Vores sag nr.: R

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vores sag nr.: R2153-003 2010-01-19"

Transkript

1 Kortlægning og erfaringsopsamling fra projekter vedrørende energibesparelser i eksisterende etageboligbyggeri Rekvirent: Velfærdsministeriet under j.nr.: iht. lov om byfornyelse og udvikling af byer

2 Side 2 Forord Det her rapporterede projekt er en opfølgning af et tidligere projekt finansieret af Velfærdsministeriet i henhold til tilsagnsskrivelse af under jr. nr Både det tidligere og nærværende projekt er gennemført som et led i en kortlægning af området Energiforbedring i ældre etageboliger. Projekterne falder begge ind under titlen Kortlægning af erfaringsopsamling vedrørende. I nærværende projekt er fokus i henhold til konklusion på det tidligere gennemførte projekt og mertilsagnet af rettet mod anvendelsen af indvendig efterisolering. Projektets formål I det tidligere afrapporterede projekt var konklusionen, at interessen vedrørende efterisolering skulle koncentreres om de forskellige former for indvendig efterisolering. Medens det indledende projekt tog sit udgangspunkt i bestandigheden af isoleringsforanstaltningerne, så var det ret oplagt, at det ved indvendig efterisolering var skimmelvækst, som var hovedproblemet og ikke nedbrydning af byggematerialer, der vil kunne forekomme som følge af klimapåvirkning på udvendig efterisolering. Der blev derfor i tillægsansøgningen af gjort rede for, at der i tre navngivne projekter specifikt ville blive lagt vægt på at undersøge og analysere årsagen til forekomsten eventuel skimmelvækst. Det er således projektets formål, at de opnåede resultater, i den udstrækning det er muligt, skulle give generelle retningslinier for indvendig efterisolering. De tre emner for nærmere undersøgelser Som det fremgik af ansøgningen og af mertilsagnet var der på tidspunktet for ansøgningen tre tilsagn om at medvirke i undersøgelsen ved indgreb i efterisolerede ydervægge. Der var tale om indvendige efterisoleringer på Christianshavn, Jagtvej og Hospice Fyn. Tilsagnene fra ejendommene på Christianshavn og Jagtvej gav ikke anledning til problemer. Mod forventning lykkedes det ikke at gennemføre de planlagte undersøgelser på Hospice Fyn, da der i projektperioden ikke blev truffet beslutning af Region Syddanmark om renovering af bygningen. De planlagte indgreb, som omtalt i ansøgningsskrivelsen til ministeriet, måtte derfor opgives. I stedet er der analyseret en del andre projekter med indvendige efterisoleringer, som alle har været undersøgt af Bygge- og Miljøteknik A/S i projektperioden. Denne ændring i det oprindelige program er meddelt ministeriet ved en telefonsamtale

3 Side 3 Undersøgte projekter I denne rapport omtales de projekter, som har været analyseret i forbindelse med eventuel skimmelvækst. Det drejer sig om følgende: 1. Ejendom på Christianshavn (to forskellige vægge) 2. Etageejendom på Jagtvej 211 (nøjagtig adresse Masnedøgade 2b, c og d) 3. Etageejendom, Islandshøjparken, Nivå 4. Ældre landejendom, Frederikssund 5. Etageejendom, Frederiksberg (flere lejemål) 6. Ældre ejendom, Tårbæk 7. Etageejendom, Blåkildegård 8. Eenfamiliehus, Tårnby 9. Ældre eenfamiliehus, Skovshoved 1. Ældre ejendom på Christianshavn Der var tale om to typer ydervægge henholdsvis med en udvendig en nyere skalmur og en ældre bindingsværksvæg. Der blev i begge vægge indefra boret et 200mm hul, således at der var fri tilgang til bagsiderne af skalmuren og bindingsværksvæggen. Skalmursvæggen var isoleret med 100mm isolering afdækket med en 13mm vindgips foran et 50mm ventileret hulrum Der var tale om en træskeletvæg, som på indersiden var forsynet med en 0,15mm dampspærre under en beklædning af to lag 13mm gipsplader. Væggen var malet. Isoleringen af bindingsværksvæggen var igen 100mm mineraluld i et træskelet. Vindspærren var af oliehærdet Masoniteplader foran et 80mm ventileret hulrum. På indersiden af væggen var der to lag 13mm gips, men der var ingen dampspærre i væggen. Der blev målt fugtindhold i træværk og på pladematerialer og alt var helt tørt. Der blev ved åbning af væggen ikke konstateret muggen lugt, som er en klar indikator af forekomsten af skimmelsvamp. 2. Etageejendom på Jagtvej 211 Der er tale om tre lejligheder indrettet i en gammel industriejendom i år Ydervæggen bestod af en helstensmur ( 23cm hvorpå der var påmuret en halvstensmur (11cm). Den indvendige efterisolering bestod af et stålskelet med 100mm mineraluld, dampspærre (0,15mm PE folie) og to lag 13mm gipsplader. I baderum var der i stedet for gipsplader en 12mm Navilite plade (uorganisk plade) uden bagvedliggende dampspærre, idet den kraftige malingsbehandling mod baderummet antages at fungere som dampspærre.

4 Side 4 I badeværelserne var der en reces i muren (tidligere dør), som medførte at der på dette sted kun var en halvstensmur mod det fri. Væggene i opholdsrum var (inden efterisoleringen) pudset og oliemalet, hvilket ikke var tilfældet for ydervæggene i badeværelserne. Der blev ikke målt fugtige områder i murene, men alligevel konstateret svag skimmelvækst bag forsatsvæg på den malede og pudsede overflade. Dette var højst sandsynlig forårsaget af varm fugtig luft, som havde adgang ved gulvet og ved loft. Dette synspunkt understøttes af, at mineralulden var meget støvet, hvilket tyder på en betydelig luftgennemstrømning. I baderum var der kraftig skimmelvækst på den murede halvstensvæg, hvilket er forventeligt på grund af den lave overfladetemperatur under vinterforhold i kombination med utætheder i forbindelse med installationsgennemføringer. 3. Islandshøjparken, Nivå Der var tale om en betonsandwichvæg med 50mm isolering imellem to betonskiver (formodentlig 70mm ude og 150mm inde). Væggen der blev undersøgt var i et badeværelse beliggende på første sal og orienteret mod nord. Der blev boret to 200mm huller fra indersiden ud mod betonvæggen. Væggen viste sig herved at bestå af en såkaldt Thermovæg, som er en præfabrikeret 50mm hård polyurethanskum, med en dampspærre af alukraft under en 13mm gipsplade. Væggen i baderummet var malet med en vådrumsmaling, der næppe bidrager til dampspærreeffekten i forhold til den indbyggede aludampspærre. De præfabrikerede isoleringselementer er klæbet til betonvæggen formentlig med en polyurethanlim, som giver en meget stærk klæbende og udfyldende effekt, således at luftbevægelser bag isoleringsmaterialet kan udelukkes. Målinger af fugtindhold i isoleringselement og på den blottede betonvæg viste, at alt var helt tørt og det var heller ikke muligt at spore den mindste antydning af muggen lugt ved åbning af væggen. I en hjørnesamling nær gulvet kunne der konstateres en meget lille revne mindre end en 0,5mm i en højde på ca. 20 cm. Da denne revne forekom i brusenichen var der tale om en stor vandbelastning. Fugt var derfor ved kapillarsugning trængt gennem vådrumsmembranen og ca. 40cm ind i paplaget på gipspladen og havde givet anledning til misfarvning under overfladebehandlingen uden at dette kunne betragtes som skimmelsvamp. Boligselskabet stod overfor at foretage en udvendig efterisolering af gavlene, fordi betonoverfladerne var beskadiget, men ikke på grund af problemer med den indvendige efterisolering. Isoleringspanelerne ville dog alligevel blive fjernet i forbindelse med den udvendige efterisolering.

