Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen"

Transkript

1 Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:00 Mødet afsluttet: kl Mødested: Rådhuset, mødelokale 222, 2. sal Fraværende: Jette Kirkeby (A) og Svenning Christensen (V) deltog ikke i behandlingen af punkterne 5, 6, 9,10,11,12,13. Bemærkninger Følgende sager behandles: Pkt. Tekst Side 1 Budgetlægning Anlægsprogram Konvertering af understøttende undervisning, omfang og afledte 8 konsekvenser 4 Vurdering af skoleveje ved Sindal Skole og Tårs Skole Orientering ang. Kompetenceudviklingsstrategi , Dagtilbud 15 6 Orientering ang. Kompetenceudviklingsstrategi Skoleområdet 7 Oprettelse af midlertidig vuggestue i Hjørring by, Øst 21 8 Frigivelse af midler til undervisningsfaciliteter i Hjørring by 26 9 Orientering om forvaltningens prioritering af fællespuljer for skoler og dagtilbud Orientering om program for byrådstemamøde om det specialiserede 32 socialområde 11 Forvaltningen orienterer Orientering fra formanden Orientering fra medlemmerne 34

2 Side Ø Budgetlægning Resumé Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget drøfter budgettilpasninger med henblik på udarbejdelse af reduktionskatalog. Derudover behandler Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget forslag til budgetbemærkninger og de heri beskrevne målsætninger og indsatsområder. Det indstilles, at Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalgets drøftelser indgår i det videre arbejde med budgetforslag samt reduktionskatalog. Sagsfremstilling Jævnfør tidsplan for budgetlægning skal Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget på mødet den 13. juni drøfte bruttokatalog for budgettilpasninger i forhold til efterfølgende udarbejdelse af reduktionskatalog. Derudover behandles forslag til budgetbemærkninger samt forslag til anlægsprioriteringer. Forslag til anlægsprioriteringer for Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget behandles på særskilt sagsfremstilling jf. pkt. 2 på mødet den. Forslag til generelle budgetbemærkninger Børne- og Undervisningsforvaltningen har udarbejdet forslag til budgetbemærkninger, hvori de overordnede strategier, målsætninger samt indsatsområder for budgetåret 2017 fremgår. Forslag til budgetbemærkninger er vedhæftet sagsfremstillingen som bilag 1. Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget bedes drøfte forslaget til de generelle budgetbemærkninger og de heri beskrevne indsatsområder og målsætninger. På baggrund af Udvalgets drøftelser arbejder forvaltningen videre med budgetbemærkningerne. Bruttokatalog for budget-tilpasninger Børne- og Undervisningsforvaltningen har med baggrund i Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalgets drøftelser af forskellige budget-temaer udarbejdet et samlet bruttokatalog af forslag til budgettilpasninger. Bruttokataloget fremgår af bilag 2.

3 Bruttokataloget er udarbejdet som led i udmøntningen af de krav til reduktioner, som Byrådet udmeldte på sit møde d. 30. maj Som tidligere nævnt blev det her besluttet, at Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget samt en række andre udvalgsområder skulle udarbejde reduktionsbeskrivelser på 2 % af serviceudgifterne i 2017, stigende til 2,5 % i 2018 og 3 % fra 2019 og frem. For Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget betyder det, at der over den 4-årige budgetperiode skal udarbejdes reduktionsforslag på samlet 110,117 mio. kr., jævnfør nedenstående skema: Side 3. Reduktionsforslagene i bruttokataloget beløber sig til samlet 143,079 mio. kr. Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget bedes tilpasse det samlede bruttokatalog i forhold til Byrådets udmelding om, at der over den 4-årige budgetperiode samlet skal udarbejdes forslag til budgetreduktioner på 110,117 mio. kr. På baggrund af Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalgets tilbagemelding arbejder Børne- og Undervisningsforvaltningen videre med reduktionskataloget, der igen forelægges Udvalget på mødet den 27. juni Videre tidsplan forår 2016 : Mini-budgetseminar og efterfølgende drøftelse i Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget med udgangspunkt i samlet forslag til bruttokatalog for budgettilpasninger og forslag til budgetbemærkninger samt anlægsprioriteringer. 27. juni 2016: Afsluttende behandling af reduktionskatalog samt øvrigt budgetmateriale inden sommerferien. Videre tidsplan efterår august 2016: Status for budgetarbejdet inden Byrådstema-møde d. 26. august august 2016: Endelig behandling af samlet budgetforslag og reduktionskatalog inden fremsendelse til 1. behandling.

4 Side 4. Lovgrundlag LBK nr af 01/09/2015 om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, revision mv. Økonomi Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Budgettilpasninger vil løbende blive drøftet på Område - MED for input i forhold til konsekvenser. Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Bilag 1. Forslag til generelle budgetbemærkninger for Samlet bruttokatalog budget-tilpasninger Derudover er der lukkede fortrolige bilag til punktet i et lukket dagsordenspunkt. Direktøren for Børne- og Undervisningsforvaltningen indstiller, at Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget drøfter forslag til generelle budgetbemærkninger, at Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget drøfter de samlede forslag til budget-tilpasninger med henblik på udarbejdelse af reduktionskatalog jf. Byrådets udmelding om reduktionsforslag på 110,117 mio. kr. over den 4- årige budgetperiode , at Børne- og Undervisningsforvaltningen på baggrund af Børne-, Skoleog Uddannelsesudvalgets tilbagemeldinger arbejder videre med budgetforslaget og forslag til reduktionskatalog.

5 Beslutning Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget drøftede budgettemaerne og de samlede forslag til budgettilpasninger. Børne- og Undervisningsforvaltningen arbejder videre med budgetforslaget til kommende udvalgsmøder.. Udvalget besluttede, at følgende reduktionsforslag vedrørende projektet Kom godt i gang ikke skal indgå i reduktionskataloget fremadrettet. Side 5.

6 Side S Anlægsprogram Resumé Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget tager de indledende drøftelser om temaer til Investeringsoversigten for Sagsfremstilling Børne- og Undervisningsforvaltningen fremlægger på mødet overvejelser om videreførte projekter fra Investeringsoversigten og nye projekter til Investeringsoversigten for Af de videreførte projekter kan nævnes projektet i Vrå, hvor periodiseringen muligvis kan justeres. Som nye projekter i anlægsprogrammet overvejes etablering af en ny storinstitution i Bagterp - Muldbjergområdet og renovering af Hjørring Skolens bygninger på Bagterp Undervisningssted mm. På Byrådets temamøder den 23. juni 2016 og den 18. august 2016 behandles s Investeringsoversigt for Lovgrundlag Lov om kommunernes styrelse. Økonomi Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Direktøren for Børne- og Undervisningsforvaltningen indstiller, at Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget drøfter temaer til Investeringsoversigten

7 Beslutning Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget drøftede temaerne til investeringsoversigten Side 7.

8 Side G Konvertering af understøttende undervisning, omfang og afledte konsekvenser Resumé På byrådsmødet d. 27. januar 2016 blev det besluttet at delegere kompetencen til at beslutte, hvorvidt den enkelte skole ønsker at gøre brug af Folkeskolelovens 16 b til skoledistriktslederen. Det blev ligeledes besluttet, at afledte konsekvenser af konvertering af understøttende undervisning såsom tilbud om pasning, befordring m.m. skulle håndteres. Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget orienteres om indhold og afledte konsekvenser, og tager stilling til finansiering indenfor Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalgets samlede ramme. Sagsfremstilling I forbindelse med Byrådets beslutning om at uddelegere kompetencen til brug af Folkeskolelovens 16 b i forhold til alle klassetrin til skoledistriktslederen, blev der udarbejdet en procedure i form af et skema. Skemaet skal sikre, at skoledistriktslederens beslutning om at konvertere understøttende undervisning til 2-voksen-ordning tilgodeser Byrådets beslutning om, at konvertering af understøttende undervisning imødekommer pædagogiske og faglige udfordringer i den enkelte klasse i forhold til f. eks. trivsel, inklusion, elevernes faglige niveau, undervisningsdifferentiering mv. Proceduren skal desuden give overblik over omfanget af konvertering i forhold til eventuelle økonomiske konsekvenser, sådan at Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget kan tage stilling til finansiering. Der er ikke på forhånd afsat økonomisk ramme i forhold til at finansiere de eventuelle medførte udgifter. Byrådet har besluttet, at finansieringen skal ske indenfor Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalgets samlede ramme. Børne- og Undervisningsforvaltningen har modtaget skemaer fra 5 distrikter, herunder 14 undervisningssteder. Sammenlagt gives dispensation for 227 klasser ud af kommunens samlede budgetterede klasseantal på 257 klasser (eksklusiv Hjørring Ny 10.). De pædagogiske og faglige begrundelser for konvertering af understøttende undervisning fordeler sig fortrinsvis indenfor de 3 af områderne, inklusion, undervisningsdifferentiering og trivsel. Enkelte anfører anden baggrund, herunder klassesammenlægninger.

