Hvad kan vi gøre ved John Wayne og Tarzan? En workshop om mænd & arbejdsulykker

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvad kan vi gøre ved John Wayne og Tarzan? En workshop om mænd & arbejdsulykker"

Transkript

1 Hvad kan vi gøre ved John Wayne og Tarzan? En workshop om mænd & arbejdsulykker Resultater fra MARS Mænd, arbejdsulykker, sikkerhed og risiko Hansen, CD 1, Nielsen, KJ 2 & Kyed, M 1 1 Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet 2 Arbejdsmedicinsk Klinik, Regionshospitalet Herning, Denmark

2 Formålet med workshoppen Præsentere resultater fra en undersøgelse af betydningen af forskellige former for maskulinitet for ulykker og sikkerhed Diskutere hvordan dette kan bruges til forebyggelse Form: Oplæg fra projektgruppen (Kent, Claus og Morten) Gruppediskussion Opsamling

3 Hvorfor er mænd interessante? Det er farligt at være mand! Mænd står for 95% af alle arbejdsrelaterede dødsulykker Sikkerhedsforskningen har haft meget fokus på mandedominerede brancher som bygge- og anlæg, off-shore, jern- og metal Men faktisk er det specifikke tema maskulinitet ret underbelyst Er det at være en mand en risiko i sig selv eller er der forskellige måder at være mand på, som medfører forskellige sikkerhedspraksis er og måske derfor forskellige risikoniveauer?

4 Hvad er maskulinitet? John Wayne og Tarzan-syndromet Dengang jeg startede i Falck havde vi "John Wayne-syndromet" og "Tarzan-syndromet". Det vil sige, man brugte ikke at kalde assistance til kollegerne op ad trapper eller ned ad trapper. Det gjorde man ikke. Det gjorde man selv. [Og] man peb ikke over noget som helst, uanset hvad man kom ud for. Tværtimod blev det lavet om til sort humor. Sort humor, som godt kunne virke noget afstumpet på udefrakommende, men som simpelthen bare var en facade... Men vi har både fået debriefinger og psykologhjælp ind. Det er ikke nogen skam i dag, at bægret er ved at flyde over. vi [har] set kolossale ændringer på området omkring tunge løft.

5 Hvad er maskulinitet? Det modsatte af femininitet Beskeden, blid og går op i livskvalitet Selvhævdende, hård og fokuseret på material succes

6 Hvad er maskulinitet? Adskilte personlighedstræk

7 Hvad er maskulinitet? Sociale normer/forventninger, der varierer mellem tid og sted

8 SPØRGESKEMAUNDERSØGELSEN

9 Projektidé Kønsidentitet Maskulinitets-opfattelser (fx at mænd ikke må vise følelser, skal kunne tolerere smerte mfl.) Holdninger til sikkerhed Arbejdsulykker Maskulinitets-handlinger (fx at mænd ikke går med værnemidler, foretager risikable handlinger) Usikker adfærd Arbejdsmiljø (fx at arbejde meget hurtigt, pres fra kollegaer)

10 To mandedominerede brancher

11 Hvordan kan man måle maskulinitet? Dominans (Cronbachs α = 0,70) 2. Den danske statsminister bør altid være en mand 3. Alle grupper bør have en mandlig leder. 44. En mand bør altid være familiens hovedforsørger 51. Mænd bør tage den endelige beslutning i pengesager Aggression (Cronbachs α = 0,55) 34. En mand bør reagere kraftigt, hvis nogen lægger an på den kvinde han følges med 35. Drenge skal opmuntres til at demonstrere fysisk overlegenhed 42. Det er vigtigt for en mand at tage chancer, selvom han kan risikere at komme til skade. 45. Hvis tingene går en mand imod bør han mande sig op og blive hård. Extreme Self-reliance (Cronbachs α = 0,49) 4. En mand bør kunne udføre sit job, selvom han er syg eller skadet 12. Mænd bør ikke låne penge af venner eller familie 13. Der bør være lidt handy-man i alle mænd. 14. Mænd bør være i stand til at reparere de fleste ting i deres hjem. MRNI-Total Scale (Cronbachs α = 0,83) Restrictive Emotionality (Cronbachs α = 0,63) 33. En mand bør ikke virke deprimeret selv om tingene går ham imod. 41. Mænd bør ikke lade sig påvirke i følelsesmæssigt anspændte situationer 46. Det er lidt pinligt, hvis en mand græder på grund af en trist kærlighedshistorie. 50. Man skal ikke kunne se på en mands ansigt, hvad han føler. Traditionelle maskulinitetsidealer målt vha af items taget fra Male Role Norms Inventory- Revised (Levant et. al. 2007)

12 Hvor traditionelle maskulinitetsidealer har de to grupper overhovedet? Alle grupper bør have en mandlig leder Ambulancereddere Slagteriarbejdere Deltagerne i undersøgelsen er i langt de fleste tilfælde helt eller delvist uenige i de traditionelle maskulinitetsidealer. Faktisk er der kun 10 % som i gennemsnit er mere enige i udsagnene end uenige.

13 Hvor traditionelle maskulinitetsidealer har de to grupper overhovedet? Der er dog udsagn og idealer som der eksisterer en reel uenighed om f.eks. illustreret ved hvor meget mænd bør være i stand til at håndtere selv. Dette illustrerer pointen med maskuliniteter der konkurrerer om at opnå størst betydning Mænd bør være i stand til at reparere de fleste ting i deres hjem Ambulancereddere Slagteriarbejdere

14 Datamateriale Kohortestudie: - Ambulancereddere fra dansk redningsfirma (N = 1.606) - Stikprøve af tilfældigt udvalgte slagteriarbejdere organiseret i NNF (N = 2.500) Mål for maskulinitet Maskulinitetsidealer (MRNI) Maskuline karaktertræk (BSRI-M) Feminine karaktertræk (BSRI-F) Kontekstspecifikke sikkherhedsmål Involvering i sikkerhed Sikkerhedsledelse AR s engagement i sikkerhed Sikkerhedsudfald Bekvemmelighedsovertrædelser Forsømmelser af rapportering Prioritering af sikkerhed T1 12 måneder T2 n = Ambulancereddere (svarprocent 62% & 73%) n = 920 Slagteriarbejdere (svarprocent 53% & 66%)

