Samarbejdskultur og koordinering i forbindelse med implementering af lov 564.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Samarbejdskultur og koordinering i forbindelse med implementering af lov 564."

Transkript

1 Samarbejdskultur og koordinering i forbindelse med implementering af lov 564. Vibeke Leth Svendsen I artiklen om udfordringerne i forbindelse med vejledning af unge med særlige behov (Lippert,2009)peges der på de mange forskellige parter, der er involveret i at vejlede de unge med særlige behov, og på nødvendigheden af at etablere et samarbejde mellem de involverede parter. Denne artikel vil uddybe dette område, dels gennem inddragelse af teori omkring koordinering af helhedsorienterede indsatser og omkring samarbejds-/ organisationskultur, dels gennem inddragelse af de indsamlede empiriske data. Artiklen afsluttes med nogle anbefalinger til det videre implementeringsarbejde. 1. Hvad betyder det for unge med særlige behov, at samarbejdet omkring indsatsen og koordinering af indsatsen fungerer? Et af de ord, der hyppigt bruges til at beskrive unge menneskers liv, er Overgange. Dem er der mange af i de unges liv. Overgang fra barn til voksen, overgang fra grundskole til uddannelse eller arbejdsmarked, overgang fra en primærfamilie til at skulle ud og etablere sig selv, overgang som seksuelt væsen osv. Der er tale om en meget kompleks verden, hvor der skal træffes rigtig mange valg, og ingen løsninger er entydigt rigtige. I det postmoderne samfund er der nogle kulturelle tendenser, som står til rådighed for de unge, men som også bliver krav, som de unge skal forsøge at leve op til. Det drejer sig om tendensen til øget refleksivitet, øget fleksibilitet (formbarhed) og øget individualisering. (Ziehe, 1989) Ser vi på gruppen af unge med særlige behov, så ser vi en gruppe, der har svært ved at leve op til disse krav. Mange har haft problematiske skoleforløb, selvtilliden kan ligge på et lille sted, de har mange erfaringer med at opleve magtesløshed, de sociale kompetencer er måske begrænsede, og for en dels vedkommende handler det også om unge, der har en ustabil familiebaggrund med begrænset netværksstøtte. Lov nr. 564 indebærer, at alle unge under 25 år, der ikke kan profitere af en ordinær ungdomsuddannelse, skal tilbydes et individuelt tilrettelagt uddannelsesforløb. Formålet er, at unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov opnår personlig, sociale og faglige kompetencer til en så selvstændig og aktiv deltagelse i voksenlivet som muligt og evt. til videre uddannelse og beskæftigelse (Lov 564, 1)

2 Med det udgangspunkt er det relevant at kigge på de professionelle, der indgår i samarbejdet omkring den unge, med henblik på at dette etableres. I et af projektets interviews med en sagsbehandler på voksen handicapområdet opsummeredes det, hvor mange forskellige fagpersoner, der kunne have vejledningsforpligtigelse over for en ung. Resultatet blev: Socialrådgiveren på børnehandicapområdet (Måske) Socialrådgiveren på voksenhandicapområdet: vejleder om økonomi og forsørgelse (andre laver pensionsansøgninger), beskæftigelse (andre finder jobmuligheder), bolig. UU-vejlederen Hjemmevejlederen Uddannelsesvejlederen på CSV (Centre for specialundervisning for voksne) Jobkonsulenten på CSV (vejleder i forhold til etablering af praktik) Jobkonsulenten i forvaltningen Kontaktpædagog i bo-tilbuddet Kontaktlærer på skole Og derudover kan der komme forskellige vejledere tilknyttet andre uddannelsestilbud. I forbindelse med det fyldte 18. år sker der flere skift, da den unge overgår til andre indsatstyper. Og samtidig bliver den unge myndig og dermed formelt uafhængig af forældrene. Et sådant omfang af fagpersoner, der vejleder/rådgiver den unge, giver gode muligheder for uklare rolleforventninger og uklar arbejdsdeling mellem fagpersonerne. Det vil både kunne medføre en overinvolvering fra de professionelle, ud fra et ønske om at alle den unges vejledningsbehov tilgodeses, og en underinvolvering, ud fra en forestilling om at andre nok påtager sig opgaven. Der er i hvert fald gode muligheder for uklare og utydelige meldinger til den unge. Set fra de unges perspektiv kan det være vanskeligt at se, hvor de skal gå hen med hvad, og taler vi om gruppen af unge med særlige behov, vil mange af dem i forvejen have vanskeligt ved at overskue systemer. Derfor vil en sådan mængde af vejledningspersoner let kunne styrke deres oplevelse af afmægtighed og usikkerhed på, hvem de skal gå til. Netop oplevelsen af afmægtighed vil være velkendt for dem, og vil ofte blive imødegået med inaktivitet af den unge.

3 I den store mængde af mere eller mindre involverede vejlednings- og andre fagpersoner, vil samarbejdet mellem disse ofte kræve megen energi. Både når samarbejdet er velfungerende, og når det ikke er. Derved opstår risikoen for, at samarbejdet kommer i fokus på bekostning af den unge og den unges behov. Der er risiko for, at den unge behandles som et objekt for den store samarbejdsindsats. Især hvis det ikke lykkes at have inddragelse af den unge som et centralt fokuspunkt i samarbejdet mellem fagpersonerne. Der er derfor heller ikke tvivl om, at samarbejde og koordinering er væsentlige faktorer at være opmærksomme på i forbindelse med implementering af lov Det organisatoriske udgangspunkt for implementeringen af lov 564. Som tidligere beskrevet (Dahler, 2009) vedtog Folketinget pr. 1. juni 2007 Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov. Loven trådte i kraft 1. August 2007, altså 2 måneder efter lovens vedtagelse og gældende allerede for skoleåret Tidligere på året 2007 pr. 1. januar var Strukturreformen trådt i kraft. Den indebar en grundlæggende ændring af den offentlige sektors organisering og opgavefordeling, 271 kommuner blev til 98, og 13 amter blev erstattet af 5 regioner. Kommunerne fik tilført flere opgaver fra amterne, og meget personale blev flyttet. Handicapområdet, der tidligere var fordelt på kommuner og amter blev placeret som en rent kommunal opgave. Det betød bl.a. en flytning af specialundervisning og af visse rådgivnings- og vejledningsfunktioner fra amt til kommune. I kommunerne betød det nye strukturer og opgavefordelinger og mange personalerokader. Omfattende organisatoriske, opgave- og personalemæssige ændringer, der knap var faldet på plads i kommunerne, var den realitet den nye lov 564 skulle ind og fungere i. Den organisatoriske placeringen af arbejdsopgaver i forhold til unge med særlige behov varierede også forvaltningsmæssigt fra kommune til kommune, men mange kommuner fortsatte med den opdeling, at de unge skulle skifte sagsbehandler og afdeling, når de gik fra børn til voksne, altså ved det 18. år. Loven medførte den væsentlige ændring, at Ungdommens Uddannelsesvejledning fik ansvaret for uddannelsesvejledningen af den unge, udarbejdelsen af en uddannelsesplan for det 3-årige forløb i samarbejde med den unge og evt. dennes forældre, samt opfølgning på uddannelsesplanen. Målgruppen for UU-vejledningen er unge fra undervisningspligtens ophør /eller afslutning af grundskolen til det 25. år.

