Samlet ansøgning om driftsstøtte fra Sundheds- og forebyggelsesudvalget og fra Børn og ungeudvalget i Svendborg kommune fra Mødrerådgivningen m/k.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Samlet ansøgning om driftsstøtte fra Sundheds- og forebyggelsesudvalget og fra Børn og ungeudvalget i Svendborg kommune fra Mødrerådgivningen m/k."

Transkript

1 Samlet ansøgning om driftsstøtte fra Sundheds- og forebyggelsesudvalget og fra Børn og ungeudvalget i Svendborg kommune fra Mødrerådgivningen m/k. Der ansøges om et samlet beløb på kr til en fortsat forebyggende og behandlende indsats i forhold til unge gravide/ unge forældre, til forældre med efterfødselsreaktioner og til skilsmissefamilier med mindre børn. Mål: Målet med den tidlige indsats er: - at forhindre udviklingsskader hos børn af unge og sårbare forældre, sårbare i den forstand at de selv er omsorgssvigtede, har ustabil skolegang, ingen uddannelse og et skrøbeligt netværk. - at forhindre udviklingsskader hos børn, hvor den ene eller begge forældre lider af en efterfødselsreaktion. at børn af skilsmisseforældre har forældre, der bliver i stand til at se og tilgodese barnets behov for god kontakt med begge forældre. Udviklingsskader opstår hos børn, hvor de primære omsorgsgivere ikke er i stand til at se og tage vare på barnets udvikling og hvor forældrene ikke er i stand til at give barnet en sikker og tryg tilknytning. Målet er således at forebygge at barnet på et senere tidspunkt får personlige og psykosociale vanskeligheder i børnehaven, i skolen eller senere og dermed forebygge vanskeligheder, der senere vil være langt sværere at rette op på. Målgrupper: For at nå så mange som muligt så tidligt som muligt, gives tilbud til 4 målgrupper: 1. Alle gravide og mødre under 26 år med særligt fokus på de mest sårbare. Erfaringen fra Mødrerådgivningens arbejde med grupper igennem 10 år viser at når tilbuddet gives til alle og ikke kun til sårbare, bliver grupperne, selvom der er overvægt af mere skrøbelige mødre, mere stabile, med mere gensidig glæde af hinanden, hvor de mere helende processer både i gruppen og hos den enkelte forstærkes. 2. Fædre til børnene af de ovenfor nævnte mødre, uanset om de lever sammen eller hver for sig. Fædrene er ofte usikre på sig selv i rollen som far, de har

2 ikke altid haft kontakt med deres egen far eller har haft en opvækst præget af alkohol, vold og overgreb. En del af fædrene har haft et misbrug og en kriminel løbebane. 3. Mødre og i mindre omfang fædre med efterfødselsreaktioner, som henvises fra Den kommunale sundhedspleje efter en screening og en samtale med egen sundhedsplejerske (fædre screenes ikke). 4. Forældre til børn under den skolepligtige alder, som har problemer med at varetage barnets behov, pga. egne svære følelser og destruktive handlemønstre i forhold til barnet i forbindelse med en skilsmisse. Metode: Fødselsforberedelse: gravide under 26 år henvises fra Jordmodercenteret eller fra egen læge til Mødrerådgivningen m/k, hvor de går til jordemoderkonsultation ved en jordemoder udlånt fra Region Syddanmark. Den gravide tilbydes en samtale sammen med den kommende far med en socialrådgiver, samtalen drejer sig om boligforhold, økonomi, netværk, skolegang, uddannelses- og job planer. De gravide tilbydes fødselsforberedelse i gruppe ledet af jordemoderen og socialrådgiveren. Et forløb består af 8 gange af 2 ½ time. Det faglige fokus er på den gravides samlede situation med det mål at den gravide under graviditeten begynder mentalt at knytte sig til det ventede barn, samt at forberede den gravide på fødselen og den første tid med barnet. De gravide mødres i forløbet via interesse/opmærksomhed og omsorg fra professionelle og frivillige. De gravide møder sundhedsplejersken, som de fortsætter sammen med i mødregruppen og får ved den lejlighed vejledning i amning. De kommende fædre deltager to gange i fødselsforberedelsesgruppen. Her er der fokus på den kommende fødsel, på forældreskabet samt på små børns behov for kontakt. I 2011 har 33 gravide fra Svendborg kommune sammen med 15 gravide fra øvrige kommune deltaget i fødselsforberedelsen. Ved afslutning af forløbet er det vores erfaring at stort set alle de gravide følelsesmæssigt og praktisk er parat til fødslen og til at tage imod deres barn.

3 Mødregruppe: efter fødslen fortsætter mødrene i Mødregruppe en gang om ugen i 2 ½ time i hele deres barsel. Tilliden og trygheden for mødrene vægtes højt, da det er af afgørende betydning for at kvinden kan have ro til at koncentrere sig om sit barn og tage imod den vejledning hun har brug for. Mødregruppen ledes af socialrådgiveren og sundhedsplejersken, samme gennemgående fagpersoner som mødrene mødte i graviditeten. I forløbet arbejdes der på at skabe tryghed og tillid i kontakten med Mødrerådgivningen og med socialrådgiveren og sundhedsplejersken, således at Mødrerådgivningen opleves som en tryg base, hvor mødrene kan vende tilbage til senere i deres liv efter behov. I arbejdet med styrkelse af mor/barn tilknytningen deltager en instruktør i babymassage 5 gange i hver gruppe. I forløbet får gruppen besøg af følgende fagpersoner: - en sexolog og sygeplejerske, der vejleder i prævention og snakker om seksualitet efter fødslen, - en tandplejer fra Tandplejen, - en instruktør i førstehjælp, - en advokat, der fortæller om gratis retshjælp, - en jobvejleder udlånt fra Svendborg kommunes Jobcenter. Jobvejlederen deltager 2 gange i gruppen og har derudover individuelle afklarende samtaler med den enkelte mor på Mødrerådgivningen. Jobvejlederen undersøger uddannelsesmuligheder og skaffer praktikpladser. Mødregrupperne er på besøg i svømmehallen til babysvømning, på musikskolen til mor/barn rytmik, på børnebiblioteket og på sommerudflugt til zoo i Odense. Formålet med besøgene er at introducere til mor/barn aktiviteter og fælles oplevelser. I 2011 har vi haft 5 mødregrupper med i alt 38 mødre med deres børn, i efteråret betød det 3 mødregrupper om ugen. Vores erfaring er: - at mødrene undervejs i forløbet får en tro på sig selv og får en tillid til og en styrkelse af egne evner som mor, - at mødrene får opmærksomhed på hvad der er godt for dem selv og for deres børn og bliver bedre i stand til at varetage både egne og barnets behov, - at mødrene oplever at de er i stand til at indgå ligeværdigt i en gruppe, - at mødrene har fået større klarhed over hvad de vil og kan fremadrettet i forhold til uddannelse og arbejde. Hovedparten påbegynder uddannelse ved afslutning af barsel.

