Rynket rose. i undervisningen. Rosa rugosa. Natur & teknik, Biologi og Geografi for Folkeskolens mellemtrin og overbygning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rynket rose. i undervisningen. Rosa rugosa. Natur & teknik, Biologi og Geografi for Folkeskolens mellemtrin og overbygning"

Transkript

1 ! Rynket rose Rosa rugosa i undervisningen Natur & teknik, Biologi og Geografi for Folkeskolens mellemtrin og overbygning!

2 Rynket rose i undervisningen Undersøgelser i Natur og teknik og Biologi med en naturvidenskabelig vinkel Introduktion til læreren Dette undervisningsforløb er tiltænkt undervisningen i Natur og teknik i folkeskolens mellemtrin og overbygning. Temaer for forløbet er rynket rose, invasive arter, undersøgelse, innovation, undren, naturvidenskab, praktiske forsøg i naturen, og stillingtagen til hvad for en slags natur vi egentlig vil have i Danmark. Fag: Natur og teknik, Biologi, Geografi Tværfaglige elementer: Matematik, IT og Dansk, gennem bearbejdning og præsentation af resultater. Baggrund Hybenrose kender alle fra marmelade og suppe. Den kaldes også rynket rose eller Rosa rugosa på latin. Den gror naturligt ved kysterne i Japan, men er hentet til Danmark som haveplante sidst i 1800 tallet. I 1960 erne plantes den i stor stil omkring nyanlagte sommerhusområder og herfra går det stærkt. Den spreder sig langs vore kyster og fortrænger de planter der naturligt vil leve her og kan lave uigennemtrængelige krat. Hele hyben kan sejle rundt i fjorde og bugter og stadig spire efter 10 måneder til søs, og fugle æder gerne frø og hyben og spreder dem over store afstande. Den mangler naturlige fjender og udkonkurrerer andre planter ved kysterne. Egenskaber der får den til at optræde som invasiv art: En invasiv art er en plante- eller dyreart, som er indslæbt i et område, hvor den kan fortrænge andre arter og forrykke den økologiske balance mellem arterne på stedet Forløbet tager udgangspunkt i et naturområde ved Hanstholm, men rynket rose findes over hele landet, så det er bare med at finde en egnet lokalitet i nærheden. Husk at snakke med lodsejeren. Din lokale kommune kan hjælpe med at finde lodsejer og hvis du er heldig vil de gå ind i projektet. I Thisted kommune kan du henvende dig på og bede om at blive stillet videre til Natur og miljøafdelingen. Baggrundsmateriale: Udsendelse fra TVMidtvest om rynket rose ved Hanstholm: Udsendelse fra Nationalpark TV: elever fra Thisted gymnasium undersøger rynket rose: Faktaark fra Naturstyrelsens hjemmeside (Sortlisten) om invasive arter (findes på Forslag til lektioner: 1. Introduktion til forløb: begreberne art og invasiv art, hypotese og forsøg, udsendelser fra TVmidtvest og Nationalpark TV: 2. Besøg på lokalitet / start på undersøgelser (en god ide, hvis elever selv skal formulere egne projekter og problemstillinger) 3. Undersøgelser 4. Præsentation af resultat

3 Forløbet er inspireret af forsøg/projekter formuleret og udført af elever fra Thisted gymnasium og herefter tilrettet undervisningen i folkeskolen. Eleverne kan selv formulere egne projekter og problemstillinger, med en vis hjælp fra læreren naturligvis. De vil dog have svært ved at formulere egne problemstillinger, før de har set det sted hvor de skal lave deres forsøg. Hvis det prioriteres at de selv formuler projekter, er det derfor vigtigt at der bruges tid til besøge lokaliteten. Sådan bruges forløbet Grundtanken er, at eleverne skal prøve at arbejde med en naturvidenskabelig metode. Der findes ikke facit til undersøgelserne: resultatet afhænger af elevernes indsats og den natur de undersøger. De fleste undersøgelser kan laves af elever i 5. klasse, mens elever i overbygningen vil have en større evne til at reflektere over deres resultater. Eleverne i overbygningen kan også selv prøve at formulere deres egne projekter, hvilket en del vil finde spændende, mens andre vil være usikre på hvad de skal. Det kræver en vis forberedelse eleverne og de skal helst besøge lokaliteten for undersøgelserne inden. Eller vil de have svært ved at forholde sig til hvad de skal. Til hver undersøgelse er der en lærerside, elevside og skema til resultater. På elevside og skemaer er der spørgsmål for at hjælpe eleverne til at reflektere over deres resultater. Formatet er holdt i Word, for at lette tilretning af materialet. Print af luftfotos laves let fra hjemmesiden Det er gratis. Forslag til undersøgelser Nedenstående undersøgelser er ikke nødvendigvis mulige eller realistiske alle steder. Tænk kreativt og brug dem til inspiration. Og vi vil gerne høre om erfaringer fra projekterne. Flere grupper i klassen kan selvfølgelig lave samme projekt. Det kan også give nogle interessante resultater at sammenligne med, ved fx at vælge en busk tæt på kysten og sammenligne den med en længere inde på land. Opmåling af forekomst af rynket rose Spiser kreaturer, geder eller får rynket rose? Bioblitz: planter under en busk af rynket rose Hvor mange hyben laver en busk? Bioblitz: smådyr i busk af rynket rose (lærer) Videre arbejde Præsentation af resultater for klassen, tværfaglige: formidle resultater gennem produktion af plancher. disse kan fx udstilles på biblioteker og lignende, og være med til at skabe debat om hvilke natur vi vil have i Danmark og problematikken omkring invasive arter. Støtte og tak Forløbet er en del af naturgenopretningsprojektet LIFE-Overdrev II, der skal sikre og bevare lysåbne naturtyper i 7 naturområder. Trusler mod naturområderne er primært tilgroning med buske (herunder rynket rose) og manglende afgræsning. En nærmere beskrivelse af projektet findes på Rune Therkildsen og kollegaer fra Thisted gymnasium takkes for takkes for godt og inspirerende samarbejde.

4 Rynket!rose!!Fotostilbrugforundervisning! Enbeplantningafrynketroseharbredtsigog fortrængerdenoprindeligeflorapåstrandoverdrevet. Etinsektmæskersigmeddensødefrugt. Frugtenfrarynketroseerhyben,somvikendergodt. Enfuglharsplittetenhybenadforatspisefrugtkødog frø.menfrøeneliggertilbageogkanspredesmed vindenelleripelsenpådyr. HerbrederrynketrosesigiklitternevedVadehavet. Deterdemørkepletterbagestibilledet. Sevideoomrynketrose ForekomstafrynketroseopmålesmedGPS ogpinde markererhjørnerneafundersøgelsesområdet.!

5 Rynket!rose!!Fotostilbrugforundervisning! Robustkvæg,dergårudeheleåret,ædergernerynket rose.hererdetskotskhøjlandskvæg. Enafdeplanter,derkanbliveovergroetafrynketrose, erstrandkål,somvokserpåstranden. Lidtlængereindepåstrandenerdetf.eks. blåmunke,somfortrængesafrynketrose. Fårogisærgedererogsågodetilatholde opvækstenafrynketrosenede. Hedelyngf.eks.isommerhusområder,erogsåenafde planter,derfortrængesafrynketrose. Rynketrose,hvorfårgræsser.Fåreneharædtsålangt op,somdekannå. Sevideoomrynketrose!