5 Side 5 4. Ældre landejendom, Frederikssund Der er tale om en ældre landejendom med murede helstensydervægge. Der er foretaget en indvendig efterisolering med 100mm mineraluld i stålskelet, som indvendig er afdækket med en 13mm gipsplade uden bagvedliggende dampspærre. Ved åbning konstateres ikke forhøjet fugtindhold og der kan ikke konstateres skimmelvækst. Dette er meget bemærkelsesværdigt, da dampspærren mangler. Årsagen er formentlig, at fugtbelastningen inde fra huset har været ringe (beboet af én person) og den malede ydervæg har været tilstrækkelig vandafvisende. 5. Etageejendom, Frederiksberg Der er tale om fire lejligheder i en etageejendom med fuldmurede ydervægge og fundamenter. Der er foretaget efterisolering i fire lejligheder, som blev undersøgt for fugtskader og forekomst af fugt og skimmelsvamp. I stuen var der isoleret med 20mm mineraluld, som var pudset og malet. I de øvrige tre lejligheder på etagerne var anvendt såkaldte termovægge baseret på hård mineraluld placeret i et stålskelet. Isoleringen var afdækket af puds, som var malet. Der var ikke dampspærre i væggene. Da der fra beboerne var klaget over indeklimagener, blev der udtaget prøver på for skimmelvækst på den gamle vægoverflade. Kun i stuelejligheden blev der ved en Mycometer prøve målt skimmelvækst, som kunne give anledning til de indeklimagener som beboerne mente at kunne konstatere. Det er igen bemærkelsesværdigt, at der ikke generelt konstateres skimmelvækst, selv når dampspærren er udeladt. Dette skyldes formentlig den ringe isoleringstykkelse samt det kraftige murværk i etagerne, som giver en betydelig isoleringsevne og dermed holder temperaturen på den gamle vægoverflade så høj, at der ikke bliver fugtforhold, der tillader skimmelvækst. Skimmelvækst blev i stueetagen konstateret på den gamle vægflade ved bunden af væggen. Dette viste sig at kunne henføres til opstigende grundfugt i det murede fundament og viser således, at det er vigtigt inden en efterisolering at sikre ydervæggen mod opstigende grundfugt.

6 Side 6 6. Ældre ejendom, Taarbæk Der er tale om en ca. 100 år gammel ejendom, som var under kraftig renovering. På første sal findes en frontispice (udbygning), der tidligere havde været efterisoleret. Murene i denne udbygning var med halvstensmurværk indvendig i tæt forbindelse med murværk i tavler indsat i bindingsværk. Murværket udvendig var berappet. Den indvendige isolering bestod af 100mm mineraluld imellem stållægter. Mineraluld var afdækket med 2 lag 13mm gipsplade, som var malet. Der var indbygget en alukraft som dampspærre. Efter nedtagning af forsatsvæggen kunne der konstateres skimmelvækst på den gamle muroverflade i det nordøstlige hjørne af frontispicen. I badeværelse var gipspladen erstattet af en Naviliteplade, men opbygningen var den samme. Også her kunne der konstateres skimmelvækst på den gamle mur. Skimmelvæksten blev således konstateret i et hjørne, der er kraftigt vejrudsat og som derfor er blevet kraftigt afkølet i kombination med en utæthed i dampspærren. 7. Etageejendom, Tåstrup Der er tale om et betonelementbyggeri fra halvfjerdserne. Efterisolering er foretaget for ca. 10 år siden på gavlvægge, som består af sandwichelementer med en mellemliggende isolering på 50mm. Den anvendte forsatsvæg bestod af 100mm mineraluldsisolering imellem stållægter. Der var en 0,15mm PE-dampspærre, som var afdækket med to lag 13mm gipsplader. Åbning af flere gavlvægge både orienteret mod øst og vest - viste absolut ingen tegn på fugt eller skimmelsvamp på den gamle vægoverflade. Væggene var meget omhyggeligt udført og der kunne således ikke konstateres utætheder ved gulv og loft, der kunne have medført indtrængen af fugtig rumluft. 8. Eenfamiliehus, Tårnby Der er tale om et såkaldt A-hus bygget ca Facadevæggene består af 23cm gasbeton, som indvendig er pudset, tapetseret og malet. På et tidspunkt (formentlig for ca. 10 år siden) er der foretaget en indvendig efterisolering med et 50 x 50mm lægteskelet med 50mm isoleringsmateriale i form af Rockwool. Væggen var afsluttet med en alukraft (dampspærre) og en 13mm malet gipsplade. Væggen var udvendig pudset og malet.

7 Side 7 Ved åbning af væggen blev det konstateret, at alt var helt tørt og at fugtindholdet i lægter var så lavt som 9-11%. Endvidere var der ikke spor efter kondens eller skimmelvækst på den gamle vægflade. Ved opskæring af den gamle tapetserede og malede overflade blev alt ligeledes konstateret helt tørt og uden spor efter tidligere skimmelvækst. Dette kunne være frygtet, da en 23 cm gasbetonvæg er så relativt dårligt isolerende, at det ikke kunne udelukkes, at der på et tidligere tidspunkt havde været overfladekondens på den gamle vægflade med skimmelvækst til følge. 9. Ældre eenfamiliehus, Skovshoved Der er tale om en ældre ejendom bygget i Ydervægge består af 23 cm massiv teglstensvæg. Indvendigt er der isoleret med 50mm mineraluld i et lægteskelet af træ. Isoleringen er afdækket med en dampspærre (alufolie), som igen er afdækket med en 13mm gipskartonplade. Væggen er forsynet med maling på glasfibervæv. Mellem ydervæg og isolering var (fejlagtigt) anbragt endnu en dampspærre af alufolie. Da væggen blev åbnet blev det konstateret, at der ikke var det mindste spor af fugt i trælægter og at disse og isolering var helt tørre. Derimod blev der konstateret skimmelvækst på den side af alufolien som vendte mod muren. Der i i dette tilfælde således ikke tvivl om, at det er fugt i murværket som har forårsaget skimmelvækst. Konklusion De undersøgte indvendige efterisoleringer af ydervægge har givet et mere nuanceret billede i forbindelse med skimmelvækst på den eksisterende vægoverflade. Således synes det konstateret, at fugtforholdene i murede ydervægge - inden der foretages indvendig efterisolering - er af mere væsentlig betydning end hidtil antaget. Dette skyldes uden tvivl at kraftigt murværk kan akkumulere betydelige fugtmængder i modsætning til den beton, som benyttes ved forstøbningen i sandwichbetonelementer. I modsætning til konklusionerne i den tidligere rapport (R ) har det nu i to større betonelementbebyggelser fra ca kunnet konstateres, at indvendig efterisolering af traditionelle betonsandwichelementer vil kunne fungere tilfredsstillende, når isoleringsarbejdet er i orden. Det vil i første række sige, at dampspærren i væggen slutter tæt til de tilstødende bygningskonstruktioner. De tilfælde af skimmelvækst bag forsatsvægge på betonelementvægge, som blev rapporteret i den foregående rapport (R ) må derfor sandsynligvis henføres til en kombination imellem dårlige beboervaner som har givet høj relativ luftfugtighed i lejlighederne,(hvilket også er rapporteret af ejendomsfunkltionærer) i kombination med, at isoleringsarbejdet formentlig har givet mulighed for indtrængning af rumluft bag forsatsvæggene.

