Virksomheder B-t-B B-t-C Internetbaseret samarbejde Virksomheder, der markedsfører

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Virksomheder B-t-B B-t-C Internetbaseret samarbejde Virksomheder, der markedsfører"

Transkript

1 8 E-Business 227 Internettet er i dag så udbredt i forretningsmæssig sammenhæng, at det skal behandles i et kapitel for sig. Internettet kan ses som en global, elektronisk forbindelse mellem virksomheder, organisationer og private brugere, og det kan anvendes til mange formål. Et af de mest kendte formål er hjemmesider, der også kaldes websites. Ved hjælp af hjemmesiden kan virksomheden informere om sine produkter og f.eks. henvise til sine forhandlere, eller virksomheden kan sælge sine produkter fra hjemmesiden. Internettet kan anvendes, både når det gælder handel mellem virksomheder og handel, der involverer private forbrugere. I alt taler man om fire forskellige markeder for e-handel. Virksomheder Forbrugere Virksomheder B-t-B B-t-C Internetbaseret samarbejde Virksomheder, der markedsfører mellem virksomheder. produkter over for forbrugere. Ill Fire e-handelsmarkeder. F.eks. online-forbindelser mellem bilproducenter og leverandører. (Supply Chain Management) F.eks. der markedsfører rejser via nettet. Forbrugere C-t-B C-t-C Forbrugerne henvender sig til Forbrugerne handler med hinanden virksomheder for at finde gode på nettet. tilbud. F.eks. omvendte auktioner som F.eks. som hvor kunderne eller i form af online-auktioner på tager initiativ til køb. Kilde: Frit gengivet efter Svend Hollensen, Marketing Mangement A Relationship Approach, Prentice Hall, 2003.

2 06_Kapitel8 29/10/ :07 Side 228 E-BUSINESS Internettet er i høj grad med til at skabe nye betingelser for mange virksomheder. Det gælder i forhold til de forretningsmodeller og strategier, som virksomhederne benytter. Men det gælder også i forhold til anvendelse af de 4 P er. Umiddelbart vil mange måske mene, at internettet alene er et promotionværktøj, men vi skal se, hvordan brugen af internettet også kan og ofte bør ses i forhold til både Product, Price og Place. Uanset hvordan virksomheden vælger at arbejde med internettet i markedsføringen, er det vigtigt, at internetaktiviteterne er baseret på virksomhedens idé, strategier og øvrige parameterindsats. I forbindelse med markedsanalyser spiller internettet i dag også en vigtig rolle. Dette behandler vi i kapitel 9. Ill C-t-C-markedet og B-t-C-markedet er repræsenteret på Nogle webadresser kræver login og password hos brugeren. Det er f.eks. tilfælde, når en virksomhed bruger internetteknologien til at dele informationer med sine leverandører. På den måde kan man også få en fornemmelse af, at internettet rummer nogle forretningsmæssige muligheder, som man som almindelig forbruger ikke kan registrere.

3 E-BUSINESS 229 Ill Letsbuyit.com C-t-B-markedet. I slutningen af 2004 havde 8 ud af 10 danskere adgang til internettet og 69% af de, der benytter internettet gør det mindst en gang om ugen, og mere end 50% hver dag Nye aspekter vedrørende omkostningssiden Med hensyn til omkostningssiden er der flere interessante aspekter vedrørende internettet. Digitale aktiver slides ikke som fysiske aktiver 1. Dette har betydning i de tilfælde, hvor produktet er rent digitalt. Selv om virksomheden har skabt transaktioner med digitale aktiver, kan den blive ved med at høste frugterne af det, den én gang har udviklet. Når Microsoft først én gang har udviklet en opgradering af et styresystem, kan millioner af brugere over hele Verden opgradere deres personlige computere, uden at denne del af produktpakken nedslides. Gennem mange år har vi i den fysiske verden været vant til at se en form for nedslidning i takt med, at noget blev anvendt. Tøj bliver slidt, når man går i det og vasker det, snedkerimaskinerne har begrænset levetid hos møbelproducenten osv. 1. Rayport og Sviokla, Exploiting the Virtual Value Chain, Harvard Business Review, Nov-Dec. 1995, p