6 Opmåling af forekomst af rynket rose (lærer) Fag: Biologi, Natur og teknik, geografi. Kan også bruges tværfagligt i dansk og matematik. Kort om forløbet Eleverne vælger et område til undersøgelsen og markerer det med pinde. Herefter måles alle buske af rynket rose op, og arealet af buskene noteres på skemaet. Husk at måle størrelsen på undersøgelsesområdet op. Ved at udvide undersøgelsen med flere mindre områder fra kysten og ind, kan man undersøge om rynket rose forekommer hyppigst på kysten. Den nemmeste måde at måle arealet på er med en GPS (de fleste håndholdte GPS kan måle beregne et areal). Alternativt kan der bruges målebånd, men det tager længere tid. Og så er det sjovere at lege med et stykke elektronik (der i øvrigt kan anvendes af elever i 3. klasse). Hvis skolen ikke selv har GPS må i spørge jer for. I Thisted kommune låner Natur og Miljøafdelingen gerne GPS ud. Et luftfoto kan være en god hjælp og kan findes på Forberedelse Ved at lade eleverne se udsendelserne om rynket rose fra TV-midtvest og Nationalpark-TV, har de fået en introduktion til temaet omkring rynket rose. At lære eleverne at bruge GPS tager 5 min, men en manual er nu en god ting, hvis resultatet kommer i kvadratfod, eller menuen pludselig er på Serbokroatisk. Lad eleverne selv finde ud af hvordan de vil sikre at alle buske kommer med, og ingen opmåles to gange (hint: hvis rynket rose dækker et areal større end undersøgelsesområdet er der et eller andet galt). En god øvelse, er at lade dem skrive det ned på deres skema, vel at mærke så andre kan forstå det og umiddelbart gøre dem kunsten efter. Herefter er det bare at skaffe GPS, finde et egnet areal og få lov til at bruge det. Hvad skal du bruge En GPS Fire pinde til at markere hjørnerne af undersøgelsesområdet med. Blyant og skema Tid: 2 lektioner, afhængigt af størrelsen af det undersøgte område. Sådan gør du Ude i naturen vælges undersøgelsesområdet og markeres. Afhængigt af mængden af rynket rose, kan en passende størrelse være på 100m x 100m. Herefter måles arealet systematisk op og felterne i skemaet til opgaven udfyldes. Det er vigtigt, at eleverne selv finder en egnet metode til systematisk at måle arealet af rynket rose op. Videre arbejde Præsentation af resultater for klassen, tværfaglige: formidle resultater gennem produktion af plancher. disse kan fx udstilles på biblioteker og lignende, og være med til at skabe debat om hvilke natur vi vil have i Danmark og problematikken omkring invasive arter. Baggrund: Rynket rose breder sig voldsomt i det åbne land. Resultater af kortlægningen af rynket rose i Thy, tyder på at hver busk vokser 40 cm radiært udaf om året, og at det samlede areal af planten fordobles hvert 3. år. Det giver os alle en stor udfordring, hvis vi vil beholde de lysåbne naturtyper langs vore kyster og i det åbne land.

7 Opmåling af forekomst af rynket rose Navn: Dato: Sådan gør i: 1. Marker jeres undersøgelsesområde og mål størrelsen af undersøgelsesområdet op. 2. Beskriv hvordan i vil sikre at alle rynket rose buske bliver målt op, og at ingen busk måles op to gange (skriv og tegn). 3. Mål arealet af alle buske i jeres undersøgelsesområde og skriv resultaterne ind i skeamet. Under noter kan i skrive om kun en del af en busk ligger i jeres undersøgelsesområde og lignende. 4. Hvor stort var jeres undersøgelsesområde: 5. Hvor mange buske var der i alt: 6. Hvor stort var det samlede areal af rynket rose-buske 7. Tænk over følgende: hver rynket rose-busk vokser 40cm udaf om året. På 3 år fordobles arealet af rynket rose. 8. Hvor lang tid går der inden hele jeres undersøgelsesområde er dækket af rynket rose?

8 Opmåling af forekomst af rynket rose Busk nr. Areal: Noter:

9 Spiser kreaturer, geder eller får rynket rose? (lærer) Fag: Biologi, Natur og teknik, geografi. Kan også bruges tværfagligt i dansk og matematik. Kort om forløbet Eleverne undersøger om kreaturer, geder eller får spiser rynket rose, ved at iagttage hvad dyrenes adfærd og hvad de spiser. Hvert femte minut noteres adfærd. Såfremt de spiser, noteres hvad det er de spiser. Med en kikkert kan de let afgøre om kreaturerne fx spiser revling, lyng, græs, havtorn, hyld eller rynket rose. Og ved at give et skema med få enkle valgmuligheder lærer de at iagttage systematisk. Resultatet bliver et tidsbudget over hvor meget tid dyrene græsser og i hvilket omfang de fx æder rynket rose og andre planter. For overskuelighedens skyld kan eleverne vælge kun at følge et begrænset antal dyr. Det er ligeledes en fordel at sidde højt. Et luftfoto kan være en stor hjælp. Ofte kan man se forskellige typer vegetation på det. Husk varmt tøj hvis det er koldt. Forberedelse Find et egnet område, hvor der er rynket rose og græssende dyr (NB! om vinteren er dyrene taget hjem). Find de mest almindelige planter, på klitheden fx græs (alle), hedelyng, revling, buske osv. Det er absolut ikke nødvendigt at kende alle planter, kun de almindeligste. Hvad skal du bruge Kikkert Skema Blyant Siddeunderlag Ur Tid: 2 timer Sådan gør du Ude i naturen vælger eleverne en observationspost, og undersøgelsesområde og observationsposten markeres. Hvert femte minut noteres dyrenes adfærd i skemaet. Det er vigtigt at eleverne er konsekvente når de noterer. Videre arbejde Præsentation af resultater for klassen, tværfaglige: formidle resultater gennem produktion af plancher. Disse kan fx udstilles på biblioteker og lignende, og være med til at skabe debat om hvilken natur vi vil have i Danmark og problematikken omkring invasive arter. Baggrund: Mange lysåbne naturtyper som enge og overdrev er under tilgroning. Bl.a. fordi de ikke længere græsses af kreaturer. En meget anvendt form for naturpleje er derfor græsning med får og kreaturer. De forsøges også brugt til at bekæmpe invasive arter. Får er fx ganske glade for unge planter af kæmpebjørneklo. Det er derfor nærliggende at forsøge at bekæmpe rynket rose med husdyr. Ved Hanstholm forsøges med skotsk højlandskvæg, geder og får. Alle af racer der tåler vejrlig og grov kost. Og så kunne de jo måske gøre noget for den natur der ligger uden om buskene af rynket rose.

10 Spiser kreaturer, geder eller får rynket rose? Navn: Dato: Sådan gør i: 1. Hvilken slags dyr følger i: 2. Find jeres undersøgelsesområde og en observationspostet, hvor det er nemt at følge dyrene fra. 3. Se om i kan kende de forskellige dyr fra hinanden. Hvis der er mange dyr, kan i overveje at følge op til fx fem forskellige. Giv dem navne så i kan kende dem fra hinanden. 4. I kikkerten kan i se hvad de laver (= adfærd): Adfærd Hviler Spiser Klør sig Tygger drøv Andet Forkortelse: H S K D A 5. Lær at kende forskel på hvad de spiser: Plante Lyng Revling Græs Rynket rose Andet Forkortelse L R G Rr A 6. Skriv start og sluttidspunktet ned: 7. Hver 10. minut skriver jeres observationer ind i skemaet. Under Adfærd skriver hvad de laver (Hviler = H; Spiser = S osv.). Hvis de spiser skriver i under Føde hvad de spiser. Lav et skema til hvert dyr. 8. Lav et lagkagediagram over fordelingen af adfærd og over fordelingen af føde. 9. Tænk over: Spiser dyrene rynket rose? Er det en god metode til at bekæmpe rynket rose?

