Pædagogiske Læreplaner børnehaven. i Kastanieborgen

Relaterede dokumenter
Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan

Signe s Signe dagpleje

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

Pædagogiske tiltag til læreplanen: På vej mod 3 år. Krop og bevægelse. At være kropsbevidst:

Pædagogisk læreplan for Mariehønen

Vuggestuens lærerplaner

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS

Læreplanstemaerne det overordnede mål:

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder.

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Mål og metoder for de 6 læreplanstemaer

Det er vigtigt, at vi voksne har et tydeligt sprog, og at vi bruger sproget sammen med børnene.

Den voksne går bagved

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Læreplanstemaer. Side 1 af 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplanstemaerne det overordnede mål:

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE

Læreplan for Selmers Børnehus

Alsidige personlige kompetencer

Læreplan. Lystrup dagpleje

Lene & Franks dagpleje. Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St Holsted Tlf.:

Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne.

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Lidt om os og dagligdagen.

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave

De 6 pædagogiske lærerplanstemaer for Herslev Flexinstitution

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Børnehaven Guldklumpens læreplaner

Læreplan for. Børnehaven. Skovbrynet

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

For barnet betyder det at Det knytter venskaber Det hjælpes til at løse konflikter selv Det opfordres til at hjælpe andre børn

Læreplan for vuggestuegruppen

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen.

De seks læreplanstemaer: Personlige Kompetencer:

Krop og bevægelse. Jeg er min krop

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING

KLAR TIL SKOLE! FØRSKOLEGRUPPEN BREMDAL SKOLE & SFO SKOLEPARATHEDSFOLDER

Børnehuset Himmelblå s læreplan

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej Bække Tlf.: hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner

ÅRSTIDS-DAGPLEJER NINNA SCHMIDT

Barnets alsidige personlige udvikling

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus

Transkript:

Pædagogiske Læreplaner børnehaven i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder: Personlige kompetencer Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier I den efterfølgende tekst vil vi beskrive vores mål for børnehavebørnene samt vores pædagogiske praksis indenfor hvert enkelt fokusområde. Indenfor alle områder vil vi tage udgangspunkt i det enkelte barns forudsætninger og udvikling.

1. Personlige alsidige udviklingskompetencer: At barnet udvikler selvværd og selvhjulpenhed. Vi møder barnet med nærvær og engagement Vi tager udgangspunkt i barnets følelser og sætter ord på Vi guider barnet til selvhjulpenhed og inddrager det i daglige gøremål Vi hjælper barnet til at kunne mærke egne grænser, og at kunne sige til og fra Vi viser barnet, at vi kan lide det både for det barnet gør og det det kan Karin har første dag i børnehaven. Det er en ny stor verden hun skal være en del af, når mor og far skal på arbejde. Vi byder Karin velkommen og fortæller hende hvad vi hedder. Vi opfordrer alle til at tage godt imod hende, og hjælpe hende. Da vi skal have madpakker spørger vi: - Hvem vil finde en plads og en kop til Karin? Ole er hurtig til at tilbyde sin hjælp og han siger stolt til Karin: - Jeg er god til at hjælpe dig.

2. Sociale kompetencer Barnet skal føle sig som en værdifuld del af fællesskabet i børnehaven. Vi hjælper barnet med at løse konflikter Vi støtter barnet i at danne relationer til andre børn Vi guider og inkludere barnet i (lege)fællesskaber Vi hjælper barnet til at kunne aflæse de andre børn og udsætte egne behov Susanne, Anja og Viggo leger far, mor og børn i dukkekrogen. Pludselig kommer Anja grædende hen til en voksen og siger: - Jeg må ikke være med. Den voksne spørger: - hvorfor? Anja svarer: - Jeg vil være storesøster. Den voksne og Anja går hen til dukkekrogen og spørger: - Hvorfor må Anja ikke være med? Susanne Svarer: - Det er bare fordi, det er mig der er storesøsteren. Den voksne siger: - Anja kan da også godt være storesøster, I er bare tvillinger. Legen fortsætter, både Anja og Susanne er begge storesøstre og de begynder straks at lave mad til Viggo.

