MINIMUMSPROGRAM Produktionsskolernes fælles idé- og værdigrundlag. Revideret debatoplæg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MINIMUMSPROGRAM Produktionsskolernes fælles idé- og værdigrundlag. Revideret debatoplæg"

Transkript

1 MINIMUMSPROGRAM Produktionsskolernes fælles idé- og værdigrundlag Revideret debatoplæg Foreningen for Produktionsskoler og Produktionshøjskoler September 1998

2 1. LOVGRUNDLAG OG PLACERING I UDDANNELSESBILLEDET M.V. Produktionsskolernes lovgrundlag er senest revideret ved lov nr. 449 af 14. Juni 1995 om daghøjskoler og produktionsskoler m.v. Af undervisningsministerens indledende bemærkninger til loven fra 1995 fremgår det bl.a.: at formålet med lovrevisionen var at følge op på handlingsplanen for uddannelse af alle unge (Uddannelse Til Alle, november 1993) ved at tilvejebringe et mere hensigtsmæssigt lovgrundlag for produktionsskolernes placering i det samlede ungdoms- og voksenuddannelsesbillede og dermed sikre skoleformen en større rolle i udbygningen af ungdomsuddannelserne. at produktionsskolerne indtil da var knyttet tæt til det kommunale aktiveringssystem, men at den pædagogiske model med tæt forbindelse mellem undervisning og produktion havde slået så meget an, at man fandt, at produktionsskolerne dækker et behov, som rækker ud over det snævert aktiveringsmæssige, og at der derfor vil være behov for skolerne også i perioder med lav arbejdsløshed. at trods skolernes øgede selvstændighed er kommunerne fortsat en central samarbejdspartner, og at det er meningen at fastholde et lokalt engagement omkring og en lokal forankring af de enkelte produktionsskoler. at produktionsskolernes tilbud som følge af lovrevisionen får status som ordinære uddannelsestilbud til uddannelsessøgende, og at der er frit optag til skolerne. at produktionsskolernes målgruppe er den andel af en ungdomsårgang (p.t. ca. 1/5), der ikke får en ungdomsuddannelse, enten fordi de ikke påbegynder en sådan uddannelse, eller fordi de ikke gennemfører den. at målgruppen i vidt omfang skal omfatte den svageste gruppe af unge, som har vanskeligheder med at komme i gang med en uddannelse efter folkeskolen. at den hidtidige ordning med en særlig godtgørelse til deltagere på produktionsskolerne videreføres under betegnelsen skoleydelse.

3 2. OVERORDNET MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE. Produktionsskolerne tilbyder undervisningsforløb, som i videst muligt omfang integrerer produktion, undervisning og udvikling af livsfærdigheder med hinanden. Undervisningen er inspireret af håndværkenes læringskultur, bygger på de danske folkeoplysningsværdier og har den danske demokratiopfattelse som grundlag. Al undervisning på produktionsskolerne - såvel værkstedsundervisningen som den øvrige undervisning - har som overordnet mål at udvikle deltagernes livsfærdigheder - generelle kundskaber - som i videst muligt omfang skal være integreret i og omkring praktisk opgaveløsning. Med den store satsning på uddannelse til alle i samfundet er det produktionsskolernes opgave at sikre, at der er relevante læringsmuligheder for unge, hvis ressourcer ligger på andre områder end dem, det traditionelle uddannelsessystem prioriterer. Det bærende element i produktionsskolernes pædagogik er, at deltagerne lærer ved at arbejde, dvs. ved at handle selv. Baggrunden herfor er, at der faktisk er en betydelig befolkningsgruppe, som bedst kan lære ved at udføre opgaver i praksis eller ved at se, hvordan man gør det i praksis. Det grundlæggende i produktionsskolernes dagligdag er derfor værkstedsundervisningen, hvor deltagerne medvirker i udførelsen af en bred vifte af reelle produktioner, som skal have et professionelt tilsnit, og som enten afsættes eller bruges af skolen selv. De produktioner, der udføres på en produktionsskole, spænder vidt. Den enkelte produktionsskole har en større eller mindre vifte af forskellige værksteder, der udfører arbejdsopgaver inden for f.eks. almindelige fremstillingsvirksomhed som træ, metal, tekstil og trykkeri mv. serviceproduktion som EDB, multimedie og kantinedrift mv. kreativ produktion på musik-, drama- og billedværksteder mv en række andre værkstedsområder, der udfører opgaver inden for områder som f.eks. fiskeopdræt, naturgenopretning, jordbrug og dyrehold, børnepædagogisk arbejde, skibsbyggeri og sejlads mv.

4 Produktionsskolerne er beslægtet med og inspireret af håndværkenes læringskultur, idet lære- og udviklingsprocesserne i videst muligt omfang foregår, mens man løser de praktiske opgaver på værkstederne, og er integreret i det sociale og arbejdsmæssige fællesskab sammen med andre og som oftest mere erfarne deltagere. Værkstedslæreren er den naturlige autoritet for deltagernes tilegnelse af fagområdets viden og værdier. Læringen sker således i sammenhænge, hvor deltagerne har mulighed for at handle, gøre erfaringer, bygge videre på dem og gradvis udbygge deres aktionsradius, både menneskeligt og fagligt. Produktionsskolerne bygger på de danske folkeoplysningsværdier, der igennem generationer har skabt grobund for, at det enkelte menneske har kunnet udvikle selvværd, livskvalitet, viden og kompetence for at udfylde sin plads i fællesskabet. Produktionsskolerne ser det derfor som deres opgave at skabe et læringsrum, der kan formidle viden og værktøjer, som sætter deltagerne i stand til at overskue og turde tage forskellige valg, som de aktuelt og i fremtiden stilles overfor - en læring, der også udvikler deltagernes evne og lyst til at lære. Produktionsskolerne har den danske demokratiopfattelse som grundlag og har derfor som målsætning, at deltagerne får kendskab til demokratiets formelle og uformelle spilleregler, bliver i stand til at agere konstruktivt i konfliktsituationer og at tænke i helhedsorienterede problemløsninger. Da forudsætningen for en sådan undervisning er, at den enkelte deltager får samlet sig konkrete erfaringer, ser skolerne det som deres opgave at gøre dele af styringen af skolen til en platform for demokratisk deltagelse og medindflydelse. 3. MÅLGRUPPER Produktionsskolerne er et uddannelsestilbud, som står åbent for alle unge, der ikke har gennemført en ungdomsuddannelse. Produktionsskolerne kan som udgangspunkt frit optage alle unge, der ikke har gennemført en ungdomsuddannelse.

