DIALOGFORUM 8 REFERAT. Tid: 22. maj 2018 Sted: Energinet, Erritsø

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DIALOGFORUM 8 REFERAT. Tid: 22. maj 2018 Sted: Energinet, Erritsø"

Transkript

1 1/10 REFERAT Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia CVR-nr DIALOGFORUM 8 Tid: 22. maj 2018 Sted:, Erritsø Dato: 24. maj 2018 Forfatter: JMJ/KAF Deltagere Henrik Gunnertoft Bojsen Dansk Energi Henrik Hornum Dansk Energi Charles NielsenTrefor El-net Claus Bodenhoff Ane Rask Anders Dalgaard Jeannette Møller Jørgensen Karsten Feddersen Martin Lervad Lundø Per Bergstedt Preben Høj Larsen Jonas Katz Energi Danmark Energi Fyn (sekretær) (formand) Energistyrelsen Maiken Gro Duelund Gravgaard Energistyrelsen Barbara Hoffmann Christiansen Energitilsynet Egon Dalsgaard Dyring ENIIG Karina Svane Evonet Michael Lehmann Eriksen Anders Millgaard Frank Bengtsson Søren Holme Jesper Budsted Poulsen Flemming Silius Nielsen Mikael Jensen KONSTANT Modstrøm NettoPower Radius Elnet Scanenergi SEAS-NVE Ørsted Afbud: Jette Miller De frie Energiselskaber Signe Marie Enghave Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Mia Jappe Søren Vesterager Næste møde: 4. September 2018

2 2/10 Dagsorden: 1. Velkommen og navnenyt 2. Flexafregning og nettoafregningsgruppe 6 3. Aktøraftaler 4. Nettoafregningsgruppen 5. Forskriftsændringer 6. Øget mobilitet i detailmarkedet 7. Rapportering: Drift & marked 8. Rapportering fra TI-Gruppen 9. Øvrigt og Eventuelt 1. Velkommen OK træder ud af Dialogforum, hvilket betyder at Dansk Energi Elhandel har en ledig plads. Debatten om Dialogforums sammensætning har ikke medført nogen ændringer, så alle brancheforeninger bør inden årets udgang bekræfte de indstillede medlemmer. Anders Dalgaard præsenterede en ny TSO-DSO samarbejdsstruktur, der består af et overordnet TSO-DSO Koordineringsudvalg, hvorunder Markedssamarbejdsudvalg og Netsamarbejdsudvalg (har eksisteret i mange år) opererer. Opsamling: Brancheforeningerne bekræfter de indstillede medlemmer overfor Dialogforum inden Flexafregning og nettoafregningsgruppe 6 Maiken Gravgaard gav status både på vegne af Departementet (Signe Enghave var fraværende) og Energistyrelsen. De afventer stadig svar fra Skat omkring momsspørgsmål, men uanset hvad offentliggør Departementet og Energistyrelsen senest 1. juni, metodikken for flexafregning og hvis der er spørgsmål, som de ikke kan besvare, vil der blive henvist til Skat. 3. Aktøraftaler Status ved Karsten Feddersen. Søren Holme: har været langsomme til at drive processen. Forrige gang aftalerne blev revideret lovede, at der næste gang ville blive bedre tid til kommentering, men det har igen været en presset proces. Resultatet er dog blevet pænt. Spørgsmål omkring slettepolitikken i DataHub skydes til eftermiddagens punkt 7 ved Per Bergsted. 4. Nettoafregningsgruppen Orientering ved Karsten Feddersen. Henrik Hornum: Det er ønskeligt at administrationsgrundlaget var blevet udarbejdet af Energistyrelsen, som repræsentant i gruppen. Dansk Energi udarbejder nu selv et administrationsgrundlag indenfor rammevilkårerne med input fra nettoafregningsgruppens medlemmer. Jonas Katz: Vores kontor vurderer, at det ikke er nødvendigt at deltage på fast basis. I fald Energistyrelsen skal være repræsenteret vil det være en ressource fra et andet kontor.

3 3/10 Maiken Gruelund: Anbefaler at man i stedet kun indkalder Energistyrelsen ved specifikt behov, da der sandsynligvis er tale om et stort ressourcetræk. Karsten Feddersen: Gruppens konstellation vil blive vurderet, når de nuværende opgaver jævnfør kommissoriet er løst. Input til hvad det kommende arbejde måtte indeholde er meget velkomne. 5. Forskriftsændringer Markedssamarbejdsudvalg Karsten Feddersen gav ekstra information til Dialogforum omkring sammenhængen mellem Dialogforum og Markedssamarbejdsudvalg både generelt, men også specifikt til det kommende krav om 15 minutters balanceafregning. Status på metodeanmeldelsen fra juli 2017 Barbara Christiansen: For den igangværende metodeanmeldelse håber Sekretariatet for Energitilsynet (SET) at udsende afgørelsen i høring i løbet af den næste uge. Omfiksering/omrefiksering Forskrift D1 Karsten Feddersen: Høringssvar til metodeanmeldelsen juli 2017 indikerer at tilgangen beskrevet i forskriften omkring omfiksering og omrefiksering faktisk svarer til en metode og derfor bør behandles og anmeldes som en sådanne. Med en historik om at omrefiksering kun er sket én gang i ét netområde, kunne man overveje alternativ til omfikseringen? modtager gerne kommentarer til forslaget eller andre alternativer. Frank Bengtson: Det har betydning for os, men specielt vores underleverandører er berørte. Henrik Hornum: Afhængigt af tilgangen vil det også få betydning for tidspunktet for den første refiksering. Martin Lundø: Forslaget vil betyde, at netselskaber og elleverandører vil få deres data ca. seks timer senere end det er tilfældet end i dag. Claus Bodenhoff: Har ændringen betydning for vores balance? Martin Lundø: Der sker ikke ændringer for de foreløbelige aggregeringer. Det er alene fiksering og refikseringen. De foreløbelige aggregeringer vil stadig komme automatisk om natten. Henrik Hornum: Hvad er fordelen for? Karsten Feddersen: Vi skal ikke have personer på arbejde meget tidligt om morgenen og på en lørdag. Martin Lundø: Men er det nødvendigt at lave det om? Det har fungeret i markedet indtil i dag. Søren Holme: Netselskaberne ønsker ikke at få ikke-kontrollerede data ud. Så hellere vente to timer på at få noget der er korrekt. Det vurderes også at være tilfældet for elleverandører. Martin Lundø: Så det reelle spørgsmål er om data skal foreligge hurtigt med mulighed for fejl eller lidt senere, hvor data er korrekte? Flemming Nielsen: SEAS-NVE ønsker også data er korrekte fremfor hurtige. Karsten Feddersen: DE Net og Ehandlere samt De frie energiselskaber bedes undersøge, hvad medlemmerne foretrækker. skriver et kort notat på konsekvens og muligheder for de forskellige aktører Ønske om kontrollerede data, vil medføre en mindre forskriftændring i forskrift D1.

4 4/10 Opsamling. skriver notat om muligheder og konsekvenser af forskellige alternativer til omfiksering/omrefiksering. Dialogforum fremsender kommentarer hertil. 1. Sekundær flytning Forskrift H1 Givet markedets efterspørgsel er der bred opbakning til en accelereret proces, hvor -høringen forkortes til 10 arbejdsdage fremfor de normale 2-3 uger. (Ref. bemærkning: Denne starter hurtigst muligt efter SET har godkendt metodeanmeldelsen fra juli 2017). Fremsendelse af elmålers tællerstande Forskrift D1 Arbejdsgruppen i TI har diskuteret de nødvendige skemaændringer og er imod forslaget, hvilket de udarbejder et notat om til det næste Dialogforum. Dialogforum var generelt uforstående overfor den tekniske problemstilling og ønsker fortsat en skelen mellem målte og estimerede værdier. Michael Lehman Eriksen: Interpolation og ekstrapolation kunne det være en mulighed som vi kunne have brug for? Kunne også være relevant for EL. Kunne det give mening at differentiere mellem de værdier med en tredje værdi som angiver estimeret, men afregningsklar? Flemming Silius: Det er jo korrekt, da det omhandler valør. Ane Rask: Betyder det så mon om alt bliver estimeret? Michael Eriksen: Nej tværtimod. Henrik Hornum: Det lyder som om værditilvæksten ikke er så stor. Henrik Gunnertoft: Min intuitive fornemmelse er at det i praksis ikke vil betyde meget for handlerne. Men vi vil selvfølgelig gerne spørge dem. Frank Bengtson: Er der nogen der har erfaring med denne praksis. Søren Holme: Findes der en statistik herfor? Karsten Feddersen: Dialogen medførte at fastholde to værdier, men brugen af henholdsvis estimeret/målt vil blive præciseret i næste udkast af forskriften. Opsamling: Dialogforum bedes fremsende kommentarer til forslaget. Kontrol af måledata Forskrift D1 Karsten Feddersen: Når alle målerpunkter bliver flex-/timeafregnet vil DataHub kunne få svært ved at imødekomme kontrol af måledata. Søren Holme: bør ikke skelne mellem store og små netvirksomheder. I stedet må DataHub sikre, at netvirksomheders behov for kontroller kan imødekommes. Martin Lundø: Forslår at DataHub bliver varslet, når en netvirksomhed ønsker at foretage en fuldstændig kontrol af alle måledata. Flemming Nielsen: Vi skal have fundet en hensigtsmæssig proces med en tilføjelse om, at det altid skal være muligt at få et dump fra DataHub. Karsten Feddersen: Vi vil se på muligheden for at foretage individuelle kontroller og bedre vægtede kontroller. Kommentarer og særligt forbedringsforslag fremsendes til. Opsamling: Dialogforum bedes fremsende kommentarer til forslaget. 1 Alle aftaler og tidsplaner for forskriftsændringer er samlet i Bilag 1 til dette referat.

