INTRODUKTION. Team er arbejdsformernes Ferrarier. De er højtydende, men kræver megen vedligeholdelse og mange slags indsatser. Edward Lawler, 1994

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "INTRODUKTION. Team er arbejdsformernes Ferrarier. De er højtydende, men kræver megen vedligeholdelse og mange slags indsatser. Edward Lawler, 1994"

Transkript

1 9 Af Thorkil Molly Søholm, Jacob Storch & Andreas Juhl Team er arbejdsformernes Ferrarier. De er højtydende, men kræver megen vedligeholdelse og mange slags indsatser. Edward Lawler, 1994 Henry Ford, stifter af Ford-fabrikkerne og pioner inden for masseproduktion og samlebåndsarbejde, formulerede for ca. 100 år siden sit forhold til sine arbejdere på denne måde: Jeg kan kun beklage, at hver gang jeg har brug for et par hænder til mine fabrikker, får jeg et helt menneske! Denne berygtede (og provokative) udtalelse er en spidsformulering af et modsætningsforhold, der op gennem historien har været en drivkraft til såvel samfundsmæssig udvikling som social forandring modsætningen mellem på den ene side arbejdsgiveren og lederen, der først og fremmest er interesseret i vækst og indtjening, og på den anden side arbejderen, hvis interesser i højere grad går i retning af trivsel og rettigheder. Dette klassiske modsætningspar mellem henholdsvis økonomiske interesser og humanistiske hensyn er langsomt ved at blive udvisket. Arbejderen er blevet medarbejder, og flere og flere virksomheder og orga nisationer har fået øjnene op for, at engagerede, kompetente og ansvarsbevidste medarbejdere er en af de væsentligste forudsætninger for at skabe vækst og udvikling. I den moderne virksomhed er bundlinjeoptimering/borgerserviceoptimering, videndeling, kompetenceudvikling og arbejdsglæde uløseligt knyttet til hinanden. Derfor er en af de vigtigste opgaver for lederen i dag at skabe motivation og læring blandt medarbejderne samt at fremme en følelse af ejerskab i forhold til arbejdet. Teamorganisering er den arbejdsform, der bedst imødekommer disse udfordringer.

2 10 I N T R O D U K T I O N Det er i dag en global tendens, at virksomheder og organisationer løser dele af eller alle deres opgaver teambaseret. Det er således en af de arbejdsformer, der oplever den hastigste udbredelse. I amerikanske virksomheder med mere end 100 ansatte bruger omkring 80% team (West, 2001), og den samme tendens gør sig også gældende i Danmark, uden at der dog er foretaget en samlet undersøgelse af, i hvilket omfang team er indført. Tendensen kan bl.a. aflæses af, at der i dele af den offentlige sektor lovgives lokalt og nationalt om, at arbejdet skal foregå teamorganiseret, f.eks. inden for uddannelsessektoren, ældreplejen, sygehusvæsenet m.m. Blandt andet på grund af den store hastighed i udbredelsen er det svært at komme med en entydig definition på, hvad et team er. Begrebet bruges meget forskelligt alt efter, hvilken arbejdssammenhæng der er tale om. Det, der kaldes et team i en produktionsvirksomhed, kan adskille sig ret meget fra den praksis, der kendetegner et team i Post Danmark eller et lokalcenter i ældreplejen; og her er det igen nødvendigt at være opmærksom på forskelle i, hvordan f.eks. et plejeteam og et køkkenteam fungerer. Det er derfor vigtigt at medtænke de konkrete sammenhænge, som teamet fungerer i, som er med til at afgøre, hvordan teamet på bedste vis kan fungere i praksis. Overordnet kan vi kort definere et team som en lille organisatorisk enhed, sammensat af typisk 5-9 personer, der sammen skal varetage et fastlagt opgavefelt og arbejde hen imod realiseringen af fælles mål. Teamet har et fælles ansvar for at nå målsætningerne og belønnes kollektivt, hvis de indfrier målene. Deltagerne vil typisk have forskellige og gensidigt komplementerende kompetencer og er afhængige af at arbejde sammen og dele viden med hinanden i forbindelse med opgaveløsningen. Team kaldes ofte selvstyrende, medledende, autonome m.m. hvilket skyldes, at de har kompetence og beslutningskraft over afgrænsede ledelsesopgaver såsom design af opgaveløsning, planlægning af opgaveløsning, vagtskema, ferie, et afgrænset felt af ressourcer, kvalitetstjek af opgavekvalitet m.m. Der ligger altså i teamdefinitionen en gradsforskel til gruppen, som ikke har den samme grad af fælles ansvar, ikke arbejder så tæt og interdependent sammen og ikke belønnes kollektivt (Hackman, 1990; Alderfer, 1977).

3 11 Den meget positive udviklingstendens for teamorganiseringsformen har baggrund i en mængde forskellige forhold. Det er ikke vores hensigt her at komme med en dybtgående redegørelse for disse, men et par enkelte pointer vil vi gerne fremhæve. Den generelle samfundsudvikling i den vestlige verden har medført bedre uddannede og mere selvstændige medarbejdere, end tilfældet var før i tiden, hvilket har betydet et fald i den generelle autoritetstro. Dette nødvendiggør udviklingen af nye arbejdsformer, som giver medarbejderne mere bemyndigelse og ansvar i arbejdet. Dertil kommer, at arbejdsopgavernes kompleksitet stiger, med følgende behov for videndeling og tværfaglige arbejdsformer. Endvidere betyder stigende krav om øget produktivitet et stærkt fokus på kompetenceudvikling og læring på jobbet. Teamorganisering tilgodeser disse udfordringer ved at muliggøre og fremskynde en række lærende arbejdsformer, som f.eks. sidemandsoplæring, mesterlære, kollegial sparring, videndeling m.m., og vil samtidig betyde en udvikling i organisationsmedlemmernes relationelle kompetencer. Forskning i arbejdseffektivitet viser, at teamarbejde ofte medfører væsentligt bedre resultater og øget produktivitet end opdelt individuelt arbejde, bl.a. fordi team i opgaveløsningen kan trække på flere medlemmers kompetencer, og fordi der i team er potentielt større fleksibilitet og omstillingsevne i forhold til nye arbejdsopgaver, samt fordi det at arbejde i et team medfører større ansvarlighed fra hver enkelt medarbejder pga. den kollektive forpligtelse. Forskning i beslutningsprocesser har også vist, at teambeslutninger er langt mere holdbare og forpligtende end individuelle beslutninger, forudsat at beslutningerne vel at mærke reelt er truffet af teamet selv. Sammenfattet er de effekter, man søger at opnå gennem teamorganisation: 1. Bedre finansielle resultater 2. Øget medarbejdertrivsel og ansvarliggørelse 3. Øget kompetenceudvikling hos medarbejderne igennem mere ansvar og større beslutningskompetence, ændrede arbejdsformer som muliggør mere effektiv videndeling og opsamling af viden i de relevante fora (teamene)

4 12 I N T R O D U K T I O N 4. Kvalitetsudvikling igennem delt ansvar om service- eller produktkvalitet (især i tværfaglige team) 5. Øget kundetilfredshed igennem højere kvalitet og helhed i opgaveløsningen (de forskellige medarbejdere, som er involveret i løsningen af opgaven, snakker sammen og koordinerer tingene tæt) 6. Øget organisatorisk fleksibilitet i forhold til kundernes/brugernes behov (når f.eks. en medarbejder er syg/fraværende, tager en anden over, uden at kunden oplever forsinkelse) 7. Lettere og mere direkte kommunikation, da teamene ofte reducerer antallet af funktionelle enheder i organisationen Samtlige af disse effekter underbygges af sammenfattende studier, der indikerer, at teamorganisering generelt påvirker kvalitet og effektivitet positivt, nedsætter sygefravær og øger medarbejdertrivsel. 1 Samtidig er det vigtigt at være opmærksom på, at teamorganisering kan være et tveægget sværd. Den samme kraft, der skaber disse resultater, kan vende sig imod teamet og give sig udslag i endog meget diktatoriske normer, hvor der internt i teamet udvikles mobning og voldsomme sanktioner over for de teammedlemmer, der af resten af teamet opleves som ikke overholdende teamets uskrevne regler for adfærd, standarder for arbejdsniveau eller faglig dygtighed. 2 Også selvom det ikke skulle gå så galt, er det på ingen måde givet, at fordelene ved teamarbejdet faktisk realiseres. Der er en mængde forskning og vel også megen daglig erfaring som peger på, at team ofte fungerer dårligt, faktisk af og til så dårligt, at det ville være mere effektivt at lade folk arbejde selvstændigt. 3 1 Se f.eks. Applebaum & Batt, 1994; Macy & Izumi, 1993; West, Barker, Michael West (2001) opsummerer en del af denne forskning i sin bog Teamwork. For eksempel er det påvist i en lang række forsøg, at forsøgspersoner, som får indtryk af, at deres præstation er en del af en team/gruppepræstation, kun præsterer ca. 75% af dét, som de præsterer individuelt. Andre forsøg, som undersøger kreativitet og idegenerering, viser, at også her præsterer team/grupper generelt dårligere end summen af medlemmernes individuelle præstationer.