3. Sprog At barnet lærer at kommunikere med andre verbalt og nonverbalt At barnets sprog udvikles bedst muligt og at barnet på den måde lærer at udtrykke sig og øger muligheden for kontakt med andre. Vi sætter ord på handlinger snakker om hvad vi gør, ser og oplever. Vi giver barnet tid og mulighed for at udtrykke sig. Vi leger og fjoller med sproget, synger sange, digter historier og siger rim og remser. Vi kigger og læser bøger vi inddrager børnene via dialogisk oplæsning. Vi laver sprogvurdering på alle børn på ca. 3,4 år. Vi læste en bog på stuen om en drenge der havde brækket armen, og taler efterfølgende om det at komme til skade. Børnene fik mulighed for at relatere det til egne oplevelser.

4. Krop og Bevægelse At barnet udvikler kropsbevidsthed og føler glæde ved at bruge sin krop. At barnet udvikler fin- og grov motorik Vi leger i salen, hvor vi har mulighed for at kravle i ribbe, hoppe klatre. Løbe, gynge og lave motorikbaner. Vi er på vores legeplads, hvor vi har forskellige underlag at gå på (fliser, græs, sand, jord og skovbund). Vi kan gå og kravle på træstammer og balancebom, kravle trille, gå og løbe på skrænter, spille fodbold, gynge vippe og køre på mooncars og cykel. Vi benytter os af nærmiljøet ture til strand, legepladser, mose, bakker og skolens sportsplads og Tarzan bane, hvilket giver mulighed for forskellige fysiske udfoldelser. Vi planlægger aktiviteter som fremmer finmotorikken f.eks. perler, plus plusser, Lego og puslespil. Vi har flere skønne klatretræer som børnene gradvist lærer at klatre op i, hvorfra de glade hænger fra og siger: -Se mig.

5. Natur og Naturfænomener At barnet oplever en glæde ved at færdes i naturen At barnet udvikler en respekt og forståelse for naturen Vi leger ude i alt slags vejr, og oplever og lære om årstidernes skiften. Vi laver snemænd, hopper og plasker i vandpytter, leger med mudder, bader i blade, leger med kviste og pinde mm. Vi finder små dyr i naturen, og snakker om hvordan de ser ud, hvad de laver, hvor de bor osv. Vi tager på ture i nærmiljøet til stranden, besøger dyrene på engen og i mosen. Vi viser barnet hvordan vi passer på naturen Vi fortæller f.eks. at vi ikke knækker friske grene af, men vi samler gerne grene fra jorden som vi leger med Poul sider på hug foran det lille højbed, hvor vi har plantet krydderurter, og sået radisser. Pludselig råber han højt til sine venner: - Skynd jer at kom, radisserne vokser, jeg kan se det.

6. Kulturelle Udtryksformer At barnet udvikler og bruger sin fantasi, kreativitet og spontanitet. At barnet udvikler en kulturel forståelse for mennesker. At barnet får en viden om og forståelse for vores højtider og traditioner Vi tegner, maler, klipper og klistre. Vi hører musik, synger, leger til musik og guitar spil. Vi besøger biblioteket, hvor vi leger, kigger i bøger og evt. låner bøger med hjem til børnehaven. Vi giver banet mulighed for at klæde sig ud, og lege rolle lege og teater. Vi snakker med barnet om forskellige normer, værdier og kulturer. Vi har flere forskellige aktiviteter tilknyttet de forskellige højtider og traditioner. I ugen op til fastelavn havde vi en fokus uge, hvor vi snakkede om hvorfor vi holder fastelavn. Vi klippede malede, sang fastelavnssange og bagte fastelavnsboller. Ugens efter holdt vi fastelavnsfest, hvor vi inviterede forældre og bedsteforældre og vi slog katten af tønde.

Børn med særlige behov: Inden for alle 6 fokusområder gælder det, at et barn med særlige behov vil modtage ekstra støtte og opmuntring fra de voksne. Vi følger barnets udvikling nøje og i dialog med barnets forældre finder vi frem til, hvordan vi bedst muligt kan inkludere barnet i fællesskabet og evt. søge faglighed fra andre faggrupper når vi skønner/vurdere det er nødvendigt. Dokumentation: Vi laver fortællinger på børne intra til forældrene om, hvad vi har arbejdet med og henvise til de enkelte fokusområder, der har været i spil i aktiviteter og oplevelser. Dette vil blive understøttet af billeder fra børnehaven. Der vil løbende blive lavet SMTTER på fokusområderne, som vil blive lagt ud på vores hjemmeside.