5 Det er således ikke en betingelse, at den enkelte person forud for optagelsen er uden beskæftigelse, men skolernes tilbud kan også anvendes som led i kommunernes pligt til at aktivere ledige. I disse tilfælde sker optagelsen på de vilkår, der er fastsat i lovene om en aktiv socialpolitik og en aktiv arbejdsmarkedspolitik. Deltagerne skal som hovedregel have afsluttet undervisningspligten og være under 25 år ved optagelsen. Skolerne kan endvidere optage unge som led i en erhvervsgrunduddannelse (EGU), en fri ungdomsuddannelse (FUU) eller et brobygningsforløb. Skolerne kan også anvendes for enkeltelever eller grupper af elever fra folkeskolens Klasser for de undervisningsforløb, der kan etableres for disse i henhold til folkeskolelovens 9, stk. 5. Uddannelsestilbuddet kan endelig i enkelte tilfælde gives til personer på 25 år og derover, som efter den enkelte skoles vurdering har et særligt behov for et produktionsskoleforløb. Når man skal beskrive, hvad det er for unge, der optages på produktionsskolerne, må man være opmærksom på det forhold, at ungdommen i det moderne samfund i højere grad end tidligere er præget af forskellighed og individualitet, og at ungdomsperioden i dag har en større udstrækning i kraft af forkortet barndom og de unges større sociale og økonomiske afhængighed af forældregenerationen. Det er derfor i dag et vilkår for de unge at skulle skabe sig en identitet og erhverve sig kvalifikationer i et samfund, der er præget af færre fælles normer og værdier, voksende materiel levestandard, nye medier, et stigende antal subkulturer etc. Det er karakteristisk for produktionsskolernes deltagere, at det er uafklarede unge, som det traditionelle skole- og uddannelsessystem ikke har evnet at få i tale eller at fastholde, og som søger andre veje til voksen- og arbejdslivet. Nogle af dem vælger produktionsskolerne, som tilstræber et skolemiljø, som møder de unge med respekt for, hvad og hvem de er og hver især rummer af potentialer, og som giver dem tid og rum til at afprøve og udvikle sig selv i forskellige praktiske og sociale sammenhænge, så de får bedre forudsætninger for at gå i gang med en uddannelse eller et arbejde. Det frie optag indebærer, at alle unge fra målgruppen kan optages på en produktionsskole. Hvadenten der er tale om unge uden særlige problemer eller om unge med særlige indlæringsmæssige, sociale eller adfærdsmæssige problemer, gælder det for dem alle, at de optages på lige fod ud fra princippet om, at alle har ret til en ny chance: at blive optaget på en produktionsskole, uden at der afkræves dem alle mulige oplysninger om deres tidligere baggrund.

6 4. FORMÅL OG OPGAVE Produktionsskolernes uddannelsestilbud skal tage udgangspunkt i den enkelte deltagers forudsætninger og styrke deltagernes personlige udvikling og kvalificere dem til at indgå i det øvrige uddannelsessystem eller på arbejdsmarkedet. I praksis tager produktionsskolerne udgangspunkt i hver enkelt deltagers samlede situation ( det hele menneske ) og ser det som deres overordnede målsætning at udvikle deltagernes generelle kundskaber - og dermed deres livskompetence - så de bliver bedre i stand til at tage ansvaret for deres eget liv. Livskompetence er ikke nogen fast størrelse som man én gang for alle har erhvervet sig, men snarere et ideal, som man livet igennem stræber imod. Livskompetencen erhverves på en flersidig måde, dels gennem livslæring (personlig udvikling via egen tilegnelse og bearbejdning af samfundsmæssige normer og værdier og af de erfaringer, man gør sig), dels gennem kvalificering (erhvervelse af viden, kunnen og færdigheder, der er målrettet uddannelse og forankring på arbejdsmarkedet). Det er karakteristisk, at mens livslæring kun vanskeligt kan formuleres som konkret indlæringsmål (hvordan lærer en ung f.eks. gå-på-mod?), så lader kvalificeringen sig udmærket tilrettelægge som indlæringstilbud, der f.eks. skal rette op på konstaterede faglige mangler. Opgaven for produktionsskolerne er således via en fleksibel organisering af undervisningen at søge undervisningsforløbet for hver enkelt deltager tilrettelagt, så begge sider af livskompetencen kan udvikles i en frugtbar vekselvirkning. Produktionsskolerne er imidlertid ikke et uddannelsestilbud i traditionel forstand, men en skoleform, som opererer i krydsfeltet mellem uddannelses-, arbejdsmarkeds- og socialpolitiske interesser og hensyn, idet skolerne må sikre sig spillerum til at kunne benytte mange forskellige veje og at holde alle muligheder åbne, for at kunne løse deres opgave bedst muligt i forhold til målgruppen. Da skolerne har en særlig forpligtelse til at optage og støtte den svageste gruppe af unge, der ikke har nogen uddannelse efter folkeskolen, er det således en vigtig del af produktionsskolernes formål og opgave at arbejde med deltagernes personlige og sociale situation. Dette arbejde er af betydeligt omfang og er ofte en forudsætning for deltagernes tilstedeværelse og aktive deltagelse i skolens undervisningstilbud og omfatter bl.a. - at kontakte den unge telefonisk eller på bopælen ved fravær fra skolen, - at rådgive og bistå den unge, når der er tale

7 om f.eks. dårlige boligforhold, personlige og familiære problemer samt særlige adfærdsmæssige problemer på og uden for skolen. Skolernes indsats på dette område må bygge på en medmenneskelig interesse, praktisk støtte og omsorg for og rådgivning om deltagernes liv og velbefindende og ikke føre til, at skolerne får karakter af at være socialpædagogiske foranstaltninger eller behandlingsinstitutioner. 5. UNDERVISNINGENS INDHOLD, ORGANISERING OG FORMER Indholdet i produktionsskolernes samlede tilbud: Produktionsskolernes tilbud omfatter grundlæggende almene, faglige og kulturbærende kundskaber, og skolerne ser det som deres væsentligste opgave at udvikle deltagernes generelle kundskaber eller deres livskompetence. Den følgende model beskriver de forskellige kundskabs- eller kvalifikationskomponenter i livskompetencen, idet det understreges, at der er tale om et analyseredskab. I modellen har vi ved hjælp af ellipsen placeret produktionsskolernes undervisningstilbud, idet man vil se, at skoleformen tilstræber en ligevægt mellem personlige og erhvervsrettede kvalifikationer, og at hovedvægten for både personlige og erhvervsrettede kvalifikationer ligger på de brede og uformelle kvalifikationer.

8 Uformelle BREDE KVALIFIKATIONER Uformelle Demokratiske færdigheder selvbevisthed sociale, fysiske og holdningesmæssige færdigheder Omstillingsrobusthed Samarbejdsevne Disciplin Arbejdsmiljø og sikkerhed Organistion Branchekendskab PERSONLIGE ERHVERVSRETTEDE Grundlæggende, kulturtenikker Samfundsmæssig, historisk og kultuel viden Faglige/tekniske kvalifkationer Brabchekendskab Formelle Snævre Kvalifikationer Formelle Undervisningens organisering: Da skolernes virksomhed ikke er eksamensrettet, og da skolerne arbejder med løbende optagelse og ophør, kommer de unge til at indgå i individuelle forløb, hvilket indebærer, at fordelingen mellem det erhvervsrettede og det personligt udviklende vil være forskellig fra deltager til deltager, afhængig af de forudsætninger og ressourcer, den enkelte unge er i besiddelse af. Skolen udarbejder derfor i samarbejde med hver enkelt deltager og under hensyn til deltagerens forudsætninger og behov en plan for, hvordan forløbet kan udvikle den unges kvalifikationer, herunder på hvilke generelle kundskabsområder undervisningsindsatsen for den unge skal sættes ind. For at illustrere forskelligheden og fleksibiliteten i de individuelle forløb er der i modellen nedenfor - som eksempler - indtegnet 2 ellipser:

9 Ellipsen til venstre skal vise vægtningen i forløbet for en ung, der i særlig grad har behov for en personlig udvikling, og hvor der kun i nogen grad satses på en mere målrettet faglig kvalificering. Der kan også være tale om en deltagers produktionsskoleophold i en indledende fase. Ellipsen til højre søger at illustrere forløbet for en ung, der primært har brug for udvikling af sine erhvervsrettede/faglige kvalifikationer, og som kun i mindre grad har behov for en personlig udvikling. Det kan også være eksempel på en deltagers produktionsskoleophold i en senere eller afsluttende fase. Uformelle BREDE KVALIFIKATIONER Uformelle Demokratiske færdigheder selvbevisthed sociale, fysiske og holdningesmæssige færdigheder Omstillingsrobusthed Samarbejdsevne Disciplin Arbejdsmiljø og sikkerhed Organistion Branchekendskab PERSONLIGE ERHVERVSRETTEDE Grundlæggende, kulturtenikker Samfundsmæssig, historisk og kultuel viden Faglige/tekniske kvalifkationer Brabchekendskab Formelle SNÆVRE KVALIFIKATIONER Formelle

