Til de regionale vækstfora

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Til de regionale vækstfora"

Transkript

1 Til de regionale vækstfora 11. februar 2008 Samarbejde i og sekretariatsbetjening af de regionale vækstfora Danmarks Vækstråd har på sine møder i september og december 2007 drøftet samarbejde, sekretariatsbetjening og opfølgning på de regionale erhvervsudviklingsstrategier i de regionale vækstfora. Rådets drøftelse var bl.a. begrundet i den kritik, som Mandag Morgen rejste desangående i to artikler i henholdsvis august og september Rådets drøftelser viste, at den generelle kritik af vækstfora og den nye struktur for den regionale vækstpolitik, der blev rejst i artiklerne i Mandag Morgen, til dels kan forklares med, at konstruktionen med vækstfora, som ansvarlig for den regionale indsats for vækst og erhvervsudvikling, er ny. Det kan i sig selv begrunde visse indkøringsvanskeligheder med hensyn til samarbejde, opgaver, sekretariatsbetjening mv. Samtidig var indtrykket, at artiklerne var noget skarpt vinklet og generaliserende i sin kritik. Drøftelserne viste dog også, at kritikken berører emner, der i det store hele er relevante og væsentlige, og hvis fremadrettede håndtering vil have væsentlig betydning for, om den nye struktur for regional vækstpolitik bliver succesfuld. Men også, at der på tværs af vækstfora er igangsat forskellige aktiviteter for netop at håndtere disse problemstillinger, og at der er en række gode erfaringer i den henseende. Danmarks Vækstråd har på den baggrund indsamlet eksempler på god praksis fra de regionale vækstfora inden for fire områder, som Rådet identificerede som særligt væsentlige i forhold til det videre arbejde i vækstfora, og hvor vækstforaene med fordel vil kunne lade sig inspirere af hinandens positive erfaringer. De fire områder er: 1) samarbejdet i vækstfora, 2) sekretariatsbetjening, 3) opfølgning på erhvervsudviklingsstrategien, 4) fastholde engagementet i vækstforum. En sammenskrivning af god praksis inden for de fire områder, suppleret med forslag fra Danmarks Vækstråd, er samlet nedenfor. Det er Danmarks Vækstråds håb, at vækstforaene i den løbende diskussion af samarbejde og i forbindelse med implementering og opfølgning af erhvervsudviklingsstrategierne med videre vil lade sig inspirere heraf.

2 2/11 1. Samarbejdet i vækstforum Samarbejdet i vækstfora er helt afgørende for, at medlemmerne reelt tager ejerskab til den opgave, som er tillagt vækstfora, nemlig at skabe de bedste rammer for virksomhedernes udvikling og omstilling, sammenhæng mellem den kommunale og regionale indsats samt en fælles og koordineret erhvervsindsats, hvor videninstitutioners og erhvervslivets faglige ekspertise inddrages aktivt. Tillid mellem de deltagende parter og rammer for samarbejdet, som alle parter er enige om, har stor betydning herfor. Udfordringer: Vækstforas medlemmer kommer fra forskellige faglige kulturer med egne værdier og samarbejdsformer. Repræsentanterne for erhvervslivet er således ofte vant til relativt korte beslutningsveje med stort fokus på handling og resultatskabelse, mens repræsentanter for regioner, kommuner og videninstitutioner er mere vant til længere beslutningsprocesser og konsensusløsninger. Samtidig er beslutningsstrukturen ofte anderledes i erhvervslivet end i politiske råd, nævn og udvalg. Disse forskelle medfører bl.a., at der kan være forskellige opfattelser af relevansen af at deltage i møder, forskelle i debatkultur mv. Arbejdsdelingen mellem regionsrådet og vækstforum er også relevant i denne sammenhæng. Vækstforaene tegner de strategiske linier for den regionale erhvervsudvikling med fokus på de regionale rammevilkår og den erhvervsmæssige specialisering. Og vækstforaene udvikler og prioriterer konkrete initiativer til at fremme den regionale vækst ved at indstille til regionsråd og staten om anvendelsen af midler til erhvervsudviklingsformål. Erhvervsudviklingsstrategien indgår i grundlaget for den regionale udviklingsplan, som regionsrådet skal udarbejde. For så vidt angår de regionale erhvervsudviklingsmidler kan regionsrådet efter indstilling fra vækstfora medfinansiere udviklingen af de vækstvilkår, der har betydning for det regionale erhvervslivs udviklingsbetingelser og konkurrenceevne. Regionsrådet administrerer endvidere anvendelsen af erhvervsudviklingsmidlerne, idet de indgår kontrakter med de udførende erhvervsfremmeenheder. På den måde indgår regionsrådet og vækstforummet i et ligeværdigt samarbejde, hvor medfinansiering af konkrete aktiviteter fordrer begge parters tilslutning. Den løbende dialog mellem regionsrådet og vækstforummets øvrige medlemmer skal sikre en fælles forståelse af de regionale behov, så alle aktører arbejder efter samme mål.

3 3/11 God praksis: Debat- og beslutningskultur Flere vækstfora har i forskellige former nedsat brede sekretariater, der har deltagelse af repræsentanter for erhvervsliv, kommuner, videninstitutioner m.fl. og som således afspejler partnerskabet i vækstfora. I kraft af sin sammensætning kan de brede sekretariater bidrage til at kvalificere og fokusere drøftelserne i vækstforum, herunder afklare mindre væsentlige spørgsmål, så vækstforum kan koncentrere sig om mere overordnede og strategiske spørgsmål. De brede sekretariater er også velegnede til at understøtte regional forankring af erhvervsudviklingsstrategien og de aktiviteter, der igangsættes. Det er vigtigt, at arbejdet i de brede sekretariater og den indsats, der lægges af repræsentanter for partnerskabet, også iagttages i den dagsorden og det materiale, der tilgår vækstforum. Dette er der forskellige erfaringer med på tværs af vækstfora, og det er derfor vigtigt, at de brede sekretariaters opgaver, arbejdsform og beslutningsrum drøftes med henblik på at skabe konsensus herom. Generelt kan formøder mellem repræsentanter for forskellige grupperinger i vækstfora være et udmærket redskab til at sikre en indholdsmæssig afklaring blandt ligemænd og interessevaretagelse, samt en mere effektiv mødegennemførelse. Det bør dog undgås, at drøftelserne på formøder får karakter af beslutninger, der hæmmer en åben og fri debat på møderne i vækstfora. Det gælder også for så vidt angår de formøder, formandskaber for vækstfora eventuelt afholder. Uformelle aktiviteter i tilknytning til møder Møder i vækstfora kan en gang i mellem afsluttes med en fælles frokost eller middag for at give medlemmerne mulighed for at lære hinanden at kende på en mere uformel måde. Der kan fx årligt afholdes et møde som internat, hvor der er afsat tid til mere uformelle drøftelser. Synlighed Som nye aktører på den regionalpolitiske scene har vækstforaene et stort behov for at være synlige og aktive i forhold til omverdenen. Både aviser og regionale tv-kanaler kan give plads til omtale af større initiativer, men sjældent til en gentagen og vedvarende omtale af arbejdet i vækstforum. Fælles kronikker fra vækstforums formandskab kan bidrage til øget synlighed. Samtidig bør formandskabet have fokus på, hvordan vækstforas aktiviteter generelt kan markedsføres.

