1. Åbning af mødet (værtslandet) Velkomst ved værtslandet, Magnus bød velkommen til Finland, og delagtig gjorde medlemmerne i praktiske oplysninger.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. Åbning af mødet (værtslandet) Velkomst ved værtslandet, Magnus bød velkommen til Finland, og delagtig gjorde medlemmerne i praktiske oplysninger."

Transkript

1 AGENDA FOR AG 29 FEBRUAR 1 MARTS I HELSINGFORS Gottskalk Fridgeirsson (IS) Søren Skovbjerg Nielsen (DK) Magnus Nystrøm og Kati Tahvonen (FI) Erling Jahre Mustaparta og Hilde Dolva (NO) Alexander von Buxhoveden, Bruno Axelsson, Yngve De Bourg og Margaretha Ericsson (SE) Jesper Vincent Hansen(Sek) 1. Åbning af mødet (værtslandet) Velkomst ved værtslandet, Magnus bød velkommen til Finland, og delagtig gjorde medlemmerne i praktiske oplysninger. 2. Valg af ordfører og information om mødesarrangementet Gottskalk blev valgt som formand (FM). FM forslog at der blev gennemført en præsentations runde, da der var mange ny deltagere på mødet. 3. Godkendelse af forslag til dagsorden FM forslog procedure for at lægge dokumenter til hjemmeside, samt sekretæren forslog deadlines. FM efterspurgte andre forslag. Agendaen for mødet blev godkendt. 4. Gennemgang af referatet fra AG og Plenum i Karlskrona Referatet fra AG mødet blev gennemgået. Alexander forslog at næste AG og Plenum mødet på Island blev flyttet, på grund af møde i EMSA. Referatet blev godkendt. 5. Arbeidsgruppens opgaver efter plenum 5.1 Rapporter fra opgaveliste og ev. ad hoc grupper Fremtiden kommunikationsmiddel Der arbejdes stadig på at undersøges om NØDNET og RAKEL kan arbejde sammen, samt SINE systemet Status angående kemiske og biologiske bekæmpningsmidler NO udarbejder en metodehåndbog for strandrensing, det forventes at den er færdig til foråret Olie i is vil ikke blive berørt i Manualen. Der er et særligt system for godkendelse af kemikalier for strandrensning Præventive og korrektive tiltag mod ulovlige udslip Der mangler input fra øvrige nationer. DK informerede om hvordan DK i fremtiden behandler og opbevarer olieprøver. NO sender et hæfte til sekretæren, om olieprøvetagning, SE vil informere om emnet til Plenum Manual Sekretæren sender kap. 4. ud til respektive lande, som vender tilbage med et opdateret kapitel, endvidere sendes kap. 2 og 3 ud til alle deltagere, når disse kapitler kommer retur fra Alexander.

2 5.1.5 Hjemmesiden FM informerede om den ny hjemmeside. Hjemmesiden vil blive placeret på Island Miljøstyrelses hjemmeside. Sekretæren skal være i stand til at lave generelle kommentarer, nyheder til hjemmesiden. Hjemmesiden er planlagt til at åbne til oktober. Er der spørgsmål angående hjemmesiden kan de rettes til Kristinn Mar Arsaelsson via kma@ust.is. Sekretæren retter henvendelse til Kristinn angående et password beskyttet område.sekretæren samler alle kommentarer til hjemmesiden, fra AG, og sender disse samlet. Termin for kommentarer er d. 21/3. Alexander mener ikke at det er så vigtigt med nyheder, Magnus giver Alexander ret. Link til hjemmesiden: Manualen fælles flyvninger I Skagerrak og Kattegats området overvejes det at der planlægges en flyvning pr. uge, pr. land, samt at der ofte bestilles satellit billeder via EMSA som er koordineret med flyvningerne. Der skal være et fly på standby, som kan sendes af sted såfremt satellit billederne viser et udslag. NO forslår en planlægningsperiode på 6 uger for satellit billederne. Nationerne ser på sagen og vender tilbage med bemærkninger. Termin til Yngve DeBourg sidst i maj Skibsvrag med olie og farlig last Murmansk: Der har været problemer med at tætne tørdokken. Tømnings operationer er i gang følgende vrag: Bittern, Boarddale, Erich Giese og Neuenfels. Der er 18 vrag i NO, som indeholder mellem 100 og 300 tons olie. Kystverket viste en film, omhandlende deres vragtømnings operationer. DK informerer: Det er endnu ikke afklaret om Fu Shan Hai skal tømmes. SE informere om at de har 5 vrag som skal tømmes. IS informerer om Alexander Hamilton og El Grillo, intet nyt at rapportere om disse vrag. FI har ikke saneret nogen vrag i Erfaringer fra håndtering af skibs ulykker Der har for 3 uger siden, været besøg i DK fra SE havarikommission angående Golden Trader sagen. DK fremlage og udleverede alt materiale. SE vil præsentere noget nyt materiale til næste AG møde. NO viste en præsentation om Costa Concordia. Der var norsk deltagelse i EU response team, som blev sendt til Italien for at bistå dem Olie i is Der ikke noget nyt at refererer om olie i is. Dog er der et stort projekt som startes op om emnet af olieselskaberne Strategi for Københavneraftalen Alexander fremhæver at det er vigtigt at KBH aftalen har en strategi, dog er den beskrevet i artikel 1 i aftalen. Dog efterspørger Alexander en om strategien skal tydeliggøres. Yngve fremfører at KBH aftalen bør gøres mere synlig for befolkningerne i aftale landene. NMR bør inddrages mere i KBH aftalen. AG er kommet frem til at diskussionen om strategi, bliver henlagt for at kunne bruge mere tid til andre opgaver. Alexander vil fremlægge mere til Plenum om hvorfor AG mener at der ikke skal arbejdes videre med en strategi. Materialet som er udviklet gemmes dog og AG kan vende tilbage til dette med jævne mellemrum.