10 Ved tilrettelæggelsen af de produktioner, der udvælges og igangsættes på værkstederne, sørger skolerne for, at de integrerede eller afledte generelle kundskaber kan foldes ud under arbejdsprocessen som led i udviklingen af deltagernes livsfærdigheder. Udvikling af de generelle kundskaber danner samtidig udgangspunkt for produktionsskolernes vejledningsindsats, idet produktionsskolerne sammen med den enkelte deltager udarbejder en plan for kvalifikations- og udviklingsmål ( logbog ), der løbende følges op og justeres (se afsnit 6 om vejledning). Undervisningsformer Undervisningen på produktionsskolerne har følgende former: Værkstedsundervisningen. Den grundlæggende værkstedsundervisning, der foregår i et socialt og arbejdsmæssigt fællesskab, hvor den enkelte unge tillærer sig dele af et fags kultur og kundskaber, og som er opgave- og problemformulerende - både i forhold til processen/produktet og i forhold til den unge, men hvor det er læreprocessen for den unge, der er afgørende. Værkstedsundervisningen, som bygger på deltagernes aktive medvirken i udførelsen af værdiskabende arbejde, er en direkte måde at udvikle de unges personlige og faglige kvalifikationer på, idet arbejdet med produktionsopgaverne betyder, at der er en række ting, der skal gøres - altså en sagstvang og dermed en række nødvendighedsværdier, som de unge - uanset deres tidligere skolebaggrund eller forløb i øvrigt - lader sig inspirere, lære og opdrage af, så der åbner sig helt nye muligheder for dem. Værkstedsundervisningen kan inddrage flere forskellige fagområder, eller to eller flere værksteder kan gå i samarbejde, omkring planlægning og udførelse af f.eks. større og mere sammensatte produktioner. Planlægningen af produktionsopgaver kan ske på følgende måder: Som basisproduktioner, dvs. serie af eller tilbagevendende produktionsopgaver med gennemprøvede (del)opgaver, der er fastlagt på forhånd. Opgaverne skal være af forskellig sværhedsgrad og være overskuelige for deltageren, sikre en løbende arbejdsrytme og aktivitet på værkstedet og skal samtidig udvikle deltagerens generelle kundskaber. Hermed har det enkelte værksted

11 rådighed over et beredskab af arbejdsopgaver, der efter behov kan anvendes til at introducere nye deltagere på værkstedet og/eller opøve en vis rutine i bestemte færdigheder. Som brede produktioner, dvs. sammenhængende produktionsprocesser eller sammensatte produktioner, hvori deltagerne indgår i mange og forskelligartede arbejdsopgaver, som kan omfatte alle faser lige fra idéstadiet over projekteringsfase og fremstilling til evt. afsætning og afregning. Som særlige produktioner, der omfatter produktionsskolernes deltagelse i større udadvendte produktioner, hvor man udnytter hele skolens eller flere værksteders faglige muligheder ved at gå i samarbejde med lokalsamfundet om udførelse af en række opgaver i forbindelse med større begivenheder, f.eks. teater- og musikfestivals o.lign. Øvrige undervisningsaktiviteter. Produktionsskolernes tilbud omfatter en række øvrige undervisningsaktiviteter, da de enkelte værkstedstilbud på en produktionsskole i sagens natur ikke kan tilgodese alle kundskabsområder, og da visse former for undervisning vil forekomme unaturlig i en værkstedssammenhæng. Undervisning i grundlæggende kulturteknikker. I det omfang, undervisning i grundlæggende kulturteknikker som regning, læsning, skrivning, informationsteknologi mv. ikke foregår integreret i værkstedsundervisningen, tilbyder skolerne særskilt undervisning heri til de deltagere, der ønsker det og udtrykker behov for det. Demokrati og medindflydelse.i naturlig forlængelse af skolernes målsætning om at gøre dele af styringen af skolerne til en platform for demokratisk deltagelse og medindflydelse, inddrages deltagerne i planlægnings- og beslutningsprocesser, der vedrører skolens dagligdag og drift. Skolerne etablerer fora, hvor dette kan finde sted, f.eks. ugentlige fællesmøder, elevråd, sikkerhedsudvalg mv. Ekskursioner og internationalt samarbejde. Skolerne arrangerer ekskursioner med særlige undervisningsaktiviteter i ind- og/eller udland. En række skoler indgår endvidere i samarbejde med beslægtede udenlandske institutioner om gensidige udvekslingsbesøg og om udstationering og modtagelse af unge i uddannelsespraktik af kortere eller længere varighed.

12 Praktik af kortere varighed. I produktionsskolernes tilbud kan indgå praktik af kortere varighed i offentlig eller privat virksomhed. Specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand. Produktionsskolerne kan endvidere tilbyde specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand. Undervisning under anden lovgivning. Indtil 12 timer om ugen kan anvendes til undervisning, der hører under anden lovgivning. Øvrige undervisningsaktiviteter. Der er tale om bl.a. følgende øvrige undervisningsaktiviteter: særlige temadage eller -uger, fællesundervisning og fællesspisning, sociale arrangementer, herunder f.eks. åbent-hus arrangementer, foredrag og film mv., fester i forbindelse med højtider og skolens egne traditioner. 6. VEJLEDNING. Vejledningen på produktionsskolerne er en omfattende og vigtig funktion, der iøvrigt bygger på de samme indholdsmæssige overvejelser som indholdet af skolernes undervisning, idet sigtet er udvikling af deltagernes generelle kundskaber. Vejledningen foregår kontinuerligt (dvs. dagligt), og ansvaret er som udgangspunkt placeret hos alle lærere, der er tilknyttet deltagernes undervisning. Vejledningen har typisk følgende former: Daglig individuel vejledning og rådgivning i form af samtaler, der foregår integreret i de sociale og arbejdsmæssige processer. Jævnlige formelle vejledningssamtaler om undervisningsforløbet med henblik på at sikre, at der løbende sker en evaluering af den enkeltes personlige og faglige udviklingsproces. Uddannelses- og erhvervsvejledning, herunder vejledning om social- og arbejdsmarkedslovgivning m.v.

13 Selve vejledningsforløbet opbygges omkring en personlig kvalifikations- og udviklingsplan ( logbog ), der indeholder beskrivelse af mål, kurs og begivenheder i løbet af produktionsskoleopholdet. I samarbejde med skolens medarbejdere afstikkes en kurs (personlig og faglig udviklingsplan). Undervejs vurderes de begivenheder (undervisningsindhold), der fører mod målet, og kursen justeres løbende. 7. SKOLEMILJØ Et af produktionsskolernes særlige kendetegn er den skolekultur, der opstår ved integrationen mellem et professionelt fagligt miljø, og et miljø for almen og kulturbærende undervisning, der er båret af værdierne for folkelig oplysning, hvor der er tid til samtaler og fordybelse, og hvor der er plads for medansvar og medindflydelse på skolens rammer og dagligdag. For at sikre et socialt, trygt og inspirerende skolemiljø, hvor de unge kan udvikle sig, er produktionsskolerne afhængige af lærerkræfter, der har professionel baggrund, og som kan påtage sig både ansvar og medansvar for den undervisning, rådgivning og vejledning, der praktiseres på den enkelte skole, som holder af unge og har særlig viden om dem, og som kan motivere og begejstre dem. Det er derfor naturligt, at lærerne også har medindflydelse på skolens virksomhed og udvikling, f.eks. ved deltagelse i fælles medarbejdermøder og debatdage om skolens pædagogiske arbejde m.v. Miljøet på den enkelte produktionsskole skal i øvrigt være baseret på en opfattelse af begreberne stil, tone og tradition, der er fælles for både deltagere, lærere og ledelse: Stilen er det særpræg, som skolens rammer reflekterer i forholdet til kultur, natur, omgivelser, miljø og kunst (f.eks. materialevalg, sundheds- og miljøpolitik, udsmykning m.v.) Tonen er den indre atmosfære og omgangstone mellem de forskellige mennesker på skolen (forholdet indbyrdes og til hinanden gennem evne til samtale, tolerance, hjælpsomhed, tillid og åbenhed i alle situationer). Traditionen er rammen om form og indhold i de undervisningsaktiviteter, der forbinder skolens deltagere med både fortid og fremtid, så de i deres udvikling vil kunne forholde sig til de værdier, skolen repræsenterer (f.eks. faglige og historiske traditioner, årets gang og mærkedage, generelle kunskabsområder inden for etik og æstetik, natur, samfund og sprog). *********