9 Målene for indsatserne har såvel faglig som social/trivselsmæssig fokus, og fagene dansk og matematik ønskes i høj grad prioriteret ved placering af 2- voksen ordning. Skolebestyrelsernes udtalelser fremstår som referater fra skolebestyrelsesmøder, hvor bestyrelsen har modtaget orientering og haft drøftelse om konvertering af understøttende undervisning. Skolebestyrelserne godkender og bakker op omkring beslutningerne. Side 9. Oversigt over antal klasser pr. fase med konvertering af understøttende undervisning samt omfang af konvertering i klokketimer pr. uge. Distrikt/Undervisningssted Antal klasser Fase 1 (0.- 3.kl.) Omfang i klokketimer pr. uge Antal klasser Fase 2 (4.- 6.kl) Omfang i klokketimer pr. uge Antal klasser Fase 3 (7.- 9.kl) Omfang i klokketimer pr. uge Sydøst/Bagterp ,5 Sydøst/Muldbjerg Nordvest/Højene 11 2, ,75-4 Nordvest/Bjergby 4 2, Nordvest/Lundergaard Vrå/Vrå Vrå/ Løkken Tårs Sindal/Sindal 0 6 1,5-2, ,95-2,2 Sindal/Bindslev Sindal/ Lendum Hirtshals/Hirtshals 0 6 2,25-3,0 9 1,5 Hirtshals/Horne 0 4 2,25-3,0 Hirtshals/Tornby 0 3 2,25 HUC/Hjørringskolen 0 0 I alt På baggrund af de fremsendte skemaer og økonomiske vurderinger fra distrikterne, vurderer Børne- og Undervisningsforvaltningen, at den samlede merudgift til øget åbningstid i SFO er 2,3 mio. kr. Det bemærkes, at Sindal Skoledistrikt og Hirtshals Skoledistrikt har valgt ikke at konvertere understøttende undervisning til 2-voksen ordning i fase 1. Befordring: Enkelte distrikter har i forbindelse med planlægning af busafgange for skoleåret 2016/17 ønsket ændrede busafgangstider. Der er ingen økonomiske afledte konsekvenser til befordring i forbindelse med konvertering.

10 Side 10. Lovgrundlag Folkeskoleloven 16 b er desuden forpligtet på at stille et SFO-tilbud vederlagsfrit til rådighed Økonomi Byrådet besluttede d. 27. januar 2016, at finansieringen skulle ske indenfor Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalgets samlede ramme. Det foreslås, at de afledte merudgifter finansieres indenfor det enkelte skoledistrikts budget. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Direktøren for Børne- og Undervisningsforvaltningen indstiller, at orienteringen vedrørende omfanget af konvertering af understøttende undervisning tages til efterretning at Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget beslutter, at de afledte merudgifter finansieres indenfor det enkelte skoledistrikts budget. Historik Børne- Skole og Uddannelsesudvalget , 11, januar 2016: Børne- Skole og Uddannelsesudvalget drøftede sagen og oversendte til Byrådets behandling med henblik på, at alle medlemmer af Byrådet tager stilling til sagen. Jette Kirkeby deltog ikke i behandlingen af dette punkt. Økonomiudvalget , 20. januar 2016: Økonomiudvalget oversender sagen til Byrådets behandling Vivi Jensen og Henrik Jørgensen deltog ikke i mødet. Byrådet , 27. januar 2016:

11 Byrådet behandlede og tog stilling til sagen. Side 11. Beslutning Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget tog orienteringen til efterretning og understregede, at det fortsat forventes, at skolerne lever op til Folkeskolelovens bestemmelser vedrørende en varieret skoledag, bevægelse og lektiehjælp. Udvalget besluttede, at de afledte økonomiske konsekvenser af konverteringen af understøttende undervisning afholdes indenfor de enkelte skoledistrikters budget. Venstre havde gerne set en anvist finansiering. Svenning Christensen (V), Bjarne Mølgaard (V) og Kasper Maarup Andersen (K) tilkendegav, at de ønsker, at der i forbindelse med budgetlægning for forsøges at indarbejde finansiering til konvertering af understøttende undervisning.

12 Side G Vurdering af skoleveje ved Sindal Skole og Tårs Skole. Resumé Børne- og Undervisningsforvaltningen har modtaget to ansøgninger om vurdering af trafikfarlighed af skoleveje. Det drejer sig om Svenstrupvej i Tårs Skoles skoledistrikt og Dvergetvedvej i Sindal Skoles skoledistrikt. Sagsfremstilling Ansøgningerne drejer sig om vurdering af trafikfarlighed af skolevej for fire elever. Svenstrupvej: Tre elever i 2., 6. og 7. klasse. Heraf er eleverne i 2. og 6. klasse kørselsberettigede, da skolevejen fra Svenstrupvej fortsætter ad Terpetvej, som er erklæret trafikfarlig til og med 6. klasse. Eleven i 7. klasse er ikke kørselsberettiget, da afstanden mellem hjem og skole er på 4,1 km. Elever i klasse skal have længere end 7 km mellem hjem og skole for at være kørselsberettigede. Der er kun de tre nævnte elever med adresse på Svenstrupvej. Dvergetvedvej: En elev i 7. klasse. Eleven er kørselsberettiget pga. afstand på 12,7 km mellem hjem og skole. Udover nævnte elev i 7. klasse er der yderlige en kørselsberettiget elev i 6. klasse med adresse på Dvergetvedvej. Børne- og Undervisningsforvaltningen har modtaget en samlet besvarelse fra politi- og vejmyndighed vedr. Svenstrupvej og Dvergetvedvej. Vurderingerne er foretaget på baggrund af vejtekniske data (trafiktællinger, vejbredder mv.), besigtigelse af stedet samt ud fra lokalkendskab: Svenstrupvej: Vejbredde på ca. 5 m. Belægningen på strækningen er i ok stand. Der er ikke afmærkning på vejen. Oversigtsforholdene er i overordnede træk gode, dog en smule begrænsede ved nogle sving. Det vurderes dog ikke, at oversigtsforholdene på disse steder er til væsentlig fare for trafikken. Ingen cykelsti eller fortov på strækningen.

13 Ca. 1,5 m bred græsrabat. Ingen belysning på strækningen. Årsdøgnstrafikken på strækningen er i 2015 ved en trafiktælling målt til 178 køretøjer. Heraf er 11,1 % køretøjer med en længde over 5,8 m. Ved samme tælling blev der registreret en gennemsnitshastighed på 64 km/t, mens 85 % af køretøjerne holder sig under en hastighed på 77,9 km/t (85 % fraktilen). Hastighedsgrænsen på strækningen er 80 km/t. Ud fra den begrænsede trafikmængde vurderes det, at konfliktmulighederne er beskedne, når et skolebarn udviser almindelig agtpågivenhed og har opnået fornøden færdighed i at færdes på veje med flere trafikanter. Ingen registrerede uheld på strækningen indenfor de seneste 5 år. Side 13. På baggrund af en samlet vurdering af ovenstående anbefaler politi- og vejmyndighed, at Svenstrupvej ikke erklæres som en særlig trafikfarlig skolevej. Dvergetvedvej: Vejbredde på ca. 5 m. Belægningen på strækningen er i ok stand. Der er midterlinje på vejen. Oversigtsforholdene er i overordnede træk gode, dog en smule begrænsede ved nogle sving. Det vurderes dog ikke, at oversigtsforholdene på disse steder er til væsentlig fare for trafikken. Vejen bliver ført under jernbanen i en viadukt, som er meget smal. Der er sving på vejen på begge sider af viadukten, som gør, at oversigten ikke er god, men det vurderes, at svingene er med til at holde hastigheden nede i viadukten. Ingen cykelsti eller fortov på strækningen. Ca. 1,5 m bred græsrabat. Ingen belysning på strækningen. Årsdøgnstrafikken på strækningen er i 2015 ved en trafiktælling målt til 192 køretøjer. Heraf er 12,3 % af køretøjer med en længde over 5,8 m. Ved samme tælling blev der registreret en gennemsnitshastighed på 55,2 km/t, mens 85 % af køretøjerne holder sig under en hastighed på 67,5 km/t (85 % fraktilen). Hastighedsgrænsen på strækningen er 80 km/t. Ud fra den begrænsede trafikmængde vurderes det, at konfliktmulighederne er beskedne, når et skolebarn udviser almindelig agtpågivenhed og har opnået fornøden færdighed i at færdes på veje med flere trafikanter. Indenfor de seneste 5 år er der ikke registreret uheld på strækningen. På baggrund af en samlet vurdering af ovenstående anbefaler politi- og vejmyndighed, at Dvergetvedvej ikke erklæres som en særlig trafikfarlig skolevej,