5 5/10 Engrosafregning før tilslutning H3 Karsten Feddersen: Hele kapitlet er oprindeligt metodeanmeldt, hvilket betyder at dette forslag også skal anmeldes. Konklusionen er at denne anmeldelse acceleres, efter ønske fra Dialogforum, ligesom Sekundære Flytninger. Øget stamdatakvalitet inkl. DAR Forskrift D1 Barbara Christiansen: Fra den 1. juli ændrer Energitilsynet navn til Forsyningstilsynet. Samtidig nedlægges det særlige udvalg af udpegede eksperter, der udgør selve Energitilsynet, og tilsynets organisation ændres til en enstrenget struktur, der ledes af en direktør. Det betyder, at der fremover ikke skelnes mellem sekretariats- og tilsynssager. Forsyningstilsynet skal bl.a. varetage forbrugernes interesser på forsyningsområdet. Karsten Feddersen: DE Net har stillet i forslag, at informationskrav også accelereres. Henrik Hornum: Både tlf og er væsentlligte informationer. Elhandleren har en informationsforpligtelse til datahubben om forbrugerens identifiaktion efter elforsyningslovens 72. c stk 2, som lige nu ikke afspejles i markedsforskrifterne. Netvirksomhederne har efter GDPR endvidere en informationsforpligtigelse overfor kunderne, som også trækker i retning af krav vedr. kundens officielle adresse samt tlf. og . Anders Millgaard: Det er umiddelbart svært at gennemskue implikationerne af at stille krav til elleverandørerne om, at de skal sikre og tlf. oplysninger. Søren Holme: Leverandørerne er ansvarlige for kontaktoplysninger, og vi oplever desværre meget ringe kvalitet, hvilket ender i returpost, når vi f.eks. udsender aflæsningskort eller breve vedr. målerbytter. Det er for ringe, at leverandørerne ikke sikrer korrekte oplysninger, og vi ser frem til bedre kontroller i datahubben. Herudover ønsker vi og telefonnumre gjort obligatoriske, da kommunikation med brevpost ikke er tidssvarende. Jeg tvivler således på, at leverandørerne selv bruger de fysiske kontaktoplysninger, hvilket kan være en forklaring på, at leverandørerne ikke selv opdager, at de har registreret forkerte eller ufuldstændige kontaktoplysninger. Flemming Nielsen: Det er en interessant variant af Engrosmodellen og virker nærmest som en genindførelse af velkomstbrev. Frank Bengtson: Pligt og kvalitet kan skilles ad. Kompromiset må være at fremsende, hvis man har data. Henrik Hornum: Vi skal både have øget kvaliteten og dele informationer. DE Net vil rundsende det notat, som allerede er fremsendt til. Flemming Nielsen: Vær opmærksom på, at CPR-nr. må alene bruges til leverandørskift. Det ville være ønskeligt, hvis det måtte bruges til andet. Karsten Feddersen: Artikel 12 i GDPR angiver, der skal opstilles passende foranstaltninger, hvilket kunne tages med i overvejelserne omring det GDPR-notat, som Energistyrelsen blev bedt om at udarbejde til elbranchen svarende til notatet der er udarbejdet for vand og varme. Michael Eriksen: Hvis Engrosmodellen skal levere, bør vi etablere et fornuftigt aftalegrundlag i branchen, så der ikke er brug for at udsende postbreve. Måske denne betragte også kan indgå i Energistyrelsen vurdering? Karsten Feddersen: Konklusionen er at laver udkast til forskrift I som alene dækker kontaktadresser for at dække netvirksomhedernes behov, som rundsendes til Dialogforum. Afhængigt af kommentarer forventes det, at s høring kan starte efter sommerferien. Mens indførsel af DAR bliver en del af en ordinær metodeanmeldelse i marts Til Energistyrelsens udredelse af GDPRs konsekvenser for elbranchen fremsender overvejelser omkring behov og muligheder.

6 6/10 Opsamling: fremsender notat om GDPR-behov og -muligheder til Energistyrelsen. formulerer udkast til Forskrift I ang. Kontaktadresser. Dialogforum fremsender kommentarer ang. DAR. Aggregatorer Forskrift H1 Søren Holme: Ændringerne ser ikke så kønne ud, når man læser forskriften. Kunne man komme uden om det, ved alene at indeholde ændringen i definitionen. Definitionen omtaler en delmængde af kundens forbrug, men i virkeligheden er metoden i dag baseret på adskilte kundeforhold, hvor udgangspunktet typisk er, at aggregatoren bliver kunde på den serielle måler, og dermed er der i praksis ikke tale om, at det er en delmængde af kundens forbrug. Maiken Gravgaard: Når man læser Kommissionens, Parlaments og Rådets udkast til Clean Energy Package (CEP), så bliver aggregatorer en realitet og skal kunne agere uafhængigt af den eksisterende elleverandør. Så selvom teksten ikke er helt på plads, ved vi, hvor vi er på vej hen. CEP forventes at skulle implementeres fra juli 2020 og det virker ikke som Danmark er der helt endnu. Henrik Hornum: Med introduktion af aggregator i metoden virker det som en tydeliggørelse af de markedsforhold der allerede er der nu. Nyhedsværdien er ikke særlig stor. Søren Holme: Det er allerede en del af de betingelser som er der i dag i standardaftalen. Maiken Gravgaard: Energieffektivieringsdirektivet har allerede gældende lovgivning om aggreagtor. Dertil kommer også Engrosprodukter, der skal gøre det nemmee at handle fleksibitetsprodukter, som fx NOSE-pilotprojektet ledet af NordPool. Anders Millgaard: Tror ikke dette vil hjælpe aggregatorer ind på markedet. Det er stadig for komplekst og besværligt ift. de penge, der kan tjenes. Det er ikke nok med de her tre linjer. Michael Eriksen: Måske gør vi verdenen meget mere besværlig. Har salg af fleksibilitet overhovedet noget med salg af el at gøre? Hvad nu hvis det kun er fleksibilitet? Henrik Gunnertoft: Det er en spændende diskussion og vi bygger flyet mens vi er i luften. Karsten Feddersen: Fremsend tekstnære forslag, så kommer med nyt udkast til næste Dialogforum. Opsamling: Dialogforum fremsender tekstnære forslag til definitionen af en aggregator. 15 min balanceafregning Forskrift D1 Henrik Hornum præsenterede fire mulige scenarier, der hen over sommeren detaljeres yderligere. EU-forordningen (GLEB) beskæftiger sig ikke med den konkrete måling, men derimod med afregningen på engrosmarkedet. Input fra aktørerne skal lægges ind i en form for costbenefit analyse for de forskellige parter. Karsten Feddersen: Der er også brug for overvejelser omkring idræftsættelsdatoen. Fx vil H2 ang. saldoafregning berøres af denne ændring. Den angivne implementeringsdato er medio 2020, men hvis vi overvejer den af hensyn til at undgå 15 minutters saldoafregning, skal vi allerede nu afsøge mulighederne i forhold til Norden og Energitilsynet med henblik på dels ændret implementeringsplan og anmodning om national udskydning via Energitilsynet. Maiken Gravgaard: Det vil være overimplementering at indføre 15 min afregning i detailmarkedet, da den danske målerbekendtgørelse slet ikke er i denne tidsopløsning. Desuden findes der jo ikke nogle 15-min produkter i engrosmarkedet? Hvad er tidsplanen for dette? Henrik Hornum: Tidsplanen bør forholde sig til den danske udfasning af skabelonafregning Frank Bengtson: Givet der er tale om en 6kW grænse er det ikke Hr. og Fru Danmark, der installerer varmepumper, men derimod kølehuse etc.

