Michael Chau rejste tre gange til krigen i Syrien:»Jeg blev skræmt fra vid og sans«

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Michael Chau rejste tre gange til krigen i Syrien:»Jeg blev skræmt fra vid og sans«"

Transkript

1 Michael Chau rejste tre gange til krigen i Syrien:»Jeg blev skræmt fra vid og sans«jens ANTON BJØRNAGER JENSEN, BERLINGSKE TIDENDE Søndag d. 16. juni 2019, kl Forhenværende bandeleder Michael Chau fra Aarhus rejste i 2013 til krigen i Syrien og endte hos militante islamister. Han havde selv ekstreme tanker, siger han, men skyndte sig hjem. Senere vendte han tilbage for at kæmpe med Den Frie Syriske Hær. Tredje gang blev han stoppet i lufthavnen. På intet tidspunkt er han blevet sigtet i forbindelse med rejserne. Soldater fra Den Frie Syriske Hær (FSA) i ildkamp ved en front i krigen i Syrien, marts FSA er en forkortelse for Free Syrian Army, der har været den største af de syriske oprørsgrupper og samtidig den gruppe, de vestlige lande foretrak som mulig erstatning til det syriske regime. Danske Michael Chau opholdt sig efter eget udsagn halvanden måned hos en gruppe tilknyttet FSA i Den dengang 21-årige Michael Chau var gået på tanken for at købe snacks, da han så endnu én: En soldat med en besynderligt stor vest under jakken. Han undrede sig og spurgte den unge mand. Hvad var den til?»it s gonna explode, when I pull this button out,«lød svaret. Soldaten foran den unge aarhusianer var pakket med sprængstof og parat til at ofre sig selv med et ryk i en snor. Selvmordsvesten som våben blev institutionaliseret i De Tamilske Tigres guerillakrig i Sri Lanka i 90erne og blev siden adopteret af terrorbevægelser i bl.a. Irak, Pakistan og Afghanistan. De mest ekstreme militser i den syriske borgerkrig har ikke været nogen undtagelse. Og det var det selskab, Michael Chau var endt i.»jeg tænkte, at okay, så bliver jeg lige nødt til at holde mig fra dem. Jeg havde jo spurgt ham midt inde på en tankstation, hvor jeg kunne købe alle mulige ting. Jeg tænkte bare, at hvis den her sprænger i luften, så ryger hele tankstationen,«siger han. Berlingske har opsøgt den i dag 27-årige Michael Chau for at spørge til hans tre rejser til borgerkrigen i Syrien, og han har indvilliget i et kort interview.

2 Som én af de ca. 150 personer fra Danmark, der ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) siden 2012 er rejst til borgerkrigen, er hans fortælling et sjældent indblik i bevæggrundene for at sætte livet på spil i den voldsomme konflikt. På en bænk i Aarhus fortæller Michael Chau, at han end ikke kendte navnet på landets hovedstad, da han i forsommeren 2013 rejste til Syrien, og han havde heller ikke undersøgt nærmere, hvilke militser der kæmpede på slagmarken. Men han havde svært ved at få tilværelsen i Danmark til at hænge sammen. Han var blevet gift, men ægteskabet fungerede dårligt, han traf»dårlige beslutninger«, og han var endt i en kriminel løbebane. Syrien virkede som en mulighed.»jeg havde ikke særligt meget at miste her i Danmark, som andre måske har. Forstå mig ret, jeg har stort set været kriminel hele livet. Så da det begyndte at komme frem, hvad der skete i Syrien, et land ret tæt på os, som er nemt at komme til, så gav det mening for mig. Man siger, at man skal hjælpe sig selv, før man kan hjælpe andre, men jeg så Syrien som en mulighed for mig til at gøre noget godt; at hjælpe det syriske folk,«siger Michael Chau, der som ung konverterede til islam.»jeg fandt en mening med at tage ned og bruge mit liv på en lidt anden måde, end jeg har gjort tidligere... Jeg var også fyldt med mod, adrenalin og kræfter jeg var jo en ung knægt,«tilføjer han. En moderne mand Trafikken til den syriske borgerkrig fra Danmark er stort set stoppet i dag. En af konfliktens mest berygtede grupperinger, Islamisk Stat, kontrollerer ikke længere landområder, efter terrorbevægelsens sidste bastion, Baghouz, i foråret blev indtaget i en offensiv anført af kurdiske styrker. Da Michael Chau i 2013 rejste afsted første gang, var situationen i Syrien kaotisk. Et væld af mere eller mindre religiøse eller sekulære militser kæmpede sammen med Den Frie Syriske Hær mod den fælles fjende, Bashar al-assad. Islamisk Stat var endnu ikke for alvor trådt ind i arenaen, og gruppen med selvmordsvestene, som Michael Chau endte hos, var endnu ikke registreret på FNs og vestlige landes terrorlister det skete først senere. Alligevel ringede alarmklokkerne hos den unge aarhusianer.

3 »Hvorfor havde jeg pakket til fire måneder, men ville hjem efter 14 dage? Det var der ikke nogen, der spurgte om. Men det giver jeg svar på i dag. Jeg var bange for, at de ville tage mit liv, når de så, at jeg havde tatoveringer og så, at jeg var en moderne mand,«siger Michael Chau. Han siger selv, at hans egen tro dengang var»lidt ekstrem«. Ifølge Berlingskes oplysninger var hans profilbillede på Facebook islamisternes sorte flag i en periode i 2013, og på et andet Facebook-billede holder han en dolk henover halsen på et billede af den tidligere islamist Ahmed Akkari, der åbent har kritiseret de ekstreme, muslimske miljøer i Danmark. Ikke desto mindre frygtede Michael Chau, at de langskæggede islamister i Syrien ville se ham som spion eller kidnappe ham for løsepenge.»den tanke kørte rundt i mit hoved, for det hører man jo gang på gang. Jeg var faktisk skræmt fra vid og sans lige ud sagt,«siger han. Det skete dog ikke, og han tilbragte de omtrent to uger på den første rejse med praktiske opgaver og nødhjælpsarbejde, ind til han kunne komme væk. Én gang besøgte han fronten»for at se, hvordan det var«, siger han, men han skød efter eget udsagn ikke»til måls efter nogen«. Til gengæld så han tøndebomber falde fra regimets helikoptere.»da de kastede tønderne, var jeg en af de første, blandt nogle kvinder, som blev lagt på en lastbil og sendt tilbage, fordi jeg ikke havde erfaring til at være ved fronten. Nogle insisterer på, at de kan godt kæmpe, og de kan alting, og så mister de livet. Jeg hoppede bare med op jeg skulle ikke sidde og spille gangster,«siger Michael Chau:»Der er mange, også fra Danmark, der er døde dernede. Og jeg siger ikke, at man kan løbe fra døden, men man kan godt have undgået en død på den måde. De har selv valgt det, hvis man kan sige det sådan.«fakta Personer fra Danmark udrejst til krig i Syrien og Irak I den seneste vurdering af terrortruslen mod Danmark offentliggjort af Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Center for Terroranalyse (CTA) 12. januar 2018 lyder vurderingen, at»der fra Danmark siden sommeren 2012 er udrejst mindst 150 personer til Syrien/Irak, der vurderes at have opholdt sig hos militante islamistiske grupper. Tallet kan være højere«.