14 da den pågældende elev har en alder, hvor vi forventer, at eleven er i stand til at færdes forsvarligt i trafikken. Side 14. Politi- og vejmyndighedens vurderinger af vejforholdene på Svenstrupvej og Dvergetvedvej har været i høring hos ansøgerne. Der er ikke indkommet høringssvar. Lovgrundlag Ifølge 3 i Bekendtgørelse nr. 688 af 20/06/2014 om befordring af elever i folkeskolen træffes afgørelsen, om der skal ydes befordring efter folkeskolelovens 26 stk. 1, nr. 2, på grundlag af et skøn over de trafikale forhold på skolevejen, elevens alder og udviklingstrin og evt. andre konkrete omstændigheder. Der skal indhentes udtalelser om vejens farlighed fra politi- og vejmyndighed. Økonomi Ingen økonomiske konsekvenser. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Direktøren for Børne- og Undervisningsforvaltningen indstiller, at politi- og vejmyndighedens anbefaling følges: Svenstrupvej og Dvergetvedvej erklæres ikke som særlig trafikfarlige skoleveje. Beslutning Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget besluttede at følge politi- og vejmyndighedens anbefaling om ikke at erklære Svenstrupvej og Dvergetvedved for trafikfarlige.

15 Side A Orientering ang. Kompetenceudviklingsstrategi , Dagtilbud Resumé Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget orienteres om fælleskompetenceudviklingsstrategi gældende for Relevante MEDudvalg har været inddraget i processen. Kompetenceudviklingsstrategien understøtter implementeringen af Strategi for pædagogisk praksis, herunder de pædagogiske læreplaner. Sagsfremstilling Dagtilbudsloven og Strategi for Pædagogisk praksis skaber retning for Børne- og Undervisningsforvaltningens strategier på dagtilbudsområdet, herunder kompetenceudviklingsstrategien. Kompetenceudviklingsstrategien skal medvirke til, at pædagogiske medarbejdere og ledere på alle niveauer i Hjørrings dagtilbud er i besiddelse af de nødvendige kompetencer, der skal til for, at indfri dagtilbudsloven og strategiske mål om at: Børnene har gode legerelationer Børnene oplever en hverdag med anerkendende voksne-relationer Børnene udfordres, så de bliver så dygtige som muligt Børnene oplever et fysisk inspirerende læringsmiljø Børnene har medbestemmelse og er aktivt medskabende af deres liv og den fælles kultur Børnene udfordres på deres nysgerrighed og lyst til at eksperimentere Børnenes sundhed, behov for fysisk aktivitet og hvile tilgodeses Børnenes aktive samspil med IT og digitale medier er en del af hverdagen Børnene har en målrettet og handlingsorienteret læreplan jvf. krav i dagtilbudsloven Forældrene inddrages i et konstruktivt og frugtbart samarbejde Ledelsen understøtter medarbejdernes faglige udvikling og udvikling af pædagogisk praksis Den udarbejdede kompetenceudviklingsstrategi er gældende for alle pædagogiske medarbejdere (pædagoger, pædagogmedhjælpere, dagplejere) og ledere i s dagtilbud.

16 Side 16. Indsatser Indsatser for kompetenceudvikling af pædagogiske medarbejdere: Professionelle læringsfællesskaber (4F) - styrket teamsamarbejde, læringsmålstyret pædagogik, læringssamtaler og feedback Læringsledelse af anerkendende pædagogiske strukturer, processer og interaktioner Specialistkompetencer indenfor to-sprogsområdet, inklusion, ICDP, ECERS, pædagogisk IT, eksperimenterende og æstetiske læreprocesser, forældreinddragelse og forældrestøtte Indsatser for kompetenceudvikling af ledere: Ledelse af professionelle læringsfællesskaber (4F) - teamsamarbejde og læringssamtaler Ledelse af implementerings- og videndelingsprocesser Ledelse af videns- og databaseret udvikling af dagtilbuddets pædagogiske praksis Ledelse af kompetenceudvikling og ressourcestyring Ledelse af forældresamarbejde - forældreinddragelse og forældrestøtte Principper for, hvordan der arbejdes med kompetenceudvikling: Kompetenceudvikling er forsknings- og aktionslæringsbaseret Kompetenceudvikling har fokus på god transfer før, under, efter ( ) Kompetence er både uddannelse og læring på jobbet Ledelsen skaber rum for anvendelse, følger op og evaluerer indsatser. Desuden rummer strategien en foreløbig oversigt over centrale aktiviteter, økonomi, målgruppe og tidshorisont, som udbygges løbende med relevante ledergrupper. Oversigten fremgår i bilaget. Lovgrundlag Dagtilbudsloven. Økonomi Kompetenceudviklingsstrategien finansierers gennem centrale uddannelsespuljer. De økonomiske bevillinger er kun muligt at afdække for 2016, da bevillingerne for de centrale kontoer for 2017 og 2018 endnu ikke er fastlagte.

17 Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Side 17. Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Bilag 1. Aktiviteter i forbindelse med kompetenceudviklingsstrategi , dagtilbudsområdet Direktøren for Børne- og Undervisningsforvaltningen indstiller, at orienteringen tages til efterretning Historik Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget , 18. april 2016, pkt. 7: Punktet udsættes. Beslutning Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget tog orienteringen til efterretning. Jette Kirkeby (A) og Svenning Christensen (V) deltog ikke i behandlingen af punktet.

18 Side A Orientering ang. Kompetenceudviklingsstrategi Skoleområdet Resumé Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget orienteres om fælles kompetenceudviklingsstrategi gældende for Relevante MED-udvalg har været inddraget i processen. Strategien understøtter implementeringen af skolereformen og skolepolitiske mål Sagsfremstilling Folkeskolereformen og Skolepolitiske Mål skaber retning for Børneog Undervisningsforvaltningens strategier på folkeskoleområdet, herunder kompetenceudviklingsstrategien. Kompetenceudviklingsstrategien skal medvirke til, at pædagogiske medarbejdere og ledere på alle niveauer i Hjørring Skolevæsen er i besiddelse af de kompetencer, der skal til for at indfri skolereformen og de skolepolitiske mål om, at Eleverne trives i en attraktiv hverdag Skolens medarbejdere løser opgaven i dynamiske team Elevernes læringsudbytte er styrende for skoledagens tilrettelæggelse, mål og indhold Den åbne skole styrker elevernes læringsudbytte og trivsel Ledelsen sætter tydelig retning for skolens udvikling Den udarbejdede kompetenceudviklingsstrategi er gældende for alle pædagogiske medarbejdere (lærere, pædagoger og pædagogmedhjælpere) samt skoleledere i s skolevæsen. Indsatser Indsatser for kompetenceudvikling af pædagogiske medarbejdere: Professionelle læringsfællesskaber (4F) - styrket teamsamarbejde, læringssamtaler, feedback, læringsmålstyret undervisning Kompetencedækning/Linjefagsdækning (i 2020 skal mindst 95 % af lærerne have undervisningskompetence i de fag, de underviser i). Specialistkompetencer indenfor læsning, matematik, to-sprogsområdet, inklusion, klasserumsledelse, eksperimenterende og æstetiske læreprocesser

19 Pædagogisk IT i undervisningen Side 19. Indsatser for kompetenceudvikling af skoleledere: Ledelse af professionelle læringsfællesskaber (4F) - teamsamarbejde og læringssamtaler Ledelse af strategiudvikling og implementeringsprocesser Ledelse af viden- og databaseret udvikling af skolens undervisning Ledelse af kompetenceudvikling og ressourcestyring Ledelse af den åbne skole - styrket samarbejdet med kultur-, foreningsog erhvervsliv Principper for, hvordan der arbejdes med kompetenceudvikling: Kompetenceudvikling er forsknings- og aktionslæringsbaseret Kompetenceudvikling har fokus på god transfer - før, under, efter ( ) Kompetenceudvikling er både uddannelse og læring på jobbet Ledelsen skaber rum for anvendelse, følger op og evaluerer indsatser Desuden rummer strategien en foreløbig oversigt over centrale aktiviteter, økonomi, målgruppe og tidshorisont, som udbygges løbende med relevante ledergrupper. Oversigten fremgår i bilaget. Lovgrundlag Økonomi Kompetenceudviklingsstrategien finansieres gennem centrale uddannelsespuljer. De økonomiske bevillinger er kun muligt at afdække for 2016, da bevillingerne for de centrale kontoer for 2017 og 2018 endnu ikke er fastlagte. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser

20 Bilag 1. Aktiviteter i forbindelse med kompetenceudviklingsstrategi , skoleområdet Side 20. Direktøren for Børne- og Undervisningsforvaltningen indstiller, at orienteringen tages til efterretning Historik Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget , 18. april 2016, pkt. 6: Punktet udsættes. Beslutning Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget tog orienteringen til efterretning. Jette Kirkeby (A) og Svenning Christensen (V) deltog ikke i behandlingen af punktet.

