Platfod en biomekanisk fejlfunktion

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Platfod en biomekanisk fejlfunktion"

Transkript

1 923 Platfod en biomekanisk fejlfunktion Jens V. Bruun Forfatter argumenterer for en mere aktiv indsats ved platfod. Behandles tilstanden i barnealderen, undgår de pågældende at få slidgigt i bag- og mellemfoden som gamle. Det er vigtigt at skelne mellem pseudoplatfod, som blot er rigelig fedtpolstring under svangbuen, og egentlig platfod, hvor laterale fodrand står lateralt for laterale malleol. Spørger man læger om prognosen for platfod, siger mange, at platfod retter sig med tiden, eller også, at indlæg ikke virker. Det er en sandhed med store modifikationer. Hvis indlæggene er forkert designede, eller hvis de ikke bliver brugt hele den nødvendige tid, ja så er det vel klart, at det ikke vil virke, som hensigten havde været. Platfod er ikke en entydig tilstand, men en fler-faktoriel tilstand, hvoraf nogle retter sig, medens andre ikke retter sig. Pato-anatomisk er det en fejlpåvirkning af knoglerne og leddene i foden på grund af fejlfunktion i muskler og sener til foden. Derved sker der ledskred mellem flere knogler i fodroden, og det fører til fejlbelastninger i de små led i fodroden. Det kan betyde, at patienten kan få BIOGRAFI: Forfatter er praktiserende ortopædkirurg i Køge. FORFATTERS ADRESSE: Ellemarksvej 3, 4600 Køge. bruun@dadlnet.dk FOTOS: Fodens ortopædiske sygdomme. FADLs Forlag Fig. 1. Valgusaffladning i horisontalt plan.

2 924 ORTOPÆDISK KIRURGI E. Sjældne tilstande med bindevævslidelser. Rigide platfods årsager kan være følgende: G. Fibrøs rigiditet (forsømt mobil platfod) H. Coalitio (forbening af ledbånd mellem knogler). Fig. 2. Valgusvinklingen i talo-naviculær-leddet. svære senfølgetilstande i form af artrose i bagfoden og tidvis følgevirkninger i forfoden i form af hallux valgus/rigidus og pes planus transversus (»forfodsfald«). Som praktiserende læge kan det være af interesse at forstå, hvilken type platfod man står over for, når man har en patient med symptomer på platfod. Det er derfor hensigtsmæssigt at inddele de forskellige typer efter årsager. Platfod kan inddeles i mobile og rigide platfødder. Definitionen består i, om der kan fremkomme en svangbue ved tåstand. Inddeling Mobil platfods årsager kan være følgende: A. Insufficiens af musculus tibialis posterior B. Kort achillessene C. Reumatoid artritis D. Slap parese Fig. 3. Let mobil platfod med laterale fodrand lateralt for laterale malleol og tåstand med svangbue. Anamnese Mange børne patienter kommer til mig, fordi forældrene har bemærket, at børnene synker ned medialt. Andre erfarer, at børnene ikke vil gå på fødderne under skovture, men hurtigt bæres. Den objektive undersøgelse Det er vigtigt hurtigt at finde ud af, hvilke biomekaniske forhold der foreligger. Følgende bør derfor foretages. Inspektion Skal foretages på såvel den ubelastede som den belastede fod. En valgus-fod er karakteriseret ved, at laterale fodrand står lateralt for laterale malleol. I nogle tilfælde ser foden pæn normal ud i ubelastet tilstand, og andre gange er foden allerede præget af valgus-eversionen, så foden ikke indstiller sig i en normalposition ubelastet. På rigide fødder med baggrund i en forsømt platfod med artroseudvikling, viser der sig ofte en ossøs prominens svarende til området omkring navicularecuneiforme-knoglerne og efterfølgende valgisering af den distale del af foden. Plantart kan findes trykimpressioner i svangen. Man skal hos voksne bemærke sig, om storetåen er i valgusstilling som udtryk for en mangeårig fejlstilling, som det typisk ses ved en sværere platfod.

3 925 Der kan være tenosynovitis svarende til m. tibialis anteriors forløb forbi ankelleddet. Ledbevægelighed Bevægeligheden undersøges ved at tage foden op i hånden og holde knæet strakt, for at eftergøre den stående stilling så nært som muligt. Højre hånd skal fatte om højre hælregion og venstre om venstre hælregion. Bedst er det, om undersøgeren yderligere holder tomlen op langs forsiden af mediale malleol og samtidig med tomlens MP-led støtter mod os naviculare. Den anden hånd fatter om forfoden i let plantart flekteret ankelstilling. Forfoden føres i let adduktion og supination. I denne stilling føres foden dorsalt i ankelleddet. To forhold skal man iagtage ved denne manøvre: 1. Kan forfoden let føres i adduktion, eller giver det et lille spring ved naviculare-cuneiforme-metatarsal-leddene? Det føles i så fald på undersøgerens tommel-mp-led ud for patientens os naviculare. 2. Kan foden dorsalbøjes minimum 15 grader? Hvis der ved pkt. 1 findes et spring/klik, foreligger oftest en sværere følgetilstand til achillesseneforkortning. Man skal da teste for, ved hvilken flektionsgrad i anklen adduktionen laves uden spring, da det viser den hælforhøjelse, det er nødvendigt at udstyre fodtøjet med, hvis korrektion skal have udsigt til at lykkes. Hvis det ved pkt. 2 findes, at foden ikke kan dorsalbøjes mindst 15 grader, men at der heller ikke er noget spring, er prognosen betydeligt bedre ved simpel hælforhøjelse og evt. indlæg. Derefter skal man undersøge bevægeligheden i subtalare led og i leddene i mellemfoden. Er en eller flere af disse bevægelser nedsat/ophævet, er der tale om en grad af rigiditet. Foden under belastning Vil vise at laterale fodrand står lateralt for laterale malleol hos alle valgusfødder. Der ses hos nogle, især børn, et lille knæk ved calcaneo-cuboideum-leddet, hvad har givet navnet knækplatfod for denne tilstand. Det er relevant at se patienterne belaste foden. Er der ikke achilleseneforkortning, er det alene nok at teste, om foden vil kunne rettes op alene med et indlæg, der støtter op under sustentaculum talare calcanei, som udtryk for en simpel musculus tibialis posterior-insufficiens. Er der achilleseneforkortning og ikke rigiditet, er det relevant at teste, hvor meget der skal lægges under hælen for at kunne få en svangbue frem. Er der rigiditet, kan det være en hjælp at se, hvor meget der skal eleveres under hæl for at korrigere mest muligt. Gangmønsteret Hos nogle kan man se, at personen går»10 min i 2«og afvikler over medialsiden af foden. Man skal se efter, om der kommer en svangbue frem i afviklingsfasen, og om afviklingen foregår over forfoden. Fodtøjets udseende Fodtøjet skal ses fra oven. Ved platfod ses, at inderkanten af skoen buler medialt. Man skal bemærke sig, at det er medialsiden og ikke hælkappen, der buler indad.