3 5.2. Beredskab for at bekæmpe olie i vandsøjlen SE vil fremlægge nyt om emnet til Plenum Bekæmpelse af kemikalie ulykker DK informerer om forberedelserne til Tabletop øvelse i november i uge 48. DK indkalder involverede nationer til møde, inden sommerferien, i Frederikshavns. Der vil blive udsendt forslag til datoer for dette planlægningsmøde snarest Beredskabsanalyse for Skagerrak og Kattegat området (ad hoc) DK informerer om BE-AWARE projektet. Desuden orienterer DK om at BRISK projektet, både risiko- og behovsanalyse, er færdig Fly (ad hoc) Der har været diskussion om hvordan det skal tackles med hensyn til diplomatisk clearing, og om hvordan det klares i HELCOM og BONN. DK skal opdatere deres fly del til Yngve, bl. a. med C/S og helikopter. Deadline 12/3. Deadline for kap. 3.5 sidst i maj 2012 til Yngve De Bourg. 6. Aktuel information fra parterne 6.1 Danmark DK informerer om en national havmiljø opgave analyse. Der er ikke vedtaget noget men der overvejes flere modeller herunder at fly overvågningen samt bekæmpelsesdelen af forurening til søs kan udliciteres til civile. Myndighedsudøvelsen kan ikke udliciteres. 6.2 Færøerne 6.3 Finland Frivillige organisationer bruges i. f. m. vildtredning, såsom oiled wildlife organisation, disse foreninger kan ansøge en finsk olieskade fund om at få dækket deres udgifter. FI planlægger på en stor miljø øvelse i ministeriet 1. Juni FI er også ved at arrangere BALEX DELTA 2012, til august. Øvelsen er planlagt til at vare i fire dage. FI vil til Plenum 2012 vise deres datasystem Boris II. 6.4 Norge NO informerer om at der er udvalgt 39 fiskefartøjer og andre egnede fartøjer som kan bruges i den kystnære olieudslips beredskab. Olieselskaberne bruger også sådanne fartøjer i olieudslips beredskabet. Tour de beredskab Beredskabscentret arrangerer møder for IUA (Interkommunalt utvalg mot akutt forurensning)/kommunene vedrørende beredskabsanalysen som blev afsluttet i juni De informerer om hvad Kystverket kan bidrage med og indhenter information i forhold IUA s behov for af materiel og resurser. Kystverkets organisation er blevet ændret, der er kommet en beredskabsafdeling og et beredskabscenter. Delingen er gennemført grundet krav fra Fiskeri og Kystdepartementet vedrørende klagebehandling, at det skal være to adskilte behandlinger. Beredskabsafdelingen vil varetager direktoratsrollen og står for virksomhedsrollen. Beredskabscentrets hovedopgaver vil være operativt, øvelser og stå for anskaffelser av olie forureningsbekæmpelses udstyr. Helseprojektet: Der ses på den virkning dem der bekæmper olie reelt er udsat for.

4 Kortlægning af hændelser i Norge, hvilke målinger kan der foretages, hvilke laboratorier kan der bruges, i første gang er fokus rette mod olie hændelser. Projektet skal være færdigt til i slutningen af NO efterspørger om andre nationer har erfaringer med sådan et projekt, Margaretha tilbyder sin assistance, da hun tidligere har deltaget i et sådant projekt. NO informerede om miljøundersøgelser efter Full City forliset i Undersøgelserne har kortlagt skadeomfanget på naturresurser. Undersøgelser er udført for at dokumentere skaden på søfugle, fisk, skaldyr, sedimenter, flora/fauna etc. En række rapporter er udarbejdet, de ligger på: I tillæg til dette arbejdes der med en konsolideret rapport som opsummer miljøundersøgelser som er udført efter de fire siste store hendelser (Rocknes, Server, Full City, Godafoss) med akut olieforurening i Norge. Der arbejdes med at udarbejde et modul at registre olieforurening på stranden elektronisk. Dvs. at det benyttes netværkskort for at registre olieforurening i felten og dette lægges lige ind i kortlægningen. NO præsenterede deres nye fly Beech King 350. NO styrker to RITS grupper, i Oslo og Bergen, vedrørende beredskab for kemikaliehændelser. Der vil indkøbes kemikalieudstyr, bl. a. kemikaliedragter og gasmålere, og gennemføres tilpassede kurser. Dette sker i henhold til at Norge skal ratificere OPRC konventionens HNS protokol. 6.5 Sverige SE fortæller om Tall olie og råtall olie. Baltic master II projektet blev afsluttet i januar. Endvidere er der gennemført Tabletop øvelser med Gotland. SE informerer om at kun 49 % af de svenske kommuner har en beredskabsplan, samt at 39 % af disse beredskabsplaner er mere ind 5 år gamle. Nuværende planer indeholder ikke strandrensningsplaner. MSB job er blandt andet at assistere med at opdaterer disse, et arbejde de straks vil gå i gang med. 6.6 Island Det nye skib Thor, er p. t. i Norge for at få skiftet motorer. Flyovervågningsdelen på Island er udlejet til FRONTEX. Der har været en nærhændelse på Island, derfor vil Island forsøge at få skibe til at sejle længere ud fra kysten, for at få en bedre responstid, bl. a. ved af trafikseparering. Nærhændelse drejede sig om et skib, der fik motorstop, og var tæt på at gå på grund. IS har en kontrakt med EMSA om satellit billeder, kontrakt blev gældende fra december IS modtager 3-4 billeder pr. uge fra EMSA. 7. Statistik. 7.1 Danmark DK statistik er ved at blive godkendt, når den er godkendt vil den være tilgængelig på SOK hjemmeside. DK nævner at der var to uheld sidste år, Godafoss og Golden Trader. 7.2 Finland FI nævner at statistik normalt gennemgås på Plenum mødet. Der var sammenlagt 58 olieudslip i Finland i Finske miljø fly opdagede 18 olieforureninger, 13 på finsk

5 område, 3 i svensk område og 2 på estisk område. Miljø helikoptere opdagede 8 olieudslip, alle på finsk område. Endvidere opdagede Estland 3 olieudslip og Tyskland 1 olieudslip på finsk område. Den gennemsnitlige størrelse af oliespild var på 30 liter olie. 7.3 Norge NO præsenterer hvor langt NO er kommet med statistik for norske olieudslip NO informerede at der har været 79 skibsbasede udslip, 83 offshore baserede udslip, 193 landbaseret udslip og 27 andre udslip. Antallet af disse udslip dækker bl. a. olie, boreslam og kemikalieudslip. Det samlede antal af udslip er 382, med en volumen på 1423,50 m 3. NO viste olieregnskab for Godafoss. 7.4 Sverige Statistik for SE er ikke klart endnu, Kustbevakningen sender det til sekretæren. SE nævner at statistik gennemgås på Plenum. MSB rapporterer at saneringsoperationen ved Kirkenes kostede 11 millioner Skr. På fly siden rapporterer SE, at SE kun har opdaget små olieudslip. 7.5 Island IS har ikke haft nogen store udslip, derimod har der været en del små udslip i havne. Der har været et positivt satellit billede. En fiskerbåd blev observeret ud for sydkysten, tæt på udslippet. Kaptajnen erkendte sig skyldig, da han kom ind til havnen. FI forslår at alle nationer rapporterer på samme måde, for at gøre statistik rapporteringen sammenlignelig. SE nævner at alle nationer bør bruge hele kalenderår, så at der f. eks. til Plenum 2012, rapporteres for statistik Status fra andre aftaler/organisationer 8.1 Bonn-Agreement (NO) Opfølgning af BONN action plan. BE-AWARE projektet er startet op i BONN, og bliver betalt af EU. Der vil være møde angående BE-AWARE i København sidste i marts. - DENGERNETH (DK) Der er ikke noget nyt at rapporterer fra DENGERNETH. Øvelse BONNEX 22 gennemføres i Helsinki Commission (Helcom) (SE) BRISK projektet er netop afsluttet. Til Plenum vil der komme uddybende bemærkninger til BRISK projektet. MSB nævner at der vil være møder angående shoreline response i HELCOM regi. - SWEDENGER (SE) 25/26 september vil SE være vært for øvelsen i SWEDENGER. - Balex øvelsen (FI) Finland vil arrangere Balex Delta øvelsen. DK informerer, om at DK stiller med en enhed. - Finland-Russland-Estland (FI) Intet at rapporterer. 8.3 European Union EU (SE) European Maritime Safety Agency (EMSA)(SE) Der arbejdes på guidelines i forbindelse med udslip, CSIS og SSN, hvordan POLWARN skal udsendes. Det er vigtigt at vores POLREP rutiner holdes, og at de stemmer overens med BONN og HELCOM rutiner.