8 Side 8 På basis af de observerede murede vægges fugtforhold synes betydningen af fugt udefra som følge af fx slagregn og opsuget grundfugt at være den primære årsag til konstaterede tilfælde af skimmelvækst, og i mindre grad indefra kommende fugt hvis dampspærren eller en indvendig beklædning yder den fornødne lufttæthed. På basis af de tidligere observationer, den foregående rapport og de her observerede forhold i en række bygninger er konklusionerne for ældre muret byggeri præsenteret i et netop udgivet Byg-Erfa blad nr med titlen Indvendig efterisolering af ældre ydermure. Byg-Erfa bladet beskriver en lang række af de ovenfor omtalte forhold, der skal være opfyldt for at kunne anvende den indvendige efterisolering med henblik på at minimere risikoen for, at fugt udefra giver anledning til skimmelvækst. Byg-Erfa bladet findes i denne rapport som bilag A. Projektets resultater er indarbejdet i Byg-Erfa bladet, og kan derfor ses som en state of the art viden på området. Denne viden spredes nu gennem Byg-Erfas ca abonnenter. Hørsholm d. 19. januar 2010 Georg Christensen Bygge- og Miljøteknik A/S

9 Bilag A

10 Bilag A

MYCOMETER ANALYSE. Abildholtvej 10, Holstebro

MYCOMETER ANALYSE. Abildholtvej 10, Holstebro MYCOMETER ANALYSE Abildholtvej 10, Holstebro Rapport 01-11-2013 Mycometer analyse KUNDEINFORMATION Jeres sags/rekv. nr. - (Internt nr.) 014 Prøveudtagningsadresse Firma Abildholtvej 10, Holstebro Rask

Læs mere

God energirådgivning - klimaskærmen

God energirådgivning - klimaskærmen God energirådgivning - klimaskærmen Tæt byggeri og indeklima v/ Anne Pia Koch, Teknologisk Institut Byggeri Fugt og Indeklima 1 Fokus på skimmelsvampe Mange forskellige faktorer influerer på indeklimaet

Læs mere

KÆLDRE ER FUGTTEKNISK SET KOMPLICEREDE

KÆLDRE ER FUGTTEKNISK SET KOMPLICEREDE KÆLDRE ER FUGTTEKNISK SET KOMPLICEREDE Der er stor forskel på fugt- og temperaturforholdene i de dele af konstruktionerne, som ligger henholdsvis over og under terræn. Kældergulve vil i fugtteknisk henseende

Læs mere

Efterisolering af hulrum i etageadskillelser

Efterisolering af hulrum i etageadskillelser Energiløsning store bygninger Efterisolering af hulrum i etageadskillelser UDGIVET DECEMBER 2012 - REVIDERET DECEMBER 2014 For etageejendomme opført i perioden ca. 1850 1920 er etageadskillelser typisk

Læs mere

Anbefalinger fra Grønlands Nationalmuseum & Arkiv Efterisolering af bevaringsværdige bygninger

Anbefalinger fra Grønlands Nationalmuseum & Arkiv Efterisolering af bevaringsværdige bygninger Anbefalinger fra Grønlands Nationalmuseum & Arkiv Efterisolering af bevaringsværdige bygninger Indhold Side Indledning 1 Indvendig efterisolering uisolerede bygninger 2 Udvendig efterisolering ved aftagning

Læs mere

Sådan efterisoleres med kvalitet

Sådan efterisoleres med kvalitet Kvalitetsguide UDGIVET DECEMBER 2011 Sådan efterisoleres med kvalitet Efterisolering er et effektivt og sikkert tiltag, der både sparer energi og forbedrer indeklimaet. Kvaliteten af efterisoleringsarbejdet

Læs mere

Indvendig efterisolering af kældervæg. Fordele. Lavere CO 2. Isolering 50 mm. Beton. Dræn

Indvendig efterisolering af kældervæg. Fordele. Lavere CO 2. Isolering 50 mm. Beton. Dræn Energiløsning UDGIVET NOVEMBER 2011 - REVIDERET DECEMBER 2014 Indvendig efterisolering af kældervæg Kældervægge bør efterisoleres, hvis den samlede isoleringstykkelse svarer til 50 mm eller mindre. Efterisolering

Læs mere

Udvendig efterisolering af betonsandwichelementer

Udvendig efterisolering af betonsandwichelementer Energiløsning store bygninger UDGIVET DECEMBER 2012 - REVIDERET DECEMBER 2015 Udvendig efterisolering af betonsandwichelementer Mange etageejendomme fra 1960 erne og 1970 erne er udført i betonelementer

Læs mere

Indvendig efterisolering af massive murede vægge

Indvendig efterisolering af massive murede vægge Energiløsning store bygninger UDGIVET DECEMBER 2012 - REVIDERET DECEMBER 2014 Indvendig efterisolering af massive murede vægge For etageejendomme fra ca. 1850 1920 er ydervæggene fuldmurede (massive).

Læs mere

Fugtteknikeren hvad kan han egentlig hjælpe dig med

Fugtteknikeren hvad kan han egentlig hjælpe dig med Det bliver hurtigt meget indforstået når man aftaler at sende en fugttekniker ud til en kunde, så forventningsafstemning er yderst vigtigt, særligt når vi har med private kunder at gøre og kunder der ikke

Læs mere

Fare for fugtskader når du efterisolerer

Fare for fugtskader når du efterisolerer Page 1 of 5 Pressemeddelelse 05/11 2009 Fare for fugtskader når du efterisolerer Mange bygningsejere overvejer i denne tid med rette at investere i efterisolering og andre energiforbedringer. Statens Byggeforskningsinstitut

Læs mere

3 Termiske forhold og skimmelrisiko på ydervægge i boliger

3 Termiske forhold og skimmelrisiko på ydervægge i boliger BO-VEST AFDELING 10, HYLDESPJÆLDET INDEKLIMA VURDERING AF EKSISTERENDE FORHOLD FOR YDERVÆGGE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MARTS

Læs mere

Indvendig efterisolering af kældervæg. Fordele. Lavere CO 2. Isolering 50 mm. Beton. Dræn

Indvendig efterisolering af kældervæg. Fordele. Lavere CO 2. Isolering 50 mm. Beton. Dræn Energiløsning UDGIVET NOVEMBER 2011 - REVIDERET DECEMBER 2011 Indvendig efterisolering af kældervæg Kældervægge bør efterisoleres, hvis den samlede isoleringstykkelse svarer til 50 mm eller mindre. Efterisolering

Læs mere

Ventilation af tagkonstruktioner

Ventilation af tagkonstruktioner Ventilation af tagkonstruktioner Morten Hjorslev Hansen BYG-ERFA / DUKO København 14. maj 2014 Ventilation af tagkonstruktioner med lille og stor taghældning 2 Erfaringsblade : (27) 130605 (27) 131105

Læs mere

Ofte rentable konstruktioner

Ofte rentable konstruktioner Ofte rentable konstruktioner Vejledning til bygningsreglementet Version 1 05.01.2016 Forord Denne vejledning er en guide til bygningsreglementets (BR15) energiregler og de løsninger, der normalt er rentable,