CHARTER FOR DE DANSKE PRODUKTIONSSKOLER

CHARTER FOR DE DANSKE PRODUKTIONSSKOLER CHARTER FOR DE DANSKE PRODUKTIONSSKOLER Produktionsskoleforeningen proklamerer hermed følgende tekst som de danske produktionsskolers charter om grundlæggende principper for produktionsskoleformen 1 Forord

Læs mere

Bekendtgørelse om indhold og tilrettelæggelse af produktionsskoletilbud m.v.

Bekendtgørelse om indhold og tilrettelæggelse af produktionsskoletilbud m.v. BEK nr 1162 af 08/10/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 19. oktober 2015 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, j.nr.

Læs mere

og pædagogisk metode Aalborg Ungdomsskole UNGAALBORG ; )

og pædagogisk metode Aalborg Ungdomsskole UNGAALBORG ; ) Værdier og pædagogisk metode i Introduktion Undervisningen af unge i skal gøre en forskel for den enkelte unge. Eller sagt på en anden måde skal vi levere en høj kvalitet i undervisningen. Derfor er det

Læs mere

Hornbæk Skole Randers Kommune

Hornbæk Skole Randers Kommune Hornbæk Skole Randers Kommune Udfordring 1: Folkeskolen for alle børn I Randers Kommune er vi udfordret af, at der på distriktsskolerne ikke eksisterer deltagelsesmuligheder for alle børn, idet der fortsat

Læs mere

Vision, strategi og handlinger for de kommende 4 år. ( )

Vision, strategi og handlinger for de kommende 4 år. ( ) Vision, strategi og handlinger for de kommende 4 år. ( 2014-2018) Dette papir skal ses i sammenhæng med skolens virksomhedsplan, og betragtes som supplement, udvidelse og præcisering af bestyrelsens mål

Læs mere

Forventningsbrev for Vanløse Privatskole

Forventningsbrev for Vanløse Privatskole Forventningsbrev for Vanløse Privatskole Skolens grundholdninger Vanløse Privatskole er en mindre, lokal skole med et overskueligt skolemiljø. Skolens og skolefritidsordningens pædagogiske virksomhed bygger

Læs mere

Mål og indhold i SFO. Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg

Mål og indhold i SFO. Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg Mål og indhold i SFO Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg 2 Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende

Læs mere

PROFESSIONSIDEAL FOR DANMARKS LÆRERFORENING

PROFESSIONSIDEAL FOR DANMARKS LÆRERFORENING PROFESSIONSIDEAL FOR DANMARKS LÆRERFORENING PROFESSIONSIDEAL FOR DANMARKS LÆRERFORENING I efter bedste evne opfylde folkeskolens målsætning og undervisningsmål. De målsætninger, undervisningsmål og principper,

Læs mere

Virksomhedsplan 2014/15

Virksomhedsplan 2014/15 Virksomhedsplan 2014/15 1 Indledning Produktionsskolen Vejen blev oprettet 1. juli 2007 som en fusion mellem Stenderup Produktionshøjskole og Produktionsskolen På Sporet i Lunderskov. Som en konsekvens

Læs mere

Produktionsskolen På sporet Produktionsskolen Sandagergård

Produktionsskolen På sporet Produktionsskolen Sandagergård Produktionsskolen På sporet Produktionsskolen Sandagergård 11/6/2008 1 Samarbejdsaftale 2007-2008 Denne samarbejdsaftale er indgået mellem Grindsted Produktionshøjskole Grindsted Tekniske Skole Møllegården

Læs mere

Praktik. i social- og sundhedsuddannelsen. Maj 2015

Praktik. i social- og sundhedsuddannelsen. Maj 2015 Praktik i social- og sundhedsuddannelsen Maj 2015 2 Forord Social- og sundhedsuddannelsen er en vekseluddannelse, hvor skoleperiodernes teoretiske og praktiske undervisning sammen med praktikuddannelsen

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Bredballe Privatskole: 1. Skolens navn og skolekode

Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Bredballe Privatskole: 1. Skolens navn og skolekode Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Bredballe Privatskole: 1. Skolens navn og skolekode Skolekode: 280537 Skolens navn: Bredballe Privatskole 1.1 Navn på den eller de tilsynsførende Lars Jespersen

Læs mere

Undervisningsplan for faget sløjd på Sdr. Vium Friskole

Undervisningsplan for faget sløjd på Sdr. Vium Friskole Undervisningsplan for faget sløjd på Sdr. Vium Friskole Formål og indhold for faget sløjd Formålet med undervisningen i sløjd er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, der knytter sig til

Læs mere

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi?

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? VSON: DYBDE, BEVÆGELSE & BREDDE Hummeltofteskolen er et aktivt fællesskab, hvor elever, lærere, pædagoger og forældre bringer viden, kompetencer og relationer i

Læs mere

Værdigrundlag og pædagogiske principper

Værdigrundlag og pædagogiske principper Værdigrundlag og pædagogiske principper Børnehuset Langs Banens værdigrundlag tager afsæt i Lyngby-Taarbæk kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik, LTK s Inklusionsstrategi samt i LTK s Læringsgrundlag,

Læs mere

FAGPLAN for Håndværk og Design november 2018

FAGPLAN for Håndværk og Design november 2018 Fagformål Eleverne skal i faget håndværk og design gennem praktiske og sansemæssige erfaringer udvikle håndværksmæssige kompetencer til at designe, fremstille og vurdere produkter med æstetisk, funktionel

Læs mere

Undervisningsplan for faget håndarbejde på Sdr. Vium Friskole

Undervisningsplan for faget håndarbejde på Sdr. Vium Friskole Undervisningsplan for faget håndarbejde på Sdr. Vium Friskole Kreativitet og herunder håndarbejde anses på Sdr. Vium Friskole for et vigtigt fag. Der undervises i håndarbejde i modulforløb fra 3. - 8.

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE 2016-2020 Indhold Børne- og Ungepolitikken en værdifuld platform... 2 Et respektfuldt børne- og ungesyn... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber...

