Private investeringer og eksport er altafgørende

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Private investeringer og eksport er altafgørende"

Transkript

1 Private investeringer og eksport er altafgørende for presset på arbejdsmarkedet Af, Side 1 af 22 Formålet med dette notat er at undersøge, hvilke dele af efterspørgslen i økonomien, der har trukket op og nedgang på arbejdsmarkedet siden år Det spørgsmål, der danner baggrund for analysen er, hvilke lektier der kan drages, i forhold til at undgå en ny overophedning af økonomien, som den vi oplevede i årene frem mod Analysens hovedkonklusioner Investeringerne og eksporten var altafgørende for op og nedturen på arbejdsmarkedet fra Det private forbrugs betydning var til sammenligning ganske beskeden, men det har bidraget til at krisen har trukket ud. Det offentlige forbrug bidrog ikke til overophedningen af arbejdsmarkedet frem mod 2008, og har efter 2010 også bidraget til at krisen har trukket ud. Det er i sær de private byggeinvesteringer, der har været afgørende for presset på arbejdsmarkedet. Det offentlige byggeri og anlægsinvesteringer har stort set ingen rolle spillet for udviklingen i beskæftigelsesgabet.

2 Indhold 1 Indledning og baggrund Investeringer og eksport har drevet udviklingen i beskæftigelsesgabet. 3 3 Offentligt byggeri og anlæg har stort set ingen betydning for beskæftigelsesgabet Bilag 1 Metode og afgrænsning Bilag 2 Yderligere underopdeling af investeringerne Bilag 3 Den langsigtede udvikling Side 2 af 22 1 Indledning og baggrund I denne analyse undersøger vi, hvad der set fra efterspørgslen i økonomien, har trukket udviklingen i beskæftigelsesgabet i perioden fra år Spørgsmålet er, hvilke lektier der kan drages i forhold til at undgå en ny overophedning af økonomien, som den vi oplevede i årerne frem mod I analysen har vi særligt fokus på investeringernes betydning, og herunder hvilken betydning forskellige dele af de samlede investeringer har haft. Regeringen vurderer i Konvergensprogram 2018 der udkom i slutningen af april, at dansk økonomi er i en højkonjunktur, hvor output-gabet blev lukket i løbet af 2017, så BNP og beskæftigelse nu befinder sig over de strukturelle niveauer. Fremadrettet forventes en afdæmpet vækst, sådan at BNP og beskæftigelse frem mod 2025 tilnærmer sig de strukturelle niveauer, jævnfør figur 2a og 2b nedenfor. Figur 2a. BNP Figur 2b. Beskæftigelse Kilde: Konvergensprogram 2018, Finansministeriet. (Gengivelse af figur 1.2, s. 10 og figur 2.2, s. 20) Hvis beskæftigelsen stiger hurtigere end beregnet, vil det medføre et større pres på arbejdsmarkedet. Det kan føre økonomien ind i en overophedning og et efterfølgende økonomisk tilbageslag. Det er et risikoscenarie, der tegnes af regeringen i Konvergensprogram 2018.

3 Det var da også netop hvad vi oplevede i perioden I perioden var der et opsving i økonomien med kraftig vækst i BNP og beskæftigelse. Opsvinget blev afbrudt af et kraftigt tilbageslag mellem 2009 og 2010, som det har taget mange år for dansk økonomi at komme sig over. I afsnit 2 undersøges det hvordan udviklingen i beskæftigelsesgabet i perioden kan fordeles på bidrag fra henholdsvis Privat forbrug, offentligt forbrug, investeringer og eksport. I afsnit 3 undersøges det hvordan investeringernes bidrag fordeler sig på anlægsinvesteringer, privat byggeri, offentligt byggeri, og øvrige investeringer. Bilag 1 indeholder en metodebeskrivelse, bilag 2 indeholder yderligere opdelinger af investeringernes bidrag og bilag 3 indeholder 10 figurer, der illustrerer udviklingen i de enkelte efterspørgselskomponenters bidrag til beskæftigelsen i et mere langsigtet perspektiv. Side 3 af 22 2 Investeringer og eksport har drevet udviklingen i beskæftigelsesgabet. Rundt regnet to tredjedele af beskæftigelsen er afhængig af offentligt eller privat forbrug. I gennemsnit er det private forbrug og det offentlige forbrugs betydning for den samlede beskæftigelse på et sammenligneligt niveau på henholdsvis 31 og 32 procent set over perioden Eksportens bidrag til beskæftigelsen er i gennemsnit på 23 procent og investeringernes bidrag udgør den resterende andel på godt 13 procent, jævnfør tabel 1 1. Perioden er samlet set konjunkturneutral. Det følger af, at den gennemsnitlige faktiske beskæftigelse og den gennemsnitlige strukturelle beskæftigelse stort svarer set til hinanden set over perioden, jævnfør tabel 1. Tabel 1. Beskæftigelsesbidrag, gennemsnit personer Procent 1 Privat forbrug ,1 Offentligt forbrug ,1 Investeringer ,4 Eksport ,1 Faktisk beskæftigelse, i alt ,7 Strukturel beskæftigelse Note: Den seneste Input-outputtabel er for ) Procent af strukturel beskæftigelse. Kilde: Egne beregninger på baggrund af Input-output tabeller fra Danmarks Statistik (69grp). Den endelige efterspørgsel opdeles typisk i fire komponenter: Privat forbrug, offentligt forbrug, investeringer og eksport, jævnfør tabel 1. Opgørelserne i 1 I disse opgørelser er bidraget til den faktiske beskæftigelse sat i forhold til den strukturelle beskæftigelse. Det er gjort af hensyn til efterfølgende beregninger, men gør i øvrigt ingen nævneværdig forskel, jævnfør nedenstående.

4 tabel 1 er beregnet i en input-outputmodel på baggrund af de input-outputtabeller, der er en vigtig del af nationalregnskabet. I en inputoutputmodel kan man, som vi har gjort, beregne, hvor stor en del af beskæftigelsen i et givent år, der er trukket af de respektive dele af den endelige efterspørgsel i økonomien. Se i øvrigt bilag 1. Beskæftigelsesgabet har varieret op og ned fra +3,4 procent til -2,4 procent. Beskæftigelsesgabet er forskellen mellem den faktiske beskæftigelse og den strukturelle beskæftigelse, jævnfør figur 2b. Beskæftigelsesgabet opgøres ofte i procent af den strukturelle beskæftigelse. Som nævnt, er den gennemsnitlige faktiske og strukturelle beskæftigelse stort set sammenfaldende over perioden , jævnfør tabel 1. Men som det fremgår af figur 2b, har den faktiske beskæftigelse varieret op og ned omkring den strukturelle beskæftigelse. I 2008 var den faktiske beskæftigelse som det mest ekstreme eksempel 3,4 procent højere end den strukturelle beskæftigelse, og i 2012 var den faktiske beskæftigelse modsat 2,4 procent lavere end den strukturelle beskæftigelse. Det fremgår af figur 1, hvor den stiplede kurve viser udviklingen i beskæftigelsesgabet. Side 4 af 22 Figur 1. Bidrag til beskæftigelsesgabet ,0 4,0 3,0 2,0 - -2,0-3,0-4, Investeringer Privat forbrug Eksport Offentligt forbrug Note: Figuren viser de respektive efterspørgselskomponenters bidrag til beskæftigelsesgabet i perioden , jævnfør tabel 1. Den stiplede kurve viser summen af ovenstående, der tilnærmelsesvis svarer til beskæftigelsesgabet. Kilde: Egne beregninger på baggrund af Input-output tabeller fra Danmarks Statistik (69grp). Investeringerne og eksporten har set over perioden haft afgørende indflydelse på beskæftigelsesgabet, selvom det private og offentlige forbrug (jævnfør tabel 1) betyder meget mere for den samlede beskæftigelse. Det fremgår af søjlerne i figur 1, der viser, hvordan de fem efterspørgselskomponenter hver i sær bidrager til beskæftigelsesgabet i de respektive år.