21 Side A Oprettelse af midlertidig vuggestue i Hjørring by, Øst Resumé På baggrund af dels et akut behov for flere pladser på 0-2 årsområdet og dels en analyse af fremtidige børnetals-udfordringer på området, foreslår Børne- og Undervisningsforvaltningen, at der pr. 1. august 2016 oprettes en midlertidig vuggestue i Hjørring Øst, og at den på sigt indgår i en ny storinstitution i samme område. Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget skal træffe beslutning om disse forslag. Sagsfremstilling I sagsfremstillingen beskrives: - et akut behov for flere pladser på 0-2 årsområdet og oprettelse af en midlertidig vuggestue i Hjørring Øst - de fremtidige børnetals-udfordringer på 0-2 årsområdet og et forslag om, at der på sigt bygges en ny stor institution i Område Øst, hvori den midlertidige vuggestue skal indgå. Midlertidig vuggestue: Dagtilbud er i øjeblikket presset på kapacitet til vuggestuepladser i Hjørring by. For at kunne opfylde lovgivning om pasningsgaranti skal der bruges 18 ekstra pladser allerede fra 1. august Det foreslås derfor, at der indrettes en midlertidig vuggestue til ca. 36 børn i bygningen Lundtoftevej 48, 9800 Hjørring (tidligere Friheden ). Det foreslås endvidere, at der oprettes 4 gæstedagplejepladser i tilknytning til vuggestuen. På et møde den 24. maj godkendte Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget, at bygningen Lundtoftevej 48 overdrages / udlånes fra Sundheds-, Ældre- og Handicapområdet til brug for Børne-, Skole- og Uddannelsesområdet fra den 1. juni 2016 og indtil Sundheds-, Ældre- og Handicapområdet igen har brug for bygningen tidligst den 1. august 2018.

22 Nødvendige ændringer i bygningen vil ske ved minimal indgriben i samarbejde med Team Kommunale Bygninger, således at bygningens oprindelige formål bibeholdes. Side 22. Det er Børne- og Undervisningsforvaltningens umiddelbare vurdering, at der skal sættes hegn om haven, indrettes to hygiejnerum i de eksisterende badeværelser, etableres legeplads og krybberum mv. Muligvis skal nogle værelser lægges sammen og afhængig af bygningens benyttelsesstatus hos bygningsmyndigheden, skal der desuden etableres ekstra p-pladser og ABAanlæg. Udgiften i 2016 til etablering af midlertidig vuggestue forventes at blive mio. kr. Derudover forventes der i 2016 at være driftsudgifter på 1,246 mio. kr. Fra 2017 og frem forventes den årlige driftsudgift at blive 3,121 mio. kr. Oprettelse af gæstedagplejepladser sker i et samarbejde mellem Områdeinstitution Øst og dagplejen indenfor deres budgetramme. Fremtidig børnetals-udfordring på 0-2 årsområdet: Børnetal: I følge befolkningsprognosen er antallet af de 0-2 årige omtrent stabilt i de kommende år, men prognosen for de yngste borgere er behæftet med megen usikkerhed, og der er pr. 1. april en del flere børn end prognosen foreskriver. Tallene indeholder det forventede antal flygtninge og familiesammenførte. De eksisterende pladser i både vuggestue og dagpleje er alle i brug. Det gælder også vuggestuernes bufferpladser. Det betyder, at princippet om, at vuggestuerne skal fungere som buffer for de små løbende udsving i børnetallet, er udfordret. Dette princip er en forudsætning for styringen af dagplejens økonomi.

23 Der er altså brug for at etablere flere pladser på 0-2 årsområdet for at dække det fremtidige behov. På 3-5 års området står dagtilbudsområdet overfor at skulle renovere 3 ældre institutioner i Område Øst i Hjørring by. Her er tale om tre institutioner, der dels er slidte og dels for de to institutioners vedkommende ikke oprindeligt er bygget til formålet, og derfor ikke, hvad angår både antal af m2 og indretning, lever op til nutidige daginstitutioner. Side 23. Efterspørgsel: Flere og flere forældre ønsker vuggestue frem for dagpleje, og forholdet mellem antallet af henholdsvis vuggestuepladser og kommunale dagplejepladser modsvarer ikke forældrenes ønske om dagtilbudsform til deres børn. Det er endvidere en udfordring, at der er flest 0-2 årige i område Øst, men ingen vuggestuer i dette område (undtaget Møllehaven i Harken, der kan benyttes af børn fra Bagterp). Det giver udfordringer i pladsanvisningen, at forældrenes ønske om dagtilbudsform ikke kan opfyldes, og at det kan være nødvendigt at anvise plads i andre dele af byen. Det medfører, at forældre i stigende grad i stedet vælger privat pasning. Registrering af forældreønsker - anvisning - konsekvens. Antal af børn i privat pasning i Hjørring by: *tallet for 2016 er pr. 1. april Forslag: En del af kapacitetsudfordringen på 0-2 årsområdet i Hjørring by bliver løst med ombygningen af Børne- og Ungehuset Lundergård, som forventes at være afsluttet i Her etableres 15 vuggestuepladser udover de 20, der eksisterer nu, men der vil stadig være behov for flere vuggestuepladser, især i Hjørring Øst. Det foreslås, at der i 2018 bygges en ny stor institution I Hjørring Øst med ca.36 vuggestuepladser og ca.150 børnehavepladser, der kan erstatte den midlertidige vuggestue på Lundtoftevej samt 2-3 ældre børnehaver i området, der indenfor de nærmeste år står over for større renoveringer.

24 De i alt 51 ekstra vuggestuepladser vil sikre, at kan opfylde forsyningsforpligtelsen og vil samtidig betyde en bedre overensstemmelse mellem forældrenes ønsker om dagtilbudsform og udbuddet af pladser i Hjørring by. Det vil endvidere sikre et antal bufferpladser i vuggestuerne således, at disse jævnfør helhedsplanen for 0-2 årsområdet kan håndtere det løbende mindre udsving i børnetallet. Det vil også betyde, at der skal afvikles et antal kommunale dagplejepladser over de kommende to år. Side 24. Lovgrundlag Dagtilbudsloven 1 stk. 2, 4 og 23. Økonomi Den forventede udgift i 2016 på mio. kr. til etablering af midlertidig vuggestue finansieres inden for rammen for dagtilbud på kontoen "Fællespulje, AT m.v". De forventede driftsudgifter for 2016 på 1,246 mio. kr. finansieres ligeledes indenfor rammen for dagtilbud på kontoen for "Regulering og Korrektioner". I overslagsårene fra 2017 og frem forventes den årlige driftsudgift på 3,121 mio. kr. at indgå i budgetprocessen. Finansiering af nybygning af ny storinstitution i Hjørring Øst skal indgå i budgetprocessen for budget 2017 og overslagsår. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Der skal ansættes personale i den midlertidige vuggestue. Personalet kan senere indgå i den nye store institution i Hjørring Øst. Det forventes af nedgangen i antallet af kommunale dagplejere kan ske ved naturlig afgang. Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser ingen bemærkninger Direktøren for Børne- og Undervisningsforvaltningen indstiller, at der etableres en midlertidig vuggestue med plads til ca. 36 børn i bygningen Lundtoftevej 48, 9800 Hjørring til ibrugtagning 1. august at der til vuggestuen tilknyttes fire gæstedagplejepladser.