4 UU-centrene er kommunale vejledningsenheder, som dækker flere kommuner, og som tidligere ikke har varetaget vejledningen af denne særlige gruppe. Unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov modtog indtil lovens ikrafttræden meget forskellige tilbud i kommuner og amtskommuner. En stor del fik ungdomstilbud efter lov om specialundervisning for voksne i de kommunale og amtskommunale specialskoler for voksne (ASV erne). Tilbuddene varierede imidlertid i omfang og indhold, og det blev derfor meget forskelligartede tilbud, der blev givet til de unge. Nogle steder blev disse tilbud slet ikke givet. Nogle af ASV erne havde i årene op til lovgivningen udviklet 3-årige uddannelsesforløb, og erfaringerne herfra indgik i forarbejdet til loven. Ved strukturreformen 1. januar 2007 overgik de eksisterende ASV ere hovedsagelig til kommunerne, og der opstod nye organiseringer på tværs af tidligere og nye kommunegrænser. Mange steder omdøbtes de til CSV ere (centre for specialundervisning for voksne) 3. Organisatoriske udfordringer i forbindelse med koordinering af indsatsen. Nordmanden Dag Ingvar Jacobsen har skrevet en organisationsteoretisk artikel Hvorfor er samarbeid så vanskelig? (Repstad, 1993 ). Han peger på en række sædvanlige koordineringsproblemer, som vil opstå, når man skal løse en arbejdsopgave i velfærdssamfundet, der kræver et helhedssyn, og som samtidig indebærer en arbejdsdeling og en specialisering mellem forskellige embedsmænd og fagfolk. Han fremhæver de to mest almindelige koordineringsproblemer, som han bruger to velkendte begreber til at beskrive, nemlig dobbeltarbejde og gråzoner. Dobbeltarbejdet betyder at flere parter gør den samme opgave flere gange. I et interview med en socialrådgiver på handicapområdet 2/3 år efter lovens gennemførelse, sagde denne: og vi skal jo være opmærksomme på at det er en sårbar målgruppe, så vi kan ikke bare tage for givet, at de selv gør opmærksom på deres behov. Derfor må vi løfte det. Selvom der kommer en borger, der efterspørger noget specifikt, så bliver jeg nødt til at yde en vejledning, der er bred, fordi borgeren måske ikke ved at der eksisterer andre tilbud. Inden for noget så vigtigt som uddannelse, skal man også tænke, om den unge har fået den orientering, de har brug for, og har de fornemmelse af konsekvenserne af de valg, de træffer. Og det er jo egentlig UU-vejlederen, men vi forsøger bare i den her checkliste at sikre, at det er et valg, der er truffet ud fra, en viden de har om det. Og samme socialrådgiver siger andet steds: Men vi skal også være gode til at lægge nogle opgaver over. Sommetider når vi oplever at det kører ikke her, så kan vi godt blive lidt hønemor, og så siger vi, men så gør vi det. For nu skal

5 der ske noget, men det er jo ofte fordi at netværket til den unge efterspørger det, så bliver man nødt til at handle. Den anden side af dobbeltarbejdet er Gråzonerne, hvor ingen har ansvaret for en opgave, eller ansvaret er uklart. I interviewet bliver der sagt: Lige så snart vi ændrer på nogen af de ting, så stiller det jo nogle krav til de samarbejdspartnere, der har været ind over. Når man ændrer noget, at man så får det sagt og får det formidlet, for ellers taber man nogen gange tråden, og så får man ikke de parter ind i det, som man skal have. I værste fald får man ikke visiteret korrekt. Dag Ingvar Jacobsen påpeger i sin artikel, at når man samler bestemte delopgaver i formelle enheder med egne ressourcer, personalemæssigt, fysisk og økonomisk, egne regler, rutiner og standarder, så prioriterer man koordinering internt i enheten på bekostning av koordinering mellem enheterne (ibid s.74). Og denne tendens afspejler sig også et citat fra socialrådgiveren: så derfor kunne det være meget relevant at få lavet en fælles aftale om hvordan vi gør tingene. Jeg kan godt se sigtet med at kommunerne er store, men hvis der så er nogle gamle barrierer for hvordan man samarbejder på kryds og tværs, og hvis man ikke ser der er en funktion inde et andet sted, så opdager man det ikke. Det er en sårbar affære. Samme socialrådgiver peger også på en af de handlemuligheder, som Dag Ingvar Jacobsen peger på, nemlig afklaring af grænser mellem enhederne, så koordineringsbehovet mindskes: Vi har jo ofte nogle snitflader, og det kunne være interessant at få afdækket, hvem der gør hvad og hvorfor. Og så kunne de også blive opmærksomme på os. For jeg tror på ingen måde UU tænker os som en aktiv part. Udover ovennævnte to typer af koordineringsproblemer peger Jacobsen også på de vanskeligheder, der opstår som følge af formel afstand mellem samarbejdsparterne, f.eks. uu-vejlederne, der er placeret i tværkommunale UU-centre med egen ledelse og socialrådgiverne, der er ansat i de kommunale forvaltningers enheder også med egen ledelse. Han fremdrager vanskeligheder, som opstår som følge af fysisk afstand mellem samarbejdsparterne. Og endelig sætter han fokus på de problemer, der opstår som følge af sektorforsvar og fagidioti samt betydning af forskellige organisationskulturer. 4. De organisatoriske udfordringer i etableringen af en samarbejdskultur. Bevidste overvejelser om etablering af organisationskultur springes ofte over i forbindelse med organisationsændringer eller implementering af nye lovgivninger, da det sjældent opleves som noget umiddelbart presserende, sammenlignet med at få

6 strukturer, beslutningsgange og økonomi på plads. Modsat ved man, at organisationsændringer, der går imod de grundlæggende antagelser, værdier og normer (kulturen) i en organisation, kan få svært ved at blive implementeret.(f.eks. Højmark Larsen, Vibeke, 2004) Organisationskultur defineres af Schein således: A pattern of shared basic assumptions that the group learned as it solved its problems of external adaptation and internal integration, that has worked well enough to be considered valid and, therefore, to be thought to new members as the correct way to perceive, think and feel in relation to those problems (Schein 1993, p. 364). Kulturen vedligeholdes altså gennem det mønster af grundlæggende antagelser, som er opstået i forbindelse med løsningen af de problemer, der har skullet løses. Sådan et mønster af grundlæggende antagelser kan bestå i forestillinger om samarbejdspartnere og samarbejdsrelationer af mere eller mindre stereotyp karakter. Et tværfagligt samarbejde er også præget af en bestemt samarbejdskultur, der har udviklet sig gennem løsningen af de problemer, der er opstået hen ad vejen. Hvis man har oplevet en stor succes med løsningen af problemerne, opstår der en stærk samarbejdskultur, med nogle stærke normer og rutiner. Udviklingsprojektets empiri viser mange forskelligartede erfaringer med at arbejde med de unge med særlige behov, erfaringer der ligger før lovens gennemførelse. Nogle kommuner har haft erfaringer med samarbejde og indsatser, som har været oplevet som succeser, endda så store succeser, så de har kunnet indgå som modeller for etableringen af den nye lovgivning. Andre kommuner har ikke haft særlig mange erfaringer med at arbejde på området, og har skullet begynde med overhovedet at få opbygget en struktur for samarbejdet og etableret nogle indsatser. Begge situationer gør det relevant at gøre sig overvejelser om organisationskulturen i det nye samarbejde. Det væsentlige er at få etableret en samarbejdskultur, der er i overensstemmelse med lovens intentioner og værdier, og at acceptere, at når der skal etableres nye samarbejdsrelationer (f.eks med UU-vejledere) skal der etableres nogle platforme (møder, kurser, projekter), hvor de nye samarbejdsrelationer får lejlighed til at udvikle nye grundlæggende antagelser, som f.eks. kan være værdierne i loven. Dette fokus på at etablere nye samarbejdskulturer kræver en ledelsesmæssig opmærksomhed. Den har det måske været lettest at etablere i kommuner, som ikke har haft et eksisterende tilbud at tage udgangspunkt i, da de har været nødt til at etablere samarbejdsmæssige platforme, for at planlægge den nye indsats. Og de har været nødt til i fællesskab i det nye samarbejdsforum at forholde sig til lovens intentioner.