Læs mere

Grundlag. for arbejdet. Buddinge Skole

Grundlag. for arbejdet. Buddinge Skole Grundlag for arbejdet på Buddinge Skole 1 I august 2004 iværksatte Buddinge Skoles daværende ledelse og bestyrelse et omfattende arbejde med en vision og et fælles grundlag for skolens virke. Man ønskede

Læs mere

Bilag om produktionsskoler 1

Bilag om produktionsskoler 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Bilag om produktionsskoler 1 I. Målgruppen Formålet med produktionsskoler

Læs mere

opgavernes udførelse Sideløbende med det daglige uformelle samarbejde skal samarbejdet i den etablerede samarbejdsudvalgsorganisation prioriteres

opgavernes udførelse Sideløbende med det daglige uformelle samarbejde skal samarbejdet i den etablerede samarbejdsudvalgsorganisation prioriteres Personalepolitik Al Quds Skole skal være en arbejdsplads, hvor det er godt at være medarbejder. Derfor ønsker Skolebestyrelsen at skabe et arbejdsmiljø, som fremmer trivsel, og som er både udviklende og

Læs mere

Visioner og værdier for Mariagerfjord gymnasium 2016

Visioner og værdier for Mariagerfjord gymnasium 2016 Visioner og værdier for Mariagerfjord gymnasium 2016 Skolens formål Mariagerfjord Gymnasium er en statslig selvejende uddannelsesinstitution, der udbyder de ungdomsgymnasiale uddannelser hf, htx og stx

Læs mere

retsinformation.dk - BEK nr 974 af 19/07/2007

retsinformation.dk - BEK nr 974 af 19/07/2007 Side 1 af 5 BEK nr 974 af 19/07/2007 Gældende Offentliggørelsesdato: 27-07-2007 Undervisningsministeriet Udskriv dokument Vis mere... Senere ændringer til forskriften Lovgivning forskriften vedrører LOV

Læs mere

Praktikstedsbeskrivelse. Vi er en Dusordning med pt 237 børn fordelt i 3 huse, som består af;

Praktikstedsbeskrivelse. Vi er en Dusordning med pt 237 børn fordelt i 3 huse, som består af; 1 Dussen Gl. Lindholm skole Lindholmsvej 65 9400 Nørresundby Tlf 96 32 17 38 Hjemmeside gllindholm-skole@aalborg.dk Dusfællesleder Charlotte Dencker Cde-kultur@aalborg.dk Praktikstedsbeskrivelse Præsentation

Læs mere

BUPL S PÆDAGOGISKE PROFIL

BUPL S PÆDAGOGISKE PROFIL BUPL S PÆDAGOGISKE PROFIL BUPL ønsker at formulere en pædagogisk profi l som et fælles værdigrundlag for, hvad vi som organisation og som medlemmer af denne organisation ser det ønskeligt at satse på i

Læs mere

Virksomhedsplan 2018

Virksomhedsplan 2018 Virksomhedsplan 2018 Indholdsfortegnelse 1: Kort om Daghøjskolen... 3 2: Vision... 3 3: Daghøjskolens strategi... 3 4: Daghøjskolens mission... 4 5: Organisation... 4 6: Daghøjskolens formål... 5 7: Forventede

Læs mere

Læseplaner for Social- og Sundhedshjælper TEORI 2

Læseplaner for Social- og Sundhedshjælper TEORI 2 Læseplaner for Social- og Sundhedshjælper TEORI 2 1. I gang med uddannelse til social- og sundhedshjælper Pædagogik med psykologi Social- og samfundsfaglige - Kommunikation - Gruppepsykologi - Gruppedynamik

Læs mere

Fagbilag Jordbrug, skovbrug og fiskeri

Fagbilag Jordbrug, skovbrug og fiskeri Fagbilag Jordbrug, skovbrug og fiskeri 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder, som relaterer til jordbrug, skovbrug og fiskeri. Der arbejdes

Læs mere

Skabelon for fagbilag

Skabelon for fagbilag Skabelon for fagbilag 1. Identitet og formål 1.1 Identitet 1.2 Formål 2. Faglige mål og fagligt indhold 2.1 Faglige mål Undervisningen på introducerende niveau tilrettelægges med udgangspunkt i elevens

Læs mere

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag Ullerup Bæk Skolen skal være en tryg og lærerig folkeskole, hvor børnenes selvværdsfølelse, fællesskab, selvstændighed, ansvarlighed, evne til at samarbejde

Læs mere

Specifikke forventninger til de 3 forskellige praktikker på Værkstedet Lundgården. 1. Praktik.

Specifikke forventninger til de 3 forskellige praktikker på Værkstedet Lundgården. 1. Praktik. Specifikke forventninger til de 3 forskellige praktikker på Værkstedet Lundgården. Forventninger til 1. praktik: 1. Praktik. Det forventes, at du agerer respektfuldt og ordentligt over for værkstedets

Læs mere

Læsning sprog leg læring. Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år

Læsning sprog leg læring. Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år Læsning sprog leg læring Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år Indledning Københavns Kommune har med det brede forlig Faglighed for Alle skabt grundlag for en styrket indsats på blandt andet læseområdet.

Læs mere

Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016

Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016 Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016 Praktikuddannelsens faglige mål vurderes ud fra taksonomien: 1. Begynderniveau 2. Rutineret niveau 3. Avanceret niveau De enkelte niveauer defineres således:

Læs mere

Uddannelsesplan. Grundoplysninger:

Uddannelsesplan. Grundoplysninger: Uddannelsesplan Grundoplysninger: Navn Østhimmerlands Ungdomsskole Adresse skolevej 10 9574 Bælum Telefon og mail 98337075/ oeu@oeu.dk Webadresse www.oeu.dk Kultur og særkende Skolens værdigrundlag bygger

Læs mere

Grundlag. for arbejdet. Buddinge Skole

Grundlag. for arbejdet. Buddinge Skole Grundlag for arbejdet på Buddinge Skole I august 2004 iværksatte Buddinge Skoles ledelse og bestyrelse arbejdet med skolens vision. Udgangspunktet var udviklingen af en skole, som alle kan være glade for

Læs mere

VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP

VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP DANSK FOLKEHJÆLPS VÆRDIER Det frivillige arbejde i Dansk Folkehjælp hviler på værdier som: fællesskab, demokrati og åbenhed troværdighed, engagement, loyalitet,

Læs mere

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne Undervisningsministeriet 27. maj 2014 Udkast Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne I medfør af 10 g i lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv samt pligt

Læs mere

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd.

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd. Formål med faget kunst/kunstnerisk udfoldelse Formålet med faget Kunst er at eleverne bliver i stand til at genkende og bruge skaberkraften i sig selv. At de ved hjælp af viden om forskellige kunstarter

Læs mere

Nordvestskolens værdigrundlag

Nordvestskolens værdigrundlag Nordvestskolens værdigrundlag Forord: Skolens værdigrundlag er Nordvestskolens fundament. Nordvestskolen vil grundlæggende gøre eleverne livsduelige ved at være en udviklingsorienteret skole, der lægger

Læs mere

Fagbilag Omsorg og Sundhed

Fagbilag Omsorg og Sundhed Fagbilag Omsorg og Sundhed 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder, der relaterer til omsorg, sundhed og pædagogik. Der arbejdes med omsorgs-

Læs mere

Pædagogisk assistentuddannelse - PAU. Retningslinjer for. praktikuddannelsen ... ...

Pædagogisk assistentuddannelse - PAU. Retningslinjer for. praktikuddannelsen ... ... Retningslinjer for praktikuddannelsen Pædagogisk assistentuddannelse - PAU Forord Den pædagogiske assistentuddannelse (PAU) er en vekseluddannelse, hvor skoleperiodernes teoretiske og praktiske undervisning

Læs mere

Læreplan Identitet og medborgerskab

Læreplan Identitet og medborgerskab Læreplan Identitet og medborgerskab 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Identitet og medborgerskab er et dannelsesfag. Faget giver eleverne kompetencer til selvstændigt, at kunne medvirke som aktive medborgere

Læs mere

Hammeren Produktionsskolen Vest

Hammeren Produktionsskolen Vest Virksomhedsplan 2015 Hammeren Produktionsskolen Vest Formål og målgrupper Hammeren- Produktionsskolen Vest er en selvejende statslig uddannelsesinstitution med vedtægter, der er godkendt af kommunalbestyrelsen

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO- og SFO-klub i Halsnæs Kommune

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO- og SFO-klub i Halsnæs Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO- og SFO-klub i Halsnæs Kommune Børn, Unge og Læring - december 2018 Indhold Indledning 3 Formål 3 Struktur og rammer for SFO og SFO-klub 3 SFO og SFO-klub og Børne-

Læs mere

Fagbilag Miljø og genbrug

Fagbilag Miljø og genbrug Fagbilag Miljø og genbrug 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder, som relaterer til miljø og genbrug. Der arbejdes med et eksemplarisk afgrænset

Læs mere

UDKAST. Kapitel 1 Bekendtgørelsens anvendelsesområde

UDKAST. Kapitel 1 Bekendtgørelsens anvendelsesområde UDKAST Bekendtgørelse om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov I medfør af 3, stk. 5, 4, stk. 5, 6, stk. 4, 9, stk. 3 og 10, stk. 2, i lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Social- og sundhedsuddannelsen. Retningslinjer for. praktikuddannelsen ... ...

