personale i grundskolen

Befolkningsprognose 2009

Boligudbygningsplan & befolkningsprognose 2016

Befolkningsprognose 2018

Boligudbygningsplan og befolkningsprognose 2012

Befolkningsprognose 2018

IKAST-BRANDE KOMMUNE BEFOLKNINGSPROGNOSE

Befolkningsprognose

Struer Kommune. Befolkningsprognose

Befolkningsprognose

Befolkningsfremskrivningsmodellen

Kapitel 5. Alkohol. Det står dog fast, at det er de skadelige virkninger af alkohol, der er et af de største folkesundhedsmæssige. (Grønbæk 2004).

BEFOLKNINGSPROGNOSE 2013

BEFOLKNINGSPROGNOSE

BEFOLKNINGSPROGNOSE KØGE KOMMUNE MED BOLIGBYGGEPROGRAM

BEFOLKNINGSPROGNOSE

ÆLDRE I TAL Antal Ældre. Ældre Sagen Maj 2016

BEFOLKNINGSPROGNOSE KOLDING KOMMUNE

Storbymentalitet og flere ældre i samfundet øger boligbehovet

1. Befolkningsudviklingen i 2001

Bilag: Arbejdsstyrken i Thy-Mors

BILAG 1. BEFOLKNINGSPROGNOSE SLAGELSE KOMMUNE

BEFOLKNINGSPROGNOSE

BEFOLKNINGSPROGNOSE

Transkript:

Forord Denne befolkningsprognose er udarbejdet af KMD i juni måned 2007. Prognosen danner et overblik over befolkningsudviklingen i Kolding Kommune frem til 2018. Prognosen er resultatet af en dialog mellem Kolding Kommune og KMD. Resultaterne giver blandt andet et billede af, hvor mange børn der skal være plads til i kommunens daginstitutioner i fremtiden, hvor mange elever, kommunen kan forvente i skolerne, i hvilke områder der vil ske den største stigning i antallet af ældre borgere, hvor mange skattebetalere den nye kommune kan forvente i fremtiden, hvor mange boliger der forventes opført i prognoseperioden, i hvilke områder byggerierne kommer til at foregå, og hvilke befolkningsmæssige forudsætninger der skal ligge til grund for kommunens budget. Denne prognose er baseret på de nuværende kendte boligudbygningsplaner, og der vil i forbindelse med udarbejdelse af ny kommuneplan for Kolding Kommune kunne ske ændringer heri, som kan påvirke befolkningsudviklingen på længere sigt. Prognosen præsenterer befolkningsprognosens resultater og beskriver de forudsætninger, der ligger til grund for prognosen. Prognosen er opdelt i 6 kapitler med følgende indhold: I KAPITEL 1 Befolkningsprognose for Kolding Kommune fremlægges prognosens hovedresultater for hele den nye storkommune i udvalgte aldersklasser. I KAPITEL 2 Afvigelser fra landsprognose fremgår de afvigelser, der er mellem KMD s befolkningsprognose for Kolding Kommune og Danmarks Statistik s landsprognose. I KAPITEL 3 Delområderne beskrives den forventede befolkningsudvikling i de enkelte områder i Kolding Kommune. I KAPITEL 4 Afvigelser i forhold til prognose i 2006 beskrives de afvigelser der er mellem den faktiske udvikling og den befolkningsudvikling der blev beregnet i 2006 i de enkelte områder i Kolding Kommune. I KAPITEL 5 Prognosens forudsætninger redegøres der konkret for de forudsætninger, der indgår i befolkningsprognosens beregninger. I KAPITEL 6 Generelt om KMD s befolkningsprognose gennemgås det teoretiske fundament, der ligger til grund for befolkningsprognosens beregninger. Bagerst i prognosen optræder en række BILAG. Bilagene omfatter prognosens område- og distriktsopdeling, boligprogrammet for Kolding Kommune, en oversigt over det samlede antal til- og fraflytninger og endelig prognosens resultattabeller. Kontaktpersoner for denne befolkningsprognose er Pia Larsen, John Burchardt og Lene Ohlmann, Kolding Kommune samt Konsulent Flemming Ebbesen, KMD. 3

4

Sammenfatning Kolding Kommune kan forvente vækst i befolkningstallet i de kommende år. Ifølge befolkningsprognosen vil befolkningstallet stige fra 87.183 indbyggere pr. 1. januar 2007 til 93.424 indbyggere pr. 1. januar 2018 en stigning på 6.241 personer eller 7,2%. Stigningen i antallet af borgere i Kolding Kommune frem mod 2018, dækker over forskelle i udviklingen i antallet af personer i de enkelte aldersklasser. Der bliver flere i aldersgruppen 17-25 årige og væsentlig flere ældre i aldersgruppen 65-99 årige i den kommende tid, mens der bliver færre yngre erhvervsaktive dvs. 26-42 årige. Kolding Kommune vil i forhold til den beregnede befolkningsudvikling på landsplan få en større stigning i befolkningstallet. På landsplan forventes der frem til 2018 at ske en stigning i befolkningstallet på 1,1%, hvor der i Kolding Kommune beregnes en stigning på 7,2%. Generelt vil Kolding Kommune i alle aldersgrupper få en anderledes befolkningsudvikling end den udvikling, der forventes på landsplan. På landsplan forventes et faldende antal 0-6 årige, mens der i Kolding Kommune i de første år af prognoseperioden beregnes et næsten konstant antal. Herefter forventes der dog et fald i kommunen. For de 7-16 årige vil der på landsplan være et faldende antal personer. I Kolding Kommune beregnes der et stigende antal 7-16 årige frem til 2013. I Kolding Kommune vil der komme vækst i befolkningstallet i udbygningsområderne omkring Kolding by, dvs. Vonsild, Drejens, Eltang og Dalby. Ligesom der vil ske boligudfyldning i områderne omkring Skamlingvejen, og derfor beregnes også vækst i befolkningstallet i dette område. Centerbyerne Vamdrup, Christiansfeld og Lunderskov vil ligeledes få vækst i befolkningstallet, ligesom der i lokalbyen Vester Nebel beregnes befolkningsvækst. I disse byer er der også planlagt omfattende boligudbygning i prognoseperioden. Prognosens beregninger er baseret på en række forudsætninger. Forudsætningerne omfatter for eksempel, hvor mange boliger der opføres i kommunen, hvor mange børn der bliver født, og hvor mange personer der flytter til og fra kommunen i perioden. 5

6

Indholdsfortegnelse 1 Befolkningsprognose for Kolding Kommune... 9 1.1 Alderssammensætningen i Kolding Kommune... 9 2 Afvigelser fra landsprognose... 17 3 Delområderne... 23 4 Afvigelser i forhold til prognose fra 2006... 27 5 Prognosens forudsætninger... 31 5.1 Forudsætninger for overordnet prognose... 31 5.2 Historisk befolkningsudvikling... 32 5.3 Befolkningens nettobevægelse... 33 5.3.1 Dødelighed... 33 5.4 Afgrænsning af arbejdskraftopland... 34 5.5 Fremtidigt boligbyggeri... 35 5.6 Husstandsstørrelser... 36 5.7 Flyttemønster... 37 5.8 Fødselsmønstret... 38 6 Generelt om KMD s befolkningsprognose... 41 6.1 Generelle antagelser og overordnet udgangspunkt... 41 6.2 Nedbrydningsprincippet... 42 6.3 Nettostrømsprincippet... 43 6.4 Flyttemønster / forblivelsesrater... 44 6.5 Fremtidigt boligbyggeri... 45 6.6 Boligtyper... 46 6.7 Fødselsmønstret... 47 6.8 Områdeinddeling... 47 6.9 Beregning i praksis... 48 6.10 Beregningssikkerhed... 48 7 Bilag... 51 7.1 Prognosens område- og distriktsinddeling... 52 7.2 Boligprogram... 55 7.3 Befolkningen fordelt på 1 års intervaller... 63 7.4 Befolkningen fordelt på fremskrivningsområder... 65 7.5 Resultattabeller... 67 7.6 Planlægningsdistrikter... 68 7.7 Skoledistrikter... 75 7.8 Ældredistrikter... 89 7.9 Fremskrivningsområder... 91 7

