Videnskab og lidenskab i ledelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Videnskab og lidenskab i ledelse"

Transkript

1 Videnskab og lidenskab i ledelse - Seminarrækken, hvor vi stopper op og lader os inspirere af naturvidenskab, filosofi, psykologi, kunst og natur og ikke mindst samtalen for opnå større indsigt og finde nye veje -

2 Hvad går forløbet ud på? Seminarrækken henvender sig til erfarne ledere, der ønsker at videreudvikle deres lederskab og organisation og er parate til at lade sig udfordre af ny viden, nye metoder og nye perspektiver. Forløbet giver mulighed for at blive inspireret af kompetente oplægsholdere fra videnskabens og kunstens verden. Men giver også rum til refleksion og dialog sammen med ligestillede. Seminarrækken indeholder bl.a. oplæg af den internationalt anerkendte hjerneforsker dr.phil. Morten L. Kringelbach fra Oxford Universitet. Han indvier i, hvad den nyeste hjerneforskning fortæller om vores nydelsesfulde hjerne, og hvad denne viden betyder for ledelsesopgaven. Seminarrækkens øvrige hovedtemaer er: Bæredygtig ledelse Masker og roller Etik og dannelse Narrativitet: Organisationen som myriader af historier Megatrends og lederskab i en ny verden

3 Baggrunden for seminarrækken er, at vi lever i en overgangstid, hvor forskellige krydspres opstår, og hvor gamle tilgange og metoder ikke længere slår til. Individer bukker under for stress, og organisationer er under øget pres fra en omverden i opbrud. Uden om kæmper samfundet for at finde nye styringsformer, og kloden er i krise. Sideløbende opstår dog også nye strømninger og tendenser. Indenfor forskellige videnskaber erkendes det, at biologiske, organisatoriske og sociale systemer er indbyrdes forbundne, og at feedbackmekanismer påvirker os på måder, som ingen tidligere har erkendt. Det har skabt stigende bevidsthed om, at videnskaber skal tænkes sammen, og at nøglen til en ny praksis ligger i helheden og ikke i de enkelte dele.

4 Formålet med seminarrækken I krydsfeltet mellem videnskabelige, kunstneriske og ledelsesfaglige spor at skabe et lærings- og refleksionsrum, hvor erfarne ledere kan hente ny viden og inspiration sammen med andre ledere. Seminarerne skal skabe forstyrrelse, provokation, lidenskab og læring. Målet er at få den enkelte leder til at se og skabe nye perspektiver for sig selv, sin organisation og for samfundet. Seminarerne stiller derfor spørgsmål ved mening, intentioner og sammenhænge, men giver også plads til at søge svar og til at fordybe sig i ro og mag i skønne omgivelser på badehotellet Helenekilde med udsøgt æstetik og fantastisk udsigt over Kattegat.

5 Forudsætningen for deltagelse er, at man som leder: er bevidst om sin egen ledelsesstil har evnen til at reflektere over egen ledelsespraksis og organisation er parat til at eksperimentere er åben over for at udfordre intellekt og bevidsthed er villig til at udveksle erfaringer og refleksioner med de andre deltagere har gennemgået CairosConsults lederuddannelse Personal Leadership eller tilsvarende har flere års erfaring som leder. Deltagere skal være indstillede på mindre hjemmeopgaver. Det er desuden et krav, at man inden kurset har læst Bæredygtig ledelse ledelse med hjertet af Steen Hildebrandt og Michael Stubberup. Holdet består af 10 til 12 erfarne ledere og ledes af to af CairosConsults erfarne ledelseskonsulenter; Bodil Mørck og Anne Quistgaard. Hvert modul indeholder desuden oplæg fra en ekstern gæsteunderviser, som er ekspert inden for sit felt.

6 Fakta Datoer: Modul 1: april 2012 Modul 2: juni 2012 Modul 3: september 2012 Modul 4: november 2012 Modul 5: 31. januar - 1. februar 2013 Modul 6: april 2013 Sted: Badehotellet Helenekilde i Tisvildeleje. Deltagergebyr: kr. eksklusive moms. Tilmelding er bindende ved betaling, og indbetalingen skal finde sted inden den 20. marts Desuden vil der være omkostninger til ophold og forplejning, der beløber sig til omkring kr. pr. seminar. Deltagerne afregner direkte med kursusstedet, og ved eventuelt afbud skal deltageren være opmærksom på Helenekildes afbestillingsregler.

7 Forløbet er tilrettelagt over seks seminarer, der hver varer to dage. Seminarrækken strækker sig over et år, og på hvert af de seks seminarer optræder en ny gæsteunderviser med et særligt speciale. CairosConsults gennemgående konsulenter fungerer som proceskonsulenter undervejs og understøtter deltagerne i at omsætte gæsteundervisernes oplæg til daglig ledelsespraksis. Konsulenterne bidrager også med mindre oplæg undervejs i forløbet. Hvert modul vil desuden indeholde plenumdiskussioner, gensidig inspiration i mindre grupper (f.eks. bevidningsøvelser, hvor man bringer sig selv og sit lederskab i spil med henblik på at inspirere og blive inspireret), individuel refleksion og traveture i de skønne omgivelser. Gæsteunderviserne på seminarrækken er valgt, fordi de alle inden for deres respektive felt på ekstraordinær vis har bidraget til at skabe større forståelse og ny viden.

8 Modul 1: Bæredygtig ledelse Modul 2: Masker og roller Modul 3: Etik og dannelse Modul 4: Hjerneforskning i jagten på nydelse Modul 5: Narrativ forståelse af identitet Modul 6: Globale trends og ledelsesperspektivet Gæst: Michael Stubberup Gæst: Finn Hesselager Gæst: Morten Dige Gæst: Morten L. Kringelbach Gæst: Dorte Nissen Gæst: Lars Bo Kaspersen Hvordan skaber man mere bæredygtige individer, organisationer og samfund? Deltagerne lærer at lytte til feedback indefra og udefra og koble fortidens erfaringer med fremtidens kreative potentiale. Hvordan styrker man sammenhængen og samspillet mellem os selv og vores roller? Deltagerne afprøver forskellige teknikker og masker og oplever, hvordan det påvirker deres udtryk og gennemslagskraft. Hvorfor er etik, dannelse og indre motivation relevant og nødvendig i dag? Her bliver deltagerne inspireret af Aristoteles tanker om dydsetikken og oplever, hvordan den kan styrke os i at være menneske og leder, uden at vi mister fodfæste. Hvad fortæller den nyeste hjerneforskning om det sociale som en dyb drivkraft hos mennesket? Fokus er på, hvordan viden om menneskets største nydelser er afgørende for at forstå, hvad der får individer til at trives på en arbejdsplads. Hvordan kan et øre for hverdagens historier bidrage til organisationens udvikling og til det daglige samarbejde? Her vil vi se på, hvordan man som leder kan bruge det at navigere i organisationens historier konstruktivt i det daglige arbejde. Hvad betyder maskintankegangen i forhold til menneskelig, organisatorisk og global bæredygtighed? Deltagerne får indsigt i, hvad globale trends betyder i praksis for forskellige ledelsesperspektiver. Personlig udvikling Det intellektuelle, det emotionelle og det kreative menneske kommer i spil Ledelsesmæssig udvikling Der arbejdes med cases fra egen organisation og fra eget lederskab for at omsætte den nye viden til daglig ledelsespraksis

9 Gæsteunderviser: Michael Stubberup, cand.mag. og arbejdende bestyrelsesformand i SYNerGAIA Innovation Modul 1: Bæredygtig ledelse Tema: Med udgangspunkt i Otto Scharmers bog U-teori og sin egen og professor Steen Hildebrandts bog Bæredygtig ledelse underviser Michael Stubberup i nye metoder til at udvikle organisationer og samfund. Målet er at lytte på en særlig måde, så fortid, nutid og fremtid mødes og baner vej for noget nyt. Levende systemer er bæredygtige, når de er i balance. Balance opnås ved at lytte til feedback indefra systemet og fra omgivelserne. Et af de vigtigste spørgsmål i en foranderlig verden er, hvordan man som menneske bliver mere nærværende og samtidig bedre til at lære af fortidens erfaringer og åbne op mod fremtidens kreative potentiale. Modulet fokuserer på, hvordan man kan optimere og eksplicitere de styresystemer og bæredygtige mekanismer, som mennesker, som levende systemer, bærer rundt på. Otto Scharmer kalder det at gå fra ego-system opmærksomhed til øko-system opmærksomhed.

10 Gæsteunderviser: Finn Hesselager, skuespiller og underviser Modul 2: Kropssprog og masker Tema: Hvordan kan man som leder udvikle sammenhængen og samspillet mellem sig selv og de roller og masker, man tager på i lederskabet? Masken hjælper med at flytte fokus fra jeget til rollen og kan give adgang til mange forskellige sider af ens personlighed. Ved at skifte maske kan man f.eks. få kontakt med det stilfærdigt observerende, det socialt kontaktfulde eller det individuelt selvbevidste. På seminaret arbejdes der med at give lederen erfaring med nærvær og autenticitet i rolleudøvelsen. Som optakt holder Finn Hesselager et indlæg om dramatiske, kropslige og sproglige teknikker, der hjælper med at nuancere bevægelser, tonefald, rytme, rolle- og rumfornemmelse i mødet med andre. Undervejs afprøver deltagerne en række små dialogøvelser og teknikker.

11 Gæsteunderviser: Morten Dige, lektor i filosofi Modul 3: Etik og dannelse Tema: Aristoteles' ideer om dyder, dannelse og det gode liv er mindst lige så relevante i dag som for 2400 år siden. Det har hverken reformationer, revolutioner, sekularisering eller globalisering ændret grundlæggende på. Dydsetikken har i nyere tid fået en renæssance både i den abstrakte filosofiske etik og i konkrete professions- og organisationsetikker. Blandt andet fordi man inden for begge områder i en periode har haft stort fokus på ydre regelefterlevelse frem for indre dannelse, på afledte værdier frem for grundværdier og på formelle procedurer frem for kerneydelser. Morten Dige gør rede for, at dyder i en moderne sammenhæng altid må tænkes i forhold til en konkret aktivitet (f.eks. erhvervsvirksomhed) og en konkret funktion (f.eks. ledelse). Og det er her, der kan opstå helt nye og udfordrende perspektiver for både ledere og filosoffer.

12 Gæsteunderviser: Morten L. Kringelbach, dr. phil. og forsker Modul 4: Hjerneforskning i jagten på nydelse Tema: Fra hjerneforskningens frontlinje beretter Morten Kringelbach om den nyeste viden om hjerner og nydelse. Forskning påpeger, at jagten på nydelse er menneskets stærkeste drivkraft og en slags evolutionens trick. Men hvad er de største nydelser, som mennesket går efter? Hvordan påvirker jagten på nydelse individers valg, både som privatpersoner og som arbejdende væsener på en arbejdsplads? Og hvordan kan man bruge den indsigt til at forstå, hvad der får mennesker til at trives på en arbejdsplads, og hvilke værktøjer ledere kan trække på for at motivere medarbejdere? En af Kringelbachs basale pointer er, at vores identitet og selvforståelse i vidt omfang dannes i mødet med andre mennesker. Den spejling, der foregår i det sociale, er afgørende for vores overlevelse og en lige så stærk drift som seksualitet og føde.

13 Gæsteunderviser: Dorte Nissen, organisationspsykolog, Inpraxis Modul 5: Narrativitet: Organisationen som myriader af historier Tema: Ofte tænker vi historier som noget, det gælder om hurtigt at komme bag om, så vi kan finde ud af, hvordan det virkelig er. Men historier bør tages langt mere alvorligt. De er organisationens dynamik og sammenhængskraft. Hver især skriver vi hele tiden hverdagens erfaringer ind i historier som f.eks. historier om faglige kompetencer, om omstruktureringen, om håndtering af vanskeligt samarbejde, om problemløsning, om god faglighed og professionelle standarder. Historierne om os selv, om samarbejdet med kollegerne og om organisationen sætter rammer for vores ideer om, hvad der bør gøres, og for hvordan vi handler i praksis. Nogle historier bliver fortalt ofte og med høje stemmer, mens andre er skrøbelige og undervejs. Nogle historier passer sammen, og nogle trækker hver sin vej. Som leder er man på ingen måde herre over historierne i organisationen og alligevel har det stor betydning, hvordan man placerer sig i historiernes landskab. Vi vil se på, hvordan man som leder kan bruge det at navigere i organisationens historier som en konstruktiv kraft i det daglige arbejde.

14 Gæsteunderviser: Lars Bo Kaspersen, ph.d., professor Modul 6: Globale trends og ledelsesperspektivet Tema: Globaliseringen indeholder en række megatrends, som påvirker lederskabets forståelse af organisationens omverden. Engang var skillelinjerne øst-vest og senere nord-syd. Hvor befinder de sig efter 11. september og krigene i Irak og Afghanistan? Hvad betyder det magtstrukturelt, at Kina i stigende grad får indflydelse på verdensplan (økonomisk, politisk, finansielt)? Hvad betyder det for den danske velfærdsmodel og selvforståelse, at vores omkostningsstrukturer ikke er konkurrencedygtige? Hvad betyder maskintankegangen i forhold til menneskelig og global bæredygtighed (fødevareproduktion og CO2 m.v.)? Hvor skal vi sætte ind som land, hvis vi skal bevare vores velfærdsmodel? Lars Bo Kaspersen sætter fokus på, hvad alle disse tendenser betyder for lederskabet. Og han stiller spørgsmålet, om det overhovedet er muligt at forstå og leve med Kairos i den nye verden, som alle er en del af.

15 Anne Quistgaard, chefkonsulent, cand.phil. kontakt: mobil: Anne Quistgaard har stor erfaring med ledelse og udvikling af mennesker og organisationer fra sin baggrund som leder og HR-chef i både produktions- og videnintensive virksomheder. Hun er særligt optaget af individet set i relation til egne ressourcer, ledelsesmæssige roller og organisationens hovedopgave. Hun arbejder med lederudvikling, teamsamarbejde, individuelle coachingforløb, konfliktopløsning og organisationsudvikling. Udover sin universitetsbaggrund har Anne en række efteruddannelser inden for bl.a. organisationspsykologi og terapi. Hun er endvidere certificeret i flere psykologiske værktøjer.

16 Bodil Mørck, chefkonsulent, cand.mag. kontakt: mobil: Bodil Mørck har mere end ti års ledererfaring og har igennem en årrække udviklet ledere, ledergrupper og medarbejdere i en lang række offentlige og private organisationer ud fra et psykologisk perspektiv. Bodil er optaget af, at mennesker får deres fulde potentiale i spil fagligt såvel som menneskeligt, og at de får taget hånd om det, der spænder ben for, at de kan indgå i givende og udviklende relationer med kolleger og kunder. Sideløbende med sit mangeårige virke som konsulent har Bodil taget flere uddannelser indenfor bl.a. det systemiske og det narrative felt. Hun er endvidere certificeret i flere forskellige psykologiske værktøjer.

17 Kairos portrætteret i en fresco af Francesco Salviati. Kairos stammer fra oldgræsk og betyder det rette øjeblik. De gamle grækere havde to udtryk for tid, nemlig kronos og kairos. Hvor kronos refererer til den kronologiske eller sekventielle tid, henviser kairos til tiden imellem - det øjeblik, hvor der opstår noget særligt og betydningsbærende. Mens kronos i sig selv er kvantitativ, er kairos snarere kvalitativ. CairosConsult vores navn forpligter, da sproget ikke er gratis: Kairos er kvalitetstiden tiden ind imellem, hvor vi stopper op og får noget særligt til at ske.

18 Udtalelser fra tidligere kursister Jeg har følt mig intellektuelt og mentalt udfordret det er næsten som at føle sig som en grønskolling igen Det er tale om et højt teoretisk niveau kombineret med meget givende øvelser Spændende vinkler, som er vedkommende for den daglige ledelsesudfordring Det overrasker mig hver gang, at jeg har så stort udbytte af at lege med jer Switch mellem oplæg, dialog, grupper, refleksion er rigtig god Tilliden i gruppen blev meget hurtigt etableret, og dialogen mellem teori og praksis sætter jeg stor pris på I rammer plet i forhold til de tunge ledere. Jeg har selv fået utrolig meget ud af forløbet. Vi vil gerne sende vores ledere af sted på de kommende kurser.

19

Videnskab og lidenskab i ledelse

Videnskab og lidenskab i ledelse Videnskab og lidenskab i ledelse - Seminarrækken, hvor vi stopper op og lader os inspirere af naturvidenskab, filosofi, psykologi, kunst og natur og ikke mindst samtalen for at opnå større indsigt og finde

Læs mere

Videnskab og lidenskab i ledelse

Videnskab og lidenskab i ledelse Videnskab og lidenskab i ledelse - Seminarrækken, hvor vi stopper op og lader os inspirere af naturvidenskab, filosofi, psykologi, kunst og natur og ikke mindst samtalen for at opnå større indsigt og finde

Læs mere

Videnskab og lidenskab i ledelse

Videnskab og lidenskab i ledelse Videnskab og lidenskab i ledelse - Seminarrækken, hvor vi stopper op og lader os inspirere af naturvidenskab, filosofi, psykologi, kunst og natur og ikke mindst samtalen for at opnå større indsigt og finde

Læs mere

Kurset. Udbytte. Styrk teamsamarbejdet. Hvem deltager? På kurset arbejder du med:

Kurset. Udbytte. Styrk teamsamarbejdet. Hvem deltager? På kurset arbejder du med: Teamledelse Styrk teamsamarbejdet På dette lederkursus får du styrket din rolle som teamleder. Du lærer at opbygge, understøtte samt udvikle dit team, og du får redskaber til at motivere til et godt teamsamarbejde.

Læs mere

Kunst i praksis. Af Lene Bornemann, ARTS in BUSINESS Indlæg holdt på Theater-in-business seminar II, juni 2007

Kunst i praksis. Af Lene Bornemann, ARTS in BUSINESS Indlæg holdt på Theater-in-business seminar II, juni 2007 Kunst i praksis Af Lene Bornemann, ARTS in BUSINESS Indlæg holdt på Theater-in-business seminar II, juni 2007 Hvad er det for spørgsmål virksomheder skal stille, for at svaret er kunst? Der er efter min

Læs mere

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed.

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed. Erfagruppe Koncept NEXTWORK er et billigt, lokalt netværk for dig som ønsker at udvikle dig selv fagligt og personligt og gøre dig i stand til at omsætte viden og erfaringer til handlinger i dit daglige

Læs mere

Netværksguide. sådan bruger du dit netværk. Danmarks måske stærkeste netværk

Netværksguide. sådan bruger du dit netværk. Danmarks måske stærkeste netværk Netværksguide sådan bruger du dit netværk Danmarks måske stærkeste netværk Step 1 Formålet med guiden Hvor kan netværk hjælpe? Netværk er blevet et centralt middel, når det gælder om at udvikle sig fagligt

Læs mere

Teori U - Uddannelsen

Teori U - Uddannelsen Tina Bue og Pia Brøgger Teori U - Uddannelsen En uddannelse, der frisætter mennesker. Skaber energi og giver dig et grundlæggende kendskab til teorien. Uddannelsen er rettet mod praksis hverdagen er den

Læs mere

Hvad er filosofisk coaching?

Hvad er filosofisk coaching? Indsigt, forståelse, refleksion, innovation. Hvad er filosofisk coaching? 1 Kontaktoplysninger: Visbjerg Hegn 14 830 Mårslet 980-8558 el. 86-6180. www.filosofiskvejleder.dk Læs på vores blog om aktuelle

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

Introduktion til ledelse

Introduktion til ledelse Introduktion til ledelse Kom godt fra start som ny leder Introduktion til ledelse er for dig, der gerne vil træne ledelse på ufarlig grund samtidig med, at du får svar på nogle af de grundlæggende spørgsmål,

Læs mere

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE Briefing Vi er to specialestuderende fra Institut for Statskundskab, og først vil vi gerne sige tusind tak fordi du har taget dig tid til at deltage i interviewet! Indledningsvis

Læs mere

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen Skolepolitiske mål 2014-2018 - unikke skoler i et fælles skolevæsen Indhold Hvorfor denne publikation? Denne publikation indeholder Hjørring Kommunes 5 nye skolepolitiske mål. Til hvert mål er der formuleret

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner Tema 1: Barnets personlige udvikling Tema 2: Sociale kompetencer Tema 3: Sprog Tema 4: Krop og bevægelse Tema 5: Natur og naturfænomener Tema 6: Kulturelle udtryksformer og værdier

Læs mere

MINDFULNESS I SKOLER OG INSTITUTIONER

MINDFULNESS I SKOLER OG INSTITUTIONER MINDFULNESS I SKOLER OG INSTITUTIONER Praksisnære forløb for lærere og pædagoger der vil arbejde konkret med ro, opmærksomhed, koncentration, empati og trivsel. email web mobil CVR 36282363 VIL I HA BESØG?

Læs mere

Lederuddannelsen Den Bevidste Leder

Lederuddannelsen Den Bevidste Leder Lederuddannelsen Den Bevidste Leder FORMÅL Formål med uddannelsen Ledelse handler om at få resultater gennem mennesker. Bevidste ledere er en forudsætning for at skabe attraktive arbejdspladser, og bevidst

Læs mere

Eksempler på skabeloner til situationsbeskrivelser.

Eksempler på skabeloner til situationsbeskrivelser. Eksempler på skabeloner til situationsbeskrivelser. I forhold til de forløb hvor deltagerne skal tage udgangspunkt i selvoplevede kommunikationssituationer, har vi afprøvet skabeloner hvori deltagerne

Læs mere

Succesfuld start på dine processer. En e-bog om at åbne processer succesfuldt

Succesfuld start på dine processer. En e-bog om at åbne processer succesfuldt Succesfuld start på dine processer En e-bog om at åbne processer succesfuldt I denne e-bog får du fire øvelser, der kan bruges til at skabe kontakt, fælles forståelser og indblik. Øvelserne kan bruges

Læs mere

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune Ledelsesgrundlag Allerød Kommune Forvaltningen Byrådssekretariatet Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Baggrund Allerød Kommune gennemførte 1. januar 2011 en

Læs mere

Selvevalueringsguide til kompetenceudvikling for udøvere af Den motiverende samtale

Selvevalueringsguide til kompetenceudvikling for udøvere af Den motiverende samtale University College Lillebælt Forebyggelsescentret Langeland Kommune Projekt Forløbspartner i Langeland og Svendborg kommune Det mobile sundhedscenter Faaborg Midtfyn Kommune Selvevalueringsguide til kompetenceudvikling

Læs mere

principper for TILLID i Socialforvaltningen

principper for TILLID i Socialforvaltningen 5 principper for TILLID i Socialforvaltningen De fem principper for tillid i Socialforvaltningen I slutningen af 2012 skød vi gang i tillidsreformen i Socialforvaltningen. Det har affødt rigtig mange konstruktive

Læs mere

Steno ledelsen: Joan Fuglsang, Allan Arp, John Nolan, Trine Nielsen, Peter Rossing, Martin Ridderstråle, Bjarne Bruun Jensen, Ulla Bjerre-Christensen

Steno ledelsen: Joan Fuglsang, Allan Arp, John Nolan, Trine Nielsen, Peter Rossing, Martin Ridderstråle, Bjarne Bruun Jensen, Ulla Bjerre-Christensen STENOWAY STENOWAY I 1932 skabte vores grundlæggere Steno som et sted for optimal behandling af mennesker med diabetes. Formålet har altid været at forlænge og forbedre livet for mennesker med diabetes

Læs mere

Hvordan udvikler jeg min relationskompetence? Kvalitet i Dagplejen 13. maj 2014 Landskonference 2014, Nyborg Strand

Hvordan udvikler jeg min relationskompetence? Kvalitet i Dagplejen 13. maj 2014 Landskonference 2014, Nyborg Strand Hvordan udvikler jeg min relationskompetence? Kvalitet i Dagplejen 13. maj 2014 Landskonference 2014, Nyborg Strand Forskning viser At du som dagplejer, pædagog, pædagogmedhjælper eller lærer er den vigtigste

Læs mere

BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune

BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune Til udvalgsdrøftelse d. 9. december 2015: Notat til Børn og Unge-udvalget på baggrund af byrådsdrøftelse d. 2. december 2015 af indstilling om ny børne- og ungepolitik for Aarhus Kommune Indstillingen

Læs mere

Læringshjul til forældre børn på vej mod 3 år

Læringshjul til forældre børn på vej mod 3 år Læringshjul til forældre børn på vej mod 3 år Dato 2010-11-1 1/11 Introduktion På vej mod børnehave* I inviteres til en samtale om jeres barns læring og udvikling. Samtalen er frivillig og varer typisk

Læs mere

Ledelsesgrundlag for Slagelse Kommune

Ledelsesgrundlag for Slagelse Kommune Ledelsesgrundlag for Slagelse Kommune Cumuli.net Ramme, styringsmodel, forventninger, lederroller. Desuden Slagelse Kommunes værdigrundlag og målsætninger. ledelses Grundlag_12p_a.indd 3 8/10/09 10:44

Læs mere

Gæstetalerne vi havde besøg af, var også inspirerende, altid godt at høre hvordan andre tænker og gør.

Gæstetalerne vi havde besøg af, var også inspirerende, altid godt at høre hvordan andre tænker og gør. Jeg er glad for at have deltaget. Det har givet mig et løft, forstået på den måde, at jeg er mere opmærksom på, at tænke i værdi for forretningen, når der skal besluttes eller anbefales. Desuden er jeg

Læs mere

Opholdssted NELTON ApS

Opholdssted NELTON ApS Opholdssted NELTON ApS Tel: 23 71 20 94 Afdeling Vestergårdsvej: Vi har eksisteret siden 2008 og har specialiseret os i arbejdet med unge med store udfordringer i livet. Vi har stor erfaring i at få de

Læs mere

FEEDBACK INFORMED TREATMENT (FIT) HELLE HANSEN, SFI

FEEDBACK INFORMED TREATMENT (FIT) HELLE HANSEN, SFI FEEDBACK INFORMED TREATMENT (FIT) HELLE HANSEN, SFI HVAD ER FIT? FIT er et dialog- og evalueringsredskab udviklet af Scott Miller og Berry L. Duncan Består af 2 skema med hver 4 spørgsmål: ORS Outcome

Læs mere

Centrale begreber i Helhedsorienteret undervisning

Centrale begreber i Helhedsorienteret undervisning Centrale begreber i Helhedsorienteret undervisning Forløbet om helhedsorienteret undervisning tager sit teoretiske afsæt i et systemisk og anerkendende ressourcesyn, og det er denne tilgang, der ligger

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

Vi fornyer fællesskabet Koncernledelsens. Strategi 2015-2017

Vi fornyer fællesskabet Koncernledelsens. Strategi 2015-2017 Vi fornyer fællesskabet Koncernledelsens Strategi 2015-2017 Indledning Efter års hårdt arbejde, som har bragt os sikkert gennem kommunesammenlægningen i 2007 og en alvorlig økonomisk krise i 2010, står

Læs mere

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende Enhed for Selvmordsforebyggelse Information til pårørende 2 Kort om denne pjece Denne pjece er til dig, der er pårørende til en person, der skal i gang med et behandlingsforløb hos Enhed for Selvmordsforebyggelse.

Læs mere

Det pædagogiske grundlag i Billund Kommune

Det pædagogiske grundlag i Billund Kommune Det pædagogiske grundlag i Billund Kommune Indledning: Mennesket er værdifuldt og unikt. Det er i stand til at indgå i sociale relationer og har potentiale for udvikling. Det er det menneskesyn, som det

Læs mere

DEN PROFESSIONELLE LEDER UDDANNELSE MED LEDER-CERTIFICERING

DEN PROFESSIONELLE LEDER UDDANNELSE MED LEDER-CERTIFICERING DEN PROFESSIONELLE LEDER UDDANNELSE MED LEDER-CERTIFICERING FÅ VIDEN OG REDSKABER TIL AT TAKLE DIN LEDERROLLE - OG SKAB GODE RESULTATER DEN PROFESSIONELLE LEDER Denne certificerede lederuddannelse giver

Læs mere

At skabe trivsel og fællesskab i grupper af unge

At skabe trivsel og fællesskab i grupper af unge Kursus inspiration og værktøjer til ungegrupper At skabe trivsel og fællesskab i grupper af unge For ungdomsuddannelser og kommuner i Region Syddanmark Trivsel og fællesskab i grupper af unge Formål Formålet

Læs mere

Proceskonsulentuddannelsen (K2651)

Proceskonsulentuddannelsen (K2651) PROGRAM for kursus: Proceskonsulentuddannelsen (K2651) Udvikling Tid og sted Modul 1: 29. og 30. oktober 2007 Modul 2: 22. og 23. november 2007 Modul 3: 15. og16. januar 2008 Alle moduler afholdes på Koldkærgård

Læs mere

Rammer til udvikling hjælp til forandring

Rammer til udvikling hjælp til forandring Rammer til udvikling hjælp til forandring Ungdomskollektivet er et tilbud til unge, som i en periode af deres liv har brug for hjælp til at klare tilværelsen. I tæt samarbejde tilrettelægger vi individuelle

Læs mere

Videnskab og lidenskab i ledelse 2018

Videnskab og lidenskab i ledelse 2018 Videnskab og lidenskab i ledelse 2018 - Seminarer, hvor vi stopper op og lader os inspirere af anderledes perspektiver med henblik på at skabe bedre trivsel og resultater i vores lederskab Hvad går forløbet

Læs mere

Kvindelige meningsdannere

Kvindelige meningsdannere 2016 Kvindelige meningsdannere - for kvinder med anden etnisk baggrund end dansk - med særlig fokus på kommunikation i fagbevægelsens demokrati- og på kongres. Baggrund: Fagbevægelsen og samfundet mangler

Læs mere

Gæstetalerne vi havde besøg af, var også inspirerende, altid godt at høre hvordan andre tænker og gør.

Gæstetalerne vi havde besøg af, var også inspirerende, altid godt at høre hvordan andre tænker og gør. Jeg er glad for at have deltaget. Det har givet mig et løft, forstået på den måde, at jeg er mere opmærksom på, at tænke i værdi for forretningen, når der skal besluttes eller anbefales. Desuden er jeg

Læs mere

Handleplan fra Dagtilbud Højvangen oktober 2015

Handleplan fra Dagtilbud Højvangen oktober 2015 Handleplan fra Dagtilbud Højvangen oktober 2015 Læringsgrundlag Forskning (jvf. bl.a. Ole Henrik Hansen) viser at en struktureret tilgang til at arbejde med læring har en gavnlig effekt. 3 forhold der

Læs mere

Nye veje for skolens ældste elever. Motivation Engagement Læring

Nye veje for skolens ældste elever. Motivation Engagement Læring Nye veje for skolens ældste elever Motivation Engagement Læring Linjeklasser Frederiks Skole Skoleåret 2014-2015 SCIENCELINJEN Linjen er for dig der synes, naturvidenskab er spændende. der har lyst til

Læs mere

Artikel trykt i Praktisk Ledelse. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret.

Artikel trykt i Praktisk Ledelse. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Praktisk Ledelse Artikel trykt i Praktisk Ledelse. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks største og stærkeste

Læs mere

Hedegårdsskolen 2015

Hedegårdsskolen 2015 Hedegårdsskolen 2015 Ny udskoling - 3 linjer Med linjerne får Hedegårdsskolen en udskoling, der bliver endnu mere målrettet til den enkelte elev. Vi udbyder derfor de tre spændende linjer, som du kan læse

Læs mere

JOBPROFIL. Skoleleder Østskolen Faxe Kommune

JOBPROFIL. Skoleleder Østskolen Faxe Kommune JOBPROFIL Skoleleder Østskolen Faxe Kommune 1. Indledning Faxe Kommune ønsker at ansætte en skoleleder på Østskolen. Stillingen ønskes besat per 1. August 2014. Dette notat er udarbejdet af Genitor ApS

Læs mere

KUNSTEN AT LEDE DEM, DER IKKE LIGNER DIG

KUNSTEN AT LEDE DEM, DER IKKE LIGNER DIG Herning 29. februar Vibeke Fladkjær Nielsen, SEGES Kvæg KUNSTEN AT LEDE DEM, DER IKKE LIGNER DIG KVÆGKONGRES 2016 HVAD OPLEVER VI PÅ BEDRIFTERNE? Jeg fortæller den samme ting igen og igen, det hænger simpelthen

Læs mere

Flemming Jensen. Parforhold

Flemming Jensen. Parforhold Flemming Jensen Parforhold Papyrus Publishing Art direction: Louise Bech Illustatorer: Lea Maria Lucas Wierød Louise Bech Forskningsleder: Flemming Jensen Faglige konsulenter: Gitte S. Nielsen Lene V.

Læs mere

DU SÆTTER AFTRYK. Har du tænkt over, hvilken forskel DU gør som frivillig i KFUM og KFUK? For børn og unge, andre frivillige og for dig selv?

DU SÆTTER AFTRYK. Har du tænkt over, hvilken forskel DU gør som frivillig i KFUM og KFUK? For børn og unge, andre frivillige og for dig selv? DU SÆTTER AFTRYK Har du tænkt over, hvilken forskel DU gør som frivillig i KFUM og KFUK? For børn og unge, andre frivillige og for dig selv? #OPPORTUNITYISNOWHERE Hvad står der? Opportunity is now here

Læs mere

Det gode personalemøde og arbejdspladskulturen

Det gode personalemøde og arbejdspladskulturen TEMA Stress Tekst indsættes Det gode personalemøde og arbejdspladskulturen Værktøj nr. 6 i serien Vi finder os ikke i stress! Værktøj nr. 6 i serien Vi finder os ikke i stress! Personlige strategier mod

Læs mere

Bilag vedr. Den værdsættende analyse

Bilag vedr. Den værdsættende analyse PHILLIP ZEHNGRAFF I Møllehuset har vi sidenår 2000, arbejdet med Den værdsættende undersøgelse med konsulentbistand fra Phillip Zehngraff. Forløbet har været sammensat af forskellige kursusdage for hele

Læs mere

Kulturpolitiske målsætninger for Aalborg Kommune.

Kulturpolitiske målsætninger for Aalborg Kommune. Kulturpolitiske målsætninger for Aalborg Kommune. Kulturpolitiske målsætninger Den kommunale kulturpolitiks opgave er at sikre Aalborg Kommunes borgere: Grundlag for en mangfoldighed af oplevelser Et levende,

Læs mere

Når katastrofen rammer

Når katastrofen rammer Når katastrofen rammer Guy Calef/Red Barnet Undervisningsvejledning 0.-3. klasse Indhold 3 4 Til underviseren Hvad skal man være opmærksom på? 4 5 6 6 7 Information til forældre Målgruppe, tidsforbrug

Læs mere

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012 Sæt ord pa sproget November 2012 Indhold Mål... 1 Baggrund... 1 Projektets mål... 1 Sammenhæng... 2 1 Beskrivelse af elevernes potentialer og barrierer... 2 2 Beskrivelse af basisviden og hverdagssprog...

Læs mere

starten på rådgivningen

starten på rådgivningen p l a n f o r 2.1 starten på rådgivningen Ved det første møde bør der som minimum afsættes 40 minutter. Denne vejledning retter sig mod den første indledende del af dette møde. Her er målet at skabe en

Læs mere

Mentorkursus. Studentermentorordningen 2016. Aarhus Universitet. Susan Heilemann Susan@heilemann.dk

Mentorkursus. Studentermentorordningen 2016. Aarhus Universitet. Susan Heilemann Susan@heilemann.dk Mentorkursus Studentermentorordningen 2016 Aarhus Universitet Susan Heilemann Susan@heilemann.dk Hvad er en studentermentor? En studentermentor er: Rollemodel fremstår som det gode eksempel Sparringspartner

Læs mere

Job- og personprofil for medarbejder i daghjem i Assens Kommune

Job- og personprofil for medarbejder i daghjem i Assens Kommune Job- og personprofil for medarbejder i daghjem i Assens Kommune Medarbejder i daghjem, Assens Kommune Assens Kommunes personalepolitik hviler på værdierne respekt, åbenhed, udvikling, arbejdsglæde og ordentlighed.

Læs mere

KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE

KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato: 22. oktober 2008 Kontor: Sekretariatet J.nr.: 2003-0120-74 Sagsbeh.: tas KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE 1. KONCERNPERSONALEPOLITIKKENS

Læs mere

-nedbryder siloer og skaber samarbejde på tværs.

-nedbryder siloer og skaber samarbejde på tværs. -nedbryder siloer og skaber samarbejde på tværs. Den Professionelle Fællesskaber er en 1-årig uddannelse, der giver dig en helt ny faglighed. Du har måske allerede kendskab til, hvad det vil sige at facilitere.

Læs mere

Job- og personprofil for leder i plejebolig i Assens Kommune

Job- og personprofil for leder i plejebolig i Assens Kommune Job- og personprofil for leder i plejebolig i Assens Kommune Leder i Assens Kommune Som leder i Assens Kommune er du forpligtet på at efterleve kommunens ledelsesgrundlag samt de personalepolitiske værdier

Læs mere

Krop & Kompetencer Den Åbne Skole

Krop & Kompetencer Den Åbne Skole Krop & Kompetencer Den Åbne Skole Krop & Kompetencer Den Åbne Skole Skolereformen sætter for alvor fokus på mere og bedre idræt, motion og bevægelse i skoledagen. Krop & Kompetencer er et kompetenceløft,

Læs mere

Lærings- og undervisningsgrundlag for Sjørslev Skole

Lærings- og undervisningsgrundlag for Sjørslev Skole Lærings- og undervisningsgrundlag for Sjørslev Skole Skolens vigtigste opgave er AT KVALIFICERE BØRNS LÆRING. Det betyder at skolen må forholde sig til, hvordan der tilrettelægges situationer, hvor der

Læs mere

Visuel og kreativ formidling

Visuel og kreativ formidling Visuel og kreativ formidling Kreative virkemidler inspirerer dit publikum Effektiv formidling handler om at fange modtagernes opmærksomhed og få dem til at huske dine budskaber. Det kan kreative virkemidler

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

Projekt Madguide Odense Kommune

Projekt Madguide Odense Kommune Projekt Madguide Odense Kommune 20. August 2012 Plan for dagen Velkomst og præsentation af projektet Motiver til frivilligt arbejde Pause med forplejning Hvad vil det sige at være madguide en fortælling

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

Kursustilbud AOF-NORD

Kursustilbud AOF-NORD Kursustilbud AOF-NORD 2012 Nu hvor du står i en situation, hvor du måske skal til at tænke nyt og endelig har tid til at gøre noget for dig selv, så prøv at se om et af vore kurser kunne være lige det

Læs mere

Team- og afdelingslederen

Team- og afdelingslederen Team- og afdelingslederen Lus mellem to negle? København 3. og 4. juni 2014 22. og 23. september 2014 5. og 6. november 2014 Styrk din personlige gennemslagskraft og skab mere indflydelse Brug medarbejdernes

Læs mere

Præsentationsteknik med gennemslagskraft

Præsentationsteknik med gennemslagskraft Præsentationsteknik med gennemslagskraft Kom igennem med dit budskab Hvad enten du sælger, fremlægger ideer, beskriver visioner, præsenterer projekter eller noget helt femte, har du brug for modtagernes

Læs mere

Kommunikationsstrategi for Jobcenter Esbjergs virksomhedsrettede indsats

Kommunikationsstrategi for Jobcenter Esbjergs virksomhedsrettede indsats Postadresse Exnersgade 33. 6700 Esbjerg Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 22. oktober 2012 Sagsbehandler Kenneth L. Nordestgaard Telefon direkte 76 16 74 60 E-mail keno@esbjergkommune.dk Kommunikationsstrategi

Læs mere

ledelsesgrundlag Københavns Kommunes Ungdomsskole Københavns Kommunes Ungdomsskole

ledelsesgrundlag Københavns Kommunes Ungdomsskole Københavns Kommunes Ungdomsskole ledelsesgrundlag 2 ledelsesgrundlag 2008 s ledelsesgrundlag Ungdomsskolens ledelsesgrundlag er et udtryk for de forventninger, du som medarbejder kan have til din leder. Det er udarbejdet i fællesskab

Læs mere

Systemisk leder- og konsulentuddannelse

Systemisk leder- og konsulentuddannelse Hold 40, Aarhus, Januar 2015 I særklasse den bedste lederuddannelse i mit meget lange lederliv. Mine møder er blevet langt mere effektive, og jeg har fået skærpet mine strategiske kompetencer. (Anker Lund,

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogmedhjælper Valérie Licht-Larsen og souschef Christina Stær Mygind, Humlebien, Gentofte Kommune BAGGRUND

Beskrevet med input fra pædagogmedhjælper Valérie Licht-Larsen og souschef Christina Stær Mygind, Humlebien, Gentofte Kommune BAGGRUND 72 Små og store venner Børn hjælper børn Beskrevet med input fra pædagogmedhjælper Valérie Licht-Larsen og souschef Christina Stær Mygind, Humlebien, Gentofte Kommune BAGGRUND Små og store venner Kort

Læs mere

Hvordan kan forældrene

Hvordan kan forældrene Dialogkort Hvordan kan forældrene Vise interesse for fagene og skolearbejdet? Være aktive i skole-hjem-samarbejdet? Tale elever, klasse, lærere og skolen op? Tage ansvar for hele klassen alle elever? Åbne

Læs mere

SAMTALEN SOM LEDELSESDISCIPLIN

SAMTALEN SOM LEDELSESDISCIPLIN SAMTALEN SOM LEDELSESDISCIPLIN TO DAGES TRÆNING FOR LEDERE OG LEDERGRUPPER I PRAKTISK HÅNDTERING AF LEDELSESDILEMMAER MED UDGANGSPUNKT I SAMTALEN En leders mange samtaler, både formelle og uformelle, med

Læs mere

Hvad lærer børn når de fortæller?

Hvad lærer børn når de fortæller? Liv Gjems Hvad lærer børn når de fortæller? Børns læreprocesser gennem narrativ praksis Oversat af Ea Tryggvason Bay Indhold Dansk introduktion af Ole Løw 5 Forord 7 Kapitel 1 Indledning 9 Børns læring

Læs mere

Anmeldt tilsyn Rapport

Anmeldt tilsyn Rapport Anmeldt tilsyn Rapport Udfyldes af konsulenten Institution Vuggestuen Evigglad Adresse Finsensvej 83 Leder Anni Juul-Olsen Status (kommunal, selvejende, privat) Privat Normerede pladser 0-3 år 41 Normerede

Læs mere

NLP. Læseprøve. Metaprogrammer - en profiltest. futurefactor.dk - 2009 - Må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra forfatterne.

NLP. Læseprøve. Metaprogrammer - en profiltest. futurefactor.dk - 2009 - Må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra forfatterne. NLP Metaprogrammer - en profiltest Forord Nøglen til udvikling og forandring ligger hos det enkelte menneske. Der findes ganske vist mennesker, som har den overbevisning, at man ikke kan ændre sig eller

Læs mere

Emotionel relatering og modtagelse

Emotionel relatering og modtagelse Barnet I Centrum. 2012 2014 VELKOMMEN TIL BARNET I CENTRUM Emotionel relatering og modtagelse 1 Visioner Vi tror, at opmærksomhed på de 4 fokuspunkter: Berøring. Fælles fokus. Barnets læring (Læreplanstema)

Læs mere

Leder- AkAdemiet. - i samarbejde med DIF og DGI

Leder- AkAdemiet. - i samarbejde med DIF og DGI Leder- AkAdemiet - i samarbejde med DIF og DGI En stærk forening med en god leder DIF og DGI har en fælles drøm. Vi drømmer om, at flere danskere vil dyrke motion. Derfor har vi sat os det mål, at der

Læs mere

Fra individuel til systemisk traume forståelse familierettet psykoedukation

Fra individuel til systemisk traume forståelse familierettet psykoedukation Fra individuel til systemisk traume forståelse familierettet psykoedukation k SynErGaia Integrationsministeriets pulje til integration Peter Berliner Pårørendes udsagn om forløbet Det var dejligt at sidde

Læs mere

genvej til innovation på arbejdspladsen

genvej til innovation på arbejdspladsen FORNYELSE I FÆLLESSKAB genvej til innovation på arbejdspladsen KULTUR- TERMOMETERET Fornyelse i Fællesskab giver resultater Projekt Fornyelse i Fællesskab har udviklet en række trin og værktøjer, som I

Læs mere

Direktionens strategiplan 2016-2017.

Direktionens strategiplan 2016-2017. Direktionens strategiplan 2016-2017. A. Indledning: Direktionens strategiplan for 2016 og 17 hviler på analyser af dels den generelle samfundsudvikling og dels den aktuelle udvikling i Vejen Kommune. Strategien

Læs mere

Frederiksbergs Kultur- og fritidspolitik

Frederiksbergs Kultur- og fritidspolitik UDKAST den 15. september 2014: Frederiksbergs Kultur- og fritidspolitik Afsæt Et markant kultur- og fritidsliv er med til at gøre en by attraktiv både overfor borgere, der gerne vil bo et sted med mange

Læs mere

dagtilbud med mening Et legende og udviklingsorienteret

dagtilbud med mening Et legende og udviklingsorienteret Dagtilbud med mening Et legende og udviklingsorienteret dagtilbud Visionens målsætninger > Alle børn trives og udvikler sig > Leg og læring går nye veje > Dagtilbuddet mestrer engagement, mod og handlekraft

Læs mere

Nyhedsbrev. Velkommen

Nyhedsbrev. Velkommen MG- U D V I K L I N G - C e n t e r f o r s a m t a l e r, d e r v i r k e r E - m a i l : v r. m g u @ v i r k e r. d k w w w. v i r k e r. d k Nyhedsbrev N u m m e r 1 1 J a n u a r 2 0 1 4 Velkommen

Læs mere

i Akutmodtagelsen på AAUH

i Akutmodtagelsen på AAUH Fremtidens Tryghedsskabende Patientstue har til formål at forbedre oplevelsen for patienter og personale under behandlingen. i Akutmodtagelsen på AAUH Tanken bag det nye koncept er, at gøre de fysiske

Læs mere

Skab en SucceSfuld. forening. med et skræddersyet udviklingsforløb fra DGI og DIF

Skab en SucceSfuld. forening. med et skræddersyet udviklingsforløb fra DGI og DIF Skab en SucceSfuld forening med et skræddersyet udviklingsforløb fra DGI og DIF NÅ I MÅL MED TO STÆRKE MEDSPILLERE! 2 DGI og DIF har en fælles drøm. Vi drømmer om, at flere danskere vil dyrke motion. Derfor

Læs mere

Strategi- og kulturudvikling i DGI Nordjylland

Strategi- og kulturudvikling i DGI Nordjylland Strategi- og kulturudvikling i DGI Nordjylland Tør vi forandre os Januar, 2013. Af Sandra Houmann medarbejder i intenz Forord Formålet med denne artikel er at dokumentere, hvilken rejse DGI Nordjylland

Læs mere

Røde Kors. Røde Kors 2016 Frants Christensen Familiesparring. Mail@kuhlman.nu 1

Røde Kors. Røde Kors 2016 Frants Christensen Familiesparring. Mail@kuhlman.nu 1 Røde Kors 1 Præsentation Mit navn er: Alder: Frants Christensen 51 år Min familie Baggrund: socialpædagog familieterapeut leder udd. konsulent udd. ART træner 2 Leder af Dagbehandlingsskolen Kejserdal

Læs mere

Studieplan Marketing studieretning Grenaa Handelsskole 2009-2012

Studieplan Marketing studieretning Grenaa Handelsskole 2009-2012 Marketing studieretning Grenaa Handelsskole 2009-2012 1 Indledning Denne studieplan er den overordnede plan for undervisningen i 2. til 6. semester i din klasse (fra afslutningen af grundforløbet til og

Læs mere

Integrationspolitik for Morsø Kommune

Integrationspolitik for Morsø Kommune S u n d h e d / I n t e g r a t i o n Integrationspolitik for Morsø Kommune Januar 2011 Indholdsfortegnelse 1.0 Indledning 1.1 Integrationspolitikkens målsætninger side 3 1.2. Integrationspolitikkens indsatsområder

Læs mere

Videnskab og lidenskab i ledelse 2017

Videnskab og lidenskab i ledelse 2017 Videnskab og lidenskab i ledelse 2017 - Seminarrækken, hvor vi stopper op og lader os inspirere af naturvidenskab, filosofi, psykologi, kunst og natur og ikke mindst samtalen for at opnå større indsigt

Læs mere

Mentorordning. Farmakonomskolen. elev til elev-mentorordning

Mentorordning. Farmakonomskolen. elev til elev-mentorordning FARMAKONOM UDDANNELSEN Mentorordning Farmakonomskolen elev til elev-mentorordning September 2009 Indholdsfortegnelse Mentorordning på Farmakonomskolen... 4 Hvad er en mentor og en mentee?... 4 Formål

Læs mere

Job- og personprofil for leder til Børnehaven Albert i Hjørring Kommune

Job- og personprofil for leder til Børnehaven Albert i Hjørring Kommune Job- og personprofil for leder til Børnehaven Albert i Hjørring Kommune Indledning og baggrund for stillingen Daginstitutionen Albert er beliggende på adressen Albert Ginges vej 15 i Hjørring. Institutionen

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen børnehave

Barnets alsidige personlige udvikling Højen børnehave Barnets alsidige personlige udvikling Højen børnehave Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Sammenhængende børnepolitik

Sammenhængende børnepolitik Sammenhængende børnepolitik Udarbejdet af: Carsten Salling Dato: 30-05-2011 Sagsnummer.: 00.15.00-A00-6-10 Version nr.: 3 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. GRUNDLÆGGENDE VÆRDIER 3 2. MÅLSÆTNINGER OG BETYDNING 5 2.1.

Læs mere

Leder- og medarbejderroller i Aarhus Kommune

Leder- og medarbejderroller i Aarhus Kommune Leder- og medarbejderroller i Aarhus Kommune Udviklingen og byrådets vision Fortællingen om Aarhus kræver noget nyt af os. Med afsæt i Fortællingen om Aarhus har Fælles MED Udvalget i Aarhus Kommune beskrevet

Læs mere

FORÆLDRESAMARBEJDE DER VIRKER. Cand. Psych. Suzanne Krogh sk@life-lab.dk www.life-lab.dk

FORÆLDRESAMARBEJDE DER VIRKER. Cand. Psych. Suzanne Krogh sk@life-lab.dk www.life-lab.dk FORÆLDRESAMARBEJDE DER VIRKER Cand. Psych. Suzanne Krogh sk@life-lab.dk www.life-lab.dk Forskningsdesign Kvalitativ undersøgelse Best practice, institutioner udvalgt på positive kriterier 3 deltagende

Læs mere

Job- og personprofil. Økonomichef Økonomi og IT Holstebro Kommune

Job- og personprofil. Økonomichef Økonomi og IT Holstebro Kommune Job- og personprofil Økonomichef Økonomi og IT Holstebro Kommune 1 Indledning Holstebro Kommune søger en ny økonomichef, da vores nuværende har fået job som økonomichef i en privat virksomhed. I job- og

Læs mere