15 Sociodemografiske variable Resultater Deltagernes karakteristika Ambulancereddere (N = 1,157) Gns (SD) Slagteriarbejdere (N = 920) Gns (SD) Alder Range: (11.1) 43.0 (10.8) Ancienitet (i år) Range: (11.3) 19.5 (11.1) Mål for maskulinitet (høj = mere) Maskulinitetsidealer (MRNI) Range: (9.4) 20.2 (10.5) Maskuline karaktertræk (BSRI-M) Range: (7.4) 31.5 (9.4) Feminine karaktertræk (BSRI-F) Range: (4.0) 19.3 (5.0) Kontekstspecifikke sikkherhedsmål (høj = mere) Involvering i sikkerhed Range: (2.9) 6.7 (3.8) Sikkerhedsledelse Range: (3.6) 9.2 (4.5) AR s engagement i sikkerhed Range: (4.2) 11.0 (4.8) Sikkerhedsudfald Bekvemmelighedsovertrædelser Range: (3.2) 5.1 (3.7) Forsømmelser af rapportering Range: (2.7) 7.4 (3.3) Prioritering af sikkerhed Range: (2.5) 9.6 (3.0)

16 Resultater Fuldt justerede analyser Mål for maskulinitet Bekvemmelighedsovertrædelser Sikkerhedsudfald Rapportering af forsømmelser Prioritering af sikkerhed Maskulinitetsidealer (MRNI) (0.009)*** (0.007)*** (0.006) Maskuline karaktertræk (BSRI-M) (0.011) (0.009)** (0.008) Feminine karaktertræk (BSRI-F) (0.020) (0.017) (0.015) *.05 > p >.01 **.01 > p >.001 *** p.001 R 2 = R 2 = R 2 = 0.091

17 Resultater Maskulinitetsidealer og aleneløft (ambulancereddere) Maskulinitetsidealer og aleneløft Male Role Norms Inventory 95% CI Sandsynlighed for at have løftet patient alene Sandsynligheden for aleneløft er lavest for de der er mest uenige i de traditionelle maskulinitetsidealer i denne gruppe rapporterer 6% at have løftet alene. For dem der scorer over den 95. percentil på MRNI har 17% løftet alene.

18 Resultater Maskulinitetsidealer og arbejde hurtigt (slagteriarbejdere) Maskulinitetsidealer og arbejde hurtigt Sandsynligheden for at sætte en ære i at arbejde hurtigere end kollegaerne stiger støt i takt med mere traditionelle maskulinitetsidealer Male Role Norms Inventory - Maskulinitetsidealer 95% CI Sandsynlighed for at sætte ære i at arbejde hurtigt For dem der scorer over den 95. percentil på MRNI har 17% løftet alene.

19 Resultater Maskulinitetsidealer og skæreulykker (slagteriarbejdere) Maskulinitetsidealer og skæreulykker Maskulinitetsidealer - MRNI 95% CI Sandsynlighed for skæreulykke Sandsynligheden for at komme ud for en skæreulykke stiger også i takt med mere traditionelle maskulinitetsidealer. For dem der scorer højest på MRNI er sandsynligheden 14%

20 KVALITATIVE INDSIGTER

21 Ambulancearbejdets situerede sikkerhedstrekant At maksimere egen sikkerhed (Sikkerheds-imperativ) At løse opgaven optimal (Fagligt-imperativ) At kunne se sig selv i øjnene (Etisk/moralsk-imperativ)

22 Eksterne forventninger (1) Helterollen Forførende, farlig og påtrængende I. Eksterne aktører Medierne II. Organisationen og organisatoriske symboler Uniformen/ambulancen Kan du huske den historie, der var her i vinters, hvor der var en, der var kørt ud på isen i sin bil, og to brandfolk var ude og redde ham ind. Den er der blevet snakket meget om nede på stationen. Det kan godt være de to blev hædret officielt, men blandt redningsmandskab, der er de nogle kvajpander, fordi de har ikke styr på deres egen sikkerhed. De har taget en unødvendig risiko ved at kravle ud på isen, ved at slå ruderne ud på bilen og kravle ind i bilen. For det første fordi at, hvis du slår ruderne ud på en bil, så tager du trykket inde i kabinen, og det kan være det er det, der holdte den oppe. Og at begynde at kravle ind i bilen, jamen kan du komme ud af den inden den synker? Fordi, som vi hører fra vores dykkere bagefter, kort tid efter rev den isflage sig løs og smuttede ud i fjorden. Så er det eddermame surrøv at sidde der. (Mads, ambulancebehandler)

23 Eksterne forventninger (2) Når sikkerhedspraksis krydser klinger med kønnede forventninger Ritualisering af kønnets symbolske orden (Gherardi 1995b: 20-26) Jeppe: "Der kommer to stærke mænd, så kan I lige løfte". Det hører jeg et utal af gange. Så plejer min kommentar bare at være: om de tror deres ryg er mere værd end min. "Nej, men kan I ikke?". Nej, det kan vi ikke!. Det er lift ellers må I sende to mand ind og hjælpe. Hvis de skal slides op eller noget. MK: Men det er sådan en standard kommentar? Jeppe: Ja, det er jo fordi, at det jo traditionelt har været meget mænd i vores branche, og kvinder indenfor det sundhedsfaglige... det er jo sådan en eller anden gammel.. Patient til ambulancereddere: De sidste der var her, de løftede altså bare.

24 Alternativer/omfortolkninger For at arbejde sikkert og opretholde en foretrukket maskulinitet omfortolker ambulanceredderne spørgsmål om sikkerhed. Man kan ikke hjælpe nogen, hvis man selv kommer skade Fra Tarzan til sikkerhed som et spørgsmål om at kende og have styr på sit materiel Fra John Wayne til maskuline følelsesstrategier Følelser accepteres som noget, der skal håndteres, for at kunne klare arbejdet. Vi kan alle komme ud for noget grimt Vi kender vores kolleger. Ofte håndteres følelser indirekte via jokes eller ledende spørgsmål: Hvad var det for en tur I havde i onsdags? ikke noget hygge, hygge lad os sidde os ned og snakke Mulighed for at bevare maskulint ansigt

25 Pointer Sikkerhedsarbejde indenfor organisationer foregår i relation til kulturelle (køns)normer og (kønnede)forventninger udenfor organisationen Hvis sikkerhedspraksis foreskriver andre eller anderledes normer, skal sociale identiteter og roller forhandles på ny potentielle kampe og modstand Jo stærkere intern kultur (kontrol, solidaritet, engagement og skripter), jo større sandsynlighed for praksis kan forandres

26 Konklusioner 1. Mænd med mere traditionelle maskulintitetsidealer har en mere risikobetonet indstilling til sikkerhedsreglerne, de løfter oftere patienter alene, sætter en ære i at arbejde hurtigere end deres kollegaer og kan derfor komme ud for blandt andet skæreulykker 2. Der er kun 10% af deltagerne i MARS-undersøgelsen som har så traditionelle maskulinitetsidealer at de har en større risiko end de øvrige ift deres sikkerhedspraksis 3. Maskulinitet påvirkes ikke kun af mændenes egen holdninger og værdier omverdenens forventninger om bestemte (kønnede) måder at handle på kan også anspore mænd til at handle usikkert. 4. Der findes maskulinitetsidealer, som ikke står i modsætning til sikkert arbejde men hvor det at arbejde sikkert bliver en naturlig del af at være maskulin 5. Udvikling vs. afvikling af maskulinitet