7 Andre steder, hvor der har været velfungerende tilbud i forvejen, har der ikke været det samme behov for at etablere fælles platforme for samarbejdet, og der har ikke været et ledelsesmæssigt pres for at få det etableret, da det kun har drejet sig om noget, der kunne opfattes som småjusteringer, som f.eks. hvordan UU-vejlederen skal indgå som ny samarbejdspartner. Schein peger på 3 trin i arbejdet med ændringsprocesser i organisationer (Schein, 1990, p.254) - Trin 1: Optøning Skabelse af motivation over for ændringer. - Trin 2: Ændring Udvikling af nye holdninger og adfærd på baggrund af nye informationer og kognitiv redefinering. - Trin 3: Genfrysning Stabilisering af ændringerne. Udgangspunktet for Schein er, at organisationsmæssige ændringer kun opstår gennem individuelle ændringer hos nøglemedlemmer af organisationen. Dertil kommer, at de fleste ændringer omfatter holdninger, værdier og egenbilleder, og at ændringer af disse ofte er smertefulde og truende. Derfor kræver det en ledelsesmæssig indsats at motivere medarbejdere for ændringer, især ændringer der indebærer opbrud med noget, man har syntes er velfungerende. (Schein, 1990, p.254) Når dette ses i forhold til den meget hurtige gennemførelse af lov 564, kan det konstateres, at der de færreste steder har været tid til at arbejde med ændringen af organisationskulturen og motivere for de organisatoriske ændringer. Såfremt en reel stabil implementering af lov 564 skal blive en realitet, til gavn for de unge med særlige behov, vil det være nødvendigt i kommunerne efterfølgende at få etableret tværfaglige samarbejdsfora, hvor målene med lovgivningen og det bagvedliggende menneskesyn bliver integreret i en fælles samarbejdskultur. 5. Anbefaling/afslutning Unge med særlige behov er en meget forskelligartet gruppe, hvor den enkelte er karakteriseret ved også at have særlige behov, og ikke kun de behov, der kan beskrives i generelle vendinger i forhold til ungdomsgruppen. Disse særlige behov kan gøre det vanskeligere for dem at leve op til de krav der stilles i dagens samfund til unge om øget refleksivitet og fleksibilitet. Ungdomsuddannelsens intentioner er, at de unge skal have planlagt deres uddannelse individuelt ud fra deres forudsætninger, behov og interesser med henblik på at opnå personlige, sociale og faglige kompetencer til en så selvstændig voksentilværelse som muligt.(vejledningsmateriale til ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (USB) Undervisningsministeriet oktober 2008).

8 Hvis disse unge skal have en støtte, der lever op til ovenstående intentioner, er det væsentligt, at den kommunale indsats, der sættes i værk tager højde for de vanskeligheder, der er ved at yde en koordineret og specialiseret helhedsorienteret indsats. Det er ikke tilstrækkeligt med mange professionelle fagpersoner, der hver på sin måde er dygtige på deres felt. Det er helt afgørende, at der også tænkes i sammenhænge og etablering af en fælles samarbejdskultur, hvor det at arbejde ud fra den unges perspektiv og inddragelse af den unge er grundlæggende værdier for alle de involverede fagpersoner. Kun gennem et tydeligt fælles værdigrundlag, med nogle fælles antagelser og normer er det muligt at leve op til lovens intentioner. Kun derved kan man undgå i kommunerne at falde i den grøft, hvor de andre faggruppers indsats negligeres eller i værste fald modarbejdes. Det kræver ledelsesmæssig opmærksomhed, hvor samarbejdskulturen sættes i fokus og værdisættes, såvel i det daglige arbejde, som gennem efter-videreuddannelse. Alternativt vil det opleves, at den vældig store personalemæssige indsats ender i samarbejdsproblemer, dobbeltarbejde og gråzoner, hvor det i sidste ende er den unge, der endnu engang bliver taber. Litteratur: Jacobsen, Dag Ingvar. Hvorfor er samarbeid så vanskelig? Tverretatlig samarbejd i et organisasjonsteoretisk perspektiv. Fra Repstad (red): Dugnadsånd og forsvarsverker, Tano, Oslo Højmark Larsen, Vibeke. Hvad har organisationskultur og ESDH med hinanden at gøre? Biblioteksarbejde nr. 69, 2004 Schein, Edgar. Organisationspsykologi 1990 Ziehe, Thomas. Ambivalens og mangfoldighed, Politisk Revy 1989 Dahler, Anne Marie (2009). Unge med særlige behov, - vejledning, uddannelse og organisation. En introduktion til udviklingsprojektet og lov 564. Netartikel på University College Lillebælt www. Lippert, Trine (2009). Udfordringer ved vejledning af unge med særlige behov. Netartikel på University College Lillebælt www. Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov nr. 564 af 06/06/2007. Vejledningsmateriale til ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (USB) Undervisningsministeriet oktober 2008

9

Unge med særlige behov vejledning, uddannelse og organisering

Unge med særlige behov vejledning, uddannelse og organisering Unge med særlige behov vejledning, uddannelse og organisering En introduktion til udviklingsprojektet og lov 564. Anne Marie Dahler 1. Lov 564 Folketinget har pr. 1.juni 2007 vedtaget Lov om ungdomsuddannelse

Læs mere

Målsætning og kvalitetssikring for UU Vestsjælland filial Ringsted 2011

Målsætning og kvalitetssikring for UU Vestsjælland filial Ringsted 2011 Målsætning og kvalitetssikring for UU Vestsjælland filial Ringsted 2011 1. Mål for grundskoleindsatsen i 2011: 97 % af eleverne fra grundskolen eller 10 klasse bliver tilmeldt og påbegynder en ungdomsuddannelse

Læs mere

Nye udfordringer for ungdomsuddannelserne - ungdomsuddannelsernes tilbud til unge med særlige behov.

Nye udfordringer for ungdomsuddannelserne - ungdomsuddannelsernes tilbud til unge med særlige behov. Nye udfordringer for ungdomsuddannelserne - ungdomsuddannelsernes tilbud til unge med særlige behov. Pia Melchior Petersen Med implementeringen af den nye Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlig behov,

Læs mere

med særlige behov Det specielle og det almene Samarbejdet med den unge

med særlige behov Det specielle og det almene Samarbejdet med den unge Rinze van der Goot, masterstuderende i specialpædagogik, arbejdet 1. januar 2008 1. marts 2011 med Ungdomsuddannelsen for unge med særlige behov som Pædagogisk Konsulent i Undervisningsministeriet. Om

Læs mere

Den sammenhængende Ungeindsats i Aalborg Kommune pr. 1. august 2019

Den sammenhængende Ungeindsats i Aalborg Kommune pr. 1. august 2019 Den sammenhængende Ungeindsats i Aalborg Kommune pr. 1. august 2019 Nedenfor beskrives kort baggrund, formål, målgruppe, nye indsatser og organisering af den sammenhængende ungeindsats i Aalborg Kommune.