4 - at mødrene for første gang oplever at få etableret en samarbejdende relation til professionelle, en erfaring de kan bygge videre på fremover. Mødrecafe: efter afsluttet barsel er det muligt at fortsætte i en Mødrecafe, der ledes af frivillige. Der er Mødrecafe to gange om ugen fra kl til kl Mødrene laver mad sammen, deler deres erfaringer med hinanden og deltager i aktiviteter sammen med deres børn. 10 mødre med i alt 14 børn har i 2011 deltaget i Mødrecafeen. Tilbuddet er udvidet i 2012, da flere mødre ønsker at deltage. Det er primært enlige mødre, der deltager og det er for de flestes vedkommende eneste personlige kontakt med andre. Effekten af at deltage i Mødrecafeen er: - mødrene får tillid til at de kan indgå i en gruppe, - de lærer at turde give udtryk for sig selv og egne meninger, - får en tro på at deres deltagelse og bidrag i en gruppe er betydningsfuld. - bliver mindre nedgørende og mindre straffende overfor deres børn. Samtaleforløb: når mødrene fortæller i gruppen om personlige vanskeligheder; det kan dreje sig om ubearbejdet sorg, om omsorgssvigt, vold eller overgreb i egen opvækst, der påvirker deres relation til barnet, henvises til terapeutiske samtale forløb ved psykoterapeuten ansat på Mødrerådgivningen, enten individuelle eller parsamtaler Det drejer sig ofte om længerevarende samtaleforløb, da det er voldsomme problemer mødrene har. At åbne sig om personlige vanskeligheder kræver stor tillid for de sårbare mødre, hvilket betyder at henvende sig om hjælp inden for det offentlige opleves som utrygt og farligt. Da tilliden er etableret på Mødrerådgivningen er det lettere her at give udtryk for behov for hjælp og samtalerne kan tilbydes inden for kort tid uden yderligere visitation. 16 unge mødre, der deltager eller tidligere har deltaget i Mødregruppe har i 2011 gået i et terapeutisk samtaleforløb. Det tilstræbes at mødrene kommer til samtaler en gang ugentligt, pga. problemernes omfang og for at bevare kontinuiteten og tilknytningen. I 2011 har det i perioder ikke været muligt, samtalerne er tilbudt med 2 til 4 ugers mellemrum. Vores erfaring er at samtaleforløbene medfører at : - mødrene mærker hvad der er vigtigt for dem og hvad der er vigtigt i forhold til deres børn, - de træffer konstruktive valg for dem selv og for deres børn, - de skaber en mere tryg base for deres børn end den, de selv er vokset op i.

5 Fædregruppe: unge fædre tilbydes at deltage i en fædregruppe 2 ½ time hver 14. dag. Fædregruppen ledes af en mandlig familieterapeut. I gruppen snakkes der om fædrenes erfaringer med deres egen far og deres ønsker for hvad de selv gerne vil give deres børn. I de sidste 2 år har der ikke været fædregruppe pga. besparelser. Det er vores erfaring at fædrene er præget af magtesløshed, som let udløser vrede også overfor barnet og arbejdet bliver at hjælpe fædrene til at håndtere deres følelser uden at skade barnet. Samtaleforløb til forældre med efterfødselsreaktioner: for at forebygge udviklingsskader hos børn, hvis forældre lider af en efterfødselsreaktion tilbydes samtaleforløb ved uddannet og erfaren psykoterapeut. Samtaleforløbene er gennemsnitlig på 10 gange. D.v.s at de fleste har brug for færre samtaler end 10, hvor andre har så vanskelige problemer pga. omsorgssvigt og overgreb i egen barndom at der er behov for længerevarende forløb, for at kunne etablere en sund relation til deres barn. I 2011 har 55 mødre og 5 fædre modtaget samtaler. Forældrene har ved afslutning af samtalerne fået bearbejdet egne følelsesmæssige vanskeligheder, der medfører at de kan være i god kontakt med sig selv og deres barn. Samtaleforløb ved skilsmisse: forældre tilbydes, i forbindelse med skilsmisse, korterevarende samtaleforløb med det mål fortsat at kunne samarbejde som forældre og se og tage vare på barnets vanskeligheder ved at skulle være delebarn. Siden 2011 har det ikke været muligt at tilbyde samtaleforløb til forældre i skilsmisse pga. besparelser. Gratis Retshjælp og konfliktmægling: i samarbejde med advokatfirmaet Knudsen & Partner tilbydes der på Mødrerådgivningen gratis retshjælp samt tilbud om konfliktmægling ved problemer i forbindelse med forældremyndighed, samvær samt bodeling. Fagpersoner og frivillige Daglig leder, socialrådgiver og psykoterapeut 37 timer ugentligt Socialrådgiver og psykoterapeut Sundhedsplejerske Mandlig familierådgiver uge 21 timer ugentligt 5 timer ugentligt 2 ½ time hver anden

6 Instruktør i babymassage Jordemoder ( udlånt fra Region Syddanmark) 40 timer årligt 12 timer ugentligt Jobkonsulent (udlånt fra Jobcenter Svendborg ) 40 timer årligt Frivillige til sekretær funktion, til at tage imod og som omsorgspersoner Frivillige til at lede Mødrecafeerne Advokat udlånt fra advokatfirma Knudsen & Partner 20 timer ugentligt 15 timer ugentligt 3 timer ugentligt Angående personalesammensætningen. For at kunne tilgodese 1 fødselsforberedelseshold og i perioder 3 mødregrupper om ugen samt socialrådgivning og terapeutiske samtaleforløb er det nødvendigt med 2 fag personer, der på skift kan være den gennemgående person sammen med sundhedsplejersken i gruppeforløbene. Således er der behov for ansættelse 21 timer om ugen af en socialrådgiver med terapeutisk uddannelse og erfaring, der både kan varetage gruppeledelse, planlægning, rådgivning samt tilbyde terapeutiske samtaleforløb. Ansættelse af yderligere en socialrådgiver med terapeutisk uddannelse og erfaring samt flere timers ansættelse af en sundhedsplejerske vil styrke og øge indsatsen betydeligt og fjerne den sårbarhed, der er på Mødrerådgivningen ved kun 1 ansat som gennemgående fagperson i forhold til de unge gravide og unge mødre. Forebyggelse og behandling Den forebyggende del af arbejdet ligger i tilbudet om fødselsforberedelse og mødregrupper med en tværfaglige indsats. Samt i de rådgivende individuelle samtaler. Således mener vi at den udgift, der er forbundet med den del af arbejdet hører under driftsaftalen med Sundheds- og forebyggelses afdelingen. Samtaleforløbene og den psykosociale indsats i grupperne er forebyggende i forhold til en forværring af problemerne, men er også behandlende i forhold til de vanskeligheder, der er opstået hos mor,

7 mellem mor og barn, eller imellem forældrene med deraf negativ påvirkning af barnet. Da denne indsats har karakter af en foranstaltning, ser vi denne indsats i sammenhæng med Børn & Unge afdelingens indsats og som en aflastning i forhold til arbejdsmængden i Familieafdelingen. Forslag til fordeling imellem Sundheds- og forebyggelses afdelingen og Familieafdelingen af driftsudgiften til Mødrerådgivningens arbejde fremgår af vedlagte budget.