27 GRUPPEDISKUSSION

28 Spørgsmål til diskussion 1. Har I selv eksempler på sikkerhedsovertrædelser eller vanskeligheder ved at implementere nye sikkerhedsprocedurer pga. noget der formentlig har at gøre med maskulinitet? 2. Afvikling vs. udvikling af maskulinitet? a) Hvordan undgår man at lave sikkerhedsinitiativer, som direkte eller indirekte problematiserer eller forsøger at nedbryde/afvikle bestemte former for maskulinitet? Hvordan kan man i jeres branche sikre, at de mænd der abonnerer på maskulinitetsformer, der har negative sikkerhedskonsekvenser får mulighed for at omforme/udvikle deres maskulinitet? b) Hvordan undgår man, at eksterne aktørers forventninger til bestemte former for maskulinitet direkte eller indirekte ansporer mændene til at overtræde sikkerhedsregler? (jf eksemplet med sygeplejerskerne og ambulanceredderne) 3. Hvilke andre arbejdsmiljøproblematikker tænker I maskulinitet (og køn mere bredt) kunne være en interessant optik ift?

AMFF årskonference. 15. Januar 2014 Claus D. Hansen Institut for Sociologi & Socialt Arbejde, Aalborg Universitet

AMFF årskonference. 15. Januar 2014 Claus D. Hansen Institut for Sociologi & Socialt Arbejde, Aalborg Universitet AMFF årskonference 15. Januar 2014 Claus D. Hansen Institut for Sociologi & Socialt Arbejde, Aalborg Universitet Projektgruppen Projektgruppen Kent Nielsen, psykolog (AMK-Herning) Kurt Rasmussen, læge

Læs mere

Maskuliniteter og arbejdsulykker

Maskuliniteter og arbejdsulykker Maskuliniteter og arbejdsulykker Claus D. Hansen, PhD, sociolog Center for Maskulinitetsforskning Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet Oplæg ved BAU transport og engros årskonference

Læs mere

Mænd, arbejdsmiljø og sikkerhed

Mænd, arbejdsmiljø og sikkerhed Mænd, arbejdsmiljø og sikkerhed Claus D. Hansen, sociolog Center for Maskulinitetsforskning, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet Oplæg v. Ergonomiseminar 2016 Middelfart LIDT

Læs mere

m rs Spørgeskema forskningsprojektet MARS: Mænd, arbejdsulykker og sikkerhed - RUNDE 2-2012 mænd arbejdsulykker sikkerhed

m rs Spørgeskema forskningsprojektet MARS: Mænd, arbejdsulykker og sikkerhed - RUNDE 2-2012 mænd arbejdsulykker sikkerhed m rs mænd arbejdsulykker sikkerhed Spørgeskema forskningsprojektet MARS: Mænd, arbejdsulykker og sikkerhed - RUNDE 2-2012 Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Institut for Sociologi, Socialt

Læs mere

m rs Spørgeskema forskningsprojektet MARS: Mænd, arbejdsulykker og sikkerhed - RUNDE 2012 m ænd a rbejdsulykker s ikkerhed

m rs Spørgeskema forskningsprojektet MARS: Mænd, arbejdsulykker og sikkerhed - RUNDE 2012 m ænd a rbejdsulykker s ikkerhed m rs m ænd a rbejdsulykker s ikkerhed Spørgeskema forskningsprojektet MARS: Mænd, arbejdsulykker og sikkerhed - RUNDE 2012 Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning 2- Institut for Sociologi, Socialt

Læs mere

Mændene på arbejdsmarkedet - og deres sundhed

Mændene på arbejdsmarkedet - og deres sundhed Mændene på arbejdsmarkedet - og deres sundhed Claus D. Hansen, PhD, sociolog Center for Maskulinitetsforskning, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet Oplæg på konferencen: Mænds

Læs mere

Stærkt sammenhold i sjakket påvirker sikkerheden. Kent Nielsen Arbejdsmedicinsk klinik, Herning

Stærkt sammenhold i sjakket påvirker sikkerheden. Kent Nielsen Arbejdsmedicinsk klinik, Herning Stærkt sammenhold i sjakket påvirker sikkerheden Kent Nielsen Arbejdsmedicinsk klinik, Herning Bygge og anlægssektoren er en farlig sektor Høj hyppigheder af ulykker og dødsfald En forholdsvis stor del

Læs mere

Bilag A. Er du sikker mand? Film1: Rollemodeller. Side 1/4 Ver. 2

Bilag A. Er du sikker mand? Film1: Rollemodeller. Side 1/4 Ver. 2 , regionshospitalet Herning. Er du sikker mand? Film1: Rollemodeller 1.1 Her har vi Karl...eller rettere...her har vi Karl som han opfatter sig selv. 1.2 Og her har vi Karls arbejdsmiljøchef.. Hans opgave

Læs mere

SPØRGESKEMA FORSKNINGSPROJEKTET MARS: MÆND, ARBEJDSULYKKER OG SIKKERHED

SPØRGESKEMA FORSKNINGSPROJEKTET MARS: MÆND, ARBEJDSULYKKER OG SIKKERHED M RS MÆND ARBEJDSULYKKER SIKKERHED SPØRGESKEMA FORSKNINGSPROJEKTET MARS: MÆND, ARBEJDSULYKKER OG SIKKERHED 2010 Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Institut for Sociologi, Socialt Arbejde

Læs mere

Kevin Holger Mogensen Adjunkt, PhD. Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning Roskilde Universitet

Kevin Holger Mogensen Adjunkt, PhD. Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning Roskilde Universitet Kevin Holger Mogensen Adjunkt, PhD Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning Roskilde Universitet 1 Danmark har et drengeproblem! Projekt DRIBLE: Drenges udfordringer i ungdomsuddannelserne. Projekt

Læs mere

2.Lek&on: Samfundsfag

2.Lek&on: Samfundsfag 2.Lek&on: Samfundsfag 2.lek'on i undervisningsforløbet Samfundet og samfundsfagets fagområder baseret på kapitel 1 i bogen Luk Samfundet Op!, af Brøndum og Hansen, Forlaget Columbus 2010 Dagsorden 1. Hvad

Læs mere

Effektundersøgelse organisation #2

Effektundersøgelse organisation #2 Effektundersøgelse organisation #2 Denne effektundersøgelse er lavet på baggrund af interviews med etikambassadørerne, samt et gruppeinterview i aktivitets og samværstilbuddene. Denne undersøgelse er ikke

Læs mere

X - APKORT. En spørgesskemaundersøgelse om. helbredsrelateret livskvalitet

X - APKORT. En spørgesskemaundersøgelse om. helbredsrelateret livskvalitet X - APKORT En spørgesskemaundersøgelse om helbredsrelateret livskvalitet HELBRED OG TRIVSEL SIDE 1 VEJLEDNING: Disse spørgsmål handler om din opfattelse af dit helbred. Oplysningerne vil give et overblik

