September 2015 ENDELIG FYSISK HELHEDSPLAN AFDELING 19 - MINDEPARKEN FÆLLESB0

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "September 2015 ENDELIG FYSISK HELHEDSPLAN AFDELING 19 - MINDEPARKEN FÆLLESB0"

Transkript

1 September 2015 ENDELIG FYSISK HELHEDSPLAN AFDELING 19 - MINDEPARKEN FÆLLESB0

2 2 AFDELING 19 - ENDELIG FYSISK HELHEDSPLAN FORORD På vegne af FællesBo har Årstiderne Arkitekter og Kuben Management udarbejdet denne endelige fysiske helhedsplan for afdeling 19. Den foreløbige helhedsplan blev fremsendt til Landsbyggefonden i januar 2013, og der blev afholdt besigtigelse den 22. oktober FællesBo ønsker at fremtidssikre afdeling 19, Mindeparken. Formålet med helhedsplanen er overordnet at sikre, at afdelingen og boligerne, i et boligmarked med stor og stadig større konkurrence, vil være attraktive for nuværende beboere og kommende lejere. Dermed sikrer FællesBo udlejningen og undgår fraflytninger og tomme boliger. I afdeling 19 skal der være en blandet beboersammensætning. Afdelingen skal primært henvende sig til mindre børnefamilier, enlige forsørgere, par og enlige både unge, seniorer og ældre. Det er ydermere visionen, at afdelingen skal være særlig gunstig for unge og større børn. I forbindelse med både masterplanudarbejdelse samt helhedsplanudarbejdelse blev det pointeret, at de sociale forbindelser på tværs af nærtliggende afdelinger ønskes forbedret. FællesBo påtænker, at alle nærtliggende afdelinger i den østlige del af Herning skal kunne anvende udearealer og fællesfaciliteter på tværs. Der etableres et multihus i afdeling 19, som skal driftes og kunne benyttes af flere nærtliggende afdelinger. De fysiske helhedsplaner for afdeling 16 og 19 vil således bidrage til at forbedre de sociale forbindelser i området.

3 3 AFDELING 19 - ENDELIG FYSISK HELHEDSPLAN INDHOLDSFORTEGNELSE FÆLLESBO S TILGANG TIL RENOVERINGER 4 OPSUMMERING AF FORELØBIG HELHEDSPLAN 6 LANDSBYGGEFONDENS KOMMENTARER TIL HELHEDSPLAN 10 EKSISTERENDE BYGNINGSMASSE SAMT RENOVERINGSFORSLAG 13 LEJLIGHEDERNES INDRETNING SAMT LØSNINGSFORSLAG 19 UDEAREALER, MILJØ OG FÆLLESHUS SAMT LØSNINGSFORSLAG 23 BUDGET, FINANSIERING OG HUSLEJEKONSEKVENS 25

4 4 AFDELING 19 - ENDELIG FYSISK HELHEDSPLAN FÆLLESBO S TILGANG TIL RENOVERINGER Der er, når almene boligafdelinger på landsplan renoveres, tradition for at have fokus på boligernes fysiske tilstand og de dertil hørende udearealer. FællesBo har valgt en anden vej og har i stedet formuleret en helhedsorienteret tilgang til de kommende renoveringer for således at sikre, at boligerne, også i fremtiden, er attraktive og dermed kan udlejes. Med en helhedsorienteret tilgang inddrages viden om forhold, der har stor betydning for hvordan boligefterspørgslen udvikler sig over tid, ikke alene i forhold til de enkelte afdelinger, men også i bredere forstand, idet boligbehov og- efterspørgsel konstant udvikler sig som en del af den almindelige samfundsudvikling. FÆLLESBO S STRATEGITILGANG 1. Der gennemføres en analyse, der kan skabe viden 2. Der udvikles en strategi, hvor prioriteringer og valg foretages og sammenfattes 3. Der foretages en planlægning, der viser handlemuligheder, og hvorved processen kan styres Den udarbejdede helhedsplan for afdeling 19 vil være et resultat af viden på flere niveauer, som illustreret ved figuren nedenfor: MAKROFORHOLD OG FORHOLD I NÆROMRÅDET Først er der gennemført en analyse af såkaldte makroforhold, der kan have betydning for den fremtidige boligefterspørgsel af mere generel karakter. Det gælder både forhold og tendenser, som præger boligmarkedet og bosætningen i Danmark, underordnet geografisk placering samt forhold og tendenser, som præger boligmarkedet og bosætningen i Herning Kommune. Efterfølgende er der gennemført en områdeanalyse indeholdende viden vedrørende den enkelte afdelings nærområde samt viden om, hvorledes de enkelte afdelinger spiller sammen. LØBENDE DIALOG MED HERNING KOMMUNE For at sikre, at alle niveauer spiller sammen, samt at de rigtige aktører bidrager med og modtager den rette viden, sker der en løbende dialog med Herning Kommune. I forbindelse med udarbejdelsen af en række foreløbige helhedsplaner for afdelinger i Herning by samt en enkelt i Sunds, blev der oprettet en strategistyregruppe. Strategistyregruppen består af repræsentanter fra Herning Kommune, FællesBo og et antal rådgivere. Strategistyregruppen mødtes hver tredje måned i forbindelse med helhedsplansudarbejdelsen. I dag mødes strategistyregruppen ikke fast, men der sker i stedet en løbende dialog med Herning Kommune ad hoc, hvor relevante emner drøftes og forventninger løbende afstemmes.

5 5 AFDELING 19 - ENDELIG FYSISK HELHEDSPLAN UDARBEJDELSE AF HELHEDSPLANER På baggrund af en screeningsrapport udarbejdet af Rambøll i 2011 har FællesBo foretaget en prioritering af følgende 8 afdelinger, hvor der er udarbejdet en foreløbig fysisk helhedsplan, som er fremsendt til Landsbyggefonden og Herning Kommune: Afdeling 16 Sjællandsparken (89 boliger), afdeling 19 Mindeparken (210 boliger), afdeling 21 Gormsvej (123 boliger), afdeling 24 Valdemarsvej/Thyrasvej (270 boliger), afdeling 104 Fredhøj (326 boliger), afdeling 106 Sønderager (285 boliger), afdeling 107 Porshøj (441 boliger), afdeling 210 Fredbovej i Sunds (18 boliger). Desuden er der udarbejdet en endelig helhedsplan for afdeling 09 Ørstedgaarden (78 boliger), afdeling 14 Elmegaarden (48 boliger) og afdeling 110 Gyvelvej (48 boliger), som er fremsendt til Landsbyggefonden og Herning Kommune. Der er ydermere udarbejdet en foreløbig helhedsplan for afdeling 231 Anemonevej (77 boliger). For at sikre en helhedsorienteret tilgang til de kommende renoveringer, således at boligerne også i fremtiden er konkurrencedygtige, har FællesBo igangsat et strategiarbejde, som munder ud i en Udviklings- og indsatsplan. Udviklings- og indsatsplanen består af en masterplan (et idékatalog) for Herning Øst, en masterplan (et idékatalog) for Herning Vest, en fysisk helhedsplan for hver afdeling. Desuden arbejdes der med en boligsocial indsats i Holtbjerg-området, som bl.a. omfatter afdeling 24. Den boligsociale indsats kan evt. på sigt bredes ud til de øvrige afdelinger, hvis der skønnes at være behov for det.

6 6 AFDELING 19 - ENDELIG FYSISK HELHEDSPLAN OPSUMMERING AF FORELØBIG HELHEDSPLAN OVERORDNET AFDELINGSBESKRIVELSE Afdeling 19 er opført i 1956 og består af etagebyggeri i 6 blokke med kælder og 3 etager. Der er 29 opgange i afdelingen med 6 boliger i hver samt 3 opgange med 9 boliger i hver. Bebyggelsen fremstår visuelt relativt homogen, men bliver dog skåret igennem af H.C. Ørstedsvej fra vest til øst, hvilket bevirker, at afdelingen fremstår som to forskellige bebyggelser (med blok 1, 2 og 3 mod nord og 4, 5 og 6 mod syd) Nuværende situationsplan, og øst/nord facade, blok 5 Bebyggelsen fremstår med røde mursten og er arkitektonisk tidstypisk for opførelsestidspunktet. Indgangspartierne er dekorativt opført med gule mursten, hvilket bidrager til at bryde de ellers homogent udseende facadepartier. Alle boliger er opført med altaner, som er blevet fornyet i år 2000, hvilket bevirker, at bygningerne fysisk umiddelbart fremstår mere moderne udvendigt. Derudover har afdelingen adgang til garager. Øvrige beboerfaciliteter består af fællesvaskerier i kældre samt en festsal, som også er beliggende i kælderniveau. UDLEJNINGSSITUATIONEN I afdeling 19 har der været en rimelig høj fraflytningsprocent de sidste år (mellem %). Ifølge FællesBo er afdelingens boliger generelt ret lette at udleje. Udlejningens relative nemhed skal ses i en meget lav husleje, da det er et ældre byggeri, hvor der er badeværelser og køkkener fra byggeriets opførelse. Ifølge FællesBo er grunden til den høje fraflytningsprocent, at mange af lejerne bruger boligerne i afdeling 19 som springbræt til en ejerbolig (billig husleje i den periode, hvor der spares op til køb). FællesBo vurderer, at afdelings 19 s boliger bliver vanskeligere at udleje i fremtiden, hvis de ikke renoveres og dermed fremtidssikres. Dette viser sig allerede ved, at der skal dannes flere tilbud før en ny lejer takker ja til en bolig i afdelingen. FællesBo ser endvidere en tendens til, at ventelisten for afdelingen er blevet kortere i løbet af de sidste 10 måneder af 2012.

7 7 AFDELING 19 - ENDELIG FYSISK HELHEDSPLAN AFDELINGENS UDLEJNINGSVILKÅR Grundet afdelingens centrale beliggenhed i Herning tæt på skoler, daginstitutioner, dagligvareforretninger og sports- samt andre aktiviteter, skal afdelingen appellere til en bred målgruppe af beboere. Idet boligudgifter i høj grad må betragtes som værende et konkurrenceparameter, vil den lave husleje i afdeling 19 i dag betyde, at en gennemgribende renovering, med en huslejestigning til følge, ikke umiddelbart vil forringe konkurrencesituationen, men snarere forbedre denne, fordi boligerne kommer til at leve op til nuværende og fremtidige beboeres krav til boligstandard og dermed bliver konkurrencedygtige. AFDELINGENS BYGGETEKNISKE STAND Hovedkonklusioner: Der er umiddelbart ikke konstateret større skader i konstruktioner eller andre udvendige bygningsmæssige forhold. Isoleringsstandarden i facader og gavle er meget ringe og forventes at være årsagen til de meget omfattende kuldebroer, der er konstateret. Kuldebroerne vurderes med høj sandsynlighed at være den største årsag til de omfattende skimmelproblematikker. Der er i kældre problemer med vand- og fugtindtrængning, her især i blok 4. Fugtproblematikkerne kan bidrage til et dårligt indeklima og yderligere bidrage til skimmelproblematikker, hvorfor der skal være særligt fokus på at afhjælpe de forhold i klimaskærmen, der i dag, men også fremover, kan bidrage til fugtindtrængning. Ventilationsstandarden i boligerne er yderst ringe og foregår alene ved naturligt aftræk. Den manglende ventilation bidrager til et dårligt indeklima og vil på sigt kunne bidrage til yderligere skimmelvækst. Af indvendige forhold kan nævnes de meget dårlige installationer, som viser kritiske tegn på slid, såsom gennemtæring og lignende. Dette gælder såvel i boligerne som i resten af bygningsmassen. Der skal, afdelingens opførelsestidspunkt taget i betragtning, undersøges for sundhedsskadelige stoffer såsom bly, asbest, PCB mv. De udvendige adgangsforhold i afdelingen bevirker, at der ikke er niveaufri adgang til i bygningerne. BOLIGERNE OG UDEAREALERNE I DAG På de afholdte workshops i forbindelse med udarbejdelsen af den fysiske helhedsplan for afdeling 19, blev styregruppen bedt om at vurdere de fysiske forhold inde og uden for boligen for forskellige beboersegmenter. Dialogen med styregruppen for afdeling 19 giver et klart billede af, at de indvendige forhold er yderst uattraktive for især ældre og bevægelseshæmmede. Men også for den større familie, seniorerne og den mindre familie er de fysiske indvendige forhold så uattraktive, at det formodes at blive en udfordring at fastholde eller tiltrække de givne beboergrupper over en overskuelig fremtid. De forhold, styregruppen udpeger som værende særligt uattraktive for de givne beboergrupper, er tilgængelighedsforholdene, de meget små badeværelser, den utidssvarende indretning og planløsning samt de