4 En del er omkommet, og Justitsministeriet har siden vurderet, at»cirka 40 voksne personer, som er udrejst fra Danmark, fortsat befinder sig i konfliktzonen eller omkringliggende lande, og heraf er en mindre del tilbageholdt eller fængslet ifølge PETs vurdering på nuværende tidspunkt ca. ti voksne danske statsborgere«. PET oplyser derudover, at»lidt over en tredjedel«af de udrejste nu befinder sig i Danmark. Kvinder udgør næsten halvdelen af dem, der nu befinder sig i konfliktzonen. Flere har fået børn på rejsen. PET følger udviklingerne i regionen tæt, blandt andet af hensyn til eventuelle tilbagevendende fremmedkrigere og imødegåelse af trusler rettet mod danske interesser«. Kilde: Politiets Efterretningstjeneste En misforståelse Michael Chau er stadig religiøs, men han er efter eget udsagn ikke ekstrem længere.»jeg har opdaget, at vores religion slet ikke er hverken stram, ond eller hård. Det er der ikke nogen religion, der er. Det er mennesker, der definerer det sådan,«som han siger. Politiets Efterretningstjeneste har siden 2012 advaret mod, at udrejste fra Danmark til den syriske borgerkrig kan vende voldsparate og krigstrænede hjem med et ønske om at begå terror på dansk jord. Især har det bekymret efterretningstjenesten, at størstedelen af de udrejste fra Danmark er endt hos militante islamistiske grupperinger. Som Michael Chau fortæller, var han selv ingen undtagelse selv om danske myndigheder angiveligt har troet noget andet.»i Danmark har man fået det indtryk, at det var Den Frie Syriske Hær (oprørsstyrke, som bl.a. samarbejder med koalitionen af lande mod Islamisk Stat, red.), jeg var nede ved. Men det var det jo ikke på den første tur. Det var en gruppe med en helt anden tankegang, end vi har i Europa. En tankegang, der svarer til middelalderen, hvis man kan sige det sådan,«siger Michael Chau. Han forstår godt PETs bekymring for hjemvendte jihadister, der har købt ind på de militante islamisters ideologi.»vi europæere kommer jo herned, og så tænker de der krigsforbrydere, at ham der er det perfekte offer, vi skal bare hviske de rigtige ting i hans øre en-to-tre gange, så måske kan vi manipulere ham til at tage tilbage til Vesten og sprænge sig selv i luften eller begå et skyderi

5 som det i Paris,«siger Michael Chau, der tilføjer, at det danske samfund for hans eget vedkommende ikke har noget at frygte i den sammenhæng. Halvanden måned i borgerkrig Rejse nummer to til borgerkrigen i Syrien gik bedre end den første, fortæller han. Han var mere varsom med, hvilken gruppe han endte hos, og spurgte sig for, hvad de forskellige gruppers syn på vesten var; hvor de havde deres våben fra; og hvad deres ønsker var for Syrien efter krigen. Det blev til omkring halvanden måneds ophold hos den Frie Syriske Hær, siger han. I et interview med TV 2 Øst 1. juli 2013 forklarede Michael Chau om turen, at han primært arbejdede med nødhjælp, men at han også lærte at håndtere våben. I TV-klippet ser man ham vise billeder fra turen, hvor han sidder i en anti-luftskyts-kanon, og man ser ham pakke tasken igen til en tredje tur til borgerkrigen. Med sig tager han bl.a. en Playstation og nogle skudsikre veste.»denne her gang er det ligesom all in,«siger han i interviewet. FSA, Den Frie Syriske Hær, er en sammenslutning af forskellige kampenheder og grupper, forenet i kampen mod Assad-regimet og terrorbevægelsen Islamisk Stat. Lige som andre militser i borgerkrigen har udlændinge, der er rejst til Syrien af forskellige årsager, også tilsluttet sig FSA. På billedet ses FSA-soldater blive fotograferet under kampen mod en IS-gruppe omkring 30 kilometer fra Aleppo, i januar Michael Chau optræder ikke på billedet. Foto: Nazeer al-khatib / AFP. Ifølge retsdokumenter, som Berlingske har læst, var der også 40 laserpegepinde til at montere på geværer med i tasken. Men Michael Chaus tredje tur til Syrien blev ganske kort. Efter indslaget hos TV 2 Øst blev han opsøgt af PET, og da han landede i Atatürk-lufthavnen i Istanbul på vej til Syrien, blev han tilbageholdt.»de tyrkiske myndigheder havde vist fået nys om, at jeg var taget afsted. De spurgte mig, hvad jeg skulle i Tyrkiet, og jeg lagde ikke skjul på det. Jeg skal ikke engang være i jeres land, jeg skal videre, så bare lad mig gå:»i must go to Syria to help the people«. Så snakkede de lidt og anholdt mig. Men jeg var åben om det, for jeg