4 926 ORTOPÆDISK KIRURGI I sidstnævnte tilfælde drejer det sig om en metatarsus varus. Forkortet achillessenekompleks hos børn Børns fødder er meget bevægelige i fodrodsleddene i modsætning til voksne. Hvis et barns fod ikke i normalstilling kan dorsalbøjes forbi ret vinkel på grund af achillessenestramning, sker der en valgisering og eversions-bevægelse i fodroden. Fodens knogler vil indstille sig i den nye stilling i forhold til hinanden, og ledbåndene vil strække sig. Er der indtrådt en mere permanent udstrækning af ledbåndene, vil en redressering til normalstilling ikke kunne fastholdes uden hjælpemidler. Ubehandlet er mange af disse patienter i de første år genefri og får først symptomer, når tilstanden er gået over i den rigide platfod. Det er her, det store problem i debatten om platfod ligger, fordi ingen sundhedsstruktur har lavet det langtidsstudie over år, som vil vise, at disse patienter får artrose. Det forkortede achillessenekompleks hos voksne Indtræder achillesseneforkortningen først efter vækstens ophør, sker der ikke nogen valgisering, idet ledbånd og ledflader nu har sat sig, så de ikke kan forskydes i forhold til hinanden. Hos disse patienter indtræder der i stedet for et forfodsproblem på grund af overbelastning fra den tilkomne relative spidsfodsstilling. Musculus tibialis posterior-insufficiens Er den hyppigste af tilstandene. Nogle kommer med klager over ondt i fødderne ved gang, ikke mindst hos små børn. De helt små børn vil bæres, og på dette tidspunkt er det relevant at hjælpe dem med sustentaculum-indlæg. Hos patienter med muscullus tibialis posterior-insufficiens vil foden kunne dorsalbøje mindst 15 grader. Rigid platfod Hos patienter med rigid platfod registreres, at foden ikke kan stilles ind i normal position. Der er nedsat eller ophævet prosupination i bag- og mellemfod (subtaloleddene og i tarso-matatarsal-leddene). Hos unge skal der tages røntgen for at se, om der er coalitio. Hos ældre med rigid platfod skal man så undersøge. hvor meget fejlstilling, der er i subtaloleddene og tarso-metatarsalleddene af hensyn til valg af behandling. Det kan gøres med røntgen eller ved symptomgivende fødder med knoglescintigrafi, som ofte bedre demonstrerer, at der er et problem. Fibrøs rigiditet Dette gælder ældre (>50 år) med klager over smerter svarende til leddene fra talus-naviculare-cuneiforme-metatarsæ. De har tydelig en valgusstilling og så prominens fra en ofte samtidig exostose ved de afficerede led. Der kan være smerter ved laterale malleol som følge af, at talus hele tiden presses op mod laterale malleol under gangen. Der kan være smerter ved mediale malleol som følge af, at patienter nærmest hænger i ligamentum deltoideum, som så strækkes hele tiden. Enkelte klager over, at fodtøjet slides i stykker ved medialsiden. Tilstanden er resultatet af en forsømt mobil platfod.

5 927 Coalitio Dette er en tilstand, hvor der sker en forbening af ledbåndene mellem to eller flere af fodens knogler. Det er oftest mellem calcaneus og naviculare, men det kan også være mellem talus og/eller calcaneus og cuboideum. Når to knogler vokser sammen, kan der ikke foregå den normale bevægelighed, der foregår mellem knoglerne i bagfoden. Det giver anledning til smerte. Behandling Mobil platfod Formålet med behandling af platfoden er: Fig. 4. Coalitio med symptomdebut som 50-årig. 1. dels at fjerne de eventuelle aktuelle gener 2. dels at hindre at der senere i livet indtræder varig fejlstilling i fodrod med slidgigt og smerter til følge. Fig. 5. Sustentaculum talare, velunderstøttet. Fig. 6. Sustentaculum talare, insufficient understøttet. Det kan gøres ved at genskabe den normale indstilling af knoglerne i forhold til hinanden. Det kan ske ved at rette calcaneus op med et løft under sustentaculum talare calcanei. Et sådant løft skal have en individuel højde, der i reglen ligger på små 2 cm og 2 cm ind under foden fra medialsiden Problemet er, at tilstanden først viser sig efter år. Mange har så glemt eller aldrig fået at vide, at de som unge havde en behandlingskrævende platfod. De har så gået med tilstanden hele livet uden symptomer, før de i den ældre alder får artrosen som konsekvens af den inkongruente fejlbelastning i bag foden, de har gået med gennem de mange år. Fig. 7. Indlæg, til venstre insufficient, til højre velunderstøttende sustentaculum (»hængekøje«). Fig årig pige med moderat svær valgusfod står med venstre på det insufficeinte og højre på det sufficiente indlæg. Forskellen i opretningen skulle fremgå af billedet.

6 928 ORTOPÆDISK KIRURGI hos en voksen. Mindre elevation vil være insufficient og giver fortsat valgus af bagfod. Det er den altdominerende årsag til at mange standardindlæg ikke virker til opretning af valgusfoden. Det kan gøres med faste materialer hos unge med plastisk væv. Hos lidt ældre skal man bruge materialer, der er lidt mere bløde, og ofte udstrække løftet hen under de øvrige knogler i svangen. Det er vigtigt, at hælkappen på skoene et ret så stiv, da foden ellers blot kan glide af indlægget, og så er indlægget virkningsløst. Forkortet achillessenekompleks hos børn I de lettere grader kan man i reglen gennem mange år forsøge at modvirke fejlstillingen ved hælforhøjelse og indlæg med sustentaculumstøtte på op mod et par cm, så tilstanden korrigeres via en let spidsfod. I sværere tilfælde sætter foden sig, så foden ikke senere i tilværelsen kan korrigeres. Man kan så sætte foden i spidsfodstilling og lave så meget svangstøtte, det er muligt. Disse patienter har mistet den fulde bevægemulighed i foden og er derfor invaliderede, idet de vil få indskrænket Fig. 9. Kennedysko Fig. 10. Coalitio hos 80-årig uden gener (opdaget ved en tilfældighed). aktivitetsformåen samt gener ved gang og fx løb. Den forkortede achillessene er en af de sværeste tilstande at tackle, hvis man kommer (for) sent ind i behandlingen. Tilstanden fører ubehandlet til artrose i mellemfod i års-alderen, en tilstand man ikke kan behandle fuldt tilfredsstillende. I relation til hælforhøjelse har det vist sig svært at få egnede sko. Kennedysko artikel er velegnede, da hælforhøjelse er en del af skoens design, men de findes p.t. kun i størrelserne (2007). Til mindre børn kan artikel 1241 bruges i stedet. Behandlingen af rigid platfod Fibrøs rigiditet består i at afhjælpe problemerne med støttende indlæg, men det er ofte ikke særligt succesfuldt, og mange af disse kronikere lider resten af livet med smerter i mellemfoden. Man kan overveje fodkapsel og håndsyede sko. Artrodese er forsøgt med varierende resultater. Coalitio hos børn går ud på at genetablere bevægeligheden mellem fodens knogler, hvis det er muligt. Det gør man ved at operere sammenvoksningen væk. Hos ældre er der ingen konsensus p.t. om behandling er nødvendigt. Tilstanden konstateres ved røntgenfoto.