4 4/11 Egen identitet med selvstændigt logo og design for vækstforum samt egen hjemmeside på internettet kan skabe større tilgængelighed og synlighed om arbejdet i vækstforum. En sådan hjemmeside kan også anvendes til, at alle informationer om den regionale erhvervsudviklingsstrategi, vækstforums møder m.v. gøres tilgængelige. Hjemmesiden kan endvidere udstyres med et lukket forum, hvor bilag til møderne kan hentes, og hvor kun medlemmer af vækstforum har adgang. Et væsentligt aspekt omkring synlighed er afholdelse af møder mellem sekretariatet og de myndigheder og organisationer, der er repræsenteret i vækstforum. Sådanne møder er velegnede til at informere et større bagland om vækstforums strategi og aktiviteter og kan have en generel dagsorden, men kan også vedrøre mere specifikke emner. Ud over at være med til at informere begge veje, er det også et velegnet redskab til at skabe større ejerskab omkring vækstforums strategi.

5 5/11 2. Sekretariatsbetjening En god sekretariatsbetjening af vækstforum har stor betydning for, at vækstforum får mulighed for at tegne de strategiske linier for den regionale erhvervsudvikling, og udvikle og prioritere konkrete initiativer på et kvalificeret grundlag, som kan fremme den regionale vækst. Udfordringer: Det er en balancegang at vælge hvilke sager, der skal forelægges vækstforum. Fx vurderes det generelt ikke at være hensigtsmæssigt, at vækstforum får forelagt en masse mellemregninger i forhold til konkrete initiativer. Der skal således være et konkret bud på indholdet, før vækstforum inddrages. Det er endvidere ikke kun vigtigt at overveje hvilket materiale, der skal tilgå vækstforum, men også i hvilken form. Udfordringen er at skrive kort og klart, hvor sekretariatets indstilling til vækstforum fremgår tydeligt, ligesom tidligere beslutninger, der har relevans for den konkrete sag, bør fremgå af mødematerialet. Endelig er det vigtigt, at omfanget af materialet ikke bliver for voldsomt, og mødemateriale udsendes i henhold til vækstforaenes forretningsorden. Overholdes dette ikke, skaber det generelt dårlige rammer for medlemmernes mødeforberedelse. Endvidere lægges der et ekstra pres på de medlemmer, der må klare sig uden egen sekretariatsbistand, og begrænser den reelle mulighed for dem, der har sekretariatsbistand, at indhente et kvalificeret indspil. God praksis: Cover med klar indstilling Medlemmernes mødeforberedelse lettes betragteligt, når hvert punkt på dagsordenen præsenteres i form af et én-sides cover, der indeholder en kort sagsfremstilling, eventuelt erhvervspolitiske, juridiske og økonomiske overvejelser og en klar indstilling fra sekretariatet til vækstforums beslutning. Coveret ledsages af en sagsfremstilling på max fem sider, hvor sekretariatet gennemgår sagens vigtigste problemstillinger, refererer til tidligere praksis på området, herunder effekter af den hidtidige indsats og perspektiver ved den nye. Eventuelle bagvedliggende bilag kan gøres tilgængelig på vækstforums hjemmeside. Også ansøgninger om medfinansiering præsenteres for vækstforum i form af et kort indstillingsnotat, hvor fokus er på, hvorledes det ansøgte projekt understøtter realiseringen af erhvervsudviklingsstrategien, en vurdering af projektets value for money, deltagerkreds mv. Selve ansøgningen med bilag kan lægges på

6 6/11 hjemmesiden i et lukket forum, hvor kun vækstforums medlemmer har adgang. Opdelt dagsorden Opdeling af dagsordenen i beslutningspunkter (strategiske spørgsmål og indstilling om finansiering) og rene orienteringspunkter gør mødematerialet mere overskueligt. Mødekalender/årshjul Medlemmerne af vækstforum sidder generelt i positioner, der indebærer, at deres kalendere hurtigt fyldes op. Det nødvendiggør, at de ordinære møder i vækstforum aftales i god tid. Endvidere kan der med fordel udarbejdes et årshjul, så møderne i vækstforum kan planlægges og indpasses i forhold til arbejdsopgaver og de eksterne interessenter, der afventer beslutninger og kommentarer fra vækstforum. Det gælder fx for så vidt angår Danmarks Vækstråds opgaver i forhold til at følge fremdriften i de regionale erhvervsudviklingsstrategier og behandling af indstillingerne til den konkurrenceudsatte pulje, Overvågningsudvalget for målet om regional konkurrenceevne og beskæftigelse i forhold til anvendelsen af strukturfondsmidlerne og regionsrådet. Organisering inddragelse af partnerskabet Flere vækstfora har tilknyttet både et bredt sekretariat og et ekspertpanel, der udtaler sig om det faglige indhold af ansøgninger om medfinansiering fra vækstforum. Det brede sekretariat inddrages i forskelligt omfang i forberedelsen af møderne i vækstforum, jævnfør ovenstående afsnit om samarbejde i vækstforum. Et ekspertpanel kan være en vigtig medaktør i den forstand, at der på en række områder er brug for meget specifik faglig viden for at kunne vurdere de erhvervspolitiske perspektiver i det ofte meget tekniske indhold i ansøgningerne. Udtalelser fra ekspertpanelet kan derfor give et vigtigt bidrag til den sagsfremstilling, som sekretariatet forelægger vækstforum.

7 7/11 3. Opfølgning på erhvervsudviklingsstrategien For et år siden, da Danmarks Vækstråd drøftede de regionale erhvervsudviklingsstrategier, foreslog Rådet, at der skulle sættes øget fokus på gennemførelsen af de regionale strategier, herunder effekten af de initiativer, som vækstforaene igangsætter. Rådet besluttede ved samme lejlighed at følge op på de regionale erhvervsudviklingsstrategier to gange årligt. Danmarks Vækstråd vil i stigende grad have fokus på sammenhængen på tværs af de regionale vækstfora og sammenhængen mellem den regionale og nationale indsats for vækst og erhvervsudvikling, herunder partnerskabsaftalerne om vækst og erhvervsudvikling. Som led i vækstforums overvågning af udviklingen i de regionale og lokale vækstvilkår kan vækstforum løbende justere erhvervsudviklingsstrategien. Strategien bliver dermed et dynamisk værktøj for den regionale erhvervsindsats. I den forbindelse er det også vigtigt til stadighed at have fokus på sammenhængen mellem den nye struktur for den regionale vækstpolitik og arbejdsmarkeds- og uddannelsessystemet. De regionale vækstfora og beskæftigelsesråd har gensidige observatørposter, hvorved vækstforum respektive beskæftigelsesråd kan overvære hinandens strategiske drøftelser om den regionale udvikling, og ad den vej understøtter koordineringen mellem beskæftigelses- og erhvervspolitiske indsatser. Koordineringen med uddannelsessystemet kan varetages gennem vækstforums tre medlemmer fra viden- og uddannelsesinstitutioner. Herudover kan vækstforum tage særlige initiativer for at sikre dialogen med regionens øvrige uddannelsesaktører. Det er generelt indtrykket, at der i de enkelte vækstfora er betydeligt fokus på, om de tiltag der iværksættes, også virker, og at der derfor søges etableret en stærk opfølgningskultur, hvor igangsatte initiativer løbende monitoreres. På et mere overordnet niveau har Erhvervs- og Byggestyrelsen taget initiativ til at etablere et fælles målesystem. Udover de regionale vækstforasekretariater deltager også sekretariaterne for de regionale beskæftigelsesråd i dette arbejde. Udfordringer: Af hensyn til en retvisende opfølgning på strategi og handlingsplaner, herunder effektmålinger, skal proceduren om opfølgningen på erhvervsudviklingsstrategien tilrettelægges nu, så de enkelte initiativer kan registrere relevante informationer fra begyndelsen. Realiseringen af opfølgningen på erhvervsudviklingsstrategien kræver, at der er fokus på, hvordan og hvornår der følges op på de opsatte mål i strategien. God praksis: Strategiens udmøntning