8 8 AFDELING 19 - ENDELIG FYSISK HELHEDSPLAN forældede installationer. Samtidig er der blandt mange eksisterende beboere en viden om, at indeklimaet er så dårligt, at det kan have en negativ påvirkning på helbredet. De fysiske forhold uden for boligerne vurderes som uattraktive for alle beboergrupper. Udearealerne fremstår mest uattraktive for ældre og bevægelseshæmmede, seniorerne og familierne. Teenagerne og de unge er dem, som oplever udearealerne som mest attraktive. Det er især de grønne områder samt de nedslidte/manglende fællesfaciliteter i udearealerne, der scorer lavest. Ligeledes betyder den manglende tilgængelighed meget for attraktiviteten. AFDELINGENS BEBOERSEGMENTER I dialog med styregruppen er det blevet besluttet, at afdeling 19 skal rumme en meget varieret beboersammensætning og desuden være særlig gunstig for unge og større børn, og dermed også de mindre børnefamilier. Hensigten er dog, bl.a. grundet stor konkurrence fra parcelhuse, at afdeling 19 ikke skal henvende sig til større børnefamilier og andre beboergrupper, der efterspørger boliger på mere end 4 værelser. Afdelingen skal således primært henvende sig til mindre børnefamilier, enlige forsørgere, par og enlige både unge, seniorer og ældre. Antallet af 5-rumsboliger reduceres derfor, mens det mindre antal 4-rumsboliger i afdelingen bevares. Der vil efter renoveringen således være 18 stk. 4-rumsboliger og 3 stk. 5-rumsboliger. Hensigten er, at afdeling 19 s udearealer skal henvende sig til de større børn og unge, mens afdeling 16 skal gøres særlig gunstig for småbørnsfamilier og ældre. De større børn i afdeling 16 har nemmere ved at krydse Sjællandsgade for at benytte udearealerne i afdeling 19. De mellemstore børn i afdeling 19 har, grundet afdelingens beliggenhed, mulighed for at anvende legepladser mv. i Mindeparken. MÅL FOR FREMTIDSSIKRING AF BYGGETEKNIK, BOLIGER OG UDEAREALER STYREGRUPPENS PRIORITERINGER I forbindelse med formuleringen af den fysiske helhedsplan for afdeling 19 gjorde styregruppen prioriteringerne nedenfor. De fleste af prioriteringerne indgår i den foreløbige helhedsplan for afdeling 19. Dialogen om nogle af prioriteringerne pågår stadig af hensyn til økonomien. Der tages derfor først endelig stilling til prioriteringerne i den endelige helhedsplan. PRIORITERING BOLIGERNE 1. Rummelige badeværelser (forberedelse til vaskemaskine) 2. Nyt køkken (køkkenalrum/afskærmet køkken) 3. Tilgængelighed 4. Skabsplads 5. Store værelser / brugbare værelser 6. Gennemlyste lejligheder/franske altaner 7. Individuel fleksibilitet (fleksible planløsninger) 8. TV stik i alle rum PRIORITERING UDEAREALERNE 1. Multihus (vaskeri, vicevært, bibliotek, fleksibelt rum, etc.) 2. H.C. Ørstedsvej (ensrettet - lukket/omlægning af vej) 3. Legepladser (2 typer) 4. Grill med pavilloner 5. Petanque, beplantning af træer ved fælleshus, sansehave/urtehave 6. Tilgængelighed for alle 7. Multibane 8. Cykeloverdækning/barnevogne, opladning af handicapcykler mm.

9 9 AFDELING 19 - ENDELIG FYSISK HELHEDSPLAN YDERLIGERE MÅLSÆTNINGER HVORVED BOLIGUDLEJNINGEN SIKRES Udover prioriteringerne ovenfor indeholder helhedsplanen for afdeling 19 en række mål. Målene er formuleret på baggrund af det indledende strategiarbejde vedr. afdelingens udlejningsvilkår, masterplanarbejdet samt de afholdte strategistyregruppemøder. Målene nedenfor skal være med til at sikre boligernes fremtidige konkurrencedygtighed. At der etableres et varieret udbud af boliger, som henvender sig til flere beboergrupper. At afdelingen skal indeholde et stort antal 2- og 3-rumsboliger. Afdelingen skal indeholde flest 3- rumsboliger. En stor del af boligerne skal henvende sig til følgende beboersegmenter: Mindre børnefamilier, enlige forsørgere, par og enlige både unge, seniorer og ældre. At alle 1-rumsboliger i afdelingen sammenlægges. I alt sammenlægges 18 boliger (6 stk. af disse er tilgængelighedsboliger). At en stor andel af boligerne skal være under 100 kvm. At indeklimaforhold i boligerne forbedres væsentligt, men fokus på større adgang til dagslys eller gennemlysning, reduktion af såvel udefra- som indefra-kommende støjgener, udbedring af kuldebroer og trækgener, forbedring af luftcirkulationen og fremtidssikring overfor skimmelproblematikker og sundhedsskadelige stoffer i øvrigt. At forbedre klimaskærmen væsentligt og på en måde, at denne bliver energimæssigt og tilstandsmæssigt fremtidssikret i årene fremover. At der etableres tilgængelighed i ca. 1/3 del af boligerne samt i udearealerne. At udearealerne er særligt gunstige for børnefamilier og unge mennesker. At afdeling 16 og 19 benytter hinandens udearealer og fællesfaciliteter på tværs. At muligheden for at skabe en mere tryg forbindelse over eller under Silkeborgvej undersøges.

10 10 AFDELING 19 - ENDELIG FYSISK HELHEDSPLAN LANDSBYGGEFONDENS KOMMENTARER TIL HELHEDSPLAN Den 22. oktober 2014 blev der afholdt besigtigelse med Landsbyggefonden i afdelingen. På baggrund af dialogen med Landsbyggefonden er denne endelige helhedsplan for afdelingen udarbejdet. Den endelige helhedsplan indeholder en opsummering af den foreløbige helhedsplans indhold (afsnittet ovenfor) samt en gennemgang af de ændringer og det supplerende materiale, som mødet med Landsbyggefonden har foranlediget. Landsbyggefonden vurderede på afholdte besigtigelse, at det foreløbige helhedsplansmateriale ikke var tilstrækkeligt. Der skal suppleres med yderligere materiale og yderligere destruktive undersøgelser. Landsbyggefonden anbefalede, at FællesBo fokuserer på at styrke ansøgningens fokuspunkter med flere undersøgelser og dokumentation for de konklusioner, som den foreløbige helhedsplan indeholder. Her følger en kort gennemgang af Landsbyggefondens bemærkninger til den foreløbige helhedsplan samt en oversigt med de gennemførte supplerende undersøgelser. BYGGETEKNISKE FORHOLD På baggrund af den nuværende dokumentation kan Landsbyggefonden ikke støtte den ønskede facaderenovering- og isolering. Hvis Landsbyggefonden skal støtte en facaderenovering og isolering skal der foreligge indeklimaundersøgelser og en bred billeddokumentation af skimmelsvamp i afdelingens boliger. I dag er der naturligt aftræk i afdelingens boliger. Landsbyggefonden kan give støtte til etablering af Genvex i afdelingen under forudsætning af, at der foreligger dokumentation for støttemuligheden i form af indeklimaundersøgelser. Ved udførelsen af undersøgelser skal boliger med generel spredning udvælges (mellem 10 og 15 boliger). Yderligere dokumentation af skimmel, ved billeder inkl. oplysning af adresse, kan også indgå i vurderingen. Omfanget af miljøfarlige stoffer skal undersøges Tag, vinduer, installationer er ustøttede arbejder Landsbyggefonden anbefaler en skalmursløsning fremfor pladebeklædning. Til den foreløbige helhedsplan er der derfor udarbejdet et undersøgelsesprogram som supplement til den af Årstiderne Arkitekter udarbejdede byggetekniske rapport fra november 2012 samt de gennemførte termografirapporter i OVERSIGT MED SUPPLERENDE UNDERSØGELSER FællesBo har, forud for denne endelige helhedsplan, været i dialog med Landsbyggefonden vedr. det konkrete indhold i det foreslåede undersøgelsesprogram. DESTRUKTIVE INDGREB Udtagning af teglsten i facader for undersøgelse af omfang og tilstand/skader af bindere, isolering mv. Grundig undersøgelse af facader for sætninger, revner, afskalninger ved facadesten, fugeskader mv.

11 11 AFDELING 19 - ENDELIG FYSISK HELHEDSPLAN PCB Vinduer og udvendige døre er udskiftet i perioden 1988 til ca Det er efter perioden med PCB-holdige materialer. I den byggetekniske rapport fra 2012 anbefales det alligevel, at der laves en lille stikprøveundersøgelse, idet evt. tidligere elastiske fuger kan have indeholdt PCB, som evt. er trukket ind i tilstødende bygningsdele, og herefter ud i den nyere elastiske fuge. Prøvetagning og analyse: 10 steder. Undersøgelsen omfatter materialer som maling, fugemasse og gulvbelægning. ASBEST Af den byggetekniske rapport fra 2012 fremgår det, at tagplader, aftrækskanaler, fliselim og rørisolering skal undersøges for indhold af asbest. Prøvetagning og analyse: 17 steder. METALLER Indtil 2000 har maling kunnet indeholde bly. Af den byggetekniske rapport fra 2012 fremgår det, at maling på stål i fællesarealer (f.eks. trapper) og på træværk i boliger skal undersøges for bly. Ligeledes undersøges for bly i fliser. Herning Kommune stiller krav for, at der gennemføres en miljøscreening for følgende 7 metaller; bly, cadmium, chrom, kobber, kviksølv, nikkel og zink. Prøvetagning og analyse: 15 steder. Undersøgelsen omfatter materialer som maling, vægfliser og gulvbelægning SKIMMEL Fugt/skimmelsvamp i boliger skal dokumenteres via indeklimaundersøgelser. Ved udførelsen af undersøgelser skal boliger med generel spredning udvælges (mellem 10 og 15 boliger). Prøvetagning og analyse: 13 boliger. Desuden suppleres med fotodokumentation af skimmelvækst i boligerne. ØVRIGT Gennemført fugtundersøgelse af kælderydervægge, 6 steder. Bølgetagplader ved opgang undersøges for afskalning. SAMMENLÆGNINGER OG SMÅ BADEVÆRELSER Landsbyggefonden gør opmærksom på, at der skal ske en reduktion i antallet af boliger, før der er tale om sammenlægninger. Landsbyggefonden nævner ydermere, at der evt. er mulighed for at opnå støtte til små badeværelser, hvor funktioner er placeret oveni hinanden eller brus er placeret uhensigtsmæssigt tæt på dør. TILGÆNGELIGHED Landsbyggefonden oplyser, at alle 63 tilgængelighedsboliger i forslaget skal støttes med forbehold for den samlede anskaffelsessum. Tilgængelighed sikres ved at etablere en plint tilknyttet en trappe og en rampe. Løsningen kan godt godkendes af Landsbyggefonden under forudsætning af, at løsningen er lavet forskriftsmæssigt korrekt, at det er en økonomisk forsvarlig løsning. Desuden oplyser Landsbyggefonden, at de nye indgangspartier eventuelt kan gøres mindre, så der bliver vindue til bad, som i blok 4, 5 og 6.

12 12 AFDELING 19 - ENDELIG FYSISK HELHEDSPLAN MILJØ Alle tiltag, med undtagelse af omlægning af H.C. Ørsteds Vej, kan støttes af Landsbyggefonden. Landsbyggefonden oplyser, at en omlægning af vejen skal ske i samarbejde med Herning Kommune. MULTIHUS Landsbyggefonden oplyser, at forslaget til opførelsen af et multihus på 430 m² udelukkende kan støttes, hvis fælleshuset betjener en størrelsesorden på boliger. FINANSIERING Landsbyggefonden gennemgår på afholdt møde i forbindelse med besigtigelsen fondens muligheder for driftsstøttemidler. Landsbyggefonden skønner, at afdelingens fremtidige husleje skal ligge lige under 700 kr. pr. m²/pr. år, hvis afdelingens boliger skal være konkurrencedygtige efter renoveringen. De følgende afsnit i denne endelige helhedsplan indeholder udelukkende ny eller supplerende viden til den foreløbige helhedsplan.

