NOTAT. Referat af møde om togtrafikken på Skjern Holstebro torsdag den 25. januar Deltagere: Fra Region Midtjylland ( RM )

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NOTAT. Referat af møde om togtrafikken på Skjern Holstebro torsdag den 25. januar Deltagere: Fra Region Midtjylland ( RM )"

Transkript

1 NOTAT Dato J. nr. 29. januar Referat af møde om togtrafikken på Skjern Holstebro torsdag den 25. januar 2018 Deltagere: Fra Region Midtjylland ( RM ) Kim Kofod Hansen, udviklingsdirektør Henning Salling, kontorchef Claus Meldgaard, udviklingskonsulent Per T. Holm, udviklingskonsulent Fra Midttrafik Niels-Jørgen Danielsen, Økonomi og kontrakter Fra Midtjyske Jernbaner Martha Vrist, direktør Fra Transport-, Bygnings- og Boligministeriet ( TRM ) Christian de Hemmer Widding, kontorchef (Kontraktkontoret) Jakob Fredskild Hammeken, fuldmægtig (Kontraktkontoret) Maria Basse Jørgensen, fuldmægtig (Togkontoret) 1 Baggrund for mødet Region Midtjylland havde forud for mødet sendt en række spørgsmål til TRM s udkast af 8. januar 2018 til aftale om overdragelse af trafikkøberansvaret for strækningen Skjern Holstebro. Pkt. 2 nedenfor gengiver drøftelserne om de enkelte dagsordenspunkter og indeholder desuden TRM s skriftlige svar på RM s spørgsmål

2 2 Referat og skriftlige svar Side 2/13 Ad aftalens pkt. 1: Baggrund Spørgsmål: Det vil være muligt at gennemføre driften på togstrækningen med 3 tog, men med et ændret driftsoplæg. Hvordan stiller ministeriet sig til et justeret driftsoplæg med lavere frekvens end det af forligskredsen godkendte? Svar: Til mødet oplyste TRM, at det ændrede driftsoplæg vil skulle godkendes af forligskredsen, uanset at der ikke stilles krav til trafikomfanget på strækningen, jf. den politiske aftale. Det bemærkes endvidere, at forligskredsens drøftelse har taget udgangspunkt i, at RM leverer det driftsoplæg som blev fremsendt den 19. oktober RM får til brug herfor stillet 3 togsæt til rådighed samt en statslig betaling til dækning af afskrivning på et 4. togsæt. Spørgsmål: Regionen får overdraget 3 Desiro-tog. Lemvigbanen skal i løbet af få år anskaffe nye tog, som sandsynligvis bliver Lint-tog. For Lemvigbanen vil det økonomisk og driftsmæssigt være uhensigtsmæssigt med anvendelse af flere togtyper. Denne problemstilling ønskes drøftet. Til mødet henviste Midtjyske Jernbaner til, at TRM tidligere har oplyst, at Desiro-tog kun er en mulighed, og at der kan være andre muligheder. Det aftaltes til mødet, at TRM hurtigst muligt afklarer, om TRM kan stille Lint-tog til rådighed for togdriften på Skjern Holstebro. Svar: Det er korrekt, at TRM tidligere i drøftelserne med RM har givet udtryk for, at de tilrådighedsstillede togsæt ikke nødvendigvis skulle være Desiro. Det forhold har dog ændret sig som følge af den langstrakte proces, der bl.a har gjort det nødvendigt for TRM at udsende udbudsmaterialet. Det er derfor på nuværende tidspunkt kun er muligt for TRM at stille Desiro-togsæt til rådighed for RM. Som tidligere oplyst til RM har TRM offentliggjort udbudsmateriale for den statslige togtrafik i Midt- og Vestjylland samt på Svendborgbanen. Der er i den forbindelse indsat følgende ordlyd i udbudsbetingelsernes pkt. 3.2.: Uanset ovenstående og hvad der fremgår af udbudsbetingelserne samt det øvrige udbudsmateriale, kan Transport-, Bygnings- og Boligministeriet i løbet af tilbudsperioden overdrage ansvaret for betjeningen af strækningen Skjern Holstebro til Region Midtjylland. Dette vil blandt andet indebære overdragelse af tre af de i Appendiks 4.2 angivne togsæt til Region Midtjylland samt justering af de i Bilag 13,

3 pkt og angivne procentsatser til fastsættelse af optionspriserne. En sådan ændring vil blive fulgt af en passende forlængelse af tilbudsperioden, således at tilbudsgiver kan tage højde for ændringen i sit tilbud. Side 3/13 De i Appendiks 4.2 angivne togsæt er de statsejede Desiro-togsæt. Angivelsen af materieltypen er sket ud fra hensyn til at mindske usikkerheden for tilbudsgiverne og dermed sikre lavest mulige pris. Det må anses for en væsentlig ændring i udbuddet, hvis de angivne togsæt erstattes af anden materieltype, og det vil derfor ikke være muligt at tilbyde Lint inden for udbuddets rammer. Spørgsmål: Det fremgår af aftale om genudbud, at ministeriet vil bistå med evt. fælles indkøbsprojekt af nye tog til Lemvigbanen og Østbanen. Hvori består bistanden? Svar: TRM oplyste til mødet, at bistanden består i formidling af kontakt til Lokaltog, som planlægger et kommende indkøb af nye tog. TRM har på tilsvarende vis allerede nævnt dette for Lokaltog og Movia. Spørgsmål: Midtjyske Jernbaner er ved at undersøge muligheden for levering af nye tog, men levering inden driftsstart kan blive en udfordring. Denne problemstilling ønskes drøftet. Midtjyske Jernbaner oplyste til mødet, at der ikke forventes en udfordring. Problemstillingen drøftes, hvis den bliver aktuel. Spørgsmål: Er ministeriet bekendt med, om leje af togmateriel er en mulighed? Svar: TRM oplyste til mødet, at man ikke er bekendt med togmateriel, der er til rådighed for leje. Adspurgt herom oplyste TRM videre, at operatøren på den statslige kontrakt i Midt- og Vestjylland samt på Svendborgbanen vil eje materiellet, der indgår i udbuddet, og dermed kan leje materiel ud, hvis det ikke anvendes i driften. Det antal togsæt, der indgår i udbuddet, er dog baseret på en vurdering af, at det svarer til behovet for at opfylde trafikeringsforpligtelsen i kontrakten. Ad aftalens pkt. 2: Region Midtjyllands forpligtelser 2.1. Koordinering med øvrig kollektiv trafik, takster m.m. Spørgsmål: Region Midtjylland vil indgå aftale med Midttrafik om koordinering, takster, indtægtsdeling mv. Dette beskrives i aftalen, jf. indhold i udkast til aftale med Region Sjælland om overdragelse af trafikkøberansvar.

4 Svar: Dette er opdateret i vedlagte opdaterede udkast til aftale. Side 4/13 Spørgsmål: Regionens togoperatør skal deltage i samarbejde med operatøren af den statslige togtrafik og regionen er forpligtet til aktivt og konstruktivt at samarbejde med Arriva om overdragelse af opgaver. Forpligtelsen bør være gensidig, jf. beskrivelse i "Sjællandsaftale". Svar: TRM oplyste til mødet, at en sådan forpligtelse ikke indgår i aftalen, eftersom denne ikke kan forpligte aktører, der ikke er part i aftalen. I statens trafikkontrakter indgår der dog lignende bestemmelser om samarbejde. Arriva er således forpligtet til at samarbejde med kommende operatører om overdragelse af opgaver. På spørgsmål herom fra RM indvilligede TRM i at indføje en generel enighedsbestemmelse, der vil forpligte TRM til at videreføre sådanne samarbejdsforpligtelser i TRM s operatørkontrakter Tildeling af banekapacitet Punktet blev ikke drøftet til mødet Stationer Spørgsmål: Indebærer kørsel med Desiro-tog på strækningen infrastrukturtilpasninger? Svar: TRM oplyste til mødet, at det ikke vurderes at være tilfældet. Spørgsmål: DSB's forpligtelser vedrørende vedligeholdelse og udstyr fremgår ikke som i "Sjællandsaftale". Hvad er begrundelsen? Svar: TRM oplyste, at det ikke indgår i aftalen, eftersom aftalen ikke kan forpligte aktører, der ikke er part i aftalen. DSB s forpligtelser fremgår således af TRM s kontrakt med DSB. Spørgsmål: Det bør fremgå, at DSB fortsat har ansvaret for betjent billetsalg og publikumsinformation (f.eks. skærme) på stationer. Svar: TRM oplyste til mødet, at en sådan forpligtelse ikke indgår i aftalen, eftersom denne ikke kan forpligte aktører, der ikke er part i aftalen. Det er således ikke en forpligtelse for hverken DSB eller den kommende operatør på det statslige banenet i Midt- og Vestjylland samt på Svendborgbanen at udføre betjent billetsalg på stationer i Midt- og Vestjylland.