Læs mere

AI som metode i relationsarbejde

AI som metode i relationsarbejde AI som metode i relationsarbejde - i forhold til unge med særlige behov Specialiseringsrapport Navn : Mette Kaas Sørensen Studienr: O27193 Mennesker med nedsat funktionsevne Vejleder: Birte Lautrop Fag:

Læs mere

3-ÅRIG UNGDOMSUDDANNELSE I HADERSLEV KOMMUNE

3-ÅRIG UNGDOMSUDDANNELSE I HADERSLEV KOMMUNE 3-ÅRIG UNGDOMSUDDANNELSE I HADERSLEV KOMMUNE For unge med særlige behov Hvad er STU? STU står for Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse i Haderslev CSK Center for specialundervisning og kommunikation

Læs mere

Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune

Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune Side 2 Inklusion i skolerne Sådan gør vi i Fredensborg Kommune I Fredensborg Kommune arbejder vi for, at alle de børn, der kan have udbytte af det,

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig rådgiver og kontaktperson for børn og unge på handicapområdet

Kvalitetsstandard for personlig rådgiver og kontaktperson for børn og unge på handicapområdet Kvalitetsstandard for personlig rådgiver og kontaktperson for børn og unge på handicapområdet Område Lovgrundlag: Forebyggelse ift. børn og unge med nedsat funktionsevne Tildeling af en personlig rådgiver

Læs mere

Uddannelse Til Alle i Høje-Taastrup Kommune

Uddannelse Til Alle i Høje-Taastrup Kommune Uddannelse Til Alle i Høje-Taastrup Kommune Oplæg ved KL netværk om UU, folkeskolen og ungdomsuddannelserne Fredericia 16. juni 2015 Sonja Krüger Walter SonjaWa@htk.dk Uddannelse Til Alle i Høje-Taastrup

Læs mere

Fra Valg til Læring potentialer i at skifte perspektiv

Fra Valg til Læring potentialer i at skifte perspektiv Fra Valg til Læring potentialer i at skifte perspektiv Randi Boelskifte Skovhus Lektor ved VIA University College Ph.d. studerende ved Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet Denne artikel argumenterer

Læs mere

Jobcenter Brøndby 2010 Koordinering og udvikling af ungeindsatsen i Brøndby kommune

Jobcenter Brøndby 2010 Koordinering og udvikling af ungeindsatsen i Brøndby kommune Jobcenter Brøndby 2010 Aktører Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) Relevante uddannelsesinstitutioner Jobcentret Børneforvaltningen Mål/succeskriterier Formål 1. Der mangler gennemsigtighed ift. de forskellige

Læs mere

Ny Nordisk Skole-institution.

Ny Nordisk Skole-institution. Ny Nordisk Skole-institution. 1. GRUNDOPLYSNINGER OM ANSØGER: 2. MOTIVATION OG TILGANG TIL FORANDRINGSPROCESSEN: Hvorfor vil I være Ny Nordisk Skole-institution og hvordan vil I skabe forandringen? Vi

Læs mere

BILAG 11 PROJEKTBESKRIVELSE

BILAG 11 PROJEKTBESKRIVELSE PROJEKTBESKRIVELSE 1. Indledning Med åben handel af varer og arbejdskraft over grænserne, skabes fremvækst af globale tendenser/globale konkurrencestrategier på de nationale og internationale arbejdsmarkeder.

Læs mere

BILAG TIL SAMARBEJDSMODEL TOVHOLDER- FUNKTION. Socialt Udviklingscenter SUS

BILAG TIL SAMARBEJDSMODEL TOVHOLDER- FUNKTION. Socialt Udviklingscenter SUS BILAG TIL SAMARBEJDSMODEL TOVHOLDER- FUNKTION Socialt Udviklingscenter SUS TOVHOLDERFUNKTION (ET BILAG TIL SAMARBEJDSMODEL) Socialt Udviklingscenter SUS, 2014 Udarbejdet for Socialstyrelsen www.sus.dk

Læs mere

Indledning. FN s definition på et handicap

Indledning. FN s definition på et handicap Handicappolitik Glostrup Kommune 2017 Første udkastversion 9. maj 2017 1 Forord I Glostrup kommune har vi en vision om, at alle borgere skal have mulighed for at være en del af lokalsamfundet og fællesskabet.

Læs mere

Overgang fra barn til voksen. På tværs i Furesø Kommune

Overgang fra barn til voksen. På tværs i Furesø Kommune Overgang fra barn til voksen På tværs i Furesø Kommune Forslag til forbedringer fra fyraftensmødet Der er mange fagprofessionelle involveret i hvert forløb Der er behov for styrket koordinering og samarbejde

Læs mere

Samarbejdsaftale om Ungdommens Uddannelsesvejledning Vestsjælland mellem Ringsted, Sorø og Slagelse kommuner

Samarbejdsaftale om Ungdommens Uddannelsesvejledning Vestsjælland mellem Ringsted, Sorø og Slagelse kommuner Indledning Mellem kommunerne Ringsted, Sorø og Slagelse er indgået aftale om drift af et fælles center for Ungdommens Uddannelsesvejledning kaldet Ungdommens Uddannelsesvejledning Vestsjælland (UU Vestsjælland).

Læs mere

MÅLSÆTNING 10/11. Ungdommens Uddannelsesvejledning i TÅRNBY

MÅLSÆTNING 10/11. Ungdommens Uddannelsesvejledning i TÅRNBY MÅLSÆTNING 10/11 Ungdommens Uddannelsesvejledning i TÅRNBY 1 Indledning Dette års målsætning er præget af de nye lovinitiativer i ungepakke II, der er vedtaget i maj 2010, og som er trådt i kraft august

Læs mere

HVAD ER PLANEN? KUI-konference 27. november. Vesterbrogade 6D. 4, 1780 København V. uudanmark.dk CVR:

HVAD ER PLANEN? KUI-konference 27. november. Vesterbrogade 6D. 4, 1780 København V. uudanmark.dk CVR: HVAD ER PLANEN? KUI-konference 27. november Vesterbrogade 6D. 4, 1780 København V. uudanmark.dk uudk@uudanmark.dk CVR: 32 91 78 01 BEDRE VEJE TIL UDDANNELSE OG JOB EKSPERT- UDVALGET LOV OM KOMMUNAL UNGEINDSATS

Læs mere

Udkast til høringssvar: Høring vedrørende sammenhængende kommunal ungeindsats. 2. Grundprincipper og pejlemærker for den kommunale indsats.

Udkast til høringssvar: Høring vedrørende sammenhængende kommunal ungeindsats. 2. Grundprincipper og pejlemærker for den kommunale indsats. Udkast til høringssvar: Høring vedrørende sammenhængende kommunal ungeindsats Handicaprådet støtter op om arbejdet med at integrere visionen i sammenhængende kommunale ungeindsats set ud fra et handicappolitisk

Læs mere

Alle har ret til et arbejdsliv Beskæftigelsesrettet hjerneskaderehabilitering

Alle har ret til et arbejdsliv Beskæftigelsesrettet hjerneskaderehabilitering Alle har ret til et arbejdsliv Beskæftigelsesrettet hjerneskaderehabilitering Når livet slår en kolbøtte Det har været et langt sejt træk, men jeg er på rette vej - og det havde jeg ikke været uden HKI

Læs mere

Vejledning til organiseringsmodeller til tværfagligt samarbejde

Vejledning til organiseringsmodeller til tværfagligt samarbejde Vejledning til organiseringsmodeller til tværfagligt samarbejde Der er behov for en særlig opmærksomhed på samarbejdet mellem almenområdet og specialområdet for børn og unge med særlige behov. Dette behov

Læs mere

Kvalitetsrapport for STU Middelfart skoleårene 2011/2012 og 2012/2013, samt udviklingsplan for 2013/2014 og 2014/2015.

