DE SAMLEDE LÆREPLANER FOR BØRNEHAVERNE I REGNBUEN- VANDKUNSTEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DE SAMLEDE LÆREPLANER FOR BØRNEHAVERNE I REGNBUEN- VANDKUNSTEN"

Transkript

1 DE SAMLEDE LÆREPLANER FOR BØRNEHAVERNE I REGNBUEN- VANDKUNSTEN

2 Evaluering af kulturelle udtryksformer 2010 Institutionens navn: Vandkunsten Målgruppe: 3-6 år Antal børn: 15 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Målgruppe: ½ - 2 år 3-6 år Kulturelle udtryksformer Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Børnene skal erfare, at man igennem teater og optræden kan udtrykke sig, fortælle en historie, fremvise en fantasi i samarbejde med andre. Teater og optræden. Børnene skal arbejde med kostumer og kulisser. De skal øve sig i at optræde øve replikker og sange. Vi afslutter med en forestilling for hinandens børnehaver og en forestilling for forældrene. Alle aktiviteter er blevet gennemført. Vi valgte at spille teater over sangen: Tre små soldater med de største børn. Børnene har deltaget aktivt i hele projektet. De har været iderige og engagerede. Børnene kom i perioden flere gange om dagen og spurgte, hvornår vi skulle lave teater. De glædede sig. Alle har snakket om det derhjemme og forældrene har fortalt om børnenes iver til børnehaven. Børnene er begyndt at lege teater i deres egen leg. De synger sangene og leger sig ind i de forskellige roller. I høj grad. Vi har lavet og udfyldt læringshjulet ud fra følgende læringsmål (se bilag) At børnene på eget initiativ spiller og leger teater. At børnene deltager aktivt i forløbet At børnene fortæller om teater derhjemme. At børnene synger sangene fra teaterstykket og inddrage disse i deres lege. Børnenes engagement har gjort, at projektet blev en succes. Børnene var gode til at følge med i processen om, hvordan man skaber et teaterstykke. Det var godt for helheden, at vi ikke lavede det større end vi gjorde. (Hele projektet var med kommende skolebørn) Denne gode erfaring har gjort, at vi formentlig kaster os ud i noget lidt større næste gang vi skal lave teater.

3 Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? Planlægning og information til børnene er vigtigt. Det giver børnene en sikkerhed og en tryghed, at de ved hvad de skal. Børnene var med at lave kulisser, male, klippe og klistre; hvilket gjorde, at de fik en større ejerfornemmelse for projektet. Dette var med til at løfte/styrke det samlede engagement. Det er vigtigt at finde ud af, hvad børn har i sig, og hvad de kan. I dette projekt, har vi erfaret at børn kan lidt mere end man måske engang imellem tror. Vi har institutionerne imellem brugt hinanden til at få gode ideer til opsætningen af teaterstykkerne. Vi har optaget Teaterstykkerne på video, så børnene kan se dem selv lave teater. Stor succes. Børneafdelingen på Rønne Sygehus, har fået malet Tre små soldater på væggen. Maleren har sin søn her i børnehaven og blev inspireret af sangen, da han begyndte at synge den, da de kørte hjem i bilen.

4

5 Evaluering af kulturelle udtryksformer 2010 Institutionens navn: Regnbuen Målgruppe: 3-6 år Antal børn: 43 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Målgruppe: ½ - 2 år 3-6 år Kulturelle udtryksformer Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Børnene skal erfare, at man igennem teater og optræden kan udtrykke sig, fortælle en historie, fremvise en fantasi i samarbejde med andre. Teater og optræden. Børnene skal arbejde med kostumer og kulisser. De skal øve sig i at optræde øve replikker og sange. Vi afslutter med en forestilling for hinandens børnehaver og en forestilling for forældrene. Øvet replikker. Øvet sange. Malet og syet kostumer og kulisser. Fotograferet et barn var fotograf på projektet. Klimaks var at optræde på en rigtig teaterscene. Vi havde lånt Jægerspris Amatør-scene. Første gang optrådte børnene for Vandkunsten og Regnbuens vuggestue. Anden gang optrådte de for 160 familiemedlemmer. Under hele processen har børnene været aktive og interesserede. Vi har set børnene lege teater og her har de især brugt sangene fra teaterstykket. I vores børneinterviews gav børnene udtryk for, at de er stolte over at de turde stå på scenen og sige deres replikker. Alle børnene har givet projektet glade smileys. Derudover har mange forældre givet udtryk for at både de og børnene har været meget glade for projektet. I høj grad. Vi har lavet og udfyldt læringshjulet ud fra følgende læringsmål (se bilag) At børnene på eget initiativ spiller og leger teater. At børnene deltager aktivt i forløbet At børnene fortæller om teater derhjemme. At børnene synger sangene fra teaterstykket og inddrage disse i deres lege. Vi tror, at noget af årsagen til at målet blev opfyldt var, at alle arbejdede sammen om projektet. Der var et stort fællesskab om projektet, og hele huset summede af teater. Alle glædede sig til at vise resultatet i et rigtigt teater. Der har ingen hindringer været.

6 Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbuddet? Vi har lært, at børnene nyder, at få små opgaver med hjem, som at øve replikker og sange. Børnene kunne lide den højtidelighed, der var over projektet. De har hver især følt at deres rolle var vigtig for det endelige resultat. Inden man går i gang med sådan et projekt, er det vigtigt at være velforberedte, og f.eks. skrive alle detaljerne og arbejdsfordelingen ned i et slags manuskript Derudover er det vigtigt, at hele processen skal være præget af leg og en stemning af vi skal have det sjovt. Vi har løbende talt meget sammen om projektet og lavet justeringer. Der er blevet taget fotos en af børnene var fotograf. En medarbejder fra vandkunsten har video-filmet teater forestillingen. Vi har undervejs iagttaget børnenes engagement og interesse. Vi har fået mange positive forældrehenvendelser. Vi har interviewet børnene.

7

8 Evaluering af sociale kompetencer 2010 Institutionens navn: Vandkunsten Målgruppe: 3-6 år Antal børn: Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Målgruppe: ½ - 2 år 3-6 år Kulturelle udtryksformer Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Børnene skal lære, at man kan lege mange sammen, så alle kan inkluderes i en fællesleg, hvor alle har betydning. Vi forventede, at børnene lærte nye fælleslege som de selv kunne sætte i gang og lege uafhængigt af voksne. Vi forventede også at se nye legerelationer. Der planlægges 6 forskellige fælleslege, som er tilpasset de forskellige aldersgrupper. Rødt lys stop. Alle mine kyllinger Ståtrold Stikbold Svingfigur Banke banke bøf. Alle aktiviteter blev gennemført, nogle lege blev leget mere, end andre. Vi introducerede legene for grupper af børn i blandede aldersgrupper og erfarede hurtigt, at børnene vældig gerne ville være med, men at reglerne i legene skulle være meget enkle, før børnene selv kunne lege dem på eget initiativ. Børnene leger især Alle mine kyllinger på legepladsen og gemmeleg og fangeleg. Her kan både små og store være med, selv de voksne inviteres til at deltage. Desuden leger de rødt lys stop indenfor, på stuen, fra væg til væg. De er blevet gode til at vente på at det bliver deres tur og de små lærer hurtigt reglerne efter instrukser fra de store. Nogle af børnene løber rundt på legepladsen og kalder de andre sammen, de har altså opdaget, at flere børn i en leg kan gøre legen sjovere. Målet er delvis opfyldt. Vi har lavet og udfyldt læringshjulet ud fra følgende læringsmål: Leger børnene videre selv og efterspørger de legene hos pædagogerne? Udvikler børnene selv på legene og inddrager hinanden? Deltager børnene i legene med glæde, energi og nysgerrighed? Har forløbet givet nogle børn nye legerelationer? Børnene synes det er sjovt at lege. Engagement fra pædagogerne i legene gør at børnene synes det er sjovt at være med, engagement smitter. Nogle af legene var svære at forstå for de 3-årige. De forstod ikke pointen i legene, men alligevel syntes de, at det var sjovt at lege/fjolle med. Her kan man sige, at målet ikke er nået, men børnene havde en god og sjov oplevelse alligevel.

9 Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbuddet? Det er vigtigt, hvis man vil opnå, at børnene har fuld forståelse af legene, at man vælger den rigtige målgruppe/aldersgruppe til legen. De udvalgte lege var måske en smule for avancerede til de helt små. Næste gang vi skal lave fælleslege, bør vi gøre det bredere, så der både er noget for de små, såvel, som de store. Dette er med henblik på, at børnene selv skal kunne lege legene, uden at en pædagog er med. Hvis børnene i en tidlig alder (3 år), får lyst til at lege diverse lege, bliver det formentlig på sigt nemmere for dem at indgå i nye lege/legerelationer, da præmissen for at lege/indtage en rolle er blevet lagt. Vi har evalueret undervejs i forløbet og forenklet reglerne, så de er tydelige for alle, hvilket betød at børnene selv kunne gentage dem. Den endelige evaluering er foregået på et husmøde med den involverede personalet.

