Den 24. november sidste år anrettede den storm, der da gik over Danmark, de hidtil største skader i dansk skovbrugs historie.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Den 24. november sidste år anrettede den storm, der da gik over Danmark, de hidtil største skader i dansk skovbrugs historie."

Transkript

1 Ati

2 Den 24. november sidste år anrettede den storm, der da gik over Danmark, de hidtil største skader i dansk skovbrugs historie. Stormen væltede meget store mængder nåletræer af betydelig værdi, og det anslås, at der i alt er faldet ca. 3 millioner m? nåletræer, heraf ca. 1/3 i statsskovene, svarende til mellem 2 og 3 års nåletræhugst. Stormens hærgen gik værst ud over Midtjylland, Djursland, Nord- og Midt4tt2fc&- land samt Bornholm, og med sin beliggenhed kunne Houborg Plantage ikke undgå at blive ramt. Ca. 3.5oo m 3 nåletræ faldt hos os. Væsentligst stort træ, som burde have fået en bedre skæbne end at knække som tændstikker eller rykkes op med rod. Og et trist syn var det, da jeg umiddelbart efter stormfaldet ved selvsyn noterede mig skaderne. For landet som helhed men især for de enkelte hårdt ramte var det økonomisk en katastrofe, at så store mængder nåletræ blev stormfaldet på et tidspunkt, hvor efterspørgslen var lav, og priserne vigende. Selvom skaden for Houborg Plantages vedkommende er alvorlig;-, også fordi vor indtægtskilde ved hugst af stort tømmer nu er reduceret hurtigere end ønskeligt, kommer vi formentlig lettere over selve stormfaldet end de eftervirkninger, det kan blive skyld i. Med det omfang stormfaldet havde, er det naturligt, at der fra offentlig side er iværksat nogle foranstaltninger for at søge at afbøde i det mindste nogen af skadesvirkningerne efter stormfaldet. Fra bestyrelsens side er man opmærksomme på foranstaltningerne, bl.a. og især på merhugstfradraget.

3 Økonomisk blev året 1981 et ganske tilfredsstillende år, selvom inflationen i Danmark fortsatte og satte sit præg på udgiftssiden, medens træpriserne på indtægtssiden var vigende. Regnskabsteknisk - jeg bruger dette ord, fordi vi har måttet medtage et indtægtsbeløb på 329.ooo kr. som beholdningsforøgelse på grund af stormfaldet og et udgiftsbeløb på 4o.8oo kr. som merskat - udviser regnskabet et regnskabsmæssigt overskud på kr. efter afskrivning og henlæggelse til skat og investeringsfond. Det er sikkert det største regnskabsmæssige overskud, Houborg Plantage nogensinde har haft. Men overskuddet, der er væsentligt mere en dobbelt så stor som sædvanligt, har også taget forskud på 1982 indtægterne, alt lige. Det regnskabsmæssige overskud for 1981 med tillæg af overførsel fra 198o foreslår bestyrelsen fordelt med 25o.ooo kr. til et ekstra reservefond til imødegåelse af de manglende indtægter i 1982, 14o.ooo kr. henlægges til dispositionsfond, kr. udbetales til aktionærerne, medens restbeløbet, kr., overføres til næste år. Forsøges der draget sammenligning med, hvorvidt overskuddet er rimeligt tilfredsstillende i forhold til tidligere år, må svaret blive et.ja. Ser vi bort fra den merindtægt og merudgift, som stormfaldet har bevirket i form af de tidligere nævnte to beløb på hhv. 329.ooo kr. og 4o.8oo kr., ville overskuddet for 1981 have været 2o2.963 kr. Sammenligner vi dette beløb med det regnskabsmæssige overskud i 1978, 1979 og 198o, der var henholdsvis kr., kr. og 2oo.395 kr., vil man se bekræftelsen på, at resultatet er rimeligt tilfredsstillende ikke mindst i forhold til tidligere år, hvis resultater, det overstiger. Desværre har stormfaldet og den øjeblikkelige økonomiske situation, med den svage efterspørgsel af træ, nok for en tid stoppet muligheden for at opnå et tilsvarende godt regnskabsresultat.

4 Den større interesse for naturen og brug af naturen, som har kunnet spores i de senere år, er ikke blevet mindre. Derfor skal de mange, som tager en tur i plantagen, også være velkomne, når de ellers overholder bestemmelserne for offentlighedens færdsel i private plantager. Derimod har vi måttet sige nej til fortsat orienteringsløb, som orienterings' klubben "Esbjerg" havde søgt om tilladelse til at gennemføre i plantagen. Selv med den bedste tilrettelæggelse af sådanne løb, og selvom vi ikke J2&r^ bekendte med direkte skader på vildtet, kan sådanne løb ikke undgå at skabe uro i plantagen, der ved sin lette tilgængelighed allerede i forvejen er et både yndet og stærkt besøgt udflugtsmål. Vi har derfor i dette forhold taget hensyn til vildtet og til jagtselskabet, der nu betaler en ganske net jagtleje. Jeg finder også lejlighed til at nævne, at Houborg Plantage i juni måned får besøg af forstfolk fra de nordiske lande. Baggrunden for ekskursionsbesøget er, at der i juni måned afholdes nordisk skovkongres i Danmark, og at man derfra har besluttet at henlægge en af sine ekskursioner til Houborg Plantage.

5 Det er efterhånden blevet en tradition, at bestyrelsens beretning opdeles i to dele, dels i en kort formandsberetning og dels i en fyldigere teknisk beretning, der aflægges af skovrideren på bestyrelsens vegne. Jeg skal ikke i år bryde denne sædvane. Men forinden jeg overlader ordet til skovrider Oppermann for aflæggelse af den tekniske beretning, finder jeg anledning til at rette et par ord til de mange, jeg eller bestyrelsens øvrige medlemmer har haft kontakt med i det forløbne år. Vi er fra bestyrelsens side glade for den interesse, aktionærerne viser for Houborg Plantage, og for det gode samarbejde vi udadtil har til naboplantagerne, Hedeselskabet, og de mange andre, vi har kontakt med. Der skal også herfra lyde en tak til skovrider Oppermann, skovfoged Herskind og til arbejderne i plantagen for godt udført arbejde i det forløbne år til gavn for Houborg Plantage. Og selv vil jeg gerne runde disse ord af med en tak til bestyrelsens medlemmer og til revisorerne for et godt samarbejde i det forløbne år.

6 Fremsendes uden særu 9 / V Ifølge attale - -3^(2^W -* D I henhold til Deres brev ^ Q Tilbagesendes med tak for lån O Ring venligst herom, lokal Til Deres underretning Til godkendelse Deres kommentar udbedes Til underskrift D Check kr. for D Kvittering udbedes D Kvittering unødvendig fy] fo/ (/s/su D Kan beholdes *, y Y O Ønskes retur dato, j und)mkrw^ -J /^C^tøAj) o SÉ

7 . A./S HOUBORG PLANTAGE - BERETNING POR 1981, Stormen den november 1981, der anrettede store ødelæggelser i de danske skove, satte også sit præg på Hovborg plantage. - Her faldt 3.v - :' -, ". ; ' ",::.-. ' '.. [ ';-:--:,v.'.' ',' ca, 35oo m, hovedsagelig træ i tømmérdimensionen, og/eftersom stormen under.sin rasen skiftede retning, fra syd over vest til nord, er der i de gamle rødgranafdelinger :'. plantagens centrale del slået dybe hul 1 er i bevoksningsranderie. <' Året startede.ellers lovende. - Plantagen slap for skade af betydning i forbindelse med julestormene d.23/12 og 31/12-80, og stormen d, 8/2-81,- vækstbetingelserne har været tilfredsstillende på g.a. rigelig nedbør, - og afsætningen af træ er gået rimelig godt, trods den kraftige afmatning indenfor byggesektoren; og havde vinteren ikke sat ind så tid- 3 " ' ', ' : ' ligt, var plånhiigsten på 261*3 m nåeto v '.-.'...' "V.i-...-.' : -:.' ' O Nu nåede vi kun oppå 2o39 m, hvoraf 7796(1569 m J ) blev aflagt som tømmer og imprægheringsmasteiv» 12^(236 m) som spånpladetræ, 6^(135 m ) som kassetræ, fy /o(82 m ) som kort træ, og 1^(17 m) som brænde. Herudover er der skovet og aolgt:3273 stk. rødgranjuletræer, og klippet 2615 kg,pyntegrønt. Der er opnået en gennemsnitspris ved salg af gavntræ på: 3 7 kr./m, hvilket er en stigning på ca. 12$ i forhold til den opnåede gennemsnitspris for IQ80. Ved stormen den 2^-25 november 1981 faldt der på landsplan ca. ' ' ' ' ,8 mil 1. m' (2,7 mill«m nåletræ, og loo.ooo m" løvtræ), repræsenterende en værdi på mill c kr«, og svarende til ca. 2 års nåletræshugst«, Nord-og Midtjylland, Djursland og Nordsjælland blev hårest ramt, og her gik det ikke kun ud over de ældre bevoksninger, men også unge og mellemaldrende bevoksninger blev stærkt beskadiget af stormen«at skaderne blev så omfattende skyldes dels, at stormen var så langvarig, dels at vindstød med orkanstyrke slog brede gader gennem bevoksningerne, ud fra hvilke, ødelæggelserne bredte sig yderligere,, T forbindelse med et så omfattende stormfald er der to værdiforringende faktorer, man må søge at begrænse,, Den ene er faren for angreb af insekter og svampe, der søges imødegået ved en hurtig oparbejdning af den del af stormfaldet, der henligger som fladefald, med en stor $-del knækkede træer, og træer uden rodkontakt, hvor holdbarbeden er begrænset, hvorimod de mere spredte fald, hvor træerne som regel har bedre rodkontakt, efter de hidtidige erfaringer kan holde sig friske op til 1-g- år efter istorrnf al det.

