Evaluering af Københavns Amts bofællesskaber for psykisk syge

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Evaluering af Københavns Amts bofællesskaber for psykisk syge - 1980-1995"

Transkript

1 Ugeskrift for læger 2002;164(10):1357 Evaluering af Københavns Amts bofællesskaber for psykisk syge En undersøgelse af et tidsbegrænset ophold i bofællesskab vurderet ud fra udviklingen i social situation samt en opgørelse af sengedagsforbrug før og efter opholdet ORIGINAL MEDDELELSE Benedikte Ella Volfing & socialrådgiver Anne Vogel Introduktion: Formålet er at vurdere udviklingen i sociale forhold samt antallet af indlæggelsesdage før og efter opholdet i bofællesskab. Materiale og metoder: En retrospektiv undersøgelse, der er foretaget ud fra indhentede epikriser samt journaloplysninger. Undersøgelsen omfatter 74 beboere inden for perioden Ud fra journaloplysninger samt epikriser fra første psykiatriske indlæggelse, ved indflytningen samt to, fem og ti år efter udflytningen, er hentet oplysninger om diagnose, forsørgelsesgrundlag og boligforhold. Resultater: På undersøgelsestidspunktet modtog 89% førtidspension. 58% boede fortsat i egen bolig, mens 32% boede på en socialpsykiatrisk institution. Beboerne var gennemsnitlig indlagt 32% af tiden to år før indflytning. Igennem ti år efter opholdet var beboerne gennemsnitlig indlagt 14% af tiden. Diskussion: Prognosen for sygdommen ændres ikke, men beboerne afklares i forhold til deres sygdom, bolig og økonomi. Konkret ser det ud til, at der er en besparelse på sengedagsforbruget over en tiårsperiode efter ophold i bofællesskabet. En konsekvens af, at der inden for psykiatrien er blevet nedlagt sengepladser i forbindelse med udbygning af distriktspsykiatrien, er, at behovet for beskyttede boformer til de patienter, der tidligere var indlagt i meget lang tid, har været stigende. Der er oprettet forskellige former for bofællesskaber, men behovet er endnu ikke dækket. Antallet af bofællesskaber er først for alvor steget i forbindelse med udbygningen inden for Københavns Kommune i 1990'erne. Det kan være svært at overbevise de bevilgende myndigheder om, at udgiften til etableringen kompenseres i form af et mindre behov for indlæggelsesdage. Ud over behovet for flere bofællesskaber er der i behandlerkredse inden for psykiatrien enighed om, at der også er behov for, at der findes bomuligheder med varierende grader af bostøtte. På initiativ af en arbejdsgruppe under Landsforeningen Sind blev der i i Københavns Amt oprettet to bo-fællesskaber for yngre psykiatriske patienter.

2 Formålet med bofællesskaberne var at tilbyde en bolig i en tidsafgrænset periode for at lette overgangen fra institution til selvstændig bolig. Opholdstiden var begrænset til to år, men kunne efter ansøgning forlænges i to gange seks måneder. Bofællesskaberne var placeret i parcelhuse i to forskellige kommuner i Københavns Amt. Der var plads til henholdsvis fem og seks beboere. Hver beboer havde sit eget værelse, mens køkken, bad og toiletfaciliteter var fælles, ligesom der var et fælles opholdsrum i hvert hus. Bofællesskaberne har i forhold til andre steder haft en lille personalenormering, der har omfattet ergoterapeuter og socialrådgivere med psykiatrisk erfaring. Personalet har i det daglige samt i problemsituationer været den strukturerende faktor. Til begge bofællesskaber var der knyttet en personalegruppe, der bestod af 2-3 ansatte med sammenlagt ca. 45 timer ugentligt. Gruppen kom fast to gange ugentligt i huset, som regel en eftermiddag eller aften samt i weekenden. Desuden kunne beboerne kontakte personalet ved akut opståede problemer. Af de 22 timer, der gennemsnitlig var per hus, blev timer brugt i husene, mens de resterende timer blev an-vendt til kontakt med behandlingssted, socialforvaltning og pårørende. En mere detaljeret redegørelse for bofællesskabernes organisation og struktur er givet af Thorsen & Vogel (1) samt Maarbjerg & Vogel (2). Erfaringer af betydning for forløbet Da bofællesskaberne har fungeret i over 15 år, har man indhøstet mange erfaringer, der er af betydning for de opnåede resultater. Følgende faktorer spiller en væsentlig rolle. Oparbejdede erfaringer omkring visitation, hvor der specielt lægges vægt på 1) psykisk stabilitet, 2) stabil medicinsk behandling, 3) støtte til opholdet fra behandlerside og 4) evne til eller i hvert fald ønske om socialkontakt. Beboerindflydelse i visitationen. Beboernes fortsatte kontakt med det psykiatriske behandlingssystem. Psykiatrisk uddannet personale og kontinuitet i personalegruppen. Mulighed for telefonisk kontakt med personalet privat. Af væsentlig betydning for et stabilt forløb er, at beboerne lærer at forholde sig til deres egen sygdom, således at de allerede i opløbet til de dårlige perioder tager kontakt til behandlingssystemet. Oftest er det tilstrækkeligt med henvendelse til psykiatrisk skadestue. Beboerne oplever at fungere i et socialt fællesskab med ligestillede, med hvad det indebærer af ansvar og pligter. Det har betydning for deres følelse af selvværd, som rækker ud over opholdstiden i bofællesskabet.

3 Materiale og metoder var der visiteret 95 beboere gennem de godt 15 år, bofællesskaberne havde eksisteret. Der blev opstillet følgende kriterier for undersøgelsen: 1) Opholdet skal have varet mindst tre måneder, og 2) der skal være gået mindst to år siden fraflytningen. Dette ekskluderede ti personer, der flyttede inden for de første tre måneder, fire der døde under opholdet, og syv der fortsat opholdt sig i bofællesskaberne. Undersøgelsen drejer sig derfor om 74 beboere. Undersøgelsen er retrospektiv. Oplysningerne stammer fra epikriser og i enkelte tilfælde, hvor beboerne ikke har været indlagt, fra notater i ambulatoriejournaler. For alle beboere er registreret køn, alder og sygdomsvarighed ved indflytningen. Der er desuden registreret diagnose, forsørgelsesgrundlag og boligform ved første psykiatriske indlæggelse, før opholdet i bofællesskab, lige efter udflytningen samt to, fem og ti år efter udflytningen fra bofællesskabet. Der er endvidere registreret indlæggelsesdage som døgnindlagt i perioderne 2-0 år før opholdet, under opholdet og henholdsvis 0-2 år, 2-4 år, 4-6 år, 6-8 år og 8-10 år efter opholdet. Resultater Beboernes alders - og kønsfordeling Fra 1980 til 1988 udgjorde kvinderne 28%. Fra 1988 til 1994 var 43% af beboerne kvinder. Gennemsnitsalderen ved indflytningen i perioden var 29,5 år, mens den fra 1980 til 1988 var 28,7 år. Køns- og aldersfordelingen ses i Fig. 1. Mændenes gennemsnitsalder (30,4 år) var lidt højere end kvindernes (28,2 år). Diagnoser Vurderet ud fra udskrivningsbrevene på indflytningstidspunktet led 63,5% af beboerne af skizofreni eller en paranoid psykose (if. ICD-8 ). 31,1% var grænsepsykotiske, 2,7% havde en maniodepressiv psykose, og 2,7% havde en alkoholhallucinose. Kontakt til det psykiatriske behandlingssystem forud for indflytningen Ved indflytningen var der gennemsnitlig gået seks år fra første psykiatriske døgnindlæggelse. Gennemsnitsalderen ved første psykiatriske indlæggelse var 23 år. Den var lidt højere for mændene (24,1 år) end for kvinderne (22,9 år).

4 Varighed af opholdet i bofællesskab I perioden var den gennemsnitlige opholdstid 18 måneder. Fra 1988 til 1994 var den gennemsnitlige opholdstid 20 måneder. Otte beboere (10,8%) var blevet opsagt pga. overtrædelse af husreglerne (alkohol-, hash- eller medicinmisbrug) efter ca. et års ophold i bofællesskabet. Forsørgelsesgrundlaget 41,9% af beboerne modtog førtidspension ved indflytningen. Ved fraflytningen modtog 71,6% pension, og på undersøgelsestidspunktet modtog 89% førtidspension. Boligforhold Ved indflytningen havde de fleste af beboerne forgæves forsøgt at klare sig i egen bolig flere gange. På indflytningstidspunktet havde 46% ingen bolig, mens 54% havde en bolig, som de ikke magtede at være i. Ved udflytning fra bofællesskabet flyttede 64,9% i egen bolig, mens 16,2% blev genindlagt. Resten (18,9%) flyttede i andet bofællesskab, på højskole eller til familie. På undersøgelsestidspunktet boede 58,1% fortsat i egen bolig. 32,4% havde ophold på socialpsykiatrisk institution. 1,4% (en) boede hos forældrene, 1,4% (en) var langtidsindlagt, og 6,7% (fem) var døde. I denne undersøgelse var den gennemsnitlige sygdomsvarighed for beboerne, som opholdt sig på institution, 17 år. Indlæggelsesdage før, under og efter ophold i bofællesskab Før indflytning i bofællesskab var beboerne i gennemsnit indlagt 32% af dagene i de foregående to år. Under opholdet var den gennemsnitlige indlæggelsesprocent 14. Gennem de følgende ti år var alle beboerne i gennemsnit indlagt 14% af tiden. Fordelingen af indlæggelsesdage på antal beboere er vist i Fig. 2. Diskussion I den aktuelle undersøgelse har vi retrospektivt undersøgt de patienter, der i en 15-års-periode har boet i et af Københavns Amts bofællesskaber. Da man etablerede fællesskaberne, havde man et håb om i højere grad, end det har været tilfældet, at kunne bedre prognosen med hensyn til at bevare en større grad af autonomi hos disse patienter. Beboerne blev visiteret fra de psykiatriske afdelinger. Det var ikke en langtidsafdeling, der skulle lukkes, og patienterne var relativt unge. Alligevel kunne den støtte, der blev givet, ikke ændre på udviklingen af sygdommen, i hvert fald ikke hvad førtidspension angik.

5 Derimod synes vi, det er bemærkelsesværdigt, at antallet af indlæggelsesdage var faldet fra ca. en tredjedel af tiden i de to år før opholdet til en syvendedel af tiden i ti år efter opholdet. Et fald i indlæggelsesdage er forventeligt for skizofrene patienter, men formentlig først på et senere tidspunkt end det vi ser, fordi vores patientgruppe var relativt ung. Diagnostisk har undersøgelsen en svaghed, idet diagnoserne er stillet ud fra epikriser og journalnotater. Imidlertid skønnes denne metode brugbar i forbindelse med, at formålet med undersøgelsen var at vurdere udviklingen i sociale data og indlæggelsesdage for patienter, som alle havde været indlagt flere år på psykiatriske afdelinger. I den aktuelle undersøgelse fandt vi, at andelen af kvinder i bofællesskaberne var steget fra 28% til 43% inden for undersøgelsesperioden. I de første danske bofællesskaber i Saxenhøj (3) var der 45% kvinder. I Københavns Amt tilstræbte man en ligelig kønsfordeling og fandt godt 49% kvinder (4). I TAPS project 41 (5) og TAPS project 32 (6) var der ingen kvinder. På indflytningstidspunktet var beboerne i vores undersøgelse gennemsnitlig 29 år. I Københavns Kommune var gennemsnitsalderen 36 år (4, 7). I TAPS project 32 (6) var gennemsnitsalderen for det ene bofællesskab 52 år og for det andet 56 år. Ud fra anamnesen og symptombeskrivelsen i epikriser og journalnotater har den lægelige forfatter fastlagt diagnoserne efter ICD-8-kriterier. Det er ikke overraskende, at ca. to tredjedele af beboerne opfyldte kriterierne for skizofrenidiagnosen eller for en paranoid psykose på indflytningstidspunktet. Baggrunden for at flytte i bofællesskab var jo længere tids indlæggelse på psykiatrisk afdeling på grund af manglende funktionsevne i egen bolig. I andre undersøgelser, der beskriver beboersammensætningen i bofællesskaber (3-5, 7, 8), er det også skizofrenidiagnoserne, der dominerer. Hvor der er tale om oprettelse af bofællesskaber i forbindelse med lukning af langtidsafsnit på psykiatriske afdelinger (3, 5, 8), er det næsten 100% af beboerne, der har skizofrenidiagnosen. På undersøgelsestidspunktet modtog 89% i vor undersøgelse førtidspension. Dette svarer til undersøgelsen fra Københavns Kommune (4, 7), og til hvad der er forventeligt, når det drejer sig om langvarigt psykisk syge mennesker med en diagnose inden for skizofrenispektret. I undersøgelsesperioden var den gennemsnitlige opholdstid 19 måneder. Ved de første danske forsøg med bofællesskaber til psykisk syge i forbindelse med udslusning fra psykiatrisk afdeling fandt man i Saxenhøj (3), at beboerne i gennemsnit var der i 18 måneder. Også i Saxenhøj havde man det mål at hjælpe beboerne til, via botræning, om muligt at kunne klare sig i en selvstændig bolig.

6 I bofællesskaberne i Københavns Kommune (4, 7) havde beboerne på opgørelsestidspunktet været der i 49 måneder. Disse bofællesskaber havde imidlertid også karakter af permanente opholdssteder, hvor det ikke var et mål at få beboeren videre. Antallet af indlæggelsesdage faldt fra knap en tredjedel af tiden inden for to år før opholdet til en syvendedel af tiden igennem de første ti år efter opholdet. Det har ikke været muligt for os at finde tilsvarende tal fra andre undersøgelser. Thomas Middelbo har undersøgt antallet af indlæggelsesdage under ophold i bofællesskab men ikke efter udflytning, da Københavns Kommunes bofællesskaber er tænkt som permanente. I en undersøgelse fra London i TAPSprojektet (6) har man registreret genindlæggelser, men dette var under ophold i bofællesskab, fordi bofællesskabet var tænkt som en permanent løsning. I Københavns Amt ville man gerne undersøge muligheden for at træne og støtte nogle psykiatriske langtidspatienter socialt, idet man håbede, at de blev i stand til at klare sig i egen bolig. Vi fandt, at 58% fortsat klarede sig i egen bolig på undersøgelsestidspunktet. Det drejede sig om 25 kvinder (76% af kvinderne) og 18 mænd (50% af mændene). Det stemmer overens med, hvad Shephard et al (9) fandt. Han fandt, at kvinder med skizofreni klarede sig bedre end mænd, såvel socialt som klinisk. 32% af beboerne boede på undersøgelsestidspunktet på en socialpsykiatrisk institution. Disse beboere havde en gennemsnitlig sygdomsvarighed, målt fra første indlæggelse, på 17 år. I bofællesskaberne i Københavns Amt var der kun timers personaletilstedeværelse om ugen. I London er der i TAPS project 32 beskrevet og sammenlignet to bofællesskaber med hver fem beboere. Det ene sted havde personale døgnet rundt. Det andet modtog kun personalestøtte i dagtiden. Der var ikke umiddelbart forskel på beboernes psykiske sygdom (diagnose, sygdomsvarighed, alder mv.). Det bofællesskab, der havde døgndækning, klarede sig ikke bedre, måske tværtimod. Imidlertid var der stor forskel på de fysiske rammer, idet det døgnbemandede bofællesskab havde til huse i et gammelt byhus, hvor beboerne boede flere i hvert rum. Der var også stor personaleudskiftning i dette hus. I det andet bofællesskab, som havde til huse i en villa, havde hver beboer sit eget rum, og der er ikke beskrevet væsentlige udskiftninger i personalet. Fra psykiatrisk afdeling i Odense beskrives (10), at der er et stort, udækket behov for passende boformer tilpasset den enkeltes behov for støtte. I undersøgelsen er beskrevet såvel brugerens som personalets vurdering af behov for støtte. Det konkluderes, at patienterne undervurderede behovet for støtte, muligvis på grund af manglende sygdomsindsigt eller ønsket om at bevare kontrollen over eget liv. Netop ønsket om at have indflydelse på eget liv har været af væsentlig betydning for den begrænsede personalenormering (og dermed indflydelse) i Københavns Amts bofællesskaber.

7 Wing og Furlong (11) fandt det særdeles vigtigt at tilgodese den enkeltes behov for støtte med individuelt sammensatte tilbud. De beskrev de store forskelle i funktionsformåen på de forskellige områder hos psykisk syge, som umiddelbart ellers fremtræder som en homogen gruppe. Netop for mennesker med skizofreniens ambivalens og manglende indre struktur er de forholdsvis faste rammer i bofællesskabets struktur en afgørende faktor for udvikling af beboernes sociale færdigheder. Svein Friis definerer (12) nogle vigtige parametre i det terapeutiske miljø for skizofrene patienter: en støttende og accepterende holdning, et relativt stimulusbegrænset miljø, et positivt syn på psykosociale interventioner, en praktisk, jordnær og problemløsende orientering, et optimistisk og aktivt engageret personale og et lille antal patienter. Det er vores opfattelse, at man ved oprettelse af socialpsykiatriske botilbud skal lægge vægt på beboernes individuelle behov og sikre, at den enkelte får mulighed for at bevare kontrollen over egen tilværelse, frem for at personalet tager fuldstændigt over og bliver omklamrende. I TAPS project 32 (6) undersøgte man, hvilke faktorer der var af betydning for, hvordan bofællesskaberne fungerede. Man kom ikke frem til en entydig konklusion, men fandt, at de patienter, der allerede før udskrivelsen fra hospital var i stand til at danne gensidige kontakter, også var dem, der var de mest udadvendte og dem, der bandt bofællesskabet sammen efter udflytningen. Konklusion Et 2-årigt ophold i bofællesskab, som udslusning fra en lang indlæggelse, synes ud fra vores undersøgelse at give en god støtte med hensyn til senere at klare sig i egen bolig, målt ud fra sengedagsforbruget efter udflytning fra bofællesskabet. Argumentet om at spare penge taler for oprettelsen af flere bofællesskaber for psykisk syge, men de psykisk syges livskvalitet er også et argument for at udbygge boligtilbudet til denne hårdt belastede gruppe mennesker. Målet må være at oprette differentierede botilbud med forskellige grader af støtte. Summary The development in social characteristics of the mentally ill in small group homes. Ugeskr Læger 2002; 164: Introduction: We have assessed the diagnostic and social characteristics of residents, who were living in two small group homes during the period, 1 March August Almost all the 74 residents had a chronic psychotic disease. They had been living in the group homes for at least three months, on average 19 months.

8 Materials and methods: The investigation was made from case notes and hospital records. The social characteristics were obtained from the first stay in a psychiatric ward, from two years before the patient moved into the group home to the time of moving out and 2, 5, and 10 years thereafter. Results and discussion: Almost all the patients ended up with clear symptoms of schizophrenia and were receiving a social pension. The average duration of hospitalisation for this group was reduced from one third to one seventh of the time from 2 years before to 10 years after they had left the group homes. Benedikte Ella Volfing, Nøragervej 7, DK-4291 Ruds Vedby. Antaget den 21. september Nettet, Lyngby. Litteratur 1. Thorsen L, Vogel A. Bofællesskaber for psykisk syge. København: Komiteen for sundhedsoplysning, 1985 (Social- og sundhedspolitiske studier; nr. 12). 2. Maarbjerg KW, Vogel A. Bofællesskaber for psykisk syge. Et supplement eller et alternativ til de eksisterende psykiatriske institutioner. Ugeskr Læger 1991; 153: Wæhrens J, Bædkel B, Larsen B. Bofællesskab som led i psykiatrisk rehabilitering. Ugeskr Læger 1986; 148: Middelboe T, Maarbjerg KW, Hemmingsen RP. Bofællesskaber for psykisk syge I. Ugeskr Læger 1997; 159: Trieman N, Smith HE, Kendal R, Leff J. The TAPS project 41: homes for life? Community Ment Health J 1998; 34: Dayson D, Lee-Jones R, Chahal KK, Leff J. The TAPS project 32. Social networks of two group home... 5 years on. Soc Psychiatry Psychiatr Epidemiol 1998; 33: Middelboe T. Bofællesskaber for psykisk syge. Evaluering af en socialpsykiatrisk intervention [ph.d.-afhandling]. København: Fadl's Forlag, Middelboe T. Community care for the long-term mentally ill. A review of the housing issue. Nord J Psychiatry 1995; 49: Shephard M, Watt D, Falloon I, Smeeton N. The natural history of schizophrenia. Cambridge: Cambridge University Presss, 1989: (Psychological medicine; 15). 10. Knudsen L, Rasmussen GT, Petersen P, Frydendahl J, Benjaminsen S. Langtidssyge psykiatriske patienters levevilkår og behov for sociale foranstaltninger. Ugeskr Læger 1992; 154: Wing JK, Furlong R. A haven for the severely disabled within the context of a comprehensive psychiatric community service. Br J Psychiatry 1986; 149: Friis S. Hva kjennetegner et terapeutisk miljø for psykotiske pasienter? Nord Psykiatr Tidsskr 1985; 39: 65-8.

9

10

Dialogguide til recovery-orientering Psykiatrisk Center Frederiksberg, juli 2009 Centerledelsen

Dialogguide til recovery-orientering Psykiatrisk Center Frederiksberg, juli 2009 Centerledelsen Dialogguide til recovery-orientering Modelfoto Psykiatrisk Center Frederiksberg, juli 2009 Centerledelsen 2 Baggrund I Region Hovedstadens Psykiatriplan 2007 har regionsrådet meldt følgende politiske hensigtserklæring

Læs mere

BOSTEDSANALYSE. Udviklingsenheden SPIR

BOSTEDSANALYSE. Udviklingsenheden SPIR Udviklingsenheden SPIR BOSTEDSANALYSE UNDERSØGELSE AF INDLÆGGELSER FRA KOMMUNALE OG PRIVATE BOSTEDER SAMT OPGANGSFÆLLESSKABER I SEKS KOMMUNER I PSYKIATRIEN VEST INDHOLD Undersøgelsens formål er at skaffe

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE PROFIL AF HJEMLØSEGRUPPEN UD FRA HJEMLØSETÆLLINGEN 2007

ÅRHUS KOMMUNE PROFIL AF HJEMLØSEGRUPPEN UD FRA HJEMLØSETÆLLINGEN 2007 NOTAT LARS BENJAMINSEN ÅRHUS KOMMUNE PROFIL AF HJEMLØSEGRUPPEN UD FRA HJEMLØSETÆLLINGEN 2007 Der er i Århus kommune i alt registreret 337 hjemløse i hjemløsetællingen, uge 6 2007, svarende til 0,11 % af

Læs mere

Bostedet Welschsvej. V.F. Welschsvej 11, 13, 15 og 17, samt Sportsvej 6-8 7500 Holstebro

Bostedet Welschsvej. V.F. Welschsvej 11, 13, 15 og 17, samt Sportsvej 6-8 7500 Holstebro Bostedet Welschsvej V.F. Welschsvej 11, 13, 15 og 17, samt Sportsvej 6-8 7500 Holstebro Klinisk underviser er Kirsten Kienke Mikkelsen, tlf. 9611 4719. Klinisk undervisning på Bostedet Welschsvej foregår

Læs mere

Kvalitetsstandarden for socialpædagogisk støtte efter Lov om Social Service 85

Kvalitetsstandarden for socialpædagogisk støtte efter Lov om Social Service 85 Kvalitetsstandarden for socialpædagogisk støtte efter Lov om Social Service 85 Introduktion Greve Kommune bevilger socialpædagogisk støtte efter Lov om Social Service 85. Kvalitetsstandarden for socialpædagogisk

Læs mere

Kære medarbejdere, beboere og pårørende

Kære medarbejdere, beboere og pårørende Ringbo projektet Kære medarbejdere, beboere og pårørende Alle os på Ringbo skal i den kommende tid være med til at udvikle det psykiatriske behandlingstilbud. Vi er udvalgt og sammen med en række dygtige

Læs mere

2.0 Indledning til registerstudie af forbrug af sundhedsydelser

2.0 Indledning til registerstudie af forbrug af sundhedsydelser 2. Indledning til registerstudie af forbrug af sundhedsydelser I det følgende beskrives sygdomsforløbet i de sidste tre leveår for -patienter på baggrund af de tildelte sundhedsydelser. Endvidere beskrives

Læs mere

100 dage på Stoffer Christoffer en stofmisbrugende mand der søger misbrugsbehandling

100 dage på Stoffer Christoffer en stofmisbrugende mand der søger misbrugsbehandling Dobbeltdiagnoser hvad er muligt på et kommunalt misbrugscenter? John Schmidt, psykiater 100 dage på Stoffer Christoffer en stofmisbrugende mand der søger misbrugsbehandling Stoffer - 23 år gammel - Hash

Læs mere

Bilag 2: Uddybende beskrivelse af indsatserne under Frederiksberg Kommunes hjemløseplan

Bilag 2: Uddybende beskrivelse af indsatserne under Frederiksberg Kommunes hjemløseplan Bilag 2: Uddybende beskrivelse af indsatserne under Frederiksberg Kommunes hjemløseplan Nedenstående er en uddybende beskrivelse af forløb for de hjemløse, der har taget ophold i boliger etableret under

Læs mere

Psykiatri. INFORMATION til pårørende

Psykiatri. INFORMATION til pårørende Psykiatri INFORMATION til pårørende VELKOMMEN Som pårørende til et menneske med psykisk sygdom er du en vigtig person både for patienten og for os som behandlere. For patienten er du en betydningsfuld

Læs mere

Brøndby Kommunes kvalitetsstandard for visitation til social pædagogisk støtte i eget hjem efter Servicelovens 85

Brøndby Kommunes kvalitetsstandard for visitation til social pædagogisk støtte i eget hjem efter Servicelovens 85 Brøndby Kommunes kvalitetsstandard for visitation til social pædagogisk støtte i eget hjem efter Servicelovens 85 Servicelovens 85 paragraffens ordlyd Kommunalbestyrelsen skal tilbyde hjælp, omsorg eller

Læs mere

Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i botilbud på handicap- og psykiatriområdet (Servicelovens 107)

Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i botilbud på handicap- og psykiatriområdet (Servicelovens 107) Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i botilbud på handicap- og psykiatriområdet (Servicelovens 107) Godkendt i Kommunalbestyrelsens møde den 12. november 2013 Acadre doc.: 150839-13

Læs mere

Indenrigs- og Sundhedsministeriets psykiatriaftalepulje 2007-2010. Ansøgningsskema til pulje 1, 2 eller 3: 3

Indenrigs- og Sundhedsministeriets psykiatriaftalepulje 2007-2010. Ansøgningsskema til pulje 1, 2 eller 3: 3 Indenrigs- og Sundhedsministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K. Telefon: 72 26 90 00 Telefax: 72 26 90 01 Indenrigs- og Sundhedsministeriets psykiatriaftalepulje 2007-2010 Ansøgningsskema til

Læs mere

Ydelseskatalog. Botilbud Ebberød. Boligerne Sophie Magdelenes vej 4. August 2014. August 2014

Ydelseskatalog. Botilbud Ebberød. Boligerne Sophie Magdelenes vej 4. August 2014. August 2014 Ydelseskatalog Botilbud Ebberød Boligerne Sophie Magdelenes vej 4 August 2014 August 2014 1 Indholdsfortegnelse Ydelseskatalog... 1 Indholdsfortegnelse... 2 1. Forord... 3 2. Overordnet ydelsesbeskrivelse...

Læs mere

Borgeren skal opleve reel involvering!

Borgeren skal opleve reel involvering! Borgeren skal opleve reel involvering! Borgeren skal opleve at blive mødt, hørt og lyttet til! KL s Social- og Sundhedspolitiske Forum Camilla Krogh MANGE FORTÆLLINGER OM MIG... 10 år siden Studerende

Læs mere

Inspirationsoplæg til drøftelse af udredning på socialpsykiatriske botilbud

Inspirationsoplæg til drøftelse af udredning på socialpsykiatriske botilbud Inspirationsoplæg til drøftelse af udredning på socialpsykiatriske botilbud Knud Ramian, Mette Gubi Axelsen og Christina Laugesen, Center for Kvalitetsudvikling, Region Midtjylland og arbejdsgruppen for

Læs mere

Vejledning om behandling med antipsykotiske lægemidler til personer over 18 år med psykotiske lidelser

Vejledning om behandling med antipsykotiske lægemidler til personer over 18 år med psykotiske lidelser VEJ nr 9276 af 06/05/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Sundhedsstyrelsen, j.nr. 5-1010-186/1 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Metacognition and psychopathology - Outcomes from OPUS trial

Metacognition and psychopathology - Outcomes from OPUS trial Metacognition and psychopathology - Outcomes from OPUS trial A 10 year follow-up of a randomised multi-centre trial of intensive early intervention versus standard treatment for patients with first episode

Læs mere

Veje til behandling for mennesker med førstegangspsykose -

Veje til behandling for mennesker med førstegangspsykose - Veje til behandling for mennesker med førstegangspsykose - Registerbaseret studier til TOP Lene Halling Hastrup, PhD Psykiatrisk Forskningsenhed 1 Baggrund Registerforskningen i TOP undersøger: 1) Varigheden

Læs mere

Notat. Forebyggelse og Sundhed. Til: Sagsnr.: 2010/05728 Dato: 31-03-2011. Serviceniveau + 20 timer. Sag: Birgit Gundorph-Malling Sundhedschef

Notat. Forebyggelse og Sundhed. Til: Sagsnr.: 2010/05728 Dato: 31-03-2011. Serviceniveau + 20 timer. Sag: Birgit Gundorph-Malling Sundhedschef Forebyggelse og Sundhed Notat Til: Sagsnr.: 2010/05728 Dato: 31-03-2011 Sag: Sagsbehandler: Serviceniveau + 20 timer Birgit Gundorph-Malling Sundhedschef Indledning Som led i analyse og revision af serviceniveauer

Læs mere

[Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE

[Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE [Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE Kære læser Pjecen, du her sidder med, er lavet i samarbejde mellem Patienterstatningen og BEDRE PSYKIATRI Landsforeningen for pårørende. Vi er i stigende omfang blevet

Læs mere

Momentum Smartphone APP til fælles beslutninger og recovery

Momentum Smartphone APP til fælles beslutninger og recovery Momentum Smartphone APP til fælles beslutninger og recovery Lisa Korsbek, seniorforsker, Kompetencecenter for Rehabilitering og Recovery, Region Hovedstadens Psykiatri Illustration: Eva Christensen, forunderli@gmail.com

Læs mere

BILAG 1. Begreber og boligtyper i plejeboligplanen I dette notat beskrives følgende begreber og pladstyper

BILAG 1. Begreber og boligtyper i plejeboligplanen I dette notat beskrives følgende begreber og pladstyper BILAG 1 Begreber og boligtyper i plejeboligplanen I dette notat beskrives følgende begreber og pladstyper Almindelige somatiske plejeboliger Tryghedsboliger Ældreboliger Specialiserede pladser målrettet

Læs mere

De bærende principper for psykiatriomra det i Viborg Kommune

De bærende principper for psykiatriomra det i Viborg Kommune De bærende principper for psykiatriomra det i Viborg Kommune Notat til drøftelse og kvalificering i Social- og Arbejdsmarkedsudvalget, Handicaprådet og FagMED HPU, marts/april 2014. Formål med kapacitetsanalysen

Læs mere

Bilag 1. - Analyse af hovedoverskrifterne i skemaet vedr. behandlingsresultater på Helheden:

Bilag 1. - Analyse af hovedoverskrifterne i skemaet vedr. behandlingsresultater på Helheden: Bilag 1. - Analyse af hovedoverskrifterne i skemaet vedr. behandlingsresultater på Helheden: Pos 1: Pos 2: Pos 3: Pos 4: Pos 9: Beboer nr.: Laveste nr. = først indflyttet Der indgår 12 beboere i det statistiske

Læs mere

Kvalitetsstandarder for midlertidigt botilbud efter Lov om Social Service 107 og længerevarende botilbud efter Lov om Social Service 108

Kvalitetsstandarder for midlertidigt botilbud efter Lov om Social Service 107 og længerevarende botilbud efter Lov om Social Service 108 Kvalitetsstandarder for midlertidigt botilbud efter Lov om Social Service 107 og længerevarende botilbud efter Lov om Social Service 108 Greve Kommune bevilger ophold i midlertidigt og længerevarende botilbud

Læs mere

Velkommen til bostedet Welschsvej

Velkommen til bostedet Welschsvej Velkommen til bostedet Welschsvej Hus 13-15 Hus 17 Sportsvej 1 Indholdsfortegnelse S.3 Velkommen S.4 Praktikstedet S.5 Værdigrundlag S.6 Din arbejdsplan for de første fire uger S.7 Vores forventninger

Læs mere

INFORMATION OM PSYKIATRISKE OG SOCIALPSYKIATRISKE TILBUD I FREDERIKSBERG KOMMUNE. Frederiksberg Kommunes psykiatriforum december 2008

INFORMATION OM PSYKIATRISKE OG SOCIALPSYKIATRISKE TILBUD I FREDERIKSBERG KOMMUNE. Frederiksberg Kommunes psykiatriforum december 2008 INFORMATION OM PSYKIATRISKE Kommune OG SOCIALPSYKIATRISKE TILBUD I FREDERIKSBERG KOMMUNE SIND Region Hovedstaden Psykiatrisk Center Netværkstedet Thorvaldsen Kommunes psykiatriforum december 2008 Bogtrykkeri

Læs mere

Medicingennemgang i Ny Thisted Kommune et udviklingsprojekt

Medicingennemgang i Ny Thisted Kommune et udviklingsprojekt Titel og reference 20.5 Medicingennemgang i Ny Thisted Kommune et udviklingsprojekt Kristoffersen IMS Masterprojekt ved Det farmaceutiske Fakultet Københavns Universitet, 2007. Placering i sundhedssektoren

Læs mere

Center for Socialpsykiatri og Neuropædagogik.

Center for Socialpsykiatri og Neuropædagogik. Center for Socialpsykiatri og Neuropædagogik. Socialpsykiatriske fagspeciale. Næstved Kommune Indholdsfortegnelse Lovgrundlag:... 3 Generel beskrivelse af tilbudstypen Socialpsykiatriske fagspeciale....

Læs mere

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard. Erhvervet hjerneskade og kommunikation. jf. Lov om specialundervisning for voksne

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard. Erhvervet hjerneskade og kommunikation. jf. Lov om specialundervisning for voksne Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard Erhvervet hjerneskade og kommunikation jf. Lov om specialundervisning for voksne Politisk godkendt januar 2016 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Lovgrundlag...

Læs mere

Projektbeskrivelse: Projekt brugerstyrede senge i Klinik Nord, Brønderslev Psykiatriske Sygehus

Projektbeskrivelse: Projekt brugerstyrede senge i Klinik Nord, Brønderslev Psykiatriske Sygehus Projektbeskrivelse: Projekt brugerstyrede senge i Klinik Nord, Brønderslev Psykiatriske Sygehus Indhold 1. Projektets formål... 2 2. Projektets målgruppe/patientgruppe... 2 3. Beskrivelse af projektets

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indledning 7. Kapitel 1 Samfundets tilbud til sindslidende 11. Kapitel 2 Kultur, grundsyn og etik i psykiatrien 29

Indholdsfortegnelse. Indledning 7. Kapitel 1 Samfundets tilbud til sindslidende 11. Kapitel 2 Kultur, grundsyn og etik i psykiatrien 29 Indholdsfortegnelse Del 1 Indledning 7 Kapitel 1 Samfundets tilbud til sindslidende 11 Indholdsfortegnelse Kapitel 2 Kultur, grundsyn og etik i psykiatrien 29 Kapitel 3 Kognitive grundbegreber og udviklingspsykologi

Læs mere

Ottawa Charter. Om sundhedsfremme

Ottawa Charter. Om sundhedsfremme Ottawa Charter Om sundhedsfremme Forord Komiteen for Sundhedsoplysning ønsker med denne publikation at udbrede kendskabet til en væsentlig international aktivitet for at fremme sundhed. Charteret er udarbejdet

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 UUI alm. del Bilag 190 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 UUI alm. del Bilag 190 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 UUI alm. del Bilag 190 Offentligt NOTAT Dato: 18. august 2011 Kontor: Visum, Udsendelser og Humanitære Sager J.nr.: 09/05239 Sagsbeh.: CVK Fil-navn:

Læs mere

ALKOHOL OG PSYKISK SYGDOM Vingstedkonference den 11. maj 2016. Susanne Helmstedt Speciallæge i psykiatri

ALKOHOL OG PSYKISK SYGDOM Vingstedkonference den 11. maj 2016. Susanne Helmstedt Speciallæge i psykiatri ALKOHOL OG PSYKISK SYGDOM Vingstedkonference den 11. maj 2016 Susanne Helmstedt Speciallæge i psykiatri Bekiendtgiørelse 1803 Da det er fornummet, at Brændevinsdrik i St. Hans Hospital har forvoldet adskillige

Læs mere

BESKRIVELSE AF DET KLINISKE UNDERVISNINGSSTED OG AF DET KLINISKE UNDERVISNINGSFORLØB

BESKRIVELSE AF DET KLINISKE UNDERVISNINGSSTED OG AF DET KLINISKE UNDERVISNINGSFORLØB BESKRIVELSE AF DET KLINISKE UNDERVISNINGSSTED OG AF DET KLINISKE UNDERVISNINGSFORLØB Region Sjælland Psykiatrien Vest Psykiatrisk Akut Modtagelse (PAM) Fælledvej indgang 42 4200 Slagelse Tlf. 58 55 93

Læs mere

Indlagte patienters oplevelser i Danmark øst for Storebælt

Indlagte patienters oplevelser i Danmark øst for Storebælt DEN TVÆRREGIONALE UNDERSØGELSE AF PATIENTOPLEVELSER Indlagte patienters oplevelser i Danmark øst for Storebælt Spørgeskemaundersøgelse blandt 43.567 indlagte patienter i Region Hovedstaden og Region Sjælland

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om deres arbejde med psykisk syge

Det siger FOAs medlemmer om deres arbejde med psykisk syge FOA Kampagne og Analyse Det siger FOAs medlemmer om deres arbejde med psykisk syge Juli 2011 FOA undersøgte i juni 2011 medlemmernes oplevelse af arbejdet med psykisk syge og deres oplevelse udviklingen

Læs mere

Udvikling i beskæftigelse blandt psykiatriske patienter

Udvikling i beskæftigelse blandt psykiatriske patienter Udvikling i beskæftigelse blandt psykiatriske patienter Af Bodil Helbech Hansen, bhh@kl.dk Formålet med dette analysenotat er at undersøge udviklingen i psykiatriske patienters tilknytning til arbejdsmarkedet

Læs mere

Veje igennem en labyrint - om Psykiatrien Øst. Karin Højen Johannesen & Michael Bech-Hansen

Veje igennem en labyrint - om Psykiatrien Øst. Karin Højen Johannesen & Michael Bech-Hansen Veje igennem en labyrint - om Psykiatrien Øst Karin Højen Johannesen & Michael Bech-Hansen Psykiatrien i Region Sjælland Psykiatrien Øst Psykiatrien Øst Roskilde, Lejre, Greve, Solrød, Køge, Stevns, Faxe

Læs mere

Afbud fra resten af medlemmerne. Referent: Annie Elise Geilman (Psykiatrien Vest) (hvem, hvad, hvornår) Kort præsentationsrunde,

Afbud fra resten af medlemmerne. Referent: Annie Elise Geilman (Psykiatrien Vest) (hvem, hvad, hvornår) Kort præsentationsrunde, Referat af møde i det Kommunale Samarbejdsfora for Psykiatri Den 10. september 2015, kl. 12.30-15.30, i Undervisningslokalet, Gul Gang, Indgang Z2, indgangen til sengeafsnit V45, Birkevænget 7, 4300 Holbæk

Læs mere

Høringssvar om Region Midtjyllands spareplan 2015-19

Høringssvar om Region Midtjyllands spareplan 2015-19 4. maj 2015 Høringssvar om Region Midtjyllands spareplan 2015-19 Silkeborg Kommune har læst Region Midtjyllands spareplan 2015-19, og vi takker for muligheden for at kunne afgive høringssvar herom forud

Læs mere

Praktiksteds beskrivelse for pædagogstuderende i 3. Praktikperiode. Socialpsykiatri Næstved kommune. Bo og Netværk Næstved, Døgn boligerne.

Praktiksteds beskrivelse for pædagogstuderende i 3. Praktikperiode. Socialpsykiatri Næstved kommune. Bo og Netværk Næstved, Døgn boligerne. Praktiksteds beskrivelse for pædagogstuderende i 3. Praktikperiode. Socialpsykiatri Næstved kommune. Bo og Netværk Næstved, Døgn boligerne. Organisatoriske forhold for Bo og Netværk. Struktur. Oversigt

Læs mere

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om Stoffer

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om Stoffer Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis Fakta om Stoffer Indhold Hvad er stoffer? Hvad betyder brug af stoffer for helbredet? Cannabis Hvordan er brugen af stoffer i Danmark? Hvilke

Læs mere

En ny vej - Statusrapport juli 2013

En ny vej - Statusrapport juli 2013 En ny vej - Statusrapport juli 2013 Af Konsulent, cand.mag. Hanne Niemann Jensen HR-afdelingen, Fredericia Kommune I det følgende sammenfattes resultaterne af en undersøgelse af borgernes oplevelse af

Læs mere

TEMAMØDE FSU d. 12.06.2015

TEMAMØDE FSU d. 12.06.2015 TEMAMØDE FSU d. 12.06.2015 Dagsorden Hjemløsestrategien 2009-2013 v. Johnny Friis Hjemløseprojekterne v. Julie Krarup Ungekortlægningens resultater og anbefalinger v. Johnny Friis og Helle Christoffersen

Læs mere

Psykiatri Kompetencecenter for Dobbeltdiagnoser. Psykiatribrugere med misbrug

Psykiatri Kompetencecenter for Dobbeltdiagnoser. Psykiatribrugere med misbrug Psykiatribrugere med misbrug Socialpædagogik i psykiatrien Katrine Schepelern Johansen 1 Lille, selvstændig forsknings- og udviklingsenhed under centerledelsen på PC Sct. Hans Arbejder med rådgivning,

Læs mere

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere Vi finder løsninger sammen Forord Det er en stor glæde at kunne præsentere Rødovre Kommunes første politik for udsatte borgere. Der skal være plads

Læs mere

Affektiv lidelse: udfordringer og behandlingsmuligheder i Danmark

Affektiv lidelse: udfordringer og behandlingsmuligheder i Danmark Affektiv lidelse: udfordringer og behandlingsmuligheder i Danmark Projektgruppen Professor, overlæge, dr.med. Lars Vedel Kessing* (formand) Overlæge Hanne Vibe Hansen* (lægefaglig sekretær) Professor,

Læs mere

Kortlægning af tilbud og behandling til patienter med dobbeltdiagnose i Skandinavien året 2006 Det svenske Netværks årsmøde 5. og 6.

Kortlægning af tilbud og behandling til patienter med dobbeltdiagnose i Skandinavien året 2006 Det svenske Netværks årsmøde 5. og 6. Kortlægning af tilbud og behandling til patienter med dobbeltdiagnose i Skandinavien året 2006 Det svenske Netværks årsmøde 5. og 6. februar 2009 Amund Aakerholt, Psykologspecialist - Østnorsk Kompetencesenter

Læs mere

Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud

Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud 15. december 2015 Center for Handicap og Psykiatri Torvegade 15 4200 Slagelse Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud Indhold 1. INDLEDNING... 3 2. LOVGRUNDLAG... 3 2.1. FORMÅLET MED HJÆLPEN OG

Læs mere

Bilag 7: Supplerende aftale mellem Aalborg Kommune og Region Nordjylland vedr. kommunale tilbud og henvendelsesmuligheder

Bilag 7: Supplerende aftale mellem Aalborg Kommune og Region Nordjylland vedr. kommunale tilbud og henvendelsesmuligheder Bilag 7: Supplerende aftale mellem Aalborg Kommune og Region Nordjylland vedr. kommunale tilbud og henvendelsesmuligheder Beskrivelse af det/de kommunale tilbud til voksne med sindslidelse. ÆH Handicapafdelingen

Læs mere

Hvordan kan resultaterne fra Hjemløsestrategien, være med til at føre os frem til regeringens sociale 2020-mål. Karin Egholm, konsulent Maj 2015

Hvordan kan resultaterne fra Hjemløsestrategien, være med til at føre os frem til regeringens sociale 2020-mål. Karin Egholm, konsulent Maj 2015 Hvordan kan resultaterne fra Hjemløsestrategien, være med til at føre os frem til regeringens sociale 2020-mål Karin Egholm, konsulent Maj 2015 Opdrag til oplæg De politiske 2020 mål på hjemløseområdet

Læs mere

Klientundersøgelsen 2011

Klientundersøgelsen 2011 Klientundersøgelsen 2011 Delrapport om unge klienter Af Susanne Clausen Direktoratet for Kriminalforsorgen Straffuldbyrdelseskontoret December 2013 Indhold 1. Indledning... 3 1.1. Baggrund for rapporten...

Læs mere

HoNOS Årsrapport for 2006

HoNOS Årsrapport for 2006 Psykiatrisk Sygehus Nordsjælland Hillerød Voksenpsykiatrisk Enhed Dyrehavevej 48 3400 Hillerød Afsnit Psykiatrisk Forskningsenhed Clinimetrics Centre in Mental Health Telefon 4829 4829 Direkte 4829 3253

Læs mere

BERETNING VEDR. UNDERSØGELSE AF PSYKISK SYGE KRIMINELLES FORLØB I DET PSYKIATRISKE SYSTEM, 2007

BERETNING VEDR. UNDERSØGELSE AF PSYKISK SYGE KRIMINELLES FORLØB I DET PSYKIATRISKE SYSTEM, 2007 BERETNING VEDR. UNDERSØGELSE AF PSYKISK SYGE KRIMINELLES FORLØB I DET PSYKIATRISKE SYSTEM, 2007 Baggrund Som følge af lov nr. 1372 om undersøgelse af behandlingsforløb, hvor psykisk syge begår alvorlig

Læs mere

Hvad er effekten af rehabilitering til ældre med nedsat funktionsevne?

Hvad er effekten af rehabilitering til ældre med nedsat funktionsevne? Hvad er effekten af rehabilitering til ældre med nedsat funktionsevne? Forskningsfysioterapeut Carsten Juhl, MPH, PhD. Forskningsenheden for musculoskeletal funktion og fysioterapi (FOF) Institut for idræt

Læs mere

Forældre er vigtige for unge med psykisk sygdom

Forældre er vigtige for unge med psykisk sygdom Forældre er vigtige for unge med psykisk sygdom Mere end ni ud af ti unge, som har eller har haft en psykisk sygdom, har fortalt det til deres forældre. Mange unge synes dog, at det er svært at åbne op

Læs mere

Tidlig palliativ indsats - overvejelser ift. klinik og forskning

Tidlig palliativ indsats - overvejelser ift. klinik og forskning Tidlig palliativ indsats - overvejelser ift. klinik og forskning Forskerdag i palliationsnetværket 5. november, 2014 Karen Marie Dalgaard, spl., cand. scient. soc., ph.d. Forsker PAVI -Videncenter for

Læs mere

Formål med aftalen. Politiske visioner, mål og krav. Lovgrundlag og målgruppe

Formål med aftalen. Politiske visioner, mål og krav. Lovgrundlag og målgruppe - Formål med aftalen Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2008 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune, herunder selvejende institutioner. De overordnede mål med aftalestyringen

Læs mere

Kvalitetsstandard for kvindekrisecentre efter 109 i Lov om Social Service i Horsens Kommune

Kvalitetsstandard for kvindekrisecentre efter 109 i Lov om Social Service i Horsens Kommune Sundhed og Socialservice Handicap, Psykiatri, Socialt Udsatte Rådhustorvet 4 8700 Horsens Telefon: 76 29 29 29 sundhedogsocialservice@horsens.dk www.horsenskom.dk Sagsnr: 2012-010002 CHK/SR 13. september

Læs mere

Generel klinisk studieplan Aarhus Kommune Socialpsykiatri og Udsatte Voksne Center for Akut- og Opsøgende Indsatser Det Opsøgende Team.

Generel klinisk studieplan Aarhus Kommune Socialpsykiatri og Udsatte Voksne Center for Akut- og Opsøgende Indsatser Det Opsøgende Team. Beskrivelse af organisatoriske og ledelsesmæssige forhold Organisatorisk placering hører under driftsområdet for. Teamet er organiseret i Socialforvaltningen, som er en del af Social- og Beskæftigelsesforvaltningen

Læs mere

Specialambulatoriet. Region Hovedstadens Psykiatri Psykiatrisk Center Sct. Hans Afdeling M. Specialambulatoriets behandlingstilbud, august 2013

Specialambulatoriet. Region Hovedstadens Psykiatri Psykiatrisk Center Sct. Hans Afdeling M. Specialambulatoriets behandlingstilbud, august 2013 Specialambulatoriets behandlingstilbud, august 2013 Region Hovedstadens Psykiatri Psykiatrisk Center Sct. Hans Afdeling M Specialambulatoriet Dagtilbud Opsøgende psykiatrisk team Psykiatrisk Center Sct.

Læs mere

Specialevejledning for intern medicin: geriatri

Specialevejledning for intern medicin: geriatri j.nr. 7-203-01-90/21 Specialevejledning for intern medicin: geriatri Sundhedsplanlægning Islands Brygge 67 2300 København S Tlf. 72 22 74 00 Fax 72 22 74 19 E-post info@sst.dk Specialebeskrivelse Intern

Læs mere

Børne- og Ungdomspsykiatri Odense - universitetsfunktion. Velkommen i Afsnit 3. Pjece til forældre/pårørende. www.psykiatrienisyddanmark.

Børne- og Ungdomspsykiatri Odense - universitetsfunktion. Velkommen i Afsnit 3. Pjece til forældre/pårørende. www.psykiatrienisyddanmark. Børne- og Ungdomspsykiatri Odense - universitetsfunktion Velkommen i Afsnit 3 Pjece til forældre/pårørende www.psykiatrienisyddanmark.dk Praktiske oplysninger Afsnit 3 er et døgnafsnit med plads til 8

Læs mere

MB-uddannelsen. Medarbejdere med Brugererfaring

MB-uddannelsen. Medarbejdere med Brugererfaring MB-uddannelsen Medarbejdere med Brugererfaring MB-uddannelsen - Medarbejdere med Brugererfaring MB er Forkortelsen MB står for Medarbejder med Brugererfaring. Betegnelsen benyttes om personer med en mellemlang

Læs mere

Nyhedsbrev nr. 2 fra Belfast.

Nyhedsbrev nr. 2 fra Belfast. Nyhedsbrev nr. 2 fra Belfast. Kære alle. Tiden flyver og jeg har nu været i Belfast i 2½ uge. Rejser retur til London torsdag i næste uge. Som jeg skrev sidst er programmet tæt og vi har mødt mange mennesker

Læs mere

Kvalitet og kompetencer i demensindsatsen

Kvalitet og kompetencer i demensindsatsen Kvalitet og kompetencer i demensindsatsen Gunhild Waldemar Nationalt Videnscenter for Demens National handlingsplan for demens Overordnede mål 2025 1. Danmark skal være et demensvenligt land, hvor mennesker

Læs mere

Multimorbiditet og geriatrisk screening

Multimorbiditet og geriatrisk screening Multimorbiditet og geriatrisk screening Ledende overlæge phd MPA Medicinsk afdeling O Multimorbiditet og geriatrisk screening Geriatri og diskussion Geriatri og dokumentation Geriatri og organisation Geriatri

Læs mere

TENDENS EVIDENS KONSEKVENS? Jan Nielsen

TENDENS EVIDENS KONSEKVENS? Jan Nielsen 591 Psyke & Logos, 2002, 23, 591-596 TENDENS EVIDENS KONSEKVENS? En anmeldelse af Birgitte Bechgaard, Hans Henrik Jensen og Thomas Nielsen: Forholdet mellem psykologisk og medicinsk behandling af psykiske

Læs mere

REDEGØRELSE. Tysk kvindes død på parkeringspladsen ved Regionshospitalet

REDEGØRELSE. Tysk kvindes død på parkeringspladsen ved Regionshospitalet Hospitalsenheden Vest Ledelsessekretaritatet Gl. Landevej 61 DK-7400 Herning Tel. +45 9927 2727 REDEGØRELSE Tysk kvindes død på parkeringspladsen ved Regionshospitalet Ringkøbing Dato 22-04-2008 PØJ/åz

Læs mere

Overdødeligheden blandt psykisk syge: Danmark har et alvorligt sundhedsproblem

Overdødeligheden blandt psykisk syge: Danmark har et alvorligt sundhedsproblem Overdødeligheden blandt psykisk syge: Danmark har et alvorligt sundhedsproblem Jan Mainz Professor, vicedirektør, Ph.D. Aalborg Universitetshospital - Psykiatrien Case En 64-årig kvinde indlægges akut

Læs mere

Servicedeklaration for Center for Misbrug og Socialpsykiatri Flydedokken

Servicedeklaration for Center for Misbrug og Socialpsykiatri Flydedokken Servicedeklaration for Center for Misbrug og Socialpsykiatri Flydedokken Praktiske oplysninger Center for Misbrug og Socialpsykiatri - tlf. 99442200 Centerleder: Susanne Peyk Vicecenterleder: Helle Friedrichsen

Læs mere

SERVICEDEKLARATION BOTILBUDDET THORVALDSENSVEJ

SERVICEDEKLARATION BOTILBUDDET THORVALDSENSVEJ SERVICEDEKLARATION BOTILBUDDET THORVALDSENSVEJ Thorvaldsensvej 12 9700 Brønderslev Telefon: 9945 4628 Afdelingsleder: Annemette Stenberg Christensen E-mail: annemette.s.christensen@99454545.dk Præsentation

Læs mere

Lysten til. livet. Det er fem

Lysten til. livet. Det er fem Psykiatri Af Eva Nitschke Lysten til På Glim Refugium har en gruppe sindslidende med misbrug mulighed for at skabe sig en anderledes hverdag langt væk fra det gængse hospitalsmiljø. Egen permanent bolig

Læs mere

Simple fysiske tests udført i akutmodtagelsen kan finde de svageste ældre

Simple fysiske tests udført i akutmodtagelsen kan finde de svageste ældre Simple fysiske tests udført i akutmodtagelsen kan finde de svageste ældre Ældre medicinsk patienter (+65 år) udgør den største patientgruppe på de medicinske afdelinger i Danmark. De er karakteriserede

Læs mere

Kun 10 % er i alkoholbehandling hvordan får vi flere i alkoholbehandling?

Kun 10 % er i alkoholbehandling hvordan får vi flere i alkoholbehandling? Kun 10 % er i alkoholbehandling hvordan får vi flere i alkoholbehandling? Lars Iversen, professor emer. dr med, Statens Institut for Folkesundhed larsiversen1111@gmail.com Hvor mange har alkoholproblemer

Læs mere

FOA-medlemmernes sundhed. Rygning, overvægt og psykisk og fysisk anstrengende arbejde sammenlignet med andre grupper på arbejdsmarkedet

FOA-medlemmernes sundhed. Rygning, overvægt og psykisk og fysisk anstrengende arbejde sammenlignet med andre grupper på arbejdsmarkedet F O A f a g o g a r b e j d e Rygning, overvægt og psykisk og fysisk anstrengende arbejde sammenlignet med andre grupper på arbejdsmarkedet FOA-medlemmernes sundhed FOA Fag og Arbejde 1 Politisk ansvarlig:

Læs mere

Psykiatrisk afdeling. Organisation:

Psykiatrisk afdeling. Organisation: + Psykiatrien i Region Syddanmark Ledende ergoterapeut tlf.: 99 44 83 91 Psykiatrisk afdeling Klinisk underviser tlf.: 99 44 83 92 Ergoterapien Ergoterapien tlf.: 99 44 83 90 Østre Hougvej 70 5500 Middelfart

Læs mere

Boligplan for det specialiserede socialområde

Boligplan for det specialiserede socialområde Dato marts 2016 Dok.nr. 41753-16 Sagsnr. 16/3371 Ref. Sanne Schroll Boligplan for det specialiserede socialområde 1. Indledning Med denne boligplan for det specialiserede socialområde ønsker Varde Kommune

Læs mere

Retspsykiatrisk Distriktspsykiatri Region Syddanmark

Retspsykiatrisk Distriktspsykiatri Region Syddanmark Retspsykiatrisk Distriktspsykiatri Region Syddanmark Retspsykiatrisk Distriktspsykiatri RDP 3 årigt projekt financeret 2007 2010 af Indenrigs- og Sundhedsministeriet via psykiatriaftalepuljen Baggrund:

Læs mere

Besvarelse af opgavesættet ved Reeksamen forår 2008

Besvarelse af opgavesættet ved Reeksamen forår 2008 Besvarelse af opgavesættet ved Reeksamen forår 2008 10. marts 2008 1. Angiv formål med undersøgelsen. Beskriv kort hvordan cases og kontroller er udvalgt. Vurder om kontrolgruppen i det aktuelle studie

Læs mere

Sammen om velfærd. Vi har brug for dig

Sammen om velfærd. Vi har brug for dig Sammen om velfærd Vi har brug for dig Vi lever i en ny virkelighed, hvor det kommunale husholdningsbudget er presset. Det kræver, at vi sammen skaber en ny velfærd. Det kalder vi Ny virkelighed Ny velfærd.

Læs mere

5 Muligheden for byggeri af boliger for ældre, ældre sindslidende og ældre udviklingshæmmede borgere

5 Muligheden for byggeri af boliger for ældre, ældre sindslidende og ældre udviklingshæmmede borgere 5 Muligheden for byggeri af boliger for ældre, ældre sindslidende og ældre udviklingshæmmede borgere Nedenstående afsnit er blevet til i et samarbejde mellem Socialudvalget og Ældre- og Sundhedsudvalget.

Læs mere

Beskrivelse af klinisk undervisningssted:

Beskrivelse af klinisk undervisningssted: Beskrivelse af klinisk undervisningssted: Hedebo Vestmanna Allé 8 9700 Brønderslev Tlf.: 98823166 Fax: 98824055 E-mail: hedebo@99454545.dk Klinisk underviser: Anna Grandjean Gleerup E-mail til klinisk

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse 60-15 om socialpædagogisk støtte - serviceniveau - kompensationsprincippet - efterprøvelse af kommunens skøn

Ankestyrelsens principafgørelse 60-15 om socialpædagogisk støtte - serviceniveau - kompensationsprincippet - efterprøvelse af kommunens skøn KEN nr 10597 af 25/09/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 11. november 2015 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2014-213-42137 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Peer-støtte: Historisk baggrund og videnskabelige perspektiver

Peer-støtte: Historisk baggrund og videnskabelige perspektiver Peer-støtte: Historisk baggrund og videnskabelige perspektiver Lisa Korsbek Seniorforsker Region Hovedstadens Psykiatri og styregruppemedlem Peer-Netværket Betydningen af peer-støtte fra et brugerperspektiv

Læs mere

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015 P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015 I Finanslovsaftalen for 2014 er der afsat 1 mia. kr. årligt til et varigt løft til ældreområdet. Tønder Kommunes andel af det samlede beløb udgør

Læs mere

Referat fra mødet i Ankestyrelsen. 1. Generelle bemærkninger fra Ankestyrelsen i forhold til det indsendte materiale

Referat fra mødet i Ankestyrelsen. 1. Generelle bemærkninger fra Ankestyrelsen i forhold til det indsendte materiale Referat fra mødet i Ankestyrelsen. 1. Generelle bemærkninger fra Ankestyrelsen i forhold til det indsendte materiale a. Sagsbehandlingstider: Styrelsen arbejder på at få reduceret sagsbehandlingstiderne

Læs mere

Børne- og Ungdomspsykiatri Odense - universitetsfunktion. Spiseforstyrrelser. - hos børn og unge. www.psykiatrienisyddanmark.dk

Børne- og Ungdomspsykiatri Odense - universitetsfunktion. Spiseforstyrrelser. - hos børn og unge. www.psykiatrienisyddanmark.dk Børne- og Ungdomspsykiatri Odense - universitetsfunktion Spiseforstyrrelser - hos børn og unge www.psykiatrienisyddanmark.dk Indhold Om spiseforstyrrelser Den første samtale Den ambulante behandling i

Læs mere

Ansøger Forening/Organisation Kirkens Korshær

Ansøger Forening/Organisation Kirkens Korshær Sagsnr.: 21068 Ansøger Forening/Organisation Kirkens Korshær Stilling i forhold til ansøgningen Forstander Fornavn Jette Efternavn Sølvhøj CVR nummer 48047750 Fødselsdato 05.11.1956 Køn Kvinde Adresse

Læs mere

Rehabilitering i et Recovery perspektiv

Rehabilitering i et Recovery perspektiv Rehabilitering i et Recovery perspektiv Torsdag den 26. november 2015 Ved overlæge Annette Gosvig OPTe og TI Psykiatrien i Region Syddanmark Hvorfor beskæftige sig med det? Forskningsmæssig fokus og lovende

Læs mere

Information om skizofreni Til patienter og pårørende

Information om skizofreni Til patienter og pårørende 1 2 Information om skizofreni Til patienter og pårørende Hvad er skizofreni? Skizofreni er en psykisk sygdom, der påvirker hjernens normale funktion. Sygdomsbilledet er meget varierende, men påvirker ofte

Læs mere

Alfa-1-antitrysin mangel hos børn. Elisabeth Stenbøg, Afd.læge, PhD Børneafd. A, AUH

Alfa-1-antitrysin mangel hos børn. Elisabeth Stenbøg, Afd.læge, PhD Børneafd. A, AUH Alfa-1-antitrysin mangel hos børn Elisabeth Stenbøg, Afd.læge, PhD Børneafd. A, AUH Hvad er det? Alfa-1-antitrypsin Proteinstof Produceres i leveren Fungerer i lungerne Regulerer neutrofil elastase balancen

Læs mere

Aflastning. Målgruppen er borgere og pårørende, som har behov for aflastning i hjemmet.

Aflastning. Målgruppen er borgere og pårørende, som har behov for aflastning i hjemmet. Aflastning n er borgere og pårørende, som har behov for aflastning i hjemmet. Formålet med aflastning er, at: aflaste den pårørende under dennes sygdom og ferie genvinde kræfter og derved kunne støtte

Læs mere

PenSam's førtidspensioner2009

PenSam's førtidspensioner2009 PenSam's førtidspensioner2009 PenSam Liv forsikringsaktieselskab CVR-nr. 14 63 89 03 Hjemsted Furesø, Danmark PMF Pension forsikringsaktieselskab CVR-nr. 14 08 85 71 Hjemsted Furesø, Danmark pensionskassen

Læs mere

ÆLDRESUNDHEDSPROFILEN 2015

ÆLDRESUNDHEDSPROFILEN 2015 ÆLDRESUNDHEDSPROFILEN 2015 KORT FORTALT FORORD Ældresundhedsprofilen 2015 kort fortalt er en sammenfatning af Ældresundhedsprofilen 2015. Den viser et udsnit af det samlede billede af de 65+ åriges sundhedstilstand

Læs mere

Når korthuset vælter

Når korthuset vælter Når korthuset vælter Det hamrer på rørene og der er gentagne råb fra lejligheden ovenover. Sådan har det stået på de sidste par dage. Naboen har været oppe og banke på, men det har ikke hjulpet. Ejendomsfunktionæren

Læs mere

Udskrivningsaftaler og koordinationsplaner i psykiatrien

Udskrivningsaftaler og koordinationsplaner i psykiatrien Udskrivningsaftaler og koordinationsplaner i psykiatrien 2011 Udskrivningsaftaler og koordinationsplaner i psykiatrien Sundhedsstyrelsen, 2011. Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse.

Læs mere