5 Investeringerne har været den vigtigste drivkraft for udviklingen i beskæftigelsesgabet. Investeringerne er den komponent, hvor udsvinget i bidraget til beskæftigelsesgabet er størst. Under højkonjunkturen toppede investeringernes bidrag med 2,3 procentpoint over gennemsnittet. Investeringernes bidrag nåede bunden i 2010, hvor bidraget til beskæftigelsen var 1,8 procentpoint under gennemsnittet. Fra faldt investeringernes bidrag altså med 4,1 procentpoint. Det fremgår af figur 2, hvor investeringernes bidrag til beskæftigelsesgabet er vist som en kurve sammen med udviklingen i det samlede beskæftigelsesgab. Figur 2. Investeringernes bidrag til beskæftigelsesgabet ,0 Side 5 af 22 3,0 2,0 - -2,0-3, Investeringer I alt Note: : Uddrag af data fra figur 1 vist som kurve. Investeringer 2017: Fremskrevet med realvækst i investeringerne på baggrund af Nationalregnskabet. Beskæftigelsesgab 2017 på baggrund af Konvergenspram Kilde: Egne beregninger på baggrund af Input-output tabeller fra Danmarks Statistik (69grp). Der er stadig et betydeligt efterslæb i investeringernes bidrag til beskæftigelsesgabet i forhold til perioden før den økonomiske krise. Fra voksede investeringernes bidrag til beskæftigelsesgabet, men ikke mere, end at det i 2016 stadig er 0,4 procentpoint under gennemsnittet (jævnfør tabel 1) og henholdsvis 1,2 og 2,7 procentpoint under 2005 og Eksporten er den komponent, der betød mest for udviklingen i beskæftigelsesgabet i perioden fra Årene 2004 og 2005 betegnes ofte som konjunkturneutrale, blandt andet fordi beskæftigelsesgabet var tæt på nul. Eksportens bidrag til beskæftigelsesgabet var imidlertid 1,2 procentpoint under gennemsnittet i 2004 og lidt højere i Frem mod 2008 steg det kraftigt til 1,7 procentpoint over gennemsnittet. Fra voksede eksportens bidrag til beskæftigelsesgabet altså med 2,9 procentpoint.

6 Eksporten trak også beskæftigelsen ned under krisen, men i langt mindre omfang end investeringerne. Fra faldt eksportens bidrag til beskæftigelsesgabet med 2,6 procentpoint til et niveau 0,9 procentpoint under gennemsnittet. Det er også værd at bemærke, at eksportens bidrag i 2010 var højere end bundniveauet i 2004, jævnfør figur 1. Fra har eksportens bidrag vokset parallelt med bidraget fra investeringerne. Figur 3. Eksportens bidrag til beskæftigelsesgabet ,0 Side 6 af 22 3,0 2,0 - -2,0-3, Eksport I alt Note: : Uddrag af data fra figur 1 vist som kurve. Eksport 2017: Fremskrevet med realvækst i eksporten på baggrund af Nationalregnskabet. Beskæftigelsesgab 2017 på baggrund af Konvergenspram Kilde: Egne beregninger på baggrund af Input-output tabeller fra Danmarks Statistik (69grp). Det private og offentlige forbrug er ikke de primære årsager til hverken op eller nedgang set over perioden fra , men de to komponenter har haft stor betydning for, at genopretningen af dansk økonomi har trukket ud. Privatforbrugets bidrag til beskæftigelsen var i 2008 kun 0,3 procentpoint højere end i Det skal også ses i sammenhæng med den kraftige fremgang i eksport og investeringer, som alt andet lige skulle forventes at virke stimulerende på det private forbrug. Fra reduceres bidraget til beskæftigelsesgabet fra privatforbruget, men kun med forholdsvis beskedne 1,2 procentpoint. Hvad der er mere bemærkelsesværdigt er, at privatforbrugets bidrag er fortsat med at falde fra selvom både eksport og investeringer atter er i fremgang i den periode. Det er først fra at privatforbrugets bidrag til beskæftigelsesgabet vokser.

7 Figur 4. Privatforbrugets bidrag til beskæftigelsesgabet ,0 3,0 2,0 Side 7 af ,0-3, Privat forbrug I alt Note: : Uddrag af data fra figur 1 vist som kurve. Privat forbrug 2017: Fremskrevet med realvækst i privatforbruget på baggrund af Nationalregnskabet. Beskæftigelsesgab 2017 på baggrund af Konvergenspram Kilde: Egne beregninger på baggrund af Input-output tabeller fra Danmarks Statistik (69grp). Det offentlige forbrug bidrog ikke nævneværdigt til udviklingen i beskæftigelsesgabet i årene frem mod Dermed ikke sagt, at den offentlige beskæftigelse ikke steg. Det gjorde den. Men den steg ikke kraftigere end den strukturelle beskæftigelse. Det gælder uanset om man ser isoleret på nationalregnskabets opgørelse af den offentlige beskæftigelse, eller om man medregner de indirekte effekter i input-outputmodellen medregnes. Fra steg bidraget til beskæftigelsesgabet fra det offentlige forbrug med 1,7 procentpoint. En betydelig del af dette skyldes imidlertid en stor fremgang i antallet af personer i offentlig støttet beskæftigelse som følge dels af ændrede regler og dels af tilbageslaget på arbejdsmarkedet 2. Fra har det offentlige forbrug bidraget negativt til genopretningen af beskæftigelsesgabet. I 2016 er det offentlige forbrugs bidrag til beskæftigelsesgabet således reduceret til et niveau svarende til år Formuleret på en anden måde, er det offentlige forbrugs bidrag til beskæftigelsen i forhold til det strukturelle niveau samlet set uændret fra Kommunale nedskæringer rammer især kvinder, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd 2016

8 Figur 5. Det offentlige forbrugs bidrag til beskæftigelsesgabet ,0 3,0 2,0 Side 8 af ,0-3, Offentligt forbrug I alt Note: : Uddrag af data fra figur 1 vist som kurve. Offentligt forbrug Fremskrevet med realvækst i offentligt forbrug på baggrund af Nationalregnskabet. Beskæftigelsesgab 2017 på baggrund af Konvergenspram Kilde: Egne beregninger på baggrund af Input-output tabeller fra Danmarks Statistik (69grp). 3 Offentligt byggeri og anlæg har stort set ingen betydning for beskæftigelsesgabet. I dette afsnit undersøger vi, hvordan investeringernes bidrag til beskæftigelsesgabet fordeler sig på 4 underkomponenter: Privat byggeri, Offentligt byggeri, anlægsinvesteringer, og øvrige investeringer. Analysen dækker årerne fra og ikke som ovenfor Det skyldes, at der her er anvendt mere detaljerede input-outputtabeller, der aktuelt kun er offentliggjort til og med Offentligt byggeri og anlægsinvesteringer betyder kun ganske lidt for den samlede beskæftigelse. Set over perioden er investeringernes samlede bidrag til beskæftigelsen på i gennemsnit 362 tusinde personer eller 13,4 procent af den strukturel beskæftigelse. Det private byggeri bidrager heraf med 5,1 procentpoint. Det offentlige byggeri bidrager med 1,4 procentpoint, anlægsinvesteringerne med 1,2 procentpoint og øvrige investeringer med 5,6 procentpoint. Det fremgår af tabel 2.

9 Tabel 2. Fordeling af investeringernes bidrag til beskæftigelsen, gennemsnit personer Procent 1 Privat byggeri 139 5,1 Offentligt byggeri 38 1,4 Anlægsinvesteringer 33 1,2 Øvrige investeringer 152 5,6 I alt ,4 Note: 1) Procent af strukturel beskæftigelse. Kilde: Egne beregninger på baggrund af Input-output tabeller fra Danmarks Statistik (117grp). Den strukturelle beskæftigelse er opgjort på baggrund af Finansministeriet december Side 9 af 22 Det private byggeri og i mindre grad de øvrige investeringer har været afgørende for udviklingen i investeringernes bidrag til beskæftigelsesgabet. Offentligt byggeri og anlæg har i sammenligning kun haft en minimal betydning for beskæftigelsesgabet. Det fremgår af figur 6, der viser, hvordan de fire underkomponenter hver i sær bidrager til investeringens samlede bidrag til beskæftigelsesgabet i de respektive år i perioden Figur 6. Fordeling af investeringernes bidrag til beskæftigelsesgab, ,0 2,5 2,0 1,5 0,5-0,5 - -1,5-2,0-2, Anlægsinvesteringer Øvrige investeringer I alt Offentligt byggeri Privat byggeri Note: Figuren viser fordelingen af investeringens samlede bidrag til beskæftigelsesgabet (I alt) på fire underkomponenter i perioden , jf. tabel 4. Kilde: Egne beregninger på baggrund af Input-output tabeller fra Danmarks Statistik (117grp). Det private byggeri har været den bærende kraft bag udviklingen i beskæftigelsesgabet. Ligeledes er det private byggeri den undergruppe af investeringerne, hvor udsvinget i bidraget til beskæftigelsesgabet har været størst