5 13 Der er altså to modsatrettede tendenser i forbindelse med resultaterne af teamorganisering: Den ene peger i retning af, at medarbejdere, der indgår i en teamorganisation, generelt præsterer dårligere, end når de arbejder selvstændigt. Den anden tendens peger i retning af en synergieffekt, som får det samlede team til at præstere mere end summen af teammedlemmernes indsats. Det er vores bud, at nøglen til en udvikling hen imod den sidste tendens ligger i ledelsessystemet. Især i teamlederens evne til at udvikle teamfærdigheder, samt at skabe gode rammer for teamets arbejde, som motiverer teamet til at tage dets kompetence og ansvar på sig. Ledelse er i dag ikke længere kun et spørgsmål om at lede og fordele arbejdet, og mange ledere føler sig usikre på, hvordan de skal håndtere dette skift i ledelsesstil. Lidt provokerende kunne vi sige, at med henblik på den pludselige og hastige fremvækst af teamtanken i danske organisationer udgør teamledelse i dag et af de største ufaglærte fagområder i Danmark. Dette skyldes den manglende opmærksomhed på uddannelse af ledere i denne nye ledelsesstil, der kræver helt andre kompetencer end tidligere. Der er med andre ord behov for en professionalisering af teamledelsesfaget. Derfor er vores sigte med denne bog at tage livtag med den udfordring, det er, at få en teamorganiseret arbejdsplads til at fungere. Herigennem ønsker vi at stille en række forståelser og redskaber til rådighed for dem, der gerne vil arbejde professionelt med team på alle niveauer. Ambitionen er at komme med et solidt, teoretisk funderet og praksisrettet bud på en række af de vigtigste aspekter af teamorganisering, fra ledelse af team, over udvikling i team, til implementering af team i en organisation. Vi henvender os primært til ledere, teamledere og teamdeltagere, som ønsker praksisrettede forståelser af arbejdet med at udvikle og opbygge teamet, teamledelsen i organisationen og den teambaserede organisation. Sekundært henvender vi os til konsulenter og andre, som arbejder med team på både offentlige og private arbejdspladser. Bogen er natur-

6 14 I N T R O D U K T I O N ligvis også relevant for fremtidens organisationskonsulenter, der i dag sidder rundt omkring på universiteter og handelshøjskoler. Kapitlerne i bogen følger en bevægelse, som vi kan beskrive overordnet med en zoom-metafor. I første kapitel rettes fokus mod mere generelle spørgsmål og tematikker i forbindelse med ledelse af team. Derefter zoomes der i kapitel 2 ind på teamet og de udviklingsprocesser, der kan være i spil, når en gruppe mennesker skal arbejde tæt sammen. I kapitel 3 zoomes der endnu længere ind på lederens konkrete arbejdsredskaber i forhold til at hjælpe teamet til at udvikle sig. I sidste kapitel zoomes der så ud igen; her behandles spørgsmål om, hvad implementeringen af en teamstruktur betyder for resten af organisationen, hvilke forhold den øverste ledelse bør tage i betragtning, når den overvejer at indføre team i organisationen, samt hvordan dette konkret kan gøres. En lidt mere udfoldet præsentation af de forskellige kapitler ser således ud: I kapitel 1 Teamorganisering og teamledelse præsenterer vi et samlet sæt af forståelser og metoder, der ligger til grund for ledelse af team. Det er vores erfaring, at mange ledere føler sig usikre på, hvilken rolle de skal indtage i forhold til teamet i hvor høj grad de kan tillade sig at påvirke og ændre teamets arbejde; på hvilket tidspunkt de skal intervenere og hvordan. Disse og mange flere spørgsmål bliver behandlet i dette kapitel, der centrerer sig omkring to hovedtematikker: Dels lederens positioner i forbindelse med ledelse af team, hvor fokus vil være på lederen som teamcoach og som teamchef. Og dels med lederens og teamdeltagernes positioner i forbindelse med medledelse i team, hvor vi vil se på, hvilke implikationer uddelegeringen af ledelsesbeføjelser til teamet medfører. Kapitlet afsluttes af en stor case, hvori en leder redegør for sine dispositioner og overvejelser i et længere teamudviklingsforløb. I kapitel 2 Det højtydende team diskuterer vi de faktorer og kvaliteter, der karakteriserer det højtydende team. Hvordan adskiller teamet sig fra en arbejdsgruppe, og hvad kan man som leder gøre for at udvikle teamet i mere effektiv retning? Vi præsenterer en model over teams udvikling

7 15 fra dannelse til opløsning, og gennemgår forskellige interventionsmuligheder på de forskellige udviklingstrin. Det er vores erfaring, at mange team startes op på nogle uhensigtsmæssige præmisser, hvorfor vi vil præsentere en praksisrettet model for etablering af team, der giver gode forudsætninger for teamets videre arbejde og udvikling. I kapitel 3 Teamudviklingssamtalen går vi videre med arbejdet med at skabe velfungerende team. Her fokuserer vi på teamudviklingssamtalen som alternativ til den mere udbredte medarbejderudviklingssamtale og præsenterer to forskellige modeller, som denne samtale kan struktureres efter. Kapitlet er helt overvejende praksisorienteret og rummer en lang række konkrete kommunikationsredskaber, som lederen kan bruge i arbejdet med at skabe udvikling i teamet. I kapitel 4 Etablering af en teambaseret organisation beskæftiger vi os med de afgørende elementer i design af en teamstruktur. Her redegøres der for forarbejdet til implementeringen, som i første omgang er beslutningen om teamorganisering: Hvorfor i det hele taget overgå til team? Hvad betyder det for organisationen at overgå til team? Og dernæst spørgsmål i forbindelse med teamdannelse og valg af teamstruktur: Hvilke team skal håndtere hvilke opgaver? Hvordan skal de ledes, og hvilke forbindelser skal der være imellem dem? Hvilke ændringer af organisationens støttesystemer, it og HR er nødvendige? Efter disse overvejelser præsenterer vi så vores bud på en forandringsmodel til den vellykkede implementering af teamorganisering inspireret dels af aktionsforskningens understregning af forandring som en læreproces (Lewin, 1946, 1947), og dels af en klassiker inden for forandringsledelsen, Kotter: I spidsen for forandringer (1997). Disse to tilgange tænker vi sammen i en model, der favner flere af de vigtige forudsætninger for en vellykket implementering af en teamstruktur. Modellen gennemgås skridt for skridt, og der redegøres på baggrund af udvalgt teoridannelse og forskning i forandringsledelse samt egne erfaringer for de forskellige aspekter, som det er vigtigt at holde sig for øje, når man står over for at skulle iværksætte en så omfattende forandringsproces, som overgangen til en teambaseret organisation er.

8 16 I N T R O D U K T I O N Samtlige kapitler er forsynet med større og mindre cases, der illustrerer de forskellige teorier i praksis. Vores faglige ambition i forfattergruppen er at få greb om de store organisatoriske problemstillinger og udfordringer, teamarbejde medfører, begrebsliggøre dem ud fra vores overordnede systemiske tilgang og forståelse og formidle dem i et sprog, som er forståeligt og anvendeligt på mange niveauer. Det er målet med denne bog. I det følgende vil vi kort redegøre for vores systemiske udgangspunkt. En systemisk forståelse af team Helheden er mere og andet end enkeltdelene. Gregory Bateson, 1972 Målet i dette afsnit er at få introduceret et sæt af nøglebegreber fra den systemiske tradition, som hele bogens forståelse af team er bygget op omkring. 4 Grundpointen i systemisk tænkning er, at et system er mere og andet end blot enkeltdelene lagt samme. Interaktionerne imellem delene gør dem i stand til at gøre noget, som de ikke kan hver for sig. Overfører vi denne tanke til teamet og teamdeltagerne, så rammer vi ned i netop det, der er selve motivationen for teamdannelsen: at organisationen ønsker at opnå noget mere, end hvis folk arbejder individuelt eller blot som gruppe. Den ønsker merværdi, synergi. En systemisk forståelse af team giver dermed nogle spændende bud på en fundamental 4 For god ordens skyld bør vi præcisere, at vi også vil præsentere metoder og forståelser, som ikke er rendyrket systemisk funderede, men som vi finder hjælpsomme og brugbare i praksis. Vi vil ikke her gå dybere ind i en videnskabsteoretisk diskussion, men i stedet henvise til artiklen Appriciative inquiry i en læringsoptik (Søholm, 2003), for en redegørelse for, hvordan vi definerer vores position. Artiklen kan findes på