7 7/10 Søren Holme: Faktisk så genintroducerer behovet og problemerne omkring skift af afregningsform som følge af forskellige tidsopløsninger. Skift fra time til kvarter eller fra kvarter til time introducerer behov for nogle processer, som findes i dag ved skift mellem time- og skabelonafregning, hvilket er bøvlet, og som vi havde set frem til blev afskaffet. Karsten Feddersen: Fremsend gerne input til, hvorledes vi skal forholde os til emnet omkring skift af opløsning/afregningsform. Barbara Christiansen: Bemærk, at fristen for implementeringen af forpligtelsen til 15 minutters balanceafregning i forordningens artikel 53, stk. 1, kan udskydes både regionalt i medfør af artikel 53, stk. 2, og nationalt i medfør af forordningens artikel 62, stk. 1 og 2. Opsamling: Dialogforum fremsender forslag til, hvorledes emnet kan håndteres. 6. Øget mobilitet i detailmarkedet Henrik Gunnertoft gav en kort gennemgang af DE Elhandels rapport om Elmarkeds Outlook, der forventes at blive en årlig tilbagevendende begivenhed.. Et stort emner er bla. leverandørskift, hvor vi skal være sikre på, at opgørelsesmetoden er den samme på tværs af Europa. ACER har udarbejdet en metodik (metrics), hvor de har op til 25 pararmetre til at beskrive om markedet er velfungerende eller ej. Frank Bengtson: Når en slutkunde fastholder sin elleverandør ved flytning, er ikke nødvendigvis udtryk for om de er tilfreds eller utilfredse, men kan også blot være fordi de er ligeglade. Ane Rask: Tallet for leverandørskift er sigende, men kan aldrig stå alene. Flemming Nielsen: Så vidt vides kan CPR-nr. kan kun anvendes til leverandørskifteprocessen. Det ville være rart også at kunne bruge CPR-nr. til fx kreditvurdering, men det er der ikke hjemmel til for nuværende. Maiken Gravgaard: Energistyrelsen vil undersøge, hvad der helt konkret er hjemmel til. Diverse muligheder til at fremme mobiliteten i detailmarkedet blev diskuteret. 24 timers leverandørskift Karsten Feddersen gennemgik hvordan 24 timers leverandørskift kunne implementeres i markedet. Frank Bengtson: NettoPower vil rigtig gerne have det. Der var generel enighed i Dialogforum om at både leveranceophør og leverandørskift med forkortet varsel skulle tænkes med ind i en løsning for 24 timers leverandørskift. Der er generel enighed om at Dialogforum ønskede at gå videre med arbejdet om at indføre 24 timers leverandørskift i detailmarkedet. formulerer et forslag på næste Dialogforum under hensyn til også at vurdere effekterne på leveranceophør, flytninger mv. Leverandørskift på prøvebasis Karsten Feddersen præsenterede et indkommet forslag om leverandørskift på prøvebasis. Frank Bengtson: Dette ville bestemt kunne fremme mobiliteten. Flemming Nielsen: Forslaget vil dog ikke have så meget betydning, hvis man har indført 24 timers leverandørskift. Barbara Christiansen: Det bør bl.a. undersøges, om det juridisk er muligt at forpligte den oprindelige elleverandør til at acceptere at tage imod den gamle kunde på samme vilkår som hidtil. vil undersøge forslaget nærmere og modne dette det næste Dialogforum.

8 8/10 Hurtigere adgang til data Søren Holme: Radius hjemtager måledata fire gange i døgnet, men kan kun sende data til DataHub én gang i døgnet og det kan nemt være særdeles kostbart at ændre. Karsten Feddersen: Så længe forskriftens tidsfrister for indsendelse af tidsserier overholdes er frekvens og datamængde ikke et defineret aftaleforhold i forskrifterne og kan derfor aftales i TI. Michael Eriksen: Dataadgang kunne måske også være relevant ift. en aggregators forretningsmodel. Flemming Nielsen: DataHub er udviklet til historisk datahåndtering, men vil da være fantastisk hvis den kan udvikles til en seks timers løsning. Henrik Gunnertoft: Det er dog kritisk, hvis ikke alle netvirksomheder er lige hurtige til at fremsende data, da det i stedet så kan blive en barriere for elleverandørerne. Martin Lundø: Hvis vi introducerer seks timers validering bør det være gældende for hele branchen. Henrik Hornum: Ja det vil være dejligt hvis DataHub kunne modtage data fire gange i døgnet, men dette sikrer dog ikke, at alle data sendes hurtigere, for der er jo ikke tale om en ændring af tidsfrist. Henrik Gunnertoft: Men en hurtigere adgang til data er bestemt det væsentlige. Opsamling: TI bliver bedt om at undersøge de tekniske forhold og Dialogforum vil tage den forretningsmæssige værdi til debat. 7. Rapportering: Drift & marked Kort status ved Martin Lundø. Vi er på vej mod Flex og vi kan godt følge med. Gennem 1½ år har DataHub lavet kundemålinger som har været for opdgående, hvilket vi takker for. Fremadrettet vil målingerne ikke ske så ofte. Netselskabernes indfasningsplaner bliver holdt til punkt og prikke, det er så fint. Søren Holme: Vi mangler stadig performancemålinger i afrapporteringen. Martin Lundø: Vi arbejder ihærdigt på at lave en opgørelse. Frank Bengtson: Det er slående, at DK2 stadig er den eneste grønne, da det jo var i DK1, at jo den første udrulning af fjernaflæste målere skete. Martin Lundø: Enig, men det følger planerne. Og fokus har ikke nødvendigvis været på flexudrulning. Michal Eriksen: Vi har undervejs ændret vores plan, hvilket betyder at den følges, men vi er ikke så hurtige som forventet. 8. Rapportering fra TI-Gruppen Kort status ved Per Bergstedt. Testmiljøet overholder ikke den nye GDPR, derfor laves et nyt setup, hvor vi bevarer målepunkt ID er, men navne og data bliver forvansket. Forventet implementering er august-september. Tidsplanen for skemaændringer er justeret. Sletning af data iht. GDPR sker med slettefrister på løbende regnskabsår plus efter fem år. Kundestamdata hvor kundeforholdet stadig er gyldigt efter fem år slettes IKKE. Men data ifm. 3 års korrektionsafregning slettes 5 år efter grunddata blev indsendt og ikke 5 år efter 3 års kørslen.

9 9/10 Søren Holme: Så i opbevarer ikke tre års kørsler. Hvad så hvis de kommer efter to år? Per Bergstedt: Vi vender den lige en gang til med jura. Søren Holme: Jeg synes det er dristigt af DataHub at slette data så hurtigt og anbefaler afklaring med revisor. Per Bergstedt: Det her er s generelle slettefrister, hvad i beholder i har vi ikke noget at skulle sige til. Opsamling DataHub undersøger det juridiske med hensyn til sletning/opbevaring af 3 års korrektionsafregningen. 9. Øvrigt Konkursnotatet er desværre stadig ikke færdigt, men vil blive fremsendt, så snart det foreligger. DE fastholder deres branchekoderne samt underkaster dem en revision. Efter revisionen vil TI se på tekniske muligheder for forbedring af kvaliteten af branchekoder i DataHub. GDPR notat fra ENS. Dette blev debatteret i løbet af gennemgangen af aktøraftaler. s evt. deltagelse i fælles nordisk balanceafregning (NBS) er stadig under overvejelser. I fald NBS vælges til vil det bl.a. kræve forskriftsændringer.