10

11 Evaluering af sociale kompetencer 2010 Institutionens navn: Regnbuen Målgruppe: 3-6 år Antal børn: Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Målgruppe: ½ - 2 år 3-6 år Kulturelle udtryksformer Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Børnene skal lære, at man kan lege mange sammen, så alle kan inkluderes i en fællesleg, hvor alle har betydning. Vi forventede, at børnene lærte nye fælleslege som de selv kunne sætte i gang og lege uafhængigt af voksne. Vi forventede også at se nye legerelationer. Der planlægges 6 forskellige fælleslege, som er tilpasset de forskellige aldersgrupper. Rødt lys stop. Alle mine kyllinger Ståtrold Stikbold Svingfigur Banke banke bøf. Alle de lege vi havde planlagt, blev leget i løbet af de 14 dage projektet kørte. Der var selvfølgelig nogle lege der var mere populære og som blev leget mest: Bank banke bøf Rødt lys stop Alle mine kyllinger Børnene viste stor interesse og ville rigtig gerne være med, da de blev kaldt sammen. De var glade og aktive under legene og ville gerne være med i lang tid. De efterspurgte tit legene både under og efter projektet, ligesom de også inviterede de voksne til at være med. De store børn, var gode til at hjælpe/forklare de mindre børn om hvad de forskellige lege gik ud på. I vores børne-interviews gav børnene udtryk for at de havde haft det sjovt. Børnene har overvejende givet projektet glade smileys. Vores mål er delvis opfyldt. Vi har lavet og udfyldt læringshjulet ud fra følgende læringsmål: Leger børnene videre selv og efterspørger de legene hos pædagogerne? Udvikler børnene selv på legene og inddrager hinanden? Deltager børnene i legene med glæde, energi og nysgerrighed? Har forløbet givet nogle børn nye legerelationer? På trods af, at legene ofte blev gennemført med kun én voksen til ca. 25 børn, gik det godt. Det forklarer vi med, at det er en enkel og nem aktivitet at gå til. Den kræver hverken forarbejde eller oprydning. Børnenes positive motivation var også en overvejende grund til at det gik godt.

12 Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbuddet? Fælleslegene åbnede for nye legerelationer mellem børnene. Vi fik et større kendskab til vores børn, ved at iagttage dem i de forskellige roller de indtog i legen. Vi så børnenes glæde ved at lege mange sammen. Det sociale samvær blev styrket. Vi kan overføre det til andre former for fællesaktivitet som sanglege og boldspil. Vi skal helt sikkert fortsætte med den slags fællesaktiviteter. Det kræver så lidt og er så givende for alle børn. Vi har undervejs iagttaget børnenes engagement og interesse. Vi har evalueret løbende. Vi har interviewet børnene.

13

14 Institutionens navn: Vandkunsten Målgruppe: 3-6 år Antal børn:40 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Evaluering af Sprog 2010 Sprog Krop og Natur bevægelse Målgruppe: ½ - 2 år 3-6 år Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbuddet? Kulturelle udtryksformer Aktiviteterne omkring sprog er gennemført, men den medarbejder, der havde skrevet evalueringsskemaet er blevet opsagt og vedkommendes brugerkonto er derfor nedlagt, hvorfor vi ikke har haft adgang til dokumentet. I stedet for at digte en historie, vælger vi at udelade evalueringen, men bekræfter hermed, at læreplanen er gennemført som planlagt.

15 Institutionens navn: Regnbuen Målgruppe: 4-5 år Antal børn: 16 Tema: Personlig udvikling Evaluering af sprog 2010 Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Målgruppe: ½ - 2 år 3-6 år Kulturelle udtryksformer Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Børnene skal lære forskellige sanglege, så de udvikler deres sprog i kombination med bevægelse. Vi udvælger 4 sanglege, hvori der indgår sang, bevægelse, rim og remser. Jeg gik mig over sø og land Bro bro brille Jeg har fanget mig en myg (med rytmiske klap) Tante Lucia Børnene kendte Jeg gik mig over sø og land og Bro bro brille i forvejen, så de var lette at lære. Tante Lucia fangede børnene med det samme, de syntes den var sjov og de fik den hurtigt lært. Jeg har fanget mig en myg var svær at lære, alligevel var børnene meget interesserede i sangen. Teksten var svær for dem, men klapperytmen kunne de let følge. Børnene gik rundt og sang sangene af sig selv efter projektet, de havde virkelig fået lyst til at synge og opfordrede også de voksne til at synge med. Børnene begyndte pludselig at lege Tre små soldater, de var blevet inspireret af at have set Vandkunstens børn opføre den som teaterstykke i vores forrige læreplansforløb. De havde vældig travlt med at få fordelt alle roller og der var rift om at være med. I det hele taget var børnene meget interesserede, når vi legede sanglegene, de ville gerne være med og kom glade hen og deltog. Da vi legede Bro bro brille, som børnene kendte fra andre gange. Jeg gik mig over sø og land oplevede vi at drengene gik efter kammeraternes land, hvor pigerne kunne andre og forskellige. Målet er delvis opfyldt. Vi har lavet og udfyldt læringshjulet ud fra følgende læringsmål: Deltager børnene aktivt og koncentreret i aktiviteterne? Efterspørger børnene aktiviteten hos pædagogerne? Udvikler børnene nye sanglege med hinanden uden pædagogernes hjælp? Synger børnene sangene/ siger remserne efterfølgende? Det er vigtigt med voksenstyring af forløbet. Børnene blev både præsenteret for noget kendt og noget ukendt, det var med til at skærpe interessen for at være med.

16 Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbuddet? Jeg har fanget mig en myg var en svær tekst, måske havde det været bedre at vælge en tekst som Mariehønen evigglad, den kender børnene i forvejen og dermed skulle de kun koncentrere sig om de rytmiske klap. Nogle af børnene blev den sidste gang spurgt om, hvilken sang der var deres bedste. 6 syntes om Jeg gik mig over sø og land 7 syntes om Bro bro brille 2 syntes om Tante Lucia 1syntes om Jeg har fanget mig en myg Børnegruppen kunne godt lide at lave sanglege.

17

18 Institutionens navn: Vandkunsten Målgruppe: 3-6 år Antal børn: 25 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Evaluering af Natur 2010 Sprog Krop og bevægelse Målgruppe: ½ - 2 år 3-6 år Natur Kulturelle udtryksformer Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Børnene skal erfare glæden ved at undersøge og samle ting fra naturen, lære hvor de kommer fra og hjemme i institutionen genbruge dem i en kreativ sammenhæng. Samle naturens ting og male på forskellig vis. Børnene skal på ture i skoven og ture i Kulhuse strand og indsamle F.eks. tang, sten, muslinger, blade og andre spændende tinge de møder. Børnene skal tage de ting de finder med hjem i institutionen og male eller kombinere med forskellige materialer og efterfølgende udstille det. Alle ovenstående aktiviteter er blevet gennemført, dog blev turen til Kulhuse ændret til Frederikssund, pga. bustiderne. Vi har, udover det, lavet et relief, bestående at rester af indsamlede ting fra stranden. Vi har holdt udstilling i børnehaven, hvor vi inviterede forældre og Regnbuen. Det er børnene selv, som har fundet alle de ting vi har arbejdet med. Sten, skaller, sand, tang, drivtømmer osv. Børnene har udvist ejerskab for projektet og har været engagerede. Alle ville rigtig gerne være med, når vi skulle male, lime og lave de konkrete aktiviteter. Børnene var meget deltagende på turen. De løb rundt og prøvede at finde så mange forskellige ting som muligt. De udviste stor nysgerrighed ved at komme og spørge bl.a. hvad muslinger hed og vi talte om at en musling er et dyr og at man faktisk kan spise dem. De fandt døde krabber og krabbeklør og talte om, at de kunne nive med kløerne, men vi fortalte så, at man godt kan holde en krabbe, hvis man holder den bag på rygskjoldet. De mødte også en dame som havde fanget hornfisk som hun viste dem. Hun fortalte, at hun skulle hjem og lave den til aftensmad. Børnene lærte, at naturen rummer mange spændende ting, man ikke ser, hvis man ikke leder efter dem. De lærte, at der er en historie bag alt og at de kan bruges til, at lave små kunstværker og sjove ting af f.eks. en lang kroget gren malet som en slange og et stort fælles relief af sand og strandting. Børnene lavede selv en tallerken med sand, muslinger, pinde og tang som ansigter. Høj grad. Vi har lavet og udfyldt læringshjulet ud fra følgende læringsmål: Er børnene deltagende og nysgerrige på turene? Vækkes børnenes interesse for ny viden og bruger de sproget til at sætte orde på deres oplevelser? Skærpes børnenes iagttagelsesevne og opmærksomhed på naturen? Går børnene til den kreative aktivitet med en fantasifuld tilgang?