25 at de fremadrettede kapacitetstilpasninger på 0-5 årsområdet indarbejdes i anlægsprogrammet for Side 25. Beslutning Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget godkendte, at der etableres en midlertidig vuggestue samt fire gæstedagplejepladser på Lundtoftevej 49 pr. 1. august Endvidere godkendte udvalget, at de fremadrettede kapacitetstilpasninger på 0-5 års området forsøges indarbejdet i anlægsprogrammet for

26 Side G Frigivelse af midler til undervisningsfaciliteter i Hjørring by Resumé Der søges frigivet midler fra Investeringsoversigten til skoler i Hjørring by. Sagsfremstilling I Investeringsoversigten for er der i 2016 afsat et beløb til tilpasning af bygningsmassen til den nye skolestruktur i Hjørring by. Med denne sag søges der frigivet 2,250 mio. kr. til at udskifte Hjørring Skolens pavilloner ved Bagterp Undervisningssted. Hjørring Skolen har lokaler på Bagterp Undervisningssted til en specialklasserække for elever, der ikke kan inkluderes i de forløb, som kommunens øvrige skoler tilbyder. Der er tale om elever fra 0. til 9. klasse, der har behov for særligt tilrettelagt undervisning og særlig beskyttelse og skærmning. Udskiftningen af pavillonerne skal ses som et led i en helhedsplan for at give Hjørring Skolens specialklasserække på Bagterp Undervisningssted forsvarlige og tidssvarende rammer. De lokaler, der stilles til rådighed for Hjørring Skolens specialklasserække på Bagterp Undervisningssted, er fordelt ud på tre lokaliteter. 1. En fløj af skolen, der oprindeligt indeholder gangarealer, fem traditionelle klasselokaler og mindre depoter mv, der nødtørftigt er indrettet til specialklasserne. 2. To pavilloner hvor den midlertidige brugstilladelse er udløbet. Pavillonerne er nedbrudte og den midlertidige godkendelse vil ikke kunne forlænges. 3. Tidligere pedelbolig, der ikke er indrettet til undervisningsformål. Helhedsplan for Hjørring Skolens lokaler på Bagterp Undervisningssted. ad 1. Der søges afsat midler i Investeringsoversigten for til ombygning og renovering af fløjen, således at indretningen understøtter Hjørring Skolens strategier for udvikling af specialundervisningen og den pædagogiske tilgang, der følger her af. Forvaltningen arbejder sammen med Hjørring Skolens ledelse om at udarbejde et ideoplæg og et økonomisk overslag, der kommer til at indgår i Byrådets behandling af Investeringsoversigten for

27 ad 2 Pavillonerne udskiftes med nye, der indrettes til formålet og opstilles hensigtsmæssigt. Den anslåede udgift til anskaffelse, tilslutning og opstilling beløber sig til 2,250 mio. kr. Disse pavilloner kan godkendes permanent og kan i øvrigt flyttes, hvis der på et tidspunkt opstår behov for ekstra lokaler et andet sted. ad 3. Pedelboligen forlades af Hjørring Skolen og overgår til exit eller Hjørring Sydøstskole. Side 27. Lovgrundlag Lov om kommunernes styrelse. Økonomi Der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 2,250 mio. kr. til skoler i Hjørring by. Anlægsudgiftsbevillingen finansieres ved frigivelse af 2,250 mio. kr. af det afsatte rådighedsbeløb på 3,000 mio. kr., Skoler i Hjørring by (301970), Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Direktionen indstiller, at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 2,250 mio. kr. til skoler i Hjørring by, at anlægsudgiftsbevillingen finansieres ved frigivelse af 2,250 mio. kr. af det afsatte rådighedsbeløb på 3,000 mio. kr., Skoler i Hjørring by (301970), at projektet gennemføres som beskrevet i sagen, at anlægsarbejderne udbydes jf. Byrådets til enhver tid gældende beslutninger om organisering, udbud og økonomistyring i forbindelse med byggeopgaver og at Børne- og Undervisningsforvaltningen bemyndiges til at indgå entreprisekontrakterne.

28 Beslutning Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget godkendte indstillingen om frigivelse af midler til undervisningsfaciliteter i Hjørring by. Side 28.

29 Side G Orientering om forvaltningens prioritering af fællespuljer for skoler og dagtilbud Resumé Børne- og Undervisningsforvaltningen orienterer om prioriteringen af anlægsmidlerne på Fællespulje skoler og Fællespulje dagtilbud i Investeringsoversigten for Sagsfremstilling I Investeringsoversigten for er der afsat fællespuljer til bygningsvedligehold, imødekommelse af myndighedspåbud og frokostordninger mv. Midlerne er frigivet af Byrådet den 27. januar 2016 til senere prioritering af Børne- og Undervisningsforvaltningen jf. Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalgets beslutninger om administrative procedurer vedr. fællespuljer på Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalgets område af 8. juni Der er nu gået et halvt år, og der foreligger en prioritering af midlerne. Prioriteringen er for skoleområdet udarbejdet af Børne- og Undervisningsforvaltningen, de tekniske serviceledere og skoledistriktslederne i samarbejde. For dagtilbudsområdet har forvaltningen og områdelederne prioriteret midlerne. Nogle af projekterne er igangsat, mens andre projekter afventer yderligere undersøgelser og prioriteringer herunder politiske beslutninger. Status og prioritering på dagtilbudsområdet: Fællespulje - Dagtilbud Fællespulje - Dagtilbud 2015, rullede midler I alt til projekter i Tekst Prioriteret Igangsat Småprojekter videreført fra Støttemur v. Kingo Tagudskiftning, Albert Vinduesudskiftning, Albert (ca ,-) Ventilation, Albert Midlertidig vuggestue, Lundtoftevej 48 (afventer endelig beslutning)

30 I alt Side 30. Status og prioritering på skoleområdet: Fællespulje - Skoler Fællespuljer - Skoler 2015, rullede midler I alt til projekter i Tekst Prioriteret Igangsat Separering af spildevand, Højene Undervisningssted Separering af spildevand, Sindal Undervisningssted Ungdomsklub på HUC, kælder mv. (exit af Godthåb) TF-klasser på HUC Udbedring efter vandskade, HUC (ikke dækket af forsikring) AT-påbud vedr. indeklima, Bagterp Undervisningssted (afventer undersøgelser og projektering) AT-påbud vedr. indeklima, Muldbjerg Undervisningssted (afventer undersøgelser og projektering) Nedrivning af tidligere SFO i Sindal Ventilation, Lendum Undervisningssted (afventer afklaring af øvrige påbud) Tagrenovering, Løkken Undervisningssted I alt Lovgrundlag Lov om kommunernes styrelse. Økonomi Der er i investeringsoversigten i 2016 afsat 4,200 mio. kr. til Fællespulje skoler (301976) og 2,000 mio. kr. til Fællespulje dagtilbud (514987). Midlerne er frigivet af Byrådet den 27. januar Anlægsbevillingen prioriteres jf. Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalgets beslutninger om administrative procedurer vedr. fællespuljer besluttet af Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget den 8. juni Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser

31 Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Side 31. Direktøren for Børne- og Undervisningsforvaltningen indstiller, at Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget tager sagen til efterretning. Beslutning Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget tog orienteringen til efterretning. Jette Kirkeby (A) og Svenning Christensen (V) deltog ikke i behandlingen af punktet.

32 Side G Orientering om program for byrådstemamøde om det specialiserede socialområde Resumé Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget orienteres om program for temamøde om det specialiserede socialområde. Sagsfremstilling Som led i budgetprocessen afholdes der byrådstemamøde om det specialiserede socialområde den 23. juni Sundheds-, Ældre- og Handicap- og Børne- og Undervisningsforvaltningen har udarbejdet et program for temamødet, som forelægges Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget til orientering. Lovgrundlag Økonomi Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Bilag 1. Program

33 Side 33. Direktøren for Børne- og Undervisningsforvaltningen indstiller, at Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning. Beslutning Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget tog orienteringen til efterretning. Jette Kirkeby (A) og Svenning Christensen (V) deltog ikke i behandlingen af punktet.

34 Side G Forvaltningen orienterer a. Forvaltningen orienterede om invitation til konferencen "Sammen om den rette indsats" (bilag). b. Forvaltningen orienterede om ansøgning til Socialstyrelsen vedrørende rådgivningsforløb for socialrådgivere for udsatte børn og unge. c. Orienterede om notat vedrørende udgifter til flygtninge. Jette Kirkeby (A) og Svenning Christensen (V) deltog ikke i behandlingen af punktet G Orientering fra formanden a. Orienterede om møde med Lærerforeningen. b. Orienterede om møde med BUPL. Jette Kirkeby (A) og Svenning Christensen (V) deltog ikke i behandlingen af punktet G Orientering fra medlemmerne a. Drøftelse vedr. dialogmøder sættes på et kommende udvalgsmøde. Jette Kirkeby (A) og Svenning Christensen (V) deltog ikke i behandlingen af punktet.

