Referat af 25. møde i det Rådgivende Udvalg for Planlægning og Friluftsliv

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat af 25. møde i det Rådgivende Udvalg for Planlægning og Friluftsliv"

Transkript

1 Referat af 25. møde i det Rådgivende Udvalg for Planlægning og Friluftsliv Tid: Fredag den 24. oktober 2008 kl Sted: Friluftsrådet, Scandiagade 13, 2450 København SV Deltagere fra Udvalget: JE - Jan Eriksen, (formand) Friluftsrådet; SER - Svend Erik Rolandsen, Plan09, By- og Landskabsstyrelsen; AB - Axel Bendtsen, Miljøstyrelsen; MLJ - Michael Leth Jess, Danmarks Naturfredningsforening; VBM- Vilhelm B. Michelsen, Miljøcenter Århus; EHJ - Ellen Højgaard Jensen, Dansk Byplanlaboratorium; BVP - Britt Vorgod Pedersen, Gladsaxe Kommune; ÅØ - Aase Østergaard, Aabenraa Kommune. Deltagere fra Skov & Landskab: NEK - Direktør, Niels Elers Koch, GEJ - Forskningsleder, Gertrud Jørgensen, OHC - Seniorrådgiver, Ole Hjorth Caspersen, ASO - Ph.d. studerende, Anton Stahl Olafsson VNE - Seniorrådgiver, Vibeke Nellemann; NBG - Seniorforsker, Niels Boje Groth HEH - Specialkonsulent, Henrik Engell-Hedager (referent) ERIC - Chefsekretær, Mariann Erichsen Pkt. 1, Godkendelse af dagsordenen: Jan Eriksen bød velkommen til mødet og gav en kort præsentation af nærområdets og Friluftsrådets historie på nuværende placering. Dagsordenen blev godkendt. Pkt. 2, Meddelelser fra Skov & Landskab: NEK orienterede kort: S&L godt landet i KU marts 2009, uddelte folder om forskerkonferencen om klima (flere tusinde forskere fra hele verden, 60 sessioner). S&L Konferencen 28. januar 2009 i Odense kl. 09:30 16:00: Nye roller for natur, skov og landskab i velfærdssamfundet.

2 Den nye bygning på Rolighedsvej 23 er godkendt, hvorfor hovedparten af Skov & Landskab forventes samlet på denne adresse i GEJ supplerede: Omkring optaget på S&L uddannelser ganske pænt på trods af generelt faldende tendens. NEK udnævnt til æresdoktor i skovforskning ved Fakultetet for Skovvidenskab ved Sveriges Landbrugsuniversitet. Opslag af professorrater GIS + Green Space Management ansøgninger meget velkomne, se Pkt. 3, Friluftsliv i den fysiske planlægning v/ Ole Hjorth Caspersen og Anton Stahl Olafsson. Ole (OHC) og Antons (ASO) præsentation af projektarbejdet se bilag I Stikord fra præsentationen: Landskabskaraktermetoden; Oplevelsesværdier; Planer for fremtiden: Hovedstadsområdet + efterfølgende forslag; Hvordan kommunikeres med aftagerne af produktet: kommuner, styrelser og borgerne? Kommentarer fra RU: MLJ interessant at man er nået frem til parkpolitik, udfordringer for naturen (kvælstofudledning). Arbejdsdeling efter kommunalreformen, hvem er ansvarlig for naturen er der fri leg i de enkelte kommuner? bud på, hvordan kan udvikle oplevelsesværdier? Kan man det? Der er mål i Slagelse kommunes politik, som er i modstrid med statslig politik, kystsikring vs. kystdynamik. Svar OHC: vurdér ikke politikken på baggrund af den lille folder fra Slagelse kommune, politikken er mere nuanceret end som så. Forsøg på at integrere politik. 2) hvad kan man gøre ved de kedelige områder? kortlægningen giver mulighed for at undersøge potentialet (man ønskede at udvikle de grønne kiler i København) dette er step 1, efterfølgende er der ikke arbejdet videre.. SER Viborgprojektet, lanskabskaraktermetoden/lkm er inde på lystavlen hos mange kommuner, men gør mere reklame for oplevelsesværdier. Man bør også tænke i, hvilke typer mennesker der efterspørger hvilke oplevelser? Meget datatunge metoder. Behov for forsimpling af både LKM og oplevelsesværdianalysen. Svar OHC: Ringsted er netop et forsøg på at koble LKM med oplevelsesværdianalysen

3 ÅØ godt at se at det også omfatter friluftslivet. Vi vil gerne have en PIXI af LKM det er meget datatungt at nå frem til konklusionerne. Kommentar i øvrigt til MLJ hvordan man gør det kedelige landskab mere interessant på landet går det egentlig mere ud på at få adgang til disse områder. Arbejd med tilgængelighed og adgang. Svar OHC: Hillerød planchen det hele gik op i tilgængelighed, mange stiforslag. JE ud over vores publikation også ud til kredsbestyrelserne og disse har i opdrag at udarbejde friluftsoplæg i kommunerne (pt. 50 i øjeblikket når omkring 70) det som ÅØ siger omkring adgang er interessant Friluftsrådet kører høringsrunder med adgang til det åbne land langs ledelinjer som tema. ÅØ fint at I laver friluftslandstrategier. VBM tilslutter mig ÅØ kommentar. Funderer over om I opfinder den dybe tallerken? Amterne har jo arbejdet med dette/fredningsplaner før? Hvordan videreføres dette i kommunerne og friluftspolitikken? ASO dette er absolut værdifuldt baggrundsmateriale. Materialet digitaliseres, men der er stadig viden som ikke er direkte tilgængelig. VBM udfordring at den viden, som lå i amterne bliver bragt videre. Husk at tage denne viden med i jeres arbejde. At viden og planlægning er med også i den kommunale planlægning. OHC en måde at bringe liv i den viden som allerede er til stede. VNE projekt amternes planlægning for friluftsliv, metoderne samlet, som blev udarbejdet lige inden kommunesammenlægningen. ÅØ det er et spørgsmål om man kender med til fredningsplanlægningen eller ej, den yderligere dokumentation. Personafhængigt om man i kommuner kender de gamle planer. JE stor forståelse for det VBM nævner faktum er, at der er en politisk del af dette som gør gentagelse nødvendig. Det er nødvendigt at skabe ejerskab hos politikerne, her kan nye måder at sige det samme på være vigtigt, friluftsliv er også under forandring (nu er der også Mountainbike-ruter som emne). Pkt. 4, Hvad kan landskabskaraktermetoden også anvendes til? Eksempel: Udviklingsprojektet: Kommuneplanlægning for fremtidens landbrugsbyggeri. Hvad er de videre perspektiver? v/ Vibeke Nellemann.