10 1/10 BILAG 1 Emne Korrektion af sekundære flytninger Engrosafregning før tilslutning Forskrift / Kapitel Tidspunkt for an-meldelse til SET Notat Bemærkning Input fra Dialogforum Deadline fredag 22. juni 2018 H1/6 1. halvår Forventet -høring juni H3/ halvår Forventet -høring juni Kontaktadresser I 2. halvår 2018 Dansk Energi (udsendt med referatet) Fremsendelse af elmålers tællerstande Kontrol af måledata Øget stamdatakvalitet, inkl. anvendelse af DARformater Omfiksering/omrefiksering D1/ halvår D1/Bila g Nyt fra Dialog-forum #8. formulerer udkast til metode til Dialogforum #9. Det foreventes at fastholde to værdier, men brugen af henholdsvis estimeret/målt vil blive præciseret i næste udkast af forskriften - Kommentering på forslag til metode (se præsentation). 1. halvår Kommentering på forslag til metode (se præsentation). I 1. halvår Kommentering på forslag til metode (se præsentation). D1 1. halvår 2019 (på vej) Nyt fra Dialog-forum #8 Kommentering på notat og metode. Aggregator rolle H1 1. halvår formulerer udkast til Dialogforum #9, hvor ændringerne primært ang. definitionen og leveranceophør. 15 min balanceafregning i detailmarkedet Boblere Leverandørskift på prøvebasis D1 1. halvår 2019 Dansk Energi og (på vej) Fokus er især på skift af opløsning/afregningsform er svært Tekstnære forslag til definition af aggregatorrollen Kommentering og forslag til emnet. H1 - ENDK Nyt fra Dialog-forum #8 Overvej og kommenter 24-timers leverandørskift H1 - ENDK Nyt fra Dialog-forum #8 Overvej og kommenter

REFERAT DIALOGFORUM 9. Tid: 4. september 2018 Sted: Energinet, Erritsø

REFERAT DIALOGFORUM 9. Tid: 4. september 2018 Sted: Energinet, Erritsø 1/9 REFERAT Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 DIALOGFORUM 9 Tid: 4. september 2018 Sted: Energinet, Erritsø Dato: 6. september 2018 Forfatter:

Læs mere

Referat, Dialogforum vedr. detailmarkedet for el

Referat, Dialogforum vedr. detailmarkedet for el Referat, Dialogforum vedr. detailmarkedet for el Tid Torsdag 1. september 2016, kl. 10.00 13.00 Sted Energinet.dk, Erritsø Deltagere Dialogforums medlemmer: Anders Dalgaard, Energinet.dk Anders Millgaard,

Læs mere

Metodeanmeldelse af Forskrift H1: Skift af elleverandør, flytning mv.

Metodeanmeldelse af Forskrift H1: Skift af elleverandør, flytning mv. Til Sekretariatet for Energitilsynet Metodeanmeldelse af Forskrift H1: Skift af elleverandør, flytning mv. HBK/SHR September 2015 September 2015 Dok. 15-08076-5 1/8 Indholdsfortegnelse Kapitel 3. Generelle

Læs mere

DIALOGFORUM MØDE 4 - REFERAT

DIALOGFORUM MØDE 4 - REFERAT 1/6 Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 DIALOGFORUM MØDE 4 - REFERAT Tid: 30. maj kl. 10.00 til 14.30 Sted: Energinet, Erritsø Dato:

Læs mere

HØRINGSNOTAT VEDR. REVIDERING AF FORSKRIFT H1 OG H3

HØRINGSNOTAT VEDR. REVIDERING AF FORSKRIFT H1 OG H3 Høringsnotat vedr. revidering af markedsforskrift H1 og H3 1/6 NOTAT HØRINGSNOTAT VEDR. REVIDERING AF FORSKRIFT H1 OG H3 Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70102244 info@energinet.dk

Læs mere

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED DIALOGFORUM MØDE 8 22. maj 2018 Dialogforum møde 8 2 Dialogforum 22. maj 2018 1 Velkommen 2 Flexafregning og nettoafregningsgrupp 6 3 Aktøraftaler

Læs mere

DIALOGFORUM 5 - REFERAT. Tid: 22. august kl til Sted: Trinity, Middelfart. Deltagere: Charles Nielsen

DIALOGFORUM 5 - REFERAT. Tid: 22. august kl til Sted: Trinity, Middelfart. Deltagere: Charles Nielsen 1/8.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 DIALOGFORUM 5 - REFERAT Tid: 22. august kl. 10.00 til 14.00 Sted: Trinity, Middelfart Dato: 25. september

Læs mere

Høringssvar vedr. anmeldelse af metoder i markedsforskrifter D1, F1, H1, H2, H3 og I

Høringssvar vedr. anmeldelse af metoder i markedsforskrifter D1, F1, H1, H2, H3 og I Bilag 5 Sekretariatet for Energitilsynet Att. Susanne Bollhorn Sendt pr e-mail til post@energitilsynet.dk; cc: subo@energitilsynet.dk DONG Energy Salg & Service A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum Danmark 27.

Læs mere

Dialogforum møde 2: Referat

Dialogforum møde 2: Referat Dialogforum møde 2: Referat Tid 25. november 2016 kl. 10.00 til 14.00 Sted Energinet.dk, Erritsø Deltagere Anders Millgaard Modstrøm André Bryde Alnor Ane Rask Charles Nielsen Egon Dalsgaard Dyring Gert

Læs mere

DIALOGFORUM 6 REFERAT. Tid: 21. november 2017 Sted: Energinet, Erritsø. Deltagere: Anders Dalgaard Energinet Anders Millgaard

DIALOGFORUM 6 REFERAT. Tid: 21. november 2017 Sted: Energinet, Erritsø. Deltagere: Anders Dalgaard Energinet Anders Millgaard 1/7 Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia REFERAT +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 DIALOGFORUM 6 Tid: 21. november 2017 Sted:, Erritsø Dato: 3. januar 2018 Forfatter: JMJ/KAF Deltagere:

Læs mere

Dialogforum møde 3 - Referat

Dialogforum møde 3 - Referat Dialogforum møde 3 - Referat Tid 28. februar 2017 kl. 10.00 til 14.00 Sted Energinet.dk, Erritsø Deltagere Anders Millgaard Modstrøm André Bryde Alnor Energinet.dk Ane Rask Energi Fyn Charles Nielsen TREFOR

Læs mere

DIALOGFORUM 7 REFERAT. Tid: 27. februar 2018 Sted: Energinet, Erritsø. Deltagere: Henrik Hornum Dansk Energi

DIALOGFORUM 7 REFERAT. Tid: 27. februar 2018 Sted: Energinet, Erritsø. Deltagere: Henrik Hornum Dansk Energi 1/10 REFERAT Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 DIALOGFORUM 7 Tid: 27. februar 2018 Sted: Energinet, Erritsø Dato: 7. marts 2018 Forfatter:

Læs mere

DIALOGFORUM 10 REFERAT. Tid: 27. november 2018 Sted: Energinet, Erritsø. Deltagere Henrik Gunnertoft Bojsen Dansk Energi

DIALOGFORUM 10 REFERAT. Tid: 27. november 2018 Sted: Energinet, Erritsø. Deltagere Henrik Gunnertoft Bojsen Dansk Energi 1/9 REFERAT Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 DIALOGFORUM 10 Tid: 27. november 2018 Sted: Energinet, Erritsø Dato: 21. december 2018 Forfatter:

Læs mere

TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSMØDE 11. April 2018

TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSMØDE 11. April 2018 TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSMØDE 11 April 2018 Teknik- og implementeringsgruppen, møde 16. april 2018 16. april 2018 1 VELKOMMEN Teknik- og implementeringsgruppen, møde 16. april 2018 16. april 2018 2 AKTION

Læs mere

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSGRUPPEMØDE Energinet, INDLEDNING DataHub er en del af Energinetkoncernen. Som knudepunkt i elmarkedet er DataHub sikrer DataHub

Læs mere

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSGRUPPEMØDE Energinet, 13. december 2018 Teknik- og implementeringsgruppemøde 13. december 2018 INDLEDNING DataHub er en del

Læs mere

Notat med høringssvar i forbindelse med høring af afsnit 5 i forskrift H1.

Notat med høringssvar i forbindelse med høring af afsnit 5 i forskrift H1. Til Netvirksomheder, elleverandører, balanceansvarlige og øvrige parter 1 Notat med høringssvar i forbindelse med høring af afsnit 5 i forskrift H1. 04. januar 2013 JOG/JOG Energinet.dk gennemførte en

Læs mere

TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSMØDE 8. Oktober 2017

TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSMØDE 8. Oktober 2017 TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSMØDE 8 Oktober 2017 Teknik- og implementeringsgruppemøde 8 26. Oktober 2017 1 1 Velkomst 2 Actionlisten 3 15-månederskorrektionsafregning 4 Tidsdifferentierede priser 5 Flexafregning

Læs mere

TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSGRUPPEMØDE

TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSGRUPPEMØDE 1/15 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia REFERAT TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSGRUPPEMØDE Tid: 31. oktober 2018, kl. 10:00 Sted: Energinet, Erritsø +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98

Læs mere

Indhold. Bilag 6. Til. Sekretariatet for Energitilsynet. 15. december 2017 JMJ/ADA. 1. Høringssvar fra DONG Energy... 2

Indhold. Bilag 6. Til. Sekretariatet for Energitilsynet. 15. december 2017 JMJ/ADA. 1. Høringssvar fra DONG Energy... 2 Bilag 6 Til Sekretariatet for Energitilsynet Energinets kommentarer til høringssvar fra Energitilsynets høring af forskrifter til tilsynsnotat vedr. metodeanmeldelser af Energinet.dk s markedsforskrifter

