DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Gris. Trickøvelser TEKNISK TRÆNING TEKNISK TRÆNING

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Gris. Trickøvelser TEKNISK TRÆNING TEKNISK TRÆNING"

Transkript

1 Nr.3567 Alder: år - Tid: 10 min. Nr.687 Alder: år - Tid: 5 min. Gris videre. Den, som taber bolden på jorden eller er skyld Trickøvelser i, at bolden mistes, får et bogstav: G R I S. Den spiller, der først ender på: GRIS, skal kravle en omgang rundt om de andre og sige Der er ingen beskrivelse hertil - se vidoen og bliv inspireret. som en gris. De mindre teknisk øvede kan spille med en regel om, at bolden må ramme jorden en gang. 4-6 spillere. Øvelsen er tænkt som en lille leg / frikvarter i Deltagerne holder bolden i luften. Der må træningen, men samtidig er den med til at træne tekniske færdigheder. gerne jongleres inden bolden spilles Når spillerne morer sig med øvelsen, og selv kan finde ud af at fordele bogstaverne til de skyldige, der mister bolden. Rundkreds. Forklar reglerne og vis evt. straffen for at tabe.

2 Nr.3569 Alder: 6-8 år - Tid: 8 min. Nr.3568 Alder: år - Tid: 12 min. Hold fortorvet rent boldene ind på modstanderens halvdel. På trænerens signal stoppes der, og det hold der Halvtliggende spil tilsvarende område over for med en passende afstand mellem felterne (åen). har færrest bolde på egen havldel får 1 point. Sparker spillerne ikke bolden ind i modstandernes felt ryger den i åen, og modstanderne tjener et point. Der kan etableres 2 mindre mål ved midten som spillerne skal spille boldene igennem. Derved kan der trænes både tæmninger og Den ene spiller skal tæmme bolden den 8-20 spillere. Spillerne deles i to hold med hver sin halvdel. Spillerne skal holde deres egen banehalvdel fri for bolde, ved at spille afleveringer. Fokus er på at modtage og spille bolden præcist. At spillerne har et højt aktivitetsniveau og at de får trænet tæmninger og præcise spark. For spillerne lavet en slagplan der virker skal To hold med 2 spillere på hvert hold - mange hold. På et kvadratisk område af passende størrelse til spillernes niveau står to spillere og skal forsøge at sparke bolden over (over åen) til modstanderne, der står i anden sparker. Kan man ikke tæmme bolden inde i sit eget felt, får modstanderne point. At spillerne har et højt aktivitetsniveau og at de afprøver forskellige måder at løse udfordringen på. Der kan på holdet arbejdes med at lave gode aftaler om hvordan udfordringen løses. de roses kegler og en bold til hver deltager. fanger boldene og spiller dem til andre der spiller boldene over midten. Husk at rose både gode, præcise spark og tæmninger. Bolde og kegler. Afgrænset bane med midterlinie. Vær opmærksom på at spillerne sparker boldene ind i modstanderens område og ikke bare langt væk. Der kan evt. laves en regel, hvor bolde der er væk tæller på egen halvdel. Giv spillerne på holdet mulighed for selv at lægge en slagplan. Der kan eventuelt være nogle spillere der

3 Nr.3575 Alder: år - Tid: 10 min. Nr.3573 Alder: 8-10 år - Tid: 6 min. Kaste, heade, gribe scoringen tæller. Afleveringsrækkefølgen er kaste - heade Kaos afleveringens kvalitet og modtagelsens kvalitet. Der kan arbejdes med forskellige gribe. Rammer bolden jorden, tilfalder den sparkeformer og forskellige modstanderholdet. Det er tilladt at løbe 3 modtageformer(tæmninger). Vi kan tage skridt med bolden i hænderne. bolden i hænderne og arbejde med hovedstød. Der kan laves en regel om, at der må heades flere gange i træk, kaste heade heade Der kan arbejdes med kommunikation, gribe. boldovertagelse og bandespil. Man kan lave regel om, at man må kaste op til 8-12 spillere. sig selv og heade spillere. Fokus er på det tekniske i at aflevere og modtage bolden. Spillerne deles i to hold med 4 spillere på hvert. Spillerne skal heade bolden i mål, for at Fokus er på at arbejde med hovedstød i spilsituation. Spillerne bevæger sig rundt i firkanten. De der har en bold afleverer til dem der ingen har. Ret opmærksomheden mod At spillerne inspireres af hinanden til at søge nye løsninger og rette fokus mod selve Spillet er en succes, hvis der er mange hovedstød. At spillerne får øje for, at det ved Hjælp spillerne med at lave gode bløde kast, der kan heades på. Hvis der er behov, så sæt spillet i bero og øv udførelsen. 4 kegler og en bold til hver anden spiller. Man kan som træner instruere i de forskellige afleverings- eller modtageformer, eller man kan coache spillerne og hjælpe dem til at finde egne løsninger. hovedstød kræves, at der er en at heade til. Hvis spillerne får flere hovedstød i træk, er der al mulig grund til at rose dem. at kaste heade gribe, her med 3 spillere uden modstand. Hvis spillernes tekniske niveau kræver det, så lav reglerne om. Giv spillerne mulighed for at lave aftaler om bevægelse og placering. Afgrænset bane med plads til at aflevere og drible. 2 mål, kegler til banemarkering, veste til holddeling og bolde. Ved at give varierede udfordringer øver man spillerne i de forskellige former. F.eks.: Hvilke sparkeformer er bedst når Afgrænset bane med et mål i hver ende. medspilleren er tæt på/langt fra? Hvor skal afleveringen lægges hvis spilleren er i fart?

4 Nr.3581 Alder: 6-8 år - Tid: 6 min. Nr.3580 Alder: 6-8 år - Tid: 6 min. Oprydning Spilleren alene skal få fat i de andres bolde og spille dem ud af området. Når bolden er ude, Nærmest ringen hinanden ud mod tøndebåndet. Den der kommer tættest på er vinder. er spilleren ude. Øvelsen kan laves til alle boldene er ude af området eller på tid (f.eks. 2 min.) Alle spillere skal prøve at være alene. Tøndebåndet kan placeres i forskellig afstand. Spiller kan pålægges bestemte sparkeformer, headning, indkast m.m. Der kan indføres en regel om, at de spillere hvis bold er spillet ud, kan hjælpe de der stadig har en bold. et med øvelsen er at træne spillernes boldbehandling spillere. At spilleren der er alene får trænet bolderobring og kondition spillere. Når spillerne for fokus på hvordan de sparker og afprøver forskellige muligheder. Alle spillerne undtagen en har en bold. At spillerne har et højt aktivitetsniveau. At Spillerne skyder på skift hurtigt efter Fravælges coaching og spillernes refleksion er det almindelig gentagelsestræning. spillerne for erfaringer med at erobre bolde. forudsætninger. Man kan også ændre banestørrelsen og så sammen med spillerne finde frem til hvilken betydning det har når man har god plads/lidt plads. 2 kegler til linje, et tøndebånd og en bold til hver spiller. 1 bold pr. spiller og kegler til markering af banen. 1 vest til bolderobreren. En linje at skyde fra, et tøndebånd placeret i passende afstand. Afgrænset bane, f.eks. midtercirklen. Træneren kan instruere i og rette Tag en samtale med spillerne om, dels hvordan man bedst kan erobre bolden, dels om hvordan man bedst beskytter sin bold. Det vil være naturligt at snakke om balance, finter og driblinger. Sørg for at banestørrelsen passer til spillernes spillernes tekniske udførelse. Træneren kan coache enkelte spillere med spørgsmål: Er din fod spændt?, hvordan placerer du støttebenet og hvilket effekt har det på dit spark? Øvelsen kan også bruges til at kåre dagens mest præcise spiller.

5 Nr.3583 Alder: 8-10 år - Tid: 6 min. Nr.3582 Alder: 8-10 år - Tid: 10 min. Plæneklipperen om til en plæneklipper. Spillerne dribler på række og klipper græsset. Pasninger gennem kegler og spiller tilbage gennem keglerne. Træneren dirigerer øst-vest-nord-syd- fremtilbage så vi får banen klippet pænt. Spillerne skal følges ad. Der kan varieres på sparkeformen. Keglerne kan samles og spillerne tæmmer bolden forbi keglerne. Der kan dribles med højre, venstre, yderside, inderside. et med øvelsen er at træne spillernes boldbehandling. Her specielt spark og tæmning spillere. Spillerne har en bold hver og vi tryller den et med øvelsen er at træne spillernes boldbehandling, her specielt dribling. Når spillerne får fokus på hvordan de dribler og prøver forskellige muligheder spillere. Spillerne afleverer med inderside bolden til hinanden mellem keglerne, tæmmer den Når spillerne får fokus på hvordan de afleverer, tæmmer og afprøver forskellige muligheder. Fravælges coaching og spillernes refleksion er det almindelig gentagelsestræning. En bold til hver spiller. 2 kegler pr. spiller, og en bold til hver. En bane med god plads. Frit areal med to kegler ved hver spiller. Træneren kan instruere i og rette Træneren kan instruere i og rette spillernes tekniske udførelse af spillernes tekniske udførelse. driblingerne. Træneren kan coache enkelte spillere med Det er en vigtig del at man følges ad, så spørgsmål: spænder du foden, hjælp spillerne med at holde ens tempo og når dit spark bliver præcist? ikke for hurtigt i starten. dæmper du bolden, så du får den ønskede retning på din tæmning?