8

Planlagt forebyggende indsats i forhold til unge gravide, unge mødre og forældre med efterfødselsreaktioner fra Mødrerådgivningen m/k for 2017

Planlagt forebyggende indsats i forhold til unge gravide, unge mødre og forældre med efterfødselsreaktioner fra Mødrerådgivningen m/k for 2017 Planlagt forebyggende indsats i forhold til unge gravide, unge mødre og forældre med efterfødselsreaktioner fra Mødrerådgivningen m/k for 2017 Mål: Målet med den tidlige indsats er: - at forhindre udviklingsskader

Læs mere

Indenrigs- og Socialministeriet Ansøgningsskema Etablering og drift af servicearealer til kollegier til unge, enlige og sårbare mødre

Indenrigs- og Socialministeriet Ansøgningsskema Etablering og drift af servicearealer til kollegier til unge, enlige og sårbare mødre Indenrigs- og Socialministeriet Ansøgningsskema Etablering og drift af servicearealer til kollegier til unge, enlige og sårbare mødre 15.75.11.20 Ansøgning sendes til: Indenrigs- og Socialministeriet,

Læs mere

Sundhedsplejen. Til professionelle -støtte til sårbare gravide og familier med barn op til 2 år

Sundhedsplejen. Til professionelle -støtte til sårbare gravide og familier med barn op til 2 år Sundhedsplejen Til professionelle -støtte til sårbare gravide og familier med barn op til 2 år Hvad handler FORUD om? FORUD tilbyder støtte og vejledning til sårbare gravide og småbørnsfamilier med børn

Læs mere

Tilbud om graviditetsbesøg. Sundhedstjenesten. Ønsker du/i et graviditetsbesøg er du/i velkomne til at kontakte Sundhedstjenesten.

Tilbud om graviditetsbesøg. Sundhedstjenesten. Ønsker du/i et graviditetsbesøg er du/i velkomne til at kontakte Sundhedstjenesten. Ønsker du/i et graviditetsbesøg er du/i velkomne til at kontakte Sundhedstjenesten. Tilbud om graviditetsbesøg Sekretæren træffes mandag-torsdag kl. 8-14 på telefon nr. 7259 6720. E-mail: sundhedstjenensten@egekom.dk

Læs mere

Evaluering af Ung Mor

Evaluering af Ung Mor Evaluering af Ung Mor Et gruppetibud til unge gravide/mødre i Vejen Kommune Evaluering udarbejdet af praktikant Sofie Holmgaard Olesen, juni 2015. 1 Projekt Ung Mor er et gruppetilbud til unge gravide/mødre

Læs mere

Parat til Start en systematisk indsats til gravide i udsatte positioner

Parat til Start en systematisk indsats til gravide i udsatte positioner Parat til Start en systematisk indsats til gravide i udsatte positioner Som et led i udmøntningen af Mønsterbryderpuljen for børn i alderen 0-6 år har Sundhedsplejen i Frederiksberg Kommune udarbejdet

Læs mere

Efterfødselsreaktion kan jeg få det? Til kvinden: www.libero.dk

Efterfødselsreaktion kan jeg få det? Til kvinden: www.libero.dk Til kvinden: kan jeg få det? Hvad er en efterfødselsreaktion? Hvordan føles det? Hvad kan du gøre? Hvordan føles det? Hvad kan jeg gøre? Vigtigt at huske på Tag imod hjælp. Bed om hjælp. www.libero.dk

Læs mere

Kurserne starter midt i graviditeten og med et forløb på 15 mødegange frem til barnet er ca. et år.

Kurserne starter midt i graviditeten og med et forløb på 15 mødegange frem til barnet er ca. et år. NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Center for Børn og Familier Sundhedsplejen Souschef: Anette Bjerring Jensen Dato: 3. juli 2018/avb Statusnotat vedrørende Familieliv Hvidovre 2018 Indledning Familieliv Hvidovre

Læs mere

Trivselsvurdering tidlig opsporing Sundhedsplejen

Trivselsvurdering tidlig opsporing Sundhedsplejen Trivselsvurdering tidlig opsporing Sundhedsplejen Formålet med trivselsskemaet er, at det skal være en hjælp til systematisk at italesætte det anede, som der så kan sættes flere og flere ord på efterhånden,

Læs mere

19 Fødsels og forældreforberedelse

19 Fødsels og forældreforberedelse Område: Sundhedsområdet Afdeling: Afdelingen for Kommunesamarbejde Journal nr.: 08/17804 Dato: 22. marts 2010 Udarbejdet af: Grethe Hylleberg E-mail: Grethe.Hylleberg@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631313

Læs mere

Analyseresultater Graviditetsbesøg

Analyseresultater Graviditetsbesøg Analyseresultater Graviditetsbesøg Hovedkonklusion I analysearbejdet er der fokuseret på graviditetsbesøg som forældreforberedende generel indsats i forhold til primært jordemorens tilbud til vordende

Læs mere

Kom Godt I Gang. Tidlig opsporing af udsatte og sårbare gravide

Kom Godt I Gang. Tidlig opsporing af udsatte og sårbare gravide Kom Godt I Gang Tidlig opsporing af udsatte og sårbare gravide Præsentation Susanne Andersen jordemoder, Region Nordjylland Pia Møller sundhedsplejerske, Hjørring kommune Startet samarbejde i projektet

Læs mere

Politikområde 1: Sundhedstjenesten

Politikområde 1: Sundhedstjenesten Politikområde 1: Sundhedstjenesten 1.000 kr. 2008 2009 2010 2011 Mødrerådgivningen 1061 1061 1061 1061 I alt 1061 1061 1061 1061 + = udgift, - = indtægt 1. Mødrerådgivningen M/K 2008 Resume: Mødrerådgivningen

Læs mere

Projektbeskrivelse af Opdag nye muligheder. Budget: 50.000 kr. Projektets navn. Projektets målgruppe: Hvem har gavn af indsatsen?

Projektbeskrivelse af Opdag nye muligheder. Budget: 50.000 kr. Projektets navn. Projektets målgruppe: Hvem har gavn af indsatsen? Projektbeskrivelse af Opdag nye muligheder Organisation: Sundhedsplejen, BBF, Skive Kommune Kontaktperson: Dagmar Møller Adresse: Brogårdsgade 10, 7800 Skive Tlf.: 99156190 / 40116687 Budget: 50.000 kr.

Læs mere

Sundhedsplejens årsrapport 2012

Sundhedsplejens årsrapport 2012 Sundhedsplejens årsrapport 2012 2 Indledning Sundhedsplejen er organiseret under opvækst og uddannelse under fagområdet dagtilbud. Sundhedsplejen består af 15 sundhedsplejersker svarende til 12, 5 fuldtidsstillinger.