4 Vibekes (VNE) præsentation se bilag II: Spørgsmål fra VNE til RU: Behov for videre forskning/videreudvikling her? Bedre reguleringsmuligheder? Store udfordringer for kommunerne med nuværende lovgivning. LKM ikke specielt målrettet til projekter Brug af LKM - behov for videreudvikling her og mere vejledning om LKM til sårbarheds- /lokaliserings-/konsekvensanalyse? Anlæg veje store anlæg m.v. Vejledninger fra Miljøministeriet hjælper måske et stykke ad vejen. Kommentarer fra RU: ÅØ spændende arbejde, relevant og godt at bruge, men også landbrugsstrategien opdelingen i tre zoner er meget interessant, er selv blevet bedt om at udarbejde et lignende arbejde, god inspiration til mange kommuner. Der ligger et godt potentiale, værktøj vi må godt gå ind og stille krav til de landskabelige værdier.. behov for at bruge LKM til hele kommunen, (hvor man kunne gå ned i detaljer).ikke kun områder. Miljøgodkendelse for husdyrbrug gør det vigtigt med gode redskaber. Århus Amts kortlægning er også rigtig god god inspiration for kommunerne. AB et super godt og nødvendigt projekt især i relation til kommunalreformen. Der er ikke hjemmel til positiv udpegning i planloven, men måske kan man se ændringer i fremtiden. Et problem (dansk landbrug er udelukket af planlægningen). Plan placeringen af landbrugsbyggeri er svær, et evigt spørgsmål om vi når frem til en positiv placering af landbrug? Landbrugsbyggeri ligner mere og mere industri tendenser til at man ser nytteværdien af at få sine lokaliseringsønsker tilgodeset via kommunal planlægning. En zonering kan også være negativ man kan nok arbejde med zonering som en indgang til placering, men når man helt konkret skal ind og placere, så må man ned i et langt mere broget billede (digitaliseringen kan være en god hjælp). Zonebestemmelser (her ligger mulighed for at man fra politisk side kan sige nej til en placering af et landbrug/industri) er integreret i husdyrloven man kan ikke afvise en virksomhed man kan (lovgivningsmæssigt) i dag tage mere vidtgående beslutninger/stilling i dag vær opmærksom på, hvordan man tager stilling.. Negative udpegninger ikke nok og zonering er meget vanskelig at arbejde med som konkret grundlag for enkeltsagsbehandling. Der må bredere og mere detaljerede hensyn til (det vil sige ikke bare landskab, men også miljø m.v.). Sammenkobling med zonebestemmelse og husdyrlov giver nye muligheder for yderligere stillingtagen og derfor er der behov for bedre administrationsgrundlag.

5 Svar VNE: zonering baserer sig på samtlige lovgivninger, landskabskaraktervuderingen. MLJ imponerende arbejde, politisk arbejdes der med placering, super godt hvis der er en metode til at tage beslutninger ud fra. Til jul varsler ministerudvalget (?) med lovforslag, der skal skille landbrugsareal fra natur vent med yderligere arbejde. VBM et fint arbejde, godt i forhold til udfordringer i kommunernes planlægning. Der er god grund til at bruge metoderne i forhold til vindmøller, vejanlæg. Bemærkninger til LKM er datatung, men de største udfordringer er at den er arbejdskrafttung, men dog en sektorplan som skal sættes op mod hvad der tidligere er brugt. Man skal passe på med at arbejde med den overordnede metode, udbredelsen af LKM i Gjern stor tilslutning og god stemning omkring metoden det handler om at få det i gang, måske en metodeudvikling. Primært behov for efteruddannelse på LKM, vi skal have flere ambassadører. SER ros også fordi der arbejdes med praktikerne, ressourcetung metode, mest via støttede projekter dette er bekymrende, skal det være en snæver sektoranalyse?, MORS projekt hvor man også kigger på flere sektorer, hvordan har man arbejdet med det i kommunen (på Mors arbejder 4 medarbejdere med dette) diskuter også med borgerne, viden/reklame kan være opsamlinger af, hvad der er gjort. ÅØ er enig med VBM det er ressourcetungt, oplagt at kombinere med naturressourceplanlægningen?? at forsøge at se metoden bredt, kombinere. Pkt. 5, Er den internationale by- og regionalforskning relevant for danske brugere? Eksempel: East/west window, v/ Niels Boje Groth. Niels (NBG) præsentation se bilag III: Stikord fra præsentationen: ESDP European Spatial Development Perspective VASAB Visions and Strategies around the Baltic Er kommunerne interesserede ud omkring i omverdenen, regionalt og internationalt erhvervsmæssigt måske nok, men hvad med planlægningsmæssigt? - Brug af forskning? Kommentarer fra RU: BUP, meget interessant og vigtigt med det internationale niveau, få det ned på et praktisk niveau der BLIVER arbejdet med venskabsbyer, fokus er på at man kan bruge hinanden,

6 tiden er kort til at trække forskningstung viden ind. Kommunerne har behov for tygget viden. ÅØ bymæssige samarbejde + natur og miljøområdet, har meget samarbejde internationalt, interreg A projekter (fordi tæt på Tyskland) omkring det planlægningsmæssige det at I er med til at lave samarbejder, kan være en god start/opstart for uerfarne kommuner (sørg for at invitere kommuner ind til dette). Værdifuldt at der skabes internationale netværksprojekter, hvor kommunerne kan være med som læring og katalysator for udvikling i kommunerne. Svar NBG det kan være en katalyserende effekt at være kommune ind i dette internationale planarbejde + det er også en fordel for os med empiriske erfaringer JE rart at vi har fået en international vinkel i vores udvalg. To aspekter internt er det meget væsentligt at sammenligne med og få et pust udefra eksternt, formidlingen - vi skal eksponere nytteværdien af dette internationale arbejde, det er afgørende for at legitimere udenlandsk samarbejde og Friluftsrådet har selv et stort og voksende internationalt samarbejde. Axel erhvervslivet har godt styr på dette, men kommunerne har ikke så meget styr på det internationale aspekt jeg har observeret at der er en opfattelse i erhvervslivet af at den strategiske del af det kommunale arbejde kun er en reguleringsfaktor, ej katalysator til udvikling kan kommunerne bruges som katalysator for erhvervsudvikling og på hvilken måde? Svar NBG arbejde med et par kommuner (Herning og Nakskov) stærkt samarbejde, man har her et meget stærkt samarbejde med erhvervslivet.. Pkt. 6, Meddelelser fra medlemmerne ÅØ Friluftsrådsgruppe har forslået at lave en grænseoverskridende friluftspark vil berette nærmere om dette JE forstyrrelser af friluftslivet nu kommer resultaterne ind i form af videnblade (Musvågers flytafstand og samspil mellem forskellige friluftsaktiviteter), reklame for disse, samspil mellem forskellige friluftsaktiviteter. DMU og S&L udgiver. Snart offentliggjort.., grøn vækst vi arbejder med et stort projekt kaldet natur-net den store safari som det seneste initiativ indenfor OBS-natur, og som kommer som den 3. vinterfugletælling til januar Pkt. 7, Næste møde Mødekort for ugerne 16, 17 og 18 i foråret 2009 er vedlagt, bedes udfyldt og sendt tilbage hurtigst muligt. Pkt. 8, Eventuelt VBM mere tid til punkt 6 til næste møde!!

