Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation"

Transkript

1 Medlemmerne af Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde (USE) m.fl Sagsnr. 16/132 Bodil Egelund Christensen Tel.: Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde (USE) fredag den 29. januar 2016 kl Deltagere: Afbud: Deltagere fra sekretariatet: Stephanie Lose Ursula D Petersen Per Seerup Anne Møller Ronex Morten Dreyer Lene Madsen Milner Erik Vinther Kristoffer Hjorth Storm Hans Winther Annemarie Knigge Sonny Berthold Jørn Lehmann Petersen Flemming Knudsen Lasse Krull Tommy Kjelsgaard Morten Rasmussen Ole Ravnholt Sørensen (referent) Kenneth H. Sørensen (pkt. 2, 3, 6 og 7)

2 Side 2 1. Formandens meddelelser, sagsnr. 16/132 Formanden meddelte, at Henrik Thorup, (DF, Region Hovedstaden) er udtrådt af USE. I stedet for Henrik Thorup indtræder Morten Dreyer i USE. Formanden samt flere af USE s medlemmer deltog i Danske Regioners og Lægeforeningens Konference om prioritering i sundhedsvæsnet den 28. januar. Der var en kort drøftelse af forløbet af konferencen, herunder debatter, særlige budskaber, konklusioner mv. Der var enighed om at konferencen forløb godt og var veltilrettelagt. 2. Erfaringer med konkurrenceudsættelse på sundhedsområdet - oplægsholder til USE's session på ½-dagskonferencen den 6. april 2016, sagsnr. 15/2073 Karsten Vrangbæk introducerede undersøgelsen Contracting out: A systematic review of international studies on economic and quality effects from Undersøgelsen sammenfatter hovedresultaterne fra 32 udvalgte undersøgelser af erfaringerne med og effekterne af konkurrenceudsættelse på forskellige offentlige opgavetyper i perioden Erfaringerne stammer fra lande som USA, Spanien, Tyskland, Finland, Sverige og Danmark. Undersøgelsens resultater peger i mange forskellige retninger. Nogle steder fører konkurrenceudsættelse til sparede omkostninger - andre steder har konkurrenceudsættelse vist sig at medføre øgede omkostninger. En forsigtig konklusion er dog, at der over tid sker en reduktion i gevinsterne ved at konkurrenceudsætte en offentlig opgave. Første gang en opgave/ydelse konkurrenceudsættes, realiseres der ifølge undersøgelsen betydelige reduktioner i omkostninger. Når samme ydelse konkurrenceudsættes 2. eller 3. gang, er de realiserede besparelser derimod langt mindre. Undersøgelsen peger således på faldende gevinster over tid ved konkurrenceudsættelse. Undersøgelsen peger også på, at konkurrenceudsættelse af navnligt tekniske områder giver basis for reduktioner i omkostninger. Dette skyldes bl.a. at tekniske ydelser ofte er lettere at beskrive sammenligt med mere bløde områder.

3 Side 3 Hvorvidt konkurrenceudsættelse baner vejen for sparede omkostninger eller ej, afhænger ifølge undersøgelsen af kontekst, rammevilkår og forhold i enkelte regioner og lokalområder, hvor det har været gennemført. Især spiller det ind hvorvidt der lokalt findes et tilstrækkeligt modent marked med modne og kompetente private aktører, der kan og har kapaciteten til at overtage en given opgave fra en offentlig part. Karsten Vrangbæk kom derudover ind på transaktionsomkostninger, der som minimum vurderes at udgøre 2 pct. af den værdien af den opgave/ydelse der konkurrenceudsættelse. Trods fraværet af meget håndfaste konklusioner vedr. effekter/gevinster ved at udlicitere offentlige opgaver, pegede Karsten Vrangbæk på, at konkurrenceudsættelse i sig selv skaber effekt, uanset om opgaven i fremtiden løftes i offentlig eller privat regi. Fordi; alene perspektivet i at en offentligt varetaget opgave fremover muligvis måske skal løftes i privat regi, skaber i sig selv et pres i retning af en bedre, mere effektiv og mere moderne tilrettelagt varetagelse af opgaven. På risikosiden kom Karsten Vrangbæk ind på forhold omkring stabilitet og behovet for høj forsyningssikkerhed når det gælder leverancer produceret i privat regi (navnlig en række cases/konkurser fra ældreområdet kan her vække en vis skepsis). Også risikoen for kompetencetab blandt medarbejdere blev nævnt. Efter oplægget var der i udvalget en drøftelse af fordele og ulemper ved at bruge konkurrenceudsættelse. Blandt andet blev der spurgt til potentialet ved at konkurrenceudsætte flere ydelser på sundhedsområdet. Her pegede flere på områder som rengøring, transport, logistik, bygningsvedligehold som mulige områder. Der blev også peget på, at der i mange tilfælde ligger en opgave for regionen i selv at trimme og modernisere tilrettelæggelsen af specifikke opgaver, og herigennem - som alternativ til konkurrenceudsættelse - realisere mulige omkostningsreduktioner. Andre pegede på, at konkurrenceudsættelse og brug af private leverandører ofte er et aktiv, så længe der blot ikke opbygges private monopoler. Derfor er det væsentligt at bestiller udbyder givne opgaver således det fremmer udviklingen af dynamiske markeder med mange leverandører.

4 Side 4 Oplægsholdere den 6. april (i Aarhus) Udvalget besluttede sig efterfølgende for, at Karsten Vrangbæk inviteres som oplægsholder til USE s session om konkurrenceudsættelse på ½- dagskonferencen den 6. april (dagen før Danske Regioners Generalforsamling). Derudover blev det besluttet, at supplere Karsten Vrangbæks oplæg med ét indlæg fra en part, der kan fremhæve potentialer og muligheder ved øget brug af konkurrenceudsættelse. Efter aftale med USE s formand, er branchedirektør hos DI Service / DI Sundhed, Mette Rose Skaksen, efterfølgende blevet inviteret som den 2. oplægsholder til sessionen den 6. april (hun har også takket ja til at deltage). Det er aftalt, at professor Karsten Vrangbæk fra Københavns Universitet (Institut for Statskundskab / Institut for Folkesundhedsvidenskab), deltager som oplægsholder i forbindelse med USE-mødet fredag den 29. januar (fra til 11.00). Rammen for oplægget er Erfaringer med konkurrenceudsættelse på sundhedsområdet. Baggrunden for at invitere Karsten Vrangbæk er, at USE den 6. april er vært for en session om Kerneydelser og støttefunktioner - hvad kan/vil regionerne konkurrenceudsætte ; dét sker i forbindelse med ½-dagskonferencen "Regionspolitikerne får ordet", der afholdes op til Danske Regioners Generalforsamling Der er endnu ikke valgt oplægsholder til sessionen i april. På sidste udvalgsmøde var der et ønske om, at der i forbindelse sessionen bruges en oplægsholder, der fra et neutralt udgangspunkt/ståsted kan levere et relativt nuanceret og balanceret oplæg om hidtidige erfaringer med fordele og ulemper ved konkurrenceudsættelse på sundhedsområdet. Netop her tegner Karsten Vrangbæk sig som en mulig kandidat. På baggrund af oplægget den 29. januar skal der sættes navn på oplægsholderet til sessionen den 6. april, OPI inden for sundhedsområdet, sagsnr. 14/51 Formanden bød velkommen til Lena Brogaard, der gennemgik hvordan OPIsamarbejder over de senere år har gennemlevet en markant vækst, ikke mindst på sundhedsområdet. Også her fungerer OPI som et innovationsorienteret samarbejde mellem offentlige og private aktører med det formål at udvikle