7 929 Blød børneplatfod Mange børn virker platfodede uden at være det. De har rigelig fedtpolstring under svangbuen, og det kan foranledige mistolkning af et pedografaftryk, så man tror, at barnet har platfod. Disse børns pseudoplatfødder retter sig spontant gennem opvæksten. Det er baggrunden for, at der ikke ydes tilskud til det, der benævnes blød børneplatfod. Tilskudsregler Der er netop kommet et nyt stk. no. 5i 112, der omhandler den degenerative platfod. Det er tilstanden, hvor m.tib. post. ikke virker. (Det gør den ikke ved den forkortede achillessene, samt hvor senen i sig selv ikke fungerer). Økonomiske interessekonflikter: ingen angivet. SUPPLERENDE LITTERATUR Bruun JV. Fodens ortopædiske sygdomme. FADLs Forlag, Bruun JV. Indlæg er ikke bare indlæg gænge er ikke bare gænge. Månedskr Prakt Læger 2006; 84:

A-kursus i fod & ankelkirurgi

A-kursus i fod & ankelkirurgi A-kursus i fod & ankelkirurgi Ortopædisk fodtøj & Ortoser Brugbare ordinationer Hvidovre Hospital 26. 27. september 2011 Ortopædisk fodtøj & Ortoser Brugbare ordinationer Ortopædisk fodtøj Fodindlæg Konservative

Læs mere

Indlæg er ikke bare indlæg gænge er ikke bare gænge

Indlæg er ikke bare indlæg gænge er ikke bare gænge Jens V. Bruun O R T O P Æ D I 119 Indlæg er ikke bare indlæg gænge er ikke bare gænge Praktiserende lægers viden om indlæg og gænger er vist yderst beskeden, men vi møder mange patienter i almen praksis

Læs mere

Fodens radiolog hos voksne Konventionel røntgen, nogle overvejelser. Michel Bach Hellfritzsch Ver

Fodens radiolog hos voksne Konventionel røntgen, nogle overvejelser. Michel Bach Hellfritzsch Ver Fodens radiolog hos voksne Konventionel røntgen, nogle overvejelser Michel Bach Hellfritzsch Ver. 20180110 Dispostion til billedanalyse. Bløddelene Akser i foden Knoglestruktur Led inklusiv tilstødende

Læs mere

Atraumatiske Fod-Ankel

Atraumatiske Fod-Ankel Atraumatiske Fod-Ankel Apophysitterne i ankel-fod Apophyse = Sekundær center for ossifikation (calcaneus) Vækstzonen lukker omkring 15 års alderen. Morbus Osgood Slatter, ASIS, AIIS, Sinding-Larsen-Johansson,

Læs mere

Fig. 1. Normal forfod som viser hallux valgus vinklen og intermetatarsal vinklen.

Fig. 1. Normal forfod som viser hallux valgus vinklen og intermetatarsal vinklen. Den smertende storetåknyst Hvad er en knyst? En knyst er et fremspring på en underliggende knogle. Årsagen til at knyster giver smerter er at bløddelsvævene udsættes for et tryk mellem knogle og fodtøj.

Læs mere

Anklens og fodens radiologi. Røntgenoptagelser af foden. Anklens og fodens radiologi. Fod 1-9 PROJEKTIONER VED FOD OG ANKELLIDELSER

Anklens og fodens radiologi. Røntgenoptagelser af foden. Anklens og fodens radiologi. Fod 1-9 PROJEKTIONER VED FOD OG ANKELLIDELSER Anklens og fodens radiologi Michel Bach Hellfritzsch Overlæge Radiologisk afdeling, AUH Martin Schöngauer (Colmar ca.1459 Breisach 1491) Anklens og fodens radiologi Fodoptagelser Fejlstillinger Degenerative

Læs mere

Voksen erhvervet platfod

Voksen erhvervet platfod PLATFOD 201 Voksen erhvervet platfod Lars Ebskov Diagnostik og behandlingsstrategi i almen praksis Voksen erhvervet platfod er en hyppig tilstand specielt hos 50+-årige kvinder og diabetikere. Patienterne

Læs mere

Fodrelaterede belastningsskader: en biomekanisk tilgang til behandlingen

Fodrelaterede belastningsskader: en biomekanisk tilgang til behandlingen Fodrelaterede belastningsskader: en biomekanisk tilgang til behandlingen Thomas Kaiser er bandagist og fysioterapeut. Gennem mange år tilknyttet Team Danmark og idrætsenheden på Bispebjerg Hospital. Driver

Læs mere

Beskrivelse af fagområdet Fod-ankel kirurgi

Beskrivelse af fagområdet Fod-ankel kirurgi Beskrivelse af fagområdet Fod-ankel kirurgi Indledning/baggrund Fod-ankelkirurgi er én af de klassiske discipliner inden for ortopædkirurgien. Efter at have været glemt i flere decennier eller sat i baggrunden

Læs mere

SYGDOMME FODEN OG ANKLENS ANATOMI

SYGDOMME FODEN OG ANKLENS ANATOMI SYGDOMME FODEN OG ANKLENS ANATOMI Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk FODENS ANATOMI Foden består af 26 knogler. 1 hælben (calcaneus), 1 rulleben

Læs mere

Høringsudkast Kvalitetsstandard Kropsbårne hjælpemidler Lov om social service 112

Høringsudkast Kvalitetsstandard Kropsbårne hjælpemidler Lov om social service 112 Høringsudkast Kvalitetsstandard Kropsbårne hjælpemidler Lov om social service 112 Pkt. 7 Pkt. 8. Ortopædiske fodindlæg og ortopædisk fodtøj forsåling/reparation/tilretning og skoforhøjelse 1 Hvem kan få

Læs mere

Behandlingsforslag Hoften

Behandlingsforslag Hoften Hoften 2,24 D Ekstensionsmobilisering, sideliggende: a PT sideliggende. TP står bagved PT og fatter med den caudale hånd om PT s øverste ben. Den craniale hånd placeres på PT s trochanter major. TP drejer

Læs mere

Akut idrætsmedicin Bispebjerg Hospital 9.10.2014. Problemer i ankel og fod

Akut idrætsmedicin Bispebjerg Hospital 9.10.2014. Problemer i ankel og fod Akut idrætsmedicin Bispebjerg Hospital 9.10.2014 Problemer i ankel og fod Sygehistorie: 26-årig kvinde, vrikket om på anklen for 2 timer siden. Har ligget med is. Der er betydelig hævelse lateralt og medialt.