Læs mere

Koordinerende Styregruppe for Engrosmodellen og DataHub Drift

Koordinerende Styregruppe for Engrosmodellen og DataHub Drift Koordinerende Styregruppe for Engrosmodellen og DataHub Drift Tid Mandag 30. november 2015, kl. 15.00 17.00 Sted Ballerup Deltagere Styregruppens medlemmer: Adm. dir. Peder Ø. Andreasen, Energinet.dk afbud

Læs mere

DIALOGFORUM MØDE November Ved Karsten Feddersen

DIALOGFORUM MØDE November Ved Karsten Feddersen DIALOGFORUM MØDE 6 21. November 2017 Ved Karsten Feddersen 1 Dialogforum 21. november 2017 - Velkommen 1 Flexafregning Status 2.a Indstilling: Tællerstande 2.b Indstilling: Elvarme 3 Status Energistyrelsen

Læs mere

2015-03-25 Dialogmøde 17, referat

2015-03-25 Dialogmøde 17, referat 2015-03-25 Dialogmøde 17, referat Tid 25. marts 2015 kl. 13.00-15.30 Sted Online-møde Inviterede Navn Aktør Henrik Hornum Dansk Energi Torben Møller Pedersen Dansk Energi Yvonne Kaysen DONG Energy Diana

Læs mere

METODEANMELDELSE FOR ÆNDRINGER TIL FORSKRIFT H1: SKIFT AF ELLEVERANDØR, FLYTNING MV. OG FORSKRIFT H3: AFREGNING AF ENGROSYDELSER OG AFGIFTSFORHODL

METODEANMELDELSE FOR ÆNDRINGER TIL FORSKRIFT H1: SKIFT AF ELLEVERANDØR, FLYTNING MV. OG FORSKRIFT H3: AFREGNING AF ENGROSYDELSER OG AFGIFTSFORHODL Metodeanmeldelse for ændringerne til markedsforskrift H1 og H3 1/6 Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT METODEANMELDELSE FOR ÆNDRINGER TIL FORSKRIFT H1: SKIFT AF ELLEVERANDØR, FLYTNING

Læs mere

Metodeanmeldelse af Forskrift H2: Skabelonafregning mv.

Metodeanmeldelse af Forskrift H2: Skabelonafregning mv. Til Sekretariatet for Energitilsynet Metodeanmeldelse af Forskrift H2: Skabelonafregning mv. September 2015 USS/PHQ September 2015 Dok. 15/08076-3 1/5 Indholdsfortegnelse Kapitel 3. Obligatorisk grænse

Læs mere

Koordinerende Styregruppe for Engrosmodellen og DataHub Drift, møde 9

Koordinerende Styregruppe for Engrosmodellen og DataHub Drift, møde 9 Koordinerende Styregruppe for Engrosmodellen og DataHub Drift, møde 9 Tid Onsdag 16. juni 2015, kl. 15.00-17.00 Sted Energinet.dk, Ballerup Deltagere Styregruppens medlemmer: Adm. dir. Peder Ø. Andreasen,

Læs mere

TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSMØDE 9. December 2017

TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSMØDE 9. December 2017 TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSMØDE 9 December 2017 1 1. Velkomst 2. Valideringer 3. Seneste Dialogforum 4. Ønske om kalenderfunktion 5. Persondataforordningens betydning for testsystemet 6. Datavask 7. Ændringer

Læs mere

METODEANMELDELSE AF FLEXAFREGNING D. 4. SEPTEMBER 2015 (BILAG 2)

METODEANMELDELSE AF FLEXAFREGNING D. 4. SEPTEMBER 2015 (BILAG 2) Bilag 2 - Metodeanmeldelse af flexafregning d. 4. september 2015 1/9 Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT METODEANMELDELSE AF FLEXAFREGNING D. 4. SEPTEMBER 2015 (BILAG 2) +45 70 10 22

Læs mere

Dialogforum, referat. Tid 7. maj 2014 kl. 13.00 15.00. Deltagere Navn Aktør. Tina Lykke Skafsgaard Hentze Energi Danmark. Martin Christensen

Dialogforum, referat. Tid 7. maj 2014 kl. 13.00 15.00. Deltagere Navn Aktør. Tina Lykke Skafsgaard Hentze Energi Danmark. Martin Christensen Dialogforum, referat Tid 7. maj 2014 kl. 13.00 15.00 Sted LYNC Deltagere Navn Aktør Henrik Hornum Dansk Energi Yvonne Kaysen DONG Energy Tina Lykke Skafsgaard Hentze Energi Danmark Ane Rask Annemette L.

Læs mere

Direktørgruppemøde, møde 5

Direktørgruppemøde, møde 5 Direktørgruppemøde, møde 5 Tid Tirsdag 21. oktober kl. 15.00-17.00 Sted Energinet.dk, Ballerup Deltagere Direktørgruppens medlemmer: Adm. dir. Peder Ø. Andreasen, Energinet.dk Direktør Lars Aagaard, Dansk

Læs mere

METODEANMELDELSE AF FLEXAFREGNING D. 4. SEPTEMBER 2015 (BILAG 2)

METODEANMELDELSE AF FLEXAFREGNING D. 4. SEPTEMBER 2015 (BILAG 2) Metodeanmeldelse af flexafregning d. 4. september 2015 (bilag 2) 1/17 NOTAT Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk Vat-no. 28 98 06 71 METODEANMELDELSE AF FLEXAFREGNING

Læs mere

TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSGRUPPEMØDE 11

TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSGRUPPEMØDE 11 1/10 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia REFERAT TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSGRUPPEMØDE 11 Tid: 16. april 2018, kl. 09:00 Sted: Telefonmøde +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71

Læs mere

Markedssamarbejdsudvalget

Markedssamarbejdsudvalget Markedssamarbejdsudvalget Dato: 6. april. 2018 Kl.: 13.00 16.00 Sted: - Erritsø Dok. ansvarlig: HHO Sekretær: Sagsnr: s2016-815 Doknr: d2018-8277-1.0 30-04-2018 Deltagere: Navn Virksomhed Anders Stouge

Læs mere

Engrosmodellen Væsentlige ændringer i BRS

Engrosmodellen Væsentlige ændringer i BRS Engrosmodellen Væsentlige ændringer i BRS Dialogforum 2. april 2014 Dato - Dok.nr. 1 BRS arbejdet hidtil Største delen af de BRS, som blev lavet i forbindelse med Engrosmodel projektets fase 1, er stort

Læs mere

Evaluering og justering af det ledelsesmæssige samarbejde om implementering af engrosmodellen

Evaluering og justering af det ledelsesmæssige samarbejde om implementering af engrosmodellen BILAG 1 Til 16. april 2015 SHR/SHR Evaluering og justering af det ledelsesmæssige samarbejde om implementering af engrosmodellen Dette notat indeholder forslag til revideret kommissorium for den fortsatte

Læs mere

Metodeanmeldelse af forskrift H3: Afregning af engrosydelser

Metodeanmeldelse af forskrift H3: Afregning af engrosydelser Til Sekretariatet for Energitilsynet USS/SHR 4. september 2014 Metodeanmeldelse af forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold Energinet.dk skal ifølge Bekendtgørelse om netvirksomheders,

Læs mere

METODEANMELDELSE FOR ÆNDRINGERNE TIL MARKEDSFORSKRIFT D1, F1, H1, H2, H3 OG I

METODEANMELDELSE FOR ÆNDRINGERNE TIL MARKEDSFORSKRIFT D1, F1, H1, H2, H3 OG I Metodeanmeldelse for ændringerne til markedsforskrift D1, F1, H1, H2, H3 og I 1/14 Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT METODEANMELDELSE FOR ÆNDRINGERNE TIL MARKEDSFORSKRIFT D1, F1,

Læs mere

DIALOGFORUM MØDE september Dialogforum møde 9 1

DIALOGFORUM MØDE september Dialogforum møde 9 1 DIALOGFORUM MØDE 9 4. september 2018 Dialogforum møde 9 1 Dialogforum 4. september 2018 1 Velkommen 2 Energistyrelsen orienterer 3 Status på flexafregning og nettoafregningsgruppe 6 4 Forskriftændringer

Læs mere

Direktørgruppemøde 7. Dagsorden. 0. Godkendelse af referat fra sidste møde. Tid Onsdag 18. februar 2015, kl Energinet.