5 Side 5 nye teknologier og services til brug i den offentlige sektor der er således tale om et partnerskab i stedet for en leverandør-bestiller relation. Lena Brogaard har gennemført en spørgeskemaundersøgelse, der bl.a. skal belyse innovation og værdiskabelse i OPI. Undersøgelsen baserer sig på 217 svar fra både private og offentlige parter. Undersøgelsen viser, at meget få virksomheder endnu er begyndt at kunne se en konkret målbar / økonomisk gevinst (eller eksport) som følge af deltagelse i et OPI-projektet. Imidlertid har deltagelsen åbnet for bedre indsigt hos virksomheden i de behov og den efterspørgsel efter nye løsninger, der kendetegner f.eks. regioner/sygehuse. På den lidt længere bane vurderes OPI-samarbejder derfor at tilføre værdi for de deltagende private virksomheder selvom det i dag ikke kan ses på bundlinjen. Næsten halvdelen af deltagerne i undersøgelsen peger på, at den udviklede løsning, som er skabt via et OPI-projekt, i dag anvendes hos den deltagende offentlige part. Derudover angiver næsten 30 pct., at løsningen først senere forventes taget i anvendelse. Det betyder, at omtrent 3/4 enten har ibrugtaget den pågældende løsning eller forventer at gøre senere. Undersøgelsen kaster ligeledes lys over hvilke resultater parterne vurderer de har fået ud af at deltage i OPI-projekter. Topscorer blandt de offentlige deltagere er ny viden og input samt netværk med private virksomheder. Tilsvarende er topscorer blandt de private parter produktudvikling, ny viden og erfaringer samt netværk med offentlige organisationer. Regionerne investerer i sundhedsinnovation for at fremme en kvalitativt bedre/mere effektiv opgaveløsning samt for at understøtte det erhvervsmæssige potentiale inden for området. Offentligt-privat innovationssamarbejde (OPI) handler om at få udviklet og nyttiggjort nye ideer og løsninger i et samarbejde mellem det offentlige og private virksomheder. OPI er et alternativ til et klassisk indkøb af nye produkter, hvor regionerne aktivt repræsenterer efterspørgselssiden i udviklingsfasen. Til udvalgsmødet den 29. januar 2016 er Ph.d.-studerende Lena Brogaard (Roskilde Universitet / KORA) inviteret til at holde oplæg om den aktuelle status for OPI inden for sundhedsområdet.

6 Side 6 4. Godkendelse af referat af møde 12. november 2015, sagsnr. 16/132 Referatet blev godkendt uden bemærkninger. 5. Høring af lov om kliniske forsøg med lægemidler, sagsnr. 15/285 Udvalget drøftede udkast til høringssvaret til Sundheds- og Ældreministeriet vedrørende lov om kliniske forsøg med lægemidler. Udvalget fandt det positivt, at der i udkastet til loven lægges op til, at de nye videnskabsetiske lægemiddelkomiteer sammensættes ligeligt af hhv. eksperter og lægmænd; et synspunkt som udvalget har plæderet for i flere omgange. Derudover opfordrede udvalget til, at den endelige version af høringssvaret i højere grad understreger kravet om, at der fortsat udarbejdes en kort lægmandsbeskrivelse på dansk af det projekt, som forelægges de nye videnskabsetiske lægemiddelkomiteer. Ligeledes var der en diskussion af høringssvarets formuleringer omkring stiltiende accept. I lighed med formuleringerne i høringssvaret fandt udvalget, at stiltiende accept ikke er hensigtsmæssig. Dog ønskede udvalget, at formuleringen det bør vurderes om en stiltiende accept på den måde er hensigtsmæssig erstattes af en klarere formulering, der understreger uhensigtsmæssigheden i at indføre stiltiende accept som princip. Med disse bemærkninger godkendte udvalget høringssvaret. Lovforslaget om kliniske forsøg med lægemidler har været i høring. Lovforslaget skal fastlægge de administrative rammer for godkendelse og opfølgning, der er nødvendige for at Danmark lever op til EU forordningen om kliniske forsøg med humanmedicinske lægemidler mv. Hovedpunkterne i lovforslaget handler om at få skabt et dansk system, der kan håndtere strammere tidsfrister og tættere koordinering. Danske Regioner har indsendt høringssvar med forbehold for politisk behandling til Sundheds- og Ældreministeriet. Vi støtter blandt andet forslaget om at nedsætte en eller flere lægemiddelkomitéer. EU forordningen træder i kraft, når et nyt IT-system til udveksling af data om kliniske lægemiddelforsøg i hele EU er udviklet i 2017 eller Personlig medicin og erhvervspotentialet, sagsnr. 15/1228

7 Side 7 Danske Regioner har fået lavet en undersøgelse vedr. erhvervspotentialet i tilknytning til personlig medicin. Rapporten viser, at der både forsknings- og erhvervsmæssigt er et potentiale, der kan udnyttes i en dansk satsning på personlig medicin med opbygning af en dansk genombank. Under punktet var der en diskussion af, at Danmark særligt på det forskningsmæssige område står stærk på dette område, men det samme gør en række andre europæiske lande, eksempelvis Storbritannien. Udvalget tog orienteringen til efterretning. Danske Regioner har fået udarbejdet en rapport om virksomheder og forskning inden for området personlig medicin. Analysen viser, at der både forsknings- og erhvervsmæssigt er et erhvervsmæssigt potentiale, der kan udnyttes i en dansk satsning på personlig medicin med opbygning af en dansk genombank. Analysen er udmøntning af et af initiativerne i Danske Regioners Handlingsplan for Personlig Medicin. Rapporten viser, at 18 virksomheder har personlig medicin som et centralt forretningsområde, og 81 virksomheder beskæftiger sig med personlig medicin som en del af deres aktiviteter. Styrkepositionsanalysen af den danske forskning viser, at Danmark har en stærk forskningsposition inden for området samt at vores relative styrke og forskningsimpact er stigende. Status for den danske satsning på personlig medicin er, at der i efteråret 2015 er indgået et partnerskab mellem Danske Regioner og regeringen om, at Danmark skal satse på Personlig Medicin. Regeringen har øremærket 5 mio. kr. til en foranalyse, der blandt andet skal afdække en række af de faglige, tekniske, juridiske, økonomiske og etiske udfordringer, der vil være forbundet med at igangsætte opbygningen af en dansk genombank og udvikling af et dansk program for personlig medicin. 7. Sygehuspartnerskabet, sagsnr. 11/1280 Udvalget drøftede kort opsamlingen af resultater vedrørende de 14 projekter igangsat under Sygehuspartnerskabet. Der var enighed om, at resultaterne af offentligt-private samarbejdsprojekter af denne type sjældent manifesterer sig på meget kort sigt. Akkurat som Lena Brogaard redegjorde for i sit oplæg (pkt. 3) kan resultaterne af denne type projekter ofte først måles efter en længerevarende periode, dette gælder både for den offentlige og private part. Udvalget tog orienteringen til efterretning.