13 13 AFDELING 19 - ENDELIG FYSISK HELHEDSPLAN EKSISTERENDE BYGNINGSMASSE SAMT RENOVERINGS- FORSLAG I det følgende afsnit fremhæves de ændringer, der har fundet sted i forlængelse af den afholdte besigtigelse og Landbyggefondens bemærkninger til den foreløbige helhedsplan for afdelingen. GENNEMGANG AF SUPPLERENDE UNDERSØGELSER Årstiderne Arkitekter har i august 2015 udarbejdet rapporten Byggeteknisk dokumentation som supplement til den udarbejdede byggetekniske rapport i november 2012 samt de gennemførte termografirapporter i Rapporten Byggeteknisk dokumentation (dateret ) er vedlagt den endelige helhedsplan som bilag 1. Rapporten indeholder en opsamling på følgende gennemførte supplerende undersøgelser: Udgravninger ved kælderydervægge, dateret (bilag 2) Undersøgelse af bølgetagplader Screening for PCB, dateret juni 2015 (bilag 3) Screening for asbest, dateret juni 2015 (bilag 4) Screening for metaller, dateret juni 2015 (bilag 5) Tilstandsvurdering murværk, dateret (bilag 6) Screening for skimmel, dateret juni 2015 (bilag 7) UDGRAVNING AF KÆLDERYDERVÆGGE Der er foretaget udgravning ved gavle og facader den , se bilag 1: Byggeteknisk dokumentation og bilag 2: Udgravninger ved kælderydervægge for uddybning. TILSTAND Tilstanden er normal, og restlevetiden er vurderet til over 20 år. Der vurderes generelt ikke at være behov for tiltag. KONKLUSION Med udgangspunkt i resultaterne fra den byggetekniske rapport fra 2012 bør der ved opgang 86 udføres vandtætning og isolering med lecanødder. Svindrevner i sokkelpuds skal udbedres, så der ikke opstår frostskader og vandindtrængning. I helhedsplanens budget er der afsat økonomi til de nævnte arbejder. TAGFLADER I forbindelse med de destruktive indgreb vedr. facaderne er bølgetagpladerne ved opgang undersøgt. Bølgetagpladerne er undersøgt for derved at fastslå, hvorvidt den afsatte økonomi i den foreløbige helhedsplan til udskiftning skal fastholdes i den endelige helhedsplan. TILSTAND Tagfladerne ved de nordlige blokke er slidte og har nedbrudte overflader. Vinkelrygningerne er under delaminering, hvilket har medført mange afskalninger.

14 14 AFDELING 19 - ENDELIG FYSISK HELHEDSPLAN KONKLUSION Bølgepladerne bør udskiftes indenfor 5-8 år. Underliggende asbestholdige skiferplader bør udskiftes samtidig. I helhedsplanens budget er der afsat økonomi til de nævnte arbejder. SCREENING FOR ASBEST, PCB OG METALLER Der er udført en mindre screening for PCB, asbest og metaller i afdelingen i maj 2015, se bilag 1: Byggeteknisk dokumentation og bilag 3, 4 og 5 for uddybning. TILSTAND PCB Undersøgelsen omfatter materialer som maling, fugemasse og gulvbelægning i alt er der udtaget 10 prøver. Der er konstateret lavt indhold af PCB i 5 ud af 10 af de udtagne prøver. TILSTAND ASBEST Undersøgelsen omfatter bygningsdele som klæbemateriale, gulve, rørisolering og tagplader i alt er der udtaget 17 prøver. Der er konstateret indhold af asbest i 4 af de udtagne prøver. TILSTAND METALLER Der blev screenet for bly, cadmium, chrom, kobber, kviksølv, nikkel og zink. Undersøgelsen omfatter materialer som maling, vægfliser og gulvbelægning i alt er der udtaget 15 prøver. Der er anvendt metalholdig maling i blokkene i både opgange og i lejligheder. Endvidere er der metalholdige fliser i lejlighederne. KONKLUSION MILJØFARLIGE STOFFER Som opsummeret ovenfor er der fundet PCB, asbest og metaller i bygningsdele i afdelingen. For mere præcist at kortlægge omfanget af miljøfarlige stoffer i blokkene, bør der foretages en mere omfattende undersøgelse. Det er dog vurderet, at undersøgelserne ikke gennemføres på nuværende tidspunkt, men i stedet i forbindelse med projekteringen. Undersøgelserne vil betyde destruktive indgreb i boligerne, som efterfølgende skal udbedres, idet vi endnu ikke har en konkret tidshorisont for renoveringens igangsætning. I den økonomiske kalkulation er der afsat økonomi til gennemførelse af yderligere undersøgelser samt til håndtering af miljøfarlige stoffer (nedbrydning og deportering) estimeret på baggrund af ovennævnte screening. Se bilag 10, hvor undersøgelsesprogram indeholdende estimeret omfang af yderligere undersøgelser er vedlagt. YDERVÆGGE Nedenfor følger en opsummering på den byggetekniske dokumentation og de supplerende undersøgelser vedrørende ydervægge og skimmelvækst. TILSTAND - MURVÆRK Rambøll har den gennemført en tilstandsvurdering af murværket, hvor der bl.a. er foretaget udtagning af facadesten ved gavle og facader, se bilag 1: Byggeteknisk dokumentation og bilag 6: Tilstandsvurdering murværk for uddybning. Facader og gavle er udført som uisoleret og fuldmuret uden hulrum, isolering og bindere. Der forekommer få steder lokalt mindre skader i form af revner, forvitrede fuger o.lign. Ved hoveddørsvanger/murpiller er murværket placeret direkte på betontrapperepos (nogle steder uden sokkel), hvorved der er risiko for vandsprøjt (med eller uden salt) op på murværk. Dette bevirker, at fuger

15 15 AFDELING 19 - ENDELIG FYSISK HELHEDSPLAN er udsat for et særdeles aggressivt miljø, med efterfølgende risiko for forvitring af fuger og efterfølgende udfald og vandindtrængning i murværket. Forvitrede fuger, fuldmuret facade, Se bilag 6. SCREENING FOR SKIMMEL Der er udført en besigtigelse i afdelingen i maj 2015, se bilag 1: Byggeteknisk dokumentation og bilag 7: Screening for skimmel for uddybning. Der er foretaget Mycometer-test i 13 lejligheder for skimmel de steder, hvor der var synlige tegn på skimmel. Der er udtaget materialeprøver, hvor der var mistanke om, at der kunne være skjult skimmel. Der blev fundet vækst af skimmelsvamp over normalt baggrundsniveau i 11 af de 13 undersøgte lejligheder. I 6 af de undersøgte lejligheder er der fundet vækst af skimmel et eller flere steder meget over normalt baggrundsniveau. FOTODOKUMENTATION SKIMMEL Der har gennem flere år været konstateret mange skimmelproblemer i lejlighederne, herunder udbredt skimmel ved vinduesfalse, da de er muret kompakte. Der er enkelte steder opsat bløde masonitplader og rustikbrædder på ydervæggene ligesom termografibillede, der viser, at der er udført indvendig forsatsvæg med isolering og pladebeklædning for at modvirke kolde overflader/kuldenedfald og skimmelvækst. Bilag 7: Screening for skimmel indeholder en lang række fotos, hvor der er konstateret skimmelvækst i afdelingens boliger. KONKLUSION YDERVÆGGE På baggrund af Landsbyggefondens efterspørgsel på supplerede materiale, som påviser skimmelvækst, henvises til den tidligere fremsendte termografirapport (se desuden bilag 1: Byggeteknisk dokumentation ). Af termografirapporterne fremgår det, at der er kuldebroer i bygningerne. Disse er særligt kraftige ved facader og etageadskillelserne især ved altanerne, ved vinduer og døre omkring karm-/mursamlinger samt ved karm-/rammesamlinger. Desuden viser de destruktive indgreb i murværket, at facader og gavle er udført som uisoleret og fuldmuret uden hulrum, isolering og bindere.

16 16 AFDELING 19 - ENDELIG FYSISK HELHEDSPLAN Med afsæt i gennemførte Mycometer-test og vedlagte fotodokumentation er der samtidig dokumentation for, at der ikke kun er tale om en risiko for skimmelvækst, men at dette allerede er et konstateret og udbredt problem. Skimmelangreb, husnummer 115, 98 og 95, se bilag 7. Særligt facader og gavle er med meget store kuldebroer. Den største temperaturdifferens mellem indeluft og indvendig ydervægsoverflade er 7,8 C. Målingerne er udført ved en udetemperatur på 3-4 C. De indvendige overfladetemperaturer giver allerede ved 3-4 C anledning til risiko for kondens ved almindeligt forekommende indendørs luftfugtighed. Såfremt udetemperaturen bliver lavere og under frysepunktet, bliver overfladetemperaturen indendørs selvsagt endnu lavere, og dermed øges risikoen for kondens yderligere. Risikoen for skimmelvækst øges yderligere, hvis der placeres møbler, skabe eller lignende foran de udsatte områder, idet der opstår stillestående luft og dermed manglende varmetilførsel. Flere fotos påviser ligeledes dette forhold. Med afsæt i ovenstående er der behov for en efterisolering af facader og derudover forbedring af utætheder, så kuldebroerne elimineres. Det dårlige indeklima og anledningen til skimmelvækst fjernes herved. Hvis Landsbyggefonden ikke vurderer nødvendigheden af efterisolering af hele facaden, anbefales det med indeværende helhedsplan, at gavlene som minimum efterisoleres. Gavlene er mere udsatte end den øvrige facade - grundet flere kvadratmeter ydermur vil der være et større varmetab for boligerne i gavlen. Hvis en facadeisolering ikke kan støttes af Landsbyggefonden, anbefales følgende nævnte tiltag som et absolut minimum. Revnede og forvitrede teglsten ved hoveddøre udskiftes. Stilladshuller skal udfyldes. Forvitrede fuger skal omfuges. Fugtskader ved blok og skal udbedres. Lodret revne ved blok skal udbedres. NY FACADELØSNING I forbindelse med at undgå skimmelvækst i boligerne og forbedre indeklimaet skal facaderne efterisoleres. Med en facaderenovering bliver det således muligt at sikre sig mod de skimmelangreb, der er påvist. En renovering betyder endvidere, at bygningerne forbedres energimæssigt. I tidligere fremsendte foreløbige helhedsplan indgik en facadeløsning med pladebeklædning. For at bevare enkeltheden fra den eksisterende bygning, og på Landsbyggefondens opfordring, er denne løsning revide-

17 17 AFDELING 19 - ENDELIG FYSISK HELHEDSPLAN ret, og i stedet etableres en skalmur, hvor facaderne efterfølgende kommer til at fremstå i en lys gul nuance med et fint spil fra en mere varm gylden sten. De eksisterende facader består hovedsageligt af røde tegl og virker mørke og tunge. Vindueshullerne er i det eksisterende ens og er placeret, så facaderne virker monotone. Facader ændret med ny skalmur, facade mod vest Facadebearbejdningen er sket ud fra et ønske om at give hele bebyggelsen et mere lyst og imødekommende udtryk. Derudover er der arbejdet med placering og størrelse af vinduesåbninger. Her giver vinduerne et fint spil til facaden og skaber liv i de ellers lidt ensformige facader. Denne facadeløsning er medtaget i budgettet for renoveringen. Facader ændret med ny skalmur, Facade mod syd VENTILATION Ventilationsstandarden i boligerne er yderst ringe og foregår alene ved naturligt aftræk. Der er ikke monteret emhætte i afdelingen, med mindre de er monteret på lejers eget initiativ.

18 18 AFDELING 19 - ENDELIG FYSISK HELHEDSPLAN De byggetekniske rapporter og supplerende undersøgelser, herunder gennemførte Mycometer-tests, påviser utætheder samt skimmelvækst i afdelingens boliger. Indeklimaet er derfor særdeles ringe og er kritisk at få udbedret såvel hvad angår den generelle komfort, som hvad angår sundhedsfremme. Der etableres derfor Genvex i afdelingen.