Direktørgruppemøde 7. Dagsorden. 0. Godkendelse af referat fra sidste møde. Tid Onsdag 18. februar 2015, kl Energinet. Direktørgruppemøde 7 Tid Onsdag 18. februar 2015, kl. 15.30-17.30 Sted Energinet.dk, Ballerup Deltagere Direktørgruppens medlemmer: Adm. dir. Peder Ø. Andreasen, Energinet.dk Direktør Finn Dehlbæk, Sekretariatet

Læs mere

Nr. 2 - Januar Detailmarkedsrapport. Dok. 15/

Nr. 2 - Januar Detailmarkedsrapport. Dok. 15/ Nr. 2 - Januar 2016 Detailmarkedsrapport 05-02-2016 Dok. 15/12493-5 1. Introduktion Indhold Energinet.dk ejer og driver den danske DataHub landets centrale register over danskernes elforbrug og aktiviteterne

Læs mere

REFERAT FRA TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSGRUPPEMØDE

REFERAT FRA TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSGRUPPEMØDE 1/12 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia MØDEINDKALDELSE +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 39 31 50 41 REFERAT FRA TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSGRUPPEMØDE Dato: 13. december 2018 Forfatter:

Læs mere

TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSMØDE 5. Maj 2017

TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSMØDE 5. Maj 2017 TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSMØDE 5 Maj 2017 Teknik- og implementeringsgruppemøde 5 4. maj 2017 1 VELKOMMEN Teknik- og implementeringsgruppemøde 5 4. maj 2017 2 1 Teknik- og implementeringsgruppemøde 5 Actionlisten

Læs mere

Koordinerende Styregruppe for Engrosmodellen og DataHub Drift, møde 10

Koordinerende Styregruppe for Engrosmodellen og DataHub Drift, møde 10 Koordinerende Styregruppe for Engrosmodellen og DataHub Drift, møde 10 Tid Tirsdag 22. september 2015, kl. 15.00-17.00 Sted Energinet.dk, Erritsø Deltagere Styregruppens medlemmer: Adm. dir. Peder Ø. Andreasen,

Læs mere

Dialogforum. Møde September 2016

Dialogforum. Møde September 2016 Dialogforum Møde 1 1. September 2016 1 Dagsorden 10:00 10:15 10:30 10:35 10:50 11:20 11:30 12:00 12:15 0. Velkomst og konstituering 1. Rapportering: Drift & marked a) Datahub Driftsrapport b) Datahub Markedsrapport

Læs mere

Notat. Forskrift D1 Begrebet omfiksering indgår nu i markedsforskrifterne. Dette har været efterspurgt da begrebet allerede er blevet brugt.

Notat. Forskrift D1 Begrebet omfiksering indgår nu i markedsforskrifterne. Dette har været efterspurgt da begrebet allerede er blevet brugt. Notat Dok. ansvarlig: HHO Sekretær: Sagsnr.: 2007-143 Doknr: d2017-6035-12.0 18-04-2017 Høringssvar vedr. forskrifterne D1, F1, H1, H2, H3 og I sendt i høring i marts 2017 Dansk Energi takker for muligheden

Læs mere

Metodeanmeldelse af forskrift D1: Afregningsmåling

Metodeanmeldelse af forskrift D1: Afregningsmåling Til Sekretariatet for Energitilsynet Metodeanmeldelse af forskrift D1: Afregningsmåling Energinet.dk skal ifølge Bekendtgørelse om netvirksomheders, regionale transmissionsvirksomheders og Energinet.dk

Læs mere

2015-02-25 Dialogmøde 16, referat

2015-02-25 Dialogmøde 16, referat 2015-02-25 Dialogmøde 16, referat Tid 25. februar 2015 kl. 13.00-16.00 Sted Online-møde Inviterede Navn Aktør Henrik Hornum Dansk Energi Torben Møller Pedersen Dansk Energi Yvonne Kaysen DONG Energy Diana

Læs mere

Bilag nr. 4 HØRINGSNOTAT GENNEMGANG AF FORSKRIFTER

Bilag nr. 4 HØRINGSNOTAT GENNEMGANG AF FORSKRIFTER Bilag nr. 4 10. april 2015 Detail & Distribution 15/00115 LRN & LAA HØRINGSNOTAT GENNEMGANG AF FORSKRIFTER Sekretariatet for Energitilsynet sendte den 23. januar 2015 udkast til notat om metodegodkendelse

Læs mere

Referat, Koordinerende Styregruppe for Engrosmodellen og DataHub Drift

Referat, Koordinerende Styregruppe for Engrosmodellen og DataHub Drift Referat, Koordinerende Styregruppe for Engrosmodellen og DataHub Drift Tid Tirsdag 12. januar 2015, kl. 15.30 17.30 Sted Erritsø Deltagere Styregruppens medlemmer: Adm. dir. Peder Ø. Andreasen, Energinet.dk

Læs mere

Introduktion til Engrosmodellen

Introduktion til Engrosmodellen Introduktion til Engrosmodellen Juni 2015 1 Formålet med Engrosmodellen - Fremme konkurrencen på elmarkedet - Elleverandører vil få den primære kontakt til kunderne - Kunder vil kun modtage elregning fra

Læs mere

Referat - Markedssamarbejdsudvalget 15. november

Referat - Markedssamarbejdsudvalget 15. november Referat - Markedssamarbejdsudvalget 15. november 2018 Dok. ansvarlig: HHO Sekretær: Sagsnr.: s2016-815 Doknr: d2018-22433-2.0 16-12-2018 Dato: 15. november 2018 Kl.: 10.00 14.00 Sted:, Erritsøi Deltagere:

Læs mere

Bekendtgørelse om forbrugeraftaler om levering af elektricitet 1)

Bekendtgørelse om forbrugeraftaler om levering af elektricitet 1) BEK nr 1353 af 12/12/2014 (Historisk) Udskriftsdato: 2. februar 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2008/2015-0020

Læs mere

TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSMØDE 6. Juni 2017

TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSMØDE 6. Juni 2017 TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSMØDE 6 Juni 2017 VELKOMMEN V. Per Bergstedt 1 Actionlisten 2 Releaseplan 3 4 Flexafregning Fusion af elleverandører 5 Nordisk gruppe 6 Arbejdsgruppe under TI 7 Persondata forordning

Læs mere

TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSMØDE 7

TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSMØDE 7 TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSMØDE 7 August 2017 VELKOMMEN V. Per Bergstedt Opdatering af BRS- og RSM-guide Møde i arbejdsgruppen 30. august 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Actionlisten Dialogforum Flexafregning

Læs mere

2014-02-05 Dialogforum, referat

2014-02-05 Dialogforum, referat 2014-02-05 Dialogforum, referat Tid 5. februar 2014 kl. 13.00-15.00 Sted Lync møde Deltagere Torben Møller Pedersen Dansk Energi Yvonne Kaysen DONG Energy Clement Johan Ulrichsen DONG Energy Anette Gade

Læs mere

Metodeanmeldelse af markedsforskrift F1 EDIkommunikation

Metodeanmeldelse af markedsforskrift F1 EDIkommunikation Til Energitilsynet Metodeanmeldelse af markedsforskrift F1 EDIkommunikation med DataHub i elmarkedet Juni 2014 HBK/ADA Energinet.dk skal ifølge Energistyrelsens bekendtgørelse nr. 1085 af 20. september

Læs mere

Teknik & implementeringsmøde 2 7. November november 2016 Teknik- og implementeringsgruppemøde 2 1

Teknik & implementeringsmøde 2 7. November november 2016 Teknik- og implementeringsgruppemøde 2 1 Teknik & implementeringsmøde 2 7. November 2016 7. november 2016 Teknik- og implementeringsgruppemøde 2 1 Agenda 1 Referat fra sidste møde 2 2 Actionliste 3 3 Releaseplan og kendte fejl 4 4 Orientering:

Læs mere

Markedssamarbejdsudvalget

Markedssamarbejdsudvalget Markedssamarbejdsudvalget Dato: 22. august 2018 Kl.: 10.00 14.00 Dok. ansvarlig: HHO Sekretær: Sagsnr.: s2016-815 Doknr: d2018-14821-2.0 28-08-2018 Sted: Deltagere: Navn Virksomhed Anders Stouge Michael

Læs mere

TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSMØDE 10. Februar 2018

TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSMØDE 10. Februar 2018 TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSMØDE 10 Februar 2018 Teknik- og implementeringsgruppemøde 10 22. februar 2018 1 1. Velkomst 2. Actionlisten 3. Fremsendelse af kontaktadresse(brs-046) 4. Anmodning om serviceydelser

Læs mere

Referat, Koordinerende Styregruppe for Engrosmodellen og DataHub Drift

Referat, Koordinerende Styregruppe for Engrosmodellen og DataHub Drift Referat, Koordinerende Styregruppe for Engrosmodellen og DataHub Drift Tid Torsdag 23. juni 2016, kl. 15.00 17.00 Sted Telefonmøde Deltagere Styregruppens medlemmer: Adm. dir. Peder Ø. Andreasen, Energinet.dk

