Samlet oversigt over forslag til budgetreduktioner på udvalget "Aktiv hele livet - Sundhed og Omsorg".

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Samlet oversigt over forslag til budgetreduktioner på udvalget "Aktiv hele livet - Sundhed og Omsorg"."

Transkript

1 Samlet oversigt over forslag til budgetreduktioner på udvalget "Aktiv hele livet - Sundhed og Omsorg". Nr. Løsninger på forventet merforbrug i mio. kr a Revisitationerne/prisforhandlinger på voksenområdet - del 1 Voksenspecialområdet - uden for arbejdsmarkedet -1,9-1,9-1,9-1,9 3 Strammere visitation og opfølgning på fritvalgsområdet Ældre -5,8-5,8-5,8-5,8 5 Sundhed i langsigtet byplanlægning Sundhed -0,3-0,3-0,3-0,3 I alt -8,0-8,0-8,0-8,0 Nr. Løsning på budgetreduktioner fra tidligere år - i mio. kr b Revisitationerne/prisforhandlinger på voksenområdet - del 1 Voksenspecialområdet - uden for arbejdsmarkedet -6,9-6,9-6,9-6,9 8 Servicereduktion og effektivisering på Genoptræningscentret Sundhed -0,3-0,3-0,3-0,3 9 Bedre udnyttelse af plejehotel Ældre -4,5-4,5-4,5* -4,5* 10 Reduktion i tilbud om fysisk træning og aktivitet for demente Sundhed -0,1-0,1-0,1-0,1 11 Reduktion i individuelt tilpassede forløbsplaner for borgere med kronisk sygdom Sundhed -0,3-0,3-0,3-0,3 12 Driftsoptimering, velfærdsteknologi, ydertimer mv. på plejecentre Ældre -2,8-2,8-2,8* -2,8* 13 Nedsættelse af takster på handicap- og psykiatriområdet med 5% Voksenspecialområdet - uden for arbejdsmarkedet -4,0-4,0-4,0-4,0 16 Tilpasning af struktur og serviceniveau på cafeerne Ældre -0,7-0,7-0,7-0,7 17 Optimering af natberedskab Ældre -0,9-0,9-0,9-0,9 18 Færre specialister Ældre -0,8-0,8-0,8-0,8 19 Reduktion af midler til nye opgaver under Kræftplan IV Sundhed -0,4-0,4-0,4-0,4 21 Patientsikkerhed og central opfølgning på utilsigtede hændelser Sundhed -0,2-0,2-0,2-0,2 Kommunikation af sundhedsfremme og forebyggelse - herunder understøttelse af 22 sundhedsdag Sundhed -0,4-0,4-0,4-0,4 I alt -22,3-22,3-22,3-22,3 Total -30,3-30,3-30,3-30,3 Der samlet set reduktioner på 59,5 mio. kr.som stammer fra helårsvirkninger mv. af reduktioner, som er iværksat i Disse reduktioner fremgår af budgetbemærkningerne, men er ikke medtaget i disse skemaer, idet der er tale om videreført drift på baggrund af aktiviteter, som allerede er iværksat.

2 Når der er "huller" i talrækken i oversigterne i enkelte af udvalgene, skyldes det dels at disse "allerede indarbejdede" reduktioner ikke er medtaget i dette materiale. Dels at en række reduktioner er blevet fravalgt ved Økonomiudvalgets behandling af budgetforslag

3 Effektiviseringsforslag nr.: Revisitationerne/prisforhandlinger på voksenområdet - del 1 og 2 Ja 2a og 2b Voksenspecialområdet - uden for arbejdsmarkedet Kontaktper son Jette Nørrekjær Lund I 2017 er der udarbejdet nyt serviceniveau på en række ydelser efter Serviceloven ( 85, 103, 104, 107, 108). Desuden vil der blive udarbejdet nyt serviceniveau for Borgerstyret Personlig Assistance (BPA, Servicelovens 96). De nye serviceniveauer får fuld gennemslagskraft i 2018 på eksisterende sager. Derudover vil visitation af nye sager blive billigere. På baggrund af viden om udviklingen indenfor området kan der ikke forventes et faldende antal borgere, der modtager ydelser. På landsplan gælder, at antallet af borgere med psykiske og/eller fysiske lidelser er stigende. Dertil kommer, at alle borgere i er pensionister, der generelt har et meget lavt funktionsniveau, og kun har et meget begrænset potentiale for i højere grad at kunne klare sig selv. Besparelsen skal derfor hentes ved at nedbringe gennemsnitsprisen per borger. Der arbejdes både med at skabe billigere tilbud hos egne leverandørere og med forhandlinger med private tilbud. Økonomisk potentiale i mio. kr. -8,8-8,8-8,8-8,8 Resultat -8,8-8,8-8,8-8,8 Berørte borgere vil opleve, at den service de modtager bliver mindre, jf. nye serviceniveauer. Det må forventes, at administrationen skal håndtere flere klager fra borgere og pårørende. Antallet af klager der sendes til Ankestyrelsen forventes at stige.

4 Ja Effektiviseringsforslag nr.: 3 Kontaktper son Ældre Jette Nørrekjær Lund Benchmark viser, at borgere i Holbæk Kommune i gennemsnit får mere hjemmehjælp pr. uge end borgere i andre kommuner. Forslaget indebærer en strammere visitation - særligt vil der ske en nedjustering af hjælp til personlig pleje i weekender, så niveauet svarer til, at den basale pleje opretholdes. Samtidig vil der ske en tættere opfølgning på bevillinger så det sikres, at hjælpen udfases i takt med at behovet falder. Budgettet svarer til en reduktion på 3,7 %, når der tages højde for den demografiske udvikling. Strammere visitation og opfølgning på fritvalgsområdet Økonomisk potentiale i mio. kr. -5,8-5,8-5,8-5,8 Resultat -5,8-5,8-5,8-5,8 Nogle borgere vil opleve en ændring i den hjælp de er vant til at modtage, fx at der ikke tilbydes bad på en helligdag eller i weekender. Visitation og udførere i hjemmeplejen vil skulle omstille sig et til lavere serviceniveau. Der vil bliver udarbejdet nye kvalitetsstandarder, der i endnu højere grad tydeliggør serviceniveauet og der vil være en tættere opfølgning på bevillinger.

5 Sundhed i langsigtet byplanlægning Effektiviseringsforslag nr.: 5 Sundhed Kontaktperson Morten Bundgaard Spareforslaget indbærer at - svarende til 0,5 årsværk - reducerer understøttelse af, at sundhedsperspektiver indbygges i kommunens fysiske planlægning og byplanlægning. Indsatsen er en del af Sundhedspolitikken, hvor det fremgår, at byplanlægningen er en yderst virksom måde at skabe sund livsstil ved at gøre det "sunde valg til det nemme valg" - fx. ved at lavere attraktive cykelveje, attraktive stisystemer målrettet ældre og faciliteter på skolerne, der fremmer bevægelse i skolernes pauser. Økonomisk potentiale i mio. kr. -0,3-0,3-0,3-0,3 Resultat -0,3-0,3-0,3-0,3 0,5 0,5 0,5 0,5 Færre borgere vil møde sunde løsninger i forbindelse med kommunens fysiske uderum.

6 Effektiviseringsforslag nr.: Servicereduktion og effektivisering på Genoptræningscentret Sundhed Kontaktper son Morten Bundgaard Det er muligt at justere serviceniveauet og effektivisere indsatserne på Genoptræningscentret. Det skal gøre det muligt at håndtere en stigning på 6 procent i antallet af genoptræningsplaner fra sygehuset gennem de sidste 2 år. Samtidig skal Genoptræningscenteret håndtere, at genoptræningen bliver mere kompleks pga. tidligere udskrivninger. Det fremgår af sundhedsaftalen, at borgeren skal tilbydes genoptræning inden for 7 dage, hvorfor besparelsen ikke må betyde længere ventetid. Ændringerne drejer sig primært om færre træningsgange i et genoptræningsforløb (borgeren afsluttes tidligere end de nuværende faglige retningslinjer) og mere langstrakte forløb, hvor færre træningsgange spedes ud over en længere periode (træningen gøres mindre intensiv). Ja 8 Økonomisk potentiale i mio. kr. -0,3-0,3-0,3-0,3 Resultat -0,3-0,3-0,3-0,3 Effektiviseringerne indebærer fx at flere borgere modtager holdtræning i stedet for individuel træning. Borgere i et genoptræningsforløb vil opleve længere forløb. Genoptræningscentret vil i mindre omfang end i dag indgå i tværfaglige indsatser med andre kerneopgaveområder.