19 19 AFDELING 19 - ENDELIG FYSISK HELHEDSPLAN LEJLIGHEDERNES INDRETNING SAMT LØSNINGSFORSLAG I det følgende afsnit fremhæves de ændringer, der har fundet sted i forlængelse af den afholdte besigtigelse og Landbyggefondens bemærkninger til den foreløbige helhedsplan for afdelingen. Se endvidere bilag 8: Skitsemateriale inkl. tegninger af eksisterende og kommende forhold. EKSISTERENDE OG FREMTIDIGE BOLIGTYPER Mindeparken består i dag af 210 boliger i alt. Antal før renovering M² pr. lejlighed Antal efter renovering M² pr. lejlighed 1 rum rum ,5 3 rum , rum , rum I alt Heraf boliger med tilgængelighed Der er ingen ændringer i fordelingen af boliger sammenholdt med den foreløbige helhedsplan. Det er dog lykkedes at etablere tilgængelighed i én ekstra bolig, som er placeret i stueplan. Det drejer sig om type P.3V.T, som er en 3-rums bolig beliggende i blok 6. Det betyder, at der i den endelige helhedsplan er 64 tilgængelighedsboliger sammenholdt med 63 i den foreløbige helhedsplan. SAMMENLÆGNINGER OG SMÅ BADEVÆRELSER Landsbyggefonden gør opmærksom på, at der skal ske en reduktion i antallet af boliger, før der er tale om sammenlægninger. I afdelingen er der i alt 18 sammenlagte boliger, hvoraf 6 stk. er placeret i stueetage, og derfor er tilgængelighedsboliger. Det betyder, at i alt 12 boliger kan opnå støtte under lejligheder med sammenlægning, jævnfør vedlagte budgetark. De 12 sammenlagte boliger er placeret med 2 stk. i hver af de 6 blokke (se oversigt nedenfor). Blok Antal 1. sal Antal 2. sal Antal I alt 1 1 (Type E.3V.S) 1 (Type E.3V.S) (Type E.3V.S) 1 (Type E.3V.S) (Type E.3V.S) 1 (Type E.3V.S) (Type G.3V.S) 1 (Type G.3V.S) (Type G.3V.S) 1 (Type G.3V.S) (Type R.3V.S) 1 (Type R.3V.S) 2 I alt Landsbyggefonden gør på besigtigelsen opmærksom på, at der evt. er mulighed for støtte til små badeværelser, hvor funktioner er placeret oveni hinanden eller brus er placeret uhensigtsmæssigt tæt på dør.

20 20 AFDELING 19 - ENDELIG FYSISK HELHEDSPLAN I flere af boligerne er brus placeret uhensigtsmæssigt tæt på døren, hvilket giver en stor belastning på dør og lister. Eksisterende type B.3V og B1.3V Oversigten nedenfor indeholder de boligtyper, som er placeret under Lejligheder med små badeværelser, jævnfør vedlagte budgetark. Det drejer sig om de fremtidige boligtyper D.3V og D1.3V, og der findes i alt 44 stk. Se endvidere Bilag 8: Skitsemateriale inkl. tegninger af eksisterende og kommende forhold, hvor typerne foreligger i størrelsesforholdet 1:50 (se eksisterende typer B.3V og B1.3V på 1. og 2. sal) Blok Antal Type D.3V Antal Type D1.3V Antal I alt I alt

21 21 AFDELING 19 - ENDELIG FYSISK HELHEDSPLAN TILGÆNGELIGHED Landsbyggefonden oplyser, at alle 63 tilgængelighedsboliger i forslaget skal støttes med forbehold for den samlede anskaffelsessum. Som det fremgår af den foreløbige helhedsplan, sikres tilgængelighed ved at etablere en plint tilknyttet en trappe og en rampe. Løsningen kan godt godkendes af Landsbyggefonden under forudsætning af, at løsningen er lavet forskriftsmæssigt korrekt, at det er en økonomisk forsvarlig løsning. Den skitserede løsning i den foreløbige helhedsplan er bibeholdt, efter en vurdering af, at løsningen er den økonomisk mest fordelagtige. Desuden er der, som nævnt ovenfor, etableret tilgængelighed i én ekstra bolig i stueetagen (Type P.3V.T se nedenfor), så der i dette forslag er i alt 64 tilgængelighedsboliger. Etablering af tilgængelighed i boligtype P.3V.T (blok 6, stueetagen) KOMMUNAL AFKLARING VEDR. BBR AREALER Etableringen af niveaufri adgang via ramper betyder, at der flere steder kommer et niveauspring over 0,5 m. FællesBo har undersøgt, hvorvidt Herning Kommune, ved renoveringssager, stiller krav om, at ankomstarealet 0,5 m over terræn medregnes i BBR arealet. Det er ikke tilfældet, jævnfør vedlagte notat vedrørende godkendelse fra Herning Kommune dateret den 27. august 2015 samt vedlagte referat og mailkorrespondance (bilag 11). ETABLERING AF VINDUE I BAD På afholdte besigtigelse anbefaler Landsbyggefonden endvidere, at de nye indgangspartier i blok 1, 2 og 3 eventuelt kan gøres mindre, så der bliver vindue til bad, ligesom i blok 4, 5 og 6.

22 22 AFDELING 19 - ENDELIG FYSISK HELHEDSPLAN Etablering af vindue i bad i blok 1, 2 og 3 i stueetagen På landsbyggefondens opfordring er der etableret vindue i bad i samtlige boliger i stueetagen i blok 1, 2 og 3. ØVRIGE ÆNDRINGER Bemærk desuden, at boligtypebetegnelserne i bilag 8: Skitsemateriale inkl. tegninger af eksisterende og kommende forhold er ændret. Endvidere fremgår antal rum af alle typebetegnelser.

23 23 AFDELING 19 - ENDELIG FYSISK HELHEDSPLAN UDEAREALER, MILJØ OG FÆLLESHUS SAMT LØSNINGS- FORSLAG I det følgende afsnit fremhæves de ændringer, der har fundet sted i forlængelse af den afholdte besigtigelse, og Landbyggefondens bemærkninger til den foreløbige helhedsplan for afdelingen. Se endvidere bilag 8: Skitsemateriale inkl. tegninger af eksisterende og kommende forhold. Som nævnt indledningsvist havde Landsbyggefonden følgende bemærkninger til den foreløbige helhedsplan: Alle tiltag, med undtagelse af omlægning af H.C. Ørsteds Vej, kan støttes af Landsbyggefonden. Landsbyggefonden oplyser, at en omlægning af vejen skal ske i samarbejde med Herning Kommune. Landsbyggefonden oplyser, at forslaget til opførelsen af et multihus på 430 m² udelukkende kan støttes, hvis fælleshuset betjener en størrelsesorden på boliger. OMLÆGNING AF H.C. ØRSTEDSVEJ Økonomien for omlægningen af H. C, Ørstedvej indgår ikke i den økonomiske kalkulation (posten Ændring af tilkørsel til Golfparken ). Løsningsforslag drøftes med Herning Kommune. REVIDERET FORSLAG TIL MULTIHUS Der er udarbejdet et revideret forslag til etablering af multihus i afd. 19. I forslaget er multihuset reduceret fra 430 m² til 371 m². FællesBo vurderer, at viceværterne kan anvende øvrige faciliteter i nærtliggende afdelinger, og derfor er disponeringen ændret, således at kontorfaciliteterne udgår. Desuden er husets øvrige rum generelt reduceret arealmæssigt.

24 24 AFDELING 19 - ENDELIG FYSISK HELHEDSPLAN Multihuset består højdemæssigt af to volumen, hvor den højeste indeholder multisal etc., og det andet volumen indeholder viceværtkontor, vaskeri, værksted og gæsteværelse. Disse funktioner bliver bundet sammen af et torv, som kan anvendes til uformelt ophold og et bibliotek. Biblioteket skal forsynes af beboernes aflagte blade, film, bøger etc. Multihusets facader er tiltænkt i en trælistebeklædning, som skal stå ubehandlet og blive sølvgrå. Denne listebeklædning skal ligeledes anvendes ved byggeriernes indgangspartier, således at der skabes en sammenhæng i området. DRIFTSOVERENSKOMST Hensigten er, at multihuset skal betjene alle de afdelinger, som ligger i nærheden af afdeling 19. Konkret drejer det sig om afd. 09 Ørstedgaarden, afd. 12 H. C. Ørstedsvej, afd. 14 Elmegaarden, afd. 16 Sjællandsparken, afd. 19 Mindeparken og afd. 22 Kaj Munks Vænget. FællesBo har udarbejdet en driftsoverenskomst for fælles anvendelse og drift af afdelingerne, som planlægges drøftet og principgodkendt i de respektive afdelinger på efterårets afdelingsmøder. Overenskomsten samt afdelingernes principgodkendelse eftersendes indeværende helhedsplan, når afdelingsmøderne er afholdt.

25 25 AFDELING 19 - ENDELIG FYSISK HELHEDSPLAN BUDGET, FINANSIERING OG HUSLEJEKONSEKVENS De vigtigste budgettal er fremhævet nedenfor. Generelt henvises der til Landsbyggefondens budgetark for afdelingen, vedlagt helhedsplanen. Der er følgende fordeling af udgifterne: FINANSIERING Udgifter inkl. moms og fordelte omkostninger (1000 kr.) Opretning m.v Miljøforbedring (friarealer) Ombygning/sammenlægning Tilgængelighed Forbedring og opretning (ekskl. fordelte arbejder) I alt MULIGHEDER I FORBINDELSE MED HELHEDSPLANENS FINANSIERING Den årlige kvm leje i afdeling 19 lå i 2014 på 484 kr. ekskl. forbrug. Som det fremgår af den foreløbige helhedsplan for afdelingen er huslejen i afdeling 19 i dag lavere end den gennemsnitlige husleje for de almene boliger i en radius af 1 km fra afdeling 19. Den gennemsnitlige husleje i en radius af 1 km fra afdeling 19 og 16 lå i 2013 på 557 kr. pr. kvm pr. år, og den forventes at være en smule højere i dag. For at forbedre afdelingens udlejning er det, ud over de fysiske tiltag, nødvendigt at gøre afdelingen konkurrencedygtig på pris. FællesBo vurderer derfor, at afdelingen kun kan bære en mindre huslejestigning i forbindelse med renoveringen, hvis afdelingen skal være konkurrencedygtig på sigt. Landsbyggefonden vurderer på afholdte besigtigelse, at afdelingens husleje max kan ligge på 700 kr./m²/år efter en renovering.