10 (jævnfør figur 6). Bidraget var i ,3 pct. point overgennemsnittet og toppede under højkonjunkturen, hvor det var 1,5 pct. point over gennemsnittet. Væksten i beskæftigelsesgabet i perioden var således i høj grad trukket af det private byggeri (jævnfør også figurerne for neden). Bidraget fra det private byggeri nåede sit lavpunkt i 2010, hvor det var 1,1 procentpoint under gennemsnittet. Bidraget faldt således med 2,6 procentpoint over perioden Dette fremgår af figur 7. I den efterfølgende periode har der ingen genopretning været i bidraget til beskæftigelsesgabet fra det private byggeri. I perioden har bidraget været cirka 1 procentpoint under gennemsnittet, hvilket er 1,3 og 2,5 procentpoint under henholdsvis 2004 og Side 10 af 22 Figur 7. Det private byggeri og de samlede investeringers bidrag til beskæftigelsesgabet ,5 2,0 1,5 0,5-0,5 - -1,5-2,0-2,5 Note: Uddrag af data fra figur 5 vist som kurve. Kilde: Egne beregninger på baggrund af Input-output tabeller fra Danmarks Statistik (117grp) Privat byggeri I alt Øvrige investeringer bidrager ikke nævneværdigt til udviklingen i beskæftigelsesgabet. I 2004 var bidraget fra øvrige investeringer på det strukturelle niveau. Bidraget til beskæftigelsesgabet steg op til højkonjunkturen og toppede i 2007, hvor det var 0,6 procentpoint over gennemsnittet. Fra reduceredes bidraget med 1,1 procentpoint. Fra har øvrige investeringer bidraget negativt til udviklingen i beskæftigelsesgabet, og i 2014 er bidraget 0,2 procentpoint under gennemsnit. Dette fremgår af figur 8

11 Figur 8. Øvrige investeringer og de samlede investeringers bidrag til beskæftigelsesgabet ,5 2,0 1,5 0,5-0,5 - -1,5-2,0-2, Side 11 af 22 Øvrige investeringer I alt Note: Uddrag af data fra figur 5 vist som kurve. Kilde: Egne beregninger på baggrund af Input-output tabeller fra Danmarks Statistik (117grp). Offentligt byggeri og især anlægsinvesteringer bidrager i forsvindende lille grad til udviklingen i beskæftigelsesgabet set over perioden Det afspejles i, at den gennemsnitlige afvigelse fra det strukturelle niveau for såvel det offentlige byggeri som anlægsinvesteringerne er cirka 0 procentpoint over perioden. Udviklingen i beskæftigelsesgabet i perioden har således hverken været trukket af offentligt byggeri eller anlægsinvesteringer. Offentligt byggeri bidrog ikke nævneværdigt til udviklingen i beskæftigelsesgabet i perioden Bidraget fra offentligt byggeri toppede i 2008, hvor det var 0,4 procentpoint over gennemsnittet, svarende til en stigning på 0,5 procentpoint i forhold til I 2010 var bidraget 0,3 procentpoint under gennemsnittet, bidraget blev således reduceret med 0,7 procentpoint i perioden I den efterfølgende periode har bidraget til udviklingen i beskæftigelsesgabet fra offentligt byggeri været under det gennemsnittet, og i 2014 er det 0,2 procentpoint under gennemsnittet. Dette fremgår af figur 9.

12 Figur 9. Offentligt byggeri og de samlede investeringers bidrag til beskæftigelsesgabet ,5 2,0 1,5 0,5-0,5 - -1,5-2,0-2, Side 12 af 22 Note: Uddrag af data fra figur 5 vist som kurve. Kilde: Egne beregninger på baggrund af Input-output tabeller fra Danmarks Statistik (117grp). Offentligt byggeri Anlægsinvesteringerne har fulgt udviklingen i den strukturelle beskæftigelse. I perioden har bidraget til beskæftigelsesgabet fra anlægsinvesteringerne svinget omkring gennemsnittet i den strukturelle beskæftigelse, anlægsinvesteringerne har således hverken bidraget positivt eller negativt til udviklingen i beskæftigelsesgabet. Bemærkelsesværdigt er, at bidraget til beskæftigelsesgabet er negativt op til 2008, opsvinget skyldes således ikke øgede anlægsinvesteringer tværtimod. Dette fremgår af figur 10.

13 Figur 10. Anlægsinvesteringer og de samlede investeringers bidrag til beskæftigelsesgabet ,5 2,0 1,5 0,5-0,5 - -1,5-2,0-2, Side 13 af 22 Anlægsinvesteringer I alt Note: Uddrag af data fra figur 5 vist som kurve. Kilde: Egne beregninger på baggrund af Input-output tabeller fra Danmarks Statistik (117grp). Bilag 1 Metode og afgrænsning Vi undersøger i denne analyse hvordan enkelte komponenter i den endelige efterspørgsel i økonomien hver i sær har bidraget til udviklingen i beskæftigelsesgabet fra Bidraget til beskæftigelsesgabet i et givent år definerer vi som forskellen mellem en komponents bidrag til den faktiske beskæftigelse i procent af den strukturelle beskæftigelse og det gennemsnitlige bidrag til den strukturelle beskæftigelse, jævnfør tabel 1 i hovedteksten. Per konstruktion vil det gennemsnitlige bidrag til beskæftigelsesgabet være 0 procent for hver enkelt komponent. Komponenternes bidrag til den faktiske beskæftigelse er beregnet i en inputoutputmodel på baggrund af input-outputtabeller fra Danmarks Statistik. I en inputoutputmodel kan man, som vi har gjort, beregne, hvor stor en del af beskæftigelsen i et givent år, der er trukket af de respektive dele af den endelige efterspørgsel i økonomien, i det der medregnes indirekte bidrag eller upstream følgevirkninger i økonomien via afledt efterspørgsel efter leverancer fra underleverandører til forbrug i produktionen. Perioden er samlet set konjunkturneutral. Det følger af, at den gennemsnitlige faktiske beskæftigelse og den gennemsnitlige strukturelle beskæftigelse svarer stort set til hinanden set over perioden. Dermed svarer summen af de enkelte komponenters bidrag til beskæftigelsesgabet også stort set til det samlede beskæftigelsesgab i et givent år, jævnfør tabel 1 i hovedteksten.

14 Den endelige efterspørgsel opdeles typisk i fire komponenter: Privat forbrug, offentligt forbrug, investeringer og eksport. I analysen er investeringerne yderligere opdelt på samlede anlægsinvesteringer, offentligt byggeri, privat erhvervsbyggeri, privat boligbyggeri, maskininvesteringer, og øvrige investeringer. Beregningerne på det overordnede niveau foretages på Danmarks Statistiks 69grp IO-tabeller for I beregningerne vedrørende fordelingen af investeringernes bidrag til beskæftigelsen anvendes de detaljerede 117grp-IO tabeller for perioden Det er vigtigt, da der i 69grp IO-tabellerne ikke sondres mellem byggevirksomhed og anlægsvirksomhed. I IO-tabellerne skelnes der ikke mellem offentlige og private investeringer. Fordelingen af byggeinvesteringerne eksklusiv bolig i en privat og en offentlig del er baseret på et særudtræk fra Danmarks Statistik, jævnfør bilag 2. Side 14 af 22 Bilag 2 Yderligere underopdeling af investeringerne I analysen i hovedteksten er investeringerne delt op i yderligere fire undergrupper; privat byggeri, offentligt byggeri, anlægsinvesteringer og øvrige investeringer. I dette bilag redegør vi for, hvordan det private byggeris bidrag fordeler sig på boliginvesteringer og erhvervsbyggeri, vi redegør for hvordan de øvrige investeringers bidrag fordeler sig på maskininvesteringer med videre og øvrige, og vi redegør for, hvordan fordelingen af byggeinvesteringer eksklusiv boliginvesteringer fordeles på en privat og en offentlig andel. Udviklingen i investeringerne har i høj grad været trukket af udviklingen i det private byggeri og til dels øvrige investeringer, mens offentlige investeringer og anlægsinvesteringer har ligget forholdsvis stabilt på det strukturelle niveau over perioden, og dermed haft minimal betydning for beskæftigelsesgabet. Dette fremgår af figur 6. Mens anlægsinvesteringer og øvrige investeringer fremgår af input-output tabellerne, beregnes offentligt- og privat byggeri på baggrund af investeringer i andre bygninger, som findes i input-output tabellerne. Investeringer i andre bygninger kan deles op i et bidrag fra henholdsvis offentligt byggeri og privat erhvervsbyggeri, som i denne analyse er tilvejebragt på baggrund af en særkørsel fra Danmarks Statistik. Af de samlede investeringer i andre bygninger udgør offentligt byggeri 53,5 procent i 2014, mens privat erhvervsbyggeri udgør de resterende 46,5 procent dette fremgår af tabel 3. Beskæftigelsesbidraget fra andre bygninger på personer kan således deles op i henholdsvis personer fra offentligt byggeri og personer fra privat erhvervsbyggeri. Tilsvarende beregninger er gjort for alle år i perioden