11 Spiser kreaturer, geder eller får rynket rose? Navn på dyr: Tid Adfærd Føde 00:00 00:10 00:20 00:30 00:40 00:50 01:00 01:10 01:20 01:30 01:40 01:50 02:00 Brug et skema til hvert dyr. Husk at notere føde, hvis dyret spiser, fx: S L = spiser lyngregn (hvis det ikke spiser skal i selvfølgelig ikke skrive noget under føde). Eksempel på hvad koen Bertha bruger sin tid på:

12 Bioblitz: planter under en busk af rynket rose (lærer) Fag: Biologi, Natur og teknik, geografi. Kan også bruges tværfagligt i dansk og matematik. Kort om forløbet Eleverne undersøger hvor mange forskellige planter de kan finde på 30 minutter under en busk af rynket rose. Der undersøges fx et kvadret på fx 1x1 m, eller et cykelhjul uden eger eller lignende. Det er ikke nødvendigt at bestemme planterne til arter, men det er vigtigt eleverne selv beskriver de forskellige planter de finder, fx ved at fotografere blade og blomster i en fotobakke. Planterne gemmes i pose med en seddel, hvor der står Rynket rose. Rammen placeres tilfældigt ved fx at kaste den ind i busken, så eleverne vælger et sted tilfældigt. Herefter gentages øvelsen umiddelbart udenfor busken og planterne puttes i en ny pose med en sedlen: Udenfor busk. Planterne for de to steder sammenlignes herefter. Så mange som muligt bestemmes ved hjælp af en flora. Forberedelse Find en busk af rynket rose med en rimelig interessant flora omkring (NB! om vinteren er det svært at finde planterne, forår og sensommer er bedst). Find de mest almindelige planter, på klitheden er det fx græsser (alle), hedelyng, revling, buske osv. Det er absolut ikke nødvendigt at kende alle planter, kun de almindeligste. Der er sjældent mange forskellige planter under rynket rose, så det er hurtigt lært. Hvad skal du bruge Ramme Flora Blyant Kamera eller mobiltelefon Fotobakke Skema 2 poser til planter Tid: mindst 2 timer, beskrivelse af planter kan tage tid. Sådan gør du Fremskaf materialer og find en busk af rynket rose med en rimelig interessant flora omkring. Eleverne sættes i gang med at finde alle de forskellige planter de kan. Det er vigtigt at det gøres simpelt, så de kan arbejde effektivt alene. Hvis planterne er plukket kan de forskellige planter lægges i en række. Planter fundet under rynket rose-busken ved siden af dem fundet udenfor busken. Alene længden af rækkerne kan vise hvor der er flest forskellige arter. Så mange som muligt bestemmes fx ved at kigge efter noget der ligner i en flora. Baggrund: planter kæmper om mineraler, næring (kvælstof) og lys. Rynket rose skygger for lyskrævende arter, og kun få klarer sig under en tæt busk. Planter tilknyttet overdrev og klithede tåler nemlig ikke skygge. Selv tåler rynket rose dog ikke skygge og klarer sig dårligt i fx skove.

13 Bioblitz: planter under og udenfor rynket rose Navn: Dato: I skal undersøge hvor der lever flest forskellige planter: 1) under en busk af rynket rose, eller 2) i naturen ved siden af. Planter kan gemme sig mellem hinanden, kig godt efter mellem grene og blade. Husk 50 planter af samme slags tæller kun for én! Sådan gør i: Find en busk af rynket rose og gør klar til at finde planter. Skriv Rynket rose på en seddel og put den i den pose i vil bruge til planterne fra busken. Vælg en tidtager. Tidtageren holder gør klar til at tage tid og råber start. Alle finder så mange forskellige planter som muligt på 30 minutter. Planterne gemmes i et posen. Efter 30 minutter råber tidtageren slut og alle stopper med at finde planter. I skal nu gøre det samme i naturen udenfor busken, men ikke længere væk end fem meter fra busken. Husk at putte planterne i en ny pose med en ny seddel. Tidtageren holder gør klar til at tage tid og råber start. Alle finder så mange forskellige planter som muligt på 30 minutter. Planterne gemmes i posen. Efter 30 minutter råber tidtageren slut og alle stopper med at finde planter. Når i er færdige er i klar til at kigge på planterne. Hvor mange forskellige slags planter har i fundet i busken? Og hvor mange forskellige slags planter har i fanget udenfor busken? Prøv at finde navne på så mange som muligt ved at kigge i bøger og på en bestemmelsesdug, og tegn resten (tegningerne skal være gode nok til at i kan genkende planterne). Skriv planterne ind i skemaet efterhånden som i finder navnet på dem eller tegner dem. Sæt kryds for hvor i har fundet dem (rynket rose, udenfor busk eller begge steder). Husk: Hver slags plante må kun stå én gang! Det gælder også hvis i udfylder flere skemaer! Hvor mange planter fandt i? Hvor der er flest forskellige slags planter? Hvorfor? Prøv at lægge én af hver slags plante fra rynket rose busken i en lang række. Læg derefter én af hver slags plante fra udenfor busken i en lang række ved siden af. Hvilken række er længst? Er der nogle planter der kun findes et sted? Hvorfor?

14 Bioblitz: planter under og udenfor rynket rose Plantenavn Tegning Rynket rose Udenfor busk

15 Hvor mange hyben laver en busk? (lærer) Fag: Biologi, Natur og teknik, geografi. Kan også bruges tværfagligt i dansk og matematik. Kort om forløbet Elever samler hyben i buske af forskellig størrelse. Vægt og antal af hyben fra hver busk vejes og tælles, og arealet af busken måles op. Ved at sammenholde vægt og antal hyben fra hver busk med størrelsen af busken, kan eleverne undersøge, hvornår rynket rose sætter flest frø i verden. Forberedelse Lad eleverne finde en metode til effektivt og overskueligt at samle hyben ind. Antal hyben på hver busk tælles, og noteres. Processen gentages, jo flere forrskellige størrelser af buske jo mere interessante resultater. Fungerer bedst om sensommer og efterår, hvor der er flest hyben. Hvad skal du bruge Vægt Skema Blyant Luftfoto (letter overblikket) Pinde til at markere undersøgelsesområdet GPS til at måle størrelsen af busken op, eller en alternativ metode Ternet papir til at tegne diagrammer Tid 2 timer Sådan gør du: Marker området med pinde, og lad eleverne finde en metode til effektivt og overskueligt at samle hyben ind, samt sikre at arealet af alle buske måles op. Baggrund: At sætte frø kræver energi. Små buske har ikke det samme overskud til at sætte frø, som større buske. Ved at sammenligne produktion af hyben på buske af forskellige størrelse, undersøger eleverne hvornår rynket rose sætter frø. Samtidigt kan størrelsen af hyben af samme grunde, være forskellig fra små til store buske. Elevernes resultater bruges til en diskussion om hvornår er det bedst at bekæmpe rynket rose. Endelig er der noget der tyder på at buske slået med en brakpudser, reagerer ved at sætte ekstra mange hyben året efter.

16 Hvor mange hyben laver en busk? Navn: Dato: Sådan gør i: Find en busk og mål arealet af den. Saml alle hyben ind og tæl dem. Put dem i en pose og vej dem. Noter jeres resultater i skemaet og regn Antal hyben/areal og Vægt af hyben/antal hyben ud. Gentag med så mange buske som muligt. Busk Areal Antal Vægt af Antal Vægt af hyben hyben hyben/areal hyben/antal hyben Lav et diagram med arealet af buske på X-aksen og Antal hyben/areal på Y-aksen Er der forskel hvor mange hyben en busk laver per kvadratmeter? Lav et diagram med arealet af buske på X-aksen og Vægt af hyben/antal hyben på Y-aksen Hvem laver de største hyben (Vægt af hyben/antal hyben): En stor busk eller en lille busk? Tænk over hvorfor. Er det smart at smide jeres hyben ud i naturen? Eller er det bedre at tage dem med hjem og rense dem.?

