Aftale om Budget

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Aftale om Budget"

Transkript

1 15 Aftale om Budget Aftalen er indgået mellem Venstre, Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre Odder Rådhus 19. september 2017

2 16 INDLEDNING Budgetaftalen er indgået ud fra forudsætningerne i den vedtagne vision for Odder Kommune om at skabe rammerne for det gode liv, skabe gode betingelser for vækst og fastholde en sund og balanceret økonomi. Det er en bred budgetaftale, hvor den borgernære velfærd i hele kommunen er prioriteret. Der er fokus på, at fællesskabet mellem borgerne og kommunen styrker væksten og det gode liv for alle borgere. Budgetaftalen sikrer forsat byudvikling i Odder by og i oplandsbyerne, og skaber gode bosætningsmuligheder. Den kommunale infrastruktur udbygges og vedligeholdes samtidig med at trafiksikkerheden øges. I aftalen er der endvidere fokus på sundhed, omsorg, fritid, kultur, klimasikring og miljø. Andre dele i aftalen bidrager til udvikling af den kommunale velfærd med udgangspunkt i de borgere der har det største behov. TILTAG OG INDSATSER I BUDGETAFTALEN 1. Byudvikling. 1.1 Bendixminde. I forbindelse med etablering af nyt boligområde ved Bendixminde, afsættes kr. til cykelog gangbro over Stampmøllebækken og kr. til etablering af stamvej, stier, forsyning og byggemodning af grunde. 1.2 Udvikling af boligområdet Bendixminde mm. For til stadighed at have et passende antal kommunale byggegrunde klar til salg, afsættes der kr. i 2018 og kr. i 2019 til planlægning og udvikling af det nye boligområde 1.B.39 i Odder Vest Bendixminde. 1.3 Forskønnelse af byområder. Der afsættes en pulje under Miljø- og Teknikudvalget på kr. årligt til forskønnelse af byområder, især med fokus på oplandsbyerne. Puljen anvendes i samarbejde med lokalrådene og andre lokale foreninger. 1.4 Tilskud til lokalrådene. Ud over den løbende dialog med lokalrådene, udbetales årligt kr. til lokalrådene til fremme af udviklingen i oplandsbyerne. Tilskuddet i 2018 betales over vækstpuljen. Fra 2019 afsættes tilskuddet særskilt på budgettet. Ved budgetlægningen for drøftes yderligere midler til lokalrådene til større udviklingsprojekter. 1.5 Udvikling af Odder midtby. 17,4 udvalg til udvikling af Odder midtby har gennem perioden arbejdet med inddragelse af borgernes idéer, og har gennem workshops med lokale ildsjæle formuleret et idékatalog. Der afsættes kr. til udarbejdelse af en helhedsplan for Odder By, bestående af en klar vision, strategi for indsatser og konkrete projektforslag. Helhedsplanen skal endvidere indeholde et afsnit om økonomien i den foreslåede strategi og de deraf følgende konkrete projektforslag. Både hvad angår de nødvendige investeringer og det forventede afkast i form af vækst og udvikling. Realdania ansøges om bidrag til medfinansiering af udarbejdelsen af helhedsplanen samt de efterfølgende investeringer i skabelse af liv i Odder bymidte. Udarbejdelsen af en helhedsplan er i tråd med Byrådets strategiske målsætninger for det gode liv gennem fællesskab, nærhed og åbenhed.

3 Sagen forankres i Økonomiudvalget. Helhedsplanens forslag inddrages i budgetlægningen for Trafik Offentlig trafikbetjening. Der afsættes kr. årligt til analyse og udvidelse af den lokale offentlige trafikbetjening, mellem by og opland, samt i Odder by med fokus på adgang til letbanen. Arbejdet skal sikre at, den offentlige trafikbetjening kan indrettes mere miljøvenlig, således at flere bruger den offentlige transport. Der skal i arbejdet ses på alle muligheder og erfaringer fra andre kommuner herunder buskørsel flexordninger, delebilsordninger, bycykler, elcykler mv. I forlængelse af Midttrafiks analyse af busbetjeningen i kommunerne, udarbejdes en analyse af hvordan den lokale offentlige trafikbetjening kan indrettes mere miljøvenligt og således flere bruger offentlig tranport. Desuden skal det vurderes hvordan den øvrige offentlige transport yderligere kan understøtte brugen af Letbanen. En eventuel udvidelse af den lokale trafikbetjening på baggrund af analysen, skal hænge sammen med etablering af ny tog- og busterminal på Rude Havvej, og begge projekter skal være med til at binde hele kommune bedre sammen. Der iværksættes en samlet debat om den offentlige trafikbetjening i Odder Kommune i tæt dialog med bl.a. lokalrådene. 2.2 Ny tog- og busterminal på Rude Havvej. I forbindelse med etablering af ny tog- og busterminal på Rude Havvej, afsættes foreløbig kr. til bil- og cykelparkering, adgangsveje, trafiksikkerhedsmæssige tiltag mm. Anlægsudgifterne forventes afholdt i perioden Der afsættes kr. til køb af ejendom beliggende ved den nye tog- og bussterminal. 3. Trafiksikkerhed. 3.1 Puljer til trafiksikkerhed. For at forbedre trafiksikkerheden og sikre børnenes skolevej afsættes under Miljø- og Teknikudvalget: En pulje på kr. årligt til trafiksikkerhedsprojekter der bl.a. omfatter trafiksikkerheden på Østermarksvej/Lundevej samt i Amstrup En pulje på kr. årligt til tiltag i oplandsbyerne. 3.2 Cykelsti mellem Ørting og Gylling. For at sikre de bløde trafikanter og dermed øge trafiksikkerheden mellem Ørting og Gylling, afsættes kr. i 2018 og kr. i 2019 til etablering af dobbeltrettet cykelsti i passende afstand fra vejen. 3.3 Grobshulvej og sikring af cykelstier. For at øge trafiksikkerheden på Grobshulevej, afsættes kr. til flytning af kantpæle til mellem kørebane og cykelsti. 3.4 Vejvedligeholdelse. Der afsættes yderligere kr. årligt til vedligeholdelse af de kommunale veje. Der overvejes et funktionsudbud for de veje, som ikke er omfattet af det nuværende funktionsudbud. I løbet af foråret 2018 udarbejdes oplæg til funktionsudbud. 3.5 Sti mellem Løkkegårdsvej og Røddalsminde. Det fremgår af lokalplan nr for Holbeks Ager, at der skal ligge en offentlig sti fra Løkkegårdsvej til Røddalsminde. Stien skal sikre stiforbindelse til bl.a. Vestermarkskolen. Der afsættes kr. til etablering af stien i 2018.

