Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation"

Transkript

1 Medlemmerne af Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde (USE) m.fl Sagsnr. 15/140 Bodil Egelund Christensen Tel.: Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde USE) torsdag den 3. september 2015 kl Deltagere: Afbud: Gæster: Deltagere fra sekretariatet: Stephanie Lose Ursula D. Petersen Per Seerup Annemarie Knigge Jørn Lehmann Petersen Anne Møller Ronex Lasse Krull Sonny Berthold Erik Vinther Kristoffer Hjort Storm Flemming Knudsen Ida Damborg Henrik Thorup Lene Madsen Milner Lasse K. Carlsson, facility-chef, Rigspolitiet Thomas Ploug, (professor) medlem af Etisk Råds arbejdsgruppe vedr. sundhedsdata og biologisk materiale Gitte Bengtsson Tommy Kjelsgaard Ole Ravnholt Sørensen (referent) Morten Rasmussen (pkt. 2, 7 og 8) Ann Vilhemsen (pkt. 1 og 3) Nanna Katrine Petersen (pkt. 11)

2

3 Side 3 1. Formandens meddelelser, sagsnr. 15/140 Den nye formand bød velkommen og gennemgik kort baggrunden for udskiftningerne på USE s formandspost. Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde er på ingen måde et nyt felt for den nye formand, der tidligere har været formand for Sundhedsinnovationsudvalget i Region Syddanmark. USE-mødet den 12. maj 2015 blev aflyst. Et af punkterne på mødet var en opsummering af GF-arrangementet i Århus den 22. april om Personlig Medicin en seance som USE var vært for. Opsummering har derefter været i høring. Der har ikke været bemærkninger. Den 20. august blev lanceret. Bag hjemmesiden står Danske Regioner og Regionernes Fælles Indkøb (RFI). Hjemmesiden vil gøre det lettere for leverandører, samarbejdspartnere og andre interesserede at finde information om bl.a. regionernes kommende, aktuelle og gennemførte fællesudbud. Den 9. november 2015 er DI, Danske Regioner og KL værter ved heldagskonferencen Offentlig-privat samarbejde nye muligheder, nye løsninger?. Konferencen finder sted hos DI og har bl.a. indlæg af Dansk Industris adm. direktør Karsten Dybvad, Martin Damm (KL s formand) og Bent Hansen (konferenceprogrammet blev sendt til USE den 11. september, 2015). HealthcareDenmarks formand har de seneste 3 år været Mariann Fischer Boel. Hendes periode udløber i Der er arbejdes derfor på at rekruttere en ny bestyrelsesformand i løbet af efteråret. Implementering af EU-forordning om kliniske forsøg med lægemidler Der blev orienteret om status vedr. Implementering af EU-forordning om kliniske forsøg med lægemidler, der blev drøftet på USE s møde i marts På grund af Folketingsvalget i juni er høringen og fremsættelsen af lovforslaget udskudt til senere. Tommy Kjelsgaard bemærkede, at Sundhedsministeriet hidtil har været lyttende og åben i forhold til Danske Regioners forlag til hvordan balancen mellem eksperter og lægmænd fremover skal være i de nye videnskabsetiske lægemiddelkomiteer.

4 Side 4 Danske Regioner afventer dog stadig det endelige lovforslag, der sendes i høring i løbet af efteråret (forventeligt oktober). Formanden lovede, at USE vil blive inddraget i høringen, evt. gennem en skriftlig runde, hvis fristen til ministeriet er presset. 2. Rigspolitiets erfaringer med markedsudvikling af støttefunktioner, sagsnr. 15/140 Facility-chef i Rigspolitiet, Lasse Carlsson, gennemgik Rigspolitiets erfaringer med konkurrenceudsættelse af facility-management-aktiviteter (FM), herunder især den omfattende forberedelse og planlægning, der gik forud for udbuddet. Denne fase har budt på kvalificering af datagrundlag, fastlæggelse af service-standarder samt en omfattende dialog med forskellige medarbejdergrupper. Rigspolitiet har opnået effektiviseringsgevinster ved at konkurrenceudsætte en række facility-management-aktiviteter. En række af gevinsterne hænger bl.a. sammen med, at Coor Service Management den (vindende) private part i mange lokalområder i forvejen varetager andre IFM-opgaver (integrated facility management) for andre kunder end politiet. Herigennem er der opstået kritisk masse, som gør, at en række af opgaverne for politiet kan suppleres af opgaver for andre kunder. Denne omstændighed har været med til at effektivisere opgavevaretagelsen. Der blev spurgt til baggrunden for at opgavevaretagelsen er mere effektiv. Hertil var svaret, at den lavere pris skal ses på baggrund af færre ansatte. Samtidig har Coor kunnet præstere en bedre anvendelse af personaleressourcer, bl.a. gennem stordriftsfordele. Frivillig/naturlig afgang har dog også fyldt en del og har ifølge Lasse Carlson influeret på de gevinster, der er opnået ved at konkurrenceudsætte opgaven. Tre private leverandører bød på de konkurrenceudsatte opgaver hos Rigspolitiet. Netop her har opgavens omfang og volumen haft en stor indflydelse på, at kun de meget store service-leverandører gik ind og bød på opgaven. Hos flere medlemmer af udvalget gav dette anledning til diskussion om hvordan man i forbindelse med store udbud samtidig fastholder en sund konkurrencesituation med mange potentielle leverandører i fremtiden.

5 Side 5 Der blev også spurgt til brugen af sociale klausuler i forbindelse med udbuddet. Her er Rigspolitiet efterfølgende vendt tilbage og har oplyst, at samtlige ansatte hos Coor skal kunne få og opretholde en sikkerhedsgodkendelse. Dette gælder uanset om der er tale om direkte ansættelse hos Coor eller hos en af Coors underleverandører. Dette begrænser mulighederne for fx at tilknytte udsatte unge i leverancerne. Der er derfor fokuseret på at sikre, at dem der er beskæftiget på kontrakten overholder overenskomstmæssige vilkår, der er repræsentativ for den sektor hvor de pågældende medarbejdere er ansat. Der er således indskrevet flere bestemmelser for at sikre dette. Derudover kan politiet modsætte sig enhver brug af underleverandører, således at kædesvig ikke kan forekomme indenfor kontraktens rammer. Videre fremgår det af politiets svar, at politiet har historisk beskæftiget bl.a. fleksjobbere. Flere af disse er også overdraget til Coor, og i den forbindelse gjorde politiet en indsats for at sikre dem der var det en del af kontrakten, at såfremt de blev overtallige det første år som følge af rationaliseringer hos Coor, skulle de have beskæftigelse andre steder hos Coor. Politiet har foretaget uanmeldte kontroller af bl.a. rengøringspersonale, for at sikre sig at der ikke blev snydt med ID kort, at Coor/underleverandøren afregnede A-skat af deres arbejde og at Coor/underleverandøren er registreret korrekt hos SKAT. Til brug herfor har serviceattest, registreringsbevis og eindkomstkvittering været benyttet. Lasse Carlssons præsentation er vedlagt dette referat. På USE s mødet den 6. marts 2015 nævnte Mette Rose Skaksen (fra DI) Rigspolitiet som et eksempel på en offentlig aktør, der har markedsudviklet mange interne støttefunktioner og efterfølgende opnået væsentlige besparelser på driften. Det er bl.a. sket i relation til områder som bygningsvedligeholdelse, arealpleje, vognparksservice mv. Efter det aflyste USE-møde i maj er det aftalt, at facility-chef ved Rigspolitiet, Lasse Kirkeskov Carlsson, deltager som oplægsholder på USE-mødet den 3. september. Hos Rigspolitiet har Lasse Carlsson ansvaret for drift og vedligeholdelse af politiets bygningsmasse i Danmark. Han arbejder derfor og også