17 Bioblitz: smådyr i busk af rynket rose (lærer) Fag: Biologi, Natur og teknik, geografi. Kan også bruges tværfagligt i dansk og matematik. Kort om forløbet Eleverne undersøger hvor mange forskellige smådyr de kan finde under og på en busk af rynket rose. Det er ikke nødvendigt at bestemme dyrene til arter, men det er vigtigt eleverne selv beskriver de forskellige dyr de finder, fx ved at fotografere dyrene i en fotobakke. Så mange som muligt bestemmes ved hjælp af en insektbog. Herefter gentages øvelsen umiddelbart uden for busken (fx max 5 meters afstand), og dyrene for de to steder sammenlignes. Hvis tiden er knap, fanges der dyr i kortere tid. Forløbet fungerer kun i maj september. Forberedelse Find en busk af rynket rose med en rimelig interessant flora omkring. Lad evt. eleverne lave en lille prøvejagt, så du er sikker på at de forstår hvad de skal. Hvad skal du bruge Insektsluger Bestemmelsesdug for små landdyr Bøger med smådyr, fx Hvad finder jeg i klit og hede eller lignende. Små glas og terrarier Dåselupper Ur til at tage tid Skemaer til undersøgelsen (gerne flere) Tid: mindst 2 timer Sådan gør du Efter at eleverne har fundet deres busk, gør de klar til fx 30 minutters bioblitz: Fang så mange forskellige dyr som muligt på 30 minutter. Alle indfangne dyr gemmes i et tydeligt mærket terrarie eller glas. Øvelsen gentages herefter med 30 minutters Bioblitz uden for busken, og alle dyr gemmes i et andet tydeligt mærket glas eller terrarie. Dyrene bestemmes hvis muligt, eleverne tæller hvor mange forskellige slags dyr der er. Artslisterne sammenlignes og eleverne tjekker om de har fanget nogle arter begge steder. Eleverne kan fotografere eller tegne de dyr de ikke kan bestemme. Det er absolut ikke nødvendigt at kende alle dyr, kun de almindeligste. For natsværmere og sommerfugle er det fx let se forskel på de forskellige arter. Målet er at finde så mange forskellige slags dyr (= arter) som muligt. Baggrund: mange insekter er tilpasset en specifik værtsplante. Nogle planter har mange forskellige insekter tilknyttet (fx har Eg op mod 1000 arter tilknyttet). invasive planter tiltrækker generelt færre insektarter, da insekterne ikke har haft mulighed for at tilpasse sig planten. Man vil derfor generelt forvente færre arter og lavere biodiversitet af smådyr på fx rynket rose.

18 Bioblitz: smådyr i busk af rynket rose Navn: Dato: Sådan gør i: I undersøge hvor der lever flest forskellige dyr: 1) på en busk af rynket rose (i må også gerne kigge på jorden under busken), eller 2) i naturen ved siden af. Dyr gemmer sig så, kig godt efter mellem grene og blade. Husk at 1000 bænkebidere kun tæller som én slags dyr! Find en busk af rynket rose og gør klar til at fange dyr. Skriv Rynket rose på en seddel og put den i det terrarie i vil bruge til dyrene fra busken. Vælg en tidtager. Tidtageren holder gør klar til at tage tid og råber start. Alle fanger så mange forskellige dyr som muligt på 30 minutter. Dyrene gemmes i et terrarie. Efter 30 minutter råber tidtageren slut og alle stopper med at fange dyr. I skal nu gøre det samme i naturen udenfor busken, men ikke længere væk end fem meter fra busken. Husk at putte dyrene i et nyt terrarie med en ny seddel. Tidtageren holder gør klar til at tage tid og råber start. Alle fanger så mange forskellige dyr som muligt på 30 minutter. Dyrene gemmes i et nyt terrarie. Efter 30 minutter råber tidtageren slut og alle stopper med at fange dyr. Når i er færdige er i klar til at kigge på dyrene. Hvor mange forskellige slags dyr har i fanget i busken? Og hvor mange forskellige slags dyr har i fanget udenfor busken? Prøv at finde navne på så mange som muligt ved at kigge i bøger og på en bestemmelsesdug, og tegn resten (tegningerne skal være gode til at i kan genkende dyrene). Skriv dyrene ind i skemaet efterhånden som i finder navn på dem eller tegner dem. Sæt kryds for hvor i har fundet det ( rynket rose, udenfor busk eller begge steder). Husk: Hver slags dyr må kun stå én gang! Det gælder også hvis i udfylder flere skemaer! Hvor mange dyr fandt i? Hvor der er flest forskellige slags dyr? Hvorfor?

19 Bioblitz: smådyr i busk af rynket rose Dyr Tegning Rynket rose Udenfor busk

Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal

Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal LEKTION 3D TÆL NATUREN DET SKAL I BRUGE Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal Lommeregner LÆRINGSMÅL 1. I kan bruge procent (Tal) 2. I kan lave diagrammer ud fra tabeller (Statistik)

Læs mere

Naturkontrollen. Om undervisningsforløbet Naturkontrollen. Lærervejledning. Fælles mål - Natur/teknik. Efter 6. klasse. Tidsforbrug.

Naturkontrollen. Om undervisningsforløbet Naturkontrollen. Lærervejledning. Fælles mål - Natur/teknik. Efter 6. klasse. Tidsforbrug. Lærervejledning Tidsforbrug Klassetrin 4-6 timer 4.-9. klasse Om undervisningsforløbet Undervisningsforløbet kan tilpasses både til undervisningen i natur/teknik (fra 4. klassetrin) og biologi i 7. 9.

Læs mere

Insekter og planter Lærervejledning 3.-4. klasse. Insekter og planter FÆLLESMÅL

Insekter og planter Lærervejledning 3.-4. klasse. Insekter og planter FÆLLESMÅL Insekter og planter I skal til at undersøge insekter og planter. Undersøgelse af insekter og planter er et emne, der både fagligt og i praksis kan lade sig gøre fra 3. klasse. Denne beskrivelse er rettet

Læs mere

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 1 Vandhuller - Anlæg og oprensning Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 2 Invitér naturen ind på din ejendom Et godt vandhul indgår som et naturligt og smukt element i landskabet og er fyldt med

Læs mere

Bekæmpelse af rynket rose I

Bekæmpelse af rynket rose I Videntjenesten > Park og Landskab > Landskabspleje og naturgenopretning > Generelt > 06.00-35 Dato: 25-09-2014 Videnblad nr. 06.00-35Emne: Generelt Bekæmpelse af rynket rose I Rynket rose spreder sig invasivt

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 Uge 22 Emne: Her bor jeg Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge22_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.40 Uge 22 l Her bor jeg Dagene er begyndt at

Læs mere

Eleverne vil i denne opgave få en forståelse for nedbryderes liv og funktion i skoven.

Eleverne vil i denne opgave få en forståelse for nedbryderes liv og funktion i skoven. Tema Skov Insekter Stofkredsløb Titel Skovens liv og lyst. Opgavebeskrivelse For at insekter, dyr og svampe kan boltre sig i skoven, er der brug for levesteder og føde for dem. Men hvor finder vi dem,

Læs mere

Find Foråret 2008 Fra Guldager Naturskole i Esbjerg

Find Foråret 2008 Fra Guldager Naturskole i Esbjerg Fra Guldager Naturskole i Esbjerg Af Tom Vestergård & Rene Rasmussen, Guldager Naturskole I naturskolen i Guldager tager vi naturligvis udgangspunkt i listen med forårstegn fra Natur & Ungdom, men kigger

Læs mere

Pleje af hedelyng -opskrift

Pleje af hedelyng -opskrift Pleje af hedelyng -opskrift - af Botaniker og lynghedeekspert Mons Kvamme, Lyngheisentret, Lygra, Bergen, Norge. Oversat og fotos af agronom Annette Rosengaard Holmenlund, Sheep and Goat Consult, DK. Mere

Læs mere

Jagten på næringssaltene biotopundersøgelse af å eller sø

Jagten på næringssaltene biotopundersøgelse af å eller sø Jagten på næringssaltene biotopundersøgelse af å eller sø LÆRERINFO: Relaterede fag: Biologi, Fysik/kemi Klassetrin: 7.-10. klasse Tidsforbrug: 8-10 lektioner, en lektion inden, en dag i felten (8-14),

Læs mere

Årsplan for natur/teknik 1. klasse 2013/14

Årsplan for natur/teknik 1. klasse 2013/14 Årsplan for natur/teknik 1. klasse 2013/14 Uge Forløb/ emner Organisering Bemærkninger 34-37 Hvad finder du i skoven? Makkerarbejde, ekskursion Tværfagligt med matematik. 38-39 Masseeksperiment 2013 Individuelt