6 Nr.3590 Alder: 6-8 år - Tid: 5 min. Nr.3589 Alder: år - Tid: 10 min. Start-stop stå stille. Når alle står stille, er der en der sætter i gang Spil i mønstre bolden til en modtager. Når alle har haft bolden, startes der forfra. igen. Ideen er at man skal huske hvem man spiller til og hvem man får bolden fra. Når øvelsen kører godt, kan man sætte flere bolde ind for, Spillerne kan deles i to eller flere hold, så man at udfordre spillernes opmærksomhed. står stille holdvis, mens de andre bevæger sig. Når hold A står stille bevæger hold B sig og omvendt. Spillerne kan pålægges forskellige krav i forhold til afleveringsform eller tæmningsform. Afstand kan tilpasses spillernes 8-20 spillere. Hver spiller dribler rundt i området med bolden. Når man ser en spiller der står stille med foden på bolden, skal man selv At spillerne øver sig i at drible og holde øje med hvad der sker rundt om dem. Når spillerne for øvet dribling og stop samtidig med, at de har fokus på andre spillere. Når skiftene mellem stop og bevægelse 8-20 spillere. Spillerne placeres i en cirkel og skal spille forudsætninger. et med øvelsen er at træne spillernes boldbehandling. Øvelsen er en skabelonøvelse, hvor formålet er at afleveringerne kører, så det giver en oplevelse foregår hurtigt. af mestring. spillernes tekniske udførelse. Træneren kan hjælpe spillerne med at få en 4 kegler og en bold til hver. Afgrænset bane, en bold pr. spiller. Træneren kan godt være meget styrende i starten. Når spillerne får fokus på hvordan de sparker og afprøver forskellige muligheder. Når spillerne oplever at øvelsen kører som en maskine og alle får gode afleveringer at arbejde med. 1-3 bolde. god oplevelse ved hele tiden at være klar til at modtage bolden og være klar på hvem der skal afleveres til. Sørg for at kravene passer til spillernes forudsætninger. Begynd med at hjælpe spillerne godt i gang og vær gerne med selv, så der kan instrueres. Et areal der passer. Efterhånden som spillerne bliver opmærksomme, kan de selv styre øvelsen. Træneren kan instruere i og rette

7 Nr.3594 Alder: 6-8 år - Tid: 10 min. Nr.3592 Alder: 8-10 år - Tid: 10 min. Træfbold På midten placeres en større letgenkendelig bold (f.eks. basketball). Søg bolden spillere løber rundt og besøger spillerne med bold. Boldholderen server en bold som skal Spillerne skal nu med egen bold, forsøge at afleveres tilbage, gribes/tæmmes. Der kan ramme bolden i midten, således at den triller afleveres tilbage med knæ, fod eller hoved. over modstanderens baglinie. Når man har besøgt en med bold løber man Hvis det sker får holdet 1 point. Bolden hurtigt videre til den næste. Efter 2 minutter genplaceres på midten. bytter spillerne roller. Der kan udnævnes en boldsamler fra hvert Spillerne med bold kan bevæge sig rundt i hold til, at samle bolde sammen inde på banen stedet for at være stationære spillere. Spillerne deles i to hold, som placeres bag hver sin baglinie. og sende dem til eget hold. At spillerne får øvet mange spark. At spillerne hjælper hinanden med at samle bolde og skyde spillere. Halvdelen af spillerne har en bold, og fordeler sig rundt på banen. De øvrige Øvelsen skal træne spillerne i at modtage og aflevere bolden præcist. Når spillerne gribes af udfordringen og løber den store bold, dels at få fat i de bolde de rundt for, at nå at besøge så mange som udfordringerne passer til spillerne, således at Når spillerne får mange skud og for succes andre skyder, når disse passerer baglinien. muligt. At spillerne eksperimenter med de oplever at de mestrer de ting de træner. med at ramme bolden. Vær opmærksom på om enkelte spillere, kun forskellige afleveringsformer. Når spillerne er øvede kan man gøre valget af Når spillerne samarbejder om løser bestemte opgaver. skud frit. udfordringen. 1 bold til hver anden, evt. veste til halvdelen. 4-6 kegler og en bold til hver, samt en let genkendelig bold. Afgrænset bane med god plads. Afgrænset bane, hvor der er god plads bag baglinierne. Begynd med at lave meget enkle udfordringer: Bolden spilles ud og afleveres tilbage. Efterhånden kan man Gør spillerne opmærksom på, at der i give spillerne større udfordringer, øvelsen findes to opgaver, dels at ramme hovedstød, flugtskud osv. Sørg altid for at

8 Nr.3599 Alder: 8-10 år - Tid: 10 min. Nr.3596 Alder: 6-8 år - Tid: 6 min. Skudleg En spiller løber rundt om keglen, samtidig med at der spilles en bold fra baglinjen frem mellem Raketten baglæns så de kan få et godt tilløb. Der udnævnes en raketaffyrer der tæller keglerne. Spilleren afslutter mod mål (mellem FYR, hvorefter alle løber mod deres bold og keglerne), løber dernæst baglæns og bliver skyder på mål. Der tælles hvor mange der målmand. Øvelsen gentages fra modsatte scorer. side. Husk at bytte side. Afstanden til mål kan varieres. Der kan aftales forskellige sparkeformer. Der kan spilles med faste målmænd og tælles Der kan anbringes en snor som spillerne skal point. skyde over spillere. At øve afslutninger mod mål spillere. At spillerne får trænet at skyde mod mål og Spillerne placeres i to grupper på hver side af målet bag keglen, At øve timing og præcision i afleveringen. At være klar til næste aktion. Spillerne anbringer bolden på linjen og trækker raketten op ved at bevæge sig gerne prøver forskellige skudformer. Når spillerne øver sig med at sparke præcist afleveringen. At de afslutter med kvalitet. og når de viser lyst til at prøve igen og forudsætninger. At spillerne får mange afslutninger. Hjælp dem med at holde fokus i forhold til at gøre sig umage. Husk at man kan sparke bolden på mange At spillerne arbejder med at gøre sig afslutningen ikke er en slutning, men et signal måder! umage i forhold til at give sine medspillere om at der er en ny situation i gang. gode betingelser for afslutninger. 2 kegler til linje, et mål samt en bold til Når spillerne får nogle parate aktionsmønstre i forhold til hurtige omstillinger fra en situation til en anden. hver. En linje at skyde fra, og et mål i passende afstand. 4 kegler, 1 mål og 1 bold til hver. Sørg for at spillerne har plads til at skyde Straffesparksfelt med mål. og at de ikke løber frem før alle har skudt. Lav en lille historie ud af affyringen og lad forskellige prøve at fyre af. Giv spillerne Sørg for at spillerne har fokus på timingen i udfordringer der passer til deres

9 Nr.4363 Alder: 8-10 år - Tid: 8 min. Nr.4023 Alder: år - Tid: 15 min. Afleveringsøvelse 1 afleverer spiller 1 til spilleren i midten, der tæmmer og dernæst returner bolden til spiller 1. Spilleren i midten drejer efter afleveringen 180 grader så front er mod spiller 2. Spiller 2 afleverer sin bold til spilleren i midten der tæmmer og dernæst retunerer. Øvelsen forsætter. Dobbelt afslutningsspil efter vending To udpeges som målmænd, der skal stå på hver deres mål. De øvrige deltagere deles i to hold. Alle spillerne på det ene hold har hver deres bold, det andet hold har ingen bold. Begge holds spillere fordeles derefter ved de to kegler ved mindterlinjen. På trænerens signal bilver fire spillere, to fra hvert hold, Der må kun lave 1. gangs afleveringer, der må kun afleveres med bestemte dele af foden, inderside, yderside ect. husk at bytte plads. sendt af sted. To af spillerne har hver sin bold, de to andre er forsvarsspillere. Spillerne med bold skal drible ind på banen - foretage en vending rundt om den ene kegle og forsøge at 3 spillere pr. gruppe. At træne 1. gangs berøringerne, øve spillerne i at koncentere sig spillere. komme op og score på det andet mål. De to spillere uden bold skal runde hver deres kegle på sidelinjen, og derefter løbe ind i banen og forsøge at forsvare deres eget mål. Spillerne i midten har ingen bold, de to yderste spillere har hver sin bold. Først deltagerne har det sjovt under konkurrence. Når flere afleveringer i træk sidder perfekt og afleveringerne bare køre. Spillerne kan inddeles i hold, således at spillerne uden bold er sammen og kan forsvare sammen. Spillerne med bold kan 1 bold til to deltagere, seks kegler og to mål. 2 bolde pr. 3. spillere. 3 spillere stillers op på en linie med passende afstand i mellem dem. ligeledes angribe samme mål og skabe overtalssituationer, hvilket kræver, at de laver flere vendinger. Husk at bytte roller, så flest muligt er målmænd, angribere og forsvarsspillere. Får øvet spillernes vendinger med bold i praksis under pres. Orinterer sig og få Stil to mål op overfor hinanden i en afstand af meter. Stil to kegler op ved hver sin sidelinje ud for midterlinjen. Stil samtidig fire kegler op ca. 10 meter fra hvert af målene. To af keglerne stilles inde på banen, de to øvrige stilles ude på hver sin sidelinje på højde med de to andre kegler afsluttet. Forevis øvelsen sammen med din Når vendingerne bliver skarpe, og assistenttræner.

10 Nr.4370 Alder: år - Tid: 10 min. At spillerne har det sjovt. Forbedrer sig teknisk og styrker overblikket. En bold til hver spiller. Tromme og to trommestikker til instruktøren, overtræksveste. Et stort rektangulært område Kort præsentation af øvelsen. Forklar gerne vigtigheden af at prøve at holde rytmen. Giv et par elsempler på trommerytmen og hastigheden. Herefter går øvelsen igang. Dansende finter - hurtige fødder Ubegrænset. Den første del af øvelsen foregår i grundpulsrytmen. Spillerne inddeles i hold, antal underordnet, men lige mange på alle holdene. Alle spillere har hver sin bold, de første øvelser træner de "hurtige" fødder og foregår individuelt. De sidste øvelser er holdrelateret. Børnene stilles op blandet mellem hinanden med to-tre meter imellem, de skal samtidig stå i flere rækker. Trænerlederen står foran spillerne, spillerne står alle med front mod trænerlederen, der har trommen. Start med at spillernes fodsål/tåspids skal berøre bolden i takt til trommen, uden at bolden flyttes. Samtidig spilles/tælles der grundrytmen på trommen (1, 2, 3, 4). Kør derefter inderside til inderside i takt til musikken. Kør derefter først til den ene side tre gange med ydersiden og på slaget fire laves der retningsskift med samme fods inderside og man forsætter på rytmen med den anden fods yderside. Lad spillerne danse med bolden på denne måde: Bolden ligger stille foran spilleren, træd over med højre ben indefra og udefter, træd over med venstre ben indefra og udefter. Step bagved bolden som en kropsfinte med højre ben, step bagved bolden med venstre ben... og forfra. Når denne del er overstået starter holdkonkurrencerne, man kan eksempelvis stille som opgave at alle skal røre bolden fem gange med fodsålen og derefter gælder det om at finde en ny bold og stille sig ved den, hvilket hold er sidst på plads? Ændre tempo i forhold til hvor hurtigt/langsomt der spilles på trommen. Holddelen kan varieres på mange måder, 3. gange inderside til iderside lader sin bold ligge, tager en armstrækker over bold nr. 2, hvilket hold sidder sidst på bold nr. 3 osv. At træne spillernes reaktioner, teknik, opmærksomhed, samt deres hurtighed med bolden.