4 230 E-BUSINESS Fremtrædende forskere inden for internetmarkedsføring har lanceret begrebet New Economies of Scale som et udtryk for, at omkostningerne ved at fremstille digitale aktiver er lave, og at de digitale aktiver ikke nedslides i brug. New Economies of Scope er et andet nyt begreb. Det er et udtryk for, at et digitalt aktiv kan udnyttes til at skabe værdi på mange forskellige produktapplikationer, både digitale og fysiske, samt på mange markeder. Når Canon f.eks. løbende udvikler nye kameraer, kan man genbruge noget af den medfølgende software til billedbehandling De tre net Man taler om internettet som en teknologi, der dækker over tre typer af elektroniske netværk. Der er internet, intranet og extranet. Internettet 2 er den globale elektroniske forbindelse mellem virksomheder, organisationer og private brugere. Internettet er det netværk, hvor alle interesserede har adgang. Det kommer f.eks. til udtryk ved hjemmesider, der har til formål at promovere virksomheden. Ofte vil man dog støde på, at man skal have login og password til visse informationer. I disse tilfælde er betegnelsen for det elektroniske netværk extranet. Extranettet 3 er en elektronisk forbindelse, som virksomheden anvender til bestemte kunder eller samarbejdspartnere. På extranettet kan virksomheden således beslutte, hvilke informationer den vil dele med andre. På den måde kan f.eks. særligt gode kunder opnå adgang til specielle fordele. Eller leverandører, som man arbejder specielt tæt sammen med, kan f.eks. have adgang til oplysninger om virksomhedens varelager, mens andre leverandører ikke har samme adgang til informationer. Intranettet er virksomhedens interne informationsudveksling. Langt de fleste større virksomheder har i dag et intranet. Her kan forskellige personalegrupper have adgang til delvis samme og delvis forskellige informationer. Alle medarbejdere kan f.eks. have adgang til personalehåndbogen, mens et mindretal har adgang til dokumenter vedrørende udvikling af nye produkter og lignende. 2. Dave Chaffey m.fl., Internet Marketing, Prentice Hall, Dave Chaffey m.fl., Internet Marketing, Prentice Hall, 2003.

5 E-BUSINESS 231 Intranettet 4 er en elektronisk forbindelse, som kun er tilgængelig for personer inden for virksomheden. For større virksomheder, hvor der eksisterer en geografisk spredning, f.eks. i form af afdelinger i forskellige lande eller eksempelvis for en landsdækkende virksomhed med mange filialer, giver det mange fordele at kunne hente oplysninger gennem intranettet. Ill Internet, extranet og intranet. Internet Adgang for alle interesserede Intranet Medarbejdere i virksomheden Exranet Leverandører, forhandlere og kunder Kilde: Dave Chaffey m.fl., Internet Marketing, Prentice Hall, Fra E-Marketing til E-Business Med internettet er der kommet mange nye fagudtryk til. Derfor er det først og fremmest nødvendigt at få et overblik over nogle af disse fagudtryk. E-marketing 5 betyder, at virksomheden anvender internettet og andre elektroniske kommunikationsmidler for at indfri markedsføringsmål. 4. Dave Chaffey m.fl., Internet Marketing, Prentice Hall, Dave Chaffey m.fl., Internet Marketing, Prentice Hall, 2003.

