Middelgrunden. Biologisk undersøgelse ved vindmølleparken på Middelgrunden ved København, efterår Middelgrundens Vindmøllelaug Hedeselskabet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Middelgrunden. Biologisk undersøgelse ved vindmølleparken på Middelgrunden ved København, efterår Middelgrundens Vindmøllelaug Hedeselskabet"

Transkript

1 Middelgrunden Biologisk undersøgelse ved vindmølleparken på Middelgrunden ved København, efterår 2003 Kunde Rådgiver Middelgrundens Vindmøllelaug Hedeselskabet Energi E2 Miljø- og Energi as Ringstedvej 20 Att: Jens Hansen 4000 Roskilde Blegdamsvej 4, 1. tv Telefon København N Telefax Sag nr Projektleder Henrik Lynge Kvalitetssikring Bente Brix Madsen Revisions nr. 002 Godkendt af Pb Udgivet

2 Indholdsfortegnelse 1 Indledning Metode Paravanedykning, kvanitativ samlet vurdering Punktdykning, kvantitativ bestemmelse på hårdbund Fotografering: video og stillbilleder Resultater Generelt for Middelgrunden Transektbeskrivelser på baggrund af paravanedykning Analyse af resultater fra paravanedykningen Ålegræs Blåmuslinger Punktdyk Analyse af resultater fra punktdyk To-sidet varians analyse ANOSIM-test Videoundersøgelse Sammenligning med udviklingen på Saltholm Nord Diskussion Konklusion...27 Hedeselskabet:

3 1 Indledning Der blev i september måned 1999 foretaget en dykkerundersøgelse på den del af Middelgrunden ved København hvor der skulle anlægges 20 havvindmøller. Undersøgelsen blev gennemført med henblik på at etablere et tilfredsstillende baseline grundlag for senere vurdering af miljømæssige konsekvenser af projektet. De 20 møller blev rejst i 2000, og der er i september 2003 gennemført en efterfølgende monitering af de biologiske forhold på Middelgrunden, for at vurdere de miljømæssige effekter af møllebyggeriet. Der er i forbindelse med undersøgelsen i såvel 1999 som 2003 lagt særlig vægt på parametre som forekomsten af ålegræs, blåmuslinger og makroalger. Disse parametre er undersøgt ved gennemførelse af paravanedykning på 6 udvalgte transekter (ålegræs og blåmuslinger). Derudover er foretaget dykning på 24 punkter, hvor forekomsten af makroalger er undersøgt i områder på ca. 20 m² i hvert punkt. Der er tillige gennemført en video-fotografering på et transekt langs møllerne i såvel 1999, 2001 og 2003 for at give et billede af forholdene på bunden omkring og mellem havvindmøllerne. Paravanedykning: Der er i området udlagt 6 transekter i vest-østlig retning, på tværs af vindmølletransektet. Disse er undersøgt ved paravanedykning (se figur 1). Punktdykning: Ved punktdykningen blev der observeret forekomst og dækningsprocent af flora og fauna på udvalgte positioner med egnet hårdbund til makroalgevegetation langd de 6 transekter (se figur 2). Video-fotografering: Som i 1999 og 2001 blev endvidere gennemført en video-fotografering af havbunden i nord-sydgående retning, langs vindmøllerne. Disse videofilm tjener som dokumentation for, hvorledes havbunden så ud før, under og efter etablering af vindmøllerne. Hedeselskabet:

4 2 Metode 2.1 Paravanedykning, kvanitativ samlet vurdering Formål: Kvalitativ fastlæggelse af: Biologiske forhold Substratforhold Overblik over området Under paravanedykningen trækkes dykkeren med lav fart langs bunden, medens der kommunikeres til undersøgelsesfartøjet ved brug af dykkertelefon. Dykningerne er foretaget på 6 transekter, placeringen fremgår af figur 1. Figur 1: Paravanedykning Transekt 1 blev udlagt vest - østgående ved mølle Transekt 2 blev udlagt vest - østgående ved mølle Transekt 3 blev udlagt vest - østgående ved mølle Transekt 4 blev udlagt vest - østgående ved mølle 9. - Transekt 5 blev udlagt vest - østgående ved mølle 5. - Transekt 6 blev udlagt vest - østgående ved mølle 1. Hedeselskabet:

5 Data fra de gennemførte paravane undersøgelser findes i bilag 1. Det er ved paravanedykningen muligt at undersøge variationerne og udviklingen i følgende parametre: Vanddybde (registreres af dykkeren ved anvendelse af dykkercomputer) Ålegræs dækning (ålegræssets udbredelse blev vurderet i procent af den samlede bund) Egnet substrat for ålegræs (vurderet i procent af den samlede bund) Forekomst af epifytter på ålegræs (vurderet i procent af det samlede bladareal) Løstliggende eutrofieringsbetingede alger (vurderet i procent af den samlede bund) Egnet substrat (sten > 10 cm) for makroalgevækst (vurderet i procent af den samlede bund) Uegnet substrat (småsten og muslinger) for makroalgevækst (vurderet i procent af den samlede bund) Blåmuslinger (vurderet i procent af den samlede bund) Undersøgelsen blev gennemført af marinbiologer ved paravanedykning på langsgående transekter, der dækkede området omkring vindmøllerne over en strækning varierende fra 770 m på det korteste transekt (1) til 2200 m på det længste transekt (6) (se figur 1). Der blev løbende gennemført registrering af dykkerens position ved anvendelse af differentielt korrigeret GPS-udstyr, som er forbundet med specialudviklet software til beregning af dykkerens position. Den beregnede dykkerposition gemmes sammen med dykkerens observationer i et specialudviklet indtastningssoftware. Hedeselskabet:

6 2.2 Punktdykning, kvantitativ bestemmelse på hårdbund Formål: Punktdyk udføres på lokaliteter, hvor der primært findes hårdbund for kvantitativ fastlæggelse af: Biologiske forhold Substratforhold Der blev gennemført punktdykning på i alt 24 lokaliteter, hvoraf de 12 var placeret indenfor det forventede påvirkningsområde, og de 12 i det forventede referenceområde (se figur 2). Transekt 6 Transekt 5 Transekt 4 Transekt 3 Transekt 2 Transekt 1 Placering af punktdyk Punktdyk i referenceområdet Punktdyk i påvirkningsområdet Gennemført video-transekt Hedeselskabet: Kilometer Figur 2: Punktdykninger og videooptagelser Positioner for punktdyk er identiske med gennemførte punktdyk i 1999.

7 Punktdykningen sker fra opankret båd, og det er ved dykningen muligt at registrere følgende parametre: Dybde (meter) Substratforhold, som fordeling af stenstørrelser, dækningsprocent af hårdbund, dækningsprocent af blødbund. Artsspecifikke dækningsprocenter for makroalger Dækningsprocent for ålegræs Dækningsprocent for blåmuslinger Undersøgelsen blev udført af marinbiologer, og under dykningen anvendtes kommunikation til overfladen, hvor der sker registrering af dykkerens observationer. Lokaliteterne, hvor der blev foretaget punktdyk, er udvalgt på baggrund af oplysningerne om det forventede påvirkningsområde kombineret med resultaterne af tidligere gennemførte paravanedykninger, og er sammenfaldende med de gennemførte punktdyk ved undersøgelsen i Lokaliteterne er udvalgt efter en vurdering af forekomsten af egnet substrat for makroalgevækst i kombination med afstanden til vindmøllernes placering. Det blev tilstræbt, at punktdykninger blev foretaget i områder med en dækningsprocent af egnet substrat for makroalgevækst over 10%. Dækningsprocenterne af de forekommende arter er vurderet i forhold til mængden af egnet substrat for flerårig makroalgevækst. Det vil i denne undersøgelse sige sten med en diameter større end ca. 10 cm. Endvidere blev der indsamlet materiale med henblik på kvalitetssikring i laboratoriet. Den anvendte metode til vurdering af vegetationens dækningsprocent er identisk med den anbefalede i henhold til Teknisk anvisning for marin overvågning, Danmarks Miljøundersøgelser ( ). Data fra de gennemførte undersøgelser findes i bilag Fotografering: video og stillbilleder Der blev som i 1999 og 2001 foretaget videofotografering af et transekt langs vindmøllerne. Videofotograferingen er gennemført med registrering af position og tidspunkt, således at de enkelte sekvenser i videoen efterfølgende kan lokaliseres og positioneres. De optagne videosekvenser er redigeret, og der er udfor de enkelte vindmøller angivet position i WGS84-koordinater. Der er endvidere foretaget stillbilledfotografering af udvalgte punktdyklokaliteter med henblik på dokumentation af de observerede forhold. Hedeselskabet:

8 3 Resultater 3.1 Generelt for Middelgrunden Middelgrund udgør et plateau med en generel dybde på ca. 3 4 meter med en svagt faldende skrænt til ca. 12 meters dybde på den vestlige side, og en stejl skrænt faldende til ca. 11 meters dybde på den østlige side. Plateauet er ca. 600 meter bredt i den sydlige ende, ca meter bredt i den midterste del og ca meter bredt i den nordlige del. Plateauet udgør, substratmæssigt og dybdemæssigt, et velegnet område til en sammenhængende ålegræspopulation. Der blev således også observeret en sammenhængende ålegræspopulation med en dækningsprocent på ca % i den sydlige- og midterste del samt 0 95 % i den nordlige del (se bilag 3). Løstliggende makroalger blev primært observeret i ålegræspopulationen, dog med sparsom dækningsprocent omkring 5 10 %. Af arter var Alm. klotang (Ceramium rubrum) den hyppigst forekommende i ålegræsset, hvorimod Søsalat (Ulva lactuca) blev observeret løstliggende i sparsomme mængder (1 5 %) på skrænterne. Blåmuslinger (Mytilus edulis) blev observeret med lave dækningsprocenter på den centrale del af Middelgrund. På skrænterne blev der observeret stigende dækningsprocenter op til procent på den østlige skrænt. Der blev ved flere lejligheder observeret ret kraftige strømforhold, specielt på skrænterne. Det primære substrat på Middelgrund er sand, men der blev observeret spredte stenhobe der må stamme fra tidligere klapninger idet man kan se at stenhobene udgøres af byggematerialer. Disse stenhobe danner et velegnet substrat for makroalger. Der blev således ved punktdykkene også observeret høje dækningsprocenter (50 90 %) af makroalger, med Alm. klotang (Ceramium rubrum) som den helt dominerende art. Der blev foruden makroalger og blomsterplanter samt blåmuslinger også observeret en del fisk, specielt fladfisk og torsk. Området må som helhed betegnes som varieret med generelt gode sigtforhold, god ålegræspopulation, samt en del fisk. Der er i forbindelse med undersøgelserne fundet en meget blandet substrat sammensætning, med elementer af såvel lerformationer, sand, grus samt sten i alle størrelsesklasser. Det kan på baggrund af den gennemførte undersøgelse sammenfattes, at Middelgrunden er en varierende habitat, der dog bærer præg af menneskelig påvirkning. Hedeselskabet:

9 3.2 Transektbeskrivelser på baggrund af paravanedykning. Transekt 1, sydlige ende af Middelgrund: I den sydlige del af Middelgrund er plateauet ca. 500 meter bredt i øst - vestlig retning. Vindmøllerne er placerede ca. 100 meter fra den vestlige skrænt på ca. 4 meters dybde. Skrænterne på begge sider er stejle, således falder dybden fra 5 8,5 meter over en strækning på 150 meter på den vestlige side af mølletransektet (nord-sydgående retning). På den østlige side falder dybden fra ca. 4,5 7,5 meter over en strækning på 50 meter. (se bilag 1 og bilag 3). Ålegræssets hovedudbredelse ( >10 %) startede ved 5,3 meters dybde vest for møllerne og endte ved 5,0 meters dybde øst for møllerne. Dybeste observation for ålegræs var 6,1 meter. Ålegræsset danner en tæt sammenhængende bestand i hele hovedudbredelsesområdet med en dækningsprocent omkring 70 %. Løstliggende alger blev primært observeret øst for vindmøllerne og med en meget beskeden dækningsprocent på maksimalt 15 %. Blåmuslinger blev især observeret på de østlige- og vestlige skrænter med en maksimal dækningsprocent på 40 %, medens der på den centrale del af plateauet blot blev observeret en maksimal dækningsprocent på 5 %. På den lavere del af transektet (plateauet, 3 5 meters dybde) blev der observeret få stenhobe, der stammer fra tidligere klapninger. På disse stenhobe fandtes oprette makroalger med Ceramium nodulosum som den helt dominerende art. Transekt 2, sydlige ende af Middelgrund På transekt 2 var bredden af plateauet ca meter. Møllerne er placeret ca. 250 meter fra den østlige skrænt på ca. 4 meters dybde. Skrænterne er stejlere på transekt 2 end på transekt 1. Vest for møllerne falder dybden fra ca. 5 9 meter over en strækning på 20 meter. Øst for mølletransektet falder dybden ligeledes fra 5 7,2 meter over en strækning på 100 meter. Ålegræssets hovedudbredelse starter ved 5,3 meters dybde vest for møllerne og ender ved 5,5 meter øst for møllerne. Dybeste observation var på 6,3 meters dybde. Ålegræsset dannede en tæt sammenhængende bestand i hovedudbredelsesområdet med en dækningsprocent > 70 %. Der blev observeret få (0 5 %) løstliggende alger på de vest- og østlige skrænter, mens der i ålegræsområdet blev observeret fra 2 70 % med et gennemsnit omkring 33 %. Blåmuslinger blev primært registreret på skrænterne, med dækningsprocenter op til 100 %, medens der på den centrale del af middelgrunden blev observeret blåmuslinger med varierende dækning fra (1 20 %). Hedeselskabet:

10 Transekt 3, midterste del af Middelgrund På transekt 3 var bredden af plateauet, i vest- østlige retning, ca meter. Møllerne er placeret ca. 300 meter fra den østlige skrænt på ca. 4 meters dybde. Den vestlige skrænt starter på ca. 4,5 meter og ender på ca. 6,5 meters dybde over en strækning på ca. 500 meter og er dermed ret flad. Øst for møllerne er skrænten stejl, og falder fra ca. 4 mere end 8 meter over en strækning på ca. 100 meter. Ålegræssets hovedudbredelse startede ved 5,5 meters dybde vest for møllerne og endte ved 5,5 meter øst for møllerne. Dybeste observation var på 7,3 meters dybde. Ålegræsset dannede en tæt sammenhængende bestand i hovedudbredelsesområdet med en dækningsprocent omkring 40 %, med undtagelse af to mindre områder omkring vindmøllerne og umiddelbart øst herfor hvor dækningsprocenten var lavere. Der blev, observeret få (0 1 %) løstliggende alger på de vest- og østlige skrænter, mens der i ålegræsområdet blev observeret fra markant flere løstliggende alger med en dækningsprocent på % og et gennemsnit omkring 28 %. Blåmuslinger blev registreret langs hele transektet med lave dækningsprocenter omkring 1-5 % med undtagelse af området omkring møllerne og den østlige skrænt, hvor dækningsprocenten var højere, omkring 20 %. Transekt 4, midterste del af Middelgrund På transekt 4 var bredden af plateauet ca meter. Møllerne er placeret ca. 450 meter fra den østlige skrænt på ca. 4 meters dybde. Den vestlige skrænt starter på ca. 4 meter og ender på større dybde end 7 meter. Faldet sker over en strækning på ca meter og er dermed ret flad, specielt på den første halvdel. Øst for møllerne er skrænten stejl, falder fra ca. 4 til mere end 10,5 meter over en strækning på ca. 100 meter. Ca. 650 meter vest for møllerne stiger bunden fra 3,5 til 1,5 meters dybde og danner en banke. Ålegræssets hovedudbredelse startede ved 2,4 meters dybde vest for møllerne og endte ved 4,5 meter øst for møllerne. Dybeste observation var på 4,5 meters dybde. Ålegræsset dannede en tæt sammenhængende bestand i hovedudbredelsesområdet med en dækningsprocent omkring 50 %, med undtagelse af et mindre område med mange sten, hvor ålegræsset ikke har kunnet etablere sig. Der blev, som på transekt 2 og 3 observeret få (0 1 %) løstliggende alger på de vest- og østlige skrænter, mens der i ålegræsområdet blev observeret varierende mængder fra 0 20 %. I et område vest for banken blev der observeret ret store mængder ( %) løstliggende alger. Blåmuslinger blev registreret langs hele transektet med dækningsprocenter fra 2-80 %, men generelt med en høj dækningsprocent. I ålegræsområdet ca %. På den vestlige skrænt ca %. På den østlige skrænt ca % dækning. Dermed højere dækning, end på de øvrige transekter. Hedeselskabet:

11 Transekt 5, nordlige del af Middelgrund På transekt 5 var bredden af plateauet ca meter. Møllerne er placeret ca. 250 meter fra den østlige skrænt på ca. 4 meters dybde. Den vestlige skrænt starter på ca. 5,0 meter og ender på større dybde end 7 meter. Faldet sker over en strækning på ca. 600 meter og skrænten er derfor ret flad, specielt på den første halvdel. Øst for møllerne er skrænten stejl og falder fra ca. 4 til 8 meter over en strækning på ca. 200 meter. Ålegræssets hovedudbredelse startede ved 5,8 meters dybde vest for møllerne og endte ved 5,6 meter øst for møllerne. Dybeste observation var på 7,9 meters dybde. Ålegræsset dannede en tæt sammenhængende bestand i hovedudbredelsesområdet med en dækningsprocent på %, med undtagelse af mindre områder i den vestlige del af hovedudbredelsen, omkring 5 meters dybde, hvor lavere dækningsprocenter blev observeret. Der blev observeret løstliggende alger på de vest- og østlige skrænter samt i ålegræsområdet med en dækningsprocent på %. Dækningen i ålegræsområdet var ca. 40 %. Blåmuslinger blev primært registreret på skrænterne, medens der på den centrale del blot blev registreret få blåmuslinger (2 10 %). Transekt 6, nordlige del af Middelgrund På transekt 6 var bredden af plateauet ca meter. Dybden varierer dog en del på plateauet (2 4,7 meter). Møllernes placering er ca. 300 meter fra den østlige skrænt på ca. 4,8 meters dybde. Den vestlige skrænt starter på ca. 3,0 meter og ender på større dybde end 8 meter. Faldet sker over en strækning på ca. 700 meter, skrænten er derfor temmelig flad. Øst for møllerne er skrænten stejl og falder fra ca. 2,7 til mere end 8 meter over en strækning på ca. 200 meter. Ålegræssets hovedudbredelse startede ved 5,5 meters dybde vest for møllerne og endte ved 6,5 meter øst for møllerne. Dybeste observation var på 7,1 meters dybde. Ålegræsset dækningsprocent i hovedudbredelsesområdet varierede en del, således blev der på den vestlige del af plateauet observeret dækningsprocenter på 95 %. På den midterste og østlige del var vegetationsfri områder afløst af områder med en dækning på ca. 60 %. Der blev observeret få (0 10 %) løstliggende alger på transektet, med undtagelse af området umiddelbart omkring møllerne, hvor der blev observeret dækningsprocenter på %. Blåmuslinger blev primært registreret i området omkring møllerne med en maksimal dækningsprocent på 60 %. Hedeselskabet:

12 3.3 Analyse af resultater fra paravanedykningen Ålegræs På baggrund af den gennemførte paravanedykning er der gennemført interpolation af data for ålegræs og blåmuslinger. Figur 3: Interpolation af forekomsten af ålegræs Det kan iagttages, at der er en primær forekomst af ålegræs på den centrale del af middelgrunden, med dækningsprocenter på %, medens der med stigende vanddybde på skrænterne sker et fald i dækningen af ålegræs. Hedeselskabet:

13 Figur 4: Interpolation af forekomsten af ålegræs 1999 Den gennemførte interpolation på data fra 2003 (se figur 3) er sammenlignet med en tilsvarende interpolation, der blev gennemført på data fra 1999 (se figur 4). På baggrund af sammenligningen mellem disse interpolationer er der udarbejdet en kortlægning af områder hvor dækningsprocenten af ålegræs er faldet, uændret (variationer fra 10 til +10 %), og steget. Hedeselskabet:

14 Figur 5 : Resultatet af grid beregning af ændringen i dækningsprocent af ålegræs fra Som det fremgår på figur 5, er der sket en generel stigning i forekomsten af Ålegræs i perioden 1999 til Der er ikke grundlag for konkludere, at stigningen generelt skulle være mindre i området omkring vindmøllerne, end tilfældet er for den øvrige del af Middelgrunden. De enkelte pletter med stigning i dækningsprocent omkring enkelte møller er betinget af naturlig variation da der ellers burde observeres stigning ved de fleste eller alle møller. Hedeselskabet:

15 3.3.2 Blåmuslinger Figur 6: Interpolation af forekomsten af blåmuslinger Der er ikke observeret større forekomster af sammenhængende blåmuslinger på den centrale del af Middelgrunden. Tætheden af blåmuslinger er størst langs de øst og vestlige skrænter. Hedeselskabet:

16 Figur 7: Interpolation af forekomsten af blåmuslinger Den gennemførte interpolation på data fra 2003 (se figur 6) er sammenlignet med en tilsvarende interpolation, der blev gennemført på data fra 1999 (se figur 7). På baggrund af sammenligningen mellem disse interpolationer er der udarbejdet en kortlægning af områder hvor dækningsprocenten af blåmuslinger er faldet, uændret (variationer fra 10 til 10 %), og steget. Hedeselskabet:

17 Figur 8: Resultatet af grid beregning af ændringen i dækningsprocent af blåmuslinger fra Som det fremgår af figur 8 er der sket et generelt fald på den centrale del af Middelgrunden i forekomsten af blåmuslinger. Disse ændringer er ikke isolerede til området omkring vindmøllerne men strækker sig i den centrale del helt til kanten af det undersøgte område mod vest, medens der ved møllerne 9 10 samt ikke er sket markante reduktioner i forekomsten. Det er primært på de stejle skrænter i den østlige og vestlige del af det undersøgte område hvor der ses uændrede forekomster af blåmuslinger. Hedeselskabet:

18 For yderligere at undersøge hvor store forskelle der er i dækningsprocenter for blåmuslinger fra 1999 til 2003 er der gennemført beregning af den gennemsnitlige dækningsprocent af blåmuslinger for de enkelte transekter Fald i dækning Transekt Transekt Transekt Transekt Transekt Transekt Gennemsnit Der er således sket et fald i den gennemsnitlige dækningsprocent på alle de undersøgte transekter fra 30 % i 1999 til 12 % i 2003, hvor de største fald kan ses på transekt 1 og transekt 6. Hedeselskabet:

19 3.4 Punktdyk Ved de gennemførte punktdyk blev der i alt fundet 23 arter, der fordeler sig med 10 rød alge arter, 3 brun alge arter samt 9 grønalger og blåmuslinger De observerede dækningsprocenter fordelte sig gennemsnitligt som det fremgår af nedenstående tabel 1. Referenceområdet gennemsnit Påvirkningsområdet gennemsnit Mytilus edulis (blåmuslinger) Dyr Ceramium rubrum Rød Røde skorpeformede alger Rød Røde kalk skorper Rød Ectocarpus siliculosus Brun Callithamnion corymbosum Rød Polysiphonia fibrillosa Rød Brown crust Brun Bryopsis plumosa Grøn Ceramium tenuicorne Rød Ulva lactuca Grøn Spermothamnion repens Rød Monostroma grevilleï Grøn Furcellaria lumbricalis Brun Enteromorpha prolifera Grøn Enteromorpha intestinalis Grøn Coccotylus truncatus Rød Cladophora sericea Grøn Cladophora glomerata Grøn Chaetomorpha melagonium Grøn Chaetomorpha linum Grøn Polysiphonia fucoides Rød Phyllophora pseudoceranoïdes Rød Tabel 1 : Gennemsnitlig dækningsprocent for dyr og alger på de gennemførte punktdyk. Som det fremgår af tabel 1, er den dominerende forekomst af biota på den hårde bund i de undersøgte punkter blåmuslinger. Der er gennemsnitligt observeret en dækningsprocent på 60 % i referenceområdet og 49 % i påvirkningsområdet. Disse dækningsprocenter er, som det også gælder for makroalgerne, vurderet som den del af substratet, der er dækket af den pågældende organisme. Hedeselskabet:

20 Den dominerende makroalger er på Middelgrunden Ceramium rubrum (Almindelig klotang), med en gennemsnitlig dækningsprocent på 31 % i reference området og 32% i påvirkningsområdet. Af øvrige arter der kan særligt nævnes to grupperinger af skorpeformede rødalger i relativt stor forekomst. Disse skorpeformede arter kan ikke umiddelbart bestemmes til art, og det er almindelig praksis at slå dem sammen til grupper. Det drejer sig om gruppen Røde skorpeformede alger med en dækning i reference området på 26 % og i påvirkningsområdet på 12 % samt gruppen Røde kalk skorper med en gennemsnitlig dækningsprocent på 12 % i referenceområdet samt 4 procent i påvirkningsområdet. Der er dog tale om store variationer i forekomsten af disse grupper mellem de enkelte transekter. De øvrige observerede arter er alle fundet med relativt lave gennemsnitlige dækningsprocenter og er alle almindeligt forekommende i Øresundsområdet. Der er ikke observeret særlige variationer mellem de enkelte transekter. 3.5 Analyse af resultater fra punktdyk For at undersøge om der er observeret signifikante udviklingstendenser i henholdsvis referenceområdet og påvirkningsområdet er der gennemført statistiske analyser på det indsamlede datagrundlag fra punktdykkene (se bilag 2). Der er udført 2 statistiske tests: To-sidet varians analyse ANOSIM-test (parametrisk test) (non parametrisk test) To-sidet varians analyse Med en to-sidet varians analyse undersøges dækningsprocenterne før og efter vindmølleparken (faktor 1) samt i påvirkningsområde og referenceområdet (faktor 2). En to-sidet test benyttes til at teste for forskelle mellem prøver der er grupperede i forhold til faktorerne og eventuelle interaktioner mellem faktorerne. I dette tilfælde vil det sige, at der først tages hensyn til forskelle, der er betinget af tid (faktor 1) og dernæst de forskelle der skyldes at punktdykket er gennemført i henholdvist reference-/påvirkningsområdet (faktor 2). En to-sidet varians analyse undersøger (tester) tre nul hypoteser: 1. Der er ingen forskel mellem før og efter vindmølleparken (faktor 1) 2. Der er ingen forskel mellem reference- og påvirkningsområdet (faktor 2) 3. Der er ingen interaktion mellem faktor 1 og faktor 2. Det vil sige, hvis en eventuel tidslig udvikling ses i både reference- og påvirkningsområde. Hedeselskabet:

21 Der er gennemført undersøgelser (test) på to grupper af data: Den gennemsnitlige dækningsprocent af makroalger Den gennemsnitlige dækningsprocent af blåmuslinger Makroalger: Da der er tale om en parametrisk test, hvor det forventes, at de underliggende data er normaltfordelt, og at data har sammenlignelig varians, testes dette først: Normalitets testen er opfyldt: (P > 0,200). Testen for ens varians er opfyldt: (P = 0,046). Der blev udført en variansanalyse med et 95% konfidensniveau og følgende resultater blev opnået: Forskellen i de gennemsnitlige dækningsprocenter før og efter vindmølleparken er større end det ville forventes, hvis der var tale om tilfældige variationer. Der er statistisk signifikant forskel (P = 0,046) på makroalgernes dækningsprocenter i de undersøgte år. Forskellen i de gennemsnitlige dækningsprocenter i hhv. påvirkningsområde og referenceområdet er ikke af en størrelse, der udelukker muligheden for, at de observerede forskelle skyldes tilfældig variation. Der er ikke statistisk signifikant forskel på makroalgernes dækningsprocenter i påvirkningsområdet og referenceområdet. (P = 0,117). Der er ikke fundet statistisk signifikant interaktion mellem år og stationstype (påvirknings- / referanceområdet) (P = 0,808). Der er således ikke forskel på udviklingen i algernes dækningsprocenter i hhv. påvirknings- og referenceområdet. Blåmuslinger: Da der er tale om en parametrisk test, hvor det forventes at de underliggende data er normaltfordelt og at data har sammenlignelig varians testes dette først: Normalitets testen er opfyldt: (P > 0,200). Testen for ens varians er opfyldt: (P = 0.528). Der blev gennemført en undersøgelse (test) med et 95% konfidensniveau og følgende resultater blev opnået: Forskellen i de gennemsnitlige dækningsprocenter før og efter vindmølleparken er ikke større end det ville forventes, hvis der var tale om tilfældige variationer. Der er ikke en statistisk signifikant forskel mellem påvirknings og referenceområdet. (P = 0,406). Hedeselskabet:

22 Forskellen i de gennemsnitlige dækningsprocenter i hhv. påvirkningsområde og referenceområdet er af en størrelse, der udelukker muligheden for, at de observerede forskelle skyldes tilfældig variation. Der er en statistisk signifikant forskel mellem påvirknings og referenceområdet. (P = 0,028). Forskellen i de gennemsnitlige dækningsprocenter før og efter vindmølleparken er ikke større end det ville forventes, hvis der var tale om tilfældige variationer. Der er ikke fundet statistisk signifikant interaktion mellem år og stationstype (påvirknings- / referanceområdet) (P = 0,501) ANOSIM-test Til gennemførelse af denne analyse er anvendt statistik programmet PRIMER, hvor der på baggrund af algernes dækningsprocenterne er udarbejdet en ANO- SIM analyse, hvor før/efter og referenceområde/påvirkningsområde er de faktorer, som analyseres. For at foretage den statistisk test udarbejdes først en Bray-Curtis similaritetsmatrix ud fra kvadratrods transformerede artsvise dækningsprocenter fra de enkelte punktdyk. Lighedsværdierne anvendes som input i ANOSIM-testen (analysis of similaritet). ANOSIM, der bygger på en non-parametrisk permutions-procedure, undersøger (tester) forskellen mellem prøver fra forskellige områder eller år (prøvevis), og sammenligner denne med forskellen fra prøverne inden for de enkelte områder eller år. Det er således undersøgt hvorvidt der er sket en forskellig udvikling i dækningsprocenten af makroalger før og efter vindmølleparken i hhv. påvirkningsområdet og referenceområdet.. Hvis opførelsen af vindmølleparken har haft en negativ indvirkning på makroalgevegetationen, skulle det være muligt at identificere en forskellig udvikling mellem reference stationer og påvirkningsstationer. Hedeselskabet:

23 Der er ved den gennemførte analyse undersøgt forskellene mellem følgende kombinationer af data (Gruppe 1 og Gruppe 2): Gruppe 1 Gruppe 2 Værdi P-værdi Resultat 1999 Ref Påvirk Ref Påvirk Signifikant 1999 Ref Ref Signifikant 1999 Påvirk Påvirk Signifikant 1999 Påvirk Ref Signifikant 2003 Påvirk Ref Tabel 2: Resultat af ANOSIM analysen. Der er således observeret følgende signifikant forskelle: Reference i 1999 og Reference Påvirkning i 1999 og Påvirkning Påvirkning i 1999 og Reference Reference i 1999 og Påvirkning Der er ikke observeret signifikante forskelle mellem: Reference i 1999 og Påvirkning 1999 Reference i 2003 og Påvirkning 2003 Det må, på baggrund af den gennemførte analyse, konstateres at der kan identificeres signifikant forskel mellem den sammensætningen af makroalger, der blev registreret ved undersøgelsen i 1999 og den sammensætning, der er registreret i Da der ikke er en signifikant forskel mellem de 2 områder i hverken 1999 eller 2003, må det konkluderes, at de 2 områder ikke har været påvirket forskelligt i forhold til makroalgernes dækningsprocenter. 3.6 Videoundersøgelse Der er gennemført videofotografering af vindmølle transektet, med henblik på dokumentation af forekomsten af specielt ålegræs efter etableringen af vindmøllerne. Det er ved gennemsyn af den optagede videofilm konstateret, at området umiddelbart omkring og imellem vindmøllerne fremtræder som naturlig og uforstyrret havbund som på tilsvarende vanddybder i Øresund. 3.7 Sammenligning med udviklingen på Saltholm Hedeselskabet Miljø og Energi A/S har i såvel 1999 som 2003 gennemført undersøgelser af forekomsten af ålegræs på 4 transekt omkring Saltholm og har med tilladelse fra Københavns amt anvendt disse data som yderligere reference i forbindelse med vurderingen af forekomsten af ålegræs. Hedeselskabet:

24 % 100 Farvandet rundt om Saltholm i dybden 2-4 m eter Figur 9: Udviklingen i forekomst af ålegræs i dybdeintervallet 2-4 meter. % 100 Farvandet rundt om Saltholm i dybden 4-6 m eter Figur 10: Udviklingen i forekomst af ålegræs i dybdeintervallet 4-6 meter. Som det fremgår af ovenstående figurer (fig. 9 og 10) er der i forbindelse med de gennemførte undersøgelser omkring Saltholm observeret en generel stigning i forekomsten af ålegræs i perioden Hedeselskabet:

25 4 Diskussion Der er i forbindelse med den gennemførte undersøgelse udført observationer på såvel ålegræs, blåmuslinger som makroalger. Området må som helhed betegnes som varieret med generelt gode sigtforhold, sammenhængende ålegræspopulation med høj dækningsprocent, samt en del fisk. Der er i forbindelse med undersøgelserne fundet en meget blandet substrat sammensætning, med elementer af såvel lerformationer, sand, grus samt sten i alle størrelsesklasser. Det kan på baggrund af den gennemførte undersøgelse sammenfattes, at Middelgrunden er en varierende habitat, der dog bærer præg af menneskelig påvirkning (f.eks. tegn på tidligere klapninger). Der kan på baggrund af de gennemførte undersøgelser og analyser af forekomsten af ålegræs ved undersøgelsen i 1999 sammenlignet med undersøgelsen i 2003 ikke konstateres en betydende påvirkning af ålegræspopulationen i området omkring vindmøllerne på Middelgrunden. Den gennemførte analyse af forskelle i den rummelige udbredelse af ålegræs, hvor der lavet en beregning af forskelle i dækningsprocenter giver ikke ophav til at konstatere at vindmøllernes anlæggelse har haft blivende indflydelse på ålegræspopulationen. Der er tillige gennemført undersøgelser af forekomsten af blåmuslinger på Middelgrunden i såvel 1999 som Der kan ved de gennemførte undersøgelser konstateres et udbredt fald i dækningsprocenten af blåmuslinger på den centrale del af Middelgrunden. Det skal dog understreges, at der primært er tale om spredte forekomster af blåmuslinger, og det derfor er behæftet med stor usikkerhed at udføre sammenligninger på baggrund af interpolerede værdier. På den baggrund er der beregnet gennemsnitlige dækningsprocenter for de undersøgte transekter, og der er konstateret en tilbagegang i den gennemsnitlige dækningsprocent for blåmuslinger på 18 % (1999: 30 %, 2003: 12 %). For at undersøge, hvorvidt der er tale om et signifikant fald i forekomsten af blåmuslinger, er der gennemført en to-sidet varians analyse af resultaterne fra de gennemførte punktdyk. Ved denne analyse blev der ikke fundet signifikante forskelle mellem forekomsten de undersøgte år, hvis der ikke blev taget hensyn til om der var undersøgt i reference- og påvirkningsområdet. Der blev fundet signifikante forskelle i forekomsten mellem reference- og påvirkningsområdet hvis der ikke blev taget hensyn til forskelle mellem år. Hedeselskabet:

26 Men der blev ikke fundet signifikante forskelle mellem dækningsprocenten af blåmuslinger i henholdvis reference- og påvirkningsområdet hvis der tages hensyn til variationen mellem de undersøgte år. Der er således ikke sket en større påvirkning af dækningsprocenten af blåmuslinger med faldende afstand til vindmøllerne. Faldet i dækningsprocent kan være betinget af etableringen af vindmølleparken, men da der også kan konstateres fald i forekomst på den centrale vestlige del af det undersøgte område, hvor der ikke ville forventes påvirkning af biotopen, kan dette ikke være den eneste forklaring. Data for forekomsten af makroalger fra de gennemførte punktdyk er grupperede i forhold til placering henholdsvis indenfor og udenfor det forventede påvirkningsområde, og der er gennemført statiske analyser af de opnåede resultater. Som beskrevet under afsnittet Analyse af resultater fra punktdyk kan der ikke identificeres en signifikant forskellig udviklingstendens mellem påvirknings- og reference området, men der er signifikante forskelle mellem de undersøgte år. Det kan på denne baggrund ikke konstateres, at anlæggelsen af vindmølleparken på Middelgrunden har haft en påvirkning af makroalge vegetationen på Middelgrunden, der kan identificeres ved sammenligning af de analyserede punktdyk. Hedeselskabet:

27 5 Konklusion Det kan på baggrund af de gennemførte undersøgelser konkluderes, at der ikke har kunnet påvises en signifikant påvirkning ved etableringen af vindmølleparken på den forekommende marine vegetation på Middelgrunden. Der har givet vis været tale om en lokal påvirkning i selve anlæggelses fasen, men denne kan ikke detekteres ved de gennemførte undersøgelser og analyser ved sammenligning af undersøgelserne i 1999 og Det kan endvidere konkluderes, at der er iagttaget et fald i forekomsten af blåmuslinger i området, men at der ved den statistiske analyse af data opnået ved punktdykning i henholdsvis reference- og påvirkningsområdet ikke kunne konstateres nogen signifikant forskel i udviklingen mellem de to områder. Hedeselskabet:

28 Bilag 1 Middelgrunden 2003, Transekt 1 Afstand fra start Position E Position N Bemærkning Epifytter Blødbund Blåmuslinger Småsten Store sten Løse Alger Ålegræs Dybde % epi laminaria saccharina 20%

29 Bilag 1 Middelgrunden 2003, Transekt 2 Afstand fra start Position E Position N Bemærkning Epifytter Blødbund Blåmuslinger Småsten Store sten Løse Alger Ålegræs Dybde

30 Bilag 1 Middelgrunden 2003, Transekt 2 Afstand fra start Position E Position N Bemærkning Epifytter Blødbund Blåmuslinger Småsten Store sten Løse Alger Ålegræs Dybde stadig god sigt

31 Bilag 1 Middelgrunden 2003, Transekt 3 Afstand fra start Position E Position N Bemærkning Epifytter Blødbund Blåmuslinger Småsten Store sten Løse Alger Ålegræs Dybde

32 Bilag 1 Middelgrunden 2003, Transekt 3 Afstand fra start Position E Position N Bemærkning Epifytter Blødbund Blåmuslinger Småsten Store sten Løse Alger Ålegræs Dybde færre laminaria

33 Bilag 1 Middelgrunden 2003, Transekt 4 Afstand fra start Position E Position N Bemærkning Epifytter Blødbund Blåmuslinger Småsten Store sten Løse Alger Ålegræs Dybde

34 Bilag 1 Middelgrunden 2003, Transekt 4 Afstand fra start Position E Position N Bemærkning Epifytter Blødbund Blåmuslinger Småsten Store sten Løse Alger Ålegræs Dybde epi=brunalge store laminaria 30 %

35 Bilag 1 Middelgrunden 2003, Transekt 5 Afstand fra start Position E Position N Bemærkning Epifytter Blødbund Blåmuslinger Småsten Store sten Løse Alger Ålegræs Dybde

36 Bilag 1 Middelgrunden 2003, Transekt 5 Afstand fra start Position E Position N Bemærkning Epifytter Blødbund Blåmuslinger Småsten Store sten Løse Alger Ålegræs Dybde

37 Bilag 1 Middelgrunden 2003, Transekt 6 Afstand fra start Position E Position N Bemærkning Epifytter Blødbund Blåmuslinger Småsten Store sten Løse Alger Ålegræs Dybde mere fast bund sandorme

38 Bilag 1 Middelgrunden 2003, Transekt 6 Afstand fra start Position E Position N Bemærkning Epifytter Blødbund Blåmuslinger Småsten Store sten Løse Alger Ålegræs Dybde

Marinbiologiske undersøgelser ved Avedøre Holme 2008

Marinbiologiske undersøgelser ved Avedøre Holme 2008 Marinbiologiske undersøgelser ved Avedøre Holme 2008 Rekvirent DONG Energy A/S Teglholmen A.C: Meyers Vænge 9 2450 København SV Birte Hansen Telefon: 24 29 93 49 E-Mail: birha@dongenergy.dk Rådgiver Orbicon

Læs mere

Vegetation i farvandet omkring Fyn 2001

Vegetation i farvandet omkring Fyn 2001 Danmarks Miljøundersøgelser Miljøministeriet Vegetation i farvandet omkring Fyn 21 Faglig rapport fra DMU, nr. 413 [Tom side] Danmarks Miljøundersøgelser Miljøministeriet Vegetation i farvandet omkring

Læs mere

Teknisk notat - Biologisk screening, Nissum Bredning

Teknisk notat - Biologisk screening, Nissum Bredning Teknisk notat - Biologisk screening, Nissum Bredning Rekvirent NOE, Nordvestjysk Elforsyning a.m.b.a. Att. Flemming Poulsen Skivevej 120 7500 Holstebro Tel. 97 42 14 88 flp@noe.dk Nissum Brednings Vindmøllelaug

Læs mere

Teknisk notat - Marin screening Guldborgsund

Teknisk notat - Marin screening Guldborgsund Teknisk notat - Marin screening Guldborgsund Rekvirent NIRAS A/S Rådgivende ingeniører og planlæggere A/S Sortemosevej 2 3450 Allerød Telefon: 4810 4200 E-mail: mxj@niras.dk Rådgiver Orbicon Leif Hansen

Læs mere

Emne : Marinbiologisk dykkerbesigtigelse af anlægsområde, 9. November 2012

Emne : Marinbiologisk dykkerbesigtigelse af anlægsområde, 9. November 2012 Notat Udarbejdet for: Seacon Vesterbrogade 17 1620 Kbh K 06-02-2013 NATURFOCUS Christian B. Hvidt Tlf. direkte: 75757610 E-mail: cbh@naturfocus.com Dok. nr.p239 006 02 Report.docx Antal sider: 16 Sag :

Læs mere

Notat vedr. interkalibrering af ålegræs

Notat vedr. interkalibrering af ålegræs Notat vedr. interkalibrering af ålegræs Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 4. januar 2012 Michael Bo Rasmussen Thorsten Balsby Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen

Læs mere

Teknisk notat Biologisk screening, Masnedsund

Teknisk notat Biologisk screening, Masnedsund Teknisk notat Biologisk screening, Masnedsund Rekvirent Rambøll Teknikerbyen 31 DK 2830 Virum Telefon: E-mail: Rådgiver Orbicon Leif Hansen A/S Ringstedvej 20 4000 Roskilde Telefon 46 30 08 12 E-mail bleo@orbicon.dk

Læs mere

Havmøllepark ved Rødsand VVM-redegørelse Baggrundsraport nr 8

Havmøllepark ved Rødsand VVM-redegørelse Baggrundsraport nr 8 Havmøllepark ved Rødsand VVM-redegørelse Baggrundsraport nr 8 Juli 2000 Nationalmuseets Marinarkæologiske Undersøgelser Jørgen Dencker Marinarkæologisk besigtigelse af side scan sonar kontakter ved Rødsand

Læs mere

Blue Reef. Status for den biologiske indvandring på Læsø Trindels nye rev i 2011 AARHUS AU UNIVERSITET

Blue Reef. Status for den biologiske indvandring på Læsø Trindels nye rev i 2011 AARHUS AU UNIVERSITET Blue Reef Status for den biologiske indvandring på Læsø Trindels nye rev i 2011 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 20. juni 2013 Karsten Dahl Institut for Institut for Bioscience

Læs mere

Bemærkninger : Type 4 (substrat, vegetation, fauna, eksponeringsforhold og andet) Substrat: 0 0 0 100 Nej LBN. Bemærkninger : Fauna: Flora:

Bemærkninger : Type 4 (substrat, vegetation, fauna, eksponeringsforhold og andet) Substrat: 0 0 0 100 Nej LBN. Bemærkninger : Fauna: Flora: Opgave: Dong Energy Dato / tid: 8. april 2010 Område: Frederikshavn Møller 17-05-2010 12:52 Pos. N Pos. E Dybde Bølgehøjde Dyk / Rov Video + / - Punktnummer 57 27,340 10 34,655 7,3 0,3 Dyk Ja Boblerev

Læs mere

Forundersøgelser for placering af nyetableret stenrev i Løgstør Bredning

Forundersøgelser for placering af nyetableret stenrev i Løgstør Bredning Forundersøgelser for placering af nyetableret stenrev i Løgstør Bredning - Resultater og anbefalinger - Notat September 2016 1 Forundersøgelser for placering af nyetableret stenrev i Løgstør Bredning -

Læs mere

Orbicon Leif Hansen A/S Ringstedvej Roskilde. Telefon Sag Projektleder: Rapport: Kort:

Orbicon Leif Hansen A/S Ringstedvej Roskilde. Telefon Sag Projektleder: Rapport: Kort: Teknisk notat Biologisk screening, Masnedø Østflak Rekvirent Rambøll Hannemans Allé 53 DK -2300 København S. Rådgiver Orbicon Leif Hansen A/S Ringstedvej 20 4000 Roskilde Telefon 46 30 08 12 E-mail bleo@orbicon.dk

Læs mere

NY BILD. PEBERHOLM og vandet omkring

NY BILD. PEBERHOLM og vandet omkring NY BILD PEBERHOLM og vandet omkring Peberholm, kort tid efter broens åbning. Foto: Søren Madsen Peberholm år 2014. Peberholm Den kunstige ø Peberholm mellem Danmark og Sverige forbinder motorvejen og tunnelen

Læs mere

: VVM for Container- og ny krydstogtsterminal, Ydre Nordhavn

: VVM for Container- og ny krydstogtsterminal, Ydre Nordhavn Notat 06-02-2018 NATURFOCUS Christian B. Hvidt Tlf. direkte: 75757610 E-mail: cbh@naturfocus.com Dok. nr. P328-001-01 Rev2.docx Antal sider: 24 Sag Emne : VVM for Container- og ny krydstogtsterminal, Ydre

Læs mere

Kohæsive sedimenters effekt på biologi

Kohæsive sedimenters effekt på biologi Kohæsive sedimenters effekt på biologi Og biologiens effekt på sedimentprocesser Anne Lise Middelboe DHI ami@dhigroup.com Spildt sediment påvirker flora og fauna gennem: - Øget koncentrationer af suspenderet

Læs mere

Kortfattet redegørelse vedr. udlægning af sten i Flensborg Fjord

Kortfattet redegørelse vedr. udlægning af sten i Flensborg Fjord Kortfattet redegørelse vedr. udlægning af sten i Flensborg Fjord Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 26. juni 2012 Poul Nordemann Jensen Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider: 5

Læs mere

Angående Høring af opdateret nøgle og beskrivelser vedr. marine naturtyper jf habitatdirektivet

Angående Høring af opdateret nøgle og beskrivelser vedr. marine naturtyper jf habitatdirektivet Angående Høring af opdateret nøgle og beskrivelser vedr. marine naturtyper jf habitatdirektivet Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 25. maj 2012 Karsten Dahl Ole R. Therkildsen Institut

Læs mere

Basisanalyse for Natura 2000 område 206, Stevns Rev

Basisanalyse for Natura 2000 område 206, Stevns Rev Basisanalyse for Natura 2000 område 206, Stevns Rev Figur 1.1 Afgrænsning af Natura 2000 område 206, Stevns Rev. 1. Områdets afgrænsning Natura 2000 område 206, Stevns Rev, udgøres af 1 beskyttelsesområde:

Læs mere

Udvidelse af Københavns Nordhavn og ny krydstogtterminal

Udvidelse af Københavns Nordhavn og ny krydstogtterminal Københavns Kommune Kystdirektoratet Udvidelse af Københavns Nordhavn og ny krydstogtterminal VVM Teknisk baggrundsrapport nr. 4 Marin flora og fauna Marts 2009 Nr. 4 - Marin flora og fauna - VVM Nordh

Læs mere

Vandområdeplan Vanddistrikt 1, Jylland og Fyn

Vandområdeplan Vanddistrikt 1, Jylland og Fyn Ringkøbing-Skjern Kommunes bemærkninger til udkast til Vandområdeplanerne 2015-2021. Ringkøbing-Skjern Kommune har gennemgået udkast til vandområdeplanerne for Vandområdedistrikt I Jylland og Fyn og har

Læs mere

Kravspecifikation. Kontraktens bilag 1. 1 Baggrund

Kravspecifikation. Kontraktens bilag 1. 1 Baggrund Kontraktens bilag Kravspecifikation Baggrund Indvindingsområdet Disken er beliggende i det nordlige resund ca. 3, km. syd øst for Helsingør og har et areal på ca. 3,3 km 2 (Figur ). Hele indvindingsområdet

Læs mere

Læsø Trindels nye rev i 2010. Arbejdsrapport fra DMU nr. 262 2010. Danmarks Miljøundersøgelser

Læsø Trindels nye rev i 2010. Arbejdsrapport fra DMU nr. 262 2010. Danmarks Miljøundersøgelser BLUE REEF status for den biologiske indvandring på Læsø Trindels nye rev i 2010 Arbejdsrapport fra DMU nr. 262 2010 AU Danmarks Miljøundersøgelser AARHUS UNIVERSITET [Tom side] Blue Reef Status for den

Læs mere

Stenrev som marint virkemiddel

Stenrev som marint virkemiddel Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 177 Offentligt Stenrev som marint virkemiddel Anders Chr. Erichsen Senior Rådgiver, Afdelingen for Miljø og Økologi, DHI Danmark Henrik Fossing (Aarhus

Læs mere

Udvikling i udvalgte parametre i marine områder. Udvikling i transport af nitrat på målestationer

Udvikling i udvalgte parametre i marine områder. Udvikling i transport af nitrat på målestationer Udvikling i udvalgte parametre i marine områder. Udvikling i transport af nitrat på målestationer Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 7. december 2017 Poul Nordemann Jensen DCE -

Læs mere

Vattenfall har drifts- og vedligeholdelsesansvaret for Horn Rev Havmøllepark. Dette ansvar varetages af Vattenfalls Vindservice-afdeling i Esbjerg:

Vattenfall har drifts- og vedligeholdelsesansvaret for Horn Rev Havmøllepark. Dette ansvar varetages af Vattenfalls Vindservice-afdeling i Esbjerg: Denne rapport er udarbejdet af de oprindelige bygherrer, Elsam og Eltra, som i dag er del af andre, større selskaber. Horns Rev ejes således i dag 60 procent af Vattenfall og 40 procent af DONG Energy.

Læs mere

Notat. HOFOR HOFOR - VANDLØB 2016 DVFI, vegetation og fisk INDHOLD. 1 Baggrund Resumé Udførte undersøgelser... 4

Notat. HOFOR HOFOR - VANDLØB 2016 DVFI, vegetation og fisk INDHOLD. 1 Baggrund Resumé Udførte undersøgelser... 4 Notat HOFOR HOFOR - VANDLØB 2016 DVFI, vegetation og fisk 5. januar 2017 Projekt nr. 224464 Dokument nr. 1222397775 Version 1 Udarbejdet af CAB Kontrolleret af HPE Godkendt af INDHOLD 1 Baggrund... 2 2

Læs mere

Titel: Ekstensiv undersøgelse og tilstandsvurdering af naturtypen kystlaguner i Natura 2000-områder Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.

Titel: Ekstensiv undersøgelse og tilstandsvurdering af naturtypen kystlaguner i Natura 2000-områder Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr. Titel: Ekstensiv undersøgelse og tilstandsvurdering af naturtypen kystlaguner i Natura 2000-områder Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: M20 Version: 1 Oprettet: 16.08.2012 Forfattere: Ditte Louise

Læs mere

Interkalibrering af metode til undersøgelser af bundvegetation i marine områder

Interkalibrering af metode til undersøgelser af bundvegetation i marine områder Miljø- og Energiministeriet Danmarks Miljøundersøgelser Interkalibrering af metode til undersøgelser af bundvegetation i marine områder Faglig rapport fra DMU, nr. 329 Miljø- og Energiministeriet Danmarks

Læs mere

Miljøeffekter ved kompensationsopdræt

Miljøeffekter ved kompensationsopdræt 1. Introduktion: Miljøpåvirkninger i forbindelse med tangkultur/muslingeopdræt 2. Modellering af miljøeffekter (Mads B DHI) 3. Sulfidfront-muslingeopdræt 4. Skyggeeffekt-tangkultur 5. Hængende rev - biodiversitet

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version Aarhus Kommune Miljørigtige køretøjer i Aarhus Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune COWI A/S Jens Chr Skous Vej 9 8000 Aarhus C Telefon 56 40 00 00 wwwcowidk Notat - kort version Indholdsfortegnelse

Læs mere

Dette notat vedrører DVFI-prøvetagning i Tuse Å-systemet, i henhold til Holbæk Kommunes ønsker til overvågning.