8 8/11 De initiativer, som vækstforum iværksætter eller indstiller til medfinansiering, bidrager til at udfolde erhvervsudviklingsstrategien og realisere de erhvervspolitiske mål for den regionale udvikling. Indsatsområderne i strategien er typisk meget bredt beskrevet, hvorfor de kan rumme mange forskellige initiativer. Det er derfor vigtigt, at vækstforum fokuserer på, hvordan hvert enkelt initiativ bidrager til strategiens udfoldelse, ikke mindst på effektsiden således, at der på tværs af de igangsatte initiativer opnås en indsats for at realisere alle de mål, der er formuleret i strategien. Overvågningssystem Sekretariaterne for de regionale vækstfora er i samarbejde med Erhvervs- og Byggestyrelsen ved at etablere et fælles overvågningssystem. Systemet samler data på en række indikatorer, som måler regionernes præstationer og rammevilkår på tre områder, som er vigtige for at skabe regional vækst, og hvor de regionale og lokale aktører har gode muligheder for at påvirke udviklingen: Uddannelse, Iværksætteri samt Innovation, videnopbygning og udvikling. Det fælles overvågningssystem er under løbende udvikling, bl.a. i takt med at der udvikles valide data. Indikatorerne kan anvendes til at beskrive regionernes position i forhold til hinanden og landsgennemsnittet, og vil blive opdateret årligt, så man kan følge den regionale udvikling. Indikatorerne kan fx anvendes til opstilling af mål for den regionale udvikling, opfølgning på strategier, indkredsning af indsatsområder mv. Sekretariaterne kan have behov for at supplere det fælles system med egne indikatorer for at tilgodese specielle ønsker fra vækstforum. Indikatorerne og metoder i forbindelse hermed bør drøftes i den fælles arbejdsgruppe mellem vækstforasekretariaterne og Erhvervs- og Byggestyrelsen, så der er enighed om målemetoder, sikres god datakvalitet med videre. Information om erhvervsudviklingsstrategiens fremdrift Mange af vækstforums interessenter efterspørger information om status på de mange initiativer, der indgår som led i udmøntningen af den regionale erhvervsudviklingsstrategi. Et vækstforum har udviklet oversigtsskemaer, der følger op på implementeringen af strategien med hensyn til status for initiativernes udmøntning, inklusiv partnere og finansiering. En hjemmeside for vækstforum er et naturligt sted at lægge disse informationer. Der kan endvidere stilles krav om, at de ansvarlige for det enkelte projekt bidrager med løbende information om projekternes fremdrift.

9 Information om strategiens fremdrift hører endvidere naturligt hjemme som en del af en informationsstrategi for aktiviteterne i det regionale vækstforum. For at pleje partnerskabet og opretholde den regionale forankring af og ejerskab til erhvervsudviklingsstrategien kan vækstforum tage initiativ til en bredere orientering af interessenterne om fremdrift og status på de større strategiske satsninger, der er igangsat inden for erhvervsudviklingsstrategiens rammer. 9/11

10 10/11 4. Fastholde engagementet i vækstforum Med de store forventninger, der knytter sig til arbejdet i de regionale vækstfora, er det vigtigt at fastholde medlemmernes engagement i arbejdet. Den store forskel i forhold til tidligere er erhvervslivets direkte inddragelse i beslutningsprocessen. Når det gælder om at fastholde engagementet, er der derfor også ekstra fokus på, at erhvervslivets repræsentanter i vækstforaene fortsat deltager aktivt i arbejdet og udtrykker interesse for at fortsætte hermed. Det er indtrykket, at erhvervsrepræsentanterne generelt er positive overfor at have et sted, hvor de kan diskutere med og udfordre politikerne på de spørgsmål, der har særlig betydning for virksomhedernes vækstvilkår og den regionale erhvervsudvikling. Udgangspunktet for at fastholde engagementet er således godt. Udfordringer: Det gælder om at finde den form, der sikrer, at alle medlemmer af vækstforum får mulighed for at påvirke beslutningerne, og derfor føler ejerskab og medansvar i forhold til resultaterne og de beslutninger, der ligger bag. Faglige indlæg, der kan kvalificere drøftelserne og inspirere vækstforummet, er også med til at bibeholde engagementet. God praksis: Faglige og strategiske drøftelser Der kan i relevant omfang afsættes tid til dybere og mere grundige drøftelser af et bestemt tema, som vækstforum har særlig interesse i. De temadrøftelser, som vækstforum afholder, giver mulighed for både at invitere eksterne oplægsholdere og selv have en mere dybtgående drøftelse, end dagsordenen normalt tillader. Det fungerer også godt, når vækstforums egne medlemmer holder oplæg inden for egne kompetenceområder eller interessefelter. Faglige oplæg bidrager til, at medlemmerne får nye input med hjem. Forskellige mødesteder Vækstfora kan holde sine møder forskellige steder i regionen, fx hvor medlemmerne på skift er vært for et møde. Det sikrer, at medlemmerne af vækstforum lærer hele deres geografiske region at kende. Møderne kan afholdes i både offentligt og privat regi, fra universitet til håndværksvirksomhed eller hos regionale erhvervsfremmeaktører, som fx væksthuset, hvor medlemmerne kan blive introduceret til strategier og udfordringer for forskellige virksomheder og organisationer i regionen som led i deres arbejde med at fremme regional vækst.

11 11/11 Projektfadder Et medlem af vækstforum kan tilknyttes som fadder til de større projekter eller satsninger, som vækstforum sætter i værk. Fadderskabet giver medlemmet en særlig forpligtelse og interesse i at følge projektet, ligesom det giver mulighed for at deltage mere aktivt i orienteringen om projektet til vækstforum. Kontakt ved manglende mødedeltagelse At få sæde i et vækstforum er et tillidshverv, og derfor er udgangspunktet, at man deltager i møderne. Dog kan det ikke undgås, at medlemmerne bliver forhindret i at deltage i et eller flere af møderne. Hvis et medlem melder afbud til et møde, kan sekretariatet derfor indhente medlemmets stillingtagen til dagsordenens beslutningspunkter, ligesom sekretariatet i umiddelbar forlængelse af mødet kort bør orientere medlemmet om de trufne beslutninger.

Notat. Vækstfora træffer afgørelse ved simpelt stemmeflertal. I tilfælde af stemmelighed er formandens stemme udslagsgivende. ( 11, stk.

Notat. Vækstfora træffer afgørelse ved simpelt stemmeflertal. I tilfælde af stemmelighed er formandens stemme udslagsgivende. ( 11, stk. Dato: 21. december 2005 Initialer: DKU 1. Lovgrundlag Notat Etablering af vækstforum i Region Syddanmark Den regionale erhvervsudviklingsindsats er fastlagt i Lov om erhvervsfremme (Lov nr. 602 af 24.

