RETNING- SLINJER FOR LIVSSTIL

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "RETNING- SLINJER FOR LIVSSTIL"

Transkript

1 En sund livsstil omfatter en lang række næringsstoffer og opnås bedst ved indtagelse af mange forskellige slags fødevarer. RETNING- SLINJER FOR LIVSSTIL Et godt helbred er rodfæstet i en god fordøjelse. Indtagelse af saften af en halv citron i vand kan fremme produktionen af mavesyre. Det fremmer en god fordøjelse at drikke sådan en blanding en halv time før måltiderne. Så begynd dagen i den rigtige retning. VARATION ER ALTAFGØRENDE Fødevarer har forskellige farver, fordi de indeholder forskellige vitaminer, mineraler og phytonæringsstoffer. Når du ser på din tallerken eller dine måltider i løbet af en dag, skal du også tænke på at variere farverne (for eksempel orange gulerødder, grønne bønner, hvide artiskokhjerter, gule peberfrugter og røde tomater). Du kan også tænke over dette i form af korntyper eller proteiner (prøv ris, quinoa eller hirse i stedet for hvede og spis linser eller and i stedet for oksekød). På den måde vil du være sikker på, at du har alle de næringsstoffer, du behøver for at kunne kontrollere din vægt, styrke dit immunforsvar og fremme en sund livsstil. FÅR DU DINE FEM-OM-DAGEN? Hvis du planlægger dine måltider sådan, at du starter med en portion grønsager, vil det hjælpe dig med at få dine fem portioner grønsager om dagen, men det vil også medføre, at dine måltider bliver mere fokuserede på grønsager. Ved at fylde op med grønsager, får du ikke så meget plads til fødevarer, der måske ville hindre et vægttab. Du kan også overveje at lave juice for at få flere grønsager i din livsstilsplan. Hvis du aldrig har lavet grønsagsjuice før, kan du begynde med en enkel juice af gulerod, æble og ingefær. Brug mere æble end gulerod og bare et lille stykke ingefær og kom så med tiden mere gulerod og mindre æble i. Begynd så at komme andre grønsager i, indtil du begynder at elske smagen. RIG PÅ NÆRINGSSTOFFER VERSUS RIG PÅ ENERGI Mange af de fødevarer, vi spiser i dag, er stærkt forarbejdede og indeholder en masse sukker, salt og konserveringsmiddel. Disse fødevarer omsættes hurtigt til glukose i kroppen og har mistet mange næringsstoffer i forarbejdningen. De betragtes som rige på energi, men fattige på næringsstoffer. De kan bidrage til vægtøgning, humørsvingninger og giver os ikke meget i form af ernæring. Især når vi ønsker at slanke os, men også for generelt at opnå et godt helbred, ønsker vi at spise fødevarer, der er rige på ernæring. Dette betyder ikke, at de er fattige på energi, men snarere, at de frigiver energi langsomt og jævnt. PORTIONSTØRRELSER Alt hvad du behøver for at afgøre, hvad der er den rette portionsstørrelse til dig, er din hånd. Du behøver ikke at veje eller måle din mad i denne vægttabplan. Brug ganske enkelt hånden til at afgøre de korrekte portioner til dig.

2 Proteiner Næst efter vand, er forekomsten af protein større end noget andet stof i kroppen. Vi nedbryder kostens protein i aminosyrer og bruger aminosyrerne til opbygning af muskler, blod, knogler, hud, hår, negle og interne organer. Vores krop fremstiller også antistoffer, enzymer og hormoner. En type protein, kaldet kollagen, bruges til opbygning af arvæv, ledbånd og sener. Så du kan se, hvor vigtigt det er at have protein nok i livsstilsplanen! Med det nye program hjælper hormonerne dig med at regulere blodsukker og opbygge muskler til støtte for vægttab. Proteiner hjælp også med kroppens vandregulering. Bestemmelse af portionsstørrelser Brug håndfladen til at afgøre din portion af protein. Den bør fylde omtrent det samme som din håndflades størrelse og tykkelse. Vælg et protein i listen til højre. Bemærk: disse proteiner er vist i rækkefølge efter proteinindhold, fra det højeste til det laveste: g - Bagt eller grillet fisk (laks, makrel, ørred etc.) 35 g - Magert oksekød (steak eller hakket oksekød) 35 g - Kalkunbryst uden skind 30 g - Kyllingebryst uden skind 30 g - Natto 20 g - Tempeh 17 g - Æggehvider af fem æg (æggehvider har en anelse mere protein end blommerne og ingen kolesterol) g - Bælgplanter/bønner (såsom sorte bønner, sortøjede ærter, hestebønner, kikærter) 15 g - Linser g - Fedtfattig eller almindelig hytteost (denne form for ost indeholder mere protein end de fleste andre oste og er samtidig fedtfattig) 10 g - Fast tofu 3-7 g - Bønnespirer (såsom mung eller linsespirer) 5-7 g - En halv håndfuld fedtfattig blød ost (undgå hårde oste og flødeoste, da de har en tilbøjelighed til at indeholde mere fedt end bløde oste)

3 Kulhydrater Når vi nedbryder kulhydrater, får vi glukose, som er den bedste energikilde til alle kropsfunktioner. Glukose er først og fremmest vigtig for hjernens, centralnervesystemets og musklernes aktiviteter. Det hjælper os også med fordøjelsen og optagelsen af fødemidler. Kroppen har behov for en meget langsom, men regelmæssig strøm af glukose frem for en hurtig injektion, for at kunne afbalancere vores humør og hormoner, som begge er vigtige i forbindelse med vægtkontrol. Af denne grund er det vigtigt at spise fødevarer, der konverteres langsomt til glukose. Det er særlig vigtig at afbalancere blodsukkeret, når man forsøger at tabe sig. Fødevarer, der konverteres langsommere til glukose, er fuldkorn, ikke-stivelsesholdige grønsager og, i mindre grad, frugt fra den nordlige halvkugle (ikke-tropiske frugter). Bestemmelse af portionsstørrelser Brug håndfladen til at afgøre din portion af protein. Fødevarer og frugt med stivelsesholdig kulhydrat bør spises i begrænset mængde. Spisning af kulhydrater i form af grønsager anbefales, hvis man vil tabe sig hurtigere. Det anbefales, at du spiser to portioner med ikke-stivelsesholdige kulhydrater for hver portion med stivelsesholdigt kulhydrat. Kulhydrater der frigives langsomt Ikke-stivelsesholdige kulhydrater De fleste former for grønsager og frugt passer ind i denne kategori og har generelt et højt vandindhold. Disse kulhydrater har en tilbøjelighed til at indeholde uopløselige fibre. Bælgplanter/bønner indeholder også uopløselige fibre, hvilket er godt til at styre blodsukkeret, da det har den største indflydelse på kontrollen af insulin. Opløselige fibre hjælper også med reguleringen af kolesterol, idet de hjælper med at føre det ud af kroppen. Disse grønsager er rige på ernæring og konverteres generelt til glukose langsommere end frugt. Spis to portioner i forbindelse med hvert måltid. Nyd ubegrænsede mængder af disse fødevarer Bemærk, at denne liste ikke er udtømmende, men blot giver dig eksempler på fødevarer, du kan vælge imellem. Nyd disse én gang daglig Broccoli Selleri og knoldselleri Courgetter Agurk Krydderier såsom: cilantro/koriander, Paprika/ peberfrugt Asparges Sukkerroer Rosenkål Sødere grønsager såsom gulerødder og rødbeder Blomkål Kål Hvidløg Bok choy Andre terapeutiske blade (f.eks. mælkebøtteblade) Artiskok Salat (cikorie, rucola / raket, romaine, endivie, grønkål, spinat, brøndkarse, etc.) Aubergine Løg (porrer, rødløg, hvide løg, skalotteløg) Svampe (Grønne bønner) Okra Radise Tomater Majroer, squash