Læs mere

Udvendig efterisolering af betonsandwichelementer

Udvendig efterisolering af betonsandwichelementer Energiløsning store bygninger UDGIVET DECEMBER 2012 - REVIDERET DECEMBER 2014 Udvendig efterisolering af betonsandwichelementer Mange etageejendomme fra 1960 erne og 1970 erne er udført i betonelementer

Læs mere

AB RYESGADE/HEDEMANNSGADE

AB RYESGADE/HEDEMANNSGADE AB RYESGADE/HEDEMANNSGADE INFORMATIONSMØDE OM I BYGNINGER MANDAG DEN 16. JANUAR 2012 JANUAR 2012 FORMÅL Formålet med dette informationsmøde er: at I får mere information om forekomsten af svampe i bygninger

Læs mere

FUGTTEKNISK INSPEKTION

FUGTTEKNISK INSPEKTION FUGTTEKNISK INSPEKTION Adresse, 5000 Odense Rekvirent: Kundenavn Besigtiget dato: 12-05-2016 Rapport dato: 16-08-2016 Konsulent: Steffen Clausen Mobil: 29821261 info@cbgroup.dk Havnegade 100 Indgang i

Læs mere

BMT-Notat. Skandek tagelementer N4108-001. Gennemgang af tagelementer for fugt. Udarbejdet af: NPK/sbp. Baggrund

BMT-Notat. Skandek tagelementer N4108-001. Gennemgang af tagelementer for fugt. Udarbejdet af: NPK/sbp. Baggrund BMT-Notat Skandek tagelementer N4108-001 Udarbejdet af: NPK/sbp Gennemgang af tagelementer for fugt Baggrund SkanDek Tagelementfabrik A/S producerer tagkassetter der udelukkende består af uorganisk materiale.

Læs mere

Udvendig efterisolering af letbetonvægge

Udvendig efterisolering af letbetonvægge Energiløsning etageejendomme Udvendig efterisolering af letbetonvægge UDGIVET DECEMBER 2013 - REVIDERET DECEMBER 2014 I halvtredserne, tresserne og halvfjerdserne blev en del mindre etageejendomme opført

Læs mere

Skønsmandens erklæring

Skønsmandens erklæring Skønsmandens erklæring 7129 Oversigt over klagepunkter: Klagers påstand: 1.Skimmelsvampe på vægge i køkken og gangen, konstateret fugt/vand i hulmur. 2. Opfugtning af murkrone og gavl mod syd. 3.Hjørne

Læs mere

SKØNSERKLÆRING. Skønsmandens erklæring

SKØNSERKLÆRING. Skønsmandens erklæring SKØNSERKLÆRING J.nr. 8225 Skønsmandens erklæring Oversigt over klagepunkter: 1. Fugt i skillevægge samt ydervægge. Vejret på besigtigelsestidspunktet: 10 gr., solskin. Øvrige forhold: Ingen. Eventuelle

Læs mere

UNDGÅ FUGT OG KONDENS

UNDGÅ FUGT OG KONDENS UNDGÅ FUGT OG KONDENS Udarbejdet af Laros A/S januar 2011 Kondensdannelse i beboelseslejligheder...2 Årsager til kondensdannelse...2 Beboernes forhold...2 Manglende udluftning...2 Ophobning af fugt møbler,

Læs mere

PRODUKT INFORMATION. KEFA Drænpuds-System Multifunktionspuds. Værd at vide om 2008

PRODUKT INFORMATION. KEFA Drænpuds-System Multifunktionspuds. Værd at vide om 2008 PRODUKT INFORMATION Værd at vide om 2008 KEFA Drænpuds-System Multifunktionspuds Oversigt: 1. Generelt om problemer med fugt i bygninger 1.1 Byggematerialer i relation til problemer 1.2 Fugt i kældre et

Læs mere

Indvendig analyseret termografisk gennemgang xxxx

Indvendig analyseret termografisk gennemgang xxxx Indvendig analyseret termografisk gennemgang xxxx 7/11-2010 Nr 18. Skunk i lille rum IR000293.IS2 Her ses skunken i det lille rum. I skunken var der fugtig luft, og der måltes en ligevægtsfugtighed (træfugtighed)

Læs mere

Vedr.: Fugt- og skimmelsvampeundersøgelse i ejendommen Hillerødvej 6A, 3550 Slangerup

Vedr.: Fugt- og skimmelsvampeundersøgelse i ejendommen Hillerødvej 6A, 3550 Slangerup Frederikssund Kommune Frederiksberg den 15. februar 2010 Byggeafdeling B & H sags nr.: 100158 Rådhuset Torvet 2 3600 Frederikssund Att.: Anders Sparholt Vedr.: Fugt- og skimmelsvampeundersøgelse i ejendommen

Læs mere

Desuden mangler der udeluftventiler i kælderen.

Desuden mangler der udeluftventiler i kælderen. Skønsmandens erklæring 8106 Oversigt over klagepunkter 1. 2. Fugt og skader i kældervægge. Olietanken. Vejret på besigtigelsestidspunktet Tørvejr svag vind ca. 24 0. Øvrige forhold Klagers selvrisiko på

Læs mere

BR 08. Kritisk fugttilstand. Materialer i ligevægt med omgivende luft. Maj måned omkring 75% RF. Orienterende fugtkriterier -Betongulv

BR 08. Kritisk fugttilstand. Materialer i ligevægt med omgivende luft. Maj måned omkring 75% RF. Orienterende fugtkriterier -Betongulv BR 08 Kritisk fugttilstand -i bygninger I byggetilladelsen kan stilles krav om: 4.1 stk 6 Bygningskonstruktioner og materialer må ikke have et fugtindhold, der ved indflytning medfører risiko for vækst

Læs mere

KEFA Drænpuds-System Multifunktionspuds

KEFA Drænpuds-System Multifunktionspuds Værd at vide om 2010 Oversigt: KEFA Drænpuds-System Multifunktionspuds 1. Generelt om problemer med fugt i bygninger 1.1 Byggematerialer i relation til problemer 1.2 Fugt i kældre et særligt problem 2.

Læs mere

TERMOGRAFI AF BOLIG Kundeadresse

TERMOGRAFI AF BOLIG Kundeadresse TERMOGRAFI AF BOLIG Kundeadresse Dato-2013 Termo-service.dk I/S, Termofoto@termo-service.dk, Afd. Fyn/Jylland: 29821362, Afd. Sjælland: 29821361 Termografisk inspektion af bygning Kunde adresse Bygnings

Læs mere

Termo-Service.dk - Alt Inden For Termografi, Trykprøvning og Energirådgivning

Termo-Service.dk - Alt Inden For Termografi, Trykprøvning og Energirådgivning Facade mod Vest IR000911.IS2 På billet ses Murværket med en ensartet isoleringsværdi. Vinduerne i stue plan ses med normalt varmetab for denne type vinduer. Kældervinduet ses med et større varmetab. Taget

Læs mere

SKØNSERKLÆRING J.nr

SKØNSERKLÆRING J.nr SKØNSERKLÆRING J.nr. 13067 Besigtigelse den: 16. september 2013 kl. 10.00 Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager) Klagers advokat: (I det følgende betegnet som klagers advokat) Beskikket

Læs mere

Indvendig efterisolering af tung ydervæg. Eksisterende isoleringstykkelse. Eksisterende isoleringstykkelse

Indvendig efterisolering af tung ydervæg. Eksisterende isoleringstykkelse. Eksisterende isoleringstykkelse Energiløsning UDGIVET JANUAR 2010 - REVIDERET JUNI 2018 Indvendig efterisolering af tung ydervæg Tunge ydervægge er vægge af enten mursten eller letbeton. Bagmuren er normalt bærende. Hvis væggen er massiv,

Læs mere

SKIMMELUNDERSØGELSE AF TERRÆNDÆK OG GULVE

SKIMMELUNDERSØGELSE AF TERRÆNDÆK OG GULVE BO-VEST. AFD. 10. HYLDESPJÆLDET SKIMMELUNDERSØGELSE AF TERRÆNDÆK OG GULVE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk SÆRUNDERSØGELSE PROJEKTNR.

Læs mere

Torvegade 66 1400 København K Tlf. 32 57 82 50 Fax 32 57 82 22 ing.fa@bangbeen.dk www.bangbeen.dk

Torvegade 66 1400 København K Tlf. 32 57 82 50 Fax 32 57 82 22 ing.fa@bangbeen.dk www.bangbeen.dk BANG & BEENFELDT A/S RÅDGIVENDE INGENIØRFIRMA F.R.I. Torvegade 66 1400 København K Tlf. 32 57 82 50 Fax 32 57 82 22 ing.fa@bangbeen.dk www.bangbeen.dk Termografirapport Vuggestuen Firkanten Firkanten I

Læs mere

Væk med skimmelsvamp. sådan gør du. Sådan gør du. Tegn på skimmelsvamp: Tag kampen op: HUSK! Du bør lufte grundigt ud 3 x 15 minutter dagligt.

Væk med skimmelsvamp. sådan gør du. Sådan gør du. Tegn på skimmelsvamp: Tag kampen op: HUSK! Du bør lufte grundigt ud 3 x 15 minutter dagligt. Sådan gør du Tegn på skimmelsvamp: Væk med skimmelsvamp - når skimmelsvamp er væk sådan gør du Når skimmelsvamp er fjernet, er det vigtigt at støvsuge og afvaske grundigt, så du fjerner alt støv og skidt,

Læs mere

Funktionsanalyser Bygningsdele ETAGEBOLIGER BORGERGADE

Funktionsanalyser Bygningsdele ETAGEBOLIGER BORGERGADE sanalyser Bygningsdele Indhold YDER FUNDAMENTER... 8 SKITSER... 8 UDSEENDE... 8 FUNKTION... 8 STYRKE / STIVHED... 8 BRAND... 8 ISOLERING... 8 LYD... 8 FUGT... 8 ØVRIGE KRAV... 9 INDER FUNDAMENTER... 10

Læs mere

Rekvirent: XX. Udført af indeklimakonsulent: Ole Borup. Inspektion udført: København den XX oktober 2014. Sag nr.: 10XXX-14.

Rekvirent: XX. Udført af indeklimakonsulent: Ole Borup. Inspektion udført: København den XX oktober 2014. Sag nr.: 10XXX-14. Rekvirent: XX Udført af indeklimakonsulent: Ole Borup info@termo-service.dk Skibhusvej 428 5000 Odense C +45 29821362 Cvr: 32592368 Inspektion udført: København den XX oktober 2014 Sag nr.: 10XXX-14 Indledning

Læs mere

Bondehuset. Energirigtig

Bondehuset. Energirigtig Energirigtig renovering Bondehuset Se hvor bondehuset typisk kan renoveres Få bedre komfort og spar penge på varmeregningen hvert år Reducer din udledning af drivhusgasser Få et bedre energimærke og en

Læs mere

Kortlægning og erfaringsopsamling fra projekter vedrørende energibesparelser i eksisterende etageboligbyggeri et Feasibility study

Kortlægning og erfaringsopsamling fra projekter vedrørende energibesparelser i eksisterende etageboligbyggeri et Feasibility study vedrørende energibesparelser i eksisterende etageboligbyggeri et Feasibility study Rekvirent: Velfærdsministeriet under j.nr.: 2007-4735 iht. lov om byfornyelse og udvikling af byer - 96 2009-04-30 Side

Læs mere

Tommy R. Odgaard, BSc., MSc., ph.d. Renovering og byggeteknik, COWI

Tommy R. Odgaard, BSc., MSc., ph.d. Renovering og byggeteknik, COWI DTU Symposium om indvendig efterisolering Containerforsøg hvad viser målingerne Tommy R. Odgaard, BSc., MSc., ph.d. Renovering og byggeteknik, COWI 1 Bygningsfysik, in short Case studie Sammenfatning Agenda

Læs mere

EFTERISOLERING FORTSAT VÆRKTØJER OG PRAKSIS. Udvikling i U-værdier

EFTERISOLERING FORTSAT VÆRKTØJER OG PRAKSIS. Udvikling i U-værdier EFTERISOLERING FORTSAT VÆRKTØJER OG PRAKSIS Udvikling i U-værdier Krav i 1979 Linjetab i 2001 2 1 www.energikoncept.dk 3 http://www.byggeriogenergi.dk/ 4 2 Energiløsninger bliver revideret og bliver løbende

Læs mere

1. Vurder hele boligen

1. Vurder hele boligen 1. Vurder hele boligen Hvordan er de forskellige dele af huset isoleret i dag? Hvor lufttæt er huset? Hvor energieffektive er dine vinduer og døre? Er der tilstrækkelig ventilation? Få et professionelt

Læs mere

SKIMMELBESIGTIGELSE I BOLIG

SKIMMELBESIGTIGELSE I BOLIG SKIMMELBESIGTIGELSE I BOLIG Adresse Postnummer Inspektion udført 25/02-2014 Termo-service.dk I/S, Info@termo-service.dk, Afd. Fyn/Jylland: 29821362, Afd. Sjælland: 29821361 Skimmelsvampemåling Adresse

Læs mere

Udvendig efterisolering af massive murede vægge

Udvendig efterisolering af massive murede vægge Udvendig efterisolering af massive murede vægge Energiløsning etageejendomme UDGIVET NOVEMBER 2013 - REVIDERET DECEMBER 2014 Mange ældre etageejendomme er opført med massive ydervægge med ringe varmeisolering.

Læs mere

Der blev foretaget Mycrometer Air test, samt Mycrometer Surfacetest boligens i børneværelset.

Der blev foretaget Mycrometer Air test, samt Mycrometer Surfacetest boligens i børneværelset. Svampeundersøgelse Lokation: XX Baggrund Den 27/03-2013 har Ole Borup fra Termo-Service.dk foretaget skimmelundersøgelse i ovennævnte bolig. Undersøgelsen blev foretaget efter aftale med XX. Undersøgelsen

Læs mere

Energirigtig. 60-70 er huset

Energirigtig. 60-70 er huset Energirigtig renovering 60-70 er huset Se hvor 60-70 er huset typisk kan renoveres Få bedre komfort og spar penge hvert år på varmeregningen Reducer din udledning af drivhusgasser Få et bedre energimærke

Læs mere

Tekniske faldgruber ved bygningsgennemgangen. Hvad skal man som bygningssagkyndig se efter?