Læs mere

Gigt tilstande i bagfoden. Adam Prastowski fod&ankel sektor Ortopædkirurgisk afd. Aalborg Universitetshospital

Gigt tilstande i bagfoden. Adam Prastowski fod&ankel sektor Ortopædkirurgisk afd. Aalborg Universitetshospital Gigt tilstande i bagfoden. Adam Prastowski fod&ankel sektor Ortopædkirurgisk afd. Aalborg Universitetshospital Cerebral parese Sequelle PEV Posttraumatisk Heel rise Symptomgivende platfod fejstilling

Læs mere

ÅRLIG FODSTATUS FOR DIABETIKERE

ÅRLIG FODSTATUS FOR DIABETIKERE 1 ÅRLIG FODSTATUS FOR DIABETIKERE Dato:... Diabetestype: Diabetes konstateret år:...... Navn:... CPR-nummer:... Fodterapeut:..... De med farve og * markerede felter har betydning for beregningen af risikogruppen

Læs mere

EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL FODEN

EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL FODEN EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL FODEN 1 En samling af de bragte månedens muskel FODEN Månedens muskel er skrevet af fysioterapeut, David Petersen. Månedens muskel er et fast indslag i nyhedsbrevet

Læs mere

Fod & Ankelkirurgisk Center Hvidovre Universitets Hospital Lars Ebskov

Fod & Ankelkirurgisk Center Hvidovre Universitets Hospital Lars Ebskov Voksen Erhvervet Platfod Fod & Ankelkirurgisk Center Lars Ebskov A-kursus 26.-27.9.2011 Definition Voksen Erhvervet Platfod (VEP) En tilstand der fortsætter fra eller opstår og udvikler sig efter endt

Læs mere

Ankel fod ortoser (AFO)

Ankel fod ortoser (AFO) Ankel fod ortoser (AFO) Generelle informationer Ankel Fod ortoser (AFO) er et af de mest brugte hjælpemidler inden for ortopædien. Denne AFO guide er tænkt som et lille opslagsværk, der kan give et overblik

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om skæv storetå (hallux valgus)

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om skæv storetå (hallux valgus) Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om skæv storetå (hallux valgus) Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om tilstanden, om den

Læs mere

Platfod hos børn og unge

Platfod hos børn og unge Artikel: 11751 Platfødder er ofte årsag til stor bekymring hos forældre, og lægen føler sig tit presset til at viderehenvise barnet til vurdering hos speciallæge. Denne artikel giver et overblik over,

Læs mere

Fod- og ankelproblemer

Fod- og ankelproblemer Bengt Lund ORTOPÆDI 1113 Fod- og ankelproblemer Praktiserende læger møder ofte i konsultationen patienter med fod- og ankelproblemer. Denne artikel gennemgår de mest almindelige lidelser, og den giver

Læs mere

Vær god ved dine fødder det betaler sig

Vær god ved dine fødder det betaler sig En almindelig person går mere end 2 ½ gange rundt om jorden i løbet af livet. Derfor er det vigtigt, at fødderne fungerer godt, og som resten af kroppen skal fødderne trænes og holdes ved lige. Her får

Læs mere

VEJLEDNING TIL UDFYLDELSE AF INDLÆGSKORT

VEJLEDNING TIL UDFYLDELSE AF INDLÆGSKORT VEJLEDNING TIL UDFYLDELSE AF INDLÆGSKORT LasF 2012 VEJLEDNING TIL UDFYLDELSE AF INDLÆGSKORT Denne vejledning er udarbejdet for at kvalitetssikre de undersøgelser, der skal danne grundlag for den fodterapeutiske

Læs mere

Små fødder. Børn er søde og har nogle dejlige, bløde, søde små fødder og. de er værd at passe på. Børnenes fødder er så fine og perfekte,

Små fødder. Børn er søde og har nogle dejlige, bløde, søde små fødder og. de er værd at passe på. Børnenes fødder er så fine og perfekte, BØRN & FØDDER Små fødder Børn er søde og har nogle dejlige, bløde, søde små fødder og de er værd at passe på. Børnenes fødder er så fine og perfekte, fordi de ikke er pakket ind i sko. Dette er de indtil

Læs mere

Sundhedstjenesten. Styrk dit barns fødder. Rigtig god fornøjelse. www.sundhedstjenesten-egedal.dk. Udendørs aktiviteter: Husk altid de gode sko.

Sundhedstjenesten. Styrk dit barns fødder. Rigtig god fornøjelse. www.sundhedstjenesten-egedal.dk. Udendørs aktiviteter: Husk altid de gode sko. Udendørs aktiviteter: Husk altid de gode sko. Det styrker knæene at køre på løbehjul, hvor der selvfølgelig skiftes ben ind imellem. Styrk dit barns fødder Det styrker knæene at cykle- gerne lidt op af

Læs mere

DIN FODS OPBYGNING OG ANATOMI

DIN FODS OPBYGNING OG ANATOMI DIN FODS OPBYGNING OG ANATOMI Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk KØBENHAVN PRIVATHOSPITALS MISSION OG VISION SUPERSPECIALISME FORPLIGTER Missionen

Læs mere

OPERATION VED NEDSUNKEN FORFOD

OPERATION VED NEDSUNKEN FORFOD OPERATION VED NEDSUNKEN FORFOD Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk De indledende undersøgelser på Københavns Privathospital har vist, at du har udviklet

Læs mere

Overrivning af akillessenen

Overrivning af akillessenen Din akillessene er revet over, og derfor er din fod i en Walker-støvle med 3 kiler under hælen. Senen aflastes, når foden holdes helt strakt i spidsfod. Overrevet akillessene (foto: IK) Nyere undersøgelser

Læs mere

Martin Schöngauer (Colmar ca.1459 Breisach 1491)

Martin Schöngauer (Colmar ca.1459 Breisach 1491) Martin Schöngauer (Colmar ca.1459 Breisach 1491) Anklens og fodens radiologi Michel Bach Hellfritzsch Overlæge Radiologisk afdeling, AUH Anklens og fodens radiologi Fodoptagelser konventionel røntgen Akser

Læs mere

EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL FODEN

EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL FODEN EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL FODEN Månedens muskel er skrevet af fysioterapeut, David Petersen. Månedens muskel er et fast indslag i nyhedsbrevet fra Anatomic SITT. Nyhedsbrevet udkommer en

Læs mere

Underbenssmerter samt fod- og

Underbenssmerter samt fod- og Underbenssmerter samt fod- og ankelsmerter Indledning På dette område må de fleste af os vist erkende, at vor viden er mangelfuld, hvilket også fremgår af den total mangel på litteratur på området. Naturligvis

Læs mere

OPERATION VED PLATFOD

OPERATION VED PLATFOD OPERATION VED PLATFOD Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk De indledende undersøgelser på Københavns Privathospital har vist, at du har platfod i en

Læs mere

Sole-MET træning. Sole-MET anbringer modstanden under fodsålen, herved placeres modstanden så distalt som muligt med nær fodkontakt.