8 Side 8 Regionerne og staten etablerede i fællesskab et sygehuspartnerskab i Formålet var at udnytte det erhvervsmæssige potentiale i sygehusbyggerier samt at bidrage til udvikling af nye og bedre løsninger til sygehusene. I regi af partnerskabet gennemføres i alt 17 projekter, og der er udarbejdet en afsluttende pjece om partnerskabet. De foreløbige erfaringer viser, at virksomhederne i samarbejdet har fået nye forretningsområder og bedre viden om brugerbehov og de kliniske arbejdsgange. Erfaringerne viser også, at de på længere sigt forventer øget omsætning, beskæftigelse og eksport. Til gengæld har det indtil videre været en betydelig udfordring, at de udviklede løsninger kun i meget begrænset omfang har fundet anvendelse på de danske sygehuse. 8. Årlig status på indkøbsområdet og fælles strategi for indkøb, sagsnr. 15/1940 Udvalget drøftede sagen og roste fremdriften i arbejdet med at sikre flere fællesindkøb. Der er dog stadig tale om en begrænset del af regionernes samlede indkøb, der gennemføres mellem regionerne. Der var en kortere drøftelse af erfaringerne med fælles udbud af tolkningsydelser, herunder de kvalitetsmæssige krav som stilles i forbindelse med udbud af denne tjenesteydelse. Brugen af brugergrupper spiller en vigtig rolle når det handler om at identificere behov og kvalitetsniveauer. Udvalget to orienteringen til efterretning. I 2015 er der sket mange fremskridt inden for regionernes indkøbsområde og regionernes indsats for fællesindkøb, herunder regionernes indkøbsstrategi mod 2020 med seks strategiske indsatsområder, som blev lanceret i foråret Strategien efterleves gennem en aktivitetsplan med 29 konkrete aktiviteter. Regionernes Fællesindkøb (RFI) blev dannet i efteråret 2014 og har i løbet af 2015 etableret sig som centralt omdrejningspunkt for regionernes arbejde med fællesindkøb. Afrapporteringen af nøgletal baserer sig på det foregående års regnskabstal.

9 Side 9 De årlige kontrakter på fællesudbud er steget fra ca. 42 millioner kroner i 2010 til ca. 455 millioner kroner i Antal fællesudbud er steget fra 7 i 2010 til ca. 25 i 2015 (antallet af fællesudbud indgået i 2015 ligger først klart et stykke inde i 2016). Samlet set er der i dag 119 igangværende, kommende og aktuelle fælles udbud, som bliver koordineret i regi af RFI. 9. Statusrapport 2015 vedr. 'Videndeling om sygehusbyggeri', sagsnr. 14/84 Tommy Kjelsgaard redegjorde kort for baggrunden for den årlige status Danske Regioner laver om videndeling i sygehusbyggeri. Der var en kort diskussion af rapporten. Her pegede flere medlemmer på, at alle regioner har stor nytte af at kunne udveksle viden i forbindelse med de enkelte sygehusbyggerier. I henhold til økonomiaftalen 2016 har Danske Regioner udarbejdet en opdateret oversigt til staten over de videndelingsinitiativer, som regionerne har igangsat i projektet om videndeling i sygehusbyggeri Videndelingsoversigten er blevet udarbejdet årligt af Danske Regioner siden Oversigten over videndelingsinitiativer for 2015 illustrerer, at regionerne i stort omfang deler viden og samarbejder på tværs om udførelsen af fælles konkrete projekter. 10. Orientering: handleplan for bedre brug af sundhedsdata i regionerne, sagsnr. 14/2003 Udvalget tog orienteringen til efterretning og bemærkede, at en lignende sag havde været forelagt udvalget på mødet i september Bestyrelsen godkendte på mødet den 8. oktober 2015 Handleplan for bedre brug af sundhedsdata i regionerne, som er udarbejdet i forlængelse af regionernes fælles sundhedsdatapolitik Sundhedsdata i spil. Handleplanen blev offentliggjort 5. december Handleplanen indeholder i alt 37 initiativer inden for emnerne: Borgernes brug af sundhedsdata, sundhedsvæsenets brug af sundhedsdata, brug af sundhedsdata til forskning, innovation og offentlig-privat samarbejde samt sikkerhed og transparens. Regionerne gør allerede en meget stor indsats på sund-

10 Side 10 hedsdataområdet De fleste af de inkluderede initiativer er derfor allerede eksisterende, planlagte eller aftalte. Handleplanen indeholder også seks nye eller delvist nye initiativer. 11. Eventuelt, sagsnr. 16/132 Ingen bemærkninger. 12. Næste møde, sagsnr. 16/132 Næste møde er torsdag den 21. april (mens mødet den 4. marts aflyses). Forinden er udvalget onsdag den 6. april vært for sessionen Kerneydelser og støttefunktioner hvad kan/vil regionerne konkurrenceudsætte ; det sker i forbindelse med ½-dagskonferencen Regionspolitikerne får ordet, der afholdes dagen før Danske Regioners Generalforsamling i Aarhus. Næste møde i Udvalget for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde afholdes torsdag den 21. april (14:00-17:00) hos Danske Regioner.

Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation

Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation Medlemmerne af Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde 2014-2018 (USE) m.fl. 17-06-2016 Sagsnr. 16/135 Bodil Egelund Christensen Tel.: 3529 8181 E-mail: bec@regioner.dk Referat

Læs mere

Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde (USE) torsdag den 21. april 2016 kl

Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde (USE) torsdag den 21. april 2016 kl Medlemmerne af Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde 2014-2018 (USE) m.fl. 17-05-2016 Sagsnr. 16/134 Bodil Egelund Christensen Tel.: 3529 8181 E-mail: bec@regioner.dk Referat

Læs mere

Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation

Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation Medlemmerne af Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde 2014-2018 (USE) m.fl. 04-12-2015 Sagsnr. 15/141 Bodil Egelund Christensen Tel.: 3529 8181 E-mail: bec@regioner.dk Referat

Læs mere

Dagsorden for møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation

Dagsorden for møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation Medlemmerne af Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde 2014-2018 (USE) m.fl. 14-04-2016 Sagsnr. 16/134 Bodil Egelund Christensen Tel.: 3529 8181 E-mail: bec@regioner.dk Dagsorden

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 10. december 2015 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 10. december 2015 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 17-12-2015 Sagsnr. 15/739 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag

Læs mere

Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation

Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation Medlemmerne af Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde 2014-2018 (USE) m.fl. 16-11-2016 Sagsnr. 16/137 Bodil Egelund Christensen Tel.: 3529 8181 E-mail: bec@regioner.dk Referat

Læs mere

Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation

Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation Medlemmerne af Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde 2014-2018 (USE) m.fl. Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde 2014-2018

Læs mere

Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation

Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation Medlemmerne af Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde 2014-2018 (USE) m.fl. 24-02-2015 Sagsnr. 15/239 Bodil Egelund Christensen Tel.: 3529 8181 E-mail: bec@regioner.dk Referat

Læs mere

Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation

Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation Medlemmerne af Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde 2014-2018 (USE) m.fl. 20-04-2015 Sagsnr. 15/137 Bodil Egelund Christensen Tel.: 3529 8181 E-mail: bec@regioner.dk Referat

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 11042013 Sagsnr. 13/582 Annette Budtz Jørgensen Tel.: 3529 8263 Email: abj@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den 05042013

Læs mere

Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation

Referat fra møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation Medlemmerne af Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde 2014-2018 (USE) m.fl. 18-09-2015 Sagsnr. 15/140 Bodil Egelund Christensen Tel.: 3529 8181 E-mail: bec@regioner.dk Referat

