Er der stadig igangværende retssager på de eksproprierede arealer i Skejby området, der involverer Århus kommune?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Er der stadig igangværende retssager på de eksproprierede arealer i Skejby området, der involverer Århus kommune?"

Transkript

1 Besvarelse af 10 dages-forespørgsel fra Dansk Folkeparti vedr. Aarhus Kommunes ekspropriation til udvidelse af Skejby Universitetshospital i 2008 Side 1 af 10 FORESPØRGSEL 1. Jeg ønsker at få en forklaring og redegørelse på Århus kommunes stillingtagen til det fremsendte fra Ambassadør for Borgerretsbevægelsen, Bestyrelsesmedlem Gert Fruelund Horsens, som er sendt til alle byrådsmedlemmerne den Ud over en redegørelse på de mange påstande, har jeg et enkelt spørgsmål, som jeg ønsker indtegnet på vedhæftet kort. I Lokalplan 148 kortbilag 5 ses tydeligt, hvilke arealer det omfatter (Matr.nr. 1k.- 2A- 8d 8e -7A -7C ). Vil I venligst oplyse og indtegne på kortbilag 5. hvilke arealer der i Lokalplan 148 var reserveret til Sygehus udvidelsen Er der stadig igangværende retssager på de eksproprierede arealer i Skejby området, der involverer Århus kommune? Den påståede lettere forurenede jord, som er lagt på grunden i hele byggeperioden af Skejby sygehus. Hvor meget af den jord er brugt på Paludan Møllers Vej og hvor meget er vejen hævet? De store bunker af jord som ligger langs vejen, er det også denne jord, og hvor meget jord er kørt væk? Hvor mange jordprøver er der taget at den påståede forurenede jord? TEKNIK OG MILJØ Ledelsessekretariatet Aarhus Kommune Ledelsessekretariatet Rådhuset Postboks Pboks Aarhus C Telefon: Direkte telefon: post@mtm.aarhus.dk Direkte mele@aarhus.dk Sag: 19/ Sagsbehandler: Mette Leth-Espensen Vedr. Byggeriet af det Psykiatriske hospital, som også Århus kommune har været meget involveret i: Kan Århus kommune garantere, at man har overholdt alle tidligere beslutninger. Der blev givet et påbud, fra klagenævnet for udbud, om at udbuddet om byggeriet af det nye psykiatriske hospital skulle gå om. Hvorfor rettede Århus kommune sig ikke efter det? Århus kommune var jo stærk involveret bl.a. omkring psykiatriske hospital i Risskov som indgik i udbuddet.

2 Side 2 af 10 Har Århus Kommune sendt de to dokumenter fra den til de to eksproprierede familier henholdsvis familie Friis Nielsen og Vangsgaard. Samme oplysning som byrådsmedlemmerne har fået. BESVARELSE 1. Historik Indledning Aarhus Byråd traf den 25. juni 2008 beslutning om ekspropriation af arealer i Skejby til Region Midtjylland, således at regionen kunne udvide Universitetshospitalet Skejby. Der blev eksproprieret arealer fra to lodsejere, i det følgende kaldet henholdsvis N og V.

3 Prøvelse af ekspropriationens lovlighed Selve ekspropriationsbeslutningen, dvs. spørgsmålet om ekspropriationens lovlighed, blev påklaget af de to lodsejere til det daværende Naturklagenævn, og i 2009 stadfæstede nævnet ekspropriationens lovlighed. Side 3 af 10 N indbragte herefter Naturklagenævnets afgørelse for domstolene, og ved byretsdom i 2011 og landsretsdom i 2012 blev ekspropriationens lovlighed stadfæstet igen. N har ad flere omgange anmodet klagenævnet om at genoptage sagen om ekspropriationens lovlighed, men klagenævnet har både i 2013, 2016, 2017 og 2018 truffet afgørelse om ikke at genoptage sagen, idet der ikke sås at være nye relevante oplysninger. N har desuden ført retssag mod klagenævnet om pligt til at genoptage sagen, men i maj 2017 blev Planklagenævnet (det tidligere Natur- og Miljøklagenævn) frifundet i Retten i Aarhus og igen i Vestre Landsret i januar Prøvelse af erstatningsudmålingen Lodsejer V Aarhus Kommune tilbød oprindeligt en ekspropriationserstatning på 22 kr. pr. m 2 svarende til prisen for landbrugsjord. Erstatningsudmålingen blev indbragt for Taksationskommissionen, og i 2009 forhøjede kommissionen erstatningen til 28 kr. pr. m 2. Aarhus Kommune tog sagen videre til Overtaksationskommissionen, som i 2010 fastsatte ekspropriationserstatningen til 22 kr. pr. m 2. I 2010 anlagde V retssag mod kommunen med påstand om en erstatning på 150 kr. pr. m 2. Retten i Aarhus afsagde i 2014 dom om erstatning på 25 kr. pr. m 2. V ankede sagen til Landsretten, som i november 2017 afgjorde, at Overtaksationens afgørelse om 22 kr. pr. m 2 stod ved magt. V har haft ansøgt Procesbevillingsnævnet om bevilling til at få sagen prøvet i Højesteret, hvilket V dog fik afslag på i april I relation til V er ekspropriationssagen således afsluttet. Lodsejer N Den anden lodsejer, N gik konkurs i foråret 2010, og sagen blev ført videre af konkursboet. Samme år anlagde konkursboet en retssag mod Aarhus Kommune med påstand om forhøjelse af ekspropriationserstatningen. Konkursboet satte dog retssagen i bero for at afvente resultatet af den parallelle retssag anlagt af V mod kommunen. I januar 2018 meddelte konkursboets advokat, at boet ikke ønskede at fortsætte retssagen, da Vestre Landsret havde afsagt dom i den parallelle sag.

4 N valgte dog at genindtræde i retssagen og selv føre retssagen videre. Denne retssag om størrelsen af erstatningen med N som sagsøger og Aarhus Kommune som sagsøgt verserer stadig. På nuværende tidspunkt har parterne foretaget den skriftveksling, som altid indgår i domstolenes behandling af en sag. Retten har endnu ikke berammet et tidspunkt for afholdelse af retssagen. Side 4 af 10 Nyt erstatningskrav for forgæves afholdte advokatomkostninger Den 24. april 2019 har Aarhus Kommune fra en anden af Ns advokater modtaget et nyt erstatningskrav på 4,5 mio. kr. for forgæves afholdte advokatomkostninger gennem årene. Kommunen er ikke enig i, at kommunen skulle have handlet ansvarspådragende og har afvist kravet. 2. Redegørelse for Borgerretsbevægelsens skrivelser Usand konklusion Borgerretsbevægelsen har sendt skrivelser til Aarhus Kommune den 26. april og 4. maj Borgerretsbevægelsen anfører, at kommunens eksterne rådgiver efter bestilling fra kommunale embedsmænd fremlagde en redegørelse med en usand konklusion i Taksationskommissionen og Overtaksationskommissionen. Kommunens eksterne rådgiver havde i redegørelsen konkluderet, at der aldrig i Aarhus Kommunes kommuneplaner havde været planlagt for andet end landbrugs/rekreative formål for så vidt angår de eksproprierede arealer. Det afvises, at Aarhus Kommune og kommunens rådgiver skulle have fremsat usande påstande eller anvendt en usand konklusion under taksationssagerne. Teknik og Miljø fastholder, at rådgiverens konklusion var korrekt. Se nedenstående afsnit om Kommuneplan og om lokalplan 148, hvor det afvises, at de eksproprierede arealer har været planlagt til sygehusformål. Teknik og Miljø finder også anledning til at bemærke, at Taksationskommission, Overtaksationskommission, byret og landsret alle har tiltrådt kommunens udlægning af plangrundlaget, idet instanserne har afvist at give de tidligere lodsejere erstatning for såkaldt forventningsværdi.