6 Side 6 med et af de områder Rigspolitiet siden 2012 har gjort til genstand for markedsudvikling; nemlig facility management/bygningsdrift. 3. Det Etiske Råds udtalelse om forskning i sundhedsdata og biologisk materiale, sagsnr. 15/769 Etisk Råd offentliggjorde i maj 2015 en udtalelse om forskning i sundhedsdata og biologisk materiale i Danmark, der bl.a. er relevant i relation til arbejdet med Personlig Medicin. Professor (i moralfilosofi og etik) Thomas Ploug, Aalborg Universitet, har stået i spidsen for arbejdet med udtalelsen. I sit oplæg tog han afsæt i begrebet nytte og gennemgik, hvor langt vi som borgere, patienter, organisationer, sundhedsvæsen mv. ofte er parate til at gå for at skabe nytteværdi. Det gælder bl.a. i relation til forskning i sundhedsdata/væv med henblik på at forbedre behandling og skabe livskvalitet. Dette fordrer, at borgere/patienter stiller sundhedsdata/væv til rådighed for forskning, som de ikke nødvendigvis selv får individuel glæde af. Nytteværdien af gode sundhedsdata/væv udfordres dog i stigende grad af konkurrerende værdier som privatliv, retten til selvbestemmelse solidaritet og tillid. Efter hans vurdering sker dette i stigende grad når flere og flere data indsamles, lagres og udveksles mellem systemer. Samtidig får flere aktører adgang til indsamlede data, der ofte anvendes til andre formål end det der oprindeligt er givet samtykke til. Herved sættes værdien af informeret samtykke i stigende grad under pres. Samtidig er det med til at udfordre den tillid, mange borgere traditionelt har haft til håndteringen af sundhedsdata. Også sager om fx lægers misbrug af forskningsmidler, samt sager i relation til NETS, CSC og DAMD, har slidt på mange borgeres tillid til, at den fremtidige anvendelse af sundhedsdata/væv kan ske på et sikkert grundlag, hvor personlige oplysninger ikke kompromitteres og havner hos de forkerte. Herefter kom Thomas Ploug ind på mange af de løsninger, som kan imødekomme udfordringerne med at håndtere personfølsomme sundhedsdata på en sikker og etisk forsvarlig måde. Løsningerne involverer bl.a. kryptering, anonymisering, pseudonymisering og forskellige samtykkemuligheder. Thomas Plougs præsentation er vedlagt dette referat.

7 Side 7 Det Etiske Råd offentliggjorde den 13. maj 2015 deres udtalelse om forskning i sundhedsdata og biologisk materiale. Thomas Ploug, professor og formand for Det Etiske Råds arbejdsgruppe om forskning i sundhedsdata og biologisk materiale, er på den baggrund inviteret til at deltage som oplægsholder på udvalgets møde den 3. september Det Etiske Råds udtalelse har omdrejningspunkt i fire værdier: 1) Nytte og solidaritet, 2) privathed, 3) tillid og 4) selvbestemmelse. Baggrunden for arbejdet er den store interesse for forskning med brug af sundhedsdata, både i form af elektroniske registre og databaser og i form af biologisk materiale. 4. Økonomiaftale status i.f.t. erhvervssamarbejde og sundhedsinnovation, sagsnr. 15/140 Udvalget drøftede kort sagen og tog orienteringen til efterretning. Danske Regioner og Regeringen nåede den 20 august til enighed om aftalen for regionernes økonomi i Udover at tilføre regionerne 1,5 mia. kr. mere til medicin og øvrig sundhed, indeholder ØA2016 også en række elementer, der har særlig relevans for sundhedsinnovation og erhvervssamarbejde. Det gælder bl.a. i forhold til OPS/OPP (deponeringsfritagelse og lån til refinansiering), fælles indkøb, konkurrenceudsættelse, ny offentlig digitaliseringsstrategi 2020, sygehusbyggerier samt opgavevaretagelses inden for diagnostik 5. Evaluering af USE's studietur til Edinburg og Glasgow, sagsnr. 14/3467 Udvalget drøftede kort evalueringen af studieturen, herunder særligt besøget på NHS24 & Scottish Centre for Telehealth and Telecare. Fremadrettet kan der her være inspiration at hente når det gælder tilrettelæggelse og organisering af call-centre med akut-lignende telefonfunktioner uden for de praktiserende lægers åbningstider. Udvalget tiltrådte indstillingen om, at sekretariatet hhv. følger aktiviteterne hos Stratified Medicine Scotland samt udarbejder et faktanotat vedrørende Digital Health Institute s metoder til effektiv projektscreening og evaluering.

8 Side 8 Udvalget for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde besøgte Skotland på en studietur i april I forbindelse med studieturen besøgte udvalget: 1) NHS24 & Scottish Centre for Telehealth and Telecare, 2) NHS National Waiting Times Centre (Golden Jubilee National Hospital), 3) Stratified Medicine Scotland Innovation Centre, 4) New South Glasgow University Hospital samr 5) Digital Health Institute & Living it up. I forbindelse med turen blev det aftalt, at der til USE s næste men aflyste møde i maj skulle laves en kort evaluering af studieturen. Som en del af denne skulle der for hvert af besøgene uddrages 2-3 læringspunkter samt forslag til, hvad USE eventuelt kan arbejde videre med på baggrund af turen. 6. Handlingsplan for Personlig Medicin, sagsnr. 13/2307 Formanden orienterede om Handlingsplanen for Personlig Medicin som Danske Regioners bestyrelse godkendte i maj Der blev spurgt til rapporten Personlig Medicin og Individualiseret Behandling. Rapporten foreligger allerede og vil indgå i en kommende fondsansøgning til finansiering af et génsekventeringsprogram. Under punktet om etik og datasikkerhed var der i udvalget en kort drøftelse om den revision af forsikringsloven, der pt. pågår i forhold til pligten om at oplyse om resultater af genomundersøgelser og om arvelige sygdomme. Her er der tale om et tema, der i princippet kan skabe situationer med asymmetrisk information mellem forsikringsudbyder og -tager. Her søger Danske Regioner indflydelse i processen i forhold til, at der ikke skal være pligt til at oplyse om dette (dvs. undersøgelsesresultatet fra en genom-undersøgelse). Netop denne holdning bakkede udvalget op omkring. Udvalget tilkendegav ønske om en status i sagen på næste udvalgsmøde. Den teknologiske udvikling gør det muligt at få fuld indsigt i vores arvemateriale. Indsigten i generne vil reformere den måde vi tænker sygdom, behandling og forebyggelse på. Billig og hurtig DNA-sekventering (metode til bestemmelse af DNA-bogstavssekvensen) vil i de kommende årtier medføre helt nye former for detaljeret diagnostik, individuel behandling og livslang forebyggelse. 9-årige Louise, 6-årige Lucas, og 57-årige Anne har allerede haft gavn af udviklingen.