15 Tabel 3. Underopdeling af investeringerne, kr. fordeling Beskæftigelsesbidrag pers. Andre bygninger Offentligt byggeri , Privat erhvervsbyggeri , Note: Offentligt byggeri og privat erhvervsbyggeri er beregnet på baggrund af særkørsel fra Danmarks Statistik. Kilde: Egne beregninger på baggrund af Input-output tabeller fra Danmarks Statistik (117grp) samt særkørsel fra Danmarks Statistik. Side 15 af 22 Bidraget til beskæftigelsesgabet har i perioden , som nævnt i afsnit 3, været størst fra det private byggeri, som i denne analyse er defineret som summen af boligbyggeri og privat erhvervsbyggeri. For udviklingen i det private byggeri har udviklingen i boligbyggeriet været den drivende kraft, mens det private erhvervsbyggeri har haft minimal betydning. Bidraget fra boliginvesteringerne steg fra at være 0,3 procentpoint under gennemsnittet i 2001, til i 2006 at være 1,3 procentpoint over gennemsnittet, hvor det også toppede. Over perioden svarer det til en stigning på 1,6 procentpoint. Over perioden reduceres bidraget fra boliginvesteringerne med 2,1 procentpoint og er i ,8 procentpoint under gennemsnittet. I perioden har boliginvesteringerne bidraget negativt til genopretningen i beskæftigelsesgabet. Dette fremgår af figur B2.1 Figur B2.1: Underopdeling af bidraget til beskæftigelsesbidraget fra privat byggeri, ,0 1,5 0,5-0,5 - -1, Privat erhvervsbyggeri Investering i boliger Note: Kilde: Egne beregninger på baggrund af Input-output tabeller fra Danmarks Statistik (117grp).

16 Udover det private byggeri bidrager også øvrige investeringer i nogen grad til udviklingen i beskæftigelsesgabet. Øvrige investeringer er i foreliggende analyse givet ved summen af maskininvesteringer med videre og øvrige investeringer eksklusiv maskininvesteringer, som omfatter investering i forskning og udvikling, lagerændringer og lignende. Bidraget fra maskininvesteringer med videre har set over perioden været faldende. Bidraget var højest i 2000, hvor det var 0,7 procentpoint og reduceredes derefter frem til 2005, hvor det lå på gennemsnittet. Bidraget steg op til højkonjunkturen og var i ,3 procentpoint over gennemsnittet. I perioden reduceredes bidraget, og var i ,8 procentpoint under gennemsnittet, svarende til en reduktion på 1,1 procentpoint i perioden. I den efterfølgende periode har bidraget til beskæftigelsesgabet været negativt. Dette fremgår af figur B2.2. Side 16 af 22 Videre ses, at øvrige investeringer eksklusiv maskininvesteringer med videre har været stigende, men i store dele af perioden været under gennemsnittet. Bidraget var lavest i 2003, hvor det var 0,4 procentpoint under gennemsnittet, hvorefter det steg under højkonjunkturen og var i ,2 procentpoint over gennemsnittet. I 2009 var bidraget 0,2 procentpoint under gennemsnittet således et fald på 0,4 procentpoint i I perioden var bidraget ca. 0,2 procentpoint over gennemsnittet og bidrog således kun svagt til genopretningen af beskæftigelsesgabet. Figur B2.2: Underopdeling af bidraget til beskæftigelsesbidraget fra øvrige investeringer, ,8 0,6 0,4 0,2-0,2-0,4-0,6-0, Maskininvesteringer mv. Øvrige investeringer ekskl. maskin Øvrige investeringer Note: Kilde: Egne beregninger på baggrund af Input-output tabeller fra Danmarks Statistik (117grp).

17 Bilag 3 Den langsigtede udvikling Dette bilag indeholder 10 figurer, der illustrerer, hvordan de enkelte efterspørgselskomponenters bidrag til beskæftigelsen har udviklet sig i et længere perspektiv sammenlignet med udviklingen i den samlede beskæftigelse. Der sammenlignes med den samlede faktiske beskæftigelse, og ikke den strukturelle beskæftigelse, da vi ikke har data for strukturel beskæftigelse længere tilbage end år I figurerne er de respektive efterspørgselskomponenters bidrag til beskæftigelsen illustreret som indekstal med 2005 som indeks, jævnfør de blå kurver og figurernes højre akse. Den orange kurve viser på venstre-aksen på samme måde udviklingen i den samlede beskæftigelse. Bemærk at skalaen på venstreaksen er forskellig mellem figurerne. Højre og venstre akse er dog justeret, så de to kurver er sammenfaldende for 2005 indeks=. Side 17 af 22 Det er op til den interesserede læser, selv at studere figurerne. Man vil finde, at den langsigtede udvikling bekræfter det billede der tegnes i analysens hovedtekst, ved at det i sær er de private investeringer og eksporten, at bevægelserne omkring de mere langsigtede tendenser falder sammen med bevægelserne i den samlede beskæftigelse. Figur B3.1: Beskæftigelsestræk fra anlægsinvesteringer og samlet beskæftigelse, 2005=indeks I alt (v.akse) Investering i anlæg (h.akse) Kilde: Egne beregninger på baggrund af Input-output tabeller fra Danmarks Statistik.

18 Figur B3.2: Beskæftigelsestræk fra privat forbrug og samlet beskæftigelse, 2005=indeks Side 18 af I alt (v.akse) Privat forbrug (h.akse) Kilde: Egne beregninger på baggrund af Input-output tabeller fra Danmarks Statistik. Figur B3.3: Beskæftigelsestræk fra offentligt forbrug og samlet beskæftigelse, 2005=indeks I alt (v.akse) Offentligt forbrug (h.akse) Kilde: Egne beregninger på baggrund af Input-output tabeller fra Danmarks Statistik.

19 Figur B3.4: Beskæftigelsestræk fra investeringer i boliger og samlet beskæftigelse, 2005=indeks Side 19 af 22 I alt (v.akse) Investering i boliger (h.akse) Kilde: Egne beregninger på baggrund af Input-output tabeller fra Danmarks Statistik. Figur B3.5: Beskæftigelsestræk fra privat erhvervsbyggeri og samlet beskæftigelse, 2005=indeks I alt (v.akse) - Privat erhvervsbyggeri (h.akse) Kilde: Egne beregninger på baggrund af Input-output tabeller fra Danmarks Statistik. Figur B3.6: Beskæftigelsestræk fra maskininvesteringer mv. og samlet beskæftigelse, 2005=indeks

20 Side 20 af I alt (v.akse) Maskininvesteringer mv. (h.akse) Kilde: Egne beregninger på baggrund af Input-output tabeller fra Danmarks Statistik. Figur B3.7: Beskæftigelsestræk fra øvrige investeringer og samlet beskæftigelse, 2005=indeks I alt (v.akse) Øvrige investeringer (h.akse) Kilde: Egne beregninger på baggrund af Input-output tabeller fra Danmarks Statistik.

21 Figur B3.8: Beskæftigelsestræk fra eksport og samlet beskæftigelse, 2005=indeks Side 21 af 22 I alt (v.akse) Eksport (h.akse) Kilde: Egne beregninger på baggrund af Input-output tabeller fra Danmarks Statistik. Figur B3.9: Beskæftigelsestræk fra offentligt byggeri og samlet beskæftigelse, 2005=indeks I alt (v.akse) - Offentligt byggeri (h.akse) Kilde: Egne beregninger på baggrund af Input-output tabeller fra Danmarks Statistik.