4 Vintertjeneste. For til stadighed at have et effektivt vinterberedskab, optimal udnyttelse heraf og skåne miljøet mest mulig, sker der en løbende udskiftning af vintermateriellet. I 2018 afsættes kr. til udskiftning af saltspreder. 4. Sundhed og omsorg. 4.1 Fastholdelse af serviceniveau på ældreområdet. Et stigende antal ældre betyder stigende udgifter til sundhed og omsorg. For at fastholde det kommunale serviceniveau er der i budget 2018 en pulje på kr. til dette formål (demografipulje). 4.2 Lokal sundhedsindsats. Der er behov for at udvikle kommunens patientrettede indsatser, som alternativ til indlæggelser og genindlæggelser på sygehusene, ligesom der i højere grad er behov for at kunne tilbyde rehabilitering i hele borgernes sygdomsforløb. Hertil afsættes yderligere kr. årligt. 4.3 Nye plejeboliger. Et stigende antal ældre betyder et øget behov for plejeboliger. Derfor etableres 30 ny plejeboliger ved Stenslundcentret. Plejeboligerne opføres i samarbejde med OK-fonden. Til servicearealer i forbindelse med 30 nye plejeboliger afsættes kr., hertil yder staten et tilskud på kr. Til driften afsættes kr. i 2019 og årligt fra Handicapbus. Der indkøbes en fælles handicapbus til Bronzealdervej og Stenslundscentret. Bussen bidrager til socialt samvær og aktiviteter ud af huset, hvilket understøtter trivsel og det gode hverdagsliv. De pårørende har mulighed for at låne bussen til glæde og gavn for beboerne. Der afsættes kr. til indkøb af bus. 4.5 Nyt fælles IT-system. For at kunne leve op til nationale krav om handleplaner, dokumentation og journalføring, samt Odder Kommunes visioner om det gode liv, vækst og udvikling, afsættes der kr. til anskaffelse og implementering af nyt fælles fagsystem for områderne sundhed, ældre og handicappede. 5. Folkeskolen. 5.1 Inklusion og specialklasseelever. Der afsættes på Børne- Unge- og Kulturudvalgets området en pulje på 8,5 mio. kr. i 2018, 6,5 mio. kr. i 2019 og 4,1 mio. kr til at imødegå stigende udgifter til specialklasselever samt til en øget indsats for at styrke de inkluderende læringsmiljøer og tidlige indsatser på almenområdet i dagtilbud og skole. Det forventes, at investeringsstrategien efter tre år vil medføre, at udgiftspresset fjernes, og at området igen kan driftes på nuværende budgetniveau. Der udarbejdes en analyse og afdækning af det nuværende arbejde med inklusion i dagtilbud og skole. Analysen omfatter endvidere afdækning af styring og økonomi på specialklasseområdet samt støtte- og vejledningsfunktionernes tværgående arbejde på dagtilbud og skole. Analysen danner baggrund for udarbejdelsen af anbefalinger til fremtidig praksis på området og til fastlæggelse af politiske mål for området. Arbejdet med investeringsstrategien forankres i Børn-, Unge- og kulturudvalget. 5.2 IT netværk. Der afsættes kr. til optimering af IT-netværk på skolerne.

5 19 6. Styrkelse af indsatsen på beskæftigelsesområdet. 6.1 Styrket indsats på Jobcenterområdet. For at styrke indsatsen for jobcenterområdet øges ledelseskraften og ledelsesopgaven. Udgifterne hertil udgør kr. i 2018 stigende til kr. fra Styrkelsen skal øge kvaliteten af sagsbehandlingen og sikre, at sagsbehandlerne løbende arbejder med progression. Inden ledelseskraften og ledelsesopgaven styrkes, skal Beskæftigelsesudvalget godkende en plan for styrkelsen af og opfølgning på indsatsen. 6.2 Styrket indsats for de 15 til 30 årige. Der afsættes kr. i 2018 og kr. i 2019 og 2020 til understøtning af den frivillige mentorindsats. Tilbuddet målrettes unge mellem 15 og 30 år, der har vanskeligt ved at få en uddannelse eller arbejde som følge af psykiske problemer, manglende selvtillid og sociale problemer. 7. Fritid og kultur. Odder Kommune ønsker at bakke op om de lokale initiativer på fritids- og kulturområdet. 7.1 Odderkystens badeanstalt. Der ydes støtte til Odder Vinterbadeklub i deres bestræbelser på at etablere Odderkystens badeanstalt. Odder Kommune øger således sit tidligere tilsagn om anlægstilskud på kr. til kr. på baggrund af en anlægsudgift på kr. ex. moms. 7.2 Støtte til idrætshaller. Der ydes Hou hallen en kommunegaranti på kr. til lån optaget til udvidelse af hallen. Ørting hallen ydes ligeledes en kommunegaranti på kr. til etablering af motionsrum. Hundslund hallen ydes et tilskud på kr. til renovering af gavl og tilbygning. 7.3 Støtte til helhedsplan for Hou lystbådehavn. Der ydes Hou lystbådehaven et tilskud på kr. til fortsat udvikling af lystbådehavnen i dialog med Odder Kommune. 7.4 Vitapark og kulturdelen. For at fremme kulturdelen i VitaPark afsættes kr. i 2018 og kr. i 2019 til indretning af kulturkøkkenet i VitaPark. 7.5 Kreativ skole. Odder kommune skal have en kreativ skole, der er kommunalt medfinansieret og drevet efter idegrundlaget for andelsbevægelsen. Den kreative skole skal være et åbent tilbud for alle børn og unge i alderen 6-25 år. Tilbuddet skal være tilgængeligt for alle på sammenlignelige vilkår som de øvrige fritidstilbud i Odder kommune. Odder kommune stiller rammer til rådighed for den kreative skole og bidrager til driften. Der afsættes kr. i 2018 og Børn-, Unge- og Kulturudvalget udarbejder forslag til oprettelse, placering og drift af kreativ skole. Forslaget indgår i budgetlægningen for Kampsportscenter. Børne- Unge- og Kulturudvalget arbejder videre med at udarbejde et beslutningsgrundlag for placering og indretning af kampsportscentret. Beslutningsgrundlaget indgår i budgetlægningen for

6 Aktivitetshuset og lokaleforhold. For at understøtte aktiviteterne i aktivitetshuset på Ålykkecentret undersøges, hvorledes de lokaler der støder op til cafeen i Ålykkecentret, kan komme til anvendelse. Tilsvarende afdækning ønskes foretaget af aktivitetslokalet på Bronzealdervej, og de tilstødende lokaler, med det formål at øge tilgængeligheden for centrets beboere. Forslaget indgår i budgetlægningen for Der afsættes kr. til analysearbejdet. 7.8 Sti fra Odder til Norsminde Fjord. Det er et ønske i kommuneplanen, at der etableres et cykel- og gangstiforløb fra Odder by til Norsminde Fjord. Et stiforløb vil give borgerne og besøgende mulighed for en oplevelsesrig naturtur fra Odder og langs åen ud til fjorden. Der afsættes kr. i 2018 og kr. i 2019 til realisering af etape 1 fra Odder til Assedrup. 7.9 Mountainbikerute/faciliteter. I samarbejde med lokale foreninger, undersøges mulighederne for etablering af mountainbike ruter/faciliteter i skove tæt på Odder by. Eventuelle omkostninger i 2018 afholdes af Sundhedspuljen og Vækstpuljen. Konkrete forslag fremsendes til budgetlægningen for Kulturpulje. Kulturpuljen forhøjes med kr. 8. Erhvervsfremme. 8.1 Forlængelse af projektansættelse hos Udvikling Odder. For at fremme vækst og iværksætteri i Odder Kommune og øge etableringen af virksomheder i Odder Kommune, forlænges projektansættelsen i Udvikling Odder med yderligere et år (2018). Udgiften på kr. afholdes af vækstpuljen under Økonomiudvalget. 8.2 Industrijord. Der afsættes kr. til etablering af de resterende adgangsveje til erhvervsudstykningen ved Jernaldervej. 9. Natur, miljø og energi. 9.1 Klimatilpasningsplan ved Odder Museum. På baggrund af Odder Kommunes klimatilpasningsplan afsættes kr. til detailprojektering af klimatilpasningsindsats ved Odder Museum. Detailprojekteringen forventes at tage et år. Anlægsprojektforslag forventes at kunne behandles i forbindelse med budgetlægningen for Bæredygtig kommune. Der afsættes kr. til nye grønne tiltag, der gør Odder Kommune mere bæredygtig. Der kan f.eks indgå økologiske drift af kommunale arealer, biodiversitet, BNBO og grøn omstilling. 9.3 Energibesparende tiltag på kommunale ejendomme. På baggrund af Odder Kommunes målsætning om at være en grøn og klimavenlig kommune, afsættes der, ud over budgettet til løbende vedligeholdelse, kr. årligt i perioden til energibesparende projekter i kommunale ejendomme. Heri indgår udskiftning af tage på ældreboliger i Hundslund og renovering af overflader og efterisolering af Parkvejens skole. Endvidere afsættes kr. i 2018, kr. i 2019 og kr. i 2020 til renovering af køkkener og bade i ældreboligerne i Hundslund, Ørting og på Tunø.