Læs mere

Bilag 3A: Oplæg til organisering og involvering UDKAST 31. januar 2019

Bilag 3A: Oplæg til organisering og involvering UDKAST 31. januar 2019 Organisering Fundamentet for BRN s samarbejdsmodel er en netværksorganisation, der består af en fast kerne af aktører samt en ad-hoc baseret organisering og involvering fra sag til sag, hvor vi sammensætter

Læs mere

Forretningsorden for landsstyrelsen i Ungdommens Røde Kors 2014/2015

Forretningsorden for landsstyrelsen i Ungdommens Røde Kors 2014/2015 Forretningsorden for landsstyrelsen i Ungdommens Røde Kors 2014/2015 DENNE FORRETNINGSORDEN Forretningsorden 1. Landsstyrelsen (LS) fastsætter selv sin interne forretningsorden jf. vedtægterne. Forretningsordenen

Læs mere

Forretningsorden for Syddansk Vækstforum

Forretningsorden for Syddansk Vækstforum Forretningsorden for Syddansk Vækstforum Geografisk afgræsning 1. Pr. 19. marts 2018 er der nedsat ét vækstforum, der dækker Region Syddanmark. Sammensætning af Vækstforum 2. Syddansk Vækstforum har 21

Læs mere

BRN. Strategi

BRN. Strategi BRN Strategi 2017-2018 Indholdsfortegnelse Introduktion til BRN...4 Status efter første strategiperiode.....7 Vision, mission og mål........8 Vores indsatsområder......9 Vores samarbejdsmodel.....10 Sådan

Læs mere

Kommunikationspolitik

Kommunikationspolitik BORNHOLMS VÆKSTFORUM Ullasvej 23 3700 Rønne Tlf.: 5692 0000 Fax: 5692 0001 E-mail: regionaludvikling@brk.dk Kommunikationspolitik Bornholms Vækstforum Vedtaget den 4. april 2011 Indledning Vækstforum er

Læs mere

Kommissorium og forretningsorden for SOF-Som i Sønderjylland

Kommissorium og forretningsorden for SOF-Som i Sønderjylland Kommissorium og forretningsorden for SOF-Som i Sønderjylland Læsevejledning: Nærværende kommissorium er udarbejdet med udgangspunkt i udkast til generisk kommissorium for samordningsfora, godkendt på DAK-mødet

Læs mere

I aftalerne har regeringen og de regionale vækstfora sat en række fælles mål og oplistet områder, som parterne er enige om at gøre en særlig indsats

I aftalerne har regeringen og de regionale vækstfora sat en række fælles mål og oplistet områder, som parterne er enige om at gøre en særlig indsats 20. april 2010 Bilag 9c Status på arbejdet med regionale partnerskabsaftaler om vækst og erhvervsudvikling 2007-09. 1. Baggrund Regeringen og de regionale vækstfora indgik i juni 2007 regionale partnerskabsaftaler

Læs mere

Forretningsorden Bornholms Vækstforum

Forretningsorden Bornholms Vækstforum Forretningsorden Bornholms Vækstforum 1. april 2014-31. marts 2018 1 - Navn og adresse 2 - Lovgrundlag 3 - Sammensætning 4 - Opgaver og kompetencer 5 - Beslutningsdygtighed 6 - Møder 7 - Skriftlig høring

Læs mere

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 12. januar 2007 Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 1. Formål med partnerskabsaftalerne Det fremgår af globaliseringsstrategien, at der skal indgås partnerskabsaftaler mellem de regionale vækstfora

Læs mere

Den regionale udviklingsplan - en vision for Tel regional udvikling i Region Midtjylland

Den regionale udviklingsplan - en vision for Tel regional udvikling i Region Midtjylland Regionshuset Viborg Regional Udvikling Skottenborg 26 Procesbeskrivelse for udarbejdelse af 1. generation af Den regionale udviklingsplan for Region Midtjylland Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728

Læs mere

Etablering af Business Region North Denmark.

Etablering af Business Region North Denmark. Punkt 9. Etablering af Business Region North Denmark. 2014-33698. Magistraten indstiller, at byrådet godkender, at Aalborg Kommune tilslutter sig det nye forstærkede samarbejde mellem de nordjyske kommuner

Læs mere

Forretningsorden Bornholms Vækstforum

Forretningsorden Bornholms Vækstforum Forretningsorden Bornholms Vækstforum 1. april 2018-31. marts 2022 1 - Navn og adresse 2 - Lovgrundlag 3 - Sammensætning 4 - Opgaver og kompetencer 5 - Beslutningsdygtighed 6 - Møder 7 - Skriftlig høring

Læs mere

UDKAST TIL Samarbejdsaftale mellem Region Sjælland og Femern Belt Development

UDKAST TIL Samarbejdsaftale mellem Region Sjælland og Femern Belt Development UDKAST TIL Samarbejdsaftale mellem Region Sjælland og Femern Belt Development 1. Parterne mellem Region Sjælland Alléen 15 4180 Sorø EAN-nr.: 5798002040609 Telefon: 70 15 50 00 E-mail: vaekstforum@regionsjaelland.dk

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR LANDSSTYRELSEN I UNGDOMMENS RØDE KORS 2015/2016

FORRETNINGSORDEN FOR LANDSSTYRELSEN I UNGDOMMENS RØDE KORS 2015/2016 FORRETNINGSORDEN FOR LANDSSTYRELSEN I UNGDOMMENS RØDE KORS 2015/2016 DENNE FORRETNINGSORDEN Forretningsorden 1. Landsstyrelsen (LS) fastsætter selv sin interne forretningsorden jf. vedtægterne. Forretningsordenen

Læs mere

Til Erhvervs- og Vækstministeriet. Forslag til lov om dansk turisme

Til Erhvervs- og Vækstministeriet. Forslag til lov om dansk turisme Til Erhvervs- og Vækstministeriet ces@evm.dk OM2@evm.dk 15-08-2013 Sag nr. 14/2419 Dokumentnr. 41422/14 Forslag til lov om dansk turisme Tak for det fremsendte udkast til lov om dansk turisme, som skal

Læs mere

Basisdokument for det fælles EU-kontor i Bruxelles. Et samarbejde mellem Kommunerne, Region Sjælland og Vækstforum

Basisdokument for det fælles EU-kontor i Bruxelles. Et samarbejde mellem Kommunerne, Region Sjælland og Vækstforum Basisdokument for det fælles EU-kontor i Bruxelles Et samarbejde mellem Kommunerne, Region Sjælland og Vækstforum Vedtaget den 30. november 2007 1 Grundlag for det fælles EU-kontors virke...3 Beskrivelse...3

Læs mere

Kommissorier for ledelsesfora

Kommissorier for ledelsesfora Notat Kommissorier for ledelsesfora Ramme for ledelsesorganisationen Dato: 18. marts 2019 Sags nr.: 00.15.00-A00-37-13 Sagsbehandler: SFZ Albertslund er kendt for en stor grad af borgerdeltagelse i den

Læs mere

NOTAT. Til: Møde 22.9.2009 i Udvalg vedrørende evaluering af den politiske. Samspil mellem Regionsrådet og Vækstforum

NOTAT. Til: Møde 22.9.2009 i Udvalg vedrørende evaluering af den politiske. Samspil mellem Regionsrådet og Vækstforum Regionshuset Viborg Regionssekretariatet NOTAT Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Til: Møde 22.9.2009 i Udvalg vedrørende evaluering af den politiske

Læs mere

Følgegruppen for uddannelse og arbejde

Følgegruppen for uddannelse og arbejde Kommissorium for Baggrund Region Syddanmark og de 22 syddanske kommuner har indgået Sundhedsaftalen 2019-2023. Aftalen er godkendt i kommunalbestyrelser og regionsrådet og trådte i kraft den 1. juli 2019.

Læs mere

Påstande og fakta angående vækstforaene

Påstande og fakta angående vækstforaene Påstande og fakta angående vækstforaene UDDYBNING: Påstand 1: Det meste af tiden i vækstforum går med at behandle ansøgninger I 2007 er omkring 25 pct. af tiden i gennemsnit anvendt til at behandle ansøgninger.