7

Referat af 27. møde i det Rådgivende Udvalg for Planlægning og Friluftsliv

Referat af 27. møde i det Rådgivende Udvalg for Planlægning og Friluftsliv Referat af 27. møde i det Rådgivende Udvalg for Planlægning og Friluftsliv Tid: Tirsdag den 27. oktober 2009 kl. 12.30 15.30 Sted: Gladsaxe Kommune, Rosenkæret 39, Søborg Deltagere fra Udvalget: Jan Eriksen,

Læs mere

Referat af 26. møde i det Rådgivende Udvalg for Planlægning og Friluftsliv

Referat af 26. møde i det Rådgivende Udvalg for Planlægning og Friluftsliv Referat af 26. møde i det Rådgivende Udvalg for Planlægning og Friluftsliv Tid: Onsdag den 22. april 2009 kl. 12.30 15.30 Sted: Skov & Landskab, Rolighedsvej 23, 1958 Frederiksberg Deltagere fra Udvalget:

Læs mere

Landskabskarakter i praksis. Ole Hjorth Caspersen

Landskabskarakter i praksis. Ole Hjorth Caspersen Landskabskarakter i praksis Ole Hjorth Caspersen Indholdet i præsentationen Hvordan bliver den brugt, vores første erfaringer Kommuner VVM Lokal anvendelse undervisning Eksempler fra forskellig skala Plus

Læs mere

som element i planlægningen

som element i planlægningen Oplevelsesværdier som element i planlægningen for sundhed og grønne områder Hvordan understøtter vi planlægning og forvaltning, således at befolkningens livskvalitet og sundhed styrkes? Ole Hjorth Caspersen

Læs mere

Kommuneplanlægning for fremtidens landbrugsbyggeri

Kommuneplanlægning for fremtidens landbrugsbyggeri Det kan landskabskaraktermetoden også kan anvendes til: Kommuneplanlægning for fremtidens landbrugsbyggeri Vibeke Nellemann, Skov & Landskab, KU Rådgivende udvalg 24.10.08 Fokus på 2 forskningsområder

Læs mere

Referat af 31. møde i det Rådgivende Udvalg for Planlægning og Friluftsliv 21. august 2012

Referat af 31. møde i det Rådgivende Udvalg for Planlægning og Friluftsliv 21. august 2012 Referat af 31. møde i det Rådgivende Udvalg for Planlægning og Friluftsliv 21. august 2012 Tilstede: Jan Eriksen, Friluftsrådet (formand) Lars Bendix Poulsen, Naturstyrelsen Svend Erik Rolandsen, COWI

Læs mere

OVERBLIK over Landskabskaraktermetoden

OVERBLIK over Landskabskaraktermetoden OVERBLIK over Landskabskaraktermetoden Kolding 19.01.2010 Vibeke Nellemann - vne@life.ku.dk Indhold Baggrund for LKM lidt historik Metoden og dens 4 faser: Formål og anvendelsesmuligheder Eksempler mest

Læs mere

Plan09 Sekretariatsleder Svend Erik Rolandsen Oplæg på Planlovsdag 2007

Plan09 Sekretariatsleder Svend Erik Rolandsen Oplæg på Planlovsdag 2007 Plan09 Sekretariatsleder Svend Erik Rolandsen Oplæg på Planlovsdag 2007 Program Kort præsentation af Plan09 Elektronisk netværk Planstrategi 2007: Udfordringer og tendenser Fem eksempelprojekter Nyhed!

Læs mere

Rekreativ stiplanlægning i kommuner

Rekreativ stiplanlægning i kommuner Skov & Landskab Rekreativ stiplanlægning i kommuner Anton Stahl Olafsson, postdoc, ph.d. (asol@life.ku.dk) Skov & Landskab Fr.berg 6.9.2012 Rekreativ stiplanlægning i kommuner Hvad er status for planområdet?

Læs mere

Mer, fler och ännu bättre i Danmark Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet. Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet

Mer, fler och ännu bättre i Danmark Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet. Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet Mer, fler och ännu bättre i Danmark Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet Friluftsrådet kort Oprettet af statsministeren i 1942 Paraply for 90 organisationer indenfor

Læs mere

De første to år med. V/ Lars Mortensen

De første to år med. V/ Lars Mortensen De første to år med V/ Lars Mortensen Disposition 1. Strategiens indhold 2. Hvordan har vi anvendt strategien? 3. Hvilke samarbejder har strategien medført? 4. Reaktioner fra omverdenen 5. Forbedret kommunikation

Læs mere

Landskabskarakter- og oplevelsesværdikortlægning i Ringsted Kommune

Landskabskarakter- og oplevelsesværdikortlægning i Ringsted Kommune Landskabskarakter- og oplevelsesværdikortlægning i Ringsted Kommune Plan09 netværksmøde #2, Viborg 25. september 2008 Planlægger Sol Strømbo Hansen, Ringsted Kommune, i samarbejde med phd-studerende Anton

Læs mere

Aftagerpanelmøde for Skolen for Arkitektur, Design og Planlægning. Studienævnet for Arkitektur og Design. Aftagergruppen for Mobilitet

Aftagerpanelmøde for Skolen for Arkitektur, Design og Planlægning. Studienævnet for Arkitektur og Design. Aftagergruppen for Mobilitet :sadp Skolen for Arkitektur, Design og Planlægning Vestre Havnepromenade 5, 1 9000 Aalborg www.sadp.aau.dk Studieleder Michael Tophøj Sørensen tophoej@plan.aau.dk Skolesekretær Louise Hartmann lhh@plan.aau.dk

Læs mere

Status på landbruget i kommuneplanen og kommuneplan 2017

Status på landbruget i kommuneplanen og kommuneplan 2017 Status på landbruget i kommuneplanen og kommuneplan 2017 Seks kommuner er blevet interviewet angående landbruget i kommuneplanlægningen og status på kommunernes arbejde med kommuneplan 2017. Flere kommuner

Læs mere

Oversigt over statslige interesser i kommuneplanlægningen Karin Jensen Planteamet Naturstyrelsen Roskilde

Oversigt over statslige interesser i kommuneplanlægningen Karin Jensen Planteamet Naturstyrelsen Roskilde Oversigt over statslige interesser i kommuneplanlægningen 2013 Karin Jensen Planteamet Naturstyrelsen Roskilde introduktion til dagen tæt pakket dagsorden mange temaer, som vi har lyst til at præsentere

Læs mere

Kommuneplan med det lange lys

Kommuneplan med det lange lys Kommuneplan med det lange lys Af Michael Sloth, Direktør, Teknik & Miljø, maj, 2017 Kommuneplan omhandler arealer Den skal opfylde lovgivning Planloven Administrationsgrundlag 12 årigt perspektiv revideres

Læs mere

EN NY JORDBRUGSPLANLÆGNING ER NØGLEN TIL KVALIFICERING AF KOMMUNEPLANERNE FOR DET ÅBNE LAND!

