Dansk Faldskærms Unions AFF ELEVHÅNDBOG

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dansk Faldskærms Unions AFF ELEVHÅNDBOG"

Transkript

1 Dansk Faldskærms Unions AFF ELEVHÅNDBOG 1

2

3 Introduktion AFF er en forkortelse for Accelereret Frit Fald AFF er altså en hurtigere måde at lære at beherske det frie fald på end den traditionelle (automat/- manuel) uddannelse. Grunden til, at det kan læres hurtigere er, at du i AFF har næsten et minuts frit fald lige fra dit første spring, og at du springer sammen med to instruktører, som guider dig gennem springet. AFF-uddannelsen består af 8 levels, hvor øvelserne gradvist bliver mere og mere udfordrende, efterhånden som du lærer mere og mere. Fra på første level, med to instruktører, der holder fast i dig, hvor du blot skal prøve at være stabil i frit fald første gang og øve at trække din skærm til på level 7 at lave både saltomortaler, dreje og flyve frem med én instruktør, der blot observerer dig, mens du flyver frit. På level 8 springer du af i lavere højde for at demonstrere, at du også mestrer dette. Når du har bestået level 7, må du springe uden instruktør i frit fald. Indtil du har faldskærmscertifikat, skal der dog stadig være en instruktør til stede på springpladsen. Du skal have 40 spring, før du kan få dit faldskærmscertifikat. Indholdet af de 8 levels er beskrevet i det følgende, men nogle gange vil instruktørerne tilpasse programmet, så det passer lige netop til dig. Ligesom det kan være nødvendigt med et ekstra spring for at bestå et level ellers svarer hvert level til ét spring. Sideløbende med fritfaldsuddannelsen gennemgår du også en uddannelse i udstyret samt at flyve og lande faldskærmen sikkert. Uddannelsen er beskrevet i DFUs skærmflyvningsmanual. Denne AFF Elevhåndbog eller dele heraf kan frit kopieres og distribueres. Dansk Faldskærms Union, Instruktørudvalget (IU), Marts 2010.

4 Udstyr Du springer med den samme faldskærm som i et staticline-spring. Forskellen er blot, at skærmen bliver udløst, ved at du udløser den i stedet for, at den bliver trukket ud af en staticline. Desuden har du højdemåler, hjelm, briller, dragt og evt. radio på. Din instruktør vil gennemgå udstyret med dig, så du kender det hele inden du skal springe. Faldskærm For at udløse faldskærmen trækker du i håndtaget, der sidder nederst til højre på seletøjet. Du øver dette sammen med dine instruktører, inden du går i flyveren. Højdemåler For at du kan trække skærmen i den rigtige højde, skal du naturligvis også have en højdemåler med. Højdemåleren sidder på venstre hånd og aflæses let ved blot at dreje hovedet og hånden. Der findes to forskellige højdemålere med hver deres skala enten til aflæsning i fod eller meter. Hjelm For at beskytte hovedet ved indstigning i flyveren og ved en eventuel nødlanding skal du have hjelm på, når du går i flyveren og indtil fods / 300 meters højde. Du skal også have hjelmen på i det frie fald. Fritfaldsbriller I frit fald kommer du op på en hastighed på næsten 200 km/t. Du har derfor fritfaldsbriller (goggles) på for at bekytte øjnene. Goggles tages på før hjelmen (så de sidder inderst). Dragt For at undgå, at dit tøj flagrer for meget rundt i den høje vindhastighed, har du en dragt på, som er beregnet til frit fald. 4

5 Radio Så instruktøren kan hjælpe dig med at flyve og lande faldskærmen har du radio på. Du kan springe uden radio, når instruktøren og du er enige om, at du kan lande sikkert selv.

6 Forløb af hvert spring BRIEFING Fritfaldsprogrammet og den skærmflyvningsøvelse du skal udføre vil blive gennemgået detaljeret. Du vil både få forklaret og demonstreret hele forløbet af springet fra opstilling i døren ved starten af springet til du igen står på jorden. Herunder repeteres nogle håndsignaler (se side 15), hvis nye skal bruges introduceres disse. ØVE ALENE Når du kan huske programmet får du tid for dig selv, hvor du kan indøve det. Dette foregår typisk ved, at du går rundt/ligger ned og laver de bevægelser du vil lave i frit fald samtidig med, at du forestiller dig, hvordan det vil se ud og føles. GREJ PÅ + ØVE Ca. 15 minutter før du skal op at springe tager vi grej på, og øver springet en sidste gang nu er du helt klar til at udføre springet i virkeligheden. Inden du går i flyveren skal én af instruktørerne tjekke dig ud, dvs. kontrollere at dit grej er som det skal være. I FLYET I flyveren skal du have fastspændt hjelmen op til 1000 fod / 300 meter. Hvis det er en større flyver med sikkerhedsseler skal en sådan være fastspændt indtil samme højde. Derudover kan du tænke fritfaldsprogrammet igennem et par gange mere ellers blot slappe af og nyde turen. Instruktørerne vil også bede dig fortælle fritfaldsprogrammet, hvilket du gør samtidig med, at du viser, hvordan du vil gøre det: Helt fra vi kravler ud af flyveren til du har trukket skærmen. UDCHECK Inden vi når højden vil en instruktør endnu engang sikre sig, at dit grej er i orden.

7 FRIT FALD Denne del gennemgås i de følgende afsnit (AFF Level I VII). SKÆRM- FLYVNING Nu hænger du i skærmen kontrollerer denne, udfører styreprøve. Herefter overholder du flyveplanen, og udfører skærmflyvningsøvelsen aftalt med din instruktør. DE- BRIEFING Oftest vil instruktørerne pakke deres skærme, hvorefter I mødes og taler om springet. Du starter med at fortælle så detaljeret som muligt, hvad du oplevede fra i kravler ud af flyveren til du står på jorden. Hvis der er video af springet ser I dette. Slutteligt bliver I enige om, hvad der var godt ved springet, hvad der kan forbedres og hvilket AFF level du skal springe næste gang. Dette noteres alt sammen i et AFF logkort.

8 De 8 AFF Levels De faglige dele af AFF-uddannelsen spænder over kundskaber indenfor frit fald, skærmflyvning og udstyrslære- i prioriteret rækkefølge. Derfor beskrives de overordnet i den rækkefølge herunder. Fritfaldsøvelser Her følger en oversigt over øvelserne for de otte levels i AFF-uddannelsen. De enkelte øvelser er beskrevet i næste afsnit (Beskrivelse af øvelser). Hvert level er beskrivelsesmæssigt delt i 3 områder i det frie fald (hver på én linie): 1. Start af spring (fast del) 2. Specifikke øvelser for dette level 3. Stop- og trækhøjde For at kunne stoppe med at lave øvelser i en bestemt højde skal du kontrollere højde mellem hver øvelse. Du holder øjnene på højdemåleren fra 500 fod / 100 m over trækhøjden dermed ved du præcis, hvornår du kommer til trækhøjden. AFF Level 1 Hotel-tjek Exit Observationscirkel 3 x dummytræk Stop i fod / m Træk i fod / m AFF Level 2 Hotel- Exit Observationscirkel 2 x dummytræk Fremadflyvning 90 drej til højre 90 drej til venstre Stop i fod / m Træk i fod / m AFF Level 3 Hotel-tjek Exit Observationscirkel 1 x dummytræk Soloflyvning Stop i fod / m Træk i fod / m

9 AFF Level 4 Hotel-tjek Exit Observationscirkel Fremadflyvning 90 drej til højre 90 drej til venstre Stop i fod / m Træk i fod / m AFF Level 5 Hotel-tjek Exit Observationscirkel Fremadflyvning 360 drej til højre 360 drej til venstre Stop i fod / m Træk i fod / m AFF Level 6 Hotel-tjek Solo exit 2 x backloops Track Stop i fod / m Træk i fod / m AFF Level 7 Hotel-tjek Dive exit 2 x backloops 360 drej til højre 360 drej til venstre Track Stop i fod / m Træk i fod / m AFF Level 8 Dette spring udføres typisk efter, du har lavet solospring efter bestået AFF Level 7. Du springer af flyveren i en højde mellem fod / m og fod / m valgfrit exit (aftal med din instruktør). Du skal stå stabilt af flyveren og trække efter 5 sekunders frit fald (tiden er inklusiv tid til træksekvensen).