Læs mere

Kriterier for projekter til formålsbestemt pulje til Offentlig-Privat Innovation (OPI)

Kriterier for projekter til formålsbestemt pulje til Offentlig-Privat Innovation (OPI) 19. august 2008 Kriterier for projekter til formålsbestemt pulje til Offentlig-Privat Innovation (OPI) Kriterier Vi har i dag kun begrænset viden om, hvilke ideer til innovative offentlig-private samarbejdsprojekter,

Læs mere

Kommissorium for Følgegruppen for uddannelse og arbejde

Kommissorium for Følgegruppen for uddannelse og arbejde Kommissorium for Baggrund Region Syddanmark og de 22 syddanske kommuner har indgået Sundhedsaftalen 2019-2023. Aftalen er godkendt i kommunalbestyrelser og regionsrådet og trådte i kraft den 1. juli 2019.

Læs mere

Forretningsorden. Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering. September 2014

Forretningsorden. Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering. September 2014 Forretningsorden Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering September 2014 1 2 Indhold 1: Baggrund... 4 2: Partnerskabets sammensætning... 4 3: Koordineringsgruppe... 5 4: Sekretariat...

Læs mere

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter Krav 6. Hvordan parterne følger op på aftalen. Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

Partnerskab om gode læringsmiljøer for børn og unge

Partnerskab om gode læringsmiljøer for børn og unge Dato 28.02.13 Dok.nr. 27463-13 Sagsnr. 13/1996 Ref. lcor Projektplan Partnerskab om gode læringsmiljøer for børn og unge Titel Baggrund Formål Mål Partnerskab om gode læringsmiljøer for børn og unge Byrådet

Læs mere

Bilag til pkt. 13 Udkast til VEU samarbejdsaftale

Bilag til pkt. 13 Udkast til VEU samarbejdsaftale Bilag til pkt. 13 Udkast til VEU samarbejdsaftale 1 Skitse til samarbejdsaftale mellem: Det Regionale Arbejdsmarkedsråd i Østjylland og Centerrådet for VEU center MidtØst Centerrådet for VEU center Østjylland

Læs mere

De regionale arbejdsmarkedsråd sætter mål og retning

De regionale arbejdsmarkedsråd sætter mål og retning De regionale arbejdsmarkedsråd sætter mål og retning Fælles pejlemærker Denne folder henvender sig til medlemmerne i de otte regionale arbejdsmarkedsråd (RAR). Den skal give inspiration til arbejdet, så

Læs mere

Kommissorium for HORSENS ALLIANCEN

Kommissorium for HORSENS ALLIANCEN 14. marts 2018 Kommissorium for HORSENS ALLIANCEN 2018-2021 Med HORSENS ALLIANCEN blev der i 2013 skabt en helt ny samarbejdsplatform i Horsens kommune en platform, hvor erhvervslivet, de faglige organisationer

Læs mere

KKR Hovedstaden og nyt erhvervsfremmesystem

KKR Hovedstaden og nyt erhvervsfremmesystem KKR Hovedstaden og nyt erhvervsfremmesystem Anders Mørk Hansen, Formand for embedsmandsudvalget vedr. Vækst, Uddannelse og Beskæftigelse Liselotte Stokholm, Direktør for Væksthus Hovedstaden Nyt erhvervsfremmesystem

Læs mere

Opstart

Opstart 1 2 3 11 12 13 21 22 23 Denne fase fører jer først gennem en række redskaber, som bidrager til at kvalificere, om co-creation metoden er relevant for jeres udfordring. Derefter hjælper fasens øvrige redskaber

Læs mere

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Kommunen er Orla Kastrup Kristensen og Gert

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Kommunen er Orla Kastrup Kristensen og Gert Krav 3. Hvordan parterne følger op på aftalen Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

Regional Udvikling. Direktør Lars Hansson. Havnekonference den 9. september 2009 i Grenaa. www.regionmidtjylland.dk

Regional Udvikling. Direktør Lars Hansson. Havnekonference den 9. september 2009 i Grenaa. www.regionmidtjylland.dk Regional Udvikling Direktør Lars Hansson Havnekonference den 9. september 2009 i Grenaa www.regionmidtjylland.dk Regional Udviklings opgaver Lovgivningsbestemt Regionsrådet: Regional udviklingsplan Uddannelse

Læs mere

Mandat for Grænsehindringsrådet

Mandat for Grænsehindringsrådet Mandat for Grænsehindringsrådet 2018-2021 Baggrund Arbejdet med at fjerne grænsehindringer er højt prioriteret i det nordiske samarbejde som en vigtig men dog afgrænset del af arbejdet med at nå statsministrenes

Læs mere

Krav 5. Sundhedskoordinationsudvalget Kommunal/regionale politiske styregrupper

Krav 5. Sundhedskoordinationsudvalget Kommunal/regionale politiske styregrupper Krav 5. Hvordan parterne følger op på aftalen. Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

Styrke relevansen af uddannelsesudvalgenes arbejde ved at sikre eksternerepræsentanternes indflydelse på mødernes dagsorden og mødeformen

Styrke relevansen af uddannelsesudvalgenes arbejde ved at sikre eksternerepræsentanternes indflydelse på mødernes dagsorden og mødeformen Bilag 6.1.1 20160614 Dato 7. juni 2016 Initialer Ledelses- og Kommunikationssekretariatet Tagensvej 18 2200 København N Tlf. nr. 72 48 75 00 info@phmetropol.dk www.phmetropol.dk CVR. 3089 1732 Koncept

Læs mere

Resultatkontrakter i Regional Udvikling

Resultatkontrakter i Regional Udvikling Resultatkontrakter i Regional Udvikling MEA, Innovatorium Herning 31. marts 2009 www.regionmidtjylland.dk Hvorfor resultatkontrakter? Lovgivningen (erhvervsfremmeloven) Regionsrådet (RR) kan efter indstilling

Læs mere

Sekretariatsledelsen. Onsdag 10. december Regionshuset Niels Bohrs Vej Aalborg Ø

Sekretariatsledelsen. Onsdag 10. december Regionshuset Niels Bohrs Vej Aalborg Ø Sekretariatsledelsen Onsdag 10. december 2014 16.00 18.00 Regionshuset Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg Ø Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden 2. Opsamling på bestyrelsesmøde og direktionsmøde 3. Aktuelle

Læs mere

Temaer for HSU. Godkendt af HSU 24. marts 2014 Revideret februar 2017

Temaer for HSU. Godkendt af HSU 24. marts 2014 Revideret februar 2017 Temaer for HSU Godkendt af HSU 24. marts 2014 Revideret februar 2017 Temaer for HSU Indhold 1. Indledning... 3 2. Temaer... 3 2.1 Mål, strategi og økonomi... 3 2.2 Arbejds- og personaleforhold... 4 2.3

Læs mere

Forslag til model for kommunalt ejerskab i det nye erhvervsfremmesystem i Hovedstaden

Forslag til model for kommunalt ejerskab i det nye erhvervsfremmesystem i Hovedstaden Forslag til model for kommunalt ejerskab i det nye erhvervsfremmesystem i Hovedstaden Sagsfremstilling Med det nye erhvervsfremmesystem bliver det politiske ansvar for erhvervsudvikling entydigt forankret

Læs mere

Vedrørende dagsordenens pkt. 6. Sammenfattende notat vedrørende EU-strukturfondsprogrammerne for perioden

Vedrørende dagsordenens pkt. 6. Sammenfattende notat vedrørende EU-strukturfondsprogrammerne for perioden 20. april 2006 Vedrørende dagsordenens pkt. 6 /lnj-ebst Sammenfattende notat vedrørende EU-strukturfondsprogrammerne for perioden 2006-2013. Pr. 1. januar 2007 får de regionale vækstfora ansvaret for at

Læs mere

Rammer for handlingsplanen

Rammer for handlingsplanen Strategisk fokus for samarbejder Rammer for handlingsplanen Der er fire filtre, som alle skal være opfyldt for at et samarbejde kan udvikles. Hvis dette er opfyldt, kan et samarbejde påbegyndes, og her

Læs mere

Formanden orienterede om, at pressen var inviteret til at overvære første del af mødet.

