Notat af om møderunden med de syddanske kommuner i efteråret 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Notat af om møderunden med de syddanske kommuner i efteråret 2014"

Transkript

1 27. januar 2015 Notat af om møderunden med de syddanske kommuner i efteråret 2014 Baggrund På baggrund af beslutningen på regionsrådsmøde den 25. august 2014 har Udvalget for Regional Udvikling i perioden 19. august til den 27. november afholdt møder med de syddanske kommuner, KKR, Syddansk Uddannelsesaftale, Mobilitetsrådet m.fl. Formålet med møderne har været at gøre status på initiativerne under den nuværende regionale udviklingsplan og samle input til den kommende regionale vækst- og. I dette bilag fremlægges først de regionale udfordringer og aktuelle hovedaktiviteter samt de input til indsatsområder i den regionale udviklingsplan og den kommende vækst- og, som har været gennemgående på tværs af kommuner og byregioner. Herefter fremlægges de udfordringer, aktuelle hovedaktiviteter og input, som har været særligt fremtrædende blandt kommunerne i de enkelte byregioner. Indhold Region Syddanmark. Overordnede udfordringer for væksten i de syddanske kommuner, samarbejdsaktiviteter og input til prioriterede indsatsområder i den nye vækst- og. Trekant (Billund, Fredericia, Kolding, Middelfart, Vejen og Vejle kommuner) Sønderjylland (Haderslev, Sønderborg, Tønder og Aabenraa kommuner) Fyn (Assens, Faaborg-Midtfyn, Kerteminde, Langeland, Middelfart, Nordfyns, Nyborg, Odense, Svendborg og Ærø kommuner). Sydvestjylland (Esbjerg, Fanø, Varde og Tønder kommuner)

2 Region Syddanmark Udfordringerne i Region Syddanmark er beskrevet i Udfordringsbillederne og de syddanske kommuner har på møderne givet udtryk for, at de genkender det billede, analysen tegner. Syddanmark i Syddanmark Syddanmark Stigende tilflytning til regionen: Tilflytningen til Region Syddanmark har været stigende og er steget mere end fraflytningen. Gennemsnitligt årlig produktivitetsstigning: Den årlige gennemsnitlige produktivitetsstigning er den næsthøjeste blandt de fem regioner. Iværksætternes jobskabelse: En iværksætter i Syddanmark skaber flere job i gennemsnit end i de øvrige regioner Stor privat sektor: De private arbejdspladser udgør en stor andel af arbejdspladserne i Syddanmark. Urbanisering og byernes udvikling. Borgerne flytter i stigende grad fra land til by og de syddanske byer konkurrerer med byer i hele landet. Der er særligt mange unge, der flytter fra Syddanmark, og ikke vender tilbage til regionen igen. Kompetencer under pres. De unge fraflyttere opnår et højere uddannelsesniveau end de, der flytter tilbage eller bliver i regionen. Der er relativt mange ufaglærte og unge mænd, der ikke får en erhvervskompetencegivende uddannelse. Samtidig efterspørger virksomhederne kvalificeret arbejdskraft. Lav vækst og tabte arbejdspladser. Regionen har i en årrække haft lav økonomisk vækst og tabt mange arbejdspladser. Huller i det gode liv bremser væksten. Borgernes helbred er relativt udfordret og utryghed og ulighed opleves i tiltagende grad. Højhastighedssamfundet. Den teknologiske udvikling øger forbruget og råvarepriserne, og klimaforandringerne presser sig på. Den Regionale udviklingsplan er en helhedsplan for hovedaktiviteterne i Syddanmark inden for uddannelses, erhvervs-, kultur- og klima samt det grænseoverskridende samarbejde. Planen beskriver de fælles initiativer: Viden. Regionen og kommunerne samarbejder om at styrke det fælles vidensgrundlag. Bl.a. Kontur og målingen af det gode liv, relations- og flytteanalyser, byanalyser og sundhedsprofilerne. Uddannelse. Uddannelsesniveauet løftes bl.a. gennem Syddansk Uddannelsesaftale, der samler de centrale aktører om fælles initiativer, der fx gennem projektet Hold fast skal sikre at flere gennemfører en ungdomsuddannelse og gennem projektet Work live stay skal tiltrække og fastholde højtuddannet arbejdskraft. Infrastruktur. Fremme af de tre syddanske infrastrukturprioriteter, herunder afklaring af timemodellen og en fælles trekantområdestation. Klima. Kommunalt og regionalt samarbejde, der kan bidrage til de kommunale strategiske energiplaner. Der arbejdes desuden med grundvandskort, der kan vise, hvilke områder, der risikerer at blive ramt af oversvømmelser som følge af grundvandsstigninger.

3 Emner og udfordringer som de syddanske kommuner finder skal prioriteres i den nye vækstog : Byregioner. Forståelse af hvordan byer hænger sammen inden for en byregion og hvordan den enkelte byregion hænger sammen med andre byregioner. Byer, herunder de mindre byers tilstand, udvikling, ressourcesammensætning og deres betydning for landområderne. Bosætning, bla. bedre forståelse af til- og fraflytning Urbanisering. Bevægelsen fra land til by, fraflytning fra regionen og til de større byer. Uddannelse, herunder hjerneflugt, kompetenceløft og adgang til kvalificeret arbejdskraft. Erhvervsudvikling, arbejdspladser, og arbejdsmarkedet. Tilgængelighed og mobilitet både i byer og i landområder Infrastruktur, herunder banestrategi, grænsebanegård, fælles trekantområdestation, midtjysk motorvej m.m., Vidensdelen fra RUP en, bl.a. Kontur og måling af Det Gode Liv Digital infrastruktur. Bredbånd, mobildækning Natur og miljø samt klimaudfordringer som en integreret del af tænkningen om byudvikling og attraktivitet. Kultur, oplevelser og fritid, herunder betydningen for attraktivitet Borgernes sundhed, både betydningen ift. Det Gode Liv, sundhedsudgifter og arbejdsstyrke. Udviklingen i yderområder. Jyllandskorridorarbejdet, fra Hamborg til Skagen eller sydvestnorge Grænsesamarbejde.

4 TREKANTOMRÅDET (Billund, Fredericia, Kolding, Middelfart, Vejen og Vejle kommuner) Trekant har en stor koncentration af mennesker og arbejdspladser, men oplever i stigende grad pres fra globaliseringen og urbaniseringen. Dele af Trekant er udfordret med hensyn til at fastholde og tiltrække virksomheder og borgere. Ét af de indsatsområder som Trekant ønsker prioriteret, er en regional banestrategi med henblik på at øge mobilitet og sammenhæng i den kollektive trafik i Syddanmark. Trekant i Trekant Ressourcestærke borgere: Den forventede middellevetid i kommunerne er høj, der er få borgere i lavindkomstgruppen, og kommunernes borgere er i højere grad tilfredse med det, de har opnået i livet. Mange arbejdspladser: Kommunerne ligger centralt placeret i Jyllandskorridoren og vil kunne drage fordel af at ligge mellem vækstcenteret i Østjylland og i Hamborg. Der er adgang til et stort antal arbejdspladser pga. den centrale placering i forhold til de store arbejdspladskoncentrationer i både Aarhus og Odense. Et godt fundament for de unge: I kommunerne i Trekant forventes de unge i højere grad at få en ungdomsuddannelse, hvilket er et vigtigt fundament for både job og videre uddannelse. Infrastruktur, herunder trængsel. Urbanisering. Søgning mod de større byer, herunder unge, der flytter til uddannelsesbyer og ikke i tilstrækkelig grad vender tilbage. Demografisk udvikling. I fremtiden vil der være færre til at forsørge flere. Uddannelse og opkvalificering af arbejdskraft. Kompetencebehovet er stigende og der er bl.a. behov for opkvalificering af ufaglærte. Viden. Kommunerne og Regionen samarbejder om analyser, der kan bidrage til ny viden om byerne i Trekant. Infrastruktur. Arbejdet med at fremme de syddanske prioriteter er bl.a. rettet mod at øge mobiliteten og reducere trængselsproblemer i Trekant. Erhvervsudvikling. Regionsrådet og Syddansk Vækstforum støtter en række erhvervsprojekter i Trekant. Det er et område, der har regionens mest koncentrerede afsæt for forretnings oplevelseserhverv, der fokuserer på erhverv inden for turisme- og designudvikling. Uddannelse. Foruden aktiviteter i Syddansk Uddannelsesaftale er der flere samarbejdsprojekter i Trekant fx Rekruttering af elever med bredere forudsætninger til social- og sundhedsuddannelsen og Udvikling af nye 10. klasses tilbud efter modellen. Kultur. Der samarbejdes bl.a. med kommunerne om projektet med at lave en festuge i Trekant. Regional banestrategi, herunder undersøgelse af grundlaget for en fælles trekantområdestation. Byregionalt perspektiv. Viden om byregional sammenhæng, særligt hvordan byregion Trekant hænger sammen med andre byregioner. Jyllandskorridoren. Fortsættelse af jyllandskorridor-projektet, hvor der arbejdes for at styrke den vestdanske forbindelse med Hamborg. Viden om de mindre byer. Flere kommuner ønsker at få mere viden om deres mindre byer, som kan understøtte deres byudviklingsprojekter. Uddannelse og kompetenceniveau, herunder opkvalificering. Klimatilpasning.