8

1 Befolkningsprognose for Kolding Kommune Fra 1. januar 2007 til 1. januar 2018 kan Kolding Kommune ifølge den udarbejdede prognose forvente et stigende befolkningstal. I 2018 forventes 93.424 personer i kommunen mod 87.183 i 2007 en stigning på 6.241 personer eller 7,2%. Den hidtidige og den forventede befolkningsudvikling i Kolding Kommune illustreres i nedenstående figur. Befolkningsudviklingen i kommunen som helhed dækker over forskydninger i alderssammensætningen i Kolding Kommune og mellem de enkelte områder i kommunen. Dette fremgår af afsnittet Alderssammensætningen i Kolding Kommune. 100000 90000 80000 70000 60000 50000 40000 30000 20000 10000 0 Hidtidig og forventet befolkningsudvikling 02 04 06 08 10 12 14 16 18 År (pr. 1. januar) Figur 1: Hidtidig og forventet befolkningsudvikling 1.1 Alderssammensætningen i Kolding Kommune Befolkningsudvikingen i kommunen som helhed dækker over forskydninger i Kolding Kommunes alderssammensætning. Prognosens resultater opdelt på de yngste aldersgrupper, skolebørn og unge, erhvervsaktive samt ældre fremgår af afsnit 1.1. Udviklingen i alderssammensætningen fremgår af tabel 1, der viser den forventede udvikling for udvalgte aldersklasser. Af tabel 1 fremgår det, at den forventede befolkningstilvækst fra 1. januar 2007 til 1. januar 2018 primært vil komme i aldersgrupperne 17-24 årige (1.388 personer), 65-74 årige (2.709 personer) samt 75-99 årige (1.490 personer). Væksten i den primære erhvervsaktive gruppe (de 25-59 årige) forventes i samme periode alene at være på 577 personer. 9

Alder / År 0 år 1045 1065 1106 1076 1051 1097 1090 1084 1076 1074 1064 1045 1034 1027 1025 1028 1032 0-2 år 3202 3197 3269 3292 3268 3277 3310 3358 3348 3343 3314 3247 3192 3156 3137 3132 3136 3-6 år 4585 4519 4457 4405 4391 4464 4480 4533 4626 4675 4730 4721 4645 4560 4473 4399 4338 7-16 år 10545 10883 11151 11355 11478 11473 11503 11606 11671 11761 11799 11802 11802 11815 11848 11863 11848 17-24 år 7776 7627 7641 7668 7764 8082 8355 8592 8829 9103 9260 9333 9453 9484 9472 9485 9470 25-59 år 42060 42147 42414 42229 42003 41740 41583 41693 41966 42256 42558 42489 42403 42437 42407 42343 42317 60-64 år 4289 4424 4574 4863 5124 5441 5590 5751 5635 5551 5317 5238 5212 5231 5303 5405 5410 65-74 år 6260 6377 6495 6693 6856 7081 7331 7610 8036 8426 8910 9228 9477 9596 9715 9726 9790 75-99 år 5574 5563 5549 5542 5582 5625 5685 5709 5803 5908 6055 6162 6280 6439 6601 6839 7115 0-99 år 84291 84737 85550 86047 86466 87183 87837 88852 89914 91023 91943 92220 92464 92718 92956 93192 93424 Tabel 1: Befolkningsudvikling i udvalgte aldersklasser Alder / År 0 år 95 97 101 98 96 100 99 99 98 98 97 95 94 94 93 94 94 0-2 år 98 98 100 100 100 100 101 102 102 102 101 99 97 96 96 96 96 3-6 år 103 101 100 99 98 100 100 102 104 105 106 106 104 102 100 99 97 7-16 år 92 95 97 99 100 100 100 101 102 103 103 103 103 103 103 103 103 17-24 år 96 94 95 95 96 100 103 106 109 113 115 115 117 117 117 117 117 25-59 år 101 101 102 101 101 100 100 100 101 101 102 102 102 102 102 101 101 60-64 år 79 81 84 89 94 100 103 106 104 102 98 96 96 96 97 99 99 65-74 år 88 90 92 95 97 100 104 107 113 119 126 130 134 136 137 137 138 75-99 år 99 99 99 99 99 100 101 101 103 105 108 110 112 114 117 122 126 0-99 år 97 97 98 99 99 100 101 102 103 104 105 106 106 106 107 107 107 Tabel 2: Befolkningsudvikling i udvalgte aldersklasser Det skal bemærkes, at der kan forekomme små forskelle mellem resultaterne i totalprognosen og summen af de forskellige aldersintervaller og distrikter. Det skyldes afrundinger, da prognosen altid runder ned i resultaterne og ikke udskriver halve personer. Internt regnes i modellen med decimaler. Afvigelserne kan derfor variere, alt efter kombinationen af aldersintervaller og distrikter, men afvigelserne vil være så forholdsvis små, at de ikke har nogen praktisk betydning for udbygningsplaner, budgetlægning mv. Tabel 1 viser alderssammensætningen i Kolding Kommune. Tabellen viser antallet af borgere i de enkelte aldersklasser i prognosens udgangsår, midterår og slutår. Derudover viser tabellen den procentvise ændring i befolkningstallet for aldersgrupperne. Ændring Relativ Antal personer 2007-2018 aldersfordeling 2006 2007 2013 2018 Antal % 2007 2018 0 år 1.051 1.097 1.045 1.032-65 -5,9 1,3 1,1 0-2 år 3.268 3.277 3.247 3.136-141 -4,3 3,8 3,4 3-6 år 4.391 4.464 4.721 4.338-126 -2,8 5,1 4,6 7-16 år 11.478 11.473 11.802 11.848 375 3,3 13,2 12,7 17-24 år 7.764 8.082 9.333 9.470 1.388 17,2 9,3 10,1 25-59 år 42.003 41.740 42.489 42.317 577 1,4 47,9 45,3 60-64 år 5.124 5.441 5.238 5.410-31 -0,6 6,2 5,8 65-74 år 6.856 7.081 9.228 9.790 2.709 38,3 8,1 10,5 75-99 år 5.582 5.625 6.162 7.115 1.490 26,5 6,5 7,6 0-99 år 86.466 87.183 92.220 93.424 6.241 7,2 100,0 100,0 Tabel 3: Befolkningsudvikling i udvalgte aldersklasser 10

115,0 Befolkningsudviklingen i forhold til antallet af boliger 110,0 105,0 100,0 95,0 90,0 85,0 80,0 Befolkningsudvikling Antal boliger Gns. hustandsstørrelse 2002 2004 2006 2008 2010 2012 2014 2016 2018 År (pr. 1. januar) Figur 2: Befolkningsudvikling i forhold til antallet af boliger ud fra DS-data og BBR-data (indeks) Husstandsstørrelserne har generelt været faldende gennem en lang årrække. Det skyldes, at boligforbruget pr. indbygger er stigende. Det historiske antal boliger bygger på oplysninger fra Danmarks Statistik, men prognosens antal boliger bygger på samme tal kombineret med kommunens forventede boligprogram. Den fremtidige befolkningsudvikling er beregnet i KMD s befolkningsprognose-model. 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 Befolkningsudvikling 84.291 84.737 85.550 86.047 86.466 87.183 87.837 88.852 89.914 Gennemsnitlig husstandsstørelse 2,234 2,228 2,225 2,238 2,246 2,246 2,231 2,223 2,216 Antal boliger Kolding Kommune 37.724 38.038 38.452 38.452 38.452 38.818 39.377 39.967 40.566 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 Befolkningsudvikling 91.023 91.943 92.220 92.464 92.718 92.956 93.192 93.424 Gennemsnitlig husstandsstørelse 2,213 2,223 2,217 2,210 2,203 2,196 2,189 2,182 Antal boliger Kolding Kommune 41.127 41.357 41.603 41.842 42.084 42.328 42.571 42.813 Tabel 4: Befolkningsudvikling i forhold til antallet af boliger ud fra DS-data og BBR-data, faktiske tal 11