8 2. Den anden faktor er faren for prisfald, der ville være til lige stor skade for skovene, som for savværkerne, hvorfor Dansk Skovforenings Handelsudvalg og Træindustriens Fællesrepræsentation i december 1981 vedtog, at lade de hidtil gældende, vejledende priser fortsætte uændret. Tilsvarende er der i februer 1982 mellem de større eksportører af råtræ-tømmer, omfattende bl.a. Statsskovbruget, Dansk Skovforenings Handelskontor og Hedeselskabet, truffet aftale om, at eksport af stormfaldstræ til tyske aftagere, skal som minimum være baseret på B-priser + 5$. Hertil kommer, at statsskovene, som en hjælp til privatskovbruget, har besluttet, at lægge en væsentlig del af deres stormfald på vandlager,'* ti og dermed holde det borte fra markedet i hvert fald indtil slutningen ' «af Af det samlede stormfald på 2,8 mill. m primært Statsskovbruget skal vandlagre ca. 43o.ooo m er det således planen, at o tømmer. - Danske savværker påregner frem til 1/ at kunne opskære 600,000 m, og på eksportsiden, er der primo marts 1982 underskrevet kontrakter om 3 o 3 llo,ooo m, således at der primo marts stadig er ca m, der ikke er disponeret overj Dansk Skovforening rettede på et tidligt tidspunkt efter stormfaldet henvendelse til myndighederne for at sikre rimelige beskatningsforhold for skovene, hvor stormfaldet i mange tilfælde udgør flere års normalhugs t. Disse henvendelser har resulteret i, at der, i lighed med hvad der har været gældende ved tidligere stormfald, ved opgørelsen af den stormfaldsramte ejers skattepligtige indkomst, kun skal medregnes halvdelen g af merhugstindtægten uden fradra af generalomkostninger. Endvidere har de stormfaldsramte ejere mulighed for at begære ejen- j dommen omvurderet, og dermed få ejendomsværdi og grundværdi nedsat«der er ligeledes åbnet mulighed for at få nedsat ejendomsskatten, idet den enkelte kommunalbestyrelse og det enkelte amtsråd, efter ansøgning, i tilfælde hvor en skov, som flg. af storm, har lidt væsentlig 1 skade på træbestanden, kan fritage for den del af den kommunale/amtskommunale grundskyld, der svarer til den forholdsmæssige nedgang i ejendomsværdien. Der er fra Hovborg plantage indsendt ansøgninger om at få del i disse begunstigelser«, Til løsning af finansieringsproblemerne i forbindelse med stormfaldets oparbejdning og oplagring i de private skove, er det endelig skønnet nødvendigt med en midlertidig støtteordning, for at opnå den samfundsøkonomisk bedste udnyttelse af det stormfældede træ, og indenfor en beløbsramme på 165 mill, kr. er det tanken, at staten vil garantere '

9 3. for lån optaget i pengeinstitutter til dækning af udgifter vedr, oparbejdning af den i I98I stormfældede mængde træ som overstiger normal- 3 hugsten i nåletræ + loo m, Endvidere er det tanken, i de tre første år af lånets løbetid, at yde et rentetilskud på henholdsvis 7$ - 5% og y/o af lånets restgæld. Stormfaldene omkring årsskiftet I980/8I, hvor der faldt ca, ko /> af den årlige naletræshugst i Jylland, og stormfaldet i november 1981, hvor der faldt to års naletræshugst på landsbasis, har naturligvis totalt ændret afsætningssituationen, og dette sammenholdt med landbrugets alvorlige, økonomiske krise, uden muligheder for investering i nybyggeri, og det stagnerede parcelhusbyggeri, har gjort det nødvendigt at søge at få en væsentlig del af produktionen af såvel savskåret træ, som rundtræ, afsat på eksportmarkederne. Tømmerpriserne er justeret to gange i 198I, begge gange med prisreduktioner til følge. - Det samlede prisfald lå på ca, lo^. I marts md, 1981 prøvede savværkerne at få skovene til at acceptere en prisnedsættelse på kr /m på de mellemste diametergrupper, men måtte efter en periode uden prisaftale nøjes med en reduktion på 5-15 kr,/m, svarende til et prisfald på 3$i g gældende fra 11. maj Ønsket om en prisreduktion var affødt af en kraftig afmatning på såvel det indenlandske- som det udenlandske marked, samtidig med at man fandt, at derigelige udbud af stormfældet træ fra stormene omkring årsskiftet 80/8I, måtte betinge en prisnedsættelse på råtræet. Det er navnlig det tyske marked der i nogen grad har kompenceret for faldet i afsætningen på hjemmemarkedet, og har dermed været medvirkende til at holde produktionen i gang på savværkerne.- I anden halvdel af 1981 blev afsætningssituationen imidlertid yderligere forringet. - Konkurrencen fra importerede, billige færdigvarer fra Sverrig blev mere og mere mærkbar, ikke mindst efter at den svenske krone blev devalueret i september md., og en stigende prismæssig konkurrence på det tyske marked, gjorde, at mange savværker måtte eksportere til ikke overskudsgivende priser. Stormfaldet den november gjorde ikke situationen bedre. - Eksporten gik stort set i stå, og kom først rigtig igang igen et stykke ind e i det nye år, idet de tyske importører, på baggrund af det store udbud af træ, afventede et prisfald, som det dog stort set lykkedes at forhindre, idet man har fulgt Skovforeningens henstilling om at holde pri serne.

10 4. Fra skovenes side erkendte man, at f situationen i løbet af efteråret krævede en vis justering af de vejledende tømmerpriser, og ved forhandling mellem Danske Skoves Handelsudvalg og Træindustriens Fællesrepræsentation d. 15. oktober enedes man om en prisnedsættelse på 8 /o i vejet gennemsnit, - De to mindste diametergrupper fik den mindste prisnedsættelse, idet cellulosefabrikkerne var aftagere til småt tømmer til uændrede priser! indtil nu. De pr. 15 okt. vedtagne,vejledende priser har holdt sig uændrede Afsætningen af kassetræ har været tilfredsstillende, og ved forhandlinger med træindustrien i sept enedes man om mindre pris- < stigninger. - Aftalen blev imidlertid opsagt umiddelbart efter den sven- '" ske devaluering, og ved en genforhandling i oktober md, lykkedes det ikke at opnå enighed om vejl, priser. - Den udsendte prisliste, der var vejledende alene fra skovenes side, indebar moderate stigninger på 5-lo kr./rm, T januar 1982 er kassetræprisen genforhandlet, og priserne er igen tilbage i det gamle leje fra aug. 1980, således at alm. rødgran-kassetræ,, 1 m, langt, cm. i top, igen koster l6o kr./rm. Plantagens produktion af spånpladetræ, der i 1981 udgjorde 337 rm,, leveredes til Engesvang Spånpladefabrik, hvortil plantagen har leverings- t ret, i kraft af at være såvel aktionær, som obligationshaver. Leveringsrettens størrelse har stort set ligget på samme niveau som sidste år, medens prisen pr, rm,, når der ses bort fra sæsonsvingninger, har haft en stigende tendens, idet træ til cellulose-og spånpladeproduktionen fortsat er en mangelvare på det internationale marked. Når plantagen trods dette ikke selv har udnyttet sin leveringsret fuldt ud, men solgt godt halvdelen af leveringsretten til omkringliggende plantager(pris: h kr./rm«), hænger det bl,a. sammen med, at der har kunnet opnås bedre priser ved salg af træ over lo cm. top, som Korttræ(l6o kr./rm.) gennem Dansk Skovforening, hvorfor kun de tynde emner er leveret til Fngesvang, Ved årets begyndelse lå emtalte leveringsret på 8 rm/looo kr. obligation^,^ rm, for A-aktier), men blev pr, 1. april forhøjet til lo rm. (8 rm. for A-aktier), for atter pr. 1. oktober 1981 at blive nedsat til 9 rm.(7,2 rm. for A-aktier). Prisen på 3m.-spånpladetræ, der ved årets begyndelse(22.1,8l) blev reduceret med 6 kr./rm. - fra 129 kr./rm. til 123 kr./rm. for 3m rødgran - blev pr. 1.8,81 forhøjet med 17 kr«/rm. svarende til det svenske ' i