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den kl. 11:00

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den kl. 11:00 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 30082011 Sagsnr. 11/1353 Annette Budtz Jørgensen Tel.: 3529 8263 Email: abj@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den

Læs mere

Innovative indkøb PCP Markedsmodningsfonden - Netværksdage 2015

Innovative indkøb PCP Markedsmodningsfonden - Netværksdage 2015 Innovative indkøb PCP Markedsmodningsfonden - Netværksdage 2015 Morten Rasmussen Indkøb og sundhedsinnovation Danske Regioner 1. september 2015 Dagens program 1. Jeres syn på innovative indkøb 2. Indkøb

Læs mere

Initiativ 2011 2012 2013 Fælles strategi for indkøb og logistik 100 300 500 Benchmarking (herunder effektiv anvendelse af CT-scannere)

Initiativ 2011 2012 2013 Fælles strategi for indkøb og logistik 100 300 500 Benchmarking (herunder effektiv anvendelse af CT-scannere) N O T A T Mindre spild, mere sundhed Regionernes mål for mere sundhed for pengene frem mod 2013 Effektivisering af driften i sundhedsvæsnet har været et højt prioriteret område for regionerne, siden de

Læs mere

Dagsorden til møde i bestyrelsen for Horsens Gymnasium torsdag den 2. februar 2017 kl

Dagsorden til møde i bestyrelsen for Horsens Gymnasium torsdag den 2. februar 2017 kl Dagsorden til møde i bestyrelsen for Horsens Gymnasium torsdag den 2. februar 2017 kl. 16.0019.00. Afbud: Arne Kjær Lektor Anne Toftild og lektor John Pedersen deltager under punkt 2 1. Underskrivelse

Læs mere

Regionerne har opstillet følgende overordnede mål for indkøb og logistik (håndtering af varer) frem mod 2015, for at realisere områdets potentiale:

Regionerne har opstillet følgende overordnede mål for indkøb og logistik (håndtering af varer) frem mod 2015, for at realisere områdets potentiale: N O T A T Regionernes mål for indkøb og logistik i 2015 11-04-2010 Sag nr. 10/413 Dokumentnr. 18141/10 Strategisk Indkøb Regionerne står stærkt inden for offentlige indkøb. Der er etableret fem centrale

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPCHO Sags nr.: 1407039 Dok. Nr.: 1599068 Dato: 11. december

Læs mere

Afholdt: Tirsdag d. 20. okt. kl Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C.

Afholdt: Tirsdag d. 20. okt. kl Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C. Side 1/5 Referat fra 1. møde i det rådgivende udvalg for Den Danske Naturfond Afholdt: Tirsdag d. 20. okt. kl. 13.00 16.00 Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C. Til

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 26. maj 2016 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 26. maj 2016 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 02-06-2016 Sagsnr. 16/64 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag

Læs mere

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling WWW.DANISHSOIL.ORG Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership 19-08-2015 Sag.nr.: 14/170 Dokumentnr. 39659/15 Sagsbehandler Christian Andersen Tel. 35298175 Email: Can@regioner.dk Indstilling

Læs mere

Implementeringen af den nye fælles indkøbsstrategi

Implementeringen af den nye fælles indkøbsstrategi Implementeringen af den nye fælles indkøbsstrategi - Udvalget for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde, USE Jacob Stengaard Madsen sdirektør i Midtjylland Formand for Styregruppen for regionernes indkøb

Læs mere

1. møde i etisk udvalg for Personlig Medicin

1. møde i etisk udvalg for Personlig Medicin REFERAT 1. møde i etisk udvalg for Personlig Medicin Dato og sted Onsdag 4. oktober 2017 kl. 10.00 12.45 Sundheds og Ældreministeriet, Holbergsgade 6, 1057 København K., Lokale S.27 Dagsorden Punkt Ca.

Læs mere

Af Lena Brogaard, ph.d.-stipendiat ved Roskilde Universitet, og Ole Bech Lykkebo, chefkonsulent ved Center for Offentlig Innovation

Af Lena Brogaard, ph.d.-stipendiat ved Roskilde Universitet, og Ole Bech Lykkebo, chefkonsulent ved Center for Offentlig Innovation Hvilken værdi skaber offentlige-private innovationspartnerskaber? Af Lena Brogaard, ph.d.-stipendiat ved Roskilde Universitet, og Ole Bech Lykkebo, chefkonsulent ved Center for Offentlig Innovation Udgangspunkterne

Læs mere

Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region

Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region Tid og sted: Fredag 8. april 2016, fra kl. 9.00 til 11.00 Scandic Silkeborg, Udgaardsvej 2, 8600 Silkeborg. Deltagere: Kommunaldirektørerne

Læs mere

Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region

Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region Tid og sted: Fredag 22. august 2014, fra kl. 9.00 til 11.30 (11.00) med efterfølgende frokost Medborgerhuset i Silkeborg, Sal C, Bindslevs

Læs mere

Udbudsstrategien er gældende til valgperiodens udløb i 2013, men Regionsrådet kan til enhver tid vælge at revidere strategien

Udbudsstrategien er gældende til valgperiodens udløb i 2013, men Regionsrådet kan til enhver tid vælge at revidere strategien Udbudsstrategi for Region Sjælland 2010-2013 1. Indledning I henhold til bestemmelserne i Regionslovens 33 skal Regionsrådet udarbejde en udbudsstrategi. Formålet med udbudsstrategien er at vurdere, på

Læs mere

Kommunikationsstrategi for Regionernes Fælles Indkøb

Kommunikationsstrategi for Regionernes Fælles Indkøb Kommunikationsstrategi for Regionernes Fælles Indkøb Indhold 3 Formål 5 Ansvarsfordeling og samarbejdsflader 6 Interessenter 8 Mål for kommunikationen 10 Kanaler 11 Handlingsplan og evaluering Kommunikationsstrategi

Læs mere

Forberedelsesudvalget. UNDERUDVALG VEDR. SUNDHED Tirsdag den 29. august 2006 Kl Amtsgården i Hillerød, mødelokale 23 Møde nr. 4.

Forberedelsesudvalget. UNDERUDVALG VEDR. SUNDHED Tirsdag den 29. august 2006 Kl Amtsgården i Hillerød, mødelokale 23 Møde nr. 4. B E S L U T N I N G E R REGION HOVEDSTADEN Forberedelsesudvalget UNDERUDVALG VEDR. SUNDHED Tirsdag den 29. august 2006 Kl. 17.00 Amtsgården i Hillerød, mødelokale 23 Møde nr. 4 Medlemmer: Vibeke Rosdahl

Læs mere

Samarbejdsaftalens parter er Syddjurs Kommune og Aarhus Universitet.

Samarbejdsaftalens parter er Syddjurs Kommune og Aarhus Universitet. Indhold 1. Aftalens parter...2 2. Præambel...2 3. Aftalens indhold...2 3.1 Forskningssamarbejde...3 3.2 Studentersamarbejde...3 3.3 Iværksætteri...3 3.4 Sundhed...4 4. Organisering og opfølgning...4 5.