Oktober 2015 ENDELIG FYSISK HELHEDSPLAN AFDELING 16 - SJÆLLANDSPARKEN FÆLLESB0

Oktober 2015 ENDELIG FYSISK HELHEDSPLAN AFDELING 16 - SJÆLLANDSPARKEN FÆLLESB0 Oktober 2015 ENDELIG FYSISK HELHEDSPLAN AFDELING 16 - SJÆLLANDSPARKEN FÆLLESB0 2 AFDELING 16 - ENDELIG FYSISK HELHEDSPLAN FORORD På vegne af FællesBo har Årstiderne Arkitekter og Kuben Management udarbejdet

Læs mere

FællesBo Sag: Afd. 16 Sjællandsparken, afd. 19 H. C. Ørstedsvej, afd. 21 Gormsvej og 24 Valdemarsvej/Thyrasvej

FællesBo Sag: Afd. 16 Sjællandsparken, afd. 19 H. C. Ørstedsvej, afd. 21 Gormsvej og 24 Valdemarsvej/Thyrasvej Dato: 19. nov. 2014 MM6 CBR/OMJ Sagsnummer: 13591-01 13593-01 13592-01 13594-01 FællesBo Sag: Afd. 16 Sjællandsparken, afd. 19 H. C. Ørstedsvej, afd. 21 Gormsvej og 24 Valdemarsvej/Thyrasvej Referat Emne:

Læs mere

December December 2015 ENDELIG FYSISK HELHEDSPLAN AFDELING 24 - VALDEMARSVEJ/THYRASVEJ FÆLLESB0

December December 2015 ENDELIG FYSISK HELHEDSPLAN AFDELING 24 - VALDEMARSVEJ/THYRASVEJ FÆLLESB0 December 2015 ENDELIG FYSISK HELHEDSPLAN December 2015 AFDELING 24 - VALDEMARSVEJ/THYRASVEJ FÆLLESB0 2 AFDELING 24 - ENDELIG FYSISK HELHEDSPLAN FORORD På vegne af FællesBo har Årstiderne Arkitekter og

Læs mere

FREDERIKSBERG HUSE JUNI 2018 EKSTRAORDINÆRT BEBOERMØDE OM FORELØBIG HELHEDSPLAN

FREDERIKSBERG HUSE JUNI 2018 EKSTRAORDINÆRT BEBOERMØDE OM FORELØBIG HELHEDSPLAN FREDERIKSBERG HUSE JUNI 2018 EKSTRAORDINÆRT BEBOERMØDE OM FORELØBIG HELHEDSPLAN DAGSORDEN Historik v/asger Nøhr Ahmed, Boligselskabet Sjælland Frederiksberg Huses udfordringer v/ Asger Nøhr Ahmed, Boligselskabet

Læs mere

RENOVERING AF ALMENE BOLIGER 2. halvår 2018 BILAG 1

RENOVERING AF ALMENE BOLIGER 2. halvår 2018 BILAG 1 RENOVERING AF ALMENE BOLIGER 2. halvår 2018 BILAG 1 Indhold PLACERING OG PROJEKTINDHOLD S. 2 HENRIKSGÅRDEN S. 3-5 1 PLACERING OG PROJEKTINDHOLD HENRIKSGÅRDEN, ANLÆGSSUM TILGÆNGELIGHED (fx elevatorer, niveaufri

Læs mere

Afd Bjerggården

Afd Bjerggården Præsentation: Dagsorden: 1. a. Valg af dirigent 2. Orientering om mulighederne for tagboliger: - Gennemgang af skitseoplæg. - Hvad kommer det til at betyde for afdelingen? - Spørgsmål og input fra beboerne

Læs mere

RENOVERING AF ALMENE BOLIGER 2013 BILAG 1

RENOVERING AF ALMENE BOLIGER 2013 BILAG 1 RENOVERING AF ALMENE BOLIGER 2013 BILAG 1 Indhold PLACERING OG PROJEKTINDHOLD S. 2 AAB: FØLFODVEJ (AFD. 111) S. 3-4 3B: STUBMØLLEVEJ (AFD. 6066) S. 5-6 VIBO: HJØRNEVÆNGET (AFD. 111) S. 7-8 RØGERITOFTEN

Læs mere

HELHEDSPLAN FÆLLESBO, HERNING - AFD. 019 VELKOMMEN

HELHEDSPLAN FÆLLESBO, HERNING - AFD. 019 VELKOMMEN VELKOMMEN Dagsorden 1. Opsumering fra Work Shop 2 2. Præsentation af tilstandsrapport for afd. 19 - bygningernes fysiske tilstand. 3. Præsentation af eksisterende lejlighedsplaner. 4. Gruppearbejde med

Læs mere

Indbydelse til ekstraordinært afdelingsmøde afd

Indbydelse til ekstraordinært afdelingsmøde afd FYNS ALMENNYTTIGE BOLIGSELSKAB Afdeling Fyrreparken (01 15) Til beboerne i Fyrreparken Den 20. september 2017 Indbydelse til ekstraordinært afdelingsmøde afd. 01 15. Som oplyst i det tidligere omdelte

Læs mere

På vegne af Boligselskabet Friheden ansøges hermed om Hvidovre Kommunes behandling og godkendelse af Skema A-ansøgningen.

På vegne af Boligselskabet Friheden ansøges hermed om Hvidovre Kommunes behandling og godkendelse af Skema A-ansøgningen. Hvidovre #JobInfo Kommune Criteria=KABside1# Att.: Lars Belt Hvidovrevej 278 2650 Hvidovre 31. oktober 2012 Rev. 1. november 2012 KAB Vester Voldgade 17 1552 København V T 33 63 10 00 F 33 63 10 01 Boligselskabet

Læs mere

Per Carlo Nilsson Bo42. Hans Mikkelsen Michael Jensen Lars Pommerencke

Per Carlo Nilsson Bo42. Hans Mikkelsen Michael Jensen Lars Pommerencke LBF- drøftelse af afdeling Svaneke, Dato: 20.12. 2018 Sagsnummer: 103 426 Referat Emne: LBF-drøftelse af afdeling Svaneke, Mødedato: D. 13. november 2018 Mødested: Gartnervangen 20, 3700 Rønne Deltagere:

Læs mere

Fysisk helhedsplan Nu er der afstemning!

Fysisk helhedsplan Nu er der afstemning! December 2015 Fysisk helhedsplan Nu er der afstemning! Igennem næsten to år har vi arbejdet på at udvikle en fysisk helhedsplan for Lundevænget. Nu er planen klar til afstemning ved ekstraordinært afdelingsmøde

Læs mere

VELKOMMEN TIL BEBOERMØDE OM HELHEDSPLANEN FOR RINGPARKEN

VELKOMMEN TIL BEBOERMØDE OM HELHEDSPLANEN FOR RINGPARKEN VELKOMMEN TIL BEBOERMØDE OM HELHEDSPLANEN FOR RINGPARKEN Ringparkens helhedsplan procesplan Der udarbejdes et første udkast til en helhedsplan med et foreløbigt omfang. (2010-2012) Materialet indsendes

Læs mere

ddffftddftdffftfaaddatfdaaddddaadttddafffatatfataaftaftfafdtafffff

ddffftddftdffftfaaddatfdaaddddaadttddafffatatfataaftaftfafdtafffff Boligselskabet Nordkysten ddffftddftdffftfaaddatfdaaddddaadttddafffatatfataaftaftfafdtafffff Helsingør Kommune Center for Kultur, Plan og Erhverv Stengade 359 3000 Helsingør Att. Per Korup-Lauridsen Afd.

Læs mere

FÆLLESBO, HERNING - AFD. 104 HELHEDSPLAN

FÆLLESBO, HERNING - AFD. 104 HELHEDSPLAN VELKOMMEN Dagsorden 1. Introduktion til arbejdet med de fysiske helhedsplaner. 2. Præsentation af proces, tidsplan og tilskudsmuligheder fra landsbyggefonden. 3. Præsentation af idékataloget fra masterplan

Læs mere

VOJENS ANDELS-BOLIGFORENING AFD. 12 TILSTANDSVURDERING OG RENOVERINGSFORSLAG

VOJENS ANDELS-BOLIGFORENING AFD. 12 TILSTANDSVURDERING OG RENOVERINGSFORSLAG TILSTANDSVURDERING OG RENOVERINGSFORSLAG DAGSORDEN Velkomst og valg af dirigent v/vojens Andels-Boligforening Tilstandsvurdering v/rambøll Renoveringsforslag v/rambøll Økonomi, herunder huslejestigning

Læs mere

Boligorganisationen Tårnbyhuse

Boligorganisationen Tårnbyhuse Boligorganisationen Tårnbyhuse Boligorganisationen Tårnbyhuse 1 Bagrund Heldigvis synes de fleste beboere, at Saltværkshuse er et dejligt sted at bo. Det skal det også være i fremtiden. Derfor er der siden

Læs mere

Skoleparken Helhedsplan

Skoleparken Helhedsplan Skoleparken Helhedsplan Nødvendige arbejder 2012 Boligselskabet Nordsjælland Karl Henning Sørensen arkitekter as Wissenberg, Rådgivende ingeniører A/S GBL gruppen for by- og landskabsplanlægning aps 01

Læs mere

360 GRADERS EFTERSYN. Sundby-Hvorup Boligselskab Nr. Uttrup Afdeling 8

360 GRADERS EFTERSYN. Sundby-Hvorup Boligselskab Nr. Uttrup Afdeling 8 360 GRADERS EFTERSYN Sundby-Hvorup Boligselskab Nr. Uttrup Afdeling 8 360 GRADERS EFTERSYNET HVAD ER ET 360 GRADERS EFTERSYN? TILSTANDEN I AFDELING 8 Sundby-Hvorup Boligselskab har i løbet af de sidste

Læs mere

Ringparkens Helhedsplan

Ringparkens Helhedsplan Ringparkens Helhedsplan Siden 2011 er der blevet arbejdet på en helhedsplan i Ringparken. En helhedsplan tager normalt mange år at få gennemført og ændrer sig normalt gennem tiden. Da I sidst så projektet

Læs mere

renovering af almene Boliger 2015 bilag 1 Indhold

renovering af almene Boliger 2015 bilag 1 Indhold renovering af almene Boliger 2015 bilag 1 Indhold PLACERING OG PROJEKTINDHOLD S. 2 TOFTEN VIBO (AFD. 137) S. 3-4 VESTERGÅRDSVEJ 3B (AFD. 6067) S. 5-6 1 PLACERING OG PROJEKTINDHOLD vestergårdsvej, 3b afd.

Læs mere

Maj 2013 FORELØBIG FYSISK HELHEDSPLAN AFDELING 107 PORSHØJ FÆLLESB0

Maj 2013 FORELØBIG FYSISK HELHEDSPLAN AFDELING 107 PORSHØJ FÆLLESB0 Maj 2013 FORELØBIG FYSISK HELHEDSPLAN AFDELING 107 PORSHØJ FÆLLESB0 2 FORORD På vegne af FællesBo har Årstiderne Arkitekter og Kuben Management udarbejdet denne foreløbige fysiske helhedsplan for afdeling

Læs mere

Sag: FællesBo Herning Ang. afd. 19

Sag: FællesBo Herning Ang. afd. 19 Referat 09-05-2012 MM6 CB/JUL Sag. Nr. 10686 Sag: FællesBo Herning Ang. afd. 19 Referat af: Styregruppemøde nr. 3 Tid og sted: Mandag den 30.april 2012, kl. 18.30, FællesBo bestyrelseslokale, Skolegade

Læs mere

KLAR TIL NÆSTE SKRIDT?

KLAR TIL NÆSTE SKRIDT? RENOVERING AFD. 3 NR. 1 AUGUST 2015 04 TEKNIKERNES DOM Dårligt isolerede ydervægge er årsagen til fugt- og kuldeproblemer. VIADUKTVEJ - RINGHOLMSVEJ - FRANK RYGÅRDS VEJ STATIONSVEJ - BAKKEVEJ - LINDHOLM

Læs mere

AFDELING 1 VINKELGÅRDEN A R K I N O R D. Helhedsplan/nye boliger Beboerpræsentation 12. juli 2018

AFDELING 1 VINKELGÅRDEN A R K I N O R D. Helhedsplan/nye boliger Beboerpræsentation 12. juli 2018 AFDELING 1 A R K I N O R D Helhedsplan/nye boliger Beboerpræsentation 12. juli 2018 S. 2 INDHOLD VISION s. 4 PROJEKTBESKRIVELSE s. 5 SITUATIONSPLAN s. 6 LØSNINGEN PETER MØLLERS GADE s. 7-15 LØSNINGEN VINKELVEJ

Læs mere

Fælledgårdenes Helhedsplan

Fælledgårdenes Helhedsplan Fælledgårdenes Helhedsplan Hvad er afdelingens udfordringer? Udvendige døre og vinduer Udtjente plastikvinduer, dårligt isolerende og utætheder. Plastikvinduer er svære at vedligeholde og reparere - kuldebroer

Læs mere

10 års vedligeholdelsesplan

10 års vedligeholdelsesplan 10 års vedligeholdelsesplan A/B Mariendalsvej 62-64 2000 Frederiksberg Primo år 2018 Indholdsfortegnelse: 1. Vedligeholdelsesplanen... 3 2. Beskrivelse af ejendommen... 4 3. Konklusion... 7 2 1. Vedligeholdelsesplanen

Læs mere

VELKOMMEN TIL 1. ORIENTERENDE AFDELINGSMØDE VEDRØRENDE HELHEDSPLAN FOR AFD. 7 HØJSTRUPHAVE.

VELKOMMEN TIL 1. ORIENTERENDE AFDELINGSMØDE VEDRØRENDE HELHEDSPLAN FOR AFD. 7 HØJSTRUPHAVE. VELKOMMEN TIL 1. ORIENTERENDE AFDELINGSMØDE VEDRØRENDE HELHEDSPLAN FOR AFD. 7 HØJSTRUPHAVE. Dagsorden: Præsentation - hvem er vi. Hvad er der sket siden 2012? for de der har været med fra starten. Hvad

Læs mere

Bygnings rapport med drift og vedligehold.