6 følte ikke, at der var noget galt i at tage afsted og hjælpe folk. Jeg ville have været nede hos Den Frie Syriske Hær,«siger Michael Chau. FAKTA Bag om historien Berlingske har den seneste tid researchet bredt på de personer fra Danmark, som er rejst til borgerkrigen i Syrien. En af dem er Michael Chau, som fortalte om sine rejser til TV 2 Øst i Berlingske har i forbindelse med denne historie indhentet retsdokumenter, som belyser Michael Chaus historie. Herefter er avisen taget til Aarhus og har opsøgt Michael Chau, som har indvilliget i at fortælle om sine rejser. Han har ikke ønsket at lade sig fotografere. Michael Chau har haft mulighed for at læse denne historie før publicering med henblik på at rette eventuelle faktuelle fejl, men han har ikke haft redigeringsret. Retsopgøret i Danmark I dag er trafikken af personer fra Danmark til den syriske borgerkrig stoppet. Som Berlingske tidligere har beskrevet, opholder få personer fra Danmark sig stadig i krigszonen og har indtil videre forgæves forsøgt at komme hjem for at blive retsforfulgt. Omkring er vendt hjem til Danmark, og flere hjemvendte jihadister er blevet retsforfulgt i forbindelse med deres rejser til Syrien. Ifølge professor i strafferet Jørn Vestergaard ved Københavns Universitet var danske retsinstansers tilgang i borgerkrigens første år»fodslæbende«. Men i december 2015 blev den første tiltale rejst mod en person fra Danmark for at have tilsluttet sig en terrorbevægelse i alt er 13 personer i Danmark blevet dømt efter terrorparagrafferne for rejser til Syrien. Jørn Vestergaard forklarer, at der ikke er et generelt forbud mod at deltage i væbnet konflikt i udlandet, men at det siden 2006 har været strafbart at lade sig rekruttere eller oplære til terrorisme. I begyndelsen af den syriske konflikt kunne det ifølge juraprofessoren derudover være svært at afklare, om udrejste havde»tilsluttet sig the good or the bad guys«. Derfor er det ikke underligt, at den i dag 27-årige aarhusianer aldrig har været sigtet eller tiltalt i forbindelse med sine rejser til Syrien.»I forhold til Michael Chau var det væsentligste, at PET holdt øje med ham. Man kunne af gode grunde ikke sigte ham for noget, medmindre man havde mistanke om, at han havde bevæget sig over på den forkerte

7 side,«siger Jørn Vestergaard. Efter det mislykkede forsøg på en tredje gang at komme til borgerkrigen i Syrien, vendte Michael Chau tilbage til Aarhus. Her faldt han tilbage i kriminalitet og blev en ledende del af bandemiljøet i byen. Som hjemvendt fra krigen i Syrien blev han tilbudt hjælp fra kommunens exit-program, der i danske og udenlandske medier har fået tilnavnet Aarhus-modellen og angiveligt har succes med at integrere hjemvendte jihadister tilbage i samfundet.»de ville gerne hjælpe mig med et arbejde og et sted at bo, men de krævede, at jeg afhoppede banden, og det var jeg ikke interesseret i på det tidspunkt,«siger Michael Chau, der i dag efter eget udsagn ikke længere er aktiv i bandemiljøet.»jeg trak mig ud i 2017,«siger han og forklarer, at han nu igen forsøger at lægge kriminaliteten bag sig. Rejserne til Syrien fortryder han ikke.»jeg fortryder kun, at jeg ikke hjalp mere til, end jeg gjorde,«siger han med aarhusiansk accent:»som jeg sagde tidligere, var jeg selvfølgelig nervøs over, om jeg nu ville blive kidnappet af de her langskæggede mænd. Men jeg tog chancen, og jeg har ikke fortrudt det.«

UKLASSIFICERET. Danske islamistiske miljøer med betydning for terrortruslen mod Danmark

UKLASSIFICERET. Danske islamistiske miljøer med betydning for terrortruslen mod Danmark 28. maj 2014 Danske islamistiske miljøer med betydning for terrortruslen mod Danmark Sammenfatning Der findes islamistiske miljøer i Danmark, hvorfra der udbredes en militant islamistisk ideologi. Miljøerne

Læs mere

UKLASSIFICERET. Udviklingen i terrortruslen fra personer udrejst fra Danmark til Syrien

UKLASSIFICERET. Udviklingen i terrortruslen fra personer udrejst fra Danmark til Syrien 26. juni 2014 Udviklingen i terrortruslen fra personer udrejst fra Danmark til Syrien Sammenfatning CTA vurderer, at antallet af udrejste fra Danmark til konflikten i Syrien nu overstiger 100 personer,

Læs mere

UKLASSIFICERET. Truslen mod Danmark fra personer udrejst til Syrien

UKLASSIFICERET. Truslen mod Danmark fra personer udrejst til Syrien 24. marts 2013 Truslen mod Danmark fra personer udrejst til Syrien Sammenfatning CTA vurderer, at mindst 45 personer er rejst fra Danmark til Syrien for at tilslutte sig oprøret mod al-assad-regimet siden

Læs mere

Terrortruslen mod Danmark fra udrejste til Syrien/Irak Sammenfatning

Terrortruslen mod Danmark fra udrejste til Syrien/Irak Sammenfatning 23. oktober 2015 Terrortruslen mod Danmark fra udrejste til Syrien/Irak Sammenfatning Konflikten i Syrien/Irak tiltrækker fortsat personer fra Danmark, men antallet af udrejste og hjemvendte har været

Læs mere

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål M i Folketingets Udenrigsudvalg den 27. marts 2019 kl

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål M i Folketingets Udenrigsudvalg den 27. marts 2019 kl Udenrigsudvalget 2018-19 URU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 146 Offentligt Dato: 26. marts 2019 Kontor: Sikkerhedskontoret Sagsbeh: Gustav Schaldemose Sagsnr.: 2019-0035-0083 Dok.: 1027750 UDKAST

Læs mere

keiler stiven LÆSERAKETTEN 2019

keiler stiven LÆSERAKETTEN 2019 keiler stiven 86 LÆSERAKETTEN 2019 Min mor var soldat STINE BANG ANDREAS BECK Junglen er tæt, og det er kun enkelte steder, solens stråler når ned til jorden. Fuglene i træerne siger kurukukuuuu kurukukuuuu,

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Vurdering af terrortruslen mod Danmark

Vurdering af terrortruslen mod Danmark Vurdering af terrortruslen mod Danmark 28. april 2016 Sammenfatning Terrortruslen mod Danmark er fortsat alvorlig. Det betyder, at der er personer, som har intention om og kapacitet til at begå terrorangreb