Sole-MET træning. Sole-MET anbringer modstanden under fodsålen, herved placeres modstanden så distalt som muligt med nær fodkontakt. Sole-MET træning. Sole-MET anbringer modstanden under fodsålen, herved placeres modstanden så distalt som muligt med nær fodkontakt. Baggrunden for, og fordelen ved at der er brugt en sål og at trækøjerne

Læs mere

specialespecifikt kursus i Fod og Ankelkirurgi fodens anatomi og kirurgiske adgange

specialespecifikt kursus i Fod og Ankelkirurgi fodens anatomi og kirurgiske adgange specialespecifikt kursus i Fod og Ankelkirurgi fodens anatomi og kirurgiske adgange Jørgen Baas MD PhD baas@ki.au.dk fodens anatomi ankel subtalar led 30 knogler >20 mulige accessoriske knogler 37 ledfacetter

Læs mere

CPOP netværksmøde. CP foden. 27 januar Cerebral Parese Teamet Ortopædkirurgisk afdeling Ganganalyse-laboratoriet

CPOP netværksmøde. CP foden. 27 januar Cerebral Parese Teamet Ortopædkirurgisk afdeling Ganganalyse-laboratoriet CPOP netværksmøde CP foden 27 januar 2017 Cerebral betyder 'vedrørende hjernen' Parese betyder 'lammelse' Cerebral Parese (CP) er den medicinske fællesbetegnelse for en tilstand præget af fysisk motoriske

Læs mere

Fakta om gigt Rigtigt gigtfodtøj

Fakta om gigt Rigtigt gigtfodtøj GIGT & FØDDER Gigt i fødderne Gigt kan gøre tilværelsen besværlig, men det behøver livet ikke at blive ringere af. Ofte drejer det sig om at gribe tingene lidt anderledes an. Den moderne behandling af

Læs mere

Resume af NIKKB roadshow ved Jonas Loft

Resume af NIKKB roadshow ved Jonas Loft Resume af NIKKB roadshow ved Jonas Loft Forudsætningen for at lave en ordentlig ganganalyse er, at man kender de forskellige faser af gangfunktionen og ved hvordan foden bør bevæge sig i disse faser. Selvom

Læs mere

Patientvejledning. Hulfod og platfod

Patientvejledning. Hulfod og platfod Patientvejledning Hulfod og platfod Hulfod Platfod Hulfod Platfod Hulfod er en tilstand, hvor foden har en unormal, høj svang med stejle mellemfods knogler. Det betyder en fejlbelastning af såvel bag-,

Læs mere

Når fod og ankel gør ondt

Når fod og ankel gør ondt - hurtig og sikker behandling Dine fødder er dit fundament. Du går, sidder, står, eller løber hver dag - og oplever du smerter i fødder eller ankler, kan det være til stor gene. Nogle smerter går væk af

Læs mere

Underben & Fod. Underviser. Underbenet (Crus) 05-08-2014. Anatomi og Fysiologi. Martin Adelgaard. Fysioterapeut P.Ba Biomekanisk løbestilsanalytiker

Underben & Fod. Underviser. Underbenet (Crus) 05-08-2014. Anatomi og Fysiologi. Martin Adelgaard. Fysioterapeut P.Ba Biomekanisk løbestilsanalytiker Underben & Fod Anatomi og Fysiologi 1 Underviser Martin Adelgaard Fysioterapeut P.Ba Biomekanisk løbestilsanalytiker Tidl. Team Danmark Kajakroer Fritid; kajak, løber og svømmer. 2 Underbenet (Crus) Tibia

Læs mere

Bliv klogere på dine fødder

Bliv klogere på dine fødder Bliv klogere på dine fødder SAHVA ANALYSERER OVER 10.000 PAR FØDDER OM ÅRET, HVORNÅR SKAL VI SE PÅ DINE? Fødderne er placeret langt fra hovedet. Måske er det derfor, at mange mennesker ikke giver fødderne

Læs mere

Overrivning af achillessenen. -konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit

Overrivning af achillessenen. -konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Overrivning af achillessenen -konservativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Generel vejledning Overrivning af achillessenen Lægmuskulaturen samles

Læs mere

Patientvejledning. Hulfod og platfod

Patientvejledning. Hulfod og platfod Patientvejledning Hulfod og platfod Hulfod Platfod Hulfod Platfod Hulfod er en tilstand, hvor foden har en unormal, høj svang med stejle mellemfods knogler. Det betyder en fejlbelastning af såvel bag-,

Læs mere

Træning med elastik. Øvelser for hofte, ben og ankel

Træning med elastik. Øvelser for hofte, ben og ankel Træning med elastik Øvelser for hofte, ben og ankel Finn Johannsen, speciallæge i reumatologi, fysiurgi og idrætsmedicin Speciallægepraksis, Stavnsholtvej 33, 3520 Farum Træning med elastik Træning med

Læs mere

www.sportspharma.dk INDLÆG TIL BØRN Specielt udviklet til fodboldstøvler.

www.sportspharma.dk INDLÆG TIL BØRN Specielt udviklet til fodboldstøvler. Produktkatalog INDLÆG TIL BØRN Formthotics Youth Dual Helt indlæg til børn. Giver optimal og naturlig støtte. Afhjælper smerter i barnets fødder, knæ og ben. Forbedrer barnets gangart og giver en god kropsholdning.

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING INDLÆG

BRUGERVEJLEDNING INDLÆG BRUGERVEJLEDNING INDLÆG Indledning Tillykke med dit nye indlæg fra Sahva! Denne pjece er en skriftlig vejledning om dine nye fodindlæg. Pjecen skal supplere den mundtlige vejledning, du har fået af Sahvas

Læs mere

Danske Fysioterapeuter. Sunde fødder

Danske Fysioterapeuter.  Sunde fødder Danske Fysioterapeuter www.krop&fysik.dk Sunde fødder 2 www.krop-fysik.dk Fødder Dine fødder bærer dig gennem livet fra dine første usikre skridt til aftenens sidste dans. En sten i skoen Når det går godt,

Læs mere

Strækøvelser. Achillessenen

Strækøvelser. Achillessenen Achillessenen Achillessenen er den senede del af lægmusklerne, der hæfter på hælbenet. Overbelastning af achillessenen ses ofte hos løbere. Tilstanden er som oftest karakteriseret ved smerter i achillessenen

Læs mere

Børn med bløde led 0-2 år

Børn med bløde led 0-2 år Børn med bløde led 0-2 år Fysioterapeuterne og ergoterapeuterne ved Tværfagligt center for børn og unge i Vejle Kommune. Hvad er bløde led. Alle børn er født bløde og bevægelige. Ved nogle børn ses det

Læs mere

Tak for samarbejdet alle deltagende behandlere vil bliver informeret om udfaldet af undersøgelsen.