4 Stivelsesholdige kulhydrater Fødevarer, der almindeligvis omtales som stivelsesholdige kulhydrater indeholder fibre, der er uopløselige, hvilket betyder at de ikke opløses i vand. De optager vand, og det er en fordel, fordi det hjælper med at føre maden gennem tarmene. De findes generelt i fuldkorn og i nødder: Kulhydrater, der frigøres hurtigt Nogle kulhydrater omsættes hurtigt til glukose, og bør enten helt undgås eller kun spist i moderate mængder. Disse har en tendens til have et lavt indhold af næringsstoffer og et højt indhold af kalorier og kaldes undertiden tomme kalorier. Her er nogle eksempler: Bælgplanter/bønner (denne type fødevarer har et pænt niveau af både protein og kulhydrat, men anses generelt for at være proteinholdige fødemidler. Eksempel: én kop sorte bønner indeholder 41 g kulhydrat, 15 g protein og 17 g fibre, mens én kop brune ris indeholder 152 g kulhydrat, 14,8 g protein og 6,5 g fibre) Majs (dette er en ret stivelsesholdig grønsag, og en mindre protion anbefales derfor) Fuldkorn (brune/røde/vilde ris) eller fuldkornspasta, havre, rug, spelt, quinoa, bulgur, amarant, osv.) Sød kartoffel og hvid kartoffel (se nedenfor om at spise disse fødevarer i moderate mængder) Fuldkornsbrød (spelt, rug, hvede, etc.) Nødder (disse er også en god kilde til protein og væsentlige fedtstoffer) Undgå Forarbejdede fødevarer (f.eks. færdigpakkede fødevarer, stegte fødevarer etc.) Kager og kiks Søde og sukkerholdige drikke Raffineret korn (hvidt mel, grødpulver, hvide ris og hvid pasta) Spis i begrænset mængde Hvide kartofler, søde kartofler Én sidste bemærkning om fibre Fibre giver mæthedsfølelse (føle sig fyldt op) og en del af årsagen til dette er, at de fremmer frigivelsen af hormonerne cholecystokinin (CKK) og leptin. Disse hormoner sender besked til hjernen, så vi kan vide, at vi er mætte. Så det er ikke kun det at tilføje fyldstof og at styre blodsukkeret, der hjælper os med vægttab, men appetitregulering spiller også en vigtig rolle. Så lyt til din krop, når den siger, at du er mæt. Det kan være, at det er en besked du har ignoreret et stykke tid, og det tager tid at høre den igen. Tropiske frugter (bananer, mangoer etc.) og andre meget søde frugter (druer, ferskener etc.) Tørret frugt (indeholder koncentreret sukker)

5 Fedtstoffer og olier Vores krop nedbryder fedt i fedtsyrer, der er væsentlige for vækst, sundt blod, arterier og nervesystemet. De får også huden til at se sund ud og bidrager til koncentration, hukommelse og humør. Disse fedstoffer kan også hjælpe med at reducere inflammation i kroppen. Fedme betragtes til dels som et inflammatorisk problem. De fedtstoffer, vi indtager, er enten mættede eller umættede. Umættede fedtstoffer er vigtige for vores kost, da vi ikke kan producere dem ud fra stoffer i kroppen. Det er vores omega-3- og 6-olier, og de har tendens til at være flydende i stedet for faste. Omega-3 findes generelt i fisk og i frø, mens omega-6 findes i flere madlavnings- og dressingolier, nødder og frø. Man har fundet ud af, at forholdet mellem omega-3 og -6 bør være ca. 1:3, men at mange af os mangler omega-3, fordi vi bruger en masse olie til madlavning. Fokusér på at tage mere fisk med i din livsstilsplan, men glem ikke en håndfuld nødder eller frø af og til. Vi kan selvfølgelig også få for meget fedt i vores kost, men ved at blive mere bevidste om passende portionsstørrelser, om at spise mere magert kød og at undgå hærdede fedststoffer (kontrollér bagsiden af margarinepakken), kan vi blive ført i den rigtige retning. Bestemmelse af portionsstørrelser Brug håndfladen til at afgøre en passende portion af fedtstof. Snacks Når du spiser snacks, skal du sørge for også at få noget protein og eller fedtstof, da dette forsinker omdannelsen af kulhydrat til glukose og giver en konstant strøm af energi. Du kan f.eks. spise følgende: En halv portion kulhydrat + en halv portion protein + en halv portion fedtstof En halv portion kulhydrat + en halv portion protein En halv portion kulhydrat + en halv portion fedtstof Det kunne se sådan ud: Et halvt æble, en portion fedtfattig ost på størrelse med en kvart håndflade og en halv portion tahini Én skive ristet fuldkornshvedebrød, et stykke tun på størrelse med en halv håndflade og en halv portion let mayonnaise En halv portion bær, en portion hytteost på størrelse med en kvart håndflade og en halv portion mandler Vælg en af følgende: Olier (oliven-, nødde- eller frøolie og vegetabilske olier såsom rapsolie) og smør eller kokosnøddeolie på størrelse med din tommelfinger fra det første led til slutningen Tahini, guacamole eller avocado, lys mayonnaise eller lys flødeost - på størrelse med en cirkel, når du holder tommel- og pegefinger sammen, så de danner et OK -tegn En halv portion gulerodsstænger (en stram hånd) med en halv portion hummus Grøn salat med en halv portion kylling og en halv portion olivenolie og vineddike Nødder, frø eller oliven én lille håndfuld (eksempel: 5 paranødder)