7 Sondrup-Åkær fredningen. For at sikre Sondrup-Åkær fredningen afsættes kr. i 2018 og i Bekæmpelse af rotter. I henhold til Odder Kommunes handlingsplan for bekæmpelse af rotter afsættes kr. til mekaniske rottespærrer i skelbrønde ved de kommunale bygninger. SELVBUDGETTERING AF TILSKUD OG UDLIGNING OG UDSKRIVNINGSGRUNDLAG Odder Kommune har siden 2009 valg statsgaranti, men da Odder Kommune har en befolkningstilvækst i 2017, der er væsentlig højere end anvendt i statsgarantien og højere end den landsgennemsnitlige udvikling, vælges selvbudgettering i Indbyggertallet pr fastsættes til , svarende til indbyggertallet den Det selvbudgetterede udskrivningsgrundlaget for 2018 fastsættes til kr. svarende til det statsgaranterede udskrivningsgrundlag. Selvbudgetteringer giver et øget statstilskud og udligningstilskud på kr. Af disse sættes kr. til side til imødegåelse af eventuelle afvigelser fra de forudsætninger, som indgår i selvbudgetteringen. STYRKELSE AF KASSEBEHOLDNINGEN For at fastholde en for Odder Kommune passende gennemsnitlig kassebeholdning og skabe rum til uforudsete udgifter, øges den gennemsnitlige kassebeholdning i perioden med 20 mio. kr. fordelt med 8 mio. kr. i 2018 og 6 mio. kr. i hvert af årene 2019 og Den gennemsnitlige kassebeholdning forventes herefter at udgøre 83 mio. kr. ved udgangen af Odder Kommune skal til stadighed have en gennemsnitlig kassebeholdning på minimum 57 mio. kr. svarende til kr. pr. indbygger, samt en reserve på ca. 25 mio. kr. til imødegåelse af uforudsete udgifter. NEDBRINGELSE AF LANGFRISTET GÆLD Den samlede låneoptagelse udgør 7,2 mio. kr. i budgetperioden , medens afdrag på lån i samme perioden udgør 78 mio. kr. Den langfristede gæld nedbringes således med 70,8 mio. kr. i perioden. Ultimo 2021 er gælden nedbragt med kr. pr. indbygger i forhold til regnskab BESKATNING Skatteprocenten og grundskyldspromillen fastsættes uændret til henholdsvis 25,1 og 30,32. Budgetaftalen er indgået under forudsætning af, at aftalen ikke kommer i konflikt med de samlede budgetvilkår for alle landets kommuner.

8 22 HOVEDOVERSIGT Hovedoversigt budget kr. Driftsoverskud i budgetoplæg til 1. behandlingen Selvbudgettering (tast indbyggertal, statsgaranti = 22412) Ændringer til driftsbudgetet Driftsoverskud Afdrag på lån og finansforskydninger Skattefinansieret overskud før anlæg Anlægsudgifter - skattefinansieret Udisponeret anlægsudgifter - skattefinansieret Byggemodningsudgifter Indtægter ved salg af grunde og bygninger Skattefinansieret resultat (- = overskud) Låneoptagelse i henhold til budgetoplæg Reserve til imødegåelse af efterregulering af selvbudgettereing i Styrkelse af kassebeholdningen i henhold til budgetaftale Budgetresultat Udviklingen i gennemsnitlig kassebeholdning Kassebeholdning i henhold til ovenstående resultat

9 23 ÆNDRINGER TIL SERVICEUDGIFTSBUDGETTET Nr. Ny drift kr. Styrkelse af det kommunale tilbud i det nære sundhedsvæsen Styrkelse af det kommunale tilbud i det nære sundhedsvæsen - nedbringelse af betaling til Regionen Velfærdsteknologisk pulje til det nære sundhedsvæsen Velfærdsteknologisk pulje til det nære sundhedsvæsen - nedbringelse af betaling til Regionen Rottespærre i kommunale bygninger - 60 stk Trafiksikkerhedsprojekter 2018, herunder Østermarksvej/Lundevej/Campus og Amstrup Udarbejdelse af udviklingsplan for Odder By Forundersøgelse af klimatilpasningsindsats ved Odder Museum Flytning af kantpæle på Grobshulevej til mellem kørebane og cykelsti nye ældreboliger - afledte driftsudgifter. Se anlægsbudgetforslag nr Stigning i antallet af specialklasseelever Ressourcer til byggemodningsopgaver (Tekning & Miljø på Rådhuset) 2 årige ansættelse Jobcentret - styrkelse af ledelseskraften. Handle-og opfølgningsplan sendes til politisk behandling Jobcentret - styrkelse af ledelseskraften - mindreudgifter til indkomstoverførsler Odder Vinterbadeklub. Tilsagn om tilskud forhøjes fra kr. til kr Forhøjelse af driftsbudgettet til vejvedligeholdelse - oplæg til funktionsudbud Offentlig trafikbetjening Understøtning af frivillig mentorindsats for unge i Odder - udgift Understøtning af frivillig mentorindsats for unge i Odder - besparelse Forskønnelsespulje Bæredygtig kommune Kreativ skole Forhøjelse af kulturpulje I alt

10 Anlæg Skattefinansierede anlægsarbejder kr. 100 Skovbakkeskole og daginstitution Statsrefusion af vandplansprojekt Odder Å - udgifter afholdt før Køb af ejendom Rude Havvej 5 (godkendt af Byrådet ) Fælles fagsystem for Social- og Sundhedsområdet nye plejeboliger ved Stenslundcentret - servicearealer nye plejeboliger ved Stenslundcentret - statstilskud til servicearealer nye plejeboliger ved Stenslundcentret - grundkapital nye ældreboliger ved Stenslundcentret - salg af jord Hou Lystbådehavn, tilskud til udviklingsplan Cykel- og gangbro over Stampmøllebækken Energibesparende foranstaltninger i kommunale bygninger Bifrost, istandsættelse af Asgård Rådhuset, udskiftning af blytag Rådhuset, udskiftning af vinduer mod Rådhusgade og del af Nørregade VitaPark, kulturkøkken 2. etape Vintertjeneste, udskiftning af saltspreder Trafiksikring af gennemfartsveje i 7 byer Ældreboliger i Hundslund, Ørting og Tunø renovering af køkken og bad Klimatilpasningsprojekt for Stampmøllebækken ved Th. Køhlsvej og Rådhusgade Sti mellem Løkkegårdsvej og Vestermarkskolen (3 meter bred asfaltsti) Hov havn, byudvikling af området ved Hov havn Rude Havvej 3, by- og erhversudvikling af området Sti til Norsminde 1. etape fra Odder til Assedrup Renovering af den rørlagte del af Fattighusgrøften Plejeplan for Sondrup-Åkjær Fredningen Skole IT, vedligeholdelse af it-infrastruktur Skole IT, udskiftning af ipads Bibliotek, udskiftning af tag via energipuljen Bronzealdervej og Ålykkecentret - aktivitetslokaler Handicapbus - ældreområdet Ørtinghallen, tilskud til etablering af motionsrum som kommunegaranti 143 Hundslundhallen, tilskud til udskiftning af gavle (klimaskærm) og tilbygning Cykelsti fra Ørting til Gylling - dobbeltrettet med afstand til vejbane I alt skattefinansierede anlægsprojekter Jordforsyning 150 Etablere de resterende adgangsveje til erhvervsudstykningen ved Jernaldervej Byggemodning - rammebeløb Byggemodning til færdiggørelse af boligområder Byggemodning og jordkøb i alt Indtægter fra salg af grunde I alt

Indholdsfortegnelse. Sidetal Odder Kommunes Budget Odder Kommunes Vision 3-7. Økonomisk politik og finansiel styring 8-14

Indholdsfortegnelse. Sidetal Odder Kommunes Budget Odder Kommunes Vision 3-7. Økonomisk politik og finansiel styring 8-14 Budget 2018 Indholdsfortegnelse Sidetal Odder Kommunes Budget 2018 1 Odder Kommunes Vision 3-7 Økonomisk politik og finansiel styring 8-14 Budgetaftale 2018 15-24 Generelle bemærkninger 25-28 Bevillingsbinding