Formanden orienterede om, at pressen var inviteret til at overvære første del af mødet. 26. juni 2006 1. møde i Danmarks Vækstråd Eksp.nr. 278979 15. juni 2006 /hlm-dep Til stede fra Danmarks Vækstråd: Direktør Lars Nørby Johansen (formand) Finansdirektør Birgit Aagaard-Svendsen (deltog fra

Læs mere

KOMMISSORIUM FOR LOKALUDVALG

KOMMISSORIUM FOR LOKALUDVALG KOMMISSORIUM FOR LOKALUDVALG På baggrund af Borgerrepræsentationens beslutning af 13. oktober 2005 blev der i perioden 2006-2009 nedsat i alt 12 lokaludvalg i 10 bydele efter bestemmelsen i den kommunale

Læs mere

Oprindelig model for kommunernes deltagelse i vækstforumsekretariatet

Oprindelig model for kommunernes deltagelse i vækstforumsekretariatet N O T A T Kommunernes organisering af arbejdet med vækstforum i Region Sjælland Oprindelig model for kommunernes deltagelse i vækstforumsekretariatet Kommunerne i Region Sjælland var tidligere repræsenteret

Læs mere

UDKAST. Kommissorium for Lokaludvalg

UDKAST. Kommissorium for Lokaludvalg Bilag 2: Forslag til revideret Kommissorium for Lokaludvalg Kommissorium for Lokaludvalg På baggrund af Borgerrepræsentationens beslutning af 13. oktober 2005 blev der i perioden 2006-2009 nedsat i alt

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Region Midtjylland Regional Udvikling. Referat. til møde i Vækstforum 4. april 2017 kl. 09:30 i Skriftlig høring. 19.

Region Midtjylland Regional Udvikling. Referat. til møde i Vækstforum 4. april 2017 kl. 09:30 i Skriftlig høring. 19. Region Midtjylland Regional Udvikling 19. maj 2017 /JETSAL Referat til møde i Vækstforum 4. april 2017 kl. 09:30 i Skriftlig høring Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst Side 1 Godkendelse af referat 1 2 Indstillinger

Læs mere

Bilag Evaluering af Metropols bestyrelsesarbejde

Bilag Evaluering af Metropols bestyrelsesarbejde Bilag 8.2 20161212 Evaluering af Metropols bestyrelsesarbejde 2015-16 Evaluering af Metropols bestyrelsesarbejde 2015-2016 I det følgende præsenteres resultaterne af evaluering af Professionshøjskolen

Læs mere

På den baggrund foreslås følgende temaer: Fremme af effektiv energianvendelse og vedvarende energi (Regionalfonden).

På den baggrund foreslås følgende temaer: Fremme af effektiv energianvendelse og vedvarende energi (Regionalfonden). 11. februar 2008 Sag 07/07254 /pvl-ebst 1. Den konkurrenceudsatte pulje 2008 Efter den første ansøgningsrunde til den konkurrenceudsatte pulje af strukturfondsmidler, som fandt sted i andet halvår af 2007,

Læs mere

Hvidovre Kommunes Ungepartnerskab

Hvidovre Kommunes Ungepartnerskab Hvidovre Kommunes Ungepartnerskab Udmøntningsplan Baggrund I Hvidovre gennemfører ca. 85 procent af alle unge en ungdomsuddannelse. Det er et udmærket tal, men der skal sættes målrettet ind for, at kommunen

Læs mere

1. Indledning Temaer Mål, strategi og økonomi Arbejds- og personaleforhold Tillid, samarbejde og trivsel...

1. Indledning Temaer Mål, strategi og økonomi Arbejds- og personaleforhold Tillid, samarbejde og trivsel... HR OG KOMMUNIKATION Temaer for HSU Godkendt af HSU 24. marts 2014 Marts 2014 Udarbejdet af: Jytte Beck, Leila D. Pedersen, Bo M. Pedersen, Ulla Mulbjerg og Erik Knudsen. Temaer for HSU Indhold 1. Indledning...

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Referat onsdag den 28. november 2012 Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Orientering...2 3. KF - Temadrøftelse...3 4. KF - Kunstudvalg i

Læs mere

Introduktion til Syddanmark og Uddannelsesområdet

Introduktion til Syddanmark og Uddannelsesområdet Introduktion til Syddanmark og Uddannelsesområdet Regionsrådet Politisk valgt Valg I november 2009 41 medlemmer Carl Holst (V) 2 1 region - 22 kommuner Areal: 12,191 km 2 Indbyggertal: 1,2 millioner 3

Læs mere

Godkendelse af erhvervsstrategi 'Aalborg bygger bro'

Godkendelse af erhvervsstrategi 'Aalborg bygger bro' Punkt 3. Godkendelse af erhvervsstrategi 2019-2022 - 'Aalborg bygger bro' 2018-085541 Magistraten indstiller, at byrådet godkender Erhvervsstrategi 2019-2022. Lasse P. N. Olsen kan ikke anbefale indstillingen

Læs mere

Tovholdergruppemøde. Kvalificeret Arbejdskraft Business Region North Denmark. Den 27. februar 2015 Rådhus Allé Frederikshavn

Tovholdergruppemøde. Kvalificeret Arbejdskraft Business Region North Denmark. Den 27. februar 2015 Rådhus Allé Frederikshavn Tovholdergruppemøde Kvalificeret Arbejdskraft Business Region North Denmark Den 27. februar 2015 Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn Deltagere Ole Bendix Hjørring Kommune Michael Christensen Mariagerfjord

Læs mere

Tovholdergruppemøde. Kvalificeret Arbejdskraft. Den 12. maj 2016 Kl Mødelokale 142 Stigsborg Brygge Nørresundby

Tovholdergruppemøde. Kvalificeret Arbejdskraft. Den 12. maj 2016 Kl Mødelokale 142 Stigsborg Brygge Nørresundby Tovholdergruppemøde Kvalificeret Arbejdskraft Business Region North Denmark Den 12. maj 2016 Kl. 12.00 13.00 Mødelokale 142 Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby Deltagere Rikke B. Gundersen Frederikshavn

Læs mere

Den internationale handlingsplan (forside)

Den internationale handlingsplan (forside) Den internationale handlingsplan 2012-2013 (forside) 1 Indholdsfortegnelse Indledning s. 3 Temaer 1. Kompetence og uddannelse - Slip internationaliseringen løs s. 4 2. Grøn satsning s. 4 3. Sundhed s.

Læs mere

K K R H O V E D S T A D E N

K K R H O V E D S T A D E N D AG SORDEN 2011 K K R H O V E D S T A D E N Dato : 07-11-2011 Tidspunkt: 10:00 Sted: Vilvorde Kursuscenter, Vilvordevej 70, 2920 Charlottenlund KL s mission Varetage demokratisk styrede kommuners fælles

Læs mere

Navn Business Region North Denmark er en forening bestående af nordjyske kommuner samt Region Nordjylland. Foreningens hjemsted er Aalborg.