19 Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbuddet? Planlægning er vigtigt for at sådanne forløb kan afvikles. Materialerne vi har brugt til projektet har været nemme at få fat i, eftersom vi har brugt naturens egne materialer. Børnenes naturlige lyst til at undersøge ting, har forstærket det endelige resultat. Det har været synligt og nemt for børnene, at relatere til projektet som et forløb. Det er vigtigt at holde vores planlægning for, at sådanne projekter kan udføres. Det erfarede vi i starten, da vores planlægning var lidt ustruktureret og vi var nødsaget til at omlægge den. Børnene udstillede deres ting 14 dage efter projektet var færdig. Det gjorde at børnene mistede interesse for det stille og roligt. Næste gang vil vi lave udstilling eller lignende, gør det vi det i forbindelse med selv projektet. Når vi skal laver sådanne projekter fremadrettet, ville det være en ide, at gøre projektet én uge længere og fravælge andre aktiviteter. Dette vil gøre projektet mere intenst og fyldestgørende. Børnene har været meget deltagende i projektet. På selve turene, gjorde børnene meget ud af, at samle alt mulig med stor interesse. Børnene har vist nysgerrighed omkring de ting de har fundet og hvad man kan bruge dem til. Børnene fortalte hinanden og pædagogerne om, hvad deres intention var med det konkrete de havde fundet. Hver ting havde sin historie og formål. Vi måtte lave afkrydsningslister og navneskilte for at kunne overskue, hvilke børn der havde lavet hvad, så børnene kunne få deres egne kreationer med hjem.

20

21 Institutionens navn: Regnbuen Målgruppe: 3-6 år Antal børn: 40 Tema: Personlig udvikling Evaluering af Natur 2010 Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: ½ - 2 år 3-6 år Hvilke kompetencer og erfaringer skal Børnene skal erfare glæden ved at undersøge og samle ting fra naturen, lære hvor de kommer fra og hjemme i institutionen genbruge dem i en kreativ sammenhæng. den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Samle naturens ting og male på forskellig vis. Børnene skal på ture i skoven og ture i Kulhuse strand og indsamle F.eks. tang, sten, muslinger, blade og andre spændende tinge de møder. Børnene skal tage de ting de finder med hjem i institutionen og male eller kombinere med forskellige materialer og efterfølgende udstille det. Børnene har været på tur i deres alders grupper. De små børnehavebørn havde en tur til Kulhuse strand sammen med de store vuggestuebørn. Mellemgruppen var på tur i skoven med Vandkunsten De store fik tur til Frederikssund stand og i skoven. Der blev samlet en masse pindefiskehoveder og muslingeskaller. Fra strand turen blev der slæbt store sten med hjem. Udstilling af de ting der var blevet samlet og malet på. Blev vist for børnene fra Vandkunsten og for Regnbuens forældre. Alle børn nød turene enten det var til skov eller strand. Børnene viste glæde og interesse for at samle ting. Vi oplevede en ejer fornemmelse hos børnene over de ting de hjem bagte til børnehaven. Selv om der gik tid inden vi fik malet og anbragt tingene, kunne børnene huske tingen de havde taget med hjem. De store børn lavede en fælles strandcollage af ting fra stranden. Børnene malet på deres sten. Der var taget store træstykker med hjem som blev malet i fælles skab. Der blev lavet malerier, hvor rammen var lavet af træpinde. Der skulle stor overvindelse til at male på trærammen. Børnene samlede ind med stor iver. Børnenes ejer fornemmelse viser at tingene betyder noget for dem. Der var en glæde hos børnene da vi lavede en udstilling af tingene. Vi inviterede børnene fra Vandkunsten til at se udstillingen om formiddagen, hvilket var ok for børnene, men de glædede sig endnu mere til at vise deres forældre tingene ved eftermiddags udstilling, Børnene kunne selv udpege deres ting. I høj grad. Vi har lavet og udfyldt læringshjulet ud fra følgende læringsmål: Er børnene deltagende og nysgerrige på turene? Vækkes børnenes interesse for ny viden og bruger de sproget til at sætte ord på deres oplevelser? Skærpes børnenes iagttagelsesevne og opmærksomhed på naturen? Går børnene til den kreative aktivitet med en fantasifuld tilgang?

22 Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbuddet? Forarbejdet var gjort, der var lavet plan over hvornår der var mulighed for at komme af sted i grupperne. Tidspunktet for projektet maj/juni måned gjorde at maling af tingene kunne laves på legepladsen. Forarbejdet var gjort, der var lavet plan over hvornår der var mulighed for at komme af sted i grupperne. Tidspunktet for projektet maj/juni måned gjorde at maling af tingene kunne laves på legepladsen, hvilket var en rigtigt god ide. Der er taget fotos fra turene, som løbende er blevet hængt op til stor gensynsglæde for børnene. Der er også taget billeder af udstillingen.

23

24 Evaluering af Personlig udvikling 2010 Institutionens navn: Vandkunsten Målgruppe: 3-6 år Antal børn: 40 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Målgruppe: ½ - 2 år 3-6 år Hvilke Børnene skal udvikle deres nysgerrighed og viden om, hvem er jeg? kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? Kulturelle udtryksformer Alle børn udarbejder en bog om hvem er jeg, sammen med min familie og andre? Bogen skal indeholde følgende elementer: Hvad hedder jeg? Hvor bor jeg? Hvem er mine forældre? Hvad arbejder mine forældre med? Resten af min familie Mine bedste venner Ovenstående aktiviteter er blevet gennemført. Alle børnene fik i den første uge, en tom bog med hjem, som de skulle udfylde med tekst, tegninger og billeder, sammen med deres forældre, en hjemmeopgave. Ugen efter blev børnene inddelt i små grupper efter alder (Små, mellem, store). Disse grupper blev brugt som et samtaleforum, hvor børnene skiftedes til at fortælle om deres liv og vise deres bøger frem for hinanden. Ugen efter blev alle bøger samlet i en kurv, så alle kunne se alles bøger og vise dem frem på tværs af aldersgrupperne. De stod hele tiden fremme på bordet, så børnene selv kunne tage dem. Samtlige børn har vist stor interesse for deres bog. Vi havde som udgangspunkt planlagt, at børnene i de individuelle samtalegrupper, skulle skiftes til at fortælle om dem selv, ud fra deres egen bog. Men samtlige børn ville gerne fortælle på samme tid. Der var meget at fortælle. Vi droppede at gøre det alt for struktureret, da der var så meget information børnene gerne ville ud med. I stedet blev det lidt mere løst, og børnene begyndte selv, at snakke løst og fast med dem som var nærmest. Det var tydeligt at se interessen og nysgerrigheden hos børnene. Både som fortæller og som lytter. Børnene kunne fortælle mange korte historier med en masse detaljer om deres liv. De brugte både billeder og tekst (dem der kan forstå og læse små ord) til at forklare ud fra. Det var interessant, at se hvordan børnene prioriterede siderne i bøgerne. Der var faktisk ikke noget der var mere vigtigt end andet. Alle sider var interessante for det enkelte barn og havde en essentiel betydning for helheden. Dette resulterede i, at nogle børn spontant henvendte sig til nogle af de børn, De ikke har den største legerelation til. De var meget stolte. Alle børnene havde én eller flere bedste venner. Om børnene har fået nye legerelationer, har været lidt svært at få øje på, eftersom børnene jo leger sammen i forvejen. Men det har været tydeligt, at børnene efterfølgende har fået åbnet op for et nyt værktøj i form af information og kommunikation med andre børn/mennesker.

25 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbuddet? I høj grad. Vi har lavet og udfyldt læringshjulet ud fra følgende læringsmål: - Har alle børnene bedste venner/ gode relationer i børnehaven? - bruger børnene bogen/tegninger til at fortælle om sig selv? - udvikler børnene nye familielege og relationslege med andre børn? - er børnene nysgerrige og spørgende til hinandens familier? Børnene har fra starten af, selv været med til at bestemme hvad der skulle med i deres bog. (ud fra de rammer de nu har fået) Det har resulteret i at børnene har fået et meget stort tilhørsforhold til deres egen bog. Den er visuelt nem at forstå for børnene, da det er billedsprog de skal fortælle ud fra. Det gør det til dels nemmere, at huske og nemmere at snakke om, for børnene selv, da billedsprog appellerer meget til børns naturlige måde at søge og forstå informationer på. Det har været en af årsagerne til, at børnene med billeder i deres bog uden problemer har kunnet fortælle om alt i den, da billederne giver associationer og bindeled til hvad de ved i forvejen. Hvilket har gjort dette projekt succesfuldt. Hvis det kun havde været ren tekst, havde det nok ikke været så spændende og lidt mere forvirrende for børnene. Desværre havde et par børn kun tekst i deres bøger og det var tydeligt, at det var svært at fortælle ud fra. Interessen dalede da også ligeså. Når børnene leger med hinanden i det daglige, er det ofte med en jævnaldrende. Dette forløb har givet anledning til, at børnene pludselig henvendte sig på tværs af aldersgrupperne. Interessen for at vide noget om ens venner og ens generelle bekendtskaber har været stor og det er gået begge veje. De store har henvendt sig til de små de små har henvendt sig til de store. Det giver god anledning til at bygge videre på relationerne, når en god kommunikation mellem børnene er opstået. I denne situation har bogen været et fælles tredje som har samlet børnene på tværs af aldersgrupperne og stuerne. Hvis vi skal lave sådan et projekt igen, bør vi sikre os, at børnenes bøger bliver baseret på billeder og symboler, hvis børnene skal havde mest muligt ud af det. Det er vigtigt, at børnene er med i arbejdsprocessen med deres egen bog, for at få et rigtigt tilhørsforhold til den. Fremadrettet ville det være en ide for de børn som har lidt svært ved at opbygge faste relationer, at relationen blev bygget på et fælles tredje. Det ville være en nem og effektiv hjælp til det enkelte barn. Der er evalueret løbende. I børneevalueringen indgik smileys.