22 Figur B2.10: Beskæftigelsestræk fra byggeinvesteringer ekskl. boliger og samlet beskæftigelse, 2005=indeks Side 22 af I alt (v.akse) Investering i andre bygninger (h.akse) Kilde: Egne beregninger på baggrund af Input-output tabeller fra Danmarks Statistik.

Dansk økonomi gik tilbage i 2012

Dansk økonomi gik tilbage i 2012 Af Chefkonsulent Lars Martin Jensen Direkte telefon 33 45 60 48 12. april 2013 De nye nationalregnskabstal fra Danmarks Statistik viser, at BNP faldt med 0,5 pct. i 2012. Faldet er dermed 0,1 pct. mindre

Læs mere

Negativ vækst i 2. kvartal 2012

Negativ vækst i 2. kvartal 2012 Foreløbigt nationalregnskab 2. kvartal 2012 Dagens nationalregnskab bekræfter med en negativ vækst på ½ pct. det billede, indikatorerne har tegnet af økonomisk modvind de seneste måneder. Havde det ikke

Læs mere

Fremgang i økonomien usikkerhed om vending på arbejdsmarkedet

Fremgang i økonomien usikkerhed om vending på arbejdsmarkedet Fremgang i økonomien usikkerhed om vending på arbejdsmarkedet Nye nationalregnskabstal bekræfter, at der fortsat er fremgang i dansk økonomi. Der var pæn vækst i 1. kvartal 2010 og en overraskende om end

Læs mere

Offentlig sektors del af økonomien er historisk lav bortset fra sundhed

Offentlig sektors del af økonomien er historisk lav bortset fra sundhed Historisk lav andel anvendes på det offentlige forbrug eksklusiv sundhed Offentlig sektors del af økonomien er historisk lav bortset fra sundhed Ifølge regeringen udgør det offentlige forbrug en høj andel

Læs mere

Flere marginaliserede efter markant nedgang

Flere marginaliserede efter markant nedgang Flere marginaliserede efter markant nedgang Antallet af personer med ringe tilknytning til arbejdsmarkedet er begyndt at stige igen efter et meget markant fald i forbindelse med den seneste højkonjunktur.

Læs mere

1. december Resumé:

1. december Resumé: 1. december 2008 Af Martin Madsen (tlf. 3355 7718) Frederik I. Pedersen (tlf. 3355 7712) Resumé: NATIONALREGNSKAB: DANSK ØKONOMI UNDER STÆRKT PRES De foreløbige nationalregnskabstal for 3. kvartal 2008

Læs mere

Nedtur for både vækst og beskæftigelse

Nedtur for både vækst og beskæftigelse Nationalregnskab 4. kvartal 20 Efter fem kvartaler med fremgang i den økonomiske aktivitet faldt BNP med 0,4 pct. i 4. kvartal 20. Samtidig faldt beskæftigelsen med 3.000 personer, så vi under krisen nu

Læs mere

Udviklingen i de kommunale investeringer

Udviklingen i de kommunale investeringer Udviklingen i de kommunale investeringer 1. Tilbagegang i kommunernes investeringer Kommunernes skattefinansierede anlægsudgifter var på 19,5 mia. kr. (2018- PL) i 2016, jf. kommunernes regnskaber og figur

Læs mere

Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport

Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport 3. juli 2018 2018:13 Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport Af Peter Rørmose Jensen, Michael Drescher og Emil Habes Beskæftigelsen er steget markant siden

Læs mere

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. december 2012 OECD s seneste økonomiske landerapport samt overblik over

Læs mere

Dansk økonomi er ikke gået helt bag om dansen

Dansk økonomi er ikke gået helt bag om dansen Dansk økonomi er ikke gået helt bag om dansen Der var frygtet en fortsat nedgang i dansk økonomi i 3. kvartal 2009, men de nye nationalregnskabstal viste en pæn fremgang. Dansk økonomi er dermed ikke som

Læs mere

Nye tal viser dyb nedtur i dansk økonomi

Nye tal viser dyb nedtur i dansk økonomi Nye tal viser dyb nedtur i dansk økonomi Nationalregnskabstallene for 2. kvartal 2009 viste et historisk fald i den økonomiske aktivitet. Vejen tilbage til normalsituationen i dansk økonomi tegner derfor

Læs mere

Nybyggeriet fortsat i krise

Nybyggeriet fortsat i krise Det påbegyndte nybyggeri faldt igen i 3. kvartal 1 og ligger dermed fortsat på et niveau, der ikke er set lavere siden 199. De øvrige indikatorer for bygge- og anlægssektoren peger generelt på en fortsat

Læs mere

Flot økonomisk fremgang i 3. kvartal arbejdsmarkedet fortsat underdrejet

Flot økonomisk fremgang i 3. kvartal arbejdsmarkedet fortsat underdrejet Flot økonomisk fremgang i 3. kvartal arbejdsmarkedet fortsat underdrejet Nye nationalregnskabstal for 3. kvartal 2010 viser en flot fremgang i dansk økonomi. Stigningen sker dog på et nedrevideret grundlag

Læs mere

Nationalregnskab og betalingsbalance

Nationalregnskab og betalingsbalance Dansk økonomi til Økonomisk vækst i Bruttonationalproduktet steg med, pct. i. Efter fire år med høje vækstrater i -7, økonomisk nedgang i 8 og den historiske tilbagegang på, pct. i 9 genvandt dansk økonomi

Læs mere

Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 18-19. november 2014 Finland

Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 18-19. november 2014 Finland Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 18-19. november 214 Finland Nøgletal for Danmark Juni 214 Forventet BNP-udvikling i 214 1,6 % Forventet Inflation i 214 1,2 % Forventet Ledighed 214 5,5 % Nationalbankens

Læs mere

NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN

NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN 28. februar 2008 af Frederik I. Pedersen direkte tlf. 33557712 NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN Det foreløbige nationalregnskab for 4. kvartal 2007 viste en relativt beskeden vækst i BNP. Samlet

Læs mere

Nationalregnskab viser sløjt vækstbillede og. enorm nedjustering af arbejdstimerne

Nationalregnskab viser sløjt vækstbillede og. enorm nedjustering af arbejdstimerne Nationalregnskab viser sløjt vækstbillede og enorm nedjustering af arbejdstimerne Den første revision af nationalregnskabet ind i 1. kvt. 2013 viser en BNP-vækst på NUL pct. Det er en nedrevision på 0,2

Læs mere

Nationalregnskab Marts-version

Nationalregnskab Marts-version Nationalregnskab 216. Marts-version April 217 Danmark Statistik Sejrøgade 11 21 København Ø Nationalregnskab 216. Marts-version Danmarks Statistik April 217 Udarbejdet af: Bo Siemsen, bsm@dst.dk 2/1 Nationalregnskab

Læs mere

Svag dansk vækst i 1. kvartal 2013 på trods af stort lagerbidrag

Svag dansk vækst i 1. kvartal 2013 på trods af stort lagerbidrag Svag dansk vækst i 1. kvartal 2013 på trods af stort lagerbidrag Dagens nationalregnskab viser som ventet en svag positiv vækst i 1. kvartal 2013 på 0,2 pct. Bortset fra lagrene er det underliggende svært

Læs mere

Vending på vej i bygge- og anlægssektoren?