7 Bedre udnyttelse af plejehotel Nej Effektiviseringsforslag nr.: 9 Kontaktper son Ældre Charlotte Larsen Det er muligt at optimere anvendelsen af plejehotellet gennem nedenstående ændringer: - Akutteamet sammenlægges med Plejehotellet. Erfaringerne viser, at en del af de opgaver, der i dag løses af akutsygeplejerskerne kan løses bedre og mere effektivt af hjemmesygeplejersken. - antallet af færdigbehandlingsdage kan nedbringes ved at åbne flere pladser, da en midlertidig plads er billigere pr. døgn end færdigbehandlingsdage. - dialogen med sygehuset skærpes for at sikre, at borgerne rent faktisk er færdigbehandlet ved udskrivning. Erfaringerne fra andre kommuner tyder på, at færdigbehandlingsdagene kan nedbringes ved øget dialog, ligesom det sikrer den rette pleje til borgere så tidligt som muligt. - der åbnes et mindre antal plejehjemspladser på Stenhusbakken, med henblik på at plejekrævende borgere fra hjemmeplejen kan flyttes ind på faste pladser på Stenhusbakken. Der kan opnås en årlig besparelse på 188 t.kr. pr. plads. - varigheden af ophold i de midlertidige boliger mindskes gennem tæt opfølgning på rehabiliteringen. Økonomisk potentiale i mio. kr. -4,5-4,5-4,5* -4,5* Resultat -4,5-4,5-4,5-4,5 * Værdighedsmilliarden finansierer 1,8 mio. af ekstra åbnede pladser på plejehotellet. Da værdighedsmilliarden fra 2020 formentlig tildeles kommunen som bloktilskud, og dermed ikke umiddelbart tilfalder udvalget, skal der fra 2020 findes anden finansiering. Samlet vil borgere opleve en mere sammenhængende indsats, med fokus på rehabilitering. Akutteamet sammenlægges med Plejehotellet, hvorved der reduceres med ca. 2 sygeplejestillinger.

8 Reduktion i tilbud om fysisk træning og aktivitet for demente Ja Effektiviseringsforslag nr.: 10 Sundhed Kontaktper son Charlotte Larsen, Morten Bundgaard Besparelsen fjerner midler fra bloktilskuddet til at varetage tilbud om fysisk træning og aktivitet for mennesker med demens. Opgaven indgår i den nationale handleplan for demens, og er givet til at implementere nye "træningspakker" fra Sundhedsstyrelsen, fx løn til træningspersonale, træningsredskaber, velfærdsteknologi, lokaler mv. Dagcentrene og genoptræningscentret har i dag få midler til rådighed i forhold til træning af demente, hvilket betyder at opgaven vil blive implementeret på et lavere niveau. Indholdet af træningspakkerne er endnu ukendt, hvorfor spareforslaget ikke kan blive mere præcist, men det vil være en forudsætning, at indholdet i træningspakkerne kan gennemføres i allerede eksisterende træningsfaciliteter på dagcentre og i genoptræningscenteret. Økonomisk potentiale i mio. kr. -0,1-0,1-0,1-0,1 Resultat -0,1-0,1-0,1-0,1 Nye træningstilbud til demente vil blive implementeret på et lavere niveau. Det betyder at der ikke bliver differentierede tilbud til yngre demente (50-årsalderen) og ældre demente. Ingen Ingen

9 sygdom Ja Effektiviseringsforslag nr.: 11 Reduktion i individuelt tilpassede forløbsplaner for borgere med kronisk Sundhed Kontaktperson Morten Bundgaard I økonomiaftalen for 2017 blev det aftalt at styrke forebyggelsesindsatsen målrettet borgere med en kronisk sygdom. Det betyder, at kommunerne får tilført midler til at implementere Sundhedsstyrelsens nye faglige retningslinjer for forebyggelsestilbud. Dette indebærer som noget helt nyt, at der skal arbejdes med forløbsplaner for at styrke patientens egenomsorg og overblik over egen sygdom. Desuden skal kommunens tilbud generelt ændres, så de bliver mere ensartede på tværs af kommunerne. Holbæk Kommune er via bloktilskuddet tilført til den nye opgave med forløbsplaner for kronisk syge borgere. Det foreslåes at spare kr. af disse midler, hvorefter opgaven implementeres på et minimumsniveau, og i samarbejde med nabokommunerne for at spare på udviklingsomkostningerne. Økonomisk potentiale i mio. kr. -0,3-0,3-0,3-0,3 Resultat -0,3-0,3-0,3-0,3 Ikke alle kronisk syge borgere i forebyggelsestilbud tilbydes forløbsplaner. Ingen Med de nye forløbsplaner for kronisk syge ville kommunens arbejdsmarkedsområde have fordel af bedre rehabilitering af borgere, der dermed kan vende hurtigere tilbage på arbejdsmarkedet. Denne effekt må nedjusteres.

10 Afhænger af indsats Effektiviseringsforslag nr.: 12 Kontaktper son Driftsoptimering, velfærdsteknologi, ydertimer mv. på plejecentre Samlet set reduceres budgettet til plejecentre med 2,8 mio. kr. Samlet fører det til en reduktion i årsprisen for en plejeboligplads. Charlotte Larsen I 2017 har der i værdighedspuljen været prioriteret 2 mio. kr. til velfærdsteknologiske løsninger og øget bemanding på plejecentre i aftentimerne. Disse indsatser kan i 2018 omprioriteres. Midlerne kan anvendes til at kompensere for et vedtaget lavere serviceniveau på de kommunale plejecentrene, på en sådan måde, at der sikres ensartet serviceniveau på kommunale og private plejecentre. Økonomisk potentiale i mio. kr. -2,8-2,8-2,8-2,8 Resultat -2,8-2,8-2,8-2,8 Hvis sengesensorer eller andre velfærdsteknologiske hjælpemidler bliver en del af løsningen, vil borgere opleve, at sengesensorer eller andre velfærdsteknologiske hjælpemidler anvendes som en del af plejen. Der kan opleves et mindre fremmøde i døgnets ydertimer, hvilket primært betyder, at borgere kan risikere at vente lidt længere på en indsats i ydertimerne. Ældre Plejepersonalet skal i øget omfang håndtere velfærdsteknologiske løsninger. Forslaget forudsætter en omprioritering af midler i værdighedsmilliarden.

11 Nedsættelse af takster på handicapog psykiatriområdet med 5% Ja Effektiviseringsforslag nr.: 13 Kontaktperson Jan Quist Taksterne på voksenspecialområdet fastsættes hvert år på baggrund af de faktiske forventede udgifter. Med dettte forslag vil udgifterne til takstberegningen nedsættes med samlet set 5%, som vi give en besparelse på cirka 4 mio. for Holbæk Kommune. Forslaget indeholder 1,5 mio. som driften skal finde pba. potentialeafklaring på udbud af botilbud. Cirka halvdelen af kommunens pladser anvendes af borgere fra andre kommuner, og derfor vil ændringen betyde en mindre indtægt fra andre kommuner. Derfor skal Holbæk Kommunes driftstilbud i praksis finde besparelser for 7,3 mio. kr. Dette forslag effektueres gennem en lang række handleplaner, som koordineres i tæt samarbejde med Holbæk Kommunes myndighedsafdeling. Det sker for at finde løsninger, som så vidt muligt tilgodeser de behov Holbæk kommunes borgere har, og dermed bidrager til en reduktion af udgifterne på det samlede område. Handleplanerne drejer sig bl.a. om: - Bogruppe på botilbud uden nattevagt - Seniorbotilbud hvor der kun ydes hjælp til pleje og omsorg - Udvidelse af nattedækning så der spares bemanding morgen og aften - Samarbejde mellem botilbud og dagtilbud samt kombistillinger - Revisitationer som følge af nyt serviceniveau - Virtuel bostøtte i eget hjem og om natten på botilbud - Gruppeforløb og sammenlægning af fritidstilbud og hjemmevejledning - Kobling af hjemmehjælp og pædagogisk hjælp så der kun kommer én medarbejder - Nedlæggelse af flere personalebaser i bofællesskaber - Nedlæggelse af konsulentstilling Her ud over samarbejdes der om en række tiltag, som vil hjælpe med at finde besparelserne i Holbæk Kommunes myndighedsbudget. Det drejer sig om tiltag som kræver en særlig indsats af kommunens udførertilbud, men som ikke påvirker udførerens takster. Økonomisk potentiale i mio. kr. -7,3-7,3-7,3-7,3 Resultat -4,0-4,0-4,0-4, Borgerne kan opleve et faldende serviceniveau, fx at hjælpen til personlig pleje, pædagogiske og sociale aktiviteter bliver mindre eller ikke bliver på de sædvanlige tidspunkter. Borgerne vil også opleve, at hjælpen i højere grad ydes i grupper, og på andre måder end i dag. Voksenspecialområdet - uden for arbejdsmarkedet