Læs mere

Maskulinitet og sikkerhed i to mandedominerede brancher

Maskulinitet og sikkerhed i to mandedominerede brancher Maskulinitet og sikkerhed i to mandedominerede brancher Ann-Dorte Christensen, Morten Kyed, Claus D. Hansen, Sune Qvotrup Jensen, Lotte Bloksgaard & Kent J. Nielsen Artiklen tager udgangspunkt i det faktum,

Læs mere

MTU HF & VUC Nordsjælland. Antal besvarelser: 156. Svarprocent: 91% HF & VUC Nordsjælland. Totalrapport

MTU HF & VUC Nordsjælland. Antal besvarelser: 156. Svarprocent: 91% HF & VUC Nordsjælland. Totalrapport beelser: 156 MTU 2015 Svarprocent: 9 RESULTATER PÅ HOVEDOMRÅDER 01 Nedenfor fremgår resultater på undersøgelsens hovedområder. Hvert hovedområde er et gennemsnitligt resultat af flere enkeltspørgsmål,

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om faglighed og ytringsfrihed på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om faglighed og ytringsfrihed på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse 11. november 2010 Det siger FOAs medlemmer om faglighed og ytringsfrihed på arbejdspladsen FOA gennemførte i perioden 4. oktober til 13. oktober 2010 en undersøgelse blandt de erhvervsaktive

Læs mere

Arbejdsmiljøundersøgelse blandt praktiserende fysioterapeuter. Sammenfatningsrapport 4. april 2011

Arbejdsmiljøundersøgelse blandt praktiserende fysioterapeuter. Sammenfatningsrapport 4. april 2011 Arbejdsmiljøundersøgelse blandt praktiserende fysioterapeuter Sammenfatningsrapport 4. april 2011 1. Køn Svarprocent: 99% (N=224) Spørgsmålstype: Vælg en Kvinde 137 61% Mand 87 39% Svar i alt 224 2. Private

Læs mere

ARBEJDSPLADSVURDERING

ARBEJDSPLADSVURDERING ARBEJDSPLADSVURDERING Kortlægning KORTLÆGNING AABENRAA FRISKOLE 27. NOVEMBER 2014 Introduktion Alle virksomheder har pligt til at gennemføre en Arbejdspladsvurdering (APV) minimum hvert 3. år, der omfatter

Læs mere

Dansk, historie, samfundsfag, sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab. beherske ord og begreber fra mange forskellige fagområder

Dansk, historie, samfundsfag, sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab. beherske ord og begreber fra mange forskellige fagområder 1 Kønsroller Materiele Time Age B8 45 min 13-15 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, normer Indhold Refleksionsøvelse, hvor eleverne reflekterer over samfundsbestemte kønsnormer, kønsroller, kønsidentitet og

Læs mere

Antal besvarelser: I-1 MÅLING Dragør Kommune Svarprocent: 75,5% Totalrapport

Antal besvarelser: I-1 MÅLING Dragør Kommune Svarprocent: 75,5% Totalrapport beelser: 83 3-I-1 MÅLING 217 Svarprocent: 75,5% LÆSEVEJLEDNING 1 INDHOLDSFORTEGNELSE RESULTATER FOR HOVEDOMRÅDER RESULTATER FOR HOVEDOMRÅDER TOP OG BUND RESULTATER STØRSTE AFVIGELSER DIN ARBEJDSSITUATION

Læs mere

Velkommen til en lille rundtur med. fru Larsen.

Velkommen til en lille rundtur med. fru Larsen. Velkommen til en lille rundtur med Et oplæg om drømme og nye holdninger. Mit hjem er stedet for mine børn, min mand, venner og familie - her bor vi og lever. Min hjerne har fået strithår af alt det drømmeri.

Læs mere

Sikkerhedskassen. Odense, Arbejdsmiljø Topmøde Industriens Branchearbejdsmiljøråd

Sikkerhedskassen. Odense, Arbejdsmiljø Topmøde Industriens Branchearbejdsmiljøråd Sikkerhedskassen Odense, 26-10-2016 Arbejdsmiljø Topmøde Industriens Branchearbejdsmiljøråd Pete Kines, Seniorforsker Psykolog og civilingeniør Arbejdsulykker og sikkerhed 5 emner og værktøjer Sikkerhedskultur

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Maskuliniteter i bevægelse? Christensen, Ann-Dorte; Hansen, Claus Dalsgaard; Bloksgaard, Lotte; Jensen, Sune Qvotrup

Maskuliniteter i bevægelse? Christensen, Ann-Dorte; Hansen, Claus Dalsgaard; Bloksgaard, Lotte; Jensen, Sune Qvotrup Aalborg Universitet Maskuliniteter i bevægelse? Christensen, Ann-Dorte; Hansen, Claus Dalsgaard; Bloksgaard, Lotte; Jensen, Sune Qvotrup Publication date: 212 Document Version Tidlig version også kaldet

Læs mere

ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING

ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING Introduktion Alle virksomheder har pligt til at gennemføre en Arbejdspladsvurdering (APV) minimum hvert 3. år, der omfatter både det fysiske og det psykiske arbejdsmiljø

Læs mere

Køreplanen er tænkt som en hjælp og vejledning til dig som møde leder til at styre dialogen frem mod nogle konkrete aftaler.

Køreplanen er tænkt som en hjælp og vejledning til dig som møde leder til at styre dialogen frem mod nogle konkrete aftaler. KØREPLAN TIL DIALOG OM GOD FYSISK TRIVSEL PÅ ARBEJDSPLADSEN Forberedelse 1. Vælg på forhånd, hvilket af de fem temaer der skal danne udgangspunkt for mødet. Vælg, om du vil holde et kort møde i plenum

Læs mere

Resumé af tidsudvikling ( ) i Arbejdsmiljø og Helbred

Resumé af tidsudvikling ( ) i Arbejdsmiljø og Helbred Resumé af tidsudvikling (2012-2014) i Arbejdsmiljø og Helbred Undersøgelsen Arbejdsmiljø og Helbred 2014 er baseret på en stikprøve på 50.000 beskæftigede lønmodtagere i Danmark mellem 18 og 64 år. Disse

Læs mere

Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning

Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning Dit Liv På Nettet - Manus 8. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagogik Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen

Læs mere

Undersøgelse om studiekultur. Sammenfatningsrapport

Undersøgelse om studiekultur. Sammenfatningsrapport Undersøgelse om studiekultur Sammenfatningsrapport Er du: Svarprocent: 97% (N=393)Spørgsmålstype: Vælg en Mand 94 Kvinde 299 Svar i alt 393 35 Er du: 3 25 2 15 299 1 5 94 Mand Kvinde Hvor gammel er du?