11 * 5. sæsontillæg for cellulosetræ ( lo.8l), for atter i november md. at blive reduceret med 6 kr./rm«, til 138 kr,/rm. for 3m -rødgran cellulosetræ o Den fortsatte prisstigning på cellulosetræ hænger som nævnt sammen med en udpræget mangel på denne råvare, såvel i de skandinaviske lande, som i Nordamerika. - Hertil kommer en langvarig strejke indenfor den canadiske celluloseindustri, der har forbedret de skandinaviske celluloseindustriers afsætningsmuligheder væsentligt, og i modsætning til savværksindustrien kører celluloseindustrien fortsat med fuld kapacitetsudny 11 e1s e «T Hovborg plantage omfattede ca, 15$ af årets tømmerhugst stormfældet træ fra stormene omkring årsskiftet 80/8I, medens oparbejdningen af stormfaldet fra november I98I først er påbegyndt i marts 1982, på grund af det strænge vintervejr i januar og februar måned. Ca. 50$ af årets hugst hidrører fra afdrift af gi, rødgran (afd, h-6 og 46d), medens resten, ca, 35$ stammer fra gennemhugning af hovedsagelig yngre bevoksninger (afd, 2-l4a og 2o), hvor en kraftig stamtalsreduktion bar været påkrævet af hensyn til en optimal tilvækstudvikling» Salget af rødgran-juletræer er væsentlig forøget i forhold til sidste år, og hænger sammen med en aktuel mangel på rødgran-juletræer, der har gjort det muligt at sælge toppe fra yngre grantræer (afd, ^5-46), der blev fældet samtidig med etablering af spor gennem afdelingerne. Salget af juletræer har indbragt et nettooverskud på ialt: kr«eller 9 kr. pr. træ. Som nævnt indledningsvis, har novemberstormens hærgen præget skovbilledet stærkt, og mulighederne for yderligere stormfald ud fra de huller der er slået i de ældre rødgranbevoksninger én latent fare i de kommende år. - Hertil kommer faren for øgede barkbilleangreb på grund af svækkede træer i bevoksningsrandene, og i det spredte stormfald der først/ vil blive oparbejdet i slutningen af 1982 og i Ikke alene storm,, men også rigelig nedbør gjorde 1981 til et usæd-."- vanligt år, rent klimatisk«sommerhalvåret var meget vådt,, særlig regnfuld var maj, juni og juli, med en samlet nedbør pås 2^9 mm., til dels i form af voldsomme byger. - Allerede i marts regnede det dobbelt så meget som normalt, april var derimod tisædvanlig tør. Temperaturmæssigt var året stort set normalt, og vi undgik den af skovbruget frygtede sene forårsnattefrost. Den samlede årsnedbør for den nærmeste metereologiske station (Slauggård) lå på: 998 mm. - Normalen for lokaliteten ligger omkring 9 mn'o

12 6. Plantagen har været forskånet for egentlige angreb af skadelige insekter i afvigte år. Som nævnt vil stormfaldet,med det øgede udbud af ynglemateriale i form af knækkede og væltede træer, forøge bestanden af barkbiller og vedborende insekter, og medens man tidligere ikke anså faren for at disse insekter også skulle gå til angreb på stående træer for særlig stor, så har de tørre somre midt i 7o-erne totalt ændret dette billede, således at na\mlig barkbillen TYPOGRAFEN har etableret sig på et ret højt niveau, hvorfor 1983 kan blive et kritisk år, såfremt de fornødne forholdsregler ikke tages, - Det kan i denne forbindelse nævnes, at tømmerstokke, der ikke afhentes omgående af savværkerne, efter udslæbning til fast vej, sprøjtes med insektdræbende midler (LINDAN), Der er i 1981 forynget ialt 3,8 ha, (driftsplan: 3*6" ha.), og er en fortsættelse af den påbegyndte foryngelse fra øst af den gamle rødgran i afdelingerne h-6 3 ca. 93o m^. og 7 o - Hugsten på foryngelsesarealet omfattede Arealet er gentilplantet med rødgran af proveniens Nødebo F.71 og Forstamt Tænnesberg, begge provenienser med gode vækstmæssige egenskaber, samtidig med, at de på kulturstadiet producerer en stor 9b-del juletræer. Efterbedring i de eksisterende skovkulturer har kun været nødvendig i begrænset omfang (l2oo planter). T nordmannsgran-kulturen i afd. kka. har det dog været nødvendigt at pfterbedre med 2600 planter, på g.a, opfysning m.m. Det totale planteforbrug i 1981 har andraget stk., heraf 13.4oo rødgran. Jordarbejdet forud for gentilplantningen er udført med Tolne-plov. Den gennemsnitlige kulturudgift pr«ha«har ligget på: 11.9oo kr, hf^r / \rbejdsopgaverne i det forløbne ar primært omfattet skovning af vindfælder og renafdrift af gi, gran, samt gennemhugning af yngre sitkagranbevoksninger (afd. 19-2o-l4a) og lysstilling af gi, bjergfyr til underplantning (afd, kl). er derimod kun blevet udført i begrænset omfang. - Egnetlige kultur-og bevoksningsplejeopgaver Plantagens traktor, der på entreprenørbasis slæber tømmer ud, rydder kulturarealer for kvas, og pløjer brandlinier m.m., dels i Hovborg plantage, og dels i andre af hedeselskabet administrerede plantager, har i 1981 ialt indtjent: 2ol.l6o kr,, hvoraf kr., eller 29$, hidrører fra arbejdsopgaver i Hovborg plantage«traktoren har ialt udslæbt: 5.7^1 m J tømmer, svarende til en gennem-»1 snitspræstation på: 8,3 m /t. - Af et totalt traktortimeforbrug på 135^ t

13 »# er ca. r-delen af tiden medgået til udslæbning af tømmer - der udføres på akkord -, medens resten af tiden er medgået til løsning af div. opgaver, der udføres på timeløn. Den saml. udgift til førerløn, reservedele, reperationer, brænd- ' stof og smøreolie, samt administration, har ialt andraget; kr,, d.v.s., at traktorens driftsoverskud inden afskrivning har udgjort ca, 45.ooo kr. Den øgede opgavemængde i forhold til sidste år, og dermed en større indtjening, har ikke formået at kompencere for de øgede løn-og reperationsomkostninger, idet bl a, arbejdspræstationen ved udslæbning af tømmer ikke har ligget helt på samme niveau som sidste år, fordi arbejdet har været noget besværliggjort af stormfald m,m 0, og driftsresultatet er derfor blevet en smule dårligere end i 1980, Til vedligeholdelse af skovens huse er ialt medgået ca. 32,ooo kr, ' De vigtigste poster vedrører skovarbejderboligen "Det Gule Hus", omfattende kr, til en ny boring«9.815 kr c incl 0 isoleringstilskud, til isolering af loftsetagen, og 7»558 kr«til opførelse af en carport. ' De øvrige udgifter omfatter småreperationer på samtlige huse. i ", Jeg vil slutte denne del af beretningen med at rette en tak til plantagens personale for godt samarbejde i det forløbne år, og en tak til plantagens bestyrelse for den velvilje hvormed man altid behandler det forstlige personales forslag og ønsker. f. Slaugg^rdOjden ^ L. Optøfefrmann.

j j, M/o /føtfaxy /?7?

j j, M/o /føtfaxy /?7? j j, M/o /føtfaxy /?7? * i HiMimiu»Puwppitii^m 'WM^iWHMpiitPjptøp^ ^H^ItifW^^^4'"i VI^^^ '^W*^'SiTW CWWf»T!'W^ A/S HODBORG PLANTAGE - BERETNING FOR 1979. * % Der i 1979 skovet ialts 296o m, hvoraf 1977

Læs mere

Jeg vil gerne bede forsamlingen rejse sig og sammen med mig mindes Carl Georg Bech. Æret være Carl Georg Bech's minde.