9 Side 9 Danske Regioner vil lancere en ny strategi for anvendelse af genteknologi i sundhedsvæsenet. Danske Regioners handlingsplan lægger op til at gennemføre en række konkrete projekter under følgende tre hovedoverskrifter: 1) Det Danske Genom Program, 2) Vækst i Danmark baseret på genteknologi og 3) Etiske dilemmaer. Bestyrelsen godkendte Handlingsplan for Personlig Medicin den 21. maj Nyt Regeringsgrundlag - indhold i forhold til Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde, sagsnr. 15/140 Udvalget drøftede kort sagen og tog orienteringen til efterretning. En række medlemmer pegede på de udfordringer, der evt. kan være ved at de danske forskningsmiljøer på den ene side skal være i absolut topklasse inden for udvalgte styrkepositioner og områder, mens der på den anden side lægges op til besparelser på de lange videregående uddannelser. En del interesse knyttede sig også til formuleringen om at understøtte en stærk dansk forskende lægemiddel- og medicoindustri ved at smidiggøre rammer og procedurer for klinisk forskning samt lægge vægt på, at procedurer og ventetider for godkendelse af lægemidler forbedres. Den nye regering blev præsenteret i slutningen af juni Dermed også det nye Regeringsgrundlag, der på et overordnet plan skitserer den nye regerings politiske kurs og prioriteter. På en række områder fokuserer Regeringsgrundlaget på temaer, der samtidig peger i retning af de områder som Udvalget for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde (USE) skal arbejde med, jf. udvalgets kommissorium. De pågældende emner handler bl.a. om produktiviteten i den offentlige sektor, konkurrenceudsættelse af flere skattefinansierede opgaver i kommuner og regioner, klare erhvervsstrategier og fremme af danske styrkepositioner, klinisk forskning på både lægemiddel- og medicoområdet. 8. Konkurrenceudsættelse, indikatorer, sagsnr. 15/1730 Med afsæt i både ØA2016 og regeringsgrundlagets formuleringer om konkurrenceudsættelse, gennemgik Gitte Bengtsson de officielle indikatorer for konkurenceudsættelse regioner og kommuner; IKU (Indikator for Konkurrence- Udsættelse) samt PTI (Privat Tjenesteydelses-Indikator). Metodisk er det vanskeligt at sammenligne kommuner og regioner under samme formel. Dertil er ansvarsområderne og organiseringen for forskellige.

10 Side 10 Den nuværende officielle indikator for regionernes konkurrenceudsættelse viser, at kun godt 1/5 af regionernes opgaver er konkurrenceudsat. Men indikator kan vanskeligt bruges. Dette skyldes bl.a., at varekøb og praksisområdet af staten ikke betragtes som en del af de konkurrenceudsatte ydelser. Det kan ligeledes undre, at praksisområdet ikke indgår i den officielle IKU idet der her jo er tale om et område, der enten er udbudt til praktiserende læger eller til virksomheder. Dernæst er varekøbet i dén grad konkurrenceudsat. Regionerne indkøber varer for 18 mia. kr. om året, og som indikatoren er udregnet vil eksempelvis stigende udgifter til sygehusmedicin alt andet lige medføre, at konkurrenceindikatoren falder. Metodisk giver det ikke megen mening. Endelig er der opgaver, som regionerne i realiteten ikke har mulighed for at konkurrenceudsætte, f.eks. specialiserede sygehusopgaver og akutfunktioner. Nye indikatorer bør derfor også imødekomme denne omstændighed. Udvalget lagde vægt på, at begge indikatorer er uhensigtsmæssige og rummer klare begrænsninger. Der bør derfor arbejdes for at indikatorerne ændres. Her er det samtidig væsentligt at være afklaret om, hvilke specifikke områder regionerne ønsker at blive målt på samt hvad base-line er. Samtidig skal udformningen af nye indikatorer sikre, at de fremadrettet kan bruges til styring og udvikling internt i regionen. De officielle indikatorer for konkurrenceudsættelse i regionerne giver ikke et dækkende billede af de områder, regionerne har konkurrenceudsat. Regionerne har konkurrenceudsat tre områder, der hver udgør omkring 1/6 af regionernes samlede årlige driftsomkostninger. Det drejer sig om tjenesteydelser mv., praksisområdet og varekøb. I alt har regionerne brugt private leverandører for halvdelen af regionernes samlede udgifter. Det er med den nyligt indgåede økonomiaftale aftalt, at de regionale indikatorer for konkurrenceudsættelse gennemgås med henblik på at opdatere indikatorerne på det regionale område 9. Status for EU-forordningen om persondatabeskyttelse, sagsnr. 12/1004 Udvalget drøftede kort sagen og tog orienteringen til efterretning.

11 Side 11 Omkring årsskiftet forventes EU at vedtage en forordning om persondatabeskyttelse. Kommissionens oprindelige forslag til forordningen har mest haft fokus på hensynet til beskyttelse af den enkeltes privatliv i en stadig mere digitaliseret tid og mindre på behovet for at kunne dele data for løsningen af offentlige myndigheds- og serviceopgaver. Forordningen vil få direkte retsvirkning i Danmark og skærpe kravene til håndteringen af persondata, herunder sundhedsdata. Danske Regioner har arbejdet for, at forordningen ikke kommer til at stille uhensigtsmæssige krav til brug af data i sundhedsvæsenet. Endvidere har Danske Regioner løbende gjort opmærksom på, at forskning og kvalitetsudvikling skal have de bedst mulige rammebetingelser. 10. Mødeplan for USE i 2016, sagsnr. 15/140 Udvalget godkendte de nye forslag til datoer for USE s møder i Udgangspunktet er, at møderne holdes hos Danske Regioner. Sekretariatet vil sørge for, at møderne bliver lagt ind på medlemmernes elektroniske kalendere. Tidspunkterne for udvalgets seks møder i 2016 skal fastlægges. Før sommerferien blev datoer og tidspunkter for USE s møder i 2016 meldt ud. Af hensyn til bl.a. transporttid for flere af udvalgets medlemmer var der efterfølgende et behov for justeringer. Sekretariatet har derfor udarbejdet et nyt forslag til placeringen af USE s møder i Jf. kommissoriet for USE tilstræbes det at udvalget årligt holder seks møder. 11. Eventuelt, sagsnr. 15/140 Ingen bemærkninger. 12. Næst møde, sagsnr. 15/140 Afholdes den 12. november, 2015 (14.00 > 17.00) hos Danske Regioner.

12 Side 12 Næste møde i Udvalget for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde afholdes i Regionernes Hus torsdag den 12. november 2015 kl Handleplan for bedre brug af sundhedsdata i regionerne, sagsnr. 14/2003 (Eftersendt dagsordenspunkt). Udvalget drøftede sagen og kunne tilslutte sig indstillingerne. Undervejs i drøftelsen var der bl.a. en diskussion om de tekniske og tidsmæssige rammer for hvornår epikriser skal udsendes i forbindelse med udskrivelsen af en patient. Her er der på nogle sygehuse udfordringer med at nå ned på målsætningen om at epikrisen transmitteres videre senest 24 timer efter udskrivningen af den pågældende patient. Udvalget roste især den planlagte informationskampagne om regionernes brug af sundhedsdata. Initiativet skal sikre at borgere får bedre viden om, hvad regionerne bruger de indsamlede sundhedsdata til og hvorfor de er vigtige for udviklingen af kvaliteten i det danske sundhedsvæsen. Flere medlemmer lagde samtidig vægt på, at man i det videre arbejde med kampagnen også er meget ærlig omkring de problematikker, der knytter sig til digital udveksling af sundhedsdata. Danske Regioner offentliggjorde i foråret 2015 en ny sundhedsdatapolitik Sundhedsdata i spil. I forlængelse af sundhedsdatapolitikken har Danske Regioners sekretariat i samarbejde med regionerne udarbejdet udkast til Handleplan for bedre brug af sundhedsdata i regionerne.

Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation

Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation Medlemmerne af Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde 2014-2018 (USE) m.fl. 17-06-2016 Sagsnr. 16/135 Bodil Egelund Christensen Tel.: 3529 8181 E-mail: bec@regioner.dk Referat

Læs mere

Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde (USE) torsdag den 21. april 2016 kl

Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde (USE) torsdag den 21. april 2016 kl Medlemmerne af Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde 2014-2018 (USE) m.fl. 17-05-2016 Sagsnr. 16/134 Bodil Egelund Christensen Tel.: 3529 8181 E-mail: bec@regioner.dk Referat

Læs mere

Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation

Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation Medlemmerne af Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde 2014-2018 (USE) m.fl. Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde 2014-2018

Læs mere

Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation

Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation Medlemmerne af Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde 2014-2018 (USE) m.fl. 16-02-2016 Sagsnr. 16/132 Bodil Egelund Christensen Tel.: 3529 8181 E-mail: bec@regioner.dk Referat

Læs mere

Medlemmerne af Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde (USE) m.fl.