6 8.4 Arktisk samarbejde, - Emergency, Prevention, Preparedness and Response (EPPR), (FI) Der foregår 2 processer, den ene er forbyggende olieudslip i arktisk område. Den anden proces er forhandlinger om en ny aftale om oliebekæmpningsberedskab og samarbejde mellem de 8 arktiske stater som Magnus vil orienterer om til Plenum. - Danmark -Canada (Dk/Grønland) For forsvarets vedkommende vil der blive oprettet en arktisk kommando i Nuuk. Der er desuden udpeget en arktisk ambassadør. 8.5 International maritime Organisation (IMO) (SE) International Convention on Oil Pollution Preparedness Response and Co-operation 1990 (OPRC) (SE) SE vil informerer om emnet til Plenum. MSB informere om at bunker konventionen i regi af Den Internationale Olieskade fond, er ved at blive ratificeret i SE. 8.6 Andre avtaler - Norge-Russland (NO), Der er gennemført en forureningsøvelse Barents, Rusland var lead på øvelsen sidste år. Den 6-7 juni vil der gennemføres en ny øvelse Barents, i nærheden af Kirkenes. Øvelsen gennemføres samtidigt som en workshop (5. juni) i regi af EPPR, som er et NO bidrag til projektet Development of Safety Systems in the Arctic. Workshoppen vil bl. a. have temaer som søredning, olieberedskab og forebyggelse af ulykker. Deltagere fra KBH aftalen er hjertligt velkommen, og kan rette henvendelse til Ole Kristian, på Ole.Bjerkemo@kystverket.no - Norge-Storbritannia (NORBRIT) (NO) Der er ikke noget at rapporterer. Norge har taget tiltag til en Tabletop øvelse i NORBRIT 2012.Øvelsen tager udgangspunkt i en lækage i en olieledning mellem UK og NO. Der er ingen faste møder i aftalen. 9. Offshore NO rapporterer at der er fundet mere olie i Barentshavet, hvorfor der er øget fokus på olie forureningsbekæmpelse i nord. 10. Operative øvelser/alarmeringsøvelser IS har gennemført alarmeringsøvelse med NO og FO. IS ønsker invitation som observatør til operative øvelser. 11. Øvelsesoversigten KBH øvelse i uge 37, DK/SE/NO. DK er vært for øvelsen. 12. Gennemgang af manualen (på AG ved behov) Termin i slutningen af maj for kommentarer til manualen. 13. Andet Procedurer angående oploading til hjemmesiden. Sekretæren laver et forslag til procedure til næste Plenum. Magnus forslår 3 versioner, 1. version til godkendelse, 2. version lægges på hjemmesiden som udkast, og 3. version erstatter 2. version, da den er godkendt af Plenum.

7 Det bør tilstræbes at der holdes minimum telefonmøde inden et grundstødt skib flyttes når dette skal ske på tværs af andre landes farvand. 14. Kommende møder Næste Plenum møde vil finde sted på Island, i uge 44. NO har et stort beredskabsseminar i uge 44, NO vil forsøge at sende en person til Plenum og giver tilsagn til Plenum i uge 44. AG mødet før Plenum vil være d. 30/10. Plenum mødet vil finde sted d. 31/10 og 1/11 til frokost og AG møde efter Plenum vil være efter frokost d. 1/ Afslutning Referatet blev kort gennemgået. FM takker for et godt møde, og takker værtsnationen for gode faciliteter og ønsker alle en god hjemrejse.

Referat fra PLENUM møde nr. XXXXII 31. oktober 1. november 2012 i Reykjavik

Referat fra PLENUM møde nr. XXXXII 31. oktober 1. november 2012 i Reykjavik Referat fra PLENUM møde nr. XXXXII 31. oktober 1. november 2012 i Reykjavik Bernt Stedt* 1, Alexander von Buxhoeveden, Margaretha Ericsson (SE) Tom Lundell*, Magnus Nystrøm, Kati Tahvonen (FI) Ingen repræsentant

Læs mere

3. Godkendelse af forslag til dagsorden Godkendt. Alle deltagere præsenterer sig kort, da der som sagt er mange nye med.

3. Godkendelse af forslag til dagsorden Godkendt. Alle deltagere præsenterer sig kort, da der som sagt er mange nye med. Tilstede: Bruno Axelsson, Alexander von Buxhoeveden og Margaretha Ericsson (SE), Magnus Nystrøm (FI) Gottskalk Fridgeirsson, Kristijan Geirrson og Audun Kristinsson, Snorri Greil(IS) Kim Møller Petersen

Læs mere

1. Åbning af mødet (værtslandet) Velkomst ved værtslandet og information om mødearrangementet.

1. Åbning af mødet (værtslandet) Velkomst ved værtslandet og information om mødearrangementet. Referat fra PLENUM møde nr. XXXXI 26 27. oktober i Karlskorna Dan Thorell, Bruno Axelsson, Alexander von Buxhoeveden, Therese Nilsson, og Margaretha Ericsson (SE) Tom Lundell og Magnus Nystrøm (FI) Ingen

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER. Taleseddel til FOU samrådsspørgsmål C vedrørende det danske havmiljøberedskab Torsdag den 11. oktober 2012

DET TALTE ORD GÆLDER. Taleseddel til FOU samrådsspørgsmål C vedrørende det danske havmiljøberedskab Torsdag den 11. oktober 2012 Forsvarsudvalget 2012-13 FOU alm. del Bilag 40 Offentligt Taleseddel til FOU samrådsspørgsmål C vedrørende det danske havmiljøberedskab Torsdag den 11. oktober 2012 Taleseddel Spørgsmål C er stillet efter

Læs mere

Skriv en kommunikationskontrakt

Skriv en kommunikationskontrakt Skriv en kommunikationskontrakt Dette er et værktøj for dig, som vil Udvikle kommunikationen i din arbejdsgruppe Skabe klare rammer, roller og ansvar for dig og dine medarbejderes kommunikation Tydeliggøre

Læs mere

Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S

Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S Dato: Februar 2016 1 1. Indledning Det følger af bekendtgørelsen om revisionsudvalg i virksomheder samt koncerner, der er underlagt tilsyn af Finanstilsynet

Læs mere

På ovennævnte baggrund har Forsvarskommandoen således om de øvrige landes forhold oplyst følgende:

På ovennævnte baggrund har Forsvarskommandoen således om de øvrige landes forhold oplyst følgende: (MPU alm.del-spørgsmål 46) Spørgsmål nr. 46: Vil ministeren oversende en detaljeret oversigt, hvor det punkt for punkt er muligt at sammenligne det tyske olieberedskab, det svenske beredskab, det norske

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Juni 2009

Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Juni 2009 Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly Juni 2009 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører:

Læs mere

Rigsrevisionen hvad er det? Rigsrevisionen. Landgreven 4 Postboks 9009 1022 København K. Tlf. 33 92 84 00 Fax 33 11 04 15

Rigsrevisionen hvad er det? Rigsrevisionen. Landgreven 4 Postboks 9009 1022 København K. Tlf. 33 92 84 00 Fax 33 11 04 15 Rigsrevisionen Landgreven 4 Postboks 9009 1022 København K Tlf. 33 92 84 00 Fax 33 11 04 15 www.rigsrevisionen.dk rr@rigsrevisionen.dk Rigsrevisionen hvad er det? rigsrevisionen Rigsrevisionen hvad er

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Oplæg til brug for samråd onsdag den 25. januar 2006 - Besvarelse af samrådsspørgsmål C (Alm. del) stillet af Europaudvalget den 14.

Oplæg til brug for samråd onsdag den 25. januar 2006 - Besvarelse af samrådsspørgsmål C (Alm. del) stillet af Europaudvalget den 14. Europaudvalget, Erhvervsudvalget EUU alm. del - Svar på Spørgsmål 27 Offentligt SAMRÅD 23. januar 2006 Oplæg til brug for samråd onsdag den 25. januar 2006 - Besvarelse af samrådsspørgsmål C (Alm. del)

Læs mere

Arbejdsgruppen Tilgængelighedens By 2016

Arbejdsgruppen Tilgængelighedens By 2016 Teknik & Miljø Trafik og Veje Dato: 08-03-2016 Referat Sagsnr.: 16/14054 Sagsbehandler: vpjho Mødedato: Tirsdag den 8. marts 2016 Mødetidspunkt: Kl. 14:00 15:30 Mødested: Viborg Rådhus, M1.13 Mødeleder:

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune 176 Hjemmebesøg Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune Overgange Hjemmebesøg BAGGRUND Kort om metoden Hjemmebesøg er

Læs mere

UANMODEDE HENVENDELSER (SPAM)

UANMODEDE HENVENDELSER (SPAM) UANMODEDE HENVENDELSER (SPAM) VIDEN RÅDGIVNING SERVICE TRYGHED INDHOLD 1. Kort fortalt... 3 2. Uanmodede henvendelser.... 3 3. Nærmere om samtykke til henvendelse.... 7 3.1. Krav om forudgående samtykke...

Læs mere

HK/KOMMUNAL VEDTÆGTER FOR HK KLUBBEN. Regionshuset

HK/KOMMUNAL VEDTÆGTER FOR HK KLUBBEN. Regionshuset HK/KOMMUNAL VEDTÆGTER FOR HK KLUBBEN Regionshuset 2012 2 Vedtægter for HK-klubben Klubbens navn: HK Klubben Regionshuset Klubbens område: Regionshuset i Sorø Vedtaget på den ordinære klubgeneralforsamling

Læs mere

Kundeværdi og værdistrømme

Kundeværdi og værdistrømme DI-version 2012-07-04 KV Kundeværdi og værdistrømme 2-1-1 - KV - Kaizenlederens Vejledning - 2012-07-047-04 Alle rettigheder tilhører DI. side 1 af 8 Instruktion til kaizenlederen Rettigheder DI ejer alle

Læs mere

Individuel lønforhandling

Individuel lønforhandling KOM I GANG MED Individuel lønforhandling Dialog om løn betaler sig Få mere ud af lønforhandlingerne end kroner og øre I får mere ud af lønkronerne, når den enkelte leder får ansvar for at prioritere og

Læs mere

BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml

BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Svar på Spørgsmål 141 Offentligt BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml Ministerens tale ved samråd vedrørende mangel

Læs mere

Kommissorium for Revisionsudvalget. Juni 2016

Kommissorium for Revisionsudvalget. Juni 2016 Kommissorium for Revisionsudvalget Juni 2016 Indhold 1. KONSTITUERING OG FORMÅL... 3 2. MEDLEMSKAB... 3 3. MØDESTRUKTUR- OG FREKVENS... 4 4. BEMYNDIGELSE OG RESSOURCER... 4 5. OPGAVER OG FORPLIGTELSER...

Læs mere

KIMO Danmarks bemærkninger til udviklingen af havmiljøberedskabet i Danmark.

KIMO Danmarks bemærkninger til udviklingen af havmiljøberedskabet i Danmark. Forsvarsministeriet Holmens Kanal 42 1060 København K Att.: Orlogskaptajn Henrik Stilling 4. februar 2008 Poul Sig Vadsholt KIMO Danmarks bemærkninger til udviklingen af havmiljøberedskabet i Danmark.

Læs mere

starten på rådgivningen

starten på rådgivningen p l a n f o r 2.1 starten på rådgivningen Ved det første møde bør der som minimum afsættes 40 minutter. Denne vejledning retter sig mod den første indledende del af dette møde. Her er målet at skabe en

Læs mere

TALEPUNKT til samråd CV-CW om marsvin (Miljø- og Planlægningsudvalget 19. maj 2011)

TALEPUNKT til samråd CV-CW om marsvin (Miljø- og Planlægningsudvalget 19. maj 2011) Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 726 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Sagsnr.: 9622/241679 Den 19. maj 2011 TALEPUNKT til samråd

Læs mere

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori Ny Nordisk Skole Arbejdshæfte til forandringsteori Introduktion Ny Nordisk Skole handler om at styrke dagtilbud og skoler, så de har de bedste forudsætninger for at give børn og unge et fagligt løft. Dette

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget 21. februar 2012 FM 2012/X Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger til forslaget Indledning Fremsættelse af ændringsforslaget til Landstingsloven sker på baggrund af henstilling fra udvalget

Læs mere

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke.