Antal personer 8000 7000 6000 5000 4000 3000 2000 1000 0 Befolkningssammensætningen 0 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 55 60 65 70 75 80 85 90 95 Fem-års aldersklasser 2007 2013 2018 Figur 3: Befolkningssammensætning i år 2007, 2013 og 2018 i 5-års aldersklasser (0-4, 5-9, 10-14 etc.) De store fødselsårgange i 1940 erne og 1950 erne betyder, at der fremover kommer stigning i antallet af personer over 60 år. Samtidig medfører det lave fødselsniveau i 1980 erne, at der fremover vil komme tilbagegang i antallet af 30-40 årige. Den pukkel med mange 30-40 årige der er i 2007, er i 2013 skubbet fremad, så der her er mange 35-45 årige. I 2018 er der tilsvarende flere 40-50 årige. Figuren viser, at befolkningen som helhed bliver ældre frem mod 2018. Efter 2010 kan Kolding Kommune forvente et fald i antallet af 0-6 årige, ligesom antallet af 26-42 årige falder igennem hele prognoseperioden. Med hensyn til 7-16 årige forventes der i Kolding Kommune en stigning i antallet af personer i denne aldersgruppe frem til 2011, hvorefter der forventes et faldende antal personer i denne aldersgruppe. I figurerne på de næste sider er udviklingen i udvalgte aldersgrupper illustreret grafisk. 12

1200 Hidtidig og forventet antal 0 årige 1000 800 600 400 200 0 02 04 06 08 10 12 14 16 18 År (pr. 1. januar) Figur 4: Hidtidig og forventet befolkningsudvikling 0-årige Ovenstående figur viser udviklingen i antallet af 0-årige i Kolding Kommune. Det fremgår, at der i prognoseperioden beregnes et fald frem til 2016, hvor der i 2014 forventes født ca. 130 færre. Efter 2016 forventes antallet igen at stige. Danmarks Statistik forventer, at kvinderne i perioden i gennemsnit føder 6,7 pct. flere børn, hvilket skal sammenholdes med udviklingen i Kolding Kommune. Det fremgår af ovenstående figur og tabellerne i bilagene, at der i 2006 blev født ca. 20 flere i forhold til gennemsnittet af de 4 foregående år og fødselsniveauet pr. kvinde i den fødedygtige alder var i 2006 ca. 3 pct. højere end i de 4 foregående år (se afsnit 5.8). Det skal derfor bemærkes, at antallet af fødte kan variere fra år til år. Antal fødte i prognoseperioden er beregnet på grundlag af det gennemsnitlige fødselsniveau i de 5 foregående år (2002-2006). Udviklingen i antallet af fødsler i prognoseperioden afspejler udviklingen i antallet af kvinder i den fødedygtige alder - således forventes antallet af de kvinder, der føder flest børn kvinder mellem 22 og 36 år at falde frem til 2016, hvorefter der forventes en lille stigning. 4000 Hidtidig og forventet antal 0-2 årige 3500 3000 2500 2000 1500 1000 500 0 02 04 06 08 10 12 14 16 18 År (pr. 1. januar) Figur 5: Hidtidig og forventet befolkningsudvikling 0-2 årige 13

5000 4500 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1000 500 0 Hidtidig og forventet antal 3-6 årige 02 04 06 08 10 12 14 16 År (pr. 1. januar) Figur 6: Hidtidig og forventet befolkningsudvikling 3-6 årige 14000 Hidtidig og forventet antal 7-16 årige 12000 10000 8000 6000 4000 2000 0 02 04 06 08 10 12 14 16 18 År (pr. 1. januar) Figur 7: Hidtidig og forventet befolkningsudvikling 7-16 årige 10000 9000 8000 7000 6000 5000 4000 3000 2000 1000 0 Hidtidig og forventet antal 17-24 årige 02 04 06 08 10 12 14 16 18 År (pr. 1. januar) Figur 8: Hidtidig og forventet befolkningsudvikling 17-24 årige 14

45000 40000 35000 30000 25000 20000 15000 10000 5000 0 Hidtidig og forventet antal 25-59 årige 02 04 06 08 10 12 14 16 18 År (pr. 1. januar) Figur 9: Hidtidig og forventet befolkningsudvikling 25-59 årige 7000 Hidtidig og forventet antal 60-64 årige 6000 5000 4000 3000 2000 1000 0 02 04 06 08 10 12 14 16 18 År (pr. 1. januar) Figur 10: Hidtidig og forventet befolkningsudvikling 60-64 årige 12000 Hidtidig og forventet antal 65-74 årige 10000 8000 6000 4000 2000 0 02 04 06 08 10 12 14 16 18 År (pr. 1. januar) Figur 11: Hidtidig og forventet befolkningsudvikling 65-74 årige 15

8000 Hidtidig og forventet antal 75-99 årige 7000 6000 5000 4000 3000 2000 1000 0 02 04 06 08 10 12 14 16 18 År (pr. 1. januar) Figur 12: Hidtidig og forventet befolkningsudvikling 75-99 årige 16

2 Afvigelser fra landsprognose Dette afsnit viser udviklingen for udvalgte aldersgrupper sammenholdt med landsprognosen. Prognosen for hele landet er udarbejdet af Danmarks Statistik. Forudsætningerne for landsprognosen er beskrevet i afsnittet Prognosens forudsætninger. Kolding Kommune vil i forhold til den beregnede befolkningsudvikling på landsplan få en større stigning i befolkningstallet. På landsplan beregnes der frem til 2018 at ske en stigning i befolkningstallet på 1,1%, mens der i Kolding Kommune beregnes en stigning på 7,2%. Generelt vil Kolding Kommune i alle aldersgrupper få en anderledes befolkningsudvikling end den udvikling, der forventes på landsplan. Hele landet Kolding Kommune 2007 Pct. 2007 Pct. 0 år 63.189 1,2% 1.097 1,3% 0-6 år 456.455 8,4% 7.741 8,9% 7-16 år 690.901 12,7% 11.473 13,2% 17-25 år 541.713 10,0% 8.973 10,3% 26-42 år 1.291.898 23,7% 21.151 24,3% 43-59 år 1.263.270 23,2% 19.698 22,6% 60-64 år 362.064 6,7% 5.441 6,2% 65-79 år 610.274 11,2% 9.438 10,8% 80-99 år 224.817 4,1% 3.268 3,7% 0-99 år 5.441.392 100,0% 87.183 100,0% Tabel 5: Forskellen i den relative aldersfordeling mellem hele landet og Kolding Kommune På landsplan forventes et faldende antal 0-2 årige og 3-6 årige, mens der i Kolding Kommune i de første år af prognoseperioden beregnes et mindre fald i antal 0-2 årige og et stigende antal 3-6 årige. Efter 2011 forventes der et faldende antal 0-6 årige i kommunen. For de 7-16 årige vil der på landsplan være et faldende antal 7-16 årige. I Kolding Kommune beregnes der i prognoseperioden et stigende antal 7-16 årige frem til 2018. I de sidste år af prognoseperioden forventes et lille fald i antallet af 7-16 årige i Kolding Kommune. Kolding Kommune vil få et næsten konstant antal 25-59 årige, mens der på landsplan beregnes et faldende antal, på grund af at Kolding Kommune i udgangsåret har relativt flere personer i aldersgruppen 26-42 årige, end der gør sig gældende på landsplan. 17