Medlemmerne af Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde (USE) m.fl. Medlemmerne af Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde 2014-2018 (USE) m.fl. 27-08-2015 Sagsnr. 15/140 Bodil Egelund Christensen Tel.: 3529 8181 E-mail: bec@regioner.dk Dagsorden

Læs mere

Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation

Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation Medlemmerne af Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde 2014-2018 (USE) m.fl. 20-04-2015 Sagsnr. 15/137 Bodil Egelund Christensen Tel.: 3529 8181 E-mail: bec@regioner.dk Referat

Læs mere

Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation

Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation Medlemmerne af Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde 2014-2018 (USE) m.fl. 04-12-2015 Sagsnr. 15/141 Bodil Egelund Christensen Tel.: 3529 8181 E-mail: bec@regioner.dk Referat

Læs mere

Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation

Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation Medlemmerne af Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde 2014-2018 (USE) m.fl. 16-11-2016 Sagsnr. 16/137 Bodil Egelund Christensen Tel.: 3529 8181 E-mail: bec@regioner.dk Referat

Læs mere

Implementeringen af den nye fælles indkøbsstrategi

Implementeringen af den nye fælles indkøbsstrategi Implementeringen af den nye fælles indkøbsstrategi - Udvalget for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde, USE Jacob Stengaard Madsen sdirektør i Midtjylland Formand for Styregruppen for regionernes indkøb

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 10. december 2015 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 10. december 2015 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 17-12-2015 Sagsnr. 15/739 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 11042013 Sagsnr. 13/582 Annette Budtz Jørgensen Tel.: 3529 8263 Email: abj@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den 05042013

Læs mere

Forberedelsesudvalget. UNDERUDVALG VEDR. SUNDHED Tirsdag den 29. august 2006 Kl Amtsgården i Hillerød, mødelokale 23 Møde nr. 4.

Forberedelsesudvalget. UNDERUDVALG VEDR. SUNDHED Tirsdag den 29. august 2006 Kl Amtsgården i Hillerød, mødelokale 23 Møde nr. 4. B E S L U T N I N G E R REGION HOVEDSTADEN Forberedelsesudvalget UNDERUDVALG VEDR. SUNDHED Tirsdag den 29. august 2006 Kl. 17.00 Amtsgården i Hillerød, mødelokale 23 Møde nr. 4 Medlemmer: Vibeke Rosdahl

Læs mere

Thomas Ploug, biobanker

Thomas Ploug, biobanker Thomas Ploug, Formand for Det Etiske Råds Arbejdsgruppe vedrørende Forskning i sundhedsdata og biobanker Forskning i sundhedsdata og biobanker - hvad er dilemmaet? Forskning i sundhedsdata og biobanker

Læs mere

Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation

Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation Medlemmerne af Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde 2014-2018 (USE) m.fl. 24-02-2015 Sagsnr. 15/239 Bodil Egelund Christensen Tel.: 3529 8181 E-mail: bec@regioner.dk Referat

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 26. februar 2015 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 26. februar 2015 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 06-03-2015 Sagsnr. 15/36 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 26.

Læs mere

Referat. Dato: Torsdag den 10. april 2014 kl til Emne: Referat fra mødet

Referat. Dato: Torsdag den 10. april 2014 kl til Emne: Referat fra mødet Referat Udvalg: PASS Dato: Torsdag den 10. april 2014 kl. 10.00 til 12.00 Emne: Referat fra mødet Tilstede: Nanna Højlund, FOA, formand Anne-Dorthe Sørensen, Danske Regioner Jette Hovedskov, Danske regioner

Læs mere

Referat. Dato: Torsdag den 26. november 2015 kl til Tilstede

Referat. Dato: Torsdag den 26. november 2015 kl til Tilstede Referat Udvalg: PASS Dato: Torsdag den 26. november 2015 kl. 10.00 til 12.00 Emne: Referat Tilstede Ursula Dybmose, KL, næstformand Anne-Dorthe Sørensen, Danske Regioner Helle Stang Traasdahl, KL Lotte

Læs mere

Kvartalsrapport fra 1. december 2009 til 31. marts 2010 fra akkrediteringsnævnet

Kvartalsrapport fra 1. december 2009 til 31. marts 2010 fra akkrediteringsnævnet R E F E R A T Bestyrelsesmøde Sted: Sundhedsstyrelsen, mødelokale 502 Dato: 3. juni 2010 Tid: Kl. 9.30-12.00 (mødet afsluttes med frokost) Deltagere Jesper Fisker (formand) Jens Elkjær (næstformand) Lone

Læs mere

Afdeling: Praksis Udarbejdet af: Annemarie Heinsen Journal nr.: - Dato: 23. april 2018 Telefon:

Afdeling: Praksis Udarbejdet af: Annemarie Heinsen Journal nr.: -   Dato: 23. april 2018 Telefon: Afdeling: Praksis Udarbejdet af: Annemarie Heinsen Journal nr.: - E-mail: Annemarie.Heinsen@rsyd.dk Dato: 23. april 2018 Telefon: 4022 0107 Mødereferat Møde: Temagruppe 1 om kvalitet og data, jf. implementering

Læs mere

Åbent referat af møde den 12. oktober 2017 i Danske Regioners bestyrelse

Åbent referat af møde den 12. oktober 2017 i Danske Regioners bestyrelse Til medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 19-10-2017 EMN-2017-01847 1090806 Maren Munk-Madsen Åbent referat af møde den 12. oktober 2017 i Danske Regioners bestyrelse Deltagere: Bent Hansen,

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 26. maj 2016 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 26. maj 2016 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 02-06-2016 Sagsnr. 16/64 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag

Læs mere

1. møde i etisk udvalg for Personlig Medicin

1. møde i etisk udvalg for Personlig Medicin REFERAT 1. møde i etisk udvalg for Personlig Medicin Dato og sted Onsdag 4. oktober 2017 kl. 10.00 12.45 Sundheds og Ældreministeriet, Holbergsgade 6, 1057 København K., Lokale S.27 Dagsorden Punkt Ca.

Læs mere

Baggrund Det samlede akutområde varetages af hospitalerne, 1813/vagtlægerne, almen praksis og kommunerne.

Baggrund Det samlede akutområde varetages af hospitalerne, 1813/vagtlægerne, almen praksis og kommunerne. Notat Juli 2017 Kommissorium udviklingen af akutområdet 2018 Indledning I udviklingen af det borgernære sundhedsvæsen spiller akutområdet og udviklingen af indsatserne og samspillet med hospital, almen

Læs mere

Dagsorden. Regionshuset Viborg

Dagsorden. Regionshuset Viborg Den tværsektorielle arbejdsgruppe vedr. implementering af FMK i Region Midtjylland Torsdag den 27. november 2014 Mødelokale: Konference 1, regionshuset Viborg Tidspunkt: 16.00 18.00 Regionshuset Viborg

Læs mere

Åbent referat af møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 20. april 2017 kl

Åbent referat af møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 20. april 2017 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014 2018 m. fl. 27-04-2017 MDR-2017-00014 Maren Munk-Madsen Åbent referat af møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 20. april 2017 kl. 10.30 Deltagere:

Læs mere

Det Etiske Råd takker for det fremsendte lovforslag i høring.

Det Etiske Råd takker for det fremsendte lovforslag i høring. Dato: 12. oktober 2017 Sagsnr.: SJ-STD- MOA.DKETIK Dok.nr.: 449540 Sagsbeh.: MOA.DKETIK Ørestads Boulevard 5 Bygning 37K, st. 2300 København S M: kontakt@etiskraad.dk W: www.etiskraad.dk Vedr. Det Etiske

Læs mere

Bilag 1.1 Referat fra møde den 3. februar 2014 i den nationale bestyrelse for sundheds-it

Bilag 1.1 Referat fra møde den 3. februar 2014 i den nationale bestyrelse for sundheds-it Bilag 1.1 Referat fra møde den 3. februar 2014 i den nationale bestyrelse for sundheds-it Mødet blev afholdt den 3. februar 2014 fra kl. 15:00 til 17:00 i lokale S25 i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.