Læs mere

Vurdering af terrortruslen mod Danmark

Vurdering af terrortruslen mod Danmark 24. januar 2014 Vurdering af terrortruslen mod Danmark Sammenfatning CTA vurderer, at der fortsat er en alvorlig terrortrussel mod Danmark. Risikoen for at blive offer for et terrorangreb i Danmark er

Læs mere

D O M V.L. S Anklagemyndigheden mod T (advokat Amalie Starch, København)

D O M V.L. S Anklagemyndigheden mod T (advokat Amalie Starch, København) D O M afsagt den 12. november 2018 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Astrid Bøgh, Thomas Tordal-Mortensen og Mona B. Andersen (kst.) med domsmænd) i ankesag V.L. S 1238 18 Anklagemyndigheden mod

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 L 99 endeligt svar på spørgsmål 72 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 L 99 endeligt svar på spørgsmål 72 Offentligt Retsudvalget 2014-15 L 99 endeligt svar på spørgsmål 72 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 24. januar 2015 Kontor: Sikkerheds- og Forebyggelseskontoret Sagsbeh: Rasmus Krogh Pedersen Sagsnr.:

Læs mere

INITIATIVER TIL IMØDEGÅELSE AF RADIKALISERING I DANMARK

INITIATIVER TIL IMØDEGÅELSE AF RADIKALISERING I DANMARK INITIATIVER TIL IMØDEGÅELSE AF RADIKALISERING I DANMARK December 2014 Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti Religiøs radikalisering og ekstremisme er en alvorlig trussel

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI Alm.del Bilag 114 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI Alm.del Bilag 114 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14 UUI Alm.del Bilag 114 Offentligt En radikaliseringsproces kan have mange udtryksformer med forskellige start- og sluttidspunkter. Radikalisering

Læs mere

Der er nogle gode ting at vende tilbage til!

Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Artikel af Janick og Gitte Janick og jeg sidder over frokosten og taler, han fortæller lidt om, hvad hans tid på Parkvænget går med og hvordan han selv har

Læs mere

Forsvarsudvalget B 123 Bilag 6 Offentligt

Forsvarsudvalget B 123 Bilag 6 Offentligt Forsvarsudvalget 2013-14 B 123 Bilag 6 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: Kontor: Sagsbeh: Sagsnr.: Dok.: Sikkerheds- og Forebyggelseskontoret UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen af

Læs mere

Vurdering af terrortruslen mod Danmark

Vurdering af terrortruslen mod Danmark 18. marts 2015 Vurdering af terrortruslen mod Danmark Sammenfatning Terrorangrebene i København den 14. og 15. februar 2015 bekræfter, at terrortruslen mod Danmark er alvorlig. Der findes personer, som

Læs mere

Vurdering af terrortruslen mod Danmark

Vurdering af terrortruslen mod Danmark 12. december 2014 Vurdering af terrortruslen mod Danmark Sammenfatning CTA vurderer, at terrortruslen mod Danmark er alvorlig, men at risikoen for at blive offer for et terrorangreb i Danmark er begrænset.

Læs mere

Jørn Vestergaard, professor i strafferet ved Københavns Universitet. Militær overvågning af danskere i udlandet udhuling af normale retsgarantier

Jørn Vestergaard, professor i strafferet ved Københavns Universitet. Militær overvågning af danskere i udlandet udhuling af normale retsgarantier Det Udenrigspolitiske Nævn, Forsvarsudvalget 2014-15 UPN Alm.del Bilag 186, FOU Alm.del Bilag 80 Offentligt 1 Jørn Vestergaard, professor i strafferet ved Københavns Universitet Militær overvågning af

Læs mere

Sammenfatning CTA vurderer, at der fortsat er en alvorlig terrortrussel mod Danmark.

Sammenfatning CTA vurderer, at der fortsat er en alvorlig terrortrussel mod Danmark. Vurdering af terrortruslen mod Danmark 8. januar 2013 Sammenfatning CTA vurderer, at der fortsat er en alvorlig terrortrussel mod Danmark. Det globale trusselsbillede er dynamisk, fragmenteret og komplekst.

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Tale Tamilernes mindefest Herning november 2014

Tale Tamilernes mindefest Herning november 2014 Tale Tamilernes mindefest Herning november 2014 Det er godt at være her i Herning sammen med jer og holde mindefest. Vi mindes de ofre den onde borgerkrig bragte mennesker vi kender eller har hørt om.

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight.

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. . Rovfisken Jack Jönsson Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. 1 Er du nu sikker på at du kan klare det, sagde hans mor med bekymret

Læs mere

Gallup til Berlingske om terror og Islamisk Stat

Gallup til Berlingske om terror og Islamisk Stat Gallup til Berlingske om terror og Islamisk Stat Gallup til Berlingske om terror og Islamisk Stat Feltperiode: Den 25.-29. september 2014 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller

Læs mere

Transskribering af interview med tidligere fængselsindsat

Transskribering af interview med tidligere fængselsindsat Transskribering af interview med tidligere fængselsindsat Den fængselsindsattes identitet vil blive holdt anonym, derfor vil der i transskriberingen blive henvist til informanten med bogstavet F og intervieweren

Læs mere

Hvad er VINK. En videns- og rådgivningsenhed for personale med ungekontakt i København.

Hvad er VINK. En videns- og rådgivningsenhed for personale med ungekontakt i København. Hvad er VINK En videns- og rådgivningsenhed for personale med ungekontakt i København. Styrker kontakt og dialog med udsatte unge, der kan være tiltrukket af ekstreme religiøse eller politiske fællesskaber

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del Bilag 77 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del Bilag 77 Offentligt Retsudvalget 2016-17 REU Alm.del Bilag 77 Offentligt Lovafdelingen Dato: 28. november 2016 Kontor: EU-retskontoret Sagsbeh: Christian Andersen- Mølgaard Sagsnr.: 2016-3051/01-0043 Dok.: 2145187 Supplerende

Læs mere

Lyngallup om terrortrussel billedet 10 år efter 11. september Dato: 9. august 2011

Lyngallup om terrortrussel billedet 10 år efter 11. september Dato: 9. august 2011 Lyngallup om terrortrussel billedet 10 år efter 11. september Dato: 9. august 2011 AGENDA Lyngallup om terrortrussel billedet 10 år efter 11. september Dato: 9. august 2011 1 Metode 3 2 Resultater 5 2.1