Jeg vil gerne bede forsamlingen rejse sig og sammen med mig mindes Carl Georg Bech. Æret være Carl Georg Bech's minde. Det var med sorg, at jeg og bestyrelsens øvrige medlemmer erfarede, at plantagens mangeårige skovrider og bestyrelsens tidligere formand, skovrider Carl Georg Bech, den 12. december 1988 var afgået ved

Læs mere

% - #.Jtøp/sémv j ^ /. /& // vr

% - #.Jtøp/sémv j ^ /. /& // vr % - #.Jtøp/sémv j ^ /. /& // vr Antallet af aktionærer i Houborg Plantage udgjorde ved en optælling kort før generalforsamlingen i alt }60/, og antallet af de i årets løb noterede aktieoverdragelser er

Læs mere

Til de nye aktionærer skal der herfra lyde et Velkommen i aktionærkredsen.

Til de nye aktionærer skal der herfra lyde et Velkommen i aktionærkredsen. di, u Det er for bestyrelsen en glæde - hvilket vi også tidligere har givet udtryk for - at så mange tager sig tid til at deltage i plantagens generalforsamling. Vi har aktionærer over hele landet samt

Læs mere

2. Skovens sundhedstilstand

2. Skovens sundhedstilstand 2. Skovens sundhedstilstand 56 - Sundhed 2. Indledning Naturgivne og menneskeskabte påvirkninger Data om bladog nåletab De danske skoves sundhedstilstand påvirkes af en række naturgivne såvel som menneskeskabte

Læs mere

Som det formentligt vil være de fleste "bekendt fandt der efter den sidste generalforsamling i Houborg Plantage et formandsskifte sted, da den

Som det formentligt vil være de fleste bekendt fandt der efter den sidste generalforsamling i Houborg Plantage et formandsskifte sted, da den Itø / Som det formentligt vil være de fleste "bekendt fandt der efter den sidste generalforsamling i Houborg Plantage et formandsskifte sted, da den hidtidige formand, skovridder Bech, af personlige grunde

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 1. KVARTAL 2016 NR. 1 NYT FRA NATIONALBANKEN DANSK VELSTANDSUDVIKLING HOLDER TRIT Dansk økonomi har siden krisen i 2008 faktisk præsteret en stigning i velstanden, der er lidt højere end i Sverige og på

Læs mere

Case nr. 10: Økonomistyring/finansiering: Cyklop A/S: - Økonomistyring - Investeringskalkule - Strategisk analyse

Case nr. 10: Økonomistyring/finansiering: Cyklop A/S: - Økonomistyring - Investeringskalkule - Strategisk analyse Case nr. 10: Økonomistyring/finansiering: Cyklop A/S: - Økonomistyring - Investeringskalkule - Strategisk analyse ROKI A/S: Økonomistyring - finansiering Cykelfabrikken Cyclop A/S er en ca. 30 år gammel

Læs mere

Inger Marie Monsen. og Peder Skjøde

Inger Marie Monsen. og Peder Skjøde MV Det var med sorg, at jeg og bestyrelsens øvrige medlemmer sidste år og med kort tids mellemrum erfarede, at to af Houborg Plantages tidligere formænd og mangeårige bestyrelsesmedlemmer Inger Marie Monsen

Læs mere

Disse venlige ord faldt fra en af deltagerne i sidste års tur i plantagen.

Disse venlige ord faldt fra en af deltagerne i sidste års tur i plantagen. 'tfo^ /vø^mé? / t Antallet af aktionærer i Houborg Plantage er ved en opgørelse foretaget kort tid før generalforsamlingen opgjort til 496 mod 491 sidste år, og antallet af de i årets løb noterede aktieoverdragelser

Læs mere

.DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH

.DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH .DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH Folkeafstemning Deltagelse i euro-samarbejdet Omkring 1 år Op til 2-3 år Virksomhedernes omstilling til euro kan påbegyndes Omstilling i virksomhederne kan ske hurtigt forudsat

Læs mere

TRÆARTSSAMMENSÆTNINGEN AF STATSSKOVENE af K.F. ANDERSEN Skovstyrelsen, Strandvejen 863, DK-2930 Klampenborg

TRÆARTSSAMMENSÆTNINGEN AF STATSSKOVENE af K.F. ANDERSEN Skovstyrelsen, Strandvejen 863, DK-2930 Klampenborg TRÆARTSSAMMENSÆTNINGEN AF STATSSKOVENE af K.F. ANDERSEN Skovstyrelsen, Strandvejen 863, DK-2930 Klampenborg Dansk skovbrug er intensivt i den forstand, at der i et par hundrede år er lagt store anstrengelser

Læs mere

Også for 2002 forventer bestyrelsen et positiv resultat.også 6-cifret, men mindre end i 2001.

Også for 2002 forventer bestyrelsen et positiv resultat.også 6-cifret, men mindre end i 2001. ^y/éum iwém /^7^^^ ^ ^ ^ Der er tradition for, at bestyrelsens beretning indeholder nogle ord om aktionærkredsen, bl.a. om hvor mange vi er, og hvilke ændringer der er sket i årets løb. Efter en for kort

Læs mere

Naturnær drift i nåletræ

Naturnær drift i nåletræ Naturnær drift i nåletræ Nåletræ kan godt drives med selvforyngelse. Der skal ofte foretages en jordbearbejdning og måske indbringes andre arter. Hulbor er anvendt med held i SLS Skovadministration. Opvæksten

Læs mere

VEDTÆGTER FOR KOLLEGIEKONTORET I AARHUS

VEDTÆGTER FOR KOLLEGIEKONTORET I AARHUS VEDTÆGTER FOR KOLLEGIEKONTORET I AARHUS Kapitel 1 Navn, hjemsted og formål 1. Boligorganisationens navn er Kollegiekontoret i Aarhus. Stk. 2. Organisationen har hjemsted i Aarhus Kommune. 2. Boligorganisationen

Læs mere

Lundeborg Lystbådehavn på position:

Lundeborg Lystbådehavn på position: Nr. 2 april - 2004 Mindeord Jeg har just modtaget den sørgelige meddelelse at Poul Olsen er død. Poul fungerede som næstformand i Alpha29-klubben siden 1999 og på vores bestyrelsesmøde i januar var Poul

Læs mere

KENDELSE. Indklagede havde en andelslejlighed til salg, som klager var interesseret i at købe.

KENDELSE. Indklagede havde en andelslejlighed til salg, som klager var interesseret i at købe. 1 København, den 15. marts 2012 KENDELSE Klager ctr. Poul Erik Bech A/S Nørrebrogade 230 2200 København N Nævnet har modtaget klagen den 25. juli 2011. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt indklagede

Læs mere

VEDTÆGTER. for. Aalborg Boligselskab af 1956

VEDTÆGTER. for. Aalborg Boligselskab af 1956 VEDTÆGTER for Aalborg Boligselskab af 1956 Kapitel 1 Navn, hjemsted og formål 1. Stk. 1. Boligorganisationens navn er Aalborg Boligselskab af 1956. Boligorganisationen har hjemsted i Aalborg Kommune. Stk.

Læs mere

Stor fremgang i friværdierne i 2015 især i dele af landet

Stor fremgang i friværdierne i 2015 især i dele af landet 23. november 2015 Stor fremgang i friværdierne i 2015 især i dele af landet Fremgangen på boligmarkedet gennem 2015 sætter sine tydelige positive spor i danskernes friværdier. Alene i årets første halvår

Læs mere

Bestyrelsens beretning for regnskabsåret 2015.

