Dagpleje med fokus på. rytmik og bevægelse

Relaterede dokumenter
BEVÆGELSESPOLITIK Vuggestuen Toppen

Bevægelsespolitik. i Børnehuset Gravhunden

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue

Signe s Signe dagpleje

BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Vuggestue

De seks læreplanstemaer: Personlige Kompetencer:

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette:

Læreplan for Krop og bevægelse: I hvilke situationer oplever vi at børn lærer noget om- Krop og bevægelse. Når børn: 0,5-1,5 årige:

Vi har dog arbejdet med hverdagslivstemaet Det rytmiske univers, der er en del af årshjulet i Valhalla.

Krop og bevægelse Indsatsområde

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej Thisted

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Krop og bevægelse. Jeg er min krop

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen.

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

BEVÆGELSESPOLITIK Idrætsinstitutionen Aktivarius

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer.

Randlevskolens Børnehave! - en fri børnehave under Randlevskolen!

Hasselvej 40A 8751 Gedved. Trolde Børnehave

1 Bevægelsespolitik 2012 for Børnehuset Ved Søerne

BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Børnehave

Udkast læringsmål det ca. 6 årige barn

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL

En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan

Pædagogisk læreplan for Mariehønen

2013 og Pædagogisk læreplan for Dagplejen Nord

PARAT TIL SKOLESTART? SKEJBY VORREVANG DAGTILBUD. Hvad vil det sige at være skoleparat, og hvad skal man holde øje med, når skolestarten nærmer sig?

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL

FOrside. Hej. skal vi lære?

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Læreplaner. Vores mål :

Afrapportering pædagogisk læreplan :

Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE

Kære dagplejere i Aalborg kommune

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager

Sprog. Kreativitet. Tryllefløjten Årshjul. 1.oktober 2013 til 30. september 2014

Læreplan for dagplejen. Pædagogisk målsætning for dagplejen. Dagplejens læringssyn. Børnemiljø i dagplejen.

Guldsmeden en motorikinstitution

2-8 alt efter hvor mange voksne, der danser og synger med.

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Pædagogiske læreplaner Fyrkatvej og Børnebakken Alsidig personlig udvikling Personlige kompetencer

Skema til beskrivelse af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner: Der udfyldes et skema pr. tema pr. aldersgruppe.

Motorikforløb med jævnaldrende vuggestuebørn

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i Børnehaven.

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Evaluering af indsatsområder 2014 i Rørkjærhusene

Læreplan for vuggestuegruppen

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

HANDLEPLAN FOR IDRÆT OG BEVÆGELSE FOR GENTOFTE SKOLE

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Lene & Franks dagpleje. Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St Holsted Tlf.:

Pædagogiske læreplaner

Fra børnehave til skole

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Alfer Vuggestue/Børnehave

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

Hej skal vi lege? Informationsfolder til dagplejer, vuggestuer og børnehaver

Solstrålen Læreplaner, 2013

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Pædagogiske læreplaner

Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Transkript:

Dagpleje med fokus på rytmik og bevægelse

Hvad er en dagpleje med fokus på rytmik og bevægelse Dagplejeren er særligt uddannet og har praktisk erfaring i at arbejde med rytmik og bevægelse med de mindste børn. Dagplejeren støtter børnene i at anvende enkle musikinstrumenter og motiverer dem til at udtrykke sig både musikalsk, sprogligt og kropsligt. Det lille trygge miljø hos dagplejerne er for mange børn et godt sted at udvikle sig, styrke motorikken og få fornemmelse for rytmik og musik. Både ude og inde er dagplejen indrettet, så børnene hver dag får udfordret deres motorik i sikre og udviklende rammer med en nærværende voksen.

Hvorfor er det godt at have fokus på bevægelse? Det er vigtigt, at børnene få en positiv fornemmelse af deres egen krop. Kroppen er grundlaget for barnets selvfølelse og udgangspunktet for at lære at forstå omverdenen. Når små børn klatrer og kravler og undersøger alting er det fordi, de ikke kan lade være. Det er sådan, de lærer at skaffe sig erfaringer. De erfaringer, børnene får med kroppen, er med til at skabe mening og hjælpe dem til at forstå verden omkring sig, så de eksempelvis ved hvad det betyder at klappe, synge eller trampe. Det børnene ved er med andre ord tæt knyttet til de erfaringer, de har fået. Et barn, som har et positivt forhold til sin egen krop og kan bruge den ubesværet i alle typer af leg, er tryg ved sin krop. Når børn leger, bruger de hele kroppen. Derfor udvikler barnet i høj grad tro på sig selv og på egne kompetencer, når det får gode erfaringer med at bruge kroppen.