Afvigelser fra DS-prognose for hele landet 0-99 årige (Indeks 2007=100) Indeks 108,0 106,0 104,0 102,0 100,0 98,0 96,0 94,0 02 04 06 08 10 12 14 16 18År Befolkningstal - Prognose for Kolding Hele Landet Figur 13: Afvigelser mellem landsudviklingen og prognosen for Kolding Kommune 110,0 Indeks Afvigelser fra DS-prognose for hele landet 0 årige (Indeks 2007=100) 105,0 100,0 95,0 90,0 85,0 80,0 02 04 06 08 10 12 14 16 18 År Befolkningstal - Prognose for Kolding Hele Landet Figur 14: Afvigelser mellem landsudviklingen og prognosen for Kolding Kommune 105,0 100,0 Indeks Afvigelser fra DS-prognose for hele landet 0-2 årige (Indeks 2007=100) 95,0 90,0 85,0 80,0 02 04 06 08 10 12 14 16 18 År Befolkningstal - Prognose for Kolding Hele Landet Figur 15: Afvigelser mellem landsudviklingen og prognosen for Kolding Kommune 18

110,0 Indeks Afvigelser fra DS-prognose for hele landet 3-6 årige (Indeks 2007=100) 105,0 100,0 95,0 90,0 85,0 80,0 02 04 06 08 10 12 14 16 18 År Befolkningstal - Prognose for Kolding Hele Landet Figur 16: Afvigelser mellem landsudviklingen og prognosen for Kolding Kommune 105,0 100,0 Indeks Afvigelser fra DS-prognose for hele landet 7-16 årige (Indeks 2007=100) 95,0 90,0 85,0 80,0 02 04 06 08 10 12 14 16 18År Befolkningstal - Prognose for Kolding Hele Landet Figur 17: Afvigelser mellem landsudviklingen og prognosen for Kolding Kommune Afvigelser fra DS-prognose for hele landet 17-24 årige (Indeks 2007=100) Indeks 120,0 115,0 110,0 105,0 100,0 95,0 90,0 85,0 80,0 02 04 06 08 10 12 14 16 18År Befolkningstal - Prognose for Kolding Hele Landet Figur 18: Afvigelser mellem landsudviklingen og prognosen for Kolding Kommune 19

Afvigelser fra DS-prognose for hele landet 25-59 årige (Indeks 2007=100) Indeks 110,0 105,0 100,0 95,0 90,0 85,0 80,0 02 04 06 08 10 12 14 16 18År Befolkningstal - Prognose for Kolding Hele Landet Figur 19: Afvigelser mellem landsudviklingen og prognosen for Kolding Kommune 110,0 105,0 100,0 95,0 90,0 85,0 80,0 75,0 Indeks Afvigelser fra DS-prognose for hele landet 60-64 årige (Indeks 2007=100) 70,0 02 04 06 08 10 12 14 16 18 År Befolkningstal - Prognose for Kolding Hele Landet Figur 20: Afvigelser mellem landsudviklingen og prognosen for Kolding Kommune Indeks 150,0 140,0 130,0 120,0 110,0 100,0 90,0 Afvigelser fra DS-prognose for hele landet 65-74 årige (Indeks 2007=100) 80,0 02 04 06 08 10 12 14 16 18År Befolkningstal - Prognose for Kolding Hele Landet Figur 21: Afvigelser mellem landsudviklingen og prognosen for Kolding Kommune 20

Afvigelser fra DS-prognose for hele landet 75-99 årige (Indeks 2007=100) Indeks 130,0 125,0 120,0 115,0 110,0 105,0 100,0 95,0 90,0 02 04 06 08 10 12 14 16 18År Befolkningstal - Prognose for Kolding Hele Landet Figur 22: Afvigelser mellem landsudviklingen og prognosen for Kolding Kommune 21

22

3 Delområderne Dette afsnit viser befolkningsudviklingen for delområderne i Kolding Kommune. Områdeinddelingen er vedlagt som bilag, Prognosens område- og distriktsinddeling. Befolkningsprognosen viser en fremgang i antallet af borgere i kommunen, og Kolding Kommune kan forvente en stigning i befolkningstallet på 7,2 %. Denne fremgang er fordelt med forskellige udviklingstendenser i de enkelte fremskrivningsområder og planlægningsdistrikter i kommunen, jf. nedenstående tabel. Nedenfor er befolkningsudviklingen vist på kommunens 14 planlægningsdistrikter. Den eksisterende sammensætning af befolkningen og boligmassen i de enkelte distrikter giver sig udslag i forskellige udviklingstendenser, og er en væsentlig del af forklaringen på stigninger og fald i de enkelte planlægningdistrikter. I Kolding Kommune vil der komme vækst i befolkningstallet i udbygningsområderne omkring Kolding by, dvs. Vonsild, Drejens Boligby, Eltang, og Dalby. Ligesom der vil ske boligudfyldning i områderne omkring Skamlingvejen og derfor forventes også vækst i befolkningstallet i dette område. Centerbyerne Vamdrup, Christiansfeld og Lunderskov vil ligeledes få vækst i befolkningstallet, ligesom der i lokalbyen Vester Nebel beregnes befolkningsvækst. I disse byer er der planlagt omfattende boligudbygning i prognoseperioden. Udover de nævnte stigninger og fald i de enkelte områder af kommunen, vil der være betydelige ændringer i befolkningens alderssammensætning i de enkelte distrikter. Nedenfor er kort beskrevet nogle udviklingstendenser i de enkelte planlægningsdistrikter. Kolding Kommune Antal personer pr. 1. januar Antal Planlægningdistrikter 2006 2007 2013 2018 personer % 100 0 Centrale bydel 5.882 5.863 5.803 6.096 233 4,0 101 01 Nordlige bydel 6.670 6.576 6.844 6.798 222 3,4 102 02 Harte Munkebo 5.559 5.491 5.553 5.490-1 0,0 103 03 Sydlige bydel 9.019 9.064 9.323 9.375 311 3,4 104 04 Vonsild 2.644 2.656 3.845 4.338 1.682 63,3 105 05 Fyns./Str.huse/Ndr.B 8.551 9.000 10.512 11.195 2.195 24,4 106 06 Alminde/Viuf/V.Nebel 4.342 4.463 4.956 4.757 294 6,6 107 07 Bramdrup 5.389 5.330 5.022 4.621-709 -13,3 108 08 Seest 5.753 5.750 5.297 4.737-1.013-17,6 109 09 Sdr. Bjert Stenderup 3.520 3.530 3.442 3.260-270 -7,6 110 10 Brændkjær,Tved,Dalby 8.100 8.184 9.005 10.199 2.015 24,6 111 11 Lunderskov 5.572 5.735 6.291 6.554 819 14,3 112 12 Vamdrup 7.544 7.550 7.930 7.814 264 3,5 113 13 Christiansfeld 7.921 7.991 8.396 8.190 199 2,5 1 HELE KOMMUNEN 86.466 87.183 92.219 93.425 6.242 7,2 Tabel 6: Befolkningsudvikling opgjort på Kolding Kommunes 14 planområder. I DEN CENTRALE BYDEL (00) beregnes der et stigende befolkningstal i de kommende år. I området forventes stigning i antallet af 17-24 årige, mens der for- 23