Bestyrelsens beretning for regnskabsåret 2015. Bestyrelsens beretning for regnskabsåret 2015. Jeg har hermed fornøjelsen af at aflægge bestyrelsens beretning for regnskabsåret 2015 for Nibe Elforsyning Net A.m.b.a. Resultatet af den primære drift har

Læs mere

Eina Andreasen, forkvinna í Ergoterapeutfelagnum, www.etf.fo, etf@etf.fo, tlf. 219040

Eina Andreasen, forkvinna í Ergoterapeutfelagnum, www.etf.fo, etf@etf.fo, tlf. 219040 Udfordringer i nuværende systemer og for personale Jeg vil på vegne af Ergoterapiforeningen byde jer alle sammen at være hjertelig velkommen her til vores konference. Det er en stor fornøjelse at opleve,

Læs mere

Rydning af skov i bondestenalderen

Rydning af skov i bondestenalderen Figur 1: Arkæologer klædt i stenaldertøj brænder et stykke skov. De vil finde ud af hvordan bønderne i stenalderen fik nye marker. Rydning af skov i bondestenalderen I bondestenalderen begyndte man at

Læs mere

Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ********************************

Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ******************************** Sagsnr. 07-01-00-173 Ref. RNØ/jtj Den 10. januar 2001 Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ******************************** I

Læs mere

Grundejerforeningen for Saltum Strand. Beretning 2013 / 2014

Grundejerforeningen for Saltum Strand. Beretning 2013 / 2014 Grundejerforeningen for Saltum Strand Beretning 2013 / 2014 Bestyrelsen har i det forløbne år afholdt 4 bestyrelsesmøder 2 i efteråret 2013 og 2 i foråret 2014. Til vore møder er suppleanterne inviteret

Læs mere

BOLIG&TAL 9 BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER. Et nyhedsbrev, der præsenterer tendenser, de seneste tal og oversigter om boligmarkedet 1

BOLIG&TAL 9 BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER. Et nyhedsbrev, der præsenterer tendenser, de seneste tal og oversigter om boligmarkedet 1 BOLIGØKONOMISK BOLIG&TAL 9 VIDENCENTER Et nyhedsbrev, der præsenterer tendenser, de seneste tal og oversigter om boligmarkedet 1 BOLIGPRISERNE I 4. KVARTAL 215 Sammenfatning For første gang ser Boligøkonomisk

Læs mere

Jeg elsker de grønne lunde. Aktieselskabet Houborg Plantage. Regnskab for året 1995. 129. regnskabsår

Jeg elsker de grønne lunde. Aktieselskabet Houborg Plantage. Regnskab for året 1995. 129. regnskabsår J eg elsker de grønne lunde Jeg elsker de grønne lunde med tonernes vuggende fald; jeg elsker de blanke sunde med sejlernes tusindtal. Jeg elsker hver dal, hver banke, med kornets bølgende flugt, hvor

Læs mere

Andelshaveforeningen Engvang Referat fra ordinær generalforsamling Torsdag d. 26 september 2013 kl 19.30 Sted: Foreningshuset, have 63

Andelshaveforeningen Engvang Referat fra ordinær generalforsamling Torsdag d. 26 september 2013 kl 19.30 Sted: Foreningshuset, have 63 Dagsorden: 1. Formandens velkomst 2. Valg af dirigent 3. Protokol og formandsberetning 4. Foreningens regnskaber 5. Forslag 6. Valg i henhold til vedtægter 7. Eventuelt 1. Formandens velkomst 2. Valg af

Læs mere

Med henvisning til 21 i bekendtgørelse nr. 581 af 22. juni 2000 (tilslutningsbekendtgørelsen)

Med henvisning til 21 i bekendtgørelse nr. 581 af 22. juni 2000 (tilslutningsbekendtgørelsen) AdvokatHuset Att. Erik Turley Slotsgade 48 3400 Hillerød Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Helsinge Kommunes afgørelse af 19. august 2004 vedrørende afslag på ansøgning om fritagelse

Læs mere

Dronningavlerforeningen af 1921, beretning 2010

Dronningavlerforeningen af 1921, beretning 2010 Dronningavlerforeningen af 1921, beretning 2010 Generelt: Så er tiden atter inde til at kigge såvel tilbage på den forgangne sæson, som til at se fremad, mod de kommende sæsoner i biavlen Lave honningpriser

Læs mere

[...] over Energitilsynet tariferingen af Billund Lufthavn i forbindelse med fjernvarmetilslutning

[...] over Energitilsynet tariferingen af Billund Lufthavn i forbindelse med fjernvarmetilslutning (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] over Energitilsynet tariferingen af Billund Lufthavn i forbindelse med fjernvarmetilslutning til Billund Varmeværk. Nævnsformand, cand.

Læs mere

Vedtægter. for. den selvejende boligorganisation. Køge Boligselskab

Vedtægter. for. den selvejende boligorganisation. Køge Boligselskab Vedtægter for den selvejende boligorganisation Køge Boligselskab Indholdsfortegnelse Kapitel I. Navn, hjemsted og formål... 1 Kapitel II. Organisationens ledelse... 2 4-10 Repræsentantskabet... 2-4 11-13

Læs mere

Valgavis. Bilag til dagsordenens punkt 7, Maj 2016

Valgavis. Bilag til dagsordenens punkt 7, Maj 2016 Valgavis Bilag til dagsordenens punkt 7, Maj 2016 Bodil Nielsen Blegdammen, Roskilde Kandidat til posten som næstformand Jeg bidrager med mit kendskab til branchen, min indsigt i organisationen og med

Læs mere

Notat til Det Grønne Råd

Notat til Det Grønne Råd Notat til Det Grønne Råd Miljø, Vand & Natur Dato: 30.1.2014 J. nr.: 04.00.00P35 Sags nr. 13/1191 Sagsbeh.: Ole Riemer Lokaltlf.: 9945 5508 Ny Rådhusplads 1 9700 Brønderslev Telefon 9945 4545 Fax 9945

Læs mere

DANMARKS POSTSTEMPLER

DANMARKS POSTSTEMPLER København-Helsingør startede som en enkelt bureaulinie, men da Kystbanen åbnede blev det to linier med fælles endestationer (i København dog to forskellige, (Kystbanen kørte til 1917 normalt til Østerport

Læs mere

AFD. FR.NR. SB.NR. BESKRIVELSE BEMÆRKNINGER BILLEDE

AFD. FR.NR. SB.NR. BESKRIVELSE BEMÆRKNINGER BILLEDE 1 På alle enhedens arealer gælder: At sten- og jorddiger skal betragtes som fredede fortidsminder. Det er tilstræbt at få indtegnet samtlige sten- og jorddiger på skovkortene, men der findes uden tvivl

Læs mere

EN SELVEJENDE ALMEN BOLIGORGANISATION

EN SELVEJENDE ALMEN BOLIGORGANISATION Vedtægter Bo42 CVR-nr.: 38428411 EN SELVEJENDE ALMEN BOLIGORGANISATION Oprindeligt: Knudsker Boligselskab, Svaneke Boligforening og Boligselskabet af 1942 i Rønne vedtaget 31. maj 2016 Kapitel 1 Navn,

Læs mere

Emne: Referat fra ordinær generalforsamling for Grundejerforeningen Elgårdsminde Syd.

Emne: Referat fra ordinær generalforsamling for Grundejerforeningen Elgårdsminde Syd. Søften den 20.12.2011 Til: Grundejerne i Efterfølgende til: Favrskov Kommune Emne: Referat fra ordinær generalforsamling for Grundejerforeningen. Bilag: 1. Referat fra ordinær generalforsamling. 2. Formandens

Læs mere

Densen AudioTechnologies Randersvej 28 Phone (Int +45) 75 18 12 14 6700 Esbjerg Denmark Fax (Int +45) 75 45 39 38

Densen AudioTechnologies Randersvej 28 Phone (Int +45) 75 18 12 14 6700 Esbjerg Denmark Fax (Int +45) 75 45 39 38 Densen AudioTechnologies Randersvej 28 Phone (Int +45) 75 18 12 14 6700 Esbjerg Denmark Fax (Int +45) 75 45 39 38 Bank Att.: Esbjerg September 8, 1999 Det er på tide at give dig en opdateret status. Vi

Læs mere

Mere åbne grænser og. danskernes indkøb. I Tyskland SUSANNE BYGVRA

Mere åbne grænser og. danskernes indkøb. I Tyskland SUSANNE BYGVRA SUSANNE BYGVRA Mere åbne grænser og danskernes indkøb I Tyskland Danmark havde før medlemskabet af EF ført en finanspolitik, hvor høje punktafgifter og moms udgjorde en betragtelig del af statens indtægter.

