Månedens Guld Oktober. Hej og velkommen inden for i Klub Æblebørn. Så nåede vi til oktober. Jeg synes 2012 flyver af sted med lynets hast.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Månedens Guld Oktober. Hej og velkommen inden for i Klub Æblebørn. Så nåede vi til oktober. Jeg synes 2012 flyver af sted med lynets hast."

Transkript

1 Månedens Guld Oktober Hej og velkommen inden for i Klub Æblebørn. Så nåede vi til oktober. Jeg synes 2012 flyver af sted med lynets hast. Mine børn bliver så store og jeg prøver virkelig på at nyde hvert et øjeblik med dem og nyde netop den alder de har nu. Selvom min hverdag selvfølgelig også ind imellem kommer til at gå op i planlægning af aftensmad og kørsel til fritidsaktiviteter og selvfølgelig mit dejlige arbejde. Isæt Linus på 2 år udvikler sig super hurtigt lige nu. Han snakker, synger og vil selv rigtigt mange ting. Hvilket jo ikke altid lige er så nemt. Men er det jo. Oktober bliver en virkelig spændende måned for mig. Jeg har nogle spændende kurser foran mig. 2 hele dage skal jeg bruge på at blive opdateret på det allernyeste omkring vitaminer og mineraler. Det bliver rigtigt spændende. Og så glæder jeg rigtig meget til 2 dage, hvor jeg skal til foredrag og workshop i København med Bruce Lipton fra USA, der har skrevet bogen Intelligente Celler. Bruce har forsket i og bevist, hvordan vores tanker faktisk påvirker vores celler og dermed vores sundhed. Jeg tror helt bestemt at der kommer et tema til Klubben ud ad det selvfølgelig drejet hen på, hvordan vi kan bruge denne fantastiske viden i forhold til vores børn. Denne måneds tema er også et virkelig spændende emne. Og det er valgt efter ønske fra jer klubmedlemmer. Jeg vil nemlig dykke ned i mobil-stråling og hvordan det har betydning for vores børns sundhed?

2 Jeg har faktisk på fornemmelsen, at det bliver lidt skræmmende. Men jeg vil også give dig nogle anvisninger på, hvad du kan gøre for at tage højde for noget af al den stråling, der findes i vores miljø. Månedens bonus-interview er også rigtigt spændende. Jeg har været på besøg hos Dorthe Borgkvist som driver klinik Syn og Indlæring, hvor hun arbejder med at behandle årsagerne til manglende koncentration og indlæring bl.a. via syn og hørelse. Og så er der jo ikke mindst Verdens Bedste Opskrifter på sund og nærende, lækker og børnevenlig mad fra Kristel. Rigtig god fornøjelse. Og husk at kigge ind forbi Facebook gruppen! Men lad mig tage fat på månedens Guld Tema. Brugen af trådløse teknologier vokser helt vildt i de her år. Det er sådan noget som mobiltelefoner, smartphones, trådløse fastnettelefoner, tavle-pc'ere, trådløst internet, trådløst legetøj og babyalarmer osv. De benytter sig af radiofrekvent stråling. Internationale organer - som Verdenssundhedsorganisationen WHO, Det Europæiske Miljøagentur, Europaparlamentet og Europarådet - har meldt ud, at radiofrekvent stråling udgør en sundhedstrussel, vi skal tage yderst alvorligt. De opfordrer regeringer og myndigheder til at gribe ind. I flere lande, har man taget det her alvorligt. I Rusland har den øverste strålings myndighed frarådet trådløst internet i børnehaver og skoler. Og alle gravide og børn frarådes at bruge mobiltelefoner.

3 I Frankrig er det forbudt at bruge mobiltelefoner i grundskolen pga. strålingspåvirkningen. Og det er forbudt at lave reklamer for mobiltelefoni rettet mod børn. Den Østrisge Lægeforening har i marts 2012 udsendt en vejledning, hvori de anerkender at radiofrekvent stråling kan være sundhedsskadelig. Også i Danmark er der faktisk opmærksomhed omkring problematikken. Men vi hører bare ikke så meget om det. Sundhedsstyrelsen skriver følgende på deres hjemmeside: Børns hjerneskal er tyndere end voksnes, og hjernevævet er i fortsat udvikling ind i puberteten. Det vides ikke, om børn er mere følsomme end voksne over for mobiltelefonens elektromagnetiske felt/radiobølger. Der er således kun resultater af et begrænset antal undersøgelser på området mobiltelefoni og børn/unge. Forældre kan konkret være med til at sætte grænser for børns brug af mobiltelefoner, herunder sørge for, at de yngste børn ikke får mobiltelefoner. Generelt bør børn ikke bruge mobiltelefon, før de er i stand til på en fornuftig måde at begrænse brug af mobiltelefonen til samtaler. Forældrene rådes under alle omstændigheder til at fortælle børn, der bruger mobiltelefon, at en evt. påvirkning fra mobiltelefonen er langt mindre hvis barnet/den unge bruger head-set eller sender SMS i stedet for at tale i telefonen. Men det kunne godt se ud til, at myndighederne i Danmark alligevel ikke tager problemerne med mobilstråling nær så alvorligt, som man gør i andre lande. F.eks. er det sådan, at i 2011 kategoriserede Verdenssundhedsorganisationen WHO radiofrekvent stråling som muligt kræftfremkaldende. Kræftadvarslen gælder for al radiofrekvent stråling, dvs. strålingen fra mobiltelefoner, mobilmaster, trådløse fastnettelefoner, computere med trådløst internet og trådløse babyalarmer etc. Men i Danmark gør Sundhedsstyrelsen kun opmærksom på, at kræftalarmen gælder for brug af mobiltelefoner. Dette er faktisk forkert. WHO har slået helt fast, at kræftalarmen gælder for al radiofrekvent stråling. (

4 Men hvad er det her stråling egentlig for noget? Mobilstråling er det samme som radiobølger. Mobilstråling ligger typisk i frekvensområdet for mikrobølger. Derfor kaldes det i nogle tilfælde for "mikrobølgestråling". Mobilstråling går igennem mure og vinduer. Vi rammes derfor af den mobilstråling, der udsendes fra trådløse sendere i nærheden og fra mobilmasterne, der stråler i en radius af mange kilometer. I takt med der kommer flere mobiltelefoner, mobilmaster og trådløse apparater bestråles befolkning mere intensivt. Specielt efter år 2003 er eksponeringerne steget voldsomt, bl.a. fordi mobilnettet er blevet udbygget kraftigt. Mobilstrålingen rammer huden og trænger ind i kroppen. Jo tættere, man er på strålingskilden, jo kraftigere er strålingen. Derfor kan man nedsætte intensiteten af den stråling, man udsættes for, ved at holde størst mulig afstand til strålingskilderne, dvs. mobiltelefoner, trådløse routere etc. SAR-værdien angiver den sendeeffekt som radiobølgesignaler påvirker kroppen med. Den angives i watt/kilo. Og hvad kan problemerne så være ved den her stråling? Forskning peger på, at radiofrekvent stråling forstyrrer kroppens kemi på mange måder. F.eks. Der dannes flere frie radikaler Der dannes flere stresshormoner Melatoninniveauet går ned Hjernebølgerne ændres.