11 Nr.4390 Alder: 8-10 år - Tid: 8 min. Nr.4386 Alder: 6-8 år - Tid: 6 min. Fra rum til rum på fødderne. Samtidig spilles/tælles der grundrytme på trommen ( ). Instruktøren Fodboldstopdans hinanden med bolden tæt ved fødderne. Instruktøren spiller grundpulsrytme på fortæller hvor mange grundrytmeslag han vil trommen, og spillerne skal være i spille, og spillerne skal derefter få tilpasset bevægelse/drible, så længe rytmen spilles. Så deres drible ture, således de kan nå fra det snart rytmen stopper, skal spillerne hurtigst ene område til det andet inden trommen igen muligt stoppe bolden med fodsålen. Det holder pause. Efter hver drible tur skal der gælder om at stoppe så hurtigt som muligt. være en lille pause. Andre måder bolden skal stoppes på. Andet Ændre tempo i forhold til hvor hurtigt/langsomt tempo i rytmen, hurtigere, langsommere. I der spilles på trommen. Spillerne skal lave stedet for at stopppe med egen bold, når Ubegrænset. forskellige driblinger hver gang de skal fra et rum til det andet. Ubegrænset. rytmen stopper, skal spillerne i stedet spille sin bold videre til en anden spiller og efterfølgenede modtage en aflevering fra en Der dribles på langs af et afgrænset område. Bolden skal hele tiden være tæt At træne spillernes reaktioner, teknik, driblinger, opmærksomhed, samt deres Instruktøren er placeret i midten af området, og spillerne dribler rundt imellem spiller. hurtighed med bolden. deltagere. At spillerne har det sjovt. At spillerne tør prøve forskellige driblinger fra rum til rum. En bold til hver spiller. Tromme og to trommestikker til instruktøren. De følgende øvelser/lege kan alle med fordel laves i en oppustlig bane. Gerne flere gange. Kort præsentation af øvelsen. Forklar gerne vigtigheden af, at prøve forskellige driblinger. Giv et par eksemper på trommerytmen og hastigheden. Herefter går øvelsen i gang. At udvikle spillernes overblik, deres driblinger, tempo, teknik, afleveringer og modtagelser. At spillerne får en fornemmelse for både bold og rytme. At spillerne får grinet og øvet sig i forskellige måder at stoppe bolden på. Kort introduktion og præsentation af trommerytme. Herefter starter øvelsen. Husk at ændre tempoet på rytmen, således alle børn bliver udfordret. Et rektangulært område, hvor der i hver sin ende er et mindre rektangulært område. En fodbold pr. spiller. En tromme og to trommestikker til instruktør. Afgrænset af kegler og tilpasset antal

12 Nr.4406 Alder: 6-8 år - Tid: 6 min. Nr.4404 Alder: 6-8 år - Tid: 10 min. Jongleringsøvelse 1 kastes på i luften og gribes igen. Spillerne skal herefter slippe bolden i luften, og spille bolden op i luften igen med låret. Bolden skal igen slippes i luften, og spilleren skal nu forsøge at sparke bolden tilbage op i hænderne med foden/vristen. Alle tre ting forsøges flere gange. Introduktionsøvelse til vendinger Introducer og forevis forskellige vendinger. Kun 1 type vendinger af gangen, lad børnene føle sig trygge ved den inden næste vending forevises. Vending med inderside, vending med yderside, vending med fodsål, vending med hælen, Cruyff vending osv. Lad børnene øve sig på dem, dette er ofte vendinger som Lad spillerne forsøge at ramme bolden flere gange i luften inden den gribes. børnene kender og enkelte af vendingerne føler de sig trygge ved. Lad børnene bevæge sig stille og roligt rundt mellem hinanden mens de øver sig. Introducer en ny måde at vende Ubegrænset. Spillerne står med afstand til hinanden og med hver deres bold i hænderne. Bolden At spillerne får trænet sin teknik og boldføling. At spillerne bliver bevidste om hvor sjovt det er, at få ordentligt styr på bolden. Når spillerne Ubegrænset. på efter et stykke tid. Husk at rose og vejlede. Lad børnene selv forevise nye typer vendinger. Der kan kræves bestemt antal berøringer inden vendingen foretages, bed om lykkes med bare den ene lille deløvelse. at se en bestemt salgsvending osv. Kort introduktion, og forevis evt. de forskellige En bold pr. spiller. Få introduceret en masse vendinger for typer vendinger én af gangen. børnene. Græsplæne. At spillerne får en fornemmelse for hvad en god vending er. Giv en kort præsentation af øvelsen, og lad herefter spilleren forsøge sig frem. 1 bold pr. deltager. Et stykke græsplæne.

13 Nr.4411 Alder: 8-10 år - Tid: 8 min. Nr.4408 Alder: 6-8 år - Tid: 6 min. Jongleringsøvelse 4 der er blevet trænet i de tre foregående øvelser. To spillere står overfor hinanden med Jongleringsøvelse 2 Spillerne skal nu forsøge, at få bolden op fra jorden ved hjælp af foden/fødderne. Spillerne ca. 5 meters afstand til hinanden. Den ene må forsøge at holde bolden i luften ved hjælp spiller har bolden i hænderne, og skal nu af fødderne, lår eller lignende. kaste bolden stille og roligt op i luften og over mod den anden spiller. Den anden skal nu forsøge at få bolden spillet op i luften igen via nogle af de ting der er blevet trænet i de tre første jongleringsøvelser. Herefter byttes der, således begge spillere kommer til at kaste og jonglere. Hvis/når bolden kommer op i luften skal spillerne forsøge at gribe bolden hurtigst muligt. Spillerne kan forsøge at holde bolden i luften ved hjælp af fødderne, lår eller lignende. Ubegrænset. Dog kun to spillere på hver lille bane Denne øvelse inddrager alle de elementer Hvis det er muligt, så må spillerne meget gerne holde bolden kørende så længe som muligt. Bolden skal dog holdes indenfor banen. Ubegrænset. Spillerne står med god afstand til hinanden og med hver deres bold liggende foran sig. At få trænet spillernes teknik og boldføling. At spillerne bliver bevidste om hvor sjovt det er, at få ordentlig styr på bolden. Når spillerne lykkes med bare den ene lille deløvelse. At spillerne samarbejder om løsninger. At vigtigt de tænker på deres afstand til bolden når den er kastet op i luften. En bold pr. spiller. spillerne lykkes med små elementer af øvelsen. Græsplæne. En bold pr. 2 spillere. 4 kegler til afgrænsning af hver bane Giv en kort præsentation af øvelsen, og lad herefter spilleren forsøge sig frem. 4 kegler placeret som en kvardratisk firkant. Ca. 5 meter mellem keglerne Kort præsentation af øvelsen, og lad herefter spillerne forsøge at eksperimentere selv. Forklar evt. at det er

14 Nr.4414 Alder: 6-8 år - Tid: 8 min. Nr.4413 Alder: 8-10 år - Tid: 8 min. Klink makkeren forsøge at ramme den. Hvis det lykkes får spilleren 1 point. Efterfølgende Jongleringsøvelse 3 Bolden skal kastes højt op i luften hvorefter den skal ramme jorden igen. Så snart bolden skiftes spillerne til at skyde egen bold ud, der har ramt jorden og forhåbentlig hopper på i så skal rammes af makkeren. luften igen, skal spillerne hurtigt hen til bolden og forsøge at ramme den med foden inden den rører jorden igen. Hvis det er muligt Der kan kræves forskellige skudformer. gentages det hele indtil bolden igen ligger Det kan aftales,at man har to skud til, at stille på jorden. ramme makkerens bold. Når bolden rammer jorden og hopper op igen, 8-20 spillere. Spillerne er sammen i par. Hver spiller har en bold. Den ene spiller skyder sin bold fremad. Når bolden ligger stille skal At spillerne får øvet skud med præcision. At spillerne selv fordyber sig i udfordringen. Når spillerne får trænet mange skud og når de reflekterer over hvordan de bedst kan skyde præcist. Ubegrænset. Spillerne står med god afstand af hinanden og med hver deres bold i hænderne. skal spilleren forsøge at ramme bolden med låret, hovedet, hælen, ydersiden, ryggen, brystet osv. inden den igen rører jorden. At få spillerne til at træne reaktionsevne, teknik og boldomgang. At få spillerne til at 1 bold pr. spiller. tænke kreativt i forhold til hvordan bolden skal røres efter den har ramt jorden. Kort præsentation af øvelsen, og lad herefter spillerne forsøge at eksperimentere selv. Frit areal. Sørg for at der er god plads at spille på. Lad eventuelt spillerne få en ny makker At spillerne finder deres egne løsningsmuligheder i forhold til at ramme bolden. At spillerne får en fornemmelse af, hvor sjovt det er, at få trænet sin reaktionsevne og boldomgang. Forklar evt. at det er vigtigt de tænker på deres afstand til bolden når de har kastet den op i luften. med jævne mellemrum, således at der skabes en jævnbyrdig konkurrence. Snak efterfølgende med spillerne om de En bold pr. spiller. kan lave egne regler for hvordan det er bedst at skyde i forskellige situationer. Græsplæne.

15 Nr.4418 Alder: 8-10 år - Tid: 6 min. Nr.4416 Alder: 8-10 år - Tid: 8 min. Ram en flyttekasse flyttekassen. Præsentationsleg med bold en anden fra gruppen, giver man hånd til hinanden, præsentere sig og bytter bold. Hvis det er muligt, så må spillerne meget gerne holde bolden kørende så længe som Når alle har præsenteret sig for hinanden muligt, inden de afslutter, der kan også blot nogle gange kan rollerne byttes om, således kastes op i luften hvorefter spilleren kan se om man i stedet for sit eget skal sige en andens det er muligt at føle bolden op i kassen. navn inden man bytter bold. Radius på cirklen kan varieres. Lære hinanden at kende og føle sig trygge ved Når børnene har det sjovt, de rammer kassen hinanden. Maksåmalt 4 spillere pr. flyttekasse. eller kan tage flere løft inden de afslutter. Din gruppe. Når spillerne har det dejligt, og tør hilse på En bold pr. spiller, et par flyttekasser. alle. Spillerne skal se om de kan jonglere et par Både børn og trænere dribler rundt mellem gange og efterfølgende føle bolden op i hinanden i deres gruppe, når man møder Fire spillere placeret i en cirkel rundt om 1 bold pr. spiller. en flyttekasse, cirklen skal have en passende radius. Et stykke græsplæne. Kort præsentation af øvelsen, og lad herefter spillerne forsøge at eksperimentere selv. Træneren er i starten tilbageholdende og husker at hilse på alle spillerne, bemærk samtidig de generte og hils evt. på dem flere gange.