EN NY JORDBRUGSPLANLÆGNING ER NØGLEN TIL KVALIFICERING AF KOMMUNEPLANERNE FOR DET ÅBNE LAND! Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 L 165 Bilag 5 Offentligt EN NY JORDBRUGSPLANLÆGNING ER NØGLEN TIL KVALIFICERING AF KOMMUNEPLANERNE FOR DET ÅBNE LAND! I 2. generation af kommuneplaner skal vi fokusere

Læs mere

"Landbruget og landskabet i kommuneplanen"

Landbruget og landskabet i kommuneplanen Karsten L. Willeberg-Nielsen, COWI "Landbruget og landskabet i kommuneplanen" Rådgivergruppens anbefalinger ved afsluttende seminar 1 Erfaringer og anbefalinger - Processen Behov for dialog: Tidlig inddragelse

Læs mere

De regionale udviklingsplaner. Niels Østergård, Skov- og Naturstyrelsen + Plan09 100mile-seminar, 31.august 2007

De regionale udviklingsplaner. Niels Østergård, Skov- og Naturstyrelsen + Plan09 100mile-seminar, 31.august 2007 De regionale udviklingsplaner Niels Østergård, Skov- og Naturstyrelsen + Plan09 100mile-seminar, 31.august 2007 Planlovsystemet 2007 Regionale vækstfora Erhvervsudviklingsstrategi Landsplanlægning Regeringens

Læs mere

Det åbne land. Afvejning af interesser i arealanvendelsen ved hjælp af planlægning

Det åbne land. Afvejning af interesser i arealanvendelsen ved hjælp af planlægning Det åbne land Afvejning af interesser i arealanvendelsen ved hjælp af planlægning Oplæg ved kontorchef Elisabeth Gadegaard Wolstrup Naturstyrelsen, Det åbne Land og Friluftsliv Benyttelse i det åbne land

Læs mere

Referat af møde i det Rådgivende Udvalg for Park og Landskab Og Planlægning og Friluftsliv

Referat af møde i det Rådgivende Udvalg for Park og Landskab Og Planlægning og Friluftsliv I N S T I T U T F O R G E O V I D E N S K A B O G N A T U R F O R V A L T N I N G K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Referat af møde i det Rådgivende Udvalg for Park og Landskab Og Planlægning og

Læs mere

"Grøn vækst planlægning" i Kommuneplan 2013 status for jordbrugs- og biogasplanlægningen 6. JUNI 2013 "GRØN VÆKST PLANLÆGNING" I KOMMUNEPLAN 13

Grøn vækst planlægning i Kommuneplan 2013 status for jordbrugs- og biogasplanlægningen 6. JUNI 2013 GRØN VÆKST PLANLÆGNING I KOMMUNEPLAN 13 "Grøn vækst planlægning" i Kommuneplan 2013 status for jordbrugs- og biogasplanlægningen 1 6. JUNI 2013 Følgende fremgår af "Aftale om Grøn Vækst", 16. juni 2009, og "Aftale om Grøn Vækst 2.0", 9. april

Læs mere

Landsplandirektiv om afgrænsning og ramme for anvendelse af den grønne kile gennem Flyvestation Værløse

Landsplandirektiv om afgrænsning og ramme for anvendelse af den grønne kile gennem Flyvestation Værløse Landsplandirektiv om afgrænsning og ramme for anvendelse af den grønne kile gennem Flyvestation Værløse Landsplandirektiv om afgrænsning og ramme for anvendelsen af den grønne kile gennem Flyvestation

Læs mere

Netværksmøde #2. 1. Resume af oplæg. Vært: Viborg Kommune. Tema: Analyser og retningslinjer i det åbne land

Netværksmøde #2. 1. Resume af oplæg. Vært: Viborg Kommune. Tema: Analyser og retningslinjer i det åbne land Netværksmøde #2 Vært: Viborg Kommune Tema: Analyser og retningslinjer i det åbne land Mødet blev afholdt torsdag den 25. september 2008 på Sønder Mølle i Viborg. Med på mødet var 22 deltagere, hvor i alt

Læs mere

Referat Grønt Råd - Jammerbugt Kommune 24 november 2008 kl Mødelokale 2

Referat Grønt Råd - Jammerbugt Kommune 24 november 2008 kl Mødelokale 2 Referat Grønt Råd - Jammerbugt Kommune 24 november 2008 kl. 9.30 Mødelokale 2 Dagsorden: Siden sidst....1 Grønt Partnerskab Oasen...2 Friluftsliv i Jammerbugt Kommune...3 Jammerbugt kommunes skiltning

Læs mere

Plan09 og plankulturen til debat!

Plan09 og plankulturen til debat! Plan09 og plankulturen til debat! På programmet Plan09 og Fornyelse af planlægningen Hvad er plankultur? Værdier og kompetencer Eksempler Redskaber til udvikling af den lokale plankultur Et første bud

Læs mere

Hjælpen er nær. Et hjælpehæfte til udfyldelse af skema til kortlægning og vurdering af landskabskarakterområder

Hjælpen er nær. Et hjælpehæfte til udfyldelse af skema til kortlægning og vurdering af landskabskarakterområder Et hjælpehæfte til udfyldelse af skema til kortlægning og vurdering af landskabskarakterområder Udarbejdet af Esbjerg og Vejen Kommuner Dette hæfte er udarbejdet på initiativ af Gitte Kisbye, Vejen Kommune

Læs mere

Københavns Universitet. Landbruget og landskabet i kommuneplanen Kristensen, Lone Søderkvist; Jacobsen, Mads H.; Eide, Trine. Published in: Byplan

Københavns Universitet. Landbruget og landskabet i kommuneplanen Kristensen, Lone Søderkvist; Jacobsen, Mads H.; Eide, Trine. Published in: Byplan university of copenhagen Københavns Universitet Landbruget og landskabet i kommuneplanen Kristensen, Lone Søderkvist; Jacobsen, Mads H.; Eide, Trine Published in: Byplan Publication date: 2012 Document

Læs mere

Referat af møde i det Rådgivende Udvalg for Planlægning og Friluftsliv

Referat af møde i det Rådgivende Udvalg for Planlægning og Friluftsliv Referat af møde i det Rådgivende Udvalg for Planlægning og Friluftsliv Tid: Fredag den 17. marts 2006, kl. 12.00 15.00 Deltagere: Jan Eriksen (formand), Friluftsrådet; Carl Nielsen (næstformand), Århus

Læs mere

Kommuneplanlægning for landbrugsbygninger - juridisk set. Helle Tegner Anker KU/Science

Kommuneplanlægning for landbrugsbygninger - juridisk set. Helle Tegner Anker KU/Science Kommuneplanlægning for landbrugsbygninger - juridisk set Helle Tegner Anker KU/Science Oversigt Retningslinjer for landbrugsbygninger Positivområder for store husdyrbrug Hvad, hvordan og hvorfor? Kommuneplan

Læs mere

Undersøgelse af udbredelsen af udeskole i 2014

Undersøgelse af udbredelsen af udeskole i 2014 Undersøgelse af udbredelsen af udeskole i 2014 Niels Ejbye-Ernst, VIAUC & Peter Bentsen, Steno Diabetes Center (2015) Udarbejdet i forbindelse med projekt Udvikling af udeskole Artiklen præsenterer kort

Læs mere

GODKENDT referat fra møde i Regionskontaktudvalget torsdag den 7. marts 2019 kl i Friluftsrådet, Scandiagade 13, 2450 København SV

GODKENDT referat fra møde i Regionskontaktudvalget torsdag den 7. marts 2019 kl i Friluftsrådet, Scandiagade 13, 2450 København SV GODKENDT referat fra møde i Regionskontaktudvalget torsdag den 7. marts 2019 kl. 16.00-18.30 i Friluftsrådet, Scandiagade 13, 2450 København SV Deltagere: Leif Nielsen, Kirsten Skovsby, Thomas Bach, Poul

Læs mere

Fremtidens Landskaber

Fremtidens Landskaber Fremtidens Landskaber Kommuneplanlægning Jammerbugt Kommune Det åbne land i kommuneplanen Tirsdag d. 31. maj SEGES, Aarhus N Udgangspunktet for udvikling af metoden Metoden er baseret på en landskabskarakterkortlægning

Læs mere

Brugerundersøgelse Virksomheder og Jord Marts, Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune

Brugerundersøgelse Virksomheder og Jord Marts, Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune Brugerundersøgelse Virksomheder og Jord Marts, 2009 Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune FORMÅL Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune De overordnede formål med brugerundersøgelsen: 1. at

Læs mere

Lene Stenderup Landinspektør. Byplan By- og Kulturforvaltningen Odense Kommune

Lene Stenderup Landinspektør. Byplan By- og Kulturforvaltningen Odense Kommune Lene Stenderup Landinspektør Byplan By- og Kulturforvaltningen Odense Kommune Samlet areal Byzone Landzone Landbrugsareal Beskyttet natur og offentlig fredskov Indbyggertal Befolkningstæthed Odense Danmark

Læs mere

Fagligt planlægningsmøde mellem Miljøstyrelsen og Det Nationale Center for Skov, Landskab og Planlægning (Skov & Landskab)

Fagligt planlægningsmøde mellem Miljøstyrelsen og Det Nationale Center for Skov, Landskab og Planlægning (Skov & Landskab) INSTITUT FOR GEOVIDENSKAB OG NATURFORVALTNING KØBENHAVNS UNIVERSITET Fagligt planlægningsmøde mellem Miljøstyrelsen og Det Nationale Center for Skov, Landskab og Planlægning (Skov & Landskab) MØDEREFERAT

Læs mere

københavns universitet det juridiske fakultet JURA TIL FREMTIDEN STRATEGI

københavns universitet det juridiske fakultet JURA TIL FREMTIDEN STRATEGI københavns universitet det juridiske fakultet JURA TIL FREMTIDEN STRATEGI 2018-2023 VISION Det Juridiske Fakultet bidrager aktivt til samfundets udvikling. Vi udforsker, udfordrer og udvikler det ret lige

Læs mere

KOMMUNERNE I REGION HOVEDSTADEN GRØN OMSTILLING OG VÆKST HENRIK ROSENBERG SEIDING SENIOR DIRECTOR HERS@RAMBOLL.COM 1

KOMMUNERNE I REGION HOVEDSTADEN GRØN OMSTILLING OG VÆKST HENRIK ROSENBERG SEIDING SENIOR DIRECTOR HERS@RAMBOLL.COM 1 KOMMUNERNE I REGION HOVEDSTADEN HENRIK ROSENBERG SEIDING SENIOR DIRECTOR HERS@RAMBOLL.COM 1 INDHOLD 1. Introduktion og proces 2. Et holistisk perspektiv på grøn omstilling og vækst 3. Eksempler på grøn

Læs mere

Referat fra møde i Handicaprådet, onsdag d

Referat fra møde i Handicaprådet, onsdag d Referat fra møde i Handicaprådet, onsdag d. 17.08.2016 Mødedato: 17/8 2016 Tidspunkt: Kl. 13.30 Mødenr.: Sted: Deltagere: Mødelokale 10, Rådhuset i Ringe Indkaldelse Kristian Nielsen (Formand,KB) Anne

Læs mere

september 2016 STRATEGISKE LANDSKABER - RÅOPSAMLING PÅ TEMADAG

september 2016 STRATEGISKE LANDSKABER - RÅOPSAMLING PÅ TEMADAG september 2016 STRATEGISKE LANDSKABER - RÅOPSAMLING PÅ TEMADAG 1 DISKUSSIONSRUNDE 1: MULTIFUNKTIONALITET ELLER PRIORITERING Grp. 1: Eksempel Vadehavet: Græsning øger naturkvalitet og lokale producerer

Læs mere

ningsgruppens%20samlede%20raad%20og%20ideer.ashx 1 http://www.uvm.dk/~/media/uvm/filer/udd/folke/pdf13/131003%20it%20raadgiv

ningsgruppens%20samlede%20raad%20og%20ideer.ashx 1 http://www.uvm.dk/~/media/uvm/filer/udd/folke/pdf13/131003%20it%20raadgiv Projektbeskrivelse for udviklings- og forskningsprojektet: Forskning i og praksisnær afdækning af digitale redskabers betydning for børns udvikling, trivsel og læring Baggrund Ifølge anbefalingerne fra

Læs mere

Fokus for Friluftsrådet. frem mod 2020

Fokus for Friluftsrådet. frem mod 2020 Vores vision FRILUFTSLIV FOR ALLE i en rig natur på bæredygtigt grundlag. Friluftsrådets vision er, at alle har gode muligheder for at dyrke friluftsliv i en spændende natur. Naturen er grundlaget for

Læs mere

Velkommen til Kyst kick off-møde

Velkommen til Kyst kick off-møde Velkommen til Kyst kick off-møde Program 16.00-16.15 Velkomst og intro 16.15-17.15 Netværksøvelse 1 17.15-17.30 Kort pause med let forfriskning 17.30-18.25 Information fra Nordea-fonden 18.25-19.10 Aftensmad

Læs mere

Status på kvalitetsstyring på Natur- og Miljøområdet.

Status på kvalitetsstyring på Natur- og Miljøområdet. 1 20.02.15 Status på kvalitetsstyring på Natur- og Miljøområdet. Beskrivelse af kvalitetsstyringssystemet Jammerbugt kommune har et kvalitetsstyringssystem på natur- og miljøområdet. Helt overordnet skal

Læs mere

Landskabskaraktermetoden lokalt

Landskabskaraktermetoden lokalt Landskabskaraktermetoden lokalt Lidt om Vejen Kommune Hvorfor en landskabskortlægning? Hvordan kommer vi i gang? Caseområde: Kongeådalen Erfaringer Gode råd Hvordan kommer vi videre? Åben land konferencen

Læs mere

Bliv en stærkere personalechef

Bliv en stærkere personalechef INVITATION TIL Bliv en stærkere personalechef Udviklingsforløb for personalechefer i staten Kære personalechef Du inviteres hermed til at deltage i Personalestyrelsens udviklingsforløb for personalechefer

Læs mere

Friluftsrådet. Friluftsrådet. Præsentation af en paraplyorganisation. Friluftsrådet mere natur mere friluftsliv

Friluftsrådet. Friluftsrådet. Præsentation af en paraplyorganisation. Friluftsrådet mere natur mere friluftsliv Friluftsrådet Friluftsrådet Præsentation af en paraplyorganisation Præsentation af en paraplyorganisation Friluftsrådet mere natur mere friluftsliv September 2011 Friluftsrådets formål Friluftsrådets formål

Læs mere

Planstrategi som ny vækstskaber NIELS ÅGESEN

Planstrategi som ny vækstskaber NIELS ÅGESEN Planstrategi som ny vækstskaber NIELS ÅGESEN 02.04.2014 Men hvad skaber vækst? Men hvad skaber vækst? Hvordan bruger vi vores planstrategi? Men hvad skaber vækst? Hvordan bruger vi vores planstrategi?..så

Læs mere

NATUR- OG LANDSKABSTEMA KP17

NATUR- OG LANDSKABSTEMA KP17 NATUR- OG LANDSKABSTEMA KP17 STRATEGISK FOKUS OG LOVGIVNING FOKUS PÅ: Naturen og Landskabet som ressource Sammenhæng mellem by og land OBLIGATORISKE AFSNIT, SOM ER NYE I KP17: Grønt Danmarkskort OBLIGATORISKE

Læs mere

Samspil mellem kommuneplanen og konkrete projekter. Svend Erik Rolandsen, projektchef, COWI