5 TRM oplyste videre, at passagerinformation på skærme på stationerne er Banedanmarks ansvarsområde. Side 5/13 Arriva har så vidt vides informationsterminaler på alle Arriva-betjente stationer. TRM stiller dog ikke krav herom i udbuddet, og det er TRM s forventning, at Arriva nedtager skærmene ved kontraktophør. Spørgsmål: Hvad omfatter generelle betalingsbetingelser for anvendelse af DSB's stationer? Svar: TRM oplyste, at billetsalgsudstyr stilles gratis til rådighed af DSB, jf. DSB-kontrakten pkt : DSB skal stille billetsalgsudstyr, herunder rejsekortsalgsudstyr i betjente billetsalg samt på perroner (check ind/check ud standere og optankningsstandere) gratis til rådighed for operatører af offentlig servicetrafik, som betjener stationer, der ejes af DSB. Spørgsmål: Størrelsen af Arrivas udgifter for brug af stationer, udstyr og billetsalg (Skjern station)? Svar: TRM oplyste til mødet, at man ikke kender Arrivas direkte eller indirekte udgifter, men at DSB s billetsalgsudstyr stilles gratis til rådighed af DSB, jf. ovenfor. Spørgsmål: Hvem har ansvaret for handicapservice på stationer? Svar: TRM oplyste, at handicapservice er operatørens ansvar, og at den kommende operatør i Midt- og Vestjylland samt på Svendborgbanen vil kunne leje handicaplifte af DSB. Det aftaltes på mødet, at TRM afklarer perronhøjde på stationerne mellem Skjern og Holstebro, samt om der er handicaplifte på stationerne, og om der i så fald er omkostninger for operatøren forbundet med at benytte dem. Svar: Desiro-togsættene har samme indstigningshøjde som de Linttogsæt, der på nuværende tidspunkt betjener strækningen Skjern- Holstebro. Der er ramper i Desiro-togsættene. Stationer med handicaplifte fremgår af den fælles handicapservicebrochure, der bl.a. kan tilgås på følgende: pservice_august2017.pdf. Handicapliftene ejes af DSB, og der skal derfor indgås lejeaftale mellem RM og DSB, hvis RM ønsker at benytte de eksisterende handicaplifte.

6 Til orientering kan perronhøjder og -længder findes i Banedanmarks netredegørelse, bilag 3.6A, der kan tilgås på: Side 6/13 Arriva har desuden følgende oversigt over afstand og højde mellem tog og perron: struer---skjern.pdf. Til yderligere orientering kan TRM s nuværende krav til Arrivas handicapservice findes i kontraktens bilag 7. Kontrakten kan tilgås på: Ad aftalens pkt. 3: Statens forpligtelser Spørgsmål: Hvad ligger der i formuleringen om, at staten og regionen senest i december 2026 skal indlede dialog om togmateriel? Svar: TRM oplyste, at formuleringen er indsat, da det forventes, at de tilrådighed-stillede Desiro-togsæts levetid udløber omkring år Staten ejer derefter ikke materiel, der kan stilles til rådighed for driften af strækningen Skjern Holstebro herefter, og det vil derfor være nødvendigt at tage stilling til den fremtidige materielsituation. Ad aftalens pkt. 4: Økonomi Spørgsmål: Der ønskes en redegørelse for beregning af det statslige tilskud. Spørgsmål: Hvad omfatter ministeriets opgørelse af togkm? Der er den 6. juni og den 21. juni 2017 udsendt forskellig opgørelse over togkm. Den seneste rettede opgørelse lyder på km., mens den tidligere lød på kr. Svar: TRM oplyste, at det første overslag var en foreløbig vurdering. Den senest fremsendte beregning er dermed den mest korrekte. Spørgsmål: I samme forbindelse ændres tilskuddet til 55,80 kr./togkm. mod tidligere 51,68 kr./togkm., og indtægterne ændres fra 13,6 mio.kr. til 11,8 mio.kr. Svar: TRM har efter mødet bedt Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen uddybe, hvordan de 55,8 kr./tog-km er fremkommet. TBST oplyser, at tallet stammer fra rapporten Afgrænsning af udbudspakken for regionaltogstrafik i Midt- og Vestjylland 2020, hvoraf følgende fremgår: "De benyttede satser i økonomimodellen for MVJ III udbud resulterer for

7 pakke 2 i en samlet omkostning (inkl. risikotillæg) pr. togkm. på 55,68 kr. ekskl. infrastrukturafgifter og 61,80 kr. pr. togkm. inkl. infrastrukturafgifter, begge inkl. moms". Tallene er derefter opregnet til 2017-pl til hhv. 55,8 og 61,9 kr. pr. togkm. Side 7/13 Styrelsen har yderligere oplyst, at tallet indeholder følgende poster: - Togmateriel og kørende personel - Drift og vedligeholdelse - Overhead - Fortjeneste - Risikotillæg (10 pct.) - Udvidelse/materiel risiko Tallet indeholder ikke infrastrukturafgifter, hvilket isoleret set medfører en omkostning på 61,9 kr. pr. togkm. Da TRM stiller materiel til rådighed for RM og derudover yder et ekstra tilskud på 1,5 mio. kr. til indkøb af ekstra materiel, skal omkostningen korrigeres herfor, hvilket udgør 8,2 kr. pr. togkm. Med op- og nedjusteringer fastholder TRM beløbsstørrelsen på 30 mio. kr. i alt til drift og ekstra materiel. Spørgsmål: I forhold til aftale med Arriva: Er der i tilskuddet baseret på "den nuværende økonomi" indregnet en bonus på 5 %? Svar: Der var ikke indregnet bonus i den senest fremsendte opgørelse. Indregningen af bonus er således primært et budget-teknisk spørgsmål som sikrer, at staten har finansiering til evt. bonusbetaling til operatøren. TRM bemærker, at omkostningen til bonusudbetaling kun indtræffer i det tilfælde, at operatøren opfylder specifikke krav til togdriften. Der er dermed ikke direkte tale om omkostninger til togdrift. TRM stiller ikke krav om, at RM etablerer en bonusaftale med Midtjyske Jernbaner. Hvis dette er tilfældet vurderer TRM derfor, at en sådan må finansieres af RM. Spørgsmål: Hvad er nøgletallet 0,90 kr. i indtægt pr. passagerkm baseret på? Svar: TRM oplyste til mødet, at den senest fremsendte opgørelse stammer fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, og at det er TRM s vurdering, at opgørelsen er baseret på relevant data og dermed er retvisende.

8 Midttrafik påpegede, at strækningen primært benyttes af unge under uddannelse, og at indtægterne dermed er lavere end gennemsnittet for Arrivas samlede togtrafik. Side 8/13 Det aftaltes derfor, at TRM fremsender uddybet beregning, hvoraf det fremgår, hvordan tallene er fremkommet. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har i notat fremsendt til RM 21. juni 2017 angivet følgende angående estimering af indtægt: Denne gennemsnitlige indtægt pr. personkm er estimeret ud fra Arrivas OD2015 (Arriva pkm og Arriva indtægter) for de OD-relationer som har berøring med delstrækningen Skjern-Holstebro. Det må på den baggrund antages, at indtægten pr. personkm er retvisende for strækningen Skjern-Holstebro. Af nævnte notat fremgår det, at den gennemsnitlige indtægt per person-km på strækningen Skjern Holstebro er 0,89 kr. TRM bemærker, at det ikke vil ændre afgørende på resultatet, om beregningen af tilskuddet til RM foretages med en forudsætning om 0,89 kr. eller 0,90 kr. i indtægt per person-km. Spørgsmål: Kan ministeriet oplyse indtægter ved brug af rejsekort på strækningen? Svar: TRM oplyste, at ministeriet ikke umiddelbart har adgang til denne information. Spørgsmål: Kan ministeriet oplyse tilskud pr. togkm ved overdragelse af regionaltogstrafik i Nordjylland og på Sjælland? Svar: TRM oplyste, at tilskud per tog-km ikke vil være det samme i de forskellige aftaler om regionalisering af den statslige togtrafik. Spørgsmål: Kan "en rimelig fortjeneste" kvantificeres nærmere? Svar: TRM oplyste til mødet, at der med rimelig fortjeneste menes 6-10 pct. Det aftaltes, at TRM afklarer, om det gælder per år eller over hele perioden, herunder forberedelsesperioden, hvor der vil være et underskud. Det aftaltes desuden, at dette specificeres i aftaleteksten. TRM er enig i, at fortjenestens rimelighed skal vurderes over den samlede periode. Aftaleteksten er derfor opdateret i overensstemmelse hermed.

