Analyse. Mangel på arbejdskraft, men fortsat ingen overophedning. 29. april Af Niels Storm Knigge

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Analyse. Mangel på arbejdskraft, men fortsat ingen overophedning. 29. april Af Niels Storm Knigge"

Transkript

1 Analyse 9. april 9 Mangel på arbejdskraft, men fortsat ingen overophedning Af Niels Storm Knigge Dansk økonomi er nu mere end fem år inde i et opsving. Beskæftigelsen er med få undtagelser steget uafbrudt månedligt siden midten af, ledigheden har været faldende og der har været en overordnet pæn vækst i BNP set ift. de underliggende demografiske og produktivitetsmæssige forhold. Siden starten af 8 har Danmark haft et positivt outputgab, som er en af de gængse definitioner for, om man befinder sig i en højkonjunktur. Opsvingets længde medfører naturligt spørgsmål om, hvor længe dette kan vare ved, herunder hvorvidt den stigende mangel på arbejdskraft er på vej til at udvikle opsvinget til en overophedning. Denne analyse viser, at der ingen aktuelle tegn er på overophedning. Historien viser dog, at situationen hurtigt kan skifte, og det er derfor nødvendigt konstant at være årvågen. Ikke mindst årene før Finanskrisen illustrerer dette. Kontakt Senioranalytiker Niels Storm Knigge Tlf. 97 nsk@kraka.org Klik her for at angive tekst.

2 . Resume Det går godt i dansk økonomi Fremgang på arbejdsmarkedet siden Indikatorerne peger stadig ikke på overophedning Mangel på arbejdskraft, men ikke stigning i lønvæksten Det går godt i dansk økonomi, som er kendetegnet ved høj beskæftigelse, lav ledighed, fremgang i produktionen, stort overskud på både handelsbalancen og betalingsbalancens løbende poster, samt overordnet set sunde offentlige finanser, trods begrænsede finanspolitiske rammer de kommende år. Fremgangen på arbejdsmarkedet har varet siden midten af, altså i mere end fem år. Længden på opsvinget har medvirket til, at der i den offentlige debat i stigende grad sættes spørgsmålstegn ved, om der er ved at opstå mangel på arbejdskraft i et sådant omfang, at det medvirker til en overophedning. Der er flere indikationer på, at dette endnu ikke er tilfældet. Som det vises i denne analyse, er der ikke nogen af de typisk anvendte mål for mangel på arbejdskraft, som udviser tegn på overophedning, da de typisk er moderat høje, men med tegn på stabilisering, frem for tiltagende vækst. De forskellige mål for mangel på arbejdskraft er interessante mål, men i sidste ende er det mest centrale mål for, om en højkonjunktur er ved at udvikle sig til en overophedning, der kan forøge risikoen for et unødigt kraftigt tilbageslag, hvorvidt lønvæksten tiltager, og hvorvidt den vedvarende når mærkbart over det niveau, som er langsigtet holdbart. Det er der ingen tegn på er tilfældet i dansk økonomi på nuværende tidspunkt, hvor væksten i nominelle lønninger i øjeblikket ligger stabilt omkring,5 pct., hvilket er ca.,6 pct. point under det historiske gennemsnit på ca., pct. jf. Figur. Figur Beskæftigelsesgab og vækst (afvigelse fra gennemsnit) i løn og realløn Pct Løn, afvigelse fra middel Realløn, afvigelse fra middel Beskæftigelsesgab (højre akse) Løn og realløn er fratrukket deres middelværdi for at tilpasse beskæftigelsesgabet, der per konstruktion svinger omkring nul. Bemærk at reallønnen indgår som en variabel i FMs beskæftigelsesgab, hvorfor korrelationen er delvist automatisk. DA, Danmarks Statistik, Finansministeriet og egne beregninger. Lav lønvækst til dels pga. lav inflation Den lave nominelle lønvækst kan til dels forklares af lav prisvækst, og reallønsstigningerne ligger med,7 pct. årligt en smule over sit historiske gennemsnit på ca., pct. Reallønsvæksten er dog ikke tiltagende og ikke på et højt niveau historisk.

3 . Indledning Analysen viser mangel på arbejdskraft Overophedning er, når lønstigninger bliver voldsomme Højkonjunktur kan ligne, men har en stabil lønvækst Denne analyse ser på manglen på arbejdskraft, og hvor udbredt den er i Danmark i den nuværende økonomiske situation sammenlignet med overophedningen i årene før Finanskrisen. Årsagen til, at mangel på arbejdskraft kan blive et problem for den samlede økonomi, og ikke blot for de virksomheder, som ikke kan få de fornødne hænder, er faren for overophedning. Overophedning er væsentligt forskellig fra en almindelig højkonjunktur. Overophedning på arbejdsmarkedet opstår, hvis manglen på arbejdskraft bliver så udtalt, at kampen om den ledige arbejdskraft fører til for voldsomme stigninger i lønningerne. Dette kan forringe virksomhedernes konkurrenceevne, hvilket kan medvirke til et mere brat og dybt tilbageslag, en såkaldt hård landing. En hård landing kan være ekstra hård for virksomhederne, og husholdningerne kan opleve ekstra store udsving i indkomsten. En højkonjunktur kan ligne en overophedning, for den er også kendetegnet ved stigende beskæftigelse, faldende ledighed, tiltagende mangel på arbejdskraft og stigende lønvækstrater. Så længe lønvæksten er under kontrol er der ikke tale om en overophedning på arbejdsmarkedet, og man kan se frem til et mere jævnt tilbageslag en såkaldt blød landing.. Overordnet konjunktursituation Økonomisk fremgang siden Konjunktursituationen i Danmark er kendetegnet ved en fremgang, der har varet siden. Fremgangen er tydelig både på arbejdsmarkedet og i vækstraterne for BNP. Et opsummerende mål for konjunktursituationen er det såkaldte outputgab, der måler forskellen mellem det aktuelle produktionsniveau (BNP) og et skønnet strukturelt produktionsniveau. Outputgabet måler, om man befinder sig over eller under et langsigtet holdbart trendniveau. Også outputgabet viser en vedvarende fremgang siden, og at vi ved overgangen til 8 for første gang siden 8 oplevede et positivt outputgab, jf. Figur. Figur Finansministeriets og DØRS outputgab 98- Pct. af BNP Heraf beskæftigelsesgab Heraf TFP-gab - Outputgab DØRS outputgab Lodret linje indikerer overgang til prognoseår. Også historiske outputgab kan revideres baseret på nye data. Finansministeriet fra Økonomisk Redegørelse december 8 samt DØRS fra Dansk Økonomi efterår 8.