12 Forslaget vil betyde, at der effektiviseres yderligere på flere områder. For at finde realistiske handleplaner for den samlede besparelse på specialtilbuddene på 7,3 mio. kr., har området deltaget i KL s "Projekt Effektiv drift af botilbud", og en række effektiviseringer herfra er allerede igangsat. Her ud over vil der fortsat være behov for revisitationer for de borgere, der vil modtage mindre hjælp som følge af takstnedsættelsen. Forslaget kan udfordre balancen mellem økonomisk attraktive takster og tilbud, som samtidigt har den nødvendige faglige pædagogiske og specialpædagogiske kvalitet. Benchmark fra KL projektet om effektiv drift af botilbud viser, at både kommunens største og mindste botilbud allerede har en forholdsvis lav takst. Det kan også udfordre tilbuddenes kræfter til at implementere de nye tiltag og alternative løsninger, som skal hjælpe myndighedsbudgettet.

13 Ja Effektiviseringsforslag nr.: 16 Tilpasning af struktur og serviceniveau på cafeerne Kontaktperson Charlotte Larsen Der er i dag cafeer på 10 af kommunens 13 aktive centre. Der er stor forskel på mængden af portioner, der sælges i den enkelte cafe. Der er en række cafeer, der dagligt sælger under 10 portioner om dagen. Med lukning af Caféer der sælger under 10 portioner om dagen, vil 5 caféer blive lukket. Det drejer sig om Caféen på Åvang, Elmelunden, Tuse, A-huset i Tølløse samt Morsø. De 5 sygeplejeklinikker er etableret i tilknytning til aktive centrene og cafeerne, således at borgerne kan blive inspireret til at deltage i arrangementer før eller efter besøg på sygeplejeklinikken samt mulighed for at købe et måltid i caféen. Af de cafeer, der foreslås lukket, er det kun A-huset i Tølløse, der har en sygeplejeklinik. Der er meget få cafeer der sælger over 10 portioner i weekenden. Fremover holdes kun åbent i weekender på de cafeer, der sælger over 10 portioner Ældre ,7-0,7-0,7-0,7 Resultat -0,7-0,7-0,7-0,7 Der er risiko for, at lukning af caféer og kortere åbningstider kan medfører mere ensomhed for nogle få ældre. Der vil blive arbejdet på at finde alternative løsninger, hvor mad fx kan leveres til en cafe, og dermed gøre det muligt for borgerne fortsat at spise deres mad sammen i caféen.

14 Optimering af natberedskab Ja Effektiviseringsforslag nr.: 17 Kontaktperson Camilla Hove Lund Natberedskabet skal kun håndtere akut opståede opgaver. Planlagte besøg om natten vil i vid udstrækning ændres til aften eller dag. Ved helt særlige behov, f.eks. ved sundhedslovsydelser, kan der bevilges besøg om natten. Forslaget betyder at natberedskabet samles sådan, at alle nattevagter møder ind på Stenhusbakken. Dermed vil der ikke være en nattevagt fysisk til stede på Orø. Orø vil have samme serviveniveau som resten af kommunen. Økonomisk potentiale i mio. kr. -0,9-0,9-0,9-0,9 Resultat -0,9-0,9-0,9-0, Borgere vil opleve, at der ikke kan planlægges med besøg i nattetimerne forudsat, at der forefindes tekniske hjælpemidler til f.eks. forebyggelse af tryksår. Der er risiko for en længere responstid ved nødkald, og borgerne vil kunne opleve ændringer og udskydelse af besøg. Ældre

15 Færre specialister ja Effektiviseringsforslag nr.: 18 Kontaktperson Charlotte Larsen Der reduceres i antallet af specialister. I dag løses opgaven af 4 demensspecialister, 2 kontinensspecialister, 1 sårspecialist og 1 kompressionsspecialist. Fremadrettet vil opgaverne håndteres med ½ sårspecialist, 1 kontinensspecialist og 3 demensspecialister. Det forudsætter en omlægning i opgaveportefølje og arbejdsgange. En stor del af sår- og kontinensspecialistens arbejde består i at følge op på udbud af hjælpemidler og produkter samt vejledning til borgere. Der er snitflader til bl.a. hjælpemidler, da specialisterne medvirker til gevinstrealisteringer, der er tilknyttet forskellige indkøbsaftaler. Det er derfor ikke relevant at forestille sig yderligere reduktion i antallet af specialister på disse områder. For demensområdet vil det betyde, at 2 specialister særligt tilknyttes hjemmeplejen, og primært vil stå for udredning og tidlig opsporing. Yderligere vil de 2 demensspecialister varetage gruppebaserede tilbud til hjemmeboende demente og deres pårørende. Eksempler på dette vil være demensskoler, facilitering af opstart af mindre netværksgrupper, etc. I de enkelte hjemmeplejegrupper uddannes SSA'ere til demensvejledere, der i de enkelte grupper vil kunne varetage den daglige faglige sparring og vejledning af plejepersonalet. Den 3. demensspecialist vil blive tilknyttet plejecentrene. Ældre Økonomisk potentiale i mio. kr. -0,8-0,8-0,8-0,8 Resultat -0,8-0,8-0,8-0,8 Inkontinens: Der skal påregnes større ventetid for borgerne for at få bevillinger på bleer, katetre m.m. Der er større risiko for, at borgerne ikke får det rigtige produkt, da området i højere grad vil være afhængig af den private leverandør (Abena) for at sikre, at viden om produkterne, når ud til medarbejderne. Sår: Borgerne vil i større omfang skulle benytte sygeplejeklinikkerne, der opbygger faglig kompetence på området. Ved komplekse sår vil borgerne i øget omfang skulle til egen læge eller i sårambulatorium, da kommunen ikke besidder specialistviden. Der vil være risiko for længere ophelingstid for sårene. Demens: Borgerne vil kunne opleve længere ventetid i forbindelse med udredning, og det kan være vanskeligere at holde fokus på den tidlige opsporing af borgere, der endnu ikke er kendt i kommunen. En række af de vejledende samtaler der i dag tilbydes den enkelte borger og dennes pårørende i eget hjem, vil fremadrettet foregå i netværk og gruppeaktiviteter. Højnelse af det faglige niveau i ældreplejen indgår i Holbæk Kommunes strategi for Det Nære Sundhedsvæsen, hvor kommunens mål er at komme på "forkant" med udviklingen i sundhedsvæsenet, hvor flere og mere komplekse opgaver flyttes fra sygehus til kommune. Med besparelsen specialistområdet svækkes dette arbejde. Hjælpemiddel kan have vanskeligt ved at overholde de forventede gevinstrealiseringer på udbud af inkontinensområdet, da specialisterne underbygger implementeringen af nye produkter i forbindelse med produktændringer.

16 Effektiviseringsforslag nr.: 19 Reduktion af midler til nye opgaver under Kræftplan IV Sundhed Kontaktperson Morten Bundgaard Holbæk Kommune er via bloktilskuddet tilført til nye opgaver i forbindelse med kræftplan-4, der skal løfte kommunens indsats i forhold til kræft. Det foreslåes at spare kr. af disse midler. De nye opgaver fordeler sig således: 1. Rehabilitering, senfølger, nyt forløbsprogram der skal øge opmærksomheden på grupper med få ressourcer. Sundhedsstyrelsen opdaterer sine retningslinjer, der betyder mere klare mål for kommunens indsats. Efter besparelsen resterer der kr. til at håndtere opgaven i Sundhedscentret. 2. Basal palliativ indsats i forhold til, at flere patienter får mulighed for at dø i eget hjem og udvikle personalets kompetencer til at inddrage patient og pårørende i, hvordan den sidste tid skal tilbringes. Efter besparelsen resterer der kr. til at håndtere opgaven i sygeplejen. 3. Rygestopmedicin og rygestopkurser til udsatte grupper, som er socialt og økonomisk dårligt stillet. Der er evidens for at rygestopmedicin har stor effekt når denne gruppe borgere ønsker at stoppe rygning. Efter besparelsen resterer kr. til at håndtere opgaven i Sundhedscentret. Økonomisk potentiale i mio. kr. -0,4-0,4-0,4-0,4 Resultat -0,4-0,4-0,4-0,4 De nye kommunale opgaver under kræftpakke-4 implementeres på et minimumsniveau, hvilket betyder, at godt halvdelen af de borgere, som er i målgrupperne, vil blive tilbudt forebyggelsestilbud, bedre palliativ indsats og rygestopmedicin. Med de nye initiativer om rehabilitering til borgere med kræft ville kommunens arbejdsmarkedsområde have fordel af bedre rehabilitering af borgere, der dermed kan vende hurtigere tilbage på arbejdsmarkedet. Denne effekt må nedjusteres.