Læs mere

Unge drenge og mænds uddannelsesmotivation og identitetsudvikling (og mobilitet)

Unge drenge og mænds uddannelsesmotivation og identitetsudvikling (og mobilitet) Unge drenge og mænds uddannelsesmotivation og identitetsudvikling (og mobilitet) Imodus konference 19. januar 2012 Lene Larsen Lektor ph.d. Institut for psykologi og uddannelsesforskning Roskilde Universitet

Læs mere

MTU HF & VUC Nordsjælland. Antal besvarelser: 125 Svarprocent: 79% HF & VUC Nordsjælland. Totalrapport

MTU HF & VUC Nordsjælland. Antal besvarelser: 125 Svarprocent: 79% HF & VUC Nordsjælland. Totalrapport beelser: 125 Svarprocent: 79% MTU 217 RESULTATER PÅ HOVEDOMRÅDER 1 Nedenfor fremgår resultater på undersøgelsens hovedområder. Hvert hovedområde er et gennemsnitligt resultat af flere enkeltspørgsmål,

Læs mere

1. MÆND OG KVINDER PÅ ARBEJDE

1. MÆND OG KVINDER PÅ ARBEJDE 1. MÆND OG KVINDER PÅ ARBEJDE Opgaver til følgende artikler: Mænd og kvinder har forskellige job Kvindelig elektriker: Jeg har det bedst med mænd Mandlig sygeplejerske: Jeg bliver glad af at give omsorg

Læs mere

Brevet. Materielle Tid Age B9 90 min 13-15. Nøgleord: LGBT, mobning, normer, skolemiljø. Indhold

Brevet. Materielle Tid Age B9 90 min 13-15. Nøgleord: LGBT, mobning, normer, skolemiljø. Indhold 1 Brevet Nøgleord: LGBT, mobning, normer, skolemiljø Indhold Dette materiale indeholder tre korte og nært beslægtede aktiviteter, der kredser om mobning, skældsord og om, hvordan man fremmer et positivt

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Ledelsesudvikling; situationsbestemt ledelse

Ledelsesudvikling; situationsbestemt ledelse Ledelsesudvikling; situationsbestemt ledelse Comentor Lounge April 2015 1 Comentor A/S Fakta Stiftet i 2002 og dermed Nordjyllands ældste og mest toneangivende konsulenthus 17 medarbejdere i hjertet af

Læs mere

Interviewperson: Mona Knudsen MK Primær Interviewer: Peter Glipstrup-Bonde PGB

Interviewperson: Mona Knudsen MK Primær Interviewer: Peter Glipstrup-Bonde PGB Interviewperson: Mona Knudsen MK Primær Interviewer: Peter Glipstrup-Bonde PGB Afklaring af tegn: - Pause på 1-5 sek. (...) - Minimal tilpasning for tydelighed (G) - Latter I forbindelse med transskribering

Læs mere

Holdninger til og viden om selvmordsadfærd blandt udvalgte faggrupper

Holdninger til og viden om selvmordsadfærd blandt udvalgte faggrupper Holdninger til og viden om selvmordsadfærd blandt udvalgte faggrupper Cand.scient. Agnieszka Konieczna Cand.mag. Bo Andersen Ejdesgaard 1 Formål At belyse hvilke holdninger udvalgte faggrupper havde til

Læs mere

ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING RYÅ ETERSKOLE

ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING RYÅ ETERSKOLE ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING RYÅ ETERSKOLE Introduktion Alle virksomheder har pligt til at gennemføre en Arbejdspladsvurdering (APV) minimum hvert 3. år, der omfatter både det fysiske og det psykiske

Læs mere

m rs Mænd, Arbejdsulykker og Sikkerhed Slutrapport Udført af Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet

m rs Mænd, Arbejdsulykker og Sikkerhed Slutrapport Udført af Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet Udført af Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet m rs mænd arbejdsulykker sikkerhed Arbejdsmedicinsk Klinik, Regionshospitalet Herning MARS Mænd, Arbejdsulykker og Sikkerhed Slutrapport

Læs mere

Unge og kærestevold. Kærestevold definition og omfang og kontrasteret til voksne. Kærestevold og arbejdspladsen hvad har de med hinanden at gøre?

Unge og kærestevold. Kærestevold definition og omfang og kontrasteret til voksne. Kærestevold og arbejdspladsen hvad har de med hinanden at gøre? PROGRAM Unge og kærestevold Kærestevold definition og omfang og kontrasteret til voksne Grader, typer og distinktioner Kønsforskelle Kærestevold og arbejdspladsen hvad har de med hinanden at gøre? (Ungdoms)arbejdspladsen

Læs mere

CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING

CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING Evalueringsrapport angående PREP-Parkursus A06-03, 03, afholdt i Roskilde, Ungdommens Hus, marts 2006. PREP er et kursusprogram for par, der ønsker at arbejde med deres forhold. Parkurset giver praktiske

Læs mere

Kapitel 4. Noget om køn og lidt om alder

Kapitel 4. Noget om køn og lidt om alder Kapitel 4 Noget om køn og lidt om alder 1 19 En lærerig proces Uffe Er det ikke hårdt at have tvillinger? Nu kender jeg jo ikke andet, men øh jeg vil sige jo, selvfølgelig er det hårdt. Hvor gamle er de?

Læs mere

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Naturlig enhed Vi hører altid radio og så tjekker jeg også min mobil, men vi ses ikke tv om morgenen. Men så sidder jeg også

Læs mere

Bilag 15. Gitte: Transskriberet og kodet interview - ekstra

Bilag 15. Gitte: Transskriberet og kodet interview - ekstra Bilag 15 Gitte: Transskriberet og kodet interview - ekstra (Interviewer) (Informant) 0.05: Det var bare lige noget opfølgende omkring noget du har sagt osv. Du sagde sidst Lige fra startener medarbejderne

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Kultur og lederopgaven

Kultur og lederopgaven Kultur og lederopgaven Jeg har hørt De kender ikke til termostater radiator på 5 og åbne vinduer Hvis man ikke passer på stiger overarbejde stille og roligt De har ikke overblik og tager ikke ansvar De

Læs mere

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24 Arbejds ark 24 Cases Øvelse 1 CASE 1: HVORNÅR ER DER TALE OM PSYKISK SYGDOM? Y K I A T R I F O N D E N 15 S B Ø R N E - Peter på 16 år er for halvanden måned siden blevet forladt af sin kæreste gennem

Læs mere

Opfølgningsspørgeskema

Opfølgningsspørgeskema BRS-460 Opfølgningsspørgeskema for undersøgelsen Livskvalitet og Brystkræft Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Gl. Landevej 61 7400 Herning BR-FUC GENERELT HELBRED OG VELBEFINDENDE SIDE

