LSE-NYBODER SÅDAN BRUGER DU DIN NYBODER-BOLIG RIGTIGT BEBOERVEJLEDNING

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "LSE-NYBODER SÅDAN BRUGER DU DIN NYBODER-BOLIG RIGTIGT BEBOERVEJLEDNING"

Transkript

1 LSE-NYBODER SÅDAN BRUGER DU DIN NYBODER-BOLIG RIGTIGT BEBOERVEJLEDNING

2 SJÆL, CHARME OG FUGT I ældre boligbebyggelser som Nyboder, hvor der er opstigende fugt, kolde facadevægge og opfugtninger som følge af kondensering ved kuldebroer (kolde uisolerede overflader), kræves visse hensyn for at undgå vækst af skimmel. Det er ikke en løsning at forsyne ydervægge med indvendig isolering, plader og lignende, da fugt og skimmel hermed skjules, men ikke forsvinder. Den lukkede overflade sænker temperaturen og hæmmer eller hindrer fugt i murværket i at slippe væk, og der skabes hulrum, hvor skimmelsvampe kan vokse skjult på fugtige overflader. Det er ligeledes ikke en løsning at berappe med en stærk cementholdig puds og/eller behandle med en overfladebehandling, som ikke tillader fugt at slippe igennem. Behandlingen vil med tiden bule ud og skalle af. Nyboder skal have åbne overflader, hvor fugt kan trænge igennem og fjernes via luftskiftet (almindelig udluftning). Mørke pletter på væggene kan være tegn på skimmelsvampevækst. Det kan i værste fald påvirke indeklimaet. Der skal dog være tale om et omfang større end en almindelig tallerken. Mindre synlige angreb på vinduesramme og lignende - vaskes blot i en Rodalonopløsning.

3 FORSTÅ DINE KONSTRUKTIONER Da Nyboder-bebyggelsen er af ældre dato, er der mange konstruktioner, man ville lave anderledes i dag, men som er svære at ændre på uden at ændre de fredede bygninger radikalt. I Nyboder er der flere konstruktionsdetaljer, som kan give problemer med fugt og skimmel, såfremt der ikke tages de rigtige hensyn. Ydervægge er uisolerede og med opstigende fugt nederst i stuesalsboliger. Væg mod entre og køkken er uopvarmet og kold. Den bør derfor betragtes som en ydervæg. Der bør ikke placeres genstande direkte mod disse. Brystningspartier (væg under vindue) og hjørner er koldest, og derfor er det stedet, hvor der hurtigst opstår temperaturrelateret fugt og dermed skimmel. Bjælker under plankegulve er lagt direkte på jord, dvs. der vil foregå en vis opfugtning fra terrænet. Boligen skal derfor have en jævn opvarmning, også i ferier og lignende. Gulve bør desuden ikke lukkes, dvs. beklædes med vinyl, tæpper med gummibagside og lignende. Boligerne har behov for opvarmning og luftcirkulation i alle rum. Døre bør derfor holdes åbne, så varme fra gasovn kan cirkulere i hele boligen. Det vil bedre boligen betydeligt, hvis der placeres elradiatorer i de bagerste rum. Ligeledes kan der med fordel placeres en ventilator over central varmekilde i stue. Dette vil bedre varmefordelingen i boligen. Boligen er meget fugtbelastet fra konstruktionerne i sig selv, hvorfor øget tilførsel af fugt bør begrænses mest muligt. I mellemarealet, hvor gennemgangskøkkenerne er placeret, er der generelt koldt og velventileret. Såfremt døre udskiftes eller tætnes, vil der opstå vækst af skimmel, medmindre der etableres øget udluftning og opvarmning. Der må ikke etableres vandinstallationer uden LSE-Nyboders accept. Hvis der etableres badeområde, øges fugtbelastningen i boligen markant, hvilket øger risikoen for vækst af skimmel i hele boligen. Såfremt der anvendes balje ved badning, bør vand ikke smides direkte uden for havedøren, da dette vil opfugte bygningens sokkel og derefter trænge op i væggene. Der må ikke etableres bede og lignende direkte mod mur i haver. Ligeledes skal evtuelle riste og brønde renses og efterses hyppigt. Utætheder og overløb i tagrender bør rapporteres til LSE-Nyboder, da dette øger fugtbelastningen på soklen og derfor også fugtbelastningen i ydervæggene.