Læs mere

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Der var engang et stort slot, hvor der boede en prinsesse, en konge, en dronning og en sød tjenestepige. Lige

Læs mere

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Undersøgelse af elevernes forventninger og selvopfattelse forud for deres rejse. Hvor gammel

Læs mere

Radio Sawa Danmark Ugens nyheder 37

Radio Sawa Danmark Ugens nyheder 37 Radio Sawa Danmark Ugens nyheder 37 Overskrifter - Støjberg: Ekstraordinær europæisk situation retfærdiggør ændring af Schengen-regler - Løkke gør parallelsamfund og udlændinge til prioritet - Venstre

Læs mere

D O M. afsagt den 5. december Rettens nr. K /2016 Politiets nr Anklagemyndigheden mod T cpr-nummer

D O M. afsagt den 5. december Rettens nr. K /2016 Politiets nr Anklagemyndigheden mod T cpr-nummer D O M afsagt den 5. december 2016 Rettens nr. K01-4829/2016 Politiets nr. 3300-84143-00029-16 Anklagemyndigheden mod T cpr-nummer Der har medvirket domsmænd ved behandlingen af denne sag. Anklageskrift

Læs mere

Mette Nørgård er 36 år, arbejder med markedsføring og hjemmesider og bor med sin mand og børn i København.

Mette Nørgård er 36 år, arbejder med markedsføring og hjemmesider og bor med sin mand og børn i København. Nu giver det mening Mette Nørgård er 36 år, arbejder med markedsføring og hjemmesider og bor med sin mand og børn i København. En vinteraften i 2012 fulgte en mand efter Mette på vej hjem fra metrostationen.

Læs mere

Mørket og de mange lys

Mørket og de mange lys Mørket og de mange lys (Foto: Eva Lange Jørgensen) For knap to måneder siden boede den irakiske forfatter og journalist Suhael Sami Nader i København som fribyforfatter. Her følte han sig for tryg for

Læs mere

Det, som aviserne ikke skriver om

Det, som aviserne ikke skriver om Det, som aviserne ikke skriver om Mathias Trankjær er 22 år og industritekniker. Han er vokset op i Skagen og bor nu i Ålborg. En sommernat i 2013 fejrede Mathias sit nyerhvervede kørekort ved at køre

Læs mere

Intervention i Syrien

Intervention i Syrien Intervention i Syrien Hvorfor / Hvorfor ikke? 1 Struktur 1. Formål: I skal tage stilling til Syrien-problematikken 2. Baggrund 1. Historie samt Arabisk Forår 3. Hvorfor intervention? 4. Hvorfor ikke intervention?

Læs mere

Bjarke Schjødt Larsen SOM EN TYV I NATTEN. Illustreret af Andreas Erstling

Bjarke Schjødt Larsen SOM EN TYV I NATTEN. Illustreret af Andreas Erstling Bjarke Schjødt Larsen GH ST SOM EN TYV I NATTEN Illustreret af Andreas Erstling I fængsel Du har ti minutter, siger vagten og åbner den tunge dør. Jeg nikker og går ind. Jeg hader at være i fængslet,

Læs mere

Om eleverne på Læringslokomotivet

Om eleverne på Læringslokomotivet Om eleverne på Læringslokomotivet LÆRINGS- LOKOMOTIVET Intensive læringsforløb Indhold Forord 5 Om at føle sig privilegeret... 6 Om at have faglige udfordringer... 8 Om at have personlige og sociale udfordringer...

Læs mere

EKSAMEN ARGUMENTATIONSTEORI. Bunden prøve

EKSAMEN ARGUMENTATIONSTEORI. Bunden prøve EKSAMEN ARGUMENTATIONSTEORI Bunden prøve Prøven består af to dele: 1) En analyse og vurdering af Naser Khaders argumentation i kronikken Jeg ville aldrig forlade mine børn i et krigsramt land, ville du?

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om opløsning af Grimhøjmoskeen i Aarhus

Forslag til folketingsbeslutning om opløsning af Grimhøjmoskeen i Aarhus 2014/1 BSF 12 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 21. oktober 2014 af Martin Henriksen (DF), Kristian Thulesen Dahl (DF), Søren Espersen (DF) og

Læs mere

24. APRIL. Endelige resultater RESULTATER MUSLIMER I DANMARK

24. APRIL. Endelige resultater RESULTATER MUSLIMER I DANMARK DR 24. APRIL Endelige resultater RESULTATER MUSLIMER I DANMARK 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Kort om Capacent Research 3 2. Baggrund 4 Frekvenstabeller med holdningsvariable 5 3. Krydstabuleringer med gren

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44.

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Alting er skjult for dit øje, indtil du ser det. Jeg holdt engang i krydset ved Teglgårdsvej, og

Læs mere

[Indledning inden ordet gives videre til justitsministeren]

[Indledning inden ordet gives videre til justitsministeren] Udenrigsudvalget 2018-19 URU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 146 Offentligt Samrådsspørgsmål M om lokal retsforfølgning af syrienskrigere til besvarelse den 27. marts 2019 TALEPUNKT Tak for indkaldelsen

Læs mere

S T R A F F E L O V R Å D E T S K O M M I S S O R I U M

S T R A F F E L O V R Å D E T S K O M M I S S O R I U M Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 8. oktober 2014 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Ketilbjørn Hertz Sagsnr.: 2014-730-0539 Dok.: 1333334 S T R A F F E L O V R Å D E T S K O M M I S S O R I U M

Læs mere

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Artikel fra Muskelkraft nr. 5, 1997 Voksne drenges mødre Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Af Jørgen Jeppesen Birthe Svendsen og Birthe

Læs mere

1. Baggrund Terrortruslen fra udrejste og hjemvendte fra Syrien/Irak

1. Baggrund Terrortruslen fra udrejste og hjemvendte fra Syrien/Irak Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 328 Offentligt N O T A T Fremmedkrigere på offentlige ydelser 2012-17 April 2018 J.nr. 2018-1857 CAL Lasse Boje 1. Baggrund Terrortruslen

Læs mere

Korstogene. Opfordring fra paven. Jerusalem erobres. Vidste du, at.. Mellemøsten samles. Tempelherrerne. Handel. Korstog til andre lande.