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. Bilag 4 Transskription af Per Interviewere: Louise og Katariina L: Louise K: Katariina L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. L: Vi vil gerne høre lidt

Læs mere

genbrug KURSUSKATALOG 2016

genbrug KURSUSKATALOG 2016 genbrug KURSUSKATALOG 2016 Foto: Kaspar Wenstrup Vi er med til at redde liv og skabe håb for verdens fattigste. 2 KURSUSKATALOG Velkommen på kursus for genbrugsfrivillige! Vi er glade for igen at kunne

Læs mere

1. Godkendelse af dagsorden Dagsorden blev godkendt med tilføjelse om et punkt mere under orientering

1. Godkendelse af dagsorden Dagsorden blev godkendt med tilføjelse om et punkt mere under orientering Referat 1. Godkendelse af dagsorden Dagsorden blev godkendt med tilføjelse om et punkt mere under orientering 2. Godkendelse af referat fra mødet den 3. marts 2014 Referatet blev godkendt. 3. Orientering

Læs mere

Referat 16. juni 2015 Klokken 10:30 12:30 Byrådssalen Nyborg Rådhus

Referat 16. juni 2015 Klokken 10:30 12:30 Byrådssalen Nyborg Rådhus Referat 16. juni 2015 Klokken 10:30 12:30 Byrådssalen Nyborg Rådhus Sekretariat: Fynssekretariatet Jacob Pedersen jacpe@odense.dk tlf. nr. 40290393 1 Dagsorden 1. Godkendelse af referat af mødet i Borgmesterforum

Læs mere

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at:

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at: BORGER RÅDGIVEREN Det kan du bruge borgerrådgiveren til Er du utilfreds med behandlingen af din sag i Hvidovre Kommune eller med kommunens behandling af dig, kan du henvende dig til borgerrådgiveren. Borgerrådgiverens

Læs mere

Brugervejledning. til. Landsforeningen Danske Folkedanseres. Medlemssystem (For dansere)

Brugervejledning. til. Landsforeningen Danske Folkedanseres. Medlemssystem (For dansere) Brugervejledning til Landsforeningen Danske Folkedanseres Medlemssystem (For dansere) 1 Indhold Første gang systemet skal have at vide, hvem du er.... 3 Log Ud - VIGTIGT!... 4 Log ind når du har oprettet

Læs mere

Svar: De fem spørgsmål hænger tæt sammen, og jeg vil derfor besvare dem under ét.

Svar: De fem spørgsmål hænger tæt sammen, og jeg vil derfor besvare dem under ét. Boligudvalget 2009-10 BOU alm. del Svar på Spørgsmål 327 Offentligt Det talte ord gælder Samrådsspørgsmål AO DR kontant viste den 23. marts 2010 en udsendelse om en familie, der har købt et hus af Glostrup

Læs mere

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed.

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed. Erfagruppe Koncept NEXTWORK er et billigt, lokalt netværk for dig som ønsker at udvikle dig selv fagligt og personligt og gøre dig i stand til at omsætte viden og erfaringer til handlinger i dit daglige

Læs mere

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015 REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015 Kommentarsamling for ambulante patienter på Medicinsk Ambulatorium Herning Hospitalsenheden Vest Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser

Læs mere

Ishøj Kommune Strandgårdskolen

Ishøj Kommune Strandgårdskolen Ishøj Kommune Strandgårdskolen Ishøj Søvej 200, 2635 Ishøj Telf. nr. 4373 5861 Fax. nr. 4373 1269 Kontortid kl. 8.00-15.30 fredag 8.00-15.00 Skolebestyrelsesmøde Ishøj. Den. 21. august 2015 Dato: Torsdag

Læs mere

Vedtægter for Elevrådet på Næstved Gymnasium og HF

Vedtægter for Elevrådet på Næstved Gymnasium og HF Vedtægter for Elevrådet på Næstved Gymnasium og HF Kapitel 1: Generelt 1.1 Elevrådets navn er Næstved Gymnasium og HF s Elevråd, forkortet NGH s Elevråd. Herefter omtalt som Elevrådet. 1.2 Elevrådets tilhørssted

Læs mere

Læs om vandsikker kommune på www.jammerbugt.dk/vandsikkerkommune

Læs om vandsikker kommune på www.jammerbugt.dk/vandsikkerkommune Læs om vandsikker kommune på www.jammerbugt.dk/vandsikkerkommune VANDSIKKER KOMMUNE TÆNK BADESIKKERHED I DIN KOMMUNE PÅ EN NY MÅDE. Er badevandets kvalitet og badesikkerhed en vigtig parameter i din kommune?

Læs mere

Reagér på bivirkninger

Reagér på bivirkninger Reagér på bivirkninger - Og hjælp med at gøre medicin mere sikker for alle Vejledning til PowerPoint-præsentation om bivirkninger 2 Indhold 1. Indledning 2. Introduktion til slides 3. Opfølgning på undervisning

Læs mere

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE Sådan ser du svarprocenten og rykker for eller tilbagekalder besvarelser I denne vejledning kan du læse, hvordan du kan følge arbejdspladsens svarprocent på spørgeskemaundersøgelsen

Læs mere

Jordforureningsattest

Jordforureningsattest Jordforureningsattest Danmarks Miljøportal er under ombygning. Indholdet i denne attest er derfor ikke opdateret siden 28. december 2012. Danmarks Miljøportal anbefaler derfor at regionen og kommunen kontaktes

Læs mere

PERSONALE- OG LEDELSESPOLITIKKEN SAT I SPIL

PERSONALE- OG LEDELSESPOLITIKKEN SAT I SPIL 114659_Manual_250x250 17/10/03 13:38 Side 1 Kunde & Co. Frederiksholms Kanal 6 1220 København K Tlf: 33 92 40 49 perst@perst.dk www.perst.dk Løngangstræde 25, 4. 1468 København K Tlf: 38 17 81 00 cfu@cfu-net.dk

Læs mere

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Den 1. oktober 2010 er der trådt en ændring af arbejdsmiljøloven i kraft. Det er reglerne omkring sikkerhedsorganisationen der ændres. Det har betydning for den måde arbejdsmiljøarbejdet

Læs mere

VÆRNFÆLLES FORSVARSKOMMANDOS ÅRSRAPPORT 2014 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE

VÆRNFÆLLES FORSVARSKOMMANDOS ÅRSRAPPORT 2014 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE VÆRNFÆLLES FORSVARSKOMMANDOS ÅRSRAPPORT 2014 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE 1. INDLEDNING 1.1. Hermed udgives Værnfælles Forsvarskommandos (VFK), årsrapport vedrørende havmiljøhændelser

Læs mere

OLIETANKE. under 6.000 liter

OLIETANKE. under 6.000 liter OLIETANKE under 6.000 liter Når du køber en ny tank, skal du sikre dig at tanken er typegodkendt. Det gør du ved at konstatere om tanken er påført et mærkeskilt, hvor der står fabrikant, tanktype, godkendelsesnummer,

Læs mere

Vejledning, indberetning af kursustilskud

Vejledning, indberetning af kursustilskud Vejledning, indberetning af kursustilskud Horsens Kommune har taget et nyt digitalt indberetningssystem i brug for ansøgning om tilskud til de frivillige folkeoplysende foreninger. I løbet af de næste

Læs mere

Referat af Arbejdsgruppe møde i Københavnsaftalen 5-7 marts 2013 Mødet blev afholdt i København. Deltager til AG-mødet.