6 232 E-BUSINESS E-marketing kommer til udtryk selv i tilfælde af, at virksomheden har en hel simpel hjemmeside. Vi skal behandle forskellige typer af hjemmesider i afsnit 8.6. Hvis en virksomhed går et skridt videre og foretager købs og salgstransaktioner, taler man om e-handel, eller på engelsk e-commerce. E-handel 6 er transaktioner, der foregår i forbindelse med køb og salg af produkter ved hjælp af internettet og andre elektroniske medier. For at afgøre om der er tale om e-handel og hvilken form for e-handel er det nødvendigt at betragte tre forhold som vist i ill Ill Forskellige niveauer af e-handel. Produktdimension Andre former for E-handel Ren E-handel Digitalt produkt Digital proces Procesdimension Fysisk produkt Fysisk proces Traditionel handel Fysisk sælger Digital sælger Sælgerdimension Kilde: Turban og King, Introduction to E-commerce, Prentice-Hall For det første er der selve produktet. Et produkt kan være rent fysisk som f.eks. et franskbrød. Et produkt kan også være digitalt som f.eks. software. Endelig kan et produkt også optræde som en mellemform et fysigalt produkt det gælder f.eks. når man køber og downloader en artikel. Artiklen eksisterer i digital form, og kunden transformerer den selv til noget fysisk ved at printe den ud. 6. Dave Chaffey m.fl., Internet Marketing, Prentice Hall, 2003.

7 E-BUSINESS 233 For det andet er der sælgerdimensionen. En sælger kan også optræde rent fysisk. Det gælder f.eks. medarbejderen hos bageren, hvor vi køber franskbrødet. Salgsopgaven kan dog også udføres digitalt af såkaldte digitale agenter der dukker op på hjemmesider og fungerer som sælgere. Det kan være pop-up eller pop-under vinduer, eller det kan være på destinationshjemmesiden dette sker. Det smarte er imidlertid, at mange af disse henvendelser kommer på baggrund af den navigationsadfærd, som brugeren har udvist. Hvis kunden f.eks. har set på en hjemmeside for mobiltelefoner, vil det f.eks. være oplagt at præsentere denne kunde for forslag til abonnement på mobiltelefon eller tilbehør til mobiltelefoner. De to nævnte dimensioner spiller sammen med en tredje dimension, som er processen. Her afgøres det, om der er tale om en digital eller fysisk proces. Processen kan være 100% fysisk som ved køb af et produkt i en forretning, f.eks. franskbrødet i bagerforretningen, der rent fysisk langes over disken af medarbejderen. Processen kan også være 100% digital ved direkte elektronisk overførsel af data til slutbrugeren, som f.eks. kan være software leveret via internettet. Det er naturligvis kun digitale produkter, der kan distribueres ved hjælp af internettet. Ill Køb af taletid via hjemmeside ren e-handel. I praksis er det mellemformerne, der er mest udbredt. En mellemform ville f.eks. være en bager, der har en hjemmeside, hvor brødet kan bestilles og herefter afhentes af kunden. Her er der blot tale om en digital sælger, nemlig hjemmesiden, hvor kunden bestiller. De andre dimensioner er rent fysiske.

Hvor og hvordan kan man være tilstede på nettet?

Hvor og hvordan kan man være tilstede på nettet? Hvor og hvordan kan man være tilstede på nettet? 1) Den klassiske tilstedeværelse Visitkort hele pakken blogs Fora Netbutik Distribueret indhold 2) De sociale medier Facebook LinkedIn Twitter Faglige blogs

Læs mere

Synopsis. Omkring spørgsmålet. Hvorfor Internettet bliver brugt af stort set alle virksomheder, men sjældent til dicideret e-handel

Synopsis. Omkring spørgsmålet. Hvorfor Internettet bliver brugt af stort set alle virksomheder, men sjældent til dicideret e-handel Synopsis lavet af Jesper Pedersen i faget e-business. På BDE studiet, Handel- og ingeniører højskolen Herning. Synopsis Omkring spørgsmålet. Hvorfor Internettet bliver brugt af stort set alle virksomheder,