17 Patientsikkerhed og central opfølgning på utilsigtede hændelser Effektiviseringsforslag nr.: 21 Sundhed Kontaktperson Morten Bundgaard I arbejdet med patientsikkerhed og central opfølgning på utilsigtede hændelser ligger en "risikomanagerfunktion", der er ansvarlig for den overordnede opfølgning på indrapporterede utilsigtede hændelser. Desuden understøttes lokale medarbejdere og ledere, så de er fortrolige med den lovpligtige opgave med UTH og kan bruge det tilknyttede IT-system. Opgaven er hidtil blevet løst med anvendelse af 1/2 årsværk. Opgaven vil fremover blive løst på et minimumsniveau, idet de mest nødvendige opgaver flyttes til andre medarbejdere. Lokale medarbejdere og ledere forventes at udføre opgaven med UTH uden central understøttelse. Økonomisk potentiale i mio. kr. -0,2-0,2-0,2-0,2 Resultat -0,2-0,2-0,2-0,2 0,5 0,5 0,5 0,5 Hovedformålet med UTH er at sikre borgerens /patientens sikkerhed i sundhedsvæsenet. De oftest indrapporterede UTH'ere drejer sig om medicingivning, fejl i borgerens flytning mellem sygehus og kommune samt faldulykker. Med besparelsen vil den strategiske opfølgning herpå blive reduceret til et minimum. Kvalitetsarbejdet med UTH indgår i strategien for Det Nære Sundhedsvæsen, hvor kommunens mål er at komme på "forkant" med udviklingen i sundhedsvæsenet, hvor flere og mere komplekse opgaver flyttes fra sygehus til kommune. Med besparelsen svækkes dette arbejde.

18 Effektiviseringsforslag nr.: 22 Kommunikation af sundhedsfremme og forebyggelse - herunder understøttelse af sundhedsdag Sundhed Kontaktperson Morten Bundgaard Som et led i Byrådets sundhedspolitik blev det besluttet, at kommunen skulle arbejde med oplysning om sund livsstil ved at være offensiv med kommunikation og ved at være tilstede på sociale medier. Kommunikationen skulle udføres ud fra principperne om "social marketing", hvor man bruger de kendte marketingsværktøjer fra erhvervslivet, blot med henblik på at understøtte kommunens kerneopgaver. Med besparelsen fjernes budgettet til arbejdet med komminikation, branding og udvikling af grafisk materiale på sundhedsområdet. Økonomisk potentiale i mio. kr. -0,4-0,4-0,4-0,4 Resultat -0,4-0,4-0,4-0,4 1,0 1,0 1,0 1,0 Besparelsen betyder at borgerne vil møde mindre sammenhæng i informationsmateriale om sundhedstilbud i organisationen og færre borgere vil få information om sund livsstil og konkrete forebyggelsestilbud gennem de sociale medier. Forskellige sundhedsområder i kommunen - fx sundhedspleje, misbrugscenter, socialpsykiatri, plejecentre mv. - har trukket på indsatsen, og skal fremover selv udarbejde informationsmateriale. Indsatsen har understøttet den årlige sundhedsdag som er et "udstillingsvindue" for kommunens arbejde med sundhed. Fremover kan kommunen ikke understøtte det frivillige arbejde bag sundhedsdagen i forhold til kommunikation.

Budgettet, der er vedtaget for Holbæk Kommune i 2017, nødvendiggør serviceændringer, som skal i høring i Ældrerådet

Budgettet, der er vedtaget for Holbæk Kommune i 2017, nødvendiggør serviceændringer, som skal i høring i Ældrerådet Høring Aktiv hele Livet Budgettet, der er vedtaget for Holbæk Kommune i 2017, nødvendiggør serviceændringer, som skal i høring i Ældrerådet Fristen for høringen er 3. februar 2017 kl. 12.00. Høringssvarene

Læs mere

3. Udvalget "Aktiv hele livet - Sundhed og Omsorg" 11,5 11,5 11,5 11,5 Strammere visitation og opfølgning på fritvalgsområdet 5,8 5,8 5,8 5,8

3. Udvalget Aktiv hele livet - Sundhed og Omsorg 11,5 11,5 11,5 11,5 Strammere visitation og opfølgning på fritvalgsområdet 5,8 5,8 5,8 5,8 Ændringsforslag fra: I mio.kr. 2018 2019 2020 2021 ÆNDRINGER DRIFT I ALT 1. Økonomiudvalget 12,5 7,5 7,5 7,5 Omprioritering som følge af decentralisering -5,0-10 -10-10 Rammesparelse på midler til erhvervsfremme

Læs mere

Høringssvar vedr. serviceændring som følge af budget 2017

Høringssvar vedr. serviceændring som følge af budget 2017 Høringssvar vedr. serviceændring som følge af budget 2017 Fra Social og sundhedspersonale og Husassistenter i. Rengøring og skift af sengetøj hver 4. uge Fremover tilbydes rengøring og skift af sengetøj

Læs mere

BUDGET I OVER- SIGT

BUDGET I OVER- SIGT BUDGET 2018-2021 I OVER- SIGT Indledning Om budgettet og oversigten En kommunal budgetproces består af flere dele. I den sidste fase, hvor der er meget offentligt fokus på budgetprocessen ligger der: En

Læs mere

Sundhedsudvalget Forslag til budgetreduktioner Nr. Politikområde Bestilling

Sundhedsudvalget Forslag til budgetreduktioner Nr. Politikområde Bestilling Sundhedsudvalget Forslag til budgetreduktioner Nr. Politikområde Bestilling SU 1 51 Tilpasning af midler til kommunal medfinansiering på sundhedsområdet -1.209.000-1.209.000-1.209.000-1.209.000 SU 2 52

Læs mere

Ændring: Rengøring og skift af sengetøj hver 4. uge

Ændring: Rengøring og skift af sengetøj hver 4. uge Høringssvar vedr. serviceændring som følge af budget 2017 Fra sygeplejersker og terapeuter i. Ændring: Rengøring og skift af sengetøj hver 4. uge Kerneområde: Beskrivelse af ændringen: Fremover tilbydes

Læs mere

Høringssvar vedr. serviceændring som følge af budget 2017

Høringssvar vedr. serviceændring som følge af budget 2017 Høringssvar vedr. serviceændring som følge af budget 2017 Fra Social og sundhedspersonale og Husassistenter i. Hermed hørringssvar, eller tilføjelse, til det hørings FTR Trine har sendt. Vores tilføjelser

Læs mere

Der blev i forbindelse med Aftale om Finanslov for 2014 afsat 1 mia. kr. årligt i en pulje til løft af indsatsen på det kommunale ældreområde.

Der blev i forbindelse med Aftale om Finanslov for 2014 afsat 1 mia. kr. årligt i en pulje til løft af indsatsen på det kommunale ældreområde. Notat Center for Sundhed og Omsorg Staben Stengade 59 000 Helsingør Tlf. - Mob. 25264 krb04@helsingor.dk Dato 28.08. Sagsbeh. Katrine Rosholt Bremholm Ældremilliarden Der blev i forbindelse med Aftale

Læs mere

Nr Overskrift Beskrivelse Bevillingsændring. Effektivisering investering implementering. Justering af serviceniveau. Påvirker andre områder

Nr Overskrift Beskrivelse Bevillingsændring. Effektivisering investering implementering. Justering af serviceniveau. Påvirker andre områder Sektor Serviceydelser for ældre 1 Træningsbudgettet på Budgettilpasning i lyset af mindreforbrug i 2017. 86 Behovet er ændret bl.a. som følge af øget brug af Digirehab samt generel øget fokus på visiteringspraksis.