4 Afdæmpning Opsving Outputgab bedre mål for konjunktur end vækst i BNP Fokus på om gab er plus eller minus kan give forkert billede Mere nuanceret billede: Både niveau og ændring i gab 8 ligner i det lys mest 985, 995 eller 5 Et positivt outputgab anvendes ofte som definitionen på, hvorvidt økonomien er inde i en højkonjunktur. Dette kan være mere præcist end faste tommelfingerregler som fx at væksten i BNP skal over pct., da outputgabet bedre er i stand til at opfange de underliggende strukturelle forhold i økonomien, som at det fx er væsentligt nemmere at opnå en vækst på pct., hvis der er stor vækst i arbejdsstyrken, end hvis arbejdsstyrken stiger mindre eller ligefrem falder pga. en aldrende befolkning. En opdeling i høj- og lavkonjunktur baseret på, om outputgabet er positivt eller negativt, har dog den uheldige bivirkning, at man ser bort fra den aktuelle udvikling og kun kigger på niveauet. Dermed vil fx 8 fremstå som et højkonjunkturår, selvom økonomien var gået i stå og på vej ind i Finanskrisen, alene fordi man kom fra et meget højt niveau og endnu ikke var dykket under nul. Tilsvarende ville årene -7 ikke betegnes som højkonjunktur, til trods for den åbenlyse fremgang, fordi man kom fra et meget lavt niveau efter Finanskrisen og den efterfølgende europæiske gældskrise. Et mere billede kan derfor fås ved at se både på niveauet for og ændringen i outputgabet. Dette giver fire mulige situationer:. Et negativt men stigende outputgab, der betegner et opsving i en lavkonjunktur, hvor man bevæger sig væk fra bunden af en krise.. Et positivt og stigende outputgab, der viser et fortsat opsving i en højkonjunktur.. Et positivt men faldende outputgab, der betegner en afdæmpning, hvor højkonjunkturen taber pusten.. Et negativt og faldende outputgab, der betegner en tiltagende lavkonjunktur. Opstilles outputgabet fra Figur i disse to dimensioner får man et billede af, hvor den aktuelle konjunktursituation placerer sig i sammenligning med de historiske høj- og lavkonjunkturer. Den nuværende konjunktursituation betegnes i det lys som en afdæmpet højkonjunktur og 8 kan historisk sammenlignes med 985, 995 og 5, jf. Figur. Figur Konjunkturcyklus for Danmark målt ved FMs outputgab 98- Ændring, pct. af BNP Lavkonjunktur * Højkonjunktur * Niveau, pct. af BNP Bemærk at 9 og er prognoseår. Også historiske outputgab kan være udsat for mindre ændringer ved ny data. Finansministeriet fra Økonomisk Redegørelse december 8.

5 Udviklingen i 9 meget afgørende for konjunkturerne Figuren viser dog også, at det er meget afhængigt af udviklingen i 9, hvorvidt konjunktursituationen vil fortsætte med at være afdæmpet højkonjunktur, som det nuværende skønnes af Finansministeriet, eller om udviklingen i stedet følger den kraftige udvikling, som vi så fra 996 til 997 og i særdeleshed fra 5 til 6.. Status for manglen på arbejdskraft Tre dominerende mål for mangel på arbejdskraft DST: Er produktionen begrænset af mangel på hænder? Tiltagende mangel siden men er stabiliseret i 8 Diskussionen om mangel på arbejdskraft i dansk økonomi er ofte med reference til en eller flere af tre dominerende indikatorer, hhv. mangel på arbejdskraft som begrænsning for produktion, opgjort af Danmarks Statistik (DST), ledige stillinger pr. bruttoledig og forgæves rekrutteringer, begge målt af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR). I dette afsnit gennemgås situationen på det danske arbejdsmarked, for at opgøre i hvor udtalt grad der er tale om mangel på arbejdskraft, målt ved disse tre indikatorer samt ved lønstigningstakten i dansk økonomi. En måde at måle, om der er mangel på arbejdskraft, er at se på, om virksomhedernes produktion er begrænset af mangel på arbejdskraft. Dette måles i DSTs opgørelse, hvor virksomhederne skal rapportere, om de har oplevet begrænsningerne i produktionen, og hvad årsagen har været, fx mangel på efterspørgsel, mangel på råvarer eller mangel på arbejdskraft. I årene efter Finanskrisen var der så godt som ingen meldinger om mangel på arbejdskraft, men siden har der været tiltagende meldinger om mangel på arbejdskraft, særligt i byggeriet, men også i andre brancher. Det ser dog samtidig ud til at situationen har stabiliseret sig i løbet af 8, jf. Figur. Figur Mangel på arbejdskraft som begrænsning for produktion 5-9 (sæsonkorriget) Pct Industri Byggeri Service Andel virksomheder, som svarer, at mangel på arbejdskraft har begrænset deres produktion. Egen sæsonkorrektion. Statistikbanken BARO, KBYG og KBS. Mangel aftaget det seneste år ej tegn på overophedning I Figur s seneste observation for marts 9, er andelen, der melder om mangel på arbejdskraft, omtrent uændret i både industri og service sammenlignet med begyndelsen af 8, mens den er aftaget 5 pct. point for byggeriet, der nu befinder sig på niveauet for to 5