Samspil mellem kommuneplanen og konkrete projekter. Svend Erik Rolandsen, projektchef, COWI Samspil mellem kommuneplanen og konkrete projekter Svend Erik Rolandsen, projektchef, COWI Samspil mellem kommuneplanen og konkrete projekter Forskellige typer projekter i kommuneplanen Analyse- og udviklingsprojekter

Læs mere

RUP Regional Udviklingsplan. Opsamling. Den indledende fase

RUP Regional Udviklingsplan. Opsamling. Den indledende fase Opsamling Den indledende fase Opsamling Den indledende fase Arbejdet med den regionale udviklingsplan for Region Sjælland er i gang En samlet plan for, hvordan Region Sjælland skal udvikle sig, er ved

Læs mere

Debatoplæg. Forslag til Fingerplan 2012 Dansk Byplanlaboratorium maj Holger Bisgaard

Debatoplæg. Forslag til Fingerplan 2012 Dansk Byplanlaboratorium maj Holger Bisgaard Debatoplæg Forslag til Fingerplan 2012 Dansk Byplanlaboratorium maj 2011 Holger Bisgaard Planlovens hovedstadskapitel sætter rammen for revisionen Fingerbystrukturen skal videreføres 4 geografiske delområder

Læs mere

Bliv en stærkere personalechef. Uddannelses- og udviklingsforløb for personalechefer i staten

Bliv en stærkere personalechef. Uddannelses- og udviklingsforløb for personalechefer i staten INVITATION TIL Bliv en stærkere personalechef Uddannelses- og udviklingsforløb for personalechefer i staten Kære personalechef Du inviteres hermed til at deltage i Personalestyrelsens uddannelsesog udviklingsforløb

Læs mere

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 TE/30.11.15 Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 Hotel Park Middelfart Viaduktvej 28 5500 Middelfart 2. november 2015 Velkomst og opfølgning på mødet i juni Tina og Kristian bød

Læs mere

Planteavlskongres 2012

Planteavlskongres 2012 Planteavlskongres 2012 Plads til landbruget i planlægningen Indhold Fakta om Ringkøbing Skjern Kommune Planstrategi 2011 Revision af kommuneplanen iht. landbrug og biogasanlæg Ringkøbing-Skjern Kommune

Læs mere

NETVÆRKS- OG VIDENSCENTER for det åbne land, natur og miljø

NETVÆRKS- OG VIDENSCENTER for det åbne land, natur og miljø NETVÆRKS- OG VIDENSCENTER for det åbne land, natur og miljø Vi vil bevare det gode og udvikle noget nyt og endnu bedre derfor ønsker vi at skabe et netværks- og videnscenter for natur og miljø i Vejle.

Læs mere

Afholdt: Tirsdag d. 20. okt. kl Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C.

Afholdt: Tirsdag d. 20. okt. kl Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C. Side 1/5 Referat fra 1. møde i det rådgivende udvalg for Den Danske Naturfond Afholdt: Tirsdag d. 20. okt. kl. 13.00 16.00 Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C. Til

Læs mere

Referat Hovedbestyrelsesmøde

Referat Hovedbestyrelsesmøde Referat Hovedbestyrelsesmøde Dato: 18. september 2018 Tid: Kl. 10.00 12.00 Sted: Deltagere: Afbud: KL-huset, Weidekampsgade 10, 2300 København S, lokale S04 Niels Ågesen, Per Røner, Steen Vinderslev, Rie

Læs mere

FRA FORMULERING TIL FORANKREDE INDSATSER

FRA FORMULERING TIL FORANKREDE INDSATSER FRA FORMULERING TIL FORANKREDE INDSATSER I N T E R N A T I O N A L A N E R K E N D E L S E A F P R O B L E M - O G P R O J E K T B A S E R E T L Æ R I N G O G D E D O K U M E N T E R E D E R E S U L T

Læs mere

Kommuneplan 2013 Særligt med fokus på jordbrugsplanlægningen. Christina Lohfert Rolandsen

Kommuneplan 2013 Særligt med fokus på jordbrugsplanlægningen. Christina Lohfert Rolandsen Kommuneplan 2013 Særligt med fokus på jordbrugsplanlægningen Christina Lohfert Rolandsen Faaborg-Midtfyn Kommune 63.000 ha 52.000 indbyggere To større byer; Faaborg og Ringe 30% af vores borgere bor i

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Bilag til LA 21-strategi og handlingsplan sendes i høring Dato: 10. maj 2011 Brevid: 1372548 Forslag til Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Administrationen Alléen 15 4180 Sorø Tlf.: 70 15 50 00 linnyb@regionsjaelland.dk

Læs mere

Strategi for internationalt samarbejde 2020

Strategi for internationalt samarbejde 2020 Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 6. junij 2016 Strategi for internationalt samarbejde 2020 Esbjerg Kommune 2016 I Vision 2020 og Vækststrategi 2020 er det et mål, at Esbjerg Kommune bliver mere international.

Læs mere

NBE 2020 Strategi: Bæredygtig erhvervsudvikling, der fremmer cirkulær økonomi.

NBE 2020 Strategi: Bæredygtig erhvervsudvikling, der fremmer cirkulær økonomi. NBE 2020 Strategi: Bæredygtig erhvervsudvikling, der fremmer cirkulær økonomi. 1. UDVIDELSE Udvidelsen af netværket til at omfatte engagerede nordjyske virksomheder og samtlige nordjyske kommuner. En gradvis

Læs mere

Plan09 og den nye planstrategi! Svend Erik Rolandsen Sekretariatsleder, Plan09. Temamøde i Fredensborg Kommune 18. juni 2007

Plan09 og den nye planstrategi! Svend Erik Rolandsen Sekretariatsleder, Plan09. Temamøde i Fredensborg Kommune 18. juni 2007 Plan09 og den nye planstrategi! Svend Erik Rolandsen Sekretariatsleder, Plan09 Temamøde i Fredensborg Kommune 18. juni 2007 Plan09: Fornyelse af plankulturen Vision - at udvikle plankulturen fokus på værdifulde

Læs mere

Planlægning for og med landbrug

Planlægning for og med landbrug Temadage: Planlægning for og med landbrug 25-26. november 2014 på Vingsted Hotel og Konferencecenter Velkommen Jørgen Primdahl, Købehavns Universitet Jørgen Korning, Videncentret for Landbrug Hvorfor er

Læs mere

Lokaliseringsplanlægning af landbrugsbyggeri

Lokaliseringsplanlægning af landbrugsbyggeri Projektbeskrivelse Lokaliseringsplanlægning af landbrugsbyggeri - et Realdania udviklingsprojekt i Ringsted Kommune 19-062007 Niels Helberg 1 Problemformulering Udviklingsprojektet er et samarbejdsprojekt

Læs mere

Planunderudvalget 9. maj 2006, Kl Møde nr. 4 Mødelokale 6 på Værløse Rådhus

Planunderudvalget 9. maj 2006, Kl Møde nr. 4 Mødelokale 6 på Værløse Rådhus FURESØ KOMMUNE Planunderudvalget 9. maj 2006, Kl. 17.00 Møde nr. 4 Mødelokale 6 på Værløse Rådhus Lars Carpens (V), formand Wagner Jensen (V), næstformand Michael Rexen (V) John I. Allentoft (C) Lone Christensen