26

27 Evaluering af personlig udvikling 2010 Institutionens navn: Regnbuen Målgruppe: 3-6 år Antal børn: Alle børn Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Målgruppe: ½ - 2 år 3-6 år Kulturelle udtryksformer Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Børnene skal udvikle deres nysgerrighed og viden om, hvem er jeg? De kommende skolebørn udarbejder en bog om hvem er jeg, sammen med min familie og andre? Bogen skal indeholde følgende elementer: Hvad hedder jeg? Hvor bor jeg? Hvem er mine forældre? Hvad arbejder mine forældre med? Resten af min familie. Mine bedste venner. De mindre børn laver tegninger om de samme emner. Vi valgte at lave plancher med de ældste børn. Forældrene fik en seddel hvor vi bad om billeder af familie, deres hjem, kæledyr etc. Vi tilbød at hjælpe med at trykke billederne. Det enkelte barn valgte hvilke billeder der skulle være på planchen. Planchen blev derefter lamineret og hængt op på gangen. De mindre børn blev af en voksen tegnet på et stort stykke papir, som de farvede og disse blev også hængt op. Børnene brugte meget tid på at snakke med hinanden om billederne og vise dem frem til forældrene og personalet. De virkede stolte af dem, når de viste frem. Det var tydeligt at børnene var glade for billederne. Børnene fortalte mange søde og sjove historier om deres familie, til stor begejstring for de andre børn og ikke mindst personalet. Det gav personalet en ny viden omkring det enkelte barn, som der kan bygges videre på mellem barn/voksen relationen. Delvis opfyldt Vi har lavet og udfyldt læringshjulet ud fra følgende læringsmål: Har alle børnene bedste venner/gode relationer i børnehaven? Bruger børnene bogen/tegninger til at fortælle om sig selv? Udvikler børnene nye familielege og relationslege med andre børn? Er børnene nysgerrige og spørgende til hinandens familier? Vi har desværre ikke, som planlagt, lavet smiley på denne aktivitet. Vi valgte at laver plancher i stedet for en bog, fordi det var lettere at få tid til og fordi vi mente at børnene ville få mere ud af at lave en planche.

28 Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbuddet? Børn vil meget gerne tale om sig selv og vise sine familie frem med stolthed. Vi kan endnu engang konstatere, at børn kan lide at udstille deres produkter. Det gav personalet et kendskab til det enkelte barns familie og deres forhold til de forskellige onkler, tanter, hunde og ikke mindst i hvilken grad de har kontakt de har dem. Det var godt at børnene var med til at vælge deres billeder, det gav dem ejerskab til plancherne. Processen er løbende blevet evalueret.

29

30 Evaluering af Krop og bevægelse 2010 Institutionens navn: Vandkunsten Målgruppe: 3-6 år Antal børn:25 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Målgruppe: ½ - 2 år 3-6 år Kulturelle udtryksformer Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? Børnene skal lære at bruge deres krop med glæde og mærke, at det er rart og sjovt, at bevæge sig sammen med andre. Bevidst tilrettelagte og målrettede idrætsøvelser og lege. Der arbejdes med forhindringsbaner i skoven, tilrettelagt til de forskellige aldersgrupper. Racerkørsel på cykler på skolestien. Fælleslege for begge huse. Forhindringsbanerne blev i den første uge, lavet nede i parken. Der blev gået på bænke og nedlagte træer som balanceøvelse. Vi lavede æggestafet; både med plastik og rigtige æg. I den anden uge, mødtes børnene fra Regnbuen og Vandkunsten på marken bagved begge huse. Alle børn havde løbecykler med og der blev lavet en racerbane på asfaltvejen, som børnene skiftedes til at køre på. Banen var mærket op med kegler og afmærkningsbånd. Børnene var meget engagerede i legene, de stillede sig glædeligt i kø, for at prøve igen. Nogle børn syntes det var grænseoverskridende, at skulle lave æggestafet, det startede med, at være Farligt at gå med rigtige æg, (tænk hvis det nu gik i stykker) men efter at have set de andre børn lidt an; hvordan de gjorde, blev det mere indlysende for de lidt usikre børn, hvordan de skulle gøre. Derefter blev det en sjov oplevelse alligevel. De fleste børn udstrålede lysten til, at være med i legene og lysten til, at udforske det ukendte. Nogle spurgte nysgerrigt ind til legene andre observerede og kommenterede de andre børn, imens de selv stod og ventede på deres tur. Vi har desværre ikke oplevet, eller set, børnene bruge ovenstående aktiviteter i deres daglige leg, ligesom børnene heller ikke efterspørger andre, anderledes fysiske aktiviteter, som kunne kædes direkte sammen med dette læreplanstema. Enkelte børn har dog efterspurgt nogle af de konkrete aktiviteter, der blev lavet. Bl.a. Racerkørsel på stien. Det syntes, drengene specielt, var sjovt.

31 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbuddet? Målet blev delvis opfyldt. Vi har lavet og udfyldt læringshjulet ud fra følgende læringsmål: Deltager børnene i aktiviteten med opmærksomhed, energi og glæde? Giver børnene udtryk for ny forståelse eller bruger børnene deres nye viden i andre sammenhænge? Lader børnene sig udfordre og tør overskride grænser? Efterspørger børnene andre fysiske udfordringer? Racerbanen og æggestafetten var en succes, bl.a. fordi det ikke krævede den største opsætning og brugen af for mange materialer. Det gjorde det nemt for børnene at overskue, hvad de skulle gøre. Det gør det nemt at gå til og nemt at bruge for alle aldersgrupper. Forhindringsbanerne blev skudt lidt over mål, da det ved nærmere eftertanke krævede alt for mange materialer, for at blive, som vi ville have det, derfor blev parkens/skovens egne remedier brugt i stedet for. Det viste sig at være ligeså givende for børnene. For at børnene skal få mest muligt ud af det, er det vigtigt, at børnene har forstået hvad de skal og hvad aktiviteten går ud på. Derfor er det godt når aktiviteten har simple regler og remedier, samt få instrukser. Det simple og tilgængelige giver en tryghed hos børnene, de ved hvad de skal. Det gør det nemmere for børnene at indgå i aktiviteten, hvilket gør den logisk og formentlig sjovere. Også for de voksne. Fremadrettet behøver vi ikke nødvendigvis at planlægge aktiviteter, hvor der indgår mange ting og aspekter, for at børnene får noget ud af det, man kan sagtens have det sjovt og lære noget alligevel. Der er evalueret løbende.

32

33 Evaluering af Krop og bevægelse 2010 Institutionens navn: Regnbuen Målgruppe: 3-6 år Antal børn:40 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Målgruppe: ½ - 2 år 3-6 år Kulturelle udtryksformer Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Børnene skal lære at bruge deres krop med glæde og mærke, at det er rart og sjovt, at bevæge sig sammen med andre. Bevidst tilrettelagte og målrettede idrætsøvelser og lege. Der arbejdes med forhindringsbaner i skoven, tilrettelagt til de forskellige aldersgrupper. Racerkørsel på cykler på skolestien. Fælleslege for begge huse. Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? Vi lavede en forhindringsbane i puderummet, hvor børnene skulle huske en bestemt rute, hvor de skulle holde balancen, kravle og hoppe. Der har været æggeløb, hvor børnene kunne vælge rigtige æg, eller plastikæg. Anden uge: cykelløb på en bane, vi brugte ikke cykelstien men et område med en ubenyttet vej, og marken ved siden af. Vi brugte institutionernes løbecykler, dette var en udfordring for de mindste og gav de store en chance til at ræs, som de havde lyst til, dog skulle de holde sig til banen. Tredje uge: forhindrings bane i parken, Børnene blev til alle aktiviteterne delt ind i tre alders grupper, således at aktiviteterne kunne blive aldersvarende. Vi valgte at være sammen med Vandkunsten i alle aktiviteter, dette var hyggeligt. Børnene viste meget engagement og gik til opgaven med begejstring, Børnene var meget aktive, virkede glade for at bevæge sig. De har lavet raser løb på løbecyklerne og baner i puderummet efterfølgende. Børnene har fået en forståelse for at vi kan lave aktiviteter med bevægelser i nærområdet. Børnene oplevede at det var sjov, at bevæge sig og bruge naturen (parken) og legetøjet, på en ny måde.

34 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbuddet? Målet blev delvis opfyldt. Vi har lavet og udfyldt læringshjulet ud fra følgende læringsmål: Deltager børnene i aktiviteten med opmærksomhed, energi og glæde? Giver børnene udtryk for ny forståelse eller bruger børnene deres nye viden i andre sammenhænge? Lader børnene sig udfordre og tør overskride grænser? Efterspørger børnene andre fysiske udfordringer? Racerbanen og æggestafetten var en succes, bl.a. fordi det ikke krævede den største opsætning og brugen af for mange materialer. Det gjorde det nemt for børnene at overskue, hvad de skulle gøre. Det gør det nemt at gå til og nemt at bruge for alle aldersgrupper. Forhindringsbanerne blev skudt lidt over mål, da det ved nærmere eftertanke krævede alt for mange materialer, for at blive, som vi ville have det, derfor blev parkens/skovens egne remedier brugt i stedet for. Det viste sig at være ligeså givende for børnene. Børnene kan lide bruge omgivelserne og legetøjet på en ny måde, få udfordringer, det kunne vi godt gøre noget oftere i hverdagen. At vi var sammen med Vandkunsten omkring aktiviteterne gjorde, at det var lettere at få gennemført, selv med fravær. Det var også hyggeligt, både for børn og voksne, det virkede egentlig ekstra motiverende. Der er løbende evalueret.