10 Beskrivelse af øvelser Hotel-tjek For at begge dine instruktører ved, at du er klar til at springe, når du står på trinbrættet under vingen/i døren, er der en bestemt procedure, du skal følge: 1. Kig instruktøren inde i flyet i øjnene og råb "Tjek ind" 2. Vent på, at instruktøren nikker og råber "Okay" 3. Kig instruktøren uden for flyet i øjnene og råb "Tjek ud" 4. Vent på, at instruktøren nikker og råber "Okay" Nu er du færdig med den procedure, der hedder "hotel-tjek" (hvor man først tjekker ind og derefter tjekker ud), og du er klar til dit exit. Exit Exit er blot et andet ord for afspring fra flyveren. De to vigtigste ting i exit er, at du svajer, og at du springer af samtidigt med dine instruktører. Du starter med at kigge frem (mod propellen eller vinden) og for at gøre det lettere at springe af samtidigt, laver du en rytme, hvor du afhængig af flytype råber "Op - ned - svaj" eller Ud ind ud samtidigt med, at du laver bevægelser, der passer til. Dette øver du med din instruktør. Observationscirkel Det første, du gør i frit fald er at sikre dig, at du ligger rigtigt og har styr på højden. Det gør du ved at udføre en observationscirkel, som ser sådan ud: 1. Kontroller din heading: Hvilken vej er du orienteret? 2. Aflæs højden på din højdemåler og råb den til instruktøren på din venstre side, mens du kigger ham i øjnene 3. Når instruktøren giver dig "o.k." (tommelfingeren op), er du klar til at gå videre. Hvis du får andre håndsignaler af instruktøren, som fx "stræk ben", reagerer du selvfølgelig på dem. Først når du får et "o.k.", er du klar til at gå videre.

11 4. Råb højden til instruktøren på din højre side (den samme højde som før), mens du kigger ham i øjnene. 5. Når du får "o.k." igen, er du færdig med observationscirklen og kan fortsætte programmet. Dummytræk For at sikre, at du kan trække din faldskærm, når du kommer ned til aftalt trækhøjde, øver du dig i det undervejs. Et dummytræk er det samme som det rigtige træk med den eneste forskel, at du bare lægger hånden på håndtaget i stedet for at trække i det. Håndtaget sidder på ryggen, på højre side af seletøjet. Når du laver et dummytræk, fører du din højre hånd på håndtaget, lader den ligge der i et sekund og fører den derefter tilbage til normal fritfaldsstilling. Når du tager din højre hånd ned til håndtaget, bliver din fritfaldsstilling asymmetrisk. For at kompensere for dette, skal du føre din venstre hånd ind foran hovedet. Det skal passe med, at du kigger på din højdemåler, når du kiggger lige frem mod horisonten. Forestil dig, at dine hænder er forbundet med en elastik, så din venstre hånd automatisk bliver trukket indad, når din højre hånd bevæger sig ned mod håndtaget, og tilbage igen, når din højre hånd går tilbage til den normale fritfaldsstilling. Det tidspunkt af springet, hvor det er allermest vigtigt at ligge stabilt, er når du skal trække faldskærmen. For at minde dig selv om at svaje ekstra meget, når du trækker, er der en remse, som du skal råbe og samtidig gøre, både når du laver dummytræk, og når du trækker rigtigt: 1. "Svaj": Svaj ekstra meget igennem. 2. "Ræk": Før højre hånd ned til håndtaget og venstre hånd ind foran hovedet. Højre hånd lokaliserer og griber om håndtaget, og slipper så igen. 3. "Træk": Før hænderne tilbage til normal fritfaldsstilling. 4. "Svaj": Der går et par sekunder, fra du trækker, til skærmen åbner. Sørg for at blive ved med at svaje i den periode, så du fortsætter med at være stabil. Tjek højden efter hvert dummytræk.

12 Træk Alt gælder fra dummytræk eneste forskel er, at du trækker faldskærmen rigtigt. Så under Ræk i listen ovenfor holder du håndtaget i hånden i stedet for at slippe det. Fremadflyvning For at flyve fremad, strækker du benene helt ud. Vær opmærksom på, at der er et ret stort pres fra vinden, så der skal bruges lidt kræfter på at strække benene helt. Du kan ikke se, at du flyver fremad, hverken på instruktørerne, som jo følger med dig, eller ved at kigge på jorden. Den eneste måde, du kan fornemme fremadflyvningen på, er derfor ved at du "tipper" en smule, så benene kommer lidt højere op end hovedet. Sørg for at holde headingen/retningen mens du flyver fremad. Dette gøres med små korrektioner med armene (som ved meget små drej). Når du har fløjet fremad i 4-5 sekunder, bøjer du benene tilbage til normal fritfaldsstilling. Husk alle bevægelser foregår stille og roligt dvs. stræk og buk benene langsomt. 90 drej For at du senere bliver i stand til at ligge stille i frit fald uden at dreje rundt, skal du øve dig i at dreje. Du starter med at dreje 90 altså en kvart omgang. 1. Kig i den retning du vil dreje og find et punkt at sigte mod. 2. Pres albuen og underarmen ned mod jorden i den side du vil dreje til. Du bruger kun denne ene arm - resten af kroppen skal ligge i normal fritfaldsstilling. 3. Lige før du har drejet hen til dit sigtepunkt, fører du armen tilbage i normal fritfaldsstilling. Soloflyvning At kunne falde lige ned, hvor du bliver liggende på samme sted og holder samme retning ("heading"), er udgangspunktet for at kunne lave mere avancerede øvelser. Derfor slipper instruktørerne dig på level 3, så du kan lære at flyve frit.

13 Find et punkt langt ude foran dig og forsøg at holde retning mod dette punkt med små korrektioner med armene, som du lærte på level 2. Tjek højden ca. hvert 3 sekund. Forsøg at flytte fokus rundt på kroppen i det frie fald, så du mærker efter om alt ligger rigtigt mærk efter hvordan vinden påvirker din krop Husk hele tiden at holde din heading og holde øje med højden. Kig også på tegn fra din instruktør. 360 drej Et 360 drej laves på præcist samme måde som et 90 drej: Du presser albuen ned mod jorden. Forskellen er, at når du skal dreje en hel omgang, kan du ikke se dit sigtepunkt hele vejen i drejet. Desuden får du mere fart på i dit drej, eftersom det varer længere tid, og du bliver derfor nødt til at bremse drejet for at stoppe det på heading. Derfor laver du dit 360 drej på følgende måde: 1. Find først et punkt lige foran dig. Kig nu den vej, du vil dreje. 2. Drej ved at presse albuen og underarm ned mod jorden i den side, du vil dreje til. Du bruger kun armen til at dreje med hverken benene eller den anden arm. 3. Lige før du har drejet hen til dit udgangspunkt, fører du armen tilbage i normal fritfaldsstilling, og presser den modsatte albue ned for at bremse. Backloop Backloop er en baglæns saltomortale udført i luften. Formålet er, at du skal prøve at være "ustabil" og selv blive stabil igen (dvs. igen ligge med maven mod jorden). Dette er den AFF-øvelse, der er sværest at øve på jorden, men viser sig at virke i luften alligevel. Du udfører et backloop ved: 1. At strække armene foran dig, så der kommer mere bæring forrest. Armene skal ligge vandret under hele backloopet.

