DANSK POESI I SKOLEHAVEN SIDE 1 DANSK. Poesi i skolehaven

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DANSK POESI I SKOLEHAVEN SIDE 1 DANSK. Poesi i skolehaven"

Transkript

1 SIDE 1 DANSK POESI I SKOLEHAVEN DANSK Poesi i skolehaven

2 SIDE 2 DANSK POESI I SKOLEHAVEN

3 DANSK POESI I SKOLEHAVEN SIDE 3 DANSK Poesi i skolehaven INTRODUKTION Alle børn burde have mulighed for at kende den duft, der rammer dem, når de træder ind i et drivhus med tomater eller den helt særlige søde smag, der er i en gulerod, lige når den kommer op af jorden. Det at føle, smage, dufte, slå sig, rive sig på torne og brænde sig på en brændenælde kan åbne op for, at eleverne lærer at anvende deres sanser i danskfagligt øjemed. Gennem disse sansninger får eleverne mulighed for at udtrykke sig gennem en reel oplevelse i naturen. På den måde udvides deres sanselige univers, og deres læring bliver baseret på oplevelser og udforskning. I dette forløb skal eleverne anvende de sanselige erfaringer bevidst i deres arbejde med digtning. Forløbet er ikke underlagt en stram tidsramme, men optimalt set bør undervisningen i haven planlægges således, at der er noget, eleverne kan opleve eller sanse helst i perioden fra maj-september. Formål Formålet med forløbet er, at eleverne gennem deres arbejde i og uden for haven opnår en større sproglig opmærksomhed. Gennem udforskning af naturen i skolehaven, bliver eleverne bevidste om, hvordan de kan overføre den æstetiske og sanselige oplevelse til deres digte. De skal kunne tilpasse sprog, indhold, sproglige virkemidler, layout og stemning, så det passer ind i skabelonen for et givent digt. Samtidig skal eleverne lære at skrive inden for bestemte lyriske undergenrer. Eleverne skal lære at fortolke litteratur og formidle og kommunikere viden og budskaber i både formelle og uformelle situationer. Eleverne skal opnå praktisk færdighed med sprog og tekster gennem undervisning, oplevelse, udforskning og erfaring, og de skal i stadig højere grad kunne give udtryk for egne tanker, følelser, oplevelser og viden. Klassetrin klasse Tid på året Maj september

4 SIDE 4 DANSK POESI I SKOLEHAVEN FÆLLES MÅL KOMPETENCEOMRÅDE KOMPETENCEMÅL Færdigheds- og vidensmål FREMSTILLING Eleven kan udtrykke sig i skrift, tale, lyd og billede i velkendte faglige situationer. Håndskrift og layout Eleven kan anvende et enkelt genretilpasset layout. Eleven har viden om opsætning af tekst i håndskrift og tekstbehandling. Fremstilling Eleven kan udtrykke sig kreativt og eksperimenterende. Eleven har viden om ordforråd og sproglige valgmuligheder.

5 DANSK POESI I SKOLEHAVEN SIDE 5 EksemplER på læringsmål Eleven kan anvende den korrekte layoutskabelon i forhold til, hvilken type digt de skriver. Eleverne kan omsætte og anvende det, de sanser, til deres lyriske arbejde. Eleven kan tilpasse præsentationen af deres digte, så der er sammenhæng mellem præsentation og indhold. Eleven kan anvende billedsprog i form af farvesymbolik, simili og simple metaforer. Eleven kan karakterisere kendetegnene for de typer af digte, der arbejdes med. Formuleret til eleverne - Du skal kunne skrive dine digte, så layout passer til digtets undergenre (f.eks. haiku eller formdigte). - Du skal kunne tilpasse dit layout til indholdet i dine digte. - Du skal kunne bruge farvesymbolik, simili og metaforer i nogle af dine digte. - Du skal kunne genkende de typer af digte, du arbejder med, og forklare, hvad der er karakteristisk for dem.

6 SIDE 6 DANSK POESI I SKOLEHAVEN BESKRIVELSE AF UNDERVISNINGSAKTIVITETEN Omfang og forløb LEKTION 1 LEKTION 2 LEKTION LEKTION 6-7 LEKTION 8-9 Maj eller august Maj eller august Maj/juni eller august/september Juni eller september Juni eller september Dejlige digte 1 Dejlige digte 2 Poesi med alle sanser Redigering og præsentation Afrunding og evaluering I KLASSEN I KLASSEN I SKOLEHAVEN I KLASSEN I KLASSEN Planlægning Inden forløbets start skal du have nogle digte klar, der er repræsentative for de enkelte genrer, eller anvende eksemplerne, der følger med i forløbet. Inden besøget i skolehaven skal du på forhånd have udvalgt nogle steder i haven, der er egnede til formålene. Det er vigtigt, at eleverne får brugt alle sanser under arbejdet i skolehaven. I kan eventuelt tale om det i klassen, inden I tager i haven. Elever kender ofte nogle hemmelige steder, hvor der måske er en særlig stemning, lys eller lyd. Til sidst i forløbet skal du sørge for, at der er gjort plads til elevernes digte (væg, spanske tavler eller andet). Arbejdsform Første del af forløbet foregår på skolen og varer to lektioner. Her taler klassen fælles om, hvilke former for digte der findes. Du præsenterer ved hjælp af skabeloner forskellige typer digte. Det kan være formdigte, 11-ordsdigte, haikudigt eller sansedigte. Arbejdet i haven er tænkt som tre workshops af 45 minutters varighed pr. workshop. På hver workshop skal eleverne skrive et digt, der dækker en lyrisk undergenre. Når eleverne har været gennem skriveprocessen, skal de hjemme på skolen finpudse deres digte, illustrere dem og udvælge de bedste, som hænges op i klasseværelset på en digtvæg eller lyrikvæg. MaterialeVALG Før og under skolehavebesøget skal der bruges skriveredskaber, kinabog/hæfte, plasticlommer, poser/beholdere til det pynt I tager med hjem og fedtfarver/farveblyanter. Efter besøget skal I bruge karton, farveblyanter, tegnestifter/hæftemasse (lærertyggegummi), pynt i form af eksempelvis blade, grene, bark og mos fra skolehaven.

7 DANSK POESI I SKOLEHAVEN SIDE 7 GennemførSEL af undervisningsforløb LEKTION 1. DEJLIGE DIGTE 1 Intro I denne lektion skal eleverne præsenteres for to typer af digte. Inden du præsenterer eleverne for digtene, kan du med fordel tale med klassen om, at man ofte bruger sine sanser og følelser, når man skriver digte. For at illustrere forskellen på, hvad eleverne sanser, alt afhængig af hvor de befinder sig, kan du vælge, at haikudigtet skal handle om en oplevelse, eleverne har haft i naturen, og lade formdigtet handle om noget, der karakteriserer bymiljøet. Det kan eksempelvis være biler. Det er mest hensigtsmæssigt, at lektion 1 og 2 finder sted lige før, eleverne skal i skolehaven, mens haven er i fuld flor. Det giver forløbet sammenhæng og passer fint med, at eleverne skal være ude i mange timer. Materialer Kinabog/hæfte Blyant og viskelæder og gerne farveblyanter Gennemførsel Klassesamtale om, hvad et digt er/kan være. Tal om, at farver kan bruges til at symbolisere en stemning eller en følelse (se link side 15). Lad også eleverne tale om oplevelser, hvor deres sanser har været i brug og måske er blevet udfordret. Det kan være lugten af et lejrbål, lyden til en koncert, synet af en smuk solnedgang, følelsen af kulde ved årets første badetur eller lignende. Sørg for, at eleverne kender og er opmærksomme på alle sanser. Klassen ser eksempler på haikudigte og formdigte. Eleverne skriver selv et haikudigt og et formdigt. Hvis der er tid, kan eleverne illustrere deres digte, de kan eventuelt anvende de farver, som de bruger til at symbolisere noget med i digtet. Forklar eleverne om simili og metaforer, og lad eleverne selv komme med eksempler. Sidst på timen læser eleverne deres digte op for hinanden. Der lægges her vægt på, at eleverne læser med den rette intonation og har formået at bruge simili, metaforer eller farvesymbolik i digtet.