5 Børn er ekstra udsatte for mobilstråling. Børn absorberer mere mobilstråling end voksne. Forskellige undersøgelser har vist at der kan være helbredsproblemer forbundet med børn og trådløs teknologi. Her er nogle af undersøgelserne: 2006: Undersøgelse viser, at børn absorberer 60 % mere mobilstråling end voksne. Kilde: De Salle et al., 2005, Electromagnetic Absorption in the Head of Adults and Children due to Mobile Phone Operation Close to the Head. Electromagnetic Biology and Medicine, Vol. 25, Iss. 4, dec. 2006, p ) 1996: Undersøgelse viser, at mobilstråling trænger meget dybere ind i hjernen hos børn i forhold til voksne. (Kilde: Prof. Om Gandhi et al., IEEE Trans. Microwave Theory & Techniques, 44 p. 1893, 1996) Mobilbrug nedsætter børns kognitive evner 2011: Russisk forskning viser, at mobilbrugende børn bliver mere trætte og får nedsatte kognitive funktioner i forhold til ikke-mobilbrugende børn. ( udgave kan læses her: PSYCHOPHYSIOLOGICAL CHARACTERISTICS OF CHILDREN CELL PHONE USERS.pdf) 2008: Undersøgelse viser, at teenagere, der taler i mobiltelefon mere end 15 gange om dagen og sender mere end 15 sms er, sover mindre og dårligere, end hvis forbruget er under 5 opkald og 5 sms er. De har desuden større tilbøjelighed til at udvikle stress, rastløshed og emotionelle forstyrrelser : En undersøgelse viser, at mobilstråling (2G / GSM) ændrer hjernebølgerne hos 13 til 15-årige.

6 2010 / 2008: Undersøgelser viser at gravide kvinder, der bruger mobiltelefon blot et par gange om dagen, har % større risiko for at føde børn, der får adfærdsproblemer : Fostre og nyfødtes hjerterytme m.m. forstyrres efter 10 minutters mobilstråling. Distrikts læge Lena Hedendahl fra Sverige har skrevet en sammenfatning af undersøgelser, der har fokus på børns påvirkning fra trådløs stråling. Hun skriver bl.a. at børn og fostre er ekstra udsatte, fordi at celler, der vokser og deler sig er ekstra følsomme overfor påvirkninger udefra. Stamceller er også ekstra følsomme. Og børn har både flere voksende, delende og stamceller end voksne. Hun nævner også, at mange studier viser en skadelig påvirkning af stråling, også selvom strålingen er under den tilladte grænseværdi på 10 W/m2. Lena Hedendahl skriver også at WHO i foråret 2011 klassificerede den radiofrekvente stråling som muligt kræftfremkaldende. Og Europarådet har opfordret medlemslandene i en resolution til at beskytte børn og teenagere fra høje niveauer af trådløs stråling ved at vælge kabelbundne løsninger for internet i skolen og at begrænse anvendelsen af mobiltelefoner. Europarådet anbefaler også informationskampagner rettet mod lærere, elever og forældre for att skabe større viden og risikoen ved trådløs teknik. Europarådet opfordrer medlemslandene til at sænke grænseværdien for trådløs stråling indendørs til 0,1 mw/m2. Hvilket svare til en sænkning på gange den gældende grænseværdi. Lena har fundet frem til en masse videnskabelige studier fra hele verden, som er meget kritiske overfor den trådløse teknologies påvirkning på børns sundhed. Hun fortæller, at studier viser at:

7 Nerveceller i hjernen kan påvirkes og skades af trådløs stråling og give problemer med hukommelse og intellektuel formåen. Især området hvor hukommelsen lagres hippocampus, bliver påvirket.. Blod-hjernebarrieren bliver åbnet under en samtale i mobiltelefon. Og der slipper store albuminmolekyler og andre skadelige stoffer igennem, som ikke bør findes i hjernen. Glukoseomsætningen i hjernen bliver øget under en mobilsamtale og cellernes stress-respons sættes i værk. Der kommer frie radikaler og stresshormonerne adrenalin og noradrenalin påvirkes. Børn som har boet i nærheden af en militær radarmast viste sig at have dårligere hukommelse, langsommere reaktionstid og dårligere neuromuskulær formåen. Søvnen kan blive påvirket. Hjerterytme og slagvolumen bliver påvirket hos fostre, efter moderen har snakket i mobiltelefon i bare 10 minutter. Risikoen for at udvikle hjernetumorer er større hos børn, end hos voksne som taler i mobiltelefon pga barnets mindre kranieskal og voksende hjerne. (Kilder til alle undersøgelser kan du finde i linket til Lena Hedendahls artikel). Men er det nu egentlig så slemt? Men hvad siger de danske myndigheder egentlig til alt det her? For når du har hørt hele den her smøre, lyder det jo faktisk ret voldsomt. Og måske er det faktisk også det. Men der er jo selvfølgelig altid en modvægt. Og den skal du bestemt også have med, så du kan danne dig dine egne meninger. Christoffer Johansen, dr.med. og leder af afdelingen for Psykosocial Kræftforskning mener ikke, at der er beviser for, at mobilstråling er skadeligt. Han siger:»tænk på, at milliarder af mennesker har mobiltelefoner. Hvis strålingen var farlig, burde forekomsten af hjernetumorer stige relativt markant. Man ville se bevægelser i statistikkerne. Det ser vi som sagt ikke, og det er med til at gøre mig skeptisk. Det er