Læs mere

Generalforsamling i Grundejerforeningen Musvågevej

Generalforsamling i Grundejerforeningen Musvågevej Generalforsamling i Grundejerforeningen Musvågevej 5. marts 2016 Bestyrelsens beretning 2.1 Bestyrelsen, som den ser ud i dag Formand: Niels Bloch Musvågevej 52 Ikke på valg Kasserer: Kai Jensen Musvågevej

Læs mere

Grundejerforeningen i Lodshaven

Grundejerforeningen i Lodshaven Dato 21. marts Side 1 af 7 Referat fra generalforsamling 18. marts 2010 Mødested Fælleshuset Referent: Per Dagsorden 1. Valg af dirigent 2. Valg af stemmetællere 3. Bestyrelsens beretning 4. Forelæggelse

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 1.0 INDLEDNING 2 2.0 DET SOCIALE UNDERVISNINGSMILJØ 2 2.1 MOBNING 2 2.2 LÆRER/ELEV-FORHOLDET 4 2.3 ELEVERNES SOCIALE VELBEFINDENDE PÅ SKOLEN

Læs mere

På alle områder er konklusionen klar: Der er en statistisk sammenhæng mellem forældre og børns forhold.

På alle områder er konklusionen klar: Der er en statistisk sammenhæng mellem forældre og børns forhold. Social arv 163 8. Social arv nes sociale forhold nedarves til deres børn Seks områder undersøges Der er en klar tendens til, at forældrenes sociale forhold "nedarves" til deres børn. Det betyder bl.a.,

Læs mere

BRANCHEUDVALGET FOR FRØ Danish Seed Council Axeltorv 3, 1609 København V

BRANCHEUDVALGET FOR FRØ Danish Seed Council Axeltorv 3, 1609 København V BRANCHEUDVALGET FOR FRØ Danish Seed Council Axeltorv 3, 1609 København V 1. marts 2012 Den samlede danske frøbranches høringssvar på forslag til lov om ændring af lov om afgift af bekæmpelsesmidler Indsendes

Læs mere

Velkomst til generalforsamling i Nørresundby Fjernvarme A.m.b.A. den 30.08.2012.

Velkomst til generalforsamling i Nørresundby Fjernvarme A.m.b.A. den 30.08.2012. Velkomst til generalforsamling i Nørresundby Fjernvarme A.m.b.A. den 30.08.2012. Indledning Hjertelig velkommen til vores generalforsamling. Deltagere i vores generalforsamling kan kun være forbrugere,

Læs mere

Anamorphic Widescreen

Anamorphic Widescreen Anamorphic Widescreen Fuldskærm og widescreen For at kunne forklare hvad anamorphic widescreen egentlig er, vælger jeg at starte helt fra begyndelsen af filmhistorien. Som alle nok ved så er billedformatet

Læs mere

MARKEDSAFDELINGEN 23. juli 2008 Nr. 30/08

MARKEDSAFDELINGEN 23. juli 2008 Nr. 30/08 Markedsnyt oksekød MARKEDSAFDELINGEN 23. juli 2008 Nr. 30/08 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V Tlf. 3373 2500 Fax 3373 2510 www.danishmeat.dk e-post: dma@danishmeat.dk KLP/BSO Danmark Slagtninger i

Læs mere

Klager. 12,9 ha skov nordvest for [ ].

Klager. 12,9 ha skov nordvest for [ ]. 1 København, den 14. marts 2013 KENDELSE Klager ctr. Ejner Kaa Strandvejen 237 8543 Hornslet Nævnet har modtaget klagen den 26. september 2012. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt indklagede skal betale

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 19. juni 2013 blev der i sag 192-2012 MM mod Ejendomsmæglervirksomheden AA [Adresse] [By] afsagt sålydende Kendelse Ved brev af 27. august 2012 har Klagenævnet for Ejendomsformidling på vegne af MM

Læs mere

Præsentation af Dameudvalget 2016 Ambitioner, fokusområder og info om udvalget

Præsentation af Dameudvalget 2016 Ambitioner, fokusområder og info om udvalget Præsentation af Dameudvalget 2016 Ambitioner, fokusområder og info om udvalget Af Dameudvalget, ved Tina Dideriksen 2016 ambitioner Damudvalget ønsker at rekruttere to medlemmer til udvalget gerne fra

Læs mere

Nyhedsbrev fra bestyrelsen 02. nov. 2015.

Nyhedsbrev fra bestyrelsen 02. nov. 2015. Nyhedsbrev fra bestyrelsen 02. nov. 2015. Hej Alle! Så er vi atter på banen, med lidt nyt fra bestyrelsen. I skrivende stund er golfsæsonen jo slut, men det betyder bestemt ikke, at vi fra bestyrelsens

Læs mere

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170 Status på udvalgte nøgletal maj 216 Fra: 211 Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet fortsatte med endnu en stigning i beskæftigelsen og et fald i ledigheden i marts. Forbrugertilliden

Læs mere

Undersøgelse af økonomien i feriefondenes ferieboliger

Undersøgelse af økonomien i feriefondenes ferieboliger Februar Undersøgelse af økonomien i feriefondenes ferieboliger Alle feriefonde blev i efteråret bedt om at deltage i en spørgeskemaundersøgelse vedrørende feriefondenes ferieboliger. Formålet med undersøgelsen

Læs mere

Inspektion af Arresthuset i Aalborg den 16. marts 2011

Inspektion af Arresthuset i Aalborg den 16. marts 2011 Inspektion af Arresthuset i Aalborg den 16. marts 2011 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00200-1/PLS 2/11 Den 7. november 2011 afgav Folketingets Ombudsmand en endelig rapport om inspektionen den 16. marts 2011 af

Læs mere

Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere - Resultater for 2002

Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere - Resultater for 2002 Juni 2003 Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere - Resultater for 2002 Baggrund Løbende individuel dosisovervågning af arbejdstagere, som udsættes for ioniserende stråling som følge af deres arbejde

Læs mere

Vi vil savne ham i vor midte. Jeg vil gerne bede forsamlingen rejse sig og sammen med mig mindes Niels Christian Nicolajsen. Æret være hans minde.

Vi vil savne ham i vor midte. Jeg vil gerne bede forsamlingen rejse sig og sammen med mig mindes Niels Christian Nicolajsen. Æret være hans minde. Det var med dyb sorg, at jeg og bestyrelsens øvrige medlemmer erfarede, at bestyrelsens mangeårige næstformand, kroejer Niels Christian Nicolajsen, den 19. juni 1983 var afgået ved døden efter kort tids

Læs mere

Dokumentation: Fusionen mellem Danish Crown - Steff Houlberg

Dokumentation: Fusionen mellem Danish Crown - Steff Houlberg 1 af 5 21-08-2013 16:05 Dokumentation: Fusionen mellem Danish Crown - Steff Houlberg Konkurrencerådet godkendte i april 2002 fusionen mellem Danish Crown og Steff Houlberg[1] på betingelse af en række

Læs mere

Fællesrepræsentationen for Specialklubber For stående Jagthunde i Danmark.

Fællesrepræsentationen for Specialklubber For stående Jagthunde i Danmark. Fællesrepræsentationen for Specialklubber For stående Jagthunde i Danmark. FJDs engelske gruppemøde onsdag den 24. november 2010 kl. 17.30 på Hotel Hedegården, Valdemar Poulsens Vej 4, 7100 Vejle tlf.