16 Nr.4422 Alder: 8-10 år - Tid: 12 min. Nr.4420 Alder: 6-8 år - Tid: 6 min. Spil i bredden - til 4 mål mål, samtidig med de har to mål at forsvare.. Skyd de andres bold væk sparke de andres bolde ud af området og samtidig beskytte sin egen bold. Når ens bold der sparket ud af området skal man hente sin Flere mål kan indsættes. bold og må undervejs ikke sparke de andres bolde ud. Når spilleren har hentet sin bold indtræder spilleren igen i øvelsen. At få deltagerne til at benytte de øvede vendinger i praksis. Udvise overblik og score. Deltagerne kan inddeles i hold, hvor man kun må sparke modstanderholdets bolde væk deltagere. Deltagerne deles i to hold, der spilles alm. fodbold, dog kan begge hold score i to Når de øvede vendinger er en naturlig del af spillet og deltagerne lykkedes med det de har øvet. 4 mål evt. keglemål, 1 bold og veste til halvdelen af deltagerne deltagere. Spillerne har hver deres bold og dribler rundt mellem hinanden, det gælder om at At træne deltagernes evne til at drible og udfordre, at styrke deres udholdenhed. Når spillerne har et højt aktivitetsniveau og har det sjovt, samtidig med at de begynder at drible og orientere sig taktisk. Passende område alt efter deltagere, med fire mål opstillet to og to overfor hinanden. 1 bold pr. spiller. Giv en kort instruktion, forsøg at lave nogenlunde lige stærke hold, ændre Et passende område afgrænet af kegler. holdsammensætningen hvis den første viser sig at være skæv. Kort præsentation af øvelsen, forklar vigtigheden af at "slå" til på det rigtige tidspunkt.

17 Nr.6488 Alder: år - Tid: 10 min. Nr.4424 Alder: år - Tid: 10 min. 4 spillere - 2 bolde spillere har en bold. Spilleren i midten gør sig spilbar til en af boldholderne modtager To bolde for lidt og skal forsøge at erobre de andres bolde, spilleren der mister bolden skal så forsøge at bolden tæmmer den og spiller videre til den erobre en ny, hvorved der hele tiden opstår der ingen bold har. Derefter til den anden nye 1 mod 1 situationer. boldholder og øvelsen gentages. Efter 1-2 min. Sættes en ny i midten. Spillerne kan iføres overtrækstrøjer, således man siger, at de orange kun må erobre bolden At spillerne får øvet tæmninger og fra en anden orange etc. afleveringer. Spillerne skal øve sig i at Grupper af 4 spillere. Spillerne deles i grupper af 4. Spillerne stiller op som vist på tegningen. 2 orientere sig i forhold til boldholder og være spilbar. Spillerne skal øve sig i at modtage og aflevere i en sammenhængende koordineret bevægelse. Når spillerne får fokus på at kvaliteten hænger sammen med koncentrationen deltagere. Alle spillere dribler rundt med hver sin bold inde i firkanten. To spillere har ingen bold At øge børnenes evne til at udfordre og beskytte sin bold. Når aktivitetsniveauet er højt og spillerne bliver trætte. Skabelonøvelser giver en god fornemmelse i kroppen når de lykkes. op. En bold pr. spiller, fire kegler til afgrænsning. To bolde pr. gruppe. En firkant afgrænset til kegler. Lille område uden afgrænsning. Forklare børnene at deres bold ikke kun er Det er vigtigt, at vi som træner giver spillerne gode betingelser for at mestre opgaven. Spillerne skal instrueres i at lave deres, således at det ikke udvikler sig til kamp om en bold mellem to spillere men at mange er involveret. gode brugbare afleveringer. Hav som træner fokus på god balance, og god teknik. Efterhånden som spillerne mestrer udfordringen kan tempoet sættes

18 Nr.6861 Alder: år - Tid: 15 min. Nr.6698 Alder: år - Tid: 10 min. 1 mod 1 med makker afdrible forsvareren og score i et af de to mål. Hvis bolden spilles ud af banen er det næste Peters hjul og en defensiv pasning (dog ikke den der starter bolden!). angriber der skal til. Når alle har haft to forsøg, Bolden kan spilles lidt ind i banen til indsættes der et nyt par til at forsvare. Når alle støttespilleren, så man ikke skygger for den har forsvaret tælles der scoringer parvis. offensive aflevering. Eller spilleren, der laver den defensive pasning, bakker lidt væk og åbner for en offensiv aflevering. og målenes størrelse kan varieres. Spiller A lægger bolden af udaf i banen, og der At spillerne får øvet driblinger og finter, samt laves et overlap på støttespilleren B, uden at de trænes i forsvar én mod én. dog at A får bolden. B spiller C, og A går i To spillere sammen, 6-10 spillere. Spillerne er sammen to og to. Et par forsvarer på skift de to mål. De øvrige skal Når spillerne får øvet mange forskellige finter og driblinger, og at de får øvet i at give hinanden gode idéer. Når spillerne går op i aktiviteten og 7-16 spillere. Bolden spilles 2 pladser frem og 1 tilbage, således at alle deltagerne får en offensiv støtte osv. Øvelsen har til formål at træne den præcise pasning offensivt og defensivt. konkurrerer med hinanden. Ved at inddrage variationen kan øvelsen Stop øvelsen hvis der sjuskes, og ret til. vægtes med fokus på taktiske begreber. 6 kegler samt en bold til hver. Når spillerne er koncentrerede om opgaven og kan få afleveringen til at have Afgrænset med to mål i den ene ende. passende fart og rigtig retning. Når der kan sættes flere bolde ind, og øvelsen stadig kører. Sørg for at banens størrelse passer til spillernes forudsætninger. Indlæg pauser hvor spillerne kan give hinanden gode Rundkreds f.eks. midtercirkel. idéer til driblinger, finter og forsvarsteknik. Snak med spillerne omkring balance og ubalance i forbindelse med 1 mod 1 Spillerne skal have et forholdsvis højt situationer. niveau fodboldfagligt. Brug godt tid på: Vis-forklar-vis.

19 Nr.8521 Alder: år - Tid: 10 min. Nr.8519 Alder: 6-8 år - Tid: 6 min. Vis mig dit trick Spilleren i midten viser sit trick og resten af deltagerne skal forsøge at efterligne tricket. Kongens efterfølger n bestemmer selv, hvilke bevægelser der skal udføres, mens man Når der er blevet øvet, er det den næstes tur bevæger sig, der kan løbes forlæns, baglæns, til at vise sit trick. sidelæns. Kravle, rulle og hoppe. Alle spillere skal vise et trick. De efterfølgende deltagere skal lave præcis de samme bevægelser. Når den første øvelse, er udført af alle, er det 2 spillere sammen om tricks. nr. 2's tur. At spillerne får lov til at vise, hvad de kan og Øvelsen kan laves med bold. Der kan stilles får anerkendelse fra de øvrige og træneren. krav om, at nogle bevægelsestyper skal være 8-16 spillere. Spillerne laver en arena med en spiller i midten. Når spillerne føler sig anerkendt og for øvet nogle tricks hvor deres holdkammerater er de eksperter, der viser og forklarer deltagere. Den forreste deltager bevæger sig gennem banen. med. At alle deltagere får mulighed for at vise, hvad de kan og får anerkendelse ved, at de andre skal lave bevægelserne. En bold pr. spiller. Når hver enkelt oplever at være den der styrer, hvad der skal laves. Når deltagerne har det sjovt og lærer noget af hinanden Frit område. Kegler til markering af banen og evt. bolde. Sørg for at skabe en god stemning. Giv spillerne lov til at kikse og prøve igen. Sørg for at inddrage alle spillerne i den Afgrænset område. positive feedback. Hjælp deltagerne med at finde på gode og sjove bevægelser. Husk at sætte fokus på det brugbare og positive i hver enkeltes ideer til bevægelser.

20 Nr.8536 Alder: år - Tid: 15 min. Nr.8522 Alder: år - Tid: 12 min. 1 mod 1 til 2 mod 2 med et nyt makkerpar. Vis mig din finte Spilleren i midten viser sin finte og resten af deltagerne skal forsøge at lave den samme Ubegrænset (eks. 7 mod 7). Henholdsvis en blå og en grøn spiller på mallinien afleverer til sin medspiller på midten foran keglen. Spilleren der modtager bolden skal angribe modstanderen der lige har afleveret bolden. Der spilles indtil begge bolde er i mål. Det er derfor vigtigt, at de som ikke er i aktion sørger for at sætte en ny bold i spil, hvis bolden ryger ud. NB: Hvis man scorer eller der scores imod en skal man hjælpe sin medspiller. Når begge bolde er i mål starter en ny duel Afmærk en scoringszone spillerne skal være indenfor før en scoring godkendes. Afprøve finter og udfordre retvendt. Skabe og udnytte evt. overtal. Omstilling fra 1 mod 1 til 2 mod 2 samt defensiv/offensiv omstillinger. At man vinder sin duel og lykkes med at drage fordel af overtalssituation. Kegler, 2 farver veste, 4 mål/kegleport og 8-16 spillere. Spillerne laver en arena med en spiller i midten. finte. Når alle har fået øvet sig, er det den næstes tur til at vise sin finte. Alle spillere skal vise en finte. Når spillerne har været igennem 3 finter, skal de afprøve dem på hinanden to og to. Finterne kan øves så de efterfølges af skud mod mål. At spillerne får lov til at vise, hvad de kan og får anerkendelse fra de øvrige og træneren. bolde. Når spillerne føler sig anerkendt og får 25 m x 15 m. øvet nogle finter, hvor deres holdkammerater er de eksperter, der viser og forklarer. En bold pr. spiller. Frit område. Sørg for at skabe en god stemning. Giv spillerne lov til at kikse og prøve igen. Sørg for at inddrage alle spillerne i den positive feedback.

21 Nr.8538 Alder: år - Tid: 15 min. Nr.8537 Alder: år - Tid: 15 min. Finte frekvenstræning spillerne kan tage på f.eks. 1 min. 1 mod 1 med pres fra sekunder. Ubegrænset. Spillerne står i en cirkel med en bold hver. Først skal de føre højre yderside rundt om bolden og inden foden lander skal man let "puffe" bolden med indersiden af foden til modsatte fod. Det samme gøres med venstre fod. Samme princip som for oven, men her skal spillerne hinke imens - så øvelsen bliver mere flydende og uden afbræk. Træneren kan nu tage tid på hvor mange hele sæt Indøvelse af finter. Hurtige fødder. Balance. Behændighed. Rytme. Når spillerne bruger diverse finter til træning eller i kamp. Kegler og bolde. Tilfældigt sted på banen. begge sider Ubegrænset (eks. 7 mod 7). Spillet sættes i gang ved at den forreste blå spiller server en bold til den forreste grønne spiller, som forsøger at score i et af de 2 modsatrettede mål (1 & 2). Ved erobring starter en ny duel. Samme princip som for oven, men her skal blå spiller forsøge at score efter erobring. Dom må en duel max varer Udfordre og afprøve finter samt vendinger. Timing i finterne og vendingerne (fornemmelse for pres). Beskytte bolden i vendingen (kroppen mellem modstander og bold). En hel masse mål. Kegler, 2 farver veste, 2 mål/kegleport og bolde. 2 m x 1 m Arbejd med husmandsfinten (detaljen samt hyppighed).