8 SIDE 8 DANSK POESI I SKOLEHAVEN Eksempler på digte Haikudigt Formdigt En gammel dam; en frø hopper i - Lyden af vand. Af Matsuo Basho 11-ordsdigt Grøn En frø giver mig håb Farven gør mig glad Naturen Af Ann Arleth kalenderdigt April er en måned hvor alt kan ske Vi kan få både regn og sne Vi kan nyde solens spæde stråler Mens vi en sang i haven skråler Af Ann Arleth blogspot.dk

9 DANSK POESI I SKOLEHAVEN SIDE 9 LEKTION 2. DEJLIGE DIGTE 2 Intro I denne lektion skal eleverne arbejde med kalenderdigte og sansedigte. Eleverne skal først introduceres for de to typer digte, hvorefter de skriver og præsenterer deres digte for klassen. Til sidst skal de i deres grupper tale om, hvad der karakteriserer de forskellige digte og give respons til hinanden på, hvad der kunne være gjort anderledes. Materialer Kinabog/hæfte Blyant, viskelæder og gerne farveblyanter Gennemførsel Klassen ser fælles på lærerens eksempler. Klassen inddeles i grupper med tre elever i hver gruppe. Alle grupper skal skrive et kalenderdigt. Det kan for eksempel være om måneden maj eller august. Digtene gemmes til lektion 3-5 i maj-juni eller august-september, hvor eleverne skal i skolehaven. Digtene læses højt i grupperne, og eleverne kommenterer på hinandens digte. Det kan være en god ide at bede eleverne tage noter, mens der læses op. Noterne kan de bruge, når de senere selv skal skrive netop dén type digt. Eleverne skal tage stilling til følgende: Opfylder digtet kravene for genren? Kunne der være brugt andre ord?

10 SIDE 10 DANSK POESI I SKOLEHAVEN årstidsangen Tekst: Mogens Lorentzen Melodi: Knudåge Riisager 1. Nord og syd og øst og vest er alle vegne hen. Når i Vesterhavet solen er begravet, står den op i Østersø den næste dag igen. 2. Mandag, tirsdag, onsdag, torsdag, fredag, lørdag... mon ikke vi skal bruge hele denne uge for at sove rigtig længe søndag morgestund. 3. Januar og februar og marts, april og maj. Først i juni kommer søndenvind og sommer. Fra Skt.Hans går dagene igen den korte vej. 4. Hveden er en vigtigper, er skaldet, tæt og tyk. Havremandens klokker ringer, når han rokker. Rug har ikke nær så lang og flot paryk som byg. 5. Juli og august - og nu står rugen tung og gul. Så blir det september, oktober og november. Og til allersidst december, også er det jul.

11 DANSK POESI I SKOLEHAVEN SIDE 11 LEKTION POESI MED ALLE SANSER Intro Du har på forhånd planlagt tre stationer/workshops, hvor eleverne skal arbejde med forskellige former for digtning. Hver workshop varer 40 minutter. I begyndelsen af hver workshop ridser du op, hvad der karakteriserer netop dén type digt, eleverne skal til at skrive. Materialer Blyant, viskelæder, farveblyanter Saks og lim Kinabog/hæfte Gennemførsel Workshop1: Haiku. Haikudigte rimer sjældent. Dette kan være nødvendigt at gøre eleverne opmærksomme på igen, da opgaven ellers vil forekomme uoverskuelig for mange elever. Du kan bestemme, hvad haikuet skal handle om. Det er en fordel at vælge noget med få stavelser, da det giver eleverne en større frihed til at lege med digtets øvrige ord. Et eksempel kunne være eg eller bøg. Workshop 2: Kalenderdigt. Brug eventuelt Årstidssangen som inspiration. Digtet skal naturligvis omhandle den måned, klassen er i haven, og de ting, man oplever i haven den pågældende måned. Digtene kan være både korte og lange, men det er nok en god ide at lave en fælles skabelon, der kan tages udgangspunkt i. Workshop 3: Sansedigt. Hver elev vælger en grøntsag, blomst eller plante fra haven. Helst ikke noget, der er for skrøbeligt, da eleverne gerne skal kunne røre ved det, uden at det går i stykker. Eleverne skal lave et digt, der beskriver, hvordan det, de har valgt, dufter, føles, ser ud, og hvordan det lyder, som f.eks. når man bider i et æble eller knækker stænglen på en blomst. Til sidst må eleverne skrive et digt efter eget valg. Det får de lidt længere tid til. Digtet skal indeholde simili eller metaforer og farvesymbolik.

12 SIDE 12 DANSK POESI I SKOLEHAVEN LEKTION 6-7. REDIGERING OG PRÆSENTATION Intro Eleverne skal i denne lektion renskrive og dekorere deres digte, og de skal i grupper kunne argumentere for layoutet af deres digt. Materialer Karton i forskellige farver og størrelser, Lim (gerne limpistol) Farveblyanter, blyanter, viskelæder Gennemførsel Du har på forhånd ryddet en væg eller nogle spanske tavler, så der er rigeligt med plads til at hænge digtene op. Du gør eleverne opmærksomme på, at de skal udvælge deres bedste digt. Digtet skal både i form og indhold opfylde genren og de krav, du stillede, da klassen var i skolehaven. Eleverne skal udvælge det, de selv synes, er deres bedste digt. Alternativt kan de læse alle deres digte op for hinanden i grupper på fire for så fælles at udvælge det bedste fra hvert gruppemedlem. Det kan være en god øvelse i at træne elevernes argumentationsteknik, samtidig med at eleverne får øvelse i at læse digte højt og dermed får fokus på vigtigheden af intonationen i deres oplæsning og digtets rytme. Eleverne skal i grupperne forklare, hvorfor deres digt har det layout, som det har. Eleverne skal med sammenhængende skrift skrive digtet over på et stykke linjeret papir, hvorpå de klistrer det på et stykke karton og pynter det med de ting, klassen medbragte fra haven.