4 GODE RÅD I alle boliger kan man minimere risikoen for vækst af skimmel og ophobning af fugt ved at følge nedenstående: Luft ud 2-3 gange om dagen ved gennemtræk i 5-10 min. Dette er den eneste måde, hvorpå fugt fra boligen kan fjernes i Nyboder, såfremt der ikke etableres ventilationsåbninger til det fri eller aftræk via skorsten. Vinduer bør ikke stå åbne en hel dag, fx i soveværelset, da dette vil afkøle konstruktionerne unødigt. Tør eventuel kondens af vinduerne Kondens på vinduerne er et tegn på, at luftfugtigheden er for høj kombineret med, at ruderne er kolde. Såfremt der er fortsatsruder, bør der ikke forekomme kondens bag disse. Er dette tilfældet, bør forsatsruden tætnes. Der skal desuden sikres ventilation imellem vindue og fortsatsrude. Læg låg på gryden, etabler en emhætte eller luft ud Vanddamp sætter sig som vand på kolde flader. Der må ikke dannes kondens på køkkenvinduerne under madlavning. Luft ud og få om muligt monteret et mekanisk udsug. Såfremt der er mekanisk udsugning, skal denne kontrolleres for tilstrækkeligt sug. Den bør som minimum kunne holde et stykke A4-papir. Luk døren til rummet, hvor der bades. Tør op efter badningen og luft ud Varm, fugtig luft fra badning sætter sig som vand på kolde vægge. Tør dit vasketøj i tørretumbler eller udenfor Tørring af tøj inden døre giver høj luftfugtighed og dermed risiko for fugt på kolde overflader. Hermed dannes levevilkår for skimmelsvampe. Det anbefales, at der anvendes en tørretumbler med afkast til det fri med fastmonteret slange eller kondenstørretumbler. Min. 10 cm afstand fra møbler til ydervægge og indvendige skillevægge Der bør ikke placeres genstande (poser, tasker, møbler) i hjørner ved gulv. De lukkede overflader vil hindre luftskiftet og dermed begrænse udtørring.

5 Billeder, plakater, spejle mv. bør forsøges ophængt på indvendige skillevægge. Alternativt anvendes afstandsklodser bag billeder ophængt på kolde vægge Lukkede tætsluttende flader nedsætter luftskiftet og giver risiko for vækst af skimmel på kolde overflader. Løft gardinerne væk fra vinduet Tunge gardiner, der er tæt på vinduet, og persienner giver stillestående luft og dermed risiko for vækst af skimmelsvampe. Tænd for varmen og lad varmen være jævnt fordelt i boligen Kolde rum og høj luftfugtighed giver risiko for fugt og dermed skimmel på kolde flader. Såfremt der i boligen kun er en centralt placeret ovn, bør døre holdes åbne, således at der ikke skabes kolde rum. Varmen bør holdes konstant, dvs. også i ubeboede perioder. Såfremt det er teknisk muligt, kan der med fordel placeres mekanisk ventilator over varmekilde. Indret boligen, så den er rengøringsvenlig Når det er let at gøre rent, kan du få reduceret støvet. Pas ekstra på, hvis I er mange i boligen Mange mennesker i en lille bolig giver højere luftfugtighed og dermed større risiko for vækst af skimmelsvampe. Hver person i lejligheden afgiver ca. 2 liter vand pr. døgn som vanddamp eller sved.

6 INDVENDIG RENOVERING Er boligen renoveret med diffusionsåben maling og uden tapet - mal da ikke med anden maling end en af LSE-Nyboder godkendt diffusionsåben maling Gulve bør ligeledes ikke tildækkes med tæpper, vinyl eller lak Ønsker du at renovere din bolig, skal du kontakte LSE-Nyboder for at få udleveret en oversigt over anvendte og godkendte materialer i bebyggelsen. Vær opmærksom på, at hvis din bolig er renoveret med diffussionsåben åndbar puds og maling, kan der opstå hvidlige aftegninger på overfladen. Dette er ikke skimmel, men salte fra murværket, der trænger igennem. Ved denne type renovering vil væggene fortsat være fugtige, men væggene kan tåle fugten og den udtørres ved opvarmning og udluftning af boligen. Boligen kræver stadig hensyntagen for at undgå fugt og skimmel. Er din bolig med rå malede vægge, skal produkter til ovefladebehandling altid godkendes af LSE-Nyboder, da en forkert maling kan ødelægge effekten af renoveringen. Følgende materialer må IKKE anvendes i din bolig: Tætte overfladebehandlinger, som tapet, filt, væv osv. Indvendig efterisolering, isolerende tapeter, plader mv. Vinyl, kork eller lineoleumsbelægning Tæpper med gummibagside eller isolerende tæpper Fodpanelløsninger skal godkendes af LSE-Nyboder.