Læs mere

Interview med Ulla Dupont formand for Foreningen for ledere af sundhedsordninger for børn og unge i Danmark

Interview med Ulla Dupont formand for Foreningen for ledere af sundhedsordninger for børn og unge i Danmark Interview med Ulla Dupont formand for Foreningen for ledere af sundhedsordninger for børn og unge i Danmark I 2017 udkom et nyt Øjebliksbillede, der gør status over sundhedsplejen i Danmark. Center for

Læs mere

Evaluering. Evaluering af projekt: samarbejde mellem jordemoder og sundhedspleje i Høje-Taastrup Projektnummer 13-2011.

Evaluering. Evaluering af projekt: samarbejde mellem jordemoder og sundhedspleje i Høje-Taastrup Projektnummer 13-2011. Evaluering Børne- og Ungerådgivningscentret 22-02-2013 Evaluering af projekt: samarbejde mellem jordemoder og sundhedspleje i Høje-Taastrup Projektnummer 13-2011. Kort beskrivelse af projektet Høje-Taastrup

Læs mere

Det ufødte barns udvikling og adfærd

Det ufødte barns udvikling og adfærd Det ufødte barns udvikling og trivsel Det ufødte barns udvikling og trivsel: Det ufødte barns prenatale udvikling forløber normalt. Forældrekompetencer: positiv indstilling over for barnet og mor går regelmæssigt

Læs mere

Kære forældre. Samarbejde om barnet i en skilsmisse

Kære forældre. Samarbejde om barnet i en skilsmisse Kære forældre Samarbejde om barnet i en skilsmisse Kære forældre Med denne folder ønsker vi at skabe et trygt og anerkendende samarbejde med jer omkring jeres barn i den situation det er, når familiemønsteret

Læs mere

Velkommen. Mødegang /GP/DHH

Velkommen. Mødegang /GP/DHH Velkommen Mødegang 3 Dagens program Velkomst og siden sidst Forestillinger om barnet, tilknytning Efterfødselsreaktioner Pause kl. ca. 17.15 17.30 Opsamling på netværksdannelse Amning Tak for i dag Knytte

Læs mere

Præsentation af klinisk uddannelsessted

Præsentation af klinisk uddannelsessted Præsentation af klinisk uddannelsessted Sundhedsplejerskeordningens navn, adresse, telefonnummer og e-postadresse: Sundhedsplejen Middelfart Kommune Dagtilbudsafdelingen Anlægsvej 4, 5592 Ejby Tlf.88885500

Læs mere

Velkommen. Mødegang 8 Dagens program. Familiedynamik. Pause kl. ca. 18.00 18.20 Aktiviteter med barnet og barnets signaler Evaluering

Velkommen. Mødegang 8 Dagens program. Familiedynamik. Pause kl. ca. 18.00 18.20 Aktiviteter med barnet og barnets signaler Evaluering Velkommen Mødegang 8 Dagens program Familiedynamik Pause kl. ca. 18.00 18.20 Aktiviteter med barnet og barnets signaler Evaluering Mødegang 8 30.06.15/DHH Program Præsentation af Tværfaglig Team Hverdagsliv

Læs mere

REGIONALE FAMILIEAMBULATORIER

REGIONALE FAMILIEAMBULATORIER REGIONALE FAMILIEAMBULATORIER Regionale Familieambulatorier 1. Hvorfor familieambulatorier? 2. Hvad er familieambulatoriet 3. Hvad har familieambulatoriet at byde på for kommunerne? Formålet med familieambulatorierne

Læs mere

KristenDemokraternes Socialpolitiske Program

KristenDemokraternes Socialpolitiske Program Side 1 af 5 KristenDemokraternes Socialpolitiske Program P2019-08 Socialpolitisk Program Historik Forslagsstiller/ Udvalg Social Udvalget Vedtaget/forkastet PGU Side 2 af 5 2019-04-08 Til HB Hovedbestyrelsen

Læs mere

Strategi for Sundhedsplejen i Horsens Kommune. Udkast SUNDHEDSPLEJEN

Strategi for Sundhedsplejen i Horsens Kommune. Udkast SUNDHEDSPLEJEN Strategi for Sundhedsplejen i Horsens Kommune SUNDHEDSPLEJEN VISION At alle børn har mulighed for en sund udvikling og trivsel, så de kan vokse op og blive aktive medspillere i samfundet. At udsatte børn

Læs mere

Fødselsreaktioner. Vores sårbarhed som nybagte forældre er forskellige

Fødselsreaktioner. Vores sårbarhed som nybagte forældre er forskellige Fødselsreaktioner Vores sårbarhed som nybagte forældre er forskellige Hvad er en fødselsreaktion * Efter en fødsel gennemlever mange forældre både en psykisk og legemlig forandring. * Stiller store krav

Læs mere

Forældresamarbejde. Et værdifuldt samarbejde mellem forældre og plejefamilie SL Aalborg

Forældresamarbejde. Et værdifuldt samarbejde mellem forældre og plejefamilie SL Aalborg Forældresamarbejde Et værdifuldt samarbejde mellem forældre og plejefamilie SL Aalborg 23.1 2018 Et værdifuldt samarbejde Har stor betydning for børnenes trivsel og udvikling Vigtigt for forældrene at

Læs mere

Præsentation af klinisk uddannelsessted

Præsentation af klinisk uddannelsessted Præsentation af klinisk uddannelsessted Sundhedsplejerskeordningens navn, adresse, telefonnummer og e-postadresse: Sundhedstjenesten, Egedal Kommune, Dronning Dagmarsvej 200 3650 Ølstykke. Tlf: 7259 6720.

Læs mere

Familierådgivningen Charlotte Ibsen/Charlotte Lindell. Hvidovre Ungecenter Heidi Larsen. U-start. skolefravær. Porten. Karin Werge.

Familierådgivningen Charlotte Ibsen/Charlotte Lindell. Hvidovre Ungecenter Heidi Larsen. U-start. skolefravær. Porten. Karin Werge. Hvidovre Ungecenter Hvidovre Ungecenter Familierådgivningen Charlotte Ibsen/Charlotte Lindell Hvidovre Ungecenter Heidi Larsen U-start skolefravær Ungekontakten Jannik Offenberg Porten Karin Werge XyZ

Læs mere

Viborg Kommune TOPI Tidlig opsporing og indsats

Viborg Kommune TOPI Tidlig opsporing og indsats Viborg Kommune TOPI Tidlig opsporing og indsats Trivselsskema et redskab til vurdering af barnet og familiens trivsel 1 TIDLIG OPSPORING OG INDSATS I SUNDHEDSPLEJEN FORMÅL Formålet med at anvende trivselsskemaet

Læs mere

Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år (23) år

Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år (23) år Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år 13 18 (23) år Lovgrundlag: Servicelovens 52,3,9, jfr. 52a, stk. 1 punkt 2 og 3. Rammer for projektet: Formål: Familier med børn i alderen 3 12 år - forankret i