35 Side 35. Underskrifter Dan Andersen Svenning Christensen Jette Kirkeby Mai-Britt Beith Jensen Tim Jensen Bjarne Mølgaard Kasper Maarup Andersen

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 17:25 Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 11:00 Mødet afsluttet: kl. 16:10 Mødested: Kløvergården,

Læs mere

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15:10 Mødested:

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. 10:30 Mødested: Rådhuset,

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 14:40 Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 16:40 Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 17:00 Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15:50 Mødested:

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15:15 Mødested: Familiehuset Kløvergården,

Læs mere

Hjørring Kommune. 2. Oversigt over politikker, strategier og øvrigt på Børne-, Fritids- og. Undervisningsudvalgets område

Hjørring Kommune. 2. Oversigt over politikker, strategier og øvrigt på Børne-, Fritids- og. Undervisningsudvalgets område Hjørring Kommune Sag nr. 85.02.02-A26-1-17 03-01-2018 Side 1. Bilag 3 Oversigt over politikker, strategier og øvrigt på Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalgets område 1. Overleveringsmateriale til det

Læs mere

Pkt. Tekst 3 Opfølgning på dialogmøde 6. februar Ø Opfølgning på dialogmøde 6. februar 2016

Pkt. Tekst 3 Opfølgning på dialogmøde 6. februar Ø Opfølgning på dialogmøde 6. februar 2016 Pkt. Tekst 3 Opfølgning på dialogmøde 6. februar 2016 00.30.02-Ø00-9-16 3. Opfølgning på dialogmøde 6. februar 2016 Resumé Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget følger op på dialogmødet med skolebestyrelser

Læs mere

Åben dagsorden Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben dagsorden Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben dagsorden Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Dana Cup Academi, Børge

Læs mere

Introduktion til skoleområdet

Introduktion til skoleområdet BFU 5.2.18 Introduktion til skoleområdet Skolestruktur Styrelsesvedtægt (bilag 1) Tildelingsmodel (bilag 2) Skolepolitiske mål 2014-2018 (bilag 3) Praksisfortællinger (bilag 4) Skoletjenesten (bilag 5)

Læs mere

Introduktion til dagtilbudsområdet

Introduktion til dagtilbudsområdet BFU 23.4.18 Introduktion til dagtilbudsområdet Dagtilbudsstruktur Personaleressourcer Tildelingsmodel Økonomi Styrelsesvedtægt Strategi for pædagogisk praksis KVALid SUS - status og udviklingssamtaler

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:00 Mødet afsluttet: kl. 14:20 Mødested: Kløvergården,

Læs mere

Hedensted Kommune. Udvalget for Læring. Referat. Mødelokale 3 Hedensted Rådhus

Hedensted Kommune. Udvalget for Læring. Referat. Mødelokale 3 Hedensted Rådhus Referat Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Mødested: Mødelokale 3 Hedensted Rådhus Deltagere:, Lars Poulsen, Kasper Glyngø, Jesper T. Lund, Peter Sebastian Petersen Afbud fra: Kasper Glyngø Bemærkninger: Mødets

Læs mere

Åben dagsorden Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben dagsorden Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben dagsorden Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, mødelokale 222,

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. 10:10 Mødested: Rådhuset,

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 16:50 Mødested: Børnehuset Hirtshals,

Læs mere

Referat Arbejdsmarkedsudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen, Administration & Service

Referat Arbejdsmarkedsudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen, Administration & Service Referat Arbejdsmarkedsudvalget 2014-2017 Arbejdsmarkedsforvaltningen, Administration & Service Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. 11:00 Mødested: Mødelokale

Læs mere

Referat Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning

Referat Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning Referat Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget 2018-2021 Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:00 Mødet afsluttet: kl. 10:30 Mødested: Helhedstilbuddet,

Læs mere

Hedensted Kommune. Udvalget for Læring. Referat. Mødested: Hedensted Rådhus, mødelokale nr. 3

Hedensted Kommune. Udvalget for Læring. Referat. Mødested: Hedensted Rådhus, mødelokale nr. 3 Referat Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Mødested: Hedensted Rådhus, mødelokale nr. 3 Deltagere:, Lars Poulsen, Kasper Glyngø, Jeppe Mouritsen, Peter Sebastian Petersen Fraværende: Bemærkninger: Mødets sluttidspunkt:

Læs mere

Forslag til områdeinddeling på dagtilbudsområdet fra januar 2020

Forslag til områdeinddeling på dagtilbudsområdet fra januar 2020 Forslag til områdeinddeling på dagtilbudsområdet fra januar 2020 Forslaget til områdeinddeling fra januar 2020 er udarbejdet ud fra det aktuelle gennemsnitlige børnetal i 2018. Vuggestuebørn tæller for

Læs mere

Referat Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning

Referat Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning Referat Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget 2018-2021 Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:00 Mødet afsluttet: kl. 12:00 Mødested: Mødelokale

Læs mere

BØRNE- OG UNGDOMSUDVALGET

BØRNE- OG UNGDOMSUDVALGET Referat Mødetidspunkt: Fra kl.: 13.30 Til kl.: 15.00 Mødested: Vestervangsvej 4A Mødenr.: 15 Fraværende: Sag nr.: Emne: Side: ÅBEN DAGSORDEN 92 Udvidelse af kapaciteten på dagtilbudsområdet efteråret 2007

Læs mere

Åben dagsorden Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning

Åben dagsorden Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning Åben dagsorden Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget 2018-2021 Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Helhedstilbuddet,

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. 10:15 Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 30. september for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Drift Økonomirapport 2 for perioden 1. januar 30. september viser et samlet forventet overskud på 22,1 mio. kr. Børne- Skole og

Læs mere

Bilag 5. Oplæg angående det samlede budgetforslag. Budget Børne- Skole og Uddannelsesudvalget

Bilag 5. Oplæg angående det samlede budgetforslag. Budget Børne- Skole og Uddannelsesudvalget Budget 2018-2021 Børne- Skole og Uddannelsesudvalget DEL 1 BUDGETFORSLAG 2018-2021 Mio. kr. Budget 2018 Budget 2019 Budget 2020 Budget 2021 Sektor Undervisning 567,0 560,5 561,6 561,6 Sektor Dagtilbud

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget 2018-2021 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:30 Mødet afsluttet: kl. 17:30 Mødested: Mødelokale 469, 4. sal, Hjørring Rådhus Fraværende:

Læs mere

Åben dagsorden Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben dagsorden Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben dagsorden Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, mødelokale 469,

Læs mere

Åben dagsorden Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning

Åben dagsorden Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning Åben dagsorden Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget 2018-2021 Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Ungesekretariatet,

Læs mere

Hjørring Kommune. Internt notat Børne- og Undervisning. Ændret princip for klassedeling på folkeskolerne i Hjørring Kommune

Hjørring Kommune. Internt notat Børne- og Undervisning. Ændret princip for klassedeling på folkeskolerne i Hjørring Kommune Hjørring Kommune Internt notat Børne- og Undervisning Sag nr. 00.30.10-Ø00-1-17 16-05-2017 Side 1. Ændret princip for klassedeling på folkeskolerne i Hjørring Kommune I forbindelse med Byrådets behandling

Læs mere

Dagsorden. Uddannelsesudvalget. Slagelse Rådhus, Mødelokale 227, 2. sal

Dagsorden. Uddannelsesudvalget. Slagelse Rådhus, Mødelokale 227, 2. sal Dagsorden Uddannelsesudvalget Mødedato 20. januar 2014 kl. 17:00 Mødelokale Deltagere Slagelse Rådhus, Mødelokale 227, 2. sal Johnny Persson (V), Bodil Knudsen (A), Pernille Ivalo Frandsen (V), Niels Christian

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Referat - Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Referat - Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2018-2021 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:00 Mødet afsluttet: kl. 14:45 Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende:

Læs mere

Økonomirapport pr. 31. marts 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 31. marts 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 31. marts 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Drift Økonomirapport 1 for perioden 1. januar 31. marts 2017 viser en samlet forventet mindreudgift på ca. 14,8 mio. kr. Børne-

Læs mere

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 31 ONSDAG DEN 26. NOVEMBER 2008, KL. 15.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, MØDELOKALE 5 Familieudvalget 26. november 2008 Side: 2 Fraværende: Ingen Tessa Gjødesen

Læs mere

side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den 06.12.2011 kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen side 2 Ole Peter Christensen (F) Indholdsfortegnelse: 528. Organisering samt tids- og procesplan vedr.