ventes tilbagegang i antallet af 26-42 årige, mens der forventes et næsten konstant antal 0-6 årige. I området er der forudsat boligudbygning i prognoseperioden, som primært er placeret i område 94, bykernen. I DEN NORDLIGE BYDEL (01) kan der forventes en lille stigning i befolkningstallet. Stigningen sker i antallet af personer over 43 år. Til gengæld forventes et faldende antal familier med små børn, dvs. 26-42 årige samt 0-6 årige. I området 191 Skovparken er der forudsat en mindre boligudbygning, og befolkningstallet ventes at stige i dette område. I HARTE MUNKEBO (02) forventes der et næsten konstant befolkningstal i de kommende år. I området forudsættes næsten ingen boligudbygning i de kommende år. I området forventes tilbagegang i antallet af familier med børn, dvs. 26-42 årige og 0-6 årige, mens der beregnes vækst i antallet af personer over 60 år. I DEN SYDLIGE BYDEL (03) forventes der et svagt stigende befolkningstal i de kommende år. I distriktet forudsættes en lille boligudbygning i de kommende år. I udgangsåret 2007 har området en stor andel af sin befolkning i aldersgrupperne 26-42 årige og 0-6 årige, og i området forventes tilbagegang i antallet af personer i disse aldersgrupper, mens distriktet kan forvente vækst i antallet af personer i aldersgrupperne 43-59 årige og 60-79 årige. I VONSILD (04) forventes der en boligudbygning på ca. 39 nye boliger om året, og der beregnes en markant stigning i befolkningstallet i de kommende år. I området beregnes stigning i samtlige aldersgrupper. I FYNSVEJ/STRANDHUSE/NR. BJERT (05) forventes der ligeledes en markant stigning i befolkningstallet, og der forventes stigning i samtlige aldersgrupper. I området forudsættes der indflytning i ca. 64 nye boliger om året. Boligudbygningen vil primært komme i område 522 Drejens boligby og område 541 Eltang. I ALMINDE/VIUF/VESTER NEBEL (06) beregnes der en stigning i befolkningstallet, og stigningen forventes i aldersgrupperne over 43 år. Ligeledes beregnes der i distriktet stigning i antallet af 7-16 årige i de første år af perioden, men efter år 2010 forventes færre personer i denne aldersgruppe. I udgangsåret har området en stor andel af sin befolknng i aldersgrupperne 26-42 årige og 0-6 årige, og i distriktet vil der ske en tilbagegang i antallet af personer i disse aldersgrupper. I BRAMDRUP (07) beregnes der en markant tilbagegang i befolkningstallet, og der forventes kun en beskeden boligudbygning i distriktet. Distriktet har i udgangsåret 2007 en stor andel af sin befolkning i aldersgrupperne 43-59 årige og 7-16 årige, og i perioden vil der komme tilbagegang i antallet af personer i disse aldersgrupper. Ligeledes vil der komme tilbagegang i antallet af familier med børn, dvs. 26-42 årige og 0-6 årige. Distriktet vil opleve en stigning i antallet af personer over 65 år. I SEEST (08) beregnes der ligeledes tilbagegang i befolkningstallet, selvom der forventes indflytning i ca. 13 nye boliger om året. Distriktet har i udgangsåret 2007 en stor andel af sin befolkning i aldersgrupperne 43-59 årige og 7-16 årige, og der vil ske en tilbagegang i antallet af 7-16 årige og 43-59 årige. Ligeledes vil 24

der komme tilbagegang i antallet af familier med børn, dvs. 26-42 årige og 0-6 årige. Distriktet kan forvente stigning i antallet af personer over 65 år. I SDR. BJERT OG SDR. STENDERUP (09) beregnes der tilbagegang i befolkningstallet. I distriktet forventes indflyttet i ca. 13 nye boliger om året. Distriktet har i udgangsåret 2007 en stor andel af sin befolkning i aldersgrupperne 43-59 årige og 7-16 årige, og i perioden vil der efter 2009 komme tilbagegang i antallet af 7-16 årige, mens der i hele perioden beregnes et næsten konstant antal 43-59 årige. Ligeledes vil der komme tilbagegang i antallet af familier med børn dvs. 26-42 årige og 0-6 årige. Distriktet vil få stigning i antallet af personer over 65 år. I BRÆNDKJÆR/TVED/DALBY (10) forventes der en markant stigning i befolkningstallet, og der beregnes stigning i samtlige aldersgrupper. I området forventes der indflytning i ca. 73 nye boliger om året. Boligudbygningen forventes primært at ske i område 1018 Dalby. I LUNDERSKOV (11) forventes der ligeledes en markant stigning i befolkningstallet, og der beregnes en stigning i samtlige aldersgrupper, med undtagelse af de 26-42 årige og de 7-16 årige, hvor der beregnes et næsten konstant antal. I området forventes der indflytning i ca. 39 nye boliger om året. Boligudbygningen forventes at foregå i Lunderskov. I VAMDRUP (12) beregnes der stigning i befolkningstallet. I distriktet beregnes tilbagegang i antallet af familier med små børn, dvs, 26-42 årige og 0-6 årige. I distriktet forventes vækst i antallet af 43-59 årige. Med hensyn til 7-16 årige forventes et næsten konstant antal af personer frem til 2014, hvorefter der beregnes et faldende antal. I distriktet beregnes en markant stigning i antallet af personer over 65 år. Boligudbygningen i distriktet forventes at komme i Vamdrup by, og det er derfor også i dette område, at stigningen i befolkningstallet vil komme. I CHRISTIANSFELD (13) beregnes der et stigende befolkningstal i prognoseperioden. I distriktet forventes der indflytning i ca. 28 nye boliger om året. Distriktet har i udgangsåret 2007 en stor andel af sin befolkning i aldersgrupperne 43-59 årige og 7-16 årige, og i perioden beregnes et næsten konstant antal 7-16 årige, ligesom der beregnes et næsten konstant antal 43-59 årige. Christiansfeld kan forvente en mindre tilbagegang i antallet af 26-42 årige, mens der i perioden beregnes et næsten konstant antal 0-6 årige. 25

26

4 Afvigelser i forhold til prognose fra 2006 Dette afsnit viser afvigelserne for Kolding Kommune som helhed, og planområder i Kolding Kommune. Prog. 06 Status Afvigelse Prog. 06 Prog. 07 Afvigelse 2007 2007 Abs. % 2017 2017 Abs. % 0 år 1.051 1.097 46 4,4 1.009 1.028 19 1,9 0-2 år 3.230 3.277 47 1,5 3.103 3.132 29 0,9 3-6 år 4.437 4.464 27 0,6 4.404 4.399-5 -0,1 7-16 år 11.538 11.473-65 -0,6 11.827 11.863 36 0,3 17-24 år 7.966 8.082 116 1,5 9.557 9.485-72 -0,8 25-59 år 41.799 41.740-59 -0,1 43.292 42.343-949 -2,2 60-64 år 5.419 5.441 22 0,4 5.519 5.405-114 -2,1 65-74 år 7.104 7.081-23 -0,3 9.633 9.726 93 1,0 75-99 år 5.688 5.625-63 -1,1 6.672 6.839 167 2,5 0-99 år 87.181 87.183 2 0,0 94.007 93.192-815 -0,9 Tabel 7: Afvigelser i forhold til tidligere beregnet prognose, kommunen totalt. I denne prognose forventes næsten den samme befolkningsudvikling i Kolding Kommune, som blev beregnet i 2006. I 2006 blev det forudsat at der skulle indflyttes i 597 nye boliger i 2006 og 1.314 personer skulle indflytte i en ny bolig i Kolding Kommune i 2006. Faktisk blev der indflyttet i 599 nye boliger og 1.351 personer indflyttede i en ny bolig i løbet af 2006. I denne prognose beregnes et lidt lavere befolkningstal i prognoseperioden, end der blev beregnet i 2006-prognosen. Årsagen hertil er, at der i prognoseperioden forventes indflyttet i ca. 107 færre nye boliger pr. år i prognoseperioden. I 2006 blev der født 67 flere børn end beregnet i 2006. Til gengæld var der en nettofraflytning på ca. 10 0-årige i løbet af 2006, ligesom der indflyttede ca. 10 færre 0-årige i en ny bolig i løbet af 2006. Pr. 1. januar 2007 var der færre personer over 65 år end beregnet i 2006. I 2006-prognosen blev det beregnet, at 236 personer i denne aldersgruppe skulle indflytte i en ny bolig i 2006, men faktisk indflyttede der kun 146 65-99 årige i en ny bolig i 2006. I 2006 var der en større nettofraflytning i den eksisterende boligmasse end beregnet i 2006. I prognosen i 2006 blev der beregnet en nettofraflytning på 1.616 personer inkl. dødsfald, men faktisk var der en nettofraflytning på 1.669 personer. Den aldersgruppe der afviger mest er de 17-24 årige. For de 17-24 årige blev der i 2006 beregnet en nettofraflytning på 111 personer men faktisk var der en nettofraflytning af 11 17-24 årige. Det blev forventet at 87 17-24 årige skulle indflytte i en ny bolig i løbet af 2006, men faktisk indflyttede 103 17-24 årige i en ny bolig i 2006. Planlægningsdistrikt DEN CENTRALE BYDEL (00) havde pr. 1. januar 2007 næsten det befolkningstal, som blev beregnet i år 2006. I prognoseperioden beregnes en lidt større befolkning i dette distrikt, på grund af, at der i denne prognose forudsættes en større boligudbygning, end der blev forudsat ved prognosebereg- 27

