Forsikringsselskabet Vejle Brand af 1841 G/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forsikringsselskabet Vejle Brand af 1841 G/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb."

Transkript

1 DOM Afsagt den 23. september 2013 i sag nr. BS 9-559/2012: 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Forsikringsselskabet Vejle Brand af 1841 G/S Gormsgade Vejle (advokat Lars Bo Nilsson, København) Sagens baggrund og parternes påstande Sagen er anlagt den 20. marts 2012 og drejer sig primært om, hvorvidt en bil var i brug som trafikmiddel i en situation, hvor den var henstillet i rabatten, fordi føreren ydede hjælp i anledning af et trafikuheld. A har påstået Forsikringsselskabet Vejle Brand af 1841 G/S dømt til at betale ,05 kr. med procesrente af ,77 kr. fra sagens anlæg og af ,28 kr. fra den 24. august Forsikringsselskabet Vejle Brand af 1841 G/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb. Oplysningerne i sagen Af en anmeldelsesrapport af 23. april 2010 fra Sydøstjyllands Politi fremgår, at A som fører af en varebil påkørte en personbil tilhørende forsikringsselskabets forsikringstager, B. Bilen holdt i vejsiden med havariblinket tændt, fordi B var stoppet for at hjælpe ved et andet færdselsuheld. B har i sin anmeldelse til forsikringsselskabet beskrevet hændelsesforløbet således: Fredag den [23/4-10] kl. ca ser jeg en mand bærer en person til siden ved i T-Krydset ved X-by, som ligger ved landevejen mellem Y-by og Z-by. Jeg kører ind til siden af landevejen, standser og slå mit havariblink til, for at tilbyde min hjælp. Der er en mand som holder den tilskadekommen persons ben, og der er en anden mand, som ringer efter en ambulance. Personen som er kommet til skade hedder F og hendes ankel er brækket, manden der holder hendes ben, er ham der har påkørt hende, og jeg overtager opgaven med at holde Fs ben. F fryser hvorpå hun får min jakke, og jeg løber op til min bil for at finde min Pc-taske hun kan ligge sit hoved på....

2 - 2 - Da ambulancen og politiet kommer, bliver jeg kort afhørt, og peger op på min bil, da politiet spørger til hvor jeg har parkeret min bil. Jeg hjælper med at holde boeren da vejen hælder lidt mens rederne bærer F op. Klokken er nu ca og jeg hører et knald, ser op, og ser min bil dreje over i den modsatte vejbane. Her er det en mørkegrå varevogn der er kørt op i min bil. Jeg bliver stående et par min, da jeg ikke mener det er hensigtsmæssigt at jeg går op til min bil lige med det samme. Da jeg kommer op til varevognen ser jeg, at det er min vicevært der står ved varevognen, og det er ham der har kørt varevognen op i min bil...." Juridisk assistent F P. Jensen, Sydøstjyllands Politi, har i en af 12. juni 2012 meddelt As daværende advokat, at der ikke er rejst sigtelser i sagen. Om As skader hedder det i en erklæring af 6. juni 2011 fra speciallæge i neurologi dr. med. Michael Binzer: Aktuelle: Aktuel arbejdsskade skete I forbindelse med tjenestekørsel var skadelidte fører af en varevogn. Der var et trafikuheld længere fremme på vejen, og en bil som han ikke havde set holdt parkeret, og han kørte frontalt ind i bagenden af denne bil med en hastighed på ca. 70 km/timen.... Aktuelle symptomer: 1) konstant hovedpine... 2) konstante nakkesmerter... 3) søvnforstyrrelser... 4) koncentrationsproblemer og hukommelsesvanskeligheder... 5) humørsvingninger... Konsekvenser af ovennævnte symptomer: 1) da aktuel skade skete, arbejdede skadellidte på fuld tid som vicevært ved en privat ejendomsspektulant. Efter uheldet måtte han sygemeldes. Han forsøgte dog efter en kort periode med fuldtidssygemelding at genoptage sit tidligere arbejde, men han har ikke været i stand til at øge arbejdstiden til mere end ca. 20 timer ugentligt. Hvis han forsøger at arbejde mere end 20 timer ugentligt, oplever han så stor en symptomforværring, at han slet ikke kan koncentrere sig og er helt væk. I forvejen er han fuldstændig ødelagt efter 4 timers erhvervsarbejde... Diagnose: //... (følger efter vridetraume af halsryggen)//... Resumé og konklusion:

3 Aktuel arbejdsskade har resulteret i en halsrygsdistorsion. Der er sequelae herefter i form af kroniske overvejende myofascielle smerter cervikobrachialt samt hovedpine af spændingstype. Herudover er der kognitive og emotionelle symptomer. Som følge af symptomerne foreligger der et klart reduceret funktionsniveau, som har resulteret i begrænsninger både arbejdsmæssigt samt i dagligdag og fritid. Således har skadelidte ikke været i stand til at vende tilbage til fuldtidsbeskæftigelse, og han er i øjeblikket deltidssygemeldt i sit tidligere arbejde som vicevært... Af et journalnotat af 25. oktober 2010 fra afdelingslæge I. Haahr Pedersen, Rygmedicinsk Ambulatorium, Middelfart, fremgår blandt andet: "... Møder til svar på MR-skanning af columna cervicalis... Skanningen viser degenerative forandringer på C4/C5, C5/C6 og C6/C7 i form af discusprotrusion og bilateral unkonvertebral artrose, som medfører forsnævring af foramina bilateralt og på sidstnævnte niveau specielt på højre side men normale pladsforhold centralt på alle niveauer...." I et journalnotat af 27. februar 2012 fra Vejle Sygehus Middelfart, Medicinsk Rygcenter, hedder det blandt andet: "... Konklusion Pt. symptomer vurderes at være følger efter piskesmæld i trafikuheld Der er endvidere muskulære spændinger i nakken samt kan det ikke udelukkes, at de på MR påviste degenerative forandringer, er en del af pt.'s smertebillede...." Den 31. januar 2012 anerkendte Arbejdsskadestyrelsen ulykken som en arbejdsskade og tilkendte A godtgørelse for 10% varigt mén. Den 7. maj 2012 fastsatte Arbejdsskadestyrelsen erhvervsevnetabet til 25%. Afgørelsen blev stadfæstet af Ankestyrelsen den 22. oktober 2012 for så vidt angår erhvervsevnetabsprocenten. Af As lønsedler for perioden før ulykken fremgår, at han var månedslønnet og fik løn under ferie. As krav er opgjort således: For perioden 23. april 2010 til 20. juli 2011: Tabt arbejdsfortjeneste ,27 kr. 12,5% i feriepenge ,50 kr. Svie- og smertegodtgørelse ,00 kr.