Vending på vej i bygge- og anlægssektoren? Arbejdsløsheden for de byggefaglærte er begyndt at stige igen efter et lille fald omkring årsskiftet. I juni 1 var hele 13½ pct. af de forsikrede i a-kasserne for byggefaglærte arbejdsløse, når man medregner

Læs mere

Velstandstab på 150 mia. kr. gennem krisen

Velstandstab på 150 mia. kr. gennem krisen Velstandstab på 150 mia. kr. gennem krisen Finansministeriet har nedjusteret forventningen til BNP-niveauet i 2020 med 150 mia. 2013- kr. fra før krisen til i dag. Det svarer til et varigt velstandstab

Læs mere

private jobs tabt under krisen

private jobs tabt under krisen 199.000 private jobs tabt under Dagens nationalregnskab bekræfter, at der fortsat var nedgang på arbejdsmarkedet i 1. kvartal 2010. På trods af en stagnerende arbejdsløshed faldt beskæftigelsen med 13.000

Læs mere

Forfejlet krisepolitik trak den økonomiske nedtur i langdrag

Forfejlet krisepolitik trak den økonomiske nedtur i langdrag Forfejlet krisepolitik trak den økonomiske nedtur i langdrag Opsvinget i dansk økonomi har været et af de mest træge i historisk perspektiv. Først fire år efter BNP ramte bunden begyndte beskæftigelsen

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal september 2013 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse

Status på udvalgte nøgletal september 2013 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse Status på udvalgte nøgletal september 213 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse Status på den økonomiske udvikling Det danske bruttonationalprodukt (BNP) steg med,5 procent i 2. kvartal 213. Sammenligner

Læs mere

Analyse 12. april 2013

Analyse 12. april 2013 12. april 2013. 2015-planen fra 2007 ramte plet på beskæftigelsen i 2011, trods finanskrisen I fremskrivningen bag 2015-planen fra 2007 ventede man et kraftigt fald i beskæftigelsen på 70.000 personer

Læs mere

DET FORELØBIGE NATIONALREGNSKAB FOR 4. KVARTAL 2005

DET FORELØBIGE NATIONALREGNSKAB FOR 4. KVARTAL 2005 7. marts 2006 af Martin Madsen dir. tlf. 33557718 Frederik I. Pedersen dir. tlf. 33557712 DET FORELØBIGE NATIONALREGNSKAB FOR 4. KVARTAL 2005 2005 blev som ventet et år med vækst markant over middel. Væksten

Læs mere

Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 18. juni 2014 Norge

Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 18. juni 2014 Norge Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 18. juni 214 Norge Nøgletal for Danmark Juni 214 Forventet BNP-udvikling i 214 1,6 % Forventet Inflation i 214 1,2 % Forventet Ledighed 214 5,5 % Nationalbankens

Læs mere

Finansudvalget (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt. Det talte ord gælder.

Finansudvalget (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt. Det talte ord gælder. Finansudvalget 2014-15 (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt Det talte ord gælder. 1 Af Økonomisk Redegørelse der offentliggøres senere i dag fremgår det, at dansk økonomi er

Læs mere

Arbejdspapir: Hvad driver den økonomiske vækst?

Arbejdspapir: Hvad driver den økonomiske vækst? Arbejdspapir: Hvad driver den økonomiske vækst? af Peter Rørmose Jensen Januar 2017 Danmark Statistik Sejrøgade 11 2100 København Ø ARBEJDSPAPIR: HVAD DRIVER DEN ØKONOMISKE VÆKST? Danmarks Statistik Januar

Læs mere

Nationalregnskab 4. kvartal 2012

Nationalregnskab 4. kvartal 2012 Nationalregnskab 4. kvartal 2012 Tilbagegang i BNP i 4. kvartal 2012 28. februar 2013 BNP faldt med 0,9 pct. fra 3. kvartal 2012 til 4. kvartal 2012, når der korrigeres for sæsonudsving og prisudvikling.

Læs mere

BNP faldt for andet kvartal i træk

BNP faldt for andet kvartal i træk BNP faldt for andet kvartal Dansk økonomi befinder sig i teknisk recession efter BNP er faldet for andet kvartal. Regeringens finanspolitiske opstramning i form af faldende offentligt forbrug og lavere

Læs mere

12. juni Samlet peger de foreløbige tal på en lidt lavere BNP-vækst end ventet i vores prognose fra februar 2007.

12. juni Samlet peger de foreløbige tal på en lidt lavere BNP-vækst end ventet i vores prognose fra februar 2007. 12. juni 2007 af Frederik I. Pedersen dir. tlf. 3355 7712 Resumé: SVAG BNP-VÆKST TRODS GIGANTISK BESKÆFTIGELSESFREMGANG Væksten i dansk økonomi har været svag de seneste tre kvartaler, selvom beskæftigelsen

Læs mere

STOR OPJUSTERING AF INDUSTRIENS PRODUKTIVITET

STOR OPJUSTERING AF INDUSTRIENS PRODUKTIVITET 16. januar 2007 af Frederik I. Pedersen dir. tlf. 33557712 STOR OPJUSTERING AF INDUSTRIENS PRODUKTIVITET De reviderede nationalregnskabstal (NR) for 3. kvartal 2006 peger samlet set på lidt lavere vækst

Læs mere

Offentlig nulvækst tilbageruller velfærdssamfund

Offentlig nulvækst tilbageruller velfærdssamfund Offentlig nulvækst tilbageruller velfærdssamfund Nulvækst ikke er en harmløs neutral antagelse. Nulvækst vil medføre, at det offentlige forbrug falder som andel af samfundsøkonomien. Fortsætter nulvækst

Læs mere

Udsigt til fremgang i byggeriet men fra lavt niveau

Udsigt til fremgang i byggeriet men fra lavt niveau DI ANALYSE oktober 14 Udsigt til fremgang i byggeriet men fra lavt niveau Forventninger om øget økonomisk aktivitet, fortsat bedring på boligmarkedet og store offentligt initierede anlægsprojekter betyder,

Læs mere

Ti år efter krisen: job mangler fortsat

Ti år efter krisen: job mangler fortsat Ti år efter krisen: 24. job mangler fortsat De sidste par år har væksten i dansk økonomi kun været omkring 1 pct. Normalt ville en så lav vækst i bedste fald kunne holde beskæftigelsen uændret, men på

Læs mere

Opsparingsoverskud i den private sektor på ekstremt rekordniveau

Opsparingsoverskud i den private sektor på ekstremt rekordniveau Opsparingsoverskud i den private sektor på ekstremt rekordniveau Dagens nationalregnskabstal viser et opsparingsoverskud i den private sektor på ikke mindre end 17 mia.kr. i 212. Rekorden kommer oven på

Læs mere

Reduktion i kommunale serviceudgifter per borger siden 2009 og nulvækst siden 2000

Reduktion i kommunale serviceudgifter per borger siden 2009 og nulvækst siden 2000 Reduktion i kommunale serviceudgifter per borger siden 2009 og nulvækst siden 2000 Af chefkonsulent Jens Sand Kirk, JSKI@kl.dk Side 1 af 11 Formålet med analysen er at undersøge hvorvidt de kommunale serviceudgifter

Læs mere

Fremgang i dansk økonomi 30.000 flere i job i 2015

Fremgang i dansk økonomi 30.000 flere i job i 2015 Nationalregnskabet i 4. kvartal Den 29. februar 2016 Fremgang i dansk økonomi 30.000 flere i job i BNP steg med 0,2 pct. fra 3. kvartal til 4. kvartal, når der korrigeres for sæsonudsving og prisudvikling.

Læs mere

Største stigning i bruttoledigheden

Største stigning i bruttoledigheden Største stigning i bruttoledigheden siden efteråret 9 Bruttoledigheden er steget med hele 5. fuldtidspersoner den seneste måned og har dermed rundet 171. fuldtidspersoner svarende til,3 pct. af arbejdsstyrken.

Læs mere

Tilpasning i byggeriet efter overophedningen Nyt kapitel

Tilpasning i byggeriet efter overophedningen Nyt kapitel ØKONOMISK ANALYSE NR. Tilpasning i byggeriet efter overophedningen Nyt kapitel Bygge- og anlægserhvervet har været igennem en turbulent periode det seneste årti. Aktiviteten nåede op på et ekstraordinært

Læs mere

Dansk økonomi i fremgang flere job i 2014

Dansk økonomi i fremgang flere job i 2014 Nationalregnskab i februar 2015 Den 27. februar 2015 Dansk økonomi i fremgang 20.000 flere job i BNP steg med 0,4 pct. fra 3. kvartal til 4. kvartal, når der korrigeres for sæsonudsving og prisudvikling.

Læs mere

Gennemsnitsdanskeren er god for 1.168.000 kr.