Navn Business Region North Denmark er en forening bestående af nordjyske kommuner samt Region Nordjylland. Foreningens hjemsted er Aalborg. Vedtægter for Business Region North Denmark (BRN) 1 Navn Business Region North Denmark er en forening bestående af nordjyske kommuner samt Region Nordjylland. Foreningens hjemsted er Aalborg. 2 Formål

Læs mere

Kommunernes samarbejde regionalt. KKR s rolle og opgaver

Kommunernes samarbejde regionalt. KKR s rolle og opgaver Kommunernes samarbejde regionalt KKR s rolle og opgaver Januar 2010 Kommunernes samarbejde regionalt KKR s rolle og opgaver KL, januar 2010 1. udgave, 1. oplag 2010 Publikationen er udarbejdet af KL Forlagsredaktion:

Læs mere

FAKTA OM REGION NORDJYLLAND

FAKTA OM REGION NORDJYLLAND FAKTA OM REGION NORDJYLLAND 1. Socioøkonomiske karakteristika for Region Nordjylland Region Nordjylland har i alt ca. 600.000 indbyggere, og indbyggertallet har været relativt stabilt de seneste år. Beskæftigelsen

Læs mere

Forretningsorden for Uddannelsespolitisk udvalg

Forretningsorden for Uddannelsespolitisk udvalg FIOLSTRÆDE 44, 1. TH 1171 KØBENHAVN K TLF. +45 33 36 98 00 WWW.DKUNI.DK Forretningsorden for Uddannelsespolitisk udvalg 9. MAJ 2018 J.NR. TKS SIDE 1/6 Formål for Uddannelsespolitisk udvalg 1: Udvalget

Læs mere

Landsbyklynger. Pilotprojektet 2015-2016

Landsbyklynger. Pilotprojektet 2015-2016 Landsbyklynger Pilotprojektet 2015-2016 Baggrund I en situation hvor ændrede erhvervsmæssige og demografiske strukturer i yderområderne øger presset på tilpasning af den kommunale servicestruktur, er det

Læs mere

Tidsplan 2007-2009 for Ballerup Kommunes erhvervspolitik

Tidsplan 2007-2009 for Ballerup Kommunes erhvervspolitik Tidsplan 2007-2009 for Ballerup Kommunes erhvervspolitik Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalgets medlemmer: (A) Henrik Bolberg Formand (A) Ley Plum Næstformand (A) Dorris

Læs mere

Fremtidig lokal og regional tværfaglig struktur vedtaget på LO s ekstraordinære kongres 11. juni 2005

Fremtidig lokal og regional tværfaglig struktur vedtaget på LO s ekstraordinære kongres 11. juni 2005 Fremtidig lokal og regional tværfaglig struktur vedtaget på LO s ekstraordinære kongres 11. juni 2005 Indledning Regeringens strukturreform ændrer danmarkskortet og opgavefordelingen mellem stat, amt og

Læs mere

Rådet for fremtidens kompetencer

Rådet for fremtidens kompetencer Regionshuset Viborg Regional Udvikling Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Rådet for fremtidens kompetencer Nærværende notat beskriver sammensætningen af

Læs mere

Styrelsens arbejdsform

Styrelsens arbejdsform Styrelsens arbejdsform Styrelsesmøder FORRETNINGSORDENS FORMÅL: Forretningsordenen afspejler den til enhver tid gældende organisering af styrelsens arbejde. Organiseringen skal sikre en demokratisk organiseret

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Evaluering af and+ og videreførelse i TAP Evaluering af det 3-årige Center for Arkitektur,

Læs mere

Helhedsorienteret, koordineret og

Helhedsorienteret, koordineret og Kommissorium for udarbejdelse af integrationspolitik I forlængelse af Social- og Sundhedsudvalgets beslutning om at udarbejde et nyt forslag til en integrationspolitik igangsættes en involverende proces,

Læs mere

Procedure for selvevaluering og udvikling af Aalborg Universitets uddannelser

Procedure for selvevaluering og udvikling af Aalborg Universitets uddannelser Ledelsessekretariatet www.kvalitetssikring.aau.dk Juni 2014 Sagsnr.: 2012-412-00017 Procedure for selvevaluering og udvikling af Aalborg Universitets uddannelser Baggrund Procedure for selvevaluering og

Læs mere

Kommunikationsstrategi for Bornholms Vækstforum

Kommunikationsstrategi for Bornholms Vækstforum BORNHOLMS VÆKSTFORUM Landemærket 26 3700 Rønne Tlf.: 5692 0000 Fax: 5692 0001 E-mail: vaekstforum@brk.dk Kommunikationsstrategi for Bornholms Vækstforum Erhvervslivets vilje og evne til vækst er en grundforudsætning

Læs mere

N OTAT. Politiske fokuspunkter for det tværkommunale samarbejde på beskæftigelsesområdet samt de fem KKR-områders organisering

N OTAT. Politiske fokuspunkter for det tværkommunale samarbejde på beskæftigelsesområdet samt de fem KKR-områders organisering N OTAT Politiske fokuspunkter for det tværkommunale samarbejde på beskæftigelsesområdet samt de fem KKR-områders organisering I dette notat er sammenfattet hovedpunkterne i de politiske fokuspunkter for

Læs mere

Forretningsorden for Kontaktudvalget for Arbejdsmarkedets Interessenter (KAI) i Ikast-Brande Kommune

Forretningsorden for Kontaktudvalget for Arbejdsmarkedets Interessenter (KAI) i Ikast-Brande Kommune Forretningsorden for Kontaktudvalget for Arbejdsmarkedets Interessenter (KAI) i Ikast-Brande Kommune Uddrag for kommissorium Det Lokale Beskæftigelsesråd i Ikast-Brande har i forbindelse med offentliggørelsen

Læs mere

Lidt om en forretningsorden

Lidt om en forretningsorden Lidt om en forretningsorden Tanken bag en forretningsorden er, at der skal være et sæt etablerede og anerkendte spilleregler for arbejdet i bestyrelsen. Spillereglerne kan blandt andet sige noget om: -

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Vækstforum Sjælland, Det regionale Arbejdsmarkedsråd Sjælland, VEU-Center Øst og Øerne og VEU- Center Vestsjælland 1

Samarbejdsaftale mellem Vækstforum Sjælland, Det regionale Arbejdsmarkedsråd Sjælland, VEU-Center Øst og Øerne og VEU- Center Vestsjælland 1 Det Regionale Arbejdsmarkedsråd Sjælland Samarbejdsaftale mellem Vækstforum Sjælland, Det regionale Arbejdsmarkedsråd Sjælland, VEU-Center Øst og Øerne og VEU- Center Vestsjælland 1 1. Baggrund Denne samarbejdsaftale

Læs mere

Forretningsorden

Forretningsorden Forretningsorden 2019-2020 Vedtaget af hovedbestyrelsen den 19. januar 2019 med ikrafttrædelse samme dato. 1. Hovedbestyrelsen 1.1 Opgaver og ansvar Hovedbestyrelsens opgave og ansvar er at varetage den

Læs mere

Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet

Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet Dagsorden 1. Danmarks vækstudfordringer 2. Danmarks Vækstråd 3. Rammerne

Læs mere

Forretningsorden for URK s landsstyrelse

Forretningsorden for URK s landsstyrelse Forretningsorden for URK s landsstyrelse 2011-2012 DENNE FORRETNINGSORDEN Forretningsorden 1. Landsstyrelsen (LS) fastsætter selv sin interne forretningsorden jf. vedtægterne. Forretningsordenen er på

Læs mere

Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune

Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune Indledning Norddjurs Kommune har i de senere år sat fokus på mulighederne for at udvikle en folkeskole, hvor de unge i

Læs mere

LOKALE BESKÆFTIGELSESRÅD VELKOMMEN PÅ BANEN

LOKALE BESKÆFTIGELSESRÅD VELKOMMEN PÅ BANEN LOKALE BESKÆFTIGELSESRÅD VELKOMMEN PÅ BANEN VELKOMMEN 03 til samarbejdet i det lokale beskæftigelsesråd Denne pjece er en velkomst til medlemmerne af de nye lokale beskæftigelsesråd. Som led i kommunalreformen

Læs mere

Indstilling. Ny erhvervsplan for Aarhus Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 10. september 2013.