Læs mere

1. Godkendelse af referatet fra BM 02/12/15

1. Godkendelse af referatet fra BM 02/12/15 Dagsorden for møde i: Bestyrelsen for Dato for møde: 21. januar 2016, kl. 18.30-20.30. For referat: Sted: Video - LifeSize Deltagere: Bente Andersen, Bjarne Rittig-Rasmussen, Anette Spence, Hans Stryger

Læs mere

Referat. Dato: Tirsdag den 23. februar 2016 kl til 12.00

Referat. Dato: Tirsdag den 23. februar 2016 kl til 12.00 Referat Udvalg: PASS Dato: Tirsdag den 23. februar 2016 kl. 10.00 til 12.00 Tilstede Joan Prahl, FOA, formand Ursula Dybmose, KL, næstformand Anne-Dorthe Sørensen, Danske Regioner Jette Hovedskov, Danske

Læs mere

Referat af 6. møde i Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) onsdag den 9. november 2011

Referat af 6. møde i Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) onsdag den 9. november 2011 02-12-2011 Sag nr. 09/1736 Dokumentnr. 54388/11 Thomas Birk Andersen Tel. 24 47 35 75 Referat af 6. møde i Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) onsdag den 9. november 2011 E-mail: tad@regioner.dk

Læs mere

5. møde i etisk udvalg for Personlig Medicin

5. møde i etisk udvalg for Personlig Medicin REFERAT 5. møde i etisk udvalg for Personlig Medicin Dato og sted Torsdag den. 13. september 2018 kl. 10.00 14.10 Sundheds- og, Holbergsgade 6, 1057 København K., Lokale 1.24 Dagsorden Punkt Ca. tid Aktivitet

Læs mere

Referat. Dato: Torsdag den 27. november 2014 kl til Emne: Referat fra mødet

Referat. Dato: Torsdag den 27. november 2014 kl til Emne: Referat fra mødet Referat Udvalg: PASS Dato: Torsdag den 27. november 2014 kl. 10.00 til 12.00 Emne: Referat fra mødet Tilstede Nanna Højlund, FOA, formand Ursula Dybmose, KL, næstformand Anne-Dorthe Sørensen, Danske Regioner

Læs mere

Region Midtjylland Sundhed. Referat

Region Midtjylland Sundhed. Referat Region Midtjylland Sundhed 30. juni 2015 /ELSJOA Referat til møde i Koordinationsudvalg for hospitaler og universitet 26. maj 2015 kl. 15:30 i HL's mødelokale, Nørrebrogade 44 Indholdsfortegnelse Pkt.

Læs mere

BESLUTNINGER REGION HOVEDSTADEN Forberedelsesudvalget UNDERUDVALGET VEDR. SYGEHUSSTRUKTUR

BESLUTNINGER REGION HOVEDSTADEN Forberedelsesudvalget UNDERUDVALGET VEDR. SYGEHUSSTRUKTUR BESLUTNINGER REGION HOVEDSTADEN Forberedelsesudvalget UNDERUDVALGET VEDR. SYGEHUSSTRUKTUR Tirsdag den 19. september 2006 Kl. 15.00 Amtsgården i Hillerød, mødelokale H23 Møde nr. 4 Medlemmer: Jørgen Christensen

Læs mere

Dagsorden for møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation

Dagsorden for møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation Medlemmerne af Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde 2014-2018 (USE) m.fl. Dagsorden for møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde 2014-2018

Læs mere

ÅRLIG STATUS TIL DEN ADMINISTRATIVE STYREGRUPPE 2011

ÅRLIG STATUS TIL DEN ADMINISTRATIVE STYREGRUPPE 2011 ÅRLIG STATUS TIL DEN ADMINISTRATIVE STYREGRUPPE 2011 Status fra: Koordineringsgruppe for indlæggelse og udskrivning Kontaktperson: Regional tovholder for sundhedsaftalen om indlæggelse og udskrivning Ole

Læs mere

1. at Sundhedsudvalget godkender referat fra seneste udvalgsmøde den 19. april Evaluering af temadagen den 12. juni 2017 om En værdig død

1. at Sundhedsudvalget godkender referat fra seneste udvalgsmøde den 19. april Evaluering af temadagen den 12. juni 2017 om En værdig død REFERAT Møde i Sundhedsudvalget Dato: mandag den 19. juni 2017 kl. 14.00 16.00 Sted: Sjællandsgade 40, Bygning I, stuen, lokale 125 Medlemmer: Hanne Simonsen (formand), Anne Marie Bossen Aarøe (næstformand),

Læs mere

Styregruppe for tværsektoriel sundheds-it

Styregruppe for tværsektoriel sundheds-it IT Projekt Referat Styregruppe for tværsektoriel sundheds-it 11. april. 2016 kl 14.00-16.00 i mødelokale CPU, Koncern IT, Hadsundvej 190, 9000 Aalborg Mødedeltagere - Morgen Kahr Frederikshavn Kommune

Læs mere

Referat. Møde i Arbejdsgruppen om styrelsesvedtægt den 25. oktober Kl. 08:30

Referat. Møde i Arbejdsgruppen om styrelsesvedtægt den 25. oktober Kl. 08:30 Referat Møde i Arbejdsgruppen om styrelsesvedtægt den 25. oktober 2006 - Kl. 08:30 Sted: Mødelokale 1, Regionshuset, Vejle Deltagere: Jørgen Bundsgaard (formand) Sarah Nørris Christensen Bent Bechmann

Læs mere

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER. Sundhedskoordinationsudvalget 13-05-2015 09:00. Mødelokale på regionsgården

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER. Sundhedskoordinationsudvalget 13-05-2015 09:00. Mødelokale på regionsgården BESLUTNINGER Sundhedskoordinationsudvalget - mødesager Sundhedskoordinationsudvalget MØDETIDSPUNKT 13-05-2015 09:00 MØDESTED Mødelokale på regionsgården MEDLEMMER Formand Per Seerup Knudsen Næstformand

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPCHO Sags nr.: 1407039 Dok. Nr.: 1599068 Dato: 11. december

Læs mere

Forretningsudvalget (Direktørforum) Møde 6. marts 2017

Forretningsudvalget (Direktørforum) Møde 6. marts 2017 Forretningsudvalget (Direktørforum) Møde 6. marts 2017 Side 1 af 5 Mødedeltagere: Lægefaglig direktør Claus Thomsen, Aarhus Universitetshospital (Afbud) Sygeplejefaglig direktør Inge Pia Christensen, Aarhus

Læs mere

Styregruppe for tværsektoriel sundheds-it

Styregruppe for tværsektoriel sundheds-it IT Projekt Dagsorden Styregruppe for tværsektoriel sundheds-it 14. dec. 2015 kl 15.30-17.30 i mødelokale SAN, IT, Hadsundvej 190, 9000 Aalborg Mødedeltagere - Morgen Kahr Frederikshavn Kommune (kommunal

Læs mere

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Tirsdag den kl på Strandcentret

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Tirsdag den kl på Strandcentret Greve Seniorråd Tirsdag den 24.11.15 kl. 9-12 på Strandcentret Niels Kjøller (formand) Kirsten Andersen (næstformand) Elo Knudsen Finn Brozek Flemming Vahlgreen Knud Bloksgaard Palle Jacobsen Sigurd Arnfred

Læs mere

Kommissorium for Dataetisk Råd 30. januar 2019

Kommissorium for Dataetisk Råd 30. januar 2019 Kommissorium for Dataetisk Råd 30. januar 2019 Baggrund Der har i de seneste år været en stigende offentlig debat og et stort fokus på forskellige dataetiske spørgsmål, som brugen af digitale løsninger

Læs mere

Udbudsstrategien er gældende til valgperiodens udløb i 2013, men Regionsrådet kan til enhver tid vælge at revidere strategien