9 Spørgsmål: I aftale med Arriva kan tilskuddet reguleres, hvis der sker ændringer i takststrukturen (bilag 7.13 i den gældende kontrakt). Desuden indregner Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen i "Afgrænsning af udbudspakker for regionaltogstrafikken i Midt- og Vestjylland 2020", at den kommende operatør kan indregne op til 10 % indtægtsrisiko i tilbuddet begrundet i usikkerheder i forbindelse med udrulning af rejsekortet og effekten af Takst Vest. Det bemærkes også, at en eventuel overgang fra togtakster til Midttrafiks takster vil have konsekvenser for indtægterne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens estimerede passagerindtægter er opgjort ud fra Arrivas produktionsdatabase for perioden Er ministeriet åben for en forhandling af aftaletilskuddet, hvis forudsætningerne ændrer sig? Side 9/13 TRM oplyste til mødet, at kompensationsbestemmelser i udbudte kontrakter er indsat, når staten vurderer, at en sådan bestemmelse afhjælper usikkerhed fra tilbudsgiver, der ellers kunne resultere i uforholdsmæssigt høje tilbudspriser. Det aftaltes, at TRM afklarer stillingtagen til spørgsmålet. Svar: Det er hensigten fra TRM s side, at tilskuddet til RM er uafhængigt af de realiserede indtægter på strækningen. Da beløbet på 30 mio. kr. desuden er en oprunding, er det TRM s formodning, at beløbet bør kunne rumme indtægtsusikkerheden forbundet med Takst Vest uden yderligere regulering. Det ønskes bekræftet, at der ingen begrænsninger er med hensyn til Midtjyske Jernbaners anvendelse af fortjenesten. Svar: TRM bekræftede til mødet, at der ikke er nogen restriktioner for anvendelsen af en fortjeneste af rimelig størrelsesorden. Spørgsmål: Hvad kan risici og omkostninger ved sen tilbageførsel omfatte? Svar: TRM oplyste, at TRM i tilfælde af sen tilbageførsel vil forhandle med operatøren på de udbudte strækninger i Midt- og Vestjylland om betjeningen af Skjern Holstebro. Omkostningen til denne betjening vil skulle dækkes af det statslige tilskud til Region Midtjylland. Dette må som udgangspunkt forventes at blive dyrere, end hvis operatøren fra starten havde skullet betjene strækningen. Hvis omkostningen overstiger tilskuddet, der ydes til RM, vil RM skulle dække forskellen. TRM kunne desuden ikke afvise, at der også kan være administrative omkostninger forbundet med sen tilbageførsel, som vil skulle dækkes af RM.

10 Spørgsmål: Der forventes udgifter til forberedelse af driften (f.eks. uddannelse/oplæring af lokoførere). Hvordan stiller ministeriet sig til kompensation for disse omkostninger? Side 10/13 TRM oplyste til mødet, at man ikke kompenserer for disse omkostninger. Der blev spurgt til, om forberedelsesperioden kan indgå i beregningen af fortjenesten, da der som nævnt forventes udgifter i perioden. Svar: Jf. ovenfor om en rimelig fortjeneste kan forberedelsesperiodens udgifter indgå i beregningen af en sådan. Der er af samme grund indsat en definition af en forberedelsesperiode af et års varighed i vedlagte aftaleudkast. Spørgsmål: I "Sjællandsaftalen" indgår et afsnit om kompensation for installation af ETCS-udstyr og GSM-R. Har Desiro-togsættene sådant udstyr og hvis ikke, vil regionen så blive kompenseret? Svar: TRM oplyste til mødet, at det forventes, at Desiro-togsættene vil være udstyret med ECTS- og GSM-R-udstyr inden driftsstart.dette skrives ind i aftalen om tilrådighedsstillelse. Spørgsmål: Er Desiro-togsættene udstyret med automatisk tællesystem og hvis ikke, vil ministeriet montere dette inden driftsstart eller kompensere for udgifter hertil? Svar: TRM oplyste til mødet, at Desiro-togsættene ikke er udstyret med automatisk tællesystem. TRM stiller ikke krav til RM om, at Holstebro Skjern skal betjenes med togsæt med automatisk tællesystem, og vil på den baggrund ikke afholde udgifter til installering af noget sådant. Spørgsmål: Størrelsen af infrastrukturafgifter? Svar: TRM oplyste til mødet, at der i 2018 betales en baneafgift på 4,98 kr. per tog-km ekskl. moms til Banedanmark. Spørgsmål: Har ministeriet kendskab til Arrivas udgifter til erstatningskørsel? Svar: TRM oplyste til mødet, at TRM ikke har kendskab til Arrivas udgifter til erstatningskørsel.

11 Ad aftalens pkt. 5: Dokumentation Side 11/ Dokumentation før Driftsstart Spørgsmål: Der er ikke samme krav til dokumentation før og under driftsstart som Sjællandsaftalen. Hvorfor denne forskel? Svar: TRM oplyste, at tidsfristen et år før driftsstart er nødvendig for, at man om nødvendigt kan lade betjeningen overgå til operatøren på de udbudte strækninger Dokumentation i driftsperioden Spørgsmål: Der er stillet krav til dokumentation for anvendelsen af driftstilskud, herunder den økonomiske afgrænsning i forhold til Lemvigbanen. Hvorfor findes ikke samme krav i aftalen mellem ministeriet og Region Nordjylland i forhold til Nordjyske Jernbaner? RM og Midtjyske Jernbaner spurgte til operationaliseringen af kravet. TRM var åben for, at afgrænsningen dokumenteres ved en kalkulatorisk fordeling baseret på eksempelvis antal person-km på henholdsvis Lemvigbanen og Skjern Holstebro. Det aftaltes, at TRM præciserer dette i aftaleteksten. Spørgsmål: Det antages, at der skal indgås en administrationsaftale om statstilskuddet. Kan ministeriet oplyse nærmere herom, evt. eksemplificeret ved aftale med Region Nordjylland? Svar: TRM oplyste til mødet, at administrationsaftalen regulerer den praktiske håndtering af udbetalingen, for eksempel månedsdagen for udbetaling af tilskud. Der vil således ikke blive opstillet nye krav (eller begrænsninger) i forbindelse med administrationsaftalen. Ad aftalens pkt. 6: Aftalelængde og ophør Spørgsmål: Aftalen er uopsigelig for regionen i driftsperioden. Der ønskes en drøftelse af regionens mulighed for at opsige aftalen. Svar: TRM oplyste til mødet, at aftalen med RM skal følge udbudsperioden af hensyn til statens muligheder for at sikre den langsigtede opretholdelse af betjening af strækningen.

12 Ad aftale om tilrådighedsstillelse af tre Desiro-togsæt Side 12/13 Spørgsmål: Udkastet svarer stort set til tidligere aftale om tilrådighedsstillelse af Desiro-togsæt til samdrift på Aarhus Nærbane. Regionen har derfor kun få kommentarer til indholdet. Punktet blev ikke drøftet nærmere til mødet. Spørgsmål: Det bemærkes, at regionen forventes at indgå aftale med Midttrafik om overdragelse af trafikkøberansvaret og med Midtjyske Jernbaner om vedligeholdelse af Desirotogene. Det kan godt fremgå af aftalen, jf. tidligere aftale. Det aftaltes, at aftaleteksten opdateres som ønsket. På spørgsmål herom fra Midtjyske Jernbaner oplyste TRM, at man ikke kan garantere en levetidsforlængelse af Desiro-togsættene. Vedr. pkt. 12 Der bør stå "Regionens togoperatør" i stedet for "Midtjyske Jernbaner". Det aftaltes, at aftaleteksten opdateres som ønsket. Vedr. pkt. 20 om ansvar ønskes passus om forsinkelse af tilrådighedsstillelsen uddybet. Det aftaltes, at TRM uddyber afsnittet i aftalen. Svar: Passus om forsinkelse af tilrådighedsstillelsen udgår. Det er TRM s forpligtelse at Desiro-togsættene leveres til RM. Der gælder dermed de samme bestemmelser i tilfælde af mislighold og ændring af aftalen, som for aftalens øvrige punkter. Andre bemærkninger Spørgsmål: Struer Kommune har henvendt sig til Region Midtjylland med opfordring til ikke at indgå aftale med staten om regional overtagelse af togstrækningen Holstebro-Skjern, fordi det vil betyde reduceret togbetjening af Struer. Så vidt regionen er orienteret, er det politisk aftalt, at betjeningen af Struer med halvtimesdrift vil blive opretholdt uanset en eventuel regional overtagelse. Der ønskes en bekræftelse på, at regionens overtagelse af togstrækningen ikke får negative konsekvenser for den fremtidige togbetjening mellem Holstebro og Struer. Svar: TRM oplyste til mødet, at sammenlignet med betjeningskravene i det offentliggjorte udbudsmateriale vil overdragelse på hverdage med-

13 føre en senere første morgenafgang og kun én, frem for halvanden afgang i timen om aftenen. Det skyldes, at kravet om to tog i timen i dagtimerne på Holstebro Struer umiddelbart kun kan opfyldes ved at forlænge Aarhus Herning Holstebro. Side 13/13

Genudbud af togtrafikken i Midt- og Vestjylland m.v.