Læs mere

Helhedsorienteret Familie Indsats 0-3 år

Helhedsorienteret Familie Indsats 0-3 år Helhedsorienteret Familie Indsats 0-3 år Lovgrundlag: Servicelovens 52,3,9, jfr. 52a, stk. 1 punkt 2 og 3. Rammer for projektet: Familier med børn i alderen 0 3 år. Forankring: i Børnefamiliehuset. Formål:

Læs mere

Indsatskatalog, Forebyggelse og Tidlig Indsats

Indsatskatalog, Forebyggelse og Tidlig Indsats Åben anonym rådgivning for børn, unge og deres familier - 11 Alle børn, unge, familier og/eller deres netværk i Norddjurs Kommune. Kvalitetsmål At barnet, den unge og familien inddrages som ligeværdige

Læs mere

Jytte Fisker: Tværfagligt samarbejde i Mødrehjælpen i Århus

Jytte Fisker: Tværfagligt samarbejde i Mødrehjælpen i Århus Jytte Fisker: Tværfagligt samarbejde i Mødrehjælpen i Århus Da jeg første gang læste om jordemoderforeningens prisopgave i forbindelse med 100-års jubilæet - ja - så tænkte jeg - den må jeg søge!! Jeg

Læs mere

Ansøgningsskema til Forebyggelsespuljen 2014

Ansøgningsskema til Forebyggelsespuljen 2014 Koncern Plan, Udvikling og Kvalitet Enheden for Tværsektorielt Samarbejde Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok B Telefon 38 66 50 00 Direkte 38 66 61 07 Web www.regionh.dk Ansøgningsskema til Forebyggelsespuljen

Læs mere

Orientering om forankring af Skovpark Kollegiet

Orientering om forankring af Skovpark Kollegiet Punkt 10. Orientering om forankring af Skovpark Kollegiet 2016-004698 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Familie- og Socialudvalgets orientering, At nedenstående er status og udgangspunkt

Læs mere

INTRODUKTION TIL MØDREHJÆLPEN REYKJAVIK - OKTOBER 2013

INTRODUKTION TIL MØDREHJÆLPEN REYKJAVIK - OKTOBER 2013 INTRODUKTION TIL MØDREHJÆLPEN REYKJAVIK - OKTOBER 2013 MØDREHJÆLPEN Mødrehjælpen er en privat humanitær organisation. Organisationens arbejde startede ca. 1924. Fomålet er at yde social, sundhedsmæssig,

Læs mere

Graviditet, fødsel og barsel

Graviditet, fødsel og barsel Pjece til gravide i Region Syddanmark Graviditet, fødsel og barsel Tillykke med graviditeten Graviditeten Tillykke med graviditeten Graviditet og fødsel er begivenheder, som giver store ændringer i livet.

Læs mere

Fædres deltagelse i sundhedsplejerskebesøg

Fædres deltagelse i sundhedsplejerskebesøg Fædres deltagelse i sundhedsplejerskebesøg, PSYKOLOG, FORSKNINGSLEDER, PH.D. RIGSHOSPITALET 2017?? Statens vejledning fra 1998 "partner" "kvinden og familien"' "kvinden, barnet og den øvrige familie" "kvinden/forældrene"

Læs mere

Systematisk opsporing i Sundhedsplejen af gravide i udsatte positioner - Parat til start

Systematisk opsporing i Sundhedsplejen af gravide i udsatte positioner - Parat til start Projektets navn: Systematisk opsporing i Sundhedsplejen af gravide i udsatte positioner - Parat til start Hvad er formålet med den konkrete indsats? Sundhedsplejen i Danmark har siden 1937 været et tilbud

Læs mere

Erfaringer er ikke det du oplever. -erfaring er det, du gør ved det, du oplever. (Shirley Maclain) Benthe Dandanell 2010

Erfaringer er ikke det du oplever. -erfaring er det, du gør ved det, du oplever. (Shirley Maclain) Benthe Dandanell 2010 Erfaringer er ikke det du oplever -erfaring er det, du gør ved det, du oplever. (Shirley Maclain) Temaeftermiddag Fødsler og Traumer 26.10. Arrangeret af Metropols Sundhedsfaglig Efter- og Videreuddannelser

Læs mere

Frivillighåndbog Om Mødrehjælpen

Frivillighåndbog Om Mødrehjælpen Frivillighåndbog Om Mødrehjælpen Indhold Om Mødrehjælpen... 3 Mødrehjælpen har... 3 Hvad kan Mødrehjælpens rådgivning tilbyde... 3 Frivillig i Mødrehjælpen... 4 Mødrehjælpens historie... 4 Demokrati i

Læs mere

Børn i fællesskab. Sammenhængende børnepolitik

Børn i fællesskab. Sammenhængende børnepolitik Børn i fællesskab Sammenhængende børnepolitik Indledning Denne pjece henvender sig til forældre om det at have børn i fællesskab. Den giver bud på, hvor du kan hente hjælp, og hvad du kan gøre for andre.

Læs mere

Randers Krisecenter Aftalemål November 2016

Randers Krisecenter Aftalemål November 2016 Randers Krisecenter Aftalemål 2017 November 2016 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede mål med

Læs mere

TIDLIG OPSPORING AF UDSATTE O-3 ÅRIGE BØRN I ALMENOMRÅDET

TIDLIG OPSPORING AF UDSATTE O-3 ÅRIGE BØRN I ALMENOMRÅDET TIDLIG OPSPORING AF UDSATTE O-3 ÅRIGE BØRN I ALMENOMRÅDET Centrale forældrefunktioner Risikofaktorer og risikoadfærd Tidlige tegn på mistrivsel At dele bekymring med forældre Perspektiver ved bekymring

Læs mere

Efterfødselssamtaler for gruppe 3 og 4 gravide

Efterfødselssamtaler for gruppe 3 og 4 gravide Nordsjællands Hospital Efterfødselssamtaler for gruppe 3 og 4 gravide Afslutningsrapport Conny Kuhlman Jordemoder 01-10-2014 B1 - evaluering - HIH Afslutningsrapport Projekt Efterfødselssamtaler til gruppe

Læs mere

Forebyggende indsats til forældre med psykisk sårbarhed med fokus på faderens rolle

Forebyggende indsats til forældre med psykisk sårbarhed med fokus på faderens rolle Forebyggende indsats til forældre med psykisk sårbarhed med fokus på faderens rolle -Fra graviditet til 3 år Ambulatorium for spæd- og småbørn Region Hovedstaden Børne og Ungdomspsykiatrisk Center Nordstjernevej

Læs mere

EVALUERING: Mødrenetværk - Babygruppen Lindegården

EVALUERING: Mødrenetværk - Babygruppen Lindegården EVALUERING: Mødrenetværk - Babygruppen Lindegården Mødrenetværk- Babygruppen er støttet af BUPLs udviklingspulje og er sammenkædet med Børnehusets Lindegårdens udviklingsprojekt Forældres betydning for

Læs mere

metode- og kompetenceudvikling og forankring af indsatsen

metode- og kompetenceudvikling og forankring af indsatsen 1 Model for døgnbehandling af gravide kvinder med rusmiddelproblemer som grundlag for metode- og kompetenceudvikling og forankring af indsatsen Følgende modelbeskrivelse er primært baseret på materiale

Læs mere

Når 2 bliver til 3. hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn

Når 2 bliver til 3. hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn Når 2 bliver til 3 hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn Det er naturligt og normalt at være gravid Men under graviditeten sker

Læs mere

Ansøgninger skal være Sundhedsstyrelsen i hænde senest den 8. juli 2014 kl. 12.00.