9 17 forståelse af, hvad et team er, og åbner dermed op for en række målrettede handlemuligheder i forbindelse med teamarbejde. Vi har i andre sammenhænge introduceret den systemiske tænkning 5 og vil derfor her gå direkte til de udvalgte grundbegreber, som præsenteres med en kort diskussion af deres betydning for forståelsen af team og teamledelse. Alle bogens kapitler og metoder kobler sig mere eller mindre til disse grundantagelser: Teamet som et kommunikativt system (der giver et muligt svar på, hvad et team består af). Multivers i team og gamemasterfærdigheder (multivers betegner det vilkår, at der er lige så mange forståelser af virkeligheden i et team, som der er teamdeltagere; og gamemaster betegner en særlig kompetent måde at indgå i teamets arbejde på). Teamets funktionalitet (der indkredser teamdeltagernes samspil og det output, teamet skal generere). Teamet som et heliotropisk system (som beskriver en grundliggende mekanisme i udvikling af team, som man som teamleder og teamdeltager kan arbejde med i forhold til at udvikle teamet). 5 Se f.eks. Juhl & Søholm (2003): Systemisk ledelse i praksis, som kan findes på www. attractor.dk. Overordnet set kan den systemiske tradition bedst forstås som en familie af ideer, der forsøger at indkredse et sæt af anvendelige tænke- og handlemåder til at forstå verden som et socialt og kommunikativt konstrueret system. Disse ideer stammer fra et rigt miks af videnskaber, alt fra biologi (Gregory Bateson, Humberto Maturana, Francisco Varela) og fysik (Fritjof Capra, Heinz von Foerster) til antropologi (Gregory Bateson), sociologi (Nicklas Luhmann, Anthony Giddens), psykologi (Kenneth Gergen, Sheila McNamee, John Shotter), filosofi (Ludwig Wittgenstein, John Dewey, Richard Rorty), kommunikationsteori (Barnett Pearce, Vernon Cronen, John Shotter ) og selvfølgelig også inden for ledelses- og organisationsteorien (Georg von Krogh, Johan Roos, Gareth Morgan, Peter Senge, Michael West, David Cooperrider).

10 18 I N T R O D U K T I O N Teamet som et kommunikativt system Det fundamentale spørgsmål, når vi arbejder med team, må være: Hvad består et team af? Svarer vi nogle individer, forholder vi os logisk nok individorienteret til dannelse af og udvikling af teamet. Det vigtigste bliver, hvem der er i teamet. Fungerer teamet ikke godt, må vi skifte ud i besætningen. I en systemisk optik består teamet ikke af individer, men af kommunikation. Teamet er et kommunikativt system, der har udviklet et sæt af normer og forståelser, som det forstår begivenheder og informationer fra omverden ud fra. For teamlederen er dette den afgørende øvelse i arbejdet med team at se på og arbejde med den kommunikation, de forståelser og normer og de mønstre af interaktioner, som teamet skaber og opretholder i dets arbejde; ikke kun at se efter og arbejde med individerne i teamet (selvom de selvfølgelig også er vigtige). Denne forståelse er hjælpsom for såvel teamet som teamlederen, der nu kan rette fokus for udviklingsarbejdet med teamet på kommunikationen og de fælles forståelser og på at optimere interaktionerne i teamet og imellem teamet og dets omverden (frem for på gruppens ubevidste, indre liv, følelser, individerne m.m.). De centrale spørgsmål at arbejde med er nu: Hvad beslutter I i teamet? Hvilke kriterier skal gælde for jeres arbejde og prioriteringer? Hvordan kan I arbejde bedst muligt sammen og bruge de kompetencer, I har? Disse spørgsmål får teamet til at arbejde med sig selv som et kommunikativt system, og i forlængelse deraf udvikle forståelser af sig selv som team. Den systemiske tilgang flytter sit fokus fra den enkelte enhed (medarbejderen, lederen, teamet, organisationen etc.) til interaktionerne mellem enheder (medarbejder-medarbejder, medarbejder-leder, team-team, team-kunde etc.). Det interessante her er ikke den enkelte interaktion, men det netværk af interaktioner, som teamet og organisationen udgøres af. En vigtig ledelsesmæssig opgave er derfor at kunne forholde sig til, hvilke interaktioner teamet må medtænke i sit arbejde, for at kunne fungere optimalt. F.eks. har politiske beslutninger stor betydning for teamets funktionalitet i offentlige organisationer, fordi de har betydning

11 19 for målsætningerne for teamets præstationer. Samarbejdet mellem to teammedlemmer er ofte også vigtigt og må tænkes med. Ligesådan med teamets håndtering af de kunder/brugere/borgere, som det har fået ansvar for. Med dette fokus på interaktioner kan man spørge, hvad interaktioner består af? Teamdeltagerne er jo ikke forbundet af ledninger, som et elektronisk system er det. I en systemisk forståelse består interaktioner af kommunikation. Så hvad sker der, når vi ændrer vores sprog fra begrebet gruppe til begrebet team? Den systemiske tilgang svarer, at hvis ikke dette skift gør en forskel i praksis, så er der ingen forskel! Denne forståelse af kommunikation uddybes i det følgende. Multivers og gamemasterfærdigheder Prøv en gang at lave følgende øvelse: tag et stykke papir og skriv TEAM i midten. Sæt nu begrebet i parentes og overvej følgende spørgsmål: Hvis du ikke må sige team, hvad vil du så sige i stedet? På et sådant spørgsmål kommer mange interessante typer af svar: ansvar, øget produktivitet, en mulighed, samarbejde, sport, ekstra arbejde, et modefænomen etc. Det interessante er, at selvom vi har en tendens til at tro, at andre forstår det samme ved begrebet team, som os selv, så bruges det i praksis på mange forskellige måder i organisationer. Denne mangfoldighed i forståelsen af sprog og verden får den chilenske filosof og biolog Humberto Maturana til at tale om multivers i stedet for univers, fordi der er potentielt lige så mange forståelser og opfattelser af f.eks. det at arbejde i team, som der er deltagere. For lederen er det vigtigste mål med teamarbejdet måske at udvikle organisationens produktivitet, mens det for én medarbejder i teamet er den faglige kvalitet i opgaveløsningen, der er vigtigst, for en anden er teamarbejdet en tidsrøvende belastning og for en tredje er det en kærkommen lejlighed til at styrke det sociale aspekt i arbejdet. Med denne forståelse af kommunikation bliver det en vigtig ledelsesfærdighed at kunne mestre og skabe udvikling i teamets multivers af

12 20 I N T R O D U K T I O N forståelser, så det får skabt et sæt af brugbare fælles forståelser, som det kan handle efter og forstå og prioritere dets arbejdsopgaver efter. Denne evne til at mestre kommunikationen i organisationer kalder Barnet Pearce for en gamemasterfærdighed. Gamemasterfærdigheden indebærer, at lederen evner at leve i teamets og organisationens praksis og samtidig har evnen til at overskue denne praksis, se andre muligheder og gå ind i og skabe mere konstruktive måder at arbejde på i teamet. At være gamemaster handler altså om overblik, at kunne se andre muligheder og skabe dem. Dette adskiller sig fra gameplayeren, der kendetegnes ved at kende og kunne indgå i den praksis, der er i teamet og organisationen. 6 Teamets funktionalitet Teamet opstår i det øjeblik, hvor der i kommunikationen skabes en stabil grænse mellem, hvem der er inde i teamet, og hvad der er teamets omverden. For at skabe denne grænse er det vigtigt at definere teamets funktion i organisationen og i forhold til kunderne igennem spørgsmål som: Hvilke behov og krav har vores kunder og brugere til os og vores ydelser? Hvordan skal teamet organiseres og fungere for at kunne håndtere disse forventninger og krav bedst muligt? Hvordan skal teamlederen lede teamet for bedst muligt at hjælpe teamet til disse præstationer? I besvarelsen af disse typer af spørgsmål bliver teamorganisering ikke et mål i sig selv, men midlet til at forstå og håndtere centrale behov samt at etablere en mere funktionel organisatorisk praksis, der kan håndtere fremtidige behov, situationer og vilkår. For at skabe stabile grænser arbejdes med f.eks. opgavedefinitioner, specifikke målsætninger, fysisk placering, teamsammensætning etc. Ved at arbejde med disse elementer skabes grænserne for, hvad der er gyldig 6 Gamemasterfærdigheden gennemgås mere indgående i kapitlerne om teamcoaching og teamudviklingssamtaler, hvor gamemasterfærdigheden sikrer, at samtalen skaber et brugbart udbytte. Men det er også en ønskværdig færdighed i det generelle arbejde med teamorganisering, fordi denne proces jo netop gerne skulle ende med en ønsket funktionel ny praksis.