Læs mere

Odder Kommunes budgetaftale for

Odder Kommunes budgetaftale for 17 Odder Kommunes budgetaftale for 2019-2022 EN VÆKSTKOMMUNE I BALANCE INDLEDNING Odder Kommunes aktive bosætningspolitik og gode samarbejde med erhvervslivet betyder, at Odder Kommune er en kommune, hvor

Læs mere

Aftale mellem Venstre, Socialdemokraterne, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten om:

Aftale mellem Venstre, Socialdemokraterne, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten om: Aftale mellem Venstre, Socialdemokraterne, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten om: budget 2015 og budgetoverslagsårene 2016-2018 23. september 2014 Budgetlægning

Læs mere

Budget 2010-2013. Skattefinansieret budgetoplæg 2010-2013 2010 2011 2012 2013

Budget 2010-2013. Skattefinansieret budgetoplæg 2010-2013 2010 2011 2012 2013 Budget 2010-2013 Skattefinansieret budgetoplæg 2010-2013 2010 2011 2012 2013 - = overskud Ordinær drift (skatter, statstilskud og driftsudgifter) 2010 2011 2012 2013 Underskud på ordinær drift i h.t. budgetoplæg

Læs mere

Aftale mellem. Venstre, Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti om: Budget 2017 og Budgetoverslagsårene

Aftale mellem. Venstre, Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti om: Budget 2017 og Budgetoverslagsårene 25 Aftale mellem Venstre, Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti om: Budget 2017 og Budgetoverslagsårene 2018-2020 Odder Rådhus, mandag den. 26. september 2016 26 INDLEDNING

Læs mere

Aftale mellem. Venstre, Socialdemokraterne, Det Konservative folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre om:

Aftale mellem. Venstre, Socialdemokraterne, Det Konservative folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre om: 25 Aftale mellem Venstre, Socialdemokraterne, Det Konservative folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre om: Budget 2016 og budgetoverslagsårene 2017-2019 26 INDLEDNING

Læs mere

Økonomiudvalget Renter, tilskud, udligning, skatter, afdrag på lån og låneoptagelse 261

Økonomiudvalget Renter, tilskud, udligning, skatter, afdrag på lån og låneoptagelse 261 Renter, tilskud, udligning, skatter, afdrag på lån og låneoptagelse 261 07.32.20 Renteindtægter af udlån. -52.000 Renteindtægter på udlån til Hou Lystbådehavn -52.000 Renter af udlån 2019 2020 2021 2022

Læs mere

Økonomiudvalget Renter, tilskud, udligning, skatter, afdrag på lån og låneoptagelse 263

Økonomiudvalget Renter, tilskud, udligning, skatter, afdrag på lån og låneoptagelse 263 Renter, tilskud, udligning, skatter, afdrag på lån og låneoptagelse 263 07.32.20 Renteindtægter af udlån. -70.900 Renteindtægter på udlån til Hou Lystbådehavn -70.900 Renter af udlån 2018 2019 2020 2021

Læs mere

Indstilling til 2. behandling af budget

Indstilling til 2. behandling af budget Indstilling til 2. behandling af budget 2017-2020 tet for 2017-20 består af det fremlagte budget til 1. behandlingen tillagt budgetforliget, som er indgået mellem Socialdemokratiet, Venstre, Konservative

Læs mere

Anlæg: Der er nu udarbejdet et forslag til investeringsoversigt, som dels tager højde for udgifter til de projekter, som allerede er igangsat.

Anlæg: Der er nu udarbejdet et forslag til investeringsoversigt, som dels tager højde for udgifter til de projekter, som allerede er igangsat. 8. september 2010 Sags id: 10/37207 Budgetoplæg -2014 Kontaktperson: mbmoe E-mail: mbmoe@assens.dk Dir. tlf.: 64 74 74 09 Budgetoplægget til økonomiudvalgets 1. bygger videre på de reduktionsblokke, der

Læs mere

Aftale om Budget 2015

Aftale om Budget 2015 Aftale om Budget 2015 Indgået den 30. september 2014 mellem følgende partier i Vejen Byråd: Venstre, Danmarks Liberale Parti Socialdemokratiet Det Konservative Folkeparti Dansk Folkeparti SF Socialistisk

Læs mere

Budgetlægning 2009-2012

Budgetlægning 2009-2012 Budgetlægning 2009-2012 J.nr.: Sagsid.: 995084 Åben sag Fmd.Init.: (Doks nr. 1068782) Resume: Økonomiudvalget skal til Byrådet udarbejde forslag til kommunens årsbudget for det kommende regnskabsår, som

Læs mere

Borgermøde om budget 2019

Borgermøde om budget 2019 Borgermøde om budget 2019 PROGRAM 19.00 Velkomst og tværgående politikker v/ Borgmester Uffe Jensen 19.10 Budget 2019, større projekter og aktuel økonomi. v/ Kommunaldirektør Henning Haahr 19.35 Rundbordsdrøftelser

Læs mere

Driftsbudgettet indeholder en række centrale puljer som administreres af Økonomiudvalget:

Driftsbudgettet indeholder en række centrale puljer som administreres af Økonomiudvalget: 17 Generelle bemærkninger til budget 2015-2018. Den kommunale styrelseslov foreskriver at Byrådet, senest den 15. oktober forud for det kommende regnskabsår, skal vedtage et årsbudget. Årsbudgettet skal

Læs mere

Økonomiudvalget Renter, tilskud, udligning, skatter, afdrag på lån og låneoptagelse 263

Økonomiudvalget Renter, tilskud, udligning, skatter, afdrag på lån og låneoptagelse 263 Renter, tilskud, udligning, skatter, afdrag på lån og låneoptagelse 263 07.22.05-07 Renteindtægter af likvide aktiver. -285.000 Der er forudsat en forrentning på 0,8 % af en gennemsnitlige Kassebeholdning

Læs mere

BUDGET Roskilde Kommunes budget for blev endeligt vedtaget ved byrådets 2. behandling 10. oktober 2018.

BUDGET Roskilde Kommunes budget for blev endeligt vedtaget ved byrådets 2. behandling 10. oktober 2018. BUDGET 2019-2022 Roskilde Kommunes budget for 2019-2022 blev endeligt vedtaget ved byrådets 2. behandling 10. oktober 2018. tet for 2019-2022 fremgår af den overordnede resultatopgørelse i tabellen herunder.

Læs mere

Favrskov Kommune 27. september Aftale om budget

Favrskov Kommune 27. september Aftale om budget Favrskov Kommune 27. september 2017 Aftale om budget 2018-21 2. Budgetaftalen Partierne bag budgetaftalen har aftalt følgende ændringer og præciseringer i forhold til Budgetforslag 2018-21 (vedlagt som

Læs mere

Forankring: Den Økonomiske Politik udarbejdes af Økonomiudvalget og Byrådet.

Forankring: Den Økonomiske Politik udarbejdes af Økonomiudvalget og Byrådet. NOTAT Dato Kultur- og Økonomiforvaltningen Økonomisk Afdeling Økonomiske Politik for Køge Kommune Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Den Økonomiske Politik udarbejdes af Økonomiudvalget og vedtages af det

Læs mere

Budget sammenfatning.