4 - 4 - I alt ,77 kr. For perioden 21. juli 2011 til 6. maj 2012: Tabt arbejdsfortjeneste ,78 kr. 12,5 % i feriepenge ,50 kr. Svie- og smertegodtgørelse ,00 kr. I alt ,28 kr. Krav i alt ,05 kr. Forklaringer A har forklaret, at han var på arbejde som vicevært og kørte i en firmabil, da uheldet skete. Det var mellem kl. 7-8 om morgenen, og det var lyst. Han kørte ad X-vej mod vest. Der var tæt morgentrafik. Han så ambulance og politi holde på en sidevej, Y-vej. Han passerede ulykkesstedet. Han kørte 2 til 3 billængder bag en lastbil. Lastbilen blinkede til venstre. Der var en venstresvingsbane, og han gik ud fra, at lastbilen skulle dreje fra. Han trak mod højre for at køre indenom lastbilen. Han så ikke Bs bil i rabatten og nåede ikke at bremse. Bilen holdt ude på vejen med begge hjulpar på asfalten. Den holdt knap 100 meter efter Y-vej. Der var ikke opsat en advarselstrekant. Der er en græsrabat på 2½ til 3 meters bredde ved siden af vejbanen. Han har ikke tidligere oplevet, at der holdt biler på vejbanen. Hvis folk holder ind, sker det på græsset. Ved uheldet blev Bs bil skubbet over i den modkørende kørebane, hvor den ramte en modkørende bil. Politiet, der er forvejen var på stedet, hjalp ham ud af bilen. Han blev hentet af en ambulance og kørt på sygehuset. Han har lige siden haft gener i form af ondt i nakken og hovedpine. Han har ikke før uheldstidspunktet haft nogen problemer med nakken. Han havde været ansat i jobbet som vicevært i 4 år, før ulykken skete. Han arbejdede på fuld tid. Forinden havde han arbejdet som operatør på en tørrestation, også på fuld tid. Efter ulykken har han ikke været i stand til at arbejde på fuld tid igen. I maj 2010 genoptog han arbejdet på deltid. Hans funktion var primært at tage telefonen. I januar 2012 blev han afskediget. Han har været i arbejdsprøvning gennem kommunen, men har ikke kunnet arbejde et tilstrækkeligt antal timer. Arbejdsgiverens forsikringsselskab betalte for hans behandlinger, så længe de mente, det gjorde en forskel. På et tidspunkt gav forsikringsselskabet udtryk for, at der var tale om smertebehandling, som de ikke ville dække. Han fortsatte behandlingerne, men betalte selv. Han begyndte ved en fysioterapeut umiddelbart efter uheldet og har fået over 50 behandling betalt af forsikringsselskabet, og derefter har han selv betalt. B har forklaret, at hun mellem kl. 7 og 8 om morgenen kom kørende fra Y-by mod Z-by, da hun så en person bære en anden væk fra vejen ved Y-vej. Hun holdt ind til siden efter at have passeret Y-vej. Hun holdt i rabatten, som skråner lidt. Hendes højre hjulpar var på græsset og venstre hjulpar på asfalten. Hun kan ikke huske, om venstre hjulpar var inden for kantlinien. Hun sørgede for at parkere, så bilen ikke var til gene for trafikken. Hun tændte havariblinket. Trafikken kunne uden problemer passere hendes bil, og mange biler passerede, før A kørte ind i den.

5 - 5 - På uheldsstedet var ham, der havde påkørt skadelidte, i gang med at hjælpe. Han var rystet, og hun overtog opgaven med at yde førstehjælp. Skadelidte frøs og fik hendes jakke. Hun hentede sin pc taske i bilen, så skadelidte kunne lægge sit hoved på den. Hun havde været på uheldsstedet 5 til 10 minutter, da ambulancen og politiet kom. I den periode var hun henne ved sin bil én gang for at hente computertasken. Mens ambulancepersonalet tilså skadelidte, blev hun afhørt af politiet. Hun spurgte betjenten, om hun skulle flytte sin bil. Betjenten svarede "nej, der er ingen problemer". Ambulancepersonalet bad hende hjælpe med at holde båren, mens de løftede skadelidte op på den, fordi vejen skråner. Hvis der ikke havde været brug for hendes hjælp, kunne hun godt have været kørt på det tidspunkt. Mens hun hjalp ved båren, hørte hun et brag og så sin bil blive skubbet over i den anden vejside. Hun var overrasket, fordi mange biler havde passeret inden sammenstødet skete. Sammenstødet gav ikke politiet anledning til at påtale, at hun havde parkeret uhensigtsmæssigt. De påtalte heller ikke, at hun ikke havde opsat en advarselstrekant. Hun har ikke fået en bøde for det. Hun havde en advarselstrekant i bilen, men tænkte ikke på at tage den frem. Hendes fokus var på at hjælpe skadelidte. Hun tænkte heller ikke på at tage advarselstrekanten frem, da hun hentede sin pc taske i bilen. Det var ikke en livstruende situation for skadelidte. Der var ingen blødning. Det andet uheld skete kl. 7.45, det vil sige omkring en halv time siden det første uheld. E har forklaret, at hun kørte ad X-vej fra Z-by mod Y-by. Hun sænkede farten, fordi hun kunne se, der var sket et uheld. En kassevogn, som kom kørende i modsat retning, ramte en bil, der blev skubbet over mod hende. Den ramte bil holdt stille i vejsiden. Hun kan ikke sige, om den holdt på vejen eller i rabatten. Der var almindelig jævn morgentrafik på uheldstidspunktet. Da hun kom kørende før uheldsstedet, havde hun ikke haft indtryk af, at nogen biler havde haft svært ved at komme forbi det sted, hvor bilen holdt i vejsiden. C har forklaret, at han er politiassistent og sammen med sin kollega, D, blev sendt til et færdselsuheld, hvor en bil havde ramt en cyklist. Da de ankom til stedet, var nogle forbipasserende ved at hjælpe cyklisten, som havde skader på den ene ankel. Det var begrænset, hvad de nåede at få at oplysninger, før det andet uheld skete. Han var i gang med at få oplyst cyklistens cpr-nummer. Han løb op til det anden færdselsuheld. De havde været på uheldsstedet i måske 5 minutter, da uheld nummer to skete. Det kan godt passe, at B, der sad ved cyklisten, forinden havde spurgt ham, om hun skulle flytte sin bil. Han havde set hendes bil holde i vejsiden, da han kom kørende til stedet fra Kolding. Den holdt med havariblinket tændt. Den holdt kort efter Y-vej. Bilen var forsvarligt placeret. Den havde venstre hjulpar på asfalten og højre hjulpar i græsset. Han kan ikke huske, om venstre hjulpar var indenfor eller udenfor kantlinien. Trafikken kunne fint glide udenom. I situationen var det ikke det vigtigste at få bilen flyttet. Han interesserede sig ikke for, om der var opsat en advarselstrekant. Det var ikke noget, han ville have påtalt i den situation, selvom han havde været opmærksom det. D har forklaret, at han er politiassistent og blev kaldt ud til et færdselsuheld med personskade. En cyklist var påkørt af en bilist. Der var 2 forbipasserende, som hjalp skadelidte. Det var et mindre færdselsuheld, og han husker det ikke ret godt så længe efter. Han har tegnet et rids