6 år siden i marts måned 7. Baseret på virksomhedernes rapportering om mangel på arbejdskraft er der altså intet tegn på overophedning. Andet mål: antal ubesatte job ift. antal ledige Stigende antal ledige stillinger siden Peger på mere mangel end DST s indikator En anden måde man kan opgøre manglen på arbejdskraft, er at se på hvor mange ledige job der er ift. antallet af ledige. Dette opgøres som regel ved at måle antallet af opslåede stillinger i Jobnet og sætte tallet ift. antallet af bruttoledige. Desto flere ledige job der er ift. antallet ledige, desto større skønnes manglen på arbejdskraft at være. Der har været et stigende antal opslåede stillinger pr. bruttoledig siden, og på nuværende tidspunkt er antallet moderat højt, jf. Fejl! Henvisningskilde ikke fundet.. Igen skal man være opmærksom på sæsonmæssige udsving, og at der generelt er betydelige kortsigtede udsving i størrelsen. Det nuværende niveau for opslåede stillinger pr. bruttoledig, senest opgjort i februar 9, svarer nogenlunde til niveauet i begyndelsen af 7. Dette peger på en kraftigere mangel på arbejdskraft end indikatoren i Figur viser. Figur 5 Antal opslåede stillinger pr. bruttoledig -9 Stillingsopslag pr. bruttoledig,8,7,6 Antal stillinger Antal nyopslåede stillinger,5,,,,, Før 7 er bruttoledige beregnet som summen af nettoledige, aktiverede og feriedagpengeberettigede, da den aggregerede dataserie først er offentliggjort fra 7. Data er sæsonkorrigeret. Jobindsats.dk og Statistikbanken AUS7, AUS og AUS. Igen er udviklingen afdæmpet over det seneste år Varsom med fortolkning kan være ændret strukturelt Igen er udviklingen det seneste år dog noget mere afdæmpet end vi så, da økonomien overophedede i midten af erne. Således er antallet af opslåede stillinger pr. ledig i de sidste tre måneder vokset pct. siden de tre tilsvarende måneder i 7-8, mens antallet steg med hhv. 65 pct. og 5 pct. i begyndelsen af 6 og 7. Det peger på, at situationen nu er knap så ophedet som dengang. Tallene skal dog fortolkes varsomt. Det er ikke givet, at niveauerne eller vækstraterne nødvendigvis er sammenlignelige. Der kan være sket strukturelle ændringer, der påvirker niveauet eller ændringerne for indikatoren, fx hvis virksomhederne i højere grad er blevet opmærksomme på at bruge Jobnet til deres opslag. 6

7 Tredje mål: STAR s rekrutteringssurvey Let stigende rekrutteringsproblemer langt under 6-7 Bekræfter igen højkonjunktur, men ikke overophedning En tredje måde at måle manglen på arbejdskraft er at se på virksomhedernes forsøg på at skaffe nye medarbejdere, og hvorvidt disse rekrutteringsforsøg har været succesfulde. Dette måler STARs rekrutteringssurvey, som indtil udgangen af 8 blev offentliggjort to gange årligt, men fremadrettet planlægges at komme med kvartalsvise opdateringer. I den forbindelse er indsamlingsperioderne skiftet. Det samlede antal forgæves rekrutteringer nåede ca. 67. på et halvårligt niveau i den seneste opgørelse for fjerde kvartal 8. Dette er langt under niveauet for overophedningen før Finanskrisen, hvor tallet nåede helt op i nærheden af. opregnet til den nye opgørelsesmetode, jf. Figur 6. Niveauet har været let stigende siden, og synes ikke at være taget voldsomt til hverken samlet set eller for bygge- og anlægsbranchen, der traditionelt er den mest følsomme overfor mangel på arbejdskraft. Tallene fra rekrutteringssurvey peger altså på, at der en moderat og let tiltagende mangel på arbejdskraft, men ikke er tegn på en eksplosiv udvikling i øjeblikket. Situationen afspejler en højkonjunktur, men der er ikke noget i disse tal, der peger på en decideret overophedning. Figur 6 Forgæves rekrutteringer i danske virksomheder 6-8. stillinger 5. stillinger Samlet Bygge og anlæg (højre akse) Industri (højre akse) STAR metodeskift Med effekt fra fjerde kvartal 8 har STAR ændret metoden for opgørelsen. Fremadrettet vil den komme hvert kvartal frem for halvårligt. I den forbindelse er indsamlingsperioden ændret, hvilket kan påvirke opgørelsen, herunder fx sæsonmønstret. Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings rekrutteringssurvey. I sidste ende interessant at se på lønvæksten Ikke givet hvilken lønvækst, der skal tillægges størst vægt Som beskrevet i indledningen handler frygten for mangel på arbejdskraft i sidste ende om, hvorvidt det kan føre til uholdbart høje lønstigninger. Derfor er det naturligvis også vigtigt at se på selve lønstigningerne, når det skal vurderes, om den manglende arbejdskraft er på vej til at føre til en overophedning. Det er ikke givet hvilken vækstrate man skal lægge mest vægt på i vurderingen af, om højkonjunkturen er ved at udvikle sig til en overophedning. Reallønnen måler, hvor meget lønmodtagerne øger deres gevinst ved at gå på arbejde, og bør således være det bedste mål for, om der er pres på arbejdsmarkedet. 7

8 Realløn måler ikke DK-virksomheders konkurrenceevne Forsat beskeden vækst i lønninger Billedet ændres ved at se på realløn pga. lav inflation Moderat høj reallønsvækst ej tegn på overophedning Men det er ikke nødvendigvis det perfekte mål for, om lønvækstraterne er uholdbart høje ift. at sikre, at danske virksomheder fortsat er konkurrencedygtige. Hvis den lave inflation er importeret pga. lav prisvækst på fx fremstillingsvarer fra Fjernøsten eller på råvarer som olie, så betyder en høj reallønsvækst ikke nødvendigvis at lønvæksten er uholdbart høj. De danske virksomheder bekymrer sig om, hvad deres nominelle lønvækst er sammenlignet med deres konkurrenter i udlandet, og det er i den forbindelse uinteressant, om lønmodtagerne oplever høj vækst i reallønnen pga. lav vækst i forbrugerprisindekset. De nominelle lønstigninger er fortsat beskedne, og ligger i øjeblikket stabilt på omkring,5 pct. årlig vækst. Dette er et lavt niveau ift. hvad lønvæksten har været historisk, jf. Figur 7. Lønvæksten har ganske vist været tiltagende siden, hvor den årlige vækst var under,5 pct., men der har været en afdæmpet stigning i lønvæksten i takt med konjunkturernes bedring. Billedet ændrer sig en smule, når man ser på reallønningerne frem for de nominelle lønninger. I de senere år har der generelt været meget lavere inflation end hvad der normalt har været i årene før Finanskrisen, og inflationen har ikke været i nærheden af målet for ECB på under, men tæt ved, pct. En lav inflation kan medvirke til at holde presset på de nominelle lønninger nede, da lønmodtagerne stadig får en levestandardfremgang ved lave lønstigninger, hvis priserne stiger tilsvarende lavt. Væksten i reallønnen har været positiv siden starten af, og har generelt ligget på et højt eller middelhøjt de sidste ca. fire år. Væksten i reallønnen har i 8 været på,6-,7 pct. årlig, jf. Figur 7. Dette niveau vidner om en situation med høj beskæftigelse og lav ledighed, men peger ikke på en decideret overophedningssituation. Figur 7 Lønstigning og reallønsstigning Pct Lønstigning Reallønsstigning DA s Konjunkturstatistik samt Danmarks Statistik. Afvigelse fra historisk gennemsnit For at gøre forskellen i udviklingen i nominel og realløn mere tydelig, kan man fratrække det historiske gennemsnit og på den måde vise, om stigningstakten er over eller under en gennemsnitlig situation. 8