5 SØNDERJYLLAND (Haderslev, Sønderborg, Tønder og Aabenraa kommuner) Det sønderjyske område oplever forskellige udfordringer, men bl.a. deres geografiske placering tæt på grænsen er en væsentlig styrke. Ét af de områder, som de sønderjyske kommuner ønsker prioriteret i den nye strategi er det potentiale, der ligger i grænse. Sønderjylland Vækstudfordringe r i Sønderjylland Produktivitetsudvikling: De sønderjyske kommuner har haft en positiv gennemsnitlig årlig produktivitetsudvikling. Tilfredshed hos borgerne: I de fire sønderjyske kommuner svarer borgerne, at de i højere grad er tilfredse med deres levestandard og det, de har opnået i livet. Nærheden til Hamborg: Naboskabet til Tyskland og samarbejdet over grænsen er en særlig styrkeposition for de sønderjyske kommuner. Det kommer bl.a. til udtryk ved en høj andel af eksportvirksomheder i de sønderjyske kommuner. Befolkningsudvikling, urbanisering og demografi. Kommunerne udfordres af faldende befolkningstal og udviklingen i befolkningssammensætningen. Bl.a. fordi unge, der søger mod uddannelsesbyerne, vender tilbage i for lille et omfang. Uddannelsesniveau. Der er en stigende efterspørgsel på uddannet arbejdskraft og kompetenceløft af bl.a. ufaglærte. Beskæftigelse. I flere af de sønderjyske kommuner er beskæftigelsesfrekvensen relativt lav. Grænseoverskridende samarbejde. Jyllandskorridorprojektet og analyse af baneforholdene for nord-sydkorridoren mellem Aarhus/Odense og Hamborg som indspil til en vestdansk udviklingskorridor. Uddannelse. Foruden aktiviteter i Syddansk Uddannelsesaftale er der flere samarbejdsprojekter i Sønderjylland, herunder Undervisning i bevægelse, der gennem nye forløb særligt skal kvalificere særligt flere unge mænd til en ungdomsuddannelse. Viden om grænseregionen. Regionalt og kommunalt samarbejde om analyser, der skaber synlighed og viden om grænseregionens potentialer. Grænsebarometeret, hvor tællinger af person- og varebiler og surveys indgår, er et eksempel. Erhverv. Regionsrådet og Syddansk Vækstforum støtter en række erhvervsprojekter i. Inden for energieffektiviseringsdelen i forretnings Bæredygtig energi udgør Sønderborg et koncentreret afsæt. Kultur. Dybbøl-markeringen, Ishockey kvalifikationsturneringen og projektet om et filmvæksthus i Tønder er bl.a. blevet støttet i samarbejde med aktører i det sønderjyske område. Regional banestrategi, herunder grænsebanegård og bedre forbindelse over grænsen. Byregionalt perspektiv. Viden om hvordan byer hænger sammen inden for byregionen og hvordan den enkelte byregion hænger sammen med andre byregioner. Behovet for viden om sammenhængen med Flensborg og Nordtyskland generelt blev fremhævet. Infrastruktur og tilgængelighed. Fokus på Jyllandskorridoren, Fyn-Als-forbindelsen. Uddannelse og kompetencer, herunder fortsat decentral uddannelsesstruktur og behov for kvalificeret arbejdskraft (både højtuddannet og erhvervsfaglig). Turisme. Grænseoverskridende turismeudvikling. Udviklingen i de mindre byer. Viden om de mindre byers tilstand, udvikling, ressourcesammensætning og deres betydning for landområderne.

6 FYN (Assens, Faaborg-Midtfyn, Kerteminde, Langeland, Middelfart, Nordfyns, Nyborg, Odense, Svendborg og Ærø kommuner). De fynske kommuner er tæt forbundet og udviklingen i den ene kommune påvirker således mange andre kommuner. Fyn betragtes som en sammenhængende byregion, hvilket indebærer fælles udfordringer og fælles potentiale. Der er et behov for at øge forståelsen for sammenhængen internt og sammenhængen med andre byregioner, herunder Trekant, Aarhus- og hovedstads. En stærk infrastruktur er afgørende både for den interne sammenhæng og for sammenhængen til de andre byregioner. Det tredje spor på E20 og letbanen er derfor eksempler på centrale prioriteter på Fyn. styrker på Fyn på Fyn Overlevelsesdygtige iværksættere: I de fleste kommuner i Byregion Fyn er der en høj andel af iværksættere, der stadig eksisterer efter 5 år. Central placering: Kommunernes placering tæt på Odense, der er Danmarks tredjestørste by og blandt andet har mange uddannelsesmuligheder er en styrke, men Fyn ligger også centralt ift. resten af Danmark. Tryghed: I kommunerne i Byregion Fyn er bekymringen for at blive udsat for vold lav blandt borgerne, og det er vigtigt for en følelse af generel tryghed. Befolkningsudvikling og demografi. Flere kommuner udfordres af faldende indbyggertal og udviklingen i befolkningssammensætningen (herunder særligt ø-kommunerne). Bosætning og urbanisering. Fraflytning er en udfordring, særligt fordi de unge i for lille et omfang vender tilbage. Yderområder. Der er tre yderområdekommuner på Fyn og de er særligt udfordrede ift. befolkningsudvikling og tab af arbejdspladser. Arbejdspladser. Gennem de seneste år er der tabt mange arbejdspladser på Fyn. Infrastruktur, herunder digital. Den digitale infrastruktur er utilstrækkelig flere steder på Fyn. Derudover har flere kommuner forskellige ønsker til forbedring af infrastrukturen. Beskæftigelse. Andelen af beskæftigede borgere er flere steder relativt lav. Viden om Fyn og Fynsprojektet (Byregion Fyn). Byregion Fyn opstiller fælles pejlemærker og prioriteter for det planstrategiske samarbejde på Fyn. Regionen bidrager til samarbejdet, bl.a. gennem Kontur Fyn og Videnerhverv Fyn. Uddannelse. Foruden aktiviteterne i Syddansk Uddannelsesaftale samarbejdes der bl.a. med Assens Kommune om uddannelsesruter. OUH. Etablering af det nye universitetshospital er en fælles hovedaktivitet, hvilket vil bidrage til at skabe nye arbejdspladser, bosætning m.m. Letbanen i Odense. Et infrastrukturprojekt, der vil skabe ny vækst og udvikling i regionens største by. Regionsrådet har bevilget midler til projektet. Erhverv. På erhvervs støtter Regionsrådet og Vækstforum flere forskellige projekter på Fyn. Inden for forretnings sundheds- og velfærdsinnovation er Odense regionens mest koncentrerede afsæt. Kultur. Der er igangsat en lang række kulturprojekter, herunder fejringen af Carl Nielsen og H.C. Andersen-projekter. Bosætning. Analyse af højtuddannedes flyttemotiver til bosætningsstrategier. Byregionalt perspektiv. Viden om, hvordan byer hænger sammen inden for byregion Fyn og hvordan den enkelte byregion hænger sammen med andre byregioner fx Trekant. Herunder Odenses rolle som hovedby og drivkraft for Fyn og Syddanmark. Udviklingen i de mindre byer. Viden om de mindre byers tilstand, udvikling, ressourcesammensætning og deres betydning for landområderne. Tilgængelighed og mobilitet. Flere kommuner fremhæver betydningen af tilgængelighed (herunder digital) og mobilitet for vækst og udvikling. Bosætning og attraktivitet. Fokus på at tiltrække og fastholde borgere.