7 ÅRSAGER TIL VÆKST AF SKIMMEL Skimmel kommer altid som følge af fugt. Fugt tilføres boligen fra mange kilder og fjernes kun ved opvarmning og ventilation. Koldere konstruktioner bidrager til større opfugtninger, da indtrængende fugt udtørrer langsommere, og da fugt fra boligen (beboeradfærd) afsættes på kolde overflader. Kilder til fugt er: Personfugt 2 l/døgn pr. person Madlavning Tøjtørring Vask og bad Fugt fra konstruktioner. Skader opstår ofte, når den daglige balance ændres. Vær derfor opmærksom på, at du får luftet nok ud, eller varmet nok op, når rutiner ændres, fx hvis der kommer en baby i huset, du er bortrejst i en længere periode, I bliver flere i boligen, boligen anvendes i flere timer dagligt, du får nye møbler, du ændrer placering af møbler... Fugt, der ikke kan komme væk, ophobes og skaber grobund for vækst af skimmel på organiske overflader. Såfremt der observeres vækst af skimmel, forsøg da at begrænse fugttilgangen, at ændre adfærden og vaske af i Rodalonopløsning - afvent om vækst kommer igen.

8 Pjecen er udarbejdet i et samarbejde mellem LSE-Nyboder og Teknologisk Institut

SKIMMELSVAMPE. i boligen

SKIMMELSVAMPE. i boligen SKIMMELSVAMPE i boligen FORORD Denne pjece handler om skimmelsvampe. Du kan læse om, hvor de lever, hvordan du fjerner dem, og hvordan du undgår skimmelsvampevækst i boligen. Pjecen henvender sig både

Læs mere

UNDGÅ PROBLEMER MED MUG/SKIMMEL I VORE BOLIGER. Varde Bolig Administration

UNDGÅ PROBLEMER MED MUG/SKIMMEL I VORE BOLIGER. Varde Bolig Administration UNDGÅ PROBLEMER MED MUG/SKIMMEL I VORE BOLIGER Varde Bolig Administration Forsidebilledet er fra en pjece, som er udarbejdet af By og Byg, LBF og BL. Side 1 Forord: Fra sent efterår til tidlig forår (fyringssæson)

Læs mere

SKIMMELSVAMP OG FUGT

SKIMMELSVAMP OG FUGT SKIMMELSVAMP OG FUGT INDHOLD 03 Tjek dit hus for råd og svamp 08 Tjek de skjulte konstruktioner i dit hus 11 Generelt om indeklima 15 Tjek udluftningen af dit hus 19 Udluftning og naturlig ventilation

Læs mere

AB RYESGADE/HEDEMANNSGADE

AB RYESGADE/HEDEMANNSGADE AB RYESGADE/HEDEMANNSGADE INFORMATIONSMØDE OM I BYGNINGER MANDAG DEN 16. JANUAR 2012 JANUAR 2012 FORMÅL Formålet med dette informationsmøde er: at I får mere information om forekomsten af svampe i bygninger

Læs mere

UNDGÅ FUGT OG KONDENS

UNDGÅ FUGT OG KONDENS UNDGÅ FUGT OG KONDENS Udarbejdet af Laros A/S januar 2011 Kondensdannelse i beboelseslejligheder...2 Årsager til kondensdannelse...2 Beboernes forhold...2 Manglende udluftning...2 Ophobning af fugt møbler,

Læs mere

BO SUNDT EN PJECE OM VEJEN TIL ET GODT INDEKLIMA

BO SUNDT EN PJECE OM VEJEN TIL ET GODT INDEKLIMA BO SUNDT EN PJECE OM VEJEN TIL ET GODT INDEKLIMA HVORFOR HAVE ET GODT INDEKLIMA? FORDI VI MENNESKER OPHOLDER OS INDENDØRE 90 % AF TIDEN, OG INDEKLIMAET HAR DERFOR STOR BETYD- NING FOR VORES SUNDHED, KOMFORT

Læs mere

RENGØRING. hos dig der er overfølsom

RENGØRING. hos dig der er overfølsom RENGØRING hos dig der er overfølsom FORORD Det er ikke muligt at rengøre sig ud af allergiske problemer, men rengøringen er vigtig, fordi den nedsætter støvmængden og dermed mængden af allergener og irritanter

Læs mere

hold øje med og hold dit hus en vejledning til bygningsejere

hold øje med og hold dit hus en vejledning til bygningsejere hold øje med og hold dit hus en vejledning til bygningsejere B Y G G E S K A D E F O N D E N v e d r ø r e n d e B Y G N I N G S F O R N Y E L S E Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse er en selvejende