ningen i 2006. Primært beregnes flere familier med børn dvs. 26-42 årige og 0-6 årige, og på grund af det større antal 26-42 årige forventes flere 0-årige i distriktet. I distriktet beregnes ligeledes flere personer over 65 år. Planlægningsdistrikt DEN NORDLIGE BYDEL (01) vil i denne prognose få et mindre befolkningstal i prognoseperioden end beregnet i 2006. I distriktet beregnes færre unge dvs. 17-24 årige, ligesom der i distriktet forventes færre familier med små børn dvs. 26-42 årige og 0-6 årige. Kolding Kommune prog.06 prog.07 Afvigelse prog. 06 prog 07 Afvigelse Planlægningsdistrikter 2007 2007 Abs. % 2017 2017 Abs. % 100 0 Centrale bydel 5.825 5.863 38 0,7 5.886 6.016 130 2,2 101 01 Nordlige bydel 6.687 6.576-111 -1,7 7.144 6.812-332 -4,6 102 02 Harte Munkebo 5.395 5.491 96 1,8 5.342 5.503 161 3,0 103 03 Sydlige bydel 8.990 9.064 74 0,8 8.789 9.383 594 6,8 104 04 Vonsild 2.617 2.656 39 1,5 4.463 4.234-229 -5,1 105 05 Fyns./Str.huse/Ndr.B 9.142 9.000-142 -1,6 11.367 11.045-322 -2,8 106 06 Alminde/Viuf/V.Nebel 4.527 4.463-64 -1,4 4.712 4.809 97 2,1 107 07 Bramdrup 5.154 5.330 176 3,4 4.417 4.697 280 6,3 108 08 Seest 5.771 5.750-21 -0,4 5.145 4.850-295 -5,7 109 09 Sdr. Bjert Stenderup 3.466 3.530 64 1,8 3.299 3.300 1 0,0 110 10 Brændkjær,Tved,Dalby 8.353 8.184-169 -2,0 11.610 9.954-1656 -14,3 111 11 Lunderskov 5.708 5.735 27 0,5 6.810 6.509-301 -4,4 112 12 Vamdrup 7.655 7.550-105 -1,4 7.884 7.845-39 -0,5 113 13 Christiansfeld 7.890 7.991 101 1,3 7.141 8.237 1096 15,3 1 Hele Kommunen 87.181 87.183 2 0,0 94.009 93.195-814 -0,9 Tabel 8: Afvigelser i forhold til tidligere beregnet prognose opgjort på planområder. Planlægningsdistrikt HARTE MUNKEBO (02) vil i denne prognose få et større befolkningstal i prognoseperioden end beregnet i 2006. I distriktet beregnes flere færre familier med små børn dvs. 26-42 årige og 0-6 årige, ligesom der også forventes lidt flere 7-16 årige. I distriktet er der i denne prognose forudsat et lidt større boligbyggeri i prognoseperioden, end der blev forudsat i 2006. Planlægningsdistrikt DEN SYDLIGE BYDEL (03) vil i denne prognose få et større befolkningstal i prognoseperioden end beregnet i 2006. I distriktet beregnes flere unge dvs. 17-24 årige, ligesom der i distriktet forventes flere familier med små børn dvs. 26-42 årige og 0-6 årige. Ligeledes kan der i distriktet forventes flere personer over 43 år. Planlægningsdistrikt VONSILD (04) vil i denne prognose få et lidt mindre befolkningstal i prognoseperioden end beregnet i 2006. I distriktet forventes i denne prognose en mindre boligudbygning på ca. 10 færre nye boliger pr. år end forudsat i 2006. I distriktet forventes færre familier med små børn dvs. 26-42 årige og 0-6 årige. Planlægningsdistrikt FYNSVEJ/STRANDHUSE/NR. BJERT (05) vil i denne prognose få et lidt mindre befolkningstal i prognoseperioden end beregnet i 2006, ligesom der pr. 1. januar 2007 var færre personer end beregnet i 2006. I 2006 blev der planlagt indflyttet i 246 nye boliger i distriktet, mens der faktisk kun blev indflyttet i 150 nye boliger i distriktet i 2006. 28

Planlægningsdistrikt ALMINDE/VIUF/VESTER NEBEL (06) vil i denne prognose få næsten der samme befolkningstal i prognoseperioden, som blev beregnet i 2006. I distriktet beregnes lidt flere familier med små børn dvs. 26-42 årige og 0-6 årige. Planlægningsdistrikt BRAMDRUP (07) vil i denne prognose få et større befolkningstal i prognoseperioden end beregnet i 2006, ligesom der pr. 1. januar 2007 var flere personer end beregnet i 2006. I 2006 blev der planlagt indflyttet i 1 nyt parcelhus i løbet af 2006, mens der faktisk blev indflyttet i 9 nye boliger i distriktet i løbet af 2006. I distriktet beregnes flere personer i samtlige aldersgrupper i prognoseperioden, end der blev beregnet i år 2006. Planlægningsdistrikt SEEST (08) vil i denne prognose få et mindre befolkningstal i prognoseperioden end beregnet i 2006. I prognoseperioden er der i dette distrikt planlagt lidt færre nye boliger, end der blev planlagt i 2006. Planlægningsdistrikt SDR. BJERT/SDR. STENDERUP (09) vil i denne prognose få næsten den samme befolkningsudvikling, som blev beregnet i 2006, selvom der pr. 1. januar 2007 var lidt flere personer end beregnet i 2006. I 2006 blev der planlagt indflyttet i 1 nyt parcelhus i distriktet i løbet af 2006, men der blev faktisk indflyttet i 20 nye boliger i distriktet i løbet af 2006. Planlægningsdistrikt BRÆNDKJÆR/TVED/DALBY (10) vil i denne prognose få et mindre befolkningstal i prognoseperioden end beregnet i 2006. I 2006 blev der planlagt indflyttet i 142 nye boliger i distriktet i løbet af 2006, men der blev faktisk kun indflyttet i 86 nye boliger i distriktet i løbet af 2006. I prognoseperioden forventes der en mindre boligudbygning på ca. 38 færre nye boliger pr. år i prognoseperioden i denne prognose, end der blev forventet i 2006. Planlægningsdistrikt LUNDERSKOV (11) vil i denne prognose ligeledes få et mindre befolkningstal i prognoseperioden end beregnet i 2006. I prognoseperioden forventes der en mindre boligudbygning på ca. 15 færre nye boliger pr. år i perioden i Lunderskov i denne prognose, end der blev forventet i 2006. Planlægningsdistrikt VAMDRUP (12) vil i denne prognose ligeledes få et lidt større befolkningstal i prognoseperioden end beregnet i 2006. I prognoseperioden beregnes flere familier med små børn, end der blev beregnet i 2006. På grund af det større antal 26-42 årige forventes også flere 0-årige i distriktet i prognoseperioden end beregnet i 2006. I perioden forventes i Vamdrup lidt flere nye boliger i prognoseperioden end der blev forudsat i 2006. Planlægningsdistrikt CHRISTIANSFELD (13) vil i denne prognose ligeledes få et større befollkningstal i prognoseperioden end beregnet i 2006. I prognoseperioden forventes der en større boligudbygning på ca. 15 nye boliger mere pr. år i denne prognose, end der blev forventet i 2006. Pr. 1. januar 2007 var der flere personer i distriktet end beregnet i 2006. I 2006 blev der i distriktet forudsat indflyttet i 15 nye boliger i løbet af 2006, men der blev faktisk indflyttet i 50 nye boliger i distriktet i løbet af 2006. Den større boligudbygning er sket i Tyrstrup sogn. 29