Læs mere

Socialudvalget. Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder:

Socialudvalget. Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder: Socialudvalget Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder: Sundhedspolitikken Socialpolitik og værdighedspolitik for ældreområdet Tilsynspolitikken

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget:

Social- og Sundhedsudvalget: Social- og Sundhedsudvalget: Politik område Forslag nr. Tekst: Effekt i 2017 Helårsvirkning 701 1 Rammebesparelse på rehabiliteringstilbud til borgere med kroniske sygdomme (hjertesygdom, diabetes 2, KOL

Læs mere

Ansøgte midler til løft af ældreområdet

Ansøgte midler til løft af ældreområdet Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

Udviklingsplan værdighedsmilliard 2017 og 2018

Udviklingsplan værdighedsmilliard 2017 og 2018 Udviklingsplan værdighedsmilliard 2017 og 2018 Indsatser Beskrivelse af aktiviteter Budget 2017 kr. Forventet forbrug 2017 Kr. Forventes overført til 2018 kr. Ny bevilling 2018 kr. 12.576.000 8.358.000

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Sorø Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 5.700.000 kr. Tilskud

Læs mere

Oversigt Budgetforslag B

Oversigt Budgetforslag B Tabel 1. Oversigt over byrådsindstillinger fra Sundhed og Omsorg Budgetforslag B2015 B2016 B2017 B2018 1. Madtilbuddet i plejeboligerne 18,0* 9,0 9,0 9,0 2. Stigende udgifter til botilbud og bostøtte 17,7

Læs mere

Der er udfordringer i 2016, som samlet beløber sig til 25,4 mio. kr. på Udvalget Aktiv Hele Livet Sundhed og Omsorg.

Der er udfordringer i 2016, som samlet beløber sig til 25,4 mio. kr. på Udvalget Aktiv Hele Livet Sundhed og Omsorg. Økonomi & Effekt Holbæk, den 25. maj 2016 Handlingsplan for at sikre overholdelse af Budget 2016 Kerneområdet Aktiv Hele Livet Økonomisk udvikling Udvalget Aktiv Hele Livet Sundhed og Omsorg. Budgettet

Læs mere

Oprindeligt budget 2015 pris- og lønniveau

Oprindeligt budget 2015 pris- og lønniveau A Lukning af cafeer Det relevante budget ift. besparelsen 7.398.000 7.594.000 7.821.000 7.821.000 200.000 593.000 593.000 593.000 3% 8% 8% 8% Køge Kommune stiller lokaler til rådighed, for at KRAM/Det

Læs mere

Samlet oversigt over forslag til budgetreduktioner på Udvalget "Læring og Trivsel for Børn og Unge"

Samlet oversigt over forslag til budgetreduktioner på Udvalget Læring og Trivsel for Børn og Unge Samlet oversigt over forslag til budgetreduktioner på et "Læring og Trivsel for Børn og Unge" Nr. Løsning på budgetreduktioner fra tidligere år - i mio. kr. 2018 2019 2020 2021 2 Reduktion i antallet af

Læs mere

Social og sundhed Ikke indarbejdede ændringer Budget

Social og sundhed Ikke indarbejdede ændringer Budget Social og sundhed Ikke indarbejdede ændringer Budget 2019-2022 I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr. 2018 Basisbudget 2019 BF 2019 BO 2020 Ændringer BO 2021 BO 2022 SSU s beslutning Sundhedsudgifter 2300 Velfærdsteknologi

Læs mere

Politikområde 06. Ældre og 07. Sundhed

Politikområde 06. Ældre og 07. Sundhed 06. Ældre og 07. Sundhed Rammen 3.370.000 Tiltag Beløb Alternativt Beløb 01 Klippekort Frit Valg 1.080.000 Konsekvensskema anvender allerede udarbejdet fra runde 1 02 Klippekort Frit valg 500.000 Nyt Konsekvensskema

Læs mere

Udvalget for Voksne TIL VOKSENUDVALGET

Udvalget for Voksne TIL VOKSENUDVALGET Udvalget for Voksne TIL VOKSENUDVALGET Budgetrevision April 2014 Det forventede regnskabsresultat for 2014 skønnes ved revision 2 at blive 37 mio. kr. bedre end korrigeret. Der er forskydninger i forhold

Læs mere

Oversigt over besparelsesforslag på Ældre, Social og Sundhed

Oversigt over besparelsesforslag på Ældre, Social og Sundhed Oversigt over besparelsesforslag på Ældre, Social og Sundhed Beløb i 1.000 kr., 2018-priser 2019 2020 2021 2022 Udvalgets samlede ramme 822.846 858.781 869.282 869.282 Beløb i 1.000 kr., 2018-priser 2019

Læs mere

Borgere med demens NOTAT

Borgere med demens NOTAT Borgere med demens I Handleplan for Ældre 2011-2015 præsenteres seks temaer, som alle skal understøtte den overordnende vision for ældreområdet om et aktivt og sundt (ældre) liv med muligheder og ansvar.

Læs mere

Budgetgennemgang af serviceområde Genoptræning

Budgetgennemgang af serviceområde Genoptræning Budgetgennemgang af serviceområde Genoptræning Social og Sundhed, Roskilde Kommune, april 2010 Indholdsfortegnelse INTRODUKTION... 4 FORMÅL OG MÅL... 4 KONKLUSIONER OG INDSTILLINGER... 4 TRÆNINGSOMRÅDETS

Læs mere

11. Ældrebolig. Nødkald kan indgå efter behov.

11. Ældrebolig. Nødkald kan indgå efter behov. Vallensbæk Kommune Center for Sundhed og Forebyggelse Kvalitetsstandard for boliger og dagophold 11. Ældrebolig indgå i indgår for tildeling af Valg af leverandør? Er der særlige forhold at Lov om almene

Læs mere

Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget AKTIV HELE LIVET - SUNDHED OG OMSORG

Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget AKTIV HELE LIVET - SUNDHED OG OMSORG Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget AKTIV HELE LIVET - SUNDHED OG OMSORG På de områder, hvor pris x mængde er forudsætningen for budgetlægningen, viser bilagstabellen: pris x mængde for korrigeret

Læs mere

Beredskabsforslag. Budget 2016-19

Beredskabsforslag. Budget 2016-19 Harmonisering af sygepleje Ændringer i driftsbudgettet 1.200 1.700 1.700 1.700 I Skive Kommune har man som en af landets eneste kommuner haft en privat leverandør af sygepleje siden 2003. Ordningen har

Læs mere

FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU

FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU Nr. Tekst Anslået beløb (1000 kr) 2016 2017 2018 2019 1a* Robotstøvsuger -212-363 -363-363 1b* Rengøring hver 4. uge, borgere

Læs mere

Budget behandling af spareforslag til "Katalog 2017" S00 15/20661 Åben sag Sagsgang: VPU

Budget behandling af spareforslag til Katalog 2017 S00 15/20661 Åben sag Sagsgang: VPU Budget 2017-2020 - behandling af spareforslag til "Katalog 2017" 00.30.10.S00 15/20661 Åben sag Sagsgang: VPU Sagsfremstilling Kommunalbestyrelsen besluttede på sit møde den 21. nuar 2016, at der skal

Læs mere

Forslag til at imødegå merforbruget indenfor Handicap og Psykiatri i 2016, og hvad der er gjort hidtil

Forslag til at imødegå merforbruget indenfor Handicap og Psykiatri i 2016, og hvad der er gjort hidtil N O T A T Til Klik her for at angive tekst. Kopi Klik her for at angive tekst. Fra Line Loldrup Emne Forslag til at imødegå merforbruget indenfor Handicap og Psykiatri i 2016, og hvad der er gjort hidtil

Læs mere

KL's dataindsamling om sundhedsområdet 2018: Bemærkninger til tabeller

KL's dataindsamling om sundhedsområdet 2018: Bemærkninger til tabeller KL's dataindsamling om sundhedsområdet 2018: Bemærkninger til tabeller Baggrund KL har siden efteråret 2012 gennemført spørgeskemaundersøgelser til alle landets kommuner vedr. status for kommunernes sundhedsindsatser.