Tak for samarbejdet alle deltagende behandlere vil bliver informeret om udfaldet af undersøgelsen. Kære behandler På Institut for Idrætsmedicin, Bispebjerg har vi netop opstartet et projekt omkring niveauet hos patienter med achillessene tendinopati (AT). Vi vil gerne invitere dig til at deltage i projektet.

Læs mere

CP og ortopædkirurgi. Søren Harving

CP og ortopædkirurgi. Søren Harving Søren Harving 1 Planlagte emner Pes plano-valgus Normale CP Fodkapsler Operationer Achillessener Platfødder Femurrotationsforhold Normale CP Botox 2 Pes plano-valgus Rigid platfod Blød platfod 3 Pes plano-valgus

Læs mere

Overrivning af achillessenen. -operativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit

Overrivning af achillessenen. -operativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Overrivning af achillessenen -operativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Generel vejledning Overrivning af achillessenen Lægmuskulaturen samles

Læs mere

Ortopædkirurgi ved fod, knæ, hånd og skulderlidelser

Ortopædkirurgi ved fod, knæ, hånd og skulderlidelser Zell eleven 2015 Ortopædkirurgi ved fod, knæ, hånd og skulderlidelser Uffe Jørgensen. Professor, overlæge, dr.med. Ortopædkirurgisk afd. O Odense Universitetshospital Syddansk Universitet uj@quattroclinic.dk

Læs mere

Kroniske fod og ankel skader. Lars Konradsen, Idrætskirurgisk sektion, Ortopædkirurgisk afdeling, Bispebjerg Hospital

Kroniske fod og ankel skader. Lars Konradsen, Idrætskirurgisk sektion, Ortopædkirurgisk afdeling, Bispebjerg Hospital Kroniske fod og ankel skader Lars Konradsen, Idrætskirurgisk sektion, Ortopædkirurgisk afdeling, Bispebjerg Hospital Kompliceret dynamisk styring Koblet bevægeudslag Midtarsal ledlåsning Kompliceret

Læs mere

Klagesystemets organisering Historik

Klagesystemets organisering Historik Klagesystemets organisering Historik Klager over patientbehandling Patientklagenævnet Patientombuddet Styrelsen for patientsikkerhed Styrelsen for patientklager Ønske om erstatning Patientforsikringen

Læs mere

Hospi t al senhed Mi dt. Ovl. Peter Hvidt. Fod- & Ankelsektor Viborg. A-kursus Århus Regi onshospi t al et Vi bor g

Hospi t al senhed Mi dt. Ovl. Peter Hvidt. Fod- & Ankelsektor Viborg. A-kursus Århus Regi onshospi t al et Vi bor g Hospi t al senhed Mi dt Ovl. Peter Hvidt Fod- & Ankelsektor Viborg A-kursus Århus 2018 Smertetilstande i forfoden. De små tæers patologi, udredning og mulige behandlinger - dvs. ondt i foden på 1 time.!

Læs mere

Sådan træner du, når du er opereret i knæet

Sådan træner du, når du er opereret i knæet Sådan træner du, når du er opereret i knæet Du skal træne efter din knæoperation for at styrke musklerne omkring knæet. Det er nødvendigt for at du kan opnå normal bevægelighed i knæleddet, og for at du

Læs mere

DIN FODS OPBYGNING OG ANATOMI

DIN FODS OPBYGNING OG ANATOMI DIN FODS OPBYGNING OG ANATOMI Hellerup Lyngby Odense Aarhus Skørping Viborg 1 På Capio CFR s fodkirurgiske klinik har vi superspecialister i fod-og ankelkirurgi og i sportsskader i og omkring ankelleddet.

Læs mere

Informationspjece til patienter med bristet akillessene.

Informationspjece til patienter med bristet akillessene. Akillessenen er den kraftigste sene i kroppen. Denne har stor betydning for stabilitet og bevægelse af foden. For at senen kan vokse sammen igen efter skaden, er det vigtigt at følge nedenstående retningslinjer.

Læs mere

Fysioterapi ved problemer relateret til fødderne. Børn og unge, idræt og skader 9. maj 2014, Charlotte Anker-Petersen

Fysioterapi ved problemer relateret til fødderne. Børn og unge, idræt og skader 9. maj 2014, Charlotte Anker-Petersen Fysioterapi ved problemer relateret til fødderne Børn og unge, idræt og skader 9. maj 2014, Charlotte Anker-Petersen Charlotte Anker-Petersen, fysioterapeut på Det Kongelige Teaters Balletskole 108 elever

Læs mere

OPERATION VED NEDSUNKEN FORFOD

OPERATION VED NEDSUNKEN FORFOD OPERATION VED NEDSUNKEN FORFOD Hellerup Lyngby Odense Aarhus Skørping Viborg 1 De indledende undersøgelser hos Capio CFR har vist, at du har udviklet nedsunken forfod i en grad, som vi kan tilbyde at afhjælpe

Læs mere

Hospitalsenhed Midt. Ovl. Peter Hvidt. Fod- & Ankelsektor. Viborg. A-kursus Ålborg 2014. Regionshospitalet. Viborg

Hospitalsenhed Midt. Ovl. Peter Hvidt. Fod- & Ankelsektor. Viborg. A-kursus Ålborg 2014. Regionshospitalet. Viborg Hospitalsenhed Midt Ovl. Peter Hvidt Fod- & Ankelsektor A-kursus Ålborg 2014 Forfods-, svang- og hælsmerter - dvs. ondt i foden på 45 min.! Hvad I møder ofte i et fod-ambulatorie Case 1: 45-årig let overvægtig

Læs mere

ÅRLIG FODSTATUS FOR DIABETIKERE

ÅRLIG FODSTATUS FOR DIABETIKERE ÅRLIG FODSTATUS FOR DIABETIKERE Dato: Diabetestype: Type 1 Type 2 Diabetes konstateret år: Navn: CPR-nummer: Fodterapeut: Felter med farve har betydning for beregning af risikogruppe Angiver at der kun

Læs mere

HÅNDSYET FODTØJ TIL FØLSOMME FØDDER

HÅNDSYET FODTØJ TIL FØLSOMME FØDDER HÅNDSYET FODTØJ TIL FØLSOMME FØDDER 2 Velkommen til Sahvas specialister Hos Sahva har vi branchens dygtigste team af specialister, der står klar til at hjælpe dig. Med stor erfaring og den nyeste scanningsteknologi

Læs mere

Sunde og smukke fødder

Sunde og smukke fødder Sunde og smukke fødder med grønne mini bolde (også kendt som Franklin Balls) af Lotte Paarup DEN INTELLIGENTE KROP Velkommen til dine fødder Bonus til hele kroppen Vi har det med at glemme fødderne vi

Læs mere

SPECIALPÆDAGOGISK Børnemassage

SPECIALPÆDAGOGISK Børnemassage SPECIALPÆDAGOGISK Børnemassage Line Neess C DAGENS PROGRAM Sparring Flere teknikker Fodbade uden vand Hovedbundsmassage Sansebane Cirkelmassage Haser og achilles Oliemassage af underben og fødder Hvordan

Læs mere

Sunde børnefødder. Hvornår skal man købe de første sko?