Genudbud af togtrafikken i Midt- og Vestjylland m.v. Aftale mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti om: Genudbud af togtrafikken

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligministeriet. Frederiksholms Kanal 27F, 1220 København K

Transport-, Bygnings- og Boligministeriet. Frederiksholms Kanal 27F, 1220 København K Aftale mellem Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Frederiksholms Kanal 27F, 1220 København K Dato J. nr. og Region Sjælland Alleen 15, 4180 Sorø (herefter: Parterne ) om overdragelse af trafikkøberansvaret

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 56 Offentligt. Til transportminister Ole Birk Olesen og transportudvalget.

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 56 Offentligt. Til transportminister Ole Birk Olesen og transportudvalget. Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2017-18 TRU Alm.del Bilag 56 Offentligt Optimal omfordeling af Desiro togsæt, homogenisering af materielfla derne, fremskaffelse af tilstrækkeligt materiel til Midtjyske

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligministeriet. København, den 22. januar Aktstykke nr. 75 Folketinget

Transport-, Bygnings- og Boligministeriet. København, den 22. januar Aktstykke nr. 75 Folketinget Finansudvalget 2018-19 Aktstk. 75 Offentligt Aktstykke nr. 75 Folketinget 2018-19 75 Transport-, Bygnings- og Boligministeriet. København, den 22. januar 2019. a. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet

Læs mere

Forelagt for og behandlet af Finansudvalget som fortroligt Akt. D. (2004-05)

Forelagt for og behandlet af Finansudvalget som fortroligt Akt. D. (2004-05) O:\Folketinget\Folketing jobs\aktstykker\533876\dokumenter\akt084.fm 01-02-05 10:57:13 k02 TN 1 Forelagt for og behandlet af Finansudvalget som fortroligt Akt. D. (2004-05) 84 Trafikministeriet. København,

Læs mere

Erfaringer fra det første udbud af togtrafik i Midt- og Vestjylland 2003-10. - Trafikdage på AAU 2012

Erfaringer fra det første udbud af togtrafik i Midt- og Vestjylland 2003-10. - Trafikdage på AAU 2012 Erfaringer fra det første udbud af togtrafik i Midt- og Vestjylland 2003-10 - Trafikdage på AAU 2012 Hvordan gik det med Arriva kontrakten? - Det første udbud af togtrafik i Midt- og Vestjylland har, på

Læs mere

Aftale mellem. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet. Frederiksholms Kanal 27F, 1220 København K. Region Midtjylland. Skottenborg 26, 8800 Viborg

Aftale mellem. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet. Frederiksholms Kanal 27F, 1220 København K. Region Midtjylland. Skottenborg 26, 8800 Viborg Aftale mellem Side 1/996 Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Frederiksholms Kanal 27F, 1220 København K og Region Midtjylland Skottenborg 26, 8800 Viborg (herefter: Parterne ) om overdragelse af

Læs mere

Nøgletal for privatbanerne. Budget 2018

Nøgletal for privatbanerne. Budget 2018 Nøgletal for privatbanerne Budget 2018 27. august 2018 1 Nøgletal for privatbanerne, budget 2018 Indhold Indledende om privatbanestatistik 2 Tabel 0-1. Privatbanernes påstigere og personkm. fordelt på

Læs mere

Nøgletal for privatbanerne. Budget 2016

Nøgletal for privatbanerne. Budget 2016 Nøgletal for privatbanerne Budget 2016 26. januar 2016 1 Nøgletal for privatbanerne Indhold Indhold Indledende om privatbanestatistik 2 Nøgletal for privatbanerne 5 2 Nøgletal for privatbanerne Indledende

Læs mere

NT varetager på vegne af Regionen koordineringen mellem togtrafikken og øvrig kollektiv trafik i regionen.

NT varetager på vegne af Regionen koordineringen mellem togtrafikken og øvrig kollektiv trafik i regionen. UDKAST Dato J. nr. 23. september 2014 2011-4455 Aftale mellem Transportministeriet og Region Nordjylland om overdragelse af trafikkøberansvaret for regionaltogstrafik mellem Skørping og Frederikshavn Med

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Trafikministeriets håndtering af kontrakten med ARRIVA. April 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Trafikministeriets håndtering af kontrakten med ARRIVA. April 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Trafikministeriets håndtering af kontrakten med ARRIVA April 2012 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Trafikministeriets

Læs mere

Talepapir - besvarelse af samrådsspørgsmål E om genudbud i Midt- og Vestjylland. Samrådsspørgsmål E

Talepapir - besvarelse af samrådsspørgsmål E om genudbud i Midt- og Vestjylland. Samrådsspørgsmål E Transport- og Bygningsudvalget 2016-17 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 114 Offentligt TALEMANUSKRIPT Talepapir - besvarelse af samrådsspørgsmål E om genudbud i Midt- og Vestjylland Side 1 af 12

Læs mere

Trafikkøbsrapport lokalbaner Trafikselskabet Movia august 2017

Trafikkøbsrapport lokalbaner Trafikselskabet Movia august 2017 Trafikkøbsrapport lokalbaner 2012-2016 Trafikselskabet Movia august 2017 Indledning Alle myndigheder, der indkøber offentlig servicetrafik, er, i medfør af EU Forordning nr. 2016/2338 (PSOforordningen),

Læs mere

Nøgletal for privatbanerne, inkl. regional togtrafik i NJ og Aarhus Letbane. Budget 2017

Nøgletal for privatbanerne, inkl. regional togtrafik i NJ og Aarhus Letbane. Budget 2017 Nøgletal for privatbanerne, inkl. regional togtrafik i NJ og Aarhus Letbane Budget 2017 2. maj 2017 1 Nøgletal for privatbanerne, regional Indhold Indledende om privatbanestatistik 2 Tabel 0-1. Privatbanernes

Læs mere

Trafikkøbsrapport lokalbaner

Trafikkøbsrapport lokalbaner Trafikkøbsrapport lokalbaner 2013-2017 Indledning Alle myndigheder, der indkøber offentlig servicetrafik, er, i medfør af EU Forordning nr. 2016/2338 (PSOforordningen), forpligtet til at offentliggøre

Læs mere

Trafikkøbsrapport lokalbaner

Trafikkøbsrapport lokalbaner Trafikkøbsrapport lokalbaner 2014-2018 Trafikselskabet Movia august 2019 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning... 3 Movias kontraktopfølgning... 4 Kontrakterne og nøgletal... 5 Driftsområder...

Læs mere

Nøgletal for privatbanerne, Regnskab 2015

Nøgletal for privatbanerne, Regnskab 2015 Nøgletal for privatbanerne, 6. januar 2017 1 Nøgletal for privatbanerne, Privatbanestatistik, Trafik- og Byggestyrelsen udarbejder årligt nærværende statistik for privatbanerne, der i lighed med statistikken

Læs mere

Fremtiden på jernbanen. Jan Albrecht Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Jernbanesikkerhedskonference Januar 2019

Fremtiden på jernbanen. Jan Albrecht Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Jernbanesikkerhedskonference Januar 2019 Fremtiden på jernbanen Jan Albrecht Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Jernbanesikkerhedskonference Januar 2019 Overblik: Væksten på jernbanen Overblik: besluttede projekter nov. 17 Åbningsdatoer ændres

Læs mere

1. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget:

1. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget: Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 L 44 Bilag 1 Offentligt HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 2018-2227 Notat om indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om trafikselskaber (Overdragelse

Læs mere

Investeringsplan Midtjyske Jernbaner

Investeringsplan Midtjyske Jernbaner Dato Journalnr Sagsbehandler e-mail Telefon 29. august 2018 1-3-1-18 Niels-Jørgen Danielsen njd@midttrafik.dk 87408238 Investeringsplan 2020-2030 Midtjyske Jernbaner Indledning En arbejdsgruppe med deltagere

Læs mere

Nøgletal for privatbanerne, Regnskab 2016

Nøgletal for privatbanerne, Regnskab 2016 Nøgletal for privatbanerne, 10. oktober 2017 1 Nøgletal for privatbanerne, Privatbanestatistik, Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen udarbejder årligt nærværende statistik for privatbanerne, der i lighed

Læs mere

Beslutningsprotokol for Åben dagsorden. til mødet i Bestyrelsen for Midttrafik 15. marts 2018 kl Søren Nymarks Vej 3, 8270 Højbjerg

Beslutningsprotokol for Åben dagsorden. til mødet i Bestyrelsen for Midttrafik 15. marts 2018 kl Søren Nymarks Vej 3, 8270 Højbjerg sprotokol for Åben dagsorden til mødet i Bestyrelsen for Midttrafik 15. marts 2018 kl. 14.00 Søren Nymarks Vej 3, 8270 Højbjerg Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst Side 1 Forventet regnskab 2018 0. kvartal

Læs mere

Region Sjællands Østbane forløber i dag fra Køge med to grene mod henholdsvist Faxe Ladeplads og Rødvig.