Læs mere

BESLUTNINGER REGION HOVEDSTADEN Forberedelsesudvalget UNDERUDVALGET VEDR. SYGEHUSSTRUKTUR

BESLUTNINGER REGION HOVEDSTADEN Forberedelsesudvalget UNDERUDVALGET VEDR. SYGEHUSSTRUKTUR BESLUTNINGER REGION HOVEDSTADEN Forberedelsesudvalget UNDERUDVALGET VEDR. SYGEHUSSTRUKTUR Tirsdag den 19. september 2006 Kl. 15.00 Amtsgården i Hillerød, mødelokale H23 Møde nr. 4 Medlemmer: Jørgen Christensen

Læs mere

Åbent referat af møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 20. april 2017 kl

Åbent referat af møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 20. april 2017 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014 2018 m. fl. 27-04-2017 MDR-2017-00014 Maren Munk-Madsen Åbent referat af møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 20. april 2017 kl. 10.30 Deltagere:

Læs mere

Åbent referat af møde den 12. oktober 2017 i Danske Regioners bestyrelse

Åbent referat af møde den 12. oktober 2017 i Danske Regioners bestyrelse Til medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 19-10-2017 EMN-2017-01847 1090806 Maren Munk-Madsen Åbent referat af møde den 12. oktober 2017 i Danske Regioners bestyrelse Deltagere: Bent Hansen,

Læs mere

2.4 Initiativbeskrivelse

2.4 Initiativbeskrivelse KL Danske Regioner Økonomi- og Indenrigsministeriet Social- og Integrationsministeriet Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Finansministeriet 2.4 Initiativbeskrivelse Fuldt digitaliseret kommunikation

Læs mere

Åbent referat af skriftlig votering i Danske Regioners Bestyrelse (som følge af aflysning af mødet den 7. februar 2014)

Åbent referat af skriftlig votering i Danske Regioners Bestyrelse (som følge af aflysning af mødet den 7. februar 2014) Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 13-02-2014 Sagsnr. 14/355 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: ma@regioner.dk Åbent referat af skriftlig votering i Danske Regioners Bestyrelse (som

Læs mere

E.ON Varme Danmark ApS Side 1 af 7 Bestyrelsen PROTOKOL 9. møde i bestyrelsen 17. september 2009, kl. 10.00-13.20

E.ON Varme Danmark ApS Side 1 af 7 Bestyrelsen PROTOKOL 9. møde i bestyrelsen 17. september 2009, kl. 10.00-13.20 E.ON Varme Danmark ApS Side 1 af 7 Sted: Tilstede: Øvrige deltagere: Afbud: Virksomhedens adresse Nørrelundvej 10, Herlev. Morten Skovgaard (næstformand, mødeleder), René Tuekær, Peter Hansen, Jan Blicher,

Læs mere

Fællesudbud Sjælland Kommissorium for fællesudbud Sjælland 2015-2018

Fællesudbud Sjælland Kommissorium for fællesudbud Sjælland 2015-2018 Fællesudbud Sjælland Kommissorium for fællesudbud Sjælland 2015-2018 Kommissorium for Fællesudbud Sjælland 2015 18 Fællesudbud Sjælland (FUS) er et velfungerende udbudssamarbejde mellem 16 af de 17 kommuner

Læs mere

Strategi 2020 Helhed - Sammenhæng - Tryghed

Strategi 2020 Helhed - Sammenhæng - Tryghed Strategi 2020 Helhed - Sammenhæng - Tryghed Forord Sundhedsdatastyrelsen blev dannet i 2015 for at fastholde og udvikle den styrkeposition, Danmark har på digitalisering og nationale data på sundhedsområdet.

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 2. marts 2017 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 2. marts 2017 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014 2018 m. fl. 07-03-2017 MDR-2017-00012 Maren Munk-Madsen Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 2. marts 2017 kl. 10.30 Deltagere:

Læs mere

Til Styregruppen vedrørende evaluering af Region Midtjyllands organisationsplan

Til Styregruppen vedrørende evaluering af Region Midtjyllands organisationsplan Regionssekretariatet Til Styregruppen vedrørende evaluering af Region Midtjyllands organisationsplan Tel. 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Referat af 2. møde i styregruppen vedrørende evaluering af Region

Læs mere

Referat af 10. møde i Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) torsdag den 24. januar 2013

Referat af 10. møde i Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) torsdag den 24. januar 2013 05-02-2013 Sag nr. 09/1736 Dokumentnr. 48418/12 Referat af 10. møde i Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) torsdag den 24. januar 2013 Tilstedeværende medlemmer af RADS Svend Hartling (formand),

Læs mere

Godkendt af Djøfs bestyrelse den 5. juli Referat af bestyrelsens møde den 21. maj Fra bestyrelsen deltog:

Godkendt af Djøfs bestyrelse den 5. juli Referat af bestyrelsens møde den 21. maj Fra bestyrelsen deltog: BESTYRELSEN FOR DJØF Godkendt af Djøfs bestyrelse den 5. juli 2019 af bestyrelsens møde den 21. maj 2019 Fra bestyrelsen deltog: Henning Thiesen Henrik Funder (fra pkt. 3) Sara Gundelach Vergo Karsten

Læs mere

It-sikkerheden skal være i orden, så personfølsomme oplysninger og information om andre private forhold ikke tilgås af uvedkommende.

It-sikkerheden skal være i orden, så personfølsomme oplysninger og information om andre private forhold ikke tilgås af uvedkommende. Status på strategi for digital velfærd Regeringen, KL og Danske Regioner har offentliggjort Strategi for digital velfærd. Strategien lægger en forpligtende kurs for digitaliseringsarbejdet på velfærdsområderne.

Læs mere

Tidsplan for budget 2016

Tidsplan for budget 2016 Tidsplan for budget 2016 herunder budget 2016 som led i implementering af strategi 2018 Med vedtagelsen af Strategi 2018 har Regionsrådet sat rammen og retningen for Regionens opgaveløsning i perioden

Læs mere

Den regionale udviklingsplan - en vision for Tel regional udvikling i Region Midtjylland

Den regionale udviklingsplan - en vision for Tel regional udvikling i Region Midtjylland Regionshuset Viborg Regional Udvikling Skottenborg 26 Procesbeskrivelse for udarbejdelse af 1. generation af Den regionale udviklingsplan for Region Midtjylland Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728

Læs mere

Forberedelsesudvalget. UNDERUDVALGET VEDR. SUNDHED Tirsdag den 20. juni 2006 Kl Amtsgården i Hillerød, mødelokale H 4 Møde nr. 3.

Forberedelsesudvalget. UNDERUDVALGET VEDR. SUNDHED Tirsdag den 20. juni 2006 Kl Amtsgården i Hillerød, mødelokale H 4 Møde nr. 3. B E S L U T N I N G E R REGION HOVEDSTADEN Forberedelsesudvalget Tirsdag den 20. juni 2006 Kl. 17.00 Amtsgården i Hillerød, mødelokale H 4 Møde nr. 3 Medlemmer: Vibeke Rosdahl Jens-Ole Andersen Sophie

Læs mere

Tyrkisk vækst lover godt for dansk eksport

Tyrkisk vækst lover godt for dansk eksport Marts 2013 Tyrkisk vækst lover godt for dansk eksport KONSULENT KATHRINE KLITSKOV, KAKJ@DI.DK OG KONSULENT NIS HØYRUP CHRISTENSEN, NHC@DI.DK Tyrkiet har udsigt til at blive det OECD-land, der har den største

Læs mere

Region Midtjylland Sundhed. Referat. fra møde i Koordinationsudvalg for folkesundhedsområdet 6. juni 2013 kl. 13:00 Olof Palmes Allé 15 Lok.