Læs mere

Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg

Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 3. juli 2015 Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg 1. Resume Byrådet skal efter servicelovens 139

Læs mere

Sundhedsudvalget Forslag til budgetreduktioner Nr. Politikområde Bestilling

Sundhedsudvalget Forslag til budgetreduktioner Nr. Politikområde Bestilling Sundhedsudvalget er Nr. Politikområde Bestilling SU 1 51 Tilpasning af midler til kommunal medfinansiering på sundhedsområdet -1.209.000-1.209.000-1.209.000-1.209.000 SU 2 51 Afskaffelse af kørsel til

Læs mere

Kvalitetsstandard socialpædagogisk støtte, (servicelovens 85) Socialafdelingen

Kvalitetsstandard socialpædagogisk støtte, (servicelovens 85) Socialafdelingen Kvalitetsstandard socialpædagogisk støtte, (servicelovens 85) Socialafdelingen Side 1 Generelle forhold... 3 Kvalitetsstandarder... 3 Sagsbehandling... 3 Visitation og bevilling... 3 Handleplan... 3 Samarbejdsplan...

Læs mere

Temadrøftelse om udgiftspres på ældre- og plejeområdet

Temadrøftelse om udgiftspres på ældre- og plejeområdet Temadrøftelse om udgiftspres på ældre- og plejeområdet v. Pleje- og Omsorgschef Susanne B. Jørgensen www.ballerup.dk Budget- og demografimodel To effekter årgangseffekt: - midlertidig - store årgange afløses

Læs mere

Økonomivurdering 3. kvartal 2016 for Sundhedsudvalget

Økonomivurdering 3. kvartal 2016 for Sundhedsudvalget Økonomivurdering 3. kvartal 2016 for Sundhedsudvalget Korr. budget Forventet Forventet ØKV3 inkl. overførsler regnskab restbudget Sundhedsudvalg 440,4 444,5-4,1 Pleje og omsorg 192,3 195,1-2,8 Pleje og

Læs mere

Visitationen. Møde i Ældrerådet den 28. marts 2018

Visitationen. Møde i Ældrerådet den 28. marts 2018 Visitationen Møde i Ældrerådet den 28. marts 2018 Visitationens opgaver I Visitationen er en myndighedsafdeling i Ældre og Social Service, som vurderer og bevilger ydelser og indsatser på baggrund af lovgivning,

Læs mere

FREMTIDENS SUNDHED OG OMSORG. Afrapportering på byrådets temamøde den 29. maj 2019

FREMTIDENS SUNDHED OG OMSORG. Afrapportering på byrådets temamøde den 29. maj 2019 FREMTIDENS SUNDHED OG OMSORG Afrapportering på byrådets temamøde den 29. maj 2019 Kommissorium for Fremtidens sundhed og omsorg Økonomisk råderum på henholdsvis 10, 20 og 30 mio. kr. på hvert område i

Læs mere

AKTIV HELE LIVET BUDGET 18 OG BENCHMARK AKTIV HELE LIVET

AKTIV HELE LIVET BUDGET 18 OG BENCHMARK AKTIV HELE LIVET BUDGET 18 OG BENCHMARK Proces for budget 18 i Aktiv Hele Livet I dag Formål: Godt rundt om økonomi, benchmark og muligheder April/Maj: temamøder April: fokus på ældre og sundhed Maj: fokus på handicap/psykiatri

Læs mere

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2017

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2017 Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2017 MÅL OG VÆRDIER Byrådet i Allerød Kommune fastsætter serviceniveauet på ældreområdet. Byrådet har dermed det overordnede ansvar for kommunens tilbud. Ældre og Sundhed

Læs mere

Forslag til at imødegå merforbruget indenfor Handicap og Psykiatri i 2016, og hvad der er gjort hidtil

Forslag til at imødegå merforbruget indenfor Handicap og Psykiatri i 2016, og hvad der er gjort hidtil N O T A T Til Klik her for at angive tekst. Kopi Klik her for at angive tekst. Fra Line Loldrup Emne Forslag til at imødegå merforbruget indenfor Handicap og Psykiatri i 2016, og hvad der er gjort hidtil

Læs mere

Beskrivelse af og konsekvenser ved lukning af ældrepuljeprojekter

Beskrivelse af og konsekvenser ved lukning af ældrepuljeprojekter Beskrivelse af og konsekvenser ved lukning af ældrepuljeprojekter Indholdsfortegnelse Indledning...3 Øget indsats på demensområdet...3...3 Ernæring...3...3 Det gode måltid...4...4 Selvtræning og udslusning...4...4

Læs mere

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T FINANSLOVSAFTALEN 2014 I Finanslovsaftalen for 2014 er der afsat 1 mia. kr. til et varigt løft til ældreområdet. Tønder Kommunes andel af det samlede

Læs mere

KVALITETSSTANDARD. Primærsygepleje - Ældreområdet Senest godkendt i SÆH-udvalget 5. maj 2015. Hvad er indsatsens lovgrundlag?

KVALITETSSTANDARD. Primærsygepleje - Ældreområdet Senest godkendt i SÆH-udvalget 5. maj 2015. Hvad er indsatsens lovgrundlag? KVALITETSSTANDARD 2016 Primærsygepleje - Ældreområdet Senest godkendt i SÆH-udvalget 5. maj 2015 Hvad er indsatsens lovgrundlag? Sundhedsloven 138, 139. Hvem kan modtage indsatsen, og hvilke kriterier

Læs mere

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes.

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes. 1 Udvalget for Social og Sundhed Oversigt over udmøntning af nye ønsker til driftsbudgettet for 2016 Ved Byrådets budgetforlig blev der blandt andet truffet beslutning om at budgettet for Udvalget for

Læs mere

Fjerne aktivitetstimerne på plejecentrene Anbefales. Ø kan ikke anbefale.

Fjerne aktivitetstimerne på plejecentrene Anbefales. Ø kan ikke anbefale. Ikke indarbejdede ændringer Nr. Social- og sundhedsudvalget Regn- Basis Udvalgets beslutning skab Opr. budget BF BO BO BO - Balancekatalog 2015 SSU 8.6.16: Sagen udsat til 20.6.16 Godkendt af SSU 20.4.2016

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver

1. Beskrivelse af opgaver Bevillingsområde 50.52 Tilbud til ældre pensionister 1. Beskrivelse af opgaver Bevillingen omfatter hjælp og omsorg til ældre borgere over 65 år, samt alle aldersgrupper når det gælder visiterede ydelser

Læs mere

POLITIK FOR SÅRBARE VOKSNE OG ÆLDRES VELFÆRD

POLITIK FOR SÅRBARE VOKSNE OG ÆLDRES VELFÆRD POLITIK POLITIK FOR SÅRBARE VOKSNE OG ÆLDRES VELFÆRD indledning I Thisted Kommune udarbejdes styringsdokumenter ud fra dette begrebshierarki Hvad er en politik? Kommunalbestyrelsen fastsætter, fordeler

Læs mere

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2009

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2009 Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2009 MÅL OG VÆRDIER Det er Byrådet i Allerød Kommune, som fastsætter serviceniveauet på ældreområdet. Byrådet har dermed det overordnede ansvar for kommunens tilbud.

Læs mere

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard for aflastning Servicelovens 84

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard for aflastning Servicelovens 84 Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for aflastning Servicelovens 84 Gældende fra 1. januar 2019 Indledning Nedenfor finder du kvalitetsstandarden for aflastning efter Lov om Social Service 84. Du kan søge

Læs mere

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Den Nationale Demenshandlingsplan

Læs mere

Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet

Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet Høringsmateriale budget 2020-2023 Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet Kapitel 4.6 Øget tilgang til substitutionsbehandling og vikar for lægekonsulent Overordnet type: DRIFT Budgettype:

Læs mere

Mål og Midler Sundhedsområdet

Mål og Midler Sundhedsområdet Fokusområder i 2014 Overskriften for fokus i 2014 er konsolideringen og fortsat udvikling af det nære sundhedsvæsen med sigte på et kommunalt sundhedsvæsen som et kompetent tredje ben i trekanten bestående

Læs mere

Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. Angst og depression. lænderyg, artrose, osteoporose)

Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. Angst og depression. lænderyg, artrose, osteoporose) Tabel 1.1 Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom Formaliseret samarbejde med andre kommuner om patientrettede forebyggelsestilbud diabetes

Læs mere

Temamøde om nye forløbsprogrammer (kræftrehabilitering, depression, lænderygsmerter)

Temamøde om nye forløbsprogrammer (kræftrehabilitering, depression, lænderygsmerter) Temamøde om nye forløbsprogrammer (kræftrehabilitering, depression, lænderygsmerter) Sundhed og omsorgsudvalgsmøde 19. august 2013 v/ stabsleder Hanne Linnemann Eksisterende forløbsprogrammer På nuværende

Læs mere

Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland

Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland NOTAT Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland Baggrund Målet med opfølgningsprocessen på sundhedsområdet er at nå frem til en fælles forpligtelse mellem kommunerne om,

Læs mere

Samlet oversigt over forslag til budgetreduktioner på udvalget "Aktiv Hele Livet - Sundhed og Omsorg".