22 Nr.8540 Alder: år - Tid: 15 min. Nr.8539 Alder: år - Tid: 12 min. 1 mod 1 retvendt angriber med bold den grønne spiller, som nu er forsvarsspiller osv. Der spilles på tid. Keglelinien Indøvelse af finter. Behændighed. Rytme. Ubegrænset (eks. 7 mod 7). Spillet sættes igang ved at den forreste blå spiller angriber med bold en af de grønne spillere. Den blå spiller skal forsøge Start evt. uden bold for at give spillerne mulighed for at arbejde med temposkift. Afmærk en midterlinie. Når man krydser midterlinien med bolden, må der scores i alle 4 mål. Ubegrænset. To grupper af spillere fordeler sig ligeligt på hver sin side af keglebanen. Spillerne skal nu ved brug af en eller to Balance. Koordination. Hurtige fødder. Når spillerne opnår kvalitet og fart i øvelsen. Kegler og bolde. scoring i et af de to mål. Uanset om han scorer eller bolden erobres, skal han hjem og forsvare. Den grønne spiller går bagerst i sin kø, og en ny grøn spiller angriber med bold den blå spiller - som nu er forsvarspiller. Uanset om den grønne spiller scorer eller bolden erobres, skal han hjem og forsvare. Den blå spiller går bagerst i sin kø, og en ny blå spiller, Udfordre og afprøve finter. Timing i finterne (fornemmelse for pres). Hurtig mod angreb og retur løb (omstillinger). Angriberen sætter forsvarsspilleren af. flader på foden og med tvunget 2 berøringer flytte bolden, slalom gennem den opstillede "keglelinie". Spillerne skal foretage det samme som for oven, men nu må de ikke krydse linien med fødderne. Blot bolden skal krydse linien. Keglelinier med 35 cm mellemrum i hver linie. Brug inderside med indersinde. Dvs. inderside frem og inderside til siden. Inderside med sål. Sål med inderside. Sål med sål. Vrist med inderside. Vrist med sål. Løbe slalom sidelæns gennem "keglelinie" ved Kegler, 2 farver veste, 4 mål/kegleport og brug af sål (husk begge sider). Baglæns bolde. sål sidelæns med inderside. 25 m x 15 m

23 Nr.8585 Alder: år - Tid: 15 min. Nr.8567 Alder: år - Tid: 15 min. Udfordring med forsvarer i 1. berøring og dribling ryggen

24 Nr.9905 Alder: 8-16 år - Tid: 15 min. Nr.9854 Alder: 6-14 år - Tid: 10 min. Y-træning til A, der nu spiller bolden helt ud til C, der dribler bolden tilbage i rækken. Der byttes 2 i 1 afslutningsøvelse at drible slalom på opstillede kegler og dribler så mod mål. plads efter bolden. Når spillerne er på plads, Spiller 1 vender rundt og er nu forsvarer. spilles der ud til D. Spiller 2 skal forsøge at afdrible spiller 1 og (Røde pile) Er starter øvelsen på sammen komme inden for sparkelinien og til afslutning. måde, men når bolden er ved yderste spillere C og D, spilles bolden tilbage til B, der nu spiller henholdsvis C og D ned langs kanten, og bolden spilles tilbage i rækken. Spiller 1 kan også agere bande, så spiller 2 får frit skud, hvis man ikke ønsker kampen 1 mod spillere. Øvelse starter med at A spiller ind til B (midten), der nu spiller bolden skråt tilbage Der sættes krav til hvilken fod der afleveres med, når bolden spilles helt ud. De spillere der står yderst, skal lave en for finte (løbe lidt væk og komme tilbage) inden de modtager bolden. Afstanden mellem spillerne gøres større/mindre spillere (1 målmand). Første spiller dribler direkte mod mål og afgiver skud, samtidig starter spiller 2 med Øvelsen skal primært træne afslutninger med og uden pres. Sekundært 1 mod 1 situationer og målmandsspil. Spilleren i midten laver en vending i stedet for at spille bolde tilbage til A. (her har træneren mulighed for at presse sine spillere til at holde modstander væk). Afstanden øges ud til spillerne længst væk, og der spilles med halvliggende vristspark. tempo. At spillerne er orienteret inden aflevering af bolden. 6 kegler og 3-4 fodbolde. Når spillerne er koncentrerede, og for kvalitet i aktionerne. Fodbolde og 6 kegler. At træne spillernes pasningsspil, inderside, vending og løb med og uden bold, samt 20 x 20 meter. Et stort mål, sparkelinier og 5-6 driblekegler. orientering før aflevering. At spillerne har et højt aktivitetsniveau og bolden kommer korrekt frem til medspiller, således øvelsen kan holdes i meget højt

25 Nr Alder: år - Tid: 25 min. Nr.9942 Alder: 8-12 år - Tid: 15 min. Pasningshjulet vinkel til spilleren ved siden af, der nu dribler ind i midten. Spilleren der først havde bolden Fodboldcurling tøndebåndet og den anden (bandespiller) i modsatte ende med boldene. Hvert hold har 4 overtager den ledige plads i kredsen. bolde (gerne i forskellige farver). Spilleren med bolden skyder den ned til sin makker der B. Spilleren i midten dribler mod en spiller i med førstegangsaflevering spiller bolden så kredsen, og laver et dobbeltpas. Dette er et tæt mod centrum af tøndebåndet som muligt. signal til spilleren til venstre for spilleren der Derefter er det det andet holds tur. Man må modtager bolden, til at starte et løb bag om gerne skubbe de andres bold væk. Efter 4 spilleren og modtage bolden fra midtermanden skud til hver gives point til de bolde der er i vinkel på højre side. Det gælder altså om at tættest - som i almindelig curling. Spillerne løbe "fri" i en ny position. skifter opgaver efter hver omgang. Spilleren, der var i midten overtager den spillere. A. Spillerne i midten dribler mod en spiller i kredsen, og laver et dobbeltpas. Spiller i ledige plads i kredsen. C. Spilleren i midten dribler mod en spiller i kredsen. Dette er et signal til spilleren til venstre for i kredsen til at starte et overlab. Når afleveringen falder til spilleren i kredsen, Grupper af 4 spillere. Spillerne deles i to hold af to, hvoraf den ene spiller placeres udenfor banen ved Forskellige afstande i banebredde og længde. 3 spillere og dobbeltaflevering ved tøndebåndet. afventer han den overlabbende spiller og afleverer til ham/hende i rette øjeblik. Spilleren, der var i midten, overtager den 4-7 stk. bolde. At træne teknik. forudsætninger, så de er længere væk jo dygtigere de er. Lad alle spillere forsøge sig inden spillet går i gang. Der kan med fordel ledige plads i kredsen. Ja, træneren kan med fantasi udvikle videre. Stor cirkel, men afhængig af deltagerantal. Et antal spillere med hver deres bold stilles i Når spillerne engageres i spillet, og får øvet afleveringsteknik. gives muligheder for at spillerne aftaler, hvor man skal forsøge at placere boldene. Træne pasninger og taktiske elementer. midten, mens resten af spillerne danner en rundkreds om dem. Trænere henleder spillernes fokus på formålet med øvelsen. 8 fodbolde pr. gruppe, 4 kegler til afmærkning af banen - og et tøndebånd. Pasninger er præcise, løb er timet og koordineret, mens spillerne er fordybet i En aflang, smal bane med et tøndebånd i den ene ende. opgaven. Tilpas spillernes afstand til ringen efter

26 Nr Alder: år - Tid: 25 min. 3 mod 3 med 6 bander Banderne er altid med boldholdere, men må ikke score. A. Bander og hold i kamp bytter ved hvert mål. B. Der spilles på tid. C. Kun det holder scores mod skifter. Træner spil i overtal, hvor gode pasninger og evt. hurtig omstilling giver fordel. 12 deltagere. Banderne placerer sig med to i hver side, og en på hver baglinje mellem målene. Når man kan lykkes med at holde bolden kørende, og hurtigt kan komme i scoringsposition ved at bruge banderne. Toppe, veste, fodbolde og 4 små mål. 20 x 25 m. Del spillerne i to grupper med hver sin farve. Del hver gruppe i to hold, så der i alt er 4 hold med 3 spillere. To hold skal spille mod hinanden, mens de to andre er bander.

Forslag til træningsøvelser U11 12

Forslag til træningsøvelser U11 12 Forslag til træningsøvelser U11 12 Løbe aflevering. Spillerantal: Alle 1 bold pr. spiller Banestørrelse: 20 x 15 meter Scoring: Ingen Øvelses starter med at spillerne løber banen igennem. Der startes med

Læs mere

U14 Heldagssamling Ikast 8. jan. 2011 1/4

U14 Heldagssamling Ikast 8. jan. 2011 1/4 U14 Heldagssamling Ikast 8. jan. 2011 1/4 Opvarmning v/morten & Lars-Michael Halvtliggende vristspark v/morten Opspring til hovedstød v/lars-michael Målmandstræning v/jesper Opvarmning: Rytmeløb og lyskenopvarmning

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Løbe med bold (drible) 2. Retningsskift med bold 3. Rulle med bolden under fodsålen. 4. Korte rytmer med bold 5. Trække bold baglæns med fodsål 6. Sparke

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Vendeleg. Fire stationer NANO BASKET NANO BASKET. Deltagere Alle.

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Vendeleg. Fire stationer NANO BASKET NANO BASKET. Deltagere Alle. Nr.10328 Nr.10327 Alder: 3-6 år - Tid: 20 min. Vendeleg Fire stationer - Dribl 10 gange med højre og 10 gange med venstre. Alle. Leg og løb. A4 ark med en stjerne på, kegler eller andet der kan væltes

Læs mere

IF Lyseng Børnetræning. Øvelseskatalog til børnetræning

IF Lyseng Børnetræning. Øvelseskatalog til børnetræning Øvelseskatalog til børnetræning Indholdsfortegnelse Forord... 3 Opvarmning... 5 Finter, vendinger og teknik... 10 Tæmninger og 1. berøring... 16 1v1... 19 2v2... 24 3v0, 3v2 & 3v3... 25 Overtal og undertal...

Læs mere

starter med at være boldbesiddende. flere bolde. Variation Deltagere 8-16 spillere.

starter med at være boldbesiddende. flere bolde. Variation Deltagere 8-16 spillere. Nr.9835 Alder: 6-12 år - Tid: 5 min. Nr.9834 Alder: 6-14 år - Tid: 10 min. Peters hjul 2 Vedkommende spiller den videre til en ny og så videre, indtil bolden ender hos den der Handlespil i gang ved at

Læs mere

Træningsøvelser Hammel GF Mindre øvede spillere fra U10 Senior.

Træningsøvelser Hammel GF Mindre øvede spillere fra U10 Senior. Hammel d. 18. februar 2012 Træningsøvelser Hammel GF Mindre øvede spillere fra U10 Senior. Her er forslag til et træningsprogram for de mindre øvede spillere fra 10 års alderen og op i senior rækkerne.