Kvalitetsrapport for STU Middelfart skoleårene 2011/2012 og 2012/2013, samt udviklingsplan for 2013/2014 og 2014/2015. Sagsnr.: 2013-009827-2 Kvalitetsrapport for STU Middelfart skoleårene 2011/2012 og 2012/2013, samt udviklingsplan for 2013/2014 og 2014/2015. Skolens profil STU Middelfart er Middelfart Kommunes tilbud

Læs mere

Udfordringer ved vejledning af unge med særlige behov

Udfordringer ved vejledning af unge med særlige behov Udfordringer ved vejledning af unge med særlige behov Trine Lippert Følgende artikel vil tage sit afsæt i den vejledning, der foregår i overgange, hvor den unge med særlige behov skal videre fra et skoletilbud

Læs mere

Den kommunale ungeindsats i Næstved Kommune

Den kommunale ungeindsats i Næstved Kommune Den kommunale ungeindsats i Næstved Kommune - Fra 1. august 2019 Hvorfor en ny sammenhængende ungeindsats? I juni 2018 kom der en ny Lov om kommunal indsats for unge under 25 år. Loven bygger på følgende:

Læs mere

S T U S ø h ø j l a n d e t

S T U S ø h ø j l a n d e t S T U S ø h ø j l a n d e t Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse STU Søhøjlandet er et 3 årigt uddannelsestilbud for unge med særlige behov, der ikke kan gennemføre anden ungdomsuddannelse selv ikke med

Læs mere

De bærende principper for psykiatriomra det i Viborg Kommune

De bærende principper for psykiatriomra det i Viborg Kommune De bærende principper for psykiatriomra det i Viborg Kommune Notat til drøftelse og kvalificering i Social- og Arbejdsmarkedsudvalget, Handicaprådet og FagMED HPU, marts/april 2014. Formål med kapacitetsanalysen

Læs mere

Indhold. Indledning Kapacitet og faglighed skal matche fremtidens behov Udvikling af beskyttet beskæftigelse... 6

Indhold. Indledning Kapacitet og faglighed skal matche fremtidens behov Udvikling af beskyttet beskæftigelse... 6 1 Indhold Indledning... 3 Kapacitet og faglighed skal matche fremtidens behov... 5 Udvikling af beskyttet beskæftigelse... 6 Livskvalitet gennem støtte i eget hjem... 7 Fokus på borgertilfredshed... 8

Læs mere

Handicappolitik. (udkast)

Handicappolitik. (udkast) Handicappolitik (udkast) Indholdsfortegnelse Indledning... 1 Handicappolitiske grundprincipper... 2 Kommunal opgaveløsning... 3 Boliger og tilgængelighed i fysiske omgivelser... 4 Børn og unge... 5 Uddannelse

Læs mere

Undersøgelse: Det specialiserede socialområde efter kommunalreformen

Undersøgelse: Det specialiserede socialområde efter kommunalreformen Notat Dato 4. marts 2013 MEB Side 1 af 9 Undersøgelse: Det specialiserede socialområde efter kommunalreformen Socialpædagogernes Landsforbund (SL), HK kommunal og Dansk Socialrådgiverforening (DS) har

Læs mere

Glostrup Kommunes Handicappolitik

Glostrup Kommunes Handicappolitik Glostrup Kommunes Handicappolitik 1 Indhold Forord 3 Indledning 4 Centrale udgangspunkter og principper 5 - Mestring og udfoldelse 5 - Borgerinddragelse 5 - FN Handicapkonvention 6 - Ligebehandling, Solidaritet,

Læs mere

Borgerens opfattelse af alliancen med rådgiver eller fagpersonen er et væsentligt grundlag for fremskridt.

Borgerens opfattelse af alliancen med rådgiver eller fagpersonen er et væsentligt grundlag for fremskridt. Artikel af Ulla Vestergaard indehaver af Ulla Vestergaard og Mindfulness Aalborg. Ulla Vestergaard er certificeret coach, forfatter, underviser og socialrådgiver. Specialist i mindfulness og certificeret

Læs mere

STU Haderslev - en 3-årig ungdomsuddannelse

STU Haderslev - en 3-årig ungdomsuddannelse Til sagsbehandlere m.fl. STU Haderslev - en 3-årig ungdomsuddannelse Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse Indholdsfortegnelse Formål... Målgruppen... Optagelse på uddannelsen... Særligt Tilrettelagt

Læs mere

Samrådet i dag handler om ressourceforløb særligt om kommunernes arbejde med ressourceforløb og borgernes tilfredshed med indsatsen.

Samrådet i dag handler om ressourceforløb særligt om kommunernes arbejde med ressourceforløb og borgernes tilfredshed med indsatsen. Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 517 Offentligt T A L E August 2016 Tale til samråd BY-BÅ vedrørende ressourceforløb (den 23. august 2016) Indledning Samrådet i dag

Læs mere

Veje til reelt medborgerskab

Veje til reelt medborgerskab Socialudvalget (2. samling) SOU alm. del - Bilag 33 Offentligt Veje til reelt medborgerskab En kortlægning af udviklingshæmmedes vilkår for selvbestemmelse og brugerinddragelse Resumé Henriette Holmskov

Læs mere

Sammenhæng for børn og unge. Videndeling og koordination i overgangen mellem dagtilbud og grundskole

Sammenhæng for børn og unge. Videndeling og koordination i overgangen mellem dagtilbud og grundskole Sammenhæng for børn og unge Videndeling og koordination i overgangen mellem dagtilbud og grundskole Undersøgelsens baggrund og formål Børn og unge møder i deres første leveår mange forskellige fagprofessionelle

Læs mere

NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE

NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Familieafdelingen Overgang fra barn og ung med særlige behov til voksen med særlige behov Overgangen fra barn til voksen med særlige behov

Læs mere

Læservejledning brugsværdi på diplomuddannelsen (og Master i udsatte børn og unge)

Læservejledning brugsværdi på diplomuddannelsen (og Master i udsatte børn og unge) Læservejledning brugsværdi på diplomuddannelsen (og Master i udsatte børn og unge) Projektet af finansieret af Socialstyrelsen. Alle resultater og materialer kan downloades på www.boerneogungediplom.dk

Læs mere

Handleplan for ungeindsatsen i Halsnæs Kommune Version

Handleplan for ungeindsatsen i Halsnæs Kommune Version Handleplan for ungeindsatsen i Halsnæs Kommune Version 21.11.2011 1. Indledning Indeværende handleplan er den indledende skitse omkring ungeindsatsen med særligt fokus på tematikker opsat på mål og målopfyldelse.

Læs mere

Udkast - maj Politik for voksne med særlige behov

Udkast - maj Politik for voksne med særlige behov Udkast - maj 2013 Politik for voksne med særlige behov 2013 Vision Omsorgskommunen Ringsted Politik for voksne med særlige behov sætter rammen og afstikker retningen for indsatser og initiativer på området

Læs mere

Identifikation af unge med særlige behov for vejledning. VUE Projekt 2.1.a.