Korstogene. Opfordring fra paven. Jerusalem erobres. Vidste du, at.. Mellemøsten samles. Tempelherrerne. Handel. Korstog til andre lande. Historiefaget.dk: Korstogene Korstogene I 1099 erobrede kristne korsfarere Jerusalem fra muslimerne. De skabte et kongedømme, som varede i hele 200 år. Af Kurt Villads Jensen Opdateret 11. december 2013

Læs mere

Vurdering af terrortruslen mod Danmark

Vurdering af terrortruslen mod Danmark Vurdering af terrortruslen mod Danmark 12. januar 2018 Sammenfatning CTA vurderer, at terrortruslen mod Danmark er alvorlig. Truslen kommer i første række fra militant islamisme og udgår fra både mænd

Læs mere

Et nyt våben i den syriske informationskrig

Et nyt våben i den syriske informationskrig ABONNEMENT Et nyt våben i den syriske informationskrig En lille radiosender skal give borgerne i blandt andet Syrien adgang til uafhængig information. Den er på størrelse med en bilradio og kan smugles

Læs mere

N RDLYS 1 SKINDÆDEREN

N RDLYS 1 SKINDÆDEREN Bjarke Schjødt Larsen N RDLYS 1 SKINDÆDEREN Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Det hele startede, da mine forældre arbejdede som forskere i en nedlagt mine tæt ved byen Qullissat på Grønland. Jeg ved

Læs mere

Hold fast i drømmene og kæmp for dem

Hold fast i drømmene og kæmp for dem Hold fast i drømmene og kæmp for dem Som den første i sin familie valgte Lise Hansen som 52-årig at forlade Lolland og flytte til København. Det var ikke let, men hun ville til enhver tid gøre det igen.

Læs mere

Militant islamisme. Ann-Sophie Hemmingsen Hotel Scandic Roskilde, 27/4 2015 DIIS DANSK INSTITUT FOR INTERNATIONALE STUDIER

Militant islamisme. Ann-Sophie Hemmingsen Hotel Scandic Roskilde, 27/4 2015 DIIS DANSK INSTITUT FOR INTERNATIONALE STUDIER Militant islamisme Ann-Sophie Hemmingsen Hotel Scandic Roskilde, 27/4 2015 Program Baggrund og afgrænsning Hvad taler vi om? Verdensbillede og selvforståelse Omgivelsernes modtagelse Hvem befolker miljøet

Læs mere

Vurdering af terrortruslen mod Danmark

Vurdering af terrortruslen mod Danmark Vurdering af terrortruslen mod Danmark 7. februar 2017 Sammenfatning CTA vurderer, at terrortruslen mod Danmark er alvorlig. Gruppen, der kalder sig Islamisk Stat (IS), er fortsat den vigtigste faktor

Læs mere

Radikalisering, crossover, politisering af vold, gråzone ekstremisme, eller egne projekter pyntet med ideologisk retorik?

Radikalisering, crossover, politisering af vold, gråzone ekstremisme, eller egne projekter pyntet med ideologisk retorik? Radikalisering, crossover, politisering af vold, gråzone ekstremisme, eller egne projekter pyntet med ideologisk retorik? De mange veje, som kan ende i vold med reference til ideologi Ann-Sophie Hemmingsen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 14. november 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 14. november 2017 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 14. november 2017 Sag 119/2017 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Michael Juul Eriksen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup

Læs mere

Nicole Boyle Rødtnes SUPERHELT. Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Nicole Boyle Rødtnes SUPERHELT. Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Nicole Boyle Rødtnes SUPERHELT Illustreret af Bodil Bang Heinemeier For seks måneder siden var jeg i zoo med min søster Lia. Så ramte lynet. Vi faldt ned i slangeburet og blev bidt af giftslanger fra hele

Læs mere

Radio Sawa Danmark Ugens nyheder 38

Radio Sawa Danmark Ugens nyheder 38 Overskrifter Radio Sawa Danmark Ugens nyheder 38 - Støjberg afviser bredt forlig om udlændingepolitikken - DF vil afsætte en halv million til at optælle indvandrere - Regeringen og Dansk Folkeparti lander

Læs mere

Vurdering af Terrortruslen mod Danmark. Sammenfatning CTA vurderer, at der fortsat er en alvorlig terrortrussel mod Danmark.

Vurdering af Terrortruslen mod Danmark. Sammenfatning CTA vurderer, at der fortsat er en alvorlig terrortrussel mod Danmark. Vurdering af Terrortruslen mod Danmark Sammenfatning CTA vurderer, at der fortsat er en alvorlig terrortrussel mod Danmark. 31. januar 2012 Særligt genoptrykningen af tegningerne af profeten Muhammed i

Læs mere

Opgørelse viser, at hver femte af Kriminalforsorgens klienter har udenlandsk baggrund.

Opgørelse viser, at hver femte af Kriminalforsorgens klienter har udenlandsk baggrund. Opgørelse viser, at hver femte af Kriminalforsorgens klienter har udenlandsk baggrund. Den nyeste opgørelse af indsatte og klienters etniske baggrund i Kriminalforsorgen, foretaget den 6. november 2007,

Læs mere

Udviklingen i og omkring byen Kobani i det nordlige Syrien er. særdeles alvorlig. Store dele af byen er efter flere ugers belejring

Udviklingen i og omkring byen Kobani i det nordlige Syrien er. særdeles alvorlig. Store dele af byen er efter flere ugers belejring Det Udenrigspolitiske Nævn 2014-15 UPN Alm.del Bilag 11 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET Åbent samråd: kort orientering om situationen i Kobani i det nordlige Syrien. Der er tale om et åbent samråd. Udenrigsministerens

Læs mere

Indvandrere og efterkommere

Indvandrere og efterkommere Indvandrere og efterkommere Kriminalitet hvordan måler vi det? Lisbeth Lavrsen 18 pct. af de personer, der blev dømt i 2015 havde udenlandsk oprindelse er det meget eller lidt? 2 Afhænger selvfølgelig

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

råd og vejledning Til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb, vold eller anden personfarlig kriminalitet

råd og vejledning Til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb, vold eller anden personfarlig kriminalitet råd og vejledning Til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb, vold eller anden personfarlig kriminalitet Indhold Denne pjece gennemgår, hvad der sker, når du har været udsat for personfarlig

Læs mere

Bilag 1: Interview med Lars Winge

Bilag 1: Interview med Lars Winge Bilag 1: Interview med Lars Winge 2 K (Kristoffer Merrild): Godt det er møde med Lars Winge der er øhh CSR chef i DSB L (Lars Winge): Jah jeg er chef for intern kommunikation og CSR 4 K: Hvor lang tid

Læs mere

Militant islamistisk radikalisering

Militant islamistisk radikalisering 28. april 2016 Militant islamistisk radikalisering Sammenfatning Militant islamistisk radikalisering kan beskrives som en dynamisk proces, hvor et individ konverterer til en radikal fortolkning af islam.