8 i hvert fald ikke på cancerområdet, man indtil videre har fundet noget. Måske inden for neurologien,«. Den store danske undersøgelse på dette område konkluderede også, at der ikke var øget kræftrisiko. (Der er dog sket meget siden den kom frem i I 2011 kom WHO frem med, at mobilstråling KAN øge kræftrisikoen.) Indenrigs- og Sundhedsministeriet vurderer, at der ikke er øget sundhedsrisiko ved at bo og opholde sig omkring mobiltelefonantenner, fordi radiobølgernes styrke ligger under de internationale grænseværdier. Sundhedsstyrelsens vurderer, at der ikke er en øget sundhedsrisiko i forbindelse med at tale i mobiltelefon. Men fordi eksperternes viden om mulige sundhedseffekter stadig er begrænset, har styrelsen lavet nogle som du kan følge, hvis du gerne vil begrænse påvirkningen af strålingen. Styrelsen anbefaler dog som sagt, at forældre bør sætte grænser for børns brug af mobiltelefon, da børn er mere følsomme over for påvirkningen, da de endnu ikke er færdigudviklet Konklusion Så som med så mange andre områder inden for sundhed, så er det svært at få et endegyldigt svar på, hvad der er rigtig og forkert. Jeg må dog sige, at jeg selv er blevet noget mere opmærksom på den her problematik efter at være dykket ned i emnet. Og det påvirker helt sikkert mig, at så mange andre lande er meget mere fremme i skoene i forhold til det her emne. Og også ikke mindst at WHO faktisk mener, at mobilstråling kan være kræftfremkaldende. Og der er faktisk nogle tiltag, som du kan tage for at nedsætte påvirkningen af mobil stråling på dit barn. Dem vil jeg fortælle dig om her:

9 Hvad kan du gøre for at begrænse dit eget og dit barns udsættelse for mobilstråling: Bruge håndfri funktion med øreprop eller hovedtelefonsæt (head-set), hvorved hjernen udsættes for en lavere effekt, fordi mobiltelefonen ikke holdes ind mod øret. Anvende SMS-beskeder i stedet for at tale i mobiltelefon. Ved brug af SMSbeskeder holder man mobiltelefonen længere væk fra kroppen, hvorved påvirkningen bliver mindre. Begrænse telefonsamtalens længde / Bruge mobiltelefonen til korte samtaler. Lade være med at presse mobiltelefonen mod øret. Ved at holde den lidt væk fra hovedet begrænser man mængden af de radiobølger, der optages i kroppen og omsættes til varme. Undersøge mobiltelefonens SAR-værdi. Jo lavere SAR-værdi en telefon har, des lavere effekt vil man normalt blive påvirket af. ( Kun at benytte mobiltelefonen på den måde, som producenten foreskriver i vejledningen. Lad fx være med at berøre antennen eller skygge for antennen med hånden under brugen. Begrænse samtaler i mobiltelefon i områder med dårlige antenneforhold - check dette på telefonens display. Begrænse samtaler, mens man er under transport, da mobiltelefonen kortvarigt øger effekten til maksimum hver gang den søger ny antenne. I biler sørge for tilslutning til udvendig antenne af en håndfri bilinstallation, hvis mobiltelefon skal anvendes under kørslen (NB: førere af motorkøretøjer bør dog så vidt muligt undgå samtaler også i håndfri mobiltelefon under kørslen, da det kan distrahere kørslen og øge risiko for trafikulykker). Overveje at købe mobilstrålings-beskyttende udstyr f.eks. til barnevogn og babyalarm ( Derudover er der nogle øvelser, som du og dit barn kan lave, der virker såkaldt deswitchende. Emnet omkring switching og de-switching kan måske virke lidt langhåret, men øvelserne er meget simple, og du kan jo prøve at udføre dem og

10 se, hvordan du oplever det. Jeg blev selv overrasket over, at jeg lynhurtigt følte mig bedre tilpas. Den følgende forklaring på begrebet switching jeg her giver dig, er fra en hjemmeside, der hedder tid til handling. Du finder linket under kilder. Når man er switched, lever man mere eller mindre i det rationelle intellekt uden kontakt til de dybere følelser, intuition og Sjæl, om du vil. Man fungerer som regel ganske udmærket i intellektet, som er overdisponeret men det er ensidigt og uden virkelig dybde. Teknisk set bliver vi switched, som følge af den voldsomme eksplosion i elektromagnetiske felter (EMF) og elektrosmog alle vegne. Kommunikationen mellem vore 2 hjernehalvdele afbrydes mere eller mindre, Vi bliver fragmenterede for at bruge en computer terminologi, hvorfor vi anbefaler at defragmentere hjernen, hvilket vi kalder at deswitche. Når vi deswitcher hjernen, synkroniserer vi hjernehalvdelene igen men vi er nødt til at gøre disse øvelser flere gange om dagen, når vi er udsat for disse kraftige elektrosmog-felter stort set overalt Du kan se øvelserne til de-switching på disse 2 youtube klip. Det første klip er med øvelser til børn, som er hyperaktive. Til sidst vil jeg lige give dig nogle ekstra tips vedrørende babyalarmer, da det jo er ekstra relevant for en del af jer. Når man kigger nærmere på markedet for babyalarmaer, er der jo mange forskellige modeller.

11 Mange benytter DECT (digitalt forstærket signal). Den teknologi finder man også i håndfri telefoner. DECT transmitterer hele tiden mikrobølger mellem de to stationer, og signalerne er lige så stærke som en mobiltelefons, nogle gange endda stærkere fordi mobiltelefoner selv justerer sendestyrken op og ned alt efter nærheden til en station. Læs mere her Ifølge EU-normerne, må en babyalarm ikke udsende mere end 10mW. Det er dog en godkendt gennemsnitsværdi, hvilket jo så kan betyde at det ind imellem er betydeligt højere værdier for stråling. Derudover, er mange alarmer faktisk slet ikke testet og godkendt til Norden. Så vær opmærksom på det, når du vælger Babyalarm. Du kan nemlig ikke forvente at producenterne deler din bekymring. Én af de store babyalarm producenter siger f.eks.: "Hvis kunderne bekymrer sig om stråling, er det passende at informere dem om at placere babyalarmen et par meter fra barnet, hvilket i princippet eliminerer enhver eventuel stråling". Og det kan man jo ikke ligefrem påstå er rigtigt. En anden babyalarm producent informerer sådan her: "FAKTA OM PULSERENDE STRÅLING" Walkie-talkie babyalarm (PMR) har rækkevidde på 2-3 km. Den stråler med en udgangseffekt optil 500mW, og er derfor meget lidt egnet som babyalarm. DECT babyalarmer sender radiobølger med kraftige, repeterende pulser på 250mW i korte tidsintervaller per sekund. Så at det måske giver en gennemsnitseffekt på 10mW er derfor ret bekymrende, tænker jeg. Så vær meget opmærksom, når du vælger din babyalarm. Spørg ind til stråling og bed gerne om dokumentation. Forbrugerstyrelsens råd på området er: "Det er nødvendigt ved alle babyalarmer at følge brugsanvisningen og holde babyenheden så langt fra barnet som anbefalet og aldrig i vuggen, kravlegården eller barnevognen."