9 Nominel og real løn meget forskellig udvikling efter Efter bunden af krisen på arbejdsmarkedet blev nået i har nominel løn og realløn haft vidt forskellige forløb i takt med konjunkturernes forbedring. I steg reallønsvæksten drastisk pga. faldende inflationsrater. Siden da har niveauet været let stigende eller fastholdt lige omkring det historiske gennemsnit, jf. Figur 8. De nominelle vækstrater er derimod kun steget begrænset og befinder sig langt fra sit historiske niveau. Figur 8 Beskæftigelsesgab og vækst (afvigelse fra gennemsnit) i løn og realløn Pct Løn, afvigelse fra middel Realløn, afvigelse fra middel Beskæftigelsesgab (højre akse) Løn og realløn er fratrukket deres middelværdi for at tilpasse beskæftigelsesgabet, der per konstruktion svinger omkring nul. Bemærk at reallønnen indgår som en variabel i FMs beskæftigelsesgab, hvorfor korrelationen er delvist automatisk. DA, Danmarks Statistik, Finansministeriet og egne beregninger. Ti år siden løn vedvarende steg mere i DK end udland Lav lønvækst efter krisen måske pga. høj vækst til 9 Produktivitet påvirker hvad der er holdbar lønvækst Man bør derfor også se på hvor høj lønvæksten er i Danmark i ift. udlandet. Det er snart ti år siden, at den nominelle lønvækst i den danske industri vedvarende har været højere end den var i udlandet, Figur 9. Figuren viser, at lønvæksten i en række år efter Finanskrisen vedvarende var lavere end i udlandet, indtil den i 6 kortvarigt lå højere. Denne situation er dog skiftet igen, så den udenlandske vækstrate nu er en smule højere end den danske. Indtil 9 havde Danmark en vedvarende højere lønvækstrate end i det sammenvejede udland, og det kan være en medvirkende årsag til at forklare, hvorfor lønvæksten var mindre i en årrække efter krisen. Lønstigninger kan godt være for høje ift. hvad der skal til at fastholde konkurrenceevnen, selvom de er lavere end i udlandet. De kan også være lave nok, selvom de er højere end i udlandet. I sidste ende afhænger det også af produktivitetsvækstraterne, samt forskelle i prisforholdet mellem eksportvarer og importvarer det såkaldte bytteforhold hvilket niveau af lønstigninger, som det er langsigtet holdbart at have. Ved evt. fremtidige analyser af lønvækst over længere årrækker er dette meget vigtigt at inkludere i sine overvejelser, inden der drages konklusioner om de strukturelle forhold vedrørende lønniveau og konkurrenceevne. 9

10 Figur 9 Lønvækst i fremstillingsindustrien -8 Pct. 6 5 Udlandet Danmark Den samlede lønudvikling i udlandet er baseret på en sammenvejet beregning for de nævnte lande, hvor hvert land indgår i beregningerne med den vægt, som de bidrager med i beregningen af Nationalbankens effektive kronekursindeks. DA International LønStatistik

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 - De gode tendenser fortsætter, opsvinget tager til Den 15. juni 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-9705 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. december 2012 OECD s seneste økonomiske landerapport samt overblik over

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017 - Fri af krisen - opsvinget tegner til at være robust Den 21. december 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-20930 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

Formstærk fremgang skal mærkes af alle

Formstærk fremgang skal mærkes af alle LO s økonomiske prognose November 2018 Formstærk fremgang skal mærkes af alle Fremgangen i dansk økonomi og på arbejdsmarkedet har været solid de seneste år. Der er udsigt til en årlig vækst omkring 2

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk ØKONOMISK ANALYSE. juni 019 Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk Den danske lønkonkurrenceevne, altså hvordan danske virksomheders lønomkostninger og produktivitet ligger i forhold til udlandet, er brølstærk.

Læs mere

Gode muligheder for job til alle

Gode muligheder for job til alle LO s økonomiske prognose Maj 2018 Gode muligheder for job til alle Der er udsigt til fortsat fremgang i økonomien de kommende år på omkring 2 pct. Samtidig ventes beskæftigelsen at stige med 90.000 personer

Læs mere

Pejlemærker december 2018

Pejlemærker december 2018 Udlandet Gunstig udvikling i verdensøkonomien. Usikkerheden tager til BNP-Vækst Udsigt til moderat vækst i BNP Beskæftigelse 60.000 nye jobs, og stor efterspørgsel på højt kvalificeret arbejdskraft Arbejdsløshed

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Øget risiko for global recession

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Øget risiko for global recession NØGLETAL UGE 33 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Øget risiko for global recession Af: Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge fik vi fremragende tal for udviklingen i dansk økonomi, der viste vækst på hele

Læs mere

Private investeringer og eksport er altafgørende

Private investeringer og eksport er altafgørende Private investeringer og eksport er altafgørende for presset på arbejdsmarkedet Af, JSKI@kl.dk Side 1 af 22 Formålet med dette notat er at undersøge, hvilke dele af efterspørgslen i økonomien, der har

Læs mere

Analyse 12. april 2013

Analyse 12. april 2013 12. april 2013. 2015-planen fra 2007 ramte plet på beskæftigelsen i 2011, trods finanskrisen I fremskrivningen bag 2015-planen fra 2007 ventede man et kraftigt fald i beskæftigelsen på 70.000 personer

Læs mere

Tilpasning i byggeriet efter overophedningen Nyt kapitel

Tilpasning i byggeriet efter overophedningen Nyt kapitel ØKONOMISK ANALYSE NR. Tilpasning i byggeriet efter overophedningen Nyt kapitel Bygge- og anlægserhvervet har været igennem en turbulent periode det seneste årti. Aktiviteten nåede op på et ekstraordinært