6 Hvad kan ellers hjælpe dig? Få minutters motion hver dag for at sætte skub i kroppens fedtforbrændingsevne. Vælg en aktivitet, du godt kan lide, som f.eks. traveture, jogging, cykling, dans, svømning eller en anden aktivitet, der får din puls op i mindst minutter. Hvis du ikke allerede dyrker regelmæssig motion, skal du begynde langsomt. Daglig motion vil forbedre dit vægttab, øge dit stofskifte, øge dit energiniveau og give dig en utrolig følelse af velvære. Muskler forbrænder fedt hurtigere end fedtvæv, så opbyg musklerne med øvelser med vægt, som f.eks. at gå op ad trappen i stedet for at tage elevatoren, lav knæbøjninger eller løft vægte i motionscentret. Find øvelser, du kan lave hjemme, på nettet. Drik masser af vand. Drik mindst otte glas vand á 250 ml pr. dag. De fleste følelser, vi forbinder med sult, er faktisk kroppens første forsøg på at fortælle os, at vi har behov for mere vand. Så drik et glas vand først, hvis du føler dig sulten, og kontrollér derefter igen, hvordan du har det efter femten minutter. Vand hjælper med at fjerne toksiner, der kan hindre dit vægttab og giver dig en følelse af mæthed. Du kan også drikke urteteer i stedet for vand, men sukkerholdige drikkevarer, kaffe og te tæller ikke som erstatning, da de kan være dehydrerende. Det er bedre at drikke væske før måltidet end under eller efter. Årsagen er, at de kan fortynde den mavesyre, der hjælper dig med at fordøje maden. Hvis du har behov for at drikke vand under måltidet og ikke kan vente, kan dette være en indikation af, at dit måltid er for salt eller sødt. Hvis du begynder dagen med citronsaft i et glas vand, vil det stimulere mavesyren og støtte fordøjelsen. Du kan opleve, at det at drikke så meget vand i begyndelsen betyder, at du er nødt til at bruge badeværelset oftere, men bare rolig, kroppen vil hurtigt tilpasse sig. Du skal bare sørge for at drikke det sidste glas vand mindst en time før sengetid, indtil du har vænnet dig til det.

RETNINGSLINJER FOR LIVSSTIL

RETNINGSLINJER FOR LIVSSTIL RETNINGSLINJER FOR LIVSSTIL En sund livsstil omfatter en lang række næringsstoffer og opnås bedst ved indtagelse af mange forskellige slags fødevarer. Et godt helbred er rodfæstet i en god fordøjelse.

Læs mere

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag.

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag. 1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv Varier mellem forskellige typer fisk, magre mejeriprodukter og magert kød hen over ugen. Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter Nøglehulsmærket

Læs mere

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange Alle spørgsmål samlet Spørgsmål til ernæring 1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange 2. Er det sundt at spise æg? A:

Læs mere

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Kostfibre hvorfor. De mætter De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Maden flyttes hurtigere gennem kroppen De tager plads for andre fødevarer Tager lang tid at spise giver hurtigere

Læs mere

FÅ MERE UD AF TRÆNINGEN MED GODE SPISEVANER MAD TIL MOTION OG MUSKLER

FÅ MERE UD AF TRÆNINGEN MED GODE SPISEVANER MAD TIL MOTION OG MUSKLER FÅ MERE UD AF TRÆNINGEN MED GODE SPISEVANER MAD TIL MOTION OG MUSKLER Spis gode kulhydrater Du får mest ud af træningen, hvis du har fyldt din krops kulhydrat- og væskedepoter. Det gælder både hvis du

Læs mere

Forslag til dagens måltider

Forslag til dagens måltider Forslag til dagens måltider for en kvinde på 31 60 år med normal vægt og fysisk aktivitet, som ikke indtager mælkeprodukter 8300 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 900 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget

Læs mere

Grøntsager og kostfibre

Grøntsager og kostfibre Grøntsager og kostfibre Patientinformation Grøntsager Grøntsager, og især de grove grøntsager, indeholder mange kostfibre. Det er derfor godt at spise mange af de grove grøntsager og gerne flere gange

Læs mere

Mad og motion. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Mad og motion. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Mad. Oversæt til eget sprog - forklar

Mad og motion. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Mad og motion. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Mad. Oversæt til eget sprog - forklar ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Mad og motion Her kan du lære danske ord om mad, motion og sundhed. Du kan også få viden om, hvad du kan gøre

Læs mere

Mad og motion. Sundhedsdansk. NYE ORD Mad

Mad og motion. Sundhedsdansk. NYE ORD Mad Sundhedsdansk Mad og motion Her kan du lære danske ord om mad, motion og sundhed. Du kan også få viden om, hvad du kan gøre for at leve sundt. NYE ORD Mad Skriv det rigtige ord under billederne. frugt

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 8000 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 600 kj/dag svarende til 7 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1900

Læs mere

http://www.altomkost.dk/forvaltning_skole_daginstitution/skoler/anbefalinger_for_maden/forside.h tm

http://www.altomkost.dk/forvaltning_skole_daginstitution/skoler/anbefalinger_for_maden/forside.h tm Opslagsværk - skoler I oversigten nedenfor har vi udvalgt nogle af de ernærings-emner, der er gode at blive lidt klogere på eller få genopfrisket, når man laver mad til børn og unge mennesker. Til hvert

Læs mere

Spis dig sund, slank og stærk

Spis dig sund, slank og stærk Spis dig sund, slank og stærk Find den rette balance i kosten, uden at forsage alt det usunde. Test dig selv, og se hvilken mad, der passer til dig Af Krisztina Maria, februar 2013 03 Spis dig sund, slank

Læs mere

E-vitamin. E-vitamin er en antioxidant og er derfor en af din krops bedste beskyttere

E-vitamin. E-vitamin er en antioxidant og er derfor en af din krops bedste beskyttere e-vitamin E-vitamin er en antioxidant og er derfor en af din krops bedste beskyttere E-vitamin beskytter dig mod røg og forurening i den luft, du indånder Pigen her har brug for mere E-vitamin, end da

Læs mere

LIVSSTILS HOLD FORÅR 2013.