5 Plangrundlaget Borgerretsbevægelsen skriver, at de eksproprierede arealer var udlagt til sygehusformål i Kommuneplan Side 5 af 10 Dette er ikke korrekt. Med Kommuneplan udlagde Aarhus Kommune arealerne til FB forbindelsesområde, hvorved anvendelsen blev fastlagt til jordbrugsformål og rekreative formål. Denne planlægning blev fastholdt frem til september 2007, hvor Aarhus Kommune vedtog Kommuneplantillæg nr. 107 til Kommuneplan 2001 om udvidelse af Århus Universitetshospital. Der var således ikke førend vedtagelsen af kommuneplantillæg 107 i 2007 foretaget udlæg eller bindende arealreservationer i kommuneplanrammerne til andet end jordbrugs- og rekreative formål. For så vidt angår lokalplan 148 fra 1982 omfatter den ikke de eksproprierede arealer, se afsnit nedenfor. Myndighedsinhabilitet Borgerretsbevægelsen anfører også, at Aarhus Kommune var myndighedsinhabil i forbindelse med beslutningen om ekspropriation til regionen i 2008, fordi kommunen også selv havde interesser i ekspropriationen. Borgerretsbevægelsen henviser til en række forhold, herunder at kommunen ud over at være ekspropriationsmyndighed også var vejmyndighed, byggemyndighed og planmyndighed. For det første bestrides det, at Aarhus Kommune havde en særlig interesse i ekspropriationen. For det andet bliver en kommune ikke myndighedsinhabil ved at være myndighed på flere lovområder. For det tredje er det en velkendt og ofte forekommende situation, at en kommune optræder både som ansøger og som myndighed, f.eks. ved som byggemyndighed at sagsbehandle en ansøgning om byggetilladelse til et kommunalt byggeprojekt. Det er fast antaget i juridisk praksis og litteratur, at dette accepteres, og at det imødegås ved, at de overordnede klageinstanser og domstole i så tilfælde foretager en mere intensiv prøvelse af sagen. Det er derfor ikke rigtigt, at Aarhus Kommune var inhabil ved ekspropriationen.

6 Officialmaksimen Borgerretsbevægelsen anfører desuden, at kommunen tilsidesatte officialmaksimen ved ikke at oplyse ekspropriationssagen tilstrækkeligt, førend der blev truffet en ekspropriationsbeslutning i Side 6 af 10 Dette er ikke korrekt. Det er forvaltningens klare vurdering, at ekspropriationssagen var tilstrækkeligt oplyst, og at sagsøgers materiale om 30 år gamle jordhandler ikke bidrager med nyt af relevans for erstatningsfastsættelsen. Højesteretsdom U H Borgerretsbevægelsen henviser til højesteretsdom af 19. okt offentliggjort i Ugeskrift for Retsvæsen som U H. Højesteretsdommen drejede sig om ekspropriation til Djurslandsmotorvejen ved Lisbjerg. Lodsejeren fik i Højesteret forhøjet sin erstatning fra 30 kr. til 200 kr. pr. m 2 svarende til prisen for byudviklingsjord. Den afgørende forskel i forhold til nærværende sag er, at de arealer, som blev eksproprieret til Djurslandsmotorvejen, havde ligget i byzone siden 1970 og desuden været udlagt til byvækstområde i kommuneplanen. De arealer, som i nærværende sag i 2008 blev eksproprieret til udvidelse af Skejby Universitetshospital, havde aldrig været hverken byzone- eller byudviklingsjord. Som ovenfor beskrevet, var disse arealer tværtimod indtil vedtagelsen af kommuneplantillæg 107 i 2007 i landzone og udlagt til FB - forbindelsesområde, som ikke måtte bebygges. 3. Om lokalplan 148 Dansk Folkeparti anmoder Teknik og Miljø om at oplyse hvilke arealer, der i lokalplan 148 blev reserveret til sygehusudvidelse og om at indtegne dette på lokalplankortet, kortbilag 5 i lokalplanen. Lokalplan 148 blev vedtaget af Aarhus Kommune i 1982, og lokalplanen fastsatte de planlægningsmæssige rammer for første etape af Skejby Universitetshospital. Lokalplanen omfattede et areal på ca. 36 ha, som dengang hovedsageligt blev anvendt til landbrugsformål. En lokalplan har kun retsvirkninger inden for lokalplanområdet, dvs. inden for sin afgrænsning. Der kan ikke i en lokalplan foretages arealreservationer

7 uden for lokalplanområdet. Lokalplan 148 reserverede derfor ikke arealer til senere udvidelser af hospitalet uden for lokalplanområdet. Side 7 af 10 For så vidt angår afgrænsningen af lokalplan 148 er denne fastsat i lokalplanens 2, stk. 1, der er sålydende: Lokalplanområdet er afgrænset som vist på bilag 5 og omfatter følgende matrikelnumre: 5 o, 6 a, 9 a, Skejby, Århus Jorder, 141 b, Århus Markjorder samt alle parceller, der efter den 1. april 1981 udstykkes i området. På bilag 5 i lokalplan 148 blev lokalplanområdet, dvs. lokalplanens afgrænsning, vist med en linje bestående af prikker. Neden for vises lokalplanens afgrænsning på kortbilag 5 yderligere optegnet med gult af Teknik og Miljø.