Læs mere

Aktiv med kronisk sygdom

Aktiv med kronisk sygdom Aktiv med kronisk sygdom Kære kursist Du har deltaget i workshoppen Aktiv med kronisk sygdom. Vi vil bede dig om at udfylde dette skema, der indeholder spørgsmål om dig og din opfattelse af og tilfredshed

Læs mere

FORSA Temadag Pengespil og risikoopfattelser blandt 11-17-årige Søren Kristiansen, 25.8. 2010. Præsentation af Aalborg Universitet 1 af 31

FORSA Temadag Pengespil og risikoopfattelser blandt 11-17-årige Søren Kristiansen, 25.8. 2010. Præsentation af Aalborg Universitet 1 af 31 FORSA Temadag Pengespil og risikoopfattelser blandt 11-17-årige Søren Kristiansen, 25.8. 2010 Præsentation af Aalborg Universitet 1 af 31 1 Præsentation af Aalborg Universitet 2 af 31 Undersøgelsen Formål:

Læs mere

S A F E T Y H O G A NR E P O R T S SIKKER ARBEJDSADFÆRD. Rapport for: John Doe ID: HA Dato: 30 Marts 2012 S E L E C T D E V E L O P L E A D

S A F E T Y H O G A NR E P O R T S SIKKER ARBEJDSADFÆRD. Rapport for: John Doe ID: HA Dato: 30 Marts 2012 S E L E C T D E V E L O P L E A D S E L E C T D E V E L O P L E A D H O G A NR E P O R T S S A F E T Y SIKKER ARBEJDSADFÆRD Rapport for: John Doe ID: HA154821 Dato: 30 Marts 2012 2 0 0 9 H O G A N A S S E S S M E N T S Y S T E M S, I N

Læs mere

Rehabilitering set med hjertepatienternes øjne

Rehabilitering set med hjertepatienternes øjne Rehabilitering set med hjertepatienternes øjne Resultater fra en patientundersøgelse Sundhedschef Charlotte Kira Kimby Temadag for hjertefysioterapeuter d. 21. juni 2012 Formål med patientundersøgelsen

Læs mere

Belastning hos kvinder i det kirurgiske forløb for brystkræft

Belastning hos kvinder i det kirurgiske forløb for brystkræft Belastning hos kvinder i det kirurgiske forløb for brystkræft Lone Jørgensen Klinisk Sygeplejespecialist, SD, cand.cur., ph.d. studerende Klinik Kirurgi og Kræftbehandling Aalborg Universitetshospital

Læs mere

Det siger FOA-medlemmer om sociale aktiviteter med kollegerne

Det siger FOA-medlemmer om sociale aktiviteter med kollegerne Det siger FOA-medlemmer om sociale aktiviteter med kollegerne FOA Kampagne og Analyse Juni 2012 FOA har i perioden fra 1.-12. juni 2012 gennemført en undersøgelse via forbundets elektroniske medlemspanel

Læs mere

Tilbagevenden fra barsel. Sammenfatningsrapport

Tilbagevenden fra barsel. Sammenfatningsrapport Tilbagevenden fra barsel Sammenfatningsrapport Har du afsluttet en barselsorlov inden for de seneste fem år? Svarprocent: 1% (N=881)Spørgsmålstype: Vælg en Ja 496 Nej 385 Svar i alt 881 6 Har du afsluttet

Læs mere

Kort sagt: succes med netdating.

Kort sagt: succes med netdating. Indledning I denne e- bog får du en guide til, hvordan du knækker netdating koden! Du finder alt hvad du skal bruge, for at komme igang med at møde søde piger på nettet. Få f.eks. besvaret følgende spørgsmål:

Læs mere

FORANDRINGSPROCESSER - Menneskelige reaktioner på forandringer

FORANDRINGSPROCESSER - Menneskelige reaktioner på forandringer FORANDRINGSPROCESSER - Menneskelige reaktioner på forandringer Den 26. november 2014 Ved chefkonsulent og partner: Birgitte Kurup bk@u-k.dk tlf. nr. 29437572 Silkeborgvej 781, 8220 Brabrand De to niveauer

Læs mere

Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark

Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark Mennesket er et socialt væsen Hvad indebærer det? At vi alle har et grundlæggende behov for at opleve

Læs mere

ARBEJDSPLADSVURDERING

ARBEJDSPLADSVURDERING ARBEJDSPLADSVURDERING Kortlægning KORTLÆGNING IDRÆTSEFTERSKOLEN KLINTSØGAARD Introduktion Alle virksomheder har pligt til at gennemføre en Arbejdspladsvurdering (APV) minimum hvert 3. år, der omfatter

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

SÆRIMNER. Historien om Hen

SÆRIMNER. Historien om Hen SÆRIMNER Historien om Hen Et novellescenarie af Oliver Nøglebæk - Særimner 2014 KOLOFON Skrevet af: Oliver Nøglebæk Varighed: 2 timer Antal Spillere: 4 Spilleder: 1 HISTORIEN OM HEN Scenariet er en roadmovie

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation. Dags dato -- -- -- åå mm-dd

DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation. Dags dato -- -- -- åå mm-dd DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation Dags dato -- -- -- åå mm-dd Dit studieløbenummer --------------------- foreligger ikke Dine initialer : Din alder: år Er du mand

Læs mere

25-års jubilarer i københavn - 2009 Af: StilladsInformation

25-års jubilarer i københavn - 2009 Af: StilladsInformation 25-års jubilarer i københavn - 2009 Af: StilladsInformation Torsdag den 3. december 2009 blev der igen holdt jubilæumsreception for 25-års jubilarer i Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920 i København.

Læs mere

Samarbejde og inklusion

Samarbejde og inklusion 1 Samarbejde og inklusion Materielle Tid Alder B4 30-60 min 13-15 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, normer/stereotyper, skolemiljø Indhold En bevægelsesøvelse, hvor eleverne bliver udfordret på deres interkulturelle

Læs mere

SF-36 SPØRGESKEMA OM HELBREDSTILSTAND

SF-36 SPØRGESKEMA OM HELBREDSTILSTAND SF-36 SPØRGESKEMA OM HELBREDSTILSTAND VEJLEDNING: Dette spørgeskema handler om din opfattelse dit helbred. Oplysningerne vil give et overblik over, hvordan du har det, og hvor godt du er i stand til at

Læs mere

Mænd og lungekræft. Svend Aage Madsen Rigshospitalet. Svend Aage Madsen. Forekomst og dødelighed. Dødelighed: Svend Aage Madsen

Mænd og lungekræft. Svend Aage Madsen Rigshospitalet. Svend Aage Madsen. Forekomst og dødelighed. Dødelighed: Svend Aage Madsen Rigshospitalet Forekomst og dødelighed Forekomst: M/K 1,18 Dødelighed: M/K 1,26 Tlf: +45 35454767 - E-mail: svaam@rh.dk & svendaage@madsen.mail.dk 1 Lungekræft-uligheden Mænd i DK har 18 procent større