Udbudsstrategien er gældende til valgperiodens udløb i 2013, men Regionsrådet kan til enhver tid vælge at revidere strategien Udbudsstrategi for Region Sjælland 2010-2013 1. Indledning I henhold til bestemmelserne i Regionslovens 33 skal Regionsrådet udarbejde en udbudsstrategi. Formålet med udbudsstrategien er at vurdere, på

Læs mere

Strategi SYGEHUS SØNDERJYLLAND

Strategi SYGEHUS SØNDERJYLLAND 1 2013 Strategi SYGEHUS SØNDERJYLLAND Kvalitet døgnet rundt Udarbejdet: Strategi og Udvikling/Kommunikation 2013. Godkendt: Direktionen 10.2013. Revideres: 2014 2 3 EKSTERNE RAMMER FOR SYGEHUS SØNDERJYLLAND

Læs mere

1. møde i bestyrelsen for den nationale strategi for Personlig Medicin

1. møde i bestyrelsen for den nationale strategi for Personlig Medicin REFERAT 1. møde i bestyrelsen for den nationale strategi for Personlig Medicin 2017-2020 Dato og sted Torsdag 27. april 2017 kl. 16.00 18.00 Sundheds og Ældreministeriet, Holbergsgade 6, 1057 København

Læs mere

Informationsmøde om facility management

Informationsmøde om facility management Informationsmøde om facility management - Ved direktør Gyrithe Saltorp 1 Velkommen til informationsmøde om statens facility managementløsning Dagsorden Hvorfor fælles facility managementløsning i staten?

Læs mere

En stor del af regionernes udgifter går til private. Nye tal viser, at

En stor del af regionernes udgifter går til private. Nye tal viser, at N O T A T Regionernes brug af private leverandører En stor del af regionernes udgifter går til private. Nye tal viser, at - 50 procent af regionernes driftsudgifter går til private svarende til 56,2 mia.

Læs mere

Der indkaldes hermed til Institutrådsmøde Tirsdag d. 9. oktober, kl , lok oktober Dagsorden:

Der indkaldes hermed til Institutrådsmøde Tirsdag d. 9. oktober, kl , lok oktober Dagsorden: Der indkaldes hermed til Institutrådsmøde Tirsdag d. 9. oktober, kl. 10-12, lok. 1.02 Juridisk Institut Niels Jernes Vej 6b 9220 Aalborg Chefkonsulent Tlf. 9940 2791 lut@law.aau.dk Dagsorden: 4. oktober

Læs mere

Godkendt af Djøfs bestyrelse den 5. juli Referat af bestyrelsens møde den 21. maj Fra bestyrelsen deltog:

Godkendt af Djøfs bestyrelse den 5. juli Referat af bestyrelsens møde den 21. maj Fra bestyrelsen deltog: BESTYRELSEN FOR DJØF Godkendt af Djøfs bestyrelse den 5. juli 2019 af bestyrelsens møde den 21. maj 2019 Fra bestyrelsen deltog: Henning Thiesen Henrik Funder (fra pkt. 3) Sara Gundelach Vergo Karsten

Læs mere

Bestyrelsen. 37. bestyrelsesmøde. Forum. 27. januar 2009 kl.13.00. Møde afholdt: Sted: CSS, Øster Farimagsgade 5, lokale 5.1.46

Bestyrelsen. 37. bestyrelsesmøde. Forum. 27. januar 2009 kl.13.00. Møde afholdt: Sted: CSS, Øster Farimagsgade 5, lokale 5.1.46 K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Bestyrelsen M Ø D E R E F E R A T 10. FEBRUAR 2009 Forum Møde afholdt: 37. bestyrelsesmøde 27. januar 2009 kl.13.00 REKTORSEKRETARIATET NØRREGADE 10 Sted: CSS,

Læs mere

Dagsorden til møde i Hoved-MEDudvalget for Psykiatri og Social

Dagsorden til møde i Hoved-MEDudvalget for Psykiatri og Social Psykiatri og Social Administrationen Sekretariat, Kommunikation og HR Tingvej 15 A, 2. sal Postboks 36 DK-8800 Viborg Hoved-MEDudvalget for Psykiatri og Social Dagsorden til møde i Hoved-MEDudvalget for

Læs mere

[Skriv tekst] Konkurrenceudsættelsespolitik for Aabenraa Kommune

[Skriv tekst] Konkurrenceudsættelsespolitik for Aabenraa Kommune [Skriv tekst] Konkurrenceudsættelsespolitik for Aabenraa Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Formål med konkurrenceudsættelsespolitiken 3 3. Hvad og hvem er omfattet 5 3.1 Definition 5 4. Rammer

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 2. marts 2017 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 2. marts 2017 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014 2018 m. fl. 07-03-2017 MDR-2017-00012 Maren Munk-Madsen Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 2. marts 2017 kl. 10.30 Deltagere:

Læs mere

Dato: :15 Sted: KL, Weidekampsgade 10, 2300 KBH S, lokale S-02

Dato: :15 Sted: KL, Weidekampsgade 10, 2300 KBH S, lokale S-02 REFERAT 2017 GEODANMARK BESTYRELSESMØDE Dato: 06-02-2017 10:15 Sted: KL, Weidekampsgade 10, 2300 KBH S, lokale S-02 Deltagerfortegnelse...3 1. Godkendelse af dagsorden og referat...4 1.1. Godkendelse af

Læs mere

Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering

Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering Journal nr.: Dato: Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering Tidspunkt: Den 8. december 2017, kl. 11.30 14.30 Sted: Teglgårdsparken 26, mødelokale 203 Deltagere: Susanne Lauth, sygeplejefaglig

Læs mere

Afdeling: Praksis Udarbejdet af: Annemarie Heinsen Journal nr.: Dato: 27. juni 2018 Telefon:

Afdeling: Praksis Udarbejdet af: Annemarie Heinsen Journal nr.: Dato: 27. juni 2018 Telefon: Afdeling: Praksis Udarbejdet af: Annemarie Heinsen Journal nr.: 18-1123 E-mail: Annemarie.Heinsen@rsyd.dk Dato: 27. juni 2018 Telefon: 4022 0107 Referat Møde: 2. møde i Temagruppen for data og kvalitet

Læs mere

Referat Lægemiddel- og Medikoudvalgets møde mandag den 22. september 2016 kl

Referat Lægemiddel- og Medikoudvalgets møde mandag den 22. september 2016 kl Lægeforeningen 18-10-2016 Referat Jr. /2016-2241 Emne: Til: Referat Lægemiddel- og Medikoudvalgets møde mandag den 22. september 2016 kl. 17.00 20.00 LMU (Michael Dupont formand, Bjarne Ørskov Lindhardt,

Læs mere

K O N K L U S I O N E R REGION HOVEDSTADEN Regionsrådet

K O N K L U S I O N E R REGION HOVEDSTADEN Regionsrådet K O N K L U S I O N E R REGION HOVEDSTADEN Regionsrådet UNDERUDVALGET FOR SUNDHED Torsdag den 20. september 2007 Kl. 18.00 21.00 Regionsgården i Hillerød, mødelokale H4 Møde nr. 7 Medlemmer: Vibeke Rosdahl

Læs mere

DANSKE FYSIOTERAPEUTER Region Midtjylland Mindegade 10, 1. sal 8000 Århus C Tlf.: 86 18 36 66 E-mail: midtjylland@fysio.dk

DANSKE FYSIOTERAPEUTER Region Midtjylland Mindegade 10, 1. sal 8000 Århus C Tlf.: 86 18 36 66 E-mail: midtjylland@fysio.dk DANSKE FYSIOTERAPEUTER Region Midtjylland Mindegade 10, 1. sal 8000 Århus C Tlf.: 86 18 36 66 E-mail: midtjylland@fysio.dk Dagsorden Regionsbestyrelsesmøde Tidspunkt: Torsdag d. 19. august 2010 kl. 14-19.00

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 070314 Generel indledning.