Læs mere

Energinet.dks kommentarer til sekretariatets tjeklistegennemgang. Indhold. Til. Sekretariatet for Energitilsynet

Energinet.dks kommentarer til sekretariatets tjeklistegennemgang. Indhold. Til. Sekretariatet for Energitilsynet Til Sekretariatet for Energitilsynet Energinet.dks kommentarer til sekretariatets tjeklistegennemgang Indhold Baggrund... 2 Anmeldelse af forskrifterne... 2 Sekretariatets tjeklistegennemgang... 2 1. Baggrunden

Læs mere

Introduktion til Engrosmodellen

Introduktion til Engrosmodellen Introduktion til Engrosmodellen Juni 2013 Dato - Dok.nr. 1 Intentioner med Engrosmodellen (Uddrag fra bemærkninger til lovforslaget fremsat 25. april 2012, gennemført ved LOV nr 575 af 18/06/2012) forbrugerne

Læs mere

TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSGRUPPEMØDE 12

TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSGRUPPEMØDE 12 1/12 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia REFERAT TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSGRUPPEMØDE 12 Tid: 19. juni 2018, kl. 10:00 Sted: Energinet, Erritsø +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98

Læs mere

Notat BILAG 4. Kommunikationsflow via datahub i restancesager. Netselskab skal kende

Notat BILAG 4. Kommunikationsflow via datahub i restancesager. Netselskab skal kende Notat BILAG 4 Dok. ansvarlig: TMP Sekretær: Sagsnr.: s2013-683 Doknr: d2014-3752-3.0 21-03-2014 Kommunikationsflow via datahub i restancesager Netselskab skal kende årsag til, at leverandør beder om at

Læs mere

REFERAT TI-MØDE 7 REFERAT. Tid: 24. august 10:00-15:00. Energinet, Tonne Kjærsvej 65, 7000 Fredericia

REFERAT TI-MØDE 7 REFERAT. Tid: 24. august 10:00-15:00. Energinet, Tonne Kjærsvej 65, 7000 Fredericia 1/12 Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia REFERAT +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 REFERAT TI-MØDE 7 Tid: 24. august 10:00-15:00 Dato: 24. august 2017 Forfatter: CSI/CSI

Læs mere

BILAG 8. DataHub- og markedsrapportering. 1. Markedsperformance. Antal. 1.1 Leverandørskift. Direktørgruppen. 2. april 2014

BILAG 8. DataHub- og markedsrapportering. 1. Markedsperformance. Antal. 1.1 Leverandørskift. Direktørgruppen. 2. april 2014 Antal BILAG 8 Til Direktørgruppen DataHub- og markedsrapportering 2. april 214 Der fremsendes forud for hvert møde i direktørgruppen en statusrapport, der rapporterer på net- og elhandelsvirksomhedernes

Læs mere

Engrosmodellen. Dialogforum 25-03-2015 14/15485-26 24-2-2015 1

Engrosmodellen. Dialogforum 25-03-2015 14/15485-26 24-2-2015 1 Engrosmodellen Dialogforum 25-03-2015 14/15485-26 24-2-2015 1 Agenda 1. Referat fra sidste møde 2. Generel status 3. Tids- og aktivitetsplan 4. Ændringsstyring og E2E-godkendelse 5. Retningslinjer for

Læs mere

Metodeanmeldelse af Forskrift D1: Afregningsmåling

Metodeanmeldelse af Forskrift D1: Afregningsmåling Til Sekretariatet for Energitilsynet Metodeanmeldelse af Forskrift D1: Afregningsmåling September 2015 USS/PHQ September 2015 Dok. 15-08076-2 1/20 Indholdsfortegnelse Kapitel 4. Daglig dataudveksling af

Læs mere

DataHub. Kraft i Vest. 27. September 2013. John Griem, Energinet.dk

DataHub. Kraft i Vest. 27. September 2013. John Griem, Energinet.dk DataHub Kraft i Vest 27. September 2013 John Griem, Energinet.dk Overblik Om Energinet.dk Baggrund for at lave en DataHub DataHub ens funktionalitet Engrosmodellen Fakta om Energinet.dk Selvstændig, offentlig

Læs mere

ENERGINET.DK S METODER FOR FLEXAFREGNING TILLÆG VEDR. ÅRSBASERET NETTOAFREGNING (BILAG 1)

ENERGINET.DK S METODER FOR FLEXAFREGNING TILLÆG VEDR. ÅRSBASERET NETTOAFREGNING (BILAG 1) Energinet.dk s metoder for flexafregning tillæg vedr. årsbaseret nettoafregning (bilag 1) 1/7 Til Sekretariatet for Energitilsynet NOTAT Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44

Læs mere

Informationsmateriale til boligudlejningsforeninger

Informationsmateriale til boligudlejningsforeninger Informationsmateriale til boligudlejningsforeninger Dette informationsmateriale henvender sig til dig, der har kontakt med boligudlejere. Materialet gennemgår de konkrete konsekvenser, de kommende ændringer

Læs mere

Dialogforum 29, referat

Dialogforum 29, referat 2016-05-26 Dialogforum 29, referat Tid 2016-05-26 Sted Energinet.dk Lync Inviterede Navn Aktør Henrik Hornum Yvonne Kaysen Diana Monberg Tina Lykke Skafsgaard Hentze Annemette L. Carlsen Ane Rask Jannie

Læs mere

TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSGRUPPEMØDE 12

TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSGRUPPEMØDE 12 1/5 REFERAT TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSGRUPPEMØDE 12 Tid: 30. august 2018, kl. 10:00 Sted: Lync Deltagere: Berit Vestergaard, SEAS-NVE Johan Laursen, Vindstød Kristoffer Mitens, Ørsted Lars Harboe, CGI

Læs mere

Metodeanmeldelse af forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold

Metodeanmeldelse af forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold Til Sekretariatet for Energitilsynet Metodeanmeldelse af forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold MAC/USS September 2015 September 2015 Dok. 15-08076-4 1/15 Indholdsfortegnelse Kapitel

Læs mere

HØRING AF UDKAST TIL ÆNDRING AF FORSKRIFTERNE D1 OG I

HØRING AF UDKAST TIL ÆNDRING AF FORSKRIFTERNE D1 OG I Høringsbrev Forskrift D1 og I, januar 2019 1/13 Til Høringsparterne Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 myndighed@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 HØRING AF UDKAST TIL ÆNDRING AF FORSKRIFTERNE

Læs mere

metoder i forskrift D1, F1, H1, H2, H3 og I

metoder i forskrift D1, F1, H1, H2, H3 og I Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Sendt til: post@energitilsynet.dk og subo@energitilsynet.dk 7. juni 2018 Høring over udkast til sekretariatsafgørelse vedrørende Energinets anmeldte metoder

Læs mere

Pseudo-forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold. Træder i kraft den 1.10.2014. Maj 2013. Rev. 1.0 2013 DATE. Energinet.

Pseudo-forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold. Træder i kraft den 1.10.2014. Maj 2013. Rev. 1.0 2013 DATE. Energinet. Pseudo-forskrift H3: Afregning af engrosydelser og afgiftsforhold Maj 2013 Rev. 1.0 Træder i kraft den 1.10.2014 2013 DATE NAME DATE NAME REV. DESCRIPTION PREPARED Energinet.dk 16954/11. Dok. 129089-13,

Læs mere

Høringsnotat vedr. tilføjelse til udkast til Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse"

Høringsnotat vedr. tilføjelse til udkast til Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse Til Høringsparterne Høringsnotat vedr. tilføjelse til udkast til Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse" 1. september 2015 HSF/LJD Energinet.dk har i peroden

Læs mere

Dialogmøde 20, referat

Dialogmøde 20, referat 2015-06-25 Dialogmøde 20, referat Tid 25. juni 2015 kl. 10.00-12.00 Sted Lync-møde Inviterede Navn Aktør Henrik Hornum Dansk Energi Torben Møller Pedersen Dansk Energi Yvonne Kaysen Diana Monberg Tina

Læs mere

Høringsnotat af august 2014 vedr. udkast til markedsforskrifter engrosmodellen. Gennemført høring den 8. maj - 2. juni 2014 som følge af:

Høringsnotat af august 2014 vedr. udkast til markedsforskrifter engrosmodellen. Gennemført høring den 8. maj - 2. juni 2014 som følge af: Vi forbinder energi og mennesker Engrosmodel Høringsnotat af august 2014 vedr. udkast til markedsforskrifter engrosmodellen Gennemført høring den 8. maj - 2. juni 2014 som følge af: Ophævelse af forsyningspligten,

Læs mere

TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSGRUPPEMØDE 8

TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSGRUPPEMØDE 8 1/13 Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia REFERAT +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSGRUPPEMØDE 8 Tid: 26. oktober 2017 kl. 9:00-10:30 Sted: Lync (telefonmøde)