Læs mere

Årsplan for natur/teknik 2. klasse 2012-13

Årsplan for natur/teknik 2. klasse 2012-13 Årsplan for natur/teknik 2. klasse 2012-13 Uge Forløb/ emner Organisering Bemærkninger 34-38 Luft og vand Forsøg individuelt og i grupper Bruduge uge 39 Tværfagligt med matematik 40-46 Blade og træer Tværfagligt

Læs mere

Årsplan, natur/teknik 4. klasse 2013/2014

Årsplan, natur/teknik 4. klasse 2013/2014 Årsplan, natur/teknik 4. klasse 2013/2014 Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge samt udvikler tanker, sprog og begreber om natur og

Læs mere

Rynket rose Den største trussel mod dansk kystnær natur

Rynket rose Den største trussel mod dansk kystnær natur Rynket rose Den største trussel mod dansk kystnær natur Du danske friske strand Temadag 18-03-2017 Naturhistorisk Museum, Århus Henrik Schjødt Kristensen klitplantør Naturstyrelsen, Thy Planten 2 / Naturstyrelsen

Læs mere

Natur og naturfænomener

Natur og naturfænomener Børnehusets navn: Hjulet De mellemste og yngste børn Dato: Periode: forår.14 Natur og naturfænomener Strategiske mål At børnene udvikler respekt og forståelse for og oplever glæden ved at være i naturen

Læs mere

Landskabet er under stadig forandring

Landskabet er under stadig forandring Landskabet er under stadig forandring I det danske klima er løvskov den naturlige vegetation. Når landskabet ikke er skovklædt i dag, skyldes det, at jordbrug, plantager, bebyggelser og anlæg har fortrængt

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

I 2017 blev der slået rynket rose 3 gange i løbet af vækstsæsonen og et mindre område blev ryddet første gang.

I 2017 blev der slået rynket rose 3 gange i løbet af vækstsæsonen og et mindre område blev ryddet første gang. Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 17. april 2018 Sagsid 16/5376 Sagsbehandler Mette Sejerup Rasmussen Telefon direkte 76 16 51 25 E-mail mesej@esbjergkommune.dk Notat Plan for naturplejen på Fanø for 2018

Læs mere

Anemonen. Anemonen. Hvordan formerer den sig?

Anemonen. Anemonen. Hvordan formerer den sig? Trinmål til undersøgelsesaktiviteter Beskrive udvalgte (dyr og) planter Kende forhold, der karakteriserer de forskellige årstider Undersøge enkle forhold vedrørende vejret Kende de naturområder, hvor navngivne

Læs mere

Udeskoleforløb Naturlyrik

Udeskoleforløb Naturlyrik Udeskoleforløb Naturlyrik Naturlyrik Fag: Dansk Klassetrin : 2-4.klassetrin Sted: Naturen i nærheden Årstid: Hele året Formål: Eleverne skriver digte OM naturen I naturen og lærer om forskellige digtformer.

Læs mere

RETHINK. BYENS FUGLE tiden til? Hvad bruger. Med på en kigger. Viden om: Tips til undervisningen. TIL LÆREREN Formål:

RETHINK. BYENS FUGLE tiden til? Hvad bruger. Med på en kigger. Viden om: Tips til undervisningen. TIL LÆREREN Formål: Med på en kigger Fugle i flok eksempel med gråspurv og skovspurv Der går ikke mange dage, uden vi ser en gråspurv eller en skovspurv, der jo lever tæt knyttet til mennesker. De optræder ofte sammen i flok,

Læs mere

Seniorspejder: Stifindere

Seniorspejder: Stifindere Seniorspejder: Stifindere Formål Dette mærke er for dem der vil blive vaskeægte ruteræve. Tanken med mærket er at spejderne får praktisk erfaring med orientering. De skulle gerne blive ægte ruteræve med

Læs mere

Rigkilde-LIFE: Besøg et Rigkær

Rigkilde-LIFE: Besøg et Rigkær RigKilde life Rigkilde-LIFE: Besøg et Rigkær Lærervejledning til undersøgelser på eng og i rigkær. Klasse: 3. 4. klasse Fag: Natur og teknologi, billedkunst, dansk Varighed: 3-4 lektioner Introduktion

Læs mere

Dato: 3. januar qweqwe. Nationalpark "Kongernes Nordsjælland"

Dato: 3. januar qweqwe. Nationalpark Kongernes Nordsjælland Dato: 3. januar 2017 qweqwe Nationalpark "Kongernes Nordsjælland" OBS! Zoom ind for at se naturbeskyttede områder og vandløb, eller se kortet i stort format. Der har været arbejdet med at etablere en nationalpark

Læs mere

Insekter og planter Elev ark - Opgaver

Insekter og planter Elev ark - Opgaver INSEKTER Insekter og lugte Nu skal I tage det rødvin, som jeres lærer har taget med. I skal bruge 1 deciliter rødvin og 1 deciliter sukker. I blander det indtil alt sukkeret er opløst i rødvinen I skal

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

7. forløb Træets forår

7. forløb Træets forår 7. forløb Træets forår Træets forår 1. dag Marts-maj Læringsmål: At kende til tegn på forårets komme, at kende forskellige træsorter fra lokalområdet, at kunne iagttage forandringen fra vinter til forår

Læs mere

Geder som naturplejer - med fokus påp. gyvel - Rita Merete Buttenschøn

Geder som naturplejer - med fokus påp. gyvel - Rita Merete Buttenschøn Geder som naturplejer - med fokus påp gyvel - Rita Merete Buttenschøn Skov & Landskab, Københavns K Universitet Forsøgsareal: Ca. 40 ha stort overdrev på Mols (habitatnaturtype surt overdrev ) Græsningsdrift

Læs mere

MATEMATIK I KÆREHAVE SKOV. Matematik for indskoling 1.-3. klassetrin, 10 opgaver. Lærervejledning

MATEMATIK I KÆREHAVE SKOV. Matematik for indskoling 1.-3. klassetrin, 10 opgaver. Lærervejledning MATEMATIK I KÆREHAVE SKOV Matematik for indskoling 1.-3. klassetrin, 10 opgaver Lærervejledning Matematik for indskoling Primær målgruppe elever i 1.-3. klasse 10 opgaver i Kærehave Skov Med udgangspunkt

Læs mere

Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse.

Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse. Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse. Ud med kunsten landart for børn (hele året) Fag: Billedkunst, dansk og natur/teknik

Læs mere

Bilag 1 -Naturnotat. Besigtigelse af overdrev i Toftun Bjerge

Bilag 1 -Naturnotat. Besigtigelse af overdrev i Toftun Bjerge POSTBOKS 19 T: 96 84 84 84 WWW.STRUER.DK ØSTERGADE 11-15 F: 96 84 81 09 7600 STRUER E: STRUER@STRUER.DK DATO: 31-10-2012 JOURNALNUMMER 01.05.08-P19-5-12 Bilag 1 -Naturnotat RÅDHUSET, PLAN OG MILJØ ØSTERGADE

Læs mere

Naturpleje i Terkelsbøl Mose

Naturpleje i Terkelsbøl Mose Naturpleje i Terkelsbøl Mose I dette efterår/vinter gennemføres et større naturplejeprojekt i Terkelsbøl Mose nord for Tinglev. Da denne mose sammen med Tinglev Mose udgør et NATURA 2000-område, har myndighederne

Læs mere

Grundejerforeningen Klitrosebugten Plan for pleje af naturarealer

Grundejerforeningen Klitrosebugten Plan for pleje af naturarealer Grundejerforeningen Klitrosebugten Plan for pleje af naturarealer Silva Danica / Jørgen Stoltz, 5993 0216 silvadanica@msn.com Arealbeskrivelse og naturtilstand Strandarealet er karakteriseret som strandmark

Læs mere

Natur. Introduktion til forløbsmærker. Introduktion til naturmærkerne

Natur. Introduktion til forløbsmærker. Introduktion til naturmærkerne Natur For at man kan føle et ansvar for at passe på naturen skal man kende til naturen. Gennem kendskabet til naturen kommer man til at holde af den og værdsætte den. Forløb omkring natur giver spejderne