7 SYDVESTJYLLAND (Esbjerg, Fanø, Varde og Tønder kommuner) Sydvestjylland er udfordret på bl.a. urbanisering og demografi. I samarbejde med de sydvestjyske kommuner sættes der fokus på unge og deres flyttemønstre. Også i den kommende strategi foreslår kommunerne, at der er opmærksomhed på denne problematik for at øge tilbageflytning til Syddanmark og derigennem modvirke demografiske udfordringer og stigende efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft. Sydvestjylland i Sydvestjylland Tryghed: Der er få tyverier og indbrud i de vestjyske kommuner, og det er med til at gøre trygheden blandt borgerne højere i de fleste kommuner. Offshore: Kommunerne i Sydvestjylland har en særlig styrke via deres placering ved Vadehavet og Vesterhavet, der både er afsæt for deres stærke turismeerhverv og deres omfattende aktiviteter inden for energi og offshore Stærke relationer: I de fleste kommuner i Sydvestjylland er borgerne tilfredse med deres relationer til andre i nær og deres relationer til de nærmeste. Urbanisering og bosætning. Der er en bevægelse fra land til by også internt i kommunerne, og samtidig konkurrerer Esbjerg by med de andre store danske byer. Demografisk udvikling. Befolkningssammensætningen er en udfordring og den forstærkes bl.a. af fraflytningen af unge. Kvalificeret arbejdskraft og få højtuddannede borgere. Der er en efterspørgsel efter kvalificeret arbejdskraft, herunder højtuddannede. Byroller og byfunktioner. Der samarbejdes om analyser af byroller og byfunktioner, herunder mindre byer og byplanlægning i Esbjerg. Bosætning. Analyse af højtuddannedes flyttemotiver til bosætningsstrategier. Turisme. Analyse af turisme i Sydvestjylland. Erhverv. Regionsrådet og Syddansk Vækstforum støtter en række erhvervsprojekter i. Området med Esbjerg i spidsen, er regionens mest koncentrerede afsæt for offshoredelen i forretnings Bæredygtig energi. Uddannelse. Foruden aktiviteterne i Syddansk Uddannelsesaftale, så samarbejdes der med flere af kommunerne om projekter som for eksempel Rekruttering af elever med bredere forudsætninger til social- og sundhedsuddannelsen, der skal styrke rekrutteringen til uddannelsen og overgangen til videregående uddannelser. Kultur. Der er flere fælles projekter i Sydvestjylland, bl.a. Wadden Tide med internationale udstillinger og workshops med Vadehavet som omdrejningspunkt. Arbejdskraft. Udfordringerne med at tiltrække udenlandsk og højtkvalificeret arbejdskraft forsøger man at løse bl.a. gennem foreningen Work-live-stay, der er startet og finansieres af regionsrådet. Byregionalt perspektiv. Viden om hvordan byer hænger sammen inden for byregion Sydvestjylland, og hvordan den enkelte byregion hænger sammen med andre byregioner fx Trekant. Turisme. Udvikling af turismen. Uddannelse og kompetencer. Højere uddannelsesniveau og tiltrækning af kvalificeret arbejdskraft. Desuden fortsat decentral uddannelsesstruktur. Offshore. Fastholde og udvikle Esbjergs styrkeposition og rolle som drivkraft inden for energi og offshore.

Udkast: overdragelsesnotat til det nye regionsråd

Udkast: overdragelsesnotat til det nye regionsråd Udkast: overdragelsesnotat til det nye regionsråd Visionen for den regionale udviklingsplan 2012 15 har det gode liv som vækstskaber og viderefører visionen og arbejdet fra den første udviklingsplan, der

Læs mere

Udkast: overdragelsesnotat til det nye regionsråd

Udkast: overdragelsesnotat til det nye regionsråd Udkast: overdragelsesnotat til det nye regionsråd Visionen for den regionale udviklingsplan 2012-15 har det gode liv som vækstskaber og viderefører visionen og arbejdet fra den første udviklingsplan, der

Læs mere

RUP udvalgets overdragelsesnotat til det nye regionsråd

RUP udvalgets overdragelsesnotat til det nye regionsråd RUP udvalgets overdragelsesnotat til det nye regionsråd Visionen for den regionale udviklingsplan 2012 15 har det gode liv som vækstskaber og viderefører visionen og arbejdet fra den første udviklingsplan,

Læs mere

Regionshuset, Vejle 11. juni Regional Udvikling. v/vicedirektør for Regional Udvikling Anita Bisgaard

Regionshuset, Vejle 11. juni Regional Udvikling. v/vicedirektør for Regional Udvikling Anita Bisgaard Regionshuset, Vejle 11. juni 2013 Regional Udvikling v/vicedirektør for Regional Udvikling Anita Bisgaard Regional Udviklings mål for 2016 Konkurrencedygtige virksomheder En veluddannet arbejdskraft Effektiv

Læs mere

Input til vækst- og udviklingsstrategien

Input til vækst- og udviklingsstrategien Input til vækst- og udviklingsstrategien Dialog om de syddanske udfordringsbilleder på KKR-mødet i september Efterårets møder mellem kommunerne og regionen Syddansk Mobilitetsråd Syddansk Uddannelsesaftale

Læs mere

Referat fra møde mellem de sønderjyske kommune og Region

Referat fra møde mellem de sønderjyske kommune og Region Referat fra møde mellem de sønderjyske kommune og Region Syddanmark Tidspunkt: 04. februar 2019 kl. 12.30-14.00 Sted: Fuglsangscenteret, mødelokale 2c, Søndermarksvej 150, 7000 Fredericia Deltagere: Fra

Læs mere

Byregion Fyn. Hvorfor samarbejder de fynske kommuner?

Byregion Fyn. Hvorfor samarbejder de fynske kommuner? Byregion Fyn Hvorfor samarbejder de fynske kommuner? Hvad betyder det egentlig, når vi på Fyn er begyndt at tale om en byregion? Definition af en byergion Et forsøg på en definition af en byregion De store

Læs mere

PLUS PÅ ALLE PARAMETRE. State of the Region SYDDANMARK. Stephanie Lose gør status over regionen anno 2016

PLUS PÅ ALLE PARAMETRE. State of the Region SYDDANMARK. Stephanie Lose gør status over regionen anno 2016 SYDDANMARK State of the Region PLUS PÅ ALLE PARAMETRE Stephanie Lose gør status over regionen anno 2016 Styrker, udfordringer og samarbejdsområder i de fire byregioner 1 intro Tekst: Thomas Laursen / Foto:

Læs mere

TAL TEMA SYDDANMARK I. Haderslev, Kolding og Vejen. Globalisering BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK

TAL TEMA SYDDANMARK I. Haderslev, Kolding og Vejen. Globalisering BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK SYDDANMARK I TAL BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK TEMA Globalisering, og, og kommuner rammes af globaliseringen og den generelle lavkonjunktur i form af udflytning af arbejdspladser. Nye job kræver

Læs mere

BYREGIONER I DANMARK. Jyllandskorridoren. TEMA: Business Region Aarhus Pendlingsanalyse -- // --