Social- og sundhedsuddannelsen. Retningslinjer for. praktikuddannelsen ... ... Retningslinjer for praktikuddannelsen Social- og sundhedsuddannelsen Forord Social- og sundhedsuddannelsen er en vekseluddannelse, hvor skoleperiodernes teoretiske og praktiske undervisning sammen med

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse. Grejsdal skoles SFO. SFO en er en integreret del af skolen

Mål og indholdsbeskrivelse. Grejsdal skoles SFO. SFO en er en integreret del af skolen Mål og indholdsbeskrivelse Grejsdal skoles SFO SFO en er en integreret del af skolen 1. SFO, Grejsdal Skoles pædagogiske grundlag en vedvarende proces! Som grundlag for dette arbejde har vi formuleret

Læs mere

AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN for 2015. Ejendomsservice

AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN for 2015. Ejendomsservice AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN for 2015 Ejendomsservice Præsentation På værkstedet Ejendomsservice arbejder vi med en bred vifte af opgaver inden for flere faggrupper. Det foregår primært på skolens område,

Læs mere

Den gode inklusion. DATO 3. december 2012 SAGSNR. Kontakt. Sagsansvarlig: Fagcenter Småbørn og Undervisning

Den gode inklusion. DATO 3. december 2012 SAGSNR. Kontakt. Sagsansvarlig: Fagcenter Småbørn og Undervisning Den gode inklusion DATO 3. december 2012 SAGSNR. Kontakt Sagsansvarlig: Fagcenter Småbørn og Undervisning Kalundborg Kommune 4400 Kalundborg www.kalundborg.dk Telefon, omstilling: 59 53 44 00 1/12 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Læseplaner for Social- og Sundhedshjælper TEORI 1

Læseplaner for Social- og Sundhedshjælper TEORI 1 Læseplaner for Social- og Sundhedshjælper TEORI 1 1. I gang med uddannelse til social- og sundhedshjælper Pædagogik med psykologi Social- og samfundsfaglige - Kommunikation - Gruppedynamik - Motivation

Læs mere

Særligt tilrettelagte Ungdomsuddannelser

Særligt tilrettelagte Ungdomsuddannelser Særligt tilrettelagte Ungdomsuddannelser Forberedelse til arbejde/uddannelse: Sociale kompetencer Praktik STU STU er Struer kommunes årige Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse for unge mellem 6 år og

Læs mere

a) anvende og kombinere viden fra fagets discipliner til at undersøge aktuelle samfundsmæssige problemstillinger og løsninger herpå,

a) anvende og kombinere viden fra fagets discipliner til at undersøge aktuelle samfundsmæssige problemstillinger og løsninger herpå, Samfundsfag B 1. Fagets rolle Samfundsfag omhandler grønlandske, danske og internationale samfundsforhold. Faget giver på et empirisk og teoretisk grundlag viden om de dynamiske og komplekse kræfter der

Læs mere

Læseplan for valgfaget sundhed og sociale forhold. 10. klasse

Læseplan for valgfaget sundhed og sociale forhold. 10. klasse Læseplan for valgfaget sundhed og sociale forhold 10. klasse Indhold Indledning 3 Trinforløb for 10. klassetrin 4 Sundhed og sundhedsfremmende aktiviteter 4 Hygiejne og arbejdsmiljø 6 Kommunikation 7 Uddannelsesafklaring

Læs mere

HERNING KOMMUNE MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SKOLEFRTIDSORDNINGER. August 2014 Børn og Unge

HERNING KOMMUNE MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SKOLEFRTIDSORDNINGER. August 2014 Børn og Unge HERNING KOMMUNE MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SKOLEFRTIDSORDNINGER August 2014 Børn og Unge 1 Lovgrundlaget SFO erne arbejder ud fra folkeskolelovens formålsparagraf, der gælder for folkeskolens samlede

Læs mere

TILBAGE TIL FREMTIDEN. - et tilbud for unge kontanthjælps- og dagpengemodtagere i Nordjylland. Hovedresultater fra en virkningsevaluering foretaget af

TILBAGE TIL FREMTIDEN. - et tilbud for unge kontanthjælps- og dagpengemodtagere i Nordjylland. Hovedresultater fra en virkningsevaluering foretaget af TILBAGE TIL FREMTIDEN - et tilbud for unge kontanthjælps- og dagpengemodtagere i Nordjylland Hovedresultater fra en virkningsevaluering foretaget af HVAD ER TILBAGE TIL FREMTIDEN? Tilbage til Fremtiden

Læs mere

SELVEVALUERING 2014. Skolen skal hvert andet år lave en selvevaluering af skolens virksomhed set i lyset af skolens værdigrundlag.

SELVEVALUERING 2014. Skolen skal hvert andet år lave en selvevaluering af skolens virksomhed set i lyset af skolens værdigrundlag. SELVEVALUERING 2014 Skolen skal hvert andet år lave en selvevaluering af skolens virksomhed set i lyset af skolens værdigrundlag. Vi har i 2014 valgt at beskæftige os med emnet INKLUSION, idet der fra

Læs mere

Opdragelse. Følsomt. Nødvendigt. I opbrud? Camilla Wang 24. april 2018

Opdragelse. Følsomt. Nødvendigt. I opbrud? Camilla Wang 24. april 2018 Opdragelse Følsomt. Nødvendigt. I opbrud? Camilla Wang 24. april 2018 Oplægget 1) Et følsomt emne svært at vide, om vi har fundet et godt leje 2) En vis enighed om dagtilbuddets og skolens opgaver er en

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for. SFO Marievang Holmstrupvej Slagelse Kommune

Mål- og indholdsbeskrivelse for. SFO Marievang Holmstrupvej Slagelse Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse 2012 2013 for SFO Marievang Holmstrupvej 3 4200 Slagelse Kommune 58500645 Sfomarievang@slagelse.dk Forord Skole og SFO er én virksomhed og indeholder en undervisningsdel og

Læs mere

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik Skolepolitik Silkeborg Kommunes skolepolitik 1 2 Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende for Den

Læs mere

8. klasse - UEA Uddannelsesveje

8. klasse - UEA Uddannelsesveje 8. klasse - UEA Uddannelsesveje Efterskoler Husholdningsskoler EGU EUD Andre Produktionsskoler STU www.ug.dk Efterskoler Der findes over 240 efterskoler, hvor du kan gå i 8., 9.., 10., 11.og 12. klasse.

Læs mere

Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016

Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016 Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016 Praktikuddannelsens faglige mål vurderes ud fra taksonomien: 1. niveau 2. niveau 3. niveau De enkelte niveauer defineres således: 1. niveau Eleven kan løse

Læs mere

Skolepolitik. Alle med tilknytning til skolen indgår i en åben dialog, hvor den enkelte bliver set, hørt og forstået.