8 Det fremgår således både af lokalplanens 2, stk. 1 og kortbilag 5, at matrikelnumrene 1 k, 2 a, 8 d, 8 e, 7 a, 7 c, 136 og 137 ikke var omfattet af lokalplanen og dens arealreservationer. Side 8 af 10 Det er korrekt, at det i den indledende beskrivelse i lokalplan 148 blev anført, at lokalplanområdet udgjorde en del af et større område, der var reserveret til fremtidigt sygehusbyggeri. Dette ændrer dog ikke på, at lokalplan 148 ikke havde retsvirkninger uden for lokalplanplanområdet. Det betyder blot, at der dengang var overvejelser om, at et areal vest for lokalplan 148 på sigt kunne blive inddraget til offentligt formål i form af sygehus. Det bemærkes, at både Taksationskommissionens og Overtaksationskommissionens i deres afgørelser rent faktisk tog stilling til, hvorvidt lokalplan 148 skulle have betydning for erstatningsudmålingen. Begge instanser nåede frem til, at lokalplan 148 ikke berørte de eksproprierede arealer og derfor ikke havde betydning for erstatningen. 4. Igangværende retssager Som ovenfor nævnt, er der stadig en verserende retssag om erstatningens størrelse. Aarhus Kommune har også i april 2019 modtaget et erstatningskrav på 4,5 mio. kr. for forgæves afholdte omkostninger fra en af N s advokater, men kommunen har ikke modtaget en stævning fra retten. 5. Anvendelse af let forurenet jord til vej Der blev meddelt en miljøgodkendelse den 15. august 2012 til indbygning af let forurenet jord i del af Paludan-Müllers Vej. Der blev godkendt indbygning af m³ ren- og let forurenet jord. Den opgjorte mængde let forurenet jord er ca ton, 7052 aksler, ca m³. Det blev indgik som et vilkår i miljøgodkendelsen, at der skulle udtages ét vognlæs jord til stikprøvekontrol for hver 50 vognlæs let forurenet jord, svarende til 2 % af læssene. Derudover skulle modtagekontrollen i nødvendigt omfang udtage læs til laboratorieanalyse, hvor der ud fra en visuel inspektion kunne være mistanke om for høje koncentrationer af forureningskomponenter. Udtagning af stikprøverne skulle udføres af et uvildigt firma med dokumenteret erfaring i udtagelse af jordprøver.

9 Den let forurenede jord kommer ikke fra sygehusbyggeriet men i stedet fra forskellige lokaliteter med genindbygningsegnet let forurenet jord i Aarhus Kommune. Der er tale om enten let forurenet vejjord eller jord fra andre byggerier, hvor jorden er analyseret og konstateret let forurenet. Side 9 af 10 Bakkelandskab og regnvandsbassiner langs Paludan-Müllers Vej er opbygget af ren overskudsjord fra sygehusbyggeriet. For yderligere bemærkninger til jordhåndtering på sygehusets område henviser Teknik og Miljø til besvarelse af 10-dages forespørgsel fra Dansk Folkeparti primo Det er vanskeligt at sige, hvor meget vejen er hævet over naturligt terræn. Nogle steder er der gravet af i forhold til det oprindelige terræn, og andre steder er der lagt jord på. Det varierer hen over vejens længdeprofil. Overordnet kan siges, at vejen blev projekteret med udgangspunkt i det eksisterende terræn og et ønske om en hensigtsmæssig vejgeometri. 6. Overholdelse af tidligere beslutninger Dansk Folkeparti spørger, om Aarhus Kommune kan garantere, at man har overholdt alle tidligere beslutninger. Teknik og Miljø lægger til grund, at der hermed sigtes til, om Aarhus Kommune har påset, om forudsætningerne for ekspropriationen overholdes/realiseres. Som svar herpå kan henvises til, at Vestre Landsret i sin dom af 31. januar 2018 udtalte, at Region Midtjylland har disponeret over det eksproprierede areal som forudsat ved ekspropriationen. 7. Kendelse fra Klagenævnet for Udbud Endelig spørger Dansk Folkeparti til, hvorfor Aarhus Kommune ikke har rettet sig efter påbud fra Klagenævnet for Udbud. Klagenævnet for Udbud afsagde i 2016 kendelse om at annullere Region Midtjyllands tildeling af kontrakten vedr. byggeri af det nye psykiatriske hospital i Skejby, idet klagenævnet vurderede, at der havde været uklarhed i tildelingskriterierne. Region Midtjylland valgte alligevel at opretholde kontrakten med det vindende konsortium. Der er tale om en sag mellem Region Midtjylland og de to tilbudsgivende konsortier. Aarhus Kommune har ikke haft nogen rolle i Region Midtjyllands udbud af og indgåelse af kontrakt vedr. byggeriet af det nye psykiatriske hospital i Skejby.

10 Det er således Region Midtjylland ikke Aarhus Kommune - som ikke rettede sig efter klagenævnets kendelse. Side 10 af Videresendelse af Borgerretsbevægelsens skrivelser Borgerretsbevægelsens skrivelser af 26. april og 4. maj 2019 er sendt videre til byrådsmedlemmerne. Skrivelserne er ikke sendt videre til de tidligere lodsejere eller andre, fordi kommunen ikke ønsker at medvirke til at sprede urigtige, anklagende og sandsynligvis også injurierende påstande vedr. navngivne kommunale medarbejdere. 7. Afsluttende bemærkninger Som nævnt verserer der stadig en retssag, N mod Aarhus Kommune. En række af de påstande og beskyldninger, som Borgerretsbevægelsen har fremsat i skrivelserne af 26. april og 4. maj 2019, er også fremsat af N s advokat i forbindelse med skriftvekslingen for retten og bestrides af kommunen og vores advokat. Bünyamin Simsek / Henrik Seiding

4. Den gældende lokalplan 887 tillader den privat erhvervsudlejning og i givet fald hvor mange m 2.

4. Den gældende lokalplan 887 tillader den privat erhvervsudlejning og i givet fald hvor mange m 2. Svar på 10- dages forespørgsel fra Dansk Folkeparti (Knud N. Mathiesen) om den omtale, der har været i pressen, og diverse dokumenter som er blevet tilsendt byrådspolitikerne her i Århus. Side 1 af 5 Forespørgsel:

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 21. januar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 21. januar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 21. januar 2019 Sag 118/2018 A (tidligere Advokater ApS) (selv) og B (selv) mod Advokatnævnet (advokat Jakob S. Arrevad) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

Danske Miljøadvokater Temadag d. 18. maj Erstatning for forventningsværdi. v. Gert Lund og Jens Flensborg

Danske Miljøadvokater Temadag d. 18. maj Erstatning for forventningsværdi. v. Gert Lund og Jens Flensborg Danske Miljøadvokater Temadag d. 18. maj 2017 Erstatning for forventningsværdi. v. Gert Lund og Jens Flensborg Generelt om forventningsværdi (1) Erstatning ved ekspropriation Udgangspunktet for erstatningsfastsættelsen

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 17. november 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 17. november 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 17. november 2016 Sag 72/2016 Advokat Dan Terkildsen (selv) mod Processelskabet af 28. august 2009 ApS (advokat Tage Siboni) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE

HØJESTERETS KENDELSE HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. april 2019 Sag BS 37558/2018 HJR (1. afdeling) A kærer landsrettens afvisning af at behandle en kæresag om afvisning af en anmodning om fri proces i en sag om

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 Sag 202/2017 (2. afdeling) Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) mod A (advokat Martin Laursen) I tidligere instanser

Læs mere

Statsforvaltningen Storetorv Aabenraa TILSYNET

Statsforvaltningen Storetorv Aabenraa TILSYNET Regionshuset Viborg Statsforvaltningen Storetorv 10 6200 Aabenraa TILSYNET Regionssekretariatet Juridisk Enhed Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Spørgsmål