BYREGIONER I DANMARK. Jyllandskorridoren. TEMA: Business Region Aarhus Pendlingsanalyse -- // -- BYREGIONER I DANMARK Jyllandskorridoren TEMA: Business Region Aarhus Pendlingsanalyse -- // -- INDHOLD Et blik på helheden Sammenhæng og afhængighed... 3 Overblik... 4 Den eksterne pendling... 7 Perspektiv

Læs mere

EKSPORT I TAL - REGIONEN OG KOMMUNERNE I PERSPEKTIV

EKSPORT I TAL - REGIONEN OG KOMMUNERNE I PERSPEKTIV Regional Udviklingsplan EKSPORT I TAL - REGIONEN OG KOMMUNERNE I PERSPEKTIV Virksomheder Beskæftigelse Omsætning Udvikling SYDDANSKE EKSPORTVIRKSOMHEDER VIDEN TIL VÆKST EKSPORTEN I TAL er et initiativ

Læs mere

Uddannelse i Region Syddanmark - kommunale uddannelsesprofiler. Regional udvikling Strategi og Analyse

Uddannelse i Region Syddanmark - kommunale uddannelsesprofiler. Regional udvikling Strategi og Analyse Uddannelse i Region Syddanmark - kommunale uddannelsesprofiler Regional udvikling Strategi og Analyse Indledning Hovedformålet med rapporten er at give en kvantitativ beskrivelse af uddannelsesniveauet

Læs mere

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik 2016-2020 Region Midtjylland Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik udmøntning af den regionale vækst- og udviklingsstrategi Uddannelsespolitik 2016-2020 Kolofon

Læs mere

Udkast. Forslag til Landsplanredegørelse 2013 høringssvar fra Region Syddanmark

Udkast. Forslag til Landsplanredegørelse 2013 høringssvar fra Region Syddanmark Udkast Til Miljøministeriet Naturstyrelsen Regional Udvikling Strategi og analyse Kontaktperson: Birger Christensen birger.christensen@rsyd.dk Direkte tlf. 76631900 28. august 2013 Side 1 / 4 Forslag til

Læs mere

Det unikke skal findes i fællesskab. Regional Udviklingsplan SYDDANMARK. Glem alt om enegang kommunerne skal samarbejde for vækst

Det unikke skal findes i fællesskab. Regional Udviklingsplan SYDDANMARK. Glem alt om enegang kommunerne skal samarbejde for vækst SYDDANMARK Regional Udviklingsplan Det unikke skal findes i fællesskab Glem alt om enegang kommunerne skal samarbejde for vækst Hvad der er godt for Odense, er godt for hele Fyn 1 intro Tekst: Thomas Laursen

Læs mere

Høringssvar til Regional vækst- og udviklingsstrategi 2016-2019

Høringssvar til Regional vækst- og udviklingsstrategi 2016-2019 Høringssvar til Regional vækst- og udviklingsstrategi 2016-2019 Varde Kommune har med fornøjelse gennemlæst høringsudkastet, der sætter fokus på det gode liv i Syddanmark - med en vision og de tre mål

Læs mere

Afslutningskonference 24. november 2014. Mogens Kragh Andersen

Afslutningskonference 24. november 2014. Mogens Kragh Andersen Afslutningskonference 24. november 2014 Mogens Kragh Andersen Formand for styregruppen for Syddansk Uddannelsesaftale 1 Disposition for velkomst Hvordan arbejdes der med uddannelse regionalt under Syddansk

Læs mere

Uddannelse i Region Syddanmark - kommunale uddannelsesprofiler, 2013

Uddannelse i Region Syddanmark - kommunale uddannelsesprofiler, 2013 Uddannelse i Region Syddanmark - kommunale uddannelsesprofiler, 213 Kapitel 6: Elever og studerende på uddannelsesinstitutionerne i Region Syddanmark Afsnit 6.6 Fremskrivning af ansøger- og klassetal i

Læs mere

BYREGIONER I DANMARK. Jyllandskorridoren TEMA: Pendlingsanalyse Vestdanmark i bevægelse

BYREGIONER I DANMARK. Jyllandskorridoren TEMA: Pendlingsanalyse Vestdanmark i bevægelse BYREGIONER I DANMARK Jyllandskorridoren TEMA: Pendlingsanalyse Vestdanmark i bevægelse INDHOLD Pendlingsanalyse Indhold Intro... Trafik i Danmark... Pendlingsstrømme... Kommuner og byer... 3 4 8 12 2 Landsdele

Læs mere

Syddanmark som Science Region

Syddanmark som Science Region Syddanmark som Science Region Hvorfor og hvordan arbejder en Science Region? Eksempler på samarbejde mellem vækst og uddannelse 1 v/ Afdelingschef Thomas Dyhr Vestergaard Nationalt koordinatormøde den

Læs mere

Samlet bilagsmateriale til. Kommunal Rekruttering i Syddanmark

Samlet bilagsmateriale til. Kommunal Rekruttering i Syddanmark Samlet bilagsmateriale til Kommunal Rekruttering i Syddanmark Indhold Assens - - - - - - - - - - - 1 Nordfyn - - - - - - - - - - - 14 Billund - - - - - - - - - - - 2 Region Syddanmark - - 15 Esbjerg -

Læs mere

Region Syddanmarks supplerende bemærkninger til indstillinger om udbud af grundforløbenes

Region Syddanmarks supplerende bemærkninger til indstillinger om udbud af grundforløbenes Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K UDKAST Regional Udvikling Erhvervsstrategier og uddannelse Kontakt: Morten

Læs mere

Kommunal medfinansiering

Kommunal medfinansiering Område: Økonomi Afdeling: Sundhedsøkonomi Journal nr.: Dato: 5. november 2012 Udarbejdet af: Diane Dreyer Pedersen E mail: Diane.Pedersen@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631421 Notat Kommunal medfinansiering

Læs mere

11. september 2015 KKR Syddanmark Region Syddanmark. Et strategisk samarbejde om nye udviklingsaktiviteter i Syddanmark

11. september 2015 KKR Syddanmark Region Syddanmark. Et strategisk samarbejde om nye udviklingsaktiviteter i Syddanmark 11. september 2015 KKR Syddanmark Region Syddanmark Oplæg Et strategisk samarbejde om nye udviklingsaktiviteter i Syddanmark 2016-17 Baggrund På de syddanske kommunaldirektørers møde den 4. juni 2015 og

Læs mere

Uddannelse i Region Syddanmark - kommunale uddannelsesprofiler, 2015 Kapitel 12: Uddannelsessituationen i kommunerne - en sammenfatning

Uddannelse i Region Syddanmark - kommunale uddannelsesprofiler, 2015 Kapitel 12: Uddannelsessituationen i kommunerne - en sammenfatning Uddannelse i Region Syddanmark - kommunale uddannelsesprofiler, 2015 Kapitel 12: Uddannelsessituationen i kommunerne - en sammenfatning Regional udvikling Strategi og Analyse Indledning Der blæser for

Læs mere

INFRASTRUKTUR STRATEGI FYN

INFRASTRUKTUR STRATEGI FYN INFRASTRUKTUR STRATEGI FYN Arbejdsproces og de resultater, der er opnået ved gennemførsel af projektet Strategisk infrastrukturplan for Fyn v. Anders H. Kaas, Atkins Danmark A/S Trafikdage d. 28. august

Læs mere

Tabel 1: Sidste års mål for FVU indsatsen og sidste års faktiske aktivitetsniveau i alt, målt som antal FVU-kursister.