Tekniske faldgruber ved bygningsgennemgangen. Hvad skal man som bygningssagkyndig se efter? Tekniske faldgruber ved bygningsgennemgangen Hvad skal man som bygningssagkyndig se efter? 1 Hvem er Eva Møller? Ansat i Statens Byggeforskningsinstitut i 5 år Har været med til at skrive SBi-anvisning

Læs mere

TILSTANDSRAPPORT OG VURDERING AF BEVARINGSVÆRDI xxx

TILSTANDSRAPPORT OG VURDERING AF BEVARINGSVÆRDI xxx TILSTANDSRAPPORT OG VURDERING AF BEVARINGSVÆRDI xxx Ejer: xxx Gennemgangen blev fortaget d. 20.10.2014 af bygningsrådgiver Anders Bæhr Nielsen Tlf. 30501992 mail abni@bygningsbevaring.dk Bygningen, som

Læs mere

4. Lidt om vækst af skimmel og årsagen dertil illustreret ved lidt teori og praktiske exempler

4. Lidt om vækst af skimmel og årsagen dertil illustreret ved lidt teori og praktiske exempler 4. Lidt om vækst af skimmel og årsagen dertil illustreret ved lidt teori og praktiske exempler 2012.11.20 v/ Peter F. Collet Hvis vi når det kommer der også lidt om forsknings- og udviklingsprægede produkter

Læs mere

ISOBYG Nyholmsvej Randers BETONTEMPERATUR AFHÆNGIG AF ISOLERINGSPLACERING OG SOKKEL TYPE

ISOBYG Nyholmsvej Randers BETONTEMPERATUR AFHÆNGIG AF ISOLERINGSPLACERING OG SOKKEL TYPE BETON TEMPERATUR 1. BETONTEMPERATUR AFHÆNGIG AF ISOLERINGSPLACERING OG SOKKEL TYPE Hos ISOBYG har vi ofte modtaget spørgsmålet om hvorvidt blokkene må vendes, så den tykke isolering vender ind,eller det

Læs mere

INDVENDIG EFTERISOLERING UDEN DAMPSPÆRRE MEN MED KAPILLARAKTIVE PLADER EKSEMPEL: FOLEHAVEN

INDVENDIG EFTERISOLERING UDEN DAMPSPÆRRE MEN MED KAPILLARAKTIVE PLADER EKSEMPEL: FOLEHAVEN INDVENDIG EFTERISOLERING UDEN DAMPSPÆRRE MEN MED KAPILLARAKTIVE PLADER EKSEMPEL: FOLEHAVEN EVA MØLLER, STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT/AAU Indvendig efterisolering kan være problematisk På et vægstykke

Læs mere

Energibesparende Reducer varmeregningen på mindst mulig plads Reducerer CO 2 udslippet

Energibesparende Reducer varmeregningen på mindst mulig plads Reducerer CO 2 udslippet fermacell Varmvæg 2 Fermacell Varmvæg Pladsbesparende indvendig efterisolering Maksimal isoleringsevne på mindst mulig plads Effektiv efterisolering af kolde ydervægge Man sparer op til 50 mm plads i forhold

Læs mere

Udvendig efterisolering af letbetonvægge

Udvendig efterisolering af letbetonvægge Energiløsning etageejendomme Udvendig efterisolering af letbetonvægge UDGIVET DECEMBER 2013 - REVIDERET OKTOBER 2018 I halvtredserne, tresserne og halvfjerdserne blev en del mindre etageejendomme opført

Læs mere

Skønsmandens erklæring J. nr. 8086

Skønsmandens erklæring J. nr. 8086 J. nr. 8086 Oversigt over klagepunkter: 1. Fejlagtige oplysninger om ydervægskonstruktion. Klagers påstand: Den bygningssagkyndiges forklaring: Vi klager over, at den byggesagkyndige ikke har videregivet

Læs mere

16-4-2012. Dette er en skoleopgave udarbejdet i 2. semester af bygningskonstruktøruddannelsen

16-4-2012. Dette er en skoleopgave udarbejdet i 2. semester af bygningskonstruktøruddannelsen Sag: Parcelhus Dato: 06-06-12 Sagsnr: F2012-02 Udarb. Af: Ellen Agger OVERSKRIFT Side 0 af 5 16-4-2012 BTH HASLEV BYGNINGSOPMÅLING Dette er en skoleopgave udarbejdet i 2. semester af bygningskonstruktøruddannelsen

Læs mere

UDBEDRING AF FUGTPROBLEMER SKOVPARKEN, NÆSTVED

UDBEDRING AF FUGTPROBLEMER SKOVPARKEN, NÆSTVED UDBEDRING AF FUGTPROBLEMER SKOVPARKEN, NÆSTVED HENRIK M. TOMMERUP RAMBØLL - RENOVERING & BYGNINGSFYSIK HMT@RAMBOLL.DK SKOVPARKEN, ALMENBOLIGER Rambøll har for Lejerbo udarbejdet helhedsplan for renovering

Læs mere

Lufttæthed ved renovering af ydervægge

Lufttæthed ved renovering af ydervægge Lufttæthed ved renovering af ydervægge Undervisningsministeriet, oktober 2016. Materialet er udviklet til brug ved afvikling af Åben Værksted af Efteruddannelses udvalget for bygge/anlæg og industri i

Læs mere

RYETHAVE TERMOGRAFERING

RYETHAVE TERMOGRAFERING Til E/F Ryethave Dokumenttype Rapport Dato April, 2017 RYETHAVE TERMOGRAFERING Revision Dato 2017-04-06 Udarbejdet af TPO Kontrolleret af JANL Godkendt af TPO Ref. 1100022467 1/29 INDHOLD 1. INDLEDNING

Læs mere

Forslag til energirenovering Skånegade 8, stuen tv 2300 Kbh S

Forslag til energirenovering Skånegade 8, stuen tv 2300 Kbh S Forslag til energirenovering Skånegade 8, stuen tv 2300 Kbh S Date: 200310 Company : TætHus Operator: HD 1 Inspektion overview Arbejdsbetingelser: Energitjek med termografering på lejlighed 2-3 april 2010,

Læs mere

BYG-ERFA ventilation og dampspærre. Morten Hjorslev Hansen BYG-ERFA & DUKO

BYG-ERFA ventilation og dampspærre. Morten Hjorslev Hansen BYG-ERFA & DUKO BYG-ERFA ventilation og dampspærre Morten Hjorslev Hansen BYG-ERFA & DUKO IDA Syn og Skøn 7. december 2016 Temperatur i tagrum RF i tagrum Ventileret tagrum og dampspærre 100% 98% 96% 94% 92% 90% 88% 86%

Læs mere

Skønsmandens erklæring

Skønsmandens erklæring 8092 Oversigt over klagepunkter: Vejret på besigtigelsestidspunktet: 1. Unøjagtig udfyldning af sælgeroplysninger. 2. Fugt i kælder. 3. Skade på trapper. 4. Råd i vinduer og døre samt punkterede ruder.

Læs mere

Indvendig efterisolering af kældervæg. Fordele. Lavere CO 2. Isolering 50 mm. Beton. Dræn

Indvendig efterisolering af kældervæg. Fordele. Lavere CO 2. Isolering 50 mm. Beton. Dræn Energiløsning UDGIVET NOVEMBER 2011 - REVIDERET DECEMBER 2015 Indvendig efterisolering af kældervæg Kældervægge bør efterisoleres, hvis den samlede isoleringstykkelse svarer til 50 mm eller mindre. Efterisolering

Læs mere

Til stede ved undersøgelsen var Poul Steffensen og håndværker.