Læs mere

Psykiske lidelser på arbejdspladsen

Psykiske lidelser på arbejdspladsen 9. maj 2014 Psykiske lidelser på arbejdspladsen FOA har i perioden 21.-31. marts 2014 gennemført en undersøgelse via forbundets elektroniske medlemspanel om bl.a. holdningen til kolleger med alvorlige

Læs mere

Undersøgelse om seksuel chikane blandt 3F ere inden for Privat Service, Restauration og Hotel. Udarbejdet af Analyse Danmark A/S 2015

Undersøgelse om seksuel chikane blandt 3F ere inden for Privat Service, Restauration og Hotel. Udarbejdet af Analyse Danmark A/S 2015 Undersøgelse om seksuel chikane blandt 3F ere inden for Privat Service, Restauration og Hotel Udarbejdet af Analyse Danmark A/S 2015 Dataindsamling & Metode Datagrundlaget for undersøgelsen er baseret

Læs mere

Statistisk oversigt Spørgeskema resultater

Statistisk oversigt Spørgeskema resultater Statistisk oversigt Spørgeskema resultater 1 Vi har lavet to forskellige spørgeskemaer. Et spørgeskema til Biibo.dks eksisterende brugere, hvor vi fik lov til at bruge Biibo.dks brugerdatabase og et til

Læs mere

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt?

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt? Interview gruppe 2 Interviewperson 1: Hvad hedder i? Eleverne: Anna, Fatima, Lukas Interviewperson 1: Hvor gamle er i? Eleverne: 15, 16, 15. Interviewperson 1: Jeg ved ikke hvor meget i lige har hørt,

Læs mere

HVORDAN ETABLERES NYE FÆLLESKABER, SOM KAN SKABE NYE KULTURER V/ TANJA KIRKEGAARD, PSYKOLOG, PH.D. ARBEJDSMEDICIN, HOSPITALSENHEDEN VEST

HVORDAN ETABLERES NYE FÆLLESKABER, SOM KAN SKABE NYE KULTURER V/ TANJA KIRKEGAARD, PSYKOLOG, PH.D. ARBEJDSMEDICIN, HOSPITALSENHEDEN VEST HVORDAN ETABLERES NYE FÆLLESKABER, SOM KAN SKABE NYE KULTURER V/ TANJA KIRKEGAARD, PSYKOLOG, PH.D. ARBEJDSMEDICIN, HOSPITALSENHEDEN VEST FÆLLESSKAB SAMMENHOLD FÆLLESSKAB MED KOLLEGER FÆLLESSKAB MED LEDEREN

Læs mere

Hvordan lærer vi sikkerhed? -betragtninger ud fra et projekt om sikkerhed blandt tømrerlærlinge

Hvordan lærer vi sikkerhed? -betragtninger ud fra et projekt om sikkerhed blandt tømrerlærlinge Regine Grytnes, ph.d. stud. regine.grytnes@vest.rm.dk Hvordan lærer vi sikkerhed? -betragtninger ud fra et projekt om sikkerhed blandt tømrerlærlinge Epoxy konferencen Svendborg, 22. marts 2012 Aarhus

Læs mere

PORTRÆT // LIVTAG #6 2011

PORTRÆT // LIVTAG #6 2011 P PORTRÆT // LIVTAG #6 2011 6 Jeg elsker mit job. En god dag for mig, er en dag, hvor jeg er på arbejde, siger Dennis, der har ansvaret for butikkens kiosk og blandt andet også står for indkøb af varer

Læs mere

Udbrændthed og brancheskift

Udbrændthed og brancheskift Morten Bue Rath Oktober 2009 Udbrændthed og brancheskift Hospitalsansatte sygeplejersker der viser tegn på at være udbrændte som konsekvens af deres arbejde, har en væsentligt forøget risiko for, at forlade

Læs mere

SF Ungdom GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG

SF Ungdom GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG INDEN I TAGER AF STED, SÅ HUSK: Undersøg, hvornår der er pause op uddannelsesstedet, og hvornår I kan regne med, at der er mange mennesker at tale med. Ring evt. til skolen

Læs mere

FOREBYGGELSE AF MSB BETYDNINGEN AF DET SOCIALE - SJAKKETS OG VIRKSOMHEDENS ROLLE

FOREBYGGELSE AF MSB BETYDNINGEN AF DET SOCIALE - SJAKKETS OG VIRKSOMHEDENS ROLLE FOREBYGGELSE AF MSB BETYDNINGEN AF DET SOCIALE - SJAKKETS OG VIRKSOMHEDENS ROLLE Jeppe Z. N. Ajslev Phd. studerende Roskilde Universitet og Byggeriets Arbejdsmiljøbus FYSISK BELASTENDE ARBEJDE I BYGGEBRANCHEN

Læs mere

Vi vil bede dig om at besvare spørgsmålene et ad gangen, med udgangspunkt i din umiddelbare reaktion på det der spørges om.

Vi vil bede dig om at besvare spørgsmålene et ad gangen, med udgangspunkt i din umiddelbare reaktion på det der spørges om. Vi vil gerne takke dig for at du deltager i denne undersøgelse. Den gennemføres af Center for Tests og Eksperimental Socialpsykologi (CETES) i samarbejde med Stressklinikken, ved Aalborg Universitet. Vi

Læs mere

Plan for workshop 1. Præsentation

Plan for workshop 1. Præsentation En blå negl er ikke til at undgå! - Unge socialiseres til ulykker Regine Grytnes, Kurt Rasmussen og Kent J. Nielsen, Arbejdsmiljøkonferencen 28, Nyborg Strand Plan for workshop 1. Præsentation 2. Introduktion

Læs mere

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER BØRNEINDBLIK 6/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 6/2014 1. ÅRGANG 15. SEPTEMBER 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES SYN PÅ FORÆLDRE STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER Mange 13-årige oplever stressede forældre,

Læs mere

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole.

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010 Knuser dit hjerte SC 1. SKOLEGANG DAG Signe og Michelle er på vej til time. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. MICHELLE Ej,

Læs mere

Psykisk APV 2018 Side 1 af 17

Psykisk APV 2018 Side 1 af 17 PSYKISK APV 2018 Totalrapport Svarprocent: 87% beelser: 3.022 INDLEDNING Kære MED-udvalg I september måned gennemførte alle arbejdspladser i Varde Kommune APV- og Trivselsundersøgelsen 2018. Denne rapport

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

En pjece til almen praksis. At tale om. overvægt. med din mandlige patient. Rigshospitalet

En pjece til almen praksis. At tale om. overvægt. med din mandlige patient. Rigshospitalet En pjece til almen praksis At tale om overvægt med din mandlige patient Rigshospitalet Indledning Den praktiserende læge er vigtig i indsatsen mod svær overvægt. Både i det forebyggende arbejde og i behandling

Læs mere

Selvevaluering 2009 10

Selvevaluering 2009 10 Selvevaluering 2009 10 Selvevalueringen er foretaget i 2 klasser i foråret 2010. Lever skolen generelt op til værdigrundlaget? I høj grad 52.6% I nogen grad 47.4% I ringe grad 0% Bliver du under dit ophold

Læs mere

SOCIALE MEDIER BRUG, INTERESSEOMRÅDER OG DEBATLYST KONKLUSION

SOCIALE MEDIER BRUG, INTERESSEOMRÅDER OG DEBATLYST KONKLUSION SOCIALE MEDIER BRUG, INTERESSEOMRÅDER OG DEBATLYST KONKLUSION En anden væsentlig konklusion i rapporten er, at det ikke er på de, befolkningen debatterer mere politiske emner men det varierer med bl.a.