Tabel 1: Sidste års mål for FVU indsatsen og sidste års faktiske aktivitetsniveau i alt, målt som antal FVU-kursister. FVU-plan På baggrund af Region Syddanmarks oplæg til indhold og form til FVU-planerne, og den efterfølgende drøftelse heraf med voksenuddannelsescentrene og deres uddannelsesudvalg den 27. november 2007,

Læs mere

AlsFynBroen. - binder Syddanmark sammen

AlsFynBroen. - binder Syddanmark sammen AlsFynBroen - binder Syddanmark sammen AlsFynBroen er et projekt med et enormt potentiale Hvorfor? Fordi det modsat næsten alle andre infrastrukturprojekter ikke kun handler om at opgradere en eksisterende

Læs mere

Uddannelsesniveauet, 2006, i de 5 regioner samt kommunerne i Region Syddanmark

Uddannelsesniveauet, 2006, i de 5 regioner samt kommunerne i Region Syddanmark Uddannelse & Strukturfonde Uddannelsesgruppen 22. august 27 Carsten Ulstrup Uddannelsesniveauet, 26, i de 5 regioner samt kommunerne i Hensigten i dette notat er på et overordnet niveau at lave en kort

Læs mere

Registerbaseret monitorering og effektvurdering af strukturfondsindsatsen i Danmark. v/ vicedirektør Anders Hoffmann

Registerbaseret monitorering og effektvurdering af strukturfondsindsatsen i Danmark. v/ vicedirektør Anders Hoffmann Registerbaseret monitorering og effektvurdering af strukturfondsindsatsen i Danmark v/ vicedirektør Anders Hoffmann Kort om strukturfondsindsatsen i Danmark DK har i 2007-2013 fået ca. ½ mia. kr. årligt

Læs mere

Strategiske muligheder og anbefalinger

Strategiske muligheder og anbefalinger Strategiske muligheder og anbefalinger Bilag 3, til Region Nordjyllands Regionale Vækst og Udviklingsstrategi (REVUS) - 2015 til 2018. Indledning I dette bilag gives anvisninger til erhvervspolitiske handlinger

Læs mere

Tabel 1: Sidste års mål for FVU indsatsen og sidste års faktiske aktivitetsniveau i alt, målt som antal FVU-kursister.

Tabel 1: Sidste års mål for FVU indsatsen og sidste års faktiske aktivitetsniveau i alt, målt som antal FVU-kursister. FVU-plan På baggrund af Region Syddanmarks oplæg til indhold og form til FVU-planerne, og den efterfølgende drøftelse heraf med voksenuddannelsescentrene og deres uddannelsesudvalg den 27. november 2007,

Læs mere

Syddanmarks unge. Hjerner tur/retur. på kanten af fremtiden. NO.07 baggrund og analyse

Syddanmarks unge. Hjerner tur/retur. på kanten af fremtiden. NO.07 baggrund og analyse Syddanmarks unge på kanten af fremtiden Et kig på Syddanmarks unge nøglen til fremtidens vækst NO.07 baggrund og analyse Hjerner tur/retur I Syddanmark ser det ikke for godt ud med at lokke folk hjem igen.

Læs mere

Kontur. Esbjerg Kommune Region Syddanmark Strategi og analyse. Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark

Kontur. Esbjerg Kommune Region Syddanmark Strategi og analyse. Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark Kontur Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark Esbjerg Kommune 2008 1 Region Syddanmark Strategi og analyse Forord I arbejdet med Den Regionale Udviklingsplan og visionen om Det gode liv har

Læs mere

Pressemeddelelse: Fortsat stort ledighedsfald i Syddanmark

Pressemeddelelse: Fortsat stort ledighedsfald i Syddanmark Pressemeddelelse: 26. april Fortsat stort ledighedsfald i Syddanmark De netop offentliggjorte ledighedstal fra Danmarks Statistik viser, at ledigheden i Syddanmark i marts måned var på 3,7 % af arbejdsstyrken.

Læs mere

Uddannelsesparate Unge

Uddannelsesparate Unge Uddannelsesparate Unge Onsdag den 13. november 213 Hotel Australia Dagens program 9.3. Velkommen v/ kontorchef Peter Graversen, Beskæftigelsesregion Syddanmark. 11.15 Kontanthjælpsreform med fokus på de

Læs mere

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne.

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne. Fyn på banen FYN på banen Væksten i den fynske byregion skal øges gennem investeringerne i infrastrukturen Vi vil skabe et bæredygtigt transportsystem Den fynske byregion skal have Danmarks bedste bredbåndsdækning

Læs mere

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne.

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne. Fyn på banen FYN på banen Væksten i den fynske byregion skal øges gennem investeringerne i infrastrukturen Vi vil skabe et bæredygtigt transportsystem Den fynske byregion skal have Danmarks bedste bredbåndsdækning

Læs mere

Stine Lea Jacobi Programchef, Realdania Landsbyernes Fremtid Horsens den 25. april 2019

Stine Lea Jacobi Programchef, Realdania Landsbyernes Fremtid Horsens den 25. april 2019 Nye aktiviteter og indsatser i yderområder og landdistrikter Stine Lea Jacobi Programchef, Realdania Landsbyernes Fremtid Horsens den 25. april 2019 Filantropidirektør Anne Skovbro fra Realdania Fremtidens

Læs mere

Introduktion til Syddanmark og Uddannelsesområdet

Introduktion til Syddanmark og Uddannelsesområdet Introduktion til Syddanmark og Uddannelsesområdet Regionsrådet Politisk valgt Valg I november 2009 41 medlemmer Carl Holst (V) 2 1 region - 22 kommuner Areal: 12,191 km 2 Indbyggertal: 1,2 millioner 3

Læs mere

Vækst- og udviklingsstrategien

Vækst- og udviklingsstrategien Vækst- og udviklingsstrategien Rådgivende Udvalg for Regional Udvikling, 10. september 2015 Udviklingsdirektør Lars Vildbrad www.regionmidtjylland.dk Vækst- og udviklingsstrategien Flere processer Tidsplan

Læs mere

Sådan påvirker regeringens boligudspil husejerne i Region Syddanmark

Sådan påvirker regeringens boligudspil husejerne i Region Syddanmark Sådan påvirker regeringens boligudspil husejerne i Region Syddanmark Regeringens boligudspil vil have betydning for den bolig, boligejerne i Danmark skal betale. I denne oversigt præsenteres effekterne

Læs mere

INFRASTRUKTUR STRATEGI FYN. v. Jan Carlsson, Byregion Fyn og Erik Kjærgaard, Atkins Danmark A/S

INFRASTRUKTUR STRATEGI FYN. v. Jan Carlsson, Byregion Fyn og Erik Kjærgaard, Atkins Danmark A/S INFRASTRUKTUR STRATEGI FYN v. Jan Carlsson, Byregion Fyn og Erik Kjærgaard, Atkins Danmark A/S Erik Kjærgaard Atkins Danmark A/S Jan Carlsson Byregion Fyn ATKINS Multidisciplinær rådgiver Jernbane Broer

Læs mere

Erhvervspartnerskab mellem Trekantområdet Danmark og Syddansk Vækstforum

Erhvervspartnerskab mellem Trekantområdet Danmark og Syddansk Vækstforum Erhvervspartnerskab mellem Trekantområdet Danmark og Syddansk Vækstforum - en del af den Regionale Udviklingsaftale 2016-19 mellem Region Syddanmark, Trekantområdet Danmark og kommunerne Billund, Fredericia,

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I FREDERICIA KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I FREDERICIA KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I FREDERICIA KOMMUNE Til Beskæftigelses og sundhedsudvalget og LBR OPFØLGNING 4. KVT. 214 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Fredericia Kommune I denne kvartalsrapport

Læs mere

BYREGIONER I DANMARK. Jyllandskorridoren. TEMA: Byer og hverdagsliv Sønderjylland og Nordtyskland -- // --

BYREGIONER I DANMARK. Jyllandskorridoren. TEMA: Byer og hverdagsliv Sønderjylland og Nordtyskland -- // -- BYREGIONER I DANMARK Jyllandskorridoren TEMA: Byer og hverdagsliv Sønderjylland og Nordtyskland -- // -- INDHOLD Et blik på helheden Her vil jeg leve, her vil jeg bo... 3 Byer og hverdagsliv Et grænseoverskridende

Læs mere

VI PENDLER LÆNGERE TIL JOBBET. Byer & bosætning SYDDANMARK. Nyt tal punkterer myten om, at borgerne valfarter mod de større byer