Dette notat vedrører DVFI-prøvetagning i Tuse Å-systemet, i henhold til Holbæk Kommunes ønsker til overvågning. NOTAT Projekt DVFI i Tuse Å, 2018 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Kvalitetssikring Holbæk Kommune DVFI overvågning i Tuse-systemet ifm. forurening Holbæk Kommune, Stig Per Andersen Flemming Nygaard

Læs mere

Marinarkæologisk forundersøgelse ved Københavns Nordhavn

Marinarkæologisk forundersøgelse ved Københavns Nordhavn Marinarkæologisk forundersøgelse ved Københavns Nordhavn MAJ j.nr. 2552 Morten Johansen Marinarkæologisk forundersøgelse ved Københavns Nordhavn MAJ 2552 KUAS 2008-7.26.02-0013 Morten Johansen Trykt: 9/1

Læs mere

Bilag til: TA. Nr.: A17. Oprettet: Forfattere: Lars Christian Adrados, Kåre Fog, Bjarne Søgaard

Bilag til: TA. Nr.: A17. Oprettet: Forfattere: Lars Christian Adrados, Kåre Fog, Bjarne Søgaard ne Dokumenttype: Bilag til TA til ekstensiv overvågning af padder Bilag til: TA. Nr.: A17 Version: 1 Oprettet: 9.6.2011 Forfattere: Lars Christian Adrados, Kåre Fog, Bjarne Søgaard Gyldig fra: 1.5.2011

Læs mere

SÅDAN KAN GOD ØKOLOGISK TILSTAND OPNÅS I FJORDENE FLEMMING GERTZ SEGES

SÅDAN KAN GOD ØKOLOGISK TILSTAND OPNÅS I FJORDENE FLEMMING GERTZ SEGES SÅDAN KAN GOD ØKOLOGISK TILSTAND OPNÅS I FJORDENE FLEMMING GERTZ SEGES HVAD ER GOD ØKOLOGISK TILSTAND? Jf. Vandrammedirektivet: Værdierne for de biologiske kvalitetselementer for den pågældende type overfladevandområde

Læs mere

Teknisk anvisning for marin overvågning

Teknisk anvisning for marin overvågning NOVANA Teknisk anvisning for marin overvågning 4.2 Hårdbundsfauna Steffen Lundsteen Karsten Dahl Afdeling for Marin Økologi Miljøministeriet Danmarks Miljøundersøgelser 4.2-1 Indhold 4.2 Hårdbundsfauna

Læs mere

Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed

Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed Rockwool Fondens Forskningsenhed Arbejdspapir 36 Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed Jens Bonke København 1 Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed Arbejdspapir 36 Udgivet af: Rockwool

Læs mere

Bilag 1: Robusthedsanalyser af effektiviseringspotentialerne. Bilaget indeholder analyser af effektiviseringspotentialernes robusthed.

Bilag 1: Robusthedsanalyser af effektiviseringspotentialerne. Bilaget indeholder analyser af effektiviseringspotentialernes robusthed. Bilag 1: Robusthedsanalyser af effektiviseringspotentialerne Bilaget indeholder analyser af effektiviseringspotentialernes robusthed. FORSYNINGSSEKRETARIATET OKTOBER 2013 Indholdsfortegnelse Indledning

Læs mere

Referenceblad for vingeforsøg

Referenceblad for vingeforsøg Referenceblad for vingeforsøg Dansk Geoteknisk Forenings Feltkomité Revision August 999. INDLEDNING Dette referenceblad beskriver retningslinier for udførelse af vingeforsøg i kohæsionsjord. Ved vingeforsøg

Læs mere

Ålegræskonference 13. oktober 2010 Egholm, Ålborg Dorte Krause-Jensen Danmarks Miljøundersøgelser Århus Universitet

Ålegræskonference 13. oktober 2010 Egholm, Ålborg Dorte Krause-Jensen Danmarks Miljøundersøgelser Århus Universitet Ålegræssets historiske udbredelse i de danske farvande Ålegræskonference 13. oktober 2010 Egholm, Ålborg Dorte Krause-Jensen Danmarks Miljøundersøgelser Århus Universitet Baggrundsfoto: Peter Bondo Christensen

Læs mere

1 Indledning. 2 Metode. Rønne Havn A/S Udvidelse af Rønne Havn - Etape 1 TE-Udbud Påvirkninger ved øget uddybning og klapning.

1 Indledning. 2 Metode. Rønne Havn A/S Udvidelse af Rønne Havn - Etape 1 TE-Udbud Påvirkninger ved øget uddybning og klapning. 12. oktober 2018 Notat Rønne Havn A/S Udvidelse af Rønne Havn - Etape 1 TE-Udbud Påvirkninger ved øget uddybning og klapning Projekt nr.: 227462 Dokument nr.: 1229911198 Version 1 Revision 00 Udarbejdet

Læs mere

2 km 2 stenrev = 800 tons N, kan det virkelig passe?

2 km 2 stenrev = 800 tons N, kan det virkelig passe? Stenrev i Limfjorden en anden måde at nå miljømålene på 2 km 2 stenrev = 800 tons N, kan det virkelig passe? Flemming Møhlenberg, Jesper H Andersen & Ciarán Murray, DHI Peter B Christensen, Tage Dalsgaard,

Læs mere

Skriftlig eksamen i samfundsfag

Skriftlig eksamen i samfundsfag OpenSamf Skriftlig eksamen i samfundsfag Indholdsfortegnelse 1. Introduktion 2. Præcise nedslag 3. Beregninger 3.1. Hvad kan absolutte tal være? 3.2. Procentvis ændring (vækst) 3.2.1 Tolkning af egne beregninger

Læs mere

Bilag 7 Analyse af alternative statistiske modeller til DEA Dette bilag er en kort beskrivelse af Forsyningssekretariatets valg af DEAmodellen.

Bilag 7 Analyse af alternative statistiske modeller til DEA Dette bilag er en kort beskrivelse af Forsyningssekretariatets valg af DEAmodellen. Bilag 7 Analyse af alternative statistiske modeller til DEA Dette bilag er en kort beskrivelse af Forsyningssekretariatets valg af DEAmodellen. FORSYNINGSSEKRETARIATET OKTOBER 2011 INDLEDNING... 3 SDEA...

Læs mere

Arbejdsrapport fra DMU nr. 258 2009. Danmarks Miljøundersøgelser

Arbejdsrapport fra DMU nr. 258 2009. Danmarks Miljøundersøgelser BLUE reef STATUS FOR DEN BIOLOgiske indvandring PÅ LÆSØ TrinDels NYE rev I 2009 Arbejdsrapport fra DMU nr. 258 2009 Danmarks Miljøundersøgelser AU AARHUS UNIVERSITET [Tom side] BLUE Reef status for den

Læs mere

RÅSTOFKORTLÆGNING RAPPORT NR. 4-2011 SAND, GRUS, STEN. Svogerslev, Roskilde Kommune

RÅSTOFKORTLÆGNING RAPPORT NR. 4-2011 SAND, GRUS, STEN. Svogerslev, Roskilde Kommune RÅSTOFKORTLÆGNING RAPPORT NR. 4-2011 SAND, GRUS, STEN Svogerslev, Roskilde Kommune Udgiver: Afdeling: Region Sjælland Alleen 15 4180 Sorø Regional Udvikling Udgivelsesår: 2011 Titel: Råstofkortlægning,

Læs mere

BILLUND KOMMUNE TUNGMETALLER I FISK I GRINDSTED ENGSØ Rekvirent. Billund Kommune att. Annette Mathiesen Jorden Rundt Grindsted

BILLUND KOMMUNE TUNGMETALLER I FISK I GRINDSTED ENGSØ Rekvirent. Billund Kommune att. Annette Mathiesen Jorden Rundt Grindsted BILLUND KOMMUNE TUNGMETALLER I FISK I GRINDSTED ENGSØ 2010 Rekvirent att. Annette Mathiesen Jorden Rundt 1 7200 Grindsted alm@billund.dk Rådgiver Orbicon Leif Hansen A/S Jens Juuls Vej 16 8260 Viby J Projekt

Læs mere

Kontrolopmåling 2012. Rekvirent. Rådgiver. Faxe Kommune Att. Orbicon Ringstedvej 20 4000 Roskilde Telefon 46 30 03 10 E-mail sgsc@orbicon.

Kontrolopmåling 2012. Rekvirent. Rådgiver. Faxe Kommune Att. Orbicon Ringstedvej 20 4000 Roskilde Telefon 46 30 03 10 E-mail sgsc@orbicon. Rekvirent Faxe Kommune Att. Rådgiver Orbicon Ringstedvej 20 4000 Roskilde Telefon 46 30 03 10 E-mail sgsc@orbicon.dk Sag 3691200053-03 Projektleder SGSC Kvalitetssikring SGSC Revisionsnr. 1.0 Godkendt

Læs mere

MILJØSCREENING AF ÆNDRING AF KYSTBESKYTTELSE VED TUBORG SYD INDHOLD. 1 Indledning Baggrund Projektet 2

MILJØSCREENING AF ÆNDRING AF KYSTBESKYTTELSE VED TUBORG SYD INDHOLD. 1 Indledning Baggrund Projektet 2 DANICA PENSION A/S MILJØSCREENING AF ÆNDRING AF KYSTBESKYTTELSE VED TUBORG SYD ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Indledning

Læs mere

REFERAT. Vedr.: Ekstraordinært møde i Udvalget for Muslingeproduktion den 6. oktober 2009

REFERAT. Vedr.: Ekstraordinært møde i Udvalget for Muslingeproduktion den 6. oktober 2009 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fiskeridirektoratet november 2009 J.nr.: 2009-04544 Ref.: MKRO REFERAT Vedr.: Ekstraordinært møde i Udvalget for Muslingeproduktion den 6. oktober 2009 Deltagere:

Læs mere

Notat vedrørende fiskeri efter flad østers og søstjerner i Nissum Bredning 2017/2018

Notat vedrørende fiskeri efter flad østers og søstjerner i Nissum Bredning 2017/2018 DTU Aqua Notat vedrørende fiskeri efter flad østers og søstjerner i Nissum Bredning 2017/2018 Danmarks Tekniske Universitet Institut for Akvatiske Ressourcer Dansk Skaldyrcenter September 2017 Notat vedrørende

Læs mere

Kundeundersøgelse uge 40 2012

Kundeundersøgelse uge 40 2012 Kundeundersøgelse uge 40 5 Vejledende kvalitetsindeks - Lokalbanen 4 3,75 3,78 3,79 3,95 3,99 4,09 4,07 4,08 4,09 3 2 1 2003 2004 2006 2007 2008 2009 2010 2011 Indholdsfortegnelse Baggrund for undersøgelse...