Læs mere

Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet

Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. 1130 Mødested: Hjørring Rådhus - Lokale

Læs mere

Børne- og Skoleudvalg

Børne- og Skoleudvalg REFERAT Børne- og Skoleudvalg Møde nr.: Mødedato: 27. juni 2012 Fraværende: Mødetid: 17.00 Mødested: Mødelokale 1 Øvrige bemærkninger: Tommy Lund Christensen (Deltog ikke i mødet fra kl. 18.45) Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Godkendelse af 1. behandling af forslag om frivillig sammenlægning af Vaarst- Fjellerad og Gistrup skoler

Godkendelse af 1. behandling af forslag om frivillig sammenlægning af Vaarst- Fjellerad og Gistrup skoler Punkt 8. Godkendelse af 1. behandling af forslag om frivillig sammenlægning af Vaarst- Fjellerad og Gistrup skoler 2016-051261 Skoleforvaltningen indstiller, at godkender, at Gistrup og Vaarst-Fjellerad

Læs mere

Hjørring Kommune. 1. Beskrivelse af principper for ny skole. Til Skolebestyrelser. Hjørring den

Hjørring Kommune. 1. Beskrivelse af principper for ny skole. Til Skolebestyrelser. Hjørring den Hjørring Kommune Til Skolebestyrelser Hjørring den 08-09-2016 Sagsnr.: 17.01.04-K04-1-16 Børne- og Undervisningsforvaltningen Springvandspladsen 5 9800 Hjørring Telefon 72 33 33 33 Fax 72 33 30 30 hjoerring@hjoerring.dk

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15:35 Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

3. at sagen herefter fremsendes til endelig politisk behandling sammen med de indkomne høringssvar.

3. at sagen herefter fremsendes til endelig politisk behandling sammen med de indkomne høringssvar. Styrelsesvedtægt J.nr.: 17.01.00.A21 Sagsnr.: 14/2086 ANBEFALING: Skoleafdelingen anbefaler: 1. at udkast til en ny styrelsesvedtægt for folkeskoleområdet og SFO i Dragør Kommune sendes i høring i skolebestyrelserne,

Læs mere

Godkendt. Skolelederen skal indsende beslutningen om dispensation og hvordan øget DUS åbningstid finansieres til Skolechefen én gang årligt.

Godkendt. Skolelederen skal indsende beslutningen om dispensation og hvordan øget DUS åbningstid finansieres til Skolechefen én gang årligt. Punkt 16. Godkendelse af forslag stillet af Venstres byrådsgruppe om mulighed for at nedskalere tiden til understøttende undervisning mod, at to voksne er tilstede i den fagdelte undervisning / flytning

Læs mere

Åbent referat Ekstraordinært møde Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet

Åbent referat Ekstraordinært møde Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet Åbent referat Ekstraordinært møde Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 17:30 Mødet afsluttet: kl. 18:00 Mødested: Hjørring

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15:15 Mødested: Rådhuset,

Læs mere

Åbent referat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret

Åbent referat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret Åbent referat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 16:00 Mødested: Mødelokale 122, 1. sal Hjørring Rådhus

Læs mere

Åben dagsorden Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben dagsorden Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben dagsorden Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 16:20 Mødested: Bindslev undervisningssted,

Læs mere

Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Åben dagsorden Økonomiudvalget 2018-2021 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Ekstraordinært - Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus Fraværende:

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget TÅRNBY KOMMUNE Åbent referat til Børne- og Skoleudvalget Mødedato: Torsdag den 2. november 2017 Mødetidspunkt: 14:00 Mødelokale: 215 Medlemmer: Allan S. Andersen, Bjarne Thyregod, Jan R. Jakobsen, Louis

Læs mere

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15:30 Mødested: Fraværende: Tårs

Læs mere

Hedensted Kommune. Udvalget for Læring. Referat. Mødelokale 3 Hedensted Rådhus

Hedensted Kommune. Udvalget for Læring. Referat. Mødelokale 3 Hedensted Rådhus Referat Mødetidspunkt: Kl. 14:00 Mødested: Mødelokale 3 Hedensted Rådhus Deltagere:, Lars Poulsen, Kasper Glyngø, Jeppe Mouritsen, Peter Sebastian Petersen Fraværende: Bemærkninger: Mødets sluttidspunkt:

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 16:30 Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring

Læs mere

Referat. Udvalget for familie og institutioner (FI) Udvalgsmøde FI Mandag den 28. september 2015 Kl. 14:00 Konferencerummet Ebeltoft.

Referat. Udvalget for familie og institutioner (FI) Udvalgsmøde FI Mandag den 28. september 2015 Kl. 14:00 Konferencerummet Ebeltoft. 1 of 8 Referat Udvalget for familie og institutioner (FI) Udvalgsmøde FI Mandag den 28. september 2015 Kl. 14:00 Konferencerummet Ebeltoft Medlemmer Per Zeidler (I) Jesper Yde Knudsen (Ø) Jørgen Brøgger

Læs mere

Budgetmateriale vedr. Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget:

Budgetmateriale vedr. Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget: Budgetmateriale vedr. Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget: Udvalg Budgettype Område Bemærkninger Budget 2020 Budget 2021 Budget 2022 Budget 2023 Resultat af trykprøvning af den demografiregulering,

Læs mere

Anlægsbevilling 2018 Forbrug 2018 Forbrug Vedtaget budget

Anlægsbevilling 2018 Forbrug 2018 Forbrug Vedtaget budget I mio. kr. Anlægsbevilling 2018 Forbrug 2018 Forbrug Overførsel Korr. pr. 31. Afvigelse korrigeret til 2018 Budget december Heraf overførsel til 2019 (+) = merforbrug (+) = merforbrug (-) = mindreforbrug

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. 11:50 Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Åben referat Fritids- og Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur

Åben referat Fritids- og Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur Åben referat Fritids- og Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 16:30 Mødet afsluttet: kl. 18:30 Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus Fraværende: Kim

Læs mere

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:00 Mødet afsluttet: kl. 11:35 Mødested: R-329 - Høringsmøde Budget Fraværende: Bodil Kjær Bemærkninger

Læs mere

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 16:30 Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Hjørring Kommune. Internt notat Børne og Undervisning. Revidering af fritidsmodel BSU

Hjørring Kommune. Internt notat Børne og Undervisning. Revidering af fritidsmodel BSU Hjørring Kommune Internt notat Børne og Undervisning Sag nr. 17.13.00-A00-1-15 22-05-2015 Side 1. Revidering af fritidsmodel BSU Indledning I forbindelse med implementeringen af den nye folkeskolereform

Læs mere

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 19:00 Mødet afsluttet: kl. 15:30 Mødested: Aalborg Fraværende:

Læs mere

Opvækst- og Uddannelsesudvalget

Opvækst- og Uddannelsesudvalget Opvækst- og Uddannelsesudvalget Referat fra møde Tirsdag den 22. oktober 2013 kl. 17.00 i F6 Mødet slut kl. 18.00 MØDEDELTAGERE Jesper Henriksen (A) Anne-Mette Risgaard Schmidt (V) Guri Bjerregaard (A)

Læs mere

BESLUTNINGSSAG: UDMØNTNING AF BESPARELSER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET

BESLUTNINGSSAG: UDMØNTNING AF BESPARELSER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET SIDE 1/5 BESLUTNINGSSAG: UDMØNTNING AF BESPARELSER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET INDSTILLING: Direktionen indstiller til Børn, Familie og Uddannelsesudvalget: 1. At der ikke foretages kapacitetsmæssige tilpasninger

Læs mere

Trykprøvning demografi UV

Trykprøvning demografi UV Trykprøvning demografi UV 2020-2023 Overordnet type: DRIFT Budgettype: Demografiregulering Udgiftstype: Serviceudgift Udvalg: BFU Sektor: Undervisning Serviceområde (valgfrit): Kontonr.: 3010227002 Virkning

Læs mere

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 4 ONSDAG DEN 14. MARTS 2007, KL. 16.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, MØDELOKALE 5 Familieudvalget 14. marts 2007 Side: 2 Fraværende: Dorte Schmidt Brown deltog

Læs mere

Åben tillægsdagsorden Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret

Åben tillægsdagsorden Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret Åben tillægsdagsorden Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Mødelokale 122, 1. sal Hjørring Rådhus

Læs mere

Overlevering af opgaver til nye udvalg

Overlevering af opgaver til nye udvalg Overlevering af opgaver til nye udvalg Nr Emne Historik Opgave der venter/tidshorisont Politik og strategier 1 Udarbejdelse af nye handleplaner for udmøntning af strategierne for Fremtidens Dagtilbud og