35

36 DE SAMLEDE LÆREPLANER FOR VUGGESTUERNE I REGNBUEN- VANDKUNSTEN

37 Evaluering af kulturelle udtryksformer 2010 Institutionens navn: Vandkunsten Målgruppe: ½-2år Antal børn: 10 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Målgruppe: ½ - 2 år 3-6 år Kulturelle udtryksformer Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Børnene skal erfare, at man igennem teater og optræden kan udtrykke sig, fortælle en historie, fremvise en fantasi i samarbejde med andre. Der vil over den periode temaet kører blive læst De tre bukke bruse hver dag, så børnene får kendskab til andre måder at udfolde sig på. Eventyret er næsten daglig blevet fortalt og dramatiseret for de største af børnene i vuggestuen. Børnene har efterhånden som de har lært historien at kende, deltaget mere og mere i fortællingen, f.eks. at råbe hvem er det der tramper på min bro når det passede i fortællingen. Børnene har taget historien til sig og har været meget aktive, f.eks. ved at komme med de dukker vi har brugt i fortællingen og været med til at bygge broen og de har været aktive i selve fortællingen ved at sige replikker og prøve at arbejde med at lave stemmerne om så de passer til de forskellige bukke bruse. Børnene har også prøvet at lege, og dramatisere legen uden voksne. De har leget med de dukker vi har brugt til fortællingen og har selv leget med begreber om bro og vand. Børnene har været meget deltagende i fortællingen og har taget den til sig som en god historie. I høj grad. Vi har lavet og udfyldt læringshjulet ud fra følgende læringsmål: At børnene på eget initiativ spiller og leger de tre bukke bruse. At børnene deltager aktivt, med glæde og at børnene kan holde opmærksomheden på processen. At børnene fortæller om historien derhjemme. At børnene øver sig i at sætte ord på historien og forsøger at genfortælle den. Historien er forholdsvis kort og ikke så kompliceret for børnene at forstå, børnene har hørt historien dagligt og er blevet inddraget i fortællingen af historien. Men af flere årsager har det primært været én pædagog, der har stået for fortællingen, dvs., at det ikke var hele personalegruppen der brugte historien i dagligdagen, hvis dette var sket ville en større børnegruppe måske have taget historien til sig.

38 Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbuddet? Det er vigtigt med daglige rutiner, gerne planlagte aktiviteter. Projektet skal være overskueligt for både børn og voksne og morsomt. Ville fungere optimalt hvis hele personalegruppen har mulighed for at involvere sig i projektet. Snak mellem personalet om vores observationer af børnenes reaktioner på vores husmøder og i dagligdagen.

39

40

41 Evaluering af kulturelle udtryksformer 2010 Institutionens navn: Regnbuen Målgruppe: ½-2år Antal børn: 10 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Målgruppe: ½ - 2 år 3-6 år Kulturelle udtryksformer Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Børnene skal erfare at man igennem teater og optræden kan udtrykke sig fortælle en historie fremvise fantasi samarbejde med andre. At de store leger videre med bukke bruse og genfortæller historien for de mindre. Der vil over den periode temaet kører blive læst De tre bukke bruse hver dag, så børnene får kendskab til andre måder at udfolde sig på. Vi læste og legede bukke bruse hver dag, vi legede, at forskellige legodyr var bukke bruse. De store børn var desuden i Rejsestalden og se teater. Hele gruppen var i Jas og se børnehavebørnene spille teater. Vi har fortalt historier gennem handskedukker og de store vuggestuebørn var i puderummet og lege bukke bruse. Når børnene finder de dyr vi har brugt som bukke bruse siger de se bukke bruse. De små peger på bogen og de store spørger efter bogen. De største vuggestuebørn legede efterfølgende bukke bruse. F.eks. på en tur i parken, hvor børnene skulle over en bro, begyndte de at lege bukke bruse af sig selv. De store der var i rejsestalden fortalte gladelig forældrene og andre i huset at de har set et teaterstykke som hedder engle og røde æbler. De peger på plakaten fra teatret som hænger på i vuggestuen. De peger og spørger efter kurven med handskedukkerne. Børnene vil meget gerne have handskedukkerne på. I høj grad Vi har lavet og udfyldt læringshjulet ud fra følgende læringsmål: At børnene på eget initiativ spiller og leger de tre bukke bruse. At børnene deltager aktivt, med glæde og at børnene kan holde opmærksomheden på processen. At børnene fortæller om historien derhjemme. At børnene øver sig i at sætte ord på historien og forsøger at genfortælle den. Det er nemt at fortælle en historie, Der er ikke noget planlægning i det.

42 Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbuddet? Børnene fik et godt kendskab til fortællingen, fordi det var den samme hver dag. Det virkede også godt, at der indgik figurer i legen. Vi kunne godt gøre det på denne måde noget oftere i hverdagen, for børnene var så glade, når de genkendte historien. Vi har evalueret processen løbende. Der er udarbejdet fotodokumentation.

43

44 Evaluering af sociale kompetencer 2010 Institutionens navn: Vandkunsten Målgruppe: ½-2 år Antal børn: 21 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Målgruppe: ½ - 2 år 3-6 år Kulturelle udtryksformer Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Børnene skal lære at man kan lege mange sammen, så alle kan inkluderes i fælleslege, hvor alle har betydning. Børnene skal præsenteres for 2 forskellige fælleslege, som vi vil lege gentagne gange, så børnene genkender dem. Kom hjem alle mine kyllinger. Ud i det blå med bumletoget. Vi har valgt at lære sanglegen ud i det blå med bumletoget som er en sangleg hvor børnene holder hinanden på skulderen og danner en kæde medens de synger. Vi vil introducere børnene til fælles-legen kom hjem alle mine kyllinger som er en rolleleg hvor der er spilleregler der skal overholdes for at legen kan fungere. Vi har sunget ud i det blå med bumletoget når vi har været på stuen, på tur og på legepladsen. Vi har nogle få gange prøvet at lege kom hjem alle mine kyllinger Børnene kan genkende sangen bumletoget og kan synge lidt med og de store kan i en kort periode holde hinanden på skulderen og gå i kæde. Dvs. at de er på vej til at lære sangen. Rollelegen, kyllinger kom hjem, vil tage tid for børnene at lære, det at tilegne sig spillereglerne i en leg kræver måske nok lidt mere kognitiv udvikling end vuggestuebørn har, men de er blevet introduceret til legen. Målet er delvis opfyldt. Vi har lavet og udfyldt læringshjulet ud fra følgende læringsmål: Leger børnene videre selv? Udtrykker børnene at de gerne vil lege igen? Opfordrer børnene hinanden til at holde i hånden efterhånden som de genkender legen? Er børnene deltagende i legen og viser glæde? Det tager tid for børn i vuggestuealderen at lære og at tilegne sig nye sange og lege, derfor vil børnene ikke i løbet af en måned, fuldt ud have tilegnet sig dem og vi bliver derfor nødt til at lege videre efterfølgende. Børnene genkender sangene men de endnu ikke kommet på repertoiret dvs. de synger og leger dem ikke af sig selv endnu. Rollelegen med kom hjem alle mine kyllinger kræver tid og voksenstyring.

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Skolevejens Børnehave Målgruppe: 4-6

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde er

Læs mere

IDEHEFTE VEDRØRENDE TEKSTLIGGØRELSE

IDEHEFTE VEDRØRENDE TEKSTLIGGØRELSE IDEHEFTE VEDRØRENDE TEKSTLIGGØRELSE DEN KONKRETE FREMGANGSMÅDE Tekstliggørelse er med vilje en meget enkel metode, som ikke kræver specielle indkøb eller nye færdigheder. Det er vigtigt, fordi dagligdagen

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Vores læreplaner er målrettet og tilpasset alle de børn der går i børnehaven.

Vores læreplaner er målrettet og tilpasset alle de børn der går i børnehaven. Som udgangspunkt for vores arbejde med læreplaner ligger vores værdigrundlag og dermed troen på, at udvikling bedst sker, når barnet trives, og er tryg ved at være i institutionen. Værdigrundlaget er derfor

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Maglehøj Målgruppe: 3-5 år Antal børn:

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Bekendtgørelsen om pædagogiske læreplaner i daginstitutioner blev indført i august 2004. Det betyder, at vi i institutionen skal: Have mål for læring. Beskrive valg

Læs mere

Arbejdspapir til projektbeskrivelse

Arbejdspapir til projektbeskrivelse Hvilket tema arbejder vi med? Vi skal arbejde med læreplanstemaet krop og bevægelse. Vi vil lægge vægt på at styrke motorikken i hverdagen. Vi vil 1 x ugentligt have fysisk udfoldelse i motorikrummet.