Referat af Arbejdsgruppe møde i Københavnsaftalen 5-7 marts 2013 Mødet blev afholdt i København. Deltager til AG-mødet. Referat af Arbejdsgruppe møde i Københavnsaftalen 5-7 marts 2013 Mødet blev afholdt i København. Deltager til AG-mødet. Finland (Fi): Magnus Nystrøm (Formand) Kati Tahvonen Island (Is): Gottskálk Fridgeirsson

Læs mere

Speciale på Kandidatuddannelsen i Socialt Arbejde AAU CPH Sarah 20127119 & Matilde 20111134, September 2014 Bilagsdokumenter

Speciale på Kandidatuddannelsen i Socialt Arbejde AAU CPH Sarah 20127119 & Matilde 20111134, September 2014 Bilagsdokumenter Bilag 1: Beskrivelse af Dansk Flygtningehjælps Ungenetværk DFUNK Følgende redegørelse er baseret på skriftlig information fra DFUNK s sekretariat omkring deres ung-til-ung grupper, informationer fra organisationens

Læs mere

VI HAR ARBEJDSDAG. Hvad må vi? Og hvordan forholder vi os?

VI HAR ARBEJDSDAG. Hvad må vi? Og hvordan forholder vi os? VI HAR ARBEJDSDAG Hvad må vi? Og hvordan forholder vi os? MANGE TAK FOR JERES TILBUD Det er meget værdsat, når forældre og andre brugere af Hillerød Kommunes ejendomme tilbyder deres hjælp til at vedligeholde

Læs mere

Manual til de lokale webredaktører

Manual til de lokale webredaktører Skolelederne.org marts 2007 Manual til de lokale webredaktører Nedenstående er en kort udgave af manualen til hjemmeside systemet Webupdate 5 med enkelte personlige erfaringskommentarer.. Mvh Søren Thomsen.

Læs mere

VALG AF DELEGEREDE Delegeretmøde 15

VALG AF DELEGEREDE Delegeretmøde 15 VALG AF DELEGEREDE Delegeretmøde 15 1. BRUG DEMOKRATIET Medarbejderforeninger På mange arbejdspladser med 5 DJ medlemmer eller flere, er der oprettet en medarbejderforening (standardvedtægter for medarbejderforeninger,

Læs mere

Jordforureningsattest

Jordforureningsattest Jordforureningsattest Denne jordforureningsattest er baseret på de informationer, der er registreret i den fællesoffentlige landsdækkende database på jordforureningsområdet, DKjord. Attesten er baseret

Læs mere

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015. Kommentarsamling for ambulante patienter på. Ringkøbing Medicinsk Hospitalsenheden Vest

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015. Kommentarsamling for ambulante patienter på. Ringkøbing Medicinsk Hospitalsenheden Vest REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015 Kommentarsamling for ambulante patienter på Ringkøbing Medicinsk Hospitalsenheden Vest Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser 2015

Læs mere

VEDTÆGTER 2016 Børns Voksenvenner København

VEDTÆGTER 2016 Børns Voksenvenner København VEDTÆGTER 2016 Børns Voksenvenner København VEDTÆGTER for Børns Voksenvenner København 1. Navn, stiftelse og hjemsted Foreningens navn er Børns Voksenvenner København, stiftet den 4. oktober 1993. Foreningens

Læs mere

Godkendelse af dagsorden Dagsorden blev godkendt.

Godkendelse af dagsorden Dagsorden blev godkendt. Godkendelse af dagsorden Dagsorden blev godkendt. Godkendelse af referat Referat af ordinært møde d. 14. september Der blev spurgt til hvornår UM beslutter hvem der skal sidde i UPR ud fra Globalt Fokus

Læs mere

Foreningsvedtægter Lildstrand bådlag

Foreningsvedtægter Lildstrand bådlag Vedtægter for Lildstrand bådlag 1 Navn og hjemsted 2 Formål 3 Medlemmer 4 Udelukkelse og eksklusion 5 Ordinær generalforsamling 6 Ekstraordinær generalforsamling 7 Bestyrelsen 8 Regnskab og revision 9

Læs mere

Energiforbrug, -besparelser og -effektivisering Kompetencer, uddannelse/træning og bevidsthed

Energiforbrug, -besparelser og -effektivisering Kompetencer, uddannelse/træning og bevidsthed Medarbejderinvolvering Kommunikation Energipolitik Organisering Energiforbrug, -besparelser og -effektivisering Kompetencer, uddannelse/træning og bevidsthed Energirigtige indkøb, drift, udstyr og projektering

Læs mere

Lokalplanlægning i Varde Kommune

Lokalplanlægning i Varde Kommune Lokalplanlægning i Varde Kommune Lokalplanlægning i Varde Kommune Varde Kommune er planmyndighed og forestår udarbejdelse af kommuneplan og lokalplaner. Kommuneplanen er en overordnet plan, der blandt

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 17.6.2016 COM(2016) 400 final 2016/0186 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE om ændring af afgørelse nr. 445/2014/EU om en EU-aktion vedrørende

Læs mere

Ansøgervejledning for elever i 9. kl. Brugervejledning til Optagelse.dk

Ansøgervejledning for elever i 9. kl. Brugervejledning til Optagelse.dk Ansøgervejledning for elever i 9. kl. Brugervejledning til Optagelse.dk Ansøgervejledning for elever i 9. kl. Brugervejledning til Optagelse.dk Forfatter: Tine Kanne Sørensen, Ulrik Sølgaard-Nielsen Styrelsen

Læs mere

Bilag 1b Vejledning til udfyldelse af ESPD

Bilag 1b Vejledning til udfyldelse af ESPD Indhold 1 INDLEDENDE BEMÆRKNINGER... 2 2 UDFYLDELSE AF ESPD SOM TILBUDSGIVER... 2 2.1 START... 2 2.2 PROCEDURE... 4 2.3 UDELUKKELSE... 7 2.4 UDVÆLGELSE... 11 2.5 AFSLUT... 12 Side 1 af 14 1 Indledende

Læs mere

Realkredittens udlån er godt sikret

Realkredittens udlån er godt sikret NR. 3 MAJ 2016 Realkredittens udlån er godt sikret Over 99 pct. af realkredittens udlån er dækket ind af pant i låntagernes ejendomme. Den sidste procent skyldes udlån med pant i ejendomme, som er faldet

Læs mere

Vis industrien frem! Flere unge skal have en uddannelse inden for industrien.