14 2. Så trække begge knæ kommer op til brystkassen og trække hovedet ned mod brystkassen (så du krummer dig sammen). Nu er der ikke længere bæring på benene, så drejer du baglæns rundt. 3. Når du står med hovedet nedad lægger du dig tilbage i normal fritfaldsstilling dog med strakte ben. Derved bremses rotationen. 4. Slut i normal fritfaldsstilling og læs højden. Track Når flere springere falder i nærheden af hinanden i det frie fald, vil de, inden hver især trækker sin faldskærm, flyve langt væk fra hinanden vha. et track. At tracke er at flyve på tværs af flyverens finale-retning så hurtigt som muligt vandret, og så langsomt som muligt lodret. Dette giver maksimal horisontal separation med mindst muligt højdetab. Track under AFF-uddannelsen starter mindst fod over trækhøjden (aftales med din instruktør), hvor du drejer så du kigger i den retning, du vil flyve (på tværs af flyveretningen). Det vigtigste under dit track er at holde retningen. Her udføres selve tracket sådan: 1. Fokuser på det punkt, du vil flyve mod. 2. Start almindelig fremadflyvning med helt strakte ben. 3. Før armene langsomt ned langs siden (til ca. 45 grader fra kroppen), så du ligner en pil. 4. Løft hoften så du ikke længere svajer, men får en slags vingeprofil Hold retningen og tæl (som aftalt med din instruktør) 6. Gå tilbage til normal fritfaldsstilling og læs højde.

15 Håndsignaler I frit fald falder du med næsten 200 km/t. Der er derfor en del vindstøj, som gør det meget svært at tale sammen. Derfor bruger dine instruktører håndsignaler til at kommunikere med dig. Herunder kan du se de signaler, der bliver brugt. Stræk benene Bøj benene I den rigtige fritfaldsstilling er benene strakt lige præcis så meget, at der er et svagt vindpres på skinnebenene. Når instruktørerne giver dig dette signal, strækkes benene langsomt, indtil de fjerner signalet igen. Hvis dine ben er for strakte, bliver det sværere for dig at ligge stabilt. Hvis du får dette signal af dine instruktører, bøjer du benene langsomt mere og mere, indtil de fjerner signalet igen. Slap af Dummytræk Noget af det vigtigste for en god fritfaldsstilling er at slappe af. Hvis du får dette tegn, som er en slap hånd, der rystes, tager du en dyb indånding og slapper af i hele kroppen, og puster langsomt ud. Hvis du glemmer at lave dummytræk får du dette signal. Træk Hvis du får dette tegn, betyder det, at du skal trække din skærm øjeblikkeligt, uanset hvilken højde, du er i. Tegnet betyder altså ikke nødvendigvis, at du har glemt højden. Det kan også være, at I er sprunget af for langt fra springpladsen eller andre uforudsete problemer.

16 Tjek højden I frit fald skal du tjekke højden mellem hver øvelse og derudover hvert sekund. Hvis du får dette tegn af dine instruktører, skal du med det samme tjekke, hvilken højde, du er i. Får du tegnet umiddelbart efter exit, betyder det, at du skal lave en observationscirkel. Svaj Kontroller arme For at ligge stabilt i frit fald, er det vigtigt, at du svajer i hoften. Hvis du får dette tegn af dine instruktører, skal du svaje så meget som muligt ved at skubbe hoften ned mod jorden og løfte hagen op. Instruktøren kan også give svaj- signal ved enten at ryste i seletøjet (typisk ved exit) eller ved slå dig bagi. Dine arme skal ligge, så du kan se hænderne (cirka 90 grader mellem krop og overarme, max. 90 grader mellem over- og underarm). Hænderne skal være åbne og afslappede. Saml knæ For at ligge stabilt og samtidig kunne svaje skal knæene ligge i skulderbredde. O.K. Betyder o.k. (og f.eks. ved observationscirkel betyder det samtidig at du kan fortsætte med næste øvelse).

17 Specielle situationer Både i flyet på vej op og i frit fald kan der opstå situationer, som kræver, at du reagerer anderledes end normalt. Nødspring Hvis det bliver nødvendigt at springe fra en lavere højde end aftalt pga. problemer med flyet, fortæller dine instruktører dig, hvordan du skal forholde dig. Der er tre forskellige former for nødspring, afhængigt af højden: Nødspring på reserven Du springer af alene og trækker reserveskærmen umiddelbart efter exit, hvorfor du også fat i reservehåndtaget før exit (Tæller: Svaj-tusinde totusinde træk-tusinde). Nødspring på hovedskærmen Du springer af alene og trækker hovedskærmen umiddelbart efter exit, hvorfor du også fat i hovedhåndtaget før exit. (Tæller: Svaj-tusinde to-tusinde træk-tusinde). Nødspring med instruktører Du springer af sammen med dine instruktører og trækker hovedskærmen umiddelbart efter exit (laver blot et normalt exit). Instruktører mangler i frit fald Hvis den ene af dine instruktører er væk, så du ligger i frit fald med kun én instruktør, fortsætter du bare dit program som normalt. Hvis begge instruktører er væk svajer du og trækker faldskærmen med det samme. Du kan ikke trække Hvis du forsøger at trække faldskærmen, men ikke kan trække. Slap af og forsøg én gang mere. Hvis det stadig ikke lykkes at trække hovedskærmen: Lav nødprocedure.

18 Historien AFF blev "opfundet" af Kenneth F. Coleman (KFC), Jr. der begyndte at springe i 1969 og op gennem 1970'erne sprang han 4-mands formationsspring. Karrieren toppede i 1975 hvor han vandt VM guld og US Nationals i 4-mands formationsspring. Efter 1975 helligede KFC Jr., sig sin egen springplads som instruktør og tandemmaster. Det var i denne periode at han så at sige, opfandt den nye elevuddannelse med sine venner som forsøgskaniner og allerede meget tidligt i udviklingen af AFF-programmet, havde KFC Jr., fået overstået papirarbejdet hos United States Parachute Association (USPA) og derigennem fået en godkendelse af programmet. I slutningen af 1980 var programmet endeligt klar, og de første instruktører blev uddannet af KFC Jr. der var blevet udnævnt som den første USPA AFF-examiner. AFF som uddannelse af elever var på vej. I USA er det i dag de fleste springpladser hvor der kun uddannes på baggrund af KFC Jr s AFF program. Et program der til stadighed udvikles såvel i USA som andre steder. Uddannelsen har frembragt mange dygtige springere i alle de lande hvor den bruges som direkte uddannelse eller kombineret med automat- /manueluddannelsen. Desværre, omkom KFC Jr., ved et ballonstyrt i august 1981 og opnåede ikke at se sin idé blive fuldført, men hans idé og program lever i bedste velgående og er stærkt repræsenteret i Danmark. I Danmark blev AFF-uddannelsen indført i 1990 af Bent Kock Nielsen, der på det tidspunkt ejede Q-Faldskærmscenter. Bent Kock Nielsen uddannede de danske AFF-instruktører de følgende år. I dag er AFF den ene måde elever kan blive uddannet på under Dansk Faldskærmsunion (den anden er automat-manueluddannelsen).