Læs mere

22. september 2005 J.nr.: 03-33/600-0150 SNI. Delafgørelse i sagen om regionplantillæg nr. 36 Varehus i Horsens i Horsens Kommune

22. september 2005 J.nr.: 03-33/600-0150 SNI. Delafgørelse i sagen om regionplantillæg nr. 36 Varehus i Horsens i Horsens Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 22. september 2005 J.nr.: 03-33/600-0150 SNI Delafgørelse i

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 29. april 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 29. april 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 29. april 2015 Sag 15/2015 Sonnich Fryland og Tove Fryland (advokat Jacob Schall Holberg for begge) mod Fredensborg Kommune (advokat Kurt Bardeleben) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016 Sag 347/2011 A ønsker tilladelse til at indtræde i og videreføre sagen: A under konkurs A Holding A/S under konkurs A Ejendomme A/S under konkurs A A/S

Læs mere

NY HØJESTERETSDOM OM RÆKKEVIDDEN AF FAL 95 HVORNÅR KAN SKADELIDTE SAGSØGE SKADEVOLDERS FORSIKRINGSSELSKAB?

NY HØJESTERETSDOM OM RÆKKEVIDDEN AF FAL 95 HVORNÅR KAN SKADELIDTE SAGSØGE SKADEVOLDERS FORSIKRINGSSELSKAB? 27. AUGUST 2013 NY HØJESTERETSDOM OM RÆKKEVIDDEN AF FAL 95 HVORNÅR KAN SKADELIDTE SAGSØGE SKADEVOLDERS FORSIKRINGSSELSKAB? En ny højesteretsdom har omgjort landsrettens afgørelse og fastslået, at der ikke

Læs mere

UDSKRIFT af forhandlingsprotokollen for OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN for Nord og Vestsjælland

UDSKRIFT af forhandlingsprotokollen for OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN for Nord og Vestsjælland UDSKRIFT af forhandlingsprotokollen for OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN for Nord og Vestsjælland Forretningen den 18. juni 2013, Sag SJ 5-2013 Sag: Fastsættelse af erstatning for overtagelse af ca. 11,27 ha.

Læs mere

H Ø J E S T E R E T S K E N D E L S E

H Ø J E S T E R E T S K E N D E L S E H Ø J E S T E R E T S K E N D E L S E afsagt fredag den 8. marts 2019 Sag BS 27175/2018 HJR A (advokat Peter Gerken) mod B A/S under konkurs (advokat Carsten Henriksen) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt 2015-5 Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt Ved dom af 1. juni 2012 kendte Højesteret udlændingemyndighedernes afgørelser om opholds- og meldepligt i forhold til en konkret udlænding

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. januar 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. januar 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. januar 2017 Sag 182/2016 IWT LLC ApS (advokat Jens Rysgaard) mod Scharf GmbH (advokat Jakob Blicher Ravnsbo) I tidligere instanser er truffet beslutning af Skifteretten

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 13. februar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 13. februar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 13. februar 2019 Sag 113/2018 A (advokat Henrik Ehlers) mod Ringsted Kommune (selv) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 21. afdeling den 21.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 Sag 61/2017 A (advokat Karsten Høj) mod Region Hovedstaden (advokat Tage Siboni) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 4.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018 Sag 11/2018 (2. afdeling) Miljø-Bo A/S (advokat Carsten Pedersen og advokat Eivind Einersen) mod Focus Advokater P/S (advokat Leo Jantzen og advokat Stinne

Læs mere

Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205

Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205 Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205 for et boligområde ved Møgelkær i Viborg Forslag 1 LÆSEVEJLEDNING En lokalplan fastlægger, hvordan et område må bruges fremover. Reglerne for lokalplaner er fastlagt

Læs mere

Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205

Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205 Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205 for et boligområde ved Møgelkær i Viborg Forslag 1 LÆSEVEJLEDNING En lokalplan fastlægger, hvordan et område må bruges fremover. Reglerne for lokalplaner er fastlagt

Læs mere

Lokalplan nr. 857/1. Om overførsel af areal fra landzone til byzone for et område til erhvervsformål i Purhus

Lokalplan nr. 857/1. Om overførsel af areal fra landzone til byzone for et område til erhvervsformål i Purhus Lokalplan nr. 857/1 Om overførsel af areal fra landzone til byzone for et område til erhvervsformål i Purhus Purhus Kommune Juni 1998 VEJLEDNING Lov om Planlægning trådte i kraft den 1. januar 1992. Loven

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 9. oktober 2017

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 9. oktober 2017 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 9. oktober 2017 Sag 71/2017 (1. afdeling) A (advokat Svend Erik Holm) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Tim Holmager) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4 1.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4 1. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 23. oktober 2014 J.nr.: NMK-33-02560 Ref.: NYNAP-NMKN AFGØRELSE i sag om Aabenraa Kommunes vedtagelse af Lokalplan nr. 70

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 19. november 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 19. november 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 19. november 2014 Sag 135/2014 A (advokat Svend-Aage Dreist Hansen, beskikket) mod Faxe Vandforsyning A/S (advokat Sten Corfix Jensen) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018 Sag 139/2017 Frese A/S (advokat Thea Præstmark) mod FlowCon International ApS (advokat Preben Kønig) I tidligere instanser er afsagt dom af Sø- og Handelsretten

Læs mere

Lokalplan nr. 857/6. Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus

Lokalplan nr. 857/6. Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus Lokalplan nr. 857/6 Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus PURHUS KOMMUNE Oktober 2003 VEJLEDNING Purhus Kommune Rådhuset Teknik og Miljø Bakkevænget

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 31. marts 2017

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 31. marts 2017 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 31. marts 2017 Sag 100/2016 (1. afdeling) Frode Sejr Hansen (advokat Jørgen Iversen, beskikket) mod Esbjerg Kommune (advokat Hans Peter Storvang) og Vejdirektoratet (Kammeradvokaten

Læs mere

Lokalplan nr. 857/2. Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus

Lokalplan nr. 857/2. Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus Lokalplan nr. 857/2 Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus Purhus Kommune Marts 2000 VEJLEDNING Lov om Planlægning trådte i kraft den 1. januar 1992.