Ansøgninger skal være Sundhedsstyrelsen i hænde senest den 8. juli 2014 kl. 12.00. UDMØNTNING AF MIDLER FRA SUNDHEDSPOLITISK UDSPIL TIL SÅRBARE GRAVIDE Kommuner og regioner inviteres hermed til at indsende fælles ansøgning om midler til udvikling af den tidlige indsats i forhold til

Læs mere

Graviditet, fødsel og barsel

Graviditet, fødsel og barsel Pjece til gravide i Region Syddanmark Graviditet, fødsel og barsel Tillykke med graviditeten Graviditeten Tillykke med graviditeten Region Syddanmark ønsker med denne pjece at beskrive de tilbud, regionen

Læs mere

Præsentation af klinisk uddannelsessted

Præsentation af klinisk uddannelsessted Præsentation af klinisk uddannelsessted Sundhedsplejen Holstebro Kommune Borregaards vej 9, 7500 Holstebro Tlf. 9611 5300 Mail: Sundhedsplejen@holstebro.dk Uddannelsesansvarlig sundhedsplejerske: Leder

Læs mere

Familieambulatoriet. Et tilbud til forebyggelse af rusmiddelskader hos børn. Patientinformation. Revideret 19.11.2010. Region Midtjylland

Familieambulatoriet. Et tilbud til forebyggelse af rusmiddelskader hos børn. Patientinformation. Revideret 19.11.2010. Region Midtjylland Patientinformation Familieambulatoriet Et tilbud til forebyggelse af rusmiddelskader hos børn Revideret 19.11.2010 Region Midtjylland Familieambulatoriet Familieambulatoriet, Region Midt Adresse: Familieambulatoriet

Læs mere

Konceptudviklere er Else Guldager og John Andersen sammen med en projektgruppe i RKSK.

Konceptudviklere er Else Guldager og John Andersen sammen med en projektgruppe i RKSK. Et tilbud til alle kommende fædre og mødre i Ringkøbing-Skjern Kommune Konceptet er udviklet for Ringkøbing-Skjern Kommune af Sundhedsplejersken.dk APS og Udviklingsforum I/S i 2015 Konceptudviklere er

Læs mere

En Ny Chance Konceptbeskrivelse og erfaringsopsamling

En Ny Chance Konceptbeskrivelse og erfaringsopsamling 301112 En Ny Chance Indholdsfortegnelse: 1. En Ny Chance er en ny chance for familien 2. Hvem henvender En Ny Chance sig til? 3. Gruppesamtaler og ferieaktiviteter er kernen i En Ny Chance 4. Organisering

Læs mere

Familiecentrets tilbud/ydelser

Familiecentrets tilbud/ydelser Familiecentrets tilbud/ydelser 2012 Dette er et øjebliksbillede på, hvad Familiecentret tilbyder. Familiecentret er gerne i en løbende dialog om, hvilke tilbud socialrådgiverne har brug for. Indhold 1.

Læs mere

Tilbud til sårbare børn og unge

Tilbud til sårbare børn og unge Tilbud til sårbare børn og unge Tilbud til sårbare børn og unge 0-6 årige, side 7-17 årige, side 18-22 årige, side Tilbud til familier, side Tilbud til familier Aflastningsophold Børn og familiecentrene;

Læs mere

Politik for de mindste Radikalt småbørnsudspil

Politik for de mindste Radikalt småbørnsudspil Politik for de mindste Radikalt småbørnsudspil 0 Indholdsfortegnelse Indledning... 1 Visionen... 1 Mål... 1 Tal... 1 Organisering... 2 Graviditeten... 2 Spædbarnet... 2 Det lille barn... 3 Børnehavebarnet...

Læs mere

FAGPERSONER KAN GØRE EN FORSKEL

FAGPERSONER KAN GØRE EN FORSKEL FAGPERSONER KAN GØRE EN FORSKEL for voksne med senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen Få indsigt i hvordan seksuelle overgreb kan sætte sine spor i voksenlivet Få gode råd til hvordan fagpersoner

Læs mere

Borgerens opfattelse af alliancen med rådgiver eller fagpersonen er et væsentligt grundlag for fremskridt.

Borgerens opfattelse af alliancen med rådgiver eller fagpersonen er et væsentligt grundlag for fremskridt. Artikel af Ulla Vestergaard indehaver af Ulla Vestergaard og Mindfulness Aalborg. Ulla Vestergaard er certificeret coach, forfatter, underviser og socialrådgiver. Specialist i mindfulness og certificeret

Læs mere

Forløbsplan for jordemoderkonsultationer

Forløbsplan for jordemoderkonsultationer I denne forløbsplan for jordemoderkonsultationer kan I læse en beskrivelse af det generelle tilbud til gravide og par i forbindelse med graviditet, fødsel og barsel. Formålet med forløbsplanen er at informere

Læs mere

Sundhedsplejen. Specialister i børnesundhed

Sundhedsplejen. Specialister i børnesundhed Sundhedsplejen Specialister i børnesundhed Sundhedsplejen Sundhedsplejen arbejder ud fra Sundhedsloven : Formålet med de forebyggende sundhedsydelser til børn og unge er at bidrage til at sikre børn og

Læs mere

Præsentation af klinisk uddannelsessted

Præsentation af klinisk uddannelsessted Præsentation af klinisk uddannelsessted Sundhedsplejerskeordningens navn, adresse, telefonnummer og e-postadresse: Sundhedstjenesten Slagelse Kommune, Næstvedvej 15, 4230 Skælskør. Mail : loten@slagelse.dk,

Læs mere

Fit moms 2 be. Bootcamp

Fit moms 2 be. Bootcamp Fit moms 2 be Bootcamp 12 ugers bootcamp for gravide Vores fit moms 2 be bootcamps er designet til gravide der ønsker at få det bedste ud af sin graviditet og som ønsker at give sit ufødte barn de bedste

Læs mere

NORDISK VELFÆRDSCENTER STOCKHOLM DECEMBER 2012

NORDISK VELFÆRDSCENTER STOCKHOLM DECEMBER 2012 NORDISK VELFÆRDSCENTER STOCKHOLM DECEMBER 2012 FAMILIENS HUS BAGGRUNDEN FOR FAMILIENS HUS Mødrehjælpen har arbejdet for at der oprettes familiehuse i bestræbelserne på at udvikle vores organisation og

Læs mere

Servicedeklarationer for tilbud til udsatte borgere Godkendt i Social- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 28. oktober 2014