13 21 teampraksis og dermed også for, hvad der ikke er gyldig teampraksis. Dermed fungerer grænserne også kompleksitetsreducerende, fordi nogle spørgsmål ikke er relevante at arbejde med for teamet. Som teamleder må man derfor kunne arbejde med at skabe så stabile grænser for teamet og en så tydelig funktionalitet, at livet indenfor teamets grænse opleves som havende en orden, 7 der hjælper teamet til at kunne agere kompetent og funktionelt i dets daglige praksis. Samtidigt må teamlederen også sikre en så høj grad af indre kompleksitet i teamet, igennem mange forskellige måder at forstå teamets relationer til omverden på, at det skaber flere muligheder for, hvordan teamet kan handle kompetent på udfordringer fra dets omverden. 8 Teamet som en heliotrop Med dette intensive fokus på organisationer og team som bestående af kommunikation bliver det en vigtig gamemasterfærdighed som leder at kunne bruge kommunikation til at skabe udvikling. I den sammenhæng er vi i denne bog inspirerede af Appreciative Inquiry (den anerkendende tilgang), som er en ressource- og visionsdrevet forandringsstrategi, der tilbyder en lang række af hjælpsomme grundantagelser og metoder til at skabe udvikling i organisationer. Vi vil i denne sammenhæng kort introducere dens grundtænkning og nøglebegreb, nemlig ideen om organisationer og team som heliotropiske systemer. Ordet heliotropisk er sammensat af det græske helios (sol) og trope (at vende). Traditionelt bruges udtrykket i forbindelse med planter, der drejer sig efter solen, som vi kender det fra for eksempel solsikken. Den amerikanske organisationsteoretiker David Cooperrider fører dette begreb over i organisationstænkningen og fremfører (underbygget af 7 Ved at fremme oplevelsen i teamet af, at den organisatoriske kompleksitet reduceres, kommer teamet på denne måde til at fremstå som en ø af mindre kompleksitet. 8 Denne pointe lægger op til, at teamlederen kan påtage sig en coachende funktion, hvilket vi arbejder med i kapitel 1.

14 22 I N T R O D U K T I O N forskningsresultater), at individer og organisationer har en tendens til at handle i den retning, deres forestillinger om fremtiden peger: jo lysere fremtidsudsigter, desto stærkere udviklingseffekt i positiv retning, og omvendt: jo mørkere og problemfokuseret, desto mere negativ udvikling (Cooperrider, 1997). Med andre ord påvirker teamets og lederens forestillingsbilleder af fremtiden de handlinger, der udføres i nutiden. Denne bevidsthed om teamet som et heliotropisk system giver teamlederen en række handlemuligheder i forhold til at skabe udvikling i teamet. F.eks. ved at arbejde på, at teamet udvikler konstruktive og ambitiøse historier om fremtiden og teamets mål, samt ved at fokusere på teamets bedste praksis, arbejde med sine egne anerkendende forventninger til teamets funktion og generelt arbejde med at bruge sproget til at vende mangel- og problemfokus til et ressource- og fremtidsfokus. Med disse begreber har vi fået et samlet bud på en fundamental forståelse af, hvad et team er (teamet som et kommunikativt system). Det afgørende samspil i teamet, som skal generere det ønskede output, der er teamets eksistensberettigelse, indkredses med funktionalitets-begrebet. Med begreberne multivers (som betegner det vilkår, at der er lige så mange forståelser af virkeligheden i et team, som der er teamdeltagere) og gamemaster og gameplayer har vi fået begreber til at begribe, hvilke færdigheder der skal til, for at teamdeltagerne og især teamlederen kan arbejde konstruktivt med teamet. Med grundforståelsen af teamet som et heliotropisk system får teamlederen og teamdeltagerne en mekanisme, de kan arbejde med for at udvikle teamet. Den systemiske teamforståelse åbner dermed op for en række målrettede handlemuligheder, som i resten af bogen vil blive uddybet i form af konkrete og praksisrettede redskaber og forståelser i forbindelse med teamarbejde. Vi vil undervejs løbende vende tilbage til de forskellige grundbegreber.

5F-modellen. Skribentinfo. organisations- og ledelseskonsulent New Stories

5F-modellen. Skribentinfo. organisations- og ledelseskonsulent New Stories 5F-modellen 5 min. 41,962 4/29/2010 5F-modellen er en fasemodel, der udspringer af den anerkendende og ressourceorienterede tilgang Appreciative Inquiry (AI). Modellen er velegnet som ramme for udviklingsprocesser

Læs mere

Trojka. Multiple choice opgaver Version 1. Organisation, 5. udgave, 2012

Trojka. Multiple choice opgaver Version 1. Organisation, 5. udgave, 2012 Opgave nr. 1 Organisation og virksomhed Den afgørende forskel på en organisation og en virksomhed er: a At en virksomhed udbetaler lønninger b At en organisation kun beskæftiger frivillige medarbejdere

Læs mere

Social kapital & Den attraktive organisation

Social kapital & Den attraktive organisation Social kapital & Den attraktive organisation Dagens vigtigste budskaber Ledelsesmæssige udfordringer kan ikke løses med det der skabte dem - brug for nyt mindset for ledelse Ledelse handler om skabe resultater

Læs mere

Et praktisk bud på hvordan man kan arbejde med driftsledelse og visuelle styringstavler

Et praktisk bud på hvordan man kan arbejde med driftsledelse og visuelle styringstavler Et praktisk bud på hvordan man kan arbejde med driftsledelse og visuelle styringstavler Motivation for at skrive artiklen er at dele erfaringer med driftsledelse som ledelsesdisciplin og brug af visuelle

Læs mere

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune 1 2 Indhold trivsel er velvære og balance i hverdagen Indledning... 4 Hvad er trivsel?... 6 Grundlag for trivselspolitikken... 7 Ledelses- og administrative

Læs mere

Synlig Læring i Gentofte Kommune

Synlig Læring i Gentofte Kommune Synlig Læring i Gentofte Kommune - også et 4-kommune projekt Hvor skal vi hen? Hvor er vi lige nu? Hvad er vores næste skridt? 1 Synlig Læring i følge John Hattie Synlig undervisning og læring forekommer,

Læs mere

Job- og kravprofil. HR- og kommunikationschef Børn og Unge, Aarhus Kommune

Job- og kravprofil. HR- og kommunikationschef Børn og Unge, Aarhus Kommune Job- og kravprofil HR- og kommunikationschef Børn og Unge, Aarhus Kommune Børn og Unge søger en forvaltningschef til at stå i spidsen for det strategiske arbejde med mennesker, kultur og samarbejde i hele

Læs mere

HF & VUC FYN er landets største VUC, og det forpligter. Derfor vil vi også være landets bedste VUC til at

HF & VUC FYN er landets største VUC, og det forpligter. Derfor vil vi også være landets bedste VUC til at Fælles fokus på læring HF & VUC FYN bygger bro til en fremtid med mere uddannelse bedre job og højere livskvalitet Strategi 2016 2019 Med udgangspunkt i denne vision uddanner vi unge og voksne i et miljø,

Læs mere

INSPIRATION TIL LÆRERE

INSPIRATION TIL LÆRERE INSPIRATION TIL LÆRERE Sæt fokus på trivsel og fravær med udgangspunkt i det, der virker! Ulovligt fravær kan handle om manglende trivsel i klassen, på holdet eller på uddannelsen. Appreciative Inquiry

Læs mere

TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til?

TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til? TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til? Af Karsten Brask Fischer, ekstern lektor Roskilde Universitetscenter, Direktør Impact Learning Aps Kommunerne gør tilsyneladende

Læs mere

Netværk for fællesskabsagenter

Netværk for fællesskabsagenter Netværk for fællesskabsagenter Konsulentdag KL d.21.10.14 Jacqueline Albers Thomasen, Sund By Netværket At komme til stede lyt til musikken og: En personlig nysgerrighed Væsentlige pointer fra sidst? Noget

Læs mere

PRÆSENTATIONSWORKSHOP - BLIV BEDRE TIL AT HOLDE OPLÆG OG KOMME FREM BAG SKRANKEN

PRÆSENTATIONSWORKSHOP - BLIV BEDRE TIL AT HOLDE OPLÆG OG KOMME FREM BAG SKRANKEN PRÆSENTATIONSWORKSHOP - BLIV BEDRE TIL AT HOLDE OPLÆG OG KOMME FREM BAG SKRANKEN PROGRAM 09.00-15.00 09.00-9.30 Velkomst, program og indflyvning til dagen 09.30-10.15 En indføring i grundlæggende kommunikative

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt. Fælles ambitioner for folkeskolen. læring i centrum

Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt. Fælles ambitioner for folkeskolen. læring i centrum Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt Fælles ambitioner for folkeskolen læring i centrum Fælles ambitioner mangler Mange forskellige faktorer rundt om selve undervisningssituationen

Læs mere

Velkommen. Kort præsentation hvad er du optaget af i øjeblikket

Velkommen. Kort præsentation hvad er du optaget af i øjeblikket Velkommen Kort præsentation hvad er du optaget af i øjeblikket Dagens program Opgaven til i dag Karl Tomms spørgehjul Reflekterende team Domæneteori Respons fra ledelsen Grafisk facilitering Evaluering

Læs mere

SYSTEMTEORI. Grundlæggende tankegange i SPU arbejdet SYSTEMTEORI

SYSTEMTEORI. Grundlæggende tankegange i SPU arbejdet SYSTEMTEORI SPU Grundlæggende tankegange i SPU arbejdet 1 Miniudgave... af, hvad systemteori handler om. Miniudgaven beskriver nogle nøglebegreber indenfor systemisk tænkning og praksis til brug for skoler, fritidshjem

Læs mere

Teambaserede organisationer i praksis

Teambaserede organisationer i praksis Jacob Storch & Thorkil Molly Søholm (red) (2007) Teambaserede organisationer i praksis den 09-03-2012 kl. 10:15 Søren Moldrup side 1 af 8 sider Forfatternes overordnede ambition med bogen er at udfolde

Læs mere

SOCIALPÆDAGOGERNE I FREMTIDEN

SOCIALPÆDAGOGERNE I FREMTIDEN SOCIALPÆDAGOGERNE I FREMTIDEN PRÆSENTATION AF DE VIGTIGSTE POINTER FRA MEDLEMSKONFERENCEN PÅ KOLDKÆRGÅRD MANDAG DEN 14. SEPTEMBER 2015 2 Udgiver Socialpædagogerne Østjylland, november 2015 Oplag 300 stk.

Læs mere

Kompetencebevis og forløbsplan

Kompetencebevis og forløbsplan Kompetencebevis og forløbsplan En af intentionerne med kompetencebevisloven er, at kompetencebeviset skal skærpe forløbsplanarbejdet og derigennem styrke hele skoleforløbet. Således fremgår det af loven,

Læs mere

INSPIRATIONSKATALOG - TIL ARBEJDET MED SOCIAL KAPITAL OG UDVIKLING AF IDÉER

INSPIRATIONSKATALOG - TIL ARBEJDET MED SOCIAL KAPITAL OG UDVIKLING AF IDÉER INSPIRATIONSKATALOG - TIL ARBEJDET MED SOCIAL KAPITAL OG UDVIKLING AF IDÉER Idéudvikling i forhold til jeres kerneopgave og igangsætning af idéerne er ikke noget, der kører af sig selv. Der er behov for,

Læs mere

Det erfaringsbaserede læringsperspektiv. Kurt Lewin's læringsmodel

Det erfaringsbaserede læringsperspektiv. Kurt Lewin's læringsmodel Denne omformulering af det kendte Søren Kierkegaard citat Livet må forstås baglæns, men må leves forlæns sætter fokus på læring som et livsvilkår eller en del af det at være menneske. (Bateson 2000). Man

Læs mere

LP-MODELLEN FORSKNINGSBASERET VIDEN, DER VIRKER

LP-MODELLEN FORSKNINGSBASERET VIDEN, DER VIRKER Motivation og mestring Dette e-læringsforløb indeholder en gennemgang af, hvad det er, der opretholder og reducerer motivationen hos enkeltelever og klasser. Deltagerne gøres opmærksom på aktuelle teorier,

Læs mere

Kompetencer i det første ingeniørjob Aftagerseminar på DTU Byg tirsdag den 26. maj 2009. Jesper Gath

Kompetencer i det første ingeniørjob Aftagerseminar på DTU Byg tirsdag den 26. maj 2009. Jesper Gath Kompetencer i det første ingeniørjob Aftagerseminar på DTU Byg tirsdag den 26. maj 2009 Jesper Gath Mentorordning i en aftager virksomhed Junior/senior-ordning Baggrund I 2005 blev der etableret juniorklubber

Læs mere

SOCIALPÆDAGOGERNE I FREMTIDEN

SOCIALPÆDAGOGERNE I FREMTIDEN SOCIALPÆDAGOGERNE I FREMTIDEN PRÆSENTATION AF DE VIGTIGSTE POINTER FRA MEDLEMSKONFERENCEN PÅ HOTEL BYGHOLM PARK HORSENS MANDAG DEN 4. APRIL 2016 2 Udgiver Socialpædagogerne Østjylland Oplag 400 stk. Konsulent

Læs mere

Hvad er kompetenceudvikling?

Hvad er kompetenceudvikling? Hvad er kompetenceudvikling? 17.11.06 Kompetenceudvikling handler om at udvikle den enkelte medarbejders og personalegruppers kompetencer, så kvaliteten i opgaveløsningen sikres nu og i fremtiden. Af Væksthus

Læs mere

Guide til Medarbejderudviklingssamtale

Guide til Medarbejderudviklingssamtale » Guide til Medarbejderudviklingssamtale (MUS) Indhold Forord... 2 MUS processen... 3 1. Virksomhedens planer og budgetter... 4 2. Forberedelse... 4 3. Samtalen... 5 3.1 Small talk og introduktion... 6

Læs mere

LEVUK Trivselsundersøgelse og APV. 20. juni 2013

LEVUK Trivselsundersøgelse og APV. 20. juni 2013 LEVUK Trivselsundersøgelse og APV 20. juni 2013 Indholdsfortegnelse 1. Intro... 3 2. De seks guldkorn... 3 De 6 guldkorn... 3 3. Trivsel og det psykiske arbejdsmiljø på LEVUK... 5 Teknik i den gennemførte

Læs mere

PROCESKONSULENT- UDDANNELSEN WWW.ATTRACTOR.DK/PROCES

PROCESKONSULENT- UDDANNELSEN WWW.ATTRACTOR.DK/PROCES PROCESKONSULENT- UDDANNELSEN KOM PÅ DANMARKS MEST EFTERTRAGTEDE UDDANNELSE SOM PROCESKONSULENT. HER FÅR DU VIDEN OG INDSIGT, DER ER SKRÆDDERSYET TIL ARBEJDET MED PROCESSER I ORGANISATIONER AF EN HVER ART.

Læs mere

Fokusområde 2. Prioriterede indsatsområder for perioden 2012-2014. 2.1 Indsatsområde Inddragelse af forældrene i børnenes læring og udvikling.

Fokusområde 2. Prioriterede indsatsområder for perioden 2012-2014. 2.1 Indsatsområde Inddragelse af forældrene i børnenes læring og udvikling. 2.1 Indsatsområde Inddragelse af forældrene i børnenes læring og udvikling. Fra B & U `s Udviklingsplan: Med udgangspunkt i at forældrene er Børn og Unges vigtigste voksne, skaber vi konstruktive relationer

Læs mere

UNDERVISERE PÅ FORLØBET. Karina Solsø, ledelses- og organisationskonsulent og Pernille Thorup, afdelingschef, begge ved COK.

UNDERVISERE PÅ FORLØBET. Karina Solsø, ledelses- og organisationskonsulent og Pernille Thorup, afdelingschef, begge ved COK. UNDERVISERE PÅ FORLØBET Karina Solsø, ledelses- og organisationskonsulent og Pernille Thorup, afdelingschef, begge ved COK. De to undervisere har sammen skrevet bogen Ledelse i kompleksitet - en introduktion

Læs mere

Om Videncenter for velfærdsledelse

Om Videncenter for velfærdsledelse 23/11/11 Om Videncenter for velfærdsledelse Videncenter for Velfærdsledelse I Finansloven for 2010 blev der afsat 20 mio. kr. til et nyt Videncenter for Velfærdsledelse. Videncentret er et samarbejde mellem

Læs mere

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Tak for brug af billeder: Vibeke Olsen Hans Chr. Katberg Olrik Thoft Niels Olsen Indledning Med personalepolitikken som vejviser Så er den her den nye personalepolitik!