Læs mere

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning.

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning. Historiefaget.dk: Osmannerriget Osmannerriget Det Osmanniske Rige eksisterede i over 600 år. Det var engang frygtet i Europa, men fra 1600-tallet gik det tilbage. Efter 1. verdenskrig opstod republikken

Læs mere

SMALLEGADE 10. Christine Exner. Shooting draft dummy nov2016.

SMALLEGADE 10. Christine Exner. Shooting draft dummy nov2016. SMALLEGADE 10 Christine Exner Shooting draft dummy nov2016 christineexner@me.com thomas@glud.dk MONTAGE (65) OG (64) KOMMER CYKLENDE GENNEM GADEBILLEDET. 1 EXT. BIOGRAF - AFTERNOON 1 Freddy og Anders kommer

Læs mere

FANGET I BJØRNENS KLØER

FANGET I BJØRNENS KLØER FANGET I BJØRNENS KLØER OG ANDRE VILDE DYREANGREB ALVILDA INDLEDNING Hajer, tigere, slanger, bjørne Vilde dyr har altid fascineret mennesker. Men lige så smukke og majestætiske dyrene er, lige så farlige

Læs mere

Flygtningenævnet meddelte i juni 2019 opholdstilladelse (B-status) til en kvindelig statsborger fra Syrien. Indrejst i 2018.

Flygtningenævnet meddelte i juni 2019 opholdstilladelse (B-status) til en kvindelig statsborger fra Syrien. Indrejst i 2018. Flygtningenævnet meddelte i juni 2019 opholdstilladelse (B-status) til en kvindelig statsborger fra Syrien. Indrejst i 2018. Nævnet udtalte: Klageren er etnisk araber og kristen. Klageren er født i [X],

Læs mere

F: Fordi at man ligesom skulle få det hele til at passe ind og at instruktøren skulle sige hvad man skulle gør nu skal I gå der hen og sådan noget.

F: Fordi at man ligesom skulle få det hele til at passe ind og at instruktøren skulle sige hvad man skulle gør nu skal I gå der hen og sådan noget. Bilag 4 Visualiserings interview Fortaget af 4 omgange i Film-X, København Frederik 5. B I: Hvad er det du tegner? F: Jeg tegner hvor at vi er i gang med at optage og hvordan det ser ud med at man kan

Læs mere

2 (mini)konfirmandforløb, hvor der arbejdes med bøn, billeder og bibeltekst.

2 (mini)konfirmandforløb, hvor der arbejdes med bøn, billeder og bibeltekst. 2 (mini)konfirmandforløb, hvor der arbejdes med bøn, billeder og bibeltekst. Forløb 1, den barmhjertige samaritaner. Udgangspunktet for timerne (2x45 min) var lignelsen om den barmhjertige samaritaner

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Forord. Vidners bidrag i retssager er en af grundstenene i vores retssystem. Derfor skal det være trygt for borgerne at vidne.

Forord. Vidners bidrag i retssager er en af grundstenene i vores retssystem. Derfor skal det være trygt for borgerne at vidne. Forord Vidners bidrag i retssager er en af grundstenene i vores retssystem. Derfor skal det være trygt for borgerne at vidne. Særligt når det vedrører sager af grovere karakter bandekriminalitet og drab

Læs mere

- Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere

- Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere - Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere Michael Svendsen har besluttet sig for at sige ja til respirator. Men den dag han ikke længere kan tale eller skrive, vil han have den slukket

Læs mere

Tekniske specifikationer: De oprindelige spørgsmålsnumre skal med i rapporteringen (SPSS inkl. Vægte)

Tekniske specifikationer: De oprindelige spørgsmålsnumre skal med i rapporteringen (SPSS inkl. Vægte) Danskernes tryghed Endeligt skema DK2004-283 X:\Kunder og Job\Kunder\Advice Analyse\Ordrer\DK2004-283\Dk2004-283\Endeligt skema.doc Last printed: 06-12-2004 10:44 Tekniske specifikationer: De oprindelige

Læs mere

HOVEDRESULTATER FRA UNDERSØGELSEN

HOVEDRESULTATER FRA UNDERSØGELSEN FEBRUAR 2013 HOVEDRESULTATER FRA UNDERSØGELSEN TEENAGERE - DERES PRIVATE OG OFFENTLIGE LIV PÅ SOCIALE MEDIER EN REPRÆSENTATIV UNDERSØGELSE BLANDT A) TEENAGERE I ALDEREN 12-18 ÅR SAMT B) FORÆLDRE TIL 9-18-ÅRIGE

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål X fra Folketingets Retsudvalg den 9. april 2019

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål X fra Folketingets Retsudvalg den 9. april 2019 Retsudvalget 2018-19 REU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 502 Offentligt Dato: 5. april 2019 Sagsnr.: 2019-0035-0089 Dok.: 1076184 UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål X fra

Læs mere

Crossover, gråzone-ekstremisme og andre snitflader mellem almindelig kriminalitet og politisk kriminalitet

Crossover, gråzone-ekstremisme og andre snitflader mellem almindelig kriminalitet og politisk kriminalitet Crossover, gråzone-ekstremisme og andre snitflader mellem almindelig kriminalitet og politisk kriminalitet Ann-Sophie Hemmingsen Grundtvigs Højskole 19/9 2016 Program Hvad taler vi om? Gør vi det unødvendigt