13 DANSK POESI I SKOLEHAVEN SIDE 13 LEKTION 8-9. AFRUNDING OG EVALUERING Intro I denne lektion skal eleverne selv evaluere på forløbet, og du skal lave en summativ evaluering af elevernes læring. Hvad har de lært? Hvordan har det været at bruge skolehaven som sanserum? Dette gøres enten på en Padlet (en side, der fungerer som en digital kollaborativ opslagstavle, hvor eleverne kan skrive individuelt på computer eller tablet/ telefon) eller i hånden på papir. Den summative del af evalueringen foregår i klassen ved, at eleverne sætter post-its på de ophængte digte. Der skal stå elevens navn på deres post-it, hvilket type digt det er, og hvordan de kan se det. Eleverne skal lave mindst tre post-it-sedler. De tre sedler skal have overskrifterne: haiku, sansedigt og kalenderdigt. Materialer Skriveredskaber eller computere/tablets Post-it to pakker Tegnestifter eller tape til at hænge digtene op med Gennemførsel Fortæl eleverne, at de skal tage tre post-its, en til hver type digt. Øverst på hver post-it skriver eleven sit navn og nedenunder skriver de henholdsvis: haiku, sansedigt og kalenderdigt. Lise S. Haikudigt Eleverne skal nu læse/kigge på hinandens digte. Når de har valgt, hvilke digte de vil sætte post-its på, skal de gå tilbage til deres pladser og skrive, hvorfor de mener, et givent digt tilhører en bestemt genre. Der må ikke samtales under denne del af evalueringen. Det kan være en fordel at fortælle eleverne, at når en post-it en gang er sat på et digt, må den ikke flyttes. På den måde undgår du, at eleverne efterligner hinanden. Hvorfor er det Haiku? Fordi digtet består af 17 stavelser i alt. 1. vers: 5 stavelser 2. vers 7 stavelser 3. vers: 5 stavelser Nu kan du fortsætte med elevernes evaluering af forløbet, enten på den padlet, du har lavet til formålet, eller på papir. Du kan eventuelt bruge elevernes udsagn til en mundtlig fælles evaluering af forløbet.

14 SIDE 14 DANSK POESI I SKOLEHAVEN Forslag til evaluering Tegn på læring Eleven forklarer kendetegnene ved et haikudigt, et formdigt, et 11-ordsdigt og et kalenderdigt. Eleven anvender kendetegnene i egen produktion. Eleven anvender et layout, der svarer til den valgte undergenre. Eleven skriver med letlæselig sammenbunden skrift. Eleven udtrykker sig ved brug af billedlige virkemidler og symboler i egne digte. Eleven begrunder valg af virkemidler. FORSLAG TIL UDFORDRINGSOPGAVER Mange af H.C. Andersens eventyr foregår helt eller delvist i uderummet, hvorfor hans billedsprog også ofte er forbundet med naturen. Det er oplagt at anvende H.C. Andersens digte og eventyr til at tale om simili og metaforer i forhold til arbejdet med digte og specielt digte, der som her er inspireret af elevernes færden i skolehaven. Allerede i dette forløb vil nogle elever kunne arbejde med farvesymbolik og begynde at anvende billedsprog i deres digte, ligesom de elever, der har meget let ved arbejdet, kan udfordres i arbejdet med besjæling og måske endda metrik. Hvis du vil arbejde videre med den lyriske genre, er det oplagt at arbejde med besjæling. Du kan forklare eleverne, hvad besjæling er, og bede dem besjæle noget, de har lagt særligt mærke til i skolehaven. Eleverne kan skrive en form for biodigte over det, de har besjælet. Det kan være et træ eller en spire, der er på vej op af jorden. Normalt skriver man biodigte om personer, så det kan være nødvendigt at justere i skabelonen for et biodigt. Du kan eventuelt have nogle ideér/forslag parat til de elever, der finder genren vanskelig. Bed dem skrive om noget, du vælger (f.eks. en gulerod), når de f.eks. skal skrive deres formdigt, så de ikke bruger deres tid på at skulle udvælge, hvad de skal skrive om. Det kan være til stor hjælp for mange med et huskeark med de regler, der er for de lyriske undergenrer, I arbejder med. Huskearket kan eleverne klistre i deres kinabog. Pynt lyrikvæggen Det er en rigtig god ide at indsamle blomster, blade, kviste og sten til at pynte lyrikvæggen med. Det minder eleverne om dagen i skolehaven og giver god mening i forhold til forløbets fokus på at forbinde indhold og layout.

15 DANSK POESI I SKOLEHAVEN SIDE 15 LINKS OG LITTERATUR LINKS Farvesymbolik Padlet LITTERATUR Digt en tiger Af Marianne Keinicke. Bogen kan lånes på CFU. Bogen understøtter elevernes æstetisk-kreative processer med mange gode opgaver og eksempler. Bogen kan anvendes som en slags grundbog i forløbet eller som inspiration til læreren. Hånden fuld af digte Af Jonna Byskov Nielsen og Marianne Keinicke. Lærervejledning og elevbøger kan lånes på CFU. Bogen er relevant i forbindelse med forløbet, da der er rigtig mange eksempler på digtning i og med naturen. Bogen er skrevet i et let forståeligt sprog og kan bruges enten som en slags grundbog i forløbet eller blot til inspiration. Forløb om lyrik Her er der mulighed for, at eleverne kan lytte til digte, der er eksemplariske for genren. Klik på link i PDF og gå direkte til materialet!

16

SIDE 1 DANSK. Fagbogen i skolehaven

SIDE 1 DANSK. Fagbogen i skolehaven SIDE 1 DANSK fagbogen i skolehaven DANSK Fagbogen i skolehaven SIDE 2 DANSK fagbogen i skolehaven DANSK fagbogen I skolehaven SIDE 3 DANSK FAGBOGEN I SKOLEHAVEN INTRODUKTION Arbejdet med fagbøger og produktion

Læs mere

Udeskoleforløb Naturlyrik

Udeskoleforløb Naturlyrik Udeskoleforløb Naturlyrik Naturlyrik Fag: Dansk Klassetrin : 2-4.klassetrin Sted: Naturen i nærheden Årstid: Hele året Formål: Eleverne skriver digte OM naturen I naturen og lærer om forskellige digtformer.

Læs mere

Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Fremstilling Fortolkning Kommunikation

Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Fremstilling Fortolkning Kommunikation Klasse: 3. klasse Skoleår: Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Fortolkning Kommunikation Færdigheds- og vidensområder : Forberedelse Respons Når jeg bliver stor

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job Fra interesser til forestillinger om fremtiden Uddannelse og job, eksemplarisk forløb for 4. - 6. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan træffe karrierevalg på baggrund af egne ønsker og forudsætninger

Kompetencemål: Eleven kan træffe karrierevalg på baggrund af egne ønsker og forudsætninger Parat til uddannelse Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 8. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan træffe karrierevalg på baggrund af egne ønsker og forudsætninger

Læs mere

LYRIK. Eksempler på forskellige lyriske teksttyper. Forslag til individuelle og parvise aktiviteter. Udarbejdet af pædagogisk konsulent

LYRIK. Eksempler på forskellige lyriske teksttyper. Forslag til individuelle og parvise aktiviteter. Udarbejdet af pædagogisk konsulent LYRIK Eksempler på forskellige lyriske teksttyper Forslag til individuelle og parvise aktiviteter Udarbejdet af pædagogisk konsulent Marianne Skovsted Pedersen PLANLÆGNING Fag/emne/periode: Lyrik 2. klasse