Til stede ved undersøgelsen var Poul Steffensen og håndværker. STEFFENSEN Rådgivende Ingeniører Att.: Poul Steffensen Lyngbyvej 343A 2820 Gentofte 5. marts 2009 Prøvetagning og kemisk undersøgelse, Kattesundet 14, 1458 København K Efter aftale med Poul Steffensen

Læs mere

Teknik / Fugt. 4.5 Fugt 4.5. Gyproc Håndbog 9

Teknik / Fugt. 4.5 Fugt 4.5. Gyproc Håndbog 9 Teknik / Fugt 4.5 Fugt 4.5 Gyproc Håndbog 9 461 Teknik / Fugt 4.5 Fugt Indhold 4.5.0 Indledning... 463 4.5.1 Fugttransportmekanismer... 464 4.5.2 Fugt i luft... 465 4.5.3 Rumklimaklasser... 468 4.5.4 Fugttransport

Læs mere

Skønsmandens erklæring

Skønsmandens erklæring 1 7201 Oversigt over klagepunkter: 1. Fugtindtrængning i hulmuren mod syd ved regnvejr. 2. Fugt i indervægge ved sydfacade. 3. Drænhuller i bundstykket i fordør er lukket. Der løber vand ind under døren.

Læs mere

SKØNSERKLÆRING J.nr

SKØNSERKLÆRING J.nr SKØNSERKLÆRING J.nr. 16078 Besigtigelsesdato: 4. august 2016. Ejendommen : Klager : (I det følgende betegnet som klager/k.k.) Beskikket bygningskyndig : (I det følgende betegnet som indklagede/b.b.) Ansvarsforsikringsselskab:

Læs mere

Tagkonstruktioner. Forandringers betydning for fugt og funktion. November 2014. Skimmelsvampe. Carsten Johansen Beton, Tilstand

Tagkonstruktioner. Forandringers betydning for fugt og funktion. November 2014. Skimmelsvampe. Carsten Johansen Beton, Tilstand Tagkonstruktioner Forandringers betydning for fugt og funktion November 2014 Seniorkonsulent Cand. Scient., tømrer Teknologisk Institut, Byggeri & Anlæg Program - Den centrale problematik ved forandring

Læs mere

Nordvestskolen Frederiksberg den 24. oktober 2008 Blichersvej 121 B & H sags nr.: 281065 3000 Helsingør Att.: Teknisk serviceleder Svend Engelsen

Nordvestskolen Frederiksberg den 24. oktober 2008 Blichersvej 121 B & H sags nr.: 281065 3000 Helsingør Att.: Teknisk serviceleder Svend Engelsen Nordvestskolen Frederiksberg den 24. oktober 2008 Blichersvej 121 B & H sags nr.: 281065 3000 Helsingør Att.: Teknisk serviceleder Svend Engelsen Vedr.: Skimmelsvampe- og fugtundersøgelse i klasselokalerne

Læs mere

Udvendig efterisolering af massive murede vægge

Udvendig efterisolering af massive murede vægge Udvendig efterisolering af massive murede vægge Energiløsning etageejendomme UDGIVET NOVEMBER 2013 - REVIDERET OKTOBER 2018 Mange ældre etageejendomme er opført med massive ydervægge med ringe varmeisolering.

Læs mere

LSE-NYBODER SÅDAN BRUGER DU DIN NYBODER-BOLIG RIGTIGT BEBOERVEJLEDNING

LSE-NYBODER SÅDAN BRUGER DU DIN NYBODER-BOLIG RIGTIGT BEBOERVEJLEDNING LSE-NYBODER SÅDAN BRUGER DU DIN NYBODER-BOLIG RIGTIGT BEBOERVEJLEDNING SJÆL, CHARME OG FUGT I ældre boligbebyggelser som Nyboder, hvor der er opstigende fugt, kolde facadevægge og opfugtninger som følge

Læs mere

Besigtigelsesrapport Besigtigelse tirsdag d. 24. april 2018

Besigtigelsesrapport Besigtigelse tirsdag d. 24. april 2018 Besigtigelsesrapport Besigtigelse tirsdag d. 24. april 2018 Vestervej 7, 8751 Gedved Matr. nr. 15a, Gedved By, Tolstrup Udført for danbolig Horsens 30. april 2018 1 Indledning - formål med besigtigelsen

Læs mere

Att. Anders Kannegaard. Skamlingvejen 154, 6093 Sjølund. Skimmelundersøgelse i bolig.

Att. Anders Kannegaard. Skamlingvejen 154, 6093 Sjølund. Skimmelundersøgelse i bolig. Haderslevvej 108 DK 6000 Kolding Telefon: + 75 52 21 00 Telefax: + 75 52 26 27 E-mail: lab@goritas.dk Kolding Kommune Nytorv 11 6000 Kolding Att. Anders Kannegaard Vedr.: Skamlingvejen 154, 6093 Sjølund.

Læs mere

Tjekliste for eksisterende bygning - forundersøgelse

Tjekliste for eksisterende bygning - forundersøgelse Tjekliste for eksisterende bygning - forundersøgelse Tjeklisten indeholder en række beskrivelser af forhold, som den projekterende og rådgivende efter arbejdsmiljølovgivningen skal tage hensyn til i sit

Læs mere

Skønsmandens erklæring

Skønsmandens erklæring Skønsmandens erklæring Oversigt over klagepunkter: Bygning A: 1. Manglende tilstrækkelig ventilation i tagrum og langs skråvægge og i skunkrum. 2. Taghældning over bryggers og badeværelse er mindre end

Læs mere

En skimmelsag Ventilation i h.t. BR 08 Opfølgning på fondens eftersyn

En skimmelsag Ventilation i h.t. BR 08 Opfølgning på fondens eftersyn En skimmelsag Ventilation i h.t. BR 08 Opfølgning på fondens eftersyn N En skimmelsag fra Hillerød Frødalen Anmeldte forhold i 2007: Vand på indersiden af vægge Mug på indersiden af vægge Opstuvning

Læs mere

Skønsmandens erklæring

Skønsmandens erklæring Skønsmandens erklæring 8016 Oversigt over klagepunkter: Klagers påstand: Den bygningssagkyndiges forklaring: 1. Manglende udluftning under krybekælder. 2. Fugtskjolder på indvendige vægge. 3. Borebilleangreb,

Læs mere

Undgå at fugt og skimmelsvampe skader ejendommen

Undgå at fugt og skimmelsvampe skader ejendommen Til ejendomsinspektører og andre med ansvar for vedligeholdelse af ejendomme Undgå at fugt og skimmelsvampe skader ejendommen Hold taget tæt Rens tagrender, nedløbsrør og tagbrønde Reparér fuger og revner

Læs mere

SKØNSERKLÆRING J.nr

SKØNSERKLÆRING J.nr SKØNSERKLÆRING J.nr. 16203 Besigtigelsesdato: Ejendommen er besigtiget tirsdag d. 6. juni 2017 i tidsrummet mellem kl. 14.00 til 15.00. Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager / K.K.) Beskikket

Læs mere

Byggeteknisk undersøgelse

Byggeteknisk undersøgelse Byggeteknisk undersøgelse Omhandlende vurdering af skimmelsvamp i tagrum Ejendom beliggende: Enghave plads 1 & Dybbølsgade 70 1670 København Besigtiget dato: 30. august 2016 Rapport dato: 30. september