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Børnefodbold U10.2 OB Træningspas Mandage (4) Tema: Afleveringer / sparketeknik

Børnefodbold U10.2 OB Træningspas Mandage (4) Tema: Afleveringer / sparketeknik 1700 1715 Indmøde og kamp 1715 1740 Station 1 Afleveringer Der opstilles en startkegle og 5 kegler på række, med ca. 5-7 meters imellem. Der stilles nu en spiller ved hver kegle. Første spiller, spiller

Læs mere

Teknisk træning. inspiration til træningsøvelser i din fodboldklub

Teknisk træning. inspiration til træningsøvelser i din fodboldklub Teknisk træning inspiration til træningsøvelser i din fodboldklub Boldmestring Europa udvikler færre fodboldtalenter end fx Sydamerika. Efter flere eksperters mening skyldes det blandt andet, at træningen

Læs mere

Forslag til træningsøvelser for U7 U8

Forslag til træningsøvelser for U7 U8 Forslag til træningsøvelser for U7 U8 Driblinger Alle 1 bold pr. spiller Der laves en firkant hvor hver spiller har en bold, træneren tager også en bold så spiller kan se hvad der skal laves. Man starter

Læs mere

KOORDINATION / HURTIGE FØDDER

KOORDINATION / HURTIGE FØDDER Koordination: kaosøvelse med servere KOORDINATION / HURTIGE FØDDER Der løbes fra midterkegle (startkegle) til server i rundkreds, hvor der udføres teknisk øvelse. Derefter løbes retur til midterkegle og

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Træningspas 6 - Vristspark/Koordination/Driblinger/Spil

Træningspas 6 - Vristspark/Koordination/Driblinger/Spil Træningspas 6 - Vristspark/Koordination/riblinger/Spil REL: 5-mands bane SPILLERE: 8-24 MTERILER: Én bold pr. spiller ca. 24 kegler 6 toppe 6 stænger/hjørneflag 1 stk. 3, 5 el. 7-mands mål Fløjte OPVRMNING

Læs mere

ØLSTYKKE FODBOLD CLUB AF

ØLSTYKKE FODBOLD CLUB AF Den Gule Linie Målet og Vejen Tekniktræning og talentudvikling i ØFC ØLSTYKKE FODBOLD CLUB AF 1918 Egedal Teknikmærke Egedal Teknikmærke er et begyndermærke, der i sin grundstruktur svarer til DBU s Bronzemærke,

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK

DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK Nr.1605 Alder: 10-12 år - Tid: 6 min. Nr.1603 Flamingoen spiller kaster bolden til makkerens hoved. Spilleren, som står på et ben, header tilbage. Drillepinden med en bold mellem knæene. Den anden spiller

Læs mere

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fodboldtræning

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fodboldtræning Øvelseskort med 12 ugers fodboldtræning MINDRE BANER OG ALTID MED BOLD SPIL NÅR DU HAR TID OG LYST SUNDT, SJOVT OG SOCIALT ØVELSESKORT MED FODBOLDTRÆNING Med disse kort i hånden står du med fodbolddelen

Læs mere

Silkeborg IF spillestil (7-mands)

Silkeborg IF spillestil (7-mands) Silkeborg IF spillestil (7-mands) Udarbejdet af Jacob Tind T + -træner Silkeborg IF Med det formål, at synliggøre vores spillestil og inspirere klubtrænerne i og omkring Silkeborg Seneste revidering: 12.

Læs mere

Indhold. Kære træner. 7 anbefalinger til øvelserne s. 3 Introøvelser s. 4 Samarbejdsøvelser s. 12

Indhold. Kære træner. 7 anbefalinger til øvelserne s. 3 Introøvelser s. 4 Samarbejdsøvelser s. 12 ØVELSER Indhold 7 anbefalinger til øvelserne s. 3 Introøvelser s. 4 Samarbejdsøvelser s. 12 Kære træner Her får du 30 øvelser, som træner trivslen. Øvelserne er udarbejdet til børn på 6-12 år og er inddelt

Læs mere

Uge Dag Dato Materialer Tema Opvarmning Træner Station 1 Træner Station 2 Træner Station 3 Træner

Uge Dag Dato Materialer Tema Opvarmning Træner Station 1 Træner Station 2 Træner Station 3 Træner Træningsplan Trænere Ung trænere Forældre hjælp Efterår 2015 (10 uger) Smedsgaard Rasmus Levin Pedersen Jørgen Hansen Borbjergaard U9 Drenge - Mejrup GU Sørensen Mathias Høy Troelsen Claus Gedved Flemming

Læs mere

Ajax 1. Deltagere: Alle. Banen: 20 X 40. Materialer: 4 kegler og en bold til hver

Ajax 1. Deltagere: Alle. Banen: 20 X 40. Materialer: 4 kegler og en bold til hver Ajax 1 Banen: 20 X 40 Øvelsen opstilles som pasnings Y, dog behøver der kun at være en kegle helt ude. Der spilles frem til midten, som ligger bolden af for første spiller, der nu spiller den helt ud.

Læs mere

Koordination & teknik. for talentfulde fodboldpiger. i Sønderjylland

Koordination & teknik. for talentfulde fodboldpiger. i Sønderjylland Koordination & teknik for talentfulde fodboldpiger i Sønderjylland Verdensklasse Ekspert Talent 1 Teknikmærket er udarbejdet som et supplement til DBU s teknikmærke og som hjælp og inspiration til den

Læs mere

Talentfulde fodboldpiger

Talentfulde fodboldpiger Talentfulde fodboldpiger Årgang 2001 >>Sin egen bedste stjernespiller

Læs mere

2) I træningen af finteteknikken sættes der fokus på at angrebsspilleren:

2) I træningen af finteteknikken sættes der fokus på at angrebsspilleren: 4.2. Finter Ideen med fintespillet er, at angrebsspilleren kan finte sig på kant af sin direkte forsvarsspiller ved anvendelse af mindst mulig plads og dermed få skabt en overtalssituation. Angrebsspillet

Læs mere

Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning

Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning Bane 1 Flow / kommunikation træning Bane 2 Stige Hurtige fødder Bane 3 Bevægelighedstræning Bane 4 Touch Tid Anbefales til: Teknisk

Læs mere

Legekatalog. Bælter. Redskaber: 4 bælter og 2 X 3 ens genstande (3 gule og 3 orange bælter). Hvert bælte er bundet sammen til en bold.

Legekatalog. Bælter. Redskaber: 4 bælter og 2 X 3 ens genstande (3 gule og 3 orange bælter). Hvert bælte er bundet sammen til en bold. Kryds og bolle Redskaber: 4 bælter og 2 X 3 ens genstande (3 gule og 3 orange bælter). Hvert bælte er bundet sammen til en bold. Deltagere: 8+ Tid: 10+ Aldersgruppe: 12+ De 4 bælter lægges ud som en spilleplade

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Løbe med bold (drible) 2. Retningsskift med bold 3. Rulle med bolden under fodsålen 4. Korte rytmer med bold 5. Trække bold baglæns med fodsål 6. Husmands-rytme/Husmands-finte

Læs mere

Træningsmanual. Pasningsøvelser: Kim-A pasningsøvelse. Øvelsebeskrivelse:

Træningsmanual. Pasningsøvelser: Kim-A pasningsøvelse. Øvelsebeskrivelse: Træningsmanual Pasningsøvelser: Kim-A pasningsøvelse Se billedet Nr. 2 sætter i gang, spiller nr. 3 på fjerneste fod, som vender og spiller op på nr. 4 der lægger den af, imens kommer nr. 5 ned i banen

Læs mere

Afleveringer. Variation

Afleveringer. Variation Afleveringer Der opstilles en række kegler i to forskellige farver. Der stilles en spiller ved hver kegle, resten stiller sig ved start keglen. Første spiller skal nu spille bolden frem til første spiller

Læs mere

Fjordager IF Fodbold TalentHolmFonden Tekniktræning. Teknik mærker U10-U12. De 10 øvelser til opnåelse af teknikmærke (Bronze, Sølv og Guld)

Fjordager IF Fodbold TalentHolmFonden Tekniktræning. Teknik mærker U10-U12. De 10 øvelser til opnåelse af teknikmærke (Bronze, Sølv og Guld) Fjordager IF Fodbold TalentHolmFonden Tekniktræning Teknik mærker U10-U12 De 10 øvelser til opnåelse af teknikmærke (Bronze, Sølv og Guld) FIF 29-03-2015 Indhold Første berøring langs jorden... 2 Agility

Læs mere

Rungsted Hørsholm floorball klub. Træning U9/U11

Rungsted Hørsholm floorball klub. Træning U9/U11 Rungsted Hørsholm floorball klub 1 Træning U9/U11 1 Indhold 1 Struktur... 4 1.1 Storytelling... 4 1.2 Opvarmning... 4 1.3 Stationsbaserede øvelser... 4 1.4 Kamp... 4 1.5 Afslutning... 4 2 Værd at vide...

Læs mere

Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser 2014 Begynderklassen

Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser 2014 Begynderklassen 1. Start Rally Lydighed Begynderklassen I begynderklassen er hunden i snor og skal føres i løs line. På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder pladspositionen.

Læs mere

Beskrivelse: Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje.

Beskrivelse: Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje. 1:1 I FIRKANT 1 bold pr. 2 spillere 4 kegler/toppe Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje. Der skiftes ende og rollerne er nu

Læs mere

SOFT-RUGBY er en tilpasset form for rugby, som kan spilles og nydes af alle. I dette hæfte vil vi gennemgå reglerne for spillet, samt komme med

SOFT-RUGBY er en tilpasset form for rugby, som kan spilles og nydes af alle. I dette hæfte vil vi gennemgå reglerne for spillet, samt komme med 1 2 SOFT-RUGBY er en tilpasset form for rugby, som kan spilles og nydes af alle. I dette hæfte vil vi gennemgå reglerne for spillet, samt komme med forslag til træningsøvelser og planlægning af lektioner

Læs mere

Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning

Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning Bane 1 Flow / kommunikation træning Bane 2 Stige Hurtige fødder Bane 3 Bevægelighedstræning Bane 4 Touch Tid Anbefales til: Teknisk

Læs mere

Brug bolden - fra 6 til 66

Brug bolden - fra 6 til 66 Brug bolden - fra 6 til 66 1 Brug Bolden -Fra 6 til 66 er udgivet af DGI i forbindelse med Boldens Arena ved Landsstævne 2009. Idé: Bente O. Larsen, Per Baltzer, Kaj Mathiesen, Henning Olsen og Thomas

Læs mere

52 Af Marianne Korsgaard, holdinstruktør og personlig træner Foto: wichmann+bendtsen Tøj venligst udlånt af Kari Traa

52 Af Marianne Korsgaard, holdinstruktør og personlig træner Foto: wichmann+bendtsen Tøj venligst udlånt af Kari Traa 6 øvelser, du kan lave i i regn og slud Selvfølgelig kan du træne udenfor hele året. I FORM har skruet et CrossFit-program sammen til dig, der elsker at bruge din krop i højt tempo og frisk luft. Du får

Læs mere

Forsvarstræning med 5 stationer

Forsvarstræning med 5 stationer Forsvarstræning med 5 stationer Intervaltræning arbejde 30 sek / hvile 30 sek. Sammen 2 og 2. God i forbindelse med opvarmning. Ved alle øvelser arbejdes der med mindst én fod i gulvet ( slæbende ), lidt

Læs mere

Silkeborg IF spillestil (5-mands)

Silkeborg IF spillestil (5-mands) Silkeborg IF spillestil (5-mands) Udarbejdet af Jacob Tind T + -træner Silkeborg IF Med det formål, at synliggøre vores spillestil og inspirere klubtrænerne i og omkring Silkeborg Seneste revidering: 21.