Læs mere

LÆREPLANER I Snedsted Børnehave.

LÆREPLANER I Snedsted Børnehave. LÆREPLANER I Snedsted Børnehave. 2009/2010 Læreplaner. Værdier: Udgangspunktet for vores pædagogik er, at vi er forskellige. Vi har forskellige forudsætninger og evner, som danner udgangspunkt for vores

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner Indholdsfortegnelse De pædagogiske læreplaner - konkrete handleplaner... 0 Mål for barnets personlige udvikling... 2 Mål for barnets sociale kompetencer...

Læs mere

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Læringsmål (mål og tegn) Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Praksissituation (baggrund) At børnene lærer om traditioner, både danske og kulturelle At

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Sct. Georg gården Målgruppe: 3-6 Antal

Læs mere

Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1. Deltager af personalet: Udarbejdelse af skema dato: Antal børn og alder:

Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1. Deltager af personalet: Udarbejdelse af skema dato: Antal børn og alder: Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1 Deltager af personalet: Antal børn og alder: Udarbejdelse af skema dato: Karina, Özlem, Karin, Sadjida og Mette 11 børn i alderen 2-3 år

Læs mere

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Et godt sted at være Tappernøje Børnehus skal være et godt sted at være. Gennem leg og målrettede aktiviteter skal vi

Læs mere

Evaluering af årshjul for Børnehuset Mariehønen 2014 2015.

Evaluering af årshjul for Børnehuset Mariehønen 2014 2015. Årshjul 2014 2015: Årshjulet 2014 2015 er beskrevet i form af en skriftlig redegørelse, en planche, ugeplanerne, dokumentationsmapperne samt Barnet bog, der alt sammen er placeret i vores fællesrum, hvori

Læs mere

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner Indledning Dette er de pædagogiske læreplaner for børnehaveafdelingerne på Egholmgård. I 2004 blev det besluttet at børnehaverne skulle arbejde med børnene udfra pædagogiske

Læs mere

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 I børnehuset Ved skellet arbejder vi med den inkluderende tankegang, hvor hvert enkelt barn oplever at være en del af fællesskabet. Vi har

Læs mere

Evaluering af læreplaner 2013

Evaluering af læreplaner 2013 af læreplaner 2013 Denne evaluering er lavet med afsæt i Lyngby Taarbæk kommunes skabelon for evaluering af læreplan. Det har ikke føltes helt naturligt hele vejen igennem, men måske skyldes dette, at

Læs mere

Navn Susanne Olesen Lisette Lindblad Maria Mølholm Hansen. Mailadresse suole@esbjergkommune.dk mbno@esbjergkommune.dk mamh@esbjergkommune.

Navn Susanne Olesen Lisette Lindblad Maria Mølholm Hansen. Mailadresse suole@esbjergkommune.dk mbno@esbjergkommune.dk mamh@esbjergkommune. 3-Stammen 1 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... 3 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 5 Science - Dagtilbuddets opgave

Læs mere

Er tiden løbet fra samling?

Er tiden løbet fra samling? AF rikke WetteNdorFF Er tiden løbet fra samling? Foto: EiDsvoll museums Fotosamling 6 Danmarks EvaluEringsinstitut SAMLING Siden daginstitutionens spæde barndom har samling spillet en central rolle i den

Læs mere

Læringsmål og indikatorer

Læringsmål og indikatorer Personalets arbejdshæfte - Børn på vej mod børnehave Århus Kommune Børn og Unge Læringsmål og indikatorer Status- og udviklingssamtale. Barnet på 2 3 år 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Beskrivelse af det fysiske børnemiljø i Motorik Børnecenter Æblehuset

Beskrivelse af det fysiske børnemiljø i Motorik Børnecenter Æblehuset Ændringer fra Æblehuset: Beskrivelse af det fysiske børnemiljø i Motorik Børnecenter Æblehuset Motorik Børnecenter Æblehuset, er beliggende i en lille landsby nær Skærbæk. Beliggende ved skov, idrætshal

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Den personlige udvikling Barnet skal have mulighed for at: Det vil vi gøre ved at: Målene er nået når barnet: få del i betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer udfolde sig som en stærk og alsidig

Læs mere

GREVE KOMMUNE PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-04-2013 TIL 01-04-2015. Hjernen&Hjertet

GREVE KOMMUNE PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-04-2013 TIL 01-04-2015. Hjernen&Hjertet GREVE KOMMUNE PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-04-2013 TIL 01-04-2015 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 VÆRDIER, PRINCIPPER OG LÆRINGSFORSTÅELSE 4 1.1 Dagtilbuddets værdier 5 1.2 Dagtilbuddets pædagogiske

Læs mere

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Indledning Nørreå Børnehus er en privat integreret institution med børnehave og vuggestue. Den er oprettet i august 2010 og er normeret til 40 børn.

Læs mere

Mål og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år.

Mål og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år. og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år. Børn og unge i vækst - alle børn skal trives i et trygt og sundt miljø med leg og læring. - alle børn skal møde nærværende,

Læs mere

It-inspirator afsluttende opgave. Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen. Side 1 af 6

It-inspirator afsluttende opgave. Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen. Side 1 af 6 It-inspirator afsluttende opgave Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen Side 1 af 6 Indledning Den digitale medieverden er over os alle steder, om det er i dagtilbud, skoler eller fritidstilbud. Vi

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner I Skovparkens Børnehus arbejder vi ud fra de 6 læreplanstemaer i vores pædagogiske praksis. Da vi også er en del af Grønne spirer projekt, som sætter fokus på miljø, udeliv og et

Læs mere

Børnehavens lærerplaner 2016

Børnehavens lærerplaner 2016 Børnehavens lærerplaner 2016 I børnehaven er fri for mobberi i en stor del af hverdagen og derfor et det også en del af lærerplanerne. To gange om ugen arbejder vi med fri for mobberi til bamse samling.

Læs mere

Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen

Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen

Læs mere

De 3 årige børn 2 voksne. Naturen og naturfænomener. Skoven. Sproglig udvikling

De 3 årige børn 2 voksne. Naturen og naturfænomener. Skoven. Sproglig udvikling Detailplan skema Trin 2 Eventuelt overordnet ramme for hele året: Aldersgruppe og antal børn: Deltagende voksne: Tidsramme: Tema: Temaemne: Fokus: Alsidig personlig udvikling, Sociale kompetencer eller

Læs mere

AFRAPPORTERING AF ARBEJDET MED PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2014 BØRNEHAVEN HIMMELBLÅ JANUAR

AFRAPPORTERING AF ARBEJDET MED PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2014 BØRNEHAVEN HIMMELBLÅ JANUAR AFRAPPORTERING AF ARBEJDET MED PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2014 BØRNEHAVEN HIMMELBLÅ JANUAR 2015 De 6 temaer indenfor de pædagogiske læreplaner er en del af den daglige pædagogiske praksis. Vi arbejder i dybden

Læs mere

Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl

Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl . Børnehaven Bredstrupsgade Bredstrupsgade 1 8900 Randers Tlf. 89 15 94 00 Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl Indhold. 1. Status på det overordnede arbejde med

Læs mere

Pædagogisk Læreplan 2013-2014

Pædagogisk Læreplan 2013-2014 Indholdsfortegnelse Natur og naturfænomener... 3 Krop og bevægelse... 5 Sociale kompetencer... 7 Kulturelle udtryksformer... 9 Personlige kompetencer... 11 Sprog... 13 Natur og naturfænomener Sammenhæng

Læs mere

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING L.P. Tema 3 6 år BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING SAMMENHÆNG MÅL TILTAG TEGN Glentereden er en institution med få tosprogede børn. Vi ser en børnegruppe der er sproglig velfungerende. Ordforråd, udtale kendskab

Læs mere

1 Bevægelsespolitik 2012 for Børnehuset Ved Søerne

1 Bevægelsespolitik 2012 for Børnehuset Ved Søerne 1 Bevægelsespolitik 2012 for Børnehuset Ved Søerne Denne bevægelsespolitik er udarbejdet på tværs af afdelingerne i institutionen. Alle medarbejdere har deltaget i udarbejdelsen på et fælles personalemøde.

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely Børnehuset Bøgely Åbningstid: Bøgelunden 1.3 & 5 Man-Fredag 2635 Ishøj 06.30-17.00 Tlf: 4373 5243 Velkommen til Børnehuset Bøgelys pædagogiske læreplan 2010-2011

Læs mere

Maglegårdens arbejde med børns overgang fra børnehave til SFO/børnehaveklasse.

Maglegårdens arbejde med børns overgang fra børnehave til SFO/børnehaveklasse. Maglegårdens arbejde med børns overgang fra børnehave til SFO/børnehaveklasse. Vores mål med at have disse arbejdspapirer er, at vi kan blive mere præcise i vores udførelse af opgaven. Vi ønsker at blive

Læs mere

Evaluering af projektet

Evaluering af projektet Evaluering af projektet Sprogstimulering af tosprogede småbørn med fokus på inddragelse af etniske minoritetsforældre - om inddragelse af etniske minoritetsforældre og deres ressourcer i børnehaven 1 Indhold

Læs mere

F: Fordi at man ligesom skulle få det hele til at passe ind og at instruktøren skulle sige hvad man skulle gør nu skal I gå der hen og sådan noget.