Region Sjællands Østbane forløber i dag fra Køge med to grene mod henholdsvist Faxe Ladeplads og Rødvig. Valg af trafikeringsmodel Lille Syd/Østbanen Dato: 1. september 2017 Brevid: 3344809 Indledning Der er juni 2017 indgået landspolitisk forlig om, at staten overlader betjeningen af den statslige banestrækning

Læs mere

Bekendtgørelse om kompensation til pendlere i Jylland og på Fyn

Bekendtgørelse om kompensation til pendlere i Jylland og på Fyn Bekendtgørelse om kompensation til pendlere i Jylland og på Fyn I medfør af tekstanmærkning nr. 139 ad 28.53.01 på finansloven for finansåret 2019 fastsættes efter bemyndigelse: Anvendelsesområde 1. Denne

Læs mere

8 udbudspakker til fremtidens jernbane

8 udbudspakker til fremtidens jernbane 8 8 udbudspakker til fremtidens jernbane 8 udbudspakker til fremtidens jernbane Udgiver Brancheforeningen Dansk Tog Tekst og layout Dansk Tog Foto Patrik Engstöm/Stefan Nilsson/Lars E/SJ/Arriva Tryk

Læs mere

Muligheder for realisering af et tilpasningsbehov på 30 mio. kr. på kollektiv trafik

Muligheder for realisering af et tilpasningsbehov på 30 mio. kr. på kollektiv trafik Muligheder for realisering af et tilpasningsbehov på 30 mio. kr. på kollektiv trafik Baggrund I budgetaftalen for 2015 indgår, at der i 1. kvartal 2015 træffes beslutning om rammerne for budgettet for

Læs mere

Regionaltog i Nordjylland

Regionaltog i Nordjylland 1 Regionaltog i Nordjylland Banebranchen 5. maj Fremtidens passagertrafik Svend Tøfting Region Nordjylland LIDT HISTORIE 2 2000 Nordjyllands amt overtager Skagens- og Hirtshalsbanen 3 Juni 2004 Nye skinner

Læs mere

Nøgletal for privatbanerne, Regnskab 2011

Nøgletal for privatbanerne, Regnskab 2011 Nøgletal for privatbanerne, 25. november 2012 3 Nøgletal for privatbanerne, Forord Privatbanestatistik, Trafikstyrelsen udarbejder årligt nærværende statistik for privatbanerne, der i lighed med statistikken

Læs mere

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv.

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om kompensation til pendlere inden for trafikselskabet på Sjællands geografiske område

Læs mere

Nøgletal for privatbanerne, Regnskab 2013

Nøgletal for privatbanerne, Regnskab 2013 Nøgletal for privatbanerne, 15. oktober 2014 1 Nøgletal for privatbanerne, Privatbanestatistik, Trafikstyrelsen udarbejder årligt nærværende statistik for privatbanerne, der i lighed med statistikken

Læs mere

Statslig trafikplan

Statslig trafikplan Statslig trafikplan 2017-2032 Banebranchen 19. maj 2017 Indhold i trafikplan 2017-2032 - Opdatering af sidste plan - Formål: fælles vidensramme - Beskriver forventet udvikling 2017-2032: - Gennemgang af

Læs mere

Spørgsmål og Svar A6 udbud af almindelig rutekørsel

Spørgsmål og Svar A6 udbud af almindelig rutekørsel Spørgsmål og Svar A6 udbud af almindelig rutekørsel 9. februar 2010 Ændring til udbudsbetingelserne: Nyt tilbud på udbudsenhed 8 eller kombinationer, hvori udbudsenhed 8 indgår. Udbudsenhed 8 er udbudt

Læs mere

Nøgletal for privatbanerne, Regnskab 2014

Nøgletal for privatbanerne, Regnskab 2014 Nøgletal for privatbanerne, 22. juni 2015 1 Nøgletal for privatbanerne, Privatbanestatistik, Trafikstyrelsen udarbejder årligt nærværende statistik for privatbanerne, der i lighed med statistikken for

Læs mere

Nøgletal for privatbanerne, Regnskab 2012

Nøgletal for privatbanerne, Regnskab 2012 Nøgletal for privatbanerne, 21. november 2013 3 Nøgletal for privatbanerne, Forord Privatbanestatistik, Trafikstyrelsen udarbejder årligt nærværende statistik for privatbanerne, der i lighed med statistikken

Læs mere

Justeret budget 2010

Justeret budget 2010 Dato Journalnr Sagsbehandler e-mail Telefon 5. februar 2010 1-21-1-09 Niels Henrik Næsselund nhn@midttrafik.dk 8740 8239 Justeret budget 2010 Midttrafiks bestyrelse skal, i henhold til lovgivningen, vedtage

Læs mere

2 Midttrafiks seminar for busselskaber, Bestyrelsen og Repræsentantskabet

2 Midttrafiks seminar for busselskaber, Bestyrelsen og Repræsentantskabet Bilagsoversigt Pkt. Dagsordensoverskrift og bilagstitler (klik på bilagstitlen) 1 Forsøg med incitament i kontrakter om buskørsel 2 Midttrafiks seminar for busselskaber, Bestyrelsen og Repræsentantskabet

Læs mere

Åben dagsorden. til mødet i Repræsentantskabet for Midttrafik 21. november 2014 kl NU Park, Nupark Holstebro

Åben dagsorden. til mødet i Repræsentantskabet for Midttrafik 21. november 2014 kl NU Park, Nupark Holstebro Åben dagsorden til mødet i kl. 10.00 NU Park, Nupark 51 7500 Holstebro Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst Side 1 Valg af dirigent 1 2 Budget 2015 2 3 Godkendelse af byrdefordelingen for 2015 5 4 Temadrøftelse

Læs mere

Bestyrelsesmøde i Sydtrafik

Bestyrelsesmøde i Sydtrafik J.nr.: 00-01-06-1-11 Dato: 07.03.2011 Initialer: UG Bestyrelsesmøde i Sydtrafik Referat Tid: Fredag, den 4. marts 2011 kl. 14.00 - Sted: Mødelokale 4, Banegårdspladsen 5, 6600 Vejen Medlemmer: Poul Rosendahl

Læs mere

Transportudvalget, Transportudvalget, Transportudvalget L 136 Bilag 1, L 136 A Bilag 1, L 136 B Bilag 1 Offentligt

Transportudvalget, Transportudvalget, Transportudvalget L 136 Bilag 1, L 136 A Bilag 1, L 136 B Bilag 1 Offentligt Transportudvalget, Transportudvalget, Transportudvalget 2013-14 L 136 Bilag 1, L 136 A Bilag 1, L 136 B Bilag 1 Offentligt Lovforslaget betyder også, at kommunernes incitamenter til at lade regionerne

Læs mere

Nøgletal for privatbanerne Regnskab 2017

Nøgletal for privatbanerne Regnskab 2017 Nøgletal for privatbanerne 4. juni 2019 2 Nøgletal for privatbanerne Privatbanestatistik, Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen udarbejder årligt nærværende statistik for privatbanerne, der i lighed med statistikken

Læs mere

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af lov om trafikselskaber

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af lov om trafikselskaber UDKAST til Forslag til Lov om ændring af lov om trafikselskaber (Overdragelse af statens praktiske trafikkøberansvar for øresundstrafikken til Skånetrafiken) 1. I lov om trafikselskaber, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Trafikkøbsrapport Trafikkøb 2016

Trafikkøbsrapport Trafikkøb 2016 Trafikkøbsrapport Trafikkøb Trafikkøbsrapport Udgivet af: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Frederiksholms Kanal 27F 1220 København K Udarbejdet af: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet ISBN:

Læs mere

Movia Mobilitetsplan 2021 Arbejdspapir: Samdrift mellem statslige og regionale jernbaner