Læs mere

PROBLEMSTILLING 4 BEGRÆNSNINGER 7 OVERORDNET INDLEDNING 8 WORLD WIDE WEB STRATEGISKE OVERVEJELSER 9

PROBLEMSTILLING 4 BEGRÆNSNINGER 7 OVERORDNET INDLEDNING 8 WORLD WIDE WEB STRATEGISKE OVERVEJELSER 9 PROBLEMSTILLING 4 SKIVE EDB CENTERETS KRAV/ØNSKER 4 PROBLEMFORMULERING 4 PROBLEMDISKUSSION 5 BEGRÆNSNINGER 7 OVERORDNET INDLEDNING 8 WORLD WIDE WEB STRATEGISKE OVERVEJELSER 9 HVORDAN ER WORLD WIDE WEB

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Forord...4. 1. Indledning...6

Indholdsfortegnelse. Forord...4. 1. Indledning...6 Vejledning til bekendtgørelse om krav til information og samtykke ved lagring af eller adgang til oplysninger i slutbrugerens terminaludstyr, Cookie-bekendtgørelsen. 2. udgave, april 2013 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Brug af it-teknologi i Business to Business Netværk (B2B) ved samarbejde om supply Chain (SCM)

Brug af it-teknologi i Business to Business Netværk (B2B) ved samarbejde om supply Chain (SCM) Brug af it-teknologi i Business to Business Brug af it-teknologi i Business to Business Netværk (B2B) ved samarbejde om supply Chain (SCM) skaber merværdi af produktionsingeniør Hans Esmann Eriksen, hans@dragsteddevelopment.dk

Læs mere

Open Source i Danmark

Open Source i Danmark Open Source i Danmark - udvikling og anvendelse Rapport udarbejdet af E-Source Development ApS for Patent og Varemærkestyrelsen 2001 Resume Open Source er et princip for softwareudvikling, der i modsætning

Læs mere

DE VILDE KANINER KRISTINE HARBO ERIKSEN AALBORG UNIVERSITET 11. SEMESTER BUSINESS DEVELOPMENT & ENTREPRENEURSHIP

DE VILDE KANINER KRISTINE HARBO ERIKSEN AALBORG UNIVERSITET 11. SEMESTER BUSINESS DEVELOPMENT & ENTREPRENEURSHIP DEVILDEKANINER KRISTINEHARBOERIKSENAALBORGUNIVERSITET 11.SEMESTER BUSINESSDEVELOPMENT &ENTREPRENEURSHIP 2 3 Titelblad Projekttitel:DeVildeKaniner Vejleder:JeremyRose Semester:11.Semester BusinessDevelopmentandEntrepreneurship

Læs mere

Frivilligt, socialt arbejde - i arbejdstiden!

Frivilligt, socialt arbejde - i arbejdstiden! idéer for livet Frivilligt, socialt arbejde - i arbejdstiden! 38 Idéer for livet Ambassadører ved IFL jubilæumsarrangement i sept. 2008. Evaluering af Skandia Idéer for livet Ambassadører 2008 Denne rapport

Læs mere

Whitepaper om Electronic Resource Management (ERM) i bibliotekssektoren

Whitepaper om Electronic Resource Management (ERM) i bibliotekssektoren Whitepaper om Electronic Resource Management (ERM) i bibliotekssektoren Udarbejdet af Devoteam for Kulturstyrelsen 8. maj 2012 CONNECTING BUSINESS & TECHNOLOGY ERM Whitepaper-v1 Devoteam. Kopiering og

Læs mere

Din virksomhed i WE-økonomien

Din virksomhed i WE-økonomien Din virksomhed i WE-økonomien Vi er intenst forbundne. Vi er indbyrdes afhængige. Vi er del af en global økonomi med lange, komplekse værdikæder. Vi udveksler produkter, tjenester og viden som aldrig før.