Dansk Faldskærms Unions AFF INSTRUKTØRHÅNDBOG

Dansk Faldskærms Unions AFF INSTRUKTØRHÅNDBOG Dansk Faldskærms Unions AFF INSTRUKTØRHÅNDBOG Introduktion Siden august 2008, hvor DFU s nyudnævnte AFF-eksaminatorer deltog på et USPA AFF examiners course ved Jay Stokes følger AFFinstruktøruddannelsen

Læs mere

Øvelse 2. Lig på ryggen med armene ned langs siden. Gør nakken lang, pres skuldrene ned i madrassen i ca. 10 sek.

Øvelse 2. Lig på ryggen med armene ned langs siden. Gør nakken lang, pres skuldrene ned i madrassen i ca. 10 sek. Øvelseskatalog A. Øvelse 1 Lig på ryggen. Læg rask sides hånd lige under kravebenet på opererede side. Hvil i stillingen i nogle minutter. Gentag på samme måde med hånden på arret samt under arret. A Øvelse

Læs mere

Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter

Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter Dette er et selvtræningsprogram beregnet til træning med henblik på at mindske dine smerter foran på knæet og under knæskallen. Desuden har øvelserne en

Læs mere

Opvarmning og stretching Fita Coaches Manual Bearbejdet og oversat til dansk af Ib Gilberg

Opvarmning og stretching Fita Coaches Manual Bearbejdet og oversat til dansk af Ib Gilberg Opvarmning og stretching Fita Coaches Manual Bearbejdet og oversat til dansk af Ib Gilberg Indledning Når begynderen i starten benytter en let bue, behøver opvarmning ikke nødvendigvis at indgå i træningsprogrammet,

Læs mere

BENSVING UNDGÅ SKADER TRÆNINGSØVELSER. Formål: Smidighed i ryg og hofte

BENSVING UNDGÅ SKADER TRÆNINGSØVELSER. Formål: Smidighed i ryg og hofte BENSVING Formål: Smidighed i ryg og hofte Lig på ryggen med armene ud til siden, benene bøjede og skulderne i mod gulvet Kør roligt knæene ud til siden til de rører jorden og tilbage igen Hold fødderne

Læs mere

Genoptræning af skulderen - Rotatorcuff-øvelser

Genoptræning af skulderen - Rotatorcuff-øvelser Terapiafdelingen Genoptræning af skulderen - Rotatorcuff-øvelser Patientvejledning www.koldingsygehus.dk Du skal træne musklerne omkring skulderbladet. De muskler du skal træne er delt op i to kategorier

Læs mere

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Fysisk Aktivitet Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Indholdsfortegnelse CIRKELTRÆNINGSPROGRAMMER... 1 INSTRUKTØRKORT HELE KROPPEN... 3 INSTRUKTØRKORT PAR... 4 INSTRUKTØRKORT

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Kinesisk cirkeltræning - arm og ben. Styrkeøvelse ben og knæ 4 FYSISK TRÆNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Kinesisk cirkeltræning - arm og ben. Styrkeøvelse ben og knæ 4 FYSISK TRÆNING Nr.9753 Nr.9752 Alder: 15-40 år - Tid: 30 min. Styrkeøvelse ben og 4 Øvelsen udføres som vist i videoen. Det er vigtigt at begge fødder peger lige fremad, og at den bagerste fod kun sættes i på forfoden.

Læs mere

Forslag til hvilestillinger Lig på ryggen med en pude under knæene. Løfteteknik Når du løfter, skal du huske at:

Forslag til hvilestillinger Lig på ryggen med en pude under knæene. Løfteteknik Når du løfter, skal du huske at: Smerter i ryggen Forslag til hvilestillinger Lig på ryggen med en pude under knæene. Lig på siden med en pude mellem benene. Puden vil få dig til at slappe bedre af. Løfteteknik Når du løfter, skal du

Læs mere

Stafet eller bare lille leg. Gå med lukkede øjne og sådan man sætter foden ned umiddelbart foran den anden. (Hæl rører anden fods tå).

Stafet eller bare lille leg. Gå med lukkede øjne og sådan man sætter foden ned umiddelbart foran den anden. (Hæl rører anden fods tå). Motorik - aktiviteter Her er forskellige udfordrende og sjove øvelser/aktiviteter, som også kan bruges til at krydre andre aktitviteter med. f.eks. gøre dem sjovere eller sværere. De er gode og kan bruges

Læs mere

Øvelsesprogram til skulderopererede - Frossen skulder - Periartrosis humeroscapularis

Øvelsesprogram til skulderopererede - Frossen skulder - Periartrosis humeroscapularis Patientinformation Øvelsesprogram til skulderopererede - Frossen skulder - Periartrosis humeroscapularis www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Denne pjece indeholder øvelsesprogram til dig, der har fået

Læs mere

Qi-Gong. (ikke presse) ind under kroppen, som vist til

Qi-Gong. (ikke presse) ind under kroppen, som vist til Qi-Gong Du skal - som det første du sætter på plads hver gang du starter træningen - sørge for at stå med vægten ligelig fordelt på foden, nøjagtig som i de indrammede områder vist på tegningen her til

Læs mere

Få dit livs fladeste, flotteste og stærkeste mave

Få dit livs fladeste, flotteste og stærkeste mave 24 JULE PLANKER Få dit livs fladeste, flotteste og stærkeste mave Plejer din mave også at få en ekstra delle eller to i december? Bare rolig, i år kommer I FORM dig til hjælp. Redningen hedder PLANKEN

Læs mere

Opvarmningsprogram. Hagestræk. Pc-stræk

Opvarmningsprogram. Hagestræk. Pc-stræk Opvarmningsprogram Lav altid dette træningsprogram, inden du går i gang med øvelserne, uanset hvad du har lavet af træning, inden du skal i gang. Opvarmningsprogrammet kan også bruges som et lille træningsprogram

Læs mere

60+ - EN STÆRK ALDER

60+ - EN STÆRK ALDER 60+ - EN STÆRK ALDER Af Nickie Winfield Almquist og Kåre Seidelin 60+ EN STÆRK ALDER Roning er en sport der kan dyrkes langt op i alderdommen. Det kræver blot, at du har lyst til at vedligeholde din krop.

Læs mere

Udspring. - Inspiration til udspringsaktiviteter (svømmeskolen, tweens og teens)

Udspring. - Inspiration til udspringsaktiviteter (svømmeskolen, tweens og teens) Udspring - Inspiration til udspringsaktiviteter (svømmeskolen, tweens og teens) - Sikkerhed: Det første, man starter med at gøre, når man skal lave udspring med en gruppe, er at definere nogle færdselsregler,

Læs mere

SOFT-RUGBY er en tilpasset form for rugby, som kan spilles og nydes af alle. I dette hæfte vil vi gennemgå reglerne for spillet, samt komme med

SOFT-RUGBY er en tilpasset form for rugby, som kan spilles og nydes af alle. I dette hæfte vil vi gennemgå reglerne for spillet, samt komme med 1 2 SOFT-RUGBY er en tilpasset form for rugby, som kan spilles og nydes af alle. I dette hæfte vil vi gennemgå reglerne for spillet, samt komme med forslag til træningsøvelser og planlægning af lektioner

Læs mere

qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfgh jklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwer tyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæø

qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfgh jklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwer tyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæø qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfgh jklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwer tyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæø Pilates program zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio

Læs mere

Information og træningsprogram. Smerter i ryggen. Fysioterapien

Information og træningsprogram. Smerter i ryggen. Fysioterapien Information og træningsprogram Smerter i ryggen Fysioterapien Indholdsfortegnelse Hvilestillinger og løfteteknik side 2 Fra liggende til siddende stilling side 3 Siddestillinger side 4 Øvelser for ryggens

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING Nr.10256 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Nr.10255 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Mavebøjning i kæde Materiale Bold Mavebøjning i makkerpar At styrke de lige mavemuskler Deltagerne sætter sig skråt for hinanden.