Vis industrien frem! Flere unge skal have en uddannelse inden for industrien. Vis industrien frem! Flere unge skal have en uddannelse inden for industrien. Vær med til at tage ansvar og åbn dørene til din virksomhed. Drejebog til virksomheder i samarbejde med Tresu Group, FKSSlamson

Læs mere

Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 53 Offentligt

Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 53 Offentligt Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 53 Offentligt Social- og indenrigsminister Karen Ellemanns talepapir Det talte ord gælder Anledning: Samråd i SOU om forsinkede

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål K og L stillet af Folketingets Miljøudvalg efter ønske fra Jan E. Jørgensen (V)

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål K og L stillet af Folketingets Miljøudvalg efter ønske fra Jan E. Jørgensen (V) Miljøudvalget 2012-13 MIU Alm.del Bilag 133 Offentligt J.nr. 001-08288 Den 10. januar 2013 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål K og L stillet af Folketingets Miljøudvalg efter ønske fra Jan E. Jørgensen

Læs mere

OPERATION DAGSVÆRKS 2020-MÅL

OPERATION DAGSVÆRKS 2020-MÅL OPERATION DAGSVÆRKS 2020-MÅL Operation Dagsværk har siden starten af 2010'erne ikke gennemgået den udvikling, man kunne have håbet, tværtimod. Indsamlingsresultatet har været faldende og det samme har

Læs mere

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Ajourføring - Ejendomme J.nr. Ref. lahni/pbp/jl/ruhch Den 7. marts 2013 Introduktion til notatet... 1 Begrebsafklaring... 1 Hvorfor er det aktuelt

Læs mere

Referat af ordinær generalforsamling Samlingssalen på Holtbjergskolen tirsdag den 24. februar 2015 kl. 19:00

Referat af ordinær generalforsamling Samlingssalen på Holtbjergskolen tirsdag den 24. februar 2015 kl. 19:00 Referat af ordinær generalforsamling Samlingssalen på Holtbjergskolen tirsdag den 24. februar 2015 kl. 19:00 DAGSORDEN: 1. Valg af dirigent. 2. Valg af referent og 3 stemmetæller. 3. Formandens beretning.

Læs mere

29. april 2014. DL-møde

29. april 2014. DL-møde DL-møde DL-møde... 1 1. Bordet rundt og status på aktiviteter... 3 2. Status på økonomi... 4 3. Status på LF... 4 5. Status på udvalgsarbejde... 4 6. Nyt fra international... 4 7. Akutte problemer og andre

Læs mere

Borgerne i Tybjerg-området kan køres til og fra Borgerservice i Fensmark. Dette selvom Fensmark er beliggende inden for bykernen.

Borgerne i Tybjerg-området kan køres til og fra Borgerservice i Fensmark. Dette selvom Fensmark er beliggende inden for bykernen. Udbud efter forhandling: T3 - Udbud af Oplands-Taxa i Næstved Kommune Spørgsmål og Svar Vejledning Nedenfor følger Movias løbende besvarelse af spørgsmål til udbuddet samt eventuelle ændringer. Alle svar

Læs mere

Tallerupskolens skolebestyrelses årsberetning 2010/2011

Tallerupskolens skolebestyrelses årsberetning 2010/2011 Tallerupskolens skolebestyrelses årsberetning 2010/2011 Indledning I august 2011 startede Tallerupskolens nye skolebestyrelse på arbejdet. Det var en bestyrelse, som bestod af en del nye medlemmer og så

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Onkologisk Afdeling R

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Onkologisk Afdeling R Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Onkologisk Afdeling R Et overblik over arbejdsmiljøet arbejdsulykker, sygefravær og APV problemstillinger Forord Arbejdsmiljøredegørelsen for 2011 er anden version af den

Læs mere

VELKOMMEN TIL. Elverdamsskolen Tølløse SFO

VELKOMMEN TIL. Elverdamsskolen Tølløse SFO VELKOMMEN TIL Elverdamsskolen Tølløse SFO Velkommen til Elverdamsskolen Tølløse SFO. Her er en lille folder om SFO en. Den indeholder en række forskellige oplysninger, som vi mener kan være gode at have

Læs mere

MCH TimeWorld. En oplevelsesattraktion med fokus på tid beliggende ved MCH Messecenter Herning. Debat: X. november - X.

MCH TimeWorld. En oplevelsesattraktion med fokus på tid beliggende ved MCH Messecenter Herning. Debat: X. november - X. MCH TimeWorld En oplevelsesattraktion med fokus på tid beliggende ved MCH Messecenter Herning Debatoplæg Debat: X. november - X. november 2013 Tillæg nr. 12 til Kommuneplan 2013-2024 Indkaldelse af idéer

Læs mere

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016 Indhold AFTALENS FORMÅL... 2 Hvilken service omfatter aftalen?... 2 Hvad betyder skattereduktion, kildereduktion og tilbagesøgning?... 2 AFTALENS INDHOLD OG OPBYGNING... 3 Hvilke depoter er omfattet af

Læs mere

UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Herstedøster Skole. Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til maj 2012

UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Herstedøster Skole. Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til maj 2012 UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Herstedøster Skole Dato: 24.06.11 Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til maj 2012 UMV en indeholder de fire faser, som tilsammen udgør en

Læs mere

Revideret marts 2015 af Havnefogeden på Spodsbjerg Turistbådehavn

Revideret marts 2015 af Havnefogeden på Spodsbjerg Turistbådehavn Revideret marts 2015 af Havnefogeden på Indledning: SPODSBJERG TURISTBÅDEHAVN fik sammen med Spodsbjerg Fiskerihavn sin første affaldsplan oktober 2005. Der er siden da sket ændringer i håndteringen af

Læs mere

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012 Sæt ord pa sproget November 2012 Indhold Mål... 1 Baggrund... 1 Projektets mål... 1 Sammenhæng... 2 1 Beskrivelse af elevernes potentialer og barrierer... 2 2 Beskrivelse af basisviden og hverdagssprog...

Læs mere

Vedtægter for Ribe Katedralskoles Elevråd

Vedtægter for Ribe Katedralskoles Elevråd Vedtægter for Ribe Katedralskoles Elevråd 1: Elevrådets navn Rådets navn er Ribe Katedralskoles Elevråd, forkortet RKE. 2: Elevrådets formål Elevrådets formål er at varetage elevernes interesser, fagligt

Læs mere

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE Briefing Vi er to specialestuderende fra Institut for Statskundskab, og først vil vi gerne sige tusind tak fordi du har taget dig tid til at deltage i interviewet! Indledningsvis

Læs mere

Periodisk audit af ledelsessystem i henhold til

Periodisk audit af ledelsessystem i henhold til Auditrapport Periodisk audit af ledelsessystem i henhold til kvalitetsstyring for den kommunale Dato: 1. februar 211 DNV Team Leader Annette Kromann Fokusområde 1: Hvordan skabes værdi i ledelsessystemet

Læs mere

Netværksrådslagning. - en mulighed for mennesker, der befinder sig i en svær livssituation

Netværksrådslagning. - en mulighed for mennesker, der befinder sig i en svær livssituation Netværksrådslagning - en mulighed for mennesker, der befinder sig i en svær livssituation HVAD ER netværksrådslagning? Netværksrådslagning er et møde, hvor familie, venner og bekendte til et menneske,

Læs mere

Steen. Så skriver vi februar, og det betyder vinterferie og svenskerbesøg. Men lad mig først lige få afsluttet restauranten i tal.