Budget sammenfatning. Budget 2010-2013 sammenfatning. Indledning I dette notat beskrives budgetprocessen samt hovedtræk i budget 2010-2013 og de forudsætninger der er grundlaget for budgettet. 2. oktober 2009 Kontaktperson:

Læs mere

BUDGET 2015-18 Direktionens reviderede budgetforslag

BUDGET 2015-18 Direktionens reviderede budgetforslag Økonomi Økonomi og Udbud Rådhuset Ramsherred 5 5700 Svendborg BUDGET 2015-18 Direktionens reviderede budgetforslag Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 22 48 52 Indledning 10. september 2014 Afsættet for budgetlægningen

Læs mere

BUDGET Direktionens budgetforslag

BUDGET Direktionens budgetforslag BUDGET 2017-20 Direktionens budgetforslag Skærpede mål for kommunens økonomi Økonomi Økonomi og Udbud Rådhuset Ramsherred 5 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 22 48 52 Siden 2007, hvor målsætningen

Læs mere

Økonomisk politik Godkendt den 23. januar 2018

Økonomisk politik Godkendt den 23. januar 2018 Økonomisk politik Godkendt den 23. januar 2018 Økonomisk politik Den økonomiske politik fastsætter de overordnede økonomiske målsætninger for kommunens budgetlægning og finansielle strategi. Politikken

Læs mere

NOTAT. Økonomisk afdeling. Økonomisk Politik for Køge Kommune

NOTAT. Økonomisk afdeling. Økonomisk Politik for Køge Kommune NOTAT Fælles- og Kulturforvaltningen Dato Sagsnummer Dokumentnummer Økonomisk afdeling 18-06-2014 2014-7917 2014-73467 Økonomisk Politik for Køge Kommune Den Økonomiske Politik udarbejdes af Økonomiudvalget

Læs mere

Indstilling til 2. behandling af budget

Indstilling til 2. behandling af budget Indstilling til 2. behandling af budget 2015-18 tet for 2015-18 tager udgangspunkt i det fremlagte budget til 1. behandlingen, korrigeret med tekniske ændringsforslag og ændringer fra budgetforliget mellem

Læs mere

Kommunen skal på ethvert tidspunkt være i stand til at overholde sine betalingsforpligtelser.

Kommunen skal på ethvert tidspunkt være i stand til at overholde sine betalingsforpligtelser. 11 ØKONOMISK POLITIK 2019-2022 INDLEDNING Formålet med Odder Kommunes økonomisk politik er at fastlægge de overordnede politiske mål og rammer for budgetterne i perioden 2019-2022 og den løbende økonomistyring.

Læs mere

19. november 2018 Temamøde for byrådet Power Point oplæg fra Økonomi blev præsenteret og kommenteret af byrådets medlemmer

19. november 2018 Temamøde for byrådet Power Point oplæg fra Økonomi blev præsenteret og kommenteret af byrådets medlemmer Økonomisk Politik for Fanø Kommune Gældende for 2019-2022 Indledning På byrådets møde den 23. april 2018 blev der stillet forslag om, at der udarbejdes et oplæg til en økonomisk politik, som skal danne

Læs mere

Budgettet for fremgår af den overordnede resultatopgørelse i tabellen nedenfor.

Budgettet for fremgår af den overordnede resultatopgørelse i tabellen nedenfor. BUDGET 2017 2020 Roskilde Kommunes budget for 2017-2020 blev endeligt vedtaget ved Byrådets 2. behandling d. 12. oktober 2016, som følge af et budgetforlig indgået mellem Socialdemokraterne, Venstre, Det

Læs mere

1. Godkendelse af dagsordenen /32720 Kirkelig ligning / behandling af budget Orientering...

1. Godkendelse af dagsordenen /32720 Kirkelig ligning / behandling af budget Orientering... Referat Økonomiudvalget Tid Mandag den 28. september 2015 - kl. 13:00 Sted Mødelokale 3 Afbud Fraværende Indholdsfortegnelse: 1. Godkendelse af dagsordenen...1 2. 14/32720 Kirkelig ligning 2016...1 3.

Læs mere

Omprioriteringsbidraget ville have betydet at vi ville miste 25 mio. i bloktilskud i mio. i bloktilskud i 2018 og så fremdeles.

Omprioriteringsbidraget ville have betydet at vi ville miste 25 mio. i bloktilskud i mio. i bloktilskud i 2018 og så fremdeles. Borgmester Jesper Würtzens tale den 10. oktober 2016 2. Anden behandling af årsbudget 2017 og overslagsårene 2018-2020 for Ballerup Kommune Og i dag skal vi så endeligt vedtage budgettet for 2017. Sidste

Læs mere

Budgetbalancen for , som blev vedtaget på Byrådets 2. behandling af budgettet, fremgår af tabellen nedenfor.

Budgetbalancen for , som blev vedtaget på Byrådets 2. behandling af budgettet, fremgår af tabellen nedenfor. 2014-2017 Roskilde Kommunes budget for 2014-2017 blev vedtaget d. 9. oktober 2013 som følge af et budgetforlig indgået mellem Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og

Læs mere

Forelæggelse af forslag til flerårsbudget 2013 2016 (2. behandling)

Forelæggelse af forslag til flerårsbudget 2013 2016 (2. behandling) Side 1 Forelæggelse af forslag til flerårsbudget 2013 2016 (2. behandling) Indledende bemærkninger * Vi skal i dag endeligt vedtage budgettet for 2013. * I forhold til førstebehandlingen er der kun sket

Læs mere

Generelle bemærkninger

Generelle bemærkninger Indledning Budget 2009 er vedtaget på Kommunalbestyrelsens møde den 8. oktober 2008. Budgettet baserer sig på en budgetaftale, som omfatter alle kommunalbestyrelsens partier på nær Socialistisk Folkeparti.

Læs mere

file:///h:/sbsys/sbsysnetdrift/temp/giol/dagsorden/preview.html

file:///h:/sbsys/sbsysnetdrift/temp/giol/dagsorden/preview.html Side 1 af 10 89. Budgetopfølgning pr.31. marts 2015 Sagsnr: 00.30.14-Ø00-1-15 Sagsansvarlig: Gitte Olsen Sagsfremstilling I de vedtagne principper for økonomistyring er det fastlagt, at der foretages 3

Læs mere

BUDGET Direktionens justerede budgetforslag

BUDGET Direktionens justerede budgetforslag BUDGET 2017-20 Direktionens justerede budgetforslag Skærpede mål for kommunens økonomi Økonomi Økonomi og Udbud Rådhuset Ramsherred 5 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 22 48 52 Siden 2007, hvor målsætningen

Læs mere

Budgettet for fremgår af den overordnede resultatopgørelse i tabellen herunder.

Budgettet for fremgår af den overordnede resultatopgørelse i tabellen herunder. BUDGET 2018-2021 Roskilde Kommunes budget for 2018-2021 blev endeligt vedtaget ved Byrådets 2. behandling den 11. oktober 2017, hvor der blev indgået budgetforlig mellem De Radikale, SF, Det Konservative

Læs mere

Referat Økonomiudvalget torsdag den 7. oktober 2010. Kl. 15:00 i Rådssalen, Lyndby

Referat Økonomiudvalget torsdag den 7. oktober 2010. Kl. 15:00 i Rådssalen, Lyndby Referat torsdag den 7. oktober 2010 Kl. 15:00 i Rådssalen, Lyndby Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - 2. behandling af budget 2011...2 07-10-2010 Side 1 1. ØU - Godkendelse

Læs mere

Tekniske ændringer til Budgetforslag

Tekniske ændringer til Budgetforslag Postadresse: Favrskov Kommune Budgetafdeling Skovvej 20 8382 Hinnerup Tlf. 8964 1010 favrskov@favrskov.dk www.favrskov.dk Tekniske ændringer til Budgetforslag 2018 21 26. september 2017 Sagsbehandler:

Læs mere

Byrådet, Side 1

Byrådet, Side 1 Byrådet, 06-09-2016 Side 1 2. Åbent punkt - Beslutningssag - 1. behandling af budget 2017-2020 med tilhørende justering af de økonomiske pejlemærker - Sag nr. 16/4131 Sagsgang og sagstype Økonomiudvalget,

Læs mere

Forslag til budget 2014-2017

Forslag til budget 2014-2017 ØKONOMI OG PERSONALE Dato: 15. august 2013 Økonomibilag nr. 7 2013 Tlf. dir.: 4477 6316 E-mail: jkg@balk.dk Kontakt: Jeppe Krag Sagsnr: 2013-1268 Dok.nr: 2013-140248 Forslag til budget 2014-2017 Baggrund