VI PENDLER LÆNGERE TIL JOBBET. Byer & bosætning SYDDANMARK. Nyt tal punkterer myten om, at borgerne valfarter mod de større byer SYDDANMARK Byer & bosætning VI PENDLER LÆNGERE TIL JOBBET Nyt tal punkterer myten om, at borgerne valfarter mod de større byer Syddanskerne vil hellere køre længere i bilen fremfor at flytte 1 intro Tekst:

Læs mere

MONITORERING UDVIKLING FYN 2011. Nøgletal for strategiske mål i Udvikling Fyn

MONITORERING UDVIKLING FYN 2011. Nøgletal for strategiske mål i Udvikling Fyn MONITORERING UDVIKLING FYN 2011 Nøgletal for strategiske mål i Udvikling Fyn Rapporten Udvikling Fyns strategiske fokus i de første leveår udgøres af fem væksttemaer. De fem væksttemaer, vi tror på, er

Læs mere

Bilag 2 Gennemførte og kommende indsatser

Bilag 2 Gennemførte og kommende indsatser Bilag 2 Gennemførte og kommende indsatser Udvalget for Regional Udvikling har lavet en oversigt over de målsætninger og politiske resultater, der er opnået samt de kommende og de aktuelle indsatser, der

Læs mere

Pressemeddelelse: Ledigheden i Syddanmark er faldet med 1/3 på et år

Pressemeddelelse: Ledigheden i Syddanmark er faldet med 1/3 på et år 30. august 2007 Pressemeddelelse: Ledigheden i Syddanmark er faldet med 1/3 på et år De netop offentliggjorte ledighedstal fra Danmarks Statistik viser, at ledigheden i Syddanmark i juli måned 2007 var

Læs mere

BYER I BEVÆGELSE. Jyllandskorridoren. TEMA: Byer og hverdagsliv Business Region. Aarhus -- // --

BYER I BEVÆGELSE. Jyllandskorridoren. TEMA: Byer og hverdagsliv Business Region. Aarhus -- // -- BYER I BEVÆGELSE Jyllandskorridoren TEMA: Byer og hverdagsliv Business Region Aarhus -- // -- JYLLANDSKORRIDOREN Business Region Aarhus 2 s.3 Byer og hverdagsliv s.4 At leve hverdagslivet s.6 Hvem bor

Læs mere

Landsplanredegørelse 2013

Landsplanredegørelse 2013 Miljøminister Ida Auken nst@nst.dk U D K A S T 27-09-2013 Sag nr. 12/996 Dokumentnr. 40395/13 Landsplanredegørelse 2013 Under forhøringen til denne landsplanredegørelse i 2012 fremførte Danske Regioner

Læs mere

Når flyttebilen kører

Når flyttebilen kører SYDDANSKE BYER Når flyttebilen kører flytteanalyse -- rapport nr. 3 -- INTRO Bevægelserne, der binder os sammen Indhold Side Flyttemønstre i Syddanmark... 3 Der bor i alt 1,2 mio. mennesker i Syddanmark.

Læs mere

URU (1. beh.) URU (ændr.) Samlet sag 14/25496

URU (1. beh.) URU (ændr.) Samlet sag 14/25496 1 Trekantområdet Oplevelser og design 14/22260 Trekantområdet Danmark, Kolding Åpark 1, 2. t.v., 6000 Kolding kontaktperson: Karsten Rimmer Larsen krl@trekantomra adet.dk Trekantområdets Festuge 2015 Området

Læs mere

Høring - praksisplan for fysioterapi

Høring - praksisplan for fysioterapi Assens Kommune Willemoesgade 15 5610 Assens Sundhedsområdet Dette udkast sendes nu i høring hos de 22 kommuner, Sundhedsstyrelsen, Region Syddanmark, Kiropraktorkredsforeningen, Danske Patienter og samtlige

Læs mere

Oplevelseserhverv TURISME. Analyse af turismeerhvervet i Sydvestjylland. Erhvervsøkonomisk analyse af turismeerhvervene.

Oplevelseserhverv TURISME. Analyse af turismeerhvervet i Sydvestjylland. Erhvervsøkonomisk analyse af turismeerhvervene. Oplevelseserhverv TURISME Analyse af turismeerhvervet i Sydvestjylland Erhvervsøkonomisk analyse af turismeerhvervene i Sydvestjylland Byregion SYDVESTJYLLAND: esbjerg, fanø, tønder & varde Viden til vækst

Læs mere

ede dh in el H ikk otos: M.dk F ergi1 syn BØRNEHUS SYD

ede dh in el H ikk otos: M.dk F ergi1 syn BØRNEHUS SYD BØRNEHUS SYD BØRNEHUS SYD BØRNEHUS SYD BISTÅR KOMMUNERNE I REGION SYDDANMARK MED UDREDNING I SAGER OM OVERGREB MOD BØRN OG UNGE. Børnehuset skal benyttes som led i kommunens børnefaglige undersøgelse,

Læs mere

Notat vedr. Nøgletal for kollektiv trafik Busdrift ekskl. handicapkørsel og privatbaner.

Notat vedr. Nøgletal for kollektiv trafik Busdrift ekskl. handicapkørsel og privatbaner. Område: Regional Udvikling Udarbejdet af: Mette Pilgaard Afdeling: Sekretariatet E-mail: Mette.Pilgaard@regionsyddanmark.dk Journal nr.: Telefon: 7663 1993 Dato: 22. oktober 2008 Notat vedr. Nøgletal for

Læs mere

Regional Vækst- og Udviklingsstrategi (REVUS) KKR-Nordjylland 24. april 2015

Regional Vækst- og Udviklingsstrategi (REVUS) KKR-Nordjylland 24. april 2015 Regional Vækst- og Udviklingsstrategi (REVUS) KKR-Nordjylland 24. april 2015 Udarbejdet pba af Forretningsudvalgets anbefaling til Regionsrådets møde 28/4-15 En ny regional vækst- og udviklingsstrategi

Læs mere

Uddannelse i Region Syddanmark - kommunale uddannelsesprofiler

Uddannelse i Region Syddanmark - kommunale uddannelsesprofiler Bilag til Uddannelse i Region Syddanmark - kommunale uddannelsesprofiler Chefanalytiker Carsten Ulstrup Regional udvikling Strategi og Analyse Indledning Hovedformålet med rapporten er at give en kvantitativ

Læs mere

Ændringsforslag til Forslag til råstofindvindingsplan 2008-2020 for Region Syddanmark

Ændringsforslag til Forslag til råstofindvindingsplan 2008-2020 for Region Syddanmark Ændringsforslag til Forslag til råstofindvindingsplan 2008-2020 for Region Syddanmark Kortbilag 3 med det samlede nye forslag Graveområder og interesseområder er vist på oversigtskort over kommuner eller

Læs mere

work-live-stay southern denmark

work-live-stay southern denmark work-live-stay southern denmark Nærværende notat kan anvendes af den enkelte kommune til fremlæggelse i politiske udvalg i forbindelse med drøftelse af foreningen og dens aktiviteter herunder især Bosætningskoordinator-initiativet.

Læs mere

Generelle bemærkninger Aarhus Kommune er enig i den overordnede vision om at skabe en attraktiv og bæredygtig vækstregion.