Identifikation af unge med særlige behov for vejledning. VUE Projekt 2.1.a. Identifikation af unge med særlige behov for vejledning VUE Projekt 2.1.a. Kvalificering af begrebet Hvad skal der overhovedet forstås ved begrebet unge med særlige behov for vejledning om uddannelse og

Læs mere

Sårbare børn og unge. Politik for Herning Kommune

Sårbare børn og unge. Politik for Herning Kommune Sårbare børn og unge Politik for Herning Kommune Indhold Forord af Lars Krarup, Borgmester 5 Politik for Såbare børn og unge - Indledning - Vision 7 1 - Politiske målsætninger 9 2 - Byrådets Børne- og

Læs mere

Børn og Unge i Furesø Kommune

Børn og Unge i Furesø Kommune Børn og Unge i Furesø Kommune Indsatsen for børn og unge med særlige behov - Den Sammenhængende Børne- og Unge Politik 1 Indledning Byrådet i Furesø Kommune ønsker, at det gode børne- og ungdomsliv i Furesø

Læs mere

Forord. Strategier for ungdomsuddannelse til alle Lolland-Falster, 2010 15-06-2010

Forord. Strategier for ungdomsuddannelse til alle Lolland-Falster, 2010 15-06-2010 Uddannelse til alle unge Strategier for ungdomsuddannelse til alle Lolland-Falster, 2010 Forord Den foreliggende uddannelsesstrategi for Lolland-Falster har fundet sin udformning gennem det fælleskommunale

Læs mere

Helsingør Kommune, Center for Børn, Unge og Familier, SSP-organisationen, Rønnebær Allé Helsingør -

Helsingør Kommune, Center for Børn, Unge og Familier, SSP-organisationen, Rønnebær Allé Helsingør   - SSP+ Med udbygningen af SSP-området, det såkaldte SSP+, opnår Helsingør Kommune en mere direkte og bedre indsats for stop af uhensigtsmæssig adfærd og udvikling af kriminalitet blandt unge over 18 år,

Læs mere

1.1 Baggrund Uddannelsesvisitationsnævnet blev oprettet efter beslutning i Kommunalbestyrelsen den 29. marts 2016.

1.1 Baggrund Uddannelsesvisitationsnævnet blev oprettet efter beslutning i Kommunalbestyrelsen den 29. marts 2016. NOTAT RÅDHUSET Kultur, Miljø og Vækst Arbejdsmarkedsafdelingen Faglig konsulent: Henriette Darlie Dyring Sagsnr.: 15/33587 Dato: 31-01-2017/hdd Evaluering af Uddannelsesvisitationsnævnet - 2016 1. Indledning

Læs mere

Inklusion i Lejre Kommune. En vision om berigende fællesskaber

Inklusion i Lejre Kommune. En vision om berigende fællesskaber Inklusion i Lejre Kommune En vision om berigende fællesskaber Kære læser Hvad betyder fællesskab for dig? Du har sikkert haft oplevelser med flere forskellige fællesskaber, som har haft betydning i dit

Læs mere

Strategi uddannelses- & kontanthjælp - Job & Uddannelse - Faaborg-Midtfyn Jobcenter

Strategi uddannelses- & kontanthjælp - Job & Uddannelse - Faaborg-Midtfyn Jobcenter Strategi: At unge under 30 år hurtigst muligt bliver optaget på og gennemfører en kompetencegivende uddannelse og at voksne over 30 år hurtigst muligt opnår varig beskæftigelse på ordinære vilkår. Der

Læs mere

STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse. Information til forældre

STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse. Information til forældre STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse Information til forældre Pjecens formål: Denne folder giver information om STU til dig, som er forældre til eller værge for en ung, der kan være i målgruppen

Læs mere

NOTAT Sammenhængende kommunal Ungeindsats Køge 2 modeller

NOTAT Sammenhængende kommunal Ungeindsats Køge 2 modeller NOTAT Sammenhængende kommunal Ungeindsats Køge 2 modeller Velfærdsforvaltningen og børne- og ungeforvaltningen 1. Indledning På et fællesmøde den 4. april 2019 drøftede Skoleudvalget, Social- og arbejdsmarkedsudvalget

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Byrådet, forår 2017 syddjurs.dk Sammen løfter vi læring og trivsel Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Temaplan for Sundhed, Kultur & Fritid

Temaplan for Sundhed, Kultur & Fritid Temaplan for Sundhed, Kultur & Fritid Handleplan for Det gode arbejdsliv Indledning: Denne handleplan for Det gode arbejdsliv bygger på den politisk godkendte Temaplan for Sundhed, Kultur & Fritid. Af

Læs mere

Politisk handleplan for projekt Ungdomsuddannelse til Alle

Politisk handleplan for projekt Ungdomsuddannelse til Alle Politisk handleplan for projekt Ungdomsuddannelse til Alle Baggrund I 2007 gik KL og Undervisningsministeriet sammen om at invitere landets kommuner og relevante uddannelsesinstitutioner til at deltage

Læs mere

Indsatser ift. unge ledige i Assens Kommune - januar 2013

Indsatser ift. unge ledige i Assens Kommune - januar 2013 Indsatser ift. unge ledige i Assens Kommune - januar 2013 Indsats Formål Indhold Målgruppe Jobrotation og servicejob Arbejdserfaring og Ordinært arbejde i private og Unge ledige i match 1. kompetenceudvikling.

Læs mere

Ungdommens Uddannelsesvejledning, Bornholms Regionskommune. Målsætninger for UU Bornholm 2014/2015

Ungdommens Uddannelsesvejledning, Bornholms Regionskommune. Målsætninger for UU Bornholm 2014/2015 Ungdommens Uddannelsesvejledning, Bornholms Regionskommune Målsætninger for UU Bornholm 2014/2015 Gitte Hagelskjær Svart, UngePorten 18-09-2014 UU Bornholm er en uafhængig vejledningsinstitution, som har

Læs mere

FAMILIERÅDGIVINGEN KOLDING KOMMUNE SELVVÆRD FOR UNGE. KOV1_Kvadrat_RØD

FAMILIERÅDGIVINGEN KOLDING KOMMUNE SELVVÆRD FOR UNGE. KOV1_Kvadrat_RØD FAMILIERÅDGIVINGEN KOLDING KOMMUNE KOV1_Kvadrat_RØD SELVVÆRD FOR UNGE fam i li e rå d g ivning en INDLEDNING På lovområdet jf. Servicelovens bestemmelser i kapitel 11 og 12 vedr. særlig støtte til børn

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Byrådet, forår 2017 1 Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Undervisningstilbud for unge og voksne med særlige behov

Undervisningstilbud for unge og voksne med særlige behov Undervisningstilbud for unge og voksne med særlige behov Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov STU Specialundervisning for unge og voksen efter Lov om specialundervisning for voksne LSV Undervisningsforløb

Læs mere

Vision og strategi for den sammenhængende børnepolitik i Norddjurs Kommune

Vision og strategi for den sammenhængende børnepolitik i Norddjurs Kommune Vision og strategi for den sammenhængende børnepolitik i Norddjurs Kommune Børnesyn i Norddjurs Kommune Børn og unge i Norddjurs kommune Udgangspunktet for den sammenhængende børnepolitik er følgende børnesyn:

Læs mere

Den bedste støtte til dit barn GODE RÅD TIL SAMARBEJDET MED KOMMUNER OG FAGPERSONER

Den bedste støtte til dit barn GODE RÅD TIL SAMARBEJDET MED KOMMUNER OG FAGPERSONER Den bedste støtte til dit barn GODE RÅD TIL SAMARBEJDET MED KOMMUNER OG FAGPERSONER Socialstyrelsen udgav i 2016 en forløbsbeskrivelse med en række anbefalinger til kommunerne om, hvordan de bedst muligt

Læs mere

Beslutningsoplæg Forslag til organisering af ungdomsuddannelse til unge med særlige behov

Beslutningsoplæg Forslag til organisering af ungdomsuddannelse til unge med særlige behov Beslutningsoplæg Forslag til organisering af ungdomsuddannelse til unge med særlige behov Udmøntning af Lov om ungdomsuddannelse til unge med særlige behov - et samarbejde mellem Frederikshavn og Hjørring

Læs mere

Politik for unges uddannelse og job

Politik for unges uddannelse og job Politik for unges uddannelse og job Indhold Forord Forord... 2 Fremtidens platform - uddannelse til alle... 3 Job- og Uddannelsestilbud med mening... 4 Et rummeligt uddannelsestilbud... 5 En god start

Læs mere

Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider

Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider Tema Organisering Grundoplysninger I skoleåret 2012-13 har vi på Viby Skole fem specialklasser. 3 klasser for elever med specifikke vanskeligheder

Læs mere

Sammenhæng for børn og unge. Videndeling og koordination i overgangen mellem grundskole og ungdomsuddannelse

Sammenhæng for børn og unge. Videndeling og koordination i overgangen mellem grundskole og ungdomsuddannelse Sammenhæng for børn og unge Videndeling og koordination i overgangen mellem grundskole og ungdomsuddannelse Undersøgelsens baggrund og formål Børn og unge møder i deres første leveår mange forskellige

Læs mere

Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner

Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner 1 Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner SOCIALSTYRELSEN VIDEN TIL GAVN SAMARBEJDSMODELLEN 4. Samarbejdsmodellen som metode 2 INDHOLD Vejen til uddannelse

Læs mere

Samarbejdsaftale om Ungdommens Uddannelsesvejledning Vestsjælland mellem Ringsted Kommune, Slagelse Kommune og Sorø Kommune.

Samarbejdsaftale om Ungdommens Uddannelsesvejledning Vestsjælland mellem Ringsted Kommune, Slagelse Kommune og Sorø Kommune. Samarbejdsaftale om Ungdommens Uddannelsesvejledning Vestsjælland mellem Ringsted Kommune, Slagelse Kommune og Sorø Kommune. Indledning Mellem kommunerne Ringsted, Sorø og Slagelse er indgået aftale om

Læs mere

Nyt fra Ministeriet. Vejledning i politisk perspektiv. Hanne Woller, MBU Jørgen Brock, MBU

Nyt fra Ministeriet. Vejledning i politisk perspektiv. Hanne Woller, MBU Jørgen Brock, MBU Nyt fra Ministeriet Vejledning i politisk perspektiv Hanne Woller, MBU Jørgen Brock, MBU Hanne Woller, Ministeriet for Børn og Undervisning Side 1 Hvorfor vejledning de unge? Vejledning skal bidrage til,

Læs mere

Juni 2018 FLYGTNINGEKVINDER PÅ. ARBEJDSMARKEDET Løsningskatalog

Juni 2018 FLYGTNINGEKVINDER PÅ. ARBEJDSMARKEDET Løsningskatalog Juni 2018 FLYGTNINGEKVINDER PÅ ARBEJDSMARKEDET Løsningskatalog INDHOLD Baggrund 3 Udfordringen med at få flygtningekvinder i arbejde 3 Temaer for integrationsindsatsen 4 Sundhed og sygdomsopfattelse 5

Læs mere

Godkendelse af en sammenhængende ungeindsats i Aalborg Kommune - 1. behandling

Godkendelse af en sammenhængende ungeindsats i Aalborg Kommune - 1. behandling Punkt 2. Godkendelse af en sammenhængende ungeindsats i Aalborg Kommune - 1. behandling 2019-019361 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen og Skoleforvaltningen indstiller til Beskæftigelsesudvalget,

Læs mere

Beregninger for omkostninger ved oprettelse af EGU-pladser

Beregninger for omkostninger ved oprettelse af EGU-pladser Notat Sagsnr.: 2013/0000240 Dato: 8. maj 2013 Titel: Beregninger for omkostninger ved oprettelse af EGU-pladser Sagsbehandler: Karsten Hovmand Leder af Job og Kompetenceudvikling Dette notat giver et overblik

Læs mere

VI SÆTTER DEN UNGE FØRST!

VI SÆTTER DEN UNGE FØRST! VI SÆTTER DEN UNGE FØRST! Ungestrategi for 18-29-årige Jobcenter Brøndby 2016-2018 BRØNDBY KOMMUNE 1 OM STRATEGIEN Denne ungestrategi er rettet mod de 18-29-årige i Brøndby Kommune. I ungestrategien beskriver

Læs mere

2018 UDDANNELSES POLITIK

2018 UDDANNELSES POLITIK 2018 UDDANNELSES POLITIK Vores børn, deres skolegang og fremtid ligger til enhver tid os alle på sinde. Det er af største betydning, at vi lykkes med at ruste vores børn til fremtiden og til at begå sig

Læs mere

Nytårshilsen fra UU 2014

Nytårshilsen fra UU 2014 Nytårshilsen fra UU 2014 Med denne hilsen vil vi forsøge at give et indblik i vores arbejdsområder, beskrevet af UU-vejlederne og redigeret af UU-leder, Henry Hansen UU skal sikre, at de unges valg af

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov

Bekendtgørelse af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov LBK nr 1031 af 23/08/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 10. februar 2018 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j. nr. 002.66R.351 Senere ændringer til forskriften LOV nr

Læs mere

Bedre veje til uddannelse og job MODEL FOR SAMMENHÆNGENDE UNGEINDSATS

Bedre veje til uddannelse og job MODEL FOR SAMMENHÆNGENDE UNGEINDSATS 2018 Bedre veje til uddannelse og job MODEL FOR SAMMENHÆNGENDE UNGEINDSATS Sammenhængende Ungeindsats i Hvidovre Kommune Indhold Baggrund...2 Kommunernes ansvar...2 Tal på Hvidovre Kommunes unge...3 Vision...4

Læs mere

Samarbejdsaftale om Ungdommens Uddannelsesvejledning Vestsjælland mellem Ringsted, Sorø og Slagelse kommuner. Indledning

Samarbejdsaftale om Ungdommens Uddannelsesvejledning Vestsjælland mellem Ringsted, Sorø og Slagelse kommuner. Indledning Samarbejdsaftale om Ungdommens Uddannelsesvejledning Vestsjælland mellem Ringsted, Sorø og Slagelse kommuner 23. april 2010 Indledning Mellem kommunerne Ringsted, Sorø og Slagelse er indgået aftale om

Læs mere

Standarder for sagsbehandlingen

Standarder for sagsbehandlingen Familieafdelingen Standarder for sagsbehandlingen Indledning Standarder for sagsbehandlingen er en del af den sammenhængende børnepolitik. I henhold til Servicelovens 138 skal den politiske målsætning