Hvorfor er musik og rytmik godt? Børn kan gennem musikaktiviteter deltage i fællesskabet og kommunikere uden ord. Musikaktiviteter kan være gode til at inddrage børn i fællesskaber med andre børn, og det kan fremme deres kommunikation og sprog. På den måde får de positive erfaringer, som er værdifulde ikke mindst for tosprogede børn med begrænset dansk sprog. Det giver børnene en lyst til at kommunikere - også uden for musikaktiviteterne. Når børnene synger understøtter musikkens struktur og rytme, at børnene tilegner sig sproget. Det sker eksempelvis, når børnene følger melodien og efterligner lydene i Lille Peter Edderkop. Her synger de faktisk med, selvom de endnu ikke kender ordene. De læner sig op af melodien og får en lydelig opmærksomhed som medfører, at de gradvist optager de nye ord i deres sprog og udvider deres ordforråd. Musikalske aktiviteter styrker de sociale kompetencer og børnene lærer, hvordan man agerer sig i fællesskaber med andre. Eksempelvis forventes det, at de synger med når en sang begynder, og er stille og lytter efter, hvad der nu skal ske, når den slutter. Den kompetence kan børnene tage med over i andre sam - menhænge, som når de lytter til en historie, ser et teaterstykke eller modtager en besked. Dermed kan musikken og rytmen komme til at fungere som eksempel og støtte for den sproglige og sociale udvikling.

Hvordan er der fokus på rytmik og bevægelse? Rytmik og bevægelse er en naturlig del af børnenes liv i dagplejen. Rytmik og musik inddrages i dagplejen som en naturlig del af legen. Det kan eksempelvis være ved, at børnene får små rasleæg, bjælder eller en tromme, som de kan bruge til at slå rytmen an, når de synger sange. Børnene lærer også at lave rytmen med kroppen, når de eksempelvis tramper, hopper eller klapper som led i en rytme- eller sangleg. Bevægelse er en naturlig del af hverdagen, og dagplejeren vil opmuntre børnene til at prøve grænser af med kroppen. Måske ved at rulle rundt, krybe som en larve, balancere, hoppe ned fra en lille høj eller gå baglæns. Dagplejeren er opmærksom på at udfordre børnene, så de oplever succes og samtidig lærer nyt. Dagplejeren har et tæt samarbejde med andre fagpersoner omkring hverdagens aktiviteter. Eksempelvis kommer en pædagog jævnligt i dagplejehjemmet og kender børnegruppen godt. Pædagogen kan inspirere og give faglig sparring til nye aktiviteter, som med afsæt i børnenes motivation kan stimulere deres videre udvikling.

Hvordan er hverdagen? Som en naturlig del af hverdagen får børnene gode oplevelser med rytmik, musik og bevægelse. Dagplejerne tager altid udgangspunkt i børnenes alder, motivation og børnegruppens sammensætning. Børn lærer bedst, når de er i samspil og kan spejle sig i det, de andre børn gør. Dagplejeren er derfor meget opmærksom på at give alle børn flere samspilsmuligheder, hvor de kan indgå i leg og læring med andre børn i små eller lidt større grupper. Aktiviteterne vil blive tilrettelagt i små forløb, som ofte gentages over en længere periode. Når børnene bliver fortrolige med aktiviteten og bliver bedre til den, får de positive oplevelser af at lykkes. Dagplejen giver børnene gode muligheder for fysisk udfoldelse. I haven og på legepladsen kan der være sansebaner, forhindringsbaner og en del legeredskaber, som inspirerer børnene til at klatre, hænge, slænge, glide, balancere og lave forskellige lyde. Der er mulighed for eksempelvis at løbe, hoppe, kaste, vippe, bære, trille, cykle, tromme og lave sang- og bevægelseslege.

Samarbejde med familien Det er vigtigt for børnene, at der er et godt samarbejde mellem dagplejeren og forældrene. Når dagplejeren og forældrene taler sammen om barnets liv, er det med til at bygge bro mellem dagplejen og hjemmet. Dagplejeren vil gerne fortælle om de læringsmål, der er i arbejdet og vise, hvordan der i hverdagen arbejdes med at udvikle børnenes bevægelse og rytmik. Meget af det der foregår i dagplejen, kan I sagtens lege videre med derhjemme. Dagplejeren hjælper jer gerne med at lære eksempelvis sange og tilhørende fagter. Ofte kan I også låne forskellige rekvisitter med hjem. Spørg om pædagogikken og se mere om livet i dagplejen på www.odense.dk/dagplejen

Venlig hilsen Dagplejen Odense Kommune