Læs mere

T I L S Y N S N O T A T N R. 01

T I L S Y N S N O T A T N R. 01 T I L S Y N S N O T A T N R. 01 Sagsnavn:. Dato 14/07-2016 Sagsnavn: Bygherre: Besøg/ møde: Ca. 08:30 09:30 Ca. 09:45 10:30 Sags nr.: 2016/1000 Dato: 09/06-2016 15/06-2016 Sted: Vejret: Temp: 12 gr. C

Læs mere

Facadeelement 8 Uventileret hulrum og vindspærre af OSB-plade

Facadeelement 8 Uventileret hulrum og vindspærre af OSB-plade Notat Fugt i træfacader II Facadeelement 8 Uventileret hulrum og vindspærre af OSB-plade Tabel 1. Beskrivelse af element 8 udefra og ind. Facadebeklædning Type Vandret panel 22 mm Vanddampdiffusionsmodstand

Læs mere

Skønsmandens erklæring

Skønsmandens erklæring Skønsmandens erklæring 8206 Oversigt over klagepunkter: 1.Der klages over at ydervægge i tilstandsrapport er beskrevet som stænkpudset og malet murværk, hulmur i dele af bygningen og massiv murværk med

Læs mere

SKØNSERKLÆRING J.nr

SKØNSERKLÆRING J.nr SKØNSERKLÆRING J.nr. 17085 Besigtigelsesdato: 17/10-2017, kl. 15,30. Ejendommen: Klager: Beskikket bygningskyndig: Ansvarsforsikringsselskab: Tilstede ved skønsmødet: Bilag: Datering, navn og underskrift:

Læs mere

SKØNSERKLÆRING. Skønsmandens erklæring

SKØNSERKLÆRING. Skønsmandens erklæring SKØNSERKLÆRING J.nr. 9125 Skønsmandens erklæring Oversigt over klagepunkter: Pkt.1 Fugtforhold anses ikke korrekt beskrevet i HE-rapporten. Klagers påstand: Krav Udbedring af ovennævnte skader. Den bygningssagkyndiges

Læs mere

Nedbrudte gipsvindspærreplader. Efteråret 2017

Nedbrudte gipsvindspærreplader. Efteråret 2017 Nedbrudte gipsvindspærreplader Efteråret 2017 1 Valg af vindspærre til ventilerede facader opbygget efter to-trins-princippet Vindspærrens primære funktion er at beskytte den bagvedliggende varmeisolering

Læs mere

BILAG 1 Konstruktionernes termiske forhold

BILAG 1 Konstruktionernes termiske forhold BILAG 1 Konstruktionernes termiske forhold Torben Valdbjørn Rasmussen Byggeri og sundhed 1 2 Konstruktionernes termiske forhold For at undersøge husene for kuldebroer og om isoleringsarbejdet er udført

Læs mere

Termografisk inspektion af bygning, med undertryk af. www.termo-service.dk

Termografisk inspektion af bygning, med undertryk af. www.termo-service.dk Termografisk inspektion af bygning, med undertryk af Bygnings data: Boligareal i undersøgt bygning: 140 m² Inde temperatur målt i bygning: Ca. 20 C Ude temperatur: Målt til ca. 0,5 C Temperatur differences

Læs mere

Rawi. Munke Mose Allé 9 5000 Odense C Tlf.: 63126500 Fax: 63126599

Rawi. Munke Mose Allé 9 5000 Odense C Tlf.: 63126500 Fax: 63126599 1. kolonne beskriver hvilken bygningsdel der undersøges Områder markeret med GULT indikere efterisoleringen. 2. kolonne beskriver ved isolering mindre end det angivet skal der efterisoleres 3. kolonne,

Læs mere

SKØNSERKLÆRING. Skønsmandens erklæring

SKØNSERKLÆRING. Skønsmandens erklæring SKØNSERKLÆRING J.nr. 9087 Skønsmandens erklæring Oversigt over klagepunkter: Klagers påstand: 1. Køkken, sætninger i gulve, store fuger over køkkenbord i vægfliser, sætninger i gulve i bryggers. 2. Sætninger

Læs mere

Velkommen. Bygninger & Miljø

Velkommen. Bygninger & Miljø Velkommen Bygninger & Miljø Indeklima i boliger oplæg for Lokale Uddannelsesudvalg v. seniorspecialist/bygningskonstruktør Frede Fruergaard Møller Teknologisk Institut, Bygninger & Miljø Mulige faktorer:

Læs mere

Byggeskadefonden november 2010 Tommy Bunch-Nielsen Bygge- og Miljøteknik A/S

Byggeskadefonden november 2010 Tommy Bunch-Nielsen Bygge- og Miljøteknik A/S Byggeskadefonden november 2010 Tommy Bunch-Nielsen Bygge- og Miljøteknik A/S Næsten alle renoveringer medfører krav om isolering op til dagens standard efter BR10 SBi anvisning 224 DS/EN ISO13788 26/11/2010

Læs mere

SKØNSERKLÆRING J.nr. 13006

SKØNSERKLÆRING J.nr. 13006 SKØNSERKLÆRING J.nr. 13006 Besigtigelsesdato: Den 04.03.2013 Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager / K.L.) Beskikket bygningskyndig: (I det følgende betegnet som indklagede / B.S.) Ansvarsforsikringsselskab:

Læs mere

Ramtenvej 14 A, 8581 Nimtofte. Den 3. februar 2011 foretog vi en skimmelbesigtigelse i ovennævnte bolig, og udtog prøver til laboratorieanalyse.

Ramtenvej 14 A, 8581 Nimtofte. Den 3. februar 2011 foretog vi en skimmelbesigtigelse i ovennævnte bolig, og udtog prøver til laboratorieanalyse. Haderslevvej 108 DK 6000 Kolding JOL/- Telefon: + 75 52 21 00 Telefax: + 75 52 26 27 E-mail: lab@goritas.dk Syddjurs Kommune Hovedgaden 77 8410 Rønde Att.: Jørgen Eggert Vedr.: Ramtenvej 14 A, 8581 Nimtofte.

Læs mere

Termografisk inspektion af bygning.

Termografisk inspektion af bygning. Termografisk inspektion af bygning. Bygnings data: Boligareal i undersøgt bygning: 158 m² Inde temperatur målt i bygning: Ca. 23 C Ude temperatur: Målt til ca. -6 C Temperatur differences inde - ude Δt:

Læs mere

SKØNSERKLÆRING J.nr. 11147

SKØNSERKLÆRING J.nr. 11147 SKØNSERKLÆRING J.nr. 11147 Besigtigelsesdato: Tirsdag den 9. oktober 2012 kl. 13:00 Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager / K.K.) Beskikket bygningskyndig: (I det følgende betegnet som

Læs mere

Efterisolering af terrændæk. Fordele. Lavere CO 2

Efterisolering af terrændæk. Fordele. Lavere CO 2 Energiløsning UDGIVET NOVEMBER 2011 - REVIDERET DECEMBER 2011 Efterisolering af terrændæk Terrændæk, som er isoleret med mindre end 100 mm isolering i alt over og under betonen, skal efterisoleres, hvis

Læs mere

L7: FUGT I KONSTRUKTIONER

L7: FUGT I KONSTRUKTIONER L7: FUGT I KONSTRUKTIONER SCHOOL OF ENGINEERING DAGENS PROGRAM Opgave fra lektion 6 Håndberegning af fugtforhold i konstruktioner ved hjælp af Glazer s håndberegningsmetode Eksempler på fugtforhold i efterisolerede

Læs mere