Læs mere

OL alternative konkurrencer

OL alternative konkurrencer OL alternative konkurrencer OL kan bruges som en sjov og alternativ aktivitet for deltagere i alle aldre, dog vil disciplinerne passe bedst fra U-10 spillere og opad. Disciplinerne kan plukkes og bruges

Læs mere

5. Håndbold kan sagtens spilles i skolen

5. Håndbold kan sagtens spilles i skolen 5. Håndbold kan sagtens spilles i skolen Katrine Thoe Nielsen Breddekonsulent i DHF Søren Simonsen Udviklingschef i DHF Rigtig mange børn og voksne kender til håndbold. Vi ser det i fjernsynet og rigtig

Læs mere

DIN ROLLE PÅ FODBOLDSKOLEN GODE RÅD TIL TRÆNEREN

DIN ROLLE PÅ FODBOLDSKOLEN GODE RÅD TIL TRÆNEREN DIN ROLLE PÅ FODBOLDSKOLEN GODE RÅD TIL TRÆNEREN 6MODUL 1 INTRO Din vigtigste opgave som træner er at inspirere, udvikle og underholde hver enkelt spiller alle fem dage, så de får lyst til at deltage på

Læs mere

Inspirationsaften i VIK for nye trænere og andre interesserede

Inspirationsaften i VIK for nye trænere og andre interesserede Fodboldtræning VIK Inspirationsaften i VIK for nye trænere og andre interesserede Program: En snak i klubhuset Opbygning af en træningssession Øvelser Lære/vise/forklare øvelser (vis-forklar-vis) Skab

Læs mere

DGI Fører og hund samarbejde

DGI Fører og hund samarbejde DGI Fører og hund samarbejde konkurrenceprogram FH 1 August 2003 Bedømmelseskriterier: Bedømmelserne af prøverne vægter samarbejdet og kontakten mellem hund (herefter H) og fører (herefter F) højt, samt

Læs mere

Der laves 3 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min. Bane 2 Vending - retvendt. Stige

Der laves 3 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min. Bane 2 Vending - retvendt. Stige Opvarmning (15 min) Der laves 3 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min Bane 1 Touch Bane 2 Vending - retvendt Bane 3 Spiller A Spiller C Spiller D Spiller A

Læs mere

Børnefodbold U10.3 OB Træningspas Mandage (4) Tema: Afleveringer / sparketeknik

Børnefodbold U10.3 OB Træningspas Mandage (4) Tema: Afleveringer / sparketeknik 1700 1715 Indmøde og kamp 1715 1740 Station 1 Afleveringer Der opstilles en startkegle og 5 kegler på række, med ca. 5-7 meters imellem. Der stilles nu en spiller ved hver kegle. Første spiller, spiller

Læs mere

Angrebsspil og contra U-12

Angrebsspil og contra U-12 Angrebsspil og contra 11 DHF s budskaber om børnetræning Børns motoriske og fysiske udvikling skal stimuleres gennem alsidig træning og leg - undgå for tidlig specialisering. Børn er forskellige, men alle

Læs mere

HÅNDBOG FOR TRÆNING AF BØRN I U6. Begyndelsen på et liv med fodbold

HÅNDBOG FOR TRÆNING AF BØRN I U6. Begyndelsen på et liv med fodbold HÅNDBOG FOR TRÆNING AF BØRN I U6 Begyndelsen på et liv med fodbold Træningen skal tilpasses så alle kan være med og føler at træningen bygger på principperne om jævnbyrdighed og ligeværd SLAGELSE B&I Slagelse

Læs mere

Teknisk træning. Inspiration til træningsøvelser i din fodboldklub

Teknisk træning. Inspiration til træningsøvelser i din fodboldklub Teknisk træning Inspiration til træningsøvelser i din fodboldklub Boldmestring Europa udvikler færre fodboldtalenter end fx Sydamerika. Efter flere eksperters mening skyldes det blandt andet, at træningen

Læs mere

KORT GØRE/RØRE. Vejledning. Visuel (se) Auditiv (høre) Kinæstetisk (gøre) Taktil (røre)

KORT GØRE/RØRE. Vejledning. Visuel (se) Auditiv (høre) Kinæstetisk (gøre) Taktil (røre) GØRE/RØRE KORT Vejledning Denne vejledning beskriver øvelser til Gøre/røre kort. Øvelserne er udarbejdet til både de kinæstetisk, taktilt, auditivt og visuelt orienterede elever. Men brugeren opfordres

Læs mere

DEN GRØNNE TRÅD. Den motoriske guldalder starter og mottoet er: Lære at træne træne for at lære.

DEN GRØNNE TRÅD. Den motoriske guldalder starter og mottoet er: Lære at træne træne for at lære. DEN GRØNNE TRÅD 1 BØRNEFODBOLD U9-10 Den motoriske guldalder starter og mottoet er: Lære at træne træne for at lære. At lære nyt bliver motiverende for spillerne og den fysiske opbygning af kroppen begynder,

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Træningsplan uge Hårlev BK

Træningsplan uge Hårlev BK Træningsplan uge 33 2018 Hårlev BK Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Træningsplan Mandag den 13. August... 3 Træningsplan Onsdag den 15. August... 6 Træningsplan Mandag den 13. August Øvelser:

Læs mere

DGI Fører og hund samarbejde

DGI Fører og hund samarbejde DGI Fører og hund samarbejde konkurrenceprogram FH 3 August 2003 Bedømmelseskriterier for FH 3: Bedømmelserne af prøverne vægter samarbejdet og kontakten mellem hund (herefter H) og fører (herefter F)

Læs mere

flyt fødderne og løb let!

flyt fødderne og løb let! Dansk Håndbold Forbund s Håndboldskoler for børn og unge 2002 flyt fødderne og løb let! - koordinations- og bevægelsestræning - DET TEKNISKE SATSNINGSOMRÅDE 2002: Koordinations- og bevægelsestræning Som

Læs mere

Mandag- C-miljøet. 1 teknisk, 1 taktisk, 1 teknisk og 1 Spil

Mandag- C-miljøet. 1 teknisk, 1 taktisk, 1 teknisk og 1 Spil De overordnede temaer for efteråret for BAS er: - Touch, - Præcise afleveringer. - Vendinger - 1v2 defensivt - Possession. - 2 Handlinger - Fysisk ABC 1 teknisk, 1 taktisk, 1 teknisk og 1 Spil Mandag-

Læs mere

Parbold. Fanger (1) Fanger (2) Bemærkninger:

Parbold. Fanger (1) Fanger (2) Bemærkninger: Parbold 2 og 2 om 1 bold - 1 fanger i midten - Fangeren skal fange bolden fra et af holdene - når denne har gjort det bytter han/hun med en af dem som bolden er fanget fra. Parrene har helle udenfor stregerne,

Læs mere

Øvelser i Begynderklassen.

Øvelser i Begynderklassen. Øvelser i Begynderklassen. 1 Her starter banen! Tidtagningen begynder, når dommeren kommanderer "Fremad". 2 Banen er slut - Tidtagningen stoppes 3* Højre sving. 90 skarp drejning til højre. Som ved normal

Læs mere

Lynpetanque. DGI Petanque.

Lynpetanque. DGI Petanque. Lynpetanque DGI Petanque www.dgi.dk/petanque 1-2 træning Indledning Spillet hedder 1 2 træning, fordi man kan score 1 point ved indlæg og 2 point ved skud. Spillet er velegnet som træning i indlæg

Læs mere

TRÆNING 1. Opvarmning (1 øvelse) Opdeling i 3 grupper. Start øvelse 1-2 og 3 (1 station) Vandpause og skift af øvelse

TRÆNING 1. Opvarmning (1 øvelse) Opdeling i 3 grupper. Start øvelse 1-2 og 3 (1 station) Vandpause og skift af øvelse TRÆNING 1 kl. 17:00 Kl. 17:05 Samling Opvarmning (1 øvelse) Tagfat (1 eller 2 fangere) - når man bliver fanget er det udenfor firkanten til træneren evt. variation med kædetagfat Kl. 17:15 Kl. 17:20 Opdeling

Læs mere

Opvarmning B/C (20 min)

Opvarmning B/C (20 min) opvarmning Opvarmning B/C (20 min) Der laves 4-5 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 4-5 min Bane 1 Kanal træning - berøring 2 + aflevering Bane 2 Flow træning Bane

Læs mere

Træningsøvelser Hammel GF Øvede spillere fra U10 Senior.

Træningsøvelser Hammel GF Øvede spillere fra U10 Senior. Hammel d. 18. februar 2012 Træningsøvelser Hammel GF Øvede spillere fra U10 Senior. Her er forslag til et træningsprogram for de øvede spillere fra 10 års alderen og op i senior rækkerne. Jeg har lavet

Læs mere

Dansk Håndbold Forbunds Håndboldskoler for børn og unge 2006. Forsvarstræning. Offensivt forsvars - øvelser for børn og unge

Dansk Håndbold Forbunds Håndboldskoler for børn og unge 2006. Forsvarstræning. Offensivt forsvars - øvelser for børn og unge Dansk Håndbold Forbunds Håndboldskoler for børn og unge 2006 Forsvarstræning Offensivt forsvars - øvelser for børn og unge Bliv inspireret af Mik Hagenbo! 2006 Teori vedr. offensivt orienteret forsvarsspil

Læs mere

Forslag til træningsøvelser for U13 14

Forslag til træningsøvelser for U13 14 Forslag til træningsøvelser for U13 14 Inderside. Spillerantal: Alle 2 bolde pr. 3 spiller Banestørrelse: 20 x 20 meter Scoring: Ingen Rød spiller skal stoppe bolden med fodsålen inden den spilles tilbage

Læs mere

Rally Lydighed Øvelsesvejledning

Rally Lydighed Øvelsesvejledning Det primære i øvelserne er markeret med fed og kursiv. Begynderklassen 1 Her starter banen! Hunden behøver ikke at sidde inden start, men skal være i pladspositionen. Tidtagningen starter på dommerens