Sunde børnefødder. Hvornår skal man købe de første sko? Sunde børnefødder Det er vigtig at passe på sine børns fødder. I tiden inden barnet begynder at gå, bør fødderne have de bedste betingelser for at bevæge sig frit og naturligt. Dette gøres bedst i bare

Læs mere

Træningsprogram. Øvelser for smerter i achillessenen

Træningsprogram. Øvelser for smerter i achillessenen Træningsprogram Øvelser for smerter i achillessenen Træning af kroniske smerter i achillessenen Kroniske smerter i achillessenen kan afhjælpes med regelmæssig styrketræning af senen, hvor senen belastes

Læs mere

OPERATION FOR SLIDGIGT I STORETÅEN

OPERATION FOR SLIDGIGT I STORETÅEN OPERATION FOR SLIDGIGT I STORETÅEN Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk SPØRG HVIS DU ER I TVIVL Fødder er forskellige fra person til person, og derfor

Læs mere

Vejledning til årlig. diabetikere. Revideret udgave juni 2011.

Vejledning til årlig. diabetikere. Revideret udgave juni 2011. Vejledning til årlig fodstatus for diabetikere Revideret udgave juni 2011. LasF 2011 Vejledning til årlig fodstatus for diabetikere. Indhold: Skemaet og dets oprindelse...................................

Læs mere

Disposition. Fasciitis Plantaris Distorsio talocruralis (Ankels distorsionen)

Disposition. Fasciitis Plantaris Distorsio talocruralis (Ankels distorsionen) Fod Ankel Disposition Fasciitis Plantaris Distorsio talocruralis (Ankels distorsionen) Disposition Fasciitis Plantaris Distorsio talocruralis (Ankels distorsionen) Fod Fasciitis Plantaris Fod undervisning

Læs mere

Løberknæ. (Iliotibial band syndrom) Af Fysioterapeut dennis K. sjøgren

Løberknæ. (Iliotibial band syndrom) Af Fysioterapeut dennis K. sjøgren Løberknæ (Iliotibial band syndrom) Af Fysioterapeut dennis K. sjøgren Løberknæ er den hyppigste årsag til smerter på ydersiden af knæet hos løbere. Og er relateret til stramhed af det iliotibiale bånd,

Læs mere

Sunde og smukke fødder med grønne mini bolde. af fysioterapeut Lotte Paarup

Sunde og smukke fødder med grønne mini bolde. af fysioterapeut Lotte Paarup Sunde og smukke fødder med grønne mini bolde af fysioterapeut Lotte Paarup 1 Velkommen til dine fødder Vi har det med at glemme fødderne vi skænker dem ofte ikke en tanke, før end de gør ondt, eller hvis

Læs mere

Lændesmerter - lave rygsmerter

Lændesmerter - lave rygsmerter Lændesmerter - lave rygsmerter Hvad er lave rygsmerter? Lave rygsmerter er smerter i nedre del af ryggen (lænderyggen), hvor der ikke findes nogen sikker forklaring på smerterne i form af sygdomme eller

Læs mere

Undervisning specialespecifikt kursus, Ålborg 20.10.2015. Johnny Frøkjær, specialeansvarlig overlæge Fod & ankelsektoren Odense Universitets Hospital

Undervisning specialespecifikt kursus, Ålborg 20.10.2015. Johnny Frøkjær, specialeansvarlig overlæge Fod & ankelsektoren Odense Universitets Hospital Undervisning specialespecifikt kursus, Ålborg 20.10.2015 Johnny Frøkjær, specialeansvarlig overlæge Fod & ankelsektoren Odense Universitets Hospital 39 årig kvinde, som under løb vred om på højre ankel

Læs mere

PATIENTINFORMATION VEDRØRENDE HULFOD

PATIENTINFORMATION VEDRØRENDE HULFOD PATIENTINFORMATION VEDRØRENDE HULFOD 1 Hulfod er en tilstand, hvor foden har en unormal, høj svang med stejle mellemfodsknogler. Det betyder en fejlbelastning af såvel bagfod, mellemfod og forfod. Hulfod

Læs mere

Udfyldes af forsikringsselskabet/rekvirenten. Udfyldes af den undersøgende læge 1. Stilling. a) Er du patientens alment praktiserende læge?

Udfyldes af forsikringsselskabet/rekvirenten. Udfyldes af den undersøgende læge 1. Stilling. a) Er du patientens alment praktiserende læge? FP 490 Funktionsattest Tæer, mellemfod, fodrod Attesten indgår som en del af aftalen mellem Forsikring & Pension og Lægeforeningen om attester og helbredsoplysninger mv. Det er aftalt mellem Forsikring

Læs mere

Generelle informationer og definitionen af en dropfod...3. AFO Præfabrikeret (standard dropfodsortoser)...7

Generelle informationer og definitionen af en dropfod...3. AFO Præfabrikeret (standard dropfodsortoser)...7 Dropfodsguide (AFO) Indholdsfortegnelsen Generelle informationer og definitionen af en dropfod...3 Dropfodsbandage...5 AFO Præfabrikeret (standard dropfodsortoser)...7 Dropfodssimulator FES (funktionel

Læs mere

PATIENTINFORMATION VEDRØRENDE NEDSUNKEN FORFOD

PATIENTINFORMATION VEDRØRENDE NEDSUNKEN FORFOD PATIENTINFORMATION VEDRØRENDE NEDSUNKEN FORFOD 1 Smerter som følge af nedsunken forfod er et hyppigt problem, som kommer med alderen. Hjælper indlæg og specialsko ikke, kan vi tilbyde en operation, som

Læs mere

A-kursus sept. 2011. Preben Lass

A-kursus sept. 2011. Preben Lass A-kursus sept. 2011 Fodens vigtigste akutte og kroniske senesygdomme Med særlig fokus på achillessene og peroneussener samt fasciitis plantaris: Er der nogensinde operationsindikation? Preben Lass Achillessene

Læs mere

Anklens og fodens radiologi. Michel Bach Hellfritzsch Overlæge Røntgen og Skanning, AUH

Anklens og fodens radiologi. Michel Bach Hellfritzsch Overlæge Røntgen og Skanning, AUH Anklens og fodens radiologi Michel Bach Hellfritzsch Overlæge Røntgen og Skanning, AUH Anklens og fodens radiologi Fodoptagelser konventionel røntgen Akser i foden og fejlstillinger Degenerative knogle-

Læs mere

Oplysninger for læge og forsikringssøgende/skadelidte:

Oplysninger for læge og forsikringssøgende/skadelidte: Oplysninger for læge og forsikringssøgende/skadelidte: Attesten indgår som en del af aftalen mellem Forsikring & Pension og Lægeforeningen om attester og helbredsoplysninger mv. Til lægen Information til