Movia Mobilitetsplan 2021 Arbejdspapir: Samdrift mellem statslige og regionale jernbaner Movia Mobilitetsplan 2021 Arbejdspapir: Samdrift mellem statslige og regionale jernbaner Udkast 1 Indholdsfortegnelse 1. Status... 3 2. Udviklingsmuligheder... 5 3. Scenarier... 7 Fra Trafikplan til Mobilitetsplan

Læs mere

Nøgletal for privatbanerne, regnskab 2008

Nøgletal for privatbanerne, regnskab 2008 Nøgletal for privatbanerne, 7. april 2010 3 Nøgletal for privatbanerne, Forord Privatbanestatistik, Regnskab 2008 Trafikstyrelsen udarbejder årligt nærværende statistik for privatbanerne, der i lighed

Læs mere

Afgrænsning af udbudspakke for regionaltogstrafik i Midtog Vestjylland 2020

Afgrænsning af udbudspakke for regionaltogstrafik i Midtog Vestjylland 2020 Transport- og Bygningsudvalget 2016-17 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 115 Offentligt Afgrænsning af udbudspakke for regionaltogstrafik i Midtog Vestjylland 2020 Bilagsrapport 01. november 2016

Læs mere

Indstilling. Midttrafiks tilslutning til Rejsekortet. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg

Indstilling. Midttrafiks tilslutning til Rejsekortet. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 6. marts 2013 Midttrafiks tilslutning til Rejsekortet 1. Resume Midttrafik har endnu ikke truffet beslutning om eventuel tilslutning til

Læs mere

Revideret budget 2011 for handicapkørsel, KAN-kørsel samt Trafikselskabet

Revideret budget 2011 for handicapkørsel, KAN-kørsel samt Trafikselskabet Dato Journalnr Sagsbehandler e-mail Telefon 20. januar 2011 1-21-3-09 Tine Jørgensen tij@midttrafik.dk 8740 8205 Revideret budget 2011 for handicapkørsel, KAN-kørsel samt Trafikselskabet Bestyrelsen for

Læs mere

Nøgletal for privatbanerne, regnskab 2009

Nøgletal for privatbanerne, regnskab 2009 Nøgletal for privatbanerne, 5. oktober 2010 3 Nøgletal for privatbanerne, Forord Privatbanestatistik, Regnskab 2009 Trafikstyrelsen udarbejder årligt nærværende statistik for privatbanerne, der i lighed

Læs mere

/"rm. håndtering af. Flere ressourcer til %,, Boligmimsleriel INDKOMMET. . B*"."*;V*.'åb'

/rm. håndtering af. Flere ressourcer til %,, Boligmimsleriel INDKOMMET. . B*.*;V*.'åb' INDKOMMET /"rm '.. B*"."*;V*.'åb' Boligmimsleriel Flere ressourcer til håndtering af %,, Indhold 2 Indhold Kontraktgrundlag... 4 1.1. Tillægskontraktensstatus'] forhold til Kontrakten... 4 2. Baggrund...

Læs mere

Flere ressourcer til håndtering af Rejsekort

Flere ressourcer til håndtering af Rejsekort ^^^Transport- og w Bygningsministeriet Flere ressourcer til håndtering af Rejsekort i 2015 Tillægskontrakt 10 Indhold I 2. Indhold 1. Kontraktgrundlag 4 l.i. Tillægskontraktens status i forhold til Kontrakten

Læs mere

Åben tillægsdagsorden. til mødet i Bestyrelsen for Midttrafik 23. marts 2012 kl. 09.00 Søren Nymarks Vej 3, 8270 Højbjerg

Åben tillægsdagsorden. til mødet i Bestyrelsen for Midttrafik 23. marts 2012 kl. 09.00 Søren Nymarks Vej 3, 8270 Højbjerg Åben tillægsdagsorden til mødet i Bestyrelsen for Midttrafik 23. marts 2012 kl. 09.00 Søren Nymarks Vej 3, 8270 Højbjerg Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst Side 1 Forslag til takstnedsættelser 1 1 1-25-1-11

Læs mere

Trafikkøbsrapport Trafikkøb 2017

Trafikkøbsrapport Trafikkøb 2017 Trafikkøbsrapport Trafikkøb Trafikkøbsrapport Udgivet af: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Frederiksholms Kanal 27F 1220 København K Udarbejdet af: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet ISBN:

Læs mere

Lokaltog er med til at sikre mobilitet på hele Sjælland. 26. oktober 2017 Banechef Tommy Frost

Lokaltog er med til at sikre mobilitet på hele Sjælland. 26. oktober 2017 Banechef Tommy Frost Lokaltog er med til at sikre mobilitet på hele Sjælland 26. oktober 2017 Banechef Tommy Frost Baggrund Hvad er Lokaltog A/S? Lokaltog A/S blev dannet i 2015 gennem en fusion af de to daværende lokalbaneselskaber

Læs mere

Trafikkøbsrapport 2010-2014. Trafikkøb 2010-2014

Trafikkøbsrapport 2010-2014. Trafikkøb 2010-2014 Trafikkøbsrapport 2010-2014 Trafikkøb 2010-2014 Trafikkøbsrapport 2010-2014 Udgivet af: Transport- og Bygningsministeriet Frederiksholms Kanal 27F 1220 København K Udarbejdet af: Transport- og Bygningsministeriet

Læs mere

Dette notat er udarbejdet for at Region Sjælland får et første samlet overblik over investeringsbehovet på lokalbanerne i perioden 2016 2025.

Dette notat er udarbejdet for at Region Sjælland får et første samlet overblik over investeringsbehovet på lokalbanerne i perioden 2016 2025. Notat Til: Region Sjælland Kopi til: PEG + Regionstog Sagsnummer Sagsbehandler TFR Direkte +45 36 13 16 00 Fax - TFR@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 9. marts 2015 Investeringsbehov

Læs mere

Bilag 3. Krav til regnskaber mv.

Bilag 3. Krav til regnskaber mv. Bilag 3 Krav til regnskaber mv. Indholdsfortegnelse 1. PLIGT TIL AT UDARBEJDE SÆRSKILTE REGNSKABER... 3 2. UDVEKSLING AF YDELSER MELLEM AKTIVITETER... 3 3. OMKOSTNINGSFORDELING... 3 4. INDTÆGTSFORDELING...

Læs mere

Regeringen lægger op til ny rammeaftale for jernbaneområdet 2005 2014

Regeringen lægger op til ny rammeaftale for jernbaneområdet 2005 2014 Dato : 10. oktober 2003 Regeringen lægger op til ny rammeaftale for jernbaneområdet 2005 2014 Regeringen lægger op til en ny rammeaftale, der skal sikre de langsigtede rammer for jernbaneområdet. Aftalen

Læs mere

Udkast. Statsrevisoratet Christiansborg 1240 København K. Redegørelse til statsrevisorerne vedr. beretning 3/06 om anskaffelse af IC4-tog

Udkast. Statsrevisoratet Christiansborg 1240 København K. Redegørelse til statsrevisorerne vedr. beretning 3/06 om anskaffelse af IC4-tog Udkast MINISTEREN Statsrevisoratet Christiansborg 1240 København K Dato 1. marts 2007 J. nr. 013-000041 Deres ref. Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Telefon 33 92 33 55 Redegørelse til statsrevisorerne

Læs mere

AFTALE [indsæt udkastdato] [Adresse] [Postnummer, by] [Cvr.nr.] ( Projektejer )

AFTALE [indsæt udkastdato] [Adresse] [Postnummer, by] [Cvr.nr.] ( Projektejer ) AFTALE [indsæt udkastdato] Mellem [Navn] [Adresse] [Postnummer, by] [Cvr.nr.] ( Projektejer ) og [HOFOR Spildevand København A/S] Ørestads Boulevard 35 2300 København S [Cvr.nr. 26043182] ( HOFOR ) Om

Læs mere

Sagsnr Spørgsmål og svar Kontraktbilag XX Udbud af Scale-up Denmark. 1. Spørgsmål til UDBUDSBETINGELSER + UDBUDSBILAG 1-3

Sagsnr Spørgsmål og svar Kontraktbilag XX Udbud af Scale-up Denmark. 1. Spørgsmål til UDBUDSBETINGELSER + UDBUDSBILAG 1-3 Sagsnr. 1-30-76-29-14 Spørgsmål og svar Kontraktbilag XX Udbud af Scale-up Denmark 1. Spørgsmål til UDBUDSBETINGELSER + UDBUDSBILAG 1-3 1.1 I Udbudsbetingelserne er der i afsnit 10.3, s. 16, angivet I

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Finanstilsynet og Finans Danmark.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Finanstilsynet og Finans Danmark. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om statsgaranti, garantiprovision og aflønningsprovision i forbindelse med finansiering