Læs mere

Anlægsopfølgning ØK Anlægsbevilling 2018 Forbrug 2018

Anlægsopfølgning ØK Anlægsbevilling 2018 Forbrug 2018 Anlægsopfølgning ØK2 2018 Anlægsbevilling 2018 Forbrug 2018 I mio. kr. Overførsel til 2018 Korr. Budget Frigivet Forbrug pr. 30. sept. 2018 Forv. Forbrug Forv. rest korr. Forv. overførsel til 2019 Afvigelse

Læs mere

Godkendelse af sammenlægning af Gistrup og Vaarst-Fjellerad skoler

Godkendelse af sammenlægning af Gistrup og Vaarst-Fjellerad skoler Punkt 6. Godkendelse af sammenlægning af Gistrup og Vaarst-Fjellerad skoler 2016-051261 Skoleudvalget indstiller, at byrådet godkender, at Gistrup og Vaarst-Fjellerad skoler nedlægges pr. 31. juli 2017,

Læs mere

Åben dagsorden Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben dagsorden Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben dagsorden Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 12:00 Mødet afsluttet: kl. 17:20 Mødested: Rådhuset,

Læs mere

Hedensted Kommune. Udvalget for Læring. Referat. Mødelokale 3 Hedensted Rådhus

Hedensted Kommune. Udvalget for Læring. Referat. Mødelokale 3 Hedensted Rådhus Referat Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Mødested: Mødelokale 3 Hedensted Rådhus Deltagere:, Lars Poulsen, Kasper Glyngø, Jesper T. Lund, Peter Sebastian Petersen Fraværende: Bemærkninger: Mødets sluttidspunkt:

Læs mere

Hjørring Kommune. Internt notat Undervisning. Regnskabsnotat 2016

Hjørring Kommune. Internt notat Undervisning. Regnskabsnotat 2016 Hjørring Kommune Internt notat Undervisning Sag nr. 17.00.00-S00-1-16 20-02-2017 Side 1. Regnskabsnotat 2016 Nedenstående handleplaner for det decentrale niveau på undervisningsområdet er udarbejdet i

Læs mere

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2014-2017 SÆH-sekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 16:00 Mødested: Rådhuset, Lokale 428 Fraværende:

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget 2018-2021 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:30 Mødet afsluttet: kl. 16:30 Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus Fraværende:

Læs mere

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2014-2017 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende: Bemærkninger

Læs mere

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15:50 Mødested:

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15:30 Mødested: Børne- Ungehuset Lundergård

Læs mere

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2018-2021 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 11:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Nordsøen Ocenarium - doggerbanke Fraværende:

Læs mere

60-børnstilskud og højere normering

60-børnstilskud og højere normering 60-børnstilskud og højere normering Dagtilbud Kontonr.: 5100111006 Budget ændring -0,727-0,727-0,727-0,727 Regulering af 60-børnstilskud medfører samlet mindreudgift på 0,726 mio. kr. Med budgettet for

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget TÅRNBY KOMMUNE Åbent referat til Børne- og Skoleudvalget Mødedato: Torsdag den 19. januar 2017 Mødetidspunkt: 15:00 Mødelokale: 215 Medlemmer: Allan S. Andersen, Bjarne Thyregod, Jan R. Jakobsen, Louis

Læs mere

Åben dagsorden Integrationsrådet Arbejdsmarkedsforvaltningen, Administration & Service

Åben dagsorden Integrationsrådet Arbejdsmarkedsforvaltningen, Administration & Service Åben dagsorden Integrationsrådet Arbejdsmarkedsforvaltningen, Administration & Service Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 16:00 Mødet afsluttet: kl. 16:40 Mødested: Fraværende: Mødelokale 049, Hjørring

Læs mere

Udvalg for skole og ungdomsuddannelse

Udvalg for skole og ungdomsuddannelse Beslutning: Afrapportering på Fortsat Fremgang for Furesø: Løft af elever, der har svært ved indlæring (pkt. 3.6) Sagsnr. i ESDH: 18/18826 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Udvalg for skole og ungdomsuddannelse

Læs mere

ForårsSFO - Analyse og forslag til plan for etablering

ForårsSFO - Analyse og forslag til plan for etablering ForårsSFO - Analyse og forslag til plan for etablering 18/21661 Beslutningstema Fremlæggelse af analyse af mulighed for etablering af forårssfo og beslutning om etablering af forårssfo som det pædagogiske

Læs mere

Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758

Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758 Pkt.nr. 36 Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758 Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget, at

Læs mere

side 1 Åbent referat for Byrådets møde den kl. 17:30 Byrådssalen Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Byrådets møde den kl. 17:30 Byrådssalen Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Byrådets møde den 25.06.2008 kl. 17:30 Byrådssalen Tilgår pressen side 2 Indholdsfortegnelse: 217. Anlægsbudget 2008. Budgetopfølgning i forbindelse med lovforslag vedrørende anlægssanktion...

Læs mere

Følgende sager behandles på mødet

Følgende sager behandles på mødet Referat fra ordinært møde Usserød Skole Tirsdag 21.04.2015 kl. 16:00 Følgende sager behandles på mødet Side Opfølgning på kvalitetsrapport 2 Fremtidens daginstitutioner 4 Eliteidrætsklasse 6 Forslag til

Læs mere

SKOLE- OG BØRNEUDVALGET

SKOLE- OG BØRNEUDVALGET SKOLE- OG BØRNEUDVALGET OPGAVER OG ØKONOMI Skole- og Børneudvalget består af følgende delområder: Daginstitutioner og dagpleje Folkeskoler og ungdomsskole Inklusionscenter og specialundervisning Skolefritidsordninger

Læs mere

Hjørring Kommune. Internt notat Undervisning. Referat - dialogmøde 6. februar 2017 om tildelingsmodellen

Hjørring Kommune. Internt notat Undervisning. Referat - dialogmøde 6. februar 2017 om tildelingsmodellen Hjørring Kommune Internt notat Undervisning Sag nr. 00.01.00-P35-1-13 08-02-2017 Side 1. Referat - dialogmøde 6. februar 2017 om tildelingsmodellen Deltagere: SkoleCenter Hirtshals: Skolebestyrelsesformand

Læs mere

Praksis for tilpasning af kapaciteten i dagplejen og dialogen med forældrene

Praksis for tilpasning af kapaciteten i dagplejen og dialogen med forældrene Notatark Sagsnr. 00.32.10-Ø00-2-14 Sagsbehandler Heidi Jul Nielsen 4.2.2016 Praksis for tilpasning af kapaciteten i dagplejen og dialogen med forældrene Baggrund Formålet med dette notat er at redegøre

Læs mere

Hedensted Kommune. Udvalget for Læring. Referat. Mødelokale 3 Hedensted Rådhus

Hedensted Kommune. Udvalget for Læring. Referat. Mødelokale 3 Hedensted Rådhus Referat Mødetidspunkt: Kl. 14:00 Mødested: Mødelokale 3 Hedensted Rådhus Deltagere:, Lars Poulsen, Peter Sebastian Petersen, Torsten Sonne Petersen, Hanne Grangaard Fraværende: Torsten Sonne Petersen Bemærkninger:

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget TÅRNBY KOMMUNE Åbent referat til Børne- og Skoleudvalget Mødedato: Torsdag den 10. september 2015 Mødetidspunkt: 14:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: 215, Mødelokale Allan S. Andersen, Bjarne Thyregod,

Læs mere

Understøttende undervisning

Understøttende undervisning Understøttende undervisning - Mulighed for at nedskalere tiden til understøttende undervisning mod, at to voksne er til stede i den fagdelte undervisning Skoleudvalget, 17. november 2015 Lovgivning 16b

Læs mere

Økonomi og Administration Sagsbehandler: Ib Holst-Langberg Sagsnr Ø Dato:

Økonomi og Administration Sagsbehandler: Ib Holst-Langberg Sagsnr Ø Dato: Økonomi og Administration Sagsbehandler: Ib Holst-Langberg Sagsnr. 00.30.00-Ø00-8-15 Dato:10.3.2015 Temaer til Børne- og Skoleudvalgets drøftelse af driftsbudget for 2016 Som oplæg til Børne- og Skoleudvalgets

Læs mere

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget Mødetidspunkt 10-08-2015 17:00 Mødeafholdelse Gentofte Rådhus- Mødelokale D Indholdsfortegnelse Børne- og Skoleudvalget 10-08-2015 17:00 1

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret Referat - Åben dagsorden Hjørring Byråd 2014-2017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 17:00 Mødet afsluttet: kl. 18:45 Mødested: Hjørring Rådhus, Springvandspladsen 5 Fraværende:

Læs mere

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen 1 - Referat BFU -kopi-4.docx Hører til journalnummer: 00.22.04-A26-1-18 Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt:

Læs mere