Læs mere

Ortopædkirurgisk Afdeling. Smerter foran i knæet

Ortopædkirurgisk Afdeling. Smerter foran i knæet Ortopædkirurgisk Afdeling Smerter foran i knæet En af de hyppigste årsager til knæproblemer hos unge er det, man benævner forreste knæsmerter. Dette hentyder til, at smerterne fornemmes fortil i og omkring

Læs mere

Der er uendeligt mange øvelsesmuligheder, hvor nogle er beskrevet nedenstående. Ellers slip din fantasi løs og opfind dine egne trin

Der er uendeligt mange øvelsesmuligheder, hvor nogle er beskrevet nedenstående. Ellers slip din fantasi løs og opfind dine egne trin Step Stepbænken er et ideelt træningsredskab, som du kan have derhjemme, hvor kondition, styrke, koordination og balance trænes og udfordres. Du træner primært dine muskler i ben og balder. Effekten fra

Læs mere

HOFTEALLOPLASTIK. Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1

HOFTEALLOPLASTIK. Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 HOFTEALLOPLASTIK Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 EFTER OPERATIONEN De seneste års forskning har vist, at effektiv smertebehandling, tidlig mobilisering

Læs mere

Patientvejledning. Operation for skæv storetå. Hallux valgus

Patientvejledning. Operation for skæv storetå. Hallux valgus Patientvejledning Operation for skæv storetå Hallux valgus En skæv storetå og ømhed af knysten over storetåens grundled ses hyppigt. I mange tilfælde kan det behandles med en tilpasning af fodtøjet, hvis

Læs mere

Brud på anklen. -operativ/konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit

Brud på anklen. -operativ/konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Brud på anklen -operativ/konservativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Generel vejledning Brud på anklen Anklen kaldes også fodleddet. Det er i

Læs mere

INFORMATION OM DIABETES & FODTØJ

INFORMATION OM DIABETES & FODTØJ INFORMATION OM DIABETES & FODTØJ 02 Når det handler om livskvalitet... Diabetes er i dag den hyppigste årsag til blindhed og amputation, og det er derfor vigtigt hele tiden at være opmærksom på de forandringer

Læs mere

Introduktion til step

Introduktion til step Øvelser til step Introduktion til step Stepbænken er et ideelt træningsredskab, som du kan have derhjemme, hvor kondition, styrke, koordination og balance trænes og udfordres. Du træner primært dine muskler

Læs mere

Projektbeskrivelse. Lateral release med eller uden løsning af det dybe transverse metatarsale ligament

Projektbeskrivelse. Lateral release med eller uden løsning af det dybe transverse metatarsale ligament 27. februar 2010 Projektbeskrivelse Lateral release med eller uden løsning af det dybe transverse metatarsale ligament Niels Chr. Jensen, Frank Linde, Jens Ulrik Wester, Johnny Frøkjær og Bente Fiirgaard

Læs mere

Martin Schöngauer (Colmar ca.1459 Breisach 1491)

Martin Schöngauer (Colmar ca.1459 Breisach 1491) Martin Schöngauer (Colmar ca.1459 Breisach 1491) Anklens og fodens radiologi Michel Bach Hellfritzsch Overlæge Radiologisk afdeling, AUH Anklens og fodens radiologi Fodoptagelser konventionel røntgen Akser

Læs mere

Til patienter og pårørende. Specifik knætræning. Øvelsesprogram for VMO. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Rehabiliteringsklinikken

Til patienter og pårørende. Specifik knætræning. Øvelsesprogram for VMO. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Rehabiliteringsklinikken Til patienter og pårørende Specifik knætræning Øvelsesprogram for VMO Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Rehabiliteringsklinikken VMO Udleveret af: Tlf.nr.: 79 97 61 63 VMO er en muskel og er en forkortelse

Læs mere

Praksisbeskrivelse. om anerkendelse af fodskader

Praksisbeskrivelse. om anerkendelse af fodskader Praksisbeskrivelse om anerkendelse af fodskader Marts 2018 Praksisbeskrivelse om anerkendelse af fodskader Denne praksisbeskrivelse om anerkendelse af fodskader supplerer den generelle praksisbeskrivelse

Læs mere

SYGDOMME FODENS OG ANKLENS ANATOMI

SYGDOMME FODENS OG ANKLENS ANATOMI SYGDOMME FODENS OG ANKLENS ANATOMI Hellerup Lyngby Odense Aarhus Skørping Viborg 1 FODENS ANATOMI Foden består af 26 knogler. 1 hælben (calcaneus), 1 rulleben (talus), 5 fodrodsknogler: terningebenet,

Læs mere

Silkeborg d. 24.02.2007 OPFORDRING FRA LARS NEBEL MØLLER, FYSIOTERAPEUT:

Silkeborg d. 24.02.2007 OPFORDRING FRA LARS NEBEL MØLLER, FYSIOTERAPEUT: Silkeborg d. 24.02.2007 OPFORDRING FRA LARS NEBEL MØLLER, FYSIOTERAPEUT: Efter foredraget og øvelserne med Lars, har jeg fået en del tilbagemeldinger om at man ved hvad de ben problemer man har, skyldes.

Læs mere

PATIENTINFORMATION VEDRØRENDE OPERATION FOR HAMMERTÆER

PATIENTINFORMATION VEDRØRENDE OPERATION FOR HAMMERTÆER PATIENTINFORMATION VEDRØRENDE OPERATION FOR HAMMERTÆER 1 Der er mange årsager til, at man udvikler hammertå. Det kommer ofte med alderen, som led i forfodsnedfald. Op mod 20 % af os får problemer med årene.

Læs mere

Patientvejledning. Kunstigt ankelled - ankelprotese

Patientvejledning. Kunstigt ankelled - ankelprotese Patientvejledning Kunstigt ankelled - ankelprotese Når smerter fra slidgigt i anklen ikke længere kan afhjælpes med indlæg, smertestillende medicin mm, kan en operation med et kunstigt ankelled blive aktuelt.

Læs mere

Indlægsguiden En guide til Bauerfeinds mest populære indlæg

Indlægsguiden En guide til Bauerfeinds mest populære indlæg INDLÆG Indlægsguiden En guide til Bauerfeinds mest populære indlæg Indhold Sport GloboTec comfort, Fodboldindlæg GloboTec comfort sports (run, play, walk, golf) ErgoPad ski & skate ErgoPad ball & racket

Læs mere

OPERATION VED PLATFOD

OPERATION VED PLATFOD OPERATION VED PLATFOD Hellerup Lyngby Odense Aarhus Skørping Viborg 1 De indledende undersøgelser hos Capio CFR har vist, at du har platfod i en grad, som vi kan tilbyde at afhjælpe med operation. I det

Læs mere

Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 2

Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 2 Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 2 Øvelser efter hofteartroskopi uge 3-5 Dette program indeholder progression af de indledende øvelser, som du har udført de første uger efter operationen. I de

Læs mere