Læs mere

Økonomiudvalget. Referat fra møde Torsdag den 4. september 2014 kl i F 6

Økonomiudvalget. Referat fra møde Torsdag den 4. september 2014 kl i F 6 Økonomiudvalget Referat fra møde Torsdag den 4. september 2014 kl. 16.00 i F 6 Mødet slut kl. 18.30 MØDEDELTAGERE John Schmidt Andersen (V) Hans Andersen (V) Kasper Andersen (O) Kim Rockhill (A) Ole Søbæk

Læs mere

Økonomisk Politik for Ishøj Kommune

Økonomisk Politik for Ishøj Kommune Økonomisk Politik for Ishøj Kommune Godkendt i Byrådet den 24.06.2014 Indledning Af aftalen om den kommunale økonomi for 2014 fremgår, at KL og regeringen er enige om, at det fremover skal være obligatorisk

Læs mere

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget Sagsnr.: 00.30.10-S00-4-17 Dato: 01-09-2017 Sagsbehandler: Annette Wendt Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget 2018-2021 Økonomiudvalget fremlægger forslag til Byrådets 1. behandling af budget

Læs mere

Finansiering. (side 26-33)

Finansiering. (side 26-33) (side 26-33) 26 BUDGET 2015 SAMT OVERSLAGSÅRENE 2016-2018 Finansiering Budgettet indenfor finansiering (hovedkonto 7 og 8) består af følgende: Generelle tilskud, udligning og skatter Renter Forskydninger

Læs mere

BUDGET Direktionens budgetforslag

BUDGET Direktionens budgetforslag BUDGET 2016-19 Direktionens budgetforslag Økonomi Økonomi og Udbud Rådhuset Ramsherred 5 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 22 48 52 Indledning Kommunens økonomi er fortsat grundlæggende sund og i

Læs mere

Økonomioversigt Ændringer i forhold til BF 2015-18 Mio. kr. BF 15 BF0 16 BF0 17 BF0 18

Økonomioversigt Ændringer i forhold til BF 2015-18 Mio. kr. BF 15 BF0 16 BF0 17 BF0 18 Notat Tekniske ændringer til budgetforslag 2015-18 Indledning Dette notat beskriver en række tekniske ændringer i forhold til det budgetforslag, som blev sendt i høring 3. september 2014. Nedenstående

Læs mere

BUDGET Direktionens budgetforslag

BUDGET Direktionens budgetforslag Økonomi Økonomi og Udbud Rådhuset Ramsherred 5 5700 Svendborg BUDGET 2015-18 Direktionens budgetforslag Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 22 48 52 Indledning 21. august 2014 Afsættet for budgetlægningen for 2015

Læs mere

Behandling af budgetforslag 2020 ( )

Behandling af budgetforslag 2020 ( ) 359 1. Behandling af budgetforslag 2020 (2020-2023) Stine Basballe Baggrund for sagens forelæggelse Hermed fremsendes budgetforslaget for 2020-2023 til 1. behandling. Sagens gang Økonomiudvalget - Byrådet.

Læs mere

Indstilling til 2. behandling af budget

Indstilling til 2. behandling af budget Indstilling til 2. behandling af budget 2016-19 tet for 2016-19 tager udgangspunkt i det fremlagte budget til 1. behandlingen, korrigeret med tekniske ændringsforslag og ændringer fra budgetforliget mellem

Læs mere

Økonomiudvalget; Plan for opfølgning på politikker i 2014.

Økonomiudvalget; Plan for opfølgning på politikker i 2014. Økonomiudvalget; Plan for opfølgning på politikker i 2014. Dato: 19. februar 2014 Sagsnr.: 13/68721 Forslag til plan for Økonomiudvalgets arbejde med opfølgning på Byrådets politikker i 2014 Politikområde

Læs mere

REVIDERET - Afsluttende tilretning af forslag til budget 2015-2018

REVIDERET - Afsluttende tilretning af forslag til budget 2015-2018 ØKONOMI OG PERSONALE Dato: 24. september 2014 Økonomibilag nr. 8 2014 Tlf. dir.: 4477 6316 E-mail: jkg@balk.dk Kontakt: Jeppe Krag Sagsid: 00.30.10-P19-2-14 REVIDERET - Afsluttende tilretning af forslag

Læs mere

Ændringsforslag til forslag fra 1. behandling. Som led i budgetaftale for indgået

Ændringsforslag til forslag fra 1. behandling. Som led i budgetaftale for indgået Bilag 2 Ændringsforslag til forslag fra 1. behandling Som led i budgetaftale for 2019-2022 indgået 19.09.2018 mellem Socialdemokratiet Venstre Enhedslisten Socialistisk Folkeparti Dansk Folkeparti Det

Læs mere

Vedtaget budget 2011-14

Vedtaget budget 2011-14 Budget 2011-2014 Vedtaget budget 2011-14 Side 1 DRIFT Serviceområder i alt 1.443.052 1.446.680 1.455.622 1.464.662 1. Overførselsområder i alt 420.300 414.586 408.968 404.112 2. DUT-områder iflg. aktstykket

Læs mere

Velkommen til dialogmøde om Budget

Velkommen til dialogmøde om Budget Velkommen til dialogmøde om Budget 2016-2019 Rammen Aftale om kommunernes økonomi De brændende platforme Ny økonomisk politik Samfundsøkonomien Økonomiaftalen 2016 Omprioriteringsbidrag 1% Netto forværres

Læs mere

Sbsys dagsorden preview

Sbsys dagsorden preview Side 1 af 9 141. Budgetopfølgning pr.31. maj 2015 Sagsnr: 00.30.14-Ø00-2-15 Sagsansvarlig: Gitte Olsen Sagsfremstilling I de vedtagne principper for økonomistyring er det fastlagt, at der foretages 3 årlige

Læs mere

Budgetbalancen for , som blev vedtaget på Byrådets 2. behandling af budgettet, fremgår af tabellen nedenfor.

Budgetbalancen for , som blev vedtaget på Byrådets 2. behandling af budgettet, fremgår af tabellen nedenfor. 2015-2018 Roskilde Kommunes budget for 2015-2018 blev vedtaget d. 8. oktober 2014 som følge af et budgetforlig indgået mellem Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative

Læs mere

Kvartalslig budgetopfølgning pr. 29. februar Anlæg.

Kvartalslig budgetopfølgning pr. 29. februar Anlæg. 1 of 5 7. april 2016 Til økonomiudvalg og byråd Kvartalslig opfølgning pr. 29. februar 2016. Anlæg. 1 Resume den samlede anlægsvirksomhed i Den oprindeligt terede anlægsudgift i 2016 på netto 79,3 mio.

Læs mere

Der er i budgetforslaget forudsat en uændret udskrivningsprocent på 25,5 samt en uændret grundskyldspromille på 28,89.

Der er i budgetforslaget forudsat en uændret udskrivningsprocent på 25,5 samt en uændret grundskyldspromille på 28,89. ØKONOMI OG PERSONALE Økonomibilag nr. 6 2014 Dato: 15. august 2014 Tlf. dir.: 4477 6316 E-mail: jkg@balk.dk Kontakt: Jeppe Krag Forslag til budget 2015-2018 Baggrund Økonomiudvalget vedtog den 20. maj

Læs mere

Acadre:

Acadre: Direktionsnotat Foreløbigt regnskab Acadre: 17-1594 12.3.2018 et udviser et samlet driftsoverskud inkl. renter på 96,9 mio. kr., lidt lavere end det oprindelige med et overskud på 101,0 mio. kr., dog tæt

Læs mere

Budget 2014 samt budgetoverslagsårene 2015-2017

Budget 2014 samt budgetoverslagsårene 2015-2017 Budgettet indenfor finansiering (hovedkonto 7 og 8) består af følgende: Generelle tilskud, udligning og skatter Renter Forskydninger i likvider og tilgodehavender mv. Forskydninger i kirkeskat Afdrag på

Læs mere

Vejen Kommunes låneoptagelse samt køb af ejendomme i perioden 2010-2013

Vejen Kommunes låneoptagelse samt køb af ejendomme i perioden 2010-2013 Vejen Kommunes låneoptagelse samt køb af ejendomme i perioden 21-213 Baggrund I forbindelse med budgetlægningen for 214 har der været en række politiske drøftelser om udviklingen i den kommunale gæld samt

Læs mere

Bilag A: Økonomisk politik

Bilag A: Økonomisk politik Bilag A: Økonomisk politik Opfølgning på delmål - byrådsperioden 2014-2017 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Administrationens indledning:... 2 Skatten holdes i ro eller reduceres... 2... 2... 2 Strukturelt

Læs mere

Budgettet for , som blev endeligt vedtaget ved Byrådets 2. behandling, fremgår af tabellen nedenfor af den overordnede resultatopgørelse.