Region Midtjylland Sundhed. Referat. fra møde i Koordinationsudvalg for folkesundhedsområdet 6. juni 2013 kl. 13:00 Olof Palmes Allé 15 Lok. Region Midtjylland Sundhed Viborg, den 17. juni 2013 /KRIDRE Refer fra møde i Koordinionsudvalg for folkesundhedsområdet 6. juni 2013 kl. 13:00 Olof Palmes Allé 15 Lok. F3 Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst

Læs mere

RUP Regional Udviklingsplan. Opsamling. Den indledende fase

RUP Regional Udviklingsplan. Opsamling. Den indledende fase Opsamling Den indledende fase Opsamling Den indledende fase Arbejdet med den regionale udviklingsplan for Region Sjælland er i gang En samlet plan for, hvordan Region Sjælland skal udvikle sig, er ved

Læs mere

Vækstforums Fødevareråd

Vækstforums Fødevareråd Regionshuset Viborg Vækstforums Fødevareråd Oplevelsesøkonomi og Landdistrikter Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra fødevarerådets 7. møde,

Læs mere

Disposition for Vækstforums Handlingsplan Bilag 3b Juni 2011

Disposition for Vækstforums Handlingsplan Bilag 3b Juni 2011 Disposition for Vækstforums Handlingsplan 2012-13 Bilag 3b Juni 2011 Medlemmerne af Syddansk Vækstforum Forord Omstillingsdagsorden (produktivitet) Handlingsplanen som udmøntning af erhvervsudviklingsstrategien

Læs mere

Følgende sager behandles på mødet

Følgende sager behandles på mødet Sundhedsudvalget Referat fra ordinært møde Kenneth Kristensens kontor Torsdag 27.09.2012 kl. 16:00 Følgende sager behandles på mødet Side Meddelelser 2 Interesseforum på Louiselund 3 Implementering af

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde i Fynskredsen, på Fangel Kro den kl

Referat af bestyrelsesmøde i Fynskredsen, på Fangel Kro den kl Referat af bestyrelsesmøde i Fynskredsen, på Fangel Kro den 13.12.2017 kl. 14.30 Afbud: Pkt. 1. Godkendelse af dagsorden Godkendt Pkt. 2. Godkendelse af referat Godkendt Pkt. 3. Velkomst til Jette Suppleant

Læs mere

Politik for offentlig-privat samarbejde - udkast

Politik for offentlig-privat samarbejde - udkast Dato: 22. september 2011 Politik for offentlig-privat samarbejde - udkast Brevid: 1490218 Indledning Region Sjælland er den største virksomhed i regionen med et budget på ca. 17 mia. kr. og godt 17.000

Læs mere

Følgende sager behandles på mødet

Følgende sager behandles på mødet Referat fra ordinært møde Mødelokale D2 Torsdag 09.08.2012 kl. 16:00 Mødelokale D2 Følgende sager behandles på mødet Side Meddelelser 2 Status over igangværende LBR-indsatgsområder, -projekter og - aktiviteter

Læs mere

G E O D A N M A R K B E S T Y R E L S E S M Ø D E

G E O D A N M A R K B E S T Y R E L S E S M Ø D E REFERAT 2016 G E O D A N M A R K B E S T Y R E L S E S M Ø D E Dato: 18-11-2016 10:30 Sted: KL, Weidekampsgade 10, 2300 København S, lokale S-04 Deltagerfortegnelse... 3 1. Godkendelse af dagsorden og

Læs mere

Dato: :15 Sted: KL, Weidekampsgade 10, 2300 KBH S, lokale S-02

Dato: :15 Sted: KL, Weidekampsgade 10, 2300 KBH S, lokale S-02 REFERAT 2017 GEODANMARK BESTYRELSESMØDE Dato: 06-02-2017 10:15 Sted: KL, Weidekampsgade 10, 2300 KBH S, lokale S-02 Deltagerfortegnelse...3 1. Godkendelse af dagsorden og referat...4 1.1. Godkendelse af

Læs mere

Referat Ligestillingsudvalget for Jammerbugt Kommune

Referat Ligestillingsudvalget for Jammerbugt Kommune Udviklingsafdelingen Toftevej 43 Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Poul Veje Pedersen Direkte 7257 7457 pvp@jammerbugt.dk 20. september 2012 Referat Ligestillingsudvalget

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 29. september 2016 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 29. september 2016 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 06-10-2016 Sagsnr. 16/69 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag

Læs mere

Kvartalsrapport fra 1. december 2009 til 31. marts 2010 fra akkrediteringsnævnet

Kvartalsrapport fra 1. december 2009 til 31. marts 2010 fra akkrediteringsnævnet R E F E R A T Bestyrelsesmøde Sted: Sundhedsstyrelsen, mødelokale 502 Dato: 3. juni 2010 Tid: Kl. 9.30-12.00 (mødet afsluttes med frokost) Deltagere Jesper Fisker (formand) Jens Elkjær (næstformand) Lone

Læs mere

UDVALGET VEDR. ULIGHED I SUNDHED 2. november Kl på Regionsgården i H6. Møde nr. 7. Medlemmer:

UDVALGET VEDR. ULIGHED I SUNDHED 2. november Kl på Regionsgården i H6. Møde nr. 7. Medlemmer: K O N K L U S I O N E R REGION HOVEDSTADEN 2. november 2010 Kl. 17.00 på Regionsgården i H6 Møde nr. 7 Medlemmer: Jannie Hjerpe (F), formand Julie Herdal Molbech (F) Per Seerup Knudsen (A) Karin Helweg-Larsen

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET REFERAT. Møde onsdag den 25. februar 2015, kl i Aarhus Universitets bestyrelse (BM )

AARHUS UNIVERSITET REFERAT. Møde onsdag den 25. februar 2015, kl i Aarhus Universitets bestyrelse (BM ) Møde onsdag den 25. februar 2015, kl. 13.30 17.00 i Aarhus Universitets bestyrelse (BM 1-2015) REFERAT Deltagere: Bestyrelsens medlemmer: Michael Christiansen (bestyrelsesformand), Connie Hedegaard, Steen

Læs mere

Referat fra møde i VEU-Centerråd Østjylland

Referat fra møde i VEU-Centerråd Østjylland Referat fra møde i VEU-Centerråd Østjylland Mødedato: 7. juni 2010 Tidspunkt: 12:00 15:00 Sted: AARHUS TECH Referent/dato: Niels Petterson/11. juni 2010 Journalnr.: - Deltagere: Afbud: Dokumentnavn: Svend

Læs mere

Notat. Strategi og Organisation. Til: Økonomiudvalget og Byrådet. Sagsnr.: 2010/14376 Dato: Udkast - Effektiviseringsstrategi.