Læs mere

D e 5 T i b e t a n e r e w w w. b a l a n c e n. n e t rite 1

D e 5 T i b e t a n e r e w w w. b a l a n c e n. n e t rite 1 rite 1 Stå som billedet viser med armene strakt ud væk fra kroppen, horisontalt mod gulvet. Drej rundt med uret og hold dig mental koncentreret, så du tæller hver gang du når en omgang. Kan du, så fortsæt

Læs mere

Chojun Miyagi Sensei's Sanchin Kata

Chojun Miyagi Sensei's Sanchin Kata Chojun Miyagi Sensei's Sanchin Kata 1. Hvorfor han ændrede kata'en Når en del af den menneskelige krop ikke bliver brugt, degenerer den. For eksempel, siden menneskene begyndte at bære sko, har tæerne

Læs mere

DKK Rally-lydighed, Øvede-klassen. 40. Fristende 8-tal

DKK Rally-lydighed, Øvede-klassen. 40. Fristende 8-tal DKK Rally-lydighed, Øvede-klassen. 40. Fristende 8-tal Øvelsen består af 2 madskåle eller lignende fristelser samt 2 kegler, stolper eller personer og der skal gås et 8-tal rundt om de to yderste kegler.

Læs mere

Terapiafdelingen. Skulderalloplastik. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Terapiafdelingen. Skulderalloplastik. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Terapiafdelingen Skulderalloplastik Patientinformation www.koldingsygehus.dk Information: Du har fået et nyt skulderled og nu starter et genoptræningsforløb, der vil vare i cirka 3 mdr. Inden udskrivelsen

Læs mere

Træningsøvelser fra Urban Workout Nørrebro

Træningsøvelser fra Urban Workout Nørrebro Træningsøvelser fra Urban Workout Nørrebro Lav dit eget program med denne bog! Opvarmningsøvelser All-round øvelser Makkerøvelser Træningsformer Muskelgruppetræning En UWN træning starter normalt med opvarmning

Læs mere

guide STYRK DIG SMIDIG Anna Bogdanova Få din krop i balance NEMME ØVELSER April 2015

guide STYRK DIG SMIDIG Anna Bogdanova Få din krop i balance NEMME ØVELSER April 2015 guide April 2015 3 NEMME ØVELSER Få din krop i balance Anna Bogdanova Se flere guider på Se bt.dk/plus flere guider og på b.dk/plus bt.dk/plus og b.dk/plus 2 INDHOLD SIDE 4 Er du ikke smidig nok? Glem

Læs mere

Luk øjnene. Mærk kroppen punkt for punkt

Luk øjnene. Mærk kroppen punkt for punkt 66 Luk øjnene Mærk kroppen punkt for punkt 67 Øvelse 1 Giv din bevidsthed til kroppen Du skal nu i gang med at føre din bevidsthed hen til forskellige områder af din krop og sanse din krop. Når du kan

Læs mere

Sådan træner du armen efter pladsgørende operation i skulderleddet

Sådan træner du armen efter pladsgørende operation i skulderleddet Sådan træner du armen efter pladsgørende operation i skulderleddet Du har fået en pladsgørende operation i skulderleddet. Nu skal du begynde at træne armen, så du holder armens bevægelighed og styrke ved

Læs mere

Tad-asana. Nøglepunkter i standen. Anvendelse. Helbreds-fordele

Tad-asana. Nøglepunkter i standen. Anvendelse. Helbreds-fordele Stående asanas Tad-asana Nøglepunkter i standen. Fødderne er samlet, tæerne spredt ud Benene er strakte Hofterne placeres neutralt, "vandbærende" Maven trukket let ind mod rygsøjlen Brystet åbent og fremme

Læs mere

Miniguide: Stærk ryg - hurtigt

Miniguide: Stærk ryg - hurtigt Miniguide: Stærk ryg - hurtigt Passer du ikke på din ryg, kan du få kroniske smerter. Her får du fem simple øvelser, der er med til at holde din ryg stærk hele livet Af Trine Kjærside, måned 2012 03 Tag

Læs mere

INFORMATION & ØVELSER EFTER BRYSTOPERATION FYSIOTERAPIEN FREDERIKSBERG SUNDHEDSCENTER. Fysioterapien Frederiksberg Sundhedscenter

INFORMATION & ØVELSER EFTER BRYSTOPERATION FYSIOTERAPIEN FREDERIKSBERG SUNDHEDSCENTER. Fysioterapien Frederiksberg Sundhedscenter INFORMATION & ØVELSER EFTER BRYSTOPERATION Fysioterapien Frederiksberg Sundhedscenter Stockflethsvej 4, 2000 Frederiksberg Telefon: 38 21 54 75 FYSIOTERAPIEN FREDERIKSBERG SUNDHEDSCENTER Udarbejdet af

Læs mere

Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser 2014 Begynderklassen

Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser 2014 Begynderklassen 1. Start Rally Lydighed Begynderklassen I begynderklassen er hunden i snor og skal føres i løs line. På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder pladspositionen.

Læs mere

Øvelsesprogram til personer med ryglidelse eller diskusprolaps - Dekompression eller Diskusprolaps

Øvelsesprogram til personer med ryglidelse eller diskusprolaps - Dekompression eller Diskusprolaps Øvelsesprogram til personer med ryglidelse eller diskusprolaps - Dekompression eller Diskusprolaps Træning Træning er godt mod rygsmerter, det har man vidst længe. I dag ved man mere om, hvilke muskler

Læs mere

Øvelsesprogram til rygopererede

Øvelsesprogram til rygopererede Patientinformation Øvelsesprogram til rygopererede - Stivgørende rygoperation www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Denne pjece indeholder øvelsesprogram for dig, der er blevet opereret i ryggen. Træning

Læs mere

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Du har et brud på kravetbenet, og du har derfor fået en armslynge på til at aflaste bruddet. I begyndelsen skal du bruge armslyngen

Læs mere

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Teknikmærke 1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Beskrivelse: Lav en almindelig forlæns kolbøtte! I det du lander laver du et hop, hvor du roterer en hel omgang rundt om dig selv. (360 grader.) Land i balance

Læs mere

LEDSAGEORDNINGENS ARBEJDSMILJØHÅNDBOG Udarbejdet af Ledsageordningen

LEDSAGEORDNINGENS ARBEJDSMILJØHÅNDBOG Udarbejdet af Ledsageordningen 10.1. Ledsageordningens vejledning vedr. løft (Kilde: Tænk før du løfter, Arbejdsmiljørådets Service Center) Som medarbejder i Ledsageordningen må du ikke løfte på personer. Personer, der har behov for

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået fjernet lymfeknuder

Sådan træner du, når du har fået fjernet lymfeknuder Sådan træner du, når du har fået fjernet lymfeknuder i armhulen Du har fået fjernet lymfeknuder i din armhule. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til, hvordan du træner efter operationen.