Læs mere

Vision og sigtepunkter for arbejdet i LBR i Frederikssund Kommune

Vision og sigtepunkter for arbejdet i LBR i Frederikssund Kommune Vision og sigtepunkter for arbejdet i LBR i Frederikssund Kommune Opsamling på LBR-seminar den 6. september 2010 mploy a/s www.mploy.dk Gothersgade 103, 3. sal 1123 København K Tlf: 32979787 Email: mploy@mploy.dk

Læs mere

Planstrategi 2007 og den nye plankultur. Svend Erik Rolandsen, sekretariatsleder, Plan09

Planstrategi 2007 og den nye plankultur. Svend Erik Rolandsen, sekretariatsleder, Plan09 Planstrategi 2007 og den nye plankultur Svend Erik Rolandsen, sekretariatsleder, Plan09 Plan09: Fornyelse af kommuneplanlægningen Vision - at udvikle en plankultur, der fokuserer på værdifulde bymiljøer

Læs mere

Stillingsprofil for direktør i Welfare Tech Region

Stillingsprofil for direktør i Welfare Tech Region Stillingsprofil for direktør i Welfare Tech Region Job- og personprofilen indeholder Stillingen 1. Ansættelsesvilkårene 2. Organisationen 3. Welfare Tech Regions konkrete mål 4. Welfare Tech Regions ydelser

Læs mere

Vestegnen i udvikling byer i bevægelse. Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier

Vestegnen i udvikling byer i bevægelse. Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier Vestegnen i udvikling byer i bevægelse Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier 15. oktober 2007 Vestegnen i udvikling byer i bevægelse På Vestegnen er der lang tradition

Læs mere

Planstrategier, kommuneplaner og plankultur

Planstrategier, kommuneplaner og plankultur Planstrategier, kommuneplaner og plankultur Niels Østergård, DB i Kolding 3. december 2008 Plan09 - lige nu og med 13 måneder tilbage 3 strategieksempler og demokratiopfattelser Plan09 - Guldborgsund Plan09

Læs mere

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan 2016+ Indledning Holbæk står, som mange andre kommuner i Danmark, overfor både økonomiske og komplekse samfundsudfordringer. Det klare politiske budskab

Læs mere

Mødereferat Dato: 13. april 2015

Mødereferat Dato: 13. april 2015 Mødereferat Dato: 13. april 2015 Mødeforum: LUU i AO Dato: Mandag den 13. april 2015 Tid: 14:00 16:00 Sted: Deltagere: Afbud: Uden besked: Referent: Palsgaard, Palsgaardsvej 1, 7130 Juelsminde Bo Petersen,

Læs mere

Djurslands Udviklingsråd BESLUTNINGSPROTOKOL

Djurslands Udviklingsråd BESLUTNINGSPROTOKOL Djurslands Udviklingsråd BESLUTNINGSPROTOKOL Sted: Fuglsøcentret Dragsmurvej 6, Knebel Dato: Fredag den 8. maj 2015 Start kl.: 9:00 Slut kl.: 12:00 Medlemmer: Fraværende: Aleksander Aagaard Benny Hammer

Læs mere

En National Friluftspolitik Af Jan Eriksen Direktør i Friluftsrådet

En National Friluftspolitik Af Jan Eriksen Direktør i Friluftsrådet En National Friluftspolitik Af Jan Eriksen Direktør i Friluftsrådet Foto: Søren Svendsen 1 En dansk friluftslov? I 1930 vil Thorvald Stauning give danskerne natur og friluftsoplevelser. Danmarks første

Læs mere

Forsk strategisk! 700 mio. kr. til forskning i samfundsudfordringer.

Forsk strategisk! 700 mio. kr. til forskning i samfundsudfordringer. Forsk strategisk! 700 mio. kr. til forskning i samfundsudfordringer 2013 Vi ønsker at værne om den forskningsmæssige metodefrihed i strategisk forskning Hvad er strategisk forskning? styrke offentligt/privat

Læs mere

Nyt kommunalt Danmarkskort - Plan09 og nyt plansystem 2007

Nyt kommunalt Danmarkskort - Plan09 og nyt plansystem 2007 Nyt kommunalt Danmarkskort - Plan09 og nyt plansystem 2007 - Niels Østergård, Miljøministeriet og Plan09 Planavdelingens seminar, Kongsvinger 29. august 2007 Det nye Danmarkskort 2007 Fra 271 til 98 kommuner

Læs mere

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept.

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept. Natur- og friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014 Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Fremlagt på s møde d. 23. sept. 2014 Foto: Aksel Leck Larsen Naturpolitik Ringsted Kommune rummer en storslået natur

Læs mere

7. februar 2018 Referat af 1. møde i naturrådet for Herning, Ikast-Brande, Ringkøbing-Skjern

7. februar 2018 Referat af 1. møde i naturrådet for Herning, Ikast-Brande, Ringkøbing-Skjern 7. februar 2018 Referat af 1. møde i naturrådet for Herning, Ikast-Brande, Ringkøbing-Skjern og Viborg Kommuner Sted: Harrild Hede Naturcenter Dato: 30. januar 2018 Varighed: 18:30 20.30 Referent: Ikast-Brande

Læs mere

KLIKOVANDs spørgeskemaundersøgelse. om borgerretet kommunikation. en opsamling

KLIKOVANDs spørgeskemaundersøgelse. om borgerretet kommunikation. en opsamling KLIKOVANDs spørgeskemaundersøgelse om borgerretet kommunikation en opsamling Maj 2012 1 KLIKOVAND maj 2012 2 KLIKOVAND maj 2012 Indhold Hvad ville vi opnå?... 3 Hvilke erfaringer afdækkede vi?... 4 Hvilke

Læs mere

Nationalpark Det Sydfynske Øhav..?

Nationalpark Det Sydfynske Øhav..? Nationalpark Det Sydfynske Øhav..? Sekretariatschef Rico Boye Jensen Ærø, Februar 2009 Meget kort om os! Program Nationalpark Det Sydfynske Øhav.? Hvad er en dansk nationalpark. Hvad skal der ske Hvorfor

Læs mere

Den gode proces. Hvordan fremmes lokal forankring og borgerinddragelse i forbindelse med vindmølleplanlægning? den gode proces 13

Den gode proces. Hvordan fremmes lokal forankring og borgerinddragelse i forbindelse med vindmølleplanlægning? den gode proces 13 Den gode proces Hvordan fremmes lokal forankring og borgerinddragelse i forbindelse med vindmølleplanlægning? den gode proces 13 Vejen til den gode proces Klimatruslen og usikkerhed om den fremtidige forsyningssikkerhed

Læs mere

NETVÆRK FOR DET ÅBNE LAND Netværksmøde #01 - Debatoplæg

NETVÆRK FOR DET ÅBNE LAND Netværksmøde #01 - Debatoplæg NETVÆRK FOR DET ÅBNE LAND Netværksmøde #01 - Debatoplæg Hvordan skaber vi en ny kommuneplan for det åbne land? De danske kommuner er godt i gang med processen om at skabe en ny generation af kommuneplaner,

Læs mere

Kommuneplan & Landbrugslov Hvad udad tabes skal indad vindes..