Notat. Strategi og Organisation. Til: Økonomiudvalget og Byrådet. Sagsnr.: 2010/14376 Dato: Udkast - Effektiviseringsstrategi. Strategi og Organisation Notat Til: Økonomiudvalget og Byrådet Sagsnr.: 2010/14376 Dato: 29-04-2011 Sag: Sagsbehandler: Udkast - Effektiviseringsstrategi Signe Friis Direktionskonsulent 1. Baggrund og

Læs mere

Introduktion for brugergrupper ved udbud og indkøb i Region Syddanmark

Introduktion for brugergrupper ved udbud og indkøb i Region Syddanmark Introduktion for brugergrupper ved udbud og indkøb i Region Syddanmark Vælg farve www.rsyd.dk Indkøbsafdelingen Indhold Afdelingens kontaktoplysninger Forord Brugergruppens arbejde Derfor nedsætter vi

Læs mere

Bestyrelsen. 37. bestyrelsesmøde. Forum. 27. januar 2009 kl.13.00. Møde afholdt: Sted: CSS, Øster Farimagsgade 5, lokale 5.1.46

Bestyrelsen. 37. bestyrelsesmøde. Forum. 27. januar 2009 kl.13.00. Møde afholdt: Sted: CSS, Øster Farimagsgade 5, lokale 5.1.46 K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Bestyrelsen M Ø D E R E F E R A T 10. FEBRUAR 2009 Forum Møde afholdt: 37. bestyrelsesmøde 27. januar 2009 kl.13.00 REKTORSEKRETARIATET NØRREGADE 10 Sted: CSS,

Læs mere

Oplæg til workshop om funktionsudbud og tildeling

Oplæg til workshop om funktionsudbud og tildeling Oplæg til workshop om funktionsudbud og tildeling Victoria Concepts Husk figurer 14. april 2015 Victoria Concepts Tel +45 30 28 06 56 Skovbovænget 141 Email: fon@victoria.dk 2750 Ballerup Indhold 1 Indledning...

Læs mere

F K G - B E S T Y R E L S E N

F K G - B E S T Y R E L S E N REFERAT F K G - B E S T Y R E L S E N Dato: 09-09-2014 13:00 16:00 Sted: KL-huset lokale S-09 Mission KL bidrager til at udvikle og fastholde et stærkt lokalt demokrati. KL varetager kommunernes fælles

Læs mere

Den erhvervsmæssige satsning på Sundheds- og velfærdsinnovation

Den erhvervsmæssige satsning på Sundheds- og velfærdsinnovation Den erhvervsmæssige satsning på Sundheds- og velfærdsinnovation v Afdelingschef Dorthe Kusk 1 Møde i Innovationsudvalget den 17. februar 2014 Vision I 2020 er Syddanmark internationalt førende inden for

Læs mere

Referat. Koordinationsgruppen for DDB. Møde den 2. februar 2016, kl i Kulturstyrelsen.

Referat. Koordinationsgruppen for DDB. Møde den 2. februar 2016, kl i Kulturstyrelsen. Referat 22. februar 2016 DDB sekretariatet Koordinationsgruppen for DDB Møde den 2. februar 2016, kl. 10.15-15.15 i Kulturstyrelsen. Deltagere: Bente Nielsen, Bodil Have, Erik Barfoed, Helle Kolind Mikkelsen,

Læs mere

Dagsorden for møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation

Dagsorden for møde i Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation Medlemmerne af Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde 2014-2018 (USE) m.fl. 05-11-2015 Sagsnr. 15/141 Bodil Egelund Christensen Tel.: 3529 8181 E-mail: bec@regioner.dk Dagsorden

Læs mere

Referat af 15. møde i Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) afholdt torsdag den 30. januar 2014

Referat af 15. møde i Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) afholdt torsdag den 30. januar 2014 17-02-2014 Sag nr. 14/488 Dokumentnr. 6013/14 Thomas Birk Andersen Tel. 35 29 82 70 Referat af 15. møde i Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) afholdt torsdag den 30. januar 2014 E-mail: tad@regioner.dk

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Holstebro Kommune og Aarhus Universitet

Samarbejdsaftale mellem Holstebro Kommune og Aarhus Universitet Samarbejdsaftale mellem Holstebro Kommune og Aarhus Universitet INDHOLD 1. AFTALENS PARTER... 2 2. PRÆAMBEL... 2 3. AFTALENS INDHOLD... 2 3.1. Samarbejde om beskæftigelsesmuligheder for kandidater... 3

Læs mere

EFFEKTERNE AF KLYNGER OG NETVÆRKS PERFORMANCE

EFFEKTERNE AF KLYNGER OG NETVÆRKS PERFORMANCE EFFEKTERNE AF KLYNGER OG NETVÆRKS PERFORMANCE Toprække I Danmark er der ca. 45 større klyngeinitiativer, hvoraf 22 er nationale innovationsnetværk. Men hvad er effekten af danske klynger? Hvad får virksomheder

Læs mere

socialøkonomiske virksomheder

socialøkonomiske virksomheder 10 STRATEGI socialøkonomiske virksomheder // SOCIAL ANSVARLIGHED SKAL GØRE EN FORSKEL København har vedtaget en strategi for socialøkonomiske virksomheder. København vil med strategien sætte fokus på dén

Læs mere

Økonomisk genopretning og ny styringsmodel Flerårige økonomiaftaler Genopretning af det offentlige sundhedsbudget

Økonomisk genopretning og ny styringsmodel Flerårige økonomiaftaler Genopretning af det offentlige sundhedsbudget 5. maj 2015 Notat Udfordringer på sundhedsområdet, der bør løses ved økonomiforhandlingerne for 2016 Den 5. maj 2015 indleder Danske Regioner og Finansministeriet de årlige forhandlinger om regionernes

Læs mere

Bilag 10. Sociale Forhold og Beskæftigelses bemærkninger til indkomne høringssvar

Bilag 10. Sociale Forhold og Beskæftigelses bemærkninger til indkomne høringssvar Bilag 10 Sociale Forhold og Beskæftigelses bemærkninger til indkomne høringssvar Side 1 af 5 Processen Besparelsesforslag til Budget 2016 2019 har været sendt i høring i perioden 11. december til 8. januar.

Læs mere

Brugerråd for Ishøj Fællesantenne Mødereferat

Brugerråd for Ishøj Fællesantenne Mødereferat Brugerråd for Ishøj Fællesantenne Mødereferat Tid og sted 18. juni 2019, kl. 17:00 19:30 Brohuset 28.06.19 Deltagere Brugerråd Bjarne Børgesen Henrik Kjølberg Preben Hansen Thomas Brokmann Jørgen Ole Mortensen

Læs mere

5 friske fra. Et katalog til miljøministeren med forslag til fremme af bæredygtige indkøb

5 friske fra. Et katalog til miljøministeren med forslag til fremme af bæredygtige indkøb 5 friske fra Et katalog til miljøministeren med forslag til fremme af bæredygtige indkøb 5 friske fra Forum For Bæredygtige Indkøb Forum for Bæredygtige Indkøb præsenterer her fem forslag til, hvordan

Læs mere

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 12. januar 2007 Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 1. Formål med partnerskabsaftalerne Det fremgår af globaliseringsstrategien, at der skal indgås partnerskabsaftaler mellem de regionale vækstfora

Læs mere

REGIONAL UDVIKLINGSPLANS- OG TRAFIKUDVALGET. Torsdag den 27. oktober 2011. Klokken: 17:00 19:00. Sted: Regionsgården. Mødelokale: H5. Møde nr.