Læs mere

indeklima i detailhandlen Branchevejledning om indeklima

indeklima i detailhandlen Branchevejledning om indeklima indeklima i detailhandlen Branchevejledning om indeklima 2 3 3 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Indledning 4 Temperatur 5 Luftfugtighed 9 Træk 12 Støv og rengøring 14 Ventilation 16 Luftkvalitet

Læs mere

Få en sund og energivenlig bolig. med 10 gode råd fra Boligkontoret Danmark

Få en sund og energivenlig bolig. med 10 gode råd fra Boligkontoret Danmark Få en sund og energivenlig bolig med 10 gode råd fra Boligkontoret Danmark Kære beboer Denne guide giver dig en god forudsætning for en sund og energivenlig bolig og mulighed for at spare penge. Du kan

Læs mere

SYSTEMER TIL FUGTSIKRING AF MURVÆRK indvendig og udvendig

SYSTEMER TIL FUGTSIKRING AF MURVÆRK indvendig og udvendig SYSTEMER TIL FUGTSIKRING AF MURVÆRK indvendig og udvendig Indholdsfortegnelse Skalflex Fugtsikring...3 Princippet i Skalflex Fugtsikring... 3 Fordele ved Skalflex Fugtsikring... 3 Service og rådgivning...

Læs mere

Indeklimaforhold ved energirenovering

Indeklimaforhold ved energirenovering Indeklimaforhold ved energirenovering Thomas Witterseh, Lis Winther Funch, Ditte Marie Jørgensen, Vagn Holk Lauridsen, Christian Drivsholm, Christian Grønborg Nicolaisen, Bent Kofoed, Carsten Johansen,

Læs mere

RÅD OG VEJLEDNING OM BRUG AF FJERNVARME I LEJLIGHEDER

RÅD OG VEJLEDNING OM BRUG AF FJERNVARME I LEJLIGHEDER RÅD OG VEJLEDNING OM BRUG AF FJERNVARME I LEJLIGHEDER INDHOLD LEJLIGHEDENS RUM.................................. 3 TEMPERATUREN..................................... 4 BRUG ALLE RADIATORER..............................

Læs mere

Indvendig efterisolering af massive murede vægge

Indvendig efterisolering af massive murede vægge Energiløsning store bygninger UDGIVET DECEMBER 2012 - REVIDERET DECEMBER 2014 Indvendig efterisolering af massive murede vægge For etageejendomme fra ca. 1850 1920 er ydervæggene fuldmurede (massive).

Læs mere

Energiguide for FRedede og bevaringsværdige bygninger

Energiguide for FRedede og bevaringsværdige bygninger energiguide til ejere af fredede og bevaringsværdige bygninger Energiguide for FRedede og bevaringsværdige bygninger 1 Energiguide for fredede og bevaringsværdige bygninger Bygningskultur Danmark, 2010

Læs mere

Får du varme nok for dine penge?

Får du varme nok for dine penge? SB0210 Får du varme nok for dine penge? Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode. H o l d p å v a r m e n - o g p å p e n g e n e Størstedelen

Læs mere

Får du varme nok for dine penge?

Får du varme nok for dine penge? SB0508 Får du varme nok for dine penge? Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode. - når god energi er inde i varmen I Danmark udleder vi 10 ton

Læs mere

HÅNDBOG FOR FUGTSIKRING AF MURVÆRK indvendig og udvendig

HÅNDBOG FOR FUGTSIKRING AF MURVÆRK indvendig og udvendig HÅNDBOG FOR FUGTSIKRING AF MURVÆRK indvendig og udvendig HÅNDBOG FOR FUGTSIKRING AF MURVÆRK indvendig og udvendig Udgiver: Håndbog for fugtsikring af murværk er udgivet af Skalflex A/S, Industrivej 20B,

Læs mere

Vejledning til vedligeholdelsesreglementet Gældende for alle afdelinger

Vejledning til vedligeholdelsesreglementet Gældende for alle afdelinger Vejledning til vedligeholdelsesreglementet Gældende for alle afdelinger Maj 2014 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Misligholdelse... 3 Akutte skader... 3 Maling af bolig... 3 Løbende rengøring og vedligeholdelse...