Læs mere

Danskerne er nordiske mestre i velgørenhed

Danskerne er nordiske mestre i velgørenhed Den 17 februar 2016 Danskerne er nordiske mestre i velgørenhed 7 ud af 10 danskere giver for det meste deres aflagte tøj og sko til velgørenhed, hvilket er markant flere end vores nordiske naboer. Det

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om opsigelse af dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem Danmark og henholdsvis Frankrig og Spanien

Forslag. Lov om ændring af lov om opsigelse af dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem Danmark og henholdsvis Frankrig og Spanien Lovforslag nr. L 122 Folketinget 2010-11 Fremsat den 26. januar 2011 af skatteministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov om ændring af lov om opsigelse af dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem

Læs mere

Økonomisk analyse. Udenlandsk frugt og grønt fortrænger dansk frugt og grønt fra butikshylderne. Importen af frugt og grønt stiger

Økonomisk analyse. Udenlandsk frugt og grønt fortrænger dansk frugt og grønt fra butikshylderne. Importen af frugt og grønt stiger Økonomisk analyse 27. februar 212 Axelborg, Axeltorv 3 169 København V T +45 3339 4 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Udenlandsk frugt og grønt fortrænger dansk frugt og grønt fra butikshylderne

Læs mere

Tal om gartneriet 2012

Tal om gartneriet 2012 Tal om gartneriet 2012 Indholdsfortegnelse TENDENSER... 3 STRUKTUR... 3 ØKONOMI... 4 HOLLAND... 6 TABEL 1 - ANTAL VIRKSOMHEDER MED VÆKSTHUSPRODUKTION... 6 TABEL 2 - AREAL MED VÆKSTHUSPRODUKTION OG DRIVAREAL

Læs mere

Rentespænd og de økonomiske konsekvenser af euroforbeholdet i en krise

Rentespænd og de økonomiske konsekvenser af euroforbeholdet i en krise Danmark og euroen Rentespænd og de økonomiske konsekvenser af euroforbeholdet i en krise Hvad betyder den danske euroundtagelse for de danske rentespænd (forskellen mellem renterne i Danmark og i euroområdet),

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 26. februar 2009 (OR. en) 6553/09 ANTIDUMPING 7 COMER 23 CHINE 7

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 26. februar 2009 (OR. en) 6553/09 ANTIDUMPING 7 COMER 23 CHINE 7 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 26. februar 2009 (OR. en) 6553/09 ANTIDUMPING 7 COMER 23 CHINE 7 RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS FORORDNING om afslutning af den delvise interimsundersøgelse

Læs mere

Bestyrelsens beretning 7 maj 2011

Bestyrelsens beretning 7 maj 2011 Grundejerforeningen JEGUM FERIELAND V/ Formand Carsten Christensen Birkealle 7, 6710 Esbjerg V. Grundejerforeningen Jegum Ferieland. Bestyrelsens beretning 7 maj 2011 Allerførst velkommen til den årlige

Læs mere

Arkæologisk undersøgelse 2008 Tjæreborg

Arkæologisk undersøgelse 2008 Tjæreborg Arkæologisk undersøgelse 2008 Tjæreborg Esbjerg museum I forbindelse med udvidelsen af parkeringspladsen ved Superbrugsen i Tjæreborg, blev der foretaget en kort forundersøgelse, som viste et behov for

Læs mere

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 143 (alm. del) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 143 (alm. del) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg. J.nr. 764-00065 Den Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 143 (alm. del) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg. Spørgsmål 143 Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 6. januar 2008

Læs mere

Forældrekøb giv dit barn en god studiestart

Forældrekøb giv dit barn en god studiestart 22. juli 2008 Forældrekøb giv dit barn en god studiestart Snart kommer det længe ventede brev ind af postsprækken hos de mange unge, der har søgt ind på en videregående uddannelse, og dermed skydes højsæsonen

Læs mere

E. KROMANN THOMSEN. LANDSRETSSAGFØRER VESTERGADE 13-3200 HELSINGE Telefoner: (03) 29 56 12 - (03) 29 56 13 _ GIRO 6005

E. KROMANN THOMSEN. LANDSRETSSAGFØRER VESTERGADE 13-3200 HELSINGE Telefoner: (03) 29 56 12 - (03) 29 56 13 _ GIRO 6005 ' E. KROMANN THOMSEN LANDSRETSSAGFØRER VESTERGADE 13-3200 HELSINGE Telefoner: (03) 29 56 12 - (03) 29 56 13 _ GIRO 6005 tr i. DAGSORDEN 1. VALG AF DIRIGENT 2. GENNEMGANG AF VEDTÆGTER 3. VEDTAGELSE AF VEDTÆGTER

Læs mere

Forlagsstatistikken 2006: Nettoomsætningen steg 2 % i 2006

Forlagsstatistikken 2006: Nettoomsætningen steg 2 % i 2006 statistik Forlagsstatistikken 2006: Nettoomsætningen steg 2 % i 2006 Danske forlags nettoomsætning (ekskl. forhandlerrabat og moms) blev i 2006 2,292 mia. kr. mod 2,234 mia. kr. i 2005, 2,010 mia. kr.

Læs mere

REFERAT FRA ORDINÆR GENERALFOSAMLING GRUNDEJERFORENINGEN BRØNSHOLMDALSVEJ 2 40

REFERAT FRA ORDINÆR GENERALFOSAMLING GRUNDEJERFORENINGEN BRØNSHOLMDALSVEJ 2 40 REFERAT FRA ORDINÆR GENERALFOSAMLING GRUNDEJERFORENINGEN BRØNSHOLMDALSVEJ 2 40 Tid og sted: den 27. januar 2014, kl.19.30 i Medborgerhuset Egedal Fremmødte: hus nr. 4, 6, 8, 10, 14, 16, 18, 20, 22, 24,

Læs mere

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15).

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Salmer: Hinge kl.9: 422-7/ 728-373 Vinderslev kl.10.30: 422-7- 397/ 728-510,v.5-6- 373 Dette hellige evangelium

Læs mere

Jura for spejdere. Skrevet af Annemette Hommel og Dorthe Sølling, De grønne pigespejdere, Præstø Gruppe

Jura for spejdere. Skrevet af Annemette Hommel og Dorthe Sølling, De grønne pigespejdere, Præstø Gruppe Jura for spejdere De relevante bestemmelser i folkeoplysningsloven, forvaltningsloven og offentlighedsloven på almindeligt dansk, samt nogle gode råd særligt med fokus på tilskud efter folkeoplysningsloven.

Læs mere

Børn og unges medievaner i forhold til danske og udenlandske spillefilm Det Danske Filminstitut

Børn og unges medievaner i forhold til danske og udenlandske spillefilm Det Danske Filminstitut Børn og unges medievaner i forhold til danske og udenlandske spillefilm Det Danske Filminstitut Bilag 1: Markedsanalyse af spillefilm for børn og unge Oktober 2009 Manto A/S Knabrostræde 30, 1. sal 1210

Læs mere

skoven NATUREN PÅ KROGERUP

skoven NATUREN PÅ KROGERUP skoven NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning.

Læs mere

BESTYRELSENS BERETNING

BESTYRELSENS BERETNING BESTYRELSENS BERETNING 12 måneder er der gået siden vi sidst holdt generalforsamling. 12 måneder, 52 uger, 366 dage, 8784 timer sådan et runde tal eller sagt på en anden måde: Der er gået et år! Et tilbageblik

Læs mere

Brancheanalyse Automobilforhandlere august 2011

Brancheanalyse Automobilforhandlere august 2011 FAQTUM brancheanalyse Brancheanalyse Automobilforhandlere august 211 FAQTUM Dansk virksomhedsvurdering ApS har beregnet udviklingen hos de danske automobilforhandlere for de seneste 5 år, for at se hvorledes

Læs mere

Evaluering af Udeskole Rønnebæk skole. Udeskole

Evaluering af Udeskole Rønnebæk skole. Udeskole Evaluering af Udeskole Rønnebæk skole Marts 2014 Udeskole Vi var ude i skoven ved et bål hus, og der skulle vi lave nogle opgaver, nogle af opgaverne var matematik idræt musik dansk og naturteknik, vi

Læs mere

Borgerrådgiverens årsberetning 2014.

Borgerrådgiverens årsberetning 2014. Borgerrådgiverens årsberetning 2014. Borgerrådgivningen i Holbæk Kommune har eksisteret siden den 1. januar 2007 efter beslutning truffet af Byrådet den 29. november 2006 i forbindelse med kommunesammenlægningen.

Læs mere

Vi har nu gennem 5 år afviklet et arrangement før generalforsamlingen og det er således blevet et fast indslag.