Samlet oversigt over forslag til budgetreduktioner på udvalget Aktiv Hele Livet - Sundhed og Omsorg. Samlet oversigt over forslag til budgetreduktioner på udvalget " - Sundhed og Omsorg". Nr. Løsninger på forventet merforbrug - i mio. kr. Område 2017 2018 2019 2020 1 Omprioritering af tilførte midler

Læs mere

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Assens Kommune. Tilskud 2018:

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Assens Kommune. Tilskud 2018: Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2018 Kommune: Assens Kommune Tilskud 2018: Tabel 1. Budget for 2018 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet 2.116.00

Læs mere

10 Kvalitetsstandard for aflastning for voksne

10 Kvalitetsstandard for aflastning for voksne 10 Kvalitetsstandard for aflastning for voksne Vedtaget af byrådet den XX Side 1 af 9 Kvalitetsstandard for aflastning for voksne: Hvordan læser jeg denne kvalitetsstandard? På de første sider i kvalitetsstandarden

Læs mere

Støtte til voksne. Kvalitetsstandarder 2020

Støtte til voksne. Kvalitetsstandarder 2020 Støtte til voksne Kvalitetsstandarder 2020 Indholdsfortegnelse FORORD...3 HVAD SKAL JEG GØRE, HVIS JEG HAR BEHOV FOR STØTTE?...4 PRAKTISKE INFORMATIONER...4 HVAD ER EN KVALITETSSTANDARD?...6 PERSONLIG

Læs mere

Velfærdsudvalget. Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl i F 6

Velfærdsudvalget. Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl i F 6 Velfærdsudvalget Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl. 08.30 i F 6 MØDEDELTAGERE Kasper Andersen (O) Emilie Tang (V) Jens Ross Andersen (V) Kim Rockhill (A) Morten Skovgaard (V) Susanne Bettina

Læs mere

KVALITETSSTANDARD. Bostøtte i eget hjem efter Servicelovens 85 (ikke botilbud) Godkendt: Byrådet, 25. juni Bostøtte

KVALITETSSTANDARD. Bostøtte i eget hjem efter Servicelovens 85 (ikke botilbud) Godkendt: Byrådet, 25. juni Bostøtte KVALITETSSTANDARD 2016 Bostøtte i eget hjem efter Servicelovens 85 (ikke botilbud) Godkendt: Byrådet, 25. juni 2015 Bostøtte Kvalitetsstandard for bostøtte efter Lov om Social Støtte 85 er Hjørring Kommunes

Læs mere

Det koordinerede borgerforløb. Sundheds- og Ældreafdelingen januar 2010

Det koordinerede borgerforløb. Sundheds- og Ældreafdelingen januar 2010 Det koordinerede borgerforløb Sundheds- og Ældreafdelingen januar 2010 Det koordinerede borgerforløb... 1 Resumé... 2 1. Oplæg til ny organisering af rehabilitering og det sammenhængende borgerforløb...

Læs mere

Kvalitetsstandard Bostøtte Serviceloven 85

Kvalitetsstandard Bostøtte Serviceloven 85 Kvalitetsstandard Bostøtte Serviceloven 85 1. Hvad er indsatsens lovgrundlag 2. Hvilket behov dækker indsatsen 3. Hvad er formålet med indsatsen 4. Hvem kan modtage indsatsen, og hvilke kriterier indgår

Læs mere

uljen til løft af ældreområdet Udbygning af eksisterende indsats/ ny indsats

uljen til løft af ældreområdet Udbygning af eksisterende indsats/ ny indsats Puljen til løft af ældreområdet Udbygning af eksisterende indsats/ ny indsats Styrket rehabilitering- Status i VK Formål løn udgift udgift revision andre og genoptræningsindsats indsats formidling udgift

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019.

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019. Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Favrskov Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 8.004.000 kr. Tilskud bedre

Læs mere

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2015

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2015 Indledning Området administreres af Seniorudvalget. Området omfatter pleje og omsorg for ældre og handicappede, forebyggende indsats for ældre og handicappede, plejehjem, inkontinenshjælpemidler samt hjælpemidler

Læs mere

Handleplan for økonomisk genopretning, 2016

Handleplan for økonomisk genopretning, 2016 Handleplan for økonomisk genopretning, 2016 Center Pleje og Omsorg Indholdsfortegnelse Indledning...3 Udfordringer i 2016...3 Administrative tiltag i 2016...4 Central pulje...4 Visitation...4 Udfører...4

Læs mere

Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Social- og Sundhedsudvalget

Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Social- og Sundhedsudvalget - 1 - Mål- og rammebeskrivelser for på bevillingsrammerne under Social- og Sundhedsudvalget 50.52 Tilbud til ældre pensionister 50.54 Tilbud til voksne med særlige behov 50.56 Sundhed og forebyggelse 50.58

Læs mere

KVALITETSSTANDARD. Korttidsplads efter Servicelovens 84 stk. 2. Hvad er indsatsens lovgrundlag? Serviceloven 84, stk. 2

KVALITETSSTANDARD. Korttidsplads efter Servicelovens 84 stk. 2. Hvad er indsatsens lovgrundlag? Serviceloven 84, stk. 2 KVALITETSSTANDARD 2016 Korttidsplads efter Servicelovens 84 stk. 2 Godkendt: Byrådet 26. juni 2014 Hvad er indsatsens lovgrundlag? Serviceloven 84, stk. 2 Hvilket behov dækker Hjælp og støtte udenfor hjemmet

Læs mere

Kommunal sygepleje. efter sundhedslovens 138 og 119. Kvalitetsstandard. Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang.

Kommunal sygepleje. efter sundhedslovens 138 og 119. Kvalitetsstandard. Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Kommunal sygepleje efter sundhedslovens 138 og 119 Kvalitetsstandard Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Vi tager udgangspunkt i, at du er ansvarlig for dit eget liv og ønsker

Læs mere

Udviklingen betyder, at antallet af demente og borgere med kroniske sygdomme vil stige markant.

Udviklingen betyder, at antallet af demente og borgere med kroniske sygdomme vil stige markant. PERSPEKTIVNOTAT BUDGET 2018-2021 Serviceområde 18 Sundhed og Ældre Faktabeskrivelse Sundhed og Ældre står for følgende opgaver: Drift af plejecentre, Hjemmepleje og hjemmesygepleje Forebyggende indsats

Læs mere

Ældre- og Sundhedsudvalget

Ældre- og Sundhedsudvalget Oplæg om udvalgenes driftsbudgetter Ældre- og Sundhedsudvalget Budgetorienteringsmøde den 18. august 2015 Økonomiske oversigter 2016 2017 2018 2019 Rammereduktioner (1,5%) Ældre- og Sundhedsudvalgets ramme

Læs mere

2 Dialogmøde med OmrådeMED Sundhed og Omsorg

2 Dialogmøde med OmrådeMED Sundhed og Omsorg 2 Dialogmøde med OmrådeMED Sundhed og Omsorg 2.1 - Bilag: Oplæg til bevillingsmål for bevilling 52, Sundhedsområdet 2017 DokumentID: 5176018 Oplæg til bevillingsmål for bevilling 52 Sundhedsområdet 2017

Læs mere

Kvalitetsstandard for sygepleje på Sundhedsområdet

Kvalitetsstandard for sygepleje på Sundhedsområdet Kvalitetsstandard for sygepleje på Sundhedsområdet 1. Indsatsens lovgrundlag 2. Formål med sygdomsspecifik rehabilitering Sundhedsloven 119 patientrettet forebyggelse At borgeren oplever rehabiliteringen

Læs mere

9. oktober Vedtagne reduktionsforslag. Budget

9. oktober Vedtagne reduktionsforslag. Budget 9. oktober 2013 Vedtagne reduktionsforslag Budget 2014-17 Nr. R-101 X Reduktion af budget til arbejdsskader Politikområde 105 Tværgående udgifter Økonomiudvalget Tiltag (sæt ) Strukturændring Serviceændring

Læs mere

Udvalget for Ældre og Sundhed

Udvalget for Ældre og Sundhed Udvalget for Ældre og Sundhed - Vurdering Holder det korrigerede budget? Der forventes et mindreforbrug på 1,7 mio. kr. mio. kr. I mindreforbruget er der forudsat en omplacering på 0,1 mio. kr. mellem

Læs mere

Evaluering og analyse i forbindelse med revidering af Ringsted Kommunes Ældre- og Værdighedspolitik