F: Fordi at man ligesom skulle få det hele til at passe ind og at instruktøren skulle sige hvad man skulle gør nu skal I gå der hen og sådan noget. Bilag 4 Visualiserings interview Fortaget af 4 omgange i Film-X, København Frederik 5. B I: Hvad er det du tegner? F: Jeg tegner hvor at vi er i gang med at optage og hvordan det ser ud med at man kan

Læs mere

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil.

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil. Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. Indgå og formulere sig i - Give

Læs mere

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten Uanmeldt tilsyn Udfyldes af konsulenten Institution Marthagården Status (selvejende/kommunal/privat) Selvejende Adresse Peter Bangs Vej 12 Leder Ingrid Fuglseth Jensen Normerede pladser 0-3 år Normeret

Læs mere

ÅRSTIDS-DAGPLEJER NINNA SCHMIDT

ÅRSTIDS-DAGPLEJER NINNA SCHMIDT ÅRSTIDS-DAGPLEJER NINNA SCHMIDT Som årstidsdagplejer skal man introducere dagplejebørnene for årstidens skiften højtider og traditioner, der er forbundet hermed ud fra børnenes præmisser. Gennem arbejdet

Læs mere

Personlige kompetencer Ønskede tilstande: Børnene skal have mulighed for at opleve: Tegn på, at børnene er på vej:

Personlige kompetencer Ønskede tilstande: Børnene skal have mulighed for at opleve: Tegn på, at børnene er på vej: Efter at børnehaven Kollegieparken blev privatiseret 1. juli 2011, har vi valgt fortsat at benytte de ønskede tilstande som Hjørring kommune har sat som mål for de forskellige områder i læreplanen. Personlige

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER FOR BØRNEHUSET MARIEHØNEN 2012

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER FOR BØRNEHUSET MARIEHØNEN 2012 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER FOR BØRNEHUSET MARIEHØNEN 2012 Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i alderen 0-2 år og børn i aldersgruppen 3 år til barnets skolestart.

Læs mere

ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016

ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016 ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016 Årsplan for mellemgruppen i Børnebo og Paraplyen april 2015 april 2016 Med udgangspunkt i vores værdi og arbejdsgrundlag har vi beskrevet, hvad vi vil lægge vægt

Læs mere

Klatretræets værdier som SMTTE

Klatretræets værdier som SMTTE Klatretræets værdier som SMTTE Sammenhæng for alle huse og værdier Ved fusionen mellem Bulderby og Trætoppen i marts 2012, ændrede vi navnet til Natur- og idrætsinstitution Klatretræet. Vi valgte flg.

Læs mere

Afrapportering pædagogisk læreplan :

Afrapportering pædagogisk læreplan : Afrapportering pædagogisk læreplan 2015-2017: Afdeling: Børnehaven Essenbækken. Aktivitetstema: Kulturelle udtryksformer og værdier: Æstetiske oplevelser Skabende praksis Traditioner og værdier Kultur

Læs mere

Forældrene har haft mulighed for at komme med uddybende kommentarer til en række af spørgsmålene.

Forældrene har haft mulighed for at komme med uddybende kommentarer til en række af spørgsmålene. Bilag Grønærten Forældrene har haft mulighed for at komme med uddybende kommentarer til en række af spørgsmålene. 1) Er der tiltag eller aktiviteter, som kan styrke børnenes personlige udvikling, som du

Læs mere

I Svenstrup Børnehus arbejdes der med pædagogiske lære planer.

I Svenstrup Børnehus arbejdes der med pædagogiske lære planer. I Svenstrup Børnehus arbejdes der med pædagogiske lære planer. De pædagogiske læreplaner indholder følgende temaer: Personlige kompetencer Sociale kompetencer Sproglige kompetencer Krop og bevægelse Naturen

Læs mere

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle Naturprofil I Skæring dagtilbud arbejder vi på at skabe en naturprofil. Dette sker på baggrund af, - at alle vores institutioner er beliggende med let adgang til både skov, strand, parker og natur - at

Læs mere

Personlige kompetencer

Personlige kompetencer Personlige kompetencer At styrke og udvikle børnenes IT-kendskab. At lære at dele og vente på tur. METODER OG AKTIVITETER: Vi er opmærksomme på ikke kun at bruge IPad en som babysitter Vi sidder sammen

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

Børn med særlige behov: Hvad har vi gjort for at inkludere dem i fællesskabet.

Børn med særlige behov: Hvad har vi gjort for at inkludere dem i fællesskabet. Evaluering læreplaner Spirerne 2009 2011. Udarbejdet marts 2012. Temaerne: Barnets alsidige personlige udvikling, sprog og natur og naturfænomener. Læringstema: Fri for mobberi. Status: Tiltag. Intern

Læs mere

Redskab til hvert af de seks læreplanstemaer SOMMEREN 2015

Redskab til hvert af de seks læreplanstemaer SOMMEREN 2015 Redskab til hvert af de seks læreplanstemaer SOMMEREN 2015 Skema 1 Læreplanstema Indianer tema. Periode: uge 27-35 Deltagere: alle børn og voksne som er her i ferien Brainstorm: - Bål og mad herpå - Dans

Læs mere

Børnehaven Røde Sol læreplan hverdagslivstema: Gymnastik

Børnehaven Røde Sol læreplan hverdagslivstema: Gymnastik Børnehaven Røde Sol læreplan hverdagslivstema: Gymnastik Når vi arbejder med kroppen på legepladsen eller sørøverleg i gymnastiktimen, så arbejder vi med højre hjernehalvdels rumlige intelligens, som børnene

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere

Evaluering af Pædagogiske Læreplaner 2007. Eriksminde Vuggestue

Evaluering af Pædagogiske Læreplaner 2007. Eriksminde Vuggestue Evaluering af Pædagogiske Læreplaner 2007 Forældrebestyrelsen har med indførelse af lov om Pædagogiske Læreplaner fået en ny opgave. Det er nu et lovkrav at de en gang årligt skal evaluere de Pædagogiske

Læs mere

Evaluering af kerneområdet naturen i 3. kl. centret og DUS II skoleåret 2011/12

Evaluering af kerneområdet naturen i 3. kl. centret og DUS II skoleåret 2011/12 Evaluering af kerneområdet naturen i 3. kl. centret og DUS II skoleåret 2011/12 Mennesket er en del af, og er afhængig af naturen. Det sker at nogle glemmer dette, da en stor del af mange moderne menneskers

Læs mere

Tegn på læring sådan gør I

Tegn på læring sådan gør I Tegn på læring sådan gør I 1 2 3 Tegn på læring sådan bruger I materialet At sætte ord på læring sådan gør I At evaluere læring sådan gør I 4 Redskaber sådan holder I fokus 5 Cases sådan kan det gøres

Læs mere

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner 1 PIPPI- HUSET 2014-2016 Indhold Forord 2 Pippihusets værdigrundlag og overordnet mål 2 Børnesyn 3 Voksenrollen 3 Læringssyn og læringsmiljø 3 Børnemiljøet 4 Det fysiske børnemiljø Det psykiske børnemiljø

Læs mere

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -1 I Guds hånd vokser jeg Mål: At give børn en forståelse for, at det er Gud, der lader os vokse. Når vi lægger vores liv i Guds hånd, kan han forme os helt efter sin plan, så vi kan blive

Læs mere

forord I dagplejen får alle børn en god start

forord I dagplejen får alle børn en god start Små skridt Denne bog tilhører: forord I dagplejen får alle børn en god start Denne bog er til jeres barn, der nu er startet i dagplejen. Den vil blive fyldt med billeder, tegninger og små historier om

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Idræt og sundhed. Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution

Idræt og sundhed. Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution Idræt og sundhed Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution I 2009 fik Tovværkets Børnegård bevis på at være Idræts- og sundhedsinstitution. Tovværkets Børnegård har gennem et kursusforløb skabt

Læs mere

Er dette sandheden eller er det synsninger :

Er dette sandheden eller er det synsninger : Gode ideer og tips fra vores tema aften: Ved du hvad bordstemmer er? Det er en snakke stemme som vi bruger når vi sidder ved bordene. Er dette sandheden eller er det synsninger : Man kan ikke spise selv,

Læs mere

LEGEN. Vi vil gerne slå fast, at leg ikke bare er tidsfordriv.

LEGEN. Vi vil gerne slå fast, at leg ikke bare er tidsfordriv. LEGEN. Legen er barnets allervigtigste aktivitet. Gennem legen lærer barnet virkeligheden at kende. Ikke bare om de genstande der omgiver det, men også om de menneskelige relationer, der eksisterer. Vi

Læs mere

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING Glentereden er en institution med få to sprogede børn Give børnene mulighed for at udvikle deres sprog. Gentager hvad børnene siger højtlæsning. Går ture og snakke om, hvad

Læs mere

Hvordan har du det i børnehaven?