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 3 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Færre langtidsledige end for et år siden Virksomhedsrettede tiltag hjælper svage ledige i beskæftigelse Ugens tendens Ingen nettotilgang

Læs mere

Grønt lys til det aktuelle opsving

Grønt lys til det aktuelle opsving November 2017 Grønt lys til det aktuelle opsving Opsvinget i dansk økonomi er taget til i styrke, og der ventes en vækst på og lidt over 2 pct. de næste år. Der er også udsigt til, at beskæftigelse fortsætter

Læs mere

Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad

Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad Lønudviklingen. kvartal 9, International lønudvikling. juni 9 Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad Den danske lønstigningstakt i fremstilling viste en stigning i lønnen på, pct. i. kvartal 9,

Læs mere

Temperaturen på arbejdsmarkedet

Temperaturen på arbejdsmarkedet Temperaturen på arbejdsmarkedet Vejlederkonference 2018 De Regionale Arbejdsmarkedsråd (Sjælland, Hovedstaden Bornholm) Jesper Linaa Indhold Mest om konjunktur, men også om struktur Indledningsvist en

Læs mere

NØGLETALSNYT Optimisme i dansk erhvervsliv

NØGLETALSNYT Optimisme i dansk erhvervsliv NØGLETALSNYT Optimisme i dansk erhvervsliv AF STEEN BOCIAN, JONAS SPENDRUP MEYER OG KRISTIAN SKRIVER SØRENSEN De forgangne uger har været forholdsvis stille på nøgletalsfronten. Lidt er der dog sket. Vi

Læs mere

Krisens tabte job kan genvindes uden overophedning

Krisens tabte job kan genvindes uden overophedning Krisens tabte job kan genvindes uden overophedning Arbejdsmarkedet fortsætter de flotte takter vi har været vidner til siden foråret 213. I august måned voksede beskæftigelsen med 3.9 personer og siden

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vi skal være glade for 1 pct.

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vi skal være glade for 1 pct. NØGLETAL UGE 39 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vi skal være glade for 1 pct. Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge gav en bekræftelse på, at det økonomiske opsving ikke buldrer

Læs mere

Af Mette Hørdum Larsen Økonom i LO

Af Mette Hørdum Larsen Økonom i LO ANALYSE Der er IKKE generel mangel på hænder Torsdag den 14. juni 2018 Der er ikke tegn på, at vi er på vej ind i en situation med skrigende mangel på hænder. Intet tyder på at økonomien er ved at overophede,

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK ØKONOMISK UDVIKLING I DANMARK OG UDLANDET Nationalbankdirektør Per Callesen, Vækst og Ledelse 219 Kan vi undgå, at højkonjunkturen følges af et markant tilbageslag? Dybe lavkonjunkturer

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant

Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant ØKONOMISK ANALYSE 5. maj 018 Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant siden krisen Den danske lønkonkurrenceevne er styrket markant siden krisen. Det viser blandt andet store overskud på betalingsbalancen

Læs mere

Lønkonkurrenceevnen er stadig god

Lønkonkurrenceevnen er stadig god Lønudviklingen 4. kvartal, International lønudvikling 4. marts 19 Lønkonkurrenceevnen er stadig god Den danske lønstigningstakt i fremstilling viste en stigning i lønnen på 2, pct. i 4. kvartal, hvilket

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt kr.

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt kr. NØGLETAL UGE 44 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt 1..52.27. kr. Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge var præget af sløje tal for væksten i den europæiske økonomi. Vi fik det første

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema : Moderat opsving i dansk økonomi frem mod 1 Ugens tema II Aftale om kommunernes og regionernes økonomi for 13 Ugens tendenser Tal om konjunktur og arbejdsmarked

Læs mere

Dansk økonomi gik tilbage i 2012

Dansk økonomi gik tilbage i 2012 Af Chefkonsulent Lars Martin Jensen Direkte telefon 33 45 60 48 12. april 2013 De nye nationalregnskabstal fra Danmarks Statistik viser, at BNP faldt med 0,5 pct. i 2012. Faldet er dermed 0,1 pct. mindre

Læs mere

NØGLETALSNYT BNP-tal bekræfter dansk opsving

NØGLETALSNYT BNP-tal bekræfter dansk opsving ØKONOMISKE NØGLETAL - UGE 39 NØGLETALSNYT BNP-tal bekræfter dansk opsving AF CHEFØKONOM STEEN BOCIAN, ØKONOM JONAS SPENDRUP MEYER OG ØKONOM KRISTIAN SKRI- VER SØRENSEN I den seneste uge har vi fået reviderede

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2018

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2018 Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2018 - Opsvinget er i gang pæn lønudvikling de kommende år Den 12. juni 2018 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2018-14513 bv/mab Der er tydelige tegn på, at opsvinget nu

Læs mere

DI's Virksomhedspanel: Udsigterne for beskæftigelsen på rekordniveau

DI's Virksomhedspanel: Udsigterne for beskæftigelsen på rekordniveau Klaus Rasmussen, chefanalytiker kr@di.dk, 3377 3908 OKTOBER 2018 DI's Virksomhedspanel: Udsigterne for beskæftigelsen på rekordniveau DI s medlemsvirksomheder ser positivt på årets sidste kvartal. Deres

Læs mere

Finansudvalget (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt. Det talte ord gælder.

Finansudvalget (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt. Det talte ord gælder. Finansudvalget 2014-15 (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt Det talte ord gælder. 1 Af Økonomisk Redegørelse der offentliggøres senere i dag fremgår det, at dansk økonomi er

Læs mere

Ti år efter krisen: job mangler fortsat

Ti år efter krisen: job mangler fortsat Ti år efter krisen: 24. job mangler fortsat De sidste par år har væksten i dansk økonomi kun været omkring 1 pct. Normalt ville en så lav vækst i bedste fald kunne holde beskæftigelsen uændret, men på

Læs mere

OAO NYHEDSBREV OM LØN MAJ 2012

OAO NYHEDSBREV OM LØN MAJ 2012 OAO NYHEDSBREV OM LØN MAJ 2012 Løn i den offentlige og den private sektor I dette nyhedsbrev ser vi på løn og lønudviklingen i perioden fra februar 20 til november 201 Det vil sige hele OK og en del af