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Freeflyudvalget Undervisningsmateriale 1. udgave revision 1 24. maj 2010 Freeflyudvalget 2010 Side 1 Indholdsfortegnelse Forord om freefly Faldskærmsrig Udstyr Exit Fritfald Break off og åbning Backfly

Læs mere

Genoptræning efter graviditiet

Genoptræning efter graviditiet Terapiafdelingen Genoptræning efter graviditiet Patientinformation www.koldingsygehus.dk 2 INDHOLD Bækkenbunden side 4 Venepumpeøvelserne side 6 Træning af bækkenbunden side 8 Knibeøvelser side 10 Hvilestilling

Læs mere

Angle-flying Sikkerhedskrav?! Hvad er flyveretningen? Hvor kraftig og hvad retning er vindene på jorden og i højden?

Angle-flying Sikkerhedskrav?! Hvad er flyveretningen? Hvor kraftig og hvad retning er vindene på jorden og i højden? Angle-flying Som i så mange andre lande er tracking eller angle-flying blevet rigtig populært, og det forstår man godt. For mange mennesker er det at eksperimentere med ens vinkel, hastighed og kropsposition

Læs mere

my baby carrier DANSK BRUGSANVISNING OBS! GEM BRUGSANVISNINGEN, SÅ DU OGSÅ KAN SLÅ OP I DEN SENERE! > ADVARSELSHENVISNINGER

my baby carrier DANSK BRUGSANVISNING OBS! GEM BRUGSANVISNINGEN, SÅ DU OGSÅ KAN SLÅ OP I DEN SENERE! > ADVARSELSHENVISNINGER Integreret hovedstøtte my baby carrier BRUGSANVISNING DANSK OBS! GEM BRUGSANVISNINGEN, SÅ DU OGSÅ KAN SLÅ OP I DEN SENERE! Integreret rygforlængelse... > ADVARSELSHENVISNINGER ADVARSEL: Balancen kan påvirkes

Læs mere

Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4

Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4 Motorisk træning Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4 Hermed inspiration til motorisk træning og forskellige rammer, man kan

Læs mere

KOMMANDOER. 15.1 Formål. 15.2 Indledning. At give viden om hvilke kommandoer der anvendes i forskellige rosituationer.

KOMMANDOER. 15.1 Formål. 15.2 Indledning. At give viden om hvilke kommandoer der anvendes i forskellige rosituationer. 15.1 Formål KOMMANDOER At give viden om hvilke kommandoer der anvendes i forskellige rosituationer. 15.2 Indledning En god styrmand skal kunne give sit mandskab korrekte, præcise og klare kommandoer i

Læs mere

Skating school. Indholdsfortegnelse

Skating school. Indholdsfortegnelse Skating school Kompendiet er delt op i to dele: 1. Elementerne i de forskellige tests listet op i den rækkefølge, de skal gennemgås. Tallet i parentesen angiver det sted i videoen, hvor elementet vises.

Læs mere

Øvelser til kvinder med smerter i underlivet

Øvelser til kvinder med smerter i underlivet Underlivssmerter opleves af et stort antal kvinder. Der kan være flere årsager, men ofte vil musklerne være involverede. Muskelspændinger kan opstå i såvel underlivet som i nakke- og skulderregionen. De

Læs mere

4 x 15. er nok. om ugen. minutter. Skyhøj forbrænding. sundhed. program til dig

4 x 15. er nok. om ugen. minutter. Skyhøj forbrænding. sundhed. program til dig NEM + TRÆNINGS- GUIDE program til dig Skyhøj forbrænding 4 x 15 minutter om ugen er nok De ekstra kilo, som mange kvinder bokser med, er et tegn på, at vi træner dumt, mener træner Anna Bogdanova. Den

Læs mere

Øvelser til dig med morbus Bechterew

Øvelser til dig med morbus Bechterew Øvelser til dig med morbus Bechterew Vi har udarbejdet et grundlæggende program, som indeholder de øvelser, der er nødvendige, for at du kan bevare bevægeligheden og forebygge, at ryggen bliver krum. Det

Læs mere

TRÆNING AF ARME. Tohovedet armbøjer Trehovedet armstrækker Underarmsmuskler

TRÆNING AF ARME. Tohovedet armbøjer Trehovedet armstrækker Underarmsmuskler TRÆNING AF ARME Underarmsmuskler A1 Dips Kropshævninger i tårn. Sænk krop til albuen er i 90⁰ Stræk armen maksimalt. Mulighed for ekstra vægt via bælte og vægtlodder. A2 Store brystmuskel Smal bænkpres

Læs mere

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Eksempelsamling vol. 2. Brain breaks

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Eksempelsamling vol. 2. Brain breaks Trivsel og Bevægelse i Skolen Eksempelsamling vol. 2 Brain breaks Indholdsfortegnelse INTRODUKTION... 2 SOCIALE BODY TWIST... 3 GRUPPE-JONGELERING... 5 SEND DEN RUNDT... 6 KOORDINATION TÆL TIL ABC...

Læs mere

Instruktion i kommandoerne.

Instruktion i kommandoerne. Instruktion i kommandoerne. Velkommen til Risskov Roklub. Roklubben er fra 1935 og har altid ligget på Bellevue Strand. Vi er medlem af Dansk Forening for Rosport (DFfR) under D.I.F. Vores daglige rofarvand

Læs mere

Lav rygsvømning analyseskema - typiske fejl

Lav rygsvømning analyseskema - typiske fejl Lav rygsvømning analyseskema - typiske fejl Udgangstilling Hovedstilling Armene Benene Fødderne Slap kropsspændin g Svaj ryg Spændinger, der skaber ubalance Ørene over Nakken for langt tilbage Se sig tilbage

Læs mere

1. Almindelig trillebør (husk at tage fat over knæet).

1. Almindelig trillebør (husk at tage fat over knæet). 3.1. Styrke Parøvelser styrkeprogram 1 Øvelse 3.1.1. Programmet gentages to gange med ca. 5 minutters pause mellem hver omgang. Der holdes en pause på ca. 1 minut mellem hver deløvelse. Øvelserne gennemføres

Læs mere

INDRE KRAFT. Personlig udvikling med karate, qigong og meditation

INDRE KRAFT. Personlig udvikling med karate, qigong og meditation INDRE KRAFT Personlig udvikling med karate, qigong og meditation Introduktion og ansvarsfraskrivelse Denne lille folder er et supplement til kurserne fra Indre Kraft og er ment som et huskeredskab og hverken

Læs mere

Multibænk inkl. bænkpres stativ. Dansk Brugervejledning

Multibænk inkl. bænkpres stativ. Dansk Brugervejledning Multibænk inkl. bænkpres stativ Dansk Brugervejledning Sådan samler du din nye træningsbænk. Fastgør bagerste fod til ramme: 1. Fastgør bagerste fod til ramme vha. 1 stk. bolt (70 x 6 mm), 2 stk. spændeskiver

Læs mere

BRUGSANVISNING. Flexaball Classic

BRUGSANVISNING. Flexaball Classic BRUGSANVISNING Flexaball Classic Generel introduktion: Body-træningsgymnastikboldene giver mulighed for at lave en alsidig træning af kroppen. Spændinger/kramper løsnes, mave-og rygmusklerne styrkes og

Læs mere

Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 3

Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 3 Side 1 av 6 Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 3 Da det ofte er en smerte, der har udløst den "frosne skulder", er det meget vigtigt, at øvelserne ikke medfører smerter,