Læs mere

Case 1: Overgangen fra barn til voksen (18 år) for unge med særlige

Case 1: Overgangen fra barn til voksen (18 år) for unge med særlige KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Struktursekretariatet NOTAT Til Strukturudvalget Baggrundsnotat om tema 2 Overgange i borgenes liv og parallelitet i ydelser Temaet tager udgangspunkt i det skifte

Læs mere

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne Undervisningsministeriet 27. maj 2014 Udkast Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne I medfør af 10 g i lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv samt pligt

Læs mere

Pædagogisk ledelse i EUD

Pædagogisk ledelse i EUD Pædagogisk ledelse i EUD Pædagogisk ledelse er for mange både ledere og lærere et nyt begreb og en ny måde at forstå og praktisere ledelse på. Der hersker derfor mange forskellige opfattelser af og holdninger

Læs mere

Børne- og Ungepolitikken

Børne- og Ungepolitikken Revideret udgave. V.0.4 15/11-11 Herning Kommune Børne- og Ungepolitikken - Politikken sætter fokus på sammenhængen mellem almen- og specialområdet. .hjælpen skal sætte ind i tide Sårbare børn og unge

Læs mere

Bilag 7. Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud

Bilag 7. Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud Bilag 7 Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud Det følgende er et idékatalog bestående af forslag til tiltag, som ville kunne styrke forudsætningerne for en øget faglig progression og trivsel hos

Læs mere

Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod Sammen løfter vi læring og trivsel

Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod Sammen løfter vi læring og trivsel Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod 2021 Sammen løfter vi læring og trivsel 1 Forord I Syddjurs Kommune understøtter vi, at alle børn og unge trives og lærer så meget, som de kan. Vi

Læs mere

Inklusion - Sådan gør vi i Helsingør Kommune. April 2015.

Inklusion - Sådan gør vi i Helsingør Kommune. April 2015. Inklusion - Sådan gør vi i Helsingør Kommune. April 2015. Side 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Fælles værdier giver fælles retning, og styrer måden vi tænker og handler på 3 3. Fælles overordnede

Læs mere

Bedre veje til uddannelse og job

Bedre veje til uddannelse og job Bedre veje til uddannelse og job Den kommunale ungeindsats Kort gengivet Aftaletekst for en sammenhængende kommunal ungeindsats Der er i dag et uklart myndighedsansvar for målgruppen for de forberedende

Læs mere

Den Kommunale Ungeindsats i Hedensted Kommune

Den Kommunale Ungeindsats i Hedensted Kommune 12. juli 2019 Den Kommunale Ungeindsats i Hedensted Kommune Ifølge lov om kommunal indsats for unge har kommunalbestyrelsen ansvaret for, at der sker en koordinering af Den Kommunale Ungeindsats i Hedensted

Læs mere

EN NY SOCIALSTRATEGI

EN NY SOCIALSTRATEGI EN NY SOCIALSTRATEGI Socialstrategien er de politiske visioner for det sociale arbejde i København for børn, unge og voksne med sociale og psykiske udfordringer eller et handicap. Socialstrategien skitserer

Læs mere

Handicappolitik 2014-2018 Ishøj Kommune

Handicappolitik 2014-2018 Ishøj Kommune Handicappolitik 2014-2018 Ishøj Kommune 1 Når jeg tager af sted til rådhuset om morgenen, stopper jeg nogle gange op og tænker på, hvor meget i vores daglige liv, vi egentlig tager for givet. Ishøj Kommune

Læs mere

TILSYNSRAPPORT SKIVE KOMMUNE HUSET

TILSYNSRAPPORT SKIVE KOMMUNE HUSET TILSYNSRAPPORT HUSET Uanmeldt socialfagligt tilsyn November 2018 1. TILSYNSRESULTAT 1.1 OVERORDNET VURDERING BDO har på vegne af Skive Kommune foretaget et uanmeldt tilsyn i Huset. BDO er kommet frem til

Læs mere

Handicaprådet i Ballerup. 25. marts 2015

Handicaprådet i Ballerup. 25. marts 2015 Handicaprådet i Ballerup 25. marts 2015 Det specialiserede handicapområde Jobcenteret mål: Få borgere i uddannelse Få borgere i job Fastholde sygemeldte på arbejdsmarkedet 2 Indsatser Vi arbejder ud fra

Læs mere

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik SUND OPVÆKST Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik 2018 1 Forord Sund Opvækst er Aabenraa Kommunes børne-, unge- og familiepolitik. Sund Opvækst opstiller en række ambitiøse

Læs mere

Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner

Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner Vi vil et helhedsorienteret og fagligt stærkt miljø, hvor børn, forældre og medarbejdere oplever sammenhæng ved kontakt med alle dele

Læs mere

Fælles rusmiddelberedskabsplan

Fælles rusmiddelberedskabsplan Fælles rusmiddelberedskabsplan - for ungdomsuddannelserne i Tønder Kommune Side 1 af 6 Fælles rusmiddelberedskabsplan for ungdomsuddannelserne i Tønder Kommune Tønder Gymnasium, Tønder Handelsskole, EUC

Læs mere

OM OVERGANGEN FRA BARN TIL VOKSEN

OM OVERGANGEN FRA BARN TIL VOKSEN OM OVERGANGEN FRA BARN TIL VOKSEN - en folder til dig og dit netværk BØRNEOMRÅDET VOKSENOMRÅDET Aarhus Kommune Oplag 1 Marts 2019 BAGGRUNDSTEKST OM OVERGANG TIL VOKSEN Vi har lavet denne folder til dig,

Læs mere

Evaluering af fremskudt visitation. Samarbejdsaftale mellem Hjørring Kommune og Brønderslev Psykiatriske Sygehus. Evaluering af

Evaluering af fremskudt visitation. Samarbejdsaftale mellem Hjørring Kommune og Brønderslev Psykiatriske Sygehus. Evaluering af Evaluering af Samarbejdsaftale om Fremskudt visitation til borgere med svære sindslidelser fra Hjørring Kommune indlagt på Brønderslev Psykiatriske Sygehus 1 1. Indledning...2 2. Evaluering...3 2.1. Kronologisk

Læs mere

PPR S BIDRAG I EN KOMMUNAL UNGEINDSATS UDDANNELSE TIL ALLE UNGE

PPR S BIDRAG I EN KOMMUNAL UNGEINDSATS UDDANNELSE TIL ALLE UNGE PPR S BIDRAG I EN KOMMUNAL UNGEINDSATS Oplæg KL PPR-konference 20. juni 2017 Mit oplæg Om udfordringerne på unge- og uddannelsesområdet Om ekspertudvalgets, KL s og regeringens udspil Om kerneopgaven Uddannelse

Læs mere

Unge, uddannelse og erhvervsmuligheder

Unge, uddannelse og erhvervsmuligheder Agnete Hastrup, socialrådgiver, Specialrådgivning om Epilepsi Unge, uddannelse og erhvervsmuligheder Handelsskole, gymnasium, teknisk skole, læreplads eller videregående uddannelse, universitet, revisor,

Læs mere

Sammenhængende Børne-, Ungeog Familiepolitik

Sammenhængende Børne-, Ungeog Familiepolitik Sammenhængende børnepolitik THISTED KOMMUNE Sammenhængende Børne-, Ungeog Familiepolitik 2010 Tilrettet udkast 21. maj 2007 1 Indhold: INDLEDNING...3 VÆRDIER OG BØRNESYN...3 MÅLGRUPPER...4 MÅLSÆTNINGSHIERARKIET...5

Læs mere