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

Besøg biotopen Heden

Besøg biotopen Heden Danmarks flora, danmarksflora.dk Besøg biotopen Heden Informationer og opgaver om heden som kulturlandskab, om naturpleje, jordbundsforhold, flora især lyng og ene, dyr og insekter, mad og drikke og endelig

Læs mere

Statusrapport Ultimo 2010

Statusrapport Ultimo 2010 Statusrapport ultimo 2010 LIFE NAT/DK/000464 version 1.7, 03-06-2011 HSJ/HSK Statusrapport Ultimo 2010 Projekt LIFE08 NAT/DK/000464 Dry Grasslands in Denmark Restoration and Conservation Side 1 af 24 Statusrapport

Læs mere

Årstiderne. Dokumentation til Grønne Spirer

Årstiderne. Dokumentation til Grønne Spirer Dokumentation til Grønne Spirer I det sidste års tid har vi arbejdet meget intens for at gøre børnene i SpireVium mere bevidste om, hvad der kan findes i naturen i de forskellige årstider. Vi har også

Læs mere

El kredsløb Undervisningsforløb til Natur/Teknik

El kredsløb Undervisningsforløb til Natur/Teknik El kredsløb Undervisningsforløb til Natur/Teknik Side 1 af 25 Første lektion ca. 90 min. Undervisningsrummet Træningsrummet Studierummet Som indledning tales der med eleverne om el/strøm Se punkt 1 i vejledning

Læs mere

Forslag til program: Statistiske undersøgelser på kirkegården 3. kl.

Forslag til program: Statistiske undersøgelser på kirkegården 3. kl. Forslag til program: Statistiske undersøgelser på kirkegården 3. kl. Forberedelse: (Ca. 5-6 timer) 1) Forforståelse: Hvad ved I om kirkegårde? (fælles) Udfyld et tankekort Tankekort om kirkegårde (Word).

Læs mere

Evaluering for Natur og Teknik på Ahi Internationale Skole 2013-2014

Evaluering for Natur og Teknik på Ahi Internationale Skole 2013-2014 Fællesmål Ahi Internatioanel Skole efter 2.kl sortere og navngive materialer og stoffer fra dagligdagen efter egne kriterier og enkle givne kriterier, herunder form, farve, funktion og anvendelse Eleverne

Læs mere

TROPICAL ZOO. Dyret i dig - A-B-E for en dag Lærerark - baggrundsviden: De tre aber

TROPICAL ZOO. Dyret i dig - A-B-E for en dag Lærerark - baggrundsviden: De tre aber Dyret i dig - A-B-E for en dag Lærerark - baggrundsviden: De tre aber Colobusabe Lige som vi mennesker bruger colobusaber i høj grad deres ansigt til at kommunikere med. Man kan altså se på deres ansigtsudtryk,

Læs mere

NaturBornholms skoletjeneste

NaturBornholms skoletjeneste NaturBornholms skoletjeneste Indhold FØRSKOLE og INDSKOLING (0-3. kl.)... 2 Natur/teknik... 2 Bison (HP)... 2 I pindsvinets fodspor (RL)... 2 Livet ved et vandhul (RL)... 2 Hvem lever på Bornholm (RL)...

Læs mere

GEOMETRI I DET FRI på Natursamarbejdet

GEOMETRI I DET FRI på Natursamarbejdet GEOMETRI I DET FRI på Natursamarbejdet 4 opgaver, 7.- 9. kl. Eleverne arbejder i grupper. Hver gruppe arbejder med det antal opgaver, de kan nå. Det vigtigste er ikke at lave præcise udregninger, men at

Læs mere

Vandhulsdetektiver. Et tværfagligt undervisningsforløb i natur/teknologi, matematik og dansk

Vandhulsdetektiver. Et tværfagligt undervisningsforløb i natur/teknologi, matematik og dansk Vandhulsdetektiver Et tværfagligt undervisningsforløb i natur/teknologi, matematik og dansk Elevhæfte 1 RNATURVEJLEDE Vandhulsdetektiver Vandhullet kribler og krabler af liv under overfladen og du kan

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

December 2013, 22. årg, nr. 3. vejleder. Tema: Bynatur

December 2013, 22. årg, nr. 3. vejleder. Tema: Bynatur RNATURVEJLEDE December 2013, 22. årg, nr. 3 F FORENI NGEN vejleder Tema: Bynatur Send smådyrene af sted på en koloniseringsplade og illustrér flere af biodiversitetens basale aspekter. Vær opmærksom på

Læs mere

1. 1,2 kg. 2. 1,8 kg

1. 1,2 kg. 2. 1,8 kg Hvor stammer Bisamrotten fra? 1. Asien 2. Nordamerika 3. Centraleuropa Du får et Forebyggelseskort, fordi der sættes fælder op i din by. Hvor høj en vægt kan en Bisamrotte opnå? (tre svarmuligheder) 1.

Læs mere

FERSKVANDSØKOLOGI SØENS LIV OG VANDKVALITET

FERSKVANDSØKOLOGI SØENS LIV OG VANDKVALITET FERSKVANDSØKOLOGI SØENS LIV OG VANDKVALITET SCAN KODEN OG INDTAST DINE MÅLINGER FRA FELTEN GODT AT HUSKE: Praktisk varmt tøj, der må blive snavset Regntøj og gummistøvler, hvis vejrudsigten tyder på regn

Læs mere

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Øvelse 1: Snak om tegnefilmen Formålet med denne øvelse er at styrke elevernes evne til at sætte sig ind i hvordan andre har det. Øvelsen skal hjælpe

Læs mere

Indsatsplan for bekæmpelse af Kæmpe Bjørneklo i Vesthimmerlands Kommune 2015-2020

Indsatsplan for bekæmpelse af Kæmpe Bjørneklo i Vesthimmerlands Kommune 2015-2020 Indsatsplan for bekæmpelse af Kæmpe Bjørneklo i Vesthimmerlands Kommune 2015-2020 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 1.1 Hvad er Kæmpe Bjørneklo... 3 1.2 Hvorfor... 3 2. BEKÆMPELSESPLAN... 3 2.1

Læs mere

Undervisningsforløb i Materialekendskab

Undervisningsforløb i Materialekendskab Forberedelse inden forløbet: Undervisningsforløb i Materialekendskab - Aftal rundvisning med pedellen. - Aftal besøg på (nær)genbrugsstation. (alternativt kan I besøge en baggård i nærheden med tydelige

Læs mere

At børnene får viden om og sprog omkring insekter og små dyr i naturen og dermed udvidet naturforståelse

At børnene får viden om og sprog omkring insekter og små dyr i naturen og dermed udvidet naturforståelse 1/9 Krible krable dyr Sammenhæng Vi er udendørs og i naturen hver dag året rundt. Når børnene finder insekter og små dyr vil vi gerne bruge tid på at følge børnenes spor og undersøge vores fund. Vi medbringer

Læs mere

Forsøg med luftkvalitet / CO2

Forsøg med luftkvalitet / CO2 Forsøg med luftkvalitet / CO2 Formålet med forsøget: Formålet med forsøget er at lære eleverne om indeklima og luftkvalitet, og hvordan de skal aflæse klassens inklimeter. Forsøget vil i praksis illustrere,

Læs mere

REGNSKOVENS PLANTER KÆMPERNE

REGNSKOVENS PLANTER KÆMPERNE REGNSKOVENS PLANTER KÆMPERNE Regnskovens træer, overliggerne, kan blive op til 80 meter høje. Altså højere end både Rundetårn og tårnet i København ZOO! Men hvor høje bliver træerne i Danmark egentlig?

Læs mere

Tro og etik. Omsorg. Årstid: Hele året

Tro og etik. Omsorg. Årstid: Hele året Tro og etik Omsorg Målgruppe: Spejder Årstid: Hele året Varighed: 4 trin + et engagement Omsorg - niveau 3 - trin for trin Omdrejningspunktet for mærket Omsorg er i høj grad sladder. Idéen med at beskæftige

Læs mere

GODE RÅD TIL MØDELEDER

GODE RÅD TIL MØDELEDER GODE RÅD TIL MØDELEDER Dette dokument er beregnet til dig som mødeleder. Dokumentet giver dig alle de nødvendige oplysninger og gode råd, så du bedst muligt kan forberede og afholde mødet. Det forventes

Læs mere

Uge 10. Emne: Venner. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY. Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11.

Uge 10. Emne: Venner. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY. Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11. Uge 10 Emne: Venner Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11.26 Uge 10 l Venner Det er en dejlig frostklar vinterdag, og der er ikke

Læs mere

Modellering. Matematisk undersøgelse af omverdenen. Matematisk modellering kan opfattes som en matematisk undersøgelse af vores omverden.

Modellering. Matematisk undersøgelse af omverdenen. Matematisk modellering kan opfattes som en matematisk undersøgelse af vores omverden. Modellering Matematisk undersøgelse af omverdenen. 1 Modellering hvad? Matematisk modellering kan opfattes som en matematisk undersøgelse af vores omverden. Matematisk modellering omfatter noget udenfor

Læs mere

JORDBUNDSUNDERSØGELSE

JORDBUNDSUNDERSØGELSE JORDBUNDSUNDERSØGELSE Start med at se videoen Forsøg i hver sin ende af regnskoven, jordbundsundersøgelse. Herefter er det tid til at opstille hypoteser og efterfølgende tage en tur i skoven, hvor I i

Læs mere

Vejledning til bekæmpelse af Kæmpe-Bjørneklo

Vejledning til bekæmpelse af Kæmpe-Bjørneklo Vejledning til bekæmpelse af Kæmpe-Bjørneklo Indholdsfortegnelse Vejledning til bekæmpelse af Kæmpe-Bjørneklo... 1 Pas på... 1 Bekæmpelsesmetoder... 2 Rodstikning med spade... 2 Græsning... 2 Afdækning...

Læs mere

Tre trin i at lave noget sammen eller hænge ud sammen

Tre trin i at lave noget sammen eller hænge ud sammen Navn: Tre trin i at lave noget sammen eller hænge ud sammen Dato: Kapitel 11: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 Selvom vi for det meste ikke taler om det, så er der, når børn (eller voksne) skal lave noget sammen,

Læs mere

Årsplan for natur/teknik 4. klasse

Årsplan for natur/teknik 4. klasse Årsplan for natur/teknik 4. klasse Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge. At de udvikler tanker, sprog og begreber om natur og teknik.

Læs mere

Sprog og læsefærdigheder i 0. klasse Forældrefolder

Sprog og læsefærdigheder i 0. klasse Forældrefolder Sprog og læsefærdigheder i 0. klasse Forældrefolder Kære forældre til elever i 0. klasse Som forældre er I vigtige personer i jeres barns sprog- og læseudvikling. Når jeres barn starter i 0. kl. har det

Læs mere

Gennem tre undervisningsfilm på hver 15 min åbnes der op for historien om bæredygtig vandhåndtering og infrastruktur.

Gennem tre undervisningsfilm på hver 15 min åbnes der op for historien om bæredygtig vandhåndtering og infrastruktur. Lærervejledning 0 Overblik Livets Vand er en visuel undervisningsportal, der med afsæt i vandknaphed retter fokus mod nye vandteknologier og ideer i forbindelse med bæredygtig vandhåndtering. Det overordnede

Læs mere

Spørgetime. Først gennemgår jeg slagets gang, derefter tjekker vi tidsplanen, og så må I spørge om elektronik mm..

Spørgetime. Først gennemgår jeg slagets gang, derefter tjekker vi tidsplanen, og så må I spørge om elektronik mm.. Design og Produktion, Elektronik ( redigeret 13/6-2015 ) Først gennemgår jeg slagets gang, derefter tjekker vi tidsplanen, og så må I spørge om elektronik mm.. Aflevere bøger, fumlebrædder, mm, oprydde

Læs mere

Slotsmosens Kogræsserselskab Slangerup

Slotsmosens Kogræsserselskab Slangerup Slotsmosens Kogræsserselskab Slangerup Demonstrationsforsøg med frahegning af dele af folden i en periode, slåning af lyse-siv og vurdering ved årets afslutning Tekst ved naturkonsulent Anna Bodil Hald,

Læs mere

Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene.

Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene. Myre-liv Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene. 1. Fortælling: Ud med antennerne! Forestil jer.. Bag et gammelt egetræ ligger

Læs mere

Synlighed. Trin for trin - til læreren

Synlighed. Trin for trin - til læreren Trin for trin - til læreren Klassetrin: 4.-5. klasse Tid: 2 lektioner pr. test Fag: Matematik, Natur/Teknologi og Trafik Forberedelse: Du skal have adgang til smartboard/projektor samt have PÅ MED PANG-kassen

Læs mere

Forslag til nationalparkplan for Nationalpark Thy

Forslag til nationalparkplan for Nationalpark Thy .. BIOLOGISK FORENING FOR NORDVESTJYLLAN D Forslag til nationalparkplan for Nationalpark Thy Biologisk Forening for Nordvestjylland og Dansk Botanisk Forening har fulgt arbejdet med Nationalpark Thy med

Læs mere

Modul 1. Intro til orienteringsløb & kortets farver og symboler. Introduktion Giv en kort introduktion til orienteringsløb

Modul 1. Intro til orienteringsløb & kortets farver og symboler. Introduktion Giv en kort introduktion til orienteringsløb Modul 1 Intro til orienteringsløb & kortets farver og symboler Program for modulet 1. Introduktion - 15 min. 2. Aktivitet 1-25 min. Stjerneløb i makkerpar 3. Aktivitet 2-25 min. Farvebaner 4. Elevopgave

Læs mere

Naturplejenetværkets træf 2016 på naturlokaliteter i Jammerbugt Kommune den 28. 29. maj

Naturplejenetværkets træf 2016 på naturlokaliteter i Jammerbugt Kommune den 28. 29. maj Naturplejenetværkets træf 2016 på naturlokaliteter i Jammerbugt Kommune den 28. 29. maj Du indbydes hermed til DN Naturplejenetværkstræf 2016 i Jammerbugt Kommune i weekenden den. 28. 29. maj fra lørdag

Læs mere

Så fremtidens skov LÆRINGSARENA SKOVEN NATURAKADEMIKANON FOR 1.KLASSE

Så fremtidens skov LÆRINGSARENA SKOVEN NATURAKADEMIKANON FOR 1.KLASSE Så fremtidens skov LÆRINGSARENA SKOVEN NATURAKADEMIKANON FOR 1.KLASSE LÆRINGSFORLØB OM TRÆER Selve forløbet er beskrevet udførligt, og vi kommer med forslag til, hvad man kan arbejde med før, Dette forløb

Læs mere

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten.

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten. Sneglen Sneglene bor i skoven. De kan lide at gemme sig under blade og træstykker. Hvis det har regnet kommer de frem. Snegle er hermafroditter, dvs. at de både er han og hun i samme krop. Gå på jagt efter

Læs mere

Bekæmpelse af Rynket Rose i Vangså. Oplæg ved: Biolog Karin Ølgaard Madsen Skovfoged John Patuel Hansen

Bekæmpelse af Rynket Rose i Vangså. Oplæg ved: Biolog Karin Ølgaard Madsen Skovfoged John Patuel Hansen Bekæmpelse af Rynket Rose i Vangså Oplæg ved: Biolog Karin Ølgaard Madsen Skovfoged John Patuel Hansen 1 Restoration of Danish Coastal Habitats (REDCOHA) remote sensing på ca 11.000 ha med det formål at

Læs mere

Start trinnet med at fortælle spirerne om finalen, så de ved, hvad målet er.

Start trinnet med at fortælle spirerne om finalen, så de ved, hvad målet er. 1 Fest Spirer Trin for trin Piger i spirealderen er ved at samle erfaring med at deltage i forskellige fester, fx i familien, i forbindelse med årets højtider og ikke mindst til fødselsdagsfester i klassen.