Læs mere

NATUR/TEKNOLOGI UKRUDT I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Ukrudt i skolehaven

NATUR/TEKNOLOGI UKRUDT I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Ukrudt i skolehaven SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI UKRUDT I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI Ukrudt i skolehaven SIDE 2 NATUR/TEKNOLOGI UKRUDT I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI UKRUDT I SKOLEHAVEN SIDE 3 NATUR/ TEKNOLOGI Ukrudt i skolehaven

Læs mere

Årsplan i dansk for Klasse 34 skoleåret 2014-2015 Signe Søe Kongsvold

Årsplan i dansk for Klasse 34 skoleåret 2014-2015 Signe Søe Kongsvold Klasse 34 har 9 lektioner dansk ugentligt. Derudover er der 30 minutters læse- eller skrivebånd dagligt. Aktiviteterne i læse- og skrivebånd kan ses herunder: Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Læsebånd

Læs mere

Find og brug informationer om uddannelser og job

Find og brug informationer om uddannelser og job Find og brug informationer om uddannelser og job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 4. 6. klasse Faktaboks Kompetenceområder: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Digt 1 Forløbsvejledning

Digt 1 Forløbsvejledning Digt 1 Forløbsvejledning Af Tatjana Novovic Godt at vide, før du går i gang Færdigheds- og vidensmål i forløbet Klik på billedet eller scroll ned i bunden af dokumentet for at se, hvilke mål forløbet opfylder.

Læs mere

Undervisningsforløb til indskolingen

Undervisningsforløb til indskolingen Undervisningsforløb til indskolingen Grantræet Grantræet, der er frit baseret på H.C. Andersens eventyr, kan give eleverne i indskolingen kendskab til den danske skov og indblik i, hvordan en historie

Læs mere

I forløbet arbejdes der med danskfagets færdigheds- og vidensmål inden for kompetenceområderne fremstilling og kommunikation.

I forløbet arbejdes der med danskfagets færdigheds- og vidensmål inden for kompetenceområderne fremstilling og kommunikation. Danskforløb 1.-2. klassetrin: Folder til nye elever på skolen Forløbet er entreprenørielt ved fokusering på, at eleverne udvikler ideer på baggrund af viden og erfaringer, og at de gennem deres handlinger

Læs mere

Vejnoveller fra Sophienborgsskolen

Vejnoveller fra Sophienborgsskolen Vejnoveller fra Sophienborgsskolen Angiv fag, klassetrin, kompetenceområde og færdigheds- og vidensmålpar for forløbet. Der må gerne være mere end et færdigheds- og vidensmålpar per forløb, men antallet

Læs mere

NATUR/TEKNOLOGI KAMPEN I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Kampen i skolehaven

NATUR/TEKNOLOGI KAMPEN I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Kampen i skolehaven SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI KAMPEN I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI Kampen i skolehaven SIDE 2 NATUR/TEKNOLOGI KAMPEN I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI KAMPEN I SKOLEHAVEN SIDE 3 NATUR/ TEKNOLOGI Kampen i skolehaven

Læs mere

MATEMATIK SÅNING I SKOLEHAVEN SIDE 1 MATEMATIK. Såning i skolehaven

MATEMATIK SÅNING I SKOLEHAVEN SIDE 1 MATEMATIK. Såning i skolehaven SIDE 1 MATEMATIK SÅNING I SKOLEHAVEN MATEMATIK Såning i skolehaven SIDE 2 MATEMATIK SÅNING I SKOLEHAVEN MATEMATIK SÅNING I SKOLEHAVEN SIDE 3 MATEMATIK Såning i skolehaven INTRODUKTION I dette forløb skal

Læs mere

Svimlende store og ok kaotiske kom med til Afrikas megabyer

Svimlende store og ok kaotiske kom med til Afrikas megabyer Introduktion og mål (Dansk 7.-9. klasse) Dansk, 7.-9. klassetrin. 2 lektioner (svarende til 90 min.) Materialer: Computer, tablet eller telefon. Introduktion Dette koncentrat er tredje del af en serie

Læs mere

Årsplan for dansk i 4.klasse

Årsplan for dansk i 4.klasse Årgang 13/14 Side 1 af 7 Årsplan for dansk i 4.klasse Formål for faget dansk: Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som kilde til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

Årsplan for dansk 5A skoleåret 2012-13. IK.

Årsplan for dansk 5A skoleåret 2012-13. IK. Årsplan for dansk 5A skoleåret 2012-13. IK. Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål 2009 - trinmål for faget dansk og plan 3. forløb, der dækker 5.- 6.- klassetrin. Derfor vil der være emner,

Læs mere

Miljø og lyrik. Lyrik i Grønt Flag Grøn Skole. Side 1. Trine Einspur

Miljø og lyrik. Lyrik i Grønt Flag Grøn Skole. Side 1. Trine Einspur Miljø og lyrik Trine Einspur Oplevelser og følelser er også en del af miljødebatten Ofte formidles miljøproblemer meget kontant og konkret med reference til naturvidenskaberne. Men miljøproblemer handler

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe Opgaveark Dansk, 3.-5.- klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og om at gøre eleverne dygtigere til at målrette deres emnevalg

Læs mere

HippHopp. Uge 13: Min krop. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Min krop side 1

HippHopp. Uge 13: Min krop. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Min krop side 1 Uge 13: Min krop Vejledning til HippHopp guider Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Min krop side 1 HIPPY HippHopp uge_13_guidevejl_min_krop.indd 1 06/07/10 11.10 Denne vejledning er et supplement

Læs mere

Målstyret undervisning Dansk udskoling

Målstyret undervisning Dansk udskoling ffm.emu.dk Målstyret undervisning Dansk udskoling 22. april 2015 Inger-Lise Lund illu@ucc.dk Forenklede Fælles Mål udskoling A Gennemgang af målhierarki ffm.emu.dk C Danskhed og national identitet Danas

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

NATUR/TEKNOLOGI HØSTDAG I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Høstdag i skolehaven

NATUR/TEKNOLOGI HØSTDAG I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Høstdag i skolehaven SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI HØSTDAG I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI Høstdag i skolehaven SIDE 2 NATUR/TEKNOLOGI HØSTDAG I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI HØSTDAG I SKOLEHAVEN SIDE 3 NATUR/ TEKNOLOGI Høstdag i skolehaven

Læs mere

Fagbog om kæledyr - 2. klasse - 30 lektioner

Fagbog om kæledyr - 2. klasse - 30 lektioner Fagbog om kæledyr - 2. klasse - 30 lektioner FRA FÆLLES MÅL Kompetanceområde: Fremstilling Kompetancemål: Eleven kan udtrykke sig i skrift, tale, lyd og billeder i nære og velkendte situationer. Færdigheds-

Læs mere

Undervisningsmateriale samt eleveksempel lavet i BookCreator

Undervisningsmateriale samt eleveksempel lavet i BookCreator Undervisningsmateriale samt eleveksempel lavet i BookCreator Litteraturarbejde og Logbog 3. klasse Pelle Pamfilius Rejsen mod landet i Øst, 20 uger (her kun et udsnit), INDHOLDSFORTEGNELSE Side 3: Billeder