12 I praksis kan det jo faktisk være svært at overholde. Så jeg synes I skal være opmærksomme på, at der som sagt findes små strålingsbekyttende poser til babyalarmer, som kan købe f.eks. på nettet. Jeg håber du har fået noget ud af månedens Guld tema her. Måske har jeg gjort dig meget forskrækket nu. Det var egentlig ikke min hensigt, men jeg er faktisk selv blevet lidt forskrækket undervejs.. Men min opfordring er jo som altid at du vælger de løsninger, der passer til din familie. Og så synes jeg jo, at det er værd at være forsigtige, når det er vores børns helbred vi snakker om. Brug rigtigt gerne facebook gruppen til at drøfte jeres erfaringer og holdninger til dette emne. Og sig endelig til, hvis du har idéer til nye emner, som vi skal dykke ned i. Ha en skøn oktober måned og nye efterårsferien, hvis du har sådan en på vej. Kærlig hilsen Anette Opstrup Naturlig sundhedsplejerske Flere kilder:

13 ahl_1.pdf iler_mobiltelefon_kr%e6ft_cancer_koglekirtlen_helbred_hjernesvulster_immunsyst em_svulster_dna_immunforsvar_hudkraeft_hudkr%e6ft_astma_mikrob%f8lger_all ergi_3g_sar pdf

Fire opfordringer til tele- og elektronikbranchen

Fire opfordringer til tele- og elektronikbranchen Fire opfordringer til tele- og elektronikbranchen Der kan på forskellige måder fra tele- og elektronikbranchen side tages forskellige beskyttende forholdsregler imod radiofrekvent strålings sundhedsskadelige

Læs mere

MOBILTELEFONI OG DIT HELBRED Af Trine Jørgensen

MOBILTELEFONI OG DIT HELBRED Af Trine Jørgensen MOBILTELEFONI OG DIT HELBRED Af Trine Jørgensen Tips til at begrænse strålingen i hverdagen. Flere og flere bliver konstateret allergiske overfor radiobølger og elektrosmog. I dag er vi bogstavelig talt

Læs mere

Trådløs Teknologi s helbredsskader

Trådløs Teknologi s helbredsskader Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 292 Offentligt Trådløs Teknologi s helbredsskader Hvem er jeg og hvorfor er jeg her i dag? Cand. Scient. Biolog Miljøvejleder / Grøn Guide Folkeskolelærer

Læs mere

Er mobilstråling. sundhedsskadelig?

Er mobilstråling. sundhedsskadelig? Er mobilstråling sundhedsskadelig? I disse år eksploderer brugen af trådløse teknologier baseret på mobilstråling. Ny forskning viser, at mobilstråling kan føre til mistrivsel og sygdom. Verden over advarer

Læs mere

BØRN og trådløs teknologi

BØRN og trådløs teknologi BØRN og trådløs teknologi FAKTA OM HVORDAN MOBILTELEFONER OG COMPUTERE PÅVIRKER BØRNS HELBRED Vi må tage risikoen seriøst - for børnenes skyld Anvendelsen af trådløs teknik er steget lavineagtigt det seneste

Læs mere

Børn og trådløs teknologi

Børn og trådløs teknologi Børn og trådløs teknologi Fakta om hvordan mobiltelefoner og computere påvirker børns helbred 1 Vi må tage risikoen seriøst - for børnenes skyld Anvendelsen af trådløs teknik er steget lavineagtigt det

Læs mere

stråling Guide Så farlig er trådløs sider Mobilstråler kan gøre dig syg Sådan begrænser du strålingen

stråling Guide Så farlig er trådløs sider Mobilstråler kan gøre dig syg Sådan begrænser du strålingen Foto: Scanpix Guide Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 22 sider Så farlig er trådløs stråling Mobilstråler kan gøre dig syg Sådan begrænser du strålingen 2 TRÅDLØS STRÅLING INDHOLD

Læs mere

Mobilantennerne og sikkerheden

Mobilantennerne og sikkerheden TI Telekommunikationsindustrien Vesterbrogade 1C DK-1620 København V Tel. +45 33 13 80 20 Fax +45 33 13 80 21 E-mail: post@teleindu.dk www.teleindustrien.dk Mobilantennerne og sikkerheden Indledning Danmark

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Månedens Guld i Klub Æblebørn. November 2012

Månedens Guld i Klub Æblebørn. November 2012 Månedens Guld i Klub Æblebørn November 2012 Hej. November er måneden for tæpper, te og hygge. Og ligeså stille begynder de første juleforberedelser at snige sig ind. Jeg må indrømme, at jeg faktisk allerede

Læs mere

BØRN og trådløs teknologi

BØRN og trådløs teknologi BØRN og trådløs teknologi FAKTA OM HVORDAN MOBILTELEFONER OG COMPUTERE PÅVIRKER BØRNS HELBRED Vi må tage risikoen seriøst - for børnenes skyld Anvendelsen af trådløs teknik er steget lavineagtigt det seneste

Læs mere

Sundhedsrisici ved radiofrekvent stråling samt løsninger og forretningsmuligheder

Sundhedsrisici ved radiofrekvent stråling samt løsninger og forretningsmuligheder 14.12. 2011 Sundhedsrisici ved radiofrekvent stråling samt løsninger og forretningsmuligheder - oplæg i Branchen ForbrugerElektronik, miljø- og energiudvalget, ved Rådet for Helbredssikker Telekommunikation

Læs mere

Læs om alle grundende til at få internet i dit Torp

Læs om alle grundende til at få internet i dit Torp Læs om alle grundende til at få internet i dit Torp Det er nemt at få internet på dit torp! Bestil nu, og du har internet indenfor en uge Selvom vinteren nærmer sig, er der mange gode grunde til at få