Læs mere

Bilag 3. Jord & Affald J.nr. MST-7551-00038 Ref. fh Den 3. april 2014

Bilag 3. Jord & Affald J.nr. MST-7551-00038 Ref. fh Den 3. april 2014 Bilag 3 Jord & Affald J.nr. MST-7551-00038 Ref. fh Den 3. april 2014 Kravspecifikation for revisorbistand til Miljøstyrelsens administration og kontrol efter pantbekendtgørelsen 1. Baggrund Det danske

Læs mere

a. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til følgende:

a. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til følgende: Aktstykke nr. 101 Folketinget 2017-18 Afgjort den 24. maj 2018 101 Transport-, Bygnings- og Boligministeriet. København, den 8. maj 2018. a. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet anmoder hermed om

Læs mere

Trafikplan for jernbanen Trafikdage den 26. august 2008

Trafikplan for jernbanen Trafikdage den 26. august 2008 Trafikplan for jernbanen 2008-2018 Trafikdage den 26. august 2008 Baggrund for den statslige trafikplan Lov om trafikselskaber fra år 2006: Trafikplanen omhandler offentlig servicetrafik Udarbejdes mindst

Læs mere

Der overføres 1,0 mio. kr. til Anlægsprojekter på jernbanen til anlæg af Stilling og Laurbjerg stationer.

Der overføres 1,0 mio. kr. til Anlægsprojekter på jernbanen til anlæg af Stilling og Laurbjerg stationer. Aktstykke nr. 88 Folketinget 2018-19 Afgjort den 28. februar 2019 Transport-, Bygnings- og Boligministeriet. København, den 20. februar 2019. 88 a. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet anmoder hermed

Læs mere

Notat: Udvidet gratis transport i Tønder Kommune

Notat: Udvidet gratis transport i Tønder Kommune Notat: Udvidet gratis transport i Tønder Kommune Dato: 11. juni 2014 Journal nr.: 50-50-01-1-09 Kontaktperson: Andreas Hårde Baggrund Tønder Kommune har bedt om en redegørelse for mulighederne for at gennemføre

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om trafikselskaber

Forslag. Lov om ændring af lov om trafikselskaber Lovforslag nr. L 44 Folketinget 2018-19 Fremsat den 3. oktober 2018 af transport-, bygnings- og boligministeren (Ole Birk Olesen) Forslag til Lov om ændring af lov om trafikselskaber (Overdragelse af statens

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om takstændringer i offentlig servicetrafik

Høringsnotat. Bekendtgørelse om takstændringer i offentlig servicetrafik Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 4178 0255 Fax 7262 6790 nzj@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om takstændringer i offentlig servicetrafik i trafikselskaber og hos jernbanevirksomheder

Læs mere

Det hedder i 8 i Lov om trafikselskaber - og jeg citerer:

Det hedder i 8 i Lov om trafikselskaber - og jeg citerer: Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2017-18 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 567 Offentligt Side 1 af 11 Talemanuskript til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål Q og R Spørgsmål Q: Vil ministeren

Læs mere

Hvad ved vi? Regeringens sundhedsudspil og udspil om HOT samt sundhedsaftalen med DF

Hvad ved vi? Regeringens sundhedsudspil og udspil om HOT samt sundhedsaftalen med DF Agenda Hvad ved vi? Regeringens sundhedsudspil og udspil om HOT samt sundhedsaftalen med DF Det koster penge: Konsekvenser for økonomien for kommuner på Sjælland Er governance HOT eller NOT: Konsekvenser

Læs mere

K E N D E L S E. Danmarks Optikerforening (selv) mod Aalborg Kommune (Selv)

K E N D E L S E. Danmarks Optikerforening (selv) mod Aalborg Kommune (Selv) Klagenævnet for Udbud (Deleuran, Bundesen, Lethan) 1:714-15 den 18. november 1994 K E N D E L S E Danmarks Optikerforening (selv) mod Aalborg Kommune (Selv) Den 12. januar 1994 udbød indklagede, Aalborg

Læs mere

Dato Journalnr Sagsbehandler Telefon. 14. december Niels Henrik Næsselund

Dato Journalnr Sagsbehandler  Telefon. 14. december Niels Henrik Næsselund Dato Journalnr Sagsbehandler e-mail Telefon 14. december 2009 1-21-1-09 Niels Henrik Næsselund nhn@midttrafik.dk 8740 8239 Budget 2010 I april 2009 behandlede bestyrelsen et teknisk budgetoplæg for 2010.

Læs mere

Nye rammer for drift på banen

Nye rammer for drift på banen Nye rammer for drift på banen Thomas S. Hedegaard, Kommerciel direktør, A/S Jernbanens udfordringer Den danske banekonference 21. maj 2013 Indhold Den brændende platform. Barrierer for den nødvendige udvikling.

Læs mere

Forretningsbetingelser

Forretningsbetingelser Forretningsbetingelser 1. Forretningsbetingelserne, aftale og parterne 1.1. Forretningsbetingelserne gælder for alle opgaver, som Vistisen & Lunde udfører for kunden, medmindre kunden har indgået anden

Læs mere

Svarskrivelse nr. 1. Udbud af behandling af glasemballage for Københavns Kommune. 16. august Sagsnr.: Dokument:

Svarskrivelse nr. 1. Udbud af behandling af glasemballage for Københavns Kommune. 16. august Sagsnr.: Dokument: Teknik- og Miljøforvaltningen 16. august 2018 Sagsnr.: 2018-0083881 Dokument: 2018-0083881-7 Sagsbehandler Iben Carlsen Svarskrivelse nr. 1 Udbud af behandling af glasemballage for Københavns Kommune Affald

Læs mere

TILRETTELÆGGELSE AF BUSTRAFIK EFTER KOMMUNALREFORMEN

TILRETTELÆGGELSE AF BUSTRAFIK EFTER KOMMUNALREFORMEN Område: Regional Udvikling Udarbejdet af: Ebbe Jensen Afdeling: Mobilitet og infrastruktur E-mail: ebbe.jensen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 08/8455 Telefon: 76631987 Dato: 20. november 2008 TILRETTELÆGGELSE

Læs mere

TRAFIKPLAN FOR REgION MIdTjyLLANd

TRAFIKPLAN FOR REgION MIdTjyLLANd TRAFIKPLAN FOR region midtjylland Den regionale trafikplan herunder X bus og privatbaner Visioner og principper for det regionale rutenet Den regionale udviklingsplan sammenfatter Regionsrådets visioner

Læs mere

Beslutningsprotokol for Åben dagsorden. til mødet i Bestyrelsen for Midttrafik 12. december 2014 kl. 09.00 Søren Nymarks Vej 3, 8270 Højbjerg

Beslutningsprotokol for Åben dagsorden. til mødet i Bestyrelsen for Midttrafik 12. december 2014 kl. 09.00 Søren Nymarks Vej 3, 8270 Højbjerg sprotokol for Åben dagsorden til mødet i Bestyrelsen for Midttrafik 12. december 2014 kl. 09.00 Søren Nymarks Vej 3, 8270 Højbjerg Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst Side 1 Tidsplan for Midttrafiks budget

Læs mere

Notat om rammer for EU-udbud af buskørsel i Svendborg Kommune

Notat om rammer for EU-udbud af buskørsel i Svendborg Kommune FynBus 24 oktober 2011 Notat om rammer for EU-udbud af buskørsel i Svendborg Kommune Baggrund I 2008 blev buskørsel i Svendborg Kommune udbudt for perioden køreplanskiftet 2008 30. juni 2012. Der forventes

Læs mere

Til Kontaktudvalget. Supplerende materiale til business case om rejsekortet

Til Kontaktudvalget. Supplerende materiale til business case om rejsekortet Til Kontaktudvalget Supplerende materiale til business case om rejsekortet Med henvisning til Business case rejsekort som reinvesteringsprojekt i Midttrafik, januar 2013, som er udsendt til behandling

Læs mere

Faktaark Udbud af togtrafikken på Kystbanen og over Øresund

Faktaark Udbud af togtrafikken på Kystbanen og over Øresund Faktaark Udbud af togtrafikken på Kystbanen og over Øresund Indhold: Den fremtidige kontrakt i Danmark Fakta om den vindende operatør Udbuddets trafikomfang Udbudsform Væsentlige udbudsbetingelser Målsætninger

Læs mere

Notat I forbindelse med budgetlægningen

Notat I forbindelse med budgetlægningen Trafik og Veje Dato: 11 08-2017 Sagsnr.: Sagsbehandler: vphls Notat I forbindelse med budgetlægningen 2018-2021 Dato: 11. august 2017 Kopi til: Emne: Rutetilpasninger på den regionale kollektive trafik