Læs mere

DGI Skydning. Hjælp på banen. Pistol

DGI Skydning. Hjælp på banen. Pistol DGI Skydning Hjælp på banen Pistol Indhold Nulpunktet 3 Det optimale sigte 4 Det rigtige fokus 5 Aftrækkerfingeren 6 Hovedplacering 7 Rekyloptag 8 Håndfatning 9 Vejrtrækning 10 Skydning med pude 11 Fokuspunkter

Læs mere

Træningsprogram for kommende elever

Træningsprogram for kommende elever Træningsprogram for kommende elever Maj: - Vi fokuserer på center/core og knætræning, så vi er klar til at give den gas når skoleåret starter til august. I maj måned starter vi stille ud med 2 træninger

Læs mere

BESTEMMELSER FOR GRUNDOFFICERSUDDANNELSENS 1. DAGSTEST

BESTEMMELSER FOR GRUNDOFFICERSUDDANNELSENS 1. DAGSTEST Bilag 4 Hold PLØGER 2013 BESTEMMELSER FOR GRUNDOFFICERSUDDANNELSENS 1. DAGSTEST 1. GENERELT. 1.1. Grundofficersuddannelsens 1. dagstest består af Forsvarets Fysiske Test, deltest A og C. 1.2. 1. dagstesten

Læs mere

1. Kolbøtte, forlæns. 2. Kolbøtte, baglæns. 3. Rullefald. 4. Tigerspring

1. Kolbøtte, forlæns. 2. Kolbøtte, baglæns. 3. Rullefald. 4. Tigerspring Teknikmærke 1. Kolbøtte, forlæns Beskrivelse: Træk hagen ned til brystet og kig på navlen! Sæt af med samlede ben og lav en kolbøtte! Rul, så du lander på fødderne og er klar til den næste kolbøtte! 2.

Læs mere

Træningsdagbog. Hjerteinsufficiens/HIK. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien/MT

Træningsdagbog. Hjerteinsufficiens/HIK. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien/MT Træningsdagbog Hjerteinsufficiens/HIK Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien/MT Indhold Hjerteinsufficiens Træning Gode råd i forbindelse med træningen Hjemmeøvelser Andre

Læs mere

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter Lektion: 1 ud af 12 Isæt og vendinger Isæt 10 min Svøm kortere distancer (mellem 25 og 50 m) med lavt tempo og høj koncentration. Skift mellem øvelserne. 1. Lad fingrene slæbe henover vandoverfladen (konstant

Læs mere

flyt fødderne og løb let!

flyt fødderne og løb let! Dansk Håndbold Forbund s Håndboldskoler for børn og unge 2002 flyt fødderne og løb let! - koordinations- og bevægelsestræning - DET TEKNISKE SATSNINGSOMRÅDE 2002: Koordinations- og bevægelsestræning Som

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

Sådan skal du træne, når du har et brud på skulderen

Sådan skal du træne, når du har et brud på skulderen Sådan skal du træne, når du har et brud på skulderen Du har brækket overarmen, og bruddet er fundet egnet til konservativ behandling. Derfor er det ikke nødvendigt at foretage en operation. Bruddet vil

Læs mere

Start med at svinge højre arm rundt i store cirkler først den ene vej og så den anden vej og skift til modsatte arm.

Start med at svinge højre arm rundt i store cirkler først den ene vej og så den anden vej og skift til modsatte arm. Løb dig i form Drømmer du om at komme i gang med at løbe, men har lidt svært ved at komme i gang? Vi har lavet et overskueligt træningsprogram, så du kommer stille og roligt i gang med din løbetræning

Læs mere

Alle priser er ekskl. Moms og montering 71 99 88 98

Alle priser er ekskl. Moms og montering 71 99 88 98 FITNESS Nr. 4401 Pylon Kr.8.300 - Inkl. Levering Grundelement Til 2 redskaber Kræves til alle redskaber - dog ikke Airwalker Nr. 4402 Crosstrainer Kr. 11.400 - inkl. levering Metode til Øvelse: Kroppen.

Læs mere

Se en verden fra oven

Se en verden fra oven Se en verden fra oven En helt speciel oplevelse! Den bog, du nu holder i hænderne, har et budskab: personen, som forærede den til dig, ønsker at give dig en speciel gave - en oplevelse. Hvilken oplevelse

Læs mere

Træningsmateriale sprint

Træningsmateriale sprint Træningsmateriale sprint Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale Indhold Generelt om sprint... 2 Lektion 1 løbeteknik... 4 Lektion 2 start og acceleration... 5

Læs mere

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange.

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. Lektion: 1 ud af 12 Rytmisk vejrtrækning og vandret kropsposition Opvarmning 5 min Valgfri. Varm musklerne op i roligt tempo. Rytmisk vejrtrækning 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. 1. Hold

Læs mere

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING TRILLIUMS CIRKELTRÆNING Med Cirkeltræning kan du inden for en begrænset tid opnå effekt på både styrke, kondition og sundhed. Her får du alle redskaber, der skal til for at dit første cirkelprogram kan

Læs mere

Arbejdsmiljø og Computermus

Arbejdsmiljø og Computermus branchevejledning fra BAR KONTOR Arbejdsmiljø og Computermus Hvad skal du være opmærksom på når du bruger computermus? INDHOLD 5 FORORD 7 GODE RÅD OM ARBEJDE MED COMPUTERMUS 9 GODE RÅD OM ARBEJDE MED TASTATUR

Læs mere

Øvelsesprogram NEMEX. (neuromuskulær exercises) Knæ og hofteøvelser

Øvelsesprogram NEMEX. (neuromuskulær exercises) Knæ og hofteøvelser Øvelsesprogram NEMEX (neuromuskulær exercises) Knæ og hofteøvelser Opvarmning: 10 minutters opvarmning. Individuel belastning. Du skal blive forpustet hvis smerten tillader det. Sikkert Acceptabelt Ikke

Læs mere

Øvelser for sengeliggende gravide patienter

Øvelser for sengeliggende gravide patienter Du er gravid og skal være sengeliggende. Det er dog vigtigt for din krop, at muskulaturen bevæges dagligt. Du har derfor fået udleveret denne pjece med øvelser, som kan gøre det mere behageligt for dig

Læs mere

1. Stræk op og sving forover

1. Stræk op og sving forover Trænings program Din indstilling til dette program, er hvad du får ud af det. Se muligheder fra gang til gang og læg mærke til de øvelser, der gik flydende og nemt. Hvilke er svære og hvordan kan du forbedre

Læs mere

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder. s Grundtræning 7-12 måneder. Indledning. Vi har under hvalpe træningen lagt vægt på at præge hvalpen i rigtig retning og forberede den til dens fremtidige arbejdsopgaver. Vi skal nu i gang med at indarbejde

Læs mere

Sådan træner du, når du skal styrke ryggen

Sådan træner du, når du skal styrke ryggen Der kan være mange årsager til, at du har problemer med ryggen. Vores livsstil gør, at vi ofte befinder os i fastlåste stillinger og er fysisk inaktive. Din kropsholdning, når du sidder, står og bevæger

Læs mere

Manual til instruktion af begyndere i Aarhus Havkajakklub

Manual til instruktion af begyndere i Aarhus Havkajakklub Manual til instruktion af begyndere i Aarhus Havkajakklub Dette hæfte kan både benyttes af instruktører og roere i begynderundervisningen. Kravene, der senere skal aflægges prøve i, bygger på EPP 2, men