Budgettet for , som blev endeligt vedtaget ved Byrådets 2. behandling, fremgår af tabellen nedenfor af den overordnede resultatopgørelse. 2016-2019 Roskilde Kommunes budget for 2016-2019 blev vedtaget d. 7. oktober 2015 som følge af en budgetaftale indgået mellem samtlige partier i Byrådet, dvs. Socialdemokraterne, Venstre, Dansk Folkeparti,

Læs mere

ØU budgetoplæg

ØU budgetoplæg ØU budgetoplæg 23.4.2014 Præsentation af budgetoplæg 2015-2018 den aktuelle status den videre proces usikkerhed Udarbejdelse og fastlæggelse af retningslinier for budgetlægningen Økonomi Økonomiudvalg

Læs mere

Budget 2013 samt budgetoverslagsårene 2014-2016

Budget 2013 samt budgetoverslagsårene 2014-2016 Budgettet indenfor finansiering (hovedkonto 7 og 8) består af følgende: Generelle tilskud, udligning og skatter Renter Forskydninger i likvider Forskydninger i kirkeskat Afdrag på lån Optagelse af lån

Læs mere

Favrskov Kommune 29. september Aftale om budget

Favrskov Kommune 29. september Aftale om budget Favrskov Kommune 29. september 2016 Aftale om budget 2017-20 1. Indledning Der er 28. september 2016 indgået aftale om Favrskov Kommunes budget for 2017-20. Aftalen er indgået af Socialdemokratiet, Venstre,

Læs mere

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget Sagsnr.: 00.30.10-S00-5-16 Dato: 02-09-2016 Sagsbehandler: Annette Wendt Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget 2017-2020 Økonomiudvalget fremlægger forslag til Byrådets 1. behandling af budget

Læs mere

Halvårsregnskab Greve Kommune

Halvårsregnskab Greve Kommune Halvårsregnskab Greve Kommune Halvårsregnskab Indholdsfortegnelse Side Overordnet analyse og vurdering af Greve Kommunes halvårsregnskab Generelt 1 Resultat af ordinær drift. 2 Tillægsbevillinger 2 Bemærkninger

Læs mere

Bilag til borgmesterens budgetoplæg Fremtidens Allerød en grøn kommune i vækst

Bilag til borgmesterens budgetoplæg Fremtidens Allerød en grøn kommune i vækst Bilag til borgmesterens budgetoplæg 2020-27 Fremtidens Allerød en grøn kommune i vækst Bilag 1. Hovedoversigt 2020-27 1 Bilag 2: Oversigt over ændringer i driftsbudgettet 2 Bilag 3: Anlægsoversigt / Investeringsoversigt

Læs mere

227. Godkendelse af dagsorden

227. Godkendelse af dagsorden Dagsorden til mødet i Byrådet den 6. oktober 2011 kl. 18:00 i Byrådssalen, Hadsund Rådhus Pkt. Tekst Åbne dagsordenpunkter 22 Godkendelse af dagsorden 228 Kirkens budget 2012 229 Budgetforslag for 2012

Læs mere

Økonomisk politik for Helsingør Kommune Center for Økonomi og Styring

Økonomisk politik for Helsingør Kommune Center for Økonomi og Styring Økonomisk politik for Helsingør Kommune Center for Økonomi og Styring Udarbejdet af Team Budget, Ledelsesinformation & Analyse Vedtaget af Byrådet d. 24. juni 2014 Formål med den Økonomiske politik Den

Læs mere

[UDKAST 22. februar 2018] Overblik over budgetprocessen i 2018

[UDKAST 22. februar 2018] Overblik over budgetprocessen i 2018 [UDKAST 22. februar 2018] Overblik over budgetprocessen i 2018 Indhold Budgetprocessen i 2018... 3 Fase 1: Forberedelse og budgetprocedure... 4 Fase 2: Fagudvalgenes budgetproces Nye ønsker og forslag

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik

Faxe kommunes økonomiske politik Formål: Faxe kommunes økonomiske politik 2013-2020 18. februar Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede rammer for kommunens langsigtede økonomiske udvikling og for den

Læs mere

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 2. Forventning til regnskab 2019

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 2. Forventning til regnskab 2019 Budgetrevision 2 Forventning til regnskab 2019 1 Samlet resultat... 3 Samlet vurdering i forhold til korrigeret budget... 3 Likviditet... 4 Kort vurdering... 4 Holder det korrigerede driftsbudget?... 6

Læs mere

Anlægsstyreliste 2015 Total 28. februar 2015 Forventet overførsel til 2016

Anlægsstyreliste 2015 Total 28. februar 2015 Forventet overførsel til 2016 Anlægsstyreliste Total 28. februar overførsel til Projekt Budget Forbrug forbrug i Kvalitetsfonden Anlæg 146.294 11.600 0 157.894 4.752 0 155.595 110.295 97.295 94.905 0 0 Udgifter 187.371 25.743 0 213.115

Læs mere

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget Sagsnr.: 00.30.10-S00-2-15 Dato: 08-09-2015 Sagsbehandler: Annette Wendt Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget 2016-2019 Økonomiudvalget fremlægger forslag til Byrådets 1. behandling af budget

Læs mere

ØU budgetoplæg

ØU budgetoplæg ØU budgetoplæg 22.4.2015 Præsentation af budgetoplæg 2016-2019 den aktuelle status den videre proces usikkerhed Udarbejdelse og fastlæggelse af retningslinier for budgetlægningen Økonomi Økonomiudvalg

Læs mere

I det efterfølgende er der en gennemgang af de konkrete anlægsbudgetter afsat i det vedtagne budget for 2015.

I det efterfølgende er der en gennemgang af de konkrete anlægsbudgetter afsat i det vedtagne budget for 2015. Anlægsprojekter afsat i budget 2015 I det efterfølgende fremgår anlægsprojekter, hvortil der er afsat budgetbeløb i det vedtagne budget for 2015. Når et anlægsprojekt skal igangsættes, skal der fremsendes

Læs mere

Byrådets 1. behandling den 10. september. Fanø kommunes budget for perioden

Byrådets 1. behandling den 10. september. Fanø kommunes budget for perioden Byrådets 1. behandling den 10. september Fanø kommunes budget for perioden 2019 2022 Udgangspunktet i budgetlægningen Fanø Kommune - Budget 2019-22 Spillerumsopstilling nr. 2.0 Budget Overslag Overslag

Læs mere

De samlede udgifter udgør 3,537 mia. kr. i 2016 og omfatter udover drifts- og anlægsudgifter også renter og afdrag samt balanceforskydninger.