Læs mere

Kundernes tilfredshed med skadesforsikringsselskaberne i Danmark

Kundernes tilfredshed med skadesforsikringsselskaberne i Danmark [0] Dansk KundeIndex 2003 skadesforsikring Kundernes tilfredshed med skadesforsikringsselskaberne i Danmark Hovedresultater Indledning og metode For tredje år i træk gennemføres en samlet kundetilfredshedsundersøgelse

Læs mere

Indhold. Ringsted Kommune Skjoldenæsholm Sedimentundersøgelse. 1 Baggrund 2

Indhold. Ringsted Kommune Skjoldenæsholm Sedimentundersøgelse. 1 Baggrund 2 8. december 2018 Notat Ringsted Kommune Skjoldenæsholm Sedimentundersøgelse Projekt nr.: 230219 Dokument nr.: 1230593932 Version 1 Revision Indhold 1 Baggrund 2 Udarbejdet af CAB Kontrolleret af MLJ Godkendt

Læs mere

Det sorte danmarkskort:

Det sorte danmarkskort: Rockwool Fondens Forskningsenhed Arbejdspapir 37 Det sorte danmarkskort: Geografisk variation i danskernes sorte deltagelsesfrekvens Peer Ebbesen Skov, Kristian Hedeager Bentsen og Camilla Hvidtfeldt København

Læs mere

Notat. Stavnsholt Renseanlæg Fortyndingsberegninger 1 INDLEDNING

Notat. Stavnsholt Renseanlæg Fortyndingsberegninger 1 INDLEDNING Notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6660 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Stavnsholt Renseanlæg Fortyndingsberegninger 4. juni 2014 Vores reference: 30.5227.51 Udarbejdet

Læs mere

Biologiske og kemiske forhold i Hjarbæk Fjord

Biologiske og kemiske forhold i Hjarbæk Fjord 5 Kapitel Biologiske og kemiske forhold i Hjarbæk Fjord Som en del af forundersøgelserne redegøres i dette kapitel for de biologiske og kemiske forhold i Hjarbæk Fjord, primært på baggrund af litteratur.

Læs mere

6. SEMESTER Epidemiologi og Biostatistik Opgaver til Uge 1 (fredag)

6. SEMESTER Epidemiologi og Biostatistik Opgaver til Uge 1 (fredag) Institut for Epidemiologi og Socialmedicin Institut for Biostatistik. SEMESTER Epidemiologi og Biostatistik Opgaver til Uge 1 (fredag) Opgave 1 Læs afsnit.1 i An Introduction to Medical Statistics, specielt

Læs mere

Gladsaxe Kommune Brugertilfredshedsundersøgelse Skole og SFO området

Gladsaxe Kommune Brugertilfredshedsundersøgelse Skole og SFO området Gladsaxe Kommune Udviklingssekretariatet Januar 2007 Gladsaxe Kommune Brugertilfredshedsundersøgelse Skole og SFO området Gladsaxe, januar 2007 Indholdsfortegnelse: Rapportens opbygning:... 2 1. Sammenfatning...

Læs mere

Dokumentation Søoplande

Dokumentation Søoplande Dokumentation Søoplande Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 28. april 2015 Ane Kjeldgaard og Hans Estrup Andersen Institut for Bioscience Rekvirent: Miljøstyrelsen Antal sider: 6

Læs mere

Der påvises en acceptabel kalibrering af kameraet, da det værdier kun er lidt lavere end luminansmeterets.

Der påvises en acceptabel kalibrering af kameraet, da det værdier kun er lidt lavere end luminansmeterets. Test af LMK mobile advanced Kai Sørensen, 2. juni 2015 Indledning og sammenfatning Denne test er et led i et NMF projekt om udvikling af blændingsmåling ved brug af et LMK mobile advanced. Formålet er

Læs mere

Natura 2000-basisanalyse for området Knudegrund, H203 (N203) Stig Helmig, SNS, Karsten Dahl, DMU, m.fl.

Natura 2000-basisanalyse for området Knudegrund, H203 (N203) Stig Helmig, SNS, Karsten Dahl, DMU, m.fl. Natura 2000-basisanalyse for området Knudegrund, H203 (N203) Stig Helmig, SNS, Karsten Dahl, DMU, m.fl. 1 Indledning Natura 2000 området, Knudegrund, ligger i det nordøstligste hjørne af Jammerland Bugt

Læs mere

Titel: Hydrometriske stationer, Korrelationsberegning, QQ-station

Titel: Hydrometriske stationer, Korrelationsberegning, QQ-station Titel: Hydrometriske stationer, Korrelationsberegning, QQ-station Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Niels Bering Ovesen TA henvisninger TA. nr.: B07 Version: 1.0 Oprettet: Gyldig fra: 01.01.2016

Læs mere

Reduktioner i overvågningsprogrammet

Reduktioner i overvågningsprogrammet Reduktioner i overvågningsprogrammet NOVANA Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 27. april 2015 Poul Nordemann Jensen DCE Nationalt Center for Miljø og Energi Antal sider: 5 Faglig

Læs mere

Rapport Registreringer på Eternitten i Aalborg

Rapport Registreringer på Eternitten i Aalborg Rapport Registreringer på Eternitten i Aalborg Adresse: Matr. nr.: Eternitgrunden 9000 Aalborg Dele af Sohngaardsholm Hgd, Aalborg Jorder DGE-sag: S-1304253 Udarbejdet af: Hanne Sadolin Jensen, Kim Haagensen

Læs mere

PCB I SKOLER INDHOLD. Indledning. 1 Indledning. PCB i materialer i skoler. PCB i indeluft i skoler. Sammenfattende vurdering

PCB I SKOLER INDHOLD. Indledning. 1 Indledning. PCB i materialer i skoler. PCB i indeluft i skoler. Sammenfattende vurdering Konsortiet Grontmij/Cowi ENERGISTYRELSEN PCB I SKOLER NOTAT, REVIDERET, 16 MAJ 2013 ADRESSE Grontmij A/S Granskoven 8 2600 Glostrup KONTAKT Majbrith Langeland MLS@Grontmij.dk Tlf: 98799876 Marie Kloppenborg

Læs mere

0 Indhold. Titel: Fluorescens. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1. Oprettet: Gyldig fra: Sider: 10 Sidst ændret: M05

0 Indhold. Titel: Fluorescens. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1. Oprettet: Gyldig fra: Sider: 10 Sidst ændret: M05 Titel: Fluorescens Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stiig Markager og Henrik Fossing TA henvisninger TA nr.: M05 Version: 1 Oprettet: 27.01.2014 Gyldig fra: 27.01.2014 Sider: 10 Sidst ændret:

Læs mere

Badevandsprofil for Fynshav Syd i Sønderborg Kommune

Badevandsprofil for Fynshav Syd i Sønderborg Kommune Badevandsprofil for Fynshav Syd i Sønderborg Kommune Strandens navn Fynshav Syd Adresse Strandnr. A460, Lystbådehavnen Nedergade 9B, 6440 Augustenborg (nr. oplyses ved opkald til 112, alarm) Stationsnummer

Læs mere

Kalundborg Kommune Kontrolopmåling Rekvirent. Rådgiver. Kalundborg Kommune Plan Byg og Miljø Højvangen Svebølle

Kalundborg Kommune Kontrolopmåling Rekvirent. Rådgiver. Kalundborg Kommune Plan Byg og Miljø Højvangen Svebølle Rekvirent Kalundborg Kommune Plan Byg og Miljø Højvangen 9 4470 Svebølle att. Michael Tranekjær Jensen Rådgiver Orbicon Leif Hansen A/S Ringstedvej 4000 Roskilde Telefon 46 30 03 10 E-mail fanm@orbicon.dk

Læs mere

Teknisk anvisning for marin overvågning

Teknisk anvisning for marin overvågning NOVANA Teknisk anvisning for marin overvågning 4.3 Filtrerende organismer Jens Kjerulf Petersen Afdeling for Marin Økologi Miljøministeriet Danmarks Miljøundersøgelser 4.3-1 4.3 Filtrerende organismer

Læs mere

Slusedrift og miljøkonsekvens - Ringkøbing Fjord

Slusedrift og miljøkonsekvens - Ringkøbing Fjord Slusedrift og miljøkonsekvens - Ringkøbing Fjord Stormflodsbarriere konference, Holstebro torsdag den 23. maj 2019 Cathrine Bøgh Pedersen, Ringkøbing Fjord åbning i dag m sluse gamle åbning 2 / Miljøstyrelsen

Læs mere

Havørredbestanden giver hvert år anledning til mange diskussioner blandt medlemmerne af Vejle Sportsfiskerforening (VSF):

Havørredbestanden giver hvert år anledning til mange diskussioner blandt medlemmerne af Vejle Sportsfiskerforening (VSF): Vejle Sportsfiskerforening Buldalen 13 7100 Vejle Vejle, d. 13. april 2013 Havørredbestanden i Vejle Å. 1 Indledning Havørredbestanden giver hvert år anledning til mange diskussioner blandt medlemmerne

Læs mere

Limfjordens tilstand Ålegræsværktøjet hvorfor virker det ikke? Hvordan kan vi forbedre miljøet?

Limfjordens tilstand Ålegræsværktøjet hvorfor virker det ikke? Hvordan kan vi forbedre miljøet? Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 FLF alm. del Bilag 28 Offentligt Hvad er et godt miljø i Limfjorden og hvordan når vi det? Limfjordens tilstand Ålegræsværktøjet hvorfor virker det ikke?

Læs mere

Lars Andersen: Anvendelse af statistik. Notat om deskriptiv statistik, χ 2 -test og Goodness of Fit test.

Lars Andersen: Anvendelse af statistik. Notat om deskriptiv statistik, χ 2 -test og Goodness of Fit test. Lars Andersen: Anvendelse af statistik. Notat om deskriptiv statistik, χ -test og Goodness of Fit test. Anvendelser af statistik Statistik er et levende og fascinerende emne, men at læse om det er alt

Læs mere

Analyse 25. januar 2013

Analyse 25. januar 2013 2. januar 213. Løft af folkeskolen skaber forskelligt finansieringsbehov på tværs af kommuner Af Jens Hauch og Peter Lihn Jørgensen Timetallet i folkeskolerne varierer fra kommune til kommune. Kravene

Læs mere

Badevandsprofil for Sønderborg Badestrand i Sønderborg Kommune

Badevandsprofil for Sønderborg Badestrand i Sønderborg Kommune Strandens navn Adresse Stationsnummer Stations-ID Koordinater for kontrolstation Hydrologisk ref. Strandtype Klassifikation af badevandet Klassifikationen bliver bestemt ud fra indholdet af E. Coli bakterier

Læs mere

Store forskelle i varmepriserne hvorfor?

Store forskelle i varmepriserne hvorfor? Store forskelle i varmepriserne hvorfor? Der er store prisforskelle på fjernvarme rundt om i landet. Energitilsynet analyserer her, hvordan brændselsvalg, beliggenhed i forhold kunderne, størrelse og ejerskab

Læs mere

FORDELING AF ARV. 28. juni 2004/PS. Af Peter Spliid

FORDELING AF ARV. 28. juni 2004/PS. Af Peter Spliid 28. juni 2004/PS Af Peter Spliid FORDELING AF ARV Arv kan udgøre et ikke ubetydeligt bidrag til forbrugsmulighederne. Det er formentlig ikke tilfældigt, hvem der arver meget, og hvem der arver lidt. For

Læs mere

Kontrolstatistik dokumentation Vandkemi

Kontrolstatistik dokumentation Vandkemi Kontrolstatistik dokumentation Vandkemi Version: 1 Sidst revideret: januar 2013 Emne: vandkemi (vandløb, sø, marin) Dato: Jan. 2013 Filer: Periode: Kørsel af program: Input data: Aggregeringsniveau: (Navn

Læs mere

27. JUNI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Dønnerbækken. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe

27. JUNI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Dønnerbækken. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe 27. JUNI 2019 Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr. 35027246 Markstien 2 DK-4640 Faxe Udarbejdet for: Vandløbsmedarbejder Frej Faurschou Hastrup Holbæk Kommune Vækst

Læs mere

Badevandsprofil for Lusig Strand i Sønderborg Kommune

Badevandsprofil for Lusig Strand i Sønderborg Kommune Strandens navn Adresse Stationsnummer Stations-ID Koordinater for kontrolstation Hydrologisk ref. Strandtype Klassifikation af badevandet Klassifikationen bliver bestemt ud fra indholdet af E. Coli bakterier

Læs mere

Sammenfatning. 6.1 Udledninger til vandmiljøet

Sammenfatning. 6.1 Udledninger til vandmiljøet Sammenfatning Svendsen, L.M., Bijl, L.v.b., Boutrup, S., Iversen, T.M., Ellermann, T., Hovmand, M.F., Bøgestrand, J., Grant, R., Hansen, J., Jensen, J.P., Stockmarr, J. & Laursen, K.D. (2000): Vandmiljø

Læs mere

Ålegræsarbejdsgruppens rapport - Konklusioner

Ålegræsarbejdsgruppens rapport - Konklusioner Konference om vandplanernes faglige grundlag den 30. maj 2011, Scandic Copenhagen Session: Ålegræs som indikator for opnåelse af god miljøtilstand Ålegræsarbejdsgruppens rapport - Konklusioner Harley Bundgaard

Læs mere

Formålet med dette notat er at danne grundlag for denne beslutning. Notatet består af følgende 4 afsnit:

Formålet med dette notat er at danne grundlag for denne beslutning. Notatet består af følgende 4 afsnit: Notat Vedrørende: Notat om valg mellem statsgaranti og selvbudgettering i 2017 Sagsnavn: Budget 2017-20 Sagsnummer: 00.01.00-S00-5-15 Skrevet af: Brian Hansen E-mail: brian.hansen@randers.dk Forvaltning:

Læs mere

Blue Reef. Skov og Naturstyrelsen. Påvirkning på sedimenttransportforhold - Dansk resumé. Dansk resumé

Blue Reef. Skov og Naturstyrelsen. Påvirkning på sedimenttransportforhold - Dansk resumé. Dansk resumé Blue Reef Påvirkning på sedimenttransportforhold - Dansk resumé Skov og Naturstyrelsen Dansk resumé 060707 Agern Allé 5 2970 Hørsholm Blue Reef BLUEREEF Tlf: 4516 9200 Fax: 4516 9292 dhi@dhigroup.com www.dhigroup.com

Læs mere

RAPPORT TIL VIBORG KOMMUNE. Smådyrsfaunaen ved 17 dambrug

RAPPORT TIL VIBORG KOMMUNE. Smådyrsfaunaen ved 17 dambrug RAPPORT TIL VIBORG KOMMUNE Smådyrsfaunaen ved 17 dambrug R A P P O R T T I L V I B O R G K O M M U N E Smådyrsfaunaen ved 17 dambrug RAPPORT UDARBEJDET FOR Teknik & Miljø Natur og Vand Søvej 2 8800 Viborg

Læs mere

Miljømål for fjorde er og er urealistisk fastsat fra dansk side

Miljømål for fjorde er og er urealistisk fastsat fra dansk side Bilag 7.4 Miljømål for fjorde er og er urealistisk fastsat fra dansk side De danske miljømål for klorofyl og ålegræs er ikke i samklang med nabolande og er urealistisk højt fastsat af de danske myndigheder.

Læs mere

Eksamen i Statistik for biokemikere. Blok

Eksamen i Statistik for biokemikere. Blok Eksamen i Statistik for biokemikere. Blok 2 2007. Vejledende besvarelse 22-01-2007, Niels Richard Hansen Bemærkning: Flere steder er der givet en argumentation (f.eks. baseret på konfidensintervaller)

Læs mere

Beskæftigelse og handicap

Beskæftigelse og handicap Notat v. Max Miiller SFI - Det Nationale Forskningscenter for velfærd Beskæftigelse og handicap Beskæftigelse blandt personer med og uden et handicap SFI udgav i efteråret 2006 rapporten Handicap og beskæftigelse

Læs mere

Opgavens formålet er at undersøge variationen mellem to laboratoriers bestemmelse af po 2 i blod.

Opgavens formålet er at undersøge variationen mellem to laboratoriers bestemmelse af po 2 i blod. 1-stikprøve t-test (Eksamen 2005 opgave 1) Opgavens formålet er at undersøge variationen mellem to laboratoriers bestemmelse af po 2 i blod. I nedenstående tabel betragtes blodprøver fra 9 patienter. Hver

Læs mere

Badevandsprofil for Købingsmark Strand i Sønderborg Kommune

Badevandsprofil for Købingsmark Strand i Sønderborg Kommune Strandens navn Adresse Stationsnummer Stations-ID Koordinater for kontrolstation Hydrologisk ref. Strandtype Klassifikation af badevandet Klassifikationen bliver bestemt ud fra indholdet af E. Coli bakterier

Læs mere

Varighed af non monogame forhold

Varighed af non monogame forhold Af Cand. Scient. Naomi Hagelberg Rådgiver, underviser og debattør i non monogami Resumé aka TL;DR I april og maj 2016 besvarede 160 mennesker, der er eller har været i et non monogamt forhold, et spørgeskema

Læs mere

NOTAT. Belastning fra spredt bebyggelse til vandløb. Projektnummer Jørgen Krogsgaard Jensen. Udgivet

NOTAT. Belastning fra spredt bebyggelse til vandløb. Projektnummer Jørgen Krogsgaard Jensen. Udgivet NOTAT Projekt Belastning fra spredt bebyggelse til vandløb Projektnummer 3621500256 Kundenavn Emne Til Fra Slagelse Kommune Vandløbs påvirkningsgrad og sårbarhed for organisk belastning Bo Gabe Jørgen

Læs mere

Basisanalyse for Natura 2000-område nr. 243, Ebbeløkke Rev

Basisanalyse for Natura 2000-område nr. 243, Ebbeløkke Rev Basisanalyse for Natura 2000-område nr. 243, Ebbeløkke Rev Følgende EF-fuglebeskyttelses- og EF-habitatområder indgår: o EF-habitatområde nr. 243, Ebbeløkke Rev 1. Området Ebbeløkke Rev er et større område

Læs mere

ALGEVÆKST I KALKLAG. Undersøgelserne er udført på Tranbjerg Kirke (Ning Herred, Århus Amt, Århus Stift).

ALGEVÆKST I KALKLAG. Undersøgelserne er udført på Tranbjerg Kirke (Ning Herred, Århus Amt, Århus Stift). hlh/heda/vem ALGEVÆKST I KALKLAG Indledning Undersøgelserne er udført på Tranbjerg Kirke (Ning Herred, Århus Amt, Århus Stift). Undersøgelserne er udført gennem en periode på ca. 1 måned i forsommeren

Læs mere

Notat. Det Sociale Udvalg. 20100414 - Status på ernæringsstatus i Fleksibelt madtilbud

Notat. Det Sociale Udvalg. 20100414 - Status på ernæringsstatus i Fleksibelt madtilbud Notat Til: Fra: Notat til sagen: Det Sociale Udvalg Malene Herbsleb 20100414 - Status på ernæringsstatus i Fleksibelt madtilbud Byrådsservice Rådhusgade 3 8300 Odder Tlf. 8780 3333 www.odder.dk Baggrund

Læs mere

Naturgenopretning ved Hostrup Sø

Naturgenopretning ved Hostrup Sø Naturgenopretning ved Hostrup Sø Sammenfatning af hydrologisk forundersøgelse Sammenfatning, 12. maj 2011 Revision : version 2 Revisionsdato : 12-05-2011 Sagsnr. : 100805 Projektleder : OLJE Udarbejdet

Læs mere

Socioøkonomisk reference: I hvilke prøver og på hvilke skoletyper klarer eleverne sig bedre end forventet i 9. klasse i 2016/2017?

Socioøkonomisk reference: I hvilke prøver og på hvilke skoletyper klarer eleverne sig bedre end forventet i 9. klasse i 2016/2017? Socioøkonomisk reference: I hvilke prøver og på hvilke skoletyper klarer eleverne sig bedre end forventet i 9. klasse i 2016/2017? Mange undersøgelser viser, at elevernes karakterer hænger sammen med deres

Læs mere

Risikofaktorudviklingen i Danmark fremskrevet til 2020

Risikofaktorudviklingen i Danmark fremskrevet til 2020 23. marts 9 Arbejdsnotat Risikofaktorudviklingen i Danmark fremskrevet til Udarbejdet af Knud Juel og Michael Davidsen Baseret på data fra Sundheds- og sygelighedsundersøgelserne er der ud fra køns- og

Læs mere

Reproducerbarheden og normale værdier for en ny dynamisk tredimensionel undersøgelsesmodel til vurdering af columnas kinematik under gang hos børn.

Reproducerbarheden og normale værdier for en ny dynamisk tredimensionel undersøgelsesmodel til vurdering af columnas kinematik under gang hos børn. Reproducerbarheden og normale værdier for en ny dynamisk tredimensionel undersøgelsesmodel til vurdering af columnas kinematik under gang hos børn. af Lisbeth Hansen, Malene Luun og Ragnhild Løberg Projektet

Læs mere

NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI 1

NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI 1 1 Titel: Udtagning af sedimentprøve til analyse for miljøfremmede stoffer i søer. Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Liselotte Sander Johansson Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience

Læs mere