Læs mere

AFGØRELSE i klagesag om Horsens Kommunes påbud om lovliggørelse af forhold på Borgmestervej, Horsens

AFGØRELSE i klagesag om Horsens Kommunes påbud om lovliggørelse af forhold på Borgmestervej, Horsens 14. juni 2018 Sagsnr. NMK-33-03888 KlageID: 123540 ULJ-NH AFGØRELSE i klagesag om Horsens Kommunes påbud om lovliggørelse af forhold på Borgmestervej, Horsens Horsens Kommune har den 17. oktober 2016 givet

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 27. juli 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 27. juli 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 27. juli 2016 Sag 64/2016 A og B (advokat Michael E. Hansen for begge) mod Boet efter C ved D og E (advokat Mogens Vinther) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE

HØJESTERETS KENDELSE HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. april 2019 Sag BS 37557/2018 HJR (1. afdeling) A (advokat Flemming Jensen) mod Kurator for I/S X under konkurs, advokat Trine Hasselbalch (selv) og Sag BS 37560/2018

Læs mere

Lokalplan nr. Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus

Lokalplan nr. Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus Lokalplan nr. Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus PURHUS KOMMUNE September 2000 VEJLEDNING Purhus Kommune, Rådhuset Teknisk Forvaltning Bakkevænget

Læs mere

Danske Miljøadvokater Ekspropriation og overtagelse. Moms og ekspropriationserstatning v. Kristoffer Juul Bertelsen

Danske Miljøadvokater Ekspropriation og overtagelse. Moms og ekspropriationserstatning v. Kristoffer Juul Bertelsen Danske Miljøadvokater Ekspropriation og overtagelse Moms og ekspropriationserstatning v. Kristoffer Juul Bertelsen Hvornår er lodsejer afgiftspligtig? Overordnede betingelser for afgiftspligt Der er tale

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. december 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. december 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. december 2015 Sag 140/2014 (1. afdeling) A (advokat Michael Christiani Havemann, beskikket) mod AIG Europe Dansk Filial af AIG Europe Limited United Kingdom (advokat

Læs mere

Klager. København, den 18. november 2008 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Ege Christiansen Hersegade 18 4000 Roskilde

Klager. København, den 18. november 2008 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Ege Christiansen Hersegade 18 4000 Roskilde 1 København, den 18. november 2008 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Ege Christiansen Hersegade 18 4000 Roskilde Sagen angår spørgsmålet, om det kan bebrejdes indklagede, at køber ikke

Læs mere

Ekspropriationsbetingelser ØL dom 17. afd. B & 17. afd. B Gregers Juel Ctr. Naturklagenævnet (Biintervenient Nyborg Kommune)

Ekspropriationsbetingelser ØL dom 17. afd. B & 17. afd. B Gregers Juel Ctr. Naturklagenævnet (Biintervenient Nyborg Kommune) Ekspropriationsbetingelser ØL dom 17. afd. B-1398-10 & 17. afd. B-326-12 Gregers Juel Ctr. Naturklagenævnet (Biintervenient Nyborg Kommune) & Gregers Juel Ctr. Naturklagenævnet Og Nyborg Kommune Hovedforhandlet

Læs mere

Lokalplan nr. 857/5. Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus

Lokalplan nr. 857/5. Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus Lokalplan nr. 857/5 Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus PURHUS KOMMUNE Oktober 2002 VEJLEDNING Purhus Kommune Rådhuset Teknik og Miljø Bakkevænget

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. november 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. november 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. november 2017 Sag 175/2017 IBM Danmark ApS (advokat Jess Thiersen) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat David Auken) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Notat. Om biintervention i sag mod Naturklagenævnet i Haastrup-sagen. Birgitte P. Rasmussen. Udarbejdet af: Dato:

Notat. Om biintervention i sag mod Naturklagenævnet i Haastrup-sagen. Birgitte P. Rasmussen. Udarbejdet af: Dato: Notat Om biintervention i sag mod Naturklagenævnet i Haastrup-sagen Udarbejdet af: Birgitte P. Rasmussen Dato: 08-04-2008 Sagsid.: 01.04.00-P21-20-07 Version nr.: 1 Baggrund: Faaborg Kommune traf den 11.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 2. maj 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 2. maj 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 2. maj 2017 Sag 149/2016 NT 2014 ApS (advokat Søren Bagger) mod Region Syddanmark (advokat Kim Trenskow) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Kolding

Læs mere

H Ø J E S T E R E T S K E N D E L S E

H Ø J E S T E R E T S K E N D E L S E H Ø J E S T E R E T S K E N D E L S E afsagt fredag den 29. marts 2019 Sag BS 30204/2018 HJR A (advokat Christina Neugebauer) mod B (advokat Poul Westergaard) I tidligere instanser er afsagt kendelse af

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 Sag 110/2017 A (advokat Charlotte Castenschiold, beskikket) mod B I tidligere instanser er afsagt kendelser af Retten i Svendborg den 14. november 2016

Læs mere

Planklagenævnet har modtaget en klage over, at Køge Kommune har meddelt landzonetilladelse til udstykning af ejendommen Klarkærvej 12b, 4600 Køge.

Planklagenævnet har modtaget en klage over, at Køge Kommune har meddelt landzonetilladelse til udstykning af ejendommen Klarkærvej 12b, 4600 Køge. 6. oktober 2017 Sagsnr. NMK-31-02110 KlageID: 120790 CATCA AFGØRELSE i klagesag om landzonetilladelse til udstykning af ejendom i Køge Kommune Planklagenævnet har modtaget en klage over, at Køge Kommune

Læs mere

Afgørelse om genoptagelse af klage over vejbidrag

Afgørelse om genoptagelse af klage over vejbidrag Dato 21. marts 2018 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 16/10446-39 Side 1/5 Afgørelse om genoptagelse af klage over vejbidrag D har i e-mail af 15. juni 2017

Læs mere

AFGØRELSE i sag om genoptagelse af Natur- og Miljøklagenævnets sag om aftægtsbolig i Vordingborg Kommune (nævnets j. nr.

AFGØRELSE i sag om genoptagelse af Natur- og Miljøklagenævnets sag om aftægtsbolig i Vordingborg Kommune (nævnets j. nr. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 03. marts 2014 J.nr.: NMK-31-01200 Ref.: LEVES AFGØRELSE i sag om genoptagelse af Natur- og Miljøklagenævnets sag om aftægtsbolig

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018 Sag 223/2017 (2. afdeling) A og B (advokat Michael S. Wiisbye for begge) mod Tryg Forsikring A/S som mandatar for C og D (advokat Morten Boe Svendsen) I

Læs mere

Omkostningsgodtgørelse godtgørelse ved konkursbos tilbagetræden fra domstolssag SKM2014.668.SANST

Omkostningsgodtgørelse godtgørelse ved konkursbos tilbagetræden fra domstolssag SKM2014.668.SANST - 1 06.11.2014-40 Omkostningsgodtgørelse konkursbos tilbagetræden fra domstolssag 20140930TC/BD Omkostningsgodtgørelse godtgørelse ved konkursbos tilbagetræden fra domstolssag SKM2014.668.SANST Af advokat

Læs mere

Forslag til. Kommuneplantillæg nr. 010. - for et byomdannelsesområde beliggende ved Kochsvej, Lundebjergvej og Falkenborgvej.

Forslag til. Kommuneplantillæg nr. 010. - for et byomdannelsesområde beliggende ved Kochsvej, Lundebjergvej og Falkenborgvej. Forslag til Kommuneplantillæg nr. 010 - for et byomdannelsesområde beliggende ved Kochsvej, Lundebjergvej og Falkenborgvej. Offentligt fremlagt i perioden den 11. november 2008 til og med den 6. januar

Læs mere

Klagerne. J.nr. 2009-0125 UL/li. København, den 24. november 2011 KENDELSE. ctr.