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 4 Sundheds-IT og digitale arbejdsgange 070314

Læs mere

Referat fra møde den 7. december 2017 i Hjerneskadesamrådet for børn og unge

Referat fra møde den 7. december 2017 i Hjerneskadesamrådet for børn og unge Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde den 7. december 2017 i Hjerneskadesamrådet for børn og unge

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde i Danske Ældreråd

Referat af bestyrelsesmøde i Danske Ældreråd Referat af bestyrelsesmøde i Danske Ældreråd Dato: tirsdag den 20. august 2019 kl. 12:45 15:30 Fra bestyrelsens deltog: Mogens Rasmussen, Kirsten Nissen, Inger Møller Nielsen, Per Toft Mouritsen, Carl

Læs mere

3. møde i bestyrelsen for den nationale strategi for Personlig Medicin

3. møde i bestyrelsen for den nationale strategi for Personlig Medicin REFERAT 3. møde i bestyrelsen for den nationale strategi for Personlig Medicin 2017-2020 Dato og sted Tirsdag 15. august 2017 kl. 16.00 18.00 Sundheds og Ældreministeriet, Holbergsgade 6, 1057 København

Læs mere

INDKALDELSE/ REFERAT. Referat fra mødet i Uddannelsesudvalget for Sygeplejerskeuddannelsen. Punkt 1. Godkendelse af dagsorden (5 min)

INDKALDELSE/ REFERAT. Referat fra mødet i Uddannelsesudvalget for Sygeplejerskeuddannelsen. Punkt 1. Godkendelse af dagsorden (5 min) Gør tanke til handling VIA University College Referat fra mødet i Uddannelsesudvalget for Sygeplejerskeuddannelsen GODKENDT Sted: VIA University College Campus Silkeborg Nattergalevej 1 8600 Silkeborg

Læs mere

Dagsorden til møde i styregruppen for Program for digital almen praksis

Dagsorden til møde i styregruppen for Program for digital almen praksis Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: SUNDOK Sagsbeh.: DEPLMK Koordineret med: Sagsnr.: 1706920 Dok. nr.: 453055 Dato: 12-10-2017 Dagsorden til møde i styregruppen for Program for digital almen praksis

Læs mere

Mødereferat Politisk dialogmøde mellem Svendborg kommune og Sundhedskoordinationsudvalget

Mødereferat Politisk dialogmøde mellem Svendborg kommune og Sundhedskoordinationsudvalget Område: Sundhedsområdet Afdeling: Sundhedssamarbejde og Kvalitet Journal nr.: 13/1347 Dato: 18. juli 2014 Udarbejdet af: Arne Vesth Pedersen E-mail: Arne.Vesth.Pedersen@rsyd.dk Telefon: 29201104 Mødereferat

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 29. september 2016 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 29. september 2016 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 06-10-2016 Sagsnr. 16/69 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag

Læs mere

Referat af møde den 12. april 2018 i Danske Regioners bestyrelse

Referat af møde den 12. april 2018 i Danske Regioners bestyrelse Til medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 19-04-2018 EMN-2018-00010 Maren Munk-Madsen Referat af møde den 12. april 2018 i Danske Regioners bestyrelse Deltagere: Afbud: Regionsdirektører: Deltagere

Læs mere

Referat af møde i Danske Underviserorganisationers Samråds forretningsudvalg

Referat af møde i Danske Underviserorganisationers Samråds forretningsudvalg 1 Danske Underviserorganisationers Samråd Sekretariatet Vandkunsten 12 1467 København K Telefon 33 11 30 88 Telefax 33 69 63 33 Telefontid Mandag - torsdag 8.30 16 Fredag 8.30 15 Til DUS forretningsudvalg

Læs mere

Innovative indkøb PCP Markedsmodningsfonden - Netværksdage 2015

Innovative indkøb PCP Markedsmodningsfonden - Netværksdage 2015 Innovative indkøb PCP Markedsmodningsfonden - Netværksdage 2015 Morten Rasmussen Indkøb og sundhedsinnovation Danske Regioner 1. september 2015 Dagens program 1. Jeres syn på innovative indkøb 2. Indkøb

Læs mere

KVALIFICERET ARBEJDSKRAFT. Tovholdergruppemøde. Kvalificeret Arbejdskraft Business Region North Denmark. Den 28. april Asylgade 22 Thisted

KVALIFICERET ARBEJDSKRAFT. Tovholdergruppemøde. Kvalificeret Arbejdskraft Business Region North Denmark. Den 28. april Asylgade 22 Thisted Tovholdergruppemøde Kvalificeret Arbejdskraft Business Region North Denmark Den 28. april Asylgade 22 Thisted Deltagere Ole Bendix Hjørring Kommune Rikke B. Gundersen Frederikshavn Kommune Dennis Jensen

Læs mere

Referat Sundheds- og Forebyggelsesudvalget's møde Torsdag den 07-01-2010 Kl. 16:00 Svinget 14, Kantinen

Referat Sundheds- og Forebyggelsesudvalget's møde Torsdag den 07-01-2010 Kl. 16:00 Svinget 14, Kantinen Referat Sundheds- og Forebyggelsesudvalget's møde Torsdag den 07-01-2010 Kl. 16:00 Svinget 14, Kantinen Deltagere: Masoum Moradi, Bo Hansen, Ulrik Sand Larsen Afbud: Ulla Larsen, Gert Rasmussen Indholdsfortegnelse

Læs mere

Strategiarbejde på KU fra 2017 og frem REKTORSEKRETARIATET

Strategiarbejde på KU fra 2017 og frem REKTORSEKRETARIATET KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 87 d. 31 januar 2017 Punkt 4. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 23. JANUAR 2017 Vedr. Strategiarbejde på KU fra 2017 og frem REKTORSEKRETARIATET

Læs mere

Bestyrelsen for Skanderborg Odder Center for Uddannelse

Bestyrelsen for Skanderborg Odder Center for Uddannelse Referat Skanderborg den 28. september 2017 Mødeforum: Bestyrelsen for Skanderborg Odder Center for Uddannelse Dato/tid: Den 20. september 2017 kl. 16.45-18.15 Sted: Deltagere: Afbud: Referent: Hotel Ry

Læs mere

Tina Povlsen Henrik Hansen Mette Østergaard

Tina Povlsen Henrik Hansen Mette Østergaard BESTYRELSESSEMINAR Referat for møde i: Bestyrelsesseminar i Dansk Selskab for Fysioterapi For referat: Tina Povlsen/Mette Østergaard Dato for møde: Fra torsdag den 12. februar kl. 17.30 til lørdag den

Læs mere

Sundheds it under sundhedsaftalen

Sundheds it under sundhedsaftalen Sundheds it under sundhedsaftalen Et sammenhængende og borger nært sundhedsvæsen forudsætter hurtig præcis kommunikation mellem de forskellige aktører. Målsætningen i sundhedsaftalen for 2008 2010 (Gl.