Skolepolitik. Alle med tilknytning til skolen indgår i en åben dialog, hvor den enkelte bliver set, hørt og forstået. Skolepolitik Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende for Den Gode Skole i Silkeborg Kommunes skolevæsen

Læs mere

Faglighed i. Fællesskabets skole. Danmarks Lærerforening

Faglighed i. Fællesskabets skole. Danmarks Lærerforening Faglighed i Fællesskabets skole Danmarks Lærerforening Folkeskolens opgave er i samarbejde med forældrene at fremme elevernes tilegnelse af kundskaber, færdigheder, arbejdsmetoder og udtryksformer, der

Læs mere

Politik for folkeskolen. Blåvandshuk Kommune

Politik for folkeskolen. Blåvandshuk Kommune Politik for folkeskolen Blåvandshuk Kommune Januar 2001 Blåvandshuk Kommune: Politik for folkeskoleområdet 2001 2002 1. Generelle principper og målsætninger: Folkeskolen i Blåvandshuk Kommune skal indrettes

Læs mere

SFO og SFO-klub bidrager som en aktiv medspiller til opfyldelse af folkeskolens og skolereformens hensigt og formål. 1

SFO og SFO-klub bidrager som en aktiv medspiller til opfyldelse af folkeskolens og skolereformens hensigt og formål. 1 Indledning I Halsnæs er SFO og SFO-klub en fuldt integreret del af folkeskolen. Det betyder i det daglige arbejde, at lærere og det pædagogiske personale ud fra hver deres faglige baggrund har et fælles

Læs mere

PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE & UDDANNELSESPLAN. Region Hovedstaden.

PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE & UDDANNELSESPLAN. Region Hovedstaden. INST.NR: BESKRIVELSE AF PRAKTIKSTEDET: Institutionens navn. Adresse. Postnr. og by. Tlf.nr. Mail-adresse. Hjemmeside. PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE & UDDANNELSESPLAN. Region Hovedstaden. Organisationen for voksne

Læs mere

Pædagogisk grundlag for Skolen på Islands Brygge

Pædagogisk grundlag for Skolen på Islands Brygge Pædagogisk grundlag for Skolen på Islands Brygge Formål med grundlaget Det pædagogiske grundlag tager udgangspunkt i lovgivning og kommunale beslutninger for skole og fritidsordninger og skal sammen med

Læs mere

Indhold i SFO Indholdsovervejelser over virksomheden i SFO og samarbejdet mellem SFO og skole FOA Fag og Arbejde

Indhold i SFO Indholdsovervejelser over virksomheden i SFO og samarbejdet mellem SFO og skole FOA Fag og Arbejde Indhold i SFO Indholdsovervejelser over virksomheden i SFO og samarbejdet mellem SFO og skole FOA Fag og Arbejde Jan Simon Petersen - FOA 1 Indhold OECDs definition på individuelle nøglekompetencer der

Læs mere

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Herlev Kommune Børne- og Kulturforvaltningen Telefon 44 52 70 00 Telefax 44 91 06 33 Direkte telefon 44 52 55 28 Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Dato Journal nr. 15.3.04 17.01.10P22 Visionen

Læs mere

Vision og målsætninger for Nordfyns Kommunale skolevæsen

Vision og målsætninger for Nordfyns Kommunale skolevæsen Vision og målsætninger for Nordfyns Kommunale skolevæsen Nordfyns Kommune 2008 1 Vision for Nordfyns Kommunale skolevæsen Skolen skal udvikle kompetencer hos børnene, som sætter dem i stand til at håndtere

Læs mere

[DESIGNSTRATEGI FOR 0-18 ÅRS OMRÅDET]

[DESIGNSTRATEGI FOR 0-18 ÅRS OMRÅDET] 2013 Kolding Kommune Børne- og Uddannelsesforvaltningen [DESIGNSTRATEGI FOR 0-18 ÅRS OMRÅDET] Visionen, Vi designer livet, integreres i alle politikker, indsatser og praksisser i Kolding Kommune. Den har

Læs mere

Politik for studie- og karrierevejledning på Aalborg Universitet

Politik for studie- og karrierevejledning på Aalborg Universitet Politik for studie- og karrierevejledning på Aalborg Universitet Indhold Indledning...2 Lovgrundlag...2 Formål...2 Målsætning 1: Retningslinjer og krav...2 Målsætning 2: Professionel vejledning...2 Målsætning

Læs mere

Kvalitetsrapport for STU Middelfart skoleårene 2011/2012 og 2012/2013, samt udviklingsplan for 2013/2014 og 2014/2015.

Kvalitetsrapport for STU Middelfart skoleårene 2011/2012 og 2012/2013, samt udviklingsplan for 2013/2014 og 2014/2015. Sagsnr.: 2013-009827-2 Kvalitetsrapport for STU Middelfart skoleårene 2011/2012 og 2012/2013, samt udviklingsplan for 2013/2014 og 2014/2015. Skolens profil STU Middelfart er Middelfart Kommunes tilbud

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole

Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole Pædagogiske vision. Vi ønsker at udfordre børnene. Vi vil stimulere og støtte børnenes læring, dvs. deres tilegnelse af kundskaber, færdigheder og musisk/kreative

Læs mere

Hvordan bliver eleverne parat til erhvervsuddannelse?

Hvordan bliver eleverne parat til erhvervsuddannelse? Hvordan bliver eleverne parat til erhvervsuddannelse? Reformen af erhvervsuddannelserne er et paradigmeskift, som lægger op til en ny kvalitetsdagsorden med fokus på folkeskolens uddannelsesparate elever,

Læs mere

Skolepolitik : Rejsen mod nye højder

Skolepolitik : Rejsen mod nye højder Skolepolitik 2013-2017: Rejsen mod nye højder Folkeskolen er for alle. Det er ikke bare en konstatering, men en ambitiøs målsætning, som folkeskolerne i Nyborg Kommune hver eneste dag har til opgave at

Læs mere

Kvalitetsstandard. For Heltidsundervisningen i Ungnorddjurs

Kvalitetsstandard. For Heltidsundervisningen i Ungnorddjurs Kvalitetsstandard For Heltidsundervisningen i Ungnorddjurs Ungnorddjurs Åboulevarden 64 8500 Grenaa tlf : 89 59 25 50 www.ungnorddjurs.dk ung@ungnorddjurs.dk Heltidsundervisning i Ungnorddjurs Vision Heltidsundervisningen

Læs mere

H a n d i c a p p o l i t i k

H a n d i c a p p o l i t i k H a n d i c a p p o l i t i k LY N G B Y - T A A R B Æ K K O M M U N E F o r o r d a f B o r g m e s t e r R o l f A a g a a r d - S v e n d s e n Der er sket store ændringer på handicapområdet de seneste

Læs mere

Vision og målsætninger for Nordfyns Kommunale skolevæsen

Vision og målsætninger for Nordfyns Kommunale skolevæsen Vision og målsætninger for Nordfyns Kommunale skolevæsen Nordfyns Kommune 2008 1 Vision for Nordfyns Kommunale skolevæsen Forudsætningen for at få et liv med mening og glæde er livsduelighed. Skolen skal

Læs mere

BYTOFTEN AKTIVITETSCENTRET Uddannelsesplan. 2. Praktikperiode Den pædagogiske institution (3. semester) Uddannelsesmål:

BYTOFTEN AKTIVITETSCENTRET Uddannelsesplan. 2. Praktikperiode Den pædagogiske institution (3. semester) Uddannelsesmål: BYTOFTEN AKTIVITETSCENTRET Uddannelsesplan 2. Praktikperiode Den pædagogiske institution (3. semester) Faglige kompetencemål for 2. praktikperiode, jf. bilag 7: Uddannelsesmål: Målet for 2. praktikperiode

