Strategi for turismen i Svendborg kommune Strategirapport. Strategi for turismen i Svendborg kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Strategi for turismen i Svendborg kommune 2010-2015. Strategirapport. Strategi for turismen i Svendborg kommune 2010-2015."

Transkript

1 1 Strategi for turismen i Svendborg kommune Strategirapport

2 2 Udarbejdet af Saabye, Stendrup & Partners Aps. Forskerparken 10, 5230 Odense M., Fotos: Saabye, Stendrup & Partners og Terkel Christensen

3 3 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 3 Forord... 4 Problemstilling... 5 Vision... 6 Scenario Sydfyns værdier... 8 Sydfyns mål & strategi... 9 Målsætning... 9 Strategi Oplevelsesrum Byudvikling Samarbejde og organisering Målgrupper Ferieturisme: Målgruppeprofiler Erhvervsturisme: Målgruppeprofiler Handlingsplan Principper Handlingsplan - struktur Afrunding... 16

4 4 Forord Sydfyn er af mange betragtet som et af landets allerdejligste områder. Kysterne, skovene, bakkerne, de krogede veje med syrenhegn, frugtplantager, små bysamfund med rimeligt intakte bymiljøer og havnebyer med historier, der går flere hundrede år tilbage til, da Danmark var en magt på havene. Midt i herlighederne ligger områdets største by Svendborg og dermed Svendborg kommune, som denne strategiplan omhandler. De fleste vil være enige i, at Svendborg og Sydfyn danner grobund for en utrolig oplevelsesramme, som burde kunne foldes ud og give muligheder for at tiltrække mange turister. Og det er netop formålet med denne plan, som skal afstikke kursen for turismens mange aktører inden for Svendborg kommunes område, samt samarbejder med virksomheder, kommuner, organisationer og foreninger uden for området. Det er vores håb at vi sammen kan løfte Sydfyn og gøre området endnu mere interessant for borgere, turister og erhvervslivet. Strategiplanen er en opdatering af den eksisterende plan (Strategiplan 2003), hvor vi dog har fokuseret indsatsfelterne for at skabe et bedre overblik. Derved gøres arbejdet med at implementere og evaluere strategien nemmere. Rapporten er blevet til i et samarbejde igangsat af bestyrelsen i Sydfyns Turistforening i et samarbejde med Svendborg Kommune og mere end 40 aktører fra turismevirksomheder, detailhandel, kultur- og sportssektorerne, havnen og mange andre interessenter. Dette er én ud af tre rapporter. De to andre er Analyserapport og Bilagsrapport. Denne rapport opsamler først analysens resultater i en oversigt over Sydfyns styrker og svagheder. Derefter præsenteres vision, idégrundlag, mål og strategiske indsatsfelter. God læselyst Sydfyns Turistforenings bestyrelse

5 5 Problemstilling Der er udarbejdet en særskilt analyse, som giver en status på Sydfyns turisme lige nu. Samtidig udarbejdede deltagerne på en workshop afholdt i oktober 2009 en vurdering af styrker og svagheder. Det samlede statusbillede er sammenfattet i nedenstående vurdering, som danner grundlag for vision, mål og indsatsfelter.

6 6 Vision Det er Sydfyns Turistforenings vision, at turismen og oplevelseserhvervene på Sydfyn skal kendetegnes ved høj kvalitet i information og servicering af turister og lokale borgere, markedsrettet innovation indenfor den primære turismesektor og i arbejdet mellem turismesektoren og andre brancher, samt i markedsføring af området. Sydfyns virksomheder skal derigennem opleve en værditilvækst, som ligger over det gennemsnitlige niveau for turismen i Danmark udenfor København. Temaet Cittaslow vil blive anvendt som værktøj til at realisere vision og målsætninger.

7 7 Scenario 2015 I 2015 er Sydfyns Turistforening langt i processen med at realisere visionen for turismen i området, og man er lykkedes med at tilføre flere gæster i sommerperioden og i perioderne udenfor sommersæsonen. Der er etableret flere stærke netværkssamarbejder inden for kommunens grænser, ligesom flere af dem også indgår i regionale og nationale samarbejder. Netværkene har indarbejdet Citta Slow, som spiller fint sammen med konkrete netværk på erhvervsturisme, maritime oplevelser, kulinariske oplevelser, kultur i Svendborg og sport/wellness. Flere af netværkene har udviklet tilbud til Svendborg i børnehøjde, så både lokale borgere og turister finder, at Svendborg er et let valg, når man vil lave noget sammen med børnene. Der er sat fokus på at udvikle tilbud til voksne uden børn, som kommer uden for sommerperioden. Gæster som kommer til Svendborg bemærker, at bymidten langsomt, men bæredygtigt og æstetisk sikkert udvikler sig attraktivt med aktiviteter og shopping-tilbud der lokker til indkøb. Kommunen ser turismen og oplevelsesøkonomien som et investeringsobjekt, hvor pengene kommer igen flere gange og har derfor øget sine investeringer i både den primære turisme, og især i rammebetingelser, infrastruktur og arrangementer. Sydfyns virksomheder har sammen med kommunen gjort det attraktivt at investere i Sydfyns turisme, og derfor er der kommet flere overnatningsvirksomheder. Sydfyn er også blevet beriget med en nationalpark, som understøtter områdets profil med natur og slow movements samt bæredygtighed på en god måde. Selvom Citta Slow og konceptets krav om at tage farten ud af dagligdagen er på vej til at blive implementeret, er Sydfyn stået på teknologien og har gjort sig tilgængelig via Internettet og mobile medier, eksempelvis skal man ikke stå i kø foran Naturama, som er blevet udvidet og har gæster om året, fordi Naturama automatisk styrer køens længde via mobile meldinger om, at det er fordelagtigt at komme om 15 minutter i stedet for lige nu. Også overnatninger, besøg hos kunstnere og kundhåndværkere samt pakkeprodukter til bl.a. lystfiskere er udviklet og gjort bookbare via on-line medier. Ja, geocatching og 3D spil ved sportshallerne kan alle melde sig på via turismesektorens hjemmesider. Udviklingen er sket og vil fortsat ske i tæt samarbejde med regionale spillere såsom Syddansk Turisme og DMO Fyn.

8 8 Sydfyns værdier If you don t stand out, you stand for nothing Aldrig har behovet for at have en identitet og klare værdisæt været større end nu. Alt tyder på, at den tendens vil vokse. Man skal betyde noget for andre, hvis man vil dem noget, uanset man taler udvikling af turisme, erhvervsliv eller bosætningspolitik. Sydfyn skal altså opfattes på samme måde af de mennesker der bor i området, som af dem der bor udenfor området. Sådan er det også for turister; De skal have klare billeder af Sydfyn i hovedet for at vælge Sydfyn som destination for deres rejse. Sydfyns værdisæt er endnu ikke klart definerede, men Turistforeningen har med denne strategi taget hul på hvad Sydfyn vil være for hvem. Turistforeningen vil tage værdi-debatten op i den fortsatte proces med at implementere strategien. Og det er en forudsætning for at Sydfyn kan igangsætte en brandingproces og måske en dag blive et klart brand i forbrugernes bevidsthed.

9 9 Sydfyns mål & strategi Målsætning Udviklingen af turismen på Sydfyn skal foregå bæredygtigt og respektfuldt ved at balancere hensyn til økonomi, økologi, miljø og lokalbefolkningen. Udviklingsrammen er illustreret i figuren. Turismeudbud og -oplevelser på Sydfyn skal opleves af turisterne som: Sammenhængende Tilgængeligt Tilpasset årstiderne Autentisk Kreativt og have høj kvalitet. De deltagende virksomheder og organisationer skal opleve, at de tilføres: Bedre økonomi Samarbejde på tværs Produktudvikling Tilhørsforhold til området og fælles værdisæt (som skal fastlægges) Sydfyns mål er: En årlig vækst i antallet af overnatninger på 1% over landsgennemsnittet (ekskl. København). Målet er formuleret med afsæt i vækstprognoserne for turismen i Danmark, som tegner billedet af en krise som vil vare flere år frem.

10 10 Strategi Sydfyns strategi hviler på Cittaslow som gennemgående tema, fordi Cittaslow passer med Sydfyns styrker og værdier samt tackler svaghederne. Frit efter Cittaslow (Citta = by, slow = langsom) er et netværk af byer, der dyrker det gode liv og en livsform med fokus på langsomhed, hvor mennesker har sig selv med i en hurtig verden. Der er respekt for lokale særpræg, udvikling af de lokale netværk, at leve i nuet med brug af moderne teknologier samtidig med at man vedkender sig sin lokale identitet, historie og kultur. Gastronomisk værdsættes lokale fødevarer, som udspringer af lokale dyrkningskulturer. Der er tanke bag når by, land og samfund planlægges, sådan at uddannelse, transport, energi, miljø og turisme giver livskvalitet for gæster og borgere. Citta slow er ikke en modsætning til globaliseringen, men en langsom måde at leve på i en hurtig, global verden. Strategien forholder sig desuden til fem vækstdrivere, som er centrale i al planlægning af erhvervs- og turismeudvikling: 1. Sydfyn skal forbedre basisforholdene for turismeerhvervene ved at udvikle infrastruktur og tilgængelighed samt tilbyde attraktive fysiske rammer. 2. Sydfyn skal sikre effektivitet og derigennem tiltrække investeringer samt målrettet arbejde med optimeringer og rationalitet i drift og udvikling. 3. Sydfyn skal arbejde på at tiltrække og tilføre kompetencer ved at uddanne arbejdskraften, stimulere innovation og indarbejde ny teknologi. 4. Sydfyn skal identificere og kommunikere en konkurrencedygtig identitet som baseres på fælles værdisæt og kulturer. 5. Sydfyn skal tilbyde oplevelser i form af underholdning, aktiviteter, leg og læring. De fem vækstdrivere viser, at turismeudviklingen ikke kan foregå isoleret, men skal indgå i en holistisk udvikling af Svendborg kommune. Sydfyns Turistforening skal strategisk arbejde på: At se turismen som en forretning. At der udvikles på tværs af brancheområder. At produkt- og facilitets- samt serviceudvikling baseres på kundernes behov.

11 11 Oplevelsesrum Turismestrategien vil forstærke en række forskellige initiativer og aktiviteter som der arbejdes med i Sydfyns Turistforening, i Svendborg Kommune og i området. Initiativerne foldes turismemæssigt ud i fem oplevelsesrum med Citta Slow som gennemgående tema. Oplevelsesrummene vil gå på tværs af erhvervsturisme, ferieturisme, endagsturisme. Strategien skal være konsistent og der må foretages valg og fravalg. Citta Slow indebærer fokus på slow living i bred forstand og det skal være det gennemgående tema i alle udviklingstiltag. Byudvikling Byudvikling er som indsatsfelt / oplevelsesrum ikke eksplicit fremlagt som selvstændigt område i strategien, selvom det er stærkt efterspurgt af turismeaktørerne på Sydfyn. Det vurderes, at indsatsfeltet bedst varetages i forbindelse med byplanlægning, hvor Sydfyns Turistforening sammen med Svendborg Kommunes forvaltninger indenfor kultur, fritid, erhverv, miljø og teknik vil arbejde på at gennemføre en række initiativer, som vil gøre Svendborg, især bymidten, og de mindre bysamfund mere attraktive at besøge, shoppe, lege og bo i.

12 12 Samarbejde og organisering Sydfyns Turistforening vil invitere lokale aktører til at indgå i ad hoc arbejdsgrupper indenfor de fem oplevelsesrum. Arbejdsgrupperne skal sikre ejerskab og engagement samt bidrage til at udvikle og implementere aktiviteter. Sydfyns Turistforening vil geare områdets markedsføring og produktudviklingsindsats, dvs. opnå mere synlighed og en bredere produktpalette for de samme penge, ved at søge indflydelse og indgå samarbejder med naturlige samarbejdspartnere. Langeland, Ærø og Faaborg-Midtfyn. Området har en fælles historie bundet op på Ø-havet. Den identitet er helt unik. Sydfyns Turistforening har sammen med de andre områder igangsat et arbejde frem mod fælles markedsføringsaktiviteter. Fyn. De fynske turistorganisationer arbejder på at etablere en fælles fynsk Destination Management Organisation med afsæt i fem indsatsområder: Cykel - Havørredfiskeri - Gastronomi - Slotte/Herregårde - Maritimt Syddansk Turisme. Den syddanske regions turismeorganisation har igangsat arbejder med fem indsatsområder: Leg og læring MICE: C-Network & Internationale kongresser Oplevelsernes Academy Destinationsudvikling - Viden VisitDenmark. Den nationale indsats koncentreres om markedsføring igennem syv erhvervspartnerskaber, som i skrivende stund er under etablering. Det er derfor ikke muligt at lægge sig fast på, hvor Sydfyns Turistforening med fordel kan lægge sin indsats. Det fremgår, at Sydfyns indsatsfelter generelt har klare overlap til samarbejdspartnernes indsatsfelter og strategier.

13 13 Målgrupper Nationalt er der defineret ni målgruppeprofiler for ferieturismen, som turismemarkedsføringen og produktudviklingen nationalt, regionalt og lokalt rettes imod (se VisitDenmark: Vores Rejse. 2009). Ud af de ni målgrupper er der fire med relevans for Sydfyn. Ferieturisme: Målgruppeprofiler Sjov, leg & læring Kendetegn: Familien med fællesaktiviteter, aktiviteter hver for sig, en dag på stranden, cykeltur, bondegårdsbesøg, besøge moderne attraktioner, naturvejleder. Turisten er både offline og online ift. spil, mobiltelefon, Internet. Det gode liv Kendetegn: Tanke mentalt op, god mad, økologiske madvarer, golf, wellness, udflugter til kirker, slotte, museer, havne, brændeovn (offseason), shopping, kunsthåndværk. Powerladies er køberen, man har indkomst over gennemsnittet. Børnefamilier, camping, feriehus, feriecenter. Seniorer med børnebørn på hotel. Temaoplevelser Kendetegn: Fiske, sejle, cykle, havkajak, sejlbåd, i gang med stavgang, tage dykkerkursus, vandre lange ture, special interests bredt set. Børnefamilie med store børn, små grupper, voksne par uden børn, aktive seniorer, feriehus, (f.eks. mænd på årlig fisketur). Voksne par uden børn, hotel, feriehus, camping, lystbåd. Ro og natur Kendetegn: Afslapning, frisk luft, genopladning, tæt på vandet, samvær med (børne)børn, en god bog, traveture i skoven og ved vandet. Senior-par på camping. Voksne par uden børn på miniferie. Børnefamilier i feriehus. Erhvervsturisme: Målgruppeprofiler Faglige studieture Møder Kendetegn: Kendetegn: Besøg hos Sydfyns private og offentlige Firmamøder, offentlige møder, årsmøder virksomheder, f.eks. cleantech, ældrepleje, folkeskoler, naturgenopretning, ninger. for organisationer med og uden overnat- offentligt-privat samarbejde, mv. Markeder: Japan, Østeuropa, Kina, USA, Vest- og Nordeuropa. Markeder: Danmark, eventuelt tyske og svenske mødearrangementer.

14 14 Handlingsplan Den endelige og detaljerede handlingsplan udarbejdes i samarbejde med nøgleaktørerne. Handlingsplanen vil være dynamisk, dvs. den fremover vil være under konstant udvikling med typisk årlige justeringer. Ansvaret for udvikling af handlingsplanen påhviler turistforeningen. Her beskrives principperne i arbejdet med handlingsplanen og strukturen i handlingsplanen. Principper Principperne i handlingsplanen er skitseret i figuren. Destinationens praktiske arbejde Gæstens oplevelse Destinationens strategiske arbejde

15 15 Figuren viser, at Sydfyns Turistforening med sin strategi og handlingsplan principielt udnytter markedets muligheder, og fokuserer på gæstens ønsker i arbejdet med markedsføring, innovation, kompetenceudvikling mv. Eksempelvis skal markedsføringen foregå på forskellige tidspunkter af året afhængigt af målgruppernes informationssøgning og købsadfærd, og dette indarbejdes i produktudbud, aktiviteter og initiativer. Handlingsplan - struktur Erhvervsturisme Ferieturisme Operationelt vil idéer og aktiviteter formuleres og prioriteres af arbejdsgrupper og turistforening med afsæt i de fem oplevelsesrum. Idéerne forholdes i prioriteringsprocessen til temaet Cittaslow og dermed til strategiens vision, målsætning og bæredygtighedsparametre. Et led heri er også at vurdere på idéernes værdiskabelse og effekt i forhold til de ressourcer det kræver at udvikle dem. Derefter tilpasses idéerne til erhvervsturisme-markederne og/eller ferieturismemarkederne. Endelig indarbejdes idéerne i en klassisk handlingsplan, som fastlægger tid, ansvar og økonomi for hver aktivitet. Selve handlingsplanen findes i et særskilt dokument. Bemærk, at der ikke udarbejdes en handlingsplan for hvert oplevelsesrum pga. ressourcemæssige hensyn.

16 16 Afrunding Strategien for Sydfyn er udarbejdet af Sydfyns Turistforening, men den var ikke blevet til uden hjælp fra mere end 40 sydfynske ildsjæle fra turismevirksomheder, detailhandel, kultur- og sportssektorerne, havnen, Kommunen og mange andre. Tak for det! Vi glæder os over Jeres bidrag og er taknemmelige for, at I tager Sydfyns turisme alvorligt. Selvom planen er turistforeningens plan, så kan vi ikke gennemføre planen alene. Det giver ikke mening, at en turistforening alene gennemfører en plan for et område. Ejerskabet af planen skal ligge hos alle interesserede aktører i området. Derfor skal strategien realiseres ved et positivt medspil med Sydfyns private og offentlige samarbejdspartnere. Et gennemgående træk ved planen er, at vi baserer den på det gennemgående tema Cittaslow, og på netværksdannelser indenfor turismesektoren og mellem turismens aktører og andre samarbejdspartnere. Igennem netværkene vil vi rulle planen ud sammen med de ildsjæle og aktører, der har gavn af og interesse i at deltage. Samarbejde er altså et resultat i sig selv! Vi glæder os til at udvikle Sydfyns turisme og oplevelsesøkonomi til gavn for området og til glæde for turister og gæster. Sydfyns Turistforenings bestyrelse, Svendborg 2009.

Strategiplan for Lemvig Thyborøn Turistforening

Strategiplan for Lemvig Thyborøn Turistforening Strategiplan for Lemvig Thyborøn Turistforening Strategiplan mellem Lemvig Kommune og Lemvig Thyborøn Turistforening Strategiplan for Lemvig Thyborøn Turistforening Denne strategiplan er blevet til i en

Læs mere

Turismestrategi 2013-2017

Turismestrategi 2013-2017 Turismestrategi 2013-2017 1 Indhold Forord... 4 Vision... 5 Strategi... 6 Fokus Stærke værdikæder... 7 Fokus Nem tilgængelighed... 8 Fokus Smart markedsføring... 9 2 Vision: Køge vil overraske dig Strategi:

Læs mere

Naturen+ Handlingsplan. I Lysets Land. For udvikling af helårsturisme i Toppen af Danmark. PIXI-UDGAVE revideret september 2010

Naturen+ Handlingsplan. I Lysets Land. For udvikling af helårsturisme i Toppen af Danmark. PIXI-UDGAVE revideret september 2010 Naturen+ I Lysets Land Handlingsplan For udvikling af helårsturisme i Toppen af Danmark 2009 2012 PIXI-UDGAVE revideret september 2010 Indholdsfortegnelse Indledning 3 Toppen af Danmark i dag 4 Vision

Læs mere

På cykel i Danmark. Ved konsulent Helle Damkjær, VisitDenmark

På cykel i Danmark. Ved konsulent Helle Damkjær, VisitDenmark På cykel i Danmark Ved konsulent Helle Damkjær, VisitDenmark Definition af cykelturisten Hvad er definitionen på en international cykelturist i Danmark? Er det den tyske familiefar, der har cyklen bag

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Turistforening. Aftale 2011

Faaborg-Midtfyn Turistforening. Aftale 2011 Faaborg-Midtfyn Turistforening Aftale 2011 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 1.0 INDLEDNING... 2 2.0 FORUDSÆTNING FOR AFTALENS INDGÅELSE... 3 3.0 INDGÅELSE AF ÅRLIG AFTALE OG EVALUERING... 4

Læs mere

Turismestrategi frem mod 2021

Turismestrategi frem mod 2021 Turismestrategi frem mod 2021 Indholdsfortegnelse Forord... 3 1. Overordnet om turistpolitiske overvejelser... 4 1.1 Regionale samarbejder... 5 1.1.1. Destination Fyn... 5 1.1.2 Naturturisme I/S... 6 2.

Læs mere

INTRODUKTION TIL HELÅRSTURISME PÅ DJURSLAND

INTRODUKTION TIL HELÅRSTURISME PÅ DJURSLAND Antallet af biosupermarkeder er steget og vurderes fortsat at stige Vi vil have sund og næringsrig mad, men det skal gå hurtigt INTRODUKTION TIL HELÅRSTURISME PÅ DJURSLAND Danskerne skaber fællesskaber

Læs mere

Handlingsplan 2009-2010 ErhvervsStrategi 2009 - Greve har værdierne

Handlingsplan 2009-2010 ErhvervsStrategi 2009 - Greve har værdierne Marts 2009 Handlingsplan 2009-2010 Forord ErhvervsStrategi 2009 Greve har værdierne blev vedtaget af Greve Byråd den 16. december 2008. For at realisere strategien og skabe erhvervsudvikling og effekt

Læs mere

Kultur- og Fritidspolitik

Kultur- og Fritidspolitik Kultur- og Fritidspolitik Nordfyns Kommune Revideret den 15. august 2014 Dokument nr. 480-2014-852344 Sags nr. 480-2013-36230 Indhold FORORD... 2 INDLEDNING... 3 VISIONEN... 4 VÆRDIER... 5 NORDFYNS KOMMUNE

Læs mere

Erhvervs- og Turismepolitik

Erhvervs- og Turismepolitik Erhvervs- og Turismepolitik Fredensborg Kommune 2013-2016 l Godkendt af Byrådet den 24. juni 2013 1 Forord Det er med stor fornøjelse og glæde, at vi på vegne af Fritids- og Erhvervsudvalget og Kultur-

Læs mere

Erhvervspolitik 2013-2017

Erhvervspolitik 2013-2017 Erhvervspolitik 2013-2017 1 Indhold Forord... 3 Indledning... 5 Vision... 6 Strategi... 7 Styrke den erhvervsrettede service.. 8 Udnytte planlagte investeringer... 9 2 Vision: Køge Kommune skal markere

Læs mere

Aktiv tematurisme i Region Syddanmark TEMAVÆRKSTED PÅ WORKSHOP D. 3. DECEMBER 2014 FACILTATOR: PETER KVISTGAARD, PH.D.

Aktiv tematurisme i Region Syddanmark TEMAVÆRKSTED PÅ WORKSHOP D. 3. DECEMBER 2014 FACILTATOR: PETER KVISTGAARD, PH.D. Aktiv tematurisme i Region Syddanmark TEMAVÆRKSTED PÅ WORKSHOP D. 3. DECEMBER 2014 FACILTATOR: PETER KVISTGAARD, PH.D. Lidt baggrund 03/12/14 Peter Kvistgaard 2 Program Introduktion til værksted Præsentation

Læs mere

Erhvervs- og turismestrategi

Erhvervs- og turismestrategi Januar 2016 Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget Erhvervs- og turismestrategi Introduktion Beskæftigelses-og erhvervsudvalget har i 2015 indsamlet input til en ny erhvervs- og turismestrategi. Erhvervs-

Læs mere

Turismepolitik 2009-2013 for Lemvig Kommune

Turismepolitik 2009-2013 for Lemvig Kommune Turismepolitik 2009-2013 for Lemvig Kommune "Turismen i Lemvig kommune er et vigtigt indsatsområde for kommunen og dens udvikling indenfor erhvervsudvikling, bosætning, kultur og uddannelse" Lemvig Kommune

Læs mere

Vækst i Holbæk Kommune APRIL 2015

Vækst i Holbæk Kommune APRIL 2015 Vækst i Holbæk Kommune APRIL 2015 Indhold 1. Vækst i Holbæk Kommune 4 2. Hvor skal vi hen? 6 Hvem vil være med? 6 3. Indsatsområder for vækst 8 Samarbejde og rigtige udbud løfter erhvervsudviklingen 8

Læs mere

Turismen i Region Syddanmark

Turismen i Region Syddanmark Turismen i Region Syddanmark Turismen i Danmark 2 Status 2013: De første syv måneder i plus + 1,9 pct. + 1,2 pct. Danske overnatninger 2012 2013 Udenlandske overnatninger 2012 2013 6.000.000 5.000.000

Læs mere

Læring. - Målgruppeprofil 2012

Læring. - Målgruppeprofil 2012 Sjov, Leg og Læring - Målgruppeprofil 2012 Indhold Baggrund Kort fortalt Side 2 Loyalitet Side 6 Rejsebeslutningen Side 9 Rundrejse Side 11 Døgnforbrug Side 13 Børnene i familien Side 15 Overnatninger

Læs mere

Bilag til ansøgning om udbud af Serviceøkonom på Erhvervsakademi SydVest:

Bilag til ansøgning om udbud af Serviceøkonom på Erhvervsakademi SydVest: Bilag til ansøgning om udbud af Serviceøkonom på Erhvervsakademi SydVest: Bilag 1: Uddrag af Kystturismen i Danmark Udarbejdet af Center for Regional- og Turismeforskning for Videncenter for Kystturisme

Læs mere

Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve 2013-2015

Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve 2013-2015 Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve 2013-2015 November 2013 Indledning Med denne strategi for udvikling af turisme og oplevelser formulerer Greve Kommune nu for første gang en vision

Læs mere

Ansøgning om tilskud til Projekt Troldbjerg Hvide Sande fra RKSK Vækstpuljen

Ansøgning om tilskud til Projekt Troldbjerg Hvide Sande fra RKSK Vækstpuljen Ansøgning om tilskud til Projekt Troldbjerg Hvide Sande fra RKSK Vækstpuljen Kontaktinformation på ansøger Organisation: Ringkøbing Fjord Turisme Adresse: Nørregade 2B Postnr.: 6960 Hvide Sande Kontaktperson:

Læs mere

Fat cykelstyret. Panorama projektets spørgeundersøgelse blandt 400 turister på cykel, juli 2013

Fat cykelstyret. Panorama projektets spørgeundersøgelse blandt 400 turister på cykel, juli 2013 Fat cykelstyret Panorama projektets spørgeundersøgelse blandt 400 turister på cykel, juli 2013 Indledning Denne præsentation er en grafisk fremstilling af de regionale data fra Panorama projektets spørgeundersøgelse.

Læs mere

Svendborg. CITTA SLOW Diskussionsoplæg. 12. marts 2012

Svendborg. CITTA SLOW Diskussionsoplæg. 12. marts 2012 LEADERSHIP Svendborg CITTA SLOW Diskussionsoplæg Pluss Leadership A/S 12. marts 2012 På baggrund af seminaret for ca. 125 ledere fra Svendborg Kommune den 28. februar 2008 og det forudgående arbejde søges

Læs mere

Ringsted Kommunes erhvervspolitik

Ringsted Kommunes erhvervspolitik Ringsted Kommunes erhvervspolitik Vi vil noget sammen også på erhvervsområdet! Ringsted Kommune blev i 2010 kåret til årets erhvervskommune i Danmark af Dagbladet Børsen. Samme år blev vi af Dansk Industri

Læs mere

- I og udenfor højsæsonen. Analysemøde 7. april 2008

- I og udenfor højsæsonen. Analysemøde 7. april 2008 Danskeres ferie- Titelog fritidsrejser - I og udenfor højsæsonen Analysemøde 7. april 2008 1. Er rejser i lavsæsonen noget særligt? 2. Kan vi tjene penge på privatbesøg? 3. Har destinationerne en unik

Læs mere

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi 2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi Vækstforum Sjælland Region Sjælland Alléen 15 4180 Sorø Telefon 70 15 50 00 E-mail vaekstforum@regionsjaelland.dk www.regionsjaelland.dk Fotos: Jan Djenner Tryk: Glumsø

Læs mere

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE Sammen om FÆLLESSKABER 1 FORORD Faaborg-Midtfyn Kommune er karakteriseret ved sine mange stærke fællesskaber. Foreninger, lokalråd, borgergrupper mv.

Læs mere

Dansk Kyst- og Naturturisme. Region Syd Turismekonference maj 2015

Dansk Kyst- og Naturturisme. Region Syd Turismekonference maj 2015 Dansk Kyst- og Naturturisme Region Syd Turismekonference maj 2015 0 Aftale mellem Erhvervs- og Vækstministeriet og Danske Regioner Vision fra Vækstplanen Dansk Turisme og oplevelsesøkonomi skal frem mod

Læs mere

Hvordan får vi flere campingturister til Region Syddanmark? 3. december 2014. Kristian Holmgaard Bernth Helle Nysted Andersen Manto

Hvordan får vi flere campingturister til Region Syddanmark? 3. december 2014. Kristian Holmgaard Bernth Helle Nysted Andersen Manto Hvordan får vi flere campingturister til Region Syddanmark? 3. december 2014 Kristian Holmgaard Bernth Helle Nysted Andersen Manto Agenda 1. Velkomst Præsentationer bordet rundt 2. Nyeste viden Hvordan

Læs mere

Turisme i Business Region Aarhus + Gæsteservice i Aarhus. Skanderborg 13. april 2016

Turisme i Business Region Aarhus + Gæsteservice i Aarhus. Skanderborg 13. april 2016 Turisme i Business Region Aarhus + Gæsteservice i Aarhus Skanderborg 13. april 2016 Agenda Baggrund Status Gæsteservice i Aarhus Baggrund Kommunerne iværksatte i 2014 en proces i regi af Business Region

Læs mere

Odder Kommunes vision

Odder Kommunes vision Odder Kommunes vision 2014-2018 Dokumentnummer: 727-2014-95229 side 1 Odder Kommune skaber rammerne for det gode liv gennem fællesskab, nærhed og åbenhed I Odder Kommune har borgerne mulighederne for et

Læs mere

Erhvervspartnerskabernes arbejde med kystturisme ved Peter Sørensen, Østdansk Turisme Poul Fejer Christiansen, Campingrådet

Erhvervspartnerskabernes arbejde med kystturisme ved Peter Sørensen, Østdansk Turisme Poul Fejer Christiansen, Campingrådet Erhvervspartnerskabernes arbejde med kystturisme ved Peter Sørensen, Østdansk Turisme Poul Fejer Christiansen, Campingrådet Idéen om erhvervspartnerskaberne fødes i Vores Rejse - den fælles strategi for

Læs mere

Det De Gode God Liv - Målgruppeprofil 2012

Det De Gode God Liv - Målgruppeprofil 2012 Det Gode Liv - Målgruppeprofil 2012 Indhold Baggrund Kort fortalt Side 2 Loyalitet Side 6 Rejsebeslutningen Side 9 Rundrejse Side 11 Døgnforbrug Side 13 Overnatninger Side 3-5 Motivation Side 7-8 Planlægning

Læs mere

Turismens økonomiske betydning i kystbydestination Hals

Turismens økonomiske betydning i kystbydestination Hals Turismens økonomiske betydning i kystbydestination Hals September 2014 Indholdsfortegnelse Sammenfatning... 1 Om rapporten... 1 Turismens økonomiske betydning i Hals... 2 Turismeforbrug... 2 Samfundsøkonomiske

Læs mere

TURISMEN I DANMARK. - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark

TURISMEN I DANMARK. - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark TURISMEN I DANMARK - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark Det er ikke kun os danskere, der er glade for at holde ferie herhjemme. Danmark er det mest populære rejsemål i Norden blandt udenlandske

Læs mere

Strategi for turismen i Svendborg kommune 2010-2015. Strategi for turisme i Svendborg Kommune. Saabye, Stendrup & Partners/2009

Strategi for turismen i Svendborg kommune 2010-2015. Strategi for turisme i Svendborg Kommune. Saabye, Stendrup & Partners/2009 1 Strategi for turisme i Svendborg Kommune 2010-2015 2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Forord... 3 Status og profil... 4 Profil 1993... 4 Profil 2009... 5 Antal overnatningsvirksomheder...

Læs mere

Job- og personprofil. Afdelingschef Natur & Miljø i Holstebro Kommune

Job- og personprofil. Afdelingschef Natur & Miljø i Holstebro Kommune Job- og personprofil Afdelingschef Natur & Miljø i Holstebro Kommune 1 1. Indledning Vores nuværende afdelingschef i Natur og Miljø gennem de sidste godt otte år er blevet ansat som forvaltningsdirektør

Læs mere

Turismestrategi 2013-2020

Turismestrategi 2013-2020 STRATEGI Turismestrategi 2013-2020 Frederikssund Kommune vil være destinationen hvor danske og svenske familier på ferie og udflugt tager hen for at få aktive oplevelser med udgangspunkt i naturen, kulturen

Læs mere

Et Øhav i verdensklasse

Et Øhav i verdensklasse Et Øhav i verdensklasse Som en del af i projektet Udvikling af Destination Fyn, er der afsat midler til at udvikle Øhavet igennem indsatsområdet Et Øhav i Verdensklasse, som har fokus på at udvikle den

Læs mere

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne.

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne. Fyn på banen FYN på banen Væksten i den fynske byregion skal øges gennem investeringerne i infrastrukturen Vi vil skabe et bæredygtigt transportsystem Den fynske byregion skal have Danmarks bedste bredbåndsdækning

Læs mere

Kommuneplan 2013-2025 for Langeland Kommune. Langeland Kommune Fredensvej 1, 5900 Rudkøbing Telefon 6351 6000 www.langelandkommune.

Kommuneplan 2013-2025 for Langeland Kommune. Langeland Kommune Fredensvej 1, 5900 Rudkøbing Telefon 6351 6000 www.langelandkommune. Kommuneplan 2013-2025 for Langeland Kommune Udarbejdet og udgivet af: Langeland Kommune Fredensvej 1, 5900 Rudkøbing Telefon 6351 6000 www.langelandkommune.dk Ikrafttrædelsesdato: 14. april 2014 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Uddannelsesinstitutioner: 21. Erhvervsakademiet Lillebælt, Odense, CVR: 31684307 22. Syddansk Universitet, CVR: 29283958

Uddannelsesinstitutioner: 21. Erhvervsakademiet Lillebælt, Odense, CVR: 31684307 22. Syddansk Universitet, CVR: 29283958 Bilag 22a Indstillingsskema til vækstforum Oprindelig ansøgt beløb Indstillet beløb Den Europæiske Socialfond 0 kr. 0 kr. Den Europæiske Regionalfond 23.452.580,24 kr. 9.910.600,24 kr. Regionale erhvervsudviklingsmidler

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE Forord Denne vision for vores børn og unges liv i Allerød Kommune er resultatet af mange menneskers indsigt og ihærdighed. Startskuddet

Læs mere

01-01-2015 31-12-2018 Politisk udvalg: Teknik- og miljøudvalg Målsætningtype: Fagområde Fagområde:

01-01-2015 31-12-2018 Politisk udvalg: Teknik- og miljøudvalg Målsætningtype: Fagområde Fagområde: Klimaindsats 01-01-2015 31-12-2018 Politisk udvalg: Teknik- og miljøudvalg Klima og energiarbejdet er drevet af et lokalt politisk ønske om, at arbejde for en bedre forsyningssikkerhed og at mindske sårbarheden

Læs mere

Fremtidens turismeudvikling i Syddanmark

Fremtidens turismeudvikling i Syddanmark Fremtidens turismeudvikling i Syddanmark Præsentation af redegørelse og vækstmodel for turismen i Syddanmark 1 Turismekonference d. 21. oktober 2013 Hvorfor denne redegørelse? Nu skal det virke! Oplevelseserhverv

Læs mere

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne.

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne. Fyn på banen FYN på banen Væksten i den fynske byregion skal øges gennem investeringerne i infrastrukturen Vi vil skabe et bæredygtigt transportsystem Den fynske byregion skal have Danmarks bedste bredbåndsdækning

Læs mere

Partnerskabsaftale / resultatkontrakt mellem FETC og Frederikssund kommune for 2009.

Partnerskabsaftale / resultatkontrakt mellem FETC og Frederikssund kommune for 2009. Frederikssund den??. februar 2009 Partnerskabsaftale / resultatkontrakt mellem FETC og Frederikssund kommune for 2009. 1 Baggrund og målsætning Denne aftale udgør grundlaget for samarbejdet mellem FETC

Læs mere

Kystturisme. Hvilken værdi har smukke kyster for turismeerhvervet i Danmark? v/ Bruno Bedholm, VisitDenmark. Brød 1 Brød 2

Kystturisme. Hvilken værdi har smukke kyster for turismeerhvervet i Danmark? v/ Bruno Bedholm, VisitDenmark. Brød 1 Brød 2 Kystturisme Hvilken værdi har smukke kyster for turismeerhvervet i Danmark? v/ Bruno Bedholm, VisitDenmark Indhold: 1. Hvad betyder Turismeerhvervet for Danmark 2. Hvem er vores gæster 3. Motiver for ferien

Læs mere

f f: fcykelpolitikken2012-20

f f: fcykelpolitikken2012-20 -20 f f: fcykelpolitikken2012-20 Forord Cykling er ikke alene godt set ud fra økonomiske og sundheds- og miljøperspektiver. Cykling er en ideel transportform, som medfører uafhængighed for den enkelte

Læs mere

Branding- og markedsføringsstrategi

Branding- og markedsføringsstrategi Branding- og markedsføringsstrategi for Assens Kommune 1. Indledning: Assens Kommunes vision Vilje til vækst realiserer vi gennem tre indsatsområder: Flere vil bo her, Vækst og udvikling og Alle får en

Læs mere

JAGT & GAMEFAIR. Jagt - fiskeri - hunde - heste - outdoor

JAGT & GAMEFAIR. Jagt - fiskeri - hunde - heste - outdoor JAGT & GAMEFAIR Jagt - fiskeri - hunde - heste - outdoor 20. & 2 aug. 2 1. 016 kl. 10-17 Målrettet strategi på at øge besøgstal med 40% og forventer op mod 7.000 besøgende. Enestående og imponerende trofæudstilling.

Læs mere

Tal omkring autocamperturismen.

Tal omkring autocamperturismen. Tal omkring autocamperturismen. 1 INTRODUKTION AF AUTOCAMPERRÅDET Autocamperrådet er stiftet 11. december 2010. Autocamperrådets medlemmer er DK-Autocam og Dansk Autocamper Forening. Andre foreninger,

Læs mere

Vision 2030 Oplev det rå og autentiske Halsnæs. - det er ikke for fint, og det føles ægte

Vision 2030 Oplev det rå og autentiske Halsnæs. - det er ikke for fint, og det føles ægte Vision 2030 Oplev det rå og autentiske Halsnæs - det er ikke for fint, og det føles ægte Marts 2016 Forord Halsnæs Kommune ligger i Nordsjælland i det nordvestlige hjørne af Region Hovedstaden. Her ligger

Læs mere

BO - LEVE - ARBEJDE EN BOSÆTNINGSSTRATEGI FOR NÆSTVED KOMMUNE 2014-17

BO - LEVE - ARBEJDE EN BOSÆTNINGSSTRATEGI FOR NÆSTVED KOMMUNE 2014-17 BO - LEVE - ARBEJDE EN BOSÆTNINGSSTRATEGI FOR NÆSTVED KOMMUNE 2014-17 Sådan gør vi I Næstved Kommune har vi en vision med fokus på bosætning der hedder Mærk Næstved Godt liv for familien 2014-17. Visionen

Læs mere

Rømø-Tønder Turistforening Turismeudviklingsstrategi 2017. August, 2014

Rømø-Tønder Turistforening Turismeudviklingsstrategi 2017. August, 2014 Rømø-Tønder Turistforening Turismeudviklingsstrategi 2017 August, 2014 Hals Agenda 7. Marts 2013 1. Baggrund 2. Mission 3. Vision 4. Indsatsområder 1. Baggrund Turismeudviklingsstrategi 2017 er udarbejdet

Læs mere

Elisabeth Dreier Stridsgyden 17, Allested-Vejle 5672 Broby allestedvejle@yahoo.com Aktionsgruppen Allested-Vejle

Elisabeth Dreier Stridsgyden 17, Allested-Vejle 5672 Broby allestedvejle@yahoo.com Aktionsgruppen Allested-Vejle Navn Adresse By E-mail Repræsenterer du et udvalg, forening, råd eller bestyrelse? Hvilket fagområde vil du indgive hørinssvar til? Høringssvar - skriv eller kopier dit/jeres høringssvar ind her Vi vil

Læs mere

DESTINATIONSUDVIKLING SØNDERJYLLAND VED URS DEN 28.08.2013

DESTINATIONSUDVIKLING SØNDERJYLLAND VED URS DEN 28.08.2013 DESTINATIONSUDVIKLING SØNDERJYLLAND VED URS DEN 28.08.2013 FORMÅL OG PROCES Denvigtige sønderjyske turisme I 2010 brugte turister 3,3 mia. kr. i destinationen lig med en værditilvækst på 1,7 mia. kr. i

Læs mere

Den Europæiske Socialfond 0 kr. 0 kr. Den Europæiske Regionalfond 3.881.875,50 kr. 0 kr. Regionale erhvervsudviklingsmidler 0 kr. 0 kr.

Den Europæiske Socialfond 0 kr. 0 kr. Den Europæiske Regionalfond 3.881.875,50 kr. 0 kr. Regionale erhvervsudviklingsmidler 0 kr. 0 kr. Bilag 22d Indstillingsskema til vækstforum Ansøgt beløb Den Europæiske Socialfond 0 kr. 0 kr. Den Europæiske Regionalfond 3.881.875,50 kr. 0 kr. Regionale erhvervsudviklingsmidler 0 kr. 0 kr. Indstillet

Læs mere

SYDDANSK TURISME. Handlingsplan. Nov. 2010 SYDDANSK TURISME. November 2010

SYDDANSK TURISME. Handlingsplan. Nov. 2010 SYDDANSK TURISME. November 2010 1 SYDDANSK TURISME Handlingsplan 2010-2013 November 2010 2 Indledning SYDDANSK TURISME (ST) har i 2010 udarbejdet en forretningsplan for 2010-2013, sådan at vi med udgangen af året har klare planer for

Læs mere

Ud i naturen med misbrugere

Ud i naturen med misbrugere Ud i naturen med misbrugere Af Birgitte Juul Hansen, gadesygeplejerske Udsatte borgere er en gruppe, som kan være svære at motivere til at ændre livsstil. Om naturen kan bruges til at finde lyst og glæde

Læs mere

Strategi 2015-2020. - bolig med nærhed

Strategi 2015-2020. - bolig med nærhed Strategi 2015-2020 - bolig med nærhed Indhold Før strategiplan 2015-2020...5 Missionen...6 Om BOLIGNÆSTVED...7 Værdierne Troværdighed...8 Nærvær og engagement...8 Handlekraft...9 Visionen...10 Målsætningerne

Læs mere

Fakta om Tøndermarsk Initiativet

Fakta om Tøndermarsk Initiativet Fakta om Tøndermarsk Initiativet Budget: Samlet budget: 210,9 millioner kr. Heraf kommer 111,3 millioner kr. fra Tønder kommune. Realdania har bevilget 65 millioner kr., og A.P. Møller og Hustru Chastine

Læs mere

Fritidspolitik. Udkast

Fritidspolitik. Udkast Fritidspolitik 2015 Udkast 1 Indhold Indhold...Side 2 Forord...Side 3 Vision 1: Fællesskab...Side 5 Vision 2: Aktivitet...Side 7 Vision 3: Frivillige...Side 11 Vision 4: Partnerskaber...Side 13 Vision

Læs mere

Notat. Evaluering 2015 og forslag til indsatser 2016

Notat. Evaluering 2015 og forslag til indsatser 2016 Notat Sags id. 24.10.00-G01-1-15 Den 15. december 2015 oltyj Status for Faaborg-Midtfyns turismeservice - Evaluering 2015 og forslag til indsatser 2016 Notatet omhandler alene kommunens lokale turismeservice.

Læs mere

Friluftspolitik. Inspiration fra 3 kommuner. Herning kommune. Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans.

Friluftspolitik. Inspiration fra 3 kommuner. Herning kommune. Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans. Friluftspolitik Inspiration fra 3 kommuner Herning kommune Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans. Den nationale friluftspolitik har sat fokus på at styrke vores sundhed og livskvalitet.

Læs mere

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi FÆLLES OM ODENSE Civilsamfundsstrategi 1 FORENINGSFRIVILLIG Corperate Volunteer ADD-ON MODEL MEDLEM SERIEL ENKELTSTÅENDE DEN STRATEGISK INTEGREREDE MODEL UORGANISEREDE ELLER VIRTUEL FRIVILLIG OFFENTLIG

Læs mere

Puls, sjæl og samarbejde

Puls, sjæl og samarbejde Puls, sjæl og samarbejde Politik for Kultur, Fritid og Frivillighed i Ringsted Kommune I Ringsted har vi et rigt og varieret fritids- og foreningsliv og et kulturliv, der byder på gode oplevelser for børn

Læs mere

Vision og politikker i Odense Kommune fra ord til handling. Oplæg for letbane-folket Tirsdag den 17. august 2010

Vision og politikker i Odense Kommune fra ord til handling. Oplæg for letbane-folket Tirsdag den 17. august 2010 Vision og politikker i Odense Kommune fra ord til handling Oplæg for letbane-folket Tirsdag den 17. august 2010 Fælles politikkoncept i Odense Kommune Vision: (Hvor skal vi hen? Meget langt sigte) - Fælles

Læs mere

Småøernes Aktionsgruppe

Småøernes Aktionsgruppe Vejledning om støtte via Småøernes Aktionsgruppe Vi støtter projekter, som viser nye veje og skaber fremskridt på de 27 småøer synliggør muligheder og kvaliteter på småøerne styrker samarbejde og fællesskab

Læs mere

Det Transformative Møde

Det Transformative Møde Konceptbeskrivelse Version 2 Titel Baggrund Det Transformative Møde Fra foråret 2011 og foreløbig tre år fremover er der nu ressourcer til at gøre en ekstra indsats for at udvikle Nordsjælland som rejsemål.

Læs mere

Forslag til. model for partnerskab for drift af turistservice

Forslag til. model for partnerskab for drift af turistservice Forslag til model for partnerskab for drift af turistservice 9. juni 2010 Indhold: 1. Turismen i Hjørring Kommune...2 2. Partnerskab med lokale turismeoperatører...4 3. Model for partnerskab...5 4. Økonomi...7

Læs mere

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER KØBENHAVNS KOMMUNE SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER - ET ERHVERVSVENLIGT KØBENHAVN FORSLAG TIL KØBENHAVNS KOMMUNES ERHVERVS- OG VÆKSTPOLITIK FORORD Københavns Erhvervsråd består af repræsentanter fra

Læs mere

Fyn skal kobles på internationale højklassede forbindelser, som motorveje, lufthavne, tog, havne, færger og ikke mindst bredbånd.

Fyn skal kobles på internationale højklassede forbindelser, som motorveje, lufthavne, tog, havne, færger og ikke mindst bredbånd. Fyn samarbejder 5 FYN samarbejder Vi vil udvikle den fynske byregion til en aktiv del af den østdanske storbyregion Vi vil give den fynske byregion en tydelig fælles stemme gennem et stærkt politisk lederskab

Læs mere

Fanø Kommunes Erhvervs- og turistpolitik. Forord

Fanø Kommunes Erhvervs- og turistpolitik. Forord Fanø Kommunes Erhvervs- og turistpolitik Forord Fanø har gennem århundreder forstået at tilpasse sig og være på forkant med samfundsudviklingen. Vi så hurtigt mulighederne i international handel og skabte

Læs mere

Ejerstrategi for Ringsted Forsyning A/S

Ejerstrategi for Ringsted Forsyning A/S Ejerstrategi for Ringsted Forsyning A/S Resume Denne ejerstrategi beskriver Ringsted Kommunes hensigt med ejerskabet af Ringsted Forsyning A/S. Ejerstrategien udtrykker, hvordan man ønsker at arbejde sammen

Læs mere

Indhentning af tilbud for udarbejdelse af en turisme- og potentialeplan for Det Sydfynske Øhav projekt Oplevelsesbaseret Kystturisme (ERDFK-12-0030)

Indhentning af tilbud for udarbejdelse af en turisme- og potentialeplan for Det Sydfynske Øhav projekt Oplevelsesbaseret Kystturisme (ERDFK-12-0030) Indhentning af tilbud for udarbejdelse af en turisme- og potentialeplan for Det Sydfynske Øhav projekt Oplevelsesbaseret Kystturisme (ERDFK-12-0030) Videncenter for Kystturisme (CKT) anmoder om indhentning

Læs mere

Udviklingsplan 5762. Forslag til præsentation på borgermøde 26. september 2011 på Gymnastikhøjskolen i Ollerup

Udviklingsplan 5762. Forslag til præsentation på borgermøde 26. september 2011 på Gymnastikhøjskolen i Ollerup Udviklingsplan 5762 Forslag til præsentation på borgermøde 26. september 2011 på Gymnastikhøjskolen i Ollerup Formål Formålet med udviklingsplanen er at skabe de bedst mulige betingelser for, at 5762 Vester

Læs mere

strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017

strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017 DIALOG 1 ÅBENHED strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017 ENGAGEMENT INDHOLD Forord 3 Indledning 4 Strategisk kompetenceudvikling 6 HR-fokusområder 2015 17 8 Ledelse af velfærd og borgerinddragelse 8 Innovation

Læs mere

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Tak for brug af billeder: Vibeke Olsen Hans Chr. Katberg Olrik Thoft Niels Olsen Indledning Med personalepolitikken som vejviser Så er den her den nye personalepolitik!

Læs mere

Referat Efter velkomsten begyndte cafedebatten, som hurtigt kom i gang efterfølgende er der under hvert cafebord opsamlet fokuspunkter, mange

Referat Efter velkomsten begyndte cafedebatten, som hurtigt kom i gang efterfølgende er der under hvert cafebord opsamlet fokuspunkter, mange Referat fra tema2 Byudvikling og Bosætning Pilegårdsskolen, Langeskov 14.05 2007 Program 19.00 Musik og velkomst ved udvalgsformanden 19.15 Niras informerer om cafebordsmetode 19.20 Hanne fortæller om

Læs mere

Udkastet til tursimestrategi for Region Sjælland er udarbejdet for Vækstforum Sjælland i samarbejde med Eskild Hansen Strategibureau, ehsb.

Udkastet til tursimestrategi for Region Sjælland er udarbejdet for Vækstforum Sjælland i samarbejde med Eskild Hansen Strategibureau, ehsb. Udkastet til tursimestrategi for Region Sjælland er udarbejdet for Vækstforum Sjælland i samarbejde med Eskild Hansen Strategibureau, ehsb.dk Strategien er udarbejdet i perioden september til december

Læs mere

24-03-2014. Til direktionen KFF. Sagsnr. 2014-0059806. Kommissorium for Borgerkontakt og Digital Innovation. Dokumentnr.

24-03-2014. Til direktionen KFF. Sagsnr. 2014-0059806. Kommissorium for Borgerkontakt og Digital Innovation. Dokumentnr. KØBENHAVNS KOMMUNE Københavns Borgerservice Frontoffice NOTAT Til direktionen KFF Kommissorium for Borgerkontakt og Digital Innovation Borgerne, brugerne, tilflytterne og turisterne Hver dag har vores

Læs mere

Destination Sydvestjylland: Samarbejdsformer for succes

Destination Sydvestjylland: Samarbejdsformer for succes Bilag 22b Indstillingsskema til vækstforum Oprindelig ansøgt beløb Indstillet beløb Den Europæiske Socialfond 0 kr. 0 kr. Den Europæiske Regionalfond 7.738.550,00 kr. 7.207.550,00 kr. Regionale erhvervsudviklingsmidler

Læs mere

Destination Fyn Overnatninger på FYN Januar juli 2015. Kilde: Danmarks Statistik

Destination Fyn Overnatninger på FYN Januar juli 2015. Kilde: Danmarks Statistik Destination Fyn Overnatninger på FYN Januar juli 2015 Kilde: Danmarks Statistik FYN vinder frem på udenlandske overnatninger Destination Fyn i top af danske destinationer tilstrømning af udenlandske turister

Læs mere

Steder at stoppe op. 78 Herberger langs Hærvejen

Steder at stoppe op. 78 Herberger langs Hærvejen Herberger langs Hærvejen Steder at stoppe op Stilen er simpel på herberget Nørrelide i Jelling. Væggene står rå og nøgne, uden isolering eller pynt, og rummets 24 senge er simple køjesenge. Men man skal

Læs mere

FerieFritid, Leisure. Formål. VisitAarhus skal bidrage til tilstrømningen af feriegæster til Aarhus

FerieFritid, Leisure. Formål. VisitAarhus skal bidrage til tilstrømningen af feriegæster til Aarhus FerieFritid, Leisure Formål VisitAarhus skal bidrage til tilstrømningen af feriegæster til Aarhus Vi skal skabe rammerne og en samlet platform, således at samarbejdspartnere kan udvikle deres forretning

Læs mere

VESTKYSTEN VISER VEJEN

VESTKYSTEN VISER VEJEN VESTKYSTEN VISER VEJEN INVITATION TIL PRÆKVALIFIKATION AF RÅDGIVERNE TIL UDARBEJDELSE AF: STRATEGISK-FYSISKE UDVIKLINGSPLANER Foto: Dansk Kyst- og Naturturisme Foto: Dansk Kyst- og Naturturisme Introduktion

Læs mere

Regionale nøgletal for dansk turisme, 2004-2006

Regionale nøgletal for dansk turisme, 2004-2006 N O T A T Regionale nøgletal for dansk turisme, 2004-2006 Kort før nytår offentliggjorde VisitDenmark rapporten Tre forretningsområder i dansk turisme Kystferie, Storbyferie og Mødeturisme, der for første

Læs mere

KOMMUNIKATIONSPOLITIK

KOMMUNIKATIONSPOLITIK KOMMUNIKATIONSPOLITIK FORORD Det er afgørende, at såvel ledelse som medarbejdere altid er opmærksomme på, hvordan vi kommunikerer godt, både internt og eksternt. Ved hjælp af en god dialog og en åben,

Læs mere

Vækststrategi for Kyst- og Naturturisme i Danmark - Kort fortalt

Vækststrategi for Kyst- og Naturturisme i Danmark - Kort fortalt Notat Vækststrategi for Kyst- og Naturturisme i Danmark - Kort fortalt 1 1. Introduktion Dette oplæg til Vækststrategi for kyst- og naturturismen i Danmark er udviklet i bestyrelsen for Dansk Kyst- og

Læs mere

Turismeområde. Agersø - ændring af campingmulighederne. Planlægning

Turismeområde. Agersø - ændring af campingmulighederne. Planlægning Turismeområde Agersø - ændring af campingmulighederne Planlægning Januar 2013 Indledning Slagelse Kommune har i forbindelse med Kommuneplan 2013 udarbejdet Turismepolitiske overvejelser, og på baggrund

Læs mere

MADKVALITET I DANSK TURISME

MADKVALITET I DANSK TURISME MADKVALITET I DANSK TURISME AGENDA Data Egne observationer og analyse Erfaringer fra udlandet FOODs egne projekter plus et par bonus-events Bud på fremadrettet indsats Data fra Danmark TURISMEERHVERVET

Læs mere

Naturen+ Handlingsplan For udvikling af helårsturisme i Toppen af Danmark. I Lysets Land. PIXI UDGAVE revideret juni 2010

Naturen+ Handlingsplan For udvikling af helårsturisme i Toppen af Danmark. I Lysets Land. PIXI UDGAVE revideret juni 2010 Naturen+ I Lysets Land Handlingsplan For udvikling af helårsturisme i Toppen af Danmark 2009 2012 PIXI UDGAVE revideret juni 2010 Indholdsfortegnelse Indledning 3 Toppen af Danmark i dag 4 Vision og mål

Læs mere

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016!

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Solen skinner udenfor lige nu, og der er så småt begyndt at komme knopper på træer og buske og forårsblomsterne begynder at stå i fuldt flor. Jeg

Læs mere

8000 fordele ved at cykle. Lancering af Århus Cykelby Efterår 2009

8000 fordele ved at cykle. Lancering af Århus Cykelby Efterår 2009 8000 fordele ved at cykle Lancering af Århus Cykelby Efterår 2009 Indhold Baggrund Formål Århus Cykelby Vanehjulet Formål Lanceringskampagne Målsætninger Kampagnestrategi Mediestrategi Kreativt koncept

Læs mere

You can have both - International strategi for Københavns Kommune

You can have both - International strategi for Københavns Kommune Økonomiforvaltningen Bilag 1 You can have both - International strategi for Københavns Kommune 1) Fortællingen om København Det internationale arbejde skal understøtte kommunens fælles fortælling om byen

Læs mere

Handlingsplan og budget for 2008 Koordineringsgruppen for den fynske Turisme

Handlingsplan og budget for 2008 Koordineringsgruppen for den fynske Turisme Bilag: I Handlingsplan og budget for 2008 Koordineringsgruppen for den fynske Turisme 1. Fyn Magasinerne branding af lokalområder I de tre magasiner målrettet mod: 1) Voksne uden børn 2) Børnefamilier

Læs mere

Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015

Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015 Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015 Indledning Dette er strategien for Albertslund Kommunes digitale udvikling frem mod 2015. I Den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi gør regeringen

Læs mere

Det Nationale Turismeforums bidrag til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses strategi for decentral erhvervsfremme.

Det Nationale Turismeforums bidrag til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses strategi for decentral erhvervsfremme. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse deb@erst.dk 19. august 2019 19/01035-5 theang-dep Det Nationale Turismeforums bidrag til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses strategi for decentral erhvervsfremme. Turisme

Læs mere

Økonomi- og Erhvervsudvalget Beslutningsprotokol

Økonomi- og Erhvervsudvalget Beslutningsprotokol Økonomi- og Erhvervsudvalget Beslutningsprotokol 01-06-2015 08:30 D116 Afbud fra:. Silkeborg Kommune Søvej 1, 8600 Silkeborg Tif.: 8970 1000 www.silkeborgkommune.dk Indholdsfortegnelse 1 (Offentlig) Godkendelse

Læs mere

OPLÆG TIL SWOT PÅ TURISME I SYDDANMARK

OPLÆG TIL SWOT PÅ TURISME I SYDDANMARK Bilag 4a OPLÆG TIL SWOT PÅ TURISME I SYDDANMARK - VÆKSTFORUM MAJ 2011 Teglgaardsparken 101, DK-5500 Middelfart Tlf.: +45 66 13 13 37 - Fax: +45 66 13 13 38 www.syddanskturisme.dk Den syddanske region har

Læs mere