Vi har nu gennem 5 år afviklet et arrangement før generalforsamlingen og det er således blevet et fast indslag. Tolne Skov ApS Bestyrelsens beretning -Generalforsamlingen, den 23. maj 2017. Velkommen til generalforsamlingen i Tolne Skov. Vi har nu gennem 5 år afviklet et arrangement før generalforsamlingen og det

Læs mere

Cheminova-indslag. 21-Søndag. 26. april 2015

Cheminova-indslag. 21-Søndag. 26. april 2015 5 10 Cheminova-indslag 21-Søndag 26. april 2015 Primært medvirkende: Studievært: Kim Bildsøe Lassen (KBL) Journalist/ (primær vokal fortæller): Martin Torpe (MT) Medarbejder og aktionær: Gunnar Krarup

Læs mere

Bestyrelsens skriftlige beretning ved den 9. ordinære generalforsamling lørdag den 5. april 2008

Bestyrelsens skriftlige beretning ved den 9. ordinære generalforsamling lørdag den 5. april 2008 Bestyrelsens skriftlige beretning ved den 9. ordinære generalforsamling lørdag den 5. april 28 Denne beretning suppleres med formandens mundtlige beretning på generalforsamlingen. Produktionen Vindmøllerne

Læs mere

Udbygning af naturgassystemet i Syd- og Sønderjylland

Udbygning af naturgassystemet i Syd- og Sønderjylland Udbygning af naturgassystemet i Syd- og Sønderjylland Hvad vil Energinet.dk bygge? For at sikre, at danske forbrugere fortsat kan forsynes med naturgas, ønsker Energinet.dk at udbygge gastransmissionsnettet

Læs mere

Evaluering af Projekt SOFIE. en social indsats for udsatte boligområder i Esbjerg

Evaluering af Projekt SOFIE. en social indsats for udsatte boligområder i Esbjerg 2015 Evaluering af Projekt SOFIE en social indsats for udsatte boligområder i Esbjerg Indhold 1.0 Resume... 3 2.0 Indledning... 7 2.1 Baggrund... 7 2.2 Om Projekt SOFIE... 7 2.2.1 Projekt SOFIE's organisation...

Læs mere

Bilag A. Indholdsfortegnelse

Bilag A. Indholdsfortegnelse Bilag A Fortolkning af visse bestemmelser i Arbejdsministeriets bekendtgørelse nr. 96 af 13. februar 2001 om faste arbejdssteders indretning, som ændret ved bekendtgørelse nr. 721 af 22. juni 2006. Indholdsfortegnelse

Læs mere

LO Rebild holdt storstilet 1. maj i Terndrup

LO Rebild holdt storstilet 1. maj i Terndrup LO Rebild holdt storstilet 1. maj i Terndrup Terndrupcentrets torv var næsten ikke stort nok, så mange var mødt frem, da formanden for LO Rebild, Allan Busk, bød velkommen til de mange fremmødte. Men der

Læs mere

Nyt om solcelleanlæg

Nyt om solcelleanlæg - 1 Nyt om solcelleanlæg Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) I sidste uge indgik regeringen sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti en aftale om de

Læs mere

Styrket inddragelse af frivillige på plejecentre SAMMENLIGNING AF FØR- OG EFTERMÅLING

Styrket inddragelse af frivillige på plejecentre SAMMENLIGNING AF FØR- OG EFTERMÅLING Styrket inddragelse af frivillige på plejecentre SAMMENLIGNING AF FØR- OG EFTERMÅLING 2016 Styrket inddragelse af frivillige på plejecentre SAMMENLIGNING AF FØR- OG EFTERMÅLING Sundhedsstyrelsen, 2016.

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 15. november 2004 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 14. januar 2004 af Arrestafdelingen i Horsens. I rapporten tilkendegav jeg at jeg afventede

Læs mere

Referat fra GENERALFORSAMLING. Søndag den 3. maj 2015 kl. 9:30. på Restaurant SØMÆRKET DAGSORDEN

Referat fra GENERALFORSAMLING. Søndag den 3. maj 2015 kl. 9:30. på Restaurant SØMÆRKET DAGSORDEN Gnaverhavens Grundejerforening Referat fra GENERALFORSAMLING Søndag den 3. maj 2015 kl. 9:30 på Restaurant SØMÆRKET DAGSORDEN 1. Valg af dirigent, referent og 2 stemmetællere 2. Bestyrelsens beretning

Læs mere

Arbejdsblad. Indhold. 27. maj 2010 A312. 1 Projektplanlægning 1. 2 Samarbejdet i gruppen 3. 3 Samarbejdet med vejlederne 5

Arbejdsblad. Indhold. 27. maj 2010 A312. 1 Projektplanlægning 1. 2 Samarbejdet i gruppen 3. 3 Samarbejdet med vejlederne 5 Arbejdsblad 27. maj 2010 A312 Indhold 1 Projektplanlægning 1 2 Samarbejdet i gruppen 3 3 Samarbejdet med vejlederne 5 1 Procesanalyse 1 Projektplanlægning I projektarbejdet har vi benyttet Google kalender

Læs mere

Danskernes udespisevaner i 2012

Danskernes udespisevaner i 2012 Økonomisk analyse fra HORESTA september 213 Danskernes udespisevaner i Danskerne aflagde i knap 253 mio. besøg på danske restauranter, cafeer, pizzeriaer, burgerbarer, værtshuse, diskoteker m.v. Dermed

Læs mere

HB-mødet den 23. januar 2016. Mødereferat. Deltagere: OZ5HZ Finn, OZ5KM Kjeld, OZ9VA Arne, OZ1AMK Poul, OZ8XW Flemming

HB-mødet den 23. januar 2016. Mødereferat. Deltagere: OZ5HZ Finn, OZ5KM Kjeld, OZ9VA Arne, OZ1AMK Poul, OZ8XW Flemming Mødereferat Deltagere: OZ5HZ Finn, OZ5KM Kjeld, OZ9VA Arne, OZ1AMK Poul, OZ8XW Flemming Fraværende: OZ3MK Mikael, Lone Mødeleder: OZ5HZ Finn Referent: OZ8XW Flemming 1. Godkendelse af dagsorden: Der var

Læs mere

Vejledning til Naturstyrelsens Skydebanepulje

Vejledning til Naturstyrelsens Skydebanepulje Biodiversitet og arter J.nr. Ref. jafri Den 10. oktober 2014 Vejledning til Naturstyrelsens Skydebanepulje Baggrund Miljøministeren har besluttet at en fortsat indsats til forebyggelse af anskydninger

Læs mere

Indsatsplan for bekæmpelse af Kæmpebjørneklo i Vejen Kommune.

Indsatsplan for bekæmpelse af Kæmpebjørneklo i Vejen Kommune. Indsatsplan for bekæmpelse af Kæmpebjørneklo i Vejen Kommune. Indledning. Denne indsatsplan er et led i en langsigtet og koordineret bekæmpelse af Kæmpebjørneklo i Vejen Kommune. Indsatsplanen dækker hele

Læs mere

Bemærkninger til dom om ændring af regulativ for Gammelå

Bemærkninger til dom om ændring af regulativ for Gammelå Danske Vandløb Att. Knud Erik Bang Pr. e-mail: bang@fibermail.dk 16. november 2015 Bemærkninger til dom om ændring af regulativ for Gammelå Som aftalt skal jeg i det følgende kommentere Silkeborg Kommunes

Læs mere

ANALYSENOTAT Eksporten til USA runder de 100 mia. kroner men dollaren kan hurtigt drille

ANALYSENOTAT Eksporten til USA runder de 100 mia. kroner men dollaren kan hurtigt drille 2005K4 2006K2 2006K4 2007K2 2007K4 2008K2 2008K4 2009K2 2009K4 2010K2 2010K4 2011K2 2011K4 2012K2 2012K4 2013K2 2013K4 2014K2 2014K4 2015K2 2015K4 Løbende priser, mia kroner ANALYSENOTAT Eksporten til

Læs mere

Dagsorden 03/12-15: 1:Godkendelse af dagsorden. -Godkendt. 1.A: Valg af ordstyrer. - Jan Brix. 1.B: Valg af referent. - Bettina Lauritsen

Dagsorden 03/12-15: 1:Godkendelse af dagsorden. -Godkendt. 1.A: Valg af ordstyrer. - Jan Brix. 1.B: Valg af referent. - Bettina Lauritsen Bestyrelses møde Egense Sejlklub Den 03.12.15. kl. 18.00 Indkaldte: Egense sejlklubs bestyrelse: Erik Quist Andersen (EQA), Morten Svoger (MS), Kim Hansen (KH), Jan Brix (JB), Bettina Lauritsen(BL), Suppleanter:

Læs mere

Grundejerforeningen Store Vangen

Grundejerforeningen Store Vangen Grundejerforeningen Store Vangen Generalforsamling 7. april 2010 Referat Bilag a. Bestyrelsens Beretning for 2009 b. Årsregnskab 2009 c. Budget 2010 Dagsorden 1. Valg af dirigent 2. Bestyrelsens beretning.

Læs mere