Læs mere

Læs om alle grundene til at få internet i dit Torp

Læs om alle grundene til at få internet i dit Torp Læs om alle grundene til at få internet i dit Torp Det er nemt at få internet på dit torp! Bestil nu, og du har internet indenfor en uge Selvom vinteren nærmer sig, er der mange gode grunde til at få internet

Læs mere

Få ro på - guiden til dit nervesystem

Få ro på - guiden til dit nervesystem Få ro på - guiden til dit nervesystem Lavet af Ida Hjorth Karmakøkkenet Indledning - Dit nervesystems fornemmeste opgave Har du oplevet følelsen af at dit hjerte sidder helt oppe i halsen? At du mærker

Læs mere

certifiedkid.dk Hej, jeg hedder Lotte og er 12 år. Skal vi skrive sammen? 50.000 gange om året oplever børn og unge en skjult voksen på internettet.

certifiedkid.dk Hej, jeg hedder Lotte og er 12 år. Skal vi skrive sammen? 50.000 gange om året oplever børn og unge en skjult voksen på internettet. Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10 UVT alm. del Bilag 287 Offentligt TIL ELEVER OG FORÆLDRE certifiedkid.dk ONLINE SECURITY FOR KIDS 9 16 POWERED BY TELENOR Hej, jeg hedder Lotte og er 12 år.

Læs mere

Vi forbedrer. dækningen. - vil du. hjælpe? It s good to be. It s good to be

Vi forbedrer. dækningen. - vil du. hjælpe? It s good to be. It s good to be Vi forbedrer dækningen - vil du hjælpe? It s good to be It s good to be Vi har brug for din hjælp. 3 er på jagt efter nye placeringer til antenner, og vi håber, at du og den forening, du repræsenterer,

Læs mere

Gode råd om hvordan man kommer af med stress

Gode råd om hvordan man kommer af med stress Gode råd om hvordan man kommer af med stress Først skal du erkende, at du har et problem, at du ikke har det godt og ikke kan gøre det, du gerne vil, og som du plejer at gøre. Din familie, venner og veninder

Læs mere

Registreringsskema 3-årige børn

Registreringsskema 3-årige børn Registreringsskema -årige børn PILOT > REGISTRERINGSSKEMA > Error! Reference source not found. 1 Skelnen af sproglyde Dato: INDEN DU GÅR I GANG Beskrivelse af testen Denne del siger noget om barnets evne

Læs mere

Handsker - argumenter og modargumenter

Handsker - argumenter og modargumenter Løsningsforslag www.safehair.eu Handsker - argumenter og modargumenter "Men jeg kan ikke bære handsker, fordi jeg ingen finfølelse har med dem!" Finfølelsen kommer tilbage med tiden! Læger kan sågar udføre

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Opfølgningsspørgeskema

Opfølgningsspørgeskema BRS-460 Opfølgningsspørgeskema for undersøgelsen Livskvalitet og Brystkræft Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Gl. Landevej 61 7400 Herning BR-FUC GENERELT HELBRED OG VELBEFINDENDE SIDE

Læs mere

Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop

Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop Kære skønne kvinde. Tillykke med du har valgt at investere tid i dig selv. For at du får mest mulig ud af materialet. Anbefaler jeg at du

Læs mere

Så spiser vi. Træf de rigtige valg når du vil være på toppen og ha det godt i kroppen. Af Hanne Svendsen

Så spiser vi. Træf de rigtige valg når du vil være på toppen og ha det godt i kroppen. Af Hanne Svendsen Så spiser vi Træf de rigtige valg når du vil være på toppen og ha det godt i kroppen Af Hanne Svendsen Kunsten er ikke at tabe sig Kunsten er at tabe det rigtige! Der er ALTID et alternativ, så du spiser

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere

ADHD - (damp) Kilde : ADHD-Foreningen

ADHD - (damp) Kilde : ADHD-Foreningen ADHD - (damp) Kilde : ADHD-Foreningen Hvad er ADHD? Bogstaverne ADHD står for Attention Deficit/Hyperactivity Disorder - det vil sige forstyrrelser af opmærksomhed, aktivitet og impulsivitet. ADHD er en

Læs mere

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Stress af! - Få energien tilbage Dette er en light version Indholdet og indholdsfortegnelsen er STÆRKT begrænset Køb den fulde version her: http://stress.mind-set.dk 2 Stress af! - Få energien tilbage

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

IdÉer til sundheds- og seksualundervisning

IdÉer til sundheds- og seksualundervisning IdÉer til sundheds- og seksualundervisning Du kan både som ny og erfaren underviser få viden og inspiration i denne idébank. Du kan frit benytte og kopiere idéerne. Har du selv gode erfaringer eller idéer,

Læs mere

Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen

Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen 1 Introduktion Psykologerne Johansen, Kristoffersen & Pedersen ønsker at sætte fokus på OCD-behandling

Læs mere

Information om MEDICIN MOD ADHD Til børn og unge

Information om MEDICIN MOD ADHD Til børn og unge Til forældre og unge Information om MEDICIN MOD ADHD Til børn og unge Psykiatri og Social psykinfomidt.dk INDHOLD 03 Hvad er ADHD? 04 Hvordan behandler man ADHD? 05 Medicin mod ADHD 06 Opstart af medicin

Læs mere

Om metoden Kuren mod Stress

Om metoden Kuren mod Stress Om metoden Kuren mod Stress Kuren mod Stress bygger på 4 unikke trin, der tilsammen danner nøglen til endegyldigt at fjerne stress. Metoden er udviklet på baggrund af mere end 5000 samtaler og mere end

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Sundhedsstyrelsen vildleder massivt om mobilstråling

Sundhedsstyrelsen vildleder massivt om mobilstråling Rapport 1.2. 2012 Af Thomas Grønborg, Rådet for Helbredssikker Telekommunikation www.helbredssikker-telekommunikation.dk Sundhedsstyrelsen vildleder massivt om mobilstråling Sundhedsstyrelsen svigter på

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

LIFEWAVE. Ny patent anmeldt opfindelse fra Lifewave. Se flere billeder på vores Facebook gruppe

LIFEWAVE. Ny patent anmeldt opfindelse fra Lifewave. Se flere billeder på vores Facebook gruppe LIFEWAVE Ny patent anmeldt opfindelse fra Lifewave Se flere billeder på vores Facebook gruppe Videnskab og natur i perfekt harmoni Alavida er en helt ny måde at tænke hudpleje. Ved at kombinere Lifewaves

Læs mere

I anledning af at Annes Atelier fyldte et halvt år d. 1. juni spurgte vi medlemmerne i om hjælp inde i vores forum.