Gennemsnitsdanskeren er god for 1.168.000 kr. Gennemsnitsdanskeren er god for 1.168.000 kr. En ny opgørelse baseret på tal fra Danmarks Statistik viser, at indbyggerne i Danmark i gennemsnit er gode for 1.168.000 kr., når al gæld er trukket fra al

Læs mere

Øjebliksbillede 1. kvartal 2015

Øjebliksbillede 1. kvartal 2015 Øjebliksbillede 1. kvartal 2015 DB Øjebliksbillede for 1. kvartal 2015 Introduktion Dansk økonomi ser ud til at være kommet i omdrejninger efter flere års stilstand. På trods af en relativ beskeden vækst

Læs mere

Største opsparing i den private sektor i over 40 år

Største opsparing i den private sektor i over 40 år Største opsparing i den private sektor i over 4 år De reviderede tal for nationalregnskabet gav en lille opjustering af vækstbilledet i 1. halvår 212. Samlet ligger tallene på linje med grundlaget for

Læs mere

Dansk vækst får baghjul af nabolande

Dansk vækst får baghjul af nabolande Dansk vækst får baghjul af nabolande Man kan ikke finde belæg for påstanden om, at dansk økonomi skulle have klaret krisen bedre end de fleste andre lande. Tværtimod har Danmark været blandt de hårdest

Læs mere

Nationalregnskab Martsversion

Nationalregnskab Martsversion Nationalregnskab 2018. Martsversion Marts 2019 Danmark Statistik Sejrøgade 11 2100 København Ø Nationalregnskab 2018. Martsversion Danmarks Statistik Marts 2019 Udarbejdet af: Bo Siemsen, bsm@dst.dk 2/11

Læs mere

Øjebliksbillede 2. kvartal 2015

Øjebliksbillede 2. kvartal 2015 Øjebliksbillede 2. kvartal 2015 DB Øjebliksbillede for 2. kvartal 2015 Introduktion Vores analyse synes at vise, at det omsving der har været længe undervejs, efterhånden er ved at blive stabilt. Om end

Læs mere

Prioritering af sundhed presser den øvrige velfærd

Prioritering af sundhed presser den øvrige velfærd Prioritering af sundhed presser den øvrige velfærd Af Jens Sand Kirk, JSKI@kl.dk Direkte: Side 1 af 10 Formålet med analysen er at undersøge, hvordan det offentlige forbrug er blevet prioriteret fordelt

Læs mere

ANALYSENOTAT Analyse af de kreative erhverv. Økonomiske nøgletal for de kreative erhverv

ANALYSENOTAT Analyse af de kreative erhverv. Økonomiske nøgletal for de kreative erhverv ANALYSENOTAT Analyse af de kreative erhverv AF ØKONOM JONAS MEYER & STUDENT TOBIAS ALVIN ANDERSEN Økonomiske nøgletal for de kreative erhverv De kreative erhverv har traditionelt set udgjort et dansk kraftcenter,

Læs mere

GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER

GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER Juni 2002 Af Thomas V. Pedersen Resumé: GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER Notatet viser: USA er gået fra at være det syvende til det tredje vigtigste marked for industrieksporten i perioden 1995 til 2001.

Læs mere

Konkursanalyse pct. færre konkurser i 1. kvartal 2017

Konkursanalyse pct. færre konkurser i 1. kvartal 2017 33 pct. færre konkurser i 1. kvartal 217 Det seneste år er antallet af konkurser herhjemme faldet med næsten 7 svarende til et fald på 33 pct. Samtidig udgør aktive virksomheder, hvor der er høj omsætning

Læs mere

Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv

Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv Nye reviderede nationalregnskabstal viser, at BNP sidste år faldt med 4,9 pct. Det dækker imidlertid over enorme forskelle på tværs af det danske erhvervsliv.

Læs mere

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Verdensøkonomien er i dyb recession, og udsigterne for næste år peger på vækstrater langt under de historiske gennemsnit. En fælles koordineret europæisk

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal November 2013

Status på udvalgte nøgletal November 2013 Status på udvalgte nøgletal November 213 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse Status på den økonomiske udvikling De danske nøgletal sender tvetydige signaler for tiden. På den ene side er indikatoren, der

Læs mere

Dyb krise i byggeriet ingen risiko for overophedning

Dyb krise i byggeriet ingen risiko for overophedning Dyb krise i byggeriet ingen risiko for overophedning Bygge- og anlægssektor befinder sig i en meget dyb krise. Byggeriets beskæftigelse er det seneste år faldet med hele 25. fuldtidspersoner, svarende

Læs mere

Konjunktur. Udviklingen i centrale økonomiske indikatorer 1. halvår 2005 2005:2. Sammenfatning

Konjunktur. Udviklingen i centrale økonomiske indikatorer 1. halvår 2005 2005:2. Sammenfatning Konjunktur 25:2 Udviklingen i centrale økonomiske indikatorer 1. halvår 25 Sammenfatning Fremgangen i den grønlandske økonomi fortsætter. Centrale økonomiske indikatorer for 1. halvår 25 peger alle i samme

Læs mere

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal 24. november 23 Af Frederik I. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 12 og Thomas V. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 18 Resumé: KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal De seneste indikatorer

Læs mere

Krisens tabte job kan genvindes uden overophedning

Krisens tabte job kan genvindes uden overophedning Krisens tabte job kan genvindes uden overophedning Arbejdsmarkedet fortsætter de flotte takter vi har været vidner til siden foråret 213. I august måned voksede beskæftigelsen med 3.9 personer og siden

Læs mere

Landerapport for Danmark

Landerapport for Danmark Landerapport for Danmark NBO styrelsen 7. - 8. marts Økonomisk aktivitet Nationalregnskabet for 3. kvartal 2010 viser en god stigning i reelt BNP på 1 pct. i forhold til 2. kvartal 2010. Dermed er BNP

Læs mere

Analyse. Løber de absolut rigeste danskere med (meget) små skridt fra alle andre? 11. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen

Analyse. Løber de absolut rigeste danskere med (meget) små skridt fra alle andre? 11. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen Analyse 11. august 215 Løber de absolut rigeste danskere med (meget) små skridt fra alle andre? Af Kristian Thor Jakobsen I andre vestlige lande har personerne med de allerhøjeste indkomster over de seneste

Læs mere

De officielle arbejdsløshedstal undervurderer fortsat nedturen

De officielle arbejdsløshedstal undervurderer fortsat nedturen De officielle arbejdsløshedstal undervurderer fortsat nedturen Nye tal for arbejdsmarkedet i. kvartal 9 viser en enorm nedgang i beskæftigelsen i Danmark. Samtidig undervurderer de officielle arbejdsløshedstal

Læs mere

Offentlige investeringer i kædede værdier for endelige år

Offentlige investeringer i kædede værdier for endelige år Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 28. april 2010 1 Offentlige investeringer i kædede værdier for endelige år Resumé: Aktuelt fokus på de offentlige investeringer i kædede

Læs mere

NØGLETALSNYT BNP-tal bekræfter dansk opsving

NØGLETALSNYT BNP-tal bekræfter dansk opsving ØKONOMISKE NØGLETAL - UGE 39 NØGLETALSNYT BNP-tal bekræfter dansk opsving AF CHEFØKONOM STEEN BOCIAN, ØKONOM JONAS SPENDRUP MEYER OG ØKONOM KRISTIAN SKRI- VER SØRENSEN I den seneste uge har vi fået reviderede

Læs mere

Øjebliksbillede 4. kvartal 2014

Øjebliksbillede 4. kvartal 2014 Øjebliksbillede 4. kvartal 2014 DB Øjebliksbillede for 4. kvartal 2014 Introduktion 4. kvartal er ligesom de foregående kvartaler mest kendetegnet ved lav vækst, lave renter og nu, for første gang i mange

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal november 2015

Status på udvalgte nøgletal november 2015 Status på udvalgte nøgletal november 215 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling 215 bliver samfundsøkonomisk set ikke noget jubelår, men ser dog indtil videre

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal oktober 2015

Status på udvalgte nøgletal oktober 2015 Status på udvalgte nøgletal oktober 215 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Dansk økonomi ser, fra hvad vi ved om 3. kvartal, ud til at fortsætte stille og

Læs mere

Genopretning erfaringer fra tidligere økonomiske kriser

Genopretning erfaringer fra tidligere økonomiske kriser Genopretning erfaringer fra tidligere økonomiske kriser De historiske erfaringer tilsiger, at når økonomien vender, så udløser det kræfter, som bevirker, at genopretningen efter den økonomiske krise vil

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema : Moderat opsving i dansk økonomi frem mod 1 Ugens tema II Aftale om kommunernes og regionernes økonomi for 13 Ugens tendenser Tal om konjunktur og arbejdsmarked

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik indeholder en oversigt over den nyeste udvikling i nogle af de centrale økonomiske størrelser. Oversigten er primært baseret på uddrag fra Nyt fra Danmarks Statistik,

Læs mere

3F s ledighed i december 2011

3F s ledighed i december 2011 Sep Sep Sep sep sep Formandssekretariatet Den 11. januar 2012 AV/ (tlf. 88 92 04 56) 3F s ledighed i december 2011 Ledigheden er faldet med 800 personer I hovedpunkter viser notatet bl.a.: Bruttoledigheden