Læs mere

indeklima guide DUKA Ventilation Din tryghed for et godt indeklima

indeklima guide DUKA Ventilation Din tryghed for et godt indeklima indeklima guide DUKA Ventilation Din tryghed for et godt indeklima Indhold 3 4 5 9 10 14 16 17 17 19 20 20 21 22 24 51 Hvorfor ventilere? Et godt klima kommer udefra Det siger bygningsreglementet Naturlig-

Læs mere

Hyldemosen Udarbejdet for KAB

Hyldemosen Udarbejdet for KAB Wissenberg A/S Valdemarsgade 14 1665 København V Tlf: 33 86 34 86 info@wissenberg.dk www.wissenberg.dk Hyldemosen Udarbejdet for KAB Dato: 24. april 2013 CVR-nr: 26369126 Kontaktoplysninger: Init: SAM/.ls

Læs mere

Får du varme nok for dine penge?

Får du varme nok for dine penge? FIF MARKETING FI11/13 - returtemperatu Får du varme nok for dine penge? Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode. I Danmark udleder vi i gennemsnit

Læs mere

HOLD HUMLEBY VEDLIGE. Vejledning for husejere, udgivet af Husejerforeningen ved Vesterfælledvej

HOLD HUMLEBY VEDLIGE. Vejledning for husejere, udgivet af Husejerforeningen ved Vesterfælledvej HOLD HUMLEBY VEDLIGE Vejledning for husejere, udgivet af Husejerforeningen ved Vesterfælledvej HOLD HUMLEBY VEDLIGE Baggrunden for dette hæfte er de senere års debat og mange henvendelser, som bestyrelsen

Læs mere

Indvendig analyseret termografisk gennemgang xxxx

Indvendig analyseret termografisk gennemgang xxxx Indvendig analyseret termografisk gennemgang xxxx 7/11-2010 Nr 18. Skunk i lille rum IR000293.IS2 Her ses skunken i det lille rum. I skunken var der fugtig luft, og der måltes en ligevægtsfugtighed (træfugtighed)

Læs mere

Forebyggelse af ~ svampeangreb i ældre etageejendomme

Forebyggelse af ~ svampeangreb i ældre etageejendomme ,,5BI-?aD~ Forebyggelse af ~ svampeangreb i ældre etageejendomme SBI ANVISNING 131. STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT 1982 Forebyggelse af svampeangreb i ældre etageejendomme KAARE KJERULF STATENS RVGr;FFOR~I{NINr,RINSTITUT

Læs mere

Energioptimering af bevaringsværdige & fredede bygninger. Med respekt for de arkitektoniske og kulturhistoriske kvaliteter

Energioptimering af bevaringsværdige & fredede bygninger. Med respekt for de arkitektoniske og kulturhistoriske kvaliteter Energioptimering af bevaringsværdige & fredede bygninger Med respekt for de arkitektoniske og kulturhistoriske kvaliteter Jannik Jørgensen 7. ARK F2013 KEA Københavns Erhvervsakademi Specialerapport -

Læs mere

Hvem - Hvad - Hvornår. Beboermappe HVEM HVAD HVORNÅR - BEBOERMAPPE

Hvem - Hvad - Hvornår. Beboermappe HVEM HVAD HVORNÅR - BEBOERMAPPE Hvem - Hvad - Hvornår HVEM HVAD HVORNÅR - BEBOERMAPPE Beboermappe ARBEJDERNES BOLIGSELSKAB I GLADSAXE 2009 HVEM - HVAD - HVORNÅR Indeks 1.1 1.1 Indeks Indeks 1.1-1.4 Når du flytter ind 2.1-2.5 Du har

Læs mere

Efterisolér med ISOVER og gør en god investering

Efterisolér med ISOVER og gør en god investering Efterisolér med ISOVER og gør en god investering Bæredygtig isolering Bedre løsninger Indhold 2 Fordele ved at efterisolere Sundt indeklima Bæredygtig isolering Hvilke muligheder er der for at efterisolere

Læs mere

Skimmelsvamp i bygninger: Af Susanne Nielsen og Eva Theilgaard Jacobsen

Skimmelsvamp i bygninger: Af Susanne Nielsen og Eva Theilgaard Jacobsen Skimmelsvamp i bygninger: Af Susanne Nielsen og Eva Theilgaard Jacobsen Nedenstående er baseret på egne erfaringer og indsamlede informationer. Forfatterne påtager sig intet ansvar for konsekvensen af

Læs mere

Clorius Energistyring. Besparelser med optimal komfort

Clorius Energistyring. Besparelser med optimal komfort 99.50.20-A Clorius Energistyring Besparelser med optimal komfort En vejledning til hvordan du kan holde varmen og samtidig belaste miljøet og din økonomi mindst muligt! Gælder for 1-strengede anlæg. Indholdsfortegnelse

Læs mere