Læs mere

Kompetenceområdet kommunikation. Tirsdag den 4. august

Kompetenceområdet kommunikation. Tirsdag den 4. august Kompetenceområdet kommunikation Tirsdag den 4. august Færdigheds- og vidensmål I kan planlægge læringsmålsstyret forløb inden for kompetenceområdet kommunikation I har viden om kompetenceområdet kommunikation

Læs mere

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål Boos ts kr i vel ys t en! AfRi k k edy r hav e Mål gr uppe: 4. 6. k l as s e Undervisningsforløb 4.-6. klasse Boost skrivelysten! Varighed: ca. 5 lektioner Af Rikke Dyrhave Forløbet Boost skrivelysten

Læs mere

Kompetenceområdet fremstilling. Mandag den 3. august 2015

Kompetenceområdet fremstilling. Mandag den 3. august 2015 Kompetenceområdet fremstilling Mandag den 3. august 2015 Færdigheds- og vidensmål I kan planlægge et læringsmålsstyret forløb inden for kompetenceområdet Fremstilling I har viden om kompetenceområdet Fremstilling

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe #26 Opgaveark Dansk, 3.-5. klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og at gøre eleverne dygtigere til at målrette emnevalget

Læs mere

Vi samler billeder og laver katalog/planche/novelle

Vi samler billeder og laver katalog/planche/novelle Side: 1/6 Vi samler billeder og laver katalog/planche/novelle Forfattere: Thomas Brahe Redaktør: Cathrine Terkelsen Info: Undervisningsforløbet er udviklet i samarbejde med Klavs Styrbæk og Pia Styrbæk.

Læs mere

Hvad var det dog, der skete?

Hvad var det dog, der skete? Lærervejledning Hvad var det dog, der skete? Af Andreas Jensen Indledning Hvad var det dog der skete - Fra digt til tegneserie er et danskfagligt forløb om dansk lyrik i et historisk perspektiv. Forløbet

Læs mere

Madopskrift forløbsvejledning

Madopskrift forløbsvejledning Madopskrift forløbsvejledning Af Tatjana Novovic Færdigheds- og vidensmål i forløbet Klik på billedet eller scroll ned i bunden af dokumentet for at se, hvilke mål forløbet opfylder. Niveau 3. 4. klasse

Læs mere

Lær Dhakas børn at kende. - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad Dhaka

Lær Dhakas børn at kende. - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad Dhaka Opgaveark Dansk og Natur/Teknologi, 1.-5. klasse Omfang: 2-4 lektioner (Plus 2-4 lektioner, hvis I bruger tillægsopgaverne) Lær Dhakas børn at kende - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad

Læs mere

Beskrivelser: Smagsbeskrivelser

Beskrivelser: Smagsbeskrivelser Side: 1/10 Beskrivelser: Smagsbeskrivelser Forfattere: Cathrine Terkelsen Faglige temaer: Skriveøvelser, Æbler Kompetenceområder: Fremstilling Introduktion: Med denne aktivitet lægges der op til, at eleverne

Læs mere

Lærervejledning Digital arkitekturtegning

Lærervejledning Digital arkitekturtegning Lærervejledning Digital arkitekturtegning Rum til at lære Billedkunst og Håndværk og Design 4.- 6. klassetrin Undervisningsforløbet Digital Arkitekturtegning rum til at lære sætter fokus på et af arkitektens

Læs mere

Dansk og innovation. Titel på inspirationsforløb

Dansk og innovation. Titel på inspirationsforløb Dansk og innovation Fag Klassetrin Kompetenceområder Færdigheds- og vidensmålpar Kommunikation (dialog) Dansk Indskoling Kommunikation og Fremstilling Eleven kan veksle mellem at lytte og ytre sig Eleven

Læs mere

BEVÆGELSE I UNDERVISINGEN INSPIRATION TIL BEVÆGELSE I DEN FAGOPDELTE UNDERVISNING

BEVÆGELSE I UNDERVISINGEN INSPIRATION TIL BEVÆGELSE I DEN FAGOPDELTE UNDERVISNING BEVÆGELSE I UNDERVISINGEN INSPIRATION TIL BEVÆGELSE I DEN FAGOPDELTE UNDERVISNING TIL BRUG I INDSKO- LINGEN Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 HÆFTETS OPBYGNING:... 4 LÆSEVEJLEDNING:... 4 GARMANNS GADE...

Læs mere

Årsplan for dansk i 6.klasse

Årsplan for dansk i 6.klasse Årgang 13/14 Side 1 af 7 Årsplan for dansk i 6.klasse Formål for faget dansk: Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som kilde til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

Innovation Step by Step

Innovation Step by Step Innovation Step by Step Elevhæfte. kl. verdens bedste læserum Et tværfagligt forløb mellem dansk og billedkunst Innovation Step by Step Et undervisningsmateriale til mellemtrinnet med fokus på arkitektur

Læs mere

Kursusmappe Uge 24: Superhelte og prinsesser

Kursusmappe Uge 24: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Uge 24: Superhelte og prinsesser Vejledning til HippHopp guider Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 24 Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp uge_24_guidevejl_superhelte_og_prinsesser.indd

Læs mere

FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS. Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans

FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS. Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans Dette er et gratis undervisningsforløb, der åbner op for fysisk tilgang til tekst. Vi vil gerne forundre,

Læs mere

SIDE 1 DANSK. Avisen i skolehaven

SIDE 1 DANSK. Avisen i skolehaven SIDE 1 DANSK avisen i skolehaven DANSK Avisen i skolehaven SIDE 2 DANSK avisen i skolehaven DANSK AVISEN I SKOLEHAVEN 3 DANSK AVISEN I SKOLEHAVEN INTRODUKTION Dette forløb kombinerer arbejdet med at fremstille

Læs mere

Lyrik - Poesiforløb over emnet: Kærlighed 7. klasse

Lyrik - Poesiforløb over emnet: Kærlighed 7. klasse Lyrik - Poesiforløb over emnet: Kærlighed 7. klasse Navn: Klasse Side 1 af 10 Verseskrivning Er verse-skrivning ikke svært? Jo, det ært. For når det ikke rimer spor bliver man sor. 1 1. Medbring et kærlighedstegn:

Læs mere

Forår. 1. Medbring eller find et tegn på forår. Du kan finde det i haven, skoven, stranden eller hjemme.

Forår. 1. Medbring eller find et tegn på forår. Du kan finde det i haven, skoven, stranden eller hjemme. Forår 1. Medbring eller find et tegn på forår. Du kan finde det i haven, skoven, stranden eller hjemme. 2 a: Du bliver delt ind i en gruppe, inden I skal i naturen. I naturen skal du bruge en af sanserne.