Bygnings rapport med drift og vedligehold. Bygnings rapport med drift og vedligehold. Marts 2012 Andelsboligforeningen Ulfbuen 2620 Albertslund. Michael Jensen Skibbroen 26, 2450 København SV. - telefon 20 15 06 42 - www.godtbyggeri.com - info@godtbyggeri.com

Læs mere

Opfølgningsmøde efter temamøde Afdeling 107 Porshøj 2. Maj 2019

Opfølgningsmøde efter temamøde Afdeling 107 Porshøj 2. Maj 2019 Opfølgningsmøde efter temamøde Afdeling 107 Porshøj 2. Maj 2019 1 Program 1. Status på helhedsplanen i jeres afdeling. Herunder eksempler på økonomiske scenarier 2. Opfølgning på temamødet i februar hvad

Læs mere

INFORMATION OM HELHEDSPLANEN

INFORMATION OM HELHEDSPLANEN INFORMATION OM HELHEDSPLANEN TRANEMOSEGÅRD AFD. 12 GILLESAGER/LINDAGER Kære beboer Der er blevet udarbejdet en helhedsplan for afdelingen. Helhedsplanen er udarbejdet i samarbejde med beboerne, byggeudvalget

Læs mere

Sag: FællesBo Herning Ang. afd. 19

Sag: FællesBo Herning Ang. afd. 19 Referat 18-06-2012 MM6 CB/JUL Sag. Nr. 10684 Sag: FællesBo Herning Ang. afd. 19 Referat af: Styregruppemøde nr. 4 Tid og sted: Mandag den 18.juni 2012, kl. 18.30, FællesBo bestyrelseslokale, Skolegade

Læs mere

Velkommen til ekstraordinært afdelingsmøde vedrørende Helhedsplan for afdeling 2 Rødegårdsvej

Velkommen til ekstraordinært afdelingsmøde vedrørende Helhedsplan for afdeling 2 Rødegårdsvej Velkommen til ekstraordinært afdelingsmøde vedrørende Helhedsplan for afdeling 2 Rødegårdsvej Dagsorden: 1 A Valg af dirigent 1 B Valg af referent 2 Behandling af forslag 1 Stemmeudvalg: Forslag 1. Det

Læs mere

10 Ventilation. 11 El-installation. Problem

10 Ventilation. 11 El-installation. Problem 10 Ventilation Ventilation af badeværelser i afd. 1 sker via naturligt aftræk og oplukkeligt vindue, og opfylder hermed ikke krav i BR. Ventilation af boliger afd. 2-3 sker via centralt udsugningsanlæg.

Læs mere

RENOVERING AF ALMENE BOLIGER 2014 BILAG 1

RENOVERING AF ALMENE BOLIGER 2014 BILAG 1 RENOVERING AF ALMENE BOLIGER 2014 BILAG 1 Indhold PLACERING OG PROJEKTINDHOLD S. 2 DOMEA: TINGVEJ (AFD. 3512) S. 3-4 AAB: VOGNMANDSMARKEN (AFD. 103) S. 5-6 LEJERBO: LÆRKEVEJ (AFD. 107-0) S. 7-8 1 RENOVERING

Læs mere

HELHEDSPLAN. M ø l l e p a r k e n

HELHEDSPLAN. M ø l l e p a r k e n HELHEDSPLAN M ø l l e p a r k e n Dagsorden AFDELINGSMØDE 23.10.2018 1. Velkomst ved formanden 2. Nedsættelse af stemmeudvalg 3. Gennemgang af projekt v. Jess Sørensen 4. Gennemgang af Økonomi v. projektleder

Læs mere

Åhaven. Velkommen til orienterende møde, vedr. helhedsplan. Dagsorden: 1.a. Valg af dirigent b. Valg af referent

Åhaven. Velkommen til orienterende møde, vedr. helhedsplan. Dagsorden: 1.a. Valg af dirigent b. Valg af referent Velkommen til orienterende møde, vedr. helhedsplan. Dagsorden: 1.a. Valg af dirigent b. Valg af referent 2. Orientering om i gangsætning af helhedsplan for afdelingen, hvad kommer der til at ske. Skønnet

Læs mere

360 GRADERS EFTERSYN. Sundby-Hvorup Boligselskab Ulsted Afdeling 4

360 GRADERS EFTERSYN. Sundby-Hvorup Boligselskab Ulsted Afdeling 4 360 GRADERS EFTERSYN Sundby-Hvorup Boligselskab Ulsted Afdeling 4 360 GRADERS EFTERSYNET HVAD ER ET 360 GRADERS EFTERSYN? TILSTANDEN I AFDELING 4 Sundby-Hvorup Boligselskab har i løbet af de sidste måneder

Læs mere

360 GRADERS EFTERSYN. Sundby-Hvorup Boligselskab Løvvangen Afdeling 13

360 GRADERS EFTERSYN. Sundby-Hvorup Boligselskab Løvvangen Afdeling 13 360 GRADERS EFTERSYN Sundby-Hvorup Boligselskab Løvvangen Afdeling 13 360 GRADERS EFTERSYNET HVAD ER ET 360 GRADERS EFTERSYN? TILSTANDEN I AFDELING 13 Sundby-Hvorup Boligselskab har i løbet af de sidste

Læs mere

BO42 HELHEDSPLAN AFDELING SVANEKE. 05. Gulehaldstræde Dyrlæge Jürgensensgade 2-10 & Dyrlæge Jürgensensgade 25-35

BO42 HELHEDSPLAN AFDELING SVANEKE. 05. Gulehaldstræde Dyrlæge Jürgensensgade 2-10 & Dyrlæge Jürgensensgade 25-35 05. Gulehaldstræde 1-9 10. Gryneparken 86-94 02. Dyrlæge Jürgensensgade 2-10 & 16-30 03. Dyrlæge Jürgensensgade 25-35 09. O o Holst Bakke 86-94 08. Byfogedbakken 2A & 2B 01. Postgade 6A-6C 04. Lindevej

Læs mere

HELHEDSPLAN FÆLLESBO, HERNING - AFD. 024 VELKOMMEN

HELHEDSPLAN FÆLLESBO, HERNING - AFD. 024 VELKOMMEN VELKOMMEN Dagsorden 1. Præsentation af tegningsmateriale: - udearealer - lejlighedsplaner 2. Fælles drøftelse 3. Præsentation af det videre forløb Hvad støtter landsbyggefonden FREMTIDSSIKREDE BOLIGER

Læs mere

360 GRADERS EFTERSYN. Sundby-Hvorup Boligselskab Lindholm Afdeling 3

360 GRADERS EFTERSYN. Sundby-Hvorup Boligselskab Lindholm Afdeling 3 360 GRADERS EFTERSYN Sundby-Hvorup Boligselskab Lindholm Afdeling 3 360 GRADERS EFTERSYNET HVAD ER ET 360 GRADERS EFTERSYN? TILSTANDEN I AFDELING 3 Sundby-Hvorup Boligselskab har i løbet af de sidste måneder

Læs mere

360 GRADERS EFTERSYN. Sundby-Hvorup Boligselskab Nr. Uttrup Afdeling 7

360 GRADERS EFTERSYN. Sundby-Hvorup Boligselskab Nr. Uttrup Afdeling 7 360 GRADERS EFTERSYN Sundby-Hvorup Boligselskab Nr. Uttrup Afdeling 7 360 GRADERS EFTERSYNET HVAD ER ET 360 GRADERS EFTERSYN? TILSTANDEN I AFDELING 7 Sundby-Hvorup Boligselskab har i løbet af de sidste

Læs mere

FORELØBIG FYSISK HELHEDSPLAN

FORELØBIG FYSISK HELHEDSPLAN FORELØBIG FYSISK HELHEDSPLAN AFDELING 210 FREDBOVEJ FÆLLESB0 2 FORORD På vegne af FællesBo har Årstiderne Arkitekter og Kuben Management udarbejdet denne foreløbige fysiske helhedsplan for afdeling 210.

Læs mere

Bygge, Plan og Miljø, Byggeri og Arkitektur By- og Miljøområdet Frederiksberg Rådhus Smallegade Frederiksberg

Bygge, Plan og Miljø, Byggeri og Arkitektur By- og Miljøområdet Frederiksberg Rådhus Smallegade Frederiksberg Bygge, Plan og Miljø, Byggeri og Arkitektur By- og Miljøområdet Frederiksberg Rådhus Smallegade 1 2000 Frederiksberg 8. oktober 2018 KHS KAB Vester Voldgade 17 1552 København V T 33 63 10 00 Sendt til

Læs mere

Temaaften - helhedsplaner

Temaaften - helhedsplaner Temaaften - helhedsplaner 1 Program Velkomst Baggrund for FællesBos planer og Landsbyggefonden Vejen til en helhedsplan Fortællinger fra virkeligheden Ca. 18.30 Pause Mini-workshop - rollerne i en renoveringssag

Læs mere

Vivabolig - Afd Store Tingbakke almene boliger - Renoverings- og driftsstøttesag med kapitaltilførsel - Ansøgning om støtte (skema A)

Vivabolig - Afd Store Tingbakke almene boliger - Renoverings- og driftsstøttesag med kapitaltilførsel - Ansøgning om støtte (skema A) Punkt 5. Vivabolig - Afd. 15 - Store Tingbakke - 217 almene boliger - Renoverings- og driftsstøttesag med kapitaltilførsel - Ansøgning om støtte (skema A) 2012-52587 By- og Landskabsudvalget indstiller,

Læs mere

BYGNINGSGENNEMGANG. A/B Lindbjergparken 107-420. 6200 Aabenraa. Udført marts 2015

BYGNINGSGENNEMGANG. A/B Lindbjergparken 107-420. 6200 Aabenraa. Udført marts 2015 BYGNINGSGENNEMGANG A/B Lindbjergparken 107-420 6200 Aabenraa Udført marts 2015 Kunde Andelsboligforening Lindbjergparken II 61-99 v. fmd. Axel Plougsbæk Lindbjergparken 79 6200 Aabenraa Ejendom A/B Lindbjergparken

Læs mere

Informationsmøde Svendborg Andels-Boligforening afholder et informationsmøde for afdeling 14 Byparken den: 21. juni 2010 kl. 19.

Informationsmøde Svendborg Andels-Boligforening afholder et informationsmøde for afdeling 14 Byparken den: 21. juni 2010 kl. 19. Information om Renoveringen af afdeling 14 Byparken Informationsmøde Svendborg Andels-Boligforening afholder et informationsmøde for afdeling 14 Byparken den: 21. juni 2010 kl. 19.00 i Skovbyhus Der skal

Læs mere

HØJSTRUPHAVE, Odense. RENOVERINGSPROJEKT Højstruphave afd. 2 og januar 2012

HØJSTRUPHAVE, Odense. RENOVERINGSPROJEKT Højstruphave afd. 2 og januar 2012 RENOVERINGSPROJEKT Højstruphave afd. 2 og 7 19. januar 2012 Dagsorden HØJSTRUPHAVE, Odense 1. Præsentation bordet rundt 2. Historikken - hvad er der sket? 3. Gennemgang af bygningernes fysiske tilstand.