Evaluering og analyse i forbindelse med revidering af Ringsted Kommunes Ældre- og Værdighedspolitik Evaluering og analyse i forbindelse med revidering af Ringsted Kommunes Ældre- og Værdighedspolitik 1 Indhold 1: Indledning... 3 2: Evaluering og status på indsatser igangsat for Ældrepuljen og Værdighedspuljen

Læs mere

Strategiske pejlemærker for Det Nære Sundhedsvæsen i Holbæk Kommune

Strategiske pejlemærker for Det Nære Sundhedsvæsen i Holbæk Kommune Strategiske pejlemærker for Det Nære Sundhedsvæsen i Holbæk Kommune Bedre sammenhæng i tværsektorielle forløb Faglig udvikling Aktiv styring og planlægning Fokus og målgruppe (sundhedspolitikken) Fokus:

Læs mere

Generelle oplysninger

Generelle oplysninger Social-, Børne- og Integrationsministeriet Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen se under vejledninger

Læs mere

Økonomivurdering for 3. kvartal 2017 for Sundhedsudvalget

Økonomivurdering for 3. kvartal 2017 for Sundhedsudvalget Økonomivurdering for 3. kvartal 2017 for Sundhedsudvalget Side 1 af 8 Pleje og Omsorg Ifølge denne økonomivurdering forventer vi et samlet et merforbrug på 2,0 mio. kr. i forhold til det korrigerede budget

Læs mere

Budgetvejledning G.3.-2 af 29. juni 2012 Lov- og cirkulæreprogram SÆs område

Budgetvejledning G.3.-2 af 29. juni 2012 Lov- og cirkulæreprogram SÆs område 1 of 5 Budgetvejledning G.3.-2 af 29. juni 2012 Lov- og cirkulæreprogram SÆs område 12538 Ændringer vedr. voksen og handicapområdet Note 1: Bekendtgørelse om udmåling af tilskud til borgerstyret personlig

Læs mere

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015 P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015 I Finanslovsaftalen for 2014 er der afsat 1 mia. kr. årligt til et varigt løft til ældreområdet. Tønder Kommunes andel af det samlede beløb udgør

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Assens Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 8.832.000 kr. Tilskud bedre

Læs mere

Ældre og Sundhed. Budgetrevision Vurdering. Budgetrevision 2

Ældre og Sundhed. Budgetrevision Vurdering. Budgetrevision 2 Ældre og Sundhed -2019 Vurdering Holder det korrigerede budget? Der forventes et mindreforbrug på 1,5 mio. kr. mio. kr. I mindreforbruget er der forudsat en omplacering på 2,6 mio. kr. og altså et samlet

Læs mere

KL's dataindsamling om sundhedsområdet 2017: Bemærkninger til tabeller

KL's dataindsamling om sundhedsområdet 2017: Bemærkninger til tabeller KL's dataindsamling om sundhedsområdet 2017: Bemærkninger til tabeller Baggrund KL har siden efteråret 2012 gennemført spørgeskemaundersøgelser til alle landets kommuner vedr. status for kommunernes sundhedsindsatser.

Læs mere

Kommunernes opgaveløsning på området Opgaveløsningen er meget forskellig kommunerne i mellem.

Kommunernes opgaveløsning på området Opgaveløsningen er meget forskellig kommunerne i mellem. Baggrund om ViSP samarbejdet Videnscenter for Specialpædagogik (ViSP) er oprettet 1. august 2003 ved en sammenlægning af de hidtidige Specialskoler for Voksne i Næstved og i Nykøbing F. Borgerne har fri

Læs mere

Kvalitetsstandard Sygepleje. Skanderborg Kommune. Godkendt i Skanderborg Kommunes Byråd dd.mm.åååå

Kvalitetsstandard Sygepleje. Skanderborg Kommune. Godkendt i Skanderborg Kommunes Byråd dd.mm.åååå Kvalitetsstandard Sygepleje Skanderborg Kommune Godkendt i Skanderborg Kommunes Byråd dd.mm.åååå Indhold Forord... 3 Kvalitetsstandard - sygepleje... 4 2 Forord Denne kvalitetsstandard skal give borgerne

Læs mere

I Varde Kommunes værdighedspolitik indgår herudover følgende områder: 8) Værdighed også for demensramte 9) Oplevelser i naturen.

I Varde Kommunes værdighedspolitik indgår herudover følgende områder: 8) Værdighed også for demensramte 9) Oplevelser i naturen. Dato 02.aug.2018 Dok.nr. 116912/18 Sagsnr. 18-4735 Ref. chzo Værdighedspolitik Kommunerne skal i hver byrådsperiode udarbejde en værdighedspolitik for den kommunale ældrepleje. Politikken vedtages i byrådet.

Læs mere

Puljemidler til løft på ældreområdet 2015 Vejen Kommune

Puljemidler til løft på ældreområdet 2015 Vejen Kommune Puljemidler til løft på ældreområdet 2015 Vejen Kommune Forslag til indsatser anvendelse af puljemidler til løft på ældreområdet 8.198.000 kr. Indsatser Ansøgt 2014 Forventet forbrug 2014 Ressourcebehov

Læs mere

Kvalitets- og udviklingsaftale for Nære Sundhedstilbud

Kvalitets- og udviklingsaftale for Nære Sundhedstilbud Kvalitets- og udviklingsaftale for 1. Indhold Styringsmodellen i Silkeborg Kommune baserer sig på gensidige aftaler mellem institutionslederne og den budgetansvarlige chef for den bevilling, institution

Læs mere

Tabel 1. Budget for 2016 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet Selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og

Tabel 1. Budget for 2016 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet Selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2016 Kommune: Sønderborg Kommune Tilskud: 16.308.000 kr. i 2016 Link til værdighedspolitik: http://sonderborgkommune.dk/vaerdighedspolitik

Læs mere

Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens 85

Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens 85 Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens 85 juli 2019 Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens 85 Indledning...3 Værdier

Læs mere

Præsentation Styrket indsats for den ældre medicinske patient

Præsentation Styrket indsats for den ældre medicinske patient Præsentation Styrket indsats for den ældre medicinske patient Regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det konservative Folkeparti prioriterer 1,2 mia.kr. fra 2016 2019 og herefter 300 mio. kr.

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Sundhed og forebyggelse viser følgende for regnskabsåret 2017:

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Sundhed og forebyggelse viser følgende for regnskabsåret 2017: Bevillingsramme 50.56 Sundhed og forebyggelse Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Sammendrag Bevillingsramme 50.56 Sundhed og forebyggelse viser følgende for regnskabsåret : Det vedtagne var

Læs mere

Kvalitetsstandard Hjemmesygepleje Fanø Kommune

Kvalitetsstandard Hjemmesygepleje Fanø Kommune [Skriv tekst] Kvalitetsstandard Hjemmesygepleje Fanø Kommune Indhold 1.0 Lovgrundlag... 3 2.0 Formål... 3 3.0 Hvordan søges om sygepleje?... 3 4.0 Målgruppe - Hvem kan modtage sygepleje?... 3 5.0 Indhold...

Læs mere

Budget 2016 muligheder og begrænsninger

Budget 2016 muligheder og begrænsninger Budget 2016 muligheder og begrænsninger Budgetforslag 2016 Velfærd og sundhed Budget 2016 fordelt på hovedpolitikområder Politikområde 2016 priser Regnskab 2014 Korrigeret Budget 2015 Budget 2016 Borgerservice

Læs mere

Udvalget for Voksne. Økonomi- og aktivitetsopfølgning August Samlet overblik på politikområde 7, 8 og 9. Side 1 af 5

Udvalget for Voksne. Økonomi- og aktivitetsopfølgning August Samlet overblik på politikområde 7, 8 og 9. Side 1 af 5 Udvalget for Voksne Økonomi- og aktivitetsopfølgning 2014 Den forventede reduktion af driftsudgifterne er medvirkende til, at det samlede regnskabsresultat, som viser et forventet underskud på ca. 14 mio.

Læs mere

INDSATSOMRÅDER FOR HANDICAP OG PSYKIATRI

INDSATSOMRÅDER FOR HANDICAP OG PSYKIATRI INDSATSOMRÅDER FOR HANDICAP OG PSYKIATRI Næstved Kommune, Omsorgs- og Forebyggelsesudvalget 4. Juni 2019 Souschef Peter Bogh, KL s Konsulentvirksomhed - KLK Agenda Baggrund for og risici ved forslagene

Læs mere