Læs mere

NØGLETALSNYT Fald i BNP men ingen krise

NØGLETALSNYT Fald i BNP men ingen krise NØGLETALSNYT Fald i BNP men ingen krise AF STEEN BOCIAN, JONAS SPENDRUP MEYER OG KRISTIAN SKRIVER SØRENSEN I den seneste uge har den klart vigtigste nyhed været, at dansk økonomi var overraskende svag

Læs mere

NØGLETALSNYT Industriproduktionen under pres

NØGLETALSNYT Industriproduktionen under pres NØGLETALSNYT Industriproduktionen under pres AF STEEN BOCIAN, JONAS SPENDRUP MEYER OG KRISTIAN SKRIVER SØRENSEN Den seneste uge har været rimeligt stille på nøgletalsfronten. Det mest interessante nøgletal

Læs mere

Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt

Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 12. oktober 2011 Notat om dansk økonomi (Nationalbankens

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sol, sommer og mangel på arbejdskraft hæmmer væksten

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sol, sommer og mangel på arbejdskraft hæmmer væksten NØGLETAL UGE 35 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sol, sommer og mangel på arbejdskraft hæmmer væksten Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge har budt på flere interessante nøgletal,

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Eksporten falder igen

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Eksporten falder igen NØGLETAL UGE 37 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Eksporten falder igen Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge fik vi tal for udviklingen i eksporten i juli herhjemme. Vareeksporten

Læs mere

Finansministeriet ved reelt ikke, om strukturerne er forbedret

Finansministeriet ved reelt ikke, om strukturerne er forbedret Finansministeriet ved reelt ikke, om strukturerne er forbedret Flere reformer af arbejdsmarkedet har i de senere år forsøgt at nedbringe ledighedens langsigtede niveau den strukturelle ledighed. De økonomiske

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Danske renter falder

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Danske renter falder NØGLETAL UGE 5 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Danske renter falder Af: Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge kom de økonomiske vismænd med deres forårsrapport, der blandt andet indeholder en ny prognose

Læs mere

3. kvartal satte gang i væksten

3. kvartal satte gang i væksten NØGLETAL UGE 46 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt 3. kvartal satte gang i væksten Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge fik vi Danmarks Statistiks første og meget foreløbige bud

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Glade vismænd eller realistisk regering

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Glade vismænd eller realistisk regering NØGLETAL UGE 22 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Glade vismænd eller realistisk regering Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangene uge blev vi rigere på prognoser for dansk økonomi.

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, december Positive takter, og på vej ud af krisen

Pejlemærker for dansk økonomi, december Positive takter, og på vej ud af krisen Pejlemærker for dansk økonomi, december 2016 - Positive takter, og på vej ud af krisen Det ventes, at verdensøkonomien og dansk økonomi vil fortsætte de positive takter i de kommende år og, at vi nu er

Læs mere

Danske industrivirksomheders. lønkonkurrenceevne.

Danske industrivirksomheders. lønkonkurrenceevne. Danske industrivirksomheders lønkonkurrenceevne er fortsat udfordret Nyt kapitel Lønkonkurrenceevnen i industrien vurderes fortsat at være udfordret. Udviklingen i de danske industrivirksomheders samlede

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Fald i ledigheden i august 13 Ugens analyse Ugens tendens I Ugens tendens II Tal om konjunktur og arbejdsmarked Danmark udfordret af den svage vækst

Læs mere

AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm

AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm AMK-Øst 26-08-2015 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm August 2015 Udviklingen i beskæftigelsen Fig 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere Beskæftigelsen på Bornholm målt som udviklingen

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lavere fart på europæisk opsving

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lavere fart på europæisk opsving NØGLETAL UGE 18 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lavere fart på europæisk opsving Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge bød på tal for ledigheden frem til marts. Ledigheden steg

Læs mere

Produktionspotentialet i dansk økonomi

Produktionspotentialet i dansk økonomi 41 Produktionspotentialet i dansk økonomi Asger Lau Andersen og Morten Hedegaard Rasmussen, Økonomisk Afdeling 1 INDLEDNING OG SAMMENFATNING Begreberne potentiel produktion og produktionsgabet hører til

Læs mere

AMK Øst Januar Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland

AMK Øst Januar Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland AMK Øst Januar 2017 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland Januar 2017 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted), 1. kvartal 2008-3. kvartal 2016

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal april 2011

Status på udvalgte nøgletal april 2011 Status på udvalgte nøgletal april 211 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Ledighed: Faldende ledighed Den sæsonkorrigerede bruttoledighed faldt i februar med 2.9 fuldtidspersoner i forhold

Læs mere

AMK Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland

AMK Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland AMK Øst 06-09-2016 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland September 2016 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted), 1. kvartal 2008-1. kvartal

Læs mere

Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte

Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte Nyt kapitel Produktionen (BVT) i en række private erhverv er vokset væsentligt mere end bruttonationalproduktet (BNP) de seneste

Læs mere

Analyse. Skylder de offentligt ansatte penge eller står de med et lønefterslæb? 6. marts Af Niels Storm Knigge

Analyse. Skylder de offentligt ansatte penge eller står de med et lønefterslæb? 6. marts Af Niels Storm Knigge Analyse 6. marts 2018 Skylder de offentligt ansatte penge eller står de med et lønefterslæb? Af Niels Storm Knigge Moderniseringsstyrelsen annoncerede i december 2017, at man kunne have sparet godt 6 mia.

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 3 Indhold: Ugens tema Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Langtidsledigheden faldt svagt i april 1 Svagt faldende langtidsledighed

Læs mere

Analyse. Nyt lønindeks ville have givet offentligt ansatte mærkbart højere lønstigninger. 7. oktober Af Niels Storm Knigge

Analyse. Nyt lønindeks ville have givet offentligt ansatte mærkbart højere lønstigninger. 7. oktober Af Niels Storm Knigge Analyse 7. oktober 2019 Nyt lønindeks ville have givet offentligt ansatte mærkbart højere lønstigninger Af Niels Storm Knigge Reguleringsordningen skal sikre, at de offentligt ansattes løn følger udviklingen

Læs mere

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal 24. november 23 Af Frederik I. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 12 og Thomas V. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 18 Resumé: KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal De seneste indikatorer

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere NØGLETAL UGE 24 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangene uge kom der nye meldinger fra ECB. Her annoncerede Mario Draghi

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 51 Indhold: Ugens tema Ugens tendens Ugens tendens II Tal om konjunktur og arbejdsmarked Regeringen forventer økonomisk fremgang i de kommende år Stort overskud på handelsbalancen

Læs mere

Flere marginaliserede efter markant nedgang

Flere marginaliserede efter markant nedgang Flere marginaliserede efter markant nedgang Antallet af personer med ringe tilknytning til arbejdsmarkedet er begyndt at stige igen efter et meget markant fald i forbindelse med den seneste højkonjunktur.