30

5 Prognosens forudsætninger Prognoseberegningerne baseres på en række forudsætninger vedrørende: Arbejdskraftopland Fremtidige flyttemønstre på kommune- og delområdeniveau (baseret på den historiske befolkningsudvikling i 3-5 år) Fremtidigt boligbyggeri Husstandsstørrelser i nye boliger opdelt på kommune og boligtyper. Aldersfordelt fødselsmønster / fremtidig fødselshyppighed Regionsopdelte dødelighedstavler Kommunens områdeopdeling Afsnittet Generelt om KMD s befolkningsprognose indeholder en mere detaljeret gennemgang af beregningsprincipperne i prognosen og prognosemodellens teoretiske grundlag. Dette afsnit beskriver de konkrete forudsætninger, der ligger til grund for udarbejdelsen af befolkningsprognosen for Kolding Kommune. Sammenhængen mellem denne prognoses områdetyper er beskrevet i afsnittet Prognosens område- og distriktsopdeling. KMD s befolkningsprognose tager udgangspunkt i Danmarks Statistiks prognose for hele landet. 5.1 Forudsætninger for overordnet prognose Den overordnede prognose er udarbejdet af Danmarks Statistik (DS) og løber frem til 2050. Den overordnede prognose er grundlaget for arbejdskraftsoplandet som helhed. Dødeligheden forudsættes at være faldende for både mænd og kvinder gennem hele prognoseperioden, mens der forventes en mindre stigning i fertiliteten: antallet af fødsler forudsættes at stige fra 1,78 fødsler pr. kvinde i 2006 til 1,9 i 2030. Den overordnede prognose forudsætter en markant stigning i indvandringen frem mod 2030, hvorefter udviklingen stagnerer. Udvandringen fra Danmark forventes i samme periode at stige moderat. 31

5.2 Historisk befolkningsudvikling Af figuren fremgår det, at Kolding Kommune siden 2002 har haft befolkningsfremgang. Alle kommunerne i arbejdskraftoplandet har haft et stigende befolkningstal i perioden fra 2002-2007. 105,0 Befolkningsudviklingen 2002-2007 103,0 Kolding Hele landet 101,0 Arbejdskraft sopland 99,0 02 03 04 05 06 07 År (pr. 1. januar) Figur 23: Befolkningsudviklingen for Kolding Kommune, arbejdskraftoplandet og hele landet, indekstal (kommunerne i arbejdskraftoplandet fremgår af afsnit 5.4) 32

5.3 Befolkningens nettobevægelse Når man beregner den samlede nettobevægelse i Kolding Kommune, er der flere faktorer der spiller ind. En faktor er det antal personer, der flytter til og fra kommunen og internt i Kolding Kommune. De væsentligste årsager til at borgerne flytter er: jobskifte, ægteskab, uddannelse og familieforøgelse. En anden faktor er det antal personer, der udvandrer fra kommunen og bosætter sig i et andet land. Der er også personer, der bevæger sig den anden vej. Endelig tages der i prognosen højde for antal fødte og døde i Kolding Kommune. Den samlede nettobevægelse i befolkningen i Kolding Kommune er vist i nedenstående tabel for årene 1991-2005. 0-99 år 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 Befolkning 69277 69715 70217 70690 71376 71990 72807 73337 73709 73998 74367 74993 75498 76179 76517 86466 Tilflyttere kommunen 3688 3729 3942 4285 4327 4452 4266 4475 4289 4283 4420 4350 4651 4607 4778 4275 Fraflyttere kommunen 3505 3555 3815 4035 4401 4142 4195 4409 4276 4208 4141 4188 4359 4541 4756 4069 Interne flytninger 8933 8909 9448 9516 9567 9846 9238 9063 8705 8507 8782 8747 9113 8918 9186 10919 Indvandring 552 578 625 658 935 708 631 619 594 649 695 689 633 610 639 801 Udvandring 434 450 442 398 441 508 480 536 490 600 557 537 516 510 498 552 Total antal flytninger 17112 17221 18272 18892 19671 19656 18810 19102 18354 18247 18595 18511 19272 19186 19857 20616 Til- og fraflyttere i pct. af samlet antal flytninger 42,0 42,3 42,5 44,0 44,4 43,7 45,0 46,5 46,7 46,5 46,0 46,1 46,8 47,7 48,0 40,5 Ind- og udvandere i pct. af samlet antal flytninger 5,8 6,0 5,8 5,6 7,0 6,2 5,9 6,0 5,9 6,8 6,7 6,6 6,0 5,8 5,7 6,6 Flytninger i pct. af befolkningen 24,7 24,7 26,0 26,7 27,6 27,3 25,8 26,0 24,9 24,7 25,0 24,7 25,5 25,2 26,0 23,8 Nettotilflytning I alt 301 302 310 510 420 510 222 149 117 124 417 314 409 166 163 455 Fødte 870 928 994 961 999 1039 1047 945 934 947 930 957 956 932 938 1083 Døde 730 747 824 787 814 748 744 735 775 726 738 766 731 730 728 800 Nettobevægelse i alt 441 483 480 684 605 801 525 359 276 345 609 505 634 368 373 738 Tabel 9: Befolkningens nettobevægelse for Kolding Kommune. (år 1991-2005 excl del af Christiansfeld og Egtved kommuner, 2006 er incl alle delte kommuner) Det skal bemærkes, at tallene fra 2006 ikke umiddelbart kan sammenlignes med de tidligere år på grund af, at f.eks. tilflyttere og fraflyttere fra og til kommunen bagud i tiden er sammenlægninger af de gamle kommuner og derfor blev regnet som flytninger ind og ud af kommunen, hvis der f.eks. skete en flytning fra Vamdrup by til Kolding by. Det skal bemærkes at ind- og udvandring samt fødte og døde kan sammenlignes historisk, ligesom total antal flytninger er sammenlignelige historisk. 5.3.1 Dødelighed I 2006 døde 800 personer, hvilket er et lille fald i forhold til det gennemsnitlige antal døde i de 4 foregående år. 2002 2003 2004 2005 2006 Døde 65-79 296 255 270 237 262 Døde 80-99 402 413 383 425 404 Døde 65-99 698 668 653 662 666 Døde 0-64 157 154 167 151 134 Døde i alt 855 822 820 813 800 Fødte 1064 1081 1052 1057 1084 Fødte-døde 209 259 232 244 284 Tabel 10: Befolkningens fødselsoverskud for Kolding Kommune. 33

5.4 Afgrænsning af arbejdskraftopland Arbejdskraftoplandet for Kolding Kommune består, udover kommunen selv, af kommunerne: Haderslev, Middelfart, Billund, Vejen, Fredericia, Horsens, Nordfyns, Odense, Assens, Vejle og Hedensted kommuner. Afgrænsningen af arbejdskraftoplandet er blandt andet foretaget på baggrund af pendlingsoplysninger fra Danmarks Statistik (2006) jf. tabel 11. Sammenholder man de to tabeller, fremgår det, at arbejdskraftoplandet omfatter størstedelen af indpendlerne til Kolding Kommune. Tabel 11: Ind- og udpendling mellem Kolding Kommune og arbejdskraftopland. 34