Læs mere

Vi passer på hinanden

Vi passer på hinanden Vi passer på hinanden Sammen kan vi lege os til forståelse, sjov og fællesskab. For voksne og børn, de vilde og de stille. Aktiviteter for både born og forældre Forældreaften Side 6-7 Vind en sjov fest

Læs mere

Katalogets formål er, at fungere som et værktøj i arbejdet med at optimere og udvikle rum og rumoplevelser. Mie Dinesen

Katalogets formål er, at fungere som et værktøj i arbejdet med at optimere og udvikle rum og rumoplevelser. Mie Dinesen BEVÆGELSE I RUM BEVÆGELSE I RUM er et opslagskatalog, der er tænkt som et redskab til at få en bredere viden omkring bevægelse i rum. Bevægelsen i og igennem et rum er det, der definerer og beskriver

Læs mere

Teknikmærker. FC Skanderborgs teknikmærke. Indholdsfortegnelse. FC Skanderborg. Spillernavn: Baggrund side 2. Teknikmærkerne og afvikling side 3

Teknikmærker. FC Skanderborgs teknikmærke. Indholdsfortegnelse. FC Skanderborg. Spillernavn: Baggrund side 2. Teknikmærkerne og afvikling side 3 FC Skanderborg Teknikmærker FC Skanderborgs teknikmærke Spillernavn: Indholdsfortegnelse Baggrund side 2 Teknikmærkerne og afvikling side 3 Øvelse 1: Jonglering side 4 Øvelse 2: Løb/dribling med bolden

Læs mere

Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min. Bane 2 Vending - retvendt

Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min. Bane 2 Vending - retvendt Opvarmning (15 min) Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min Bane 1 Touch Bane 2 Vending - retvendt Bane 3 Spiller A Spiller C Spiller A Spiller B

Læs mere

Indsættelse af nyt hofteled

Indsættelse af nyt hofteled Information og øvelsesprogram Indsættelse af nyt hofteled med restriktioner Fysioterapien Indholdsfortegnelse Restriktioner side 2 Andet side 4 Bilkørsel side 5 Øvelsesprogram side 6 Liggende øvelser side

Læs mere

Fodboldforløb. Til teoridelen kan man tage udgangspunkt i:

Fodboldforløb. Til teoridelen kan man tage udgangspunkt i: Beskrivelse: Dette er et fodboldforløb som er lavet til et idrætshold på b-niveau, men kan også bruges til c-niveau. Mange af spiløvelserne tager udgangspunkt i spillet 5 mod 5, da det kan være en fordel

Læs mere

SPILLEREGLER FOR CARAMBOLE

SPILLEREGLER FOR CARAMBOLE CARAMBOLE SPILLEREGLER FOR CARAMBOLE 3-BANDE CARAMBOLE - 1-BANDE CARAMBOLE FRI CARAMBOLE - CADRE SPILLEREGLER FOR CARAMBOLEDISCIPLINERNE. FÆLLES REGLER FOR ALLE SPILLEFORMERNE. 1. BILLARDER OG BALLER.

Læs mere

Behandling og træning, når knæskallen er gået af led

Behandling og træning, når knæskallen er gået af led Behandling og træning, når knæskallen er gået af led Din knæskal er gået af led. Når knæskallen går af led, hopper den oftest ud på ydersiden af knæet. Ledkapslen, som knæskallen ligger i, revner, og knæet

Læs mere

Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud

Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud Du er blevet opereret for hoftebrud. Det er afgørende for resultatet af operationen, at du hurtigt kommer i gang med genoptræningen, så du får en

Læs mere

Opvarmning (15 min) Teknisk træning med fokus på berøringer Boldkoordination Opvarmning + 2 handlinger min

Opvarmning (15 min) Teknisk træning med fokus på berøringer Boldkoordination Opvarmning + 2 handlinger min Opvarmning (15 min) Bane 1 Flow / kommunikation træning Bane 2 Stige Hurtige fødder Bane 3 Afslutning Drible gennem banen og Efterfølgende foretages en acceleration gennem en af portene. Spillerne dribler

Læs mere

Introduktion til forældre og andre voksne, der gerne vil være en del af vores verden

Introduktion til forældre og andre voksne, der gerne vil være en del af vores verden Kære voksne til børn i Sundbrinkens Børnehus Sundbrinkens børn og vores børns måde at være i verden på, er en del af en helhed. Derfor er vi rigtig glade for at kunne dele vores verden med jer, når I har

Læs mere

opvarmnings øvelse for 10 spillere, 3:7

opvarmnings øvelse for 10 spillere, 3:7 opvarmnings øvelse for 10 spillere, 3:7 Pasnings- og positionsøvelse Holdet i overtal er altid i boldbesiddelse. Spillerne skal hele tiden sørge for at holdebolden på egne fødder, Den spiller, der evt.

Læs mere

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål.

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Lege spil Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Spil Futsal De forskellige grupper skal spille Futsal kampe mod hinanden. Såfremt grupperne er store

Læs mere

Halvliggende vristspark

Halvliggende vristspark Halvliggende vristspark Anvendes til afleveringer over lange distancer, sideskift, indlæg fra siden, målspark, hjørnespark og skud på mål. Tilløb Tilløbet skal være vinklet i forhold til sparkeretningen

Læs mere

F(ælles)-camps Manual

F(ælles)-camps Manual F(ælles)-camps Manual Forberedelse til stationstræning: (stationskoordinatoren tager stilling til) Stationsindhold (hvilke tema vil vi træne efter på den enkelte station). Gruppekonstituering: antal spillere

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået et kunstigt

Sådan træner du, når du har fået et kunstigt Sådan træner du, når du har fået et kunstigt hofteled En afgørende forudsætning for et godt resultat efter operationen er den efterfølgende indsats med træningen. Træning er ikke kun, når du træner med

Læs mere

Teknikmærke 2000/2001/2002. Målet med teknikmærket er at øge spillerens motivation mod en målrettet selvtræning.

Teknikmærke 2000/2001/2002. Målet med teknikmærket er at øge spillerens motivation mod en målrettet selvtræning. Teknikmærke 2000/2001/2002 Målet med teknikmærket er at øge spillerens motivation mod en målrettet selvtræning. Der kan opnås et af følgende teknikmærker: Spilleren opnår en samlet score > 9 point = Bronzemærke

Læs mere

Udarbejdet af Lasse Kirchhecker og Bent Oelenshlæger Poulsen TRÆNINGSØVELSER. 1. Udgave. Revideret januar 2017 Tarm Idrætsforening af 1897

Udarbejdet af Lasse Kirchhecker og Bent Oelenshlæger Poulsen TRÆNINGSØVELSER. 1. Udgave. Revideret januar 2017 Tarm Idrætsforening af 1897 Udarbejdet af Lasse Kirchhecker og Bent Oelenshlæger Poulsen TRÆNINGSØVELSER 1. Udgave Revideret januar 2017 Tarm Idrætsforening af 1897 1 Forord Træningsøvelser er et hæfte, hvor der er samlet en masser

Læs mere

Spillere U15 - U17 år

Spillere U15 - U17 år TRÆNINGSMANUAL Spillere U15 - U17 år Årsplan Speed 1 Årsplan Årsplan 15-17 år 1 år = 42 uger 1 uge = 3 tekniske sessioner 1 session = 2 timer Kamp = 1 pr. uge Fokus Færdigheder gennem konkurrence Mål Bedre

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Løbe med bold (drible) 2. Retningsskift med bold 3. Rulle med bolden under fodsålen. 4. Korte rytmer med bold 5. Trække bold baglæns med fodsål 6. Sparke til bolden - vristspark 7. Sparke til bolden

Læs mere

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Taktisk træning. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Taktisk træning. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab Organisationscirklen Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab til dig. DGI Idræt & Fællesskab Træningsøvelser Med spilhjulet har du et godt redskab til både at planlægge

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

PIGERAKET TRÆNINGSPAS

PIGERAKET TRÆNINGSPAS FODBOLDØVELSER PIGERAKET TRÆNINGSPAS EN DEL AF NOGET STØRRE 2 KÆRE TRÆNER Din klub har valgt at afholde Pigeraketten og derfor også valgt at sætte fokus på det fodboldtilbud, som netop jeres klub tilbyder

Læs mere

F(ælles)-camps Manual

F(ælles)-camps Manual F(ælles)-camps Manual Forberedelse til stationstræning: (stationskoordinatoren tager stilling til) Stationsindhold (hvilke tema vil vi træne efter på den enkelte station). Gruppekonstituering: antal spillere

Læs mere

Dansk Håndbold Forbund Talenttræning Herrer sommerlejr 2007. Dokumentation

Dansk Håndbold Forbund Talenttræning Herrer sommerlejr 2007. Dokumentation Dansk Håndbold Forbund Talenttræning Herrer sommerlejr 2007 Dokumentation Indhold Hold Bolderobring Hold Defensivt Forsvar Hold Finte mand-mand Hold Krydsspil Hold Krydsspil 2 Hold Mand-mand Hold Offensivt

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Hørning IF FODBOLD Den røde tråd

Hørning IF FODBOLD Den røde tråd Hørning IF FODBOLD Den røde tråd Træning øvelser 1 Opvarmningsøvelser. 1. Pasningsøvelser 2. 3. 4. 5. 6. 2 Opvarmningsøvelser. Pasningsøvelse Øvelsen kan bruges i forbindelse med opvarmningen. Spillerne

Læs mere

Opvarmning A (15 min)

Opvarmning A (15 min) Miljø B/C opvarmning Opvarmning A (15 min) Der laves 3 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min Bane 1 Kanal træning - berøring 2 + aflevering Bevægelighedstræning

Læs mere

RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter

RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter Til fødselsdagsselskabet, beach party, picnic, familiedagen eller på legepladsen til enhver tid. Fra 6 til 90 år. Indeholder

Læs mere

- ved træningen skal træneren lægge vægt på tre ting: Glæde, Tryghed og Bevægelse.

- ved træningen skal træneren lægge vægt på tre ting: Glæde, Tryghed og Bevægelse. Trænings ABC U6 og U7 Glæde: Tryghed: - ved træningen skal træneren lægge vægt på tre ting: Glæde, Tryghed og Bevægelse. - børnenes umiddelbare glæde ved spillet, de er meget motiverede, en glæde, som

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Individuelle kompetencer Læringsmål

Individuelle kompetencer Læringsmål Individuelle kompetencer Læringsmål Jeg har bolden 1. Løbe med bold (speed- og løbe) 2. Retningsskift (Cruyff,Deco, Ronaldo, tåspids, indersidecut, fodsål, twist) 3. Rulle med bolden under fodsålen 4.

Læs mere

Fingerslagskast og baggerslagskast

Fingerslagskast og baggerslagskast Fingerslagskast og baggerslagskast Fingerslagskast og baggerslagskast er begge forøvelser til det færdige finger- og baggerslag. Her under følger en række øvelser, hvor fokus er lagt på netop disse to

Læs mere