6 - 6 - over uheldsstedet. Bs bil holdt under 50 meter fra Y-vej. Den holdt i rabatten med havariblinket tændt. Han husker ikke, om bilen havde begge hjulpar eller kun det ene hjulpar i rabatten. Den holdt ikke på vejen. Hvis der havde været opsat en advarselstrekant, ville han have skrevet det i rapporten. Da uheld nummer to skete, blev han ved den skadelidte cyklist. Han så ikke sammenstødet, men hørte braget. Han husker ikke, om B har spurgt ham, om hun skulle flytte sin bil. Havde hun spurgt ham, ville han havde svaret, at hun ikke umiddelbart skulle flytte bilen. Havde hun parkeret himmelråbende farligt, ville de have taget sig af det med det samme, før de tog sig af skadelidte og talte med vidner. Deres første prioritet er at sørge for, at der ikke sker yderligere uheld. De har benævnt A som part 1, fordi de umiddelbart har vurderet, at han var skyld i uheldet. Han kørte op bag i en bil, der holdt parkeret med havariblinket tændt ved et uheldssted, hvor politi og ambulance var til stede. Parternes synspunkter A har til støtte for påstanden gjort gældende, at det ikke er en betingelse for objektivt ansvar efter færdselslovens 101, at en bil har motoren i gang, eller at bilen er drift. Henstillede køretøjer kan være omfattet, hvis de ikke er stoppet som følge af en forventelig arbejdsopgave. Det afgørende er, om der er tale om en naturlig parkering, fordi man har et ærinde, eller om parkeringen er af midlertidig karakter fremtvunget af noget unormalt. I dette tilfælde var parkeringen fremtvunget af et færdselsuheld. Det er ikke en betingelse for at anse en henstillet bil som værende i brug som trafikmiddel, at bilen har været direkte involveret i et færdselsuheld. Bs midlertidige standsning har en sådan sammenhæng med kørslen, at bilen var i brug som trafikmiddel, og der er derfor objektivt ansvar. Opsættelse af en advarselstrekant er en sikkerhedsforskrift. Den, der tilsidesætter en sikkerhedsforskrift, har bevisbyrden for, at tilsidesættelsen har været uden betydning for uheldet. Bevisbyrden er ikke løftet, og allerede derfor er forsikringsselskabet erstatningsansvarlig. Forsikringsselskabet har ikke bevist, at A har udvist egen skyld. Han holdt normal afstand til den forankørende lastbil. Han havde kort tid til at reagere. Der var tale om en helt usædvanlig parkering. Efter forklaringerne var bilen placeret med 2 hjul i rabatten og 2 på asfalten. B kunne og burde have placeret bilen helt inde på den brede græsrabat. B har ikke flyttet bilen straks det var muligt. Der kræves en kvalificeret grad af uagtsomhed i erstatningssager for at nedsætte erstatningen. En sådan uagtsomhed har A ikke udvist. Forsikringsselskabet har ikke forelagt sagen for Retslægerådet. Retten må derfor lægge til grund, at der er årsagssammenhæng mellem ulykken og As skader. Han havde ikke nogen forudbestående problemer. Før uheldet kunne han passe sit fuldtidsjob, hvorimod han efter uheldet har været mere eller mindre kontinuerligt sygemeldt og i behandling. Hvis hans påstand om tabt arbejdsfortjeneste tages til følge, har han også krav på feriegodtgørelse 12%, uanset at han fik en fast månedsløn. Der sker derved i princippet en overkompensation, som imidlertid er godkendt i Højesterets praksis. Forsikringsselskabet har til støtte for frifindelsespåstanden anført, at Bs bil holdt på stedet i et længere tidsrum af andre årsager end bilen selv eller hendes egen kørsel. Det er et naturligt ærinde for hende at stoppe for at hjælpe ved at færdselsuheld. Det kan sammenlignes med, at

7 - 7 - en varebil stopper for at læsse varer af. Det er kun egen bils færdselsuheld eller defekt, som er omfattet af retspraksis om, at en henstillet bil kan være i brug som trafikmiddel. Bs bil har derfor ikke været i brug som trafikmiddel, og forsikringsselskabet hæfter ikke på objektivt grundlag. Trafikken kunne afvikles næsten normalt forbi Bs bil. Det var ikke forbudt at standse på stedet, og det var under alle omstændigheder lovligt, når der var sket et uheld, jf. færdselslovens 31, stk. 2. B har handlet adækvat ved at placere sin bil langt til højre, så trafikken kunne afvikles, og tænde havariblinket. Ifølge vidnerne fra politiet var der i situationen intet problem forbundet med at hun ikke opsatte en advarselstrekant. Det var fuldt tilstrækkeligt at B tændte havariblinket. Havde B opsat en advarselstrekant 100 meter før bilen, ville alle have tænkt, at den var sat op af hensyn til uheldet på Y-vej. Man har ikke pligt til at opsætte advarselstrekant, hvis man læsser varer af eller yder førstehjælp. Der er derfor intet erstatningsansvar for forsikringsselskabet. A har udvist egen skyld. Uheldet skete ikke som følge af, at B havde parkeret uhensigtsmæssigt, men som følge af As uopmærksomhed og for høj hastighed. Han har passeret et uheldssted med 70 km/t, hvilket ikke er forsvarligt. Han kørte så tæt bag en lastbil, at han ikke kunne se frem. Det må antages, at han har været nysgerrig og optaget af at kigge efter de blå blink på uheldsstedet, som han lige havde passeret. A har bevisbyrden for, at hans sygemelding skyldes uheldet. Det fremgår af resultatet af MR skanningen, at A bestående, aldersbetingede ændringer af nakkehvirvler og forkalkninger. I hvert fald en del af sygemeldingen skyldes andre årsager end færdselsuheldet. A har ikke krav på erstatning for feriepenge, når han har fået erstatning for løn under ferie. Han var ansat på funktionærvilkår med fast løn. Retspraksis om godtgørelse for feriepenge gælder ikke i hans situation, men gælder for timelønnede. Rettens begrundelse og afgørelse Bs standsning for at yde bistand i forbindelse med et færdselsuheld havde en sådan midlertidig karakter og en sådan tilknytning til hendes kørsel, at hendes bil må anses for at have været i brug som trafikmiddel, da A påkørte den omkring en halv time senere. Forsikringsselskabet hæfter derfor på objektivt grundlag, jf. færdselslovens 101, stk. 1. Der er intet grundlag for at antage, at A havde forudbestående lidelser af betydning for opgørelsen af hans krav, og A har ikke udvist en sådan grad af uagtsomhed, at der er grundlag for at nedsætte erstatningen som følge af egen skyld. As feriepengekrav angår feriegodtgørelse for en periode, hvor han på grund af sygemeldingen efter ulykken ikke kunne afholde ferie. Uanset at han var månedslønnet med løn under ferie, har han krav på feriepenge som godtgørelse for den manglende afholdelse af ferie, jf. Højesterets dom i UfR Retten tager herefter As påstand til følge. Om sagens omkostninger bemærkes, at A har fri proces uden retshjælpsforsikringsdækning. Efter sagens udfald skal forsikringsselskabet betale sagsomkostninger til statskassen. Omkostningsbeløbet fastsættes således, at kr. dækker retsafgiften, 173,72 kr. dækker ud-

8 - 8 - giften til vidnegodtgørelse og kr. dækker udgiften til advokatbistand inklusive moms, fastsat under hensyntagen til sagsgenstandens værdi og sagens karakter. Thi kendes for ret Inden 14 dage skal Forsikringsselskabet Vejle Brand af 1841 G/S til A betale ,05 kr. med procesrente af ,77 kr. fra sagens anlæg og af ,28 kr. fra den 24. august Inden samme frist skal Forsikringsselskabet Vejle Brand af 1841 G/S i sagsomkostninger til statskassen betale ,72 kr.

D O M. afsagt den 6. februar 2015 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars E. Andersen og Kirsten Schmidt (kst.

D O M. afsagt den 6. februar 2015 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars E. Andersen og Kirsten Schmidt (kst. D O M afsagt den 6. februar 2015 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars E. Andersen og Kirsten Schmidt (kst.)) i ankesag V.L. B 2344 13 Forsikringsselskabet Vejle Brand af 1841 g/s

Læs mere

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling RETTEN I ODENSE - 5.afdeling Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 8. september 2015 i sag nr. BS 5- /2012: P mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Sagen

Læs mere

1778/2010: yderligere erstatning for erhvervsevnetab og og smerte.

1778/2010: yderligere erstatning for erhvervsevnetab og og smerte. E Udskrift af dombogen DOM den 12. maj 2014 i sag nr. BS 1778/2010: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 er i anledning arbejdsfortjeneste, denne om, yderligere erstatning for erhvervsevnetab

Læs mere

Retten i Kolding DOM. Afsagt den 26. november 2012 i sag nr. BS 3-193/2011: Sydøstjyllands Politi Rådhusgade 1, 8700 Horsens mod A.

Retten i Kolding DOM. Afsagt den 26. november 2012 i sag nr. BS 3-193/2011: Sydøstjyllands Politi Rådhusgade 1, 8700 Horsens mod A. Retten i Kolding DOM Afsagt den 26. november 2012 i sag nr. BS 3-193/2011: Sydøstjyllands Politi Rådhusgade 1, 8700 Horsens mod A X-by Sagens baggrund Ved Retten i Koldings dom af 19. december 2007 blev

Læs mere

Lov om arbejdsskadesikring

Lov om arbejdsskadesikring Lov om arbejdsskadesikring og andre erstatningsmuligheder Ved Socialpædagogernes Arbejdsskadeteam Formål med arbejdsskadeloven At yde erstatning til personer der bliver påført en personskade, som skyldes

Læs mere

Afsagt den 5. oktober 2012 i sag nr. BS 1-691/2010 og BS 1-1583/2010:

Afsagt den 5. oktober 2012 i sag nr. BS 1-691/2010 og BS 1-1583/2010: DOM Afsagt den 5. oktober 2012 i sag nr. BS 1-691/2010 BS 1-1583/2010: E mod A A v/ M A v/ F A v/ M mod Alm. Brand Forsikring A/S att. Skadebeh. Dorte W. Rasmussen Midtermolen 7 2100 København Ø Hovedsagen

Læs mere

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb.

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb. Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 1. juli 2016 i sag nr. BS 43C-7636/2015: Dansk Metalarbejderforbund som mandatar for Nyropsgade 38 1780 København V (advokat Mikkel Bensby Nøhr) mod

Læs mere

NY HØJESTERETSDOM OM FÆRDSELSLOVENS 101, STK. 2 SKADELIDTES EGEN SKYLD VED TRAFIKULYK- KER

NY HØJESTERETSDOM OM FÆRDSELSLOVENS 101, STK. 2 SKADELIDTES EGEN SKYLD VED TRAFIKULYK- KER 8. OKTOBER 2013 NY HØJESTERETSDOM OM FÆRDSELSLOVENS 101, STK. 2 SKADELIDTES EGEN SKYLD VED TRAFIKULYK- KER Men i relation til det skadeforvoldende motorkøretøjs ansvarsforsikring bevarer skadelidte som

Læs mere

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. juli 2018 i sag nr. BS 43-773/2017: 3F som mandatar for mod Hillerød Kommune Att.: juridisk konsulent Trollesmindeallé 27 3400 Hillerød Sagens baggrund

Læs mere

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a.

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a. " Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 6. februar 2013 i sag nr. BS A mod Ankestyrelsen Amaliegade 25 1022 København K Sagens baggrund og parternes påstande. Denne sag er anlagt den 23.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 Sag 105/2015 (2. afdeling) A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (tidligere Patientskadeankenævnet) (Kammeradvokaten

Læs mere

WHIPLASH OG ÅRSAGSFORBINDELSE - LÆGELIGT SYN OG SKØN TILSIDESAT

WHIPLASH OG ÅRSAGSFORBINDELSE - LÆGELIGT SYN OG SKØN TILSIDESAT 29. APRIL 2010 WHIPLASH OG ÅRSAGSFORBINDELSE - LÆGELIGT SYN OG SKØN TILSIDESAT I en ny dom afsagt af retten i Kolding den 19. april 2010 fandt retten det ikke bevist, at der var årsagsforbindelse mellem

Læs mere

ARBEJDS SKADE Forløbet af sager om arbejdsskade og erstatning

ARBEJDS SKADE Forløbet af sager om arbejdsskade og erstatning ARBEJDS SKADE Forløbet af sager om arbejdsskade og erstatning INDHOLD 4 FÅ KLARHED OVER FORLØBET I DIN SAG 4 TO HOVEDOMRÅDER FOR ERSTATNING 5 LOV OM ARBEJDSSKADESIKRING 6 DETTE DÆKKER LOVEN 7 DIN SKADE

Læs mere

U D S K R I F T AF D O M B O G E N

U D S K R I F T AF D O M B O G E N R E T T E N I R A N D E R S U D S K R I F T AF D O M B O G E N ik D 0 M : afsagt den 21. januar 1993 af RETTEN I RANDERS, 2. AFDELING, i B.S. 2001/92 mod Ved gældsbrev af 10. marts 1980 fik sagsøgeren

Læs mere

NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME

NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME 20. JANUAR 2015 NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME Bilist, der blev påkørt bagfra med en hastighed på max. 12 km/t, mente, at en efterfølgende kronisk smertetilstand i skulder og overarm m.v.

Læs mere

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår:

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår: DOM Afsagt den 12. april 2016 i sag nr. BS 1-2241/2014: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle (advokat Mads Brandt, Vejle) mod A vej X-by (advokat Niels L. Johansen, Vejle) Sagens baggrund og parternes

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. december 2011

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. december 2011 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. december 2011 Sag 102/2010 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Holbæk Kommune (advokat Elsebeth Aaes-Jørgensen) I tidligere instanser

Læs mere

PERSON SKADE ERSTATNINGS RET

PERSON SKADE ERSTATNINGS RET PERSON SKADE ERSTATNINGS RET Vi er eksperter i opgørelse af erstatningskrav efter personskader PISKE SMÆLD kan opstå både som en arbejdsskade og en ulykke udenfor arbejdstiden. Typisk opstår det i forbindelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 Sag 440/2007 (2. afdeling) A (advokat Henrik Juel Halberg) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere instans

Læs mere

Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død.

Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død. Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død. (Årsberetning 2005) Mellemkommende død er et erstatningsretligt begreb, der medfører, at den skadelidtes erstatnings-og godtgørelseskrav

Læs mere

Udvalgte færdselstavler

Udvalgte færdselstavler Udvalgte færdselstavler 59 6 Udvalgte færdselstavler Advarselstavler Advarselstavler er trekantede med rød kant. Spidsen vender opad. Tavlerne bruges til at advare trafikanterne om farer, som man ikke

Læs mere

Der er mellem parterne enighed om, at kravet er undergivet en 3-årig forældelsesfrist.

Der er mellem parterne enighed om, at kravet er undergivet en 3-årig forældelsesfrist. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 11. juli 2017 i sag nr. BS 10N-118/2013: v/ 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar mod Topdanmark Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund

Læs mere

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld.

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 14. januar 2019 i sag nr. BS 10A- /2016: U mod Danske Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes påstande Den 27. juli 2013

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B0386005 - KLA UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 25. januar 2016 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Arne Brandt, Lene Jensen og Morten Christensen). 22. afd. nr. B-386-15:

Læs mere

Ankenævnet for Forsikring

Ankenævnet for Forsikring Ankenævnet for Forsikring Den 23. januar 2019 blev i sag nr. 92521: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx mod AIG Europe Osvald Helmuths Vej 4 Atrium C, 3. sal 2000 Frederiksberg afsagt

Læs mere

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366.

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366. DOM Afsagt den 7. januar 2013 i sag nr. BS 11-676/2012: Holbæk Kommune Kanalstræde 2 4300 Holbæk mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag er anlagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 17. juni 2016

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 17. juni 2016 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 17. juni 2016 Sag 272/2015 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Mette Grith Stage, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten på Frederiksberg

Læs mere

Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens

Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens Retten i Lyngby Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 7. december 2016 i sag nr. BS 167-543/2016: mod DFIM Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup Sagens baggrund og parternes påstande Sagen, der er anlagt den

Læs mere

Når arbejdsulykken er sket Vejledning til arbejdsmiljøgruppen

Når arbejdsulykken er sket Vejledning til arbejdsmiljøgruppen Når arbejdsulykken er sket Vejledning til arbejdsmiljøgruppen Definitionen af en arbejdsskade: En arbejdsskade dækker over to forskellige begreber: - arbejdsulykker og - erhvervssygdomme En arbejdsulykke

Læs mere

Er du kommet til skade på jobbet?

Er du kommet til skade på jobbet? Er du kommet til skade på jobbet? 2 Er du kommet til skade på jobbet? Det kan være vældig indviklet at finde ud af reglerne omkring en arbejdsskade. Men du behøver ikke finde ud af det hele selv. Der er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015 Sag 98/2013 (2. afdeling) A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere

Læs mere

Arbejdsskader. Arbejdsskadesikringsloven - Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES)

Arbejdsskader. Arbejdsskadesikringsloven - Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) Arbejdsskader To leddet system Arbejdsskadesikringsloven - Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) Sikre erstatning til kollegaen, der får skade som følge af arbejde/i forbindelse med deres arbejde, hvis

Læs mere

Sådan behandler vi din sag

Sådan behandler vi din sag Sådan behandler vi din sag Arbejdsskadestyrelsen Her kan du læse, hvilke forskellige skridt din sag skal igennem, når din skade er anmeldt til Arbejdsskadestyrelsen Faglig, uafhængig og frem for alt korrekt

Læs mere

Chaufførens forbikørsel så sønnen ikke kom med bussen. Bjarne Lindberg Bak (2 stemmer) Asta Ostrowski Torben Steenberg

Chaufførens forbikørsel så sønnen ikke kom med bussen. Bjarne Lindberg Bak (2 stemmer) Asta Ostrowski Torben Steenberg AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2014-0104 Klageren: XX 7323 Give Indklagede: Sydtrafik CVRnummer: 29942897 Klagen vedrører: Chaufførens forbikørsel så sønnen ikke kom med

Læs mere

Redning af menneskeliv og afværgelse af større materielle og kulturelle tab

Redning af menneskeliv og afværgelse af større materielle og kulturelle tab Redning af menneskeliv og afværgelse af større materielle og kulturelle tab Indholdsfortegnelse 1. Indhold 2. Udbetaling af erstatningsydelserne 3. Baggrund 4. Tilskadekomst ved redningsforsøg i forbindelse

Læs mere

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2. Sagen er ikke behandlet efter reglerne om småsager.

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2. Sagen er ikke behandlet efter reglerne om småsager. RETTEN l HJØRRING Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 27. maj 2014 i sag nr. BS 9-349/2013: Boet efter J, v/t mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

ARBEJDSSKADE HVAD ER EN ARBEJDSSKADE? SKADEN ANMELDES

ARBEJDSSKADE HVAD ER EN ARBEJDSSKADE? SKADEN ANMELDES HVAD ER EN? PROBLEMSTILLING Hvis du kommer til skade i forbindelse med dit arbejde, har du mulighed for at få skaden anerkendt som en arbejdsskade og få erstatning. Både fysiske og psykiske skader kan

Læs mere

A's. Københavns Byret. Udskrift af dombogen DOM. Sagsfremstilling. Afsagt den 25. november 2014 i sag nr. BS 30S-2962/2014:

A's. Københavns Byret. Udskrift af dombogen DOM. Sagsfremstilling. Afsagt den 25. november 2014 i sag nr. BS 30S-2962/2014: Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 25. november 2014 i sag nr. BS 30S-2962/2014:.A mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagen handler om udgifterne til indhentelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 Sag 223/2010 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Dansk Erhverv som mandatar for B (advokat Peter Vibe) I tidligere instans

Læs mere

Vejledning om anerkendelse af ulykker

Vejledning om anerkendelse af ulykker Vejledning om anerkendelse af ulykker Indhold Indledning... 3 Lovgrundlag... 4 Betingelserne for at anerkende en ulykke... 4 Ulykkesbegrebet Arbejdsskadesikringslovens 6... 4 Bevisvurdering... 4 Årsagssammenhæng...

Læs mere

Kapitel 1. Erstatning og godtgørelse for personskade og tab af forsørger PERSONSKADE

Kapitel 1. Erstatning og godtgørelse for personskade og tab af forsørger PERSONSKADE 1 Patientskadeankenævnets datasammenskrivning af lov om erstatningsansvar. Sammenskrivningen omfatter Justitsministeriets datasammenskrivning nr. 11335 af 5. oktober 1994, 2 i lov nr. 73 af 1. februar

Læs mere

Klagerne. København, den 3. maj 2010 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Mogens Holm Nørregade 3 3720 Aakirkeby

Klagerne. København, den 3. maj 2010 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Mogens Holm Nørregade 3 3720 Aakirkeby 1 København, den 3. maj 2010 KENDELSE Klagerne ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Mogens Holm Nørregade 3 3720 Aakirkeby Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning til klagerne, idet

Læs mere

PINEBÆNK Psykisk arbejdsskadede søger forgæves efter oprejsning Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Torsdag den 12. maj 2016, 06:00

PINEBÆNK Psykisk arbejdsskadede søger forgæves efter oprejsning Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Torsdag den 12. maj 2016, 06:00 PINEBÆNK Psykisk arbejdsskadede søger forgæves efter oprejsning Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Torsdag den 12. maj 2016, 06:00 Del: Det er ikke ønsket om erstatning, der får et hastigt stigende antal

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 16. marts 2018 af Østre Landsrets 9. afdeling (landsdommerne Steen Mejer, Norman E. Cleaver og Lotte Calundann Noer (kst.)). 9. afd. nr. B-842-15: Topdanmark

Læs mere

Oversigt over cases i forbindelse med budgetforslag

Oversigt over cases i forbindelse med budgetforslag Oversigt over cases i forbindelse med budgetforslag December 2015 Nedenstående cases beskriver cases på de budgetforslag der er beskrevet i det samlede besparelseskatalog for arbejdsmarkedsområdet. Indsats

Læs mere

SOCIALRÅDGIVEREN SKRIVER: Vedrørende Arbejdsskadeområdet:

SOCIALRÅDGIVEREN SKRIVER: Vedrørende Arbejdsskadeområdet: SOCIALRÅDGIVEREN SKRIVER: Vedrørende Arbejdsskadeområdet: Regeringen har nedsat et ekspertudvalg om arbejdsskadeområdet. Mennesker med en arbejdsskade skal have mere hjælp til at vende tilbage til arbejdsmarkedet.

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016 I sag nr.: AR2015.0171 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund mod Dansk Arbejdsgiverforening for DIO II for Danren A/S Dommere: Poul

Læs mere

Retten på Frederiksberg

Retten på Frederiksberg Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 26. januar 2015 i sag nr. BS Z- : mod Codan Forsikring A/S c/o Codanhus Gl. Kongevej 60 1850 Frederiksberg C Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

Case: Sygedagpenge. Oplysningsskema

Case: Sygedagpenge. Oplysningsskema Case: Sygedagpenge Case: Sygedagpenge Borger Anders kommer til skade i en fodboldkamp og det viser sig, at han udover trykkede ribben har brækket benet. Han er ansat som chauffør. Han er sygemeldt i mere

Læs mere

D O M. Afsagt den 27. november 2014 af Østre Landsrets 4. afdeling (landsdommerne Michael Dorn, Dorthe Wiisbye og Anne Birgitte Fisker).

D O M. Afsagt den 27. november 2014 af Østre Landsrets 4. afdeling (landsdommerne Michael Dorn, Dorthe Wiisbye og Anne Birgitte Fisker). D O M Afsagt den 27. november 2014 af Østre Landsrets 4. afdeling (landsdommerne Michael Dorn, Dorthe Wiisbye og Anne Birgitte Fisker). 4. afd. nr. B-3589-09: 1) Codan Forsikring A/S (advokat Morten Erritzøe

Læs mere

2012-20. Årsagssammenhæng mellem arbejdsskade og konstateret erhvervsevnetab. 6. november 2012

2012-20. Årsagssammenhæng mellem arbejdsskade og konstateret erhvervsevnetab. 6. november 2012 2012-20 Årsagssammenhæng mellem arbejdsskade og konstateret erhvervsevnetab En mand klagede over Ankestyrelsens afgørelse i en arbejdsskadesag. Det fremgik af sagen, at myndighederne havde anerkendt, at

Læs mere

Udskrift af dombogen. Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: mod. Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk.

Udskrift af dombogen. Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: mod. Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk. Udskrift af dombogen Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: S mod Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk afsagt DOM Denne sag drejer sig om, hvorvidt sagsøgte var berettiget til at afbryde

Læs mere

Arbejdsulykker og nærved-ulykker

Arbejdsulykker og nærved-ulykker Arbejdsulykker og nærved-ulykker ARBEJDSULYKKER OG NÆRVED- ULYKKER Hvad er forskellen på arbejdsulykker, erhvervsbetingede lidelser og nærvedulykker? Det får du viden om i denne pjece. Du kan også blive

Læs mere

D O M. Retten i Holstebro har den 19. december 2014 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS 3-643/2013).

D O M. Retten i Holstebro har den 19. december 2014 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS 3-643/2013). D O M afsagt den 31. oktober 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag V.L. B 0090 15 (advokat Brian Werner Lassen,

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 10-12-2012 31-01-2013 22-13 1200988-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 10-12-2012 31-01-2013 22-13 1200988-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 10-12-2012 31-01-2013 22-13 1200988-12 Status: Gældende Principafgørelse om: arbejdsskade - deltid - erhvervsevnetab - årsløn

Læs mere

Retten på Frederiksberg

Retten på Frederiksberg Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 27. juni 2014 i sag nr. BS J-750/2013: N mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Denne

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B3042006 - CNI UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 9. februar 2018 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne John Mosegaard, Julie Skat Rørdam og Agnete Ergarth Skouv (kst.)). 8. afd.

Læs mere

Erstatning. Erstatning ved personskade

Erstatning. Erstatning ved personskade Erstatning Erstatning ved personskade Mulighederne for at få erstatning er noget af en jungle at navigere i, og det kan være vanskeligt at finde ud af, hvor man kan få erstatning, og hvor meget man kan

Læs mere

Redegørelse. Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Holbæk HCLJ611-2013-155 Alvorlig ulykke Kollision Togkørsel Dato: 04.06.2013 Tidspunkt: 09.

Redegørelse. Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Holbæk HCLJ611-2013-155 Alvorlig ulykke Kollision Togkørsel Dato: 04.06.2013 Tidspunkt: 09. 28.05.2014 Side 1 af 7 Redegørelse Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Holbæk HCLJ611-2013-155 Alvorlig ulykke Kollision Togkørsel Dato: 04.06.2013 Tidspunkt: 09.47 Sted: Holbæk Infrastrukturforvalter:

Læs mere

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B3023007 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 4. december 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Helga Lund Laursen (kst.)). 10. afd. nr.

Læs mere

Arbejdsskadestatistik for perioden 1. marts 2015 til 31. maj 2015 - Hovedudvalget

Arbejdsskadestatistik for perioden 1. marts 2015 til 31. maj 2015 - Hovedudvalget Arbejdsskadestatistik for perioden 1. marts 2015 til 31. maj 2015 - Hovedudvalget Anmeldt P-enhed Jobtype Skadens art Skadet legemsdel Ulykkens afdeling Ulykkestidspunkt Hændelsesforløb 11-03-2015 18-03-2015

Læs mere

DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME

DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME 28. AUGUST 2012 DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME Passageren i en bil, der med en hastighed af ca. 3,5 km/t bakkede ind i en betonsøjle, gjorde gældende, at efterfølgende gener i form af bl.a. nakkesmerter

Læs mere

Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002.

Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002. Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002. (Årsberetning 2002) Højesterets dom af 2. maj 2002 (trykt i UfR 2002, side 1690). Skadelidte blev kl. 20.20 indbragt med ambulance

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010 Sag 164/2008 (2. afdeling) TrygVesta Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod Finansforbundet som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016 Sag 11/2015 (2. afdeling) A (advokat Lars Sandager, beskikket) mod Alm. Brand Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Den 28. april 1984 giftede C sig med A, og den 25. juni 1989 fik de sammen datteren D.

Den 28. april 1984 giftede C sig med A, og den 25. juni 1989 fik de sammen datteren D. DOM Afsagt den 11. juni 2013 i sag nr. BS SKSd-1099/2012: A mod B Sagens baggrund og parternes påstande C afgik ved døden den 21. november 2011. Boet behandles som et bobestyrerbo. Sagen drejer sig om,

Læs mere

DKK Rally-lydighed, Øvede-klassen. 40. Fristende 8-tal

DKK Rally-lydighed, Øvede-klassen. 40. Fristende 8-tal DKK Rally-lydighed, Øvede-klassen. 40. Fristende 8-tal Øvelsen består af 2 madskåle eller lignende fristelser samt 2 kegler, stolper eller personer og der skal gås et 8-tal rundt om de to yderste kegler.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 Sag 492/2007 (1. afdeling) Dansk Metalarbejderforbund som mandatar for A (advokat Asger Tue Pedersen) mod Skoventreprenør Michael Henriksen A/S (advokat

Læs mere

H har subsidiært påstået, at GF Forsikring A/S skal betale ,93 kr., og mere subsidiært ,44 kr. med nærmere angivne procesrenter.

H har subsidiært påstået, at GF Forsikring A/S skal betale ,93 kr., og mere subsidiært ,44 kr. med nærmere angivne procesrenter. D O M afsagt den 9. august 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Rikke Foersom og Tonni L. Ochwat (kst.)) i ankesag V.L. B 16 H (advokat Lars Sandager, Lyngby) mod GF Forsikring

Læs mere

INDHOLD. Indledning 2

INDHOLD. Indledning 2 : INDHOLD Indledning 2 Tabel 1: Anmeldelser fordelt på dækningsområder 4 Tabel 2: på udvalgte områder 5 Tabel 3: på offentlige hospitaler 6 Tabel 4: fordelt på private hospitaler 7 Tabel 5: fordelt på

Læs mere

Lærervejledning til filmen

Lærervejledning til filmen Drengen der ikke kunne blive bange Lærervejledning til filmen Drengen der ikke kunne blive bange Indhold I. Filmens handling II. Om det gamle folkeeventyr III. De tre prøver i trafikken IV. Fakta om cykelulykker

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-185.012 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Iver Pedersen) 14. april 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-185.012 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Iver Pedersen) 14. april 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-185.012 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Iver Pedersen) 14. april 2004 K E N D E L S E Nibe Entreprenør og Transport ApS (advokat J.J. Borregaard, Nibe) mod Støvring Kommune

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. april 2017

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. april 2017 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. april 2017 Sag 109/2016 (2. afdeling) A (advokat Charlotte Gransøe) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth) I tidligere instans er afsagt dom

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B0559003 - HBJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 30. juni 2017 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, Tine Vuust og Peter Hammershaimb (kst.)). 20. afd. nr. B-559-16:

Læs mere

[Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE

[Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE [Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE Kære læser Pjecen, du her sidder med, er lavet i samarbejde mellem Patienterstatningen og BEDRE PSYKIATRI Landsforeningen for pårørende. Vi er i stigende omfang blevet

Læs mere

Ledsager kan anvises anden ledsagelse eller andet forefaldende arbejde.

Ledsager kan anvises anden ledsagelse eller andet forefaldende arbejde. ORIENTERING TIL LEDSAGERE Aflysning af ledsagelse: Hvis en bruger aflyser en ledsagelse mindre end 4 timer før ledsagelsen skulle have fundet sted, er ledsagelsen afmeldt for sent, og man får løn for de

Læs mere

Epileptiker forskelsbehandlet ved opsigelse

Epileptiker forskelsbehandlet ved opsigelse Epileptiker forskelsbehandlet ved opsigelse Oprettet: 02-06-2010 Opdateret: 02-06-2010 En medarbejder med epilepsi blev opsagt to dage efter et anfald. Virksomheden begrundede opsigelsen med hensynet til

Læs mere

Afslag på aktindsigt i oplysninger om gennemførte hastighedskontroller

Afslag på aktindsigt i oplysninger om gennemførte hastighedskontroller 2015-47 Afslag på aktindsigt i oplysninger om gennemførte hastighedskontroller 7. september 2015 En journalist anmodede om aktindsigt i oplysninger om en politikreds indsats vedrørende hastighedskontrol

Læs mere

vær sygefra værd at vide om

vær sygefra værd at vide om sygefravær værd at vide om Når du bliver syg, kan der opstå mange spørgsmål: Hvordan ser min økonomi ud under min sygdom? Hvad gør jeg for at sikre, at jeg stadig har mit job, når jeg atter bliver rask?

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. april 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. april 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. april 2015 Sag 265/2013 (2. afdeling) A (advokat Mikael Dreyer, beskikket) mod B (advokat Wilhelm Dickmeiss, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten

Læs mere

Tryg Forsikring A/S anerkendte den 9. februar 2005 erstatningspligten som ansvarsforsikrer for den skadevoldende bil.

Tryg Forsikring A/S anerkendte den 9. februar 2005 erstatningspligten som ansvarsforsikrer for den skadevoldende bil. DOM Afsagt den 21. juni 2012 i sag nr. BS 11-2116/2011: A Xvej 13 mod Tryg Forsikring A/S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag, der er anlagt den 14. marts

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 i sag nr. A2007.183: Landsorganisationen i Danmark for Dansk El-Forbund (advokat Ane K. Lorentzen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for TEKNIQ Installatørernes

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven og straffeloven

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven og straffeloven 2007/2 LSF 164 (Gældende) Udskriftsdato: 10. juni 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2008-801-0018 Fremsat den 28. marts 2008 af justitsministeren (Lene Espersen) Forslag

Læs mere

erstatningsgruppen GODE råd OM Personskader

erstatningsgruppen GODE råd OM Personskader erstatningsgruppen GODE råd OM Personskader kan JEG FÅ erstatning, SELVOM JEG VAR skyld i UlYkken? (Selvom det var din skyld, kan du muligvis godt få erstatning) advodan vejen a/s, erstatningsgruppen ERSTATNINGSGRUPPEN

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 23. juni 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 23. juni 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 23. juni 2010 Sag 413/2007 (1. afdeling) If Skadeforsikring (advokat Michael S. Wiisbye) mod A (advokat Jytte Smidstrup, beskikket) og Sag 415/2007 A (advokat Jytte Smidstrup,

Læs mere

Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte patientskade er berettiget til erstatning for erhvervsevnetab.

Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte patientskade er berettiget til erstatning for erhvervsevnetab. DOM Afsagt den 14. maj 2013 i sag nr. BS 5-699/2012: A mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens problemstilling Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte

Læs mere

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2.

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2. Retten i Glostrup DOM Afsagt den 29. februar 2016 i sag nr. BS 10B-955/2015: Vordingborg Kommune Valdemarsgade 43 4760 Vordingborg mod Tryg Forsikring A/S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup Sagens baggrund

Læs mere

IS. april 2002, har sagsøgerne,

IS. april 2002, har sagsøgerne, RETTEN I ROSKILut Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 12. august 2003 i sag nr. BS 3-1172/2002 : mod IS. april 2002, har sagsøgerne, Under denne sag, der er anlagt den nedlagt endelig påstand om, at sagsøgte,

Læs mere

D O M. Afsagt den 31. marts 2015 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Steen Mejer og Rune Wold (kst.)).

D O M. Afsagt den 31. marts 2015 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Steen Mejer og Rune Wold (kst.)). D O M Afsagt den 31. marts 2015 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Steen Mejer og Rune Wold (kst.)). 22. afd. nr. B-4060-13: Boet efter A v/b (advokat Michelle Louise Bunk, besk.)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. maj 2015

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. maj 2015 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. maj 2015 Sag 35/2014 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Fyens Stiftstidende A/S (advokat Michael S. Wiisbye) I

Læs mere

Når der sker en arbejdsulykke

Når der sker en arbejdsulykke ARBEJDSMILJØBREVKASSEN Arbejdsmilj brevkassen Når der sker en arbejdsulykke Af Vivian Plesner Vi laboranter færdes til daglig i et miljø med mange kemikalier, maskiner og hvor meget kan gå galt. Nogle

Læs mere

Påstanden vedrører godtgørelse for varigt mén samt erhvervsevnetabserstatning.

Påstanden vedrører godtgørelse for varigt mén samt erhvervsevnetabserstatning. Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 14. marts 2016 i sag nr. BS 28B-2873/2013: mod Topdanmark Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag,

Læs mere

Eksempler på forsikringssvindeldomme. Dømt for bedrageri pga. fingeret færdselsuheld

Eksempler på forsikringssvindeldomme. Dømt for bedrageri pga. fingeret færdselsuheld Eksempler på forsikringssvindeldomme 28.04.2016 Dømt for bedrageri pga. fingeret færdselsuheld A, B og C blev tiltalt for bedrageri efter et biluheld de alle var involverede i. B forklarede, at årsagen

Læs mere

INDHOLD. Indledning 2

INDHOLD. Indledning 2 INDHOLD Indledning 2 Tabel 1: Anmeldelser fordelt på dækningsområder 4 Tabel 2: på udvalgte områder 5 Tabel 3: på offentlige hospitaler 6 Tabel 4: fordelt på private hospitaler 7 Tabel 5: fordelt på afgørelsestyper

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 10. juni 2014 blev der i sag 248 2013 AA mod Ejendomsmægler BB og CC afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 28. november 2013 har AA indbragt ejendomsmægler BB og trainee CC for Disciplinærnævnet

Læs mere

Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser 2014 Begynderklassen

Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser 2014 Begynderklassen 1. Start Rally Lydighed Begynderklassen I begynderklassen er hunden i snor og skal føres i løs line. På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder pladspositionen.

Læs mere

LANDSRETSDOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGI- TRAUME

LANDSRETSDOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGI- TRAUME 11. APRIL 2014 LANDSRETSDOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGI- TRAUME Passageren i en bil, der med en hastighed af ca. 3,5 km/t bakkede ind i en betonsøjle, gjorde gældende, at efterfølgende gener i form

Læs mere

PRINCIPIEL LANDSRETSDOM KAN KOMMUNEN BLIVE ERSTATNINGSANSVARLIG OVER FOR FORSIKRINGS- SELSKABET - FORÆLDELSE AF REGRESKRAV

PRINCIPIEL LANDSRETSDOM KAN KOMMUNEN BLIVE ERSTATNINGSANSVARLIG OVER FOR FORSIKRINGS- SELSKABET - FORÆLDELSE AF REGRESKRAV 6. SEPTEMBER 2011 PRINCIPIEL LANDSRETSDOM KAN KOMMUNEN BLIVE ERSTATNINGSANSVARLIG OVER FOR FORSIKRINGS- SELSKABET - FORÆLDELSE AF REGRESKRAV Vestre Landsret har i en ny dom taget stilling til det principielle

Læs mere

2006-2011. Undersøgelse af klager over erhvervsevnetabsforsikringer

2006-2011. Undersøgelse af klager over erhvervsevnetabsforsikringer 2006-2011 Undersøgelse af klager over erhvervsevnetabsforsikringer Maj 2012 Indholdsfortegnelse Undersøgelse af erhvervsevnetabsforsikringer...3 1. Baggrund - erhvervsevnetabsforsikringer...3 1.1 Fagspecifikt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 15. november 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 15. november 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 15. november 2012 Sag 151/2012 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Georg Lett, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup den 17. oktober

Læs mere