Indstilling. Ny erhvervsplan for Aarhus Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 10. september 2013. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 10. september 2013 Ny erhvervsplan for Aarhus 2014-2017 Et enigt Erhvervskontaktudvalg for Aarhus Kommune (EKU) har den 2. september 2013

Læs mere

Bestyrelse for boligsocial helhedsplan i 9220 Aalborg Øst

Bestyrelse for boligsocial helhedsplan i 9220 Aalborg Øst Bestyrelse for boligsocial helhedsplan i 9220 Aalborg Øst Kommissorium 28. april 2016 1. Baggrund De udsatte boligområder skal udvikle sig til attraktive bydele, med en alsidig beboersammensætning, tryghed,

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. innovationssamarbejder

Bilag : Indsats vedr. innovationssamarbejder 13. september 2019 Sag 2018-17922 Bilag 3.3.1.2: Indsats vedr. innovationssamarbejder Udfordring Innovation er en central drivkraft for virksomheders vækst, udvikling og konkurrenceevne. Danske virksomheder

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPCHO Sags nr.: 1407039 Dok. Nr.: 1599068 Dato: 11. december

Læs mere

Det regionale Arbejdsmarkedsråd Bornholm RAR-møde onsdag den 13. februar 2019 mødematerialet er fortroligt, indtil mødet er afholdt

Det regionale Arbejdsmarkedsråd Bornholm RAR-møde onsdag den 13. februar 2019 mødematerialet er fortroligt, indtil mødet er afholdt Møde i Arbejdsmarkedsrådet, onsdag den 13. februar 2019 kl. 12.00-15.00 Mødet afholdes Paradisvej 3, 3700 Rønne DAGSORDEN 1. Godkendelse af dagsorden 2. af møde i RAR den 26. september 2018 Punkter til

Læs mere

BILAG 5 FAKTA OM REGION MIDTJYLLAND. 1. Socioøkonomiske karakteristika for Region Midtjylland

BILAG 5 FAKTA OM REGION MIDTJYLLAND. 1. Socioøkonomiske karakteristika for Region Midtjylland BILAG 5 FAKTA OM REGION MIDTJYLLAND 1. Socioøkonomiske karakteristika for Region Midtjylland Region Midtjylland har i alt ca. 1.267.000 indbyggere, og indbyggertallet har været svagt stigende de seneste

Læs mere

LOKALE BESKÆFTIGELSESRÅD VELKOMMEN PÅ BANEN

LOKALE BESKÆFTIGELSESRÅD VELKOMMEN PÅ BANEN LOKALE BESKÆFTIGELSESRÅD VELKOMMEN PÅ BANEN VELKOMMEN 03 til samarbejdet i det lokale beskæftigelsesråd Denne pjece er en velkomst til medlemmerne af de nye lokale beskæftigelsesråd. Som led i kommunalreformen

Læs mere

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik 2016-2020 Region Midtjylland Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik udmøntning af den regionale vækst- og udviklingsstrategi Uddannelsespolitik 2016-2020 Kolofon

Læs mere

Udkast til Partnerskabsaftale. mellem

Udkast til Partnerskabsaftale. mellem Udkast til Partnerskabsaftale mellem Indhold Partnerskabet... 3 Aftaleparterne... 3 Baggrund... 3 Formål... 4 Indsatsområder... 4 Koordination af indsats og udveksling af information om praktikpladssøgende...

Læs mere

Vedtægter. for. 1.1 Foreningens navn er Sønderborg Vækstråd. Der er registreret binavne Visit Sønderborg og Sønderborg Iværksætter Service.

Vedtægter. for. 1.1 Foreningens navn er Sønderborg Vækstråd. Der er registreret binavne Visit Sønderborg og Sønderborg Iværksætter Service. Vedtægter for Foreningen Sønderborg Vækstråd 1. Navn, hjemsted 1.1 Foreningens navn er Sønderborg Vækstråd. Der er registreret binavne Visit Sønderborg og Sønderborg Iværksætter Service. 1.2 Hjemstedet

Læs mere

Den overordnede nationale mission for BAR FOKA s mission fremgår af Arbejdsmiljølovens 14 a:

Den overordnede nationale mission for BAR FOKA s mission fremgår af Arbejdsmiljølovens 14 a: 1. MISSION Den overordnede nationale mission for BAR FOKA s mission fremgår af Arbejdsmiljølovens 14 a: Det enkelte branchearbejdsmiljøråd skal inden for rådets område bistå branchens virksomheder med

Læs mere

Vedtægter for Foreningen Sønderborg Vækstråd

Vedtægter for Foreningen Sønderborg Vækstråd Vedtægter for Foreningen Sønderborg Vækstråd 1. Navn, hjemsted 1.1. Foreningens navn er Sønderborg Vækstråd. Der er registreret binavne Sønderborg Iværksætter Service og Sønderborg Konference og Event

Læs mere

Turisme Business Region North Denmark

Turisme Business Region North Denmark Tovholdergruppemøde Turisme Business Region North Denmark 21. oktober 2015 Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg Ø Deltagere Lise-Lotte Stisager Frederikshavns Kommune Tanja Christiansen Morsø Kommune Martin

Læs mere

UDKAST. Udkast til partnerskabsaftale mellem Frederiksberg Kommune og Region Hovedstadens Psykiatri. Indgået dato

UDKAST. Udkast til partnerskabsaftale mellem Frederiksberg Kommune og Region Hovedstadens Psykiatri. Indgået dato UDKAST Udkast til partnerskabsaftale mellem Frederiksberg Kommune og Region Hovedstadens Psykiatri Indgået dato Indhold i partnerskabsaftalen: 1. Aftalens parter... 3 2. Formål... 3 3. Visioner for partnerskabet...

Læs mere

Vedtægter for Femern Bælt Komitéen

Vedtægter for Femern Bælt Komitéen Vedtægter for Femern Bælt Komitéen 1 Navn og hjemsted Femern Bælt Komitéen er oprettet d. 11. maj 2009 med hjemsted i henholdsvis Kreis Ostholstein og Region Sjælland. 2 Femern Bælt Komitéens formål Femern

Læs mere

Turisme Business Region North Denmark

Turisme Business Region North Denmark Turisme Business Region North Denmark 2. september 2016 Baggrund for fælles indsats for turismen i Nordjylland Med vedtagelse af vækstplan for turisme i Danmark og ny national organisering af turismefremme

Læs mere

2) Foregår rekrutteringen af nye bestyrelsesmedlemmer til IT-Universitetet på en hensigtsmæssig måde?

2) Foregår rekrutteringen af nye bestyrelsesmedlemmer til IT-Universitetet på en hensigtsmæssig måde? Bilag 9 Evaluering af bestyrelsens arbejde på IT-Universitetet Bestyrelsesmedlem: Dato for samtale: Bestyrelsens størrelse og sammensætning 1) Har bestyrelsen på IT-Universitetet den rigtige størrelse?

Læs mere

1. Genbehandling - Samfundsansvar (CSR) i små og mellemstore virksomheder

1. Genbehandling - Samfundsansvar (CSR) i små og mellemstore virksomheder 1. Genbehandling - Samfundsansvar (CSR) i små og mellemstore virksomheder RESUMÉ Stamdata Journalnummer Ansøger: Indsatsområde Fokusområde: 2011-155143 Væksthus Nordjylland Virksomhedsrettet Kompetenceudvikling

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere