Kommentarer til Budget 2013 og overslagsårene

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kommentarer til Budget 2013 og overslagsårene"

Transkript

1 Direktionssekretariatet HR Kommentarer til Budget 2013 og overslagsårene NB! I bilaget er der fra de indkomne kommentarer uddraget opmærksomheds punkter, som mulige besparelsesområder.

2 Økonomi - Personale og Udvikling Kjeld Eywin Olsen Da Økonomicentret og Personaleafdelingen er blevet sammenlagt pr. 1/ skulle der have være valgt et nyt medudvalg, men da vi afventer en temadag/et seminar som omhandler sammenlægning og fælles retningslinjer samt nedsættelse af nyt Medudvalg er det, de personer som sad i det gamle medudvalg som kommer med høringssvaret på vegne af Personale og Økonomi. Budgettet for 2013 og overslagsårene blev drøftet og økonomichefen orienterede om budgettet, herunder at der var udarbejdet et omprioriteringskatalog på mio kr. fra Forslagene blev drøftet og personalerepræsentanterne finder det bekymrende - også i forhold til borgerbetjeningen - at det administrative personale reduceres yderligere. Ved de kommende års planlagte personale reduktioner bør der udarbejdes detaljerede analyser over konsekvensen af besparelserne. Udtagelse fra Med-udvalg Økonomicenter og PU. Ledelsessekretariatet Anders Hvid Jensen Orientering taget til efterretning. Center for kommunale Ejendomme Morten Clausen Varmeværket Erling Harlev Kommentarer ej modtaget. Plan-, Bygge- og Miljøcenter Hans Wolfsberg Schmidt Ros til Økonomicentret, godt og gennemskueligt materiale. Kommentarer ej modtaget. MED-udvalget behandlede sagen på mødet den 30. august 2012 og besluttede at tage budgetforslaget til efterretning. Park- og Vejcenter Erling Skovgaard Holm Park- og Vejcenter har forståelse for kommunens trængte økonomi men gør samtidig opmærksom på, at årets besparelser berører centrets kerneydelser, og at dette afleder nogle serviceforringelser, som vil være tydelige for borgerne. Det er afgørende, at der fortsat bevilges de nødvendige midler til at holde maskinparken opdateret for at kunne løse og optimere opgaverne i kommunen.

3 Kørselsafdeling Bent Kjærgaard Kommentarer ej modtaget. Fortsat reduktion i mandskabsressourcer og eventuelle vinterfyringer skaber utryghed i ansættelsen blandt medarbejdere i Park- og Vejcenter. Der afventes konkret lokalaftale og retningslinjer inden implementering af spareforslag om, at medarbejdere skal afholde bad og omklædning udenfor arbejdstiden. Det bliver en udfordring at leve op til krav om indsatsplan om bekæmpelse af bjørneklo, når der opsiges en medarbejder, der på nuværende tidspunkt varetager denne opgave. Der er usikkerhed om fremtidens rådighedsvagt i fm. eventuelle opkald til kommunens call-center, såfremt PV-vagten i ugerne nedlægges. Familiecenter Flemming B. Andersen Familiecentrets MED-udvalg har afholdt møde den 29. august 2012 og har følgende bemærkninger: B Specialområdet besparelse kr ,-: Etablering af et lokalt tilbud værdsættes og en forventet besparelse ved løsning af opgaven i eget regi findes sandsynlig. B Rådgivning, støtte børn og unge egne Reduktion i udgiftsniveau på Ishøjgård Familiebehandling kr ,-: Der er bekymring i forhold til en personalebesparelse i Familiebehandlingen på Ishøjgård. Der har været stort pres på tilbuddet og der er allerede ventetid og det kan frygtes, at den vil øges i fremtiden, således at familierne ikke kan få støtten rettidig. B Rådgivning, støtte børn og unge Yderligere tilpasning af aktivitetsniveau for anbringelser i forhold til befolkningsunderlag besparelser kr ,-: Såfremt ændringerne i demografisk udvikling nedgang i antallet af unge ikke får den tilsvarende effekt i forhold til unge med behov for anbringelse, udtrykkes bekymring for at besparelsen allerede nu indarbejdes.

4 B Fælles administration Nedsættelse af beløb til uddannelse. Det er bekymrende at uddannelsesbudgettet reduceres i det der i nuværende tid/situation er stort behov for nye kompetencer, da flere og flere opgaver skal løses lokalt og der er derfor er behov for løbende udvikling og efteruddannelse af medarbejderne. Skolen på Ishøjgård Erhard Hjerting På MED-udvalgets møde den 29.august 2012 blev budget 2013 behandlet Besparelse på Familieværkstedet. Bilag vedlagt. (Bilag 2) Vedrørende besparelse på Skolen på Ishøjgård kroner Tages til efterretning. Borger- og Socialservice 3. Besparelse på kursusbudgettet som nedsættes fra 0,855% til 0,7 %. MED-udvalget vil gerne påpege at al efter- videreuddannelse er en hjørnesten i udviklingen af en dynamisk kommune. Samtidig er det også med til fastholdelse af personale. Det indskrænker det enkelte decentrale driftssteds råderet. Vi noterer dog, at der centralt er afsat 0,5 mill. kroner, hvis det viser sig at der opstår/er behov for øget uddannelse. Helle Pernille Madsen Der blev foretaget en gennemgang af budgetforslag Der er forståelse for at det er nødvendigt at finde de nævnte besparelser og at de rammer alle områder i kommunen. Der faldt en bemærkning om, at man allerede nu har valgt at lægge en besparelse ind i budget 2014 med 5 stillinger totalt på rådhuset. Det kan give anledning til utryghed blandt personalet. Socialpsykiatri/Spindehus/Løkkekrogen Karoline Winther-Lund Det lokale MED-udvalg for Det socialpædagogiske vejlederteam/løkkekrogen/spindehuset har d.d. afholdt ekstraordinært MEDudvalgsmøde, og fremkommer i den forbindelse med nærværende høringssvar på det forelagte forslag til omprioriteringer budget MED-udvalget finder det bekymrende, at der tilføres nye borgergrupper til det socialpædagogiske vejlederteam, som kræver specialiseret viden, fx borgere med svært misbrug, samtidig med at der laves generelle nedsættelser på det uddannelsesmæssige område. For at varetage nye højt specialiserede borgergrupper, kræver det kontinuerlig videreuddannelse og kompetenceudvikling af den eksisterende medarbejdergruppe.

5 Bortset fra denne bekymring har MED-udvalget ikke indsigelser mod budgetforslaget. Kommentarer ej modtaget. Kløverengen Sundheds- og Ældrecenter Per Tostenæs Kommentarer ej modtaget. Hjemmeplejen Rikke K. Iversen Kommentarer ej modtaget. Torsbo Mai Kirkegaard Kommentarer ej modtaget. Kærbo Susanne Jørgensen Udvalget har ingen kommentarer, tager omprioriteringskataloget til efterretning. Tandplejen Pia Schou Kommentarer ej modtaget. PPR-Center Annita Baggesen MED-udvalget for PPR-Centret har på møde 31. august 2012 drøftet Budget 2013, overslagsårene samt Omprioriteringskatalog MED-udvalget tager til efterretning, at vi i Ishøj Kommune skal finde besparelser de kommende år. MED-udvalget skal udtrykke sin anerkendelse af den måde som forslag til omprioriteringer, Budget og udmeldinger om og reduktioner af stillinger er sket på i Ishøj Kommune. Det har været positivt, at MED-udvalgene har været inddraget tidligt med mulighed for at sende forslag til Økonomicentret. PPR-Centret medvirker på sit område til at søge at holde styr på økonomien. Der har derfor i de seneste år været arbejdet på at iværksætte særlige kvalificerede lokale tilbud frem for at tilkøbe tilbud, der ofte har været dyrere, og hvor økonomien ikke har været styrbar. Desuden har der i samme sammenhæng været arbejdet med at reducere kørselsomkostningerne. Vi finder, at PPR-Centrets medarbejdere har en vigtig rolle i forhold til det inklusionsarbejde, der er i gang i såvel daginstitutioner som skoler. Dette arbejde er vigtigt, idet det handler om fremtiden for kommunens børn.

6 Kultur- og Fritidscenter John Romlund Kristensen Vi finder det bekymrende at procenten, der afsættes til opkvalificering og videreuddannelse er beskåret, idet det er vigtigt, at såvel pædagoger som lærere får ny specialviden i forhold til at fremme succesen i det besluttede inklusionsarbejde. Desuden er det vigtigt, at PPR-Centrets medarbejdere fastholder og opkvalificerer den særlige specialistviden, som er i Centret, således at der til stadighed sker en opkvalificering af den samlede rådgivning og vejledning samt understøttelse af processerne i inklusionsforløb af de enkelte børn. Vi ser en tendens til at specialinstitutioner til børn med helt særlige behov lukker eller ligger geografisk meget langt fra børnenes hjem. Disse børn skal derfor også have en plads i Ishøj Kommunes tilbud og således er vores specialistviden og udvikling af den helt essentiel. Vi opfordrer til, at der fastholdes og eventuelt udbygges i kvaliteten af støttepædagogfunktionen i forhold til de specialbehov, der vil være i børnegruppen. Ligesom de 2-sprogede børn, der har behov for ekstra indsats, ikke må glemmes. Kommentarer ej modtaget. IT - Direktionssekretariat Kim Niegsch Kommentarer ej modtaget. Bibliotek Lokalhistorisk arkiv Hans Peter Rasmussen Turistkontoret Anja V. Andersen Kommentarer ej modtaget. Bibliotekets MED-udvalg tager budgetforslaget til efterretning, men det er med stor beklagelse, at vi bliver nødt til at sige farvel til en medarbejder. Der sker mange nye tiltag på biblioteket i de kommende år. Kravene til omstilling, uddannelse m.m. af medarbejderne er voksende p.g.a. digitaliseringen i samfundet, hvor rigtigt mange borgere søger hjælp på biblioteket for at håndtere den udfordring det er at blive en digital borger. Desuden står biblioteket overfor udfordringen med overgangen til digitale materialer (bøger, musik m.m.) samt overgang til et nyt bibliotekssystem i 2013/2014. Kulturskolen Poul Rosenbaum Udvalget beklager forslag om besparelse på kr. Skolen har allerede igennem de sidste par år medvirket til besparelser gennem både personalereduktion og forhøjelse af betalingssatser. På trods heraf er det lykkedes at fastholde højt niveau, både på kvalitet og kvantitet. Det er også lykkedes at fastholde engagement, begejstring og udvikling,

7 navnlig i sammenhæng med udvikling fra musikskole til kulturskole og flytning til nye, dejlige lokaler for 2 år siden. Udvalget er bevidst om de økonomisk vanskelige betingelser og foreslår evt. besparelse udmøntet således: Takstforhøjelse, 20 kr. pr. måned, svarende til kr. Bemyndigelse til Kulturskolens ledelse til at udmønte nødvendig besparelse udover nævnte takstforhøjelse. Besparelsen må nødvendigvis reducere lærertimer. Byrådets overordnede beslutning om udvikling fra musikskole til kulturskole fastholdes, så de øvrige kreative fag, billede, dans, drama fortsat tilbydes i passende balance med musikken. Reduktion svarer til kr. Udvalget noterer sig, at der planlægges oprettelse af daginstitution i Kulturskole komplekset. Dette initiativ imødeses med interesse og spænding. Man opfordrer til, at Kulturskolen allerede fra start kommer med i planlægningen med henblik på at fremme passende samarbejdsmuligheder, hvor Kulturskolen kunne bidrage til at give den kommende børneinstitution en særlig kreativ profil, inspireret af initiativer i andre kommuner, f.eks. Kolding Musikbørnehave, Musikalske Børnehave i Ålborg, Asnæs Musikbørnehave og andre innovative og tværgående tiltag. Konkret kan man tænke sig særligt indrettet kreativ legeplads, læring med kreativt fokus og andre lignende aktiviteter. Udvalget anbefaler, at der findes midler til etablering af forbedret belysning og trægulv i Fælles salen, kr. Ungdomsskolen herunder Mødestedet Den flyvende Kuffert Ungehuset Gunnar Thulin Byrådet 1. behandler budgetforslag for 2013 og overslagsårene mandag den 27. august I budgetforslaget er der en ubalance på 15,2 mio. kr. for budget Til dækning af ubalancen er der udarbejdet et omprioriteringskatalog, som forelægges Byrådet ved 1. behandlingen. 2. behandling af budgetforslaget sker i Byrådets møde den 2. oktober Direktionscentret, Økonomi har udsendt budgetmateriale til budget 2013 til Kopi af Kultur og Integrationsudvalgets budgetområde vedhæftes dagsordenen.

8 Idræts- og Fritidscenter Kai Strandgård Hansen Ungdomsskolens MED-udvalg indstiller, at indstillingen følges med den ændring at omkostningsstedet ændres fra 237 til 238. Kommentarer ej modtaget. Svømmehal/Centersal Peter Jensen Kommentarer ej modtaget. Center for Børn og Undervisning Ishøj Skole Susanne Poulsen Lars Halmø Christensen MED-udvalg i Center for Børn og Undervisning har haft budget 2013 og overslagsårene samt omprioriteringskatalog til drøftelse den 30. august Medarbejdersiden i MED-udvalget er bevidst om behovet for omprioriteringer i kommunen og at Børn og Undervisningsudvalget også skal bidrage hermed. Medarbejdersiden i MED-udvalget udtrykker at det er bekymrende, der skæres ned på ressourcer til arbejdet med tosprogede elevers sprogkundskaber og skoleresultater. MED-udvalget finder dog at det er en god ide at der udarbejdes en ny model til fordeling af ressourcerne Medarbejdersiden i MED-udvalget finder at det er beklageligt at der skæres ned på tid til andet arbejde til pædagoger i dagtilbud, i det tid til andet arbejde bidrager til forbedre den pædagogiske praksis i dagtilbud. Lokal-MED på Ishøj Skole har på sit møde den 4. september 2012 diskuteret forslaget til budget 2013 samt forslag til omprioriteringer, og udtaler følgende: Lokal-MED ser med glæde på, at der i investeringsoversigt er afsat kr. 2 mio. i 2013 og kr. 8,5 mio. i 2014 til det videre arbejde med Ishøj Skoles helhedsplan. Ved gennemgangen af forslag til omprioriteringen, kan Lokal-MED konstatere at der på skole-området ikke er de store omposteringer, hvilket er positivt, da man gennem årene har oplevet færre og færre ressourcer på området. Lokal- MED har dog følgende kommentarer til omprioriteringskataloget: Besparelserne på børnerelaterede udgifter på sfo`erne betyder for Ishøj Skoles vedkommende en besparelse på 9 %. Gennemføres denne besparelse vil det få betydning for aktivitetsniveauet i sfoén. Som konsekvens af besparelsen, må man nødvendigvis se på mål og indholdsbeskrivelserne for sfoén, så den tilrettes efter de nye økonomiske rammer. Besparelsen på undervisningsmidlerne er for Ishøj Skoles vedkommende en besparelse på 7 %. Konsekvensen af dette kan blive at investeringer i nye

9 materialer vil blive droslet ned. Ved gennemgang af regnearket der bl.a. beskriver lønbudgettet fra kan Lokal-MED se at der fra 2013 til 2016 sker en reducering af lønbudgettet på knap kr I august 2014 bliver Ishøj Skole en klasse færre, men det kan næppe forklare hele reduceringen. Lokal-MED vil gerne vide, hvorledes reduceringen på kr er fremkommet. Ved gennemgang af de Detaljerede budgetforudsætninger Børne- og Undervisningsudvalget kan det konstateres at der er en væsentlig forskel på, hvor meget en elev i gennemsnit koster på de enkelte skoler i kommunen. Lokal-MED er godt klar over at der er forskellige forudsætninger m.h.p. tildeling af økonomiske midler til de enkelte skoler. Alligevel opfordrer Lokal-MED til en nærmere gennemgang/revision af ressourcefordelingen i skolevæsenet. Vibeholmskolen Ole Hvidkjær- Johansen Vibeholmskolens MED-udvalgs høringssvar til Budgetforslag 2013 og budgetoverslag Se vedlagte Bilag 1. Gildbroskolen Jette Rasmussen Vi ser med bekymring på, at hovedparten af besparelsen på skoleområdet lægges på undervisningen af tosprogede elever med nedskæringerne på trelærerordningen, sprogstøttepuljen og dansk som andetsprog. Prøveresultaterne for elever med dansk som andetsprog er stadig alt for lave, og at man vælger at skære i støtten til dette område stemmer slet ikke overens med Ishøj Kommunes børnepolitik. Strandgårdskolen Birgit Lise Andersen Den overordnede vision for Børne & Undervisningsområdet findes i Ishøj Kommunes Børne- og Ungepolitik. Politikken udtrykker Ishøj Kommunes ambitioner og fastlægger de værdier, der bliver lagt vægt på i arbejdet med børn og unge. Dermed er politikken en værdibaseret politik, der er handlingsanvisende frem for aktivitetsanvisende. ( ) Vores mål er at skabe lige muligheder for alle. Børn og unge er ikke ens derfor er det væsentligt, at vi behandler dem forskelligt, så alle får de samme muligheder. (Sådan indledes der i bevillingsskrivelsen for Børne- og Undervisningsudvalget for budget 2013)

10 MED har stor forståelse for den generelle økonomiske situation i Ishøj Kommune og anerkender også, at skolevæsenet selvfølgelig skal bære en del af besparelserne. Overordnet finder MED dog de konkret forslåede besparelser stærkt bekymrende og i modstrid med visionerne for Børne- og Ungepolitikken. Vedr. besparelse og omfordeling af sprogstøttepuljen samt besparelse og ny model for fordeling af ressourcer til arbejdet med tosprogede elevers sprogkundskaber og skoleresultater: Besparelserne vil for andet år i træk ramme de svageste børn i Ishøj hårdt. Tager man besparelserne på daginstitutionsområdet med, så er det faktisk tredje år i træk, at der bliver kraftigt reduceret i ressourcerne til tosprogede. Udviklingen går i retning af, at børn i Ishøj ikke får de samme muligheder, da alle børn i højere grad tildeles ressourcer ens uagtet børnenes forskellige baggrund og vilkår. MED finder desuden beskrivelsen af konsekvenserne i omprioriteringskataloget mangelfulde. Det er korrekt, at der er blevet arbejdet benhårdt på tosprogsområdet på bl.a. Strandgårdskolen, men det er de professionelles vurdering, at netop arbejdet med det sproglige område er det væsentligste for både de skete og fremtidige forbedringer. Det er ikke et arbejde, som er færdigt og dermed kan tåle en nedprioritering uden, at det får markante konsekvenser for det løft, som ellers er i gang på tosprogsområdet på skolen. MED er desuden stærkt bekymrede for, at der nu lægges op til en ny fordeling af ressourcerne oven i de forslåede besparelser. Sidste år betød besparelserne og omfordelingen tilsammen 1,5 stilling mindre på Strandgårdskolen. Skolen kan godt mærke, at der i år er mere end 25 % færre ressourcer til ar-

11 bejdet med tosprogede elever, som følge af sidste års besparelse på området samt anderledes fordeling af tosprogsmidlerne. Det betyder, at der allerede i dette skoleår er mindre holddeling og mindre tid til medpraktiserende vejledere ting som har været essentielle i skolens udvikling i de senere år. Ny Nordisk Skole Strandgårdskolen er én blandt ca. 20 uddannelsesinstitutioner i Danmark, som er blevet spurgt om at være pilotskole i Ny Nordisk Skole. En forudsætning for at være med i projektet er kommunal og politisk opbakning. Målene for de skoler, som deltager er: 1. Udfordre alle børn og unge, så de bliver så dygtige, de kan. 2. Mindske betydningen af social baggrund i forhold til faglige resultater. 3. Styrke tilliden til dagtilbud og uddannelser med respekt for professionel viden og praksis. MED finder det svært at deltage i Ny Nordisk Skole, hvis der ikke er opbakning til at nå de satte mål. Særligt ift. målsætning nummer 2 vil en vedtagelse af de foreslåede besparelser være i direkte modstrid og spørgsmålet er så, om Strandgårdskolen kan eller bør deltage. Fremadrettet forslag MED har som indledningsvist nævnt forståelse for behovet for besparelser kommunalt set og dermed også skoleområdet. MED finder det mere rimeligt og i overensstemmelse med Børne- og Ungepolitikken, hvis besparelsen fordeles, så alle bidrager og ikke kun de svageste igen. Det kunne være en besparelse pr. elev eller relativt ift. tildelt budget.

12 Uagtet fordelingen af midler til tosprogede, så foreslår MED, at ressourcer til skolerne fremadrettet også tildeles ud fra socioøkonomiske kriterier som i mange andre kommuner. Det er kendt fra professionelle samarbejdspartnere i familiecenteret og PPR, at der er særlig store udfordringer i Strandgårdskolens distrikt ift. familiesager mv. - også blandt elever med dansk-etnisk baggrund. Øvrige besparelser på skoleområdet Generelt er MED bekymret for et faldende serviceniveau, når man sparer på driftsudgifter, børnerelaterede udgifter i SFO, regulering af skolernes lønbudget til børnehaveklasser mv., men MED tager forslagene til efterretning. Vejlebroskolen Poul Kyndi Laursen Det er målet at 95% af en årgang skal i uddannelse. I Ishøj er tallet væsentligt mindre.. MED-udvalget er bekymret for, at besparelsen på tosprogsområdet vil vanskeliggøre arbejdet med at nå målet og derved sikre at nogle af Ishøjs svageste unge sejrer i eget liv. På trods af det positive budskab om at sikre læseindsatsen i Ishøj vil besparelsen på undervisningskontoen gør det rigtig svært at vedligeholde nedslidte undervisningsmidler og endnu sværere at skifte til nye tidssvarende systemer. Besparelsen på videreuddannelsesområdet rammer bredt og dermed også driftstederne, som prioriterer løbende eftervidereuddannelse højt. Besparelsen på sfo-området på kr. på de børnerettede konti er problematisk, især fordi besparelsen vil ramme de udgifter, der er af kulturel art. Børnene i Ishøj er for de flestes vedkommende oplevelsesfattige. Børnene kender ikke kulturinstitutioner, som museer og børneteatre, kulturminder som statuer, gravhøje, skov og strand etc. og hvis ikke vi som sfo er påtager os den kulturelle opgave, er risikoen at de fortsætter som oplevelsesfattige. Den opgave har vi påtaget os i Vejlebro sfo og den vil vi meget gerne fortsætte med, men det bliver svært.

13 Kirkebækskolen Iben Goffmann MED ved Kirkebækskolen ønsker ikke at afgive særskilt høringssvar i forbindelse med Budget Frihjulet Bettina Green Kristensen Kommentarer ej modtaget. Børnehuset Universet Lotte W. Petersen MED-udvalget i Børnehuset Universet har på udvalgsmødet den 28. august 2012 drøftet budgetforslagene for budget 2013 og har følgende kommentar: Der er en general forståelse for den økonomiske situation som vi alle er berørt af i Kommunen. Pædagogernes tid til andet arbejde, er den tid som bliver brugt på mødeaktivitet, samarbejde med andre instanser så som PPR og familiecenteret, planlægning og skriftligt arbejde. Uddannelse er dygtiggørelse og udvikling. Ovenstående er højt prioriteret da det er med til at højne og udvikle vores pædagogiske faglighed. Besparelsen på institutionens åbningstid finder vi acceptabel, da vi i ydertiderne har færre børn. Generelt synes vi det er bekymrende at sparer på personaleressourcerne, da det vil resulterer i en forringelse af det pædagogiske arbejde. Børnehuset Troldebo Karina Alsted MED- udvalget i Børnehuset Troldebo har på udvalgets møde d. 29. august 2012 drøftet budgetforslagene for budget Da vi har forståelse for den svære økonomiske situation vi alle er berørt af, er der i udvalget en general forståelse for besparelserne på budgettet. Vi har dog følgende kommentarer: Besparelsen på åbningstiden i kommunens dagtilbud, er for os at se et acceptabelt sted at spare, da vi i vores børnehus har få børn i visse ydre tider. Og det er almindelig kendt blandt forældrene, at mange

14 andre kommuner har en kortere åbningstid. Vi oplever dog, at beløbet vi skal spare for en halv times mindre åbningstid er højt, da vi på nuværende tidspunkt bruger meget få personaleresurser i denne ydre tid. Besparelsen på pædagogernes tid til andet arbejde. Tiden til andet arbejde bruges til mødeaktivitet, som vi ser som væsentligt i forhold til at højne og vedligeholde det faglige miljø i vores børnehus. Der bruges ligeledes mange timer på skriftligt arbejde, i forbindelse med samarbejdet med PPR omkring flere af børnehusets børn. Generelt synes vi det er dybt bekymrende, at der skal spares på personaleresurserne da sådanne besparelser vil medføre en forringelse, i forhold til det daglige pædagogiske arbejde. Børnehuset Bøgely Grete Kirsten Jørgensen De foreslåede besparelser på daginstitutionsområdet, får alvorlige konsekvenser på den pædagogiske dagligdag. Reduktionen i åbningstiden står ikke mål med de personaletimer der skal spares. Tid til andet arbejde: besparelsen får store konsekvenser for den pædagogiske dokumentation, planlægningsarbejde og evalueringen. Besparelserne kan påvirke det psykiske arbejdsmiljø af flere årsager: Samme arbejdsopgaver for færre personaleressourcer. Store personlige økonomiske og psykiske konsekvenser for de kollegaer der sættes ned i tid. Dette kan i sidste ende føre til flere sygedage, hvilket allerede er et problem, da Ishøj kommune i forvejen ligger højest i fraværsstatistikkerne, i Danmark, i forhold til daginstitutionspersonale. Vi kender ikke Ishøjs kommunes andel af den 500 millioner kroners store pulje som de danske kommuner har fået fra statskassen til at styrke kvaliteten i daginstitutionerne.

15 Vi synes ikke at de besparelser der er på budget 2013 på daginstitutionsområdet, harmonerer med statens intentioner om at øge voksen tiden pr. barn i daginstitutionerne. Forældresamarbejdet kan lide overlast. Utilfredsheden blandt forældrene, der kræver kvalitet i hverdagen og forsvarligt opsyn med deres børn kan vokse. Forældrene forventer at der er tid til den daglige kommunikation om deres barn, dette kan blive svært at efterkomme fremover. Børnenes sikkerhed påvirkes, da der er færre personaleressourcer til at sikre forsvarligt opsyn. Dette kan være en stor bekymring, set i lyset af den store mediebevågenhed der er på netop dette område. Vedligeholdelse: Vi er en 40 år gammel institution, der har brug for en del vedligeholdelse. Besparelse på vedligeholdelse området frygter vi kan få fatale følger for børn og personales sikkerhed. Vuggestuen Gadekæret /Dagplejen Annelise Fagerlin I forslag til budget 2013 står at man vil fjerne tid til andet arbejde og nedskæring af åbningstiden. Denne nedskæring i personaletimer/ normering, vil betyde, at det vil være svært at få hverdagen til at hænge sammen, med alle de pædagogiske tiltag, som vi også gerne vil og skal. Endvidere kan man frygte et højere sygefravær grundet belastning af personalet. I omprioriteringskataloget , er der nævnt : Organisationsændringer konto 5 Dette ønsker MED-udvalget uddybet. Hvad og hvem drejer det sig om.? Børnehuset Ørnebo Irene Davidsen Børnehuset Ørnebo har haft Budget 2013 til høring d. 30 august Vel vidende at vi i Ishøj står overfor en økonomisk svær situation og i den henseende ser vores medansvar i at løse situationen bedst muligt, vil vi bidrage med følgende indsigelser og idé forsalg. Vi mener der bør spares på budget for eftermiddagsmad til børnehavebørn, frem for nedsættelse af åbningstiden, da en nedsættelse af

16 åbningstiden vil ramme, en i forvejen, stram normering. Ved i stedet at spare på eftermiddagsmad til børnehavebørn, kan vi frigive den pædagogiske ressource, som benyttes på forberedelse af eftermiddagsmad til børnehaverne. Den ressource kan bruges på andre pædagogiske opgaver, der ellers bliver udført for puljen af Tid til andet arbejde, hvilket der er forslag om at spare på. Uddannelsesmidler generelt for hele kommunen er en acceptabel besparelse, men med en ekstra besparelse på vores område, må vi udtrykke en bekymring for, at udviklingen på fagområdet bliver berørt. Vi vil påpege de gode resultater vi f.eks. har haft omkring udvikling af inkluderende dagtilbud og udvikling af viden og implementering af sprog og begrebs miljøer og Ishøj kommunes læsekanon, som forhåbentlig på sigt, bidrager til bedre resultater, helt ind i skole- og ungdomsuddannelses regi. I Ørnebos Medudvalg må vi udtrykke en undren og bekymring overfor den besparelse der ligger i Omprioriteringskataloget, de såkaldte organiseringsændringer i 2015 på kr. og hvad den indebærer? Dernæst må vi påpege at en besparelse på Vedligehold af kommunale bygninger, kan betyde en yderligere forringelse af budgettet for Ørnebo, så vel som andre dagtilbud. Vores pointe er at budgettet risikerer at skulle rumme en større egenudgift på vedligeholds kontoen, som ikke tydeligt kan læses i budgettet for dagtilbuddet. Vi vil som det sidste opfordre til at Ishøj kommune i højere grad satser på udvikling af miljøområdet som f.eks. solcelleenergi, på alle eksterne driftssteder. Børnehaven Peberkværnen / Støttepædagogkorpset Susanne Brandt MED udvalget i Peberkværnen har på vores møde den diskuteret omprioriteringskataloget. Kommunens økonomiske situation taget i betragtning, har vi ikke ændringsforslag til de udmeldte omprioriteringer. Dog vil vi gerne udtrykke en bekymring for, at vi som daginstitutionspersonale får svæ-

17 rere ved at nå fastlagte mål og arbejdsopgaver, når der hugges en hæl og klippes en tå i forhold til vores samlede lønsum. Tvillingehuset Marianne Gregersen Vi har forståelse for Ishøj Kommunes økonomiske situation, og at der skal spares på de kommende års budgetter. Vi foreslår at der kan kigges på eftermiddagsmaden for børnehaverne, da der kan være en besparelse at hente. Ved at skære i åbningstiden i institutionerne mener vi, der vil forekomme en forringelse af det pædagogiske arbejde, hvilket kan komme til at betyde større arbejdspres på medarbejderne. Vi mener at det kan blive en udfordring for personalet at fortsætte det høje serviceniveau, når der hvert år sker forringelser på budgettet. Regnbuen Vivi Heide I forhold til, at der skal findes besparelser på vores område, synes vi at det er en fornuftig løsning, at der skæres i åbningstiden med ½ time pr. uge og vi vil foreslå, at vi lukker om fredagen. Det vil være svært at finde tiden til andet arbejde, - hvis der skal sparres ca kr. Derfor foreslår Med udvalget, at forældrene selv tager eftermiddags mad/frugt med til børnene i børnehaven. Det giver måske ikke hele besparelsen, men det meste af den. Samtidig vil det lette pædagogernes arbejde, da de så ikke længere skal tilberede eftermiddags maden, der jo også består af andet end frugt og er tidskrævende at lave. Det er vores holdning, at det ikke er økonomisk forsvarligt, at der bruges store summer penge på at prioritere økologi, når man i stedet for kan købe de samme varer til en billigere pris. En besparelse på økologi vil ikke have indflydelse på vores pædagogiske kvalitet. Det vigtigste er, at vi fortsat opretholder en varieret sund kost. Femkanten Britt Ravnsted-Larsen Budgettet er gennemgået og taget til efterretning. Piletræet Jonna P. Nielsen Budgetindsigelser for 2013.

18 Personaleressourcer, tid til andet arbejde. Hvis der fortsat skal være kvalitet i Ishøjs daginstitutioner, er det ikke på personaleressourcerne der skal spares. Der har igennem de sidste år været mange besparelser, og det pædagogiske arbejde forringes. Mindre besparelsen på kost og beskæftigelse. Det vil være muligt at sparre lidt på disse områder. Vi kunne indføre delvis økologisk kost. Omkring beskæftigelsen er en af vores store udgifter bl.a. tur til Køge Ås, den vil vi kunne aflyse, dog med smerte da det er en god oplevelse for børnene og tilgodeser temaet fra læreplanerne natur og naturfænomener. Kursusmidler. Her vil vi kunne reducere vores pædagogiske dage. Hvert år har vi været på pædagogisk weekend, den kunne vikles og erstattes med aftenmøder. Det vil dog betyde at det sociale element i personalegruppen tilsidesættes, men det er fagligt vi har fokus på. Vi undrer os over at regeringens midler til bedre kvalitet i daginstitutionerne, øremærkes dels til implementering at IT i institutionerne og et analyse projekt omkring sygefraværet. Firkløveren Sussie Groset Det er med stor beklagelse at vi erfare at der skal spares på åbningstiden, og den pædagogiske tid til andet arbejde, samt kursusbudgettet. Det er en meget fornuftig prioritering at spare på frokost ordningen, da denne formodentlig vil blive nedstemt i Firkløveren, i lighed med for 2 år siden. Den samlede besparelse vil betyde at Firkløveren skal spare personaletimer, og at det vil gå ud over den faste normering. Vi har dog stor forståelse for at alle centre i kommunen skal være med til at spare i en krisetid. Vi vil gøre hvad vi kan for at denne nednormering ikke vil forringe servicen og vores pædagogiske arbejde i Firkløveren. Men vi er meget bekymrede for at vi ikke kan nå det pædagogiske arbejde med sprogstimulering og meget andet som vi ellers sætter højt. Trækronerne Helle Jensen Trækronernes MED-udvalg drøftede på udvalgets møde den 3. september 2012 Budget 2013 og overslagsårene samt udkastet til omprioriteringskataloget, og har følgende kommentarer: Der er en generel forståelse for budgettet set i lyset af kommunens økonomiske situation. MED- udvalget undrer sig over, at man vælger at kalder de udmeldte æn-

19 dringer i budgettet for omprioriteringer, når der reelt er tale om besparelser. Hvorfor ikke kalde tingene ved deres rette navn? Derudover er der følgende specifikke kommentarer til nogle af punkterne i omprioriteringerne: Besparelse på tid til andet arbejde, forslag BUU-CBU-09: MED-udvalget kan ikke se, at der i fremtiden skal bruges mindre tid til andet arbejde med baggrund i at de pædagogiske lærerplaner fremover skal udarbejdes / evalueres hvert andet år. Inklusionsprojektet kræver en del tid til andet arbejde. Normeringen udhules. Besparelse på åbningstiden, forslag BUU-CBU-10: En besparelse på åbningstiden vil få store konsekvenser. Ishøj Kommune er en pendlerkommune. Hovedparten af forældrene til børnene i Trækronerne arbejder udenfor kommunen, og er ofte udsat for forsinkelser i trafikken både på motorvej og på s-banen. Endvidere vil besparelsen kunne mærkes på personalenormeringen og igen få konsekvenser på det pædagogiske niveau. De svageste grupper, støttepædagogområdet, forslag BUU-CBU- 12: Medudvalget er bekymret for at den generelle nedprioritering på børneområdet, og specielt på de svageste børn. Det bliver sværere og sværere at se hvordan målene i Ishøj Kommunes børnepolitik skal kunne udmøntes. Hvordan skal børn og unge kunne bruge deres fulde potentiale og sejre i eget liv, når de ikke får grundlaget for det i de tidlige år og op gennem folkeskolen. Vi vil gerne henlede opmærksomheden på, at der lige siden inklusionsprojektets opstart har været meldt ud, at projektet og tankerne omkring inklusion ikke har skullet medføre besparelser men derimod om en anderledes og mere rummelig tankegang i forhold til børn i udsatte positioner. En reduktion af støttepædagogkorpset harmonerer ikke med disse udmeldinger. En reduktion af støttekorpset bør udelukkende hænge sammen med, at antallet af børn, der har brug for videregående støtte, er for nedadgående. Er dette tilfældet?

20 Konto kr. forslag BUU-CBU-08. Hvor og hvordan? Der er nævnt et beløb på kr. på konto 5, som en besparelse i CBU i Det skaber utryghed i personalegruppen når der er så stor en ubekendt i et budget, som der ikke er konkret formuleret. Hvad er i spil? Regeringen har tilført kommunerne penge til at gøre normeringerne bredere i daginstitutionerne. Medudvalget undrer sig over at de penge, der er meldt ud fra regeringen til bedre personalenormeringer på dagtilbudsområdet, ikke bruges til direkte forbedringer af normeringen. Derimod ser det ud til, at der skal bruges kr. skal bruges til en undersøgelse om sygefravær blandt det pædagogiske personale, og til at søsætte et af kvalitetsrapportens indsatsområder, pædagogisk IT, med kr. Ishøj kommune har fået tildelt 2,2 million kr. Men hvor skal resten af pengene, 1.1 million. kr., kanaliseres hen? Og hvordan ser det ud frem over? Børnehuset Elverhøj Winnie Lodberg Bechsgaard På daginstitutionsområdet er der allerede skåret ind til benet ved seneste sparerunder nu er I i gang med at skære i benet og ødelægge vores velfungerende institutioner. Vi beder jer nøje tage følgende faglige og økonomiske konsekvenser i betragtning; Ishøj kommune har opstillet gode visionære planer for hvordan børneområdet kan udvikle sig, men med besparelser på dette område igen og igen, bliver det en umulig opgave for de ansatte i daginstitutionerne, at levere et tilfredsstillende og professionelt udført pædagogisk arbejde, samt et godt og trygt miljø for både børn og borgere. Hvordan hænger det sammen med det Ishøj kommune sigter mod; At alle borgere bliver mødt med professionalisme og respekt, der tager udgangspunkt i den enkelte borgers behov. Hvis vi skal sikre de kommende generationer, så må vi investere i dette område. Vi må sørge for, at institutionerne har både tilstrækkelige og kvalificerede hænder. Vi bør også skabe rum for rekruttering og fastholdelse af medarbejdere, hvilket er med til at sikre kommunens fremdrift. Dette gøres ikke ved

21 at skære i området gang på gang. Besparelse på pædagogisk udvikling og kurser til personale indenfor daginstitutionsområdet; Da vi i Elverhøj haft en del langtidssygemeldinger både sidste år og dette år, vil det betyde, at vi ikke kan videreuddanne vores personale, hvis dette skal betales af eget budget. Dette vil betyde, at det bliver sværere at fastholde personalet i Elverhøj. Besparelse på budget til tid til andet arbejde til pædagogerne; Tid til andet arbejde er et af de områder hvor vi har brug for at styrkes. Det er en af de få muligheder pædagogerne har, for at forberede de daglige gøremål, som f.eks. fokusområderne; alle børn læser i Ishøj, samt vores læreplanstemaer. Tid til andet arbejde er en nødvendighed, for at kunne udføre et kvalificeret og tilfredsstillende arbejde. Pædagogerne ser dette som en anerkendelse af, at deres profession ikke længere ses som en opbevaringsforanstaltning, men et rum, hvor de kan skabe rammerne for børnenes udvikling ved hjælp af læring. Nedsættelse af åbningstid i kommunens dagtilbud fra 52,5 til 52 timer om ugen. Vi ved, at dette forslag fylder meget for netop Elverhøj, da Elverhøj er beliggende i landsbyen og der kun er det ene tilbud. Vi ved, at det for vores familier er vigtigt, at børnene følges ad fra dagtilbud til skole, hvilket betyder, at det for de fleste ikke er en mulighed at vælge et andet dagtilbud, et andet sted i kommunen. Ved at skære en halv time af åbningstiden, skærer man endnu engang ved personaletimer, og vi synes, at dette omprioriteringskatalog har mange skjulte besparelser på hænder. Vi opfordrer jer til at stoppe yderligere nedskæringerne på omsorg nu især for vores børns skyld, men også ud fra en økonomisk betragtning. Undersøgelser viser, at besparelser i dag bliver en større udgift i fremtiden, når prisen for den manglende omsorg for det enkelte barn skal betales op igennem uddannelsessystemet.

22 Samtidig skal det pointeres, at der i samfundet generelt, løbende er fokus på noget så basalt som sikkerhedsmæssig opsyn med børn. Hvordan praktiseres opsyn og dermed sikkerhed, når for stor arbejdsmængde og tidspres er daglige vilkår.

23 C:\Documents and Settings\ce.IKDOM.008\Local Settings\Temporary Internet Files\Content.Outlook\3FDN4W3D\Kommentarer til budget 2013 og overslagsårene.doc

Høringssvar til forslag om harmonisering af åbningstid i. 0-6 års-institutioner i Faxe Kommune

Høringssvar til forslag om harmonisering af åbningstid i. 0-6 års-institutioner i Faxe Kommune Høringssvar til forslag om harmonisering af åbningstid i 0-6 års-institutioner i Faxe Kommune 1 Vurdering af sagsfremstilling Det er vigtigt at understrege at vi i bestyrelsen ser dette forslag som et

Læs mere

Kommunens serviceramme er i budgetårene overskredet med ca. 50 mio. kroner.

Kommunens serviceramme er i budgetårene overskredet med ca. 50 mio. kroner. Skoleområdet Folkeskoler Stationsvej 36 3460 Birkerød Att.: skolechef Martin Tinning Sendt via mail til hd@rudersdal.dk Vedbæk, torsdag 18. august 2011 Høringssvar til Budget 2012-2015 Kommunens serviceramme

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. og 4. Afdeling Distriktssamarbejdet om børn og unge Tlf. 8940 2000 - Epost DSA@aarhus.dk

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. og 4. Afdeling Distriktssamarbejdet om børn og unge Tlf. 8940 2000 - Epost DSA@aarhus.dk ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. og 4. Afdeling Distriktssamarbejdet om børn og unge Tlf. 8940 2000 - Epost DSA@aarhus.dk INDSTILLING Til Århus Byråd Den 23. marts 2005 via Magistraten Tlf. Nr.: 8940 5858

Læs mere

Høringssvar vedrørende spareforslag 2016-2019

Høringssvar vedrørende spareforslag 2016-2019 Høringssvar vedrørende spareforslag 2016-2019 ÅFO anbefaler byrådet at forkaste de spareforslag, som forringer kvaliteten yderligere i vores dagtilbud, SFOer og klubber. Forslagene om tidlig børnehavestart,

Læs mere

22 juni 2015 Frivillighedsrådets bemærkninger til forslag om NY SOCIALPOLITIK

22 juni 2015 Frivillighedsrådets bemærkninger til forslag om NY SOCIALPOLITIK 22 juni 2015 Frivillighedsrådets bemærkninger til forslag om NY SOCIALPOLITIK Til Social- og Arbejdsmarkedsudvalget, Viborg Kommune Frivillighedsrådet repræsenterer mere end 100 foreninger, der har det

Læs mere

Årsberetning for Skolebestyrelsen

Årsberetning for Skolebestyrelsen Årsberetning for Skolebestyrelsen 2014 Skolebestyrelsen på Blovstrød Skole udsender hvert år en årsberetning, der kort beskriver de væsentligste sager og temaer fra året der gik. Skolebestyrelsen ved Blovstrød

Læs mere

Læsepolitikken omfatter alle elever også elever i specialklasserækkerne. Bilaget gøres tydeligere De nationale test skal indføres i skemaet, bilag 1.

Læsepolitikken omfatter alle elever også elever i specialklasserækkerne. Bilaget gøres tydeligere De nationale test skal indføres i skemaet, bilag 1. Notat Læsepolitik for Frederiksberg Kommune oversigt over ændringsforslag i høringssvar Skole/organisation Kommentar Forvaltningens bemærkninger Rettelse Søndermarkskolen Skolebestyrelsen finder positivt,

Læs mere

Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune

Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune Børn og Unge Januar 2014 Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune Det er vigtigt, at der er en klar defineret lokalpolitisk ramme for implementering af den nye skolereform.

Læs mere

Høringssvar til Økonomiudvalget ifm. Drøftelse af budget 2016 med særligt fokus på planlagt 1% besparelse på konto 6

Høringssvar til Økonomiudvalget ifm. Drøftelse af budget 2016 med særligt fokus på planlagt 1% besparelse på konto 6 Høringssvar til Økonomiudvalget ifm. Drøftelse af budget 2016 med særligt fokus på planlagt 1% besparelse på konto 6 Medarbejderne i CenterMED i Center for familie, ønsker i lighed med tidligere år at

Læs mere

Roskilde, d. 17. maj 2011 Notat fra Dagplejens Forældrebestyrelse vedrørende Dagplejeressourcen input til evaluering af Ressourcemodellen.

Roskilde, d. 17. maj 2011 Notat fra Dagplejens Forældrebestyrelse vedrørende Dagplejeressourcen input til evaluering af Ressourcemodellen. Roskilde, d. 17. maj 2011 Notat fra Dagplejens Forældrebestyrelse vedrørende Dagplejeressourcen input til evaluering af Ressourcemodellen. 1. Dagplejen hvorfor er den så speciel og så vigtig? Hvad tilbyder

Læs mere

Høringssvar fra HK Klubben til Budget 2014.

Høringssvar fra HK Klubben til Budget 2014. Klub 7072 startet den 20. januar 1934 Høringssvar fra HK Klubben til Budget 2014. I 2. budgetopfølgning for 2013 beskrives, at der er indarbejdet en forventning til omstilling og innovation af kommunens

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget

Børne- og Undervisningsudvalget 11. december 2013 Børne- og Undervisningsudvalget Referat Møde: 11. december 2013 kl. 16:30 Sted: Mødelokale 2A / Bad Salzungen Side 1 af 15 Pkt. Side 121 Meddelelser fra formanden 3 122 Meddelelser fra

Læs mere

Bilag 1.2.A Pædagogisk bæredygtighed Kvalitet og læring i Dagtilbud

Bilag 1.2.A Pædagogisk bæredygtighed Kvalitet og læring i Dagtilbud Bilag 1.2.A Pædagogisk bæredygtighed Kvalitet og læring i Dagtilbud Nøglen til succes ligger i høj grad i de tidlige år af børns liv. Vi skal have et samfund, hvor alle børn trives og bliver så dygtige,

Læs mere

Tilsynsrapport, Piletræet, 2009

Tilsynsrapport, Piletræet, 2009 Kapitel 1: Indledning... 2 Lovgivning og målsætning... 2 Faktuelle oplysninger... 2 Kapitel 2: Tilsynets helhedsindtryk... 3 Kapitel 3: Relationer... 3 Kapitel 4: Pædagogisk praksis... 3 Kapitel 5: Ledelse...

Læs mere

Bedre forhold for børn og voksne med handicap

Bedre forhold for børn og voksne med handicap BUDGETFORSLAG FRA SF Bedre forhold for børn og voksne med handicap - Aarhus Kommune bruger langt færre penge på børn og voksne med handicap, end mange andre kommuner. Det kan Aarhus Byråd ganske enkelt

Læs mere

Omlægning af Dagplejen NordVest og Dagplejen SydØst

Omlægning af Dagplejen NordVest og Dagplejen SydØst Omlægning af Dagplejen NordVest og Dagplejen SydØst sendt i høring på møde i Udvalget for Børn og Unge d. 3. februar 2015 Høringsperiode: 4. februar 2. marts 2015 Liste over høringssvar: Nr. Høringssvar

Læs mere

Vision for læring og dannelse - for de 0-18-årige i Svendborg Kommune. Svendborg Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik frem mod 2017

Vision for læring og dannelse - for de 0-18-årige i Svendborg Kommune. Svendborg Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik frem mod 2017 der er gældende for folkeskolen i Svendborg Kommune Vision for læring og dannelse - for de 0-18-årige i Svendborg Kommune Svendborg Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik frem mod 2017 Vision, formål

Læs mere

Sammenskrivning af høringssvar

Sammenskrivning af høringssvar 29/5-09 Nedenstående skal ses i sammenhæng med materialet Sammenskrivning af øvrige besparelsesforslag og statusbeskrivelser 12/5-09 Analyseområder Hjemmep lejen Pleje-cent re Højere BTP/ optimering Hjemmeplejen

Læs mere

SKOLEPOLITIK 2014-2018

SKOLEPOLITIK 2014-2018 SKOLEPOLITIK 2014-2018 Vedtaget af Slagelse Byråd 24. februar 2014 Indledning Folkeskolen står overfor en række udfordringer både nationalt og lokalt i Slagelse Kommune. På baggrund af folkeskolereformen

Læs mere

Kommentarer fra socialområdet til Budget 2012 og overslagsårene

Kommentarer fra socialområdet til Budget 2012 og overslagsårene Direktionssekretariatet Personale og Udvikling Kommentarer fra socialområdet til Budget 2012 og overslagsårene NB! I bilaget er der fra de indkomne kommentarer uddraget opmærksomheds punkter, som mulige

Læs mere

Evaluering af ressourcepædagoger

Evaluering af ressourcepædagoger Dagtilbud Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 kommunen@roskilde.dk sikkerpost@roskilde.dk www.roskilde.dk Evaluering af ressourcepædagoger Evalueringen tager udgangspunkt i den politiske

Læs mere

Alle børn og unge er en del af fællesskabet

Alle børn og unge er en del af fællesskabet Alle børn og unge er en del af fællesskabet Herning Kommunes Inklusionsstrategi PIXIUDGAVE Til forældre Forskning har vist, at forskellighed i børnegruppen skaber et markant bedre udviklings- og læringsgrundlag

Læs mere

Sammenfatning af Høring vedr. fremtidig organisering af Pædagogisk Psykologisk Rådgivning

Sammenfatning af Høring vedr. fremtidig organisering af Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Sammenfatning af Høring vedr. fremtidig organisering af Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Høringen er udsendt til: KLF, BUPL, FOA, Socialrådgiverforeningen, Psykolog Foreningen, institutioner, skoler,

Læs mere

Pædagogisk faglighed. Pædagogiske og professionelle kompetencer for de pædagogiske medarbejdere i Dagtilbud

Pædagogisk faglighed. Pædagogiske og professionelle kompetencer for de pædagogiske medarbejdere i Dagtilbud Pædagogisk faglighed Pædagogiske og professionelle kompetencer for de pædagogiske medarbejdere i Dagtilbud Hovedopgaven for de pædagogiske medarbejdere i Dagtilbud er, at fremme trivsel, sundhed, udvikling

Læs mere

Center for Børn og Undervisning Den 5.september 2007 ASH (udtalelserbudget08) Udtalelser til budget 2008

Center for Børn og Undervisning Den 5.september 2007 ASH (udtalelserbudget08) Udtalelser til budget 2008 Institutioner Skoler m.m. Ishøj Skole og Samarbejdsudvalg Vibeholmskolen Gildbroskolen Udtalelser Positivt at der afsættes midler til SFO-indskolingshus. Forventer at blive taget med på råd ved udbygningen.

Læs mere

VIRKSOMHEDSPLAN FOR FREDERIKSBERG DAGPLEJE

VIRKSOMHEDSPLAN FOR FREDERIKSBERG DAGPLEJE VIRKSOMHEDSPLAN FOR FREDERIKSBERG DAGPLEJE 2014-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE 2 FREDERIKSBERG DAGPLEJE 3 DAGPLEJENS KERNEYDELSER 3 DAGPLEJENS ÅBNINGSTIDER 4 LUKKEDAG 5 GRUNDLAGET FOR FREDERIKSBERG

Læs mere

NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Højgårdskolen

NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Højgårdskolen NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Højgårdskolen 1. Indledning Højgårdskolen søger ny viceskoleleder med tiltrædelse 1. maj 2016. Stillingen annonceres i Job Midt/Vest og på www.herning.dk med

Læs mere

Rapport vedr. anmeldt tilsyn Bryggergården.

Rapport vedr. anmeldt tilsyn Bryggergården. Rapport vedr. anmeldt tilsyn Bryggergården. Rapporten er udarbejdet med en fremstilling af dialogoplysninger fra 2 plejepersonaler fra henholdsvis afdeling A og B og gruppeleder, samt gennemført dialogmøde

Læs mere

Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune

Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune Børn og Unge 20. november 2013 Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune Det er vigtigt, at der er en klar defineret lokalpolitisk ramme for implementering af den nye

Læs mere

REBILD KOMMUNE. REFERAT Økonomiudvalget. Mødedato: Torsdag den 25-06-2009. Mødetidspunkt: 16:00. Sted: Byrådssalen, Terndrup Rådhus.

REBILD KOMMUNE. REFERAT Økonomiudvalget. Mødedato: Torsdag den 25-06-2009. Mødetidspunkt: 16:00. Sted: Byrådssalen, Terndrup Rådhus. Mødedato:. Mødetidspunkt: 16:00. Sted: Byrådssalen, Terndrup Rådhus. Møde slut: 16:45 REFERAT Indholdsfortegnelse Side 1. Opfølgning på temadag for Byrådet den 11. juni 2009 2 2. Ændret anvendelse af Torvet

Læs mere

Læseplan for sprog og læsning

Læseplan for sprog og læsning Læseplan for sprog og læsning OPSUMMERING AF SAMLET LÆSEPLAN i Ishøj Kommune DEL 1 Ishøj Kommune 1 1. INDLEDNING Ishøj Kommune sætter med Succes for alle også et særligt fokus på børns sproglige udvikling

Læs mere

INPUT TIL TEMADRØFTELSE

INPUT TIL TEMADRØFTELSE INPUT TIL TEMADRØFTELSE En ny folkeskole I juni 2013 blev der indgået en politisk aftale, som lægger op til et fagligt løft af folkeskolen og til øget mål- og resultatstyring. Samtidig er der vedtaget

Læs mere

HANDLEPLAN FOR INKLUSION I KRUDTUGLEN

HANDLEPLAN FOR INKLUSION I KRUDTUGLEN HANDLEPLAN FOR INKLUSION I KRUDTUGLEN Indhold Handleplan for inklusion i Krudtuglen... 2 Sammenhæng... 2 Definition af inklusion.... 2 Område Skovvang... 3 Overordnede principper... 3 Aktører.... 4 Metoder...

Læs mere

Kvalitetsrapport 2008/2009. Over Jerstal Skole Haderslev Kommune 2008-09

Kvalitetsrapport 2008/2009. Over Jerstal Skole Haderslev Kommune 2008-09 Kvalitetsrapport 2008/2009 Over Jerstal Skole Haderslev Kommune 2008-09 1 Indholdsfortegnelse. Side 3. Kapitel 1. Resumé med konklusioner. Side 4. Kapitel 2. Tal og tabeller Side 5. Kapitel 3 Fagligt niveau

Læs mere

Målopfyldelser 2006 for kontraktstyrede virksomheder på Skoleudvalgets område 559459

Målopfyldelser 2006 for kontraktstyrede virksomheder på Skoleudvalgets område 559459 Pkt.nr. 23 Målopfyldelser 2006 for kontraktstyrede virksomheder på Skoleudvalgets område 559459 Indstilling: Skole og Kulturforvaltningen indstiller til Skoleudvalget, Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Gæste-dagplejen D a g p lejen Odder Ko Brugerundersøgelse 2006

Gæste-dagplejen D a g p lejen Odder Ko Brugerundersøgelse 2006 Gæste-dagplejen Dagplejen Odder Kommune Brugerundersøgelse 2006 Undersøgelsen af gæstedagplejeordningen er sat i gang på initiativ af bestyrelsen Odder Kommunale Dagpleje og er udarbejdet i samarbejde

Læs mere

Kvalitetsrapport 2010

Kvalitetsrapport 2010 Kolding Kommunale Skolevæsens Kvalitetsrapport 20 Skoleåret 2009- Delrapport fra Sdr. Bjert Centralskole ved Lars Andersen KONKLUSIONER KVALITETSSIKRING AF ELEVERNES UDBYTTE Vi har altid opmærksomheden

Læs mere

Plan for Dagplejens fremtid - analyse

Plan for Dagplejens fremtid - analyse Børn og Kultur Daginstitutioner Sagsnr. 229411 Brevid. 1634337 Ref. HEMC Dir. tlf. 46 31 40 68 hellemc@roskilde.dk Plan for Dagplejens fremtid - analyse 14. marts 2013 1. Indledning Notatet indeholder

Læs mere

Masterplan for Kvalitet og Læringsmiljøer i Fremtidens Dagtilbud i Halsnæs Kommune. Børn unge og læring

Masterplan for Kvalitet og Læringsmiljøer i Fremtidens Dagtilbud i Halsnæs Kommune. Børn unge og læring Masterplan for Kvalitet og Læringsmiljøer i Fremtidens Dagtilbud i Halsnæs Kommune Børn unge og læring 2014 Indholdsfortegnelse Kapitel 1 Mål og formål med Masterplan for kvalitet og læringsmiljøer i Fremtidens

Læs mere

Præsentation af Nordlyset. Personalet. Mål for Personalet

Præsentation af Nordlyset. Personalet. Mål for Personalet Præsentation af Nordlyset Nordlyset er en kommunal børnehave Vi har en basis normering til 25 børnehavebørn i alderen 3-6 år og 5 småbørn i alderen 2,6-3 år. Vi har ind imellem dagplejebørn i gæstepleje.

Læs mere

Lær det er din fremtid

Lær det er din fremtid Skolepolitiske mål 2008 2011 Børn og Ungeforvaltningen den 2.1.2008 Lær det er din fremtid Forord Demokratisk proces Furesø Kommune udsender hermed skolepolitik for perioden 2008 2011 til alle forældre

Læs mere

Høringssvar vedr. budget 2015.

Høringssvar vedr. budget 2015. Skuldelev, d. 22/9 2014. Til Byrådet Høringssvar vedr. budget 2015. Bestyrelsen ved Skuldelev skole har nærlæst høringsmaterialet og har følgende kommentarer. Hvorfor ødelægge et velfungerende læringsmiljø?

Læs mere

Høringssvar fra MED-udvalget ved Halsnæs Heldagsskole vedrørende forslag til Omlægning af dagbehandling til en mere fleksibel model.

Høringssvar fra MED-udvalget ved Halsnæs Heldagsskole vedrørende forslag til Omlægning af dagbehandling til en mere fleksibel model. Halsnæs Heldagsskole Industrivej 17 3390 Hundested Skole og Kultur Stab Telefon 8882 8200 Fax 16. august 2012 Høringssvar fra MED-udvalget ved Halsnæs Heldagsskole vedrørende forslag til Omlægning af dagbehandling

Læs mere

Aftale 2013. Børnehavens navn

Aftale 2013. Børnehavens navn Aftale 2013 Børnehavens navn Jammerbugt kommune Harriet Meisner Søren Brink Tine Hedemann Tjell Børnechef Udvalgsformand Aftaleholder Aftalen gælder for 2013-1 - 1.0 Introduktion til aftalestyring Aftalestyring

Læs mere

Slagelse Kommunes børne- og ungepolitik 2014-2017

Slagelse Kommunes børne- og ungepolitik 2014-2017 Slagelse Kommunes børne- og ungepolitik 2014-2017 Børn, Unge og Familie 2013 Slagelse Kommunes børne- og ungepolitik 2014-2017 - Alle børn og unge har ret til et godt liv Alle børn og unge har ret til

Læs mere

Kolding Kommune Børneområdet. Kvalitetsrapport for Tusindfryd 2013. Leder: Marianne de Place

Kolding Kommune Børneområdet. Kvalitetsrapport for Tusindfryd 2013. Leder: Marianne de Place Kolding Kommune Børneområdet Kvalitetsrapport for Tusindfryd 23 Leder: Marianne de Place Talfakta Antal børn total Antal børn i børnehave Antal børn i vuggestue Herunder antal børn i specialgruppe 77 77

Læs mere

Kvalitetsrapport 2011

Kvalitetsrapport 2011 Kolding Kommunale Skolevæsens Kvalitetsrapport 11 Skoleåret 1-11 Delrapport fra 11 ved skoleleder Kedda Jakobsen KONKLUSIONER KVALITETSSIKRING AF ELEVERNES UDBYTTE Gennemsnittet er højnet betydeligt i

Læs mere

Udkast til Tidlig indsats og inklusion på dagtilbudsområdet Bornholm

Udkast til Tidlig indsats og inklusion på dagtilbudsområdet Bornholm Udkast til Tidlig indsats og inklusion på dagtilbudsområdet Bornholm Børn og skole 2010 1 Indledning:...3 Projekter og tiltag i forhold til børn med særlige behov...3 Børne- og ungepolitik Bornholms Regionskommune...3

Læs mere

Dagtilbudspolitik 2016-2019

Dagtilbudspolitik 2016-2019 Godkendt af Byrådet i Greve Kommune den 23. november 2015 Dagtilbudspolitik 2016-2019 Forord I Greve Kommune skal vi have dagtilbud, hvor børn trives og er glade. Dagtilbuddene skal fremme børnenes læring

Læs mere

Hans Rømer Skolens skolebestyrelse afholder møde Tirsdag 20-8-2013 kl. 19.00 20.30 i Aaker BEMÆRK NYT MØDESTED Dagsorden

Hans Rømer Skolens skolebestyrelse afholder møde Tirsdag 20-8-2013 kl. 19.00 20.30 i Aaker BEMÆRK NYT MØDESTED Dagsorden Hans Rømer Skolens skolebestyrelse afholder møde Tirsdag 20-8-2013 kl. 19.00 20.30 i Aaker BEMÆRK NYT MØDESTED Dagsorden Beslutningsprotokol Deltagere: Navn David Hunt Morten Enni Cathrine Ingildsen Roar

Læs mere

Det blå værelse - Rådhuset

Det blå værelse - Rådhuset Center for Sundhed og Omsorg Ældrerådet Referat fra møde i Ældrerådet mandag den 30. maj 2016, kl. 09.00-12.00. Det blå værelse - Rådhuset Deltagere: Per Thordal, Vagn Carlsen, Carsten Lind Olsen, Anne

Læs mere

Hovedrapport - daginstitutioner Forældretilfredshed 2010. Brugerundersøgelse af dagtilbud i Favrskov Kommune

Hovedrapport - daginstitutioner Forældretilfredshed 2010. Brugerundersøgelse af dagtilbud i Favrskov Kommune Brugerundersøgelse af dagtilbud i Favrskov Kommune Indholdsfortegnelse Introduktion til undersøgelsen...3 Sammenfatning...4 Samlet tilfredshed...5 Samlet tilfredshed på tværs af institutionerne...6 Barnets

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Børne- og Ungepolitik Ringsted Kommune Indledning Byrådet i Ringsted har vedtaget en samlet børne- og ungepolitik som gælder alle de kommunale institutioner, der har kontakt med børn og unge samt deres

Læs mere

I Assens Kommune lykkes alle børn

I Assens Kommune lykkes alle børn I Assens Kommune lykkes alle børn Dagtilbud & Skole - Vision 0-18 år frem til 2018 I Assens Kommune har vi en vision for Dagtilbud & Skole. Den hedder I Assens Kommune lykkes alle børn og gælder for børn

Læs mere

tænketank danmark - den fælles skole

tænketank danmark - den fælles skole NYHEDSBREV NR. 20 SOMMER 16 tænketank danmark - den fælles skole INDHOLD Nyt fra bestyrelsen Nyt fra bestyrelsen Indlæg fra Elisa Bergmann, BUPL Indlæg fra Mette Witt-Hagensen, Skole og Forældre Indlæg

Læs mere

Referat d. 9. april 2015. Fællesbestyrelsen

Referat d. 9. april 2015. Fællesbestyrelsen Referat d. 9. april 2015 Møde : 07, skoleåret 20142015 Sted : Allingåbroskolen, lokale 06 Den : 15. april 2015 Tidsrum : Kl. 18.3020.30 Birte Kjeldsen Fællesbestyrelsen Hilde Marie Søgaard Jan Salling

Læs mere

Skolelederens beretning forældrekredsmødet 2010

Skolelederens beretning forældrekredsmødet 2010 Skolelederens beretning forældrekredsmødet 2010 Den 1. juli 2009 oprettede skolen egen børnehave for 3 6 årige børn i henhold til 36a i Lov om Frie Grundskoler m.v. Baggrunden herfor var både et stort

Læs mere

Notat. Dato: 26. august 2013 Sagsnr.: 2013-007997-19. Intentioner og rammesætning af folkeskolereformen i Middelfart kommune

Notat. Dato: 26. august 2013 Sagsnr.: 2013-007997-19. Intentioner og rammesætning af folkeskolereformen i Middelfart kommune Skoleafdelingen Middelfart Kommune Anlægsvej 4 5592 Ejby www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte 8888 5325 Fax +45 8888 5501 Dato: 26. august 2013 Sagsnr.: 2013-007997-19 Pia.Werborg@middelfart.dk

Læs mere

Valgprogram 2013-2017

Valgprogram 2013-2017 Valgprogram 2013-2017 Sammen om forandring Vi mærker det allerede nu, men også efter krisen vil meget forandre sig. Forudsætningerne for kommunens virke vil blive anderledes. Måden, kommunen skal arbejde

Læs mere

Information 19.05.2009 1. sektion Side 2 / 3 780 ord artikel-id: e18633d5 Ledende artikel: Mavepine

Information 19.05.2009 1. sektion Side 2 / 3 780 ord artikel-id: e18633d5 Ledende artikel: Mavepine Information 19.05.2009 1. sektion Side 2 / 3 780 ord artikel-id: e18633d5 Ledende artikel: Mavepine Børnene overlades i alt for høj grad til sig selv i daginstitutionerne. Min vurdering er, at det kommer

Læs mere

Økonomiudvalget. Resume og høringssvar

Økonomiudvalget. Resume og høringssvar Økonomiudvalget Resume og høringssvar Budget 2014-2017 Resume: Fra ledelsesområdet Visitation Handicap og psykiatri og Ydelsen, kontanthjælp, MED udvalget på sygedagpenge/fleksjob området og centerstaben

Læs mere

Tilsynsnotat Rudme Friskoles børnehave

Tilsynsnotat Rudme Friskoles børnehave Tilsynsnotat Rudme Friskoles børnehave Faaborg-Midtfyn Kommune skal ifølge lovgivningen føre tilsyn i kommunens dagtilbud og dagpleje. Tilsynsforpligtelsen retter sig både mod det indholdsmæssige i tilbuddene

Læs mere

Referat fra mødet i Børne- og Uddannelsesudvalget. (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Meldahls Rådhus Herredets Tingstue

Referat fra mødet i Børne- og Uddannelsesudvalget. (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Meldahls Rådhus Herredets Tingstue Referat fra mødet i Børne- og Uddannelsesudvalget (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Mødedato: Mandag den 14. december 2015 Mødested: Meldahls Rådhus Herredets Tingstue Mødetidspunkt: Kl. 9:00-13:00 Medlemmer:

Læs mere

Notat. Århus Kommune. Den 27. januar 2010

Notat. Århus Kommune. Den 27. januar 2010 Notat Emne Til Kopi til Bilag 1. Udkast til Rammer for Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Århus Kommune Nils Petersen, Ole Kiil Jacobsen, Charlotte Groftved Ole Ibsen og Simon Calmar Andersen Den 27.

Læs mere

Høringssvar fra Social- og ældreområdets MED-udvalg samt Ældre- og Handicapråd administrationens svar tilføjet

Høringssvar fra Social- og ældreområdets MED-udvalg samt Ældre- og Handicapråd administrationens svar tilføjet Høringssvar fra Social- og ældreområdets MED-udvalg samt Ældre- og Handicapråd administrationens svar tilføjet Knudepunktet Høringssvar Administrationens svar Køretiden på 60 minutter er uændret i forhold

Læs mere

Lighed & socialt ansvar

Lighed & socialt ansvar Lighed & socialt ansvar Lønpolitik I Møllehuset har vi altid arbejdet ud fra forskellighed og har haft stor åbenhed omkring dette. Vores interne lønpolitik har vi udarbejdet i fællesskab mellem ledelse

Læs mere

Rådhus 2015. Direktionen. Udviklings- og effektiviseringsstrategi for administrationen

Rådhus 2015. Direktionen. Udviklings- og effektiviseringsstrategi for administrationen Udviklings- og effektiviseringsstrategi for administrationen Rådhus 2015 Projektbeskrivelse Direktionens udviklings- og effektiviseringsstrategi har til formål at effektivisere den administrative drift

Læs mere

UDSKRIFT. Sundheds- og forebyggelsesudvalget. Tirsdag den 6. marts 2007 kl. 16.30. Tandklinikken på Marienlystskolen

UDSKRIFT. Sundheds- og forebyggelsesudvalget. Tirsdag den 6. marts 2007 kl. 16.30. Tandklinikken på Marienlystskolen UDSKRIFT Sundheds- og forebyggelsesudvalget Tirsdag den 6. marts 2007 kl. 16.30 Tandklinikken på Marienlystskolen Mødedeltagere: Allan Madsen, Pia Adelsteen, Carsten Cederholm, Grethe Olsen, Bente Nielsen

Læs mere

Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016

Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016 Hvidovre 2012 sag: 11/54709 Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016 Fælles ansvar for vores børn. Hvidovre Kommune vil i fællesskab med forældre skabe de bedste

Læs mere

Tjek. lønnen. Et værktøj til at undersøge lokal løndannelse og ligeløn på offentlige arbejdspladser. 2007 udgave Varenr. 7520

Tjek. lønnen. Et værktøj til at undersøge lokal løndannelse og ligeløn på offentlige arbejdspladser. 2007 udgave Varenr. 7520 Tjek lønnen Et værktøj til at undersøge lokal løndannelse og ligeløn på offentlige arbejdspladser 2007 udgave Varenr. 7520 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Teknisk introduktion... 4 Indledning... 5 Introduktion

Læs mere

Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser.

Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser. Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser. Astrid Lindgren 1 1. Indledning Dette er Ringsted Kommunes sprog- og læsestrategi

Læs mere

Anmeldt dialogbaseret tilsyn i Bornholms Regionskommune 2014

Anmeldt dialogbaseret tilsyn i Bornholms Regionskommune 2014 Anmeldt dialogbaseret tilsyn i Bornholms Regionskommune 2014 Børnehus: Skovbørnehaven, Vibegårdsvej 14, 3700 Rønne, telefon: 56 95 01 50 Dato for tilsynsbesøg: 12. november 2014 Forrige tilsynsbesøg: 11.

Læs mere

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Indenrigs- og Socialministeriet International J.nr. 2009-5121 akj 28. oktober 2009 Samlenotat om EU-Komissionens forslag om et europæisk

Læs mere

Tilsynsenhedens Årsrapport 2013. Center for børn og forebyggelse Plejefamilier

Tilsynsenhedens Årsrapport 2013. Center for børn og forebyggelse Plejefamilier TILSYNSENHEDEN Tilsynsenhedens Årsrapport 2013 Center for børn og forebyggelse Plejefamilier Afdelingsleder Pia Strandbygaard Tilsynsførende Else Hansen Tilsynsførende Dorthe Noesgaard Tilsynsførende Joan

Læs mere

Attraktive dag-, fritids- og klubtilbud

Attraktive dag-, fritids- og klubtilbud Budgetforslag 2016 Attraktive dag-, fritids- og klubtilbud Børn og forældre efterspørger mere fleksibilitet, længere åbningstid og mere aktive dag-, fritids- og klubtilbud. Børne- og Ungdomsudvalget ønsker,

Læs mere

UDVALGET FOR BØRN OG UNGE REDUKTIONSBLOKKE 16.03.2010, revideret 23.03.2010

UDVALGET FOR BØRN OG UNGE REDUKTIONSBLOKKE 16.03.2010, revideret 23.03.2010 3.00 Skoler 1.000 kr. 2010 2011 2012 2013 Sejladsprojektet -79-189 -189-189 Færdselsskolen -68-164 -164-164 Vindebyøre Lejrskole -123-294 -294-294 Juniorklubber -552-432 -422-207 Undervisningsassisteneter

Læs mere

Dette notat omhandler en udvidet og mere fokuseret mønsterbryderindsats, som den kan se ud i Frederiksberg Kommunes daginstitutioner i 2016.