LIVSSTILS HOLD FORÅR 2013. LIVSSTILS HOLD FORÅR 2013. Hurtigt optagelige kulhydrater = De hvide djævle Der især sætter sig på maven - Hvide ris - Hvidt brød - Pasta - Sodavand, saftevand, juice + (øl, vin.spiritus) - Brød med stort

Læs mere

Kost & Ernæring K1 + K2

Kost & Ernæring K1 + K2 Kost & Ernæring K1 + K2 Kostens betydning for præstationsevnen At være elitesvømmer kræver meget. Meget træning, men også at være en 24-timers atlet, som ikke kun er svømmer når han/hun er i bassinet.

Læs mere

Gode Råd til kost & eksempler på måltider

Gode Råd til kost & eksempler på måltider Gode råd (l kost & eksempler på mål(der 2016 Gode Råd til kost & eksempler på måltider Udarbejdet af: Prof. Bachelor i ernæring & sundhed & personlig træner & Pia Skovhøj personlig træner Indhold: Hvad

Læs mere

KOPIARK 1-12 2.-4. KLASSETRIN

KOPIARK 1-12 2.-4. KLASSETRIN KOPIARK 1-12 2.-4. KLASSETRIN PIA ROSENLUND & CHRISTINE BENDIX KONSULENTER FOR FØDEVARESTYRELSEN. UDDANNEDE FOLKESKOLELÆRERE MED BACHELOR I HJEMKUNDSKAB ET SUNDERE VALG MED NØGLEHULLET Kopiarkene kan hentes

Læs mere

Hvad indeholder din mad Øvelse 01

Hvad indeholder din mad Øvelse 01 Hvad indeholder din mad Øvelse 1 På de fleste madvarer kan du læse, hvad de indeholder. Heriblandt også hvor meget protein, kulhydrat og fedt madvaren indeholder pr. 1 gram. Beskrivelsen af maden kaldes

Læs mere

Program. Den gode kost Måltidssammensætning Energibehov Før, under og efter Kost op til konkurrencer Den søde tand

Program. Den gode kost Måltidssammensætning Energibehov Før, under og efter Kost op til konkurrencer Den søde tand Kost og træning 1 Mig selv Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Ernæring & Fysisk Aktivitet (jan. 2009) Underviser Teknisk Skole, 2009-2010 Foredragsholder, Previa Sundhed, 2010- Kostvejleder,

Læs mere

Kost & Ernæring. K3 + talent

Kost & Ernæring. K3 + talent Kost & Ernæring K3 + talent Kostens betydning for præstationsevnen At være elitesvømmer kræver meget. Meget træning, men også at være en 24-timers atlet, som ikke kun er svømmer når han/hun er i bassinet.

Læs mere

Opslagsværk - daginstitutioner

Opslagsværk - daginstitutioner Opslagsværk - daginstitutioner I oversigten nedenfor har vi udvalgt nogle af de ernærings-emner, der er gode at blive lidt klogere på eller få genopfrisket, når man laver mad til børn. Til hvert emne er

Læs mere

Fase 2 - Uge 5-8. Spise proteiner til de 3 hovedmåltider Spise fedt til hvert måltid + 1 spsk. olie dagligt Spise stivelse maks.

Fase 2 - Uge 5-8. Spise proteiner til de 3 hovedmåltider Spise fedt til hvert måltid + 1 spsk. olie dagligt Spise stivelse maks. Fase 2 - Uge 5-8 Nu er vi nået til fase 2. Indtil nu har du fået ryddet godt op i dine måltidsmønstre, spisevaner og sukkertrangen skulle gerne være aftaget meget. Nu er det tid til at sætte sund kost

Læs mere

DBF-MIDTJYLLAND. Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland.

DBF-MIDTJYLLAND. Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland. DBF-MIDTJYLLAND. Hvad betyder kosten og hvorfor??. Det er ikke nok, at du er en dygtig spiller og træner meget. Din kost kan afgøre, om du vinder eller taber en kamp. Rigtig kost kan også sikre at du undgår

Læs mere

Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual

Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual Side 1 af 21 Indhold Indledning...3 Hvad er kulhydrat?...4 Hvad er protein?...5 Hvad er fedt?...6 Hvad med væske?...7 Timing af kost...8 Undervisningsmanual...10

Læs mere

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor.

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Skolens kantine Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Derudover arbejder vi med sundheden, og vi tilbyder dagligt sunde alternativer. Du finder disse alternativer

Læs mere

Morgenmads forslag. Traditionel morgenmad Ingredienser: - 2 røræg fra æggehvide - 1 skive fuldkornstoast Kulhydrater i alt: 13

Morgenmads forslag. Traditionel morgenmad Ingredienser: - 2 røræg fra æggehvide - 1 skive fuldkornstoast Kulhydrater i alt: 13 Bemærkninger til menuerne Det samlede antal kulhydrater, i disse måltider inkluderer ikke kulhydraterne fra din salatdressing. Vær sikker på, at notere dem også for at få et præcist resultat. Salatdressing

Læs mere

MADSPIL FRUGT OG GRØNT

MADSPIL FRUGT OG GRØNT MADSPIL FRUGT OG GRØNT Champignon 120kj Protein 2,9g Kulhydrat 3,4g Fedt 0,3g Kostfibre 1,6g 1RE 2mg 9mg 0,8mg Agurk 51kj Protein 0,7g Kulhydrat 2,1g Fedt 0,1g Kostfibre 0,7g 5RE 14mg 21mg 0,3mg Nektarin

Læs mere

Dukan Diæt fasernes fødevarer og drikkelse.

Dukan Diæt fasernes fødevarer og drikkelse. Dukan Diæt fasernes fødevarer og drikkelse. Angrebsfasen Oksekød Hakket Okse Kalvekød Hestekød Lever Tunge Fisk Skalddyr Fjerkræ Skinke Æg Fedtfattige Drikkevarer som er tilladt Coca Cola Zero Coca Cola

Læs mere

Sund mad i børnehøjde. Sundhedskonsulent Kirstine Gade SundhedscenterStruer

Sund mad i børnehøjde. Sundhedskonsulent Kirstine Gade SundhedscenterStruer Sund mad i børnehøjde Sundhedskonsulent Kirstine Gade SundhedscenterStruer Program Madens betydning for børn Generelle kostanbefalinger til børn Madens betydning for børn Børn har brug for energi, vitaminer,

Læs mere

Kosten og dens betydning.

Kosten og dens betydning. MBK 31.august 2009. Det er ikke nok, at du er en dygtig spiller og træner meget. Din kost kan afgøre, om du vinder eller taber en kamp. Rigtig kost kan også sikre at du undgår skader. For at yde må du

Læs mere

A Vitamin. B 1 vitamin

A Vitamin. B 1 vitamin A Vitamin Er afgørende for at opretholde vækst stoffer og et godt syn. Det holder skind og knogler sunde. Mangel er ofte årsag til sløvhed, strube lektioner(candida albicans) og dårlige øjne (blindhed).