Steen. Så skriver vi februar, og det betyder vinterferie og svenskerbesøg. Men lad mig først lige få afsluttet restauranten i tal. Så skriver vi februar, og det betyder vinterferie og svenskerbesøg. Men lad mig først lige få afsluttet restauranten i tal. 101 familier besøgte restauranten. 354 gæster kom og spiste. 115 børn var på

Læs mere

VEDTÆGTER FOR Post Teknisk Fællesklub under 3F København

VEDTÆGTER FOR Post Teknisk Fællesklub under 3F København VEDTÆGTER FOR Post Teknisk Fællesklub under 3F København 1 Fællesklubbens navn: 1.1 Post Teknisk Fællesklub (PTF) 2 Fællesklubbens tilhørsforhold: 2.1 Fællesklubben er en del af 3F København 3 Fællesklubbens

Læs mere

MØDETITEL: Ordinært møde MØDEDATO: 2. marts 2015

MØDETITEL: Ordinært møde MØDEDATO: 2. marts 2015 RÅD: ÆLDRERÅDET MØDE NR. 3 SAGSTYPE: Referat MØDETITEL: Ordinært møde MØDEDATO: 2. marts 2015 MØDESTED: Mødelokale H MØDETID: 8.30 TILSTEDE: Dorte Hansen, Carl Østberg, Gunner Svendsen, Henning Mortensen,

Læs mere

Negativ social arv i de gymnasiale uddannelser Seminar for skolekoordinatorer

Negativ social arv i de gymnasiale uddannelser Seminar for skolekoordinatorer Negativ social arv i de gymnasiale uddannelser Seminar for skolekoordinatorer Middelfart Gymnasium, 26.august 2010 Lars Ulriksen Christine Holm Aase Bitsch Ebbensgaard Dias 1 Formål med mødet Når dagen

Læs mere

Referat af erfamøde for brugerne af Elektronisk syn i EG Bolig den 28. oktober 2015 i Kolding

Referat af erfamøde for brugerne af Elektronisk syn i EG Bolig den 28. oktober 2015 i Kolding Referat af erfamøde for brugerne af Elektronisk syn i EG Bolig den 28. oktober 2015 i Kolding Dagsorden for det afholdte møde: 1. Velkomst og præsentation samt opfølgning på sidste møde 2. Udvikling i

Læs mere

Vejledning til AT-eksamen 2016

Vejledning til AT-eksamen 2016 Sorø Akademis Skole Vejledning til AT-eksamen 2016 Undervisningsministeriets læreplan og vejledning i Almen Studieforberedelse kan findes her: http://www.uvm.dk/uddannelser/gymnasiale-uddannelser/fag-og-laereplaner/fagpaa-stx/almen-studieforberedelse-stx

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 Uge 29: Nørd Vejledning til HippHopp guider Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 HIPPY HippHopp uge_29_guidevejl_nørd.indd 1 06/07/10 10.42 Denne vejledning er et supplement

Læs mere

Formålet er dialog, og om muligt at få tilkendegivet længden og omfanget af sygefraværet.

Formålet er dialog, og om muligt at få tilkendegivet længden og omfanget af sygefraværet. Aktiviteter mellem 0-120 sygedage Hvem skal gøre hvad? Formål Hvad kan Center for personale og HR hjælpe med 1. sygefraværsdag Den ansatte skal sygemelde sig telefonisk ved arbejdstids begyndelse til nærmeste

Læs mere

[Om bortfald af tilsyn eller vilkår om samfundstjeneste] 1. Jeg vil tillade mig at besvare samrådsspørgsmål E som det første.

[Om bortfald af tilsyn eller vilkår om samfundstjeneste] 1. Jeg vil tillade mig at besvare samrådsspørgsmål E som det første. Retsudvalget 2011-12 L 55, endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Strafferetskontoret Dato: 7. februar 2012 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Esben Haugland Sagsnr.: 2011-731-0012 Dok.: 336117 UDKAST

Læs mere

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren Trafikudvalget 2010-11 L 173 Bilag 11 Offentligt Samrådstale til et kommende lukket samråd om forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. (Tilladelser til offentlig servicetrafik og krav til beklædning

Læs mere

Generalforsamling Sønder Felding Brugsforening 2015

Generalforsamling Sønder Felding Brugsforening 2015 BERETNING 2015 Indledning Året 2015 er gået og det er tid for en ny beretning. Beretningen beskriver, hvordan året 2015 er gået for vores forening og butik. Helt naturligt tager beretningen udgangspunkt

Læs mere

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1.

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. Frivillighedspolitik Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. marts 2016 Skive det er RENT LIV Forord I efteråret 2015 har frivillige,

Læs mere

Trusselsvurdering for pirateri og sørøveri ved Afrika inkl. Rødehavet dec. 2013

Trusselsvurdering for pirateri og sørøveri ved Afrika inkl. Rødehavet dec. 2013 Trusselsvurdering for pirateri og sørøveri ved Afrika inkl. Rødehavet dec. 2013 Afrikas Horn og Rødehavet Generelle forhold De somaliske pirater viste i oktober og november 2013, at de fortsat råder over

Læs mere

Notat. Retningslinjer for sammensætning af bestyrelser i dagtilbud og FU fra fusionen til næste ordinære valg. Dagtilbud og FU-områder.

Notat. Retningslinjer for sammensætning af bestyrelser i dagtilbud og FU fra fusionen til næste ordinære valg. Dagtilbud og FU-områder. Notat Emne Til Kopi til Retningslinjer for sammensætning af bestyrelser i dagtilbud og FU fra fusionen til næste ordinære Dagtilbud og FU-områder Den 17. december 2010 Aarhus Kommune Som anført i besparelseskataloget

Læs mere

SPILDEVANDSKLOAKERING I SOMMERHUSOMRÅDET HALS-HOU

SPILDEVANDSKLOAKERING I SOMMERHUSOMRÅDET HALS-HOU SPILDEVANDSKLOAKERING I SOMMERHUSOMRÅDET HALS-HOU ETAPE 6 og 7 Miljø- og Energiforvaltningen HVORFOR DENNE BROCHURE? I dag leder du dit spildevand fra f.eks. toilet, håndvask og vaskemaskine til din bundfældningstank.

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C INDSTILLING Til Århus byråd Den 18. marts 2005 via Magistraten Tlf. Nr.: 8940-2805 Jour. Nr.: AAK/2004/00333-30

Læs mere

HØRINGSUDGAVE. Høringsfrist den 1. februar 2016 kl. 12.00. Høringssvar sendes til Vibeke.Bruun-Toft@egekom.dk

HØRINGSUDGAVE. Høringsfrist den 1. februar 2016 kl. 12.00. Høringssvar sendes til Vibeke.Bruun-Toft@egekom.dk HØRINGSUDGAVE. Høringsfrist den 1. februar 2016 kl. 12.00. Høringssvar sendes til Vibeke.Bruun-Toft@egekom.dk Egedal Kommunes Ungestrategi 2015 1 2 Forord 138 unge i Egedal har besøgt campingvognen Egedal

Læs mere

Variabel- sammenhænge

Variabel- sammenhænge Variabel- sammenhænge Udgave 2 2009 Karsten Juul Dette hæfte kan bruges som start på undervisningen i variabelsammenhænge for stx og hf. Hæftet er en introduktion til at kunne behandle to sammenhængende

Læs mere