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal maj 2014

Status på udvalgte nøgletal maj 2014 Status på udvalgte nøgletal maj 214 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Der har været stor fokus på produktivitetsudviklingen i dansk erhvervsliv de seneste

Læs mere

Aktuelt om konkurrenceevne og konjunktur

Aktuelt om konkurrenceevne og konjunktur 9-- Forberedelse af lønforhandlingen Aktuelt om konkurrenceevne og konjunktur Overblik Fra august til september var bruttoledigheden næsten uændret, dog med en lille stigning på. Dermed lå bruttoledigheden

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Laveste ledighed i 9 år

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Laveste ledighed i 9 år NØGLETAL UGE 26 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Laveste ledighed i 9 år Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangene uge har været en rolig uge på nøgletalsfronten. Vi har dog fået nye

Læs mere

Fortsat 10 arbejdsløse for hver ledig stilling på arbejdsmarkedet

Fortsat 10 arbejdsløse for hver ledig stilling på arbejdsmarkedet Fortsat 10 arbejdsløse for hver ledig stilling på arbejdsmarkedet Arbejdsløsheden steg med 600 fuldtidspersoner i januar 011 og ligger nu på 6,1 pct. af arbejdsstyrken. Det betyder, at der stadig er ca.

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Væksten forventes at blive lavere i og end hidtil ventet hvilket bl.a.

Læs mere

AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm

AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm AMK-Øst 12-09-2016 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm September 2016 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted), 1. kvartal 2008-1. kvartal

Læs mere

Et årti med underskud på de offentlige finanser

Et årti med underskud på de offentlige finanser Kirstine Flarup Tofthøj, Chefkonsulent KIFT@di.dk, 3377 4946 AUGUST 7 Et årti med underskud på de offentlige finanser Krisen ligger bag os, væksten er i bedring og finanspolitikken er teknisk set holdbar

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lunken dansk vækst

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lunken dansk vækst NØGLETAL UGE 33 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lunken dansk vækst Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge har der været størst fokus på de hjemlige nøgletal. Danmarks Statistik

Læs mere

Optimismen i Euro-området daler

Optimismen i Euro-området daler NØGLETAL UGE 13 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Optimismen i Euro-området daler Af: Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge fik vi et nyt og bedre bud på, hvordan væksten i dansk økonomi sluttede 2018 af.

Læs mere

God slutning, men eksporten skuffede i 2018

God slutning, men eksporten skuffede i 2018 NØGLETAL UGE 2 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt God slutning, men eksporten skuffede i 218 Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge bød på tal for udviklingen i vareeksporten i november,

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Faldende aktiemarked

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Faldende aktiemarked 01-10-2017 01-11-2017 01-12-2017 01-01-2018 01-02-2018 01-03-2018 01-04-2018 01-05-2018 01-06-2018 01-07-2018 01-08-2018 01-09-2018 01-10-2018 NØGLETAL UGE 41 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Faldende aktiemarked

Læs mere

Negativ vækst i 2. kvartal 2012

Negativ vækst i 2. kvartal 2012 Foreløbigt nationalregnskab 2. kvartal 2012 Dagens nationalregnskab bekræfter med en negativ vækst på ½ pct. det billede, indikatorerne har tegnet af økonomisk modvind de seneste måneder. Havde det ikke

Læs mere

N O T A T. Bankernes udlån er ikke udpræget koncentreret på enkelte erhverv.

N O T A T. Bankernes udlån er ikke udpræget koncentreret på enkelte erhverv. N O T A T Kapital Nyt Baggrund Virksomhedernes optagelse af banklån sker, når opsvinget er vedvarende men er forskelligt fra branche til branche Konklusioner 2. februar 21 Bankernes udlån er ikke udpræget

Læs mere

AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm

AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm AMK-Øst 23-01-2017 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm Januar 2017 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted), 1. kvartal 2008-3. kvartal 2016

Læs mere

Udviklingen på arbejdsmarkedet de kommende år

Udviklingen på arbejdsmarkedet de kommende år Udviklingen på arbejdsmarkedet de kommende år Michael Svarer Aarhus Universitet og De Økonomiske Råds Sekretariat RAR Vejlederkonference 8. december 2017 Dagsorden Hvad er temperaturen i økonomien og på

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Hver tiende mellem og 9 år var inaktiv i Ugens tendenser Uændret lønudvikling i de to første kvartaler af Faldende produktion og ordreindgang i industrien

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 25 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Svagt positiv nettotilgang til ledighed Nettotilgangen til

Læs mere

Danmark er dårligt rustet til en ny krise

Danmark er dårligt rustet til en ny krise Kirstine Flarup Tofthøj og Peter N. H. Vaporakis kift@di.dk, 3377 4649 MAJ 2019 Danmark er dårligt rustet til en ny krise Da finanskrisen brød ud i 2008, blev økonomien understøttet af et stort rentefald

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Svagt fald i ledigheden i december 1 Ugens analyse Ugens tendens Tal om konjunktur og arbejdsmarked Knap hver fjerde offentligt ansat er over år Industrien

Læs mere

ORIENTERING OM LEDIGHED OG INDSATSEN: Nr. 6 august Ledigheden. Side 1 af 16

ORIENTERING OM LEDIGHED OG INDSATSEN: Nr. 6 august Ledigheden. Side 1 af 16 1. Ledigheden Nettofuldtidsledige i faktiske tal. juni 27 juni 28 juni 29 Ledige i alt Pct. Ledige i alt Pct. Dagpenge Kontanthjælp I alt Pct. Randers 943 2, 553 1,2 1.627 135 1.762 3,7 Østjylland 9.483

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Beskæftigelsesopsvinget fortsætter!