Læs mere

Tid %l sundhed sundhed %l %den. Senium, Thisted Tirsdag den 26.august 2014 02/09/14

Tid %l sundhed sundhed %l %den. Senium, Thisted Tirsdag den 26.august 2014 02/09/14 Senium, Thisted Tirsdag den 26.august 2014 Tid %l sundhed sundhed %l %den Kostvejleder og zoneterapeut Bente Brudsgård, Jelling www.brudsgaard.dk Tlf. 4098 3882 1 Vand Drik rigeligt med vand 2-3 liter

Læs mere

Guide: Spis dig sund og slank

Guide: Spis dig sund og slank Guide: Spis dig sund og slank De rigtige ting på tallerkenen kan gøre en del for din sundhed spis dig blandt andet til mere energi, en super fordøjelse, skøn hud og en flad mave. Af Julie Bach, 10. oktober

Læs mere

ERNÆRING. www.almirall.com. Solutions with you in mind

ERNÆRING. www.almirall.com. Solutions with you in mind ERNÆRING www.almirall.com Solutions with you in mind GENERELLE RÅD OM MOTION RÅDGIVNING OMKRING ERNÆRING FOR PATIENTER MED MS Det er ikke videnskabeligt bevist, at det at følge en speciel diæt hjælper

Læs mere

SUNDHEDSAFDELINGEN. Gode råd om sund mad og vægttab

SUNDHEDSAFDELINGEN. Gode råd om sund mad og vægttab SUNDHEDSAFDELINGEN Gode råd om sund mad og vægttab Andelen af overvægtige danskere er støt stigende, både blandt børn og voksne. I Jammerbugt Kommune er 54% af befolkningen overvægtige, og omkring 17%

Læs mere

Personalised weight management for healthy results. Tillykke med dit valg af ShapeWorks! En praktisk guide til din plan

Personalised weight management for healthy results. Tillykke med dit valg af ShapeWorks! En praktisk guide til din plan Personalised weight management for healthy results. Tillykke med dit valg af ShapeWorks! En praktisk guide til din plan Sådan tilbereder du en shake 1. trin Tilsæt -pulver. 2. trin Tilsæt din personlige

Læs mere

NEMME ÆG NU NEMME ÆG NU NEMME. Nix pille! Vi har klaret det for dig

NEMME ÆG NU NEMME ÆG NU NEMME. Nix pille! Vi har klaret det for dig NEMME NEMME ÆG ÆG NU NU NEMME ÆG NU Nix pille! 15/01/14 08.56 Vi Vi har har klaret klaret det det for for dig dig Vi har klaret det for dig Salade Nicoise med grillstegt tun 4 personer Ingredienser Grillstegt

Læs mere

De officielle kostråd

De officielle kostråd De officielle kostråd 2013 De officielle kostråd Fødevarestyrelsen udgav d. 17. september 2013 de nye kostråd Afløse De 8 kostråd De nye kostråd går under betegnelsen De officielle kostråd Bygger på 10

Læs mere

Ernæring til unge Skøjteløbere. v. Diplom i Ernæring og Sundhed Fysioterapeut Rikke Høyer

Ernæring til unge Skøjteløbere. v. Diplom i Ernæring og Sundhed Fysioterapeut Rikke Høyer Ernæring til unge Skøjteløbere v. Diplom i Ernæring og Sundhed Fysioterapeut Rikke Høyer Dagens program Hvorfor skal vi spise? Hvad er det vi spiser? De tre grundlæggende næringsstoffer Hvor lidt og hvor

Læs mere

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000. www.madklassen.dk Bakterier i maden Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.000 X Bakterier i maden Hvordan undgår du at blive syg

Læs mere

21 DAGE NIVEAU 2 UGE 3 TIL SPRØD (ERE) SILHUET. ANNA BOGDANOVA af 20

21 DAGE NIVEAU 2 UGE 3 TIL SPRØD (ERE) SILHUET. ANNA BOGDANOVA af 20 21 DAGE TIL SPRØD (ERE) SILHUET NIVEAU 2 UGE 3 ANNA BOGDANOVA 2016 1 af 20 DAG 1 Moderat kulhydrat indtag Der skal gå minimum 12 timer mellem din aftensmad i går og din morgenmad i dag. Vand på hele dagen

Læs mere

Fit living en vejledning til træning og kost

Fit living en vejledning til træning og kost Produkt Før træning (senest 2 timer før) Umiddelbart før træning Under træning Efter træning (restitution) Sund livsstil i hverdagen Inden 30 min. Op til 3 timer efter Økologisk kokosfibermel x x En kilde

Læs mere

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret Opskrift til 2-3 personer. Ingredienser: Bryndzové halusky slovakisk bolle ret - 750 g skrællet rå kartofler, fint revet. - salt - 250 g mel - 250 g gæret fåreost (i form af smøreost, kendt som bryndza)

Læs mere

1. Klatkager af ris 2 dl kogte brune ris, 1-2 æg, rismel, kanel, 1 håndfuld mandler, vand

1. Klatkager af ris 2 dl kogte brune ris, 1-2 æg, rismel, kanel, 1 håndfuld mandler, vand Køb økologisk og biodynamisk eller fra områder tæt på dig - så meget din pengepung tillader det. Køb mad som får din krop til at smile, og dine sanser til at frydes. 1. Klatkager af ris 2 dl kogte brune

Læs mere

KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN

KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN PIA ROSENLUND & CHRISTINE BENDIX KONSULENTER FOR FØDEVARESTYRELSEN. UDDANNEDE FOLKESKOLELÆRERE MED BACHELOR I HJEMKUNDSKAB ET SUNDERE VALG MED NØGLEHULLET Kopiarkene kan hentes

Læs mere

SUNDHEDSAFDELINGEN. Gode råd om mad og forhøjet kolesterol

SUNDHEDSAFDELINGEN. Gode råd om mad og forhøjet kolesterol SUNDHEDSAFDELINGEN Gode råd om mad og forhøjet kolesterol Hvad er kolesterol Kolesterol er et fedtstof, som har mange vigtige funktioner i kroppen. Det indgår blandt andet i dannelsen af alle vores cellemembraner,

Læs mere

MENU UGE 34 Mandag FÅR I FOR MEGET MAD?

MENU UGE 34 Mandag FÅR I FOR MEGET MAD? Mandag Nakke i tern (spicy) - krydret tomat sauce - majs - syltede chili. Tortillas (6,0,3,5) Bulgur - tomater - melon - mynte (,3) Salat - majs - chili - spinat (3) Dagens salatbuffet: Gulerødder, ærter,

Læs mere

LIVTAG # 5 2015. Cecilia har omlagt sin kost totalt og har ud over færre kilo fået større livskvalitet. Mig og min hjælper. s. 30. s.