Servicedeklarationer for tilbud til udsatte borgere Godkendt i Social- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 28. oktober 2014 Servicedeklarationer for tilbud til udsatte borgere Godkendt i Social- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 28. oktober 2014 1 Servicedeklaration Viborg Krisecenter Tilbuddets navn og kontaktoplysninger: Viborg

Læs mere

OmSorgsPlan Trongårdsskolen

OmSorgsPlan Trongårdsskolen OmSorgsPlan Trongårdsskolen Omsorgsplan Hvorfor? De mennesker, som oplever sorg og krise på egen krop, fremhæver ofte støtten fra det personlige netværk som den mest betydningsfulde støtte. Skole, SFO,

Læs mere

Præsentation af klinisk uddannelsessted

Præsentation af klinisk uddannelsessted Præsentation af klinisk uddannelsessted Sundhedsplejerskeordningens navn, adresse, telefonnummer og e-postadresse: Sundhedsplejen Svendborg Kommune. Yderligere oplysninger på www.sundhed.svendborg.dk Svendborg

Læs mere

Høringssvar til Region Syddanmarks fremtidige Fødeplan.

Høringssvar til Region Syddanmarks fremtidige Fødeplan. Høringssvar til Region Syddanmarks fremtidige Fødeplan. Overordnet set er udkastet til fødeplanen et flot og gennembearbejdet materiale. Intentionerne med fødeplanen er at give et ens tilbud til alle gravide

Læs mere

Forebyggelse af ulighed i sundhed

Forebyggelse af ulighed i sundhed Forebyggelse af ulighed i sundhed Annemarie Zacho-Broe Sundhed og Omsorg Grundlaget Påvirker hinanden indbyrdes og deler fokus på ulighed i sundhed Sundhedsaftalens forebyggelsesmål indgår i sundhedspolitikkens

Læs mere

Velkommen til Familieambulatoriet

Velkommen til Familieambulatoriet Patientinformation Velkommen til Familieambulatoriet Et tilbud til kommende familier og børn Revideret 10.2014 Region Midtjylland Familieambulatoriet Velkommen til Familieambulatoriet At vente et barn

Læs mere

Supplerende aftale mellem Mariagerfjord Kommune og Region Nordjylland om udgående team i børne- og ungdomspsykiatrien

Supplerende aftale mellem Mariagerfjord Kommune og Region Nordjylland om udgående team i børne- og ungdomspsykiatrien Bilag 1: Supplerende aftale mellem Mariagerfjord Kommune og Region Nordjylland om udgående team i børne- og ungdomspsykiatrien Etablering af tværfagligt udgående team i børne- og ungdomspsykiatrien i Region

Læs mere

Standarder for sagsbehandlingen vedrørende tidlig indsats i forhold til børn og unge med behov for særlig støtte

Standarder for sagsbehandlingen vedrørende tidlig indsats i forhold til børn og unge med behov for særlig støtte Standarder for sagsbehandlingen vedrørende tidlig indsats i forhold til børn og unge med behov for særlig støtte Politisk målsætning vedr. tidlig indsats i forhold til børn og unge med behov for særlig

Læs mere

Samlet opsummering: I følgende dokument fremgår gennemgang af BUFs evalueringer fra efteråret 2014.

Samlet opsummering: I følgende dokument fremgår gennemgang af BUFs evalueringer fra efteråret 2014. Dato 25.02.2015 Dok.nr. 23045-15 Sagsnr. 14-3899 Ref. siko Evaluering i Børn, Unge og Familieafdelingen, marts 2015 Samlet opsummering: I følgende dokument fremgår gennemgang af BUFs evalueringer fra efteråret

Læs mere

HJÆLP BØRN OG UNGE, DER HAR PROBLEMER - DIN GUIDE TIL AT HJÆLPE BØRN OG UNGE

HJÆLP BØRN OG UNGE, DER HAR PROBLEMER - DIN GUIDE TIL AT HJÆLPE BØRN OG UNGE HJÆLP BØRN OG UNGE, DER HAR PROBLEMER - DIN GUIDE TIL AT HJÆLPE BØRN OG UNGE KÆRE VOKSEN Du er vigtig for børn og unges trivsel. Udover at være en faglig støtte i hverdagen er du også en voksen, som kan

Læs mere

Lisbeth Villumsen - Skibdalsvej 25, 7990 Ø Assels, Danmark - Tlf.:+45 97764174 - Mobil: +45 21905868 - Lisbeth@livviadialog.dk.

Lisbeth Villumsen - Skibdalsvej 25, 7990 Ø Assels, Danmark - Tlf.:+45 97764174 - Mobil: +45 21905868 - Lisbeth@livviadialog.dk. Artikel af Lisbeth Villumsen Privatpraktiserende sundhedsplejerske, Psykoterapeut MPF, ECP godkendt. Narrativ terapeut med internationalt diplom. Indehaver af Narrativ institut og Liv via dialog. Lisbeth

Læs mere

NOTAT. Den 30. november 2011. Ref CHE. che@kl.dk. Dir 3370 3155. Weidekampsgade 10. Postboks 3370. 2300 København S. Tlf 3370 3370.

NOTAT. Den 30. november 2011. Ref CHE. che@kl.dk. Dir 3370 3155. Weidekampsgade 10. Postboks 3370. 2300 København S. Tlf 3370 3370. NOTAT Oplæg om større kommunal inddragelse på svangreområdet KL har taget det indledende skridt til at se nærmere på nye måder at organisere svangreområdet på med henblik på at styrke de nære sundhedstilbud

Læs mere

Tidlig indsats og Åbent børnehus. et samarbejde mellem pædagoger, sundhedsplejersker og tosprogskonsulent

Tidlig indsats og Åbent børnehus. et samarbejde mellem pædagoger, sundhedsplejersker og tosprogskonsulent Tidlig indsats og Åbent børnehus et samarbejde mellem pædagoger, sundhedsplejersker og tosprogskonsulent Hvad har været i fokus fra start Fokus på familier med særlige behov heraf isolerede familier Metodeudviklingsprojekt

Læs mere

Præsentation af klinisk uddannelsessted

Præsentation af klinisk uddannelsessted Præsentation af klinisk uddannelsessted Sundhedsplejerskeordningens navn, adresse, telefonnummer og e-postadresse: Helsingør Kommune Center for Børn, Unge og Familier Den kommunale Sundhedstjeneste Sct.