Læs mere

Den hemmelige. hule. Lærervejledning klassetrin

Den hemmelige. hule. Lærervejledning klassetrin Arkitekturundervisning i hele Danmark side 1 0. - 3. klassetrin Foto: Mariella Harpelunde Jensen er et kreativt undervisningsforløb, hvor eleverne eksperimenterer med at bygge modeller med inspiration

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Trækfuglen Opgaveark Dansk, 3.-4. klasse Omfang: 1-2 lektioner Billedtekster og overskrifter Billedtekster er meget vigtigere, end mange tænker. Og Børnenes Egen U-landskalender består netop grundlæggende

Læs mere

IND SKO LING LOMA IND SKO LING LOMA UNDERVISNINGS FORLØB UNDER VISNING LOKALE RÅVARER I MIN MAD

IND SKO LING LOMA IND SKO LING LOMA UNDERVISNINGS FORLØB UNDER VISNING LOKALE RÅVARER I MIN MAD S FORLØB og matematik Formålet med forløbet er at øge elevernes kendskab til de danske og lokale råvarer, da råvarekendskab er en vigtig del af maddannelse. Eleverne skal gennem aktiv deltagelse blive

Læs mere

Lav jeres egne samtalekort

Lav jeres egne samtalekort Side 1/5 Fag/klassetrin: Dansk og Natur/teknologi i 1.-4. klasse. 1.-2. klasse kan bruge samtalekortene sammen i klassen i stedet for at gennemføre cafémetoden, som eleverne skal være lidt ældre for at

Læs mere

Titel: Blæsten har så travlt i dag. Tema: Rim og remser Fag: Dansk Målgruppe: Indskoling

Titel: Blæsten har så travlt i dag. Tema: Rim og remser Fag: Dansk Målgruppe: Indskoling Titel: Tema: Rim og remser Fag: Dansk Målgruppe: Indskoling Søren Eppler har i denne musikvideo sat musik til Halfdan Rasmussens tekst: BLÆSTEN HAR SÅ TRAVLT I DAG I musikvideoen følger vi en dreng gennem

Læs mere

Faglig inspiration, innovation i idræt

Faglig inspiration, innovation i idræt Faglig inspiration, innovation i idræt Fag Klassetrin Kompetenceområde Idræt 8.-9.klasse Idrætskultur og relationer Færdigheds- og vidensmålpar Eleven kan deltage i udvikling af idrætslige aktivitetstilbud

Læs mere

sisg GDE D T E T SK S R K I R V V DE D T E se s N E D N DDE D T E

sisg GDE D T E T SK S R K I R V V DE D T E se s N E D N DDE D T E sig DET SKRIV DET SEND DET Lærervejledning & Redaktion: Jakob Skov Øllgård Grafisk design: Marianne Eriksen Foto: Mette Frandsen INDHOLD Til læreren Mistanke om vold? - hvad gør du? Sådan kan materialet

Læs mere

Årsplan for dansk i 2. klasse 2014 15. Timer og fordeling: Undervisningen består af 9 lektioner fordelt over fem dage.

Årsplan for dansk i 2. klasse 2014 15. Timer og fordeling: Undervisningen består af 9 lektioner fordelt over fem dage. Årsplan for dansk i 2 klasse 2014 15 Timer og fordeling: Undervisningen består af 9 lektioner fordelt over fem dage Materialer: D dansk for 2 klasse, en, Læsebogen, minilæseforståelsen, Læs og forstå i

Læs mere

MATEMATIK UDSTYKNING AF SKOLEHAVEN SIDE 1 MATEMATIK. Udstykning af skolehaven

MATEMATIK UDSTYKNING AF SKOLEHAVEN SIDE 1 MATEMATIK. Udstykning af skolehaven SIDE 1 MATEMATIK UDSTYKNING AF SKOLEHAVEN MATEMATIK Udstykning af skolehaven SIDE 2 MATEMATIK UDSTYKNING AF SKOLEHAVEN MATEMATIK UDSTYKNING AF SKOLEHAVEN 3 MATEMATIK UDSTYKNING AF SKOLEHAVEN INTRODUKTION

Læs mere

Evaluering af dansk efter 9 kl på Ahi Internationale Skole Det talte sprog. Fælles Mål. Ahi Internationale Skole.

Evaluering af dansk efter 9 kl på Ahi Internationale Skole Det talte sprog. Fælles Mål. Ahi Internationale Skole. Evaluering af dansk efter 9 kl på Ahi Internationale Skole 2013-14 Det talte sprog. Fælles Mål kunne lede møder og styre diskussioner udvikle et nuanceret ordog begrebsforråd fremlægge og formidle stof

Læs mere

Kemi, fordi? Lærervejledning: Sprogbaseret læring

Kemi, fordi? Lærervejledning: Sprogbaseret læring Kemi, fordi? Lærervejledning: Sprogbaseret læring 2 Introduktion til undervisningsforløb I dette undervisningsforløb lægges vægt på, at eleverne udvikler et nuanceret fagsprog, hvor de bruger ord og begreber

Læs mere

Undervisningsforløb 6M. - Ringsted by

Undervisningsforløb 6M. - Ringsted by Undervisningsforløb 6M - Ringsted by Baggrund for forløbet: Forløbet er udarbejdet af Mette Pedersen til en modtageklasse på mellemtrinnet på Dagmarskolen i Ringsted. Forud for forløbet besluttes det,

Læs mere

Rapbeatpoesi. Lyrikshow og undervisningsforløb for de ældste elever i grundskolen og de gymnasiale uddannelser. Elevopgaver. Af Kristian Pedersen

Rapbeatpoesi. Lyrikshow og undervisningsforløb for de ældste elever i grundskolen og de gymnasiale uddannelser. Elevopgaver. Af Kristian Pedersen Lyrikshow og undervisningsforløb for de ældste elever i grundskolen og de gymnasiale uddannelser Af Kristian Pedersen Før lyrikarrangementet 1. øvelse: Eleverne vælger en genre og prøver at lave deres

Læs mere

Bangla-blomster. Eleverne skal kende til, at lande kan have nationalblomster og skal kunne producere blomster i flere forskellige materialer.

Bangla-blomster. Eleverne skal kende til, at lande kan have nationalblomster og skal kunne producere blomster i flere forskellige materialer. Trækfuglen Opgaveark Billedkunst, 1.-2. klasse og 3.-5. klasse Omfang: 2-4 lektioner Bangla-blomster I dette opgaveark er der forslag til fire forskellige opgaver, hvor eleverne laver blomster i forskellige

Læs mere

Overordnet litteraturpædagogisk inspiration - Gå på jagt efter billedsprog

Overordnet litteraturpædagogisk inspiration - Gå på jagt efter billedsprog Side: 1/7 Overordnet litteraturpædagogisk inspiration - Gå på jagt efter billedsprog Forfattere: Kristine Böhm Nielsen Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Kompetenceområder: Fortolkning Introduktion:

Læs mere

Lærervejledning lyrik - poesi klasse

Lærervejledning lyrik - poesi klasse Lærervejledning lyrik - poesi 3. - 4. klasse 1 Optakt Som optakt til forløbet lader du eleverne skrive et 11-ords digt. Eleverne får et stykke A-4 papir som de folder 2-3 gange, så har de et skriveunderlag.

Læs mere

Årsplan for dansk i 3.4.kl. på Herborg Friskole

Årsplan for dansk i 3.4.kl. på Herborg Friskole Uge Emne Kompetenceområde Færdigheds-og Læringsmål Aktiviteter og Evaluering af Øvrige oplysninger r/mål smål materialer forløb 32 1.-6.kl. overnatning torsdag-fredag 33 34 35 36 37 38 39 40 Genrekendskab

Læs mere

Årsplan dansk 2. klasse(indtil vinterferien) Christel Hjorth Bendtsen Uge Tema Indhold Materialer Evaluering

Årsplan dansk 2. klasse(indtil vinterferien) Christel Hjorth Bendtsen Uge Tema Indhold Materialer Evaluering Årsplan dansk 2. klasse(indtil vinterferien) Christel Hjorth Bendtsen Uge Tema Indhold Materialer Evaluering 33-34 Vi kommer godt i Skriftlige opgaver gang: Hvad kan vi huske? Min sommerferie Skrive, tegne

Læs mere

Faglig element Aktivitet Trinmål efter 2. klassetrin Eleverne læser i bøger tilpasset deres individuelle niveau og zone for nærmeste udvikling.