Læs mere

Prædiken over Den fortabte Søn

Prædiken over Den fortabte Søn En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Spørgeskema om psykisk arbejdsmiljø. Her er gjort plads til institutionens/firmaets eget logo og navn

Spørgeskema om psykisk arbejdsmiljø. Her er gjort plads til institutionens/firmaets eget logo og navn Spørgeskema om psykisk arbejdsmiljø Her er gjort plads til institutionens/firmaets eget logo og navn Hvilken afdeling arbejder du i? Hvad er din stilling? Psykisk arbejdsmiljø De følgende spørgsmål handler

Læs mere

Ulykkesforebyggelse Vi kan ikke undgå menneskelige fejl

Ulykkesforebyggelse Vi kan ikke undgå menneskelige fejl Ulykkesforebyggelse Vi kan ikke undgå menneskelige fejl Ved Pia Jakobsen arbejdsmiljøkonsulent & Ingrid Brunebjerg arbejds- og organisationspsykolog Ulykkesforebyggelse Ulykker hvad taler vi om? To tilgange

Læs mere

Politisk tillid. Figur 3.2. Politisk deltagelse: effekten af åbenhed ved høj og lav politisk interesse 0,8 0,7 0,6 0,5 0,4 0,3 0,2 0,1.

Politisk tillid. Figur 3.2. Politisk deltagelse: effekten af åbenhed ved høj og lav politisk interesse 0,8 0,7 0,6 0,5 0,4 0,3 0,2 0,1. Figur 3.2. Politisk deltagelse: effekten af åbenhed ved høj og lav politisk interesse 0,8 0,7 0,6 0,5 0,4 0,3 0,2 0,1 0 Lav åbenhed Høj åbenhed Lav politisk interesse Høj politisk interesse Politisk tillid

Læs mere

Kapitel 5. Noget om arbejde

Kapitel 5. Noget om arbejde Kapitel 5 Noget om arbejde 1 19 Gravid maler Anna Er der noget, der er farligt, altså i dit arbejde sådan i miljøet, du arbejder i? Det kan der godt være, men vi prøver så vidt muligt, ikke at bruge opløsningsmidler,

Læs mere

Danske erfaringer med interventioner i organisationer. Arbets- och miljömedicinskt vårmöte Göteborg, 17. maj 2019

Danske erfaringer med interventioner i organisationer. Arbets- och miljömedicinskt vårmöte Göteborg, 17. maj 2019 Danske erfaringer med interventioner i organisationer Arbets- och miljömedicinskt vårmöte Göteborg, 17. maj 2019 Lidt om mig selv... Kent J. Nielsen Psykolog, ph.d. Ansat på Arbejdsmedicin, Regionshospitalet

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø

Psykisk arbejdsmiljø Kære deltager Dette spørgeskema handler om psykisk arbejdsmiljø og trivsel på arbejdspladsen. Spørgeskemaet berører en lang række forskellige temaer, som fx samarbejde, ledelse, arbejdets organisering

Læs mere

Med Jesus i båden -3

Med Jesus i båden -3 Med Jesus i båden -3 Jesus udfordrer Mål: Forklar børnene, at Jesus udfordrer dem, der vil leve med ham, så de kan lære at stole på ham. På denne måde kan Jesus gøre det umulige igennem os. Tekst: Matt.

Læs mere

1946 INST. FOR BIOMEDICIN. Totalrapport Svarprocent: 60% Antal besvarelser: Health

1946 INST. FOR BIOMEDICIN. Totalrapport Svarprocent: 60% Antal besvarelser: Health APV 2019 Totalrapport Svarprocent: 6 Antal besvarelser: 245 2000 Health INDLEDNING Indledning Medarbejdere og ledere på AU bør hver dag kunne møde op til et sundt og godt arbejdsmiljø, som skaber trivsel

Læs mere

Ligestilling er ikke noget, vi er født med. Det er et værdisæt, der skal indlæres. Og her er vi altså både oppe imod fastgroede kønsstereotyper,

Ligestilling er ikke noget, vi er født med. Det er et værdisæt, der skal indlæres. Og her er vi altså både oppe imod fastgroede kønsstereotyper, Ligestilling er ikke noget, vi er født med. Det er et værdisæt, der skal indlæres. Og her er vi altså både oppe imod fastgroede kønsstereotyper, klassisk opdragelse OG hjerneudvikling (Knudsen & Hyldig:

Læs mere

Motivation kan være nøglen Hvornår er nok, nok? Thomas Bredahl, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet,

Motivation kan være nøglen Hvornår er nok, nok? Thomas Bredahl, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet, Motivation kan være nøglen Hvornår er nok, nok? Thomas Bredahl, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet, tbredahl@health.sdu.dk Hvem er jeg? Thomas Gjelstrup Bredahl - Lektor i Fysisk aktivitet

Læs mere

CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING

CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING Evalueringsrapport angående PREP-Parkursus Parkursus A06-05 05, afholdt i Roskilde, Ungdommens Hus, maj 2006. Kursets form PREP er et kursusprogram for par, der ønsker at arbejde med deres forhold. Parkurset

Læs mere

APV Susanne Nielsen. Antal inviterede 12 Antal besvarelser 12 Svarprocent 100%

APV Susanne Nielsen. Antal inviterede 12 Antal besvarelser 12 Svarprocent 100% APV 2012 Susanne Nielsen Antal inviterede 12 Antal besvarelser 12 Svarprocent 100% APV 2012 - Susanne Nielsen side 1 OVERBLIK Gennemsnitlig score i afdelingen 4,00 2,50 2,00 1,50 1,00 0,50-3,95 Niveauet

Læs mere

Følelsesmæssige krav i kriminalforsorgen - resultater fra ph.d.-projekt

Følelsesmæssige krav i kriminalforsorgen - resultater fra ph.d.-projekt Følelsesmæssige krav i kriminalforsorgen - resultater fra ph.d.-projekt Dorte Raaby Andersen, sociolog Arbejdsmedicin, Regionshospitalet Herning -Universitetsklinik Følelsesmæssige krav i arbejdet Hvilken

Læs mere