De samlede udgifter udgør 3,537 mia. kr. i 2016 og omfatter udover drifts- og anlægsudgifter også renter og afdrag samt balanceforskydninger. NOTAT 03-03-2017 Sammenfatning af kommunens årsregnskab Høje-Taastrup Kommune har fortsat en robust økonomi, men har i løbet af året været udfordret på servicerammen. I har den økonomiske styring således

Læs mere

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan 2018-2022 Forord Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance skal medvirke til at indfri Byrådets vision om at skabe: rammerne for det

Læs mere

Administrativ indstilling: De respektive udvalg anbefaler overfor Økonomiudvalget og Byrådet følgende tillægsbevillinger således:

Administrativ indstilling: De respektive udvalg anbefaler overfor Økonomiudvalget og Byrådet følgende tillægsbevillinger således: 123. Åbent punkt - Overførsel af uforbrugte budgetbeløb fra 2007 til 2008 for drift, anlæg, finansforskydninger og finansiering samt revision af investeringsoversigt 2008 for alle udvalg (C) Sagsnr. 08/4978

Læs mere

Finansiering. (side 24-31) 24 BUDGET 2017 SAMT OVERSLAGSÅRENE

Finansiering. (side 24-31) 24 BUDGET 2017 SAMT OVERSLAGSÅRENE (side 24-31) 24 BUDGET 2017 SAMT OVERSLAGSÅRENE 2018-2020 Finansiering Budgettet indenfor finansiering (hovedkonto 7 og 8) består af følgende: Generelle tilskud, udligning og skatter Renter Forskydninger

Læs mere

1. BUDGET TAL OG GRAFIK

1. BUDGET TAL OG GRAFIK 1. BUDGET 2016-2019 TAL OG GRAFIK 1.1 BUDGETOVERSIGT 2016-2019 Det godkendte flerårsbudget for 2016-2019 indeholder følgende hovedposter, som vil blive nærmere gennemgået i det efterfølgende: Budget 2016-2019

Læs mere

Direktionens budgetforslag for 2018

Direktionens budgetforslag for 2018 Direktionens budgetforslag for 2018 Kommunaldirektør Stab for Økonomi, IT og Digitalisering Ramsherred 5 5700 Svendborg Højt serviceniveau må reduceres for at opnå langsigtet strukturel balance Serviceudgifterne

Læs mere

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 2. Forventning til regnskab 2018

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 2. Forventning til regnskab 2018 Budgetrevision 2 Forventning til regnskab 2018 1 Samlet resultat... 3 Samlet vurdering i forhold til korrigeret budget... 3 Likviditet... 4 Kort vurdering... 4 Holder det korrigerede driftsbudget?... 5

Læs mere

Udkast. Byrådets Økonomiske politik. April 2017

Udkast. Byrådets Økonomiske politik. April 2017 Udkast Byrådets Økonomiske politik April 2017 2 Formål Byrådets økonomiske politik sætter mål for budgetlægning og en økonomisk styring, der sikrer, at kommunens økonomi er i balance og robust, således

Læs mere

Pixiudgave Budget 2017

Pixiudgave Budget 2017 Pixiudgave Budget 2017 Budget 2017- Pixiudgave Indhold Budget 2017 3 - Budgetforlig - De 3 økonomiske målsætninger Driftsbudgettet 4 - Den Kommunal hund - Driftsudgifter fordelt på udvalg - Serviceudgifter

Læs mere

Budgetprocedure

Budgetprocedure Budgetprocedure 2020-2023 Udkast 20. februar 2019 Budgettet er politikernes vigtigste redskab til at styre den økonomiske udvikling i kommunen. Det er således ved budgetlægningen, at de store beslutninger

Læs mere

Alle udvalg Anlægsoverførsler fra 2013 til 2014

Alle udvalg Anlægsoverførsler fra 2013 til 2014 Alle udvalg Overførsel fra 2013 til 2014 Restbudget regnskab Restbudget herefter (I hele ) Skattefinansieret område Udvalget for teknik og miljø Jordforsyning - udgifter 11.922 14.452 2.530 - salg af jord

Læs mere

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget 2019-2022 Økonomiudvalget fremlægger forslag til Byrådets 1. behandling af budget 2019-2022 i henhold til 37 i Lov om kommunernes styrelse. Balancen i

Læs mere

SAMLET OVERBLIK Pr. 30. april 2019

SAMLET OVERBLIK Pr. 30. april 2019 SAMLET OVERBLIK Pr. 30. april 2019 Budgetopfølgning 1 30. april Nedenfor vises resultatopgørelsen for 2019. Det forventede regnskab (kolonne 4) er udarbejdet med udgangspunkt i forvaltningernes budgetopfølgning

Læs mere

Finansiering. (side 28-35)

Finansiering. (side 28-35) Finansiering (side 28-35) 28 BUDGET 2016 SAMT OVERSLAGSÅRENE 2017-2019 Finansiering Finansiering Budgettet indenfor finansiering (hovedkonto 7 og 8) består af følgende: Generelle tilskud, udligning og

Læs mere

Kommunens salg af byggegrunde er så småt kommet i gang igen, 2 byggegrunde blev solgt i 2015.

Kommunens salg af byggegrunde er så småt kommet i gang igen, 2 byggegrunde blev solgt i 2015. Regnskabsresultat Det skattefinansierede område 2015 har i årets begyndelse været præget af en optøning af lavkonjunkturen. Der har været en stigende interesse for at bosætte sig på Fanø, hvilket har afspejlet

Læs mere

Halvårs- regnskab 2013

Halvårs- regnskab 2013 1 Halvårsregnskab 213 Regnskabsopgørelse i 1. kr. Forbrug pr. 3.6.213 regnskab Korrigeret budget Budget 213 Det skattefinansierede område Indtægter Skatter Generelle tilskud mv. 1.68.436 498.22 2.14.939

Læs mere

Halvårsregnskab Regnskabsoversigten

Halvårsregnskab Regnskabsoversigten ) 30.6. BYRÅD I ALT U 3.251.083 80.213 3.331.296 1.698.206 3.335.386 I -3.251.083-80.213-3.331.296-1.698.206-3.335.386 Økonomiudvalg - Udvalget for PKØ U 424.477-113.455 311.022 254.552 368.404 I -2.712.242-26.155-2.738.398-1.387.475-2.735.942

Læs mere

Forligsparternes ændringsforslag til budgetbalancen nr. 3b (1. behandling)

Forligsparternes ændringsforslag til budgetbalancen nr. 3b (1. behandling) DRIFTSVIRKSOMHEDEN, JF. NEDENFOR -38.765-38.740-48.615-38.490 Heraf Serviceudgifter -23.990-24.090-34.090-24.090 Heraf overførselsudgifter -14.775-14.650-14.525-14.400 Justering af L/P-reguleringen i overslagsårene

Læs mere

Finansiering. (side 26-33) 26 BUDGET 2018 SAMT OVERSLAGSÅRENE

Finansiering. (side 26-33) 26 BUDGET 2018 SAMT OVERSLAGSÅRENE (side 26-33) 26 BUDGET 2018 SAMT OVERSLAGSÅRENE 2019-2021 Finansiering Budgettet indenfor finansiering (hovedkonto 7 og 8) består af følgende: Generelle tilskud, udligning og skatter Renter Forskydninger

Læs mere

Hovedoversigt Budget Alle beløb i kr.

Hovedoversigt Budget Alle beløb i kr. Ændringsforslag stillet af: Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet Negative beløb = indtægt Regnskab 2016 Hovedoversigt Budget 2018-2021 Alle beløb i 1.000 kr. Oprindelig

Læs mere

Byrådet ODSHERRED KOMMUNE

Byrådet ODSHERRED KOMMUNE 1. Budgetforslag 2017-2020 for Odsherred Kommune Sag 306-2016-1470 Dok. 306-2016-248824 Initialer: CLH Åbent Kompetence Byrådet via Økonomiudvalget Beslutningstema Vedtage budget for 2017 med overslagsårene

Læs mere

Budget Hovedoversigt - Ændringsforslag til 2. behandling. Alle beløb i kr.

Budget Hovedoversigt - Ændringsforslag til 2. behandling. Alle beløb i kr. ÆNDRINGSFORSLAG STILLET AF: Negative beløb = indtægt Regnskab 2015 Budget 2017-2020 - Hovedoversigt - Ændringsforslag til 2. behandling. Alle beløb i 1.000 kr. Oprindelig budget 2016 Forv. regnsk. 2016

Læs mere