Læs mere

GALGEBAKKEN INFORMATIONSMØDE

GALGEBAKKEN INFORMATIONSMØDE GALGEBAKKEN INFORMATIONSMØDE 07.05.2019 HISTORIK 2012 2013 2014 2015 2016 2017 Ventilationsudvalg Foreløbig Helhedsplan Skema A Prøvehuse/færdiggørelse Helhedsplan RÅDGIVERE TILDELES OPGAVEN (SEPT.) TLF

Læs mere

Hyldespjældet - Helhedsplan Renovering. Beboerinformationsmøde Onsdag den 25. oktober Christian Lind BO-Vest Merete Hjorth Rasmussen COWI A/S

Hyldespjældet - Helhedsplan Renovering. Beboerinformationsmøde Onsdag den 25. oktober Christian Lind BO-Vest Merete Hjorth Rasmussen COWI A/S Hyldespjældet - Helhedsplan Renovering Beboerinformationsmøde Onsdag den 25. oktober 2017 Christian Lind BO-Vest Merete Hjorth Rasmussen COWI A/S 1 Hyldespjældet - Helhedsplan INFORMATIONSMØDE vedrørende:

Læs mere

360 GRADERS EFTERSYN. Sundby-Hvorup Boligselskab Gandrup Afdeling 7

360 GRADERS EFTERSYN. Sundby-Hvorup Boligselskab Gandrup Afdeling 7 360 GRADERS EFTERSYN Sundby-Hvorup Boligselskab Gandrup Afdeling 7 360 GRADERS EFTERSYNET HVAD ER ET 360 GRADERS EFTERSYN? TILSTANDEN I AFDELING 7 Sundby-Hvorup Boligselskab har i løbet af de sidste måneder

Læs mere

renovering af almene Boliger bilag 1

renovering af almene Boliger bilag 1 renovering af almene Boliger bilag 1 Indhold PLACERING OG PROJEKTINDHOLD S. 2 VIBO: røgeritoften (AFD. 112) S. 3-4 VIBO: lerfosgade (AFD. 114) S. 5-6 1 renovering af almene boliger lerfosgade, vibo afd.

Læs mere

Hvidovre Kommune Rådhuset Att.: Tom Rasmussen Hvidovrevej 278 2650 Hvidovre. LBF Jnr. 375

Hvidovre Kommune Rådhuset Att.: Tom Rasmussen Hvidovrevej 278 2650 Hvidovre. LBF Jnr. 375 Hvidovre Kommune Rådhuset Att.: Tom Rasmussen Hvidovrevej 278 2650 Hvidovre Avedøre Boligselskab 3504-2/0011 Avedøre Stationsby Nord Helhedsplan Renovering af badeværelser, lejlighedssammenlægning, ombygning

Læs mere

I festlokalet Smedien 97 6. marts kl. 17:00-20:00. 360 graders eftersyn af afdeling 10

I festlokalet Smedien 97 6. marts kl. 17:00-20:00. 360 graders eftersyn af afdeling 10 INVITATION TIL BEBOERMØDE I festlokalet Smedien 97 6. marts kl. 17:00-20:00 360 graders eftersyn af afdeling 10 Kom og vær med til at afgøre hvad der skal ske i afdeling 10 fremover! BEBOERMØDE / WORKSHOP

Læs mere

Mette Østergaard Renoveringsudvalget, afd Arul Thillainadarasa Renoveringsudvalget, afd Bo Kristensen Renoveringsudvalget, afd.

Mette Østergaard Renoveringsudvalget, afd Arul Thillainadarasa Renoveringsudvalget, afd Bo Kristensen Renoveringsudvalget, afd. LBF-besigtigelse af afd. 210 Dato: 09.08 2016 Nord - LL Sagsnummer: 13595-01, afdeling 210, Fredbovej Referat Emne: LBF-besigtigelse af afd. 210, Fredbovej. Mødedato: D. 22. juni 2016 Mødested: Søgården,

Læs mere

Lars Holmsgaard Käte Thorsen. - Byggetekniske konsulenter - Vejledning - ansøgninger. Landsbyggefonden Boligselskabernes Hus

Lars Holmsgaard Käte Thorsen. - Byggetekniske konsulenter - Vejledning - ansøgninger. Landsbyggefonden Boligselskabernes Hus Præsentation og disposition Lars Holmsgaard Käte Thorsen - Byggetekniske konsulenter - Vejledning - ansøgninger Disposition 0. Overblik hele processen 1. Proces frem til foreløbig helhedsplan 2. Tidsplan

Læs mere

Fremtidssikring af Herlevgårdsvej. Handleplan

Fremtidssikring af Herlevgårdsvej. Handleplan Fremtidssikring af Herlevgårdsvej Handleplan Fremtidssikring af Herlevgårdsvej. September 2007 Indhold side Hvad er fremtidssikring? 4 Introduktion til handleplanen 6 Afdelingens vision 7 Handleplanen:

Læs mere

LBF-besigtigelse af FællesBo afd Referat. FællesBo, afdeling 104, Fredhøj. LBF-besigtigelse af FællesBo afd. 104 Fredhøj

LBF-besigtigelse af FællesBo afd Referat. FællesBo, afdeling 104, Fredhøj. LBF-besigtigelse af FællesBo afd. 104 Fredhøj Dato: 11.08 2016 Nord - LL Sagsnummer: 13606-01 LBF-besigtigelse af afd. 104, afdeling 104, Fredhøj Referat Emne: LBF-besigtigelse af afd. 104 Fredhøj Mødedato: D. 22. juni 2016 Mødested: Søgården, Søgårdsvej

Læs mere

STATIONSGÅRDEN FORELØBIG HELHEDSPLAN STATIONSGÅRDEN

STATIONSGÅRDEN FORELØBIG HELHEDSPLAN STATIONSGÅRDEN FORELØBIG HELHEDSPLAN HISTORIK 1951-1954: Bygningerne opføres (Banetoften opføres i 1958) 1975: Gavle er hulmursisoleret i Banetoften 1986: Vinduer udskiftes til indadgående plastvinduer 1995: Gavlene

Læs mere

Præsentation og disposition. Lars Holmsgaard - Byggetekniske konsulent - Vejledning - ansøgninger. Disposition:

Præsentation og disposition. Lars Holmsgaard - Byggetekniske konsulent - Vejledning - ansøgninger. Disposition: Præsentation og disposition Lars Holmsgaard - Byggetekniske konsulent - Vejledning - ansøgninger Disposition: 0. Overblik hele processen 1. Proces frem til foreløbig helhedsplan 2. Tidsplan og aktører

Læs mere

RYETHAVE TERMOGRAFERING

RYETHAVE TERMOGRAFERING Til E/F Ryethave Dokumenttype Rapport Dato April, 2017 RYETHAVE TERMOGRAFERING Revision Dato 2017-04-06 Udarbejdet af TPO Kontrolleret af JANL Godkendt af TPO Ref. 1100022467 1/29 INDHOLD 1. INDLEDNING

Læs mere

360 GRADERS EFTERSYN. Sundby-Hvorup Boligselskab Hou Afdeling 13

360 GRADERS EFTERSYN. Sundby-Hvorup Boligselskab Hou Afdeling 13 360 GRADERS EFTERSYN Sundby-Hvorup Boligselskab Hou Afdeling 13 360 GRADERS EFTERSYNET HVAD ER ET 360 GRADERS EFTERSYN? TILSTANDEN I AFDELING 13 Sundby-Hvorup Boligselskab har i løbet af de sidste måneder

Læs mere

Drift- og Vedligeholdelsesplan for Rødtjørnvej Odense V.

Drift- og Vedligeholdelsesplan for Rødtjørnvej Odense V. Drift- og Vedligeholdelsesplan for Rødtjørnvej 2-36 5200 Odense V. En vedligeholdelsesplan er en byggeteknisk gennemgang af din ejendom. Det vil sige, at hele ejendommen fra kælder til tag gennemgås af

Læs mere

God energirådgivning - klimaskærmen

God energirådgivning - klimaskærmen God energirådgivning - klimaskærmen Tæt byggeri og indeklima v/ Anne Pia Koch, Teknologisk Institut Byggeri Fugt og Indeklima 1 Fokus på skimmelsvampe Mange forskellige faktorer influerer på indeklimaet

Læs mere

INFORMATION OM HELHEDSPLANENS KOMFORTBOLIGER

INFORMATION OM HELHEDSPLANENS KOMFORTBOLIGER INFORMATION OM HELHEDSPLANENS KOMFORTBOLIGER Rev. Dato: 16.05.2018 1 KÆRE BEBOER Denne folder handler om Helhedsplanen for Moldeparken. Den fortæller om det renoveringsprojekt, som blev vedtaget på det

Læs mere

INFORMATION OM HELHEDSPLANENS RENOVERINGSBOLIGER

INFORMATION OM HELHEDSPLANENS RENOVERINGSBOLIGER INFORMATION OM HELHEDSPLANENS RENOVERINGSBOLIGER Rev. Dato: 16.05.2018 KÆRE BEBOER Denne folder handler om Helhedsplanen for Moldeparken. Den fortæller det, som blev fremlagt på Orienteringsmøde 1 i DGI

Læs mere

Lars Holmsgaard Käte Thorsen. - Byggetekniske konsulenter - Vejledning - ansøgninger. Landsbyggefonden Boligselskabernes Hus

Lars Holmsgaard Käte Thorsen. - Byggetekniske konsulenter - Vejledning - ansøgninger. Landsbyggefonden Boligselskabernes Hus Præsentation og disposition Lars Holmsgaard Käte Thorsen - Byggetekniske konsulenter - Vejledning - ansøgninger Disposition 0. Overblik hele processen 1. Proces for Helhedsplan v1.0 2. Tidsplan inkl. aktører

Læs mere

PARKVÆNGET ROSKILDE SKITSEFORSLAG NYBYG

PARKVÆNGET ROSKILDE SKITSEFORSLAG NYBYG PARKVÆNGET ROSKILDE SKITSEFORSLAG NYBYG FORELØBIG HELHEDSPLAN ARKITEKTBILAG 02 AUGUST 2017 UDDRAG AF UDVALGTE SIDER KONTEKST 3-4 etagers boligblokke Røde/gule murede facader Røde saddeltage Hvide vinduer

Læs mere

VELKOMMEN TIL AFDELINGSMØDE I FRB. HUSE

VELKOMMEN TIL AFDELINGSMØDE I FRB. HUSE VELKOMMEN TIL AFDELINGSMØDE I FRB. HUSE D. 04. APRIL 2017 KL. 19.00. FYSISKE HELHEDSPLANER - HVORDAN, HVEM OG HVORNÅR? HVAD INDEHOLDER EN FYSISK HELHEDSPLAN? En fysisk helhedsplan skal indeholde en fremtidssikringsanalyse,

Læs mere

9313 MORELHAVEN, SLANGERUP Helhedsplan til godkendelse AFDELINGSMØDE

9313 MORELHAVEN, SLANGERUP Helhedsplan til godkendelse AFDELINGSMØDE 9313 MORELHAVEN, SLANGERUP Helhedsplan til godkendelse AFDELINGSMØDE Historik 2009 Arbejdet med helhedsplanen begynder Fremtidssikringsanalyse og diverse forundersøgelser 2011 Foreløbig helhedsplan godkendes

Læs mere

HELHEDSPLAN FÆLLESBO, HERNING - AFD. 106 OG 107 VELKOMMEN

HELHEDSPLAN FÆLLESBO, HERNING - AFD. 106 OG 107 VELKOMMEN VELKOMMEN Dagsorden 1. Introduktion til arbejdet med de fysiske helhedsplaner. Introduktionen omfatter både afd. 106 og afd. 107. 2. Præsentation af proces, tidsplan og tilskudsmuligheder fra landsbyggefonden.

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget. Udskrift af beslutningsprotokollen. Mødet den 06.12.2012. Punkt 7. 2012-27958.

Teknik- og Miljøudvalget. Udskrift af beslutningsprotokollen. Mødet den 06.12.2012. Punkt 7. 2012-27958. Punkt 7. Hasseris Boligselskab - Grønnegården (afd. 5) Stationsmestervej 6-122 og Dyrskuevej 13-51 - 492 almene familieboliger - Renoverings- og driftsstøttesag med kapitaltilførsel og huslejestøtte -

Læs mere

NYT OM HELHEDSPLANEN. Temamøde om indeklima i helhedsplanen for Hyldespjældet tirsdag den 6. februar 2018 kl. 19:00-21:30 i Hyldespjældets beboerhus.

NYT OM HELHEDSPLANEN. Temamøde om indeklima i helhedsplanen for Hyldespjældet tirsdag den 6. februar 2018 kl. 19:00-21:30 i Hyldespjældets beboerhus. Vi inviterer til Temamøde om indeklima i helhedsplanen for Hyldespjældet tirsdag den 6. februar 2018 kl. 19:00-21:30 i Hyldespjældets beboerhus. Her i folderen kan du læse om de udførte undersøgelser og

Læs mere

AFSTEMNINGSRUNDLAG - FORSLAG TIL HELHEDSPLAN PLUS BOLIG, AFD C. P. HOLBØLLS PLADS / PETER BRUUNS VEJ / CARL ROTHES VEJ.