Læs mere

Udfordringer for styringen på sundhedsområdet. DRG-konference 2017

Udfordringer for styringen på sundhedsområdet. DRG-konference 2017 Udfordringer for styringen på sundhedsområdet DRG-konference 2017 Politisk pres for fjernelse risiko for at regering kunne komme i mindretal 2 Aftale om suspension af produktivitetskravet i 2018 Konkret

Læs mere

Produktionsskoleforeningen Bestyrelsesmøde den 21. juni 2010 Nr. 4/2010

Produktionsskoleforeningen Bestyrelsesmøde den 21. juni 2010 Nr. 4/2010 Mødedeltagere: Lennart Damsbo-Andersen, Gert Møller, Jens Kronborg, Martin Taarup, Oluf Brandt, André Gremaud og Verner Ljung. Afbud: Anne Knudsen, Fritze Tillisch og Stig Samson Naur Referat 1. Godkendelse

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmøde

Referat fra bestyrelsesmøde Referat fra bestyrelsesmøde Mødedato: 27/10-2015 Starttidspunkt: 16.00 Sluttidspunkt: 18.00 Mødelokale: Deltagere: Fraværende med afbud: Referent: U159 Hanne Fischer Møller (HF), Kenneth Ladefoged (KL),

Læs mere

Referat. 3. møde i temagruppen for data og kvalitet

Referat. 3. møde i temagruppen for data og kvalitet Afdeling: Praksis Udarbejdet af: Annemarie Heinsen Journal nr.: 18-1123 E-mail: Annemarie.Heinsen@rsyd.dk Dato: 12. september 2018 Telefon: 4022 0107 Referat Møde: 3. møde i Temagruppen for data og kvalitet

Læs mere

Afbud: Iver Enevoldsen Bjarne Sandager Thomas Bisgaard Thomsen Lars H. Olsen

Afbud: Iver Enevoldsen Bjarne Sandager Thomas Bisgaard Thomsen Lars H. Olsen Dagsorden for Videnudvalget Mødedato 5. februar 2014 Mødetid Kl. 16.00-18.00 Mødested Ved Fjorden 6, 6950 (Rådhuset) Mødelokale 1 Fraværende Bemærkninger R E F E R A T Deltagere: Bent Brodersen Tine Korsholm

Læs mere

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner jfr. Sundhedslovens 205 indgå nye sundhedsaftaler, som skal fremsendes

Læs mere

Kommunalt Samarbejdsforum for Somatik (KSS) for Holbæk Sygehus samt Holbæk, Lejre, Kalundborg og Odsherred kommuner og praksissektor

Kommunalt Samarbejdsforum for Somatik (KSS) for Holbæk Sygehus samt Holbæk, Lejre, Kalundborg og Odsherred kommuner og praksissektor Referat Kommunalt Samarbejdsforum for Somatik (KSS) for Holbæk Sygehus samt Holbæk, Lejre, Kalundborg og Odsherred kommuner og praksissektor Dato: Torsdag den 3. december 2015, kl. 14.00-16.00 Dato: 16.

Læs mere

Ann-Mari Simonsen, Steen Andersen, Anette Linderstrøm, Merete Kragh. 1/16 16/ Valg af mødeleder 3

Ann-Mari Simonsen, Steen Andersen, Anette Linderstrøm, Merete Kragh. 1/16 16/ Valg af mødeleder 3 REFERAT FOA Nordsjælland - afdelingsbestyrelsen Dato: 12.02.2016 kl. 8:30 Sted: FOA Nordsjælland - mødelokale 1 + 2 Arkivsag: 16/26183 Tilstede: Ikke tilstede: Anita Herold Gudmundsson, Rie Hestehave,

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse onsdag den kl. 16:00

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse onsdag den kl. 16:00 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 27042011 Sagsnr. 11/658 Annette Budtz Jørgensen Tel.: 3529 8263 Email: abj@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse onsdag den 13042011

Læs mere

Referat fra møde i genoptræningsgruppen den 1. april 2016

Referat fra møde i genoptræningsgruppen den 1. april 2016 Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde i genoptræningsgruppen den 1. april 2016 Deltagere: Inger Buhl

Læs mere

Undersøgelseskommissionen har efter lov om undersøgelseskommissioner 4, stk. 2, til opgave at undersøge og redegøre for det samlede begivenhedsforløb,

Undersøgelseskommissionen har efter lov om undersøgelseskommissioner 4, stk. 2, til opgave at undersøge og redegøre for det samlede begivenhedsforløb, UDKAST Lovafdelingen Dato: 30. juni 2017 Kontor: Stats- og Menneskeretskontoret Sagsbeh: Henrik Skovgaard-Petersen Sagsnr.: 2017-750-0562 Dok.: 2358012 Kommissorium for en undersøgelseskommission om SKAT

Læs mere

Afdelingsbestyrelsesmøde i FOA s lokaler

Afdelingsbestyrelsesmøde i FOA s lokaler Referat af Dags dato: 06.02. 2014 Skrevet af: Lars Afdelingsbestyrelsesmøde i FOA s lokaler Torsdag den 6. februar fra 9.00-15.30, morgenmad fra 8.30-9.00 Tilstede: Ulla Gram, Per Brobæk Madsen, Lone Smedegaard,

Læs mere

HERNING KOMMUNE Udsatteråd

HERNING KOMMUNE Udsatteråd HERNING KOMMUNE for mødet den Mødetidspunkt Sted Kl. 12:30 Lokale B2.01 Fraværende: Peter Storm Anne Mette Frydensbjerg Niels Folmer Clausen 2 Der foreligger følgende sager til behandling: Pkt. Overskrift

Læs mere

Referat. Punkt 2, bilag 2. Dato: Tirsdag den 20. november Referat fra mødet

Referat. Punkt 2, bilag 2. Dato: Tirsdag den 20. november Referat fra mødet Referat Punkt 2, bilag 2 Udvalg: PASS Dato: Tirsdag den 20. november 2012 Emne: Referat fra mødet Til stede: Nanna Højlund, FOA, formand Ursula Dybmose, KL, næstformand Lisbeth Højmark, Danske Regioner

Læs mere

Dagsordensmateriale til 8. styregruppemøde for digital understøttelse af forløbsplaner

Dagsordensmateriale til 8. styregruppemøde for digital understøttelse af forløbsplaner Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: SUNDOK Sagsbeh.: DEPSSBO Koordineret med: Sagsnr.: 1601025 Dok. nr.: 365099 Dato: 11-05-2017 Dagsordensmateriale til 8. styregruppemøde for digital understøttelse af

Læs mere

Bilag 2.2, Referat. Dato: Tirsdag den 20. september 2016 kl til 12.00

Bilag 2.2, Referat. Dato: Tirsdag den 20. september 2016 kl til 12.00 Bilag 2.2, Referat Udvalg: PASS Dato: Tirsdag den 20. september 2016 kl. 10.00 til 12.00 Tilstede: Joan Prahl, FOA, formand Ursula Dybmose, KL, næstformand Anne-Dorthe Sørensen, Danske Regioner Jette Hovedskov,

Læs mere

Mikael Sjöberg Per Hansen Bjarne Pedersen Elisabeth Kjeldsen Lone Birgitte Christensen Kristian Jacobsen Birgitte Christensen Niels Ågesen

Mikael Sjöberg Per Hansen Bjarne Pedersen Elisabeth Kjeldsen Lone Birgitte Christensen Kristian Jacobsen Birgitte Christensen Niels Ågesen OFFENTLIGE CHEFER I DJØF BESTYRELSESMØDE DEN 25. NOVEMBER 2016 Sagsnr. 2016-156 Ref. tmb/- Til stede var: Afbud fra: Fra sekretariatet deltog: Henning Thiesen Mikael Sjöberg Per Hansen Bjarne Pedersen

Læs mere

Det Administrative Kontaktforum

Det Administrative Kontaktforum Det Administrative Kontaktforum Formandsbeslutning Mødedato: Torsdag den 20. september 2012 Mødetidspunkt: Mødet blev aflyst Mødelokale: Sinatur Hotel Haraldskær Skibetvej 140 7100 Vejle Deltagere: Helene

Læs mere

Procedure for selvevaluering og udvikling af Aalborg Universitets uddannelser

Procedure for selvevaluering og udvikling af Aalborg Universitets uddannelser Ledelsessekretariatet www.kvalitetssikring.aau.dk Juni 2014 Sagsnr.: 2012-412-00017 Procedure for selvevaluering og udvikling af Aalborg Universitets uddannelser Baggrund Procedure for selvevaluering og

Læs mere

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( )

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( ) Område: Psykiatrien i Region Syddanmark Afdeling: Telepsykiatrisk center Dato: 30. september 2014 Strategi for Telepsykiatrisk Center (2014-2015) 1. Etablering af Telepsykiatrisk Center Telepsykiatri og

Læs mere