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune. Trivselsundersøgelse 2005. April 2005

Høje-Taastrup Kommune. Trivselsundersøgelse 2005. April 2005 Høje-Taastrup Kommune Trivselsundersøgelse 2005 April 2005 Trivselsundersøgelsen 2005 Hovedrapport Forord... 3 1. Sammenfatning... 4 2. Indledning... 6 3. Udførelse og udviklingsmuligheder i arbejdet...

Læs mere

Kristian Dahl Ledelsesforsker Ålborg Universitet & Thorkil Molly-Søholm Studielektor i ledelse, Ålborg Universitet &

Kristian Dahl Ledelsesforsker Ålborg Universitet & Thorkil Molly-Søholm Studielektor i ledelse, Ålborg Universitet & Kristian Dahl Ledelsesforsker Ålborg Universitet & Medstifter LEAD enter next level A/S. Cand.psych Thorkil Molly-Søholm Studielektor i ledelse, Ålborg Universitet & Medstifter LEAD enter next level A/S.

Læs mere

Ledelse, undervisning og læring - Folkeskolens ledere og lærere i dialog

Ledelse, undervisning og læring - Folkeskolens ledere og lærere i dialog 5. oktober 2010 Ledelse, undervisning og læring - Folkeskolens ledere og lærere i dialog Forord Tillid, dialog og ansvar er omdrejningspunkterne, når vi taler relationer mellem medarbejdere og ledere på

Læs mere

Målret samtalen. sygefraværssamtaler med effekt. Fra fravær til fremmøde Moderniseringsstyrelsen 12. december 2012 v/thomas Gedde Højland

Målret samtalen. sygefraværssamtaler med effekt. Fra fravær til fremmøde Moderniseringsstyrelsen 12. december 2012 v/thomas Gedde Højland Målret samtalen sygefraværssamtaler med effekt Fra fravær til fremmøde Moderniseringsstyrelsen 12. december 2012 v/thomas Gedde Højland Resonans A/S Leder- talentudvikling, team- organisationsudvikling

Læs mere

Velkommen til Forandringer hvad gør de ved mig, og hvad gør jeg ved dem? Connie Relsted, Business Centret, Århus Købmandsskole

Velkommen til Forandringer hvad gør de ved mig, og hvad gør jeg ved dem? Connie Relsted, Business Centret, Århus Købmandsskole Velkommen til Forandringer hvad gør de ved mig, og hvad gør jeg ved dem? Connie Relsted, Business Centret, Århus Købmandsskole Hvornår er følgende udsagn fra? Hvilken type person udtaler sig sådan? Vi

Læs mere

Workshops til Vækst. - Modul 4: Intern indsigt. Indholdsfortegnelse

Workshops til Vækst. - Modul 4: Intern indsigt. Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst - Modul 4: Intern indsigt Indholdsfortegnelse Mentale modeller... 2 Samarbejdskort SKABELON... 3 Kompetencer SKABELON... 4 Den samarbejdende organisation... 5 Praktiske forberedelser...

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde.

KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde. KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde. Indledning: Følgende materiale udgør Klynge VE5 s fundament for det pædagogiske arbejde med børn og unge i alderen 0 5 år,

Læs mere

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune 1. Indledning 2. Formål Det er Gentofte Kommunes ambition, at vi i fællesskab fastholder og udvikler et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø, hvor trivsel og

Læs mere

Kompetencestrategi for Nota 2009-2012

Kompetencestrategi for Nota 2009-2012 Kompetencestrategi for Nota 2009-2012 Formålet med denne strategi er at sikre, at Notas ansatte besidder de kompetencer, der er nødvendige, for at Nota kan opfylde de mål, der er beskrevet i den overordnede

Læs mere

Forankring af forandringer. Når Styrk Sproget indsatsen skal forankres David Karstensen, Spark

Forankring af forandringer. Når Styrk Sproget indsatsen skal forankres David Karstensen, Spark Forankring af forandringer Når Styrk Sproget indsatsen skal forankres David Karstensen, Spark Forankring af forandringer Fra projekter og indsats til kultur Hvad kan vi lære af hinandens erfaringer og

Læs mere

Indsats vedr. håndtering og nedbringelse af sygefraværet i Frederiksberg Kommune

Indsats vedr. håndtering og nedbringelse af sygefraværet i Frederiksberg Kommune Bilag 5 Indsats vedr. håndtering og nedbringelse af sygefraværet i Frederiksberg Kommune Midtvejsevaluering (medio 2011) Indsats vedr. håndtering og nedbringelse af sygefraværet igangsattes i marts 2010

Læs mere

Udviklingskontrakt 2016 for Hørning Dagtilbud

Udviklingskontrakt 2016 for Hørning Dagtilbud Udviklingskontrakt 2016 for Hørning Dagtilbud 1. Virkeliggørelse og koordinering af politisk besluttede forandringer Kommunens samlede ledelse arbejder målrettet på, at Byrådets visioner, politikker og

Læs mere

Spil om LEDELSE. Rigtig god fornøjelse!

Spil om LEDELSE. Rigtig god fornøjelse! Alle virksomheder har medarbejdere, som ledes af ledere. Derfor spørger både ledere og medarbejdere sig selv, hvad effektiv ledelse egentlig er og hvad det består af. Undersøgelser har samtidig vist, at

Læs mere

HR AFDELINGENS BIDRAG TIL ARBEJDSMILJØARBEJDET OG VISA VERSA

HR AFDELINGENS BIDRAG TIL ARBEJDSMILJØARBEJDET OG VISA VERSA HR AFDELINGENS BIDRAG TIL ARBEJDSMILJØARBEJDET OG VISA VERSA 1 Indhold En klassisk workshop Mit baggrund for oplægget Mit oplæg Efterfølgende debat mellem deltagerne Opsamling i pointer i plenum 2 Hvad

Læs mere

PRÆSTATIONERNE I CENTRUM HOS UDBETALING DANMARK. Vi kalder det toppræstationer med arbejdsglæde. Lilian Mogensen, koncerndirektør i ATP

PRÆSTATIONERNE I CENTRUM HOS UDBETALING DANMARK. Vi kalder det toppræstationer med arbejdsglæde. Lilian Mogensen, koncerndirektør i ATP PRÆSTATIONERNE I CENTRUM HOS UDBETALING DANMARK I Udbetaling Danmark arbejder man systematisk med præstationsledelse, hvilket har bidraget til en gennemgribende effektivisering af virksomheden. I 2015

Læs mere

SKOLEUDVIKLINGSPROJEKT OM KLASSERUMSLEDELSE PA A RHUS STATSGYMNASIUM

SKOLEUDVIKLINGSPROJEKT OM KLASSERUMSLEDELSE PA A RHUS STATSGYMNASIUM SKOLEUDVIKLINGSPROJEKT OM KLASSERUMSLEDELSE PA A RHUS STATSGYMNASIUM Slutrapport 1/11-2014 GYMNASIELÆRER Er det bare noget man er? 1 Skoleudviklingsprojekt om klasserumsledelse på Århus Statsgymnasium

Læs mere

thorkil Molly SøholM, nikolaj Stegeager og Søren Willert (red.)

thorkil Molly SøholM, nikolaj Stegeager og Søren Willert (red.) thorkil Molly SøholM, nikolaj Stegeager og Søren Willert (red.) SySteMiSk ledelse Thomas Hestbæk Andersen Flemming teori ogsmedegaard praksis Thorkil Molly-Søholm, Nikolaj Stegeager og Søren Willert (red.)

Læs mere

L Æ R I N G S H I S T O R I E

L Æ R I N G S H I S T O R I E LÆRINGS HISTORIE LÆRINGS HISTORIE Kom godt i gang Før I går i gang med at arbejde med dokumentationsmetoderne, er det vigtigt, at I læser folderen Kom godt i gang med værktøjskassen. I folderen gives en

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFH) i Holstebro Kommune er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne

Læs mere

Sygefravær er individuelt, men løsningerne er et fælles anliggende.

Sygefravær er individuelt, men løsningerne er et fælles anliggende. Sygefravær er individuelt, men løsningerne er et fælles anliggende. I denne powerpoint finder du som leder eller personaleansvarlig forskellige slides og øvelser, du kan bruge til at sætte spot på sygefraværet

Læs mere

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune Politik for den attraktive arbejdsplads i Gentofte Kommune Indhold personalepolitik 1. Indledning: Gentofte Kommune, landets mest attraktive kommunale arbejdsplads 4 1.1. Forankring i MED-systemet 5 1.2.