5.5 Fremtidigt boligbyggeri Kolding Kommune forventer, at der i prognoseperioden bliver opført i alt ca. 4.376 nye boliger, eller ca. 365 boliger pr. år. Disse boliger fordeler sig på 5 boligtyper, hvilket fremgår af næste afsnit. Opsplitningen på boligtyper påvirker nye boligers husstandsstørrelse og indflytternes aldersfordeling. I befolkningsprognosen for Kolding Kommune indgår boligbyggeriet i arbejdskraftoplandet som en væsentlig forudsætning. Fastlæggelsen af boligprogrammet for dette område er sket på grundlag af det faktiske boligbyggeri, kommunerne har haft i perioden 2001-2005 (Se nedenstående tabel). Gennemsnit Alle Sidste Sidste 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 15 år 5 år 3 år Kolding kommune 320 236 333 208 220 431 473 557 310 332 533 296 453 565 613 392 492 544 Arbejdskraftsopland 2696 2200 1856 1904 1865 2110 2450 2618 2593 2191 2568 2767 3563 4012 3174 2571 3217 3583 Hele regionen 3016 2436 2189 2112 2085 2541 2923 3175 2903 2523 3101 3063 4016 4577 3787 2963 3709 4127 Byggeriet i Kolding Kommune i % i forhold til hele arbejdskraftoplandets byggeri: 10,6% 9,7% 15,2% 9,8% 10,6% 17,0% 16,2% 17,5% 10,7% 13,2% 17,2% 9,7% 11,3% 12,3% 16,2% 13,2% 13,3% 13,2% Tabel 12: Hidtidigt boligbyggeri i Kolding Kommune og det øvrige arbejdskraftopland. For kommunerne i arbejdskraftoplandet forudsætter beregningsmodellen, at der i gennemsnit bliver bygget 2.640 boliger pr. år i prognoseperioden. Disse forudsættes fordelt på 34% parcelhuse, 26% tæt/lav boliger, og 38% etageboliger. I Kolding Kommune forventes der gennemsnitligt frem til 2018 indflyttet i ca. 358 nye boliger om året. Fordelingen på boligtyper i Kolding Kommune er 61% parcelhuse, 22% tæt/lav boliger og 17% etageboliger. Boligprogrammet for Kolding Kommune fremgår under bilag 7.2. 35

5.6 Husstandsstørrelser Boligprogrammet for Kolding Kommune og den øvrige region er som nævnt i sidste afsnit opdelt på boligtyper. For at beregne antallet af indflyttere i de nye boliger og indflytternes fordeling på køn og alder, er det nødvendigt at opstille nogle forudsætninger om de kommende indflyttere. Til det formål har KMD dannet i alt 50 forskellige standardparametre fordelt på en række bolig- og kommunetyper ud fra et stort statistisk grundlag fra perioden 1997-99 (se nedenstående figur). Husstandsstørrelser ved indflytning i nye boliger Antal personer pr. bolig 0,12 0,1 Parcelhuse Tæt/lav Etage Ældreboliger 0,08 0,06 0,04 0,02 0 0 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 55 60 65 70 75 80 85 90 95 Alder Figur 24: Eksempler på aldersfordelte husstandsstørrelser ved indflytning i nye boliger Ovenstående figur illustrerer, hvor mange personer i en aldersgruppe opførelsen af 1 ny bolig giver anledning til. Summerer man antallet af personer pr. bolig for alle aldersgrupper for alle boligtyperne, giver det kommunens gennemsnitlige husstandsstørrelse. I denne prognose for Kolding Kommune er der anvendt standardboligtyper for parcelhuse, tæt/lav boliger, etageboliger andelsboliger og ældreboliger. Ved beregningerne anvendes dermed følgende husstandsstørrelser ved indflytning i nye boliger, dvs. antal personer der indflytter pr. ny bolig: Parcelhuse 2,995 Tæt/lav boliger 1,828 Etageboliger 1,528 Ældreboliger 1,500 Ungdomsboliger 1,088 36

5.7 Flyttemønster Det fremtidige flyttemønster bestemmes i prognosemodellen på baggrund af den historiske udvikling - for denne prognose perioden 2002-2006. For at få et tilstrækkeligt statistisk grundlag for beregningerne af flyttemønstret i Kolding Kommune, er der dannet 23 flytteparameterområder. Flytteparameterområderne er dannet på grundlag af vurderinger af de enkelte områders alders- og boligsammensætning. Nedenfor angives de gennemsnitlige forblivelsesrater, der er anvendt i kommunetotal- og delområdeprognosen. Parameterområde Forblivelsesrate Kolding Kommune 98,32 Den øvrige region 98,37 1. Bykernen 105,35 2. Områder tæt ved bykernen 101,45 3. Skovvangen og Norgesvej 98,50 4. Munkebo 100,64 5. Esbjergvej og Østervej/Kastaniealle 98,82 6. Sydbanegade/Agtrupvej, Knud Hansens vej, Stejlbjerg og Højhusene 98,39 7. Mosevej, Sdr. Ringvej/Haderslevvej og Carl Plougsvej 98,63 8. Seest Bakke, Seestvej/Lunavej, Holbergsvej/Hylkedal, Lykkegårdsvej 97,42 9. Vonsild, Vonsild Øst og Syd 99,96 10. Ålykkekvarteret, Kikkenborgvej og Lærkevej/Dyrehavevej 97,96 11. Strandvej/Petersbjerggård og Drejens Boligby 100,47 12. Sjællandsvej, Frejasvej/Friggasvej 98,95 13. Landområder i Kolding 98,51 14. Vestervang, Surkær/Sønderholm, Julianelyst og Bramdrup Øst 98,69 15. Tved/Rebæk/Dalby 99,81 16. Nr. Bjert og Strandhuse 100,85 17. Brændkjærvej/Snerlevej og udbygning Dalby 99,18 18. Vamdrup by 98,69 19. Øvrige områder i Vamdrup 98,40 20. Øvrige områder Lunderskov 98,29 21. Christiansfeld og Tyrstrup sogn 99,67 22. Øvrige sogne i Christiansfeld 98,42 23. Lunderskov by og Vester Nebel by 88,73 Tabel 13: Forblivelsesrater og fødselsniveau for parameterområder Forblivelsesraten for Kolding Kommune er 98,32. Det betyder, at der generelt for kommunen sker en udtynding af befolkningen. Der er forskel på kommunens 24 parameterområder. For de ældre aldersklasser er datamaterialet i både kommunetotal- og delområdeprognosen oftest for spinkelt til at danne realistiske forblivelsesrater. Forblivelsesraterne for borgere over 93 år er derfor beregnet ud fra den alders- og kønsbetingede dødshyppighed. 37

5.8 Fødselsmønstret Nedenstående figur viser udviklingen i den samlede fertilitet for hele landet og i Kolding Kommune. For Kolding Kommune lå den samlede fertilitet i 2006 på 1,900. Det vil sige, at 1.000 kvinder ville føde 1.900 børn i løbet af den fødedygtige alder fra det 15. til det 49. leveår. Nedenstående figur viser også, at antallet af fødsler i Kolding Kommune varierer meget fra år til år. Fertilitet 2400 Fødselshyppighed for årene 1982-2006 2200 Hele landet 2000 1800 Kolding 1600 1400 1200 1990 1992 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006 År Figur 25: Fødselshyppighed 1982-2006 I forhold til de nævnte fødselshyppigheder foretages der endvidere en automatisk regulering på grundlag af det historiske antal fødsler i henholdsvis kommunen og den øvrige region. Denne reguleringsfaktor kaldes fødselsniveauet. Fødselsniveauet er 1,012 for Kolding Kommune og 0,925 for det øvrige arbejdskraftopland. Fødselsniveauet for Kolding Kommune og arbejdskraftoplandet er vist i nedenstående tabel. 38