Faglig element Aktivitet Trinmål efter 2. klassetrin Eleverne læser i bøger tilpasset deres individuelle niveau og zone for nærmeste udvikling. Årsplan for dansk i yngste klasse. 1. halvdel af skoleåret 2013/2014 Årsplanen tager udgangspunkt i Fælles mål 2009 - Dansk, Trinmål efter 2. klassetrin Ret til ændringer forbeholdes Danskundervisningen

Læs mere

STORY STARTER FÆLLES MÅL. Fælles Mål DET TALTE SPROG DET SKREVNE SPROG - SKRIVE DET SKREVNE SPROG - LÆSE SPROG, LITTERATUR OG KOMMUNIKATION

STORY STARTER FÆLLES MÅL. Fælles Mål DET TALTE SPROG DET SKREVNE SPROG - SKRIVE DET SKREVNE SPROG - LÆSE SPROG, LITTERATUR OG KOMMUNIKATION Læringsmål Udtryk og find på idéer via gruppediskussioner. Forklar, hvordan scenerne hænger sammen og skaber kontinuitet, samt hvordan de danner grundlaget for en historie, et stykke eller et digt. Lav

Læs mere

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan 5. klasse, dansk/emne 2011/2012

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan 5. klasse, dansk/emne 2011/2012 www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan 5. klasse, dansk/emne 2011/2012 Hvad skal der ske Ugenr. Hvordan Med hvilket formål

Læs mere

UNDERVISNINGSFORLØB MED DRØMME I BILLEDKUNST

UNDERVISNINGSFORLØB MED DRØMME I BILLEDKUNST UNDERVISNINGSFORLØB MED DRØMME I BILLEDKUNST Af Anna Hofgaard Møller (LIN 208470) Vejleder: Kirsten Bak Andersen INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning... 3 Mål med forløbet... 3 Klassetrin... 3 Forud for forløbet...

Læs mere

Årsplan Dansk 3. klasse 2015/2016

Årsplan Dansk 3. klasse 2015/2016 Årsplan Dansk 3. klasse 2015/2016 1. læse faglig viden Afkodning læse ord i tekster til klassetrinnet sikkert og hurtigt. sammensætning af ord. Forberedelse strukturere sin baggrundsviden. metoder til

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Side 1/6 Fag/klassetrin: Dansk, 3.-4- klassse Omfang: 1-2 lektioner. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Formålet er at styrke elevernes evne til at skrive deres egne billedtekster

Læs mere

NATUR/TEKNOLOGI SPIRER I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Spirer i skolehaven

NATUR/TEKNOLOGI SPIRER I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Spirer i skolehaven SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI SPIRER I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI Spirer i skolehaven SIDE 2 NATUR/TEKNOLOGI SPIRER I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI SPIRER I SKOLEHAVEN SIDE 3 NATUR/ TEKNOLOGI Spirer i skolehaven

Læs mere

Så fremtidens skov LÆRINGSARENA SKOVEN NATURAKADEMIKANON FOR 1.KLASSE

Så fremtidens skov LÆRINGSARENA SKOVEN NATURAKADEMIKANON FOR 1.KLASSE Så fremtidens skov LÆRINGSARENA SKOVEN NATURAKADEMIKANON FOR 1.KLASSE LÆRINGSFORLØB OM TRÆER Selve forløbet er beskrevet udførligt, og vi kommer med forslag til, hvad man kan arbejde med før, Dette forløb

Læs mere

UGE EMNE/ TEMA Færdighedsmål Vidensmål

UGE EMNE/ TEMA Færdighedsmål Vidensmål Årsplan dansk 3. klasse Denne årsplan er lavet med sigte på Forenklede fælles mål for 3.-4. klasse ( se www.uvm.dk ). Arbejdsformen vil variere mellem værkstedsundervisning, fælles oplevelser, oplæg samt

Læs mere

Man smager med alle sanser

Man smager med alle sanser Side: 1/13 Man smager med alle sanser Forfattere: Cathrine Terkelsen Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Smagens fysiologi, Smagsoplevelser Kompetenceområder: Madlavning Introduktion: Aktiviteten har

Læs mere

Fatkaoplysninger. Institutionens navn. Adresse. Telefonnummer. Hjemmeside. Leder Daglig pædagogisk leder Daglig pædagogisk leder. Navn.

Fatkaoplysninger. Institutionens navn. Adresse. Telefonnummer. Hjemmeside. Leder Daglig pædagogisk leder Daglig pædagogisk leder. Navn. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

LITTERATURFORLØB klasse

LITTERATURFORLØB klasse LITTERATURFORLØB 2.-4. klasse til Else og plageånden af John Kenn Mortensen forløb af Marianne Eskebæk og Kenneth Jakobsen Bøye INTRO Formål Eleverne får øjnene op for, hvordan skrift og billeder sammen

Læs mere

Hvis jeg flytter i en flaske

Hvis jeg flytter i en flaske Undervisningsmateriale til Hvis jeg flytter i en flaske Lavet af Christine Lund Jakobsen Målgruppe: (0.) 1.-2. klasse Introduktion I dette materiale kan du finde ideer til, hvordan der kan arbejdes med

Læs mere

Årsplan 6. kl. Dansk KS

Årsplan 6. kl. Dansk KS Uge Indhold Mål 32 Præsentation af hinanden, elever og lærer lære hinanden at kende + intro til årets arbejde + vælge frilæsningsbog på bib. + påbegyndelse af emnet Identitet 33-34 Identitet, dannelse,

Læs mere

Årsplan for dansk 3. klasse 2011/2012

Årsplan for dansk 3. klasse 2011/2012 Sommerferieminder Danskværksteder a. It b. Grammatik c. Skønskrift/Læsning Fabler 41 Emneuge for hele årgangen It Eleverne skal skrive om deres sommerferie. Eleverne fortæller om en oplevelse fra deres

Læs mere

5 grunde til at Afrika bliver vigtig for din generation

5 grunde til at Afrika bliver vigtig for din generation 5 grunde til at Afrika bliver vigtig for din generation Introduktion og mål (Dansk 10. klasse) Dansk, 10. klassetrin. 2 lektioner (svarende til 90 min.) Materialer: Computer, A3-papir, tusher eller farver

Læs mere

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE Zangenbergs Teater Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN Inspirationsmateriale for 6-8 årige Inspirationsmaterialet indeholder forskellige aktiviteter og øvelser,

Læs mere

Årsplan med Fandango 3. klasse (fokus markeret med rød)

Årsplan med Fandango 3. klasse (fokus markeret med rød) Årsplan med Fandango 3. klasse (fokus markeret med rød) Kapitel og fokus Antal uger Kompetenceområder Færdigheds-/vidensmål Fandango 3 - Grundbog og arbejdsbog A + B Kapitel 1: Om personkarakteristik 4-5

Læs mere

Fablen Af Anders Korsgaard Pedersen

Fablen Af Anders Korsgaard Pedersen 1/5 Fablen Af Anders Korsgaard Pedersen Niveau 3. - 5. klasse Varighed 10-12 lektioner Faglige mål I dette forløb skal eleverne arbejde med fabelgenren gennem fem udvalgte fabler af Æsop, H. C. Andersen

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 16 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge16_Eventyr.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 16 l Eventyr Det har sneet, og alt er hvidt. Hipp

Læs mere

Mellemtrin. Job i lokalsamfundet

Mellemtrin. Job i lokalsamfundet Job i lokalsamfundet Job i lokalsamfundet Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Vores lokalsamfund Vores lokalsamfund Portræt af en virksomhed Klassens jobbog Job i andre lokalområder 1. modul

Læs mere

Evaluering af dansk på Ahi Internationale Skole. (2013-2014) Det talte sprog. Indskoling.