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Børn, Unge og Familie 2014

Aftale mellem Varde Byråd og Børn, Unge og Familie 2014 Aftale mellem Varde Byråd og Børn, Unge og Familie 2014 Varde Kommunes overordnede vision Varde Kommune skal opleves som et sted: - med et hav af muligheder og plads til fyrtårne - hvor det gode liv kan

Læs mere

Ref erat Sun dhe ds- og For eby gge lses udv alge t's mø de Tor sda g den 07-05- 200 9 Kl. 16: 00 Svi nge t 14, 1. sal, Lok ale 138 /13 9

Ref erat Sun dhe ds- og For eby gge lses udv alge t's mø de Tor sda g den 07-05- 200 9 Kl. 16: 00 Svi nge t 14, 1. sal, Lok ale 138 /13 9 Ref erat Sun dhe ds- og For eby gge lses udv alge t's mø de Tor sda g den 07-05- 200 9 Kl. 16: 00 Svi nge t 14, 1. sal, Lok ale 138 /13 9 Delt ager e: Ulrik San d Lars en, Med hat Khat tab, Jesp er Ulle

Læs mere

Pr Station Victor

Pr Station Victor Station Victor Statusrapport 2016 1 Indhold 1. Resume...3 2. Baggrund...4 3. Beskrivelse af tilbuddet...5 3.1 Indledning...5 3.2 Værdigrundlag...6 3.3 Strukturelle rammer...6 3.4 Målgruppe...6 3.5 Mål

Læs mere

Randers Krisecenter Aftalemål Januar 2019

Randers Krisecenter Aftalemål Januar 2019 Randers Krisecenter Aftalemål 2019-20 Januar 2019 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede mål

Læs mere

Præsentation af klinisk uddannelsessted

Præsentation af klinisk uddannelsessted Sundhedsplejerskeordningens navn, adresse, telefonnummer og e- postadresse: Sundhedsplejen Svendborg Kommune. Yderligere oplysninger på www.sundhed.svendborg.dk Svendborg, Ærø og Langeland er fælles om

Læs mere

Jordemoder - hvad er din rolle i arbejdet med den sårbare gravide? Grit Niklasson - Jordemoderforeningens medlemsmøde 2013 1

Jordemoder - hvad er din rolle i arbejdet med den sårbare gravide? Grit Niklasson - Jordemoderforeningens medlemsmøde 2013 1 Jordemoder - hvad er din rolle i arbejdet med den sårbare gravide? Grit Niklasson - Jordemoderforeningens medlemsmøde 2013 1 Workshoppens program Hvordan identificerer man som jordemoder den socialt sårbare

Læs mere

1.000 kr. 2016 2017 2018 2019

1.000 kr. 2016 2017 2018 2019 Samlet oversigt over driftstemaer for Social- og Sundhedsudvalget: SKP til unge sindslidende 500 500 500 500 Mødrerådgivningen Tandpleje til særligt udsatte 173 173 173 173 borgere 750 750 750 750 Weekend

Læs mere

Familiepolitik. Udkast. Denne politik er udarbejdet ud fra forslag fra medarbejderne fra følgende områder:

Familiepolitik. Udkast. Denne politik er udarbejdet ud fra forslag fra medarbejderne fra følgende områder: Denne politik er udarbejdet ud fra forslag fra medarbejderne fra følgende områder: Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Sundhedsplejen Tandplejen Familierådgivningen Anbringelsesrådgivningen Specialrådgivningen

Læs mere

Årsberetning for sundhedsplejen 2016

Årsberetning for sundhedsplejen 2016 Sagsnr. 81.00.00-P27-1181584-06 Sagsbehandler Grethe Stjernholm 20.10.2016 Årsberetning for sundhedsplejen 2016 Sundhedsplejens målgruppe udgør alle børn og unge i alderen 0-16 år. Sundhedsplejen arbejder

Læs mere

Den Landsdækkende Undersøgelse af patientoplevelser blandt fødende i 2014

Den Landsdækkende Undersøgelse af patientoplevelser blandt fødende i 2014 Dato 27..205 Den Landsdækkende Undersøgelse af patientoplevelser blandt fødende i 204 Den Landsdækkende Undersøgelse for Patientoplevelser (LUP) er en årlig landsdækkende spørgeskemaundersøgelse af patienters

Læs mere

Forløbsplan for jordemoderkonsultationer

Forløbsplan for jordemoderkonsultationer I denne forløbsplan for jordemoderkonsultationer kan I læse en beskrivelse af det generelle tilbud til gravide og par i forbindelse med graviditet, fødsel og barsel. Formålet med forløbsplanen er at informere

Læs mere

Samarbejdspartnere. Familieorienteret. Rusmiddelbehandling Enghavevej. Center for Rusmiddelbehandling København

Samarbejdspartnere. Familieorienteret. Rusmiddelbehandling Enghavevej. Center for Rusmiddelbehandling København Samarbejdspartnere Familieorienteret Rusmiddelbehandling Enghavevej Center for Rusmiddelbehandling København Velkommen til Enghavevej Denne pjece er til dig som professionel samarbejdspartner, der overvejer

Læs mere

Forebyggelse af efterfødselsreaktioner.

Forebyggelse af efterfødselsreaktioner. Forebyggelse af efterfødselsreaktioner. Statistisk set løber mindst hver fjerde kvinde og hver syvende mand ind i reaktioner/depressioner i forbindelse med at få barn. Reaktionerne er værre, end de selv

Læs mere

Samtaler for gravide og barslende kvinder

Samtaler for gravide og barslende kvinder Samtaler for gravide og barslende kvinder Regionshospitalet Randers Kvindesygdomme og fødsler Tilbud om samtaler til dig, der er gravid eller har født Hvad handler det om? At blive forældre er en stor

Læs mere

Udviklingen i Børn, Unge og Familier

Udviklingen i Børn, Unge og Familier Udviklingen i Børn, Unge og Familier Familierådgivningen og Familieværftet Hvorfor udvikling og omstilling Opbremsning i økonomi, besparelser og effektiviseringer Men især forskning og erfaringer fra ind-

Læs mere

Oversigt over kommunale tilbud og indsatser til børn og unge som pårørende i Svendborg kommune:

Oversigt over kommunale tilbud og indsatser til børn og unge som pårørende i Svendborg kommune: Oversigt over kommunale tilbud og indsatser til børn og unge som pårørende i Svendborg kommune: Navn på indsats og kort beskrivelse af indsatsen Individuelle sundhedssamtaler med børn og unge med særlige

Læs mere

EFTERFØDSELSREAKTIONER

EFTERFØDSELSREAKTIONER FOREBYGGELSE AF EFTERFØDSELSREAKTIONER GUIDELINES Af LISBETH VILLUMSEN Statistisk set løber mindst hver fjerde kvinde og hver syvende mand ind i reaktioner/depressioner i forbindelse med at få barn. Reaktionerne

Læs mere

Evaluering af bogen Snak om angst og depression med børn og voksne i alle aldre.

Evaluering af bogen Snak om angst og depression med børn og voksne i alle aldre. Evaluering af bogen Snak om angst og depression med børn og voksne i alle aldre. Indledning Denne evaluering giver viden om anvendeligheden og relevansen af bogen 'Snak om angst og depression... med børn

Læs mere

Kvantitativ status på milierådgivningerne

Kvantitativ status på milierådgivningerne Københavns kommunes Socialforvaltning Kvantitativ status på milierådgivningerne Børnefamiliecenter København 2012 Indhold Børnefamiliecenter Københavns Familierådgivninger... 2 Kendetegn ved Familierådgivningernes

Læs mere