Læs mere

PRÆSENTERER. Et stærkt personligt udviklingsprogram i naturlig ledelse

PRÆSENTERER. Et stærkt personligt udviklingsprogram i naturlig ledelse WOLFWAY v. Preben Werther PRÆSENTERER FULL CIRCLE Et stærkt personligt udviklingsprogram i naturlig ledelse Hvorfor FULL CIRCLE? Full Circle programmet adresserer de grundlæggende forudsætninger for personlig

Læs mere

Hvordan sikres implementering af viden, holdninger og færdigheder i hverdagens arbejdsliv ved uddannelse?

Hvordan sikres implementering af viden, holdninger og færdigheder i hverdagens arbejdsliv ved uddannelse? Hvordan sikres implementering af viden, holdninger og færdigheder i hverdagens arbejdsliv ved uddannelse? Indledning Implementering af viden, holdninger og færdigheder i organisationen Intentionen er at

Læs mere

Social Frivilligpolitik 2012-2015

Social Frivilligpolitik 2012-2015 Social Frivilligpolitik 2012-2015 Forord Det Frivillige Sociale Arbejde i Aalborg Kommune bygger på en meget værdifuld indsats som et stort antal frivillige hver dag udfører i Aalborg Kommune. Indsatsen

Læs mere

Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner

Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner Vi vil et helhedsorienteret og fagligt stærkt miljø, hvor børn, forældre og medarbejdere oplever sammenhæng ved kontakt med alle dele

Læs mere

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens TEAMLEDERE Et projekt der levendegør viden i handling Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens Guide og værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb med fokus på anvendelse af viden i

Læs mere

DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK

DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK Håndbogens første kapitel indeholder Jammerbugt kommunes sammenhængende Børnepolitik. Politikken er det grundlæggende fundament for alt arbejde,

Læs mere

BYRÅDS- OG DIREKTIONSSEKRETARIATET ADELGADE 44 8660 SKANDERBORG WWW.SKANDERBORG.DK MED HJERTET I LEDELSE! KODEKS FOR GOD LEDELSE

BYRÅDS- OG DIREKTIONSSEKRETARIATET ADELGADE 44 8660 SKANDERBORG WWW.SKANDERBORG.DK MED HJERTET I LEDELSE! KODEKS FOR GOD LEDELSE BYRÅDS- OG DIREKTIONSSEKRETARIATET ADELGADE 44 8660 SKANDERBORG WWW.SKANDERBORG.DK SKANDERBORG KOMMUNE MED HJERTET I LEDELSE! KODEKS FOR GOD LEDELSE OKTOBER 2007 Indholdsfortegnelse 1. PROCESSEN... 3 2.

Læs mere

ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING

ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD LÆRINGSTEMA ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING Indhold 3 Indledning 4 Barnets Alsidige personlige udvikling i Fremtidens Dagtilbud 6 Læringsområde Barnets Selvværd 8

Læs mere

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Selve bygningen, som huser handicapcenteret, er formet som en krumtap noget medarbejderne i sin tid selv var med til at beslutte. Krumtappen er et dag- og

Læs mere

2 Den lokale udviklingsplan hvad og hvorfor?... 3. 2.1 Politiske beslutninger retningen for hele Børn og Unge... 3

2 Den lokale udviklingsplan hvad og hvorfor?... 3. 2.1 Politiske beslutninger retningen for hele Børn og Unge... 3 Lokal udviklingsplan 2015-2016 1 1 Indhold 2 Den lokale udviklingsplan hvad og hvorfor?... 3 2.1 Politiske beslutninger retningen for hele Børn og Unge... 3 2.2 Fælles indsatser i Område Grenåvej Øst...

Læs mere

Frederiksberg Kommunes HR-strategi

Frederiksberg Kommunes HR-strategi Frederiksberg Kommunes HR-strategi FREDERIKSBERG KOMMUNES HR-STRATEGI 1 Forord I Frederiksberg Kommune har vi høje ambitioner. Borgerne skal have service af høj kvalitet, og samtidig skal vi være i front

Læs mere

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3 Dagtilbudspolitik 2011-2014 Indhold Indledning.................................... 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune........... 6 Det anerkendende dagtilbud...................... 7 Visioner for

Læs mere

En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til

En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til vision. Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2

Læs mere

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 1 Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 Identitet Hvem er vi? Hvad vil vi gerne kendes på? 2 Vores overordnede pædagogiske opgave er fritidspædagogisk Endvidere er omsorg, sociale relationer

Læs mere

Vision for pædagogisk læringscentre i Vejle kommune

Vision for pædagogisk læringscentre i Vejle kommune Vision for pædagogisk læringscentre i Vejle kommune Baggrund I 2009 udarbejdede Vejle Kommune materialet Fra skolebibliotek til læringscenter, der angav retningen for skolebibliotekernes udvikling frem

Læs mere

Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser.

Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser. Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser. Astrid Lindgren 1 1. Indledning Dette er Ringsted Kommunes sprog- og læsestrategi

Læs mere

Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015

Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015 Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015 Indledning Dette er strategien for Albertslund Kommunes digitale udvikling frem mod 2015. I Den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi gør regeringen

Læs mere

Opsamling på Temadag 17. december 2014

Opsamling på Temadag 17. december 2014 Opsamling på Temadag 17. december 2014 Indledning Dette dokument er et forsøg på at indfange essensen af de emner, som de mange post-its beskriver under hvert af de fem temaer fra handlingsplanen. Dokumentet

Læs mere

Copyright 2008 Conmoto A/S Grafisk tilrettelægning: Caroline Trautner Tryk: Quickly Tryk A/S Printed in Denmark 2008. Conmoto A/S

Copyright 2008 Conmoto A/S Grafisk tilrettelægning: Caroline Trautner Tryk: Quickly Tryk A/S Printed in Denmark 2008. Conmoto A/S Teams Copyright 2008 Conmoto A/S Grafisk tilrettelægning: Caroline Trautner Tryk: Quickly Tryk A/S Printed in Denmark 2008 Conmoto A/S HUMAN BUSINESS DEVELOPMENT Rosenvængets Allé 20A 2100 København Ø

Læs mere

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt?

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Kan man tale om at der findes stærke og svage elever? Eller handler det i højere grad om hvordan de undervisningsrammer vi tilbyder eleven er til fordel for

Læs mere

Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune

Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune Indledning Norddjurs Kommune har i de senere år sat fokus på mulighederne for at udvikle en folkeskole, hvor de unge i

Læs mere

Din rolle som forælder

Din rolle som forælder For mig er dét at kombinere rollen som mentalcoach og forældrerollen rigtigt svært, netop på grund af de mange følelser som vi vækker, når vi opererer i det mentale univers. Samtidig føler jeg egentlig

Læs mere

Social kapital i praksis - 3BARs kortlægning. 14.00-15.15 Arbejdsmiljøkonferencen 2013 Viden, inspiration og netværk

Social kapital i praksis - 3BARs kortlægning. 14.00-15.15 Arbejdsmiljøkonferencen 2013 Viden, inspiration og netværk Social kapital i praksis - 3BARs kortlægning 14.00-15.15 Arbejdsmiljøkonferencen 2013 Viden, inspiration og netværk 3BAR, Kubix og RUC v/ Check in Ud på gulvet Find en workshopdeltager, du ikke kender

Læs mere

4R Rammer, Retning, Råderum og Relationer

4R Rammer, Retning, Råderum og Relationer 4R Rammer, Retning, Råderum og Relationer Formål: Varighed: Deltagere: Materialer: Konsulent: Dialogværktøjet om 4R-modellen (Rammer, Retning, Råderum og Relationer) er rigtig nyttigt, når der er sket

Læs mere

Den socialpædagogiske. kernefaglighed

Den socialpædagogiske. kernefaglighed Den socialpædagogiske kernefaglighed 2 Kan noget så dansk som en fagforening gøre noget så udansk som at blære sig? Ja, når det handler om vores medlemmers faglighed Vi organiserer velfærdssamfundets fremmeste

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

Velkommen til Kaffemøde

Velkommen til Kaffemøde Velkommen til Kaffemøde Høj svarprocent Høj svarprocent, højt engagement - det forpligter Scandi Standard total 87% Danpo total 94% Group Operations, Danpo 96% Group Procurement 100% HR 100% Ledergruppen,

Læs mere

Indledning Trivsel og Arbejdsmiljø i Syd

Indledning Trivsel og Arbejdsmiljø i Syd Indledning For at højne trivslen på de sociale centre i Region Syddanmark tilbydes hjælp fra en målrettet konsulentfunktion, som hedder Trivsel og Arbejdsmiljø i Syd. Trivsel og Arbejdsmiljø i Syd sigter

Læs mere

Systemisk leder- og konsulentuddannelse

Systemisk leder- og konsulentuddannelse Hold 40, Aarhus, Januar 2015 I særklasse den bedste lederuddannelse i mit meget lange lederliv. Mine møder er blevet langt mere effektive, og jeg har fået skærpet mine strategiske kompetencer. (Anker Lund,

Læs mere

Fælles ansvar - fælles indsats VERSION 2.0

Fælles ansvar - fælles indsats VERSION 2.0 Fælles ansvar - fælles indsats VERSION 2.0 Indsatsområder for arbejdet med børn og unge i Hjørring Kommune 2016-2019 Indhold Hvorfor denne publikation? INDLEDNING Hvorfor denne publikation?... 2 Indledning...