Hvordan har du det i børnehaven? Børnehaven 44 børn 1. Kan du lide at gå i børnehave? Hvordan har du det i børnehaven? 44 børn svarer ja = 100 % 2. Har du det godt i din børnehave? 43 børn svarer ja og et barn nej =97,72 % 3. Hvad er

Læs mere

Et godt valg -4. Daniel vælger at søge Gud

Et godt valg -4. Daniel vælger at søge Gud Et godt valg -4 Daniel vælger at søge Gud Mål: Børnene opmuntres til at søge Gud. Når vi søger ham, vil Gud vise sige for os, og vi vil få lov til at kende ham. Når vi kender ham, vil vi også stå fast

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. LUKKEDAGE 2009...3 2. AKTIVITETSOVERSIGT 2009...3 3. LÆREPLANER...4 4. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD...6 5. BØRNEMILJØLOV...

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. LUKKEDAGE 2009...3 2. AKTIVITETSOVERSIGT 2009...3 3. LÆREPLANER...4 4. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD...6 5. BØRNEMILJØLOV... UDVIKLINGSPLAN (LÆREPLANER) 2008 OG 2009 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. LUKKEDAGE 2009...3 2. AKTIVITETSOVERSIGT 2009...3 3. LÆREPLANER...4 4. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD...6 5. BØRNEMILJØLOV...6 8. FOKUSPUNKTER

Læs mere

Børnehuset Himmelblås fokusområde : Udeliv

Børnehuset Himmelblås fokusområde : Udeliv Børnehuset Himmelblås fokusområde : Udeliv Naturen er et ekstra læringsrum og udelivet har stor betydning for os, da vi mener det er vigtigt at børnene får et godt kendskab til naturen, og hvordan og hvad

Læs mere

Vi gør det sammen -6

Vi gør det sammen -6 Vi gør det sammen -6 Sammen med Gud behøver vi ikke være bange Mål: Fortæl børnene, at det vigtigste af alt er, at Gud er med os, for når Gud er med os, er det lige meget, hvem der er imod os. Han kan

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

RINGKØBING-SKJERN KOMMUNE NO BØRNEHUS PÆDAGOGISK LÆREPLAN 3-6 ÅR FRA 01-01-2015 TIL 01-09-2016. Hjernen&Hjertet

RINGKØBING-SKJERN KOMMUNE NO BØRNEHUS PÆDAGOGISK LÆREPLAN 3-6 ÅR FRA 01-01-2015 TIL 01-09-2016. Hjernen&Hjertet RINGKØBING-SKJERN KOMMUNE NO BØRNEHUS PÆDAGOGISK LÆREPLAN 3-6 ÅR FRA 01-01-2015 TIL 01-09-2016 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 Indledning 3 1.1 Indledning 3 1.2 Dagtilbuddets værdier 3 1.3 Dagtilbuddets

Læs mere

Læreplan for Krop og bevægelse: I hvilke situationer oplever vi at børn lærer noget om- Krop og bevægelse. Når børn: 0,5-1,5 årige:

Læreplan for Krop og bevægelse: I hvilke situationer oplever vi at børn lærer noget om- Krop og bevægelse. Når børn: 0,5-1,5 årige: Læreplan for Krop og bevægelse: I hvilke situationer oplever vi at børn lærer noget om- Krop og bevægelse. Når børn: Kravler op og ned af stole/borde osv. Spiser selv: bruger kniv, gaffel, fingre, drikker

Læs mere

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Vi får løbende mange nye børn og mange nye forældre i Andedammen. Derfor har vi i BjørneBanden valgt at lave et lille introduktionsbrev, for at give et indblik i hvad der foregår i hverdagen. Når man starter

Læs mere

Projektbeskrivelse af dreng/pige

Projektbeskrivelse af dreng/pige Projektbeskrivelse af dreng/pige projekt Luther Udflytterbørnehave 2015 Denne projektbeskrivelse indeholder - dels overordnede tanker for arbejdet med barn til barn relationer derudover er der specifikke

Læs mere

Skema til beskrivelse af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner: Der udfyldes et skema pr. tema pr. aldersgruppe.

Skema til beskrivelse af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner: Der udfyldes et skema pr. tema pr. aldersgruppe. læreplaner: Tema: 2009 Målgruppe: ½ 2 år: xxxxx 3 6 år: Barnet skal blive mere selvhjulpent og udvikle dets selvværd. Målet skal være medvirkende til, at udvikle barnet til et helt harmonisk individ. Barnet

Læs mere

Storebørnsgruppen for kommende skolebørn i Afdeling Mariesminde. Skoleparat - parat til livet

Storebørnsgruppen for kommende skolebørn i Afdeling Mariesminde. Skoleparat - parat til livet Personlige Kompetencer Sætte ord på følelser, eller det der er svært. Bidrage med egen fantasi i legen, komme med små input. Udtrykke sig via sprog og gå i dialog. Vælge til og fra. Drage omsorg for andre

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i SFO - Solsikken Juni 2012

Pædagogiske læreplaner i SFO - Solsikken Juni 2012 Pædagogiske læreplaner i SFO - Solsikken Juni 2012 Vi har i SFO gennemført det andet læreplanstema i dette skoleår. Vi valgte at arbejde med børnenes sociale kompetencer, og deres relationer på tværs af

Læs mere

Børnehaven Rådyrvej. Læreplaner. Giv børnene ret til at lege og lære at drømme og forme leve og være

Børnehaven Rådyrvej. Læreplaner. Giv børnene ret til at lege og lære at drømme og forme leve og være Børnehaven Rådyrvej Læreplaner Børnehaven Rådyrvej Rådyrvej 1A 6400 Sønderborg Tlf. 74 42 84 64 Giv børnene ret til at lege og lære at drømme og forme leve og være Kun der hvor børn kan føle sig trygge

Læs mere

http://www.czqykids.com/main.asp

http://www.czqykids.com/main.asp Studerendes navn: Lise Vinter Dam Madsen Frydenstrand Studienummer: PS10405 E-mail.: smukke8@hotmail.com Praktikperiode: 2. el. 3. I 3 Praktikperiode Praktik fra til dd.mm.år: 01.02-2013 til 30.07-2013

Læs mere

Læreplaner 2015. Status/sammenhæng eller årsag for valg af indsatsområder

Læreplaner 2015. Status/sammenhæng eller årsag for valg af indsatsområder Læreplaner 2015 Overskriften for indsatsområdet: Sproglig udvikling Status/sammenhæng eller årsag for valg af indsatsområder Sprog er en vigtig forudsætning for at kunne udtrykke sig og kommunikere med

Læs mere

Forord. Indholdsfortegnelse

Forord. Indholdsfortegnelse Forord Folketinget vedtog i 2004 at alle dagtilbud fra 1. august 2004 skal udarbejde en pædagogisk læreplan. Den pædagogiske læreplan skal beskrive hvordan dagtilbuddet giver barnet rum for leg, læring

Læs mere

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Børnegården Uhrhøj Børnegården Uhrhøj Jellingvej 165 Gemmavej 1 a 7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Værdigrundlag: Børnegården Uhrhøj er en institution hvor det er godt for alle at være. At den enkelte

Læs mere

LÆS OM: Pst.. På den sidste side kan I se hvordan vejret kan blive og læse sjove udsagn fra hverdagen

LÆS OM: Pst.. På den sidste side kan I se hvordan vejret kan blive og læse sjove udsagn fra hverdagen LÆS OM: I vores første udgave af avisen fortæller børn, hvad en avis er. Børn fortæller om hvordan det er at være i dagplejen, Børnehaven Lystruplund, Børnehaven Hasselhøj, Minihøj, Hurlumhejhuset og Møllehuset

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Melita 2014

Pædagogisk læreplan for Melita 2014 Pædagogisk læreplan for Melita 2014 Værdier og menneskesyn: Vores pædagogiske arbejde tilrettelægges ud fra et værdigrundlag præget af det kristne menneskesyn og et socialt engagement. I børnehøjde betyder

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

Afrapportering af læreplan 2010 Børnehaven Smørhullet

Afrapportering af læreplan 2010 Børnehaven Smørhullet Afrapportering af læreplan 2010 Evaluering af nuværende læreplan Værdier og pædagogiske principper Læringsforståelse Pædagogiske læringsmål - pædagogiske metoder og børn med særlige behov Pædagogiske aktiviteter

Læs mere

Velkommen til. Sct. Michaels Børnehave

Velkommen til. Sct. Michaels Børnehave Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Gade 10 6000 Kolding Tlf. 75529438 email: post@sct-michaels-bornehave.dk Hvem er vi Sct. Michaels Børnehave er en privat daginstitution,

Læs mere

Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev

Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev Generelle informationer om praktikstedet kan findes i mit 1. rejsebrev. Den pædagogiske opgave Min opgave i praktikken består som regel af at lave aktiviteter

Læs mere

TEMA BARNETS ALSIDIGE PERSONALIGE UDVIKLING (PERSONLIGE KOMPETENCER)

TEMA BARNETS ALSIDIGE PERSONALIGE UDVIKLING (PERSONLIGE KOMPETENCER) TEMA BARNETS ALSIDIGE PERSONALIGE UDVIKLING (PERSONLIGE KOMPETENCER) At barnet tror på egne evner og værdi. Hvilket læringsmål evalueres? Barnet skal i samværet og fællesskabet opleve at blive anerkendt

Læs mere