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

National Trusselsvurdering

National Trusselsvurdering 31. januar 2012 National Trusselsvurdering 1. Indledning De væsentligste trusler mod Danmark udspringer i dag primært fra religiøst eller politisk motiverede grupper og enkeltpersoner, som søger at gennemføre

Læs mere

Du er selv ansvarlig for at komme videre

Du er selv ansvarlig for at komme videre Du er selv ansvarlig for at komme videre Stine Arenshøj er 40 år. Hun er tidligere brandinspektør og indsatsleder, nu selvstændig coach, psykotraumatolog og foredragsholder. Stine bor med sine tre børn

Læs mere

Tegningesagens fortsatte betydning for terrortruslen mod Danmark

Tegningesagens fortsatte betydning for terrortruslen mod Danmark 08. januar 2013 Tegningesagens fortsatte betydning for terrortruslen mod Danmark Sammenfatning Udgivelsen af de 12 tegninger af profeten Muhammed i Jyllands-Posten i 2005 og genoptrykningen af tegningerne

Læs mere

Flygtningenævnets præmisser

Flygtningenævnets præmisser Flygtningenævnets præmisser Flygtningenævnet stadfæstede i august 2015 Udlændingestyrelsens afgørelse vedrørende et ægtepar samt et barn fra Afghanistan. Indrejst i 2014. Den mandlige klager søgte asyl

Læs mere

Det er en konflikt som rigtigt mange mennesker vil kende til.

Det er en konflikt som rigtigt mange mennesker vil kende til. Tekster: Sl 84, Rom 12,1-5, Luk 2,41-52 Salmer: Evangeliet, vi lige har hørt åbner i flere retninger. Det har en dobbelttydighed, som er rigtigt vigtig ikke bare for at forstå dagens evangelium, men det

Læs mere

Om Line Line er 28 år. Hun bor sammen med sin kæreste igennem de sidste ca. 5 år - sammen har de en søn, som snart bliver 1 år.

Om Line Line er 28 år. Hun bor sammen med sin kæreste igennem de sidste ca. 5 år - sammen har de en søn, som snart bliver 1 år. Line, 28 år At være ængstelig - og om at mangle mor, og at være mor Da jeg talte med Line i telefonen for ca. 2½ uge siden og aftalte at besøge hende, hørte jeg barnegråd i baggrunden. Jeg fik oplevelsen

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

Patientens oplevelse af at blive indlagt med epistaxis i ØNHsengeafdelingen. Christina Rosenquist og Pernille Leth 4. Marts 2016 Vejle Sygehus

Patientens oplevelse af at blive indlagt med epistaxis i ØNHsengeafdelingen. Christina Rosenquist og Pernille Leth 4. Marts 2016 Vejle Sygehus Patientens oplevelse af at blive indlagt med epistaxis i ØNHsengeafdelingen Christina Rosenquist og Pernille Leth 4. Marts 2016 Vejle Sygehus Hvordan kom vi i gang Epistaxis patienter en sårbar gruppe

Læs mere

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner Historiebrug Historie er mange ting, og historien er til stede overalt omkring os. Historie er noget, vi alle bruger på en række forskellige måder. Det kaldes "historiebrug". Hvad er historiebrug? Når

Læs mere

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre.

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre. Det var midt på formiddagen. vinden havde heldigvis lagt sig jeg Mikkel og min ven og hjælper Bjarke stod i stævnen og så ind mod Byen Mombasa hvor vi skulle ligge til vi skulle ligge til. vi skulle Møde

Læs mere

Ahmed, 22år. Syrisk flytning

Ahmed, 22år. Syrisk flytning Ahmed, 22år Syrisk flytning Jeg havde aftalt at mødes med tolken foran opgangen, hvor Ahmed bor. Men på det aftalte tidspunkt, var tolken ikke dukket op, og jeg gik op og bankede på hos Ahmed. Døren blev

Læs mere

Drenge søges - 13 år eller ældre - til videoproduktion. God betaling. Send vellignende foto til

Drenge søges - 13 år eller ældre - til videoproduktion. God betaling. Send vellignende foto til Tyson går til filmen Drenge søges, - 13 år eller ældre. Tyson sad foran sin splinternye computer. Endnu engang klikkede han på den annonce som han havde studeret igen og igen hele ugen. Skulle eller skulle

Læs mere

Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris:

Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris: Interviewer1: Kan du fortælle lidt om dig selv og din baggrund? Chris: Jeg kan prøve. Kom på et sidespor med stofmisbrug og gik de forkerte veje og mødte nogle forkerte mennesker. Så røg jeg hurtigt med

Læs mere

Bekæmpelse af rocker- og bandekriminalitet Styrket indsats mod radikalisering i fængslerne Ny ordning for sagsomkostninger Styrkelse af

Bekæmpelse af rocker- og bandekriminalitet Styrket indsats mod radikalisering i fængslerne Ny ordning for sagsomkostninger Styrkelse af Bekæmpelse af rocker- og bandekriminalitet Styrket indsats mod radikalisering i fængslerne Ny ordning for sagsomkostninger Styrkelse af retshjælpskontorernes bistand I Danmark skal man kunne føle sig tryg.

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang Prædiken til 22. s. e. trin. Kl. 10.00 i Engesvang 478 Vi kommer til din kirke, Gud op al den ting 675 Gud vi er i gode hænder Willy Egemose 418 - Herre Jesus kom at røre 613 Herre, du vandrer forsoningens

Læs mere

Overvejelser: Hvad er konsekvenserne ved at bruge tortur? Er der grænser for hvad vi vil gøre i kampen mod terrorisme?

Overvejelser: Hvad er konsekvenserne ved at bruge tortur? Er der grænser for hvad vi vil gøre i kampen mod terrorisme? Dilemma 1: Kan tortur acceptereres og retfærdiggøres, hvis det KUN bruges mod formodede terrorister for at få oplysninger om og afværge mulige terrorangreb? Hvad er konsekvenserne ved at bruge tortur?

Læs mere

[- Nyt fra januar 2014]

[- Nyt fra januar 2014] [- Nyt fra januar 2014] Af Mette og Alex Bjergbæk Klausen, udsendt af Mission Afrika Baiima [NB. Alle kan tilmelde sig vores åbne nyhedsbrev Dagbog fra Sierra Leone. Nyhedsbrevet bliver sendt ud én gang

Læs mere