AFSTEMNINGSRUNDLAG - FORSLAG TIL HELHEDSPLAN PLUS BOLIG, AFD C. P. HOLBØLLS PLADS / PETER BRUUNS VEJ / CARL ROTHES VEJ. AFSTEMNINGSRUNDLAG - FORSLAG TIL HELHEDSPLAN PLUS BOLIG, AFD. 47 - C. P. HOLBØLLS PLADS / PETER BRUUNS VEJ / CARL ROTHES VEJ. 07.06.2018 Efter at der blev stemt nej til projektet i november 2017 samt input

Læs mere

Inger Christensen Knud Poulsen Ole Klemmensen Sophie Katharina Ravn Birthe Hansen Anita Nørskov

Inger Christensen Knud Poulsen Ole Klemmensen Sophie Katharina Ravn Birthe Hansen Anita Nørskov Side 1/5 Afd. 65, Hou. Deltagere: Afd. Bestyrelsen Inger Christensen Knud Poulsen Ole Klemmensen Sophie Katharina Ravn Birthe Hansen Anita Nørskov Adm. Jens Erik Grøn Allan Kirch (ref.) Dato: 07.04.2015

Læs mere

NYT OM HELHEDSPLANEN. Status på helhedsplanen for Hyldespjældet. Renovering af Hyldespjældet

NYT OM HELHEDSPLANEN. Status på helhedsplanen for Hyldespjældet. Renovering af Hyldespjældet Status på helhedsplanen for Hyldespjældet I januar gennemført vi en registrering af skimmelangrebene i Hyldespjældet en positiv og god proces.derudover arbejder vi videre med at samle materialerne til

Læs mere

FÆLLEDGÅRDENE HELHEDSPLAN PRÆSENTATION APRIL 2018

FÆLLEDGÅRDENE HELHEDSPLAN PRÆSENTATION APRIL 2018 FÆLLEDGÅRDENE HELHEDSPLAN PRÆSENTATION APRIL 2018 DAGSORDEN 1. Velkomst v/ afdelingsformand 2. Valg af dirigent 3. Valg af referent 4. Afdelingens tilstand 5. Helhedsplan generelt 6. Helhedsplan Fælledgårdene

Læs mere

Flemming Amdisen Ulla Burskov Henning L. Larsen. Møde ang.: Formøde til afdelingsmødet d. 3. juni 2015, som omhandler 360 graders eftersynet.

Flemming Amdisen Ulla Burskov Henning L. Larsen. Møde ang.: Formøde til afdelingsmødet d. 3. juni 2015, som omhandler 360 graders eftersynet. Side 1/5 Afd. 08. Deltagere: Afd. Bestyrelsen Flemming Amdisen Ulla Burskov Henning L. Larsen Adm. Allan Kirch (ref.) Dato: 28. april 2015 Sted: Lindholm Søpark 4 Møde ang.: Formøde til afdelingsmødet

Læs mere

Afrapportering af beboerinddragelsen i Hyldespjældet fase 1 og 2. August 2011. Udarbejdet af Cowi

Afrapportering af beboerinddragelsen i Hyldespjældet fase 1 og 2. August 2011. Udarbejdet af Cowi 1 Landsbyggefonden 18/10 2011 Studiestræde 50 mek/ 1554 København K Materialet omfatter: Tekniske forundersøgelser. Trin 1. Tilstandsundersøgelse. Rev. 1. december 2010. Udarbejdet af Cowi Tekniske forundersøgelser.

Læs mere

INFORMATION OM HELHEDSPLANENS TILGÆNGELIGHEDSBOLIGER

INFORMATION OM HELHEDSPLANENS TILGÆNGELIGHEDSBOLIGER INFORMATION OM HELHEDSPLANENS TILGÆNGELIGHEDSBOLIGER Rev. Dato: 16.05.2018 1 KÆRE BEBOER Denne folder handler om Helhedsplanen for Moldeparken. Den fortæller om det renoveringsprojekt, som blev vedtaget

Læs mere

360 GRADERS EFTERSYN. Sundby-Hvorup Boligselskab Lindholm Afdeling 10

360 GRADERS EFTERSYN. Sundby-Hvorup Boligselskab Lindholm Afdeling 10 360 GRADERS EFTERSYN Sundby-Hvorup Boligselskab Lindholm Afdeling 10 360 GRADERS EFTERSYNET HVAD ER ET 360 GRADERS EFTERSYN? TILSTANDEN I AFDELING 10 Sundby-Hvorup Boligselskab har i løbet af de sidste

Læs mere

Sag: FællesBo Herning Ang. afd. 24

Sag: FællesBo Herning Ang. afd. 24 Referat 07-06-2012 MM6 CB/JUL Sag. Nr. 10687 Sag: FællesBo Herning Ang. afd. 24 Referat af: Styregruppemøde nr. 3 Tid og sted: Mandag den 04.juni 2012, kl. 18.30, FællesBo bestyrelseslokale, Skolegade

Læs mere

Renovering af Vognmandsparken 1 & 2

Renovering af Vognmandsparken 1 & 2 Renovering af Vognmandsparken 1 & 2 Vognmandsparken 1 og Vognmandsparken 2 står over for en såkaldt helhedsplan. Helhedsplanen er en større renovering af boligafdelingerne, hvor afdelingerne får økonomisk

Læs mere

Magistraten Møde den kl Side 1 af 5. Punkt

Magistraten Møde den kl Side 1 af 5. Punkt Punkt 3. Hasseris Boligselskab - afdeling 5 - Stationsmestervej 6-122 og Dyrskuevej 13-51. 447 almene familieboliger - Renoverings- og driftsstøtte med kapitaltilførsel - Godkendelse inden byggestart (skema

Læs mere

Førsynsregistrering Solbjerghave Ejerlejlighed 2

Førsynsregistrering Solbjerghave Ejerlejlighed 2 Førsynsregistrering Solbjerghave Ejerlejlighed 2 sbs rådgivning september 2015 Indholdsfortegnelse 01. Formål... 2 02. Ejendomsoplysninger... 3 03. Konklusion... 4 04. Generel information om ejendommen...

Læs mere

BOTJEK-TILLÆG TIL TILSTANDSRAPPORT

BOTJEK-TILLÆG TIL TILSTANDSRAPPORT Side 1 af 5 BOTJEK-TILLÆG TIL TILSTNDSRPPORT dresse: Lundemarken 38 4400 Kalundborg Dato: 23.01.2014 Lb nr. H-14-01989-0015 Kommunenr./Ejendomsnr.: 326-22841 Matr. nr./ejerlav 1 DO Ladegården, Kalundborg

Læs mere

Granparken Afdelingsmøde 3-15.12.2014

Granparken Afdelingsmøde 3-15.12.2014 Granparken Afdelingsmøde 3-15.12.2014 19.00 Velkomst Dagsorden Hovedtidsplan 19.05 CASE 19.10 Forrige møde / siden sidst 19.20 Sivegade Trafikløsning 19.35 Servicehus 19.50 Lejlighedsplaner - 2 eksempler

Læs mere

Temaaften Albertslund Kommune, 4. april Omdannelse af boliger i BO-VESTs afdelinger Fokus på seniorboliger

Temaaften Albertslund Kommune, 4. april Omdannelse af boliger i BO-VESTs afdelinger Fokus på seniorboliger Temaaften Albertslund Kommune, 4. april 2017 Omdannelse af boliger i BO-VESTs afdelinger Fokus på seniorboliger Fælles administrationsselskab for tre boligselskaber på Vestegnen: Albertslund Boligselskab

Læs mere

at der til Landsbyggefonden ydes et grundkapitaltilskud på kr. svarende til 10% af anskaffelsessummen, og

at der til Landsbyggefonden ydes et grundkapitaltilskud på kr. svarende til 10% af anskaffelsessummen, og Punkt 11. Godkendelse af Skema A for 4 almene familieboliger samt renovering for Boligforeningen af 1944 afdeling 4 - Skansevej 46-76 og Toftevej 54-62 + 39, Nørresundby 2017-038978 By- og Landskabsforvaltningen

Læs mere

RAPPORT SUNDHEDSEFTERSYN 2014

RAPPORT SUNDHEDSEFTERSYN 2014 RAPPORT SUNDHEDSEFTERSYN 2014 Arbejdernes Andels-Boligforening Afdeling 25 13 RÆKKEHUSE Arendalsvej 4 28 Opført i 1983 Vurdering af afdeling 25, rækkehuse, Arendalsvej 4-28 Afdeling 25 består af i alt

Læs mere

NYT OM HELHEDSPLANEN

NYT OM HELHEDSPLANEN Status på helhedsplanen for Hyldespjældet Byggeudvalget, BO-VEST og COWI vil gerne invitere til informationsmøde i beboerhuset den 25.10.2017 kl. 19-21 om helhedsplanen for Hyldespjældet. På informationsmødet

Læs mere

Notat Afdeling 08 - Beboermøde den Fælleshuset, Abildgårdsvej 40B. Angående opfølgning på 360 graders eftersyn/ tilfredshedsundersøgelse.

Notat Afdeling 08 - Beboermøde den Fælleshuset, Abildgårdsvej 40B. Angående opfølgning på 360 graders eftersyn/ tilfredshedsundersøgelse. Side 1/7 Notat Afdeling 08 - Beboermøde den 03.06.2015 Fælleshuset, Abildgårdsvej 40B. Angående opfølgning på 360 graders eftersyn/ tilfredshedsundersøgelse. I mødet deltog: Beboere: 13 incl. afdelingsbestyrelsen.

Læs mere

K I R S E B Æ R H AV E N I LY S T R U P

K I R S E B Æ R H AV E N I LY S T R U P K I R S E B Æ R H AV E N I LY S T R U P KIRSEBÆRHAVEN I LYSTRUP OMBYGNING + RENOVERING GPP ARKITEKTER OKTOBER 2009 KIRSEBÆRHAVEN I LYSTRUP Kirsebærhaven er kollegieboliger fra 1988 i en bebyggelse som

Læs mere

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Få mere ud af din energirenovering Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Energirenovering - hvad kan du forvente? Her er et overblik over, hvad du som beboer

Læs mere

Henning Smithsvej/Poul Buås Vej Beboermøde 5. Oktober 2015

Henning Smithsvej/Poul Buås Vej Beboermøde 5. Oktober 2015 Henning Smithsvej/Poul Buås Vej Beboermøde 5. Oktober 2015 Dagsorden 1. Velkomst og indledning 2. Valg af dirigent 3. Fremlæggelse af beslutningsforslag 4. Spørgsmål og diskussion 5. Beslutning om urafstemning.

Læs mere

VELKOMMEN TIL 3. ORIENTERENDE AFDELINGSMØDE VEDRØRENDE HELHEDSPLAN FOR AFD. 7 HØJSTRUPHAVE.

VELKOMMEN TIL 3. ORIENTERENDE AFDELINGSMØDE VEDRØRENDE HELHEDSPLAN FOR AFD. 7 HØJSTRUPHAVE. VELKOMMEN TIL 3. ORIENTERENDE AFDELINGSMØDE VEDRØRENDE HELHEDSPLAN FOR AFD. 7 HØJSTRUPHAVE. Dagsorden: Præsentation - hvem er vi. Kort gennemgang af projektet herunder hvad er der sket siden sidste møde?

Læs mere

Juli 2015 FORELØBIG FYSISK HELHEDSPLAN AFDELING 231, ANEMONEVEJ FÆLLESB0

Juli 2015 FORELØBIG FYSISK HELHEDSPLAN AFDELING 231, ANEMONEVEJ FÆLLESB0 Juli 2015 FORELØBIG FYSISK HELHEDSPLAN AFDELING 231, ANEMONEVEJ FÆLLESB0 2 AFDELING 231 - FORELØBIG FYSISK HELHEDSPLAN Forord På vegne af FællesBo har Årstiderne Arkitekter og Kuben Management udarbejdet

Læs mere

FORELØBIG HELHEDSPLAN FÆLLESBO AFD. 107

FORELØBIG HELHEDSPLAN FÆLLESBO AFD. 107 FORELØBIG HELHEDSPLAN FÆLLESBO AFD. 7 PORSHØJ åbenhed mellem rum køkkenalrum 9. m² 3. m² 3. m² 5.5 m² + værdier i fremtidens bolig Tilgængelighed.3 m² Trapperum krav til fremtidens bolig.9 m² 2.2 m² Gang

Læs mere