I anledning af at Annes Atelier fyldte et halvt år d. 1. juni spurgte vi medlemmerne i om hjælp inde i vores forum. TRE GODE GRUNDE I anledning af at Annes Atelier fyldte et halvt år d. 1. juni spurgte vi medlemmerne i om hjælp inde i vores forum. Vi spurgte: Vi vil gerne høre, om du herunder i tråden vil nævne de tre

Læs mere

[AFSLUTTENDE OPGAVE I KOM/IT]

[AFSLUTTENDE OPGAVE I KOM/IT] 2010 Pernille Ketscher & Kasper Lassen [AFSLUTTENDE OPGAVE I KOM/IT] Indhold Skema over fordeling af opgaver.... 3 Kommunikationsplan.... 4 Overvejelser for kommunikationsplanen.... 5 Overvejelserne for

Læs mere

Fokus på det der virker

Fokus på det der virker Fokus på det der virker ICDP i praksis Online version på www.thisted.dk/dagpleje Forord: Gode relationer er altafgørende for et barns trivsel. Det er i det gode samvær barnet udvikler sig det er her vi

Læs mere

Det her er meget konkret: Hvad gør stofferne ved én, og hvordan skal man gribe det an. Ingen fordømmelse på nogen måde dét kan jeg godt lide.

Det her er meget konkret: Hvad gør stofferne ved én, og hvordan skal man gribe det an. Ingen fordømmelse på nogen måde dét kan jeg godt lide. Fordomme, nej tak Forældre til unge står af på fordomme og løftede pegefingre, når de søger information om rusmidler og teenageliv på nettet. I stedet ønsker de sig rigtige mennesker og nuanceret viden

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Din tilfredshed med institutionen

Din tilfredshed med institutionen Din tilfredshed med institutionen a. Jeg er samlet set tilfreds med mit barns dag/fritidstilbud b. Der er et godt samarbejde mellem os og pædagogerne c. Jeg bliver taget med på råd i beslutninger (f.eks.

Læs mere

Uopfordret høringssvar / åbent brev fra Rådet for Helbredssikker Telekommunikation vedr. den nye telelov og kommende bekendtgørelser

Uopfordret høringssvar / åbent brev fra Rådet for Helbredssikker Telekommunikation vedr. den nye telelov og kommende bekendtgørelser Sundhedsudvalget 2010-11 SUU alm. del Bilag 226 Offentligt Til Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen Udvalget for Videnskab og Teknologi, Sundhedsudvalg og IT- og Telestyrelsen Dato 22.3. 2011 Uopfordret

Læs mere

Problemet er ikke så meget at vide hvad man bør gøre, - som at gøre hvad man ved.

Problemet er ikke så meget at vide hvad man bør gøre, - som at gøre hvad man ved. 1 Problemet er ikke så meget at vide hvad man bør gøre, - som at gøre hvad man ved. Vedholdenhed og opmærksomhed. En del børn, der har svært ved den vedholdende opmærksomhed, er også tit motorisk urolige.

Læs mere

Kosttilskudsguide til ammende

Kosttilskudsguide til ammende Kosttilskudsguide til ammende Din baby bygges af byggesten, som den får fra din ammemælk! Derfor har du som ammende de allerbedste muligheder for at give din baby en god start på livet. Først og fremmest

Læs mere

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Undersøgelse af elevernes forventninger og selvopfattelse forud for deres rejse. Hvor gammel

Læs mere

Børn og unges digitale liv

Børn og unges digitale liv Børn og unges digitale liv Børns Vilkår For børn Med børn Dagens program Mobil og internet en del af børn og unges hverdag Mobilens og internettets mulige faldgruber Gode råd til børn og voksne Digitale

Læs mere

Dagplejen Østbirk & Daginstitutionen Østbirk. Sproglig Udvikling FOR BØRN 0-6 ÅR

Dagplejen Østbirk & Daginstitutionen Østbirk. Sproglig Udvikling FOR BØRN 0-6 ÅR Dagplejen Østbirk & Daginstitutionen Østbirk Sproglig Udvikling FOR BØRN 0-6 ÅR Introduktion KÆRE FORÆLDRE Denne folder I nu sidder med, håber vi kan give jer inspiration mange år frem i forhold til jeres

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

Vikar-Guide. 1. Fælles gennemgang: Vikarguiden findes på side 5. 2. Efter fælles gennemgang: Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.

Vikar-Guide. 1. Fælles gennemgang: Vikarguiden findes på side 5. 2. Efter fælles gennemgang: Venlig hilsen holdet bag Vikartimen. Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Fysik/Kemi 7. klasse Reaktionstid 1. Fælles gennemgang: Vikarguiden findes på side 5. 2. Efter fælles gennemgang: Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk Hjælp os med

Læs mere

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen 5 selvkærlige vaner - en enkelt guide til mere overskud Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen Birgitte Hansen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights

Læs mere

Indhold. 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt. 50 Balancen i forskellige perioder af vores

Indhold. 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt. 50 Balancen i forskellige perioder af vores Indhold 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt 14 Balance balancegang 15 Din balance 19 Den gode balance i par -og familielivet 20 Der er forskellige slags stress i vores liv 21 Nogle af par-

Læs mere

Dukketeater til juleprogram.

Dukketeater til juleprogram. Dukketeater til juleprogram. Dukketeater 1: (Der er brug for to dukker, en frisk og glad drengedukke (dukke 1), der er spændt på at det er jul og en lidt fornuftig pigedukke (dukke 2), der ikke kommet

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

med at skabe rammer for alkohol, tobak og stoffer

med at skabe rammer for alkohol, tobak og stoffer Til forældre på ungdomsuddannelsen: Hjælp din teenager med at skabe rammer for alkohol, tobak og stoffer 2011 Myter og fakta om rusmidler og tobak 13 tips om at tackle alkohol og tobak med en teenager

Læs mere

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Case til punktet kl. 13.45: Det tværfaglige arbejde øves på baggrund af en fælles case, som fremlægges af ledelsen

Læs mere

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen.