Læs mere

Én procent af befolkningen har næsten en fjerdedel af formuerne

Én procent af befolkningen har næsten en fjerdedel af formuerne Én procent af befolkningen har næsten en fjerdedel af formuerne I løbet af de seneste ti år er formuerne i stigende grad blevet koncentreret hos de mest formuende. Den ene procent med de største nettoformuer

Læs mere

Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte

Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte Nyt kapitel Produktionen (BVT) i en række private erhverv er vokset væsentligt mere end bruttonationalproduktet (BNP) de seneste

Læs mere

Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt

Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 12. oktober 2011 Notat om dansk økonomi (Nationalbankens

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal august 2015

Status på udvalgte nøgletal august 2015 Status på udvalgte nøgletal august 215 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Den seneste måneds nøgletal angiver, ligesom i juli, overvejende, at dansk

Læs mere

Økonomisk kvartalsoversigt. September 2017

Økonomisk kvartalsoversigt. September 2017 Økonomisk kvartalsoversigt September 2017 1 Introduktion Økonomisk kvartalsoversigt fra Danske Byggecentre giver et kort og koncentreret overblik over økonomiske forhold af betydning for branchen. Publikationen

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal februar 2015

Status på udvalgte nøgletal februar 2015 Status på udvalgte nøgletal februar 215 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Endnu en måned med blandet udvikling i de forskellige nøgletal fortæller,

Læs mere

#7.. juni 2013 #17. Nybyggeriet står stadigvæk stille. Side 1 ØKONOMISK TEMA

#7.. juni 2013 #17. Nybyggeriet står stadigvæk stille. Side 1 ØKONOMISK TEMA Nybyggeriet står stadigvæk stille Byggeriet holdes for tiden oppe af boligreparationer og anlægsinvesteringer, mens nybyggeriet af både boliger og erhvervsbygninger ligger historisk lavt. Vendingen er

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 580 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 580 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 580 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 9. oktober 2017 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 580 (Alm. del) af 18. september

Læs mere

Dyb krise i byggeriet ingen risiko for overophedning

Dyb krise i byggeriet ingen risiko for overophedning Dyb krise i byggeriet ingen risiko for overophedning Bygge- og anlægssektoren befinder sig i en meget dyb krise. Byggeriets beskæftigelse er det seneste år faldet med hele 25. fuldtidspersoner, svarende

Læs mere

Krisen har nu sendt flere på kanten af arbejdsmarkedet

Krisen har nu sendt flere på kanten af arbejdsmarkedet Krisen har nu sendt 30.500 flere på kanten af arbejdsmarkedet Antallet af marginaliserede steg fra 3. til. kvartal 011 med.750 personer. Det betyder, at der nu er godt 118.500 personer, der har været på

Læs mere

Der bliver færre servicemedarbejdere

Der bliver færre servicemedarbejdere Der bliver færre servicemedarbejdere pr. borger Den offentlige beskæftigelse er i dag lidt lavere end i 2. Dermed er den offentlige beskæftigelses andel af den samlede beskæftigelse mindsket. Pr. borger

Læs mere

Finanspolitikken på farlig kurs

Finanspolitikken på farlig kurs Dansk økonomi står fortsat på bunden af den største økonomiske vækstkrise i nyere tid. Selvom det vækstmæssigt begynder at gå den rigtige vej igen, vil der være massiv overkapacitet i økonomien mange år

Læs mere

Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 2017.

Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 2017. d. 15.2.217 Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 217. 1 Indledning Notatet beskriver ændringerne af strukturelle niveauer

Læs mere

STOR FREMGANG I DANSK ØKONOMI, 3. KVARTAL 2007

STOR FREMGANG I DANSK ØKONOMI, 3. KVARTAL 2007 28. november 2007 af Frederik I. Pedersen dir. tlf. 33557712 STOR FREMGANG I DANSK ØKONOMI, 3. KVARTAL 2007 Både BNP og beskæftigelsen steg kraftigt i 3. kvartal 2007. Alt tyder på, at vi i 2007 får den

Læs mere

En branches bidrag måles i BNP og beskæftigelse

En branches bidrag måles i BNP og beskæftigelse En branches bidrag måles i BNP og beskæftigelse Den danske eksport bidrager med ca. 25 pct. af Danmarks BNP og beskæftigelse. De resterende 75 procent skabes gennem hjemlig dansk efterspørgsel. Virksomheder

Læs mere

Faktaark: Akademikerbeskæftigelsen i den private sektor

Faktaark: Akademikerbeskæftigelsen i den private sektor April 2016 Faktaark: Akademikerbeskæftigelsen i den private sektor Indhold Faktaark: Akademikerbeskæftigelsen i den private sektor...1 Indledning og metode...2 Beskæftigelsen i den private sektor...2 Akademikerbeskæftigelsen

Læs mere

Højvækstvirksomheder stormer frem og det er godt for dansk økonomi

Højvækstvirksomheder stormer frem og det er godt for dansk økonomi Højvækstvirksomheder stormer frem og det er godt for dansk økonomi Hjulene drejer hurtigt i dansk økonomi, og det har de gjort siden 2013, hvor erhvervslivet så småt lagde gælds og finanskrisen bag sig

Læs mere

MAKROøkonomi. Kapitel 3 - Nationalregnskabet. Vejledende besvarelse

MAKROøkonomi. Kapitel 3 - Nationalregnskabet. Vejledende besvarelse MAKROøkonomi Kapitel 3 - Nationalregnskabet Vejledende besvarelse Opgave 1 I et land, der ikke har samhandel eller andre transaktioner med udlandet (altså en lukket økonomi) produceres der 4 varer, vare

Læs mere

Offentlig nulvækst til 2020 vil koste velfærd for 30 milliarder

Offentlig nulvækst til 2020 vil koste velfærd for 30 milliarder Offentlig nulvækst til 00 vil koste velfærd for 0 milliarder Regeringens mål om nulvækst i det offentlige forbrug i 010 skrider, fremgår det af Finansministeriets netop offentliggjorte Økonomisk Redegørelse.

Læs mere

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr Danske Advokaters konjunkturbarometer nr. 3 2017 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer.

Læs mere

Kun svag effekt på produktiviteten af flere unge og ældre i job siden krisen

Kun svag effekt på produktiviteten af flere unge og ældre i job siden krisen Thomas Q. Christensen, seniorchefkonsulent TQCH@DI.DK, 3377 3316 OKTOBER 217 Kun svag effekt på produktiviteten af flere unge og ældre i job siden krisen Vismændene har peget på, at flere ældre på arbejdsmarkedet

Læs mere

Juni Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien

Juni Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Juni 17 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms (ex.

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 - De gode tendenser fortsætter, opsvinget tager til Den 15. juni 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-9705 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

Mange danske job i normalisering af erhvervsinvesteringer

Mange danske job i normalisering af erhvervsinvesteringer Mange danske job i normalisering af erhvervsinvesteringer Erhvervslivets investeringer er faldet voldsomt i forbindelse med den økonomiske krise. De nye nationalregnskabstal peger på, at erhvervsinvesteringerne

Læs mere

Lavere international vækst koster dyrt i job og velstand

Lavere international vækst koster dyrt i job og velstand Lavere international vækst koster dyrt i job og velstand En politisk tillidskrise har øget den internationale usikkerhed blandt forbrugere og investorer. Det rammer dansk økonomi hårdt, da eksporten har

Læs mere

Arbejdsløsheden falder trods lav vækst

Arbejdsløsheden falder trods lav vækst Arbejdsløsheden falder trods lav vækst Arbejdsløsheden fortsatte med at falde i maj måned på trods af, at væksten er moderat. Normalt kræves en gennemsnitlig vækst på 1½-2 pct. over en to-årig periode,

Læs mere

Formuerne bliver i stigende grad koncentreret hos de ældre

Formuerne bliver i stigende grad koncentreret hos de ældre Formuerne bliver i stigende grad koncentreret hos de ældre Nettoformuerne bliver i stigende grad koncentreret hos personer over 6 år. For 15 år siden havde personer over 6 år knap 6 pct. af den samlede

Læs mere

Optimismen i Euro-området daler

Optimismen i Euro-området daler NØGLETAL UGE 13 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Optimismen i Euro-området daler Af: Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge fik vi et nyt og bedre bud på, hvordan væksten i dansk økonomi sluttede 2018 af.

Læs mere