LIVTAG # 5 2015. Cecilia har omlagt sin kost totalt og har ud over færre kilo fået større livskvalitet. Mig og min hjælper. s. 30. s. Dit medlemsmagasin fra PTU LANDSFORENINGEN AF POLIO-, TRAFIK- OG ULYKKESSKADEDE LIVTAG # 5 2015 Cecilia har omlagt sin kost totalt og har ud over færre kilo fået større livskvalitet s. 30 Mig og min hjælper

Læs mere

Patientinformation. Kost anbefalinger. Til overvægtige børn og deres familie. Regionshospitalet Randers Børneafdelingen

Patientinformation. Kost anbefalinger. Til overvægtige børn og deres familie. Regionshospitalet Randers Børneafdelingen Patientinformation Kost anbefalinger Til overvægtige børn og deres familie Regionshospitalet Randers Børneafdelingen Sund kost Indledning: Denne pjece handler om nogle kost anbefalinger til dig og din

Læs mere

KOPIARK 1-10 0.-1. KLASSETRIN

KOPIARK 1-10 0.-1. KLASSETRIN KOPIARK 1-10 0.-1. KLASSETRIN PIA ROSENLUND & CHRISTINE BENDIX KONSULENTER FOR FØDEVARESTYRELSEN. UDDANNEDE FOLKESKOLELÆRERE MED BACHELOR I HJEMKUNDSKAB ET SUNDERE VALG MED NØGLEHULLET Kopiarkene kan hentes

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en dreng på 6 9 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en dreng på 6 9 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en dreng på 6 9 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 7600 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 550 kj/dag svarende til 7 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1815

Læs mere

Madpakker til børn. Huskelistens 5 punkter til madpakke-indkøb:

Madpakker til børn. Huskelistens 5 punkter til madpakke-indkøb: Hvorfor Madpakker til børn Ca. 1/3 af den daglige energi skal indtages mens man er i skole eller på arbejde. Derfor er en god og mættende madpakke og mellemmåltider vigtige. Når det man spiser er sundt

Læs mere

Fuldkorn. Kostfibre. Motion. Frugt & grønt. Fedtstoffer. Fisk. Kost & hjertesundhed. Måltider. Rygning. Mad der smager. Alkohol

Fuldkorn. Kostfibre. Motion. Frugt & grønt. Fedtstoffer. Fisk. Kost & hjertesundhed. Måltider. Rygning. Mad der smager. Alkohol Motion Kostfibre Fuldkorn Fisk Fedtstoffer Frugt & grønt Kost & hjertesundhed Taljemål Måltider Alkohol Rygning Mad der smager Problemstillinger Overvægtige Sukkersyge (type-2) For højt kolesterol For

Læs mere

1 pakke fuldkornsknækbrød (til alle 4 uger) 1 pakke rugbrød (til uge 1)

1 pakke fuldkornsknækbrød (til alle 4 uger) 1 pakke rugbrød (til uge 1) Indkøbslister til VBK 2.0 Vi har lavet indkøbslister til fase 1, hvor vi anbefaler, at du køber ind hver lørdag og tirsdag. Nogle af varerne vil du kunne bruge hele ugen, fx en pakke fuldkornsrugbrød,

Læs mere

Der er gemt ca kcal i et kilo kropsmasse og derfor vil du opnå et vægttab på g pr. uge hvis du spiser helt efter planen.

Der er gemt ca kcal i et kilo kropsmasse og derfor vil du opnå et vægttab på g pr. uge hvis du spiser helt efter planen. KOSTPLAN 1400 KCAL Brugsanvisning Denne kostplan på 1400 kcal er beregnet til vægttab. Groft forenklet har de fleste kvinder et dagligt energibehov til vægtvedligeholdelse på ca. 2000 kcal og mænd på ca.

Læs mere

1. Skyr m. friske eller frosne bær 3-5 spsk. skyr, 2 tsk. oil of life women, 1 spsk. afskallede hampefrø, 1 dl. friske eller frosne bær

1. Skyr m. friske eller frosne bær 3-5 spsk. skyr, 2 tsk. oil of life women, 1 spsk. afskallede hampefrø, 1 dl. friske eller frosne bær Køb økologisk og biodynamisk eller fra områder tæt på dig - så meget din pengepung tillader det. Køb mad som får din krop til at smile, og dine sanser til at frydes. 1. Skyr m. friske eller frosne bær

Læs mere

Fyr op for din forbrænding. Sådan holder du dig frisk og sund hver dag

Fyr op for din forbrænding. Sådan holder du dig frisk og sund hver dag Sådan holder du dig frisk og sund hver dag Selv om kalorieindtaget er det samme, er det bestemt ikke ligegyldigt, hvordan du sammensætter din (slanke)kost Det er svært ikke at være misundelig på dem, der

Læs mere

Kick i madkassen. -Gode råd om dit barns kost

Kick i madkassen. -Gode råd om dit barns kost Kick i madkassen -Gode råd om dit barns kost Indholdsfortegnelse: Gode råd om kost og madlavning s. 2 Madpakkehånden Madlavning Kogning Få dit barn med! De 10 vigtigste ingredienser til en sund kost s.

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Kylling (1 stk. pr. person) i karry med grønsager, ananas og økologiske ris (15) Råkost af kinakål med gulerødder og kerner. Rødsalat vendt med sugarsnaps, springløg, agurk og sesam. Toppet med

Læs mere

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer De praktiske Dag Tirsdag aften Onsdag morgen Onsdag frokost snacks Onsdag aften Torsdag morgen torsdag frokost snacks Torsdag aftensmad Fredag morgen Mad Chili con/sincarne Boller, havregryn, æg, pålæg,

Læs mere

Diætiske retningslinjer

Diætiske retningslinjer Diætiske retningslinjer Indledning Denne pjece handler om vores anbefalinger til dig vedrørende hvad du spiser og drikker. Disse anbefalinger er etableret med det mål at du taber dig i vægt og får gode

Læs mere

Mette Borre Klinisk diætist Medicinsk afdeling V Aarhus Universitetshospital

Mette Borre Klinisk diætist Medicinsk afdeling V Aarhus Universitetshospital Mette Borre Klinisk diætist Medicinsk afdeling V Aarhus Universitetshospital Undersøgelse blandt 1800 patienter i 02 viste, at mange ikke havde viden om ernæring ved kræftsygdom og behandling Man ønskede

Læs mere

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem OM DAGEN 6 også når du flytter hjemmefra Få gode ideer til hvordan du får 6 om dagen morgen, middag og aften ind i mellem Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem Et af de

Læs mere

Fodboldspillerens kosthåndbog

Fodboldspillerens kosthåndbog Fodboldspillerens kosthåndbog Indholdsfortegnelse Basiskost til fodboldspilleren... 3 Protein... 3 Kulhydrater... 3 Fedt... 4 Vitaminer og mineraler... 4 Væske... 5 Glykæmisk indeks Et redskab til måltidsplanlægning...