REGIONAL UDVIKLINGSPLANS- OG TRAFIKUDVALGET. Torsdag den 27. oktober 2011. Klokken: 17:00 19:00. Sted: Regionsgården. Mødelokale: H5. Møde nr. K O N K L U S I O N E R REGION HOVEDSTADEN REGIONAL UDVIKLINGSPLANS- OG TRAFIKUDVALGET Torsdag den 27. oktober 2011 Klokken: 17:00 19:00 Sted: Regionsgården Mødelokale: H5 Møde nr. 8 Mødet slut kl. 18.30

Læs mere

ARBEJDSFORM: Dialog, samarbejde på tværs og partnerskaber

ARBEJDSFORM: Dialog, samarbejde på tværs og partnerskaber 2019 COI S STRATEGI FORMÅL Center for Offentlig Innovation (COI) er et nationalt center, der arbejder for øget kvalitet og effektivitet i den offentlige sektor gennem innovation. COI samarbejder med innovations

Læs mere

Referat fra møde i OmrådeUdvalg for Social- og Sundhedsområdet

Referat fra møde i OmrådeUdvalg for Social- og Sundhedsområdet Referat fra møde i OmrådeUdvalg for Social- og Sundhedsområdet Dato: 16. juni 2016 kl. 13.00-15.00 Mødested: Odder Rådhus, møderum 2 Medlemmer: Ledelsesrepræsentanter: Jette Lorenzen (formand) Anne Juul

Læs mere

REGERINGENS INNOVATIONSSTRATEGI OG VÆKSTTEAMS - NYE MULIGHEDER FOR SUNDHEDS- OG VELFÆRDSINNOVATION

REGERINGENS INNOVATIONSSTRATEGI OG VÆKSTTEAMS - NYE MULIGHEDER FOR SUNDHEDS- OG VELFÆRDSINNOVATION REGERINGENS INNOVATIONSSTRATEGI OG VÆKSTTEAMS - NYE MULIGHEDER FOR SUNDHEDS- OG VELFÆRDSINNOVATION DORTHE KUSK AFDELINGSCHEF, VÆKSTFORUM OG ERHVERVSUDVIKLING 1 SYDDANSK VÆKSTFORUM Sundheds- og velfærdsløsninger

Læs mere

FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark?

FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark? FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark? Vice President, Chemicals, R&D, Martin Skov Skjøth-Rasmussen, Haldor Topsøe A/S 1 Hovedanbefalinger Til universiteterne

Læs mere

Projektbeskrivelse. 3.4 Bedre brug af åbne data. 1. Baggrund og formål

Projektbeskrivelse. 3.4 Bedre brug af åbne data. 1. Baggrund og formål Projektbeskrivelse 3.4 Bedre brug af åbne data 1. Baggrund og formål 1.1 Baggrund Den offentlige sektor skaber hver dag store mængder af data om fx trafik, parkering, forurening, kultur og demografi. Der

Læs mere

Formandens beretning til generalforsamlingen for DI Service den 8. maj 2015. v/jesper Busk, Formand DI Service. Indledning

Formandens beretning til generalforsamlingen for DI Service den 8. maj 2015. v/jesper Busk, Formand DI Service. Indledning Side 1 af 14 Formandens beretning til generalforsamlingen for DI Service den 8. maj 2015 v/jesper Busk, Formand DI Service Indledning Velkommen til generalforsamling i DI Service. Jeg har glædet mig til

Læs mere

Forord og formål. Den 15. september 2014. Borgmester Stén Knuth. Side 1

Forord og formål. Den 15. september 2014. Borgmester Stén Knuth. Side 1 Forord og formål Slagelse Kommunes indkøbspolitik sætter en retning hvor offentlig-privat samarbejde, bedre og billigere indkøb, og større fokus på lokal handel går op i en højere enhed. Indkøbspolitikken

Læs mere

Referat af møde i Opgaveudvalg for Erhvervspolitik

Referat af møde i Opgaveudvalg for Erhvervspolitik GENTOFTE KOMMUNE Referat af møde i Opgaveudvalg for Erhvervspolitik Mødetidspunkt 20-10-2015 19:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse A & B Protokollen blev læst og mødet hævet kl.: 21:00 Tilstede: Søren B.

Læs mere

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: R-122 Bemærkninger Følgende sager behandles: Pkt. Tekst Side 1 Godkendelse

Læs mere

IKT. Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland. Sammenligning med året før. Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland

IKT. Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland. Sammenligning med året før. Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland Hvordan går det med IKT-klyngen i Nordjylland? Hvilke forventninger har IKT-virksomheder til 2015? Få svarene

Læs mere

Analyse af konkurrenceudsættelse. Region Sjælland 2016

Analyse af konkurrenceudsættelse. Region Sjælland 2016 Analyse af konkurrenceudsættelse Region Sjælland 2016 Grundlag og formål Grundlag med analysen Region Sjællands Regionsråds beslutning Budgetaftale 2015 Behov genfindes i Regionernes fælles strategi for

Læs mere

Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Gentofte Kommune Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Dagsorden åben / lukket Mødedato 28. januar 2015 Mødetidspunkt 17.00 Mødelokale Udvalgsværelse D Side 1 af 10 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Analyse af tilbudslovens. annonceringspligt resumé

Analyse af tilbudslovens. annonceringspligt resumé Analyse af tilbudslovens regler om annonceringspligt resumé 24. september 2009 UDBUDSRÅDET Resumé, konklusioner og anbefalinger Udbudsrådet traf på sit 1. møde den 28. januar 2009 beslutning om at iværksætte

Læs mere

Referat af 9. møde i Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) tirsdag den 30. oktober 2012

Referat af 9. møde i Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) tirsdag den 30. oktober 2012 14-11-2012 Sag nr. 09/1736 Dokumentnr. 48418/12 Referat af 9. møde i Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) tirsdag den 30. oktober 2012 Tilstedeværende medlemmer af RADS Svend Hartling (formand),

Læs mere

Referat af møde den 12. april 2018 i Danske Regioners bestyrelse

Referat af møde den 12. april 2018 i Danske Regioners bestyrelse Til medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 19-04-2018 EMN-2018-00010 Maren Munk-Madsen Referat af møde den 12. april 2018 i Danske Regioners bestyrelse Deltagere: Afbud: Regionsdirektører: Deltagere

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den 5. december 2014 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den 5. december 2014 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 06-12-2014 Sagsnr. 14/1960 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den kl. 11:00

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den kl. 11:00 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 29-06-2011 Sagsnr. 11/1043 Annette Budtz- Jørgensen Tel.: 3529 8263 E-mail: abj@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag

Læs mere

Strategi for konkurrenceudsættelse for Lyngby-Taarbæk Kommune 2010-2013

Strategi for konkurrenceudsættelse for Lyngby-Taarbæk Kommune 2010-2013 Strategi for konkurrenceudsættelse for Lyngby-Taarbæk Kommune 2010-2013 December 2010 1 Baggrund: 1.1 Lovgrundlaget Kommuner og regioner skal udforme en udbudsstrategi inden udgangen af 2010, jf. styrelseslovens

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunernes styrelse og regionsloven

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunernes styrelse og regionsloven 2011/1 LSF 65 (Gældende) Udskriftsdato: 27. december 2016 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Indenrigsmin. Fremsat den 11. januar 2012 af økonomi- og indenrigsministeren

Læs mere

Projektbeskrivelse for sundhedsdataprogrammets initiativ

Projektbeskrivelse for sundhedsdataprogrammets initiativ Projektbeskrivelse for sundhedsdataprogrammets initiativ 4 Baggrund Som en del af regeringens synlighedsreform, blev der med finansloven 2016 reserveret midler med det overordnede formål at bidrage til

Læs mere