Klagerne. J.nr. 2009-0125 UL/li. København, den 24. november 2011 KENDELSE. ctr. 1 København, den 24. november 2011 KENDELSE Klagerne ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Søren Bak v/advokat Peter Klitgaard Ganløseparken 58 Ganløse 3660 Stenløse og Home Erhverv Sjælland A/S v/advokat

Læs mere

Kontornotits. Emne: Orienteringspunkt vedrørende Michael Bergs klage over opførelse af 8 lejligheder på Teglgårdsvej 34

Kontornotits. Emne: Orienteringspunkt vedrørende Michael Bergs klage over opførelse af 8 lejligheder på Teglgårdsvej 34 Kontornotits By- og Udviklingsforvaltningen Dato 20. februar 2014 Sagsnr. 13/16333 Sagsbehandler Helena Kjær Direkte telefon 79 30 16 36 E-mail hewk@kolding.dk Emne: Orienteringspunkt vedrørende Michael

Læs mere

Afgørelse af klage over afvisning af at fordele anlægsudgifter til privat fællesvej - kommunens sagsnr G

Afgørelse af klage over afvisning af at fordele anlægsudgifter til privat fællesvej - kommunens sagsnr G Dato 9. december 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 15/14281-11 Side 1/7 Afgørelse af klage over afvisning af at fordele anlægsudgifter til privat fællesvej

Læs mere

AFGØRELSE i sag om genoptagelse af en sag om opførelse af et stuehus på en ejendom ved Gurre i Helsingør Kommune

AFGØRELSE i sag om genoptagelse af en sag om opførelse af et stuehus på en ejendom ved Gurre i Helsingør Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 10. november 2015 J.nr.: NMK-31-01726 KlageID: 86487 Ref.: MTJ-NMKN AFGØRELSE i sag om genoptagelse af en sag om opførelse

Læs mere

KOPI. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune. Landzonetilladelse til etablering af et regnvandsbassin

KOPI. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune. Landzonetilladelse til etablering af et regnvandsbassin Byggeri, Center for Miljø og Energi Grøndalsvej 1 C, 8260 Viby J Niras Ceres Alle 3 8000 Aarhus C Side 1 af 5 Ejendommens matr.nr.: 9 a, Århus Markjorder Adresse: Damtoften, 8000 Aarhus C Vedrørende: Landzonetilladelse

Læs mere

Lyngby-Taarbæk Kommunalbestyrelse Rådhuset Lyngby Torv 2800 Lyngby. Vedr. regulering af erstatning for dækningsgrav kommunens j. nr.

Lyngby-Taarbæk Kommunalbestyrelse Rådhuset Lyngby Torv 2800 Lyngby. Vedr. regulering af erstatning for dækningsgrav kommunens j. nr. Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at Lyngby-Taarbæk Kommune burde have indbragt spørgsmålet om en erstatnings størrelse for taksationskommissionen, men da sagen har bagatelagtig karakter, og ulovligheden

Læs mere

Landzonetilladelse. Allerød Kommune. Thomas Guldberg Kirkeltevej 63

Landzonetilladelse. Allerød Kommune. Thomas Guldberg Kirkeltevej 63 Allerød Kommune Thomas Guldberg Kirkeltevej 63 3450 Allerød Forvaltningen Plan og Byg Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Landzonetilladelse Matr. nr. 2as Børstingerød

Læs mere

TILLÆG 1 LOKALPLAN ET BOLIGOMRÅDE VED HAVNSØGÅRD TILLÆG 11 TIL KOMMUNEPLAN BJERGSTED KOMMUNE VINTER 2006

TILLÆG 1 LOKALPLAN ET BOLIGOMRÅDE VED HAVNSØGÅRD TILLÆG 11 TIL KOMMUNEPLAN BJERGSTED KOMMUNE VINTER 2006 TILLÆG 1 TIL LOKALPLAN 3.15 - ET BOLIGOMRÅDE VED HAVNSØGÅRD OG TILLÆG 11 TIL KOMMUNEPLAN 1997-2008 BJERGSTED KOMMUNE VINTER 2006 Tillæg 1 til Lokalplan 3.15 - Et boligområde ved Havnsøgård INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 29. maj 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 29. maj 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 29. maj 2018 Sag 217/2017 Gerdes Ejendomme ApS (advokat Palle Viuff) mod A (advokat Morten Bünemann Dalsgaard) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten

Læs mere

Dette notat redegør kort for indholdet af bestyrelsens forslag om ansvarsfrihed samt baggrunden herfor.

Dette notat redegør kort for indholdet af bestyrelsens forslag om ansvarsfrihed samt baggrunden herfor. København 28. februar 2019 Agnete Nordentoft Specialistadvokat T +45 72 27 35 10 ano@bechbruun.com Sagsnr. 061921-0008 phe/ano/jhp Baggrundsnotat for beslutning om ansvarsfrihed HMN s sagsanlæg mod Energiklagenævnet

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER

DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsudvalget 2012-13 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 140 Offentligt (01) DET TALTE ORD GÆLDER Taleseddel til FOU samrådsspørgsmål Q vedr. Irak-retssagerne (operation Green Desert), forældelse

Læs mere

Afgørelse af klage over påbud om fjernelse af genstande fra vej Syddjurs Kommunes sagsnr. 13/15101

Afgørelse af klage over påbud om fjernelse af genstande fra vej Syddjurs Kommunes sagsnr. 13/15101 Dato 20. maj 2016 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 16/03893-12 Side 1/6 Afgørelse af klage over påbud om fjernelse af genstande fra vej Syddjurs Kommunes sagsnr.

Læs mere

6. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over indklagede.

6. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over indklagede. København, den 8. marts 2012 Sagsnr. 2010 925/LOR/JML 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over indklagede. Sagens tema: Advokat A har klaget over, at indklagede

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet kan ikke behandle klagen, der afvises fra realitetsbehandling ved Energiklagenævnet.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet kan ikke behandle klagen, der afvises fra realitetsbehandling ved Energiklagenævnet. Til: [XXX] Vorupør Kraftvarmeværk Thisted Kommune (j.nr. [XXX]) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 24. juni 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 24. juni 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 24. juni 2014 Sag 272/2013 Fiskeeksporten Aurora Esbjerg A/S under konkurs (advokat Karsten Holt) mod Prime Ocean A/S (advokat Birgitte Sølvkær Olesen) og Seamore

Læs mere

Tillæg 1 til lokalplan nr. 315

Tillæg 1 til lokalplan nr. 315 Tillæg 1 til lokalplan nr. 315 For et boligområde ved Hovedgaden 2 i Løgstrup Forslag Ovenfor ses luftfoto med markering af eksisterende lokalplan samt skravering af tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 315.