Læs mere

Kostplan. Grøntsager Mos tilberedt af kogte kartofler, gulerødder, broccoli, blomkål, persillerod eller pastinak, squash eller ærter.

Kostplan. Grøntsager Mos tilberedt af kogte kartofler, gulerødder, broccoli, blomkål, persillerod eller pastinak, squash eller ærter. Kostplan 0 6 måneder 4-6 måneder 6-8 måneder Modermælk eller modermælkserstatning. D-vitamin dråber fra 14 dage til 2 år. www.sundhedstjenesten-egedal.dk www.altomkost.dk www.sst.dk Mad til spædbørn &

Læs mere

Mad, motion og blodsukker

Mad, motion og blodsukker Mad, motion og blodsukker Opgaven I skal have idrætsdag på skolen, og der er forskellige formiddags-aktiviteter, I kan vælge mellem: 1. I skal løbe 8 km i moderat tempo. Efter en kort pause skal I sprinte

Læs mere

Madpakker til unge unge

Madpakker til unge unge Hvorfor Madpakker til unge unge Ca. 1/3 af den daglige energi skal indtages mens man er i skole eller på arbejde. Når man spiser sundt gavner det helbredet, man får mere energi og en bedre koncentrationsevne

Læs mere

De nye Kostråd set fra Axelborg

De nye Kostråd set fra Axelborg De nye Kostråd set fra Axelborg Susan Vasegaard, srh@lf.dk Hanne Castenschiold, hca@lf.dk Line Damsgaard, lda@lf.dk Handel, Marked & Ernæring Landbrug & Fødevarer Nye kostråd 2013 Mejeriprodukterne er

Læs mere

LUKSUSMENU UGE 6 MANDAG

LUKSUSMENU UGE 6 MANDAG MANDAG Skiver af kalkunbryst (1 stk. pr. person) Serveres med estragon jus. Hertil kartofler vendt med estragon og smør (1,6,10,11,13) "Kylling danoise" - persillemarineret kylling. Serveres med kogte

Læs mere

DET LUNE Skiver af kalkunbryst (1 stk. pr. person) Serveres med estragon jus. Hertil kartofler vendt med estragon og smør (1,6,10,11,13)

DET LUNE Skiver af kalkunbryst (1 stk. pr. person) Serveres med estragon jus. Hertil kartofler vendt med estragon og smør (1,6,10,11,13) MANDAG Skiver af kalkunbryst (1 stk. pr. person) Serveres med estragon jus. Hertil kartofler vendt med estragon og smør (1,6,10,11,13) Salat af broccoli med ærter, rosiner og lucernespirer (7) Grønne og

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indledning side 2. Forbrænding og stofskifte side 2-5

Indholdsfortegnelse. Indledning side 2. Forbrænding og stofskifte side 2-5 Indholdsfortegnelse Indledning side 2 Forbrænding og stofskifte side 2-5 Husk Morgenmad side 6-7 Let og lækkert brød og boller side 8-23 Morgenmad på den proteinrige måde. side 24-31 Middagsretter der

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en kvinde over 74 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en kvinde over 74 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en kvinde over 74 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 7400 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 800 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget (Svarer til 1750

Læs mere

Husk mad- Gaby, Lærke og Simon, Agerbæk. Tammin, Ølgod. Børn i Varde Kommune giver tips til sund mad til lange dage. Louise, Varde

Husk mad- Gaby, Lærke og Simon, Agerbæk. Tammin, Ølgod. Børn i Varde Kommune giver tips til sund mad til lange dage. Louise, Varde Gaby, Lærke og Simon, Agerbæk Tammin, Ølgod Husk mad- Børn i Varde Kommune giver tips til sund mad til lange dage. Louise, Varde Har du en plan? Mandag: Rugbrød Tirsdag: Sandwich med tunsalat Onsdag: Rugbrød

Læs mere

Kost i hverdagen - til atleter T R I C L U B D E N M A R K, O K T O B E R 2 0 1 4

Kost i hverdagen - til atleter T R I C L U B D E N M A R K, O K T O B E R 2 0 1 4 Kost i hverdagen - til atleter T R I C L U B D E N M A R K, O K T O B E R 2 0 1 4 Sara Sig Møller Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Ernæring & Fysisk Aktivitet (2005-2009) Master

Læs mere

Comwell Care Foods. - konceptet bag. Sundhed er ikke alt, men uden sundhed er alt intet. Arthur Schopenhauer, tysk forsker og filosof. comwell.

Comwell Care Foods. - konceptet bag. Sundhed er ikke alt, men uden sundhed er alt intet. Arthur Schopenhauer, tysk forsker og filosof. comwell. Comwell Care Foods - konceptet bag Sundhed er ikke alt, men uden sundhed er alt intet. Arthur Schopenhauer, tysk forsker og filosof comwell.dk Hvad er det? Med Comwell Care Foods gør vi det nemmere for

Læs mere

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Ostekødboller og spinatsalat med blåbær, feta og mandler

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Ostekødboller og spinatsalat med blåbær, feta og mandler Mandag 27.08.18 Ostekødboller og spinatsalat med blåbær, feta og mandler Tirsdag 28.08.18 Smørstegt baconkål Onsdag 29.08.18 Laksebidder i flødesovs med broccoli Torsdag 30.08.18 Salat med limekylling

Læs mere

Anders Sekkelund 23.02.2010. www.gladafmad.dk

Anders Sekkelund 23.02.2010. www.gladafmad.dk Anders Sekkelund 23.02.2010 www.gladafmad.dk 8 råd r d til en sund livsstil 2009 1. Drik masser af vand 2. Dyrk daglig motion 3. Undlad sukker og begræns simple kulhydrater i kosten (hvidt brød, pasta

Læs mere

MANDAG D

MANDAG D MANDAG D. 04-03-2019 Chana masala - cremet tikka masala sauce med kikærter og brunede løg (vegansk) Topping: Koriander, forårsløg, hakket spinat (vegansk) Tamarind yoghurt Allergener: 7 Gulerødder og kål