Læs mere

Forslag til Budget 2011 til politisk høring

Forslag til Budget 2011 til politisk høring Dato Journalnr Sagsbehandler e-mail Telefon 11. juni 2010 1-21-3-09 Niels H. Næsselund nsn@midttrafik.dk 87408239 Forslag til Budget 2011 til politisk høring Budgetprocessen for Budget 2011 I henhold til

Læs mere

SKJERN > STRUER. Struer. Skjern. Gyldig til Hjerm Holstebro Bur Vemb Ulfborg Tim Hee. Ringkøbing Lem

SKJERN > STRUER. Struer. Skjern. Gyldig til Hjerm Holstebro Bur Vemb Ulfborg Tim Hee. Ringkøbing Lem SKJERN > STRUER Gyldig 10.12.2017 til 08.12.2018 Struer Ringkøbing Lem Hjerm Holstebro Bur Vemb Ulfborg Tim Hee Skjern INFORMATION GYLDIGHED Køreplanen er gyldig 10.12.2017-08.12.2018. TEGNFORKLARING Afgangstid

Læs mere

Orientering om rejsekortet 27 august 2012 Trafikdage i Aalborg. Bjørn Wahlsten, adm. direktør i Rejsekort A/S

Orientering om rejsekortet 27 august 2012 Trafikdage i Aalborg. Bjørn Wahlsten, adm. direktør i Rejsekort A/S Orientering om rejsekortet 27 august 2012 Trafikdage i Aalborg Bjørn Wahlsten, adm. direktør i Rejsekort A/S Rejsekortsystemet - fakta Rejsekort A/S er ejet af trafikvirksomheder i Danmark og kravene til

Læs mere

Nordjyske Jernbaner A/S. Velkommen videre

Nordjyske Jernbaner A/S. Velkommen videre Nordjyske Jernbaner A/S Velkommen videre Fusion af 2 traditionsbundne privatbaner i 2001 Hovedaktionær Den danske Stat Skagensbanen A/S Etableret 1890 Hirtshalsbanen A/S Etableret 1925 Hovedaktionær NT/Region

Læs mere

Høringssvar til Trafikplanen fra Ringkøbing-Skjern Kommune

Høringssvar til Trafikplanen fra Ringkøbing-Skjern Kommune Returadresse Viden & Strategi Politisk Administrativt Sekretariat Ved Fjorden 6, 6950 Ringkøbing Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen via mail: info@tbst.dk Sagsbehandler Mads Laursen Direkte telefon 99741275

Læs mere

Forlængelse af overenskomst med Fonden Egå Marina

Forlængelse af overenskomst med Fonden Egå Marina Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Kultur og Borgerservice Dato 14. maj 2014 Fonden Erhvervsdrivende Fond (herefter Fonden ) om drift af lystbådehavnen, herunder bemyndigelse til Fonden til

Læs mere

Udviklingen af de nordjyske lokalbaner. Udfordringer i den nuværende betjening på hovednettet i Nordjylland Vision for en Nordjysk

Udviklingen af de nordjyske lokalbaner. Udfordringer i den nuværende betjening på hovednettet i Nordjylland Vision for en Nordjysk NORDJYSKE JERNBANER SELVSTÆNDIGT REGIONALTOGSSYSTEM I NORDJYLLAND Udviklingen af de nordjyske lokalbaner. Udfordringer i den nuværende betjening på hovednettet i Nordjylland Vision for en Nordjysk regionaltogsbetjening

Læs mere

Notat: Overslag over gratis kørsel i Tønder Kommune

Notat: Overslag over gratis kørsel i Tønder Kommune Notat: Overslag over gratis kørsel i Tønder Kommune Den 14. januar blev der afholdt møde mellem Sydtrafik og Tønder Kommune vedr. gratis kørsel for skolesøgende elever under 18 år. På mødet blev det besluttet

Læs mere

Køreplantimer og passagerantal. Tabel 1 viser den kollektive bustrafik i køreplantimer og passagerantal.

Køreplantimer og passagerantal. Tabel 1 viser den kollektive bustrafik i køreplantimer og passagerantal. Notat: Region Syddanmark FynBus - perioden 2007 til 2015 - udvikling i køreplantimer, passagerantal og økonomi - regionens ramme og konsekvens for fremtiden herunder likviditet Efter Regionens første 2

Læs mere

TØF s KONFERENCE 8. MARTS 2004. Ny sammenhæng mellem Trafikkøb og Planlægning i Staten. Jens Andersen

TØF s KONFERENCE 8. MARTS 2004. Ny sammenhæng mellem Trafikkøb og Planlægning i Staten. Jens Andersen TØF s KONFERENCE 8. MARTS 2004 Ny sammenhæng mellem Trafikkøb og Planlægning i Staten Jens Andersen Fire nøgleord Ny Sammenhæng Trafikkøb Planlægning Indlægget har to dele Den aktuelle jernbanestrukturændring

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del - Bilag 281 Offentligt. Status om Signalprogrammet Januar 2019

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del - Bilag 281 Offentligt. Status om Signalprogrammet Januar 2019 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 TRU Alm.del - Bilag 281 Offentligt Status om Signalprogrammet Januar 2019 1 Punktlighed på ERTMS-strækningen i Nordjylland 2 Status for IC3 IC3-toget fra

Læs mere

Åben dagsorden. til mødet i Bestyrelsen i Midttrafik 15. januar 2010 kl. 10:00 Søren Nymarks Vej 3, 8270 Højbjerg

Åben dagsorden. til mødet i Bestyrelsen i Midttrafik 15. januar 2010 kl. 10:00 Søren Nymarks Vej 3, 8270 Højbjerg Åben dagsorden til mødet i Bestyrelsen i Midttrafik 15. januar 2010 kl. 10:00 Søren Nymarks Vej 3, 8270 Højbjerg Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst Side 1 Orientering om det hidtidige arbejde i Bestyrelsen

Læs mere

Finn Aaberg forlod mødet kl. 9.25. Knud Larsen var mødeleder under den resterende del af mødet.

Finn Aaberg forlod mødet kl. 9.25. Knud Larsen var mødeleder under den resterende del af mødet. Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 21.juni 2012 Tommy Frost 10 Kald af optioner i trafikkøbskontrakter med lokalbaneselskaberne. Indstilling: Administrationen indstiller, At administrationen

Læs mere

Kontrakt. mellem. [Spildevandsforsyningsselskabet] [navn, adresse og CVR-nr.] [Projektejer] [Navn, adresse og CVR-nr.] (tilsammen Parterne )

Kontrakt. mellem. [Spildevandsforsyningsselskabet] [navn, adresse og CVR-nr.] [Projektejer] [Navn, adresse og CVR-nr.] (tilsammen Parterne ) Kontrakt mellem [Spildevandsforsyningsselskabet] [navn, adresse og CVR-nr.] og [Projektejer] [Navn, adresse og CVR-nr.] (tilsammen Parterne ) Opdateres løbende efterhånden som Naturstyrelsen modtager bemærkninger

Læs mere

UDKAST. I medfør af tekstanmærkning nr. 128 ad til 28 på finanslov for finansåret 2019 fastsættes: Anvendelsesområde

UDKAST. I medfør af tekstanmærkning nr. 128 ad til 28 på finanslov for finansåret 2019 fastsættes: Anvendelsesområde UDKAST Bekendtgørelse om kompensation for rabatter til bestemte passagergrupper i fjernbustrafikken i yderområder I medfør af tekstanmærkning nr. 128 ad 28.53.03. til 28 på finanslov for finansåret 2019

Læs mere

Bilag. Bilag 2: Redegørelse for etablering af åbningsbalancen (Primokorrektioner) Den 26. november 2007. Århus Kommune

Bilag. Bilag 2: Redegørelse for etablering af åbningsbalancen (Primokorrektioner) Den 26. november 2007. Århus Kommune Bilag Den 26. november 2007 Bilag 2: Redegørelse for etablering af åbningsbalancen (Primokorrektioner) Århus Kommune Økonomisk Afdeling Borgmesterens Afdeling I forbindelse med aflæggelsen af åbningsbalancen

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af IC4- og IC2-tog. Januar 2012

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af IC4- og IC2-tog. Januar 2012 Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af IC4- og IC2-tog Januar 2012 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilrettelæggelsen af en større undersøgelse

Læs mere

Udkast til. Drifts- og samarbejdsaftale

Udkast til. Drifts- og samarbejdsaftale Djursland for fuld Damp Udkast til Drifts- og samarbejdsaftale Kulturafdelingen Journalnr.:08-24631 1. Samarbejdets parter. Som led i samarbejdet mellem: Foreningen Djursland for fuld Damp, Allingåbro

Læs mere