Læs mere

Bruger-, patientog pårørendepolitik

Bruger-, patientog pårørendepolitik Bruger-, patient- og pårørendepolitik Oktober 2008 Region Hovedstaden Region Hovedstaden Bruger-, patientog pårørendepolitik Hvorfor en bruger-, patientog pårørendepolitik? Inddragelse af brugere, patienter

Læs mere

nikolaj stegeager Organisationer i bevægelse Læring UdvikLing intervention

nikolaj stegeager Organisationer i bevægelse Læring UdvikLing intervention nikolaj stegeager erik laursen (red.) Organisationer i bevægelse Læring UdvikLing intervention Nikolaj Stegeager og Erik Laursen (red.) Organisationer i bevægelse Læring udvikling intervention Nikolaj

Læs mere

Evaluering af Hvidovre Kommunes talenthold 2013-2014. Forfatterlab; Science; Innovation og Design; Engelsk; Matematik

Evaluering af Hvidovre Kommunes talenthold 2013-2014. Forfatterlab; Science; Innovation og Design; Engelsk; Matematik Evaluering af Hvidovre Kommunes talenthold 2013-2014 Forfatterlab; Science; Innovation og Design; Engelsk; Matematik Juli, 2014 Indledning Hvidovre Kommunes etablering af talenthold indgår som en del af

Læs mere

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi FÆLLES OM ODENSE Civilsamfundsstrategi 1 FORENINGSFRIVILLIG Corperate Volunteer ADD-ON MODEL MEDLEM SERIEL ENKELTSTÅENDE DEN STRATEGISK INTEGREREDE MODEL UORGANISEREDE ELLER VIRTUEL FRIVILLIG OFFENTLIG

Læs mere

09.50 Anerkendende tilgang til organisationsudvikling Teori og et par eksempler v/ Lotte Lüscher. 11.30 Metoder: Involverende udviklingsprocesser

09.50 Anerkendende tilgang til organisationsudvikling Teori og et par eksempler v/ Lotte Lüscher. 11.30 Metoder: Involverende udviklingsprocesser Anerkendende udviklingsprocesser Temadag den 18. maj, 2010 9.30 Ankomst, kaffe. v/ Lotte Lüscher 09.50 Anerkendende tilgang til organisationsudvikling Teori og et par eksempler v/ Lotte Lüscher 11.30 Metoder:

Læs mere

Eftermiddagens program

Eftermiddagens program Eftermiddagens program Teoretiske og praktiske vinkler på elev til elev læring, som kunne være afsendt for nogle overordnede tanker ift. jeres kommende aktionslæringsforløb. Didaktik Samarbejdsformer Elev

Læs mere

Anerkendende ledelse i staten. December 2008

Anerkendende ledelse i staten. December 2008 Anerkendende ledelse i staten December 2008 Anerkendende ledelse i staten December 2008 Anerkendende ledelse i staten Udgivet december 2008 Udgivet af Personalestyrelsen Publikationen er udelukkende udsendt

Læs mere

Velkommen Gruppe SJ-2

Velkommen Gruppe SJ-2 Velkommen Gruppe SJ-2 Lasse Ahm Consult Tirsdag, den 16. september 2014 14:53 1 Program Programmet ser således ud: Kl. 10.00 Velkomst ved Lasse Michael Ahm - Info om ændringer blandt medlemmerne og nye

Læs mere

MERE FOKUS PÅ LEDELSE TAK! NÅR LANDMANDENS STRATEGIPROCES LYKKES

MERE FOKUS PÅ LEDELSE TAK! NÅR LANDMANDENS STRATEGIPROCES LYKKES MERE FOKUS PÅ LEDELSE TAK! NÅR LANDMANDENS STRATEGIPROCES LYKKES MERE FOKUS PÅ LEDELSE TAK! NÅR LANDMANDENS STRATEGI- PROCES LYKKES er udgivet af SEGES P/S SEGES Økonomi & Virksomhedsledelse Agro Food

Læs mere

Banalitetens paradoks

Banalitetens paradoks MG- U D V I K L I N G - C e n t e r f o r s a m t a l e r, d e r v i r k e r E - m a i l : v r. m g u @ v i r k e r. d k w w w. v i r k e r. d k D e c e m b e r 2 0 1 2 Banalitetens paradoks Af Jonas Grønbæk

Læs mere

Rådgivningsmetodik. Norsk Landbruksrådgivning 13. januar 2011. Solvejg Horst Petersen Udviklingskonsulent, Videncentret for Landbrug Danmark

Rådgivningsmetodik. Norsk Landbruksrådgivning 13. januar 2011. Solvejg Horst Petersen Udviklingskonsulent, Videncentret for Landbrug Danmark Rådgivningsmetodik Norsk Landbruksrådgivning 13. januar 2011 Solvejg Horst Petersen Udviklingskonsulent, Videncentret for Landbrug Danmark Hvad er god rådgivning? To og to Hvad kendetegner god rådgivning?

Læs mere

Faglig læsning i matematik

Faglig læsning i matematik Faglig læsning i matematik af Heidi Kristiansen 1.1 Faglig læsning en matematisk arbejdsmåde Der har i de senere år været sat megen fokus på, at danske elever skal blive bedre til at læse. Tidligere har

Læs mere

Forsknings- og udviklingssamarbejde omkring ledelse af relationel velfærd en ny rolle for strategisk HR

Forsknings- og udviklingssamarbejde omkring ledelse af relationel velfærd en ny rolle for strategisk HR Forsknings- og udviklingssamarbejde omkring ledelse af relationel velfærd en ny rolle for strategisk HR Indledning Med etablering af dette udviklings- og forskningsprojekt er det vores ambition at udvikle

Læs mere

TAG LEDELSE AF KREATIVE PROJEKTER

TAG LEDELSE AF KREATIVE PROJEKTER HOLD 4 - FORÅRET 2016 TRAC S INNOVATIONSLEDELSESPROGRAM TAG LEDELSE AF KREATIVE PROJEKTER FOR LEDERE AF PROFESSIONEL KREATIVITET 2 HVOR MEGET SKAL DU STYRE? HVAD SKAL DU STYRE? HVEM SKAL DU STYRE? LÆR

Læs mere

Udviklingssamtalen er i live og har det godt

Udviklingssamtalen er i live og har det godt Udviklingssamtalen er i live og har det godt Ole Hou, specialkonsulent i ledelse og organisation Region Syddanmarks Ledelsesakademi, november 2011 Indholdsfortegnelse Kompetenceudvikling gennem dialog...1

Læs mere

Teamets funktionalitet en kontinuerlig ledelsesmæssig udfordring

Teamets funktionalitet en kontinuerlig ledelsesmæssig udfordring Teamets funktionalitet en kontinuerlig ledelsesmæssig udfordring Vore samtaler i foråret satte fokus på din beskrivelse og vurdering af funktionen af teamarbejdet på skolen med henblik på - i spil med

Læs mere

Strategi og Ledelse. Strategi og Ledelse. Tilknytning. Omdømme

Strategi og Ledelse. Strategi og Ledelse. Tilknytning. Omdømme Strategi og Ledelse Strategi og Ledelse Her ses medarbejdernes vurdering af områderne under Strategi og ledelse. Strategi og ledelse giver pejlinger på Region Nordjyllands arbejde med at indfri ambitionerne

Læs mere

Ledelse af forandringer

Ledelse af forandringer Ledelse af forandringer Om at forene personlige og organisatoriske virkemidler af arkitekt, HD Ole Steen Andersen, osa@implement.dk, Implement A/S Resumé Formålet med denne artikel er at indføre læseren

Læs mere