Generelle bemærkninger Aarhus Kommune er enig i den overordnede vision om at skabe en attraktiv og bæredygtig vækstregion. Sendes pr. e-mail: vusmidt@ru.rm.dk Region Midtjylland Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg Side 1 af 5 Vækst- og udviklingsstrategi Aarhus Kommunes høringssvar Aarhus Kommune har modtaget forslag

Læs mere

Notat om elevers tilmelding til ungdomsuddannelse 2018 Assens Kommune

Notat om elevers tilmelding til ungdomsuddannelse 2018 Assens Kommune Beskæftigelses- og Socialforvaltningen Notat om elevers tilmelding til ungdomsuddannelse 2018 Assens Kommune Ledelsessekretariatet BSF Politik og Strategi BSF Der er fremgang på det danske arbejdsmarked,

Læs mere

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi [UDKAST] Regional Vækst- & Udviklingsstrategi 2019-2022 e mål og indsatsområder Region Sjælland Maj 2018 Styrke virksomhedernes konkurrencekraft Virksomhederne skal omstille sig til fremtidens måde at

Læs mere

Skitse for Vækstforums Erhvervsudviklingsstrategi Bilag 3a

Skitse for Vækstforums Erhvervsudviklingsstrategi Bilag 3a Skitse for Vækstforums Erhvervsudviklingsstrategi 2012-2020 Bilag 3a Maj/juni 2011 Forord Forord af formand for Syddansk Vækstforum, Carl Holst Vision 2020 Forretningsområder De strategiske mål Syddanmarks

Læs mere

Den regionale udviklingsplan og samspillet med kommunerne

Den regionale udviklingsplan og samspillet med kommunerne Analysechef Rune Stig Mortensen - Strategi og Analyse, Region Syddanmark Den regionale udviklingsplan og samspillet med kommunerne Planloven i praksis, Roskilde, 7.-8. december 2009 RUP ens rolle: Beskrive

Læs mere

Forslag til Landsplanredegørelse 2013 fælles høringssvar fra de ni fynske kommuner bag Fynsprojektet

Forslag til Landsplanredegørelse 2013 fælles høringssvar fra de ni fynske kommuner bag Fynsprojektet HØRINGSSVAR FRA FYN Forslag til Landsplanredegørelse 2013 fælles høringssvar fra de ni fynske kommuner bag Fynsprojektet Miljøministeren har den 28. juni 2013 udsendt forslag til Landsplanredegørelse 2013.

Læs mere

Søgningen til ungdomsuddannelserne siden 1999 fra folkeskolerne i kommunerne i Region Syddanmark

Søgningen til ungdomsuddannelserne siden 1999 fra folkeskolerne i kommunerne i Region Syddanmark Region Syddanmark Uddannelse & Strukturfonde Uddannelsesgruppen 27. juli 2007 Carsten Ulstrup Søgningen til ungdomsuddannelserne siden 1999 fra folkeskolerne i kommunerne i Region Syddanmark 1. Indledning

Læs mere

Ledelsesinformation for SKU og DAK i Region Syddanmark

Ledelsesinformation for SKU og DAK i Region Syddanmark Ledelsesinformation for SKU og DAK i Region Syddanmark 1. Videreudvikling af SAM:BO Sundhedsaftalens parter vil blandt andet måles på om vi lykkes med implementeringen af SAM:BO på det psykiatriske område.

Læs mere

AMK-Syd Status på reformer og indsats RAR Sydjylland

AMK-Syd Status på reformer og indsats RAR Sydjylland AMK-Syd 22-09-2015 Status på reformer og indsats RAR Sydjylland September 2015 Forord Beskæftigelsesområdet er omfattende og har stor betydning. Mange borgere er i kontakt med beskæftigelsessystemet, og

Læs mere

AMK-Syd Status på reformer og indsats RAR Fyn

AMK-Syd Status på reformer og indsats RAR Fyn AMK-Syd 23-11-2015 Status på reformer og indsats RAR Fyn November 2015 Forord Beskæftigelsesområdet er omfattende og har stor betydning. Mange borgere er i kontakt med beskæftigelsessystemet, og der er

Læs mere

Fynsregionen og Odense regionale strategier. v/chefarkitekt Jannik Nyrop

Fynsregionen og Odense regionale strategier. v/chefarkitekt Jannik Nyrop v/chefarkitekt Jannik Nyrop Faktorer der afgør byers/regioners vækst Tilgængelighed til infrastruktur Adgang til veluddannet arbejdskraft, hvis kvalifikationsniveau sikres af kreativ og kvantitativ højere

Læs mere

Lægedækning i almen praksis i Region Syddanmark - fakta og tal

Lægedækning i almen praksis i Region Syddanmark - fakta og tal Lægedækning i almen praksis i Region Syddanmark - fakta og tal Indhold Forord... 2 Sikrede og kapaciteter i regionerne... 2 Sikrede og kapaciteter i Region Syddanmark... 2 Praksistyper og fordeling i Region

Læs mere

Fyn. Ændring i forhold til samme måned i Ændring i forhold til samme måned i 2015 i % A-kassegrupper og a-kasser Juli Antal fuldtidsledige

Fyn. Ændring i forhold til samme måned i Ændring i forhold til samme måned i 2015 i % A-kassegrupper og a-kasser Juli Antal fuldtidsledige A-kassegrupper og a-kasser Juli 2016 Vælg kommune/område: Fyn til samme måned i 2015 til samme måned i 2015 i % Ledighedsproce nt Forsikrede i alt 7.504-995 -11,7 4,1 Selvstændige 427-95 -18,2 2,7 DANA

Læs mere

Hovedbyer på forkant. Baggrundsdata

Hovedbyer på forkant. Baggrundsdata Hovedbyer på forkant Baggrundsdata Introduktion Dette notat samler en række baggrundsdata, som anvendes i Realdanias indsats Hovedbyer på forkant. Notatet er baseret på frit tilgængelige data hentet fra

Læs mere

Livssituationen bestemmer, hvor vi helst vil bo bare vi bor grønt

Livssituationen bestemmer, hvor vi helst vil bo bare vi bor grønt Område: Regional Udvikling Udarbejdet af: Strategi og Analyse Dato: Marts 2009 Livssituationen bestemmer, hvor vi helst vil bo bare vi bor grønt Borgerpanelet. 6 ud af 10 i borgerpanelet vil helst bo grønt

Læs mere

t ftlund Potentiale til vækst I hjertet af Sønderjylland En ny fremtid vind i sejlene Fælles indsats om fælles udfordringer

t ftlund Potentiale til vækst I hjertet af Sønderjylland En ny fremtid vind i sejlene Fælles indsats om fælles udfordringer t ftlund En ny fremtid vind i sejlene I hjertet af Sønderjylland Potentiale til vækst Fælles indsats om fælles udfordringer analyse: Vi mangler de unge børnefamilier Viden til vækst og til handling Med

Læs mere

En attraktiv og bæredygtig vækstregion. Region Midtjylland

En attraktiv og bæredygtig vækstregion. Region Midtjylland En attraktiv og bæredygtig vækstregion Indledning er en attraktiv og bæredygtig vækstregion. Sådan lyder den ambitiøse vision for vækst, beskæftigelse og udvikling i frem til 2025. Regionsrådets Vækst-

Læs mere

21. april Temadrøftelse om uddannelsesinstitutioner med faldende elevtal

21. april Temadrøftelse om uddannelsesinstitutioner med faldende elevtal 21. april 2010 Temadrøftelse om uddannelsesinstitutioner med faldende elevtal Uddannelsesinstitutionerne i Region Syddanmark Udfordring: Eleverne søger generelt til de større byer og væk fra de små byer

Læs mere

Fælles erklæring om fortsat regionalt samarbejde mellem delstaten Slesvig-Holsten og Region Syddanmark

Fælles erklæring om fortsat regionalt samarbejde mellem delstaten Slesvig-Holsten og Region Syddanmark Fælles erklæring om fortsat regionalt samarbejde mellem delstaten Slesvig-Holsten og Region Syddanmark Samarbejdet mellem delstaten Slesvig-Holsten og Region Syddanmark og dennes forgænger Sønderjyllands

Læs mere

Bilag til dagsordenspunkt Optagelse på ungdomsuddannelse i Syddanmark 2019

Bilag til dagsordenspunkt Optagelse på ungdomsuddannelse i Syddanmark 2019 Bilag til dagsordenspunkt Optagelse på ungdomsuddannelse i Syddanmark 2019 Område: Regional Udvikling Afdeling: Uddannelse og Mobilitet Journal nr.: 19/38896 Dato: 3. oktober 2019 E-mail: bhe@rsyd.dk Telefon:

Læs mere

Adgang til arbejdskraft

Adgang til arbejdskraft Syddansk arbejdskraft Maj 2019 Adgang til arbejdskraft 1. kvartal 2019 Stadig svært at skaffe kvalificeret arbejdskraft I hvilken grad har virksomheden inden for det 70% seneste halve år oplevet problemer

Læs mere

Kære Lene Vil du sætte denne sag på dagsorden til et kommende direktionsmøde. Vh Vibeke

Kære Lene Vil du sætte denne sag på dagsorden til et kommende direktionsmøde. Vh Vibeke From:Vibeke Byriel Kinch To:Lene Vangsgaard Clausen Subject:Fwd: Bosætningskoordinator Kære Lene Vil du sætte denne sag på dagsorden til et kommende direktionsmøde. Vh Vibeke Venlig hilsen Vibeke Kinch

Læs mere

Nordals Tæt på Befolkning, arbejdspladser og boliger

Nordals Tæt på Befolkning, arbejdspladser og boliger BYER I BEVÆGELSE Nordals Tæt på Befolkning, arbejdspladser og boliger INDHOLD Indhold FN s verdensmål Denne publikation handler om: Verdensmål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund Verdensmål 17: Partnerskaber

Læs mere

Byplanlægning og erhvervsudvikling

Byplanlægning og erhvervsudvikling Byplanlægning og erhvervsudvikling Byernes styrkepositioner som regionale vækstmotorer Holger Bisgaard, Naturstyrelsen, Miljøministeriet Danmark Indhold Virksomhedslokalisering i en globaliseret verden

Læs mere

Revision af den Regionale UdviklingsPlan for Syddanmark

Revision af den Regionale UdviklingsPlan for Syddanmark Område: Regional Udvikling Afdeling: Strategi og Analyse Journal nr.: 10/1155 Dato: 10. maj 2011 Udarbejdet af: Birger Christensen E mail: Birger.Christensen@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631900 Slettet:

Læs mere

Forslag til behandling af høringssvarene til den Regionale Udviklingsplan og redegørelsesbilaget

Forslag til behandling af høringssvarene til den Regionale Udviklingsplan og redegørelsesbilaget Forslag til behandling af høringssvarene til den Regionale Udviklingsplan og redegørelsesbilaget 1. Generelt om høringssvarene Der er modtaget 31 høringssvar fra 20 kommuner, 1 fælles svar fra trekantområdet

Læs mere

Fyn skal kobles på internationale højklassede forbindelser, som motorveje, lufthavne, tog, havne, færger og ikke mindst bredbånd.

Fyn skal kobles på internationale højklassede forbindelser, som motorveje, lufthavne, tog, havne, færger og ikke mindst bredbånd. Fyn samarbejder 5 FYN samarbejder Vi vil udvikle den fynske byregion til en aktiv del af den østdanske storbyregion Vi vil give den fynske byregion en tydelig fælles stemme gennem et stærkt politisk lederskab

Læs mere

Fire aktuelle temaer. Videregående uddannelser v/ Borgmester Erik Lauritzen, Sønderborg Kommune

Fire aktuelle temaer. Videregående uddannelser v/ Borgmester Erik Lauritzen, Sønderborg Kommune Fire aktuelle temaer Videregående uddannelser v/ Borgmester Erik Lauritzen, Sønderborg Kommune Finansieringsreform 2007 v/ Borgmester Thomas Andresen, Aabenraa Kommune Netværkspause/frokost Statslige arbejdspladser

Læs mere

Formål med den Regionale Udviklingsaftale mellem Trekantområdet og Region Syddanmark

Formål med den Regionale Udviklingsaftale mellem Trekantområdet og Region Syddanmark Regional Udviklingsaftale 2016-19 mellem Region Syddanmark, Trekantområdet Danmark og kommunerne Billund, Fredericia, Haderslev, Kolding, Vejen, Middelfart og Vejle Baggrund for udviklingsaftalerne i Syddanmark

Læs mere

Vækststrategi 2020 Notat

Vækststrategi 2020 Notat Vækststrategi 2020 Notat www.esbjergkommune.dk Indhold 1. Indledning...- 3-2. Arbejdsmarkedet...- 4-3. Demografi...- 4-4. Uddannelse...- 5-5. Generelle indikatorer...- 5-6. Havne...- 6-7. Bilag...- 7 -

Læs mere

Forslag til behandling af høringssvarene til den Regionale Udviklingsplan og redegørelsesbilaget

Forslag til behandling af høringssvarene til den Regionale Udviklingsplan og redegørelsesbilaget Forslag til behandling af høringssvarene til den Regionale Udviklingsplan og redegørelsesbilaget 1. Generelt om høringssvarene Der er modtaget 32 høringssvar fra 21 kommuner, 1 fælles svar fra trekantområdet,

Læs mere

Bosætning i Odense. Oplæg v. Charlotte Lorentzen Bystrategisk Stab Odense Kommune. Seminaret Hvor og hvordan vil vi bo? 26.11.2010

Bosætning i Odense. Oplæg v. Charlotte Lorentzen Bystrategisk Stab Odense Kommune. Seminaret Hvor og hvordan vil vi bo? 26.11.2010 Bosætning i Odense Oplæg v. Charlotte Lorentzen Bystrategisk Stab Odense Kommune Seminaret Hvor og hvordan vil vi bo? 26.11.2010 En kort karakteristik i tal og grafer Indbyggertal 3. kvartal 2010: 190.147

Læs mere

Høringssvar fra Danmarks Vækstråd om de vækst- og erhvervsrettede dele af Region Syddanmarks vækst- og udviklingsstrategi

Høringssvar fra Danmarks Vækstråd om de vækst- og erhvervsrettede dele af Region Syddanmarks vækst- og udviklingsstrategi Juni 2015 Høringssvar fra Danmarks Vækstråd om de vækst- og erhvervsrettede dele af Region Syddanmarks vækst- og udviklingsstrategi Baggrund Syddansk Vækstforum har udarbejdet udkast til de erhvervs- og

Læs mere

Region Sjællands Vækst- & Udviklingsstrategi

Region Sjællands Vækst- & Udviklingsstrategi Region Sjællands Vækst- & Udviklingsstrategi 2019-2022 VIRKSOMHEDER ARBEJDSMARKED VÆKSTOMRÅDER SAMMENHÆNG Oktober 2018 Forord sammen skaber vi en attraktiv region I går det godt. De fleste virksomheder

Læs mere

ReVUS. Region Sjælland. Vi sætter kursen mod 2030! Samlet opsamling

ReVUS. Region Sjælland. Vi sætter kursen mod 2030! Samlet opsamling Region Sjælland Vi sætter kursen mod 2030! Samlet opsamling 1 Introduktion Vækstforum Sjælland og Region Sjælland udarbejder i 2018 en ny og ambitiøs Regional Vækst- og Udviklingsstrategi for 2019 til

Læs mere

UDKAST. Bosætningsstrategi Ikast-Brande Kommune

UDKAST. Bosætningsstrategi Ikast-Brande Kommune UDKAST Bosætningsstrategi Ikast-Brande Kommune 2019-2022 Indhold Forord... 5 Ikast-Brande Kommune har en god beliggenhed. 7 Indbyggertallet vokser... 8 Vision... 9 2022-mål... 10 Målgrupper... 12 Indsatsområder...

Læs mere

Bilag til Erhvervsstrukturen i Syddanmark

Bilag til Erhvervsstrukturen i Syddanmark Bilag til Erhvervsstrukturen i Syddanmark Bilagsdelen: Udviklingen i antallet af arbejdspladser på brancher og sektorer i Syddanmark, Fyn Sydjylland og de syddanske kommuner fra 2001-2011 Fremskrivning

Læs mere

Vedtægter for den erhvervsdrivende fond [fondens navn]

Vedtægter for den erhvervsdrivende fond [fondens navn] Vedtægter for den erhvervsdrivende fond [fondens navn] Navn og hjemsted 1 Fondens navn er [skriv navn på fonden] Fondens hjemsted er [skriv hjemstedskommune for fonden] Fonden er stiftet af Assens, Billund,

Læs mere