Læs mere

Hvad bruges maden til

Hvad bruges maden til Hvad bruges maden til Du skal øve dig i at forklare, hvad kulhydraterne, fedtstofferne, proteinerne og vitaminerne bliver brugt til i din krop. Hvorfor har din krop brug for kulhydrater, fedtstoffer, proteiner

Læs mere

Mad, motion og blodsukker

Mad, motion og blodsukker Mad, motion og blodsukker Opgaven I skal have idrætsdag på skolen, og der er forskellige formiddags-aktiviteter, I kan vælge mellem: 1. I skal løbe 8 km i moderat tempo. Efter en kort pause skal I sprinte

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 5900 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 300 kj/dag svarende til 5 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1435

Læs mere

Kost og træning. Kosten er en central faktor til en optimal præstation

Kost og træning. Kosten er en central faktor til en optimal præstation Kost og træning Kosten er en central faktor til en optimal præstation Kulhydrat Vigtigste bestanddel i forb. med træning Letteste tilgængelig Hurtig optagelig 5-10 minutter Skal indtages regelmæssigt Opfyldning

Læs mere

Elsk hjertet v/ kostvejleder og personlig træner Me5e Riis- Petersen

Elsk hjertet v/ kostvejleder og personlig træner Me5e Riis- Petersen Elsk hjertet v/ kostvejleder og personlig træner Me5e Riis- Petersen Elsk hjertet Hjertet er kroppens vig:gste muskel Hjertet er kompliceret opbygget i 4 hjertekamre, der har hver sin funk:on Den højre

Læs mere

Kostplan En uge fra Diva Light

Kostplan En uge fra Diva Light Kostplan En uge fra Diva Light Mandag 1 æg ½ avokado Peberfrugt 2 tsk pesto eller nøddeolie 20 gram mandler 1 tomat Kog ægget til det er blødkogt eller hårdkogt, vend peberfrugt og avokado i pesto eller

Læs mere

Krav til frokostmåltidet

Krav til frokostmåltidet Krav til frokostmåltidet Her ses Børnehuset Stauninggårdens krav til sammensætning og næringsindhold af frokostmåltidet ud fra de 8 madvaregrupper som er anbefalet af Fødevarestyrelsen. ***** Krav til

Læs mere

FAVORITMENU. UGE 21 - Mandag

FAVORITMENU. UGE 21 - Mandag UGE 21 - Skiver af kalkunbryst (1 stk. pr. person) i sauce espagnole med karotter, majroer og asparges. Hertil ovnstegte kartofler med urter (1,2,6,10,11,13,15) Gulerodsråkost vendt i citron og florsukker.

Læs mere

Diabeteskost når man er nyresyg H V O R D A N F O R E N E R M A N K O S T R Å D E N E?

Diabeteskost når man er nyresyg H V O R D A N F O R E N E R M A N K O S T R Å D E N E? Diabeteskost når man er nyresyg H V O R D A N F O R E N E R M A N K O S T R Å D E N E? Hvad er tilladt hvad må jeg??? Alt er tilladt (pånær stjernefrugt) noget med måde Man er ikke på diæt men skal spise

Læs mere

Topernæring. Inspiration til præstationsfremmende kostjusteringer

Topernæring. Inspiration til præstationsfremmende kostjusteringer Topernæring Inspiration til præstationsfremmende kostjusteringer INDHOLD Hvem er den til? Nedenstående rammeplanen er en opsummering af mit kostforedrag og skitserer, hvordan kosten kunne skrues sammen,

Læs mere

Madpakker & Madglæde. -En kærlig hilsen hjemmefra sprængfyldt med -Mæthed og Vitaminer;-)

Madpakker & Madglæde. -En kærlig hilsen hjemmefra sprængfyldt med -Mæthed og Vitaminer;-) Madpakker & Madglæde -En kærlig hilsen hjemmefra sprængfyldt med -Mæthed og Vitaminer;-) Gi madpakken en hånd -Eksempler: Klassisk brød med pålæg: - Fire halve rugbrødsmadder med pålæg fra hver af de

Læs mere

Kostplan til Anne So8e Tram

Kostplan til Anne So8e Tram Kostplan til KOSTPLAN Anne So8e Tram af Sandra Rosendahl Morgenmad PANDEKAGE MED PEANUTBUTTER OG BANAN 35 g Havregryn 20 g Proteinpulver, 90% protein 10 g Peanutbutter, min 97% peanuts 80 g Æggehvide ½

Læs mere

VELBEKOMME! LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE - Ordkort (I) med ord for Et øget kendskab til og brug af mad/drikke

VELBEKOMME! LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE - Ordkort (I) med ord for Et øget kendskab til og brug af mad/drikke M1 DU1+2 VELBEKOMME! LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE - Ordkort (I) med ord for Et øget kendskab til og brug af mad/drikke ord for typisk dansk mad og - Vendekort (VK) med ordene i Parvis, mindre

Læs mere

Inspiration til fagligt indhold

Inspiration til fagligt indhold Inspiration til fagligt indhold På dette ark finder du inspiration til det faglige indhold til aktiviteten Energikilden. Du finder opgaveark med tilhørende svar om hhv. fysisk aktivitet og kostområdet

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Chili con carne med stykker af okse kogt med rodfrugter, kaffe, chokolade, hvidløg, peberfrugter, jalapenos og majs. Serveres med kogte brune ris og creme fraiche (6,9,10,15) Råkost af 3 slags rodfrugter,

Læs mere

Dukan Kuren. Vekselfasen

Dukan Kuren. Vekselfasen Anesinha Sev s www.anesinhasev.com Dukan Kuren Vekselfasen Vekselfasen - 2 Dukan Kuren Protein, protein, protein... dette er en kur hvor man ikke sulter, man bliver mæt af protein og det fjerner trangen

Læs mere

Nedenstående er vores retningslinjer for alle måltider i Børnehusene Niverød

Nedenstående er vores retningslinjer for alle måltider i Børnehusene Niverød Fredensborg kommune vil være en sund kommune. Vi vil skabe gode rammer for at gøre sunde valg til det nemme valg. Sådan lyder forordene til Fredensborg Kommunes kostpolitik der er udarbejdet i foråret

Læs mere

Løberens kost og ernæring. v/ Master i Fitness og Træning, Diætist Camilla Birkebæk

Løberens kost og ernæring. v/ Master i Fitness og Træning, Diætist Camilla Birkebæk Løberens kost og ernæring v/ Master i Fitness og Træning, Diætist Camilla Birkebæk Kontaktoplysninger Camilla Birkebæk Master i Fitness og Træning, pb. Ernæring og sundhed Personlig træner og Diætist Jernbanegade

Læs mere