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Beskæftigelsesopsvinget fortsætter! NØGLETAL UGE 17 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Beskæftigelsesopsvinget fortsætter! Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom & Steen Bocian, cheføkonom. Den forgangne uge bød på (endnu) en rekord

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 16 Indhold: Ugens tendens I Fortsat stort overskud på handelsbalancen Ugens tendens II Byggebeskæftigelsen steg i 1. kvartal. 2014 Internationalt Faldende ledighed og stigende

Læs mere

Største stigning i bruttoledigheden

Største stigning i bruttoledigheden Største stigning i bruttoledigheden siden efteråret 9 Bruttoledigheden er steget med hele 5. fuldtidspersoner den seneste måned og har dermed rundet 171. fuldtidspersoner svarende til,3 pct. af arbejdsstyrken.

Læs mere

AMK-Øst. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm

AMK-Øst. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm Juni 2017 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted), 1. kvartal 2008-4. kvartal 2016 Siden 1. kvartal

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal December 2013

Status på udvalgte nøgletal December 2013 Status på udvalgte nøgletal December 213 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse Status på den økonomiske udvikling Tallene for den danske økonomiske vækst i 3. kvartal viste, at økonomien voksede,4 procent.

Læs mere

Brugen af deltidsansatte steget i flere serviceerhverv

Brugen af deltidsansatte steget i flere serviceerhverv 1K 213 2K 213 3K 213 4K 213 1K 214 2K 214 3K 214 4K 214 1K 21 2K 21 3K 21 4K 21 1K 216 2K 216 Fakta om økonomi August 216 Ref.: Økonomi & Analyse, LO Brugen af deltidsansatte steget i flere serviceerhverv

Læs mere

Aftagende vækst i de kommende år

Aftagende vækst i de kommende år Udlandet Udviklingen præges af usikkerhed Vækst Udsigt til en langsommere vækst i de kommende år Beskæftigelse Der vil blive skabt ca. 40.000 nye jobs frem mod 2021 Arbejdsløshed Arbejdsløsheden falder

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal November 2013

Status på udvalgte nøgletal November 2013 Status på udvalgte nøgletal November 213 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse Status på den økonomiske udvikling De danske nøgletal sender tvetydige signaler for tiden. På den ene side er indikatoren, der

Læs mere

Skøn over løn- og prisudviklingen

Skøn over løn- og prisudviklingen 7.12.2006 Notat 14571 poul Skøn over løn- og prisudviklingen Det Økonomiske Råds formandskab - Vismændene - har udsendt deres halvårlige rapport den 5. december 2006. Den 6. december 2006 offentliggjorde

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig brudt ud

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig brudt ud 2013K1 2013K3 2014K1 2014K3 2015K1 2015K3 2016K1 2016K3 2017K1 2017K3 2018K1 NØGLETAL UGE 27 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig brudt ud Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangne

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 22 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 22 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 22 Offentligt Europaudvalget og Finansudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent EU-note Til: Dato: EU-note F Udvalgenes medlemmer 16. april 2015 Det Europæiske

Læs mere

Dansk Jobindex Endnu ingen tegn på fremgang

Dansk Jobindex Endnu ingen tegn på fremgang Investment Research General Market Conditions 5. oktober Dansk Jobindex Endnu ingen tegn på fremgang Dansk Jobindex er stabiliseret. Efter en lang periode med et faldende antal jobannoncer er der nu en

Læs mere

DI s Virksomhedspanel: Nu tager opsvinget til

DI s Virksomhedspanel: Nu tager opsvinget til Michael Meineche mime@di.dk APRIL 2017 DI s Virksomhedspanel: Nu tager opsvinget til Dansk økonomi kommer op i et højere gear i andet kvartal 2017, forudser DI s medlemmer. Forventningerne er steget på

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal januar 2016

Status på udvalgte nøgletal januar 2016 Status på udvalgte nøgletal januar 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Der var fremgang i økonomien i 215, men det blev vækstmæssigt ikke jubelår. Der

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Fuldtidspersoner Fuldtidspersoner Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 33 Indhold: Ugens tema Lille fald i ledigheden i juni 13 Ugens tendens I 16.1 nye jobannoncer i juli 13 Ugens tendens II Internationalt

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Fuldtidspersoner Fuldtidspersoner Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 27 Indhold: Ugens tema Fald i ledigheden i maj 213 Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked 3 ud af

Læs mere

OAO-Nyhedsbrev om løn januar 2014

OAO-Nyhedsbrev om løn januar 2014 31-01-2014 12/339/12 OAO-Nyhedsbrev om løn januar 2014 Løn i den offentlige og den private sektor I dette nyhedsbrev ser vi på løn og lønudviklingen fra februar 2011 til august 2013. Vi bruger Danmarks

Læs mere

Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1

Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1 Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1 26. september 2013 1. Indledning Følgende notat beskriver resultaterne af marginaleksperimenter til DREAM-modellen,

Læs mere

Mange danske job i normalisering af erhvervsinvesteringer

Mange danske job i normalisering af erhvervsinvesteringer Mange danske job i normalisering af erhvervsinvesteringer Erhvervslivets investeringer er faldet voldsomt i forbindelse med den økonomiske krise. De nye nationalregnskabstal peger på, at erhvervsinvesteringerne

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal Oktober 2013 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse

Status på udvalgte nøgletal Oktober 2013 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse Status på udvalgte nøgletal Oktober 213 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse Status på den økonomiske udvikling Den danske økonomi er langsomt på vej tilbage på sporet. De økonomiske vismænd forventede

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik indeholder en oversigt over den nyeste udvikling i nogle af de centrale økonomiske størrelser. Oversigten er primært baseret på uddrag fra Nyt fra Danmarks Statistik,

Læs mere

Indhold. Erhvervsstruktur 2006-2013 18.03.2014

Indhold. Erhvervsstruktur 2006-2013 18.03.2014 Indhold Indledning... 2 Beskæftigelse den generelle udvikling... 2 Jobudvikling i Holbæk Kommune... 2 Jobudvikling i hele landet... 4 Jobudvikling fordelt på sektor... 5 Erhvervsstruktur i Holbæk Kommune...

Læs mere

Stærkere dansk konkurrenceevne i 1. kvartal

Stærkere dansk konkurrenceevne i 1. kvartal Den 19. juni 2012 Ref. DLOE, CPD Stærkere dansk konkurrenceevne i 1. kvartal Lønudviklingen 1. kvartal 2012 Den årlige ændring i timefortjenesten på hele DA-området var 1,7 pct. i 1. kvartal 2012, og dermed

Læs mere