Dette notat omhandler en udvidet og mere fokuseret mønsterbryderindsats, som den kan se ud i Frederiksberg Kommunes daginstitutioner i 2016. Notat 11. november 2015 J.nr.: 28.09.00-P20-1-15 Dagtilbudsafdelingen Mønsterbryderindsats 2016 - beskrivelse af indsatsområder Dette notat omhandler en udvidet og mere fokuseret mønsterbryderindsats,

Læs mere

Evidens er mere for mindre på en klog måde CASE HERNING KOMMUNE OM STRATEGI OG ORGANISERING

Evidens er mere for mindre på en klog måde CASE HERNING KOMMUNE OM STRATEGI OG ORGANISERING Evidens er mere for mindre på en klog måde CASE HERNING KOMMUNE OM STRATEGI OG ORGANISERING Chef for Center for Børn og forebyggelse Preben Siggaard Formand for Børne- og Familieudvalget Dorthe West Evidenskoordinator

Læs mere

Budgetoplæg ved 1. behandling af Odense Kommunes budget for 2014 den 18. september 2013

Budgetoplæg ved 1. behandling af Odense Kommunes budget for 2014 den 18. september 2013 Enhedslisten Odense Byrådsgruppen Per Berga Rasmussen Egilsvej 54, 5210 Odense NV. Tlf. 20 97 32 55 E-mail: pbra@odense.dk Budgetoplæg ved 1. behandling af Odense Kommunes budget for 2014 den 18. september

Læs mere

I Haderslev Idrætsråd er vi meget glade for at samarbejdet med NORDEA, som gør det muligt at prisen også får et økonomisk indhold.

I Haderslev Idrætsråd er vi meget glade for at samarbejdet med NORDEA, som gør det muligt at prisen også får et økonomisk indhold. Haderslev Idrætsråd Nyhedsbrev september 2012 Årets bredde-idrætsforening Bestyrelsen i HIR har fundet årets bredde idrætsforening. Der var indkommet 13 meget fornemme og velbegrundede indstillinger til

Læs mere

Du skal være optaget af hvad der interesser børnene og hvordan børn lærer på forskellige måder. Du skal have læring for øje i de små ting der sker.

Du skal være optaget af hvad der interesser børnene og hvordan børn lærer på forskellige måder. Du skal have læring for øje i de små ting der sker. En eventyrlig begyndelse. Nu skal jeg fortælle dig en historie, som jeg har hørt, da jeg var lille, og hver gang jeg siden har tænkt på den, synes jeg at den blev meget kønnere; for det går med historier

Læs mere

Vores fundament. Miljø og Teknik. Randers Kommune

Vores fundament. Miljø og Teknik. Randers Kommune Vores fundament Miljø og Teknik Randers Kommune I efteråret 2009 har vi arbejdet med at skabe et nyt fælles fundament for Miljø og Teknik. Ambitionen har været at skabe en klar retning for vores fremtidige

Læs mere

Driftsaftale BLÅMUSLINGEN

Driftsaftale BLÅMUSLINGEN Driftsaftale med puljeinstitutionen BLÅMUSLINGEN Aftalen: Tillæg til Driftsaftale - side 8-15 - med puljeinstitutionen Blåmuslingen er godkendt i Børn & Familieudvalget xx/xx 2014 Telefon 76 16 16 16 b-k@esbjergkommune.dk

Læs mere

FAGPOLITIK A. Temaer, der er væsentlige for vores område, skal være synlige i den politiske debat.

FAGPOLITIK A. Temaer, der er væsentlige for vores område, skal være synlige i den politiske debat. FAGPOLITIK A. Temaer, der er væsentlige for vores område, skal være synlige i den politiske debat. Det betyder, at tillidsrepræsentanten er kandidat til næstformandsposten i MED-udvalget. er kandidat som

Læs mere

Indkaldelse til bestyrelsesmøde d. 27.8.14. Tidspunkt: 18.30 21.30. Sted: Børnehaven. Forplejning: Nicklas (afbud) Afbud: Joan ( p.g.

Indkaldelse til bestyrelsesmøde d. 27.8.14. Tidspunkt: 18.30 21.30. Sted: Børnehaven. Forplejning: Nicklas (afbud) Afbud: Joan ( p.g. Hjerm dagtilbud d. 20.8.2014. Indkaldelse til bestyrelsesmøde d. 27.8.14 Tidspunkt: 18.30 21.30 Sted: Børnehaven. Forplejning: Nicklas (afbud) Afbud: Joan ( p.g.a ferie) Dagsorden. 1. Godkendelse af referat

Læs mere

Notat om høringssvar vedr. forslag om sammenlægning af Hattingskolen og Torstedskolen.

Notat om høringssvar vedr. forslag om sammenlægning af Hattingskolen og Torstedskolen. Økonomi og Administration Sagsbehandler: Gitte Munk Nielsen Sagsnr. 17.01.04-K04-1-14 Dato:25.1.2015 Notat om høringssvar vedr. forslag om sammenlægning af Hattingskolen og Torstedskolen. I det følgende

Læs mere

Handleplan vedrørende digitaliseringsprojekter på børne- og undervisningsområdet i Ishøj Kommune jf. den fælleskommunale digitaliseringsstrategi

Handleplan vedrørende digitaliseringsprojekter på børne- og undervisningsområdet i Ishøj Kommune jf. den fælleskommunale digitaliseringsstrategi Center for Børn og Undervisning September 2012 Handleplan vedrørende digitaliseringsprojekter på børne- og undervisningsområdet i Ishøj Kommune jf. den fælleskommunale digitaliseringsstrategi Ishøj Kommunes

Læs mere

Arbejdsgruppe 8: - Fleksibel anvendelse af medarbejdernes arbejdstid. Skole- og dagtilbudsafdelingen Juni 2014 Billeder:Colourbox.

Arbejdsgruppe 8: - Fleksibel anvendelse af medarbejdernes arbejdstid. Skole- og dagtilbudsafdelingen Juni 2014 Billeder:Colourbox. Arbejdsgruppe 8: - Fleksibel anvendelse af medarbejdernes arbejdstid Juni 2014 Billeder:Colourbox.dk Læs om folkeskolereformen og de øvrige arbejdsgrupper på www.norddjurs.dk/folkeskolereformen 2 Forord

Læs mere

Kolding Kommune Børneområdet. Kvalitetsrapport for Børnehaven Sønderled 2013. Leder: Tina Bojsen Petersen

Kolding Kommune Børneområdet. Kvalitetsrapport for Børnehaven Sønderled 2013. Leder: Tina Bojsen Petersen Kolding Kommune Børneområdet Kvalitetsrapport for Børnehaven Sønderled 23 Leder: Tina Bojsen Petersen Talfakta 22* 23 Antal vægtede børn totalt Antal børn i børnehave Antal børn i vuggestue Antal børn

Læs mere

Mål og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år.

Mål og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år. og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år. Børn og unge i vækst - alle børn skal trives i et trygt og sundt miljø med leg og læring. - alle børn skal møde nærværende,

Læs mere

Dybkær Specialskole. Kvalitetsrapport for skoleåret 2008/09

Dybkær Specialskole. Kvalitetsrapport for skoleåret 2008/09 Dybkær Specialskole Kvalitetsrapport for skoleåret 2008/09 Dette er Dybkær Specialskoles kvalitetsrapport for skoleåret 2008/09. Her præsenteres skolens vurdering af, hvad skolen gør på de ti fokusområder,

Læs mere

Villa Maj. Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering

Villa Maj. Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering Villa Maj Gentofte Kommune Værdier, handleplaner og evaluering Den 1. juni 2014 1 Gentofte Kommunes fælles pædagogiske læreplan Som en del af arbejdet med at realisere visionen for 0 6 års området i Gentofte

Læs mere

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3 Dagtilbudspolitik 2011-2014 Indhold Indledning.................................... 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune........... 6 Det anerkendende dagtilbud...................... 7 Visioner for

Læs mere

Referat af Børneudvalgets møde den 07.01.2015 kl. 16:00 i Byrådsstue Niels Juel

Referat af Børneudvalgets møde den 07.01.2015 kl. 16:00 i Byrådsstue Niels Juel Referat af Børneudvalgets møde den 07.01.2015 kl. 16:00 i Byrådsstue Niels Juel Tilstedeværende: Jacob Mark (F) formand Anette Simoni (V) udvalgsmedlem Ertugrul Vural (A) udvalgsmedlem Helle Poulsen (V)

Læs mere

Børnehuset Unoden AFTALE 2009 2010 12.09 2008

Børnehuset Unoden AFTALE 2009 2010 12.09 2008 Børnehuset Unoden AFTALE 2009 2010 12.09 2008 Harridslev: Kastanievej 20, Harridslev, 8930 Randers NØ. Mejlby: Randersvej 8, Mejlby, 8981 Spentrup 1 1. Formål med aftalen: Randers Byråd har besluttet,

Læs mere

Der opleves manglende råderum til at fastholde gode/dygtige medarbejdere med uddannelse.

Der opleves manglende råderum til at fastholde gode/dygtige medarbejdere med uddannelse. Dagpleje og Daginstitution Notat Sagsnr.: 2011/04270 Dato: 05-05-2011 Sag: Opsamling Dialogmøde 04.05.2011 Sagsbehandler: Ulla Schødt Pædagogisk konsulent Direkte afskrift af afleverede opsamlinger, Hvis

Læs mere

VENSTRE VISER VEJEN ISHØJ... EN BY I BEVÆGELSE

VENSTRE VISER VEJEN ISHØJ... EN BY I BEVÆGELSE VENSTRE VISER VEJEN ISHØJ... EN BY I BEVÆGELSE VENSTRE ISHØJ KOMMUNAL- OG REGIONSVALGET 2013 Ishøj kommune skal være en kommune, som vi kan være bekendt og stolte af. Venstre vil gå forrest for at gøre

Læs mere

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner 1 PIPPI- HUSET 2014-2016 Indhold Forord 2 Pippihusets værdigrundlag og overordnet mål 2 Børnesyn 3 Voksenrollen 3 Læringssyn og læringsmiljø 3 Børnemiljøet 4 Det fysiske børnemiljø Det psykiske børnemiljø

Læs mere

MED-udvalgets udtalelser, Skoler

MED-udvalgets udtalelser, Skoler MED-udvalgets udtalelser, r n ved Tuse Næs Hvad vurderer MED udvalget, at forslaget kommer til at betyde for løsning af kerneopgaven læring og trivsel for alle børn og unge? Når den pædagogiske leder får

Læs mere

SPØRGSMÅL DER BESVARES SKRIFTLIGT

SPØRGSMÅL DER BESVARES SKRIFTLIGT SPØRGSMÅL DER BESVARES SKRIFTLIGT Spørgsmål Til spørgsmålet vedr. 10. klasse spørger vi til sammenlægning med Kattegatskolen, vil også gerne have belyst konsekvenserne ved en sammenlægning med Ung Norddjurs.

Læs mere