Kommuneplan & Landbrugslov Hvad udad tabes skal indad vindes.. Kommuneplan & Landbrugslov Hvad udad tabes skal indad vindes.. Temadag om Jordbrugsanalyser 29. august 2017 Odense Palle Graversgaard, Enhedschef Landbrugslov og Jordfordeling Landbrugsloven er henlagt

Læs mere

Internationale principper. for Aalborg Kommune

Internationale principper. for Aalborg Kommune Internationale principper for Aalborg Kommune 2018-2021 De internationale principper for Aalborg Kommune sætter dagsordenen for, at vi kan blive bedre og opnå mere ved aktivt at inddrage internationale

Læs mere

Green City Aarhus. Landsbyen i byen GREEN CITY AARHUS LANDSBYEN I BYEN

Green City Aarhus. Landsbyen i byen GREEN CITY AARHUS LANDSBYEN I BYEN Green City Aarhus Landsbyen i byen Vision for Green City Aarhus Europas første Smart City Intelligente huse Bæredygtig bystruktur Fremtidens forsyningsstruktur Selvbærende by som integrerer skole, tætåben

Læs mere

Rumlig visuel analyse i Landskabskaraktermetoden

Rumlig visuel analyse i Landskabskaraktermetoden Rumlig visuel analyse i Landskabskaraktermetoden Kolding 19.01.2010 Vibeke Nellemann 1 Rumlig visuel analyse, feltarbejde Feltarbejde Feltarbejde Foreløbige karakterområder 2 Formål og anvendelsesmuligheder

Læs mere

Den gode proces. Hvordan fremmes lokal forankring og borgerinddragelse i forbindelse med vindmølleplanlægning? den gode proces 13

Den gode proces. Hvordan fremmes lokal forankring og borgerinddragelse i forbindelse med vindmølleplanlægning? den gode proces 13 Den gode proces Hvordan fremmes lokal forankring og borgerinddragelse i forbindelse med vindmølleplanlægning? 13 Maj 2009 Udgivet af: KL Danmarks Naturfredningsforening Danmarks Vindmølleforening Vindmølleindustrien

Læs mere

REFERAT OPSTARTSMØDE I DET NATIONALE BENCHMARKNETVÆRK. 17. JANUAR 2012 Odense Centralbibliotek

REFERAT OPSTARTSMØDE I DET NATIONALE BENCHMARKNETVÆRK. 17. JANUAR 2012 Odense Centralbibliotek REFERAT OPSTARTSMØDE I DET NATIONALE BENCHMARKNETVÆRK 17. JANUAR 2012 Odense Centralbibliotek TILSTEDE: Elisabeth Kaper Buch, Herning Bibliotekerne Lone Westphall, Herning Bibliotekerne (Konsulent) Henrik

Læs mere

Tale til nytårskur 7. januar 2008 Koldinghus - Poul-Erik Svendsen - Det talte ord gælder -

Tale til nytårskur 7. januar 2008 Koldinghus - Poul-Erik Svendsen - Det talte ord gælder - Tale til nytårskur 7. januar 2008 Koldinghus - Poul-Erik Svendsen - Det talte ord gælder - Velkommen til Region Syddanmarks nytårskur. På vegne af regionsrådet, er jeg glad for, at så mange er mødt op

Læs mere

CLIPS Samarbejdsdrevet innovation i den offentlige sektor

CLIPS Samarbejdsdrevet innovation i den offentlige sektor CLIPS Samarbejdsdrevet innovation i den offentlige sektor Lone Kristensen, Skov & Landskab, LIFE, Københavns Universitet Roskilde Universitet, Professionshøjskolen Metropol, Copenhagen Business School,

Læs mere

R E F E R A T - referat i kursiv indskrevet i dagsordensteksten, som står i normal skrift

R E F E R A T - referat i kursiv indskrevet i dagsordensteksten, som står i normal skrift Bestyrelsens 4. møde Torsdag d. 22. oktober 2015 kl 18:00 21:00 Sted: Roskilde Museum Der blev serveret en let aften-anretning fra museets café Romus. R E F E R A T - referat i kursiv indskrevet i dagsordensteksten,

Læs mere

Tilsyn med Grønt Danmarkskort. Natur- og Miljøkonference 2017 Tine N. Skafte

Tilsyn med Grønt Danmarkskort. Natur- og Miljøkonference 2017 Tine N. Skafte Tilsyn med Grønt Danmarkskort Natur- og Miljøkonference 2017 Tine N. Skafte Naturbeskyttelsesinteresser i kommuneplanen Hvad gør staten ved kommuneplanerne? Hvad kigger I efter? Hvornår er opgaven løst?

Læs mere

Strategi-plan 2020: På vej mod "Uddannelse i verdensklasse - med hverdagen som grundstof"

Strategi-plan 2020: På vej mod Uddannelse i verdensklasse - med hverdagen som grundstof Strategi-plan 2020: På vej mod "Uddannelse i verdensklasse - med hverdagen som grundstof" Strategi-plan 2020: På vej mod "Uddannelse i verdensklasse - med hverdagen som grundstof" Skolens VISION for 2020

Læs mere

Sådan skal jordbrugsanalyserne bruges. v. agronom Thorben E. Jørgensen Odense Kommune

Sådan skal jordbrugsanalyserne bruges. v. agronom Thorben E. Jørgensen Odense Kommune Sådan skal jordbrugsanalyserne bruges v. agronom Thorben E. Jørgensen Odense Kommune Disposition 1. De formelle krav til jordbrugsanalyser 2. Odense hvad har vi gang i? 3. Smagsprøver på Odenses egen jordbrugsanalyse

Læs mere

Kodeks for god offentlig topledelse Survey blandt kommunaldirektørerne,

Kodeks for god offentlig topledelse Survey blandt kommunaldirektørerne, Kodeks for god offentlig topledelse Survey blandt kommunaldirektørerne, januar 2007 København, januar 2007 KL s Konsulentvirksomhed Center for Ledelse og Organisation www.kl.dk/kodekssurvey07 Survey blandt

Læs mere

Borgermøde om Viborg Bioenergi

Borgermøde om Viborg Bioenergi Borgermøde om Viborg Bioenergi Onsdag den 28. februar 2018 Program 1. Velkommen v/ Stine Damborg Hust, formand, Klima- og Miljøudvalget 2. Regler, planer og proces v/ Anna Dorte Nørgaard, 3. Præsentation

Læs mere

Pædagoguddannelsen i Odense og i Svendborgs relevans

Pædagoguddannelsen i Odense og i Svendborgs relevans UDARBEJDET JANUAR 2018 Pædagoguddannelsen i Odense og i Svendborgs relevans Aftager- og dimittendundersøgelser 2017 Kontaktperson: Ulrich Storgaard Andersen Indhold 1. Introduktion... 3 2. Præsentation

Læs mere

Grundvandsrådet. 6. februar 2008 Kl. 16:00 i Mødelokale, TF. Deltagere: Gæster: Afbud: Bo Jensen, Byrådet, Formand for Grundvandsrådet

Grundvandsrådet. 6. februar 2008 Kl. 16:00 i Mødelokale, TF. Deltagere: Gæster: Afbud: Bo Jensen, Byrådet, Formand for Grundvandsrådet 6. februar 2008 Kl. 16:00 i Mødelokale, TF Deltagere: Grundvandsrådet Bo Jensen, Byrådet, Formand for Grundvandsrådet Benny Christensen, Byrådet Arne Hastrup Larsen, Danmarks Naturfredningsforening Hans-Kurt

Læs mere