Evaluering af dansk på Ahi Internationale Skole. (2013-2014) Det talte sprog. Indskoling. Fællesmål efter bruge talesproget i samtale og samarbejde og kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig udvikle ordforråd, begreber og faglige udtryk fremlægge, referere, fortælle og dramatisere give

Læs mere

Årsplan 7.x. dansk TG

Årsplan 7.x. dansk TG Uge Indhold Materialer, tekster, mm. FællesMål 34 Vi bruger timerne på at lære hinanden bedre at kende og på at planlægge hytteturen. 35 Hyttetur (Bethesda) 36-37 Artikler Medierne er en stor del af vores

Læs mere

H. C. ANDERSEN Af Anders Korsgaard Pedersen

H. C. ANDERSEN Af Anders Korsgaard Pedersen 1/5 H. C. ANDERSEN Af Anders Korsgaard Pedersen Niveau 4. - 6.klasse Varighed 12-14 lektioner Faglige mål I dette forløb skal eleverne lære Danmarks største forfatter at kende gennem tre udvalgte eventyr

Læs mere

Junior. A-klassen 2009/10. Undervisningsplan for uge: 14-16 Emne: Dansk med udgangspunkt i HC Andersens Store Claus og Lille Claus

Junior. A-klassen 2009/10. Undervisningsplan for uge: 14-16 Emne: Dansk med udgangspunkt i HC Andersens Store Claus og Lille Claus Undervisningsplan for uge: 14-16 Emne: Dansk med udgangspunkt i HC Andersens Store Claus og Lille Claus Fælles mål: Store Claus og Lille Claus: Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne tilegner sig

Læs mere

Forfatterportræt Forløbsvejledning

Forfatterportræt Forløbsvejledning Forfatterportræt Forløbsvejledning Af Tatjana Novovic Færdigheds- og vidensmål i forløbet Klik på billedet eller scroll ned i bunden af dokumentet for at se, hvilke mål forløbet opfylder. Niveau 3. 4.

Læs mere

Hurtig start. Quick guide. Kom hurtigt i gang med den digitale junglebane

Hurtig start. Quick guide. Kom hurtigt i gang med den digitale junglebane Hurtig start Quick guide Kom hurtigt i gang med den digitale junglebane Indholdsfortegnelse Introduktion Den digitale junglebane i undervisningen Kapitler Forberedelse Fag og emne Undervisningsmaterialer

Læs mere

Lærervejledning. På akkord med familien Sørensen

Lærervejledning. På akkord med familien Sørensen Lærervejledning På akkord med familien Sørensen Intro Vi glæder os til at byde dig og dine elever velkommen til undervisningsforløbet På akkord med familien Sørensen på Arbejdermuseet. Lærervejledningen

Læs mere

Podcastanmeldelse produceret i GarageBand

Podcastanmeldelse produceret i GarageBand Indledning Podcastanmeldelse produceret i GarageBand Her følger en lærervejledning, et undervisningsforløb og en beskrivelse af kriterier for undervisningsforløbet. Afsnittene skal forklare, hvordan lærer

Læs mere

Årsplan Dansk/Emne 6. Klasse 2010-2011. Periode Emne & NB Udførelse/Materialer Formål/mål/Evaluering Uge 32 1.skoledag onsdag +intro Gul fredag Uge 33

Årsplan Dansk/Emne 6. Klasse 2010-2011. Periode Emne & NB Udførelse/Materialer Formål/mål/Evaluering Uge 32 1.skoledag onsdag +intro Gul fredag Uge 33 Uge 32 1.skoledag onsdag +intro Gul fredag Uge 33 Emneuge Gul Klåge Åge Denne emneuge sætter fokus på hvordan man lære på mange forskellige måder. Børnene prøver kræfter med forskellige værksteder i emneugen.

Læs mere

Indholdsfortegnelse: Introduktion til læreren. Aktiviteter efter vandring. Side 8-9 Forløb Vores H.C. Andersen ved Odense Bys Museer

Indholdsfortegnelse: Introduktion til læreren. Aktiviteter efter vandring. Side 8-9 Forløb Vores H.C. Andersen ved Odense Bys Museer re Læ rb og Vores H.C. Andersen er et indlevende læringsforløb henvendt til indskoling 2. klasser. Forløbet baserer sig på H.C. Andersens liv og kunstneriske praksis. Denne lærervejledning er tiltænkt

Læs mere

Vesthimmerlands Naturfriskole

Vesthimmerlands Naturfriskole Vesthimmerlands Naturfriskole Dansk i 5.-7. klasse (samlæst) 2017-2018 Lærer: Josefine Skov Kaas-Hansen Denne plan skal anses for at være overordnet, og den har derfor til opgave at give et overblik over

Læs mere

1. Lav en indre og ydre karakteristik af Kathrin. Husk at inddrage det, du får at vide mellem linjerne.

1. Lav en indre og ydre karakteristik af Kathrin. Husk at inddrage det, du får at vide mellem linjerne. OPGAVER TIL ROMANEN side 9 33 1. Lav en indre og ydre karakteristik af Kathrin. Husk at inddrage det, du får at vide mellem linjerne. 2. Lav en karakteristik af Emma Aren (farmor) jævnfør ovenstående.

Læs mere

Boganmeldelse forløbsvejledning

Boganmeldelse forløbsvejledning Boganmeldelse forløbsvejledning Af Tatjana Novovic Færdigheds- og vidensmål i forløbet Klik på billedet, eller scroll ned i bunden af dokumentet for at se, hvilke mål forløbet opfylder. Niveau Undervisningsforløbet

Læs mere

Årsplan for dansk 2017/2018. Fagformålet jf. nye forenklede mål 2014:

Årsplan for dansk 2017/2018. Fagformålet jf. nye forenklede mål 2014: Fagformålet jf. nye forenklede mål 2014: Eleverne skal i faget dansk fremme deres oplevelse og forståelse af litteratur og andre æstetiske tekster, fagtekster, sprog og kommunikation som kilder til udvikling

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Side 1/6 Fag/klassetrin: Dansk, 3.-4- klassse Omfang: 1-2 lektioner. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Formålet er at styrke elevernes evne til at skrive deres egne billedtekster

Læs mere