Læs mere

Afgørelse klage over ekspropriation til erhvervelse af udlagt privat fællesvej kommunens sagsnr. 13/15101

Afgørelse klage over ekspropriation til erhvervelse af udlagt privat fællesvej kommunens sagsnr. 13/15101 Dato 27. februar 2017 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 16/03539-30 Side 1/6 Afgørelse klage over ekspropriation til erhvervelse af udlagt privat fællesvej

Læs mere

Ophævelse af lokalplan nr. 5.06

Ophævelse af lokalplan nr. 5.06 Ophævelse af lokalplan nr. 5.06 For et regionalt erhvervsområde ved Kronborgvej til virksomheder med særlige beliggenhedskrav og/eller stort transportbehov. 2 Offentlig høring Dette forslag til ophævelse

Læs mere

Kommuneplantillæg nr Boligområde i Overmarken, Tommerup

Kommuneplantillæg nr Boligområde i Overmarken, Tommerup Kommuneplantillæg nr. 25 - Boligområde i Overmarken, Tommerup Hvad er et kommuneplantillæg Et kommuneplantillæg er et tillæg til kommuneplanen. Kommuneplanens hovedformål er at regulere anvendelsen af

Læs mere

SKATs gentagne kontrol af to hovedaktionærer

SKATs gentagne kontrol af to hovedaktionærer SKATs gentagne kontrol af to hovedaktionærer SKAT havde siden 2008 udtaget to hovedaktionærer og deres selskaber til kontrol, hvilket havde resulteret i forhøjelser af hovedaktionærernes indkomster. 18.

Læs mere

Boliger, Flintebakken, Horsens Boliger, Flintebakken, Horsens

Boliger, Flintebakken, Horsens Boliger, Flintebakken, Horsens 30 2013 Boliger, Flintebakken, Horsens Boliger, Flintebakken, Horsens Status Kladde Kommuneplan id 1486324 Tillæg nummer 30 2013 Plannavn Gælder for hele kommunen? Formål Boliger, Flintebakken, Horsens

Læs mere

LOKALPLAN S SMÅ SOMMERHUSGRUNDE PÅ ORE FEBRUAR AFDELING FOR PLAN OG BY vordingborg.dk

LOKALPLAN S SMÅ SOMMERHUSGRUNDE PÅ ORE FEBRUAR AFDELING FOR PLAN OG BY vordingborg.dk LOKALPLAN S17.01.01 SMÅ SOMMERHUSGRUNDE PÅ ORE FEBRUAR 2018 AFDELING FOR PLAN OG BY vordingborg.dk Kommune- og lokalplaner Lokalplan Kommunalbestyrelsen har den 22. februar 2018 vedtaget Lokalplan S17.01.01.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. oktober 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. oktober 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. oktober 2015 Sag 201/2015 LIP Regnskab & Consult ved Lisbeth Irene Vedel Pedersen, Advokat Lisbeth Pedersen ApS og Lipsen Holding ApS (advokat Lisbeth Pedersen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 9. marts 2018

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 9. marts 2018 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 9. marts 2018 Sag 137/2017 (1. afdeling) A (advokat René Bjerre) mod Skatteministeriet (advokat Sune Riisgaard) I tidligere instanser er afsagt dom af Københavns Byret

Læs mere

Udstykningen af parcellerne er forestået af Roskilde Kommune, der har solgt parcellerne som ejer.

Udstykningen af parcellerne er forestået af Roskilde Kommune, der har solgt parcellerne som ejer. Roskilde Kommune Teknik-og Miljøudvalget Postboks 100 4000 Roskilde Ballerup, den 21. oktober 2005 J.nr. 7308 eg/bt Vedr.:J.nr. 13.06.04P20 Støjskærm langs Holbækvej Grundejerforeningen Hyrdehøj ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 15-110 Tønder Kommuneplan 2009-2021. Gårdbiogasanlæg ved Storde 1, Bredebro

Kommuneplantillæg nr. 15-110 Tønder Kommuneplan 2009-2021. Gårdbiogasanlæg ved Storde 1, Bredebro Kommuneplantillæg nr. 15-110 Tønder Kommuneplan 2009-2021 Gårdbiogasanlæg ved Storde 1, Bredebro TØNDER KOMMUNE Teknik og Miljø Oktober 2013 Kommuneplantillæg nr. 15-110 til Tønder Kommuneplan 2009-2021

Læs mere

Kendelse af 10. august 1995. 94-67.290.

Kendelse af 10. august 1995. 94-67.290. Kendelse af 10. august 1995. 94-67.290. Finanstilsynets udtalelse til advokat til brug under verserende retssag om, hvorvidt bestemte dokumenter var fortrolige, jf. bank- og sparekasselovens 54, stk. 2,

Læs mere

Lokalplan nr Område til erhvervsformål; planteskole i Hals

Lokalplan nr Område til erhvervsformål; planteskole i Hals Lokalplan nr. 5.35 Område til erhvervsformål; planteskole i Hals Fremlagt fra onsdag den 20-02-2002 til onsdag den 17-04-2002 Endelig vedtaget den 22.05.2002 HVAD ER EN LOKALPLAN? En lokalplan er en plan

Læs mere

Klagevejledning Den endelige vedtagelse af ovennævnte planer kan påklages til Natur- og Miljøklagenævnet.

Klagevejledning Den endelige vedtagelse af ovennævnte planer kan påklages til Natur- og Miljøklagenævnet. Offentlig bekendtgørelse den 10. marts 2015 af endelig vedtagelse af Lokalplan nr. 385 for erhvervsområde ved Lerbakken, Følle og Kommuneplantillæg nr. 4 til Syddjurs Kommuneplan 2013 Byrådet i Syddjurs

Læs mere

Påbud vedrørende overkørsel til Skådevej

Påbud vedrørende overkørsel til Skådevej Dato 8. januar 2016 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon +45 7244 3119 Dokument 15/16658-9 Side 1/8 Påbud vedrørende overkørsel til Skådevej Vejdirektoratet har behandlet din klage

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013 Sag 33/2013 Alm. Brand Forsikring A/S (advokat Michael Steen Wiisbye) mod A (advokat Keld Norup) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. april 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. april 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. april 2012 Sag 238/2011 Anklagemyndigheden mod A A/S (advokat Jakob S. Arrevad) I tidligere instanser er truffet afgørelse af Retten i Helsingør den 13. oktober

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. marts 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. marts 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. marts 2015 Sag 196/2014 Munck Consult ved Helge Munck (advokat Mette Højberg) mod Golfbox A/S (advokat Dan Terkildsen) I tidligere instanser er truffet beslutning

Læs mere

Gråsten Kommune. Lokalplan nr. 43. Boligformål, Bomhusvej ved Den Tyske skole, Én bolig

Gråsten Kommune. Lokalplan nr. 43. Boligformål, Bomhusvej ved Den Tyske skole, Én bolig Gråsten Kommune Lokalplan nr. 43 Boligformål, Bomhusvej ved Den Tyske skole, Én bolig Vedtaget: 10.09.1995 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Redegørelse 2 Tillæggets formål 2 Lokalplanens formål