Læs mere

Forord. Folkeskoleloven. Kapitel 1 Folkeskolens formål

Forord. Folkeskoleloven. Kapitel 1 Folkeskolens formål Målsætning - Borbjerg Skole. Forord Denne målsætning for Borbjerg Skole bygger på: 1. Folkeskoleloven af 1993. Formålsparagraffen kap. 1-1 og 2 2. Pædagogisk målsætning for Holstebro Kommunale Skolevæsen

Læs mere

DEN ÅBNE SKOLE SÅDAN GRIBER DU SAMARBEJDET MED SKOLEN AN

DEN ÅBNE SKOLE SÅDAN GRIBER DU SAMARBEJDET MED SKOLEN AN JANUAR 2015 WWW.KULTURSTYRELSEN.DK DEN ÅBNE SKOLE SÅDAN GRIBER DU SAMARBEJDET MED SKOLEN AN DEN ÅBNE SKOLE 3 NY ROLLE TIL KULTURINSTITUTIONER OG FORENINGER Hvis du som kulturinstitution, idrætsklub, frivillig

Læs mere

Faglighed, der giver eleven en basisviden, som kan danne grundlag for videre læring

Faglighed, der giver eleven en basisviden, som kan danne grundlag for videre læring Side 1 af 8 Sammenlignelig brugerinformation Kjellerup Skole Profil og undervisning Pædagogiske principper Skolens målsætning Kjellerup Skole - På vej... På Kjellerup Skole anerkender vi, at tryghed for

Læs mere

Læringsgrundlag. Side 1 af 7

Læringsgrundlag. Side 1 af 7 Læringsgrundlag Side 1 af 7 Indledning Roskilde private Realskoles læringsgrundlag har til formål at beskrive rammer og principper for den pædagogiske virksomhed. Læringsgrundlaget sætter fokus på de forhold,

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFOer i Ringsted Kommune

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFOer i Ringsted Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFOer i Ringsted Kommune Formålet med denne mål- og indholdsbeskrivelse for SFO er at give borgerne mulighed for at få indblik i Ringsted Kommunes prioriteringer og serviceniveau

Læs mere

Skolebestyrelsens principper

Skolebestyrelsens principper Indledning... 2 Skolens drift... 3 1. Undervisningens organisering... 3 2. Dækning af undervisning ved undervisers fravær... 3 3. Skolens arbejde med elevernes læringsmål... 4 4. SFO og Puk... 4 5. Arbejdets

Læs mere

ufrederiksberg UEA i 4. 6. klasse Råd og vejledning til (klasse)lærer / lærerteam om uddannelses-, erhvervsog arbejdsmarkedsorientering

ufrederiksberg UEA i 4. 6. klasse Råd og vejledning til (klasse)lærer / lærerteam om uddannelses-, erhvervsog arbejdsmarkedsorientering UEA i 4. 6. klasse Råd og vejledning til (klasse)lærer / lærerteam om uddannelses-, erhvervsog arbejdsmarkedsorientering Ungdommens Uddannelsesvejledning April 2006 u ufrederiksberg Kære (klasse)lærer

Læs mere

Ilinniartitaanermut Immikkoortortaq Området for Uddannelse

Ilinniartitaanermut Immikkoortortaq Området for Uddannelse Fælles mål & visioner på daginstitutionsområdet Qeqqata Kommunia fælles mål og visioner for daginstitutioner, dagplejecentre og dagpleje, gældende fra august 2018. Siden 2010 har kommunen udarbejdet en

Læs mere

Vi har brug for dig. Velkommen til Plejehjemmet Himmelev gl. Præstegård Himmelev Sognevej Roskilde. Der er brug for frivillige medarbejdere

Vi har brug for dig. Velkommen til Plejehjemmet Himmelev gl. Præstegård Himmelev Sognevej Roskilde. Der er brug for frivillige medarbejdere Vi har brug for dig Velkommen til Plejehjemmet Himmelev gl. Præstegård Himmelev Sognevej 124 4000 Roskilde Der er brug for frivillige medarbejdere Indledning. Denne lille håndbog/pjece informerer om de

Læs mere

Pædagogisk didaktisk grundlag for TECHCOLLEGE

Pædagogisk didaktisk grundlag for TECHCOLLEGE Pædagogisk didaktisk grundlag for TECHCOLLEGE Pædagogisk og didaktisk grundlag er fundamentet for det skole-og studiemiljø som TECHCOLLEGE vil kendes på - en fælles pædagogisk kultur. Grundlaget afspejler

Læs mere

Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune

Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune Hvorfor en politik for socialt udsatte? Socialt udsatte borgere udgør som gruppe et mindretal i landets kommuner. De kan derfor lettere blive overset, når

Læs mere

Integrationspolitik for Vesthimmerlands Kommune

Integrationspolitik for Vesthimmerlands Kommune Integrationspolitik for Vesthimmerlands Kommune 2 Forord I Vesthimmerlands Kommune betragter vi det som et fælles ansvar og en fælles opgave at skabe et inkluderende samfund med gode rammer for aktive

Læs mere

Undervisningstilbud for unge og voksne med særlige behov

Undervisningstilbud for unge og voksne med særlige behov Undervisningstilbud for unge og voksne med særlige behov Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov STU Specialundervisning for unge og voksen efter Lov om specialundervisning for voksne LSV Undervisningsforløb

Læs mere

Skolens drift gennemføres på grundlag af skolepenge fra eleverne og ved tilskud fra det offentlige.

Skolens drift gennemføres på grundlag af skolepenge fra eleverne og ved tilskud fra det offentlige. Skolens værdigrundlag Revideret af skolens bestyrelse 18.11.06 Skolens formålsparagraf - det aktuelle formål. Skolens formål er at drive en privat grundskole med tilhørende 10. klasse samt børnehaveklasse

Læs mere

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune DIAmanten God ledelse i Solrød Kommune Indhold 1. Indledning 3 2. Ledelsesopgaven 4 3. Ledelse i flere retninger 5 4. Strategisk ledelse 7 5. Styring 8 6. Faglig ledelse 9 7. Personaleledelse 10 8. Personligt

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

Om produktionsskolernes rolle i en kommende fleksuddannelse

Om produktionsskolernes rolle i en kommende fleksuddannelse Om produktionsskolernes rolle i en kommende fleksuddannelse Indhold 1. Generelle betragtninger om produktionsskolernes rolle. 2. Hvornår er den unge parat til at starte på en fleksuddannelse? 3. Hvordan

Læs mere

PERSONALE- POLITIK. MARGINS 18.75 mm GRID 12 GUTTER 7.5 mm. GAP BETWEEN LINES AND OBJECTS 3.75 mm. POSITIVE LINES: THICK 2 pt LIGHT 0.

PERSONALE- POLITIK. MARGINS 18.75 mm GRID 12 GUTTER 7.5 mm. GAP BETWEEN LINES AND OBJECTS 3.75 mm. POSITIVE LINES: THICK 2 pt LIGHT 0. MARGINS 18.75 mm GRID 12 GUTTER 7.5 mm GAP BETWEEN LINES AND OBJECTS 3.75 mm NEGATIVE LINES: THICK 2 pt LIGHT 0.25 pt POSITIVE LINES: THICK 2 pt LIGHT 0.12 pt PERSONALE- POLITIK Om denne pjece Denne pjece

Læs mere

Lær det er din fremtid

Lær det er din fremtid Skolepolitiske mål 2008 2011 Børn og Ungeforvaltningen den 2.1.2008 Lær det er din fremtid Forord Demokratisk proces Furesø Kommune udsender hermed skolepolitik for perioden 2008 2011 til alle forældre

Læs mere