Læs mere

ARBEJDSTEKNIK. God instruktion og oplæring APV ARBEJDETSTEKNIK

ARBEJDSTEKNIK. God instruktion og oplæring APV ARBEJDETSTEKNIK APV ARBEJDETSTEKNIK ARBEJDSTEKNIK Medarbejdere skal have modtaget en god og fyldestgørende instruktion i, hvordan de løfter og håndtere varer ifm. deres arbejdsopgaver. Det er købmandens pligt at sørge

Læs mere

Skadesforbyggende øvelser

Skadesforbyggende øvelser Ankel Skadesforbyggende øvelser 1. Ankel 2 & 2 balance Stå på et ben, undgå overstræk i standknæet, sæt håndfladerne mod hinanden og pres dem mod hinanden i mens der spændes i maven (navlen suges ind)

Læs mere

Sådan træner du ved fodlidelser

Sådan træner du ved fodlidelser Du skal træne på grund af dine fodlidelser. Her finder du en række øvelser, hvor fysioterapeuten udvælger de øvelser, som passer til dit træningsbehov. Formålet med træningen er at: smidiggøre fodleddet

Læs mere

NIVEAU M CRAWL

NIVEAU M CRAWL Lektion: 1 ud af 12 Vandret kropsposition og vejrtrækning Opvarmning 5 min Valgfri. Bland forskellige stilarter. Vandret kropsposition 10 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. 1. Lig som et x på

Læs mere

3 x 1 times danseprogram til brug i skolen - et begyndermateriale

3 x 1 times danseprogram til brug i skolen - et begyndermateriale Forord I skolerne hersker der nok ingen tvivl om, at man for at tilgodese trinmål i såvel idræt som musik har brug for at inddrage dans i undervisningen. Der er nok heller ingen tvivl om det gavnlige ved

Læs mere

BRUG BOLDEN. 7 tips til hvordan du bruger bolden sammen med dit barn

BRUG BOLDEN. 7 tips til hvordan du bruger bolden sammen med dit barn BRUG BOLDEN 7 tips til hvordan du bruger bolden sammen med dit barn I denne e-bog har jeg samlet 7 supernemme tips til, hvordan du kan bruge den store træningsbold. Du skulle gerne blive inspireret til

Læs mere

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder. s Grundtræning 7-12 måneder. Indledning. Vi har under hvalpe træningen lagt vægt på at præge hvalpen i rigtig retning og forberede den til dens fremtidige arbejdsopgaver. Vi skal nu i gang med at indarbejde

Læs mere

DHIF RaceRunning. Styrketræning

DHIF RaceRunning. Styrketræning DHIF RaceRunning Styrketræning 2013 Styrketræning Bryst 1 Rygliggende med lille bold under skulderbladene. Fødderne er i gulvet og knæene er bøjet. Evt. lille bold mellem knæene. Evt. med vægtmanchetter

Læs mere

Spis proteiner til alle måltider; æg, fisk, kylling, kalkun, svinekød, oksekød osv.

Spis proteiner til alle måltider; æg, fisk, kylling, kalkun, svinekød, oksekød osv. Flad mave how to get there. Uge 1 Spis proteiner til alle måltider; æg, fisk, kylling, kalkun, svinekød, oksekød osv. Mænd: 150-225 gram kød eller fisk - eller 2-3 store æg pr. hovedmåltid, 100-125 gram

Læs mere

Den Danske Skiskole er uddannelsesinstitutionen for vintersportsinstruktører i Danmark. Vi elsker skiløb!

Den Danske Skiskole er uddannelsesinstitutionen for vintersportsinstruktører i Danmark. Vi elsker skiløb! VELKOMMEN TIL DEN DANSKE SKISKOLE Den Danske Skiskole er uddannelsesinstitutionen for vintersportsinstruktører i Danmark. Vi elsker skiløb! Dette er et uddrag af den manual, der er grundbogen på skiinstruktøruddannelsen.

Læs mere

ØLSTYKKE FODBOLD CLUB AF

ØLSTYKKE FODBOLD CLUB AF Den Gule Linie Målet og Vejen Tekniktræning og talentudvikling i ØFC ØLSTYKKE FODBOLD CLUB AF 1918 Egedal Teknikmærke Egedal Teknikmærke er et begyndermærke, der i sin grundstruktur svarer til DBU s Bronzemærke,

Læs mere

Patientinformation. Skulderøvelser. Træningsprogram

Patientinformation. Skulderøvelser. Træningsprogram Patientinformation Skulderøvelser Træningsprogram Kvalitet Døgnet Rundt Terapiafdelingen Skulderøvelser UDLEVERET TIL: UDLEVERET AF: Tlf.nr.: 88 83 42 31 Formålet med øvelserne er: At øge bevægeligheden

Læs mere

Har du også et ømt punkt?

Har du også et ømt punkt? Har du også et ømt punkt? Hvor er dit ømme punkt? I lænden, knæet eller et helt tredje sted? Du er ikke alene. Over halvdelen af os har i de sidste par uger haft ondt i led, ryg eller muskler. Selvfølgelig

Læs mere

Træningsprogram. Hoftestabilitet + Styrke hoftebøjer

Træningsprogram. Hoftestabilitet + Styrke hoftebøjer Træningsprogram Program titel: Lavet af: Hoftestabilitet + Styrke hoftebøjer Hospitalsenheden Horsens Ortopædkirurgisk fysioterapi Terapiafdelingen Sundvej 30 8700 Horsens Tlf: 78427800 www.terapiafdelingen.dk

Læs mere

Øvelsesprogram til skulderopererede - Ustabilt kravebens led - Weaver Dunn

Øvelsesprogram til skulderopererede - Ustabilt kravebens led - Weaver Dunn Patientinformation Øvelsesprogram til skulderopererede - Ustabilt kravebens led - Weaver Dunn www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Denne pjece indeholder øvelsesprogram til dig, der har fået foretaget

Læs mere

RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter

RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter Til fødselsdagsselskabet, beach party, picnic, familiedagen eller på legepladsen til enhver tid. Fra 6 til 90 år. Indeholder

Læs mere

Overbevægelige led i hofte-knæ og fødder hos det 10-15 måneder gamle barn Sundhedstjenesten

Overbevægelige led i hofte-knæ og fødder hos det 10-15 måneder gamle barn Sundhedstjenesten Overbevægelige led i hofte-knæ og fødder hos det 10-15 måneder gamle barn Sundhedstjenesten Nogle børn har meget bløde led og kan ved test kategoriseres som værende hypermobile. Andre børn har kun overbevægelighed

Læs mere

Øvelsesprogram til knæ-opererede

Øvelsesprogram til knæ-opererede Patientinformation Øvelsesprogram til knæ-opererede www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Øvelsesprogram til knæ-opererede Denne pjece indeholder øvelsesprogram til dig, der er blevet opereret i knæet.

Læs mere

Sunde og smukke fødder

Sunde og smukke fødder Sunde og smukke fødder med Franklin Balls af Lotte Paarup DEN INTELLIGENTE KROP Indledning til øvelser Alle bør træne fødderne Alle har stor gavn af at træne fodens muskler. Det fodtøj og underlag, vi

Læs mere

Undersøgelse cervico-thoracale overgang

Undersøgelse cervico-thoracale overgang Undersøgelse cervico-thoracale overgang 3,01 C Differentiering mellem Cx og Tx (1): PT siddende. TP står ved siden af PT og fatter omkring PT s hoved med begge hænder. TP roterer PT s hoved til EOR med

Læs mere

Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 2

Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 2 Side 1 av 6 Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 2 Da det ofte er en smerte, der har udløst den "frosne skulder", er det meget vigtigt, at øvelserne ikke medfører smerter,

Læs mere