Læs mere

Forslag til Kommuneplantillæg nr Overførelse af ejendom fra sommerhusområde

Forslag til Kommuneplantillæg nr Overførelse af ejendom fra sommerhusområde Forslag til Kommuneplantillæg nr. 019. Overførelse af ejendom fra sommerhusområde S 6.1 til fritidsområde LF 6.4 Tillæg til Kommuneplan 2013-2025 for Frederikssund Kommune For rammeområderne S 6.1 og LF

Læs mere

U D S K R I F T AF PROTOKOLLEN FOR OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN FOR NORDJYLLAND OG VIBORG

U D S K R I F T AF PROTOKOLLEN FOR OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN FOR NORDJYLLAND OG VIBORG U D S K R I F T AF PROTOKOLLEN FOR OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN FOR NORDJYLLAND OG VIBORG Torsdag den 5. marts 2014 kl. 9.30 samledes overtaksationskommissionen på pendlerpladsen ved Haverslev. Til stede

Læs mere

FORSLAG til ophævelse af af Lokalplan Område ved Linå Skole, Linå

FORSLAG til ophævelse af af Lokalplan Område ved Linå Skole, Linå FORSLAG til ophævelse af af Lokalplan 182.02 Område ved Linå Skole, Linå OPHÆVELSE AF LOKALPLAN SILKEBORG KOMMUNE Silkeborg Kommune offentliggør hermed Forslag til ophævelse af Lokalplan 182.02 Silkeborg

Læs mere

Tillæg til Lokalplan 132 for Vor-Frue kirke Karreen. Lokalplan 132, tillæg 1 /forslag

Tillæg til Lokalplan 132 for Vor-Frue kirke Karreen. Lokalplan 132, tillæg 1 /forslag Tillæg til Lokalplan 132 for Vor-Frue kirke Karreen Lokalplan 132, tillæg 1 / Indhold Forord 4 Baggrund 6 Lokalplanområdet 7 Formål og indhold 7 Forhold til anden planlægning 7 Kommuneplan 7 Byplanvedtægt

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012 K E N D E L S E Willis Danmark (advokat Andreas Christensen, Hellerup) mod DSB (advokat

Læs mere

Klage over 5 advokater -

Klage over 5 advokater - Klage over 5 advokater - Advokatnævnets 2013-1204 Palle Flebo-Hansen mod Christian Janus Erdmann Fürst 1 Klage over 5 advokater - Vedr. Advokatnævnets 2013-1204 Palle Flebo-Hansen mod Christian Janus Erdmann

Læs mere

Statsforvaltningens skrivelse af 20. november 2007 til en kommune:

Statsforvaltningens skrivelse af 20. november 2007 til en kommune: Statsforvaltningens skrivelse af 20. november 2007 til en kommune: Kolding Kommune har ved skrivelse af 8. august 2007 anmodet statsforvaltningen om samtykke til undladelse af offentligt udbud ved salg

Læs mere

Politisk behandling. Lokalplan. Vigen Strandpark og Roskilde Camping. Lokalplan 548, tillæg 1/forslag

Politisk behandling. Lokalplan. Vigen Strandpark og Roskilde Camping. Lokalplan 548, tillæg 1/forslag Lokalplan Vigen Strandpark og Roskilde Camping Lokalplan 548, tillæg 1/ Indhold Baggrund 6 Lokalplanområdet 6 Lokalplantillæggets formål og indhold 7 Forhold til anden planlægning 7 Miljøscreening 8 Lokalplanets

Læs mere

AFGØRELSE i sag om en række forhold inden for delområde C i Lokalplan 139 i Horsens Kommune

AFGØRELSE i sag om en række forhold inden for delområde C i Lokalplan 139 i Horsens Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 14. august 2014 J.nr.: NMK-33-02485 Ref.: MJE AFGØRELSE i sag om en række forhold inden for delområde C i Lokalplan 139

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. marts 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. marts 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. marts 2019 Sag 93/2018 A (advokat Henrik Ehlers) mod B (advokat Anne Broksø) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Lyngby den 26. oktober 2017

Læs mere

AFGØRELSE i sag om opførelse af en bolig i Horsens Kommune

AFGØRELSE i sag om opførelse af en bolig i Horsens Kommune 19. maj 2017 Sagsnr. NMK-31-01939 KlageID: 95333 LTP-NMKN AFGØRELSE i sag om opførelse af en bolig i Horsens Kommune Planklagenævnet har modtaget en klage over, at Horsens Kommune har meddelt landzonetilladelse

Læs mere

10-dages forespørgsel fra Dansk Folkeparti om byggeriet på Skejby sygehus

10-dages forespørgsel fra Dansk Folkeparti om byggeriet på Skejby sygehus Ledelsessekretariatet Rådhuset, 8100 Aarhus C Byrådsservice Side 1 af 5 10-dages forespørgsel fra Dansk Folkeparti om byggeriet på Skejby sygehus På baggrund af den omtale, der har været i pressen, og

Læs mere

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af et erhvervsområde i Ikast-Brande Kommune

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af et erhvervsområde i Ikast-Brande Kommune Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 19. maj 2009 J.nr. NKN-261-00104 MHE Afgørelse i sagen om miljøvurdering af et erhvervsområde

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015 Sag 172/2014 L (advokat Henrik B. Jensen) mod U (advokat Simon Langvardt Müller) I tidligere instanser er afsagt beslutning af Boligretten i København

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024548 (Nikolaj Aarø-Hansen, Jens Fejø, Jørgen Egholm) 8. november 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024548 (Nikolaj Aarø-Hansen, Jens Fejø, Jørgen Egholm) 8. november 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024548 (Nikolaj Aarø-Hansen, Jens Fejø, Jørgen Egholm) 8. november 2011 K E N D E L S E Gregers Juel (advokat Karsten Thomas Henriksen, København) mod Nyborg Kommune

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 6. august 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 6. august 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 6. august 2015 Sag 139/2015 Advokat Mogens Olesen kærer Vestre Landsrets kendelse i sagen: A (advokat Mogens Olesen) mod B (advokat Hanne Louise Mikkelsen) I tidligere

Læs mere

Vedr. Spørgsmål om overtagelsespligt for bevaringsværdig ejendom

Vedr. Spørgsmål om overtagelsespligt for bevaringsværdig ejendom Notat Sagsansvarlig Jens Flensborg Advokat (H) Sagsbehandler Jens Flensborg Advokat (H) Åboulevarden 49, 4. sal 8000 Aarhus C Telefon: 86 18 00 60 Mobil: 25 29 08 48 J.nr. 11974 jfl@energiogmiljo.dk www.energiogmiljo.dk

Læs mere

For Uvelse rensningsanlæg (kort over området, som planen vedrører)

For Uvelse rensningsanlæg (kort over området, som planen vedrører) Lokalplan nr. 34 For Uvelse rensningsanlæg (kort over området, som planen vedrører) LOKALPLANEN OMFATTER: a) Redegørelse for lokalplanens indhold og forhold til anden planlægning. b) Lokalplanens retsvirkninger.

Læs mere