Læs mere

MUS et undervisningsmateriale fra klasse

MUS et undervisningsmateriale fra klasse MUS et undervisningsmateriale fra 5.-10. klasse 1 Forord I forbindelse med et besøg i Guldager Naturskole: http://skoletjenesten.esbjergkommune.dk/besøgssteder%20for%20folkeskoler/guldager%20natursk ole.aspx,

Læs mere

Tril med kugler Undervisningsforløb til Natur/Teknik

Tril med kugler Undervisningsforløb til Natur/Teknik Tril med kugler Undervisningsforløb til Natur/Teknik Side 1 af 23 Første lektion ca. 90 min. Undervisningsrummet Træningsrummet Studierummet Som indledning viser læreren en kugle, der triller ned af en

Læs mere

Kom tættere på insekterne

Kom tættere på insekterne Kom tættere på insekterne Det er en fantastisk god idé at bygge et insekthotel, for her kommer man helt tæt på de insekter, der flytter ind. I naturen slår insekterne sig ned i krat, under store sten,

Læs mere

Naturen, byen og kunsten

Naturen, byen og kunsten Tekst: Katrine Minddal Redigering: Karsten Elmose Vad Layout og grafik: Inger Chamilla Schäffer, Grafikhuset Naturen, byen og kunsten Fag Formål Billedkunst og dansk Træning i billedanalyse. Kendskab til

Læs mere

Hvor hurtigt kan du køre?

Hvor hurtigt kan du køre? Fart Hvor hurtigt kan du køre? I denne test skal I finde ud af, hvilket transportmiddel, I kan køre hurtigst på? Hypotese Hvilket transportmiddel tror I, I kan køre hurtigst på? Hvorfor? Det skal I bruge:

Læs mere

Spørgetime Redigeret 15/ Først gennemgår jeg slagets gang, derefter tjekker vi tidsplanen, og så må I spørge om elektronik mm.

Spørgetime Redigeret 15/ Først gennemgår jeg slagets gang, derefter tjekker vi tidsplanen, og så må I spørge om elektronik mm. Dagsorden for spørgetime: Først gennemgår jeg slagets gang, derefter tjekker vi tidsplanen, og så må I spørge om elektronik mm. Til slut sætter I jeres produkter op så de er klar til at blive præsenteret.

Læs mere

af kæmpebjørneklo i Lejre Kommune

af kæmpebjørneklo i Lejre Kommune Indsatsplan for bekæmpelse af kæmpebjørneklo i Lejre Kommune 2018-2028 Titel: Indsatsplan for bekæmpelse af kæmpebjørneklo i Lejre Kommune 2018-2028 Udarbejdet af: Lejre Kommune, Center for Teknik og Miljø,

Læs mere

Regneark for begyndere

Regneark for begyndere Regneark for begyndere Regneark i Open- og LibreOffice Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er et regneark?...4 Grundlæggende opbygning...4 Kast dig ud i det!...5 Du arbejder med: Din første

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 25. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 25 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 25. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 25 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 25 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 25 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge25_verden_omkring_mig.indd 1 06/07/10 11.42 Uge 25 l Verden omkring

Læs mere

Natur- og Stipuljen 2017

Natur- og Stipuljen 2017 Natur- og Stipuljen 2017 Støtteordning til naturgenopretning, naturpleje og friluftslivsprojekter i Vejle Kommune Vejledning til ansøgning Vejle Kommune afsætter igen i 2017 en pulje, hvor private, organisationer

Læs mere

Naturvidenskabelig arbejdsmetode

Naturvidenskabelig arbejdsmetode Naturvidenskabelig arbejdsmetode Introduktion til Naturvidenskabelig arbejdsmetode: I denne opgave skal I lære om en arbejdsmodel, som I kan bruge, når I skal løse en åben opgave. Arbejdsmodellen kan I

Læs mere

VEJLEDNING TIL ANSØGNING. Tilskud til naturgenopretning, naturpleje og stiprojekter

VEJLEDNING TIL ANSØGNING. Tilskud til naturgenopretning, naturpleje og stiprojekter VEJLEDNING TIL ANSØGNING Tilskud til naturgenopretning, naturpleje og stiprojekter Fredericia Kommune afsætter årligt en pulje, hvorfra private, organisationer og interessegrupper kan søge om tilskud til

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Udeskoleforløb Matematik i 1. klasse

Udeskoleforløb Matematik i 1. klasse Udeskoleforløb Matematik i 1. klasse Matematik i 1. klasse Fag: matematik Klassetrin : 1. klasse Sted: Skolegården og/eller Naturen i nærheden Årstid: Hele året Kort om forløbet: Her er samlet 11 matematik

Læs mere

Hybenroseprojektet, Vangså Referat af borgermøde 1. august 2014

Hybenroseprojektet, Vangså Referat af borgermøde 1. august 2014 Hybenroseprojekt, Vangså Side 1 af 7 Hybenroseprojektet, Vangså Sted: Jette og Ole Andersen, Skjærbakken 17, 7700 Thisted Referent: Sten Melson Referat version: 2, 7. august 2014 Deltagere: Jette og Poul

Læs mere

Interesse- og effektmåling

Interesse- og effektmåling Interesse- og effektmåling Energi Horsens Fonden 211 Antal respondenter: 992 Fortroligt Indhold Indhold Introduktion Information om målingen af interesse for de naturvidenskabelige fag samt resultatforklaring

Læs mere

Landmandsvejledning. En vejledning til moduler om økologi på mellemtrinnet i Af natur/teknik Søren Breiting og hjemkundskab

Landmandsvejledning. En vejledning til moduler om økologi på mellemtrinnet i Af natur/teknik Søren Breiting og hjemkundskab Landmandsvejledning En vejledning til moduler om økologi på mellemtrinnet i Af natur/teknik Søren Breiting og hjemkundskab & Dorte Ruge Af Søren Breiting & Dorte Ruge Vejledning til landmand Forord Denne

Læs mere

Natur/Teknik. Beskrivelsen og forklaringen af hverdagsfænomener som lys, lyd og bevægelse.

Natur/Teknik. Beskrivelsen og forklaringen af hverdagsfænomener som lys, lyd og bevægelse. Natur/Teknik Naturteknik faget indeholder fire kerneområder: 1. Den nære omverden. 2. Den fjerne omverden. 3. Menneskets samspil med naturen. 4. Arbejdsmåder og tankegange. Den nære omverden: Kende forskellige

Læs mere

Plejeplan for dele af Kettrup Klit Fredningen Planen er udarbejdet 2011 Vand og Natur Teknik- og Miljøforvaltningen

Plejeplan for dele af Kettrup Klit Fredningen Planen er udarbejdet 2011 Vand og Natur Teknik- og Miljøforvaltningen Plejeplan for dele af Kettrup Klit Fredningen Planen er udarbejdet 2011 Vand og Natur Teknik- og Miljøforvaltningen Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Beliggenhed, areal og ejendomsforhold... 2

Læs mere

NB: Der kan kun gives støtte til foreninger, organisationer, institutioner o.l.

NB: Der kan kun gives støtte til foreninger, organisationer, institutioner o.l. Projektets titel: Elever gir natur et pift og får nye kompetencer - på Klostermarken i Viborg Hvem er ansøger = den økonomisk ansvarlige part i projektet Organisation: Adresse: Tlf: Evt. webadresse: Initiativgruppen

Læs mere

Leg og bevægelse på Bistrupskolen, Birkerød skole, i Bistrup Hegn og i Rude skov. Herunder vil være aktiviteter som;

Leg og bevægelse på Bistrupskolen, Birkerød skole, i Bistrup Hegn og i Rude skov. Herunder vil være aktiviteter som; På dette valgfagshold får du mulighed for at få nogle oplevelser, som er ud over det sædvanlige. Vores undervisning har fokus på bevægelse, træning og sund kost - med udgangspunkt i naturen. Det vil sige,

Læs mere

Besøg biotopen Strand og Klit

Besøg biotopen Strand og Klit Besøg biotopen Strand og Klit Lær biotoperne strand og klit at kende. Sand, salt, vind og varme giver planterne nogle vanskelig vilkår. Se hvilke overlevelsesstrategier planterne har udviklet. Strandbredden

Læs mere