Læs mere

Engrosmodellen. 26 nov Henrik Hornum

Engrosmodellen. 26 nov Henrik Hornum Engrosmodellen 26 nov. 2013 ENGROSMODELLEN Informations- og betalingsstrømme Betaling Måledata og tarifoplysninger Data hub Net Energinet.dk Elhandel Forbruger SKAT Energistyrelsen 26 nov. 2013 Engrosmodellens

Læs mere

2014-12-17 Dialogmøde 14, referat

2014-12-17 Dialogmøde 14, referat 2014-12-17 Dialogmøde 14, referat Tid 17. december 2014 kl. 13.00-15.00 Sted Online-møde Inviterede Navn Aktør Henrik Hornum Dansk Energi Torben Møller Pedersen Dansk Energi Yvonne Kaysen DONG Energy Diana

Læs mere

Engrosmodellen. Dialogforum 29-04-2015 14/15485-30 28-04-2015 1

Engrosmodellen. Dialogforum 29-04-2015 14/15485-30 28-04-2015 1 Engrosmodellen Dialogforum 29-04-2015 14/15485-30 28-04-2015 1 Agenda 1. Referat fra sidste møde 2. Generel status på projektet a. Ny koordinerende styregruppe b. Datamigrering c. E2E-test d. Datakonsistens

Læs mere

Direktørgruppemøde, møde 3

Direktørgruppemøde, møde 3 Direktørgruppemøde, møde 3 Tid Tirsdag 17. juni kl. 15.00-17.00 Sted Energinet.dk, Ballerup Deltagere Direktørgruppens medlemmer: Adm. dir. Peder Ø. Andreasen, Energinet.dk Direktør Lars Aagaard, Dansk

Læs mere

Energinet.dk's svar på anbefalinger fra kvalitetsgruppen (Bilag 3)

Energinet.dk's svar på anbefalinger fra kvalitetsgruppen (Bilag 3) Til Energinet.dk's svar på anbefalinger fra kvalitetsgruppen (Bilag 3) 1. september 2014 XVJE/MAC Indledning Helt overordnet kommer datakvalitetsgruppen med en række anbefalinger, der alt andet lige bør

Læs mere

Dialogforum 28, referat

Dialogforum 28, referat 2016-03-21 Dialogforum 28, referat Tid 2016-03-21 Sted Energinet.dk Lync Inviterede Navn Aktør Henrik Hornum Yvonne Kaysen Diana Monberg Tina Lykke Skafsgaard Hentze Annemette L. Carlsen Ane Rask Jannie

Læs mere

Engrosmodellen. Dialogforum 17-12-2014 14/15485-20 17-12-2014 1

Engrosmodellen. Dialogforum 17-12-2014 14/15485-20 17-12-2014 1 Engrosmodellen Dialogforum 17-12-2014 17-12-2014 1 Agenda 1. Referat fra sidste møde 2. Kort status på projektet 3. Status på love og bekendtgørelser 4. Tilbagemelding fra teknik- og implementeringsgruppens

Læs mere

Referat, Koordinerende Styregruppe for Engrosmodellen og DataHub Drift

Referat, Koordinerende Styregruppe for Engrosmodellen og DataHub Drift Referat, Koordinerende Styregruppe for Engrosmodellen og DataHub Drift Tid Tirsdag 19. april 2016, kl. 15.00 17.00 Sted Ballerup Deltagere Styregruppens medlemmer: Adm. dir. Peder Ø. Andreasen, Energinet.dk

Læs mere

Teknik & Implementeringsmøde

Teknik & Implementeringsmøde Teknik & Implementeringsmøde 1 23. august 2016 Klassificering: 1 Dagsorden 1. Referat fra sidste møde 2. Actionlisten 3. Afrunding af idriftsættelsen af Engrosmodellen - herunder releaseplan for udeståender

Læs mere

Dialogforum, referat. Tid 2. april 2014 kl. 10.00 16.00. Påfuglen, Erritsø. Deltagere Navn Aktør. Martin Christensen. 8. april 2014 MMH/XVJE

Dialogforum, referat. Tid 2. april 2014 kl. 10.00 16.00. Påfuglen, Erritsø. Deltagere Navn Aktør. Martin Christensen. 8. april 2014 MMH/XVJE Dialogforum, referat Tid 2. april 2014 kl. 10.00 16.00 Sted Påfuglen, Erritsø Deltagere Navn Aktør Torben Møller Pedersen Yvonne Kaysen Kristoffer Mitens Tina Lykke Skafsgaard Hentze Ane Rask Annemette

Læs mere

Legitime interessenters adgang til data

Legitime interessenters adgang til data Til Aktører i Elmarkedet April 2012 LRO/HSF Legitime interessenters adgang til DataHub'en vil indeholde en række informationer, som vil være interessante for en række forskellige aktører at få adgang til.

Læs mere

Engrosmodel. Status for engrosmodel og konkurrencen i detailmarkedet for el. Signe Horn Rosted, Afdelingsleder i Energinet.dk

Engrosmodel. Status for engrosmodel og konkurrencen i detailmarkedet for el. Signe Horn Rosted, Afdelingsleder i Energinet.dk Engrosmodel Status for engrosmodel og konkurrencen i detailmarkedet for el Signe Horn Rosted, Afdelingsleder i Energinet.dk 1 Om Energinet.dk 09-09-2015 Energinet.dk 2 Om Energinet.dk 09-09-2015 Energinet.dk

Læs mere

BILAG 9. DataHub- og markedsrapportering. 1. Markedsoverblik. 1.1 Leverandørskift. 1.2 Fejlagtige leverandørskift. Direktørgruppen. 14.

BILAG 9. DataHub- og markedsrapportering. 1. Markedsoverblik. 1.1 Leverandørskift. 1.2 Fejlagtige leverandørskift. Direktørgruppen. 14. BILAG 9 Til Direktørgruppen DataHub- og markedsrapportering 14. oktober 2014 Dette notat udgør statusrapporteringen for DataHub drift til Direktørgruppen i oktober 2014. Notatet indeholder et generelt

Læs mere

I det følgende gennemgås de væsentligste høringssvar til ovennævnte punkter. Energistyrelsens kommentarer hertil er anført i kursiv.

I det følgende gennemgås de væsentligste høringssvar til ovennævnte punkter. Energistyrelsens kommentarer hertil er anført i kursiv. Kontor/afdeling Center for Forsyning Dato 18. december 2015 J nr. 2015-5895 / XB Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om energivirksomheders oplysning til forbrugere om energiforbrug og fakturering Udkast

Læs mere

REFERAT FRA MØDE I TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSGRUPPEN, FEBRUAR 2019

REFERAT FRA MØDE I TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSGRUPPEN, FEBRUAR 2019 1/15 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia REFERAT REFERAT FRA MØDE I TEKNIK- OG IMPLEMENTERINGSGRUPPEN, FEBRUAR 2019 Tid: Torsdag den 28. februar 2019, kl. 10:00 til kl. 15:00 Sted: Energinet,

Læs mere

BILAG 3 - ENERGINETS SVAR TIL HØRINGSKOMMENTARER

BILAG 3 - ENERGINETS SVAR TIL HØRINGSKOMMENTARER Bilag 3 - Energinets svar til høringskommentarer 1/5 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 BILAG 3 - ENERGINETS SVAR TIL HØRINGSKOMMENTARER

Læs mere

Resultatet af høringen. Høringsparterne. USS/SHR September 2015

Resultatet af høringen. Høringsparterne. USS/SHR September 2015 Til Høringsparterne Høringsnotat vedr. udkast til opdaterede markedsforskrifter for Engrosmodellen som følge af seneste lovændringer af Elforsyningsloven, Lov om afgift af elektricitet og momsloven (Lov

Læs mere

2015-05-20 Dialogmøde 19, referat

2015-05-20 Dialogmøde 19, referat 2015-05-20 Dialogmøde 19, referat Tid 20. maj 2015 kl. 10.00-15.00 Sted Erritsø Delatagere Navn Aktør Henrik Hornum Dansk Energi Yvonne Kaysen DONG Energy Tina Lykke Skafsgaard Hentze Annemette L. Carlsen

Læs mere

Et år efter implementeringen af. engrosmodellen. Hindsgavl Slot, 14. juni 2017

Et år efter implementeringen af. engrosmodellen. Hindsgavl Slot, 14. juni 2017 Et år efter implementeringen af engrosmodellen Hindsgavl Slot, 14. juni 2017 Agenda Hvad er engrosmodellen? Eller rettere; hvad er leveringspligten? Hvilke fokuspunkter har myndighederne haft det seneste

Læs mere