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen. Fra: Rita Vinter Emne: Sarah Dato: 7. okt. 2014 kl. 21.59.33 CEST Til: Janni Lærke Clausen Hej Janni. Jeg vil lige fortælle lidt om Sarah, inden du møder

Læs mere

Nyhedsbrev. Velkommen. De gode historier MG- U D V I K L I N G

Nyhedsbrev. Velkommen. De gode historier MG- U D V I K L I N G MG- U D V I K L I N G - C e n t e r f o r s a m t a l e r, d e r v i r k e r E - m a i l : v r. m g u @ v i r k e r. d k w w w. v i r k e r. d k Nyhedsbrev N u m m e r 1 2 J u l i 2 0 1 4 Velkommen I d

Læs mere

Livet er for kort til at kede sig

Livet er for kort til at kede sig Artikel i Muskelkraft nr. 6, 2005 Livet er for kort til at kede sig Venner, bowling, chat jeg har et godt liv, fordi jeg gør de ting, jeg vil, siger Malene Christiansen Af Jane W. Schelde Engang imellem

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige VELoverstået - eksamen. Vi skaber succeser. Det er vores

Læs mere

ADHD Konflikthåndtering

ADHD Konflikthåndtering ADHD 1 Stress: I dette område mistes evnen til at bruge sin viden, færdigheder og holdning jo længere op man kommer. Til sidst er der kun reaktioner. ADHD kontra Alm. Flow Stress 0% Flow Arbejdskapacitet

Læs mere

Klub Æblebørn. Juni Måned Guld Tema. Hej. Velkommen til Guld-temaet i Klub Æblebørn her i juni måned.

Klub Æblebørn. Juni Måned Guld Tema. Hej. Velkommen til Guld-temaet i Klub Æblebørn her i juni måned. Klub Æblebørn Juni Måned Guld Tema Hej. Velkommen til Guld-temaet i Klub Æblebørn her i juni måned. Ferien lurer lige om hjørnet og det er jo ikke så tosset. Men først en spændende juni måned. Jeg skal

Læs mere

INDHOLD. Forord. Indledning. 1. Barnlig seksualitet Hvad er seksualitet hos børn Mere sanseligt end seksuelt Nysgerrighed og ikke begær

INDHOLD. Forord. Indledning. 1. Barnlig seksualitet Hvad er seksualitet hos børn Mere sanseligt end seksuelt Nysgerrighed og ikke begær INDHOLD Forord 11 Indledning 15 1. Barnlig seksualitet Hvad er seksualitet hos børn Mere sanseligt end seksuelt Nysgerrighed og ikke begær 19 19 21 21 2. Babyen og tumlingen 0-2 år Den ublufærdige tumling

Læs mere

Læsning i indskolingen Læseudviklingsskema LUS

Læsning i indskolingen Læseudviklingsskema LUS Du kan hjælpe barnet på vej ved at Skrive og læse: Huskesedler Ønskesedler Invitationer Postkort og mails Madopskrifter Undertekster i TV Skilte og reklamer Feriedagbog Bøger, gerne de samme igen og igen

Læs mere

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn 13-18 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE infotil FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

Side 1 af 7. Vil du lære. at mestre dit (arbejds)liv? Sanne Holm Certificeret Coach

Side 1 af 7. Vil du lære. at mestre dit (arbejds)liv? Sanne Holm Certificeret Coach Side 1 af 7 Vil du lære at mestre dit (arbejds)liv? Sanne Holm Certificeret Coach Spiritualitet i dit liv et spørgsmål om opmærksomhed og væren Mentortimer, supervision og seks workshopdage på smukke Jegindø

Læs mere

Ren luft til ungerne. Beskyt børn mod tobaksrøg

Ren luft til ungerne. Beskyt børn mod tobaksrøg Ren luft til ungerne Beskyt børn mod tobaksrøg Børn og tobaksrøg I tobaksrøg er der over 4000 kemiske stoffer i form af gasser og ultrafine partikler. Lige efter der er blevet røget, kan man se og lugte

Læs mere

Klub Æblebørn. Juli Måneds Guld TEMA

Klub Æblebørn. Juli Måneds Guld TEMA Klub Æblebørn Juli Måneds Guld TEMA Hej og velkommen til Juli Måned 2014 i Klub Æblebørn. Ih hvor er det dejligt at have dig med. Det er simpelthen så stor en gave at I er så mange, der også brænder for

Læs mere

Løgnen. Nyborg Friskole

Løgnen. Nyborg Friskole Løgnen af Nyborg Friskole SC. 1. EXT. PÅ BADEVÆRELSET - SOMMER - DAG Mie (17) er på badeværelset. Mie har taget en gravidtetstest. Vi ser Mie vente. Efter at have nølet i lang tid. Man ser nærbillede af

Læs mere

3 må der åt skrue op for intensiteten i dit sexliv

3 må der åt skrue op for intensiteten i dit sexliv 3 må der åt skrue op for intensiteten i dit sexliv og få mere nærhed og nydelse Af sexolog Susan Ahrensbach www.susana.dk 1. Mere øjenkontåkt Intimitet er lig intensitet Når intimiteten er høj føles samværet

Læs mere

Hvad er det, du siger -2

Hvad er det, du siger -2 Hvad er det, du siger -2 Alt, hvad Gud siger, er sandt og godt. Mål: Børn indser, hvor meget godt Gud har skabt ved sit ord. Når Gud taler, så sker det. Det bliver, ligesom han har sagt sikken en magt

Læs mere

Læsning i indskolingen

Læsning i indskolingen Læsning i indskolingen Læseudviklingsskema LUS Søvind Skole børn og unge Kære forældre Dit barn får læseundervisning i skolen. Men som forælder er du en hovedperson, når dit barn lærer at læse. Børn lærer

Læs mere

Ny forskning: Sovepiller kan forårsage demens

Ny forskning: Sovepiller kan forårsage demens Ny forskning: Sovepiller kan forårsage demens Omkring 500.000 danskere tager benzodiazepiner for at sove. Det øger deres risiko for at få demens med 50 pct. Af Torben Bagge, 29. september 2012 03 Sovepiller

Læs mere

Risikerer jeg at brænde ud TEST

Risikerer jeg at brænde ud TEST Risikerer jeg at brænde ud TEST Alfa- kvinder Lergravsvej 52, 4. tv. 2300 København S 2 Er du i risikogruppen for at brænde ud? Tag selvtesten og find ud af, om du bare har travlt eller om du faktisk l

Læs mere

Selvfølgelig kræver det mere end rygrad

Selvfølgelig kræver det mere end rygrad Selvfølgelig kræver det mere end rygrad Uanset om du vil stoppe med at ryge cigaretter eller pibe, bruge nikotinplaster eller -tyggegummi er vilje sjældent nok. Det ved du, hvis du forgæves har prøvet

Læs mere

Studie. Døden & opstandelsen

Studie. Døden & opstandelsen Studie 13 Døden & opstandelsen 73 Åbningshistorie Et gammelt mundheld om faldskærmsudspring siger, at det er ikke faldet, der slår dig ihjel, det er jorden. Døden er noget, de færreste mennesker glæder

Læs mere

MINDFULNESS FOR BØRN

MINDFULNESS FOR BØRN MINDFULNESS FOR BØRN MENTOR UDDANNELSEN (MBM- UDDANNELSEN) Vi fødes alle med bevidst nærvær Det er ikke hokus pokus nærværet har vi alle med os. Stille og roligt fjerner vi os fra nærværet, og bliver mere

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

BOY. Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma. 9. marts

BOY. Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma. 9. marts BOY Af Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma 9. marts SCENE 1, INT. TØJBUTIK, DAG Emilie står og kigger på hættetrøjer i en herreafdeling i en tøjbutik. Hun udvælger tre specifikke, men pludselig

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 60 PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Svarprocent: 46% TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 KLINIKKEN 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken?

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

NAVIGATOR. For CI-brugere, døve og unge med høretab - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE!

NAVIGATOR. For CI-brugere, døve og unge med høretab - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE! NAVIGATOR For CI-brugere, døve og unge med høretab - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE! 16. AUGUST 2015-17. JUNI 2016 5 facts om Navigator * Uddannelsen varer 42 uger * Eleverne bor på Navigator Campus

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 59 Svarprocent: 45% PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken? 5 måneders

Læs mere

MOBILMASTER OG -ANTENNER

MOBILMASTER OG -ANTENNER MOBILMASTER OG -ANTENNER UDBYGNING AF MOBILNETTET brochure1.0.indd 1 18-06-2013 14:34:45 MOBILMASTER OG -ANTENNER UDBYGNING AF MOBILNETTET TELEINDUSTRIEN 2013 brochure1.0.indd 2 18-06-2013 14:34:45 GOD

Læs mere

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far Skrevet af: Nicole 31oktober 2005 Surfer med far Kan du huske, da du fortalte mig om din tur ved stranden? Jeg kunne godt lide at høre om din oplevelse og tænkte, at du måske gerne vil huske, hvad du fortalte

Læs mere

Fastholdelsesvejledning

Fastholdelsesvejledning Fastholdelsesvejledning WATCH What Alternatives? - Thinking, Coping, Hoping! Hvidovre Gymnasium & HF WATCH Målgruppe Elever med lav motivation/højt Elever uden umiddelbare ydre barrierer (sygdom, misbrug,

Læs mere

Hvordan kan man arbejde med det enkelte menneskes robusthed via selvindsigt og bevidsthed om egne mekanismer?

Hvordan kan man arbejde med det enkelte menneskes robusthed via selvindsigt og bevidsthed om egne mekanismer? Robusthed i et borgerperspektiv ved speciallærer Joan Dammeyer fra Stensagerskolen joan@dammeyer.dk Hvordan kan man arbejde med det enkelte menneskes robusthed via selvindsigt og bevidsthed om egne mekanismer?

Læs mere

Kommunikatørens. Guide til Platforme. lahme.dk

Kommunikatørens. Guide til Platforme. lahme.dk Kommunikatørens Guide til Platforme lahme.dk Kommunikatørens Guide til Platforme 2 Kære læser, Ja, måske ved du allerede alt det, jeg vil fortælle dig i det nedenstående. Måske har du slet ikke brug for

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

DEN FØRSTE REELLE LØSNING,

DEN FØRSTE REELLE LØSNING, DEN FØRSTE REELLE LØSNING, DER REDUCERER UDSÆTTELSE FOR STRÅLING FRA DIN MOBILTELEFON HVOR SIKKER ER DIN MOBILTELEFON EGENTLIG? VIDSTE DU, at den mobiltelefon, du bruger hver dag, udsender præcis den samme

Læs mere

Projekt Reklamefilm Kom/IT. 18-03-2014 2.y, HTX, EUC Syd Sønderborg Sahra M. Andersen

Projekt Reklamefilm Kom/IT. 18-03-2014 2.y, HTX, EUC Syd Sønderborg Sahra M. Andersen Projekt Reklamefilm Kom/IT 18-03-2014 2.y, HTX, EUC Syd Sønderborg Sahra M. Andersen Projektbeskrivelse Projektet går ud på at der skal udarbejdes en reklamefilm, der reklamere for en virksomhed/institution/produkt,

Læs mere

15. søndag efter trinitatis 13. september 2015

15. søndag efter trinitatis 13. september 2015 Kl. 9.00 Kl. 14.00 Burkal Kirke Tinglev Kirke Tema: Ubekymrethed Salmer: 750, 42; 41, 31 15, 369; 41, 31 Evangelium: Matt. 6,24-34 "End ikke Salomo i al sin pragt var klædt som en af dem" Der var engang

Læs mere

af konkurrence med mig selv.

af konkurrence med mig selv. 4 Da jeg så Michelle første gang, var det som at træde ind i en film om kz-lejre. En lille fugl af skind og ben, hår over det hele og med et skræmmende sammensurium af belastede organer. Men jeg så også

Læs mere

Ren luft til ungerne

Ren luft til ungerne Side 1 af 8 Ren luft Beskyt børn mod passiv rygning Februar 2005. Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse / Design og grafisk tilrettelægning: Alette Bertelsen, Imperiet / Illustrationer: Tove Krebs Lange

Læs mere

Når vi bevæger os ud på rejsen mod vores mål, støder vi på frygt barrieren.

Når vi bevæger os ud på rejsen mod vores mål, støder vi på frygt barrieren. Dag 5: Identificerer din mur Når vi bevæger os ud på rejsen mod vores mål, støder vi på frygt barrieren. Frygt barrieren opstår, når du begynder at lukke hullet mellem der, hvor du er nu og dine mål. Den

Læs mere