Læs mere

Serviceudvikling, Internationalisering og kompetenceudvikling

Serviceudvikling, Internationalisering og kompetenceudvikling Serviceudvikling, Internationalisering og kompetenceudvikling Rapport nr. 6 Report no. 6 Maj/May 2000 Anders Henten Ret & Råd organisatorisk innovation Service development, Internationalisation and Competences

Læs mere

Global Industriel E-handel

Global Industriel E-handel Global Industriel E-handel Morten Rask Center for Internationale Studier Institut for Erhvervsstudier Aalborg Universitet Forord 3 Forord Denne afhandling er blevet til i lyset af Internettets 1 kommercialisering

Læs mere

Markedsføring til børn og børnefamilier

Markedsføring til børn og børnefamilier Markedsføring til børn og børnefamilier Strategiske anbefalinger Udarbejdet af Kidvertising Agency 2011 Materialet er udarbejdet med støtte fra: DEN EUROPÆISKE UNION Den Europæiske Fond for Regionaludvikling

Læs mere

Erhvervsstyrelsen. Big Data som vækstfaktor i dansk erhvervsliv potentialer, barrierer og erhvervspolitiske konsekvenser

Erhvervsstyrelsen. Big Data som vækstfaktor i dansk erhvervsliv potentialer, barrierer og erhvervspolitiske konsekvenser Erhvervsstyrelsen Big Data som vækstfaktor i dansk erhvervsliv potentialer, barrierer og erhvervspolitiske konsekvenser December 2013 Indholdsfortegnelse: Forord... 3 Kapitel 1. Sammenfatning, perspektiver

Læs mere

Har du brug for nogle gode råd til, hvordan du gør dit intranet mere brugervenligt? Få 16 hands-on fif til dette. SIDE 5

Har du brug for nogle gode råd til, hvordan du gør dit intranet mere brugervenligt? Få 16 hands-on fif til dette. SIDE 5 Den sociale intranet fear factor Vi forsøger at aflive myterne om det sociale intranet. SIDE 8 Usability og intranet Har du brug for nogle gode råd til, hvordan du gør dit intranet mere brugervenligt?

Læs mere

Det offentlige i lommen Mobile borgerservices. Udarbejdet af: BLEAU A/S, Dato: 14.11.2011 Kontakt: info@bleau.dk Gå til www.bleau.

Det offentlige i lommen Mobile borgerservices. Udarbejdet af: BLEAU A/S, Dato: 14.11.2011 Kontakt: info@bleau.dk Gå til www.bleau. Det offentlige i lommen Mobile borgerservices Udarbejdet af: BLEAU A/S, Dato: 14.11.2011 Kontakt: info@bleau.dk Gå til www.bleau.dk White Paper af Bleau A/S Når man betragter hastigheden i udbredelsen

Læs mere

Håndbog i elektronisk fakturering. for dig der sælger til det offentlige

Håndbog i elektronisk fakturering. for dig der sælger til det offentlige Håndbog i elektronisk fakturering for dig der sælger til det offentlige 17 INDHOLD Elektronisk fakturering fra 1. februar 2005 3 Nye oplysninger på regningen Husk altid EAN-nummeret! 4 Elektroniske regninger

Læs mere

Informationsteknologi D Gruppe 16 Opgaver. Gruppe 16. Informationsteknologi D

Informationsteknologi D Gruppe 16 Opgaver. Gruppe 16. Informationsteknologi D Opgaver Gruppe 16 Informationsteknologi D IT Opgaver Her kan du se alle de IT opgaver som vi har lavet i løbet at vores informationsteknologi D periode. Media College Aalborg Side 0 af 7 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Handler du med råvarer, finansielle produkter og valuta?

Handler du med råvarer, finansielle produkter og valuta? TEMA TRADING Handler du med råvarer, finansielle produkter og valuta? Så er der stor værdi at hente ved selv mindre investeringer i it. Få her inspiration til nogle af de muligheder, du har. Det var vigtigt

Læs mere

Gevinstrealisering bliv medlem af en eksklusiv klub

Gevinstrealisering bliv medlem af en eksklusiv klub Af: og Martin J. Ernst Udarbejdet i samarbejde med: Indholdsfortegnelse 1 HVER TREDJE MENER, DE GØR, HVAD DE KAN FOR AT GEVINSTERNE REALISERES!... 3 2 GEVINSTEJER? DET MÅ VÆRE INDE VED SIDEN AF!... 4 2.1

Læs mere

Håndbog i elektronisk fakturering

Håndbog i elektronisk fakturering Håndbog i elektronisk fakturering for dig der sælger til det offentlige Håndbog i elektronisk fakturering giver svar på: Hvordan laver man en elektronisk regning? Hvilke nye oplysninger skal med på regningen?

Læs mere

DIGITAL. It skal opfange forretningens ukendte behov. Intranet til SharePoint. Kom i gang på en uge med Wizdom. Vil du fremtidssikre dit intranet?

DIGITAL. It skal opfange forretningens ukendte behov. Intranet til SharePoint. Kom i gang på en uge med Wizdom. Vil du fremtidssikre dit intranet? DIGITAL TIRSDAG 12. NOVEMBER NR. / 2013 219 SharePoint intranet? Så bør du kende Wizdom! www.wizdom.dk It skal opfange forretningens ukendte behov Som it-direktør i Pandora er det Hans Henrik Hoffmeyers

Læs mere

AAU WHITE PAPER DIgITAlIsERIng vejen TIl vækst!

AAU WHITE PAPER DIgITAlIsERIng vejen TIl vækst! AAU WHITE PAPER Digitalisering vejen til vækst! Introduktion: Hvorfor giver vi dig dette white paper?... 4 Forord Vil du være en vinder i din branche?... 6 Baggrund: Vi befinder os i en digital revolution!

Læs mere

Adfærdsbaseret reklame på internettet. Konkurrence- og

Adfærdsbaseret reklame på internettet. Konkurrence- og Adfærdsbaseret reklame på internettet Konkurrence- og Forbrugeranalyse 03 2011 Indholdsfortegnelse 1. Resume og hovedkonklusioner 4 1.1. Rapportens opbygning 7 2. Hvad er behavioral targeting? 8 2.1. Eksempel

Læs mere

Elektronisk handel. Nye udfordringer for fagbevægelsen

Elektronisk handel. Nye udfordringer for fagbevægelsen Elektronisk handel Nye udfordringer for fagbevægelsen Elektronisk handel - Nye udfordringer for fagbevægelsen Produceret og udgivet af Landsorganisationen i Danmark, april 2000 Red.: Jette Vinther Kristensen

Læs mere

Fra papir til internet. Digital indberetning i små og mellemstore virksomheder

Fra papir til internet. Digital indberetning i små og mellemstore virksomheder Fra papir til internet Digital indberetning i små og mellemstore virksomheder Fra papir til internet Digital indberetning i små og mellemstore virksomheder Forord Forord Håndværksrådet og Erhvervs- og

Læs mere

Jutlander Bank s beskrivelse af værdipapirer

Jutlander Bank s beskrivelse af værdipapirer Jutlander Bank s beskrivelse af værdipapirer Indledning I banken kan du som udgangspunkt frit vælge, hvordan du vil investere dine penge. En begrænsning er dog f.eks. gældende lovregler om pensionsmidlernes

Læs mere

Befolkningens adfærd på nettet. Samlet rapport

Befolkningens adfærd på nettet. Samlet rapport Befolkningens adfærd på nettet Samlet rapport Marts 15 Indledning Data er den digitale verdens valuta. Mange virksomheder oplever begyndelsen af en ny guldalder med big data, og der er kæmpe vækstpotentiale

Læs mere

MemoBase. Relationship Management Technology. White Paper

MemoBase. Relationship Management Technology. White Paper MemoBase Relationship Management Technology White Paper Indenfor hardware fordobles effektiviteten for hver 6-9 måneder